Bolest žaludku průjem – vše o zdraví

Za průjem označujeme vodnatou stolici, která se objeví častěji než 3x za den. Akutní forma průjmu nás může přepadnout bez varování.

Sníme něco zkaženého nebo něco, co nám nesedne a máme zaděláno na problém. Na vině mohou být taky některé léky, jejichž užívání má projímavý účinek.

Nebezpečí akutního průjmu tkví v dehydrataci a minerálovém rozvratu. Pokud vás přepadne průjem, hodně pijte. 

K léčbě průjmu slouží:

  • Antimolitika, která zpomalí pohyb střev. Hodí se zejména, když se potřebujete bezpečně vzdálit od záchodu např. při cestování. Patří sem například Imodium. 
  • Antisekretorika sníží střevní sekreci. Zástupcem této skupiny je např. Hidrasec.
  • Adsorbencia na sebe vážou škodlivé látky – toxiny. Např. aktivní černé uhlí.
  • Dezinficiencia se hodí v případě infekčního průjmu. Nejznámějším zástupcem je Endiaron.
  • Probiotiky můžete klasickou léčbu průjmu doplnit. Obnovují přirozenou mikroflóru ve střevě.

Bolest žaludku průjem - Vše o zdraví Nadýmání a plynatost

Některá jídla nám umí pěkně zavařit. Určitě jste se s tím už někdy setkali. Nafouklé a bolavé břicho a křeče. Nic příjemného. Plyny v žaludku vznikají přirozeně. Denně jich vyprodukujeme až půl litru.

Jejich vyprodukované množství značně zvyšuje např. konzumace některých jídel (luštěniny, zelenina), věk, hormonální nerovnováha, stres i spěch při jídle.

Přípravky vhodné na nadýmání a plynatost jsou deflatulencia, k nimž patří třeba Espumisan a probiotika. 

Bolest žaludku průjem - Vše o zdraví  Problémy s trávením

O problémech s trávením mluvíme tehdy, když máme pocit, že nám jídlo leží dlouho v žaludku a trpíme pocitem plnosti. Pomocnou ruku nám v tomto případě podají trávicí enzymy, které zlepšují rozklad potravy. Užíváme je během jídla nebo těsně po něm. Občas mohou pomoci i bylinky, které najdete ve vybraných čajích – takové například nabízí značka Leros.

Bolest žaludku průjem - Vše o zdraví Pálení žáhy

O pálení žáhy mluvíme ve chvíli, kdy se nám žaludeční šťávy vrátí do jícnu a podráždí ho. V určitých situacích cítíme lehké pálení žáhy všichni třeba, když si lehneme po jídle, nebo když něco děláme v předklonu. Pokud se u vás pálení žáhy objevuje pravidelně, nepodceňujte to a raději navštivte svého lékaře, aby vás vyšetřil. K přípravkům na pálení žáhy patří:

  • Antacida, která neutralizují kyselé žaludeční šťávy. Patří k nim třeba přípravky Rennie. 
  • Algináty fungují tak, že na povrchu žaludku vytvoří ochrannou vrstvu. Do této skupiny patří Gaviscon.
  • Inhibitory protonové pumpy sníží tvorbu žaludečních kyselin např. Apo-Ome.

Bolest žaludku průjem - Vše o zdraví Co pomáhá na pálení žáhy

Dá se říct, že na pálení žáhy pomáhá střídmější strava. Rozhodně byste se měli vyhýbat potravinám, které dráždí jícen. Odpusťte si tučné a sladké, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, kávu i alkoholické nápoje. Osvědčená první pomoc je jedlá soda.

Bolest žaludku průjem - Vše o zdraví  Zácpa

Zácpa se definuje velmi obtížně. Každý má své vnitřní pochody nastavené trochu jinak. Nejběžnější definice, se kterou se setkáte je: „Zácpa je stav, kdy dochází k vyprázdnění stolice v intervalu delším než 1× za tři dny a v množství menším než 80 g.“ Ale neberte to jako dogma.

Za zácpu považujeme i vyprazdňování, které je namáhavé nebo nedostatečné. Zácpa se dá léčit pomocí jednoduchých cvičení, kdy procvičujete defekační reflex. Další možností jsou laxativa – projímavé léky. Neměly by se užívat dlouhodobě bez porady s lékařem. Mohly by váš problém ještě zhoršit.

Méně invazivní možností jsou sirupy, tablety nebo žvýkací kostky s vlákninou, které zlepšují střevní pochody a změkčují stolici. 

Léky na zažívání      Doplňky stravy

Aby dovolená neskončila na záchodě

02.07.2014 | 10585x Shlédnutí | Ondřej Nývlt | Zdraví

Zažívací obtíže a průjem jsou nejčastějším strašákem všech cestovatelů. Jak se bránit a co dělat, když už tato nepříjemná situace nastane?

Zažívací obtíže a průjem jsou nejčastějším strašákem všech cestovatelů. Tyto problémy jsou schopny pokazit celý pobyt a donutit nás strávit cestu na toaletě. Průjmová onemocnění postihují až 80 % cestovatelů. Onemocnění nebývají těžká, ale maří záměry a úkoly cestovatelů, znepříjemňují dovolenou.

Co je průjem cestovatelů

Bolest žaludku průjem - Vše o zdraví

V tenkém střevě se 90 % této tekutiny vstřebává a do tlustého střeva se dostává zhruba 8 % této tekutiny. V tlustém střevě dochází k dalšímu vstřebávání. Na vyloučení vody stolicí je počítáno asi 200 ml vody za den. Při průjmu je zpětné vstřebávání tekutin narušeno, což má za následek řídkou stolici více jak 3x denně.

Kde můžeme očekávat zvýšený výskyt průjmovitých onemocnění

Pravděpodobnost onemocnění průjmem závisí na tom, odkud cestovatel pochází, kam cestuje a jaké jsou hygienické podmínky v cílové zemi.

Objevuje se nejčastěji u osob cestujících ze zemí s dobrou hygienickou úrovní do oblastí s nižším hygienickým standardem. Vyšší riziko onemocnění bývá při prvním výjezdu.

Nejčastěji se s tímto onemocněním setkáváme při cestách do tropů a subtropů. Po měsíčním pobytu v těchto oblastech udává příznaky onemocnění 40–60 % turistů.

Exotika přináší výrazné zážitky ale také riziko

Velmi vysoké riziko průjmů (až 50 %) lze očekávat v Latinské Americe, Africe, Asii, Dominikánské republice a na Haiti. Střední riziko je v Jižní Evropě, Izraeli, Číně, Rusku se zeměmi bývalého Sovětského svazu, Jihoafrické republice a Karibské oblasti. Nízké riziko je v Kanadě, USA, Severní Evropě, Japonsku, Austrálii, Novém Zélandu a na části Karibských ostrovů.

Zvýšenou citlivost k cestovatelskému průjmu mají děti mladší 6 let, osoby se sníženou kyselostí v žaludku, nemocní s chronickým onemocněním trávicího traktu a nemocní s poruchou obranyschopnosti.

Proto je důležité zvážit riziko zdravotních komplikací před plánovanou cestou.

Riziko onemocnění průjmem je vyšší u dětí, které se stravují společně s dospělými a nedodržují ještě základní hygienické návyky.

Proč se cestovatelský průjem vůbec objevuje

Bolest žaludku průjem - Vše o zdraví

Led a voda skrývají nebezpečí

Nejčastěji se jedná o kontaminovanou vodu a led (ty nejsou bezpečné ani v hotelových zařízeních) nebo kontaminované potraviny (neloupané ovoce, syrové a málo tepelně upravené maso, syrová zelenina, saláty, mořské produkty, nepasterizované mléko a mléčné výrobky, omáčky a zálivky v otevřených nádobách).

O vzniku a průběhu cestovatelského průjmu rozhoduje obranyschopnost hostitele, kyselost žaludku a agresivita mikroorganismu (schopnost proniknout do střevní sliznice).

Neinfekční příčiny:

  • Vypití většího množství sladkých a přechlazených nápojů či místních minerálních vod
  • Nezvykle kořeněná strava
  • Exotické ovoce (např. fíky a mango)
  • Nadbytek oleje používaný v některých kuchyních
  • Psychický stres spojený s cestováním (únava, ponocování, nepravidelný režim)

Infekční příčiny:

  • 80% bakterie a jejich toxiny
  • 15% viry
  • 5% parazité

Co na to doktor?

Již dříve jsme několikrát zmiňovali významnou roli vlákniny pro detoxikaci organizmu a pro naše zdraví. Pokud jste zvýšili příjem vlákniny a dodržovali jste pitný režim, určitě se vám to na cestách vyplatí. Již dopředu aktivujete své probiotické bakterie, které zlepšují zažívání a chrání proti infekcím trávicího traktu.

Jak se průjem cestovatelů projevuje

Bolest žaludku průjem - Vše o zdraví

Cestovatelé bývají postiženi nejčastěji 3. – 4. den pobytu, druhá vlna přichází kolem 10. dne. Do skupiny cestovních průjmů jsou zahrnuta i onemocnění, která se objeví v prvních 7–10 dnech po návratu domů. Asi u 2 % cestovatelů trvá průjem déle než dva týdny. Příčinou přetrvávajícího průjmu mohou být paraziti.

Někdy nelze mávnout rukou

Posouzení závažnosti onemocnění je důležité pro rozhodnutí o způsobu léčby a režimových opatřeních. Lehké průběhy nevedou k omezení plánovaných aktivit. Při těžkém průběhu je nutný klidový režim na lůžku, v případě závažnější dehydratace bývá nezbytná hospitalizace k zajištění nitrožilního doplnění tekutin.

Příznaky průjmu:

  • vodnatá stolice – více než 3x za den
  • škrundání v břiše
  • slabost
  • nevolnost, zvracení

Co dělat, když nás průjem postihne

Léčba se má řídit podle závažnosti. Postižení musejí více spoléhat na svépomoc při prevenci, léčbě i při ochraně před dehydratací přijímáním solených potravin a minerálek. Prvotním krokem je především náhrada ztracených tekutin a minerálů – zavodnění.

Vhodné jsou zejména tyto tekutiny:

  • neslazený čaj
  • balené minerální vody (nesycené)
  • iontové nápoje
  • slané polévky (náhrada sodíku)
  • ledová Coca-Cola po lžičkách
  • roztok k ústnímu podání připravený v domácích podmínkách: 8 lžiček cukru, 1 lžička soli, šťáva ze dvou pomerančů nebo grepů (pro obsah draslíku), doplnit do 1 litru převařenou vodou; dávka pro dospělého 250–500 ml za hodinu, pro děti 125–250 ml během hodiny

Když na záchodě trávíte většinu času…

  • nasaďte léky proti průjmu – Endiaron a Endiform jsou střevní desinfekce, které výborně působí proti patogenním bakteriím i některým prvokům a kvasinkám a ponechávají nedotčenu vlastní střevní mikroflóru. Jsou použitelné i pro děti školního věku. POZOR! Někdy na cestovatelské průjmy nestačí a je nutné použít léky zakoupené v dané zemi.
  • podejte střevní adsorbenty (živočišné uhlí, Smecta), které mají schopnost vázat značné množství látek na svůj povrch a napomáhají odstranění příčiny z trávicího traktu. Lze je bez obav a bez kontraindikací podat dospělým i dětem.
  • užívejte probiotika, která slouží k osídlení střevní mikroflóry, posilují nespecifickou imunitu a snižují výskyt a četnost průjmů – studie potvrdily ochranný účinek probiotik proti infekčnímu zánětu žaludku a střev.
  • u závažných průběhů průjmových onemocnění je někdy indikována celková antibiotická léčba
  • u závažnějších stavů je nutné zaznamenávat příjem a výdej tekutin (močení), častost a složení stolice i zvracení a záznamy předložit ošetřujícímu lékaři
  • pokud průjem neustupuje a stav se zhoršuje (průjmy nabírají na intenzitě, objevuje se horečka, výrazné křeče či bolesti břicha, často spojené se zvracením, bolesti hlavy, ve stolici je přítomna krev a hlen), je nutné vyhledat místní odbornou lékařskou pomoc
  • při výskytu průjmu u dětí se doporučuje vyhledat místního lékaře co nejdříve a zabránit hrozící dehydrataci, která je pro děti velmi nebezpečná (stav se může zhoršit náhle)!
Zajímavé:  Cukání svalů - vše o zdraví

Nezbytným krokem je optimalizovat množství a výběr potravin:

  • podávat rýžový odvar, syrové banány (obsahují draslík), případně mrkvový odvar, následně vařené brambory nebo bramborové pyré, strouhaná jablka, suchary
  • později přidáváme vývary z libových mas, kuřecí maso vařené či dušené (bílé)
  • vyhnout se tučným a kořeněným jídlům, čokoládě, alkoholu a nadýmavé zelenině
  • probiotika jsou doporučována nejen v léčbě, ale i v prevenci

Pokud chcete strávit svoji dovolenou v klidu a ve zdraví, dodržujte následující pravidla:

  1. místo pobytu vybírejte pečlivě s ohledem na svůj věk a zdravotní stav
  2. s předstihem se informujte o zdravotních rizicích v dané oblasti
  3. začněte užívat probiotika ještě před cestou a pokračujte v užívání v průběhu cesty
  4. dodržujte správné hygienické zásady a i na čištění zubů použijte balenou vodu
  5. vyhýbejte se neznámým povrchovým vodám (mytí, koupání, omývání končetin)
  6. koupejte se v moři v dostatečné vzdálenosti od vyústění kanalizace
  7. vyvarujte se kontaktu s volně se pohybujícími zvířaty
  8. pijte pouze nápoje balené v originálních obalech
  9. vyvarujte se hodně přeslazeným nápojům
  10. nepijte ovocné šťávy s čerstvě vylisovaného ovoce u pouličních prodavačů
  11. nápoje si rozhodně dávejte bez ledu
  12. vyvarujte se ovoci a zelenině, která je omytá místní vodou, zejména melouny
  13. ovoce omývejte pouze v balené vodě
  14. nejezte ovoce, které si nemůžete sami oloupat
  15. nejezte syrovou listovou a kořenovou zeleninu, pokud nelze okrájet
  16. maso jezte dobře propečené, ještě horké, nekonzumujte ryby z neznámých vod
  17. pamatujte, že to, co jedí a pijí místní lidé, nemusí být dobré pro vás, turistu

Lékárnička každého cestovatele by měla obsahovat rehydratační směs, probiotikum jako prevenci proti cestovatelským průjmům, střevní adsorbenty a střevní desinfekce. Po příjezdu na místo se informujte na místní zdravotnické zařízení, abyste v případě zhoršení zdravotního stavu bezpečně našli lékařskou pomoc. Dodržováním doporučených preventivních opatření dosáhneme snížení možného rizika nákazy.

Přejeme vám, abyste vaši dovolenou prožili v klidu a ve zdraví, abyste si dobře odpočinuli a načerpali hodně sil k návratu zpět ke svým povinnostem.

15 % z nás trpí dlouhodobě bolestmi břicha, průjmy, zácpou nebo nadýmáním… » Centrum prevence

Zveřejněno 26.02.18 | Kategorie Články |

Bolest žaludku průjem - Vše o zdraví

Opakované bolesti břicha, nadýmání, častý průjem nebo naopak zácpa – zdravotní komplikace, o kterých se nemluví s kamarády ani rodinou a často ani s lékaři.

Přitom kombinací některých z těchto příznaků, které spojuje diagnóza syndromu dráždivého tračníku (IBS), trpí 15 % Evropanů[1], častěji žen. Mezi nejdůležitější spouštěče zdravotních komplikací patří jídelníček a stres. Proto je velmi překvapivé, že se tento syndrom objevuje také u  6–14 % dětí a dospívajících.[2]

Můžete mi, prosím, říci, kde si mohu odskočit?

„Pro dráždivý tračník (syndrom dráždivého tračníku) jsou typické bolesti břicha doprovázené problémy s vyprazdňováním stolice – zácpou nebo průjmem. Častým problémem bývá také nadýmání a pocit břišního dyskomfortu.

Přestože jde o problém velmi častý, nejde o závažné onemocnění. Pokud je diagnóza stanovena správně, nejsou tito pacienti ohroženi ve zvýšené míře ani rakovinou tlustého střeva, ani jiným závažným onemocněním,“ říká MUDr. Martin Bortlík, Ph.D. z 1.

lékařské fakulty UK.

Syndrom dráždivého tračníku (neboli dráždivého střeva, často také označovaný zkratkou IBS z anglického irritable bowel syndrome) může být navíc spojený s chronickou únavou, poruchami spánku, bolestmi hlavy, svalů a zad nebo výkyvy nálad (které nemoc dále, jako v začarovaném kruhu, zhoršují).

Na rozdíl od vážně nemocných jsou lidé na své zdánlivě banální zdravotní komplikace často sami.

Ať již z pocitu studu, nebo kvůli bagatelizaci a přesvědčení, že dieta vše spraví, se bojí o nepopulárních příznacích hovořit, a to často i s rodinou. K lékaři se tak dostane pouze necelá třetina z nich.

[3] Málokdo se stydí říci, že musel zůstat doma, protože měl střevní chřipku, nebo snědl něco špatného. Proč se tedy bojíme svěřit se s tím, že stejnými příznaky trpíme častěji?

Není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát

OTESTUJTE SE – SAMODIAGNÓZA4

  1. Dlouhodobě nebo opakovaně trpíte bolestí břicha, kterou doprovází průjmem, nadýmání nebo zácpa.
  2. Po vyprázdnění obvykle dojde k úlevě od bolesti břicha
  3. Objevují se příznaky min. 3x za měsíc?
  4. Opakují se příznaky déle než 6 měsíců?

Pokud převažuje odpověď „ano“, je pravděpodobné, že trpíte syndromem dráždivého tračníku!

Nedá se říci, že by existovala jedna univerzální příčina vzniku, často se na něm spolupodílí více faktorů.

Mezi nejdůležitější patří dlouhodobý stres, narušení bakteriální flóry střeva, větší délka střeva, větší citlivost mozku na některé podněty, v minulosti prodělaná infekce trávicího traktu nebo některé potravinové alergie vedoucí ke změně fungování imunitního systému ve střevě.

Právě stres je přitom příčinou, které je v poslední době věnována velká pozornost. Stres totiž přepne naše tělo do obraného režimu a u mnoha lidí se napětí přenáší právě do trávicí soustavy a ovlivňuje tak průběh a frekvenci záchvatů syndromu.

Skutečnost, že se zdravotní komplikace objevují častěji, může vést k novému stresu a strachu z ataků. Následkem pak může být výrazné snížení kvality života – ataky nemoci narušují denní režim, lidé se omezují v jídle a kvůli obavě z nepříjemných situací se vyhýbají sportovním aktivitám, delším cestám a společnosti.

Kvůli různorodosti příznaků syndromu dráždivého tračníku je složitá i diagnóza. Ta spočívá v první řadě ve vyloučení jiných závažných onemocnění. „Podobné projevy jako dráždivý tračník mohou doprovázet řadu onemocnění, např.

střevní záněty, celiakii, divertikulární chorobu nebo rakovinu tlustého střeva. Vzácněji se takto mohou projevovat i nemoci jiných orgánů – například ledvin, diabetes, nebo deprese.

Správná diagnóza proto vyžaduje vyloučení jiných chorob, a to především v situaci, kdy se objeví některé alarmující projevy – např. nechutenství, hubnutí, nebo krvácení do stolice,“ pokračuje MUDr. Bortlík.

 Diagnózu „syndrom dráždivého tračníku“ nebo IBS přitom pravděpodobně uslyšíte, pokud máte bolesti břicha doprovázené nadýmáním, průjmem nebo naopak zácpou nejméně 3x měsíčně déle než 6 měsíců.

Jak se v tom tedy vyznat

Syndrom dráždivého tračníku můžeme dle příznaků rozdělit na 3 typy, přičemž u každého je třeba zvolit jiná režimová opatření:

  1. IBS doprovázené průjmy – příznakem jsou bolesti břicha související s řídkými stolicemi (někdy s obsahem hlenu) a častějším nebo náhlým nutkáním si odskočit. Tyto příznaky přitom vyřeší pouze návštěva toalety, po které dojde k dočasnému zlepšení. Ke zmírnění příznaků přispívá úprava jídelníčku a probiotická léčba doplněná o tzv. probiotické kvasinky se záhadným názvem Saccharomyces Boulardii (na trhu existuje několik volně prodejných přípravků s touto kvasinkou, některé dokonce v  kombinaci s dalšími probiotickými kmeny).
  2. IBS doprovázené zácpou – příznakem jsou bolesti břicha spojené se zácpou, tvrdou nebo hrudkovitou stolicí a s potížemi při vyprazdňování, k němuž dochází obvykle méně než 1x za tři dny. V tomto případě je důležitý nejen příjem probiotik, ale také vlákniny; i při pestrém a vyváženém jídelníčku je obtížné zařadit tolik vlákniny, kolik je potřeba – proto i v tomto případě jsou vhodné doplňky stravy dostupné v lékárně.
  3. IBS smíšeného typu (střídání zácpy a průjmu) doprovázené nadýmáním – nadýmání a dyskomfort  mohou být nejen samostatnými projevy syndromu dráždivého tračníku, ale mohou též doprovázet příznaky zácpy. Nadýmání a pocit plnosti jsou následkem nadměrné tvorby střevních plynů. Řešením je odpovídající úprava jídelníčku, probiotika a doplňky s trávicími enzymy. Ty v našem těle pomáhají trávit těžko stravitelná jídla, usnadňují rozklad makroživin a vstřebávání mikroživin, snižují množství cukrů, které se dostanou do tlustého střeva a tak snižují nadýmání.

8 věcí, které pro sebe můžete udělat

Je důležité rozumět svému tělu. Před tím, než začnete se změnou režimu, je vhodné zjistit, co příznaky vyvolává. Nejpřímější cestou je deník. Ten by měl obsahovat informace o jídelníčku, pohybu, stresových situacích a poznámku, zda se v daný den objevily nechtěné příznaky. Při konzultaci s lékařem Vám bude deník užitečným pomocníkem.

Protože individuální příznaky se u syndromu dráždivého tračníku liší, je důležité přihlédnout k tomu i při dodržování jídelníčku. Konkrétní doporučení se liší dle příznaků.

Obecně se dá říci, že prvním krokem je vytipovat a vyloučit jídla, která fungují jako spouštěče Vašich problémů (liší se dle typu příznaků). Denní příjem energie by měl být rozdělen do pěti menších porcí.

Dobré je přitom plánovat dopředu a připravit si jídla předem, aby se ráno nestalo první stresovou situací. Též se vyplatí vyhradit si na jídlo dostatek času a využít půlhodinku současně jako relaxaci.

  1. Probiotika změnu jídelníčku podpoří

Střevní bakterie, které udržují náš trávicí systém v rovnováze, jsou velmi citlivé a rovnováhu tak může narušit nejen složení jídelníčku, nemoc a užívání léků, ale i celkový životní styl a stres. Každé narušení rovnováhy přitom vede k méně či více závažným potížím.

Probiotika představují vhodný způsob, jak správnou činnost střev podpořit. Dá se říci, že prospívají správnému zažívání obecně a s jejich zařazením do jídelníčku neudělá chybu nikdo.

V případě IBS je možné jejich účinek podpořit doplněním o další specifické složky dle akutních příznaků.

  1. Pohyb je dobrý pro tělo i pro hlavu

Při pohybu je důležitá pravidelnost, proto je dobré vybrat si takovou činnost, která vás baví. Na pohyb byste si měli najít čas minimálně 3x týdně 20–30 minut. Pokud se ale aktuálně necítíte dobře, občasná jednodenní přestávka jistě nevadí.

Ale pozor, ne všechny sporty jsou pro lidi trpící syndromem dráždivého tračníku vhodné. Naslouchejte svému tělu a vyhněte se např. posilování břišních svalů nebo skákání, pokud u vás zhoršují průjem.

Naopak vhodné jsou nordic walking, jízda na kole (s sebou si zabalte raději vlhčené ubrousky), tanec, taj-či, jóga nebo pilates.

Je jasné, že to se jednoduše řekne, ale hůře udělá. Protože na rozvoji syndromu dráždivého tračníku se podílí do velké míry stres, je pravidelný odpočinek, věnování se koníčkům, rodině a přátelům důležitou součástí léčby. Při rozhodování o tom, jak budete trávit volný čas, je důležitý hlavně váš dobrý pocit a spokojenost. Protože vše začíná ráno, nařiďte si budík s dostatečným předstihem.

  1. Uvědomte si, že na to nejste sami

Téma střevních komplikací je jistě nepříjemné, ale myslet si, že si přátelé ničeho nevšimli, je dosti naivní. Jistě budou rádi za důvěru, kterou jim projevíte tím, že se svěříte. Navíc, většina z nich má zkušenosti se střevní chřipkou nebo špatným jídlem, a tak budou vědět, o čem mluvíte.

Pokud své pocity chcete sdílet s lidmi, kteří trpí stejnými problémy, podívejte se na některou z diskusních skupin, jež se tématu syndromu dráždivého tračníku věnují na internetu. Nepodceňujte ani rady lékárníka.

Pokud Vám vadí přítomnost dalších nakupujících v lékárně, vyčkejte na vhodnou příležitost a zeptejte se, jaký přípravek by Vám doporučil k dlouhodobému řešení Vašich obtíží. Erudovaný lékárník už bude vědět, jak se správně zeptat, aby identifikoval, co Vás trápí a jak Vám nejlépe pomoci.

Při dlouhodobějších komplikacích je též vhodná konzultace s gastroenterologem nebo psychologem.

Pro mnoho z nás je základem stereotyp. Zamyslete se, zda v něm jsou věci, které neradi děláte a s nimiž je možné přestat.

Zkuste najít i na stresových situacích něco pozitivního – při ranní dopravní špičce promyslete, co je nutné udělat přes den; při čekání ve frontě naplánujte víkend.

Snažte se, aby zdravotní komplikace omezovaly váš život co nejméně. Pokud se svěříte přátelům, jistě najdete společné aktivity, které budou vyhovovat všem.

Je důležité počítat s tím, že změna se neprojeví okamžitě. Při úpravě životního stylu je třeba vytrvat. Nic se nevyřeší samo a vaše námaha bude odměněna tím, že se příznaky zmírní a budou přicházet méně často.

[1] Longstreth GF, Thompson WG, Chey W, et al. Functional bowel disorders. Gastroenterology 2006; 130: 1480-1491

[2] Hyams JS, Burke G, Davis PM, Rzepski B, Adrulonis PA. Abdominal pain and irritable bowel syndrome in adolescents: a community-based study. The Journal of Pediatrics. 1996;129(2):220–226.

[3] Fichna J. Introduction to Gastrointerstinal deseases Vol. 1. Springer. 2017;74. ISBN 978-3-319-49015-1.

[4] Připraveno na základě definice IBS, publikované Lukáš M, Interní medicína 2007; 9(12):544-547

Zdroj: klinikazdravi.cz

Bouře v žaludku: Jak s ní zatočit

Léto už je sice na ústupu, ale slunečné dny stále přetrvávají. S nimi i problémy, které k teplému počasí patří. Takové střevní potíže vždycky znamenají komplikaci. Můžou vám pokazit dovolenou i důležitou pracovní schůzku.

Jenže napadení organismu bakteriemi a viry hrozí vlastně po celý rok. Hlavně i vašim dětem, které si rády dopřívají právě ty nejrizikovější lahůdky. Je tedy třeba mít se stále na pozoru. Víme, kde všude vám hrozí a jak případnou bouři v žaludku rychle napravit.

Čeho se vyvarovat:

Faraonova pomsta

Takhle se říká cestovatelskému průjmu, který se objevuje v dovolenkových destinacích, jako je třeba Egypt. I s nadcházejícím podzimem je tedy stále aktuální, protože spousta lidí do země faraonů vyráží právě v tomto období.

Problém nejčastěji spouští bakteriální nebo virová infekce. Velmi často se objevuje bakterie Salmonela, Campylobacter (někdy bývá ve špatně zpracované zmrzlině) nebo Escherichia coli.

Případně útočí viry (rotaviry, adenoviry a echoviry).

Nakazit se můžete prakticky kdekoliv, a to i v luxusním hotelu. Je proto nutné hlídat, co jíte a pijete. Ideální je pít jen balenou vodu (používejte ji i při čištění zubů), pozor na zmrzliny, některé sýry, mléko, ovoce, které nelze oloupat, a neokrájenou zeleninu.

Riziko fast foodů

Chcete-li se vyhnout běhavce, v teplých dnech raději zapomeňte na majonézové pochoutky nebo krémové zákusky, které se na vás tak lákavě usmívají ze stánků. Jinak riskujete, že se několik dnů nehnete od toalety, v horším případě skončíte v nemocnici. Při vyšších teplotách se totiž nejlépe daří bakteriím salmonely.

Nejmenší děti a starší lidi může salmonela ohrozit dokonce i na životě. „Mezi rizikové potraviny patří hlavně pokrmy rychlého občerstvení a hotová jídla. Tabu by měly být i uzeniny a salámy, které se dále tepelně neupravují,“ říká lékařka Iveta Trusková.

Bakterie uvařte

Nejjistější způsob, jak se vyhnout střevním problémům, je důsledně zničit možné bakterie tak, že je „uvaříte“ a jídlo co nejdřív sníte nebo uložíte do ledničky. Jestliže vaříte oběd, nechystejte ho hned ráno, ale těsně před konzumací.

Pokud jídlo delší dobu stojí, bakterie se v něm neuvěřitelně rychle rozmnoží. Hygienici radí všechno tepelně upravovat minimálně deset minut, maso samozřejmě delší dobu. Ohlídejte, aby při pečení kuřete bylo hotové maso i u kosti. Velký pozor si dejte při grilování, kde hrozí, že pokrm nedopečete.

Lednička vás nespasí

Teplé potraviny nejprve ochlaďte ve studené vodě a pak teprve uložte do ledničky. I tak je v ní skladujte maximálně dva dny, v mrazáku dva měsíce. Chcete-li je znovu servírovat, ohřejte je při teplotě nejméně 70 stupňů Celsia.

Ohřátá jídla nezmrazujte.

Ideální je připravovat si pokrmy, které okamžitě sníte, a nedělat si velké zásoby předem. Pozor také při nákupech. Nosit celý den po městě tašku s jogurty určitě není dobrý nápad. Nakoupené potraviny noste v termotašce a co nejrychleji je uložte do chladu.

1. Maso a vejce nakupujte v prodejnách, kde mají chladicí zařízení, při manipulaci s nimi dodržujte zvýšenou hygienu.2. Suroviny skladujte v ledničce, bakterie salmonely se rozmnožují při teplotách od 10 do 60 stupňů Celsia, nejvíc mezi 30–40 stupni.3. Nejezte jídla, která nejsou dostatečně tepelně zpracovaná.4. Hotové pokrmy skladujte při teplotě do 10 stupňů, před podáváním je raději převařte.5. Všechno, co používáte v kuchyni, dobře omývejte.6. Myjte si ruce před vařením, během něj i před jídlem.7. Hlídejte, aby se syrové maso nedostalo do styku s jinými potravinami

Co pomůže, když už je pozdě:

Léčivé bylinky

Mezi ty, které pomáhají s rozbouřeným žaludkem a střevy, patří zázvor, z něhož si můžete vařit čaj, užívat sirup či mlsat kandovaný. Skvělá je i máta peprná, která vylaďuje zažívání a trávení.

Čaj z této bylinky zmírňuje nadýmání, tlumí křeče a působí dezinfekčně.

Při průjmu užívejte byliny, které zpomalí činnost střev, mají dezinfekční účinky a zabraňují vstřebávání toxinů. Mezi ně patří sušený plod borůvky, červený květ jetele nebo dubová kůra.

Protiprůjmový efekt mají také listy maliníku a ostružiníku.

Lékárna první pomoci

Jestliže vás přes veškerou snahu střevní potíže přepadly, mějte po ruce několik léků. Oblíbená je Smecta, která na sebe váže toxické látky podílející se na průjmu. Mohou ji užívat i děti. Plus zase zmírňuje plynatost, bolesti v břiše či pocit nadýmání. Tablety se žvýkají, nemusíte je tedy zapíjet. Dalším prostředkem proti průjmu je Endiaron, který hlavně dezinfikuje.

Je problémem strava?

Pokud máte citlivá střeva, neznamená to, že jste odsouzeni k tomu, abyste si všechno odpírali. Ale existuje několik možností, jak můžete o svůj trávicí trakt pečovat a udržovat jej v dobré kondici. Od pomalejšího jedení, úpravy receptů, až po vedení stravovacího deníku.

Dobré stravovací návyky 

Některé stravovací návyky, které mohou pomoci:

  • Jezte pomaleji. Trvá 20 minut, než se informace o naplnění žaludku dostane do mozku. Proto když jíte pomaleji, pravděpodobně toho sníte méně a budete trávit menší množství stravy.
  • Jídlo dobře rozkousejte. Když si uděláte čas a jídlo pořádně rozkoušete, nejen že zpomalíte jedení, ale také pomůžete svému trávicímu traktu tím, že bude rozkládat menší kousky jídla.
  • Nehltejte. Když jídlo hltáte, polykáte vzduch, a to může způsobit větry a špatné trávení.
  • Jezte menší a méně vydatná jídla. Trávení velkých a těžkých jídel trvá déle a Váš trávicí trakt s tím má více práce.
  • Nejezte pozdě v noci. Váš trávicí trakt je nejméně efektivní na konci dne, proto se snažte jíst naposledy nejméně 3 hodiny předtím, než jdete spát.

Vyvolávací potraviny a nápoje

Každý z nás je jiný a naše těla mohou v různých časech reagovat rozdílně. Co může u jednoho člověka spustit průjem, může být pro druhého v pořádku nebo dokonce mít tišící účinek. Nebo si můžete všimnout, že to, co včera žádnou reakci nevyvolalo, může dnes způsobovat problémy.

Zde jsou některé poživatiny, které mohou obecně způsobovat průjem:

  • Alkohol. Oblíbené víno nebo lihovina může dráždit Váš žaludek. Různé nápoje mají na různé lidi různé účinky, takže sledujte, které Vám nedělají dobře, a vyhněte se jim.
  • Kořeněná jídla. Nedávné studie prokazují, že sytá a kořeněná jídla, jako je indická a čínská kuchyně, mohou zhoršovat bolest břicha u lidí trpících syndromem dráždivého tračníku.
  • Smažená a mastná jídla. Tato jídla zvyšují sílu přirozených kontrakcí střeva při trávení a zpracování potravy, což může u lidí trpících průjmy zhoršovat příznaky.
  • Jídla bohatá na vlákninu. Některá jídla s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny, jako otruby a pšenice, mohou být obtížně tráveny a způsobovat některým lidem problémy. Zkontrolujte etiketu na svém balení cereálií a snažte se zjistit, které typy vlákniny Vám nejlépe vyhovují.
  • Příliš mnoho ovoce a zeleniny. U některých lidí může konzumace příliš velkého množství sušených švestek, kiwi, fazolí, brokolice nebo zelí vyvolat průjem.
  • Mléčné výrobky. O mléku, sýru, smetaně a dalších mléčných výrobcích je známo, že u některých lidí vyvolávají průjem. Vyhledejte alternativy bez mléka, jako je mandlové nebo sójové mléko.
  • Káva a čaj. Bylo zjištěno, že kofein může u mnoha lidí vyvolat problémy s trávením. Snažte se omezit množství kofeinu, které vypijete, a namísto toho volte bylinné nebo zelené čaje.
  • Sladidla. Umělá sladidla jako sorbitol a fruktóza, obsažené v dietních nápojích, cukrovinkách a žvýkačách, jsou spojovány s vyvoláním průjmu, částečně proto, že jsou špatně vstřebávány v tenkém střevě. Sledujte údaje na obalech a snažte se volit přírodní alternativu.

Pamatujte na to, že Vaše příznaky nemusí být vyvolány pouze jídlem, které jste právě snědli, ale tím, co jste snědli včera. Nebo to vůbec nemusí být způsobeno jídlem jako takovým, ale tím, jak pozdě nebo jak rychle jíte.

Jak se vyhnout konzumaci vyvolávacích potravin 

Pokud máte průjem pravděpodobně způsobený konzumací určitého jídla, můžete se pokusit určit jídla, které jej spouští vedením deníku o tom, co každý den jíte, a kdy se u Vás vyskytne příznak.

Veďte si stravovací deník

  • Pořiďte si zápisník a každý den na novou stránku zapisujte, co jíte.
  • Zapisujte absolutně všechno, co sníte, včetně dochucovadel a koření (pokud můžete), a také co vypijete.
  • Zapisujte úroveň stresu v průběhu dne. Možná, že budete překvapeni, jaký to má vliv.
  • Hledejte zákonitosti v ingrediencích. Těstoviny, pizza a sendviče jsou různá jídla, ale všechna mohou obsahovat pšenici.
  • Začněte zeširoka a pak identifikujte jednotlivé ingredience. Když přijdete na to, které jídlo je pro Vás problémové, snažte se zjistit, které jednotlivé ingredience to způsobují.
  • Myslete dlouho dopředu. Je možné, že si některých zákonitostí na začátku nevšimnete, ale objeví se v průběhu času. Můžete si o nich pohovořit se svým praktickým lékařem.

Určení ingrediencí problémových jídel

Možná jste zjistili, že konzumace těstovin s tomatovou omáčkou u Vás vyvolává záchvat průjmu, ale třeba nevíte, která z ingrediencí způsobuje problém. Lze to zjistit tak, že sníte těstoviny bez tomatové omáčky a naopak. Totéž platí pro všechna jídla.

Máte potravinovou intoleranci?

Nejčastější potravinové intolerance jsou na tyto látky:

  • lepek – bílkovina přítomná v mnoha druzích obilovin, včetně pšenice, ječmene a ovsa
  • laktóza – cukr přítomný v mléce a dalších mléčných výrobcích

Pokud se domníváte, že trpíte potravinovou alergií nebo intolerancí, poraďte se se svým praktickým lékařem.

Představuje pro problém Vás vláknina ?

U některých lidí může strava s vysokým obsahem vlákniny vyvolávat průjem. Uvědomte si však, že existují dva typy vlákniny:

Rozpustná vláknina. Je přítomna ve většině citrusových plodů a v zelenině, jako jsou brambory a fazole. Může pomáhat při průjmu i při zácpě, protože absorbuje vodu, takže stolice je i při průjmu hustší.

Nerozpustná vláknina. Je obsažena v otrubách, celozrnných výrobcích, v rýži a ve slupce některého ovoce a zeleniny. Může pomoci v případě zácpy, může však zhoršovat příznaky syndromu dráždivého tračníku a častého průjmu. To však neznamená, že byste se měli vyhnout nerozpustné vláknině, pokud máte průjem. Prostě sledujte, co jíte, a jak to na Vás působí.

Jak léčit průjem a podrážděný žaludek

Pokud jsou nevolnost a nucení na zvracení vyvolány nevhodnou potravou, příliš toho nezmůžete. V tomto případě zvracení funguje jako přirozený reflex těla, které se snaží škodlivých látek zbavit.

Při nevolnostech v důsledku nemoci, těhotenství, kinetózy, chemoterapie nebo stresu však mohou pomoci následující potraviny.

Banány

Lahodné žluté plody jsou snadno stravitelné a nedráždí žaludek. Pektin, který je v banánech hojně obsažen, pomáhá přirozenému pohybu střev a zklidňuje podrážděný žaludek.

Banány, které jsou rovněž bohatým zdrojem draslíku, jsou i velmi vhodnou potravou při průjmech.

Pozitivní účinky při žaludeční nevolnosti však mají jen zralé žluté banány, zelené jsou naopak při potížích se žaludkem nevhodné, protože jsou hůře stravitelné a způsobují plynatost.

Papája

Dalším tropickým ovocem, které pomáhá při zažívacích obtížích, je papája. Její konzumace podporuje zažívání, upravuje poruchy trávení a také pomáhá při zácpě.

Tyto schopnosti má sladký plod díky enzymům papain a chymopapain, které pomáhají rozkládat bílkoviny a uklidňovat podrážděný žaludek tím, že vytvářejí zdravé kyselé prostředí.

I když v našich zeměpisných délkách není toto ovoce samozřejmostí, můžeme si jeho prospěšné vlastnosti dopřát ve formě tablet s výtažkem z papáji.

Bílá rýže

Když je vám špatně od žaludku, držte se pokrmů s nevýraznou a mdlou chutí, jako jsou třeba suché pečivo nebo bílá rýže.

Tyto potraviny nedráždí citlivý zažívací systém a pomáhají při průjmu, protože absorbují tekutiny a dodávají stolici objem.

Pokud je vám tak špatně, že do sebe žádné jídlo prostě nedostanete, zkuste alespoň vlažný rýžový odvar (voda, ve které se vařila rýže). Odvar pijte po lžičkách po celý den.

Brambory

Suché vařené brambory jsou velmi vhodnou potravou při žaludeční nevolnosti, protože neutralizují žaludeční kyselinu a jsou lehce stravitelné.

Podle některých studií obsahují brambory také přírodní sedativa, která zklidňují žaludek. Vařené brambory jsou nejstravitelnější v podobě pyré.

Někteří odborníci však při žaludečních potížích doporučují i syrovou bramborovou šťávu, která je bohatá na zásadité látky a pomáhá tak při překyselení žaludku.

Zázvor

Blahodárné vlastnosti zázvoru, které znali už naši předkové, potvrzují i nejnovější studie. Zázvor funguje jako lék proti nevolnosti a zlepšuje celkové zažívání. Pokud se rozhodnete léčit zázvorem, neměli byste překročit doporučovaný denní limit, který je čtyři gramy.

 Zázvor podporuje trávení, je proto vhodný, pokud se přejíte. Pomáhá také proti kinetóze a při ranních nevolnostech v těhotenství. Zázvor můžete žvýkat čerstvý nebo kandovaný, nebo si ho můžete vylouhovat v horké vodě a pít jako čaj.

V lékárnách jsou také k dostání tobolky s výtažkem ze zázvoru.

Jablka

Stejně jako banány i jablka jsou skvělým zdrojem pektinu, který pomáhá při zažívacích obtížích a průjmu.

Jablko můžete najemno nastrouhat a po celý den po troškách ujídat, nebo vyzkoušejte účinný recept našich babiček, který je ideální hlavně pro podrážděné dětské žaludky.

Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte. Vařená jablka jsou totiž mnohem lépe stravitelná a navíc dětem chutnají.

Bylinný čaj

Už samotný šálek teplého čaje má uklidňující schopnosti, ale při zažívacích problémech jsou nejúčinnější čaje z heřmánku, máty a fenyklu. Nápoje připravené z těchto bylinek pomáhají při žaludeční nevolnosti, zlepšují trávení a navíc doplňují tekutiny ztracené při zvracení a průjmu. Nedávná studie ukázala, že máta může ve střevech fungovat podobně jako analgetikum proti bolesti.

Jogurt

Při podrážděném žaludku se většina mléčných výrobků vůbec nedoporučuje, výjimkou je jen neochucený bílý jogurt, který dokáže podrážděný žaludek zase zklidnit. Při trávicích obtížích však pomůže jen jogurt s obsahem živých kultur. Tyto kultury totiž zvyšují množství prospěšných bakterií ve střevech, pomáhají zažívání a snižují nepříjemný pocit plnosti a nafouknutí.

Autor: Marcela Svobodová

Zdroj: http://ona.idnes.cz/osm-potravin-na-podrazdeny-zaludek-duy-/zdravi.aspx?c=A120320_103029_zdravi_pet

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *