Balkánský sýr v těhotenství – vše o zdraví

Jíst v těhotenství za dva? Kdepak, namísto dvakrát většího množství se raději zaměřte na dvakrát kvalitnější jídlo. Strava těhotných žen by měla být hlavně pestrá a bohatá na vitamíny.

Zdravý vývoj plodu vyžaduje přiměřenou výživu a dostatečný přísun vitamínů a minerálních látek. Nedostatečný příjem potravy, popřípadě nerovnoměrné zastoupení živin mohou mít nepříznivé dopady na miminko i zdravotní stav maminky. Jedení za dva je už dávno překonaným názorem. Strava těhotných musí být hlavně pestrá a obsahovat dostatek základních živin.

Balkánský sýr v těhotenství - Vše o zdraví

V těhotenství je zvýšená potřeba bílkovin, donošený plod z matky získá přibližně 630 g. Doporučený denní příjem bílkovin je proto 90 g (15 – 20 % celkového denního kalorického příjmu). Zdrojem energie jsou sacharidy, jejichž denní příjem by měl být 320 – 380 g, a to z celozrnného pečiva, obilovin, mléka i cukru.

Denní příjem tuků u těhotných by neměl překročit 70 –  80 g. Esenciální mastné kyseliny potřebuje vaše dítě pro správný vývin nervové soustavy. V těhotenství vás může potrápit i zácpa.

Trávení tehdy pomáhá dostatek nerozpustné vlákniny, kterou najdete v pšeničných a kukuřičných otrubách, lněných semínkách, v květáku, cuketě či v celeru.

Vitamíny navíc

I když se možná snažíte o zdravou stravu bohatou na vitamíny, nedostanete z ní do těla vše v takových množstvích, v jakých je to pro vás i miminko potřebné. Pro ženy je prospěšné, když začnou užívat výživové doplňky ještě před otěhotněním.

Nejčastěji je to kyselina listová a železo. Kyselina listová má preventivní účinek na vývojové vady, hlavně rozštěp páteře, horního patra a také snižuje riziko výskytu některých srdečních vad a anomálií močových cest. Jako doplněk výživy byste ji měla užívat alespoň do 12. týdne těhotenství.

Nedostatek železa se projevuje chudokrevností, při níž hrozí předčasný porod či kojenecká úmrtnost. V těhotenství je třeba zvýšit i příjem potravin, které obsahují vitamin D, vápník a esenciální mastné kyseliny.

V lékárně koupíte speciální výživové doplňky pro těhotné, při jejich konzumaci dodržujte povolené dávky.

Balkánský sýr v těhotenství - Vše o zdraví

Potraviny, kterým se v těhotenství vyhýbejte

Během těhotenství byste měla eliminovat potravinové riziko. Margit Slimáková, známá česká specialistka na zdravotní prevenci a výživu, rozhodně doporučuje vynechat alkohol a omezit kávu, nahradit ji můžete bezkofeinovou obilninovou kávou z čekanky nebo ze žita.

Vynechat byste podle ní měla i umělá sladidla (nejčastěji se nacházejí ve výrobcích s označením light či nízkokalorické) a zbytečná aditiva. Pro těhotné je škodlivé i větší množství vitamínu A z živočišných produktů, proto se jim nedoporučuje konzumace jater.

(Naopak, karotenoidy v zelenině a ovoci jsou prospěšné.)

V těhotenství mohou být pro nastávající maminku nebezpečné i mořské ryby, které zpravidla obsahují těžké kovy, včetně rtuti. Tabu by v době těhotenství měly být i tepelně neupravené živočišné potraviny. Jsou možným zdrojem bakterií listerie.

Vystudovaná lékárnice a dietoložka zároveň doporučuje nahradit plesnivé sýry kvalitními čerstvými a parmazánovými sýry. Těhotným nedoporučuje ani ostrá jídla, protože mohou být pro některé ženy, hlavně v pokročilém stádiu těhotenství, hůře stravitelná. Problematické jsou i arašídy.

(Mimochodem, víte, že podzemnice olejná patří mezi luštěniny a ne ořechy?) Arašídy mohou obsahovat nebezpečné plísně – aflatoxiny, z důvodu jejich nesprávného zpracování nebo skladování.

Studie výzkumníků z Murdochova dětského výzkumného ústavu ukázala, že i malé množství alkoholu ovlivňuje vývoj obličeje dítěte. Změny se týkaly tvaru nosu, rtů a očí.

Bylinky v těhotenství

Bylinky v těhotenství jsou samostatnou kategorií, některé z nich podporují stahy dělohy a urychlují porod, což však není na začátku těhotenství žádoucí. Prokrvením pánevních orgánů by mohly vyvolat potrat. Proto se před použitím bylinných extraktů poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

Sázkou na jistotu je již hotová směs na bylinný čaj pro těhotné. Mezi bylinky nevhodné pro těhotné ženy patří například majoránka, petržel, šalvěj, pelyněk či zázvor. Od 26. týdne opatrně i s bazalkou, skořicí, hřebíčkem, kardamomem či dobromyslí.

Skořice, hřebíček a zázvor mohou sice vyvolat kontrakce, v malém množství při dodržení omezených dávek však mají pozitivní efekt při léčbě těhotenské nevolnosti.

Pro těhotné ženy je vhodný čaj z máty, anýzu, heřmánku, meduňky, kopřivy, jitrocele, černého bezu, lipového květu, borůvkového listu, šípků či z měrnice černé.

Kolik pít?

Vyšší příjem vody v těhotenství podle odborníků pozitivně ovlivňuje plod i jeho porodní hmotnost. Taktéž je potřebný v čase těhotenských nevolností.

Pitný režim těhotných žen by měl sestávat z čisté vody, nízko a středně mineralizované přírodní minerální vody, ovocných a zeleninových šťáv či neslazených džusů ředěných vodou v poměru 1:1.

Pokud užíváte potravinové doplňky, vyhněte se nadměrné konzumaci minerálních vod, abyste si nepřetěžovala ledviny. Minerálky by měly tvořit maximálně pětinu přijatých tekutin.

Zcela nevhodné jsou pro těhotné nápoje s chininem (tonik), kofeinové nápoje i některé bylinné čaje, jak jsme již zmínili. Množství přijatých tekutin je individuální a záleží také na složení jídelníčku, případně ročního období (ve vedrech pijeme více). Minimum je však 1,5 – 2 litry tekutin denně.

Balkánský sýr v těhotenství - Vše o zdraví

Těhotné vegetariánky a vyznavačky raw stravy

Být vegetariánem je v našich zeměpisných šířkách někdy náročné, i když nejste těhotná, hlavně v zimních měsících. Vegetariánství a veganství v těhotenství je opředeno mýty.

Pro těhotné vegetariánky však platí stejné obecné doporučení jako pro ostatní ženy. Navíc si musí hlídat dostatečný příjem železa, vápníku, bílkovin a vitamínu B12, který by si časem měli doplňovat všichni vegetariáni.

K tomu jsou vhodné potraviny jako luštěniny, vejce, kyselé zelí, mořské řasy či semena.

Těhotenství se však dá zvládnout i na raw stravě. Příkladem toho je česká blogerka Zuzana Lužná z Love of Raw. První tři měsíce se zaměřila na listovou zeleninu a saláty, kromě toho jí v té době nic jiného nechutnalo.

Na jejím talíři se hojně vyskytovaly polníček, rukola, olivový olej a citron a velké množství ovoce. Po skončení 3. měsíce odletěla na Bali, kde měla neomezený přísun čerstvých potravin. Po návratu do České republiky přišlo období cizrny, luštěnin, mořských řas a avokáda. V 7. a 8.

měsíci těhotenství Zuzana doplňovala přírodní tuky a energii nabírala ze zeleninových zásaditých vývarů. Poslední měsíc jí chutnalo všechno zelené. Rostlinné proteiny během těhotenství vyznavačka raw stravy čerpala z mořské řasy spirulina, o dobré trávení se postarala chia semínka.

Během svého těhotenství přibrala 6 kg a podle její lékařky měla ukázkové krevní testy.

Balkánský sýr v těhotenství - Vše o zdraví

O tom, že nutriční příprava na mateřství by měla začít alespoň půl roku před otěhotněním, si můžete přečíst v zajímavém rozhovoru s fitness trenérkou Veronikou Tichou.

Источник: https://www.medvidkovehracky.cz/blog/tehotenstvi-stravovani-potraviny/

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje.

Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit? Jestliže jste i před otěhotněním sýry bez problémů konzumovala, od některých z nich ustupovat nemusíte.

Pokud jste je ale dosud nejedla, začínejte na velmi malém množství sýru denně nebo se zaměřte na jiný zdroj vápníku ve svém jídelníčku.

Význam vápníku pro maminku i miminko

Vápník je v těhotenství velmi důležitý a jeho příjem byste rozhodně neměla zanedbávat. I pokud budete brát výživový doplněk s vápníkem, nevstřebá se vám tak dobře jako právě vápník získaný přirozeně z potravin.

Nedostatek vápníku u těhotných žen vede ke vzniku zubního kazu nebo k osteoporóze. Ohrožuje také správný vývoj kostí a chrupu u miminka. Vápník byste tedy neměla podceňovat – ani v těhotenství a ani v mateřství.

Jaké sýry raději ne

Je známo, že by těhotné ženy neměly jíst plísňové sýry. Ty totiž mohou představovat živnou půdu pro různé bakterie, například pro listerii. Ta může způsobit závažné onemocnění, které dokáže vyvodit až potrat.

Plísňové sýry jíst můžete, ale v minimálním množství. Sýry mohou totiž dále produkovat mykotoxiny. Tyto jedy se však objevují i v ořeších, pečivu, marmeládě nebo ve zkaženém ovoci.

Pro běžného člověka nejsou tak nebezpečné jako pro těhotnou ženu. Při konzumaci těchto potravin se mějte v těhotenství na pozoru. Pokud si tedy dáte kousek nivy či hermelínu, tak vás to nezabije.

Tyto sýry byste ale určitě neměla vyhledávat.

Nevhodné jsou tedy všechny typy zrajících sýrů, ať už jsou vyrobené z kravského nebo kozího mléka. Nedoporučují se také měkké nepasterizované sýry. Kvůli vysokému obsahu soli je vhodné z jídelníčku vyloučit i balkánský sýr.

Jaké sýry určitě ano

V těhotenství se můžete zaměřit na tvrdé sýry, ať už přírodní či uzené. Mezi ty nejznámější patří eidam, ementál, gouda, parmazán nebo pecorino. Zakázaná není ani lučina, mozzarella, ricotta nebo tvaroh. S ohledem na svou linii si vybírejte spíše sýry s nižším obsahem tuku – do 30 % – které zároveň obsahují i více bílkovin.

Zajímavé:  Hyperventilace - vše o zdraví

Vhodná je v těhotenství konzumace brynzy, která obsahuje značné množství prospěšných mléčných bakterií nebo také kyselinu listovou. Dejte si však pozor, aby brynza byla vyrobena z pasterizovaného mléka. Jestliže bude nepasterizovaná, tak se jí raději vyhněte, protože pro vás představuje potenciální riziko.

Balkánský sýr v těhotenství - Vše o zdraví Vejce v jídelníčku budoucí maminky

Vejce jsou hojně diskutovanou potravinou. Zatímco jeden čas se tvrdilo, že vejce nejsou zdravá, a že zvyšují cholesterol, v současné době se na ně pohlíží už více příznivě…

Balkánský sýr v těhotenství - Vše o zdraví Pika

Téměř každá žena během svého těhotenství zaznamená nějakou změnu svých chutí. Některé začnou více holdovat zdravé stravě, jiné zase naopak pořádat jednu tabulku čokolády za druhou, aniž by na ni kdykoliv předtím dostaly chuť …

Podělte se o své názory na tento článek.

Источник: https://www.maminkov.cz/tehotenstvi/vyziva-a-hmotnost-v-tehotenstvi/jake-syry-nejist-v-tehotenstvi.html

Recepty pro těhotné

Rádi byste si v těhotenství na něčem pochutnali, ale nevíte, co upéct nebo uvařit? V těhotenství můžete jíst zdravě a zároveň si na jídle pochutnat. Podívejte se na naše recepty, které jsme připravili ve spolupráci s MUDr. Terezou Hubovou. Jídlo uvaříte za chvíli a ještě si na něm pochutnáte.

Porce jídla v těhotenství by měly být přiměřené a neplatí, že těhotná jí za dva. Držet dietu kvůli štíhlé linii není vhodné a žena by měla jíst raději častěji a menší porce. Chuť k jídlu se bude v těhotenství měnit.

V prvním trimestru mohou nastávající maminky zhubnout díky těhotenským nevolnostem a na jídlo nemají ani pomyšlení. Apetit dostanou až ve druhém trimestru, kdy těhotenské nevolnosti ustupují.

Ve druhé polovině těhotenství se zvyšuje potřeba přijímat vyšší množství potravy a chuť na jídlo roste. Krátce před porodem bude tlačit rostoucí plod na žaludek a žena nemusí mít na jídlo ani pomyšlení. A kolikrát denně v těhotenství jíst? MUDr.

Tereza Hubová na naši otázku odpovídá: „Jako normální člověk – ideálně 5x denně, vydatná snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, k večeru ubírat příjem sacharidů.“

  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g jahelných vloček
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g sušených banánů
  • 150 g sušených meruněk
  • 150 g sušených švestek
  • 100 gramů mandlí
  • Postup:

Ovesné a jáhelné vločky můžete opražit na suché pánvi, ale nemusíte. Záleží na chuťových preferencích. Ovoce pokrájejte na menší kousky, mandle nakrájejte alespoň na poloviny. Ingredience smíchejte dohromady. Hotovo.

Balkánský sýr v těhotenství - Vše o zdraví

  1. 3 velká rajčata
  2. 1 salátová okurka
  3. 2 bílé papriky
  4. 1 menší cibule
  5. 150 gramů balkánského sýra
  6. 1 lžička olivového oleje
  7. Sůl, pepř
  8. Postup:

Rajčata, cibuli, okurku a papriky nakrájejte na kostičky a ve velké míse promíchejte. Velmi mírně osolte a opepřete. Přidejte rozdrobený balkánský sýr. Zakápněte olivovým olejem. Podávejte s celozrnným pečivem.

Tvarohový cheesecake – nepečený

  • Korpus
  • 100 gramů celozrnných sušenek
  • 100 gramů rozmixovaných mandlí
  • 100 gramů rozpuštěného másla
  • Náplň
  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g ricotty
  • 75 gramů třtinového cukru (moučka)
  • 50 gramů medu
  • Vanilkový lusk
  • vnitřek jednoho vanilkového lusku
  • želatinový ztužovač zastudena
  • Dle chuti: jahody, maliny, borůvky
  • Postup:

Sušenky rozmixujte, přidejte rozmixované mandle, a rozpuštěné máslo. Promixujte v mixéru a hmotu rovnoměrně rozprostřete do dortové formy vyložené pečícím papírem. Dortovou formu dejte vychladit do lednice alespoň a půl hodiny.

Vnitřek vanilkového lusku smíchejte s tvarohem, ricottou, cukrem, medem a ztužovačem. Naneste na vychlazený korpus a do ztuhnutí dejte opět chladit do lednice. Ozdobte ovocem.

Sekaná s bramborem

  1. 500 gramů mletého masa (hovězí a vepřové)
  2. 1 houska
  3. 200 gramů strouhanky
  4. 1 dcl mléka
  5. Petrželka
  6. 1 lžíce hořčice
  7. 1 lžíce kečupu
  8. 1 cibule
  9. 2 stroužky česneku
  10. Postup:

Housku nakrájejte na kostičky a namočte v mléce. Vejce vyšlehejte s petrželkou, smíchejte s hořčicí, kečupem, masem. Cibuli a česnek nastrouhejte a přidejte ke směsi. Nakonec vmíchejte rohlík s mlékem a zahustěte strouhankou. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem, vložte do ní hmotu a pečte v předehřáté troubě na 180°C.

Podávejte s bramborem nebo s kaší.

Banánový mléčný koktejl

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 velký banán
  • Postup:
  • Vychlazené mléko rozmixujte s banánem a dobrota je na světě.

Ovesné sušenky

  1. 1 hrnek ovesných vloček
  2. 1 hrnek celozrnné mouky
  3. 1/3 hrnku třtinového cukru
  4. 1/2 hrnku sekaných mandlí
  5. 100 g másla
  6. 5 lžic medu
  7. 1 žloutek
  8. 1 1/2 lžičky jedlé sody
  9. Postup:

Troubu rozehřejte na 160 °C. Všechny sypké ingredience smíchejte dohromady. Rozpusťte máslo, smíchejte s medem a nechte vychladit. Přidejte žloutek. Obě směsi smíchejte, vytvarujte sušenky, které umístíte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě do zezlátnutí (asi 15 minut).

Redakce ve spolupráci s MUDr. Terezou Hubovou

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nebojte se bylinkových čajů v těhotenství!

Источник: https://jaknamaterstvi.cz/recepty-pro-tehotne/

Sýry v těhotenství

Konzumace sýrů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vápníku, který je mimojiné důležitý také pro vývoj plodu a jeho stavu kostí. Pokud nemá žena v těhotenství dostatečný příjem vápníku, začne se vápník uvolňovat z jejich zásob a může tak dojít k osteoporóze a u dítěte se tím zvyšuje riziko vzniku zubního kazu3.

Během těhotenství24 by se měly ženy vyvarovat některým sýrům, které mohou zapříčinit vznik různých baktérií, např. listerie, které mohou ohrozit plod. V případě, že žena onemocní listeriozou, zpravidla se u ní objeví příznaky podobné chřipce. Listerióza může způsobit vážné zdravotní problémy, které mohou vést až k potratu13.

Plísňové sýry v těhotenství

Plísňových sýrů by se neměly ženy během těhotenství bát, ale jejich denní příjem by neměl být vyšší než 150g denně. Zvýšená konzumace sýrů s plísní je pro ženu nebezpečná, protože tyto sýry mohou produkovat jedy (mykotoxiny), které jsou pro plod velice nebezpečné.

Mykotixiny, které jsou pro těhotnou ženu a plod daleko nebezpečnější se mohou objevit také v plesnivém pečivu, oříškách3, marmeládě nebo ve hnijícím ovoci. Takto závadné potraviny by měly být ihned celé zlikvidované (vyhozené). Není dostačující, když se odstraní nebo odkrojí pouze viditelně nakažená část.

Plíseň se objevuje v celé potravině, nikoliv jen v její viditelné části.

Hermelín a Niva v těhotenství

Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci hermelínu a nivy. Tyto sýry podporují vznik mykóz a kvasinek, které mohou zapříčinit nepříjemné problémy4.

Balkánský sýr v těhotenství - Vše o zdraví

Brynza v těhotenství

Brynza je sýr symoblizující slovenskou kuchyni. Díky vysokému obsahu mléčných bakterií je výživnější než probiotické jogurty. Brynza je bohatá na bílkoviny, minerály, vitamíny (hlavně A a D) a kyselinu listovou37.

Napomáhá při trávení a zažívacích potížích, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, slouží jako prevence před osteoporozou či rakovinou tlustého střeva.

Napomáhá při cukrovce2, alergiích a při problémech s řídnutím kostí.

Při výrobě brynzy je do procesu zahrnuto také nepasterizované mléko, ze kterého se následně vyrábí ovčí sýr, který je poté jednou z nejdůležitějších potravin při výrobě brynzy. Z tohoto důvodu není vhodné konzumovat brynzu v těhotenství, neboť imunita těhotné ženy je oslabená a mohlo by dojít k onemocnění listeriozou.

Vhodné sýry v těhotenství

  • Tvrdé sýry: uzené sýry, Caerphilly, čedar, Cheshire, dvojité Gloucester, eidam, ementál, kozí čedar, feta, gouda, Gruyere, halloumi, havarti, jarlsberg, Lancashire, manchego, Orkney, paneer, parmazán, pecorino (tvrdý), provolone a červené Leicester.
  • Měkké (tavené) sýry, které jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka: tvaroh, žervé, feta, kozí sýr bez kůry, mascarpone, mozzarella, sýr segmentů, tvaroh s ricottou .
  • Jogurty: probiotické jogurty a mléčné nápoje, čerstvý sýr, zakysaná smetana a creme fraiche, včetně přírodních, ochucených a živých verzí .

Nevhodné sýry v těhotenství

  • Mould – zrající měkké sýry (pasterizované a nepasterizované) : hermelín, brie modrá, Cambozola, Chaumes, Chevre (kozí sýr s bílou kůrou), Pont l' Eveque, taleggio a vacherin fribourgeois.
  • Sýry s modrou plísní: bergader, bleu d' Auvergne, modrá Wensleydale, Shropshire modrá, dolcelatte, gorgonzola, Roncal, roquefort a tomme .
  • Měkké, nepasterizované sýry: kozí a ovčí sýry Chabichou, pyramidy a torta del Cesar, různé tučné smetanové sýry, balkánský sýr (vysoký obsah soli).

Více o sýrech v těhotenství na Modrém koníku

Použité zdroje

Источник: https://www.modrykonik.cz/jsem-tehotna/syry-v-tehotenstvi/

Mléčné výrobky v těhotenství – na co si dát pozor?

Balkánský sýr v těhotenství - Vše o zdraví

Strava v těhotenství je velmi důležitá. Vše, co sníme, se totiž dostane přímo k děťátku. Které sýry a další mléčné výrobky si v těhotenství můžete dopřávat bez problémů a kterým byste se měly vyvarovat? 

Mozzarela

Jeden z nejoblíbenějších sýrů. S rajčátky a olivovým olejem je to opravdu pochoutka. A ani v těhotenství se jí nemusíte vzdát – dejte jen pozor, z jakého mléka je vyrobená.

Cottage Cheese

Cottage může být součástí snídaní, chutných pomazánek nebo lehkých svačinek. I u tohto sýru můžete zůstat bez obav. S chutí do něj!

Gouda nebo eidam

Zřejmě nejznámější sýry jsou pro většinu z nás dostupné, oblíbené a čato využívané. V kuchyni se jich bát nemusíte, jsou bezpečné.

Feta

Léto, grilovačky, čestvý salát s fetou! Ovčí sýry jsou všeobecně slaní, takže s množstvím v tomto případě opatrně. Vzdát se jí ale nemusíte.

Zajímavé:  Cervarix - vše o zdraví

Kozí sýry

U kozích sýrů je důležité dát pozor, z jakého mléka jsou vyrobené. Pokud z pasterizovaného, je všechno v pořádku. Pokud z nepasterizovaného, může to být problém. Dejte si tedy pozor.

Uzený sýry

I zde platí – bezpečné, pokud nejde o plísňové uzené sýry. Pokud vás v těhotenství neodradí charakteristická chuť či barva, uzené ýry jsou vhodné i pro budoucí maminky.

Mascarpone

Rády pečete a láska k této činnosti vás neopustila ani v těhotenství? Máme pro vás dobrou zprávu. Tiramisu se nemusíte vyhnout, protože měkké italské sýry jsou pro těhulky jasnou volbou.

Zakysané mléčné výrobky

Tyto výrobky mají nižší obsah laktózym, proto jsou lepší stravitelné. Pozitivně ovlivňují mikroflóru ve střevech.

Čemu se v těhotenství vyhnout?

Některé sýry a mléčné výrobky by měly být jednoduše tabu, alespoň prvních pár měsíců. Čemu bysme se měly v těhotenství vyvarovat?

Jednoznačně plísňovým sýrům. Nemusíte se jich vzdát navždy, stačí, když je omezíte jen na výjimečné příležitosti. Stejně opatrně byste měli postupovat v případě sýrů s vysokým obsahem tuku. Všeho s mírou!

Co těhotenství a tavené sýry? Kromě toho, že nikomu mohou chutnat více, než ty klasické měkké, tavený sýr obsahuje více soli, která je častou překážkou při vstřebávání vápníků. Proto s „taveňáky“ opatrně.

A posledním zákazem, alespoň během těhotenství, je bryndza. Že není nad čerstvé halušky? To je sice jasné, na druhé straně je toto jídlo velmi těžké do žaludku.

Bryndza, zejména ta z nepasterizovaného mléka, je potenciálním záškodníkem a těhulky by se jí měly alespoň na čas vzdát. Pokud však znáte složení a víte, z čeho je vyrobená, plus pro vás.

Pokud je z pasterizovaného mléka, můžete si na ní pochutnat bez problémů. Na složení si ale opravdu dejte pozor.

Proč si dávat pozor?

Pokud vás zajímá, proč v těhotenství řešit sýry a mléčné výrobky, je za tím infekční onemocnění – listerióza.

Co to je? Infekce onemocnění, které je způsobené parazitující bakterií Listeria monocytogenes. Přenášejí ji zvířata, ale i lidi.

V těhotenství je pravděpodobnost nákazy dvacetkrát vyšší, než u jiných jedinců. Dítě v bříšku se může nakazit přes placentu, nebo u porodu při styku s poševním sekretem matky.

Problém spočívá i v tom, že se nemoc projevuje jako lehká chřipka, protože se nákaza soustředí zejména na plod. Těhotenství může skončit potratem nebo předčasným porodem.

Mezi ostatní příznaky patří horečky, problémy s dýcháním až zánětem mozkových plan.

Источник: https://blog.feedo.cz/mlecne-vyrobky-v-tehotenstvi-na-co-si-dat-pozor/

Diskuze Změna životosprávy po zjištění těhotenství

Poraďte

Velikost písma:

nemyslim si ze by ses mela v tehu nejak omezovat..Proste jez s mirou vse naco mas chut a co ti pripada rozumne.Ja si obcas dala sklenicku vinka a vse bylook.Ohledne sportu-no zalezi na tom jaky sport ale pokud bude tehu v poradku taknevidim duvod se omezovat ani v tom sportu.To je nejlepsi probrat s doktoremv poradne.

Ono věci co bys neměla jíst, zjistíš záhy…bude ti z nich zle, budetě pálit žáha nebo se ti bude žbrkat.

Já to nakonec vzala taksportovně-odpovědně: první tři měsíce úplně bez alkoholu, zvýšilajsem přísun ovoce a zeleniny…ale né tak, aby mi to za týden lezlokrkem…prostě když mě to napadlo a měla jsem chuť.

A k tomu dlabalaElevit – jediné těhu vitamíny co jsou klinicky testované a mají prokázanýúčinek.

Co se týče potravin: tak bacha na hermelín, tvarůžky a jiné zrajícísýry…těhotné by je moc neměli -někteří doktoři zakazují úplně,někteří říkaj že je akorát strašení těhulek, tak si vyber.

Ostatnísýry mohou neomezeně. Taky není vhodná játrovka a čajovka.

Vyšší dávky kofoly-coly a nebo pravého čaje (tím nemyslím ty sáčkovéovocky…ale opravdu černé a zelené čaje)Z masa bys taky vůbec neměla vnitřnosti.

No a u ostatních potravin to zjistíš…bud ti budou dělat dobřenebo né.

Od třetího měsíce jsem začla pít tak decku až dvě piva, když jsemchtěla spořádat víc jídla najednou…nepálila mě pak žáha a i žaludekje klidnější.Pokud nepiješ pivo na litry tak je to v pohodě…to samé z vínem. Tvrdýurčitě né.

Co je důležité je vyhýbat se všem potřavinám co jsou buď s prošlouzárukou, i lehounce nahnilé nebo u těch kde máš pochybnosti o správnémskladování! To je asi jedinné pravidlo co fakt bys neměla porušit a toi v normálním životě.

Co se týče sportu, já byla od druhého měsíce ráda, že se vůbechýbu, natož sport. Ale hodně zdravé pro těhulky je plavání a kupodivui malý v bříšku je vždycky v té vodě spokojenější. Jinak sport – tona co jsi byla zvyklá jen by ses měla víc pozorovat. Těhulka by se němělaaž příliš vysilovat a vystavovat se nárazům…

JAMAP má ve všem pravdu;o)..

dodala bych, aby strava byla vyvážená, aklidně (pokud o její vyváženosti nejsi přesvědčená zobej těhuvitamíny- já užívám zase GS- mamavit- cenově dostupný, a vyváženýpoměr vitamínů a minerálů…pokud vitamíny nechceš užívat, nebo mášstravu dost bohatou a vyváženou- tak uživej minimálně kyselinu listovou!!!-zvlášť td od začátku- je to důležitý- pro správný vývoj!!)Nejez nic co má prošlou lhůtu apod.-přesně jak je výše popsáno…

Se sportem mám dilemata doteď- např.

jsem nikde nenašla jak je tos posilováním břišních svalů na začátku těhu- ale lehce jsem jeposilovala- jen na začátku… cvičím dodnes(často a málo- a lehce-protahování, gravidjóga apod.

)- i když většina cviků už nelzeprovádět (předklony, a kvůli nateklým nohám, ani některé protahovacícviky), také bys neměla dělat žádné cviky, kde jsou otřesy těla!!!!(tzn.běh apod.)

No,právě jsem zvyklá doma dělat lehsedy,často jezdíme na kole docelánáročný tůry,občas na kolečkových bruslích.Podle mě,to kolo a brusle v rekreačním tempu nemůže uškodit,ne?

Pak jste tu psaly sýry – co balkánský,nevadí?

befana: no pokud jsi zvykla a nepadáš, tak to kolo a brusle jsou v pohode.Jen nesmíš narazit na blba co by tě srazil.

Já jela v 8 tt na koloběžce a vyhýbala jsem se chodci a tak blbě, žejsem si nevšimla výmolu a spadla…takže jsem pak lehce špinila a měla nanohách a břichu modřiny. Naklusala jsem hned k doktorovy na ultrazvuk a bylovše v pohodě.

Ale nejméně týden jsem si nadávala o tom jak jsemnezodpovědná a můj měl z toho infarktový stav.Kámoška mě vytáhla ven a já se nechala přesvědčit, i když nakoloběžce skoro nejezdím…teď už si jó vybírám, co budu dělat.

Ale jeto též o tom, že já na ty sporty moc nejsem.

Zas na druhou stranu ublížit si můžeš i když půjdeš jen pochodníku.

Ten balkansky by mel byt z pasterizovaneho mleka a ne v kontaktu se syry,ktere bezne listerie obsahuji ( niva, brie, camembert…).

jó a ještě ad balkán: né ten nevadí, není to zrající tzn.nepasterovaný sýr. Takže to je v pohodě. Nepasterované sýry jsouv podstatě ty co necháváš uležet…na začátku bývají takové „dotvarohova“ a časem chutnaj víc po sýru a táhnou se…viz tvarůžky,hermelín, pivní sýr, romadůr atd.

Ale mezi námi já si dám i ty tvarůžky tak jednou za měsíc, jen nesmíbýt moc uleželé. Protože ještě před asi dvěma lety se tyhle sýry vůbecneřešili – to jen k vůli té kauze s listeriózou v té době, kdy senakazilo pár těhulek – a myslím, že jen jedna z nich měla pak nějaképroblémy s plodem.A od té doby je zas klid.

Hlavní je věřit si a neposlouchat ty řeči okolí o tom co bys mělanebo neměla. Oni všichni jsou totiž chytří jak rádio, když nemají tobřicho a vše maj jen teoreticky.

Souhlasim se vsim, co tu holky napsaly. Ja treba nevedela vubec o syrech ahermelin sem bastila asi do 6mes, nez sem to zjistila. Taky sem na zacatku tehu, nevedouc, ze jsemtehu, brala ATB na zuby. A vsechno bylo nastesti v poradku.Co me ale pobavilo, byla teta manzela, ktera mi velmi vazne rikala, at neneskrabu v obliceji. (cca 8mes) Ze pry cekala syna, lekla se a chytla zahrudnik, jako sokem, a kluk ma tedka na prsou matersky znameni. Tak prej sechytej kdekoliv, ale at to nema miminko v obliceji. Telo si samo rekne, co chce, uvidis, jak ti co sedne. Co se tyce sportu, jajezdila spinning, a v tehu jsem hned prestala. Prej se tehulka nema zadychat alapat po dechu, pac pak nema kyslik ani mimco. Preju pohodove tuhu!

taky si rikam, ze neni treba to vsechno hnat do extremu – kdyz mas chut nahermelin, dej si ho, ale at je dobre skladovany a nema proslou lhutu (to plati,jak uz rekl nekdo prede mnou, u vseho).My jsme ted meli oslavu brachovo tricatin a pripijelo se sampanskym.

Ja si dalatrochu min nez ostatni ale presto to byla jedna sklenicka. Ale moje mama mi tohned vydesene malem rvala z ruky, ze pry co blaznim – coz je taky blbost.Rozhodne bys nemela pit alkohol pravidelne nebo ve velke davce, ale sklenickalehkeho vina jednou za par dni az tydnu urcite neuskodi.

Zajímavé:  Hořčík - vše o zdraví

Stejne tak by sisi mohla dat male pivo k obedu, to te nesklati 

já ještě doplním vlastní zkušenostNejedla jsem majolky ani moc smaženého (ale to spíš proto, že mi to prostěnejelo), vyhýbala jsem se krvavému masu (což jsem trpěla – miluju krvavýbiftek ), taky jsem jedla míň luštěnin, cibule ačesneku, teda spíš skoro žádný, beztak jsem byla pořád nafouklá 

Hodně jsem pila kysaný nápoje a jogurtový mlíka, protože mi topomáhalo na trávení. Paštiky a konzervy se mají v těhu vyloučit, cožnebyl problém, nikdy jsem je příliš nemilovala a jedla jednou za uherskýrok.

Vzhledem ke kyselině listové se doporučuje jíst špenát, brokolici – pokudmožno jen spařené, jinak zeleninu a ovoce stačí přiměřeně, ale jáměla na ovoce chuť pořád, takže hlavně na začátku jsem jedla všechnoovoce na kila.

Jen hroznový víno mě děsně nafukovalo.

Vitamíny – brala jsem Mamavit (nebo tak nějak) ale ne podle návodu, spíš1× za dva dny i míň. Alkohol a kafe jsem vypustila úplně, nahradila toVitakáva bez kofeinu a když už byla chuť na pivo, tak nealko Birel odRadegastu.

ad sport – na sport jsem v těhotenství neměla moc čas, dodělávala jsemškolu, když už, tak se to týkalo hlavně plavání a pak cvičení protěhulky. Kamarádka ještě nedávno (ve 4.

 měsíci) jezdila běžně nakole, ale ona je nadšená cyklistka, zvládá zátěž v pohodě, takže tomusíš posoudit hlavně podle sebe.

Rozhodně bych se vyhýbala kolektivním sportům, ale brusle, kolo, plavání,jóga a podobná cvičení, případně rychlá chůze (venku nebo na pásu) vezdravé míře jen prospěje si myslim  

Víc mě vážně nenapadá Tak tfuj tfuj tfuj, ať se miminku v bříšku i tobě daří

Sandra

no predsevzeti jsou hezka vec, ale ta realita pak

U prvniho ditete mi sice byvalo spatne ale jen dopoledne a krom oliv jsemmohla jist vse. Takze jsem se ladovala hlavne zeleninou a ovocem. PO vitaminechmi bylo zle a gyndr rekl at to proste nejim a nebo jen tak sem tam,kdyz tov sobe udrzim.

Ted u druheho mi bylo zle od pocatku do 17 tydne od rana do vecera, takzekdyz jsem neco jeden den snedla, druhy den uz to nebylo mozne. Ze vseho mnenatahovalo -hlavne z tech zdravych veci – co jeden den zabralo druhy den uz ne.Pit jsem nemohla skoro nic a hlavne ne kysane napoje, az jsem dosla jen k jemneperlive vode.

Hermelin si sem tam dam, proste vseho s mirouMelouny jahody jim, i kdyz paktrpim zacpou.Jo a alkohol:-D tak s prvnim jsem mela jednu malilinkatousklenicku baileys nekdy ke konci tehu a pri tomhle tehotenstvi jsem fungovala napidi prtanech slivovice pred vecernim spanim abych usla a nezvracela, takze onoclovek stejne pak dela co muze, at aspon neco sni a prezije to.

Uz to neresim, nevyhledavam rizikove potraviny, ale vzhledem k tomu ze uzmuzu neco snist tak jim na co mam chut. Sem tam si dam i pul deci vina.

Ty deti fakt vi na co maji chut uz v brise.

N.

A jak je to se sexem? na to se mě samozřejmě zeptal partner 

Tak tahle otázka mne taky vééélice zajímá

Источник: https://www.emimino.cz/diskuse/zmena-zivotospravy-po-zjisteni-tehotenstvi-23075/

Životospráva těhotné ženy 1.díl

Od okamžiku, kdy žena zjistí, že je těhotná, přemýšlí o miminku každý den. Je mnoho aspektů, které ovlivňují průběh těhotenství a jedním z nich je vhodná strava, která zajistí bezproblémový průběh těhotenství a to nejlepší prostředí pro vývoj plodu.

Jak by tedy měla vypadat strava těhotné?

Strava by měla být vydatná, a to o obsahu 2200 – 2400 kcal. Potrava má být lehce stravitelná a rozdělená do pěti jídel. Není vhodná ani redukční dieta, která může vyvolat předčasný porod, ale ani hyperkalorická, která vede k obezitě či gestačnímu diabetu (cukrovka, která se objeví v průběhu těhotenství).

Během těhotenství žena přibývá na hmotnosti a ukládá v těle tuk, z něhož čerpá energii během kojení. Přírůstek hmotnosti by se měl pohybovat v rozmezí 8 – 15 kg. Názorně lze nejvhodnější skladbu potravin budoucí maminky zobrazit do tzv. potravinové pyramidy.

Má čtyři úrovně a čím nižší úroveň, tím více potravin z této skupiny by měla těhotná sníst.

Obiloviny, těstoviny, pečivo a rýže

Základ pyramidy a tím i základ stravy tvoří obiloviny, těstoviny, pečivo a rýže. Tvoří základ, protože se z nich získává nejvíc energie. Jsou hlavním zdrojem sacharidů, které by měly tvořit přibližně 55% přijímané potravy. Pečivo je vhodnější celozrnné, nevhodné jsou sladké buchty. Těstoviny jsou lepší bezvaječné.

Ovoce a zeleninu  těhotná žena potřebuje

Druhou úroveň pyramidy tvoří ovoce a zelenina. Tvoří významnou část potravy díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny.

Vláknina, spolu s dostatečným příjmem tekutin a vhodnou pohybovou aktivitou, je přirozeným bojovníkem proti zácpě. Zelenina je také výborným zdrojem přírodních antioxidantů.

Velmi vhodné jsou zeleninové saláty s olejovou zálivkou, protože se tak zvyšuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích.

Z vitamínů rozpustných ve vodě je nesmírně důležitou látkou kyselina listová – hojně se vyskytuje v brokolici, salátu, špenátu, kapustě, sóje a fazolích. Při nedostatku tohoto vitamínu vzniká u těhotné ženy určitý typ chudokrevnosti. Poměrně nedávno se zjistilo, že kyselina listová se uplatňuje v prevenci těžkých vrozených vývojových vad plodu.

Proto se doporučuje konzumovat tento vitamín v optimálním množství 400 – 800 g/den již před plánovaným otěhotněním a následně v průběhu těhotenství. Každý den by měla budoucí maminka sníst 2 – 4 porce ovoce. Vhodná jsou jablka (regulují trávení a bez slupky na lačno jsou mírně projímavé) a ananas (obsahuje vitamín B, C a  kyselinu listovou).

Během těhotenství není vhodná konzumace pomerančů ( obsahují aromatické a éterické látky, které způsobují ochlazení organismu, můžou v našich podmínkách vést k nachlazení či rýmě), dále banánů s černými skvrnami na slupce (těhotné, které tyto banány konzumují, riskují tím u svých potomků vznik dermatitid a ekzémů).

Těhotná by také neměla jíst ovoce, které může způsobit alergickou reakci, např. angrešt nebo jahody.

Těhotenství – konzumace mléka, mléčných výrobků a masa

Třetí příčku pyramidy tvoří společně mléčné výrobky a maso. Hlavním přínosem mléka a mléčných výrobků je vysoký obsah vápníku a v případě tvarohu jde i o významný zdroj bílkovin. Dále obsahují vitamíny B2, B12 a A. Vhodnější jsou odtučněné sýry a jogurty, které obsahují menší množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

Mezi sýry vhodné jíst během těhotenství patří sýr feta, gouda, mozzarella nebo sójová varianta sýru – tofu. Nevhodné jsou tučné smetanové sýry a také balkánský sýr, který obsahuje velké množství soli. Pozor na čerstvé mléko a sýry (nepasterizované) jako na možný zdroj bakterií. Denní spotřeba mléka či mléčných výrobků je čtvrt litru nápoje, 1 jogurt nebo 50 g sýra.

Společně s mléčnými výrobky tvoří třetí stupeň pyramidy maso, vejce a luštěniny. Tyto potraviny slouží především jako zdroj bílkovin. Maso je dále významným zdrojem železa. Doporučuje se konzumace libového masa (bez tuku a kůže), vhodné je maso kuřecí a ryby. Červené maso se doporučuje při anémii.

Maso musí být dostatečně tepelně upraveno (nedopečené či nedovařené maso je opět zdrojem bakterií). Jako zdroj železa je dobrý vaječný žloutek (opět dobře uvařený) a zdrojem bílkovin je vaječný bílek. Bílkoviny obsahují také luštěniny – především se doporučuje sója.

Denně by měla těhotná žena sníst 125 g masa.

Tuky, sůl a cukr – doporučené množství pro těhotnou ženu

Množství tuků se doporučuje 60 – 80 g/den. Tuky se dělí podle původu na živočišné (sádlo, máslo, slanina, apod.) a rostlinné (olivový, slunečnicový, řepkový a sójový olej a tuky z nich vyráběné). Ne všechny tuky působí na naše zdraví stejně.

Živočišné tuky spolu nesou cholesterol a jsou složeny z mastných kyselin, které svým působením zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol, který můžeme v krvi měřit, se rozlišuje na tzv. špatný – LDL cholesterol a tzv. dobrý – HDL cholesterol.

LDL cholesterol, jehož hladinu zvyšují právě živočišně tuky, poškozuje cévy a zvyšuje riziko vzniku cévních chorob. Rostlinné tuky obsahují naopak mastné kyseliny zvyšující hladinu HDL cholesterolu, který nás zbavuje cholesterolu špatného.

Tuky společně se solí a cukrem tvoří špičku pyramidy, jsou to potraviny, které by měla nastávající maminka omezit nebo úplně vyloučit.

Foto: Profimedia

Источник: https://clanky.vareni.cz/zivotosprava-tehotne-zeny-1dil/

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *