Brusinky – vše o zdraví

Rubrika: Prevence, Zdraví

Brusinky byly, jsou a určitě budou využívány jako chutná potravina i jako výborný lék, který je oceňovaný pro schopnost předcházet především infekcím močových cest.

Brusinky - Vše o zdraví

Mnozí z nás museli v dětství sbírat nejen léčivé rostliny, které jsme pak usušené odevzdávali ve škole, ale také borůvky, které jsme předávali mamince, aby z nich vytvořila nějakou dobrotu, a dokonce jsme byli donuceni i ke sběru brusinek na kompot.

Naplnit půllitrový plecháček borůvkami byl pro děti nekonečný souboj s malými modrými plody – jednalo se o ryze ruční práci, žádné devastování keříků hřebeny. Ale sběr borůvek byla ještě legrace proti očesávání červených brusinkových bobulek, které jsou o poznání menší než borůvky a také o poznání pomaleji zaplňují nádobku.

Dnešní děti už ze sběru brusinek strach mít nemusí hlavně proto, že brusnice brusinka je u nás chráněnou rostlinou.

Skotačící brusinky

Angličtina má pro brusinky docela vtipný název, který můžeme přeložit jako skákající bobule. To, zda jsou plody zdravé, lidé dříve zkoušeli tak, že brusinky sypali ze schodů – poškozené bobulky nehybně ležely, ty zdravé vesele poskakovaly dolů.

Ovšem o tom, kdo je pod schody pak znovu sbíral, se nikde nedočteme. Na oddělení zdravých plodů od těch poškozených dnes existují zcela jiné metody, takže brusinky rozhodně nechodíme sbírat pod schody, ovšem ani do lesa; nejčastěji je kupujeme v obchodech.

Kdo má zahradu, možná ji osázel i několika keříky amerických brusinek známých jako cranberries, a tudíž je sbírá tam. Ve sběrné nádobce přibývají rychle, protože americké brusinky jsou zářivě červené plody velikosti oliv. Naše domácí brusinky rostoucí v lesích jsou jen spíše jako větší špendlíková hlavička.

Brusinka lesní, americká a klikva

Je pravda, že i mistr tesař se občas utne, a proto není divu, že i odborníci si někdy pletou americkou brusinku s evropskou brusinkou lesní i s klikvou, která je typická pro východní Evropu. I když všechny tři rostliny patří k brusnicovitým, v jednotlivých znacích se liší.

Brusinky - Vše o zdravíPro většinu z nás ale není tak důležité umět je rozlišit jako to, že jsou zdravé. A je jedno, zda pocházejí ze severu Spojených států amerických a z Kanady, nebo z Asie a Evropy. Brusinky byly, jsou a určitě budou využívány jako chutná potravina i jako výborný lék, který je oceňován pro schopnost předcházet především infekcím močových cest.

Dobré i zdravé

Brusinky - Vše o zdravíAmerické brusinky obsahují tříslovinu, která zamezuje usazování bakterií vyvolávajících záněty v ledvinách a močovém měchýři. Údajně ten, kdo denně pije brusinkovou šťávu nebo konzumuje plody brusinek, může snížit riziko onemocnění močových cest až o 40 %. Někteří urologové doporučují vypít několik skleniček brusinkové šťávy každý den jednak jako prevenci, jednak jako prostředek proti lehčím formám onemocnění. Ale pozor na to, že v průmyslově zpracovávané brusinkové šťávě bývá často značné množství cukru, který má tlumit její trpkou chuť.

Brusinky omezují také množství bakterií v ústní dutině, a tím bojují proti onemocněním dásní a zápachu z úst. Plody obsahují flavonoidy a polyfenol, což jsou látky, které výrazně prospívají srdci a cévám.

Brusinky navíc patří mezi plody s vysokým obsahem antioxidantů, o nichž je známo, že zmírňují účinky stárnutí.

Léčivé účinky brusinek odhalili už naši praprapředkové a často je využívali také jako prostředek ke snižování horečky, ke zmírnění zažívacích problémů a otoků.

S brusinkami v kuchyni

Zejména od doby, kdy jsou americké brusinky běžně k zakoupení v obchodech, objevuje se nepřeberné množství receptů na chutná jídla, v nichž cranberries hrají důležitou roli. Můžete si uvařit omáčku, kterou lze uchovat v lednici a podávat ji k masům, například ke steaku, nebo k sýrům servírovaným jak za studena, tak tepelně upraveným.

Brusinky - Vše o zdravíOmáčku připravíte jednoduše: do hrnce dáte 125 g sušených cranberries, 300 ml nektaru z amerických brusinek, 1 až 2 lžíce cukru, strouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče a sůl. Za stálého míchání na středním plameni povaříte asi 10 minut, pak necháte vychladnout. Tuto základní omáčku můžete dochutit například mletým hřebíčkem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem – s ním velice opatrně, aby omáčka nezhořkla –, ostřejší ráz získáme, když přidáme najemno nasekanou chilli papričku, exotickou příchuť omáčce dodají kardamom, badyán nebo čerstvá vanilka.

Fantazii se meze nekladou ani v dochucování, ani v jídlech, k nimž omáčku budete podávat. Schválně zkuste úplně obyčejný obalovaný hermelín s brusinkovou omáčkou a uvidíte, v jak luxusní jídlo se promění. Totéž platí například o přírodním kuřecím řízku a o mnoha dalších jídlech.

text: GABRIELA ZELINKOVÁ foto: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIREM

Brusinky - Vše o zdravíBrusinky - Vše o zdravíBrusinky - Vše o zdravíBrusinky - Vše o zdravíBrusinky - Vše o zdraví

Bylinky a jejich použití

Úvod » Bylinky a jejich použití » Brusinka nať

 

Jen málokdo by neznal brusinky (brusnice), které jsou neodmyslitelně spojené zejména s léčbou zánětů močových cest. To ovšem nejsou zdaleka jediné přednosti této léčivky. Proč jsou brusinky tak zdravé a k čemu se používá nať z brusinek?

 

Jak poznáme Brusnici brusinku?

Jde o nízký keřík, který na první pohled není příliš nápadný. Ve spodní části je tento polokeřík zdřevnatělý, horní část je po celý rok zelená. Brusinka dorůstá do výšky přibližně 10 až 30 cm.

Jsou pro ni typické krátké řapíkaté listy, které jsou kožovité se slabě podvinutým okrajem. Na rubu jsou listy světlé a mají hnědé tečkování.

Brusinka kvete pouze v červnu a v červenci, plody jsou červené a kulaté.

Listy brusinky obsahují prakticky stejné účinné látky, jako listy známé medvědice lékařské. Mají antiseptické a močopudné účinky. Důležitými látkami jsou arbutrin a methylarbutrin, dále pak třísloviny, flavonoidy a triterpeny. Plody brusinek v sobě uchovávají důležitý vitamín C, cukry a organické kyseliny. Listy i plody brusnice jsou pro naše zdraví velmi významné.

Plody obsahují poměrně velké množství cukru, barviv a kyseliny šťavelové.

 

Kde se brusinka vyskytuje?

Brusnici můžeme najít ve světlých lesích, na vřesovištích, pastvinách, písčinách, skálách, kosodřevinách či horských loukách.

 

Jak brusinku používat?

Z brusinkových listů a plodů se dělají nálevy (ze sušených listů) nebo tablety (z plodů). Sušené plody lze konzumovat i samostatně, jsou chutné a sladké. Listy tvoří součást léčivých čajových směsí, jmenujme například urologické čajové směsi.

Plody se často konzumují jako ovoce, jsou zdravé. Brusinka je považována za přírodní léčivku bez nežádoucích účinků. Není však vhodné ji konzumovat pravidelně a dlouhodobě, ale pouze při obtížích.

Odborníci upozorňují na to, že ideální doba používání brusinky činí maximálně 4 měsíce v roce.

Při užívání brusinky by měli být opatrní lidé trpící těžkou poruchou jater, těhotné a kojící ženy. Není také určena dětem do 12 let.

Díky močopudným a dezinfekčním účiníkům představuje brusinka skvělého pomocníka při zánětech močových cest, výrazně působí také při zánětech žlučových cest. Lze ji používat při těžkých průjmech, čajové listy jsou vhodné k léčbě cukrovky a při chorobách žlučníku.

 

Řadit podle:

nejlevnější nejdražší nejlépe hodnocené Brusinky - Vše o zdraví

naše cena 0,70 Kč

skladem

Brusinky - Vše o zdraví

  • běžná cena 299,00 Kč
  • naše cena 149,00 Kč
  • skladem

Brusinky - Vše o zdraví

  1. běžná cena 299,00 Kč
  2. naše cena 149,00 Kč
  3. skladem

Brusinky pro zdraví

Je všeobecně známé, že tyto příbuzné borůvek s jasně červenými a trpkými plody jsou nejen chutnou přílohou k masům, ale že jsou také zdravé. Jejich blahodárné účinky na lidský organismus známe už dávno (v lidovém léčitelství je využívali již staří Řekové) a jsou dokázané mnohými studiemi.

Nejnovější z nich potvrzují, že brusinky jsou právem řazeny mezi tzv. superpotraviny – tedy potraviny, které významným způsobem přispívají ke zlepšení zdravotního stavu člověka. Vychutnat si je můžete čerstvé, sušené, konzervované (zde je nutné počítat s přidaným cukrem) nebo jako džusy (i zde pozor na obsah cukru).

Z extraktů brusinek se vyrábějí různé druhy léků, z nichž nejznámější jsou léky proti zánětům močových cest. Brusinky se také přidávají do zubních past i ústních vod a vzhledem k jejich účinkům proti stárnutí najdou využití i v kosmetice.  

Sběr a skladování brusinek:

Brusinky dozrávají během srpna a září. Doporučuje se sbírat pevné, tmavě červené plody (čím tmavší barva, tím zdravější). Před skladováním odstraníme všechny měkké nebo málo zbarvené plody. Zmrazené brusinky vydrží několik let. Po rozmrazení je ale nutné je ihned zkonzumovat. Usušené brusinky skladujeme na suchém a tmavém místě, nejlépe v papírovém obalu.

Brusinky - Vše o zdravíJaké jsou pozitivní účinky brusinek na zdraví:

Brusinky mají velké množství důležitých živin; především obsahují spoustu antioxidantů, jsou významným zdrojem vitaminu C (ve 100 g brusinek ho je obsaženo téměř 20 mg) a přírodním antibiotikem.

Obsahují rostlinné látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích, takže se bakterie vyplaví z těla dříve, než mohou způsobit infekci. Lékaři je doporučují jako prevenci i jako podpůrný prostředek léčby různých onemocnění.

Udává se, že účinek brusinek se projeví při pití brusinkové šťávy v množství 300 – 500 ml denně, popřípadě při denní konzumaci 200 g čerstvých plodů. Léčivé jsou i listy brusinek; často jsou součástí čajových směsí, např. urologické.

  • Asi málo známá informace je, že užívání brusinek nebo tablet (potravinových doplňků) by nemělo být dlouhodobé: ne déle než dva měsíce v kuse a ne více než čtyři měsíce v roce.
  • Z výše uvedeného vyplývá, že brusinky jsou účinné při infekcích močových cest a močového měchýře i jako prevence těchto onemocnění:
  • – jsou dobré jako prevence tvorby ledvinových kamenů,
  • – pomáhají při průjmech,
  • – působí mírně močopudně,
  • – působí jako přírodní probiotikum – mají příznivý vliv na zdraví zažívacího traktu a dutiny ústní (např. při onemocnění dásní nebo snížení tvorby zubního plaku),
  • – snižují vysokou hladinu cholesterolu,
  • – jsou vhodné pro diabetiky, snižují hladinu cukru v krvi,
  • – zlepšují funkci cév, snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami,
  • – pomáhají při chřipce a nachlazení (pijeme 2 sklenice brusinkové šťávy denně),
  • – slouží jako podpůrný prostředek při léčbě onemocnění žaludku,
  • – jsou pomocníkem při hubnutí,
  • – posilují obranyschopnost organismu,
  • – jsou účinné proti oparům,
  • – mají pozitivní účinky na mužskou potenci,
  • – díky obsahu vitaminu A zabraňují zánětu očních spojivek,
  • – slouží jako prevence proti některým typům rakoviny: hlavně plic, jater, tlustého střeva, prostaty, prsu a vaječníků.
Zajímavé:  Fleky na jazyku - vše o zdraví

Kdy se brusinkám vyhnout:

  1. – kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové by se měli brusinkám vyhnout lidé s překyseleným žaludkem a s onemocněním ledvin nebo žlučníku,
  2. – ten, kdo musí užívat vápník, by měl brusinky buď z jídelníčku vynechat, nebo je alespoň konzumovat 2 – 3 hodiny před nebo po užití vápníku (šťavelany jinak zhoršují jeho vstřebávání),
  3. – vzhledem k vyššímu obsahu sodíku nejsou příliš vhodné pro lidi s vysokým tlakem,
  4. – vyhnout by se jim měli ti, co užívají léky na ředění krve – díky nim by se mohl snížit protisrážlivý účinek léku a v důsledku toho by mohlo dojít k nebezpečnému krvácení,
  5. – nekonzumujte brusinky při těžkých poruchách jater, v období těhotenství a kojení.

Brusinky si samozřejmě můžeme koupit i jako potravinový doplněk, ale není nad ty čerstvé. Poslední dobou se také dostávají do zahrádek jako zahradní kultivar. Brusinkový keřík se dá vysadit i do truhlíku na balkon. Kdo tedy máte možnost, určitě ji využijte a zajistěte si vlastní přísun těchto zdravých plodů. Určitě nebudete litovat.

Uznevim – čtenářkaChytráŽena.cz

Tento článek také můžete

Přidat do oblíbených

Brusinka

Brusinky - Vše o zdraví

V kyselých řídkých lesích a na pasekách lze nalézt brusinku, která je velmi podobná borůvce, ale s červenými plody. Lidé její plody využívají v kompotech, protože v této úpravě jsou mnohem chutnější než syrové. Pro zvláštní nahořklou chuť se v gurmánství využívají zejména jako příloha k divočině. Nalezneme je ale jako doplněk i u svíčkové a dalších chutných jídel.

Ve zdravé výživě se brusinky nepoužívají jen jako chuť stimulující potravina, ale více jako lék. Brusinkový plod má totiž kromě léčivých i několik nepříjemných vedlejších účinků, pro které je zcela nevhodný pro dlouhodobější užívání.

Svým obsahem kyseliny šťavelové blokuje metabolizmus vápníku, takže se může podílet na odvápnění, na což jsou citlivější lidé s menším přísunem mléčných výrobků, lidičkové v růstu, dámy v klimaktériu a všichni ne-sportovci ve stresu, zvláště, jsou-li ve dresu, přidušení či ve dlouhodobějším psychoúsilí včetně studování, psaní, namlouvání, rozvádění, nové práci, trápení se, paření na PC aj. Tato kyselina také sice účinně ale nežádoucně podporuje v ledvinách tvorbu oxalátových kamenů. K tomu stačí jen zanedbat pití, tedy pitný režim. Pít je nutno obvykle tolik, aby bylo vymočeno ve zdraví ženou asi 1,5 l a mužem asi 2 l moči za den, jinak podle povahy všech přítomných chorob a názoru lékaře. Pití není určující, protože se člověk všelijak potí, odpařuje dechem, pokožkou, očima a trochu odchází i stolicí. Lze připočíst také vodu, která se tvoří oxidací vodíku při rozkladu potravy a zvláště ze škrobů a cukrů, které již hodně kyslíku v molekulách obsahují. Dokonce tolik, že ho nervový systém přímo k oxidaci používá, přičemž se bohužel uvolňuje 26x víc kyselých zplodin látkové výměny než při normálním dýchání. Nervový systém si ale přidušení moc nevšímá a řeší ho stresem. Přidušení poznáte tím, že je vám v teplé místnosti zima, máte nápadnou únavu, nižší tlak na padnutí, cokoliv vás hned nepřiměřeně štve a jste hned nepříčetní, přitom zoufale nevýkonní až neschopní čehokoliv, máte studené ruce a nohy, chce se vám spát a nejlépe zalézt do nory daleko od všech… Bohužel, to vám právě na mikrochvěcí zateplující pohyby periferní svaloviny nezbyl kyslík a tak není dostatek ani pro detoxikaci jater ani pro regeneraci ani pro imunitu. Takže to máte docela blbé, protože nerv bez kyslíku vám dá depresi, pláč, fóbie i strach obecný, neschopnost myslet a tvořit a hlavně si cokoliv zapamatovat a něcokoliv dělat, kromě voleb na doporučení lobbysty, kde bývá použití mozků zákonodárcům kontraindikováno. V bezkyslíkovém případě jsou tedy brusinkové produkty spíše zátěží, protože účinná mikroby hubící látka vylučovaná v alkalickém prostředí ledvinami, hydrochinon, se musí detoxikovat v kyselém prostředí játry, ale ta bez kyslíku mají problém a vy s nimi.

Někteří lidé jsou na dlouhodobou žízeň dokonce adaptováni a jejich moč je proto hustší. Těmto nelze najednou zařadit pitný režim 2-3 l tekutin za den, protože by to jejich ledviny nezvládly vyloučit a nadbytek vody by dělal v těle všeliké potíže.

Zvyšovat pití se musí postupně, aby moč byla světlá, čirá a nezapáchající, protože jedině tehdy máte jistotu, že vám ledviny z krve vyčistily všechno, co mohly. K takovému pití je ale brusinka nevhodná.

Mnohem lepší je směs bylin s močopudným a čistícím účinkem, například vrbovkou, borůvkou, jehlicí, břízou, vřesem, kopřivou, zlatobýlem, přesličkou, truskavcem, tužebníkem, blešníkem, jahodou, řepíkem, malinou, ostružinou, vrbkou a mnohými dalšími, například břízou (test přidušení) kde může být list brusinky jen jejím fragmentem. Pro pití těchto čajů je také vhodnější, když je v trávení zrovna prázdno, tedy mimo jídla, aby se rychleji vstřebaly a vyloučily ledvinami. Samostatnou urologickou kapitolou je pití pivního čaje, tedy piva rozředěného horkou vodou 1:1 až 1:2, přičemž použitá voda již může být záparem libovolné směsi z uvedených bylin: 1 lžíce na 1/2 litru vody 1/4 hodiny spařit, scedit a nalít bezturbulentně do piva (turbulentně-li, pivo vyběhne z nádoby ven; ovšem všichni skalní pivaři s vámi v každém případě).

V případě pivního čaje se záparem maliny, kopřivy, přesličky a fenyklu je velmi překvapivě příznivý efekt i na PMS (premenstruační syndrom – menstruační, ale i přechodové problémy) a zároveň očekávaný močopudný a urologicky zklidňující.

U příchozích z pouště silně dehydrovaných osob je pivní čaj nejefektivnějším repasem. To jsem se ale zakecal docela daleko od brusinky…

Poutníci po americkém venkově se setkávají s brusinkovými koláči či buchtami. U nás se zase spíše dělají vynikající koláče ze stejně účinného zdroje odvápňující kyseliny šťavelové z jiné léčivky – řapíků rebarbory.

Takže taková vysoce nezdravá, ale špičkové chuti, může být kombinace řapíků rebarbory a plodů brusinek v koláči – to by se to pěkně odvápňovalo, až by sliny tekly, kosti se kroutily a ledvinové kameny kamenovaly… Když si ovšem k takovému koláči dáte hrnek mléka nebo kakaa s mlékem, tak je efekt kompenzován (dodávkou mléčného vápníku, zpomalením trávení a v játrech tak pozvolnější a tedy účinnější oxidací kyseliny šťavelové).

Brusinka poskytuje bylinkářům především list a v něm kyselina šťavelová skoro není. Sbírá se a suší hlavně tak, aby se listy nelámaly a nestlačovaly, protože potom mají tendenci černat a rychle se kazit.

Vhodnější je list mladší sbíraný po rozvití, kdy obsah tříslovin není až tak vysoký jako v pozdním létu.

Účinného glykosidu arbutinu, ze kterého se enzymaticky tvoří ledvinově dezinfekční hydrochinon, je sice také poněkud méně, ale to se snadno vyřeší vyšší celkovou dávkou listů v nálevu nebo záparu.

Arbutin se podobně jako u medvědice štěpí v organizmu na hydrochinon, který v případě alkalické moči prochází urologickým traktem a až překvapivě schopně likviduje zde přítomné mikroby.

Tím je předurčeno využití listu brusinky (podobně jako účinnější ale chráněné medvědice) na většinu zánětů ledvin, při nichž není snížena tvorba moči. Při zánětech a infekcích v močových cestách, při refluxu moči, při potížích s prostatou či svěrači, při krvácení do moči, pálení v močovodech ap.

Při cestujících ledvinových nešťavelových kamenech lze doporučit ještě další byliny do směsi jako je blešník, přeslička, bříza, jehlice, zlatobýl, truskavec, řepík a jiné. U šťavelových neboli oxalátových totéž bez brusinky, ale s medvědicí.

Ideální pro urologicky zánětlivé a krvácivé potíže je moje směs medvědicová nešetrně dávkovaná s přídavkem předchozích bylin a tabletou jedlé sody pro alkalizaci moči…

Hydrochinon se za normálních podmínek detoxikuje v játrech, která však poněkud poškozuje. Přidáme-li ale k nápoji z brusinky nebo medvědice 1-2 g jedlé sody na půllitr a vyloučíme kyselé potraviny, dochází k silnému vyplavování hydrochinonu močí, přičemž moč nabývá zelenkavého odstínu.

Játrům neprospívají ani v droze přítomné třísloviny, které podle mě při průniku do jaterní buňky blokují srážecí reakcí anabolický proces bílkovin a deponují se zde, což buňce brání v normální funkci, ta se pak brání po svém a otéká.

A tím celá játra zvětšují svůj objem, jsou v pravém podžebří hmatná, tuhá a bolící a pracují poněkud omezeně. Urovnání stavu potom trvá několik dnů při pití hepatoprotektivních čajů s dostatkem ostropestřece, benedyktu, pampelišky, čekanky, čubetu a dalších.

Zajímavé:  Alergie na lepek - vše o zdraví

Této směsi říkám ostropestřecová a doporučuji ji pít vždy po jídlech, aby se vstřebávala s natráveninou a po celou dobu trávení mírně stimulovala játra k lepší činnosti.

Proto je při přípravě čaje z brusinky kladen důraz na omezení tříslovin, které se uvolňují až při vyšších teplotách a časech než ostatní účinné látky. Brusinka (ale i medvědice) se tedy nevaří, jen spařuje nebo se dělají nálevy za vlažna do 50°C.

Někteří autoři dokonce přidávají kyselé látky, aby tak třísloviny blokovaly. Tím ovšem nemohou pomoci urologickému traktu, jak jsme si řekli výše, protože neumožní dezinfekčnímu hydrochinonu přechod do moči.

Takto ošetřený brusinkový čaj je tedy vhodný spíše jako protizánětlivý na sliznice trávicího systému a ke snížení cukru u diabetu.

Tento čaj je pak vhodno pít po jídlech, aby se vstřebával současně s natráveninou, která jeho vstřebávání zpomalí, efekt na slinivku prodlouží a detoxikaci celého množství škodlivého hydrochinonu protáhne do delšího časového úseku, aby ho bylo v játrech najednou co možná nejméně.

Pro urologické potřeby doporučuji čaj z listu brusinky (raději směsi) podávat ráno, dopoledne, odpoledne, navečer a na noc. Vždy mimo jídlo, aby se vstřebával rychleji a byl tak lépe využit v urologickém traktu dříve, než bude hydrochinon rozložen játry.

Pro dobrou funkci jater je nezbytné dostatečné množství kyslíku a také pro omezení anaerobních kyselinotvorných procesů látkové výměny v organizmu rovněž blokujících vyplavení hydrochinonu močí.

A tak je velmi důležitý dostatek čerstvého vzduchu nebo přidechování medicinálního kyslíku, aby nedocházelo ke zbytečnému překysel-ování a byla zajištěna dobrá účinnost brusinky (i medvědice) pro urologické potíže. A to zvláště u ležících nebo urologicky krvácejících pacientů.

Výhodou je, že se brusinka svými specifickými podmínkami při použití takto velmi dobře doplňuje se sulfonamidy z lékařovy ruky.

Vyšší dávkování brusinkového čaje (i medvědicového) nedoporučuji užívat déle než týden, přičemž dávky listu brusinky by se měly aplikovat prvonárazově vysoké, po dobu akutních potíží nadstřední a pro doléčení již poněkud nižší. Vždy je nutno zároveň pít dosti vody a obecně tekutin, aby se tvořil denně dostatek moči, kterou by měl člověk sledovat jak co do množství, barvy, tak i zápachu.

Opět pro nejvyšší důležitost zdůrazňuji, že je-li moč světlá a bez zápachu, tak ledviny vyplavily všechno, co mohly. U tmavší, vybarvené a zapáchající je to jen důkazem probíhajícího procesu intenzivního čištění. Moči by nemělo být u zdravého člověka za den méně než 3 dcl na 10 kg hmotnosti, u urologicky nemocného o polovinu více.

V praktické aplikaci bych doporučil na první den náraz celkem asi 10-20g listu brusinky podle potíží a hmotnosti, druhý až pátý den 60% a další týden 30%. Potom pauzu a ostropestřecový čaj  pro játra a pro jistotu. U chronických urologických chorob bych použil několikatýdenní podávání listu brusinky po dvoudenním silnějším nárazu pokračovat 3-5 g na den.

Brusinka je zhruba polohodnotnou náhradou medvědice.

Chytré knihy též uvádějí, že brusinková marmeláda (z plodů) se podávala dětem při nechutenství. Snad kvůli obsahu kyseliny benzoové, která tlumila růst patogenní mikroflóry v trávení.

Já osobně bych doporučil spíše nějakou hořkou drogu, například pro stimulaci trávení a peristaltiky směs hořkých kytek se zeměžlučí.

Ale protože nechutenství vzniká u dětí z mnoha příčin, počínaje přejedením se čokoládou, nebo blokádami páteře, přes zánět nosohltanu, zahlenění střev, až po virózu, stres z informačního šumu, trucování a kde co, tak doporučuji individuální přístup.

A individualita samozřejmě platí i při použití brusinky. Někteří autoři uvádějí použití listu brusinky i při cukrovce, ale to je víc parketa sesterské borůvky.

To jsem si nemyslel, co všechno jsem k brusince vymyslel. Ještě, že to nejsou nesmysly, pokud mě ovšem už neklamou smysly.

Brusinky ochrání nejen močové cesty. Zabraňují bakteriím přilnout k buňkám v našem těle

Patří do skupiny bobulových plodů, které podporují zdraví cév, kontrolují jejich očistu a působí výrazně protizánětlivě. Tato funkce je potřebná pro zaléčení všech civilizačních chorob.

Severoamerické klikvy rostou hlavně na vřesovištích. Při sklizni se plocha zaplaví, zralé brusinky vyplavou na hladinu a sbírají se zvláštním sběračem. V našich končinách převládalo sbírání hřebenem a tradiční zpracování plodů do zavařenin, omáček, kompotů i nápojů.

Brusinky jsou bohaté na vlákninu, vitamin C a další prospěšné látky. Známé jsou především svým působením proti zánětům močových cest. Podle lékaře Martina Starra, odborného poradce Cranberry Institutu, jsou nejen nutričně cenné, ale účinkují proti bakteriím.

Klinické studie zaměřené na využití brusinkové šťávy ukázaly, že zabraňuje některým škodlivým bakteriím přilnout k buňkám v našem těle. Tyto účinky se neomezují pouze na infekce močových cest, ale zřejmě i na další škodlivé bakterie. Podobné vlastnosti nemá žádné jiné ovoce.

Brusinková šťáva brzdí účinky bakterie Helicobacter pylori, která je zodpovědná za vznik žaludečních vředů a často se spojuje i s rakovinou žaludku, jícnovým refluxem a gastritidou. Rovněž napomáhá v boji s průjmy.

Časopis americké asociace zubařů otiskl studii, podle níž má jedna složka brusinkové šťávy schopnost zabránit bakteriím přilnout k zubům a dásním. Tak dochází k redukci zubního plaku i onemocnění zubní dřeně.

Výzkumy potvrdily, že látky obsažené v brusinkách mohou být účinné v boji proti leukemii, rakovině prsu, plic a tlustého střeva a zřejmě i dalším typům rakoviny.

Také snižují riziko onemocnění aterosklerózou a hladinu škodlivého cholesterolu. Je překvapivé, že proti srdečním chorobám je brusinková šťáva stejně účinná jako celé brusinky.

To samé však platí i o granátové šťávě, která mocně stimuluje srdeční zdraví.

Protože jsou brusinky samy o sobě dosti trpké, zpravidla se všechny výrobky z nich doslazují. Na to si dejte pozor. Snažte se kupovat plody slazené co nejméně, preferujte přírodní cukry. Často se brusinky máčí v jablečné šťávě, takto jimi můžete ochutit ranní směs obilovin nebo zeleninový salát.

  • Salát z kamutu a brusinek
  • Suroviny: 350 gramů zrn kamutu (pšenice khorasan) 100 gramů sladké nasekané cibule 2 lžičky nesoleného másla 2 lžičky extra panenského olivového oleje 1 lžička jemně nasekaného česneku 20 gramů sušených brusinek 40 gramů opražených pekanových nebo vlašských ořechů
  • sůl a černý pepř

V hrnci přivedeme k varu 3,5 litru osolené vody a uvaříme v ní obilí doměkka, což zabere 45 až 50 minut. Kamut scedíme a uschováme pro další použití.

V témže hrnci osmahneme na olivovém oleji a másle nasekanou cibulku dozlatova. Přidáme česnek, osmahneme doměkka, pak přidáme uvařené obilí, ořechy a brusinky. Směs přivedeme k mírnému varu. Osolíme a opepříme podle chuti. Sejmeme z ohně a ihned podáváme.

  1. Barevný brokolicový salát s brusinkami
  2. Suroviny: ¼ hrnku balzamikového octa 2 lžičky dijonské hořčice 2 lžičky medu ¼ lžičky černého pepře 2 lžičky lněného oleje 2 lžičky olivového oleje 2 brokolice 1 malá červená cibule nakrájená na měsíčky ½ hrnku celých mandlí opražených a nahrubo nasekaných ½ hrnku sušených brusinek
  3. 115 gramů rozdrobeného kozího sýra
  4. Syrové růžice brokolice vaříme čtyři minuty v páře, opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.

Ve velké míse ušleháme ocet, hořčici, med a pepř. Za stálého šlehání přidáváme lněný a olivový olej, až se vše spojí. Směs dáme stranou. Brokolici přidáme k zálivce.

Ze zbylých stonků odkrojíme konce a škrabkou na zeleninu oloupeme tuhou slupku. Stonky posekáme v kuchyňském robotu. Posekané stonky nasypeme do mísy, přidáme cibuli, mandle a brusinky a protřeseme. Salát rovnoměrně rozdělíme na talířky a posypeme sýrem.

  • Ovocný salát z jablek a brusinek
  • Suroviny: 3 jablka červená a zelená, zbavená jadřinců a nakrájená na kousky velké asi 2,5cm 1 šálek na plátky nakrájeného celeru ¾ šálku sušených brusinek ¼ lžičky soli ½ šálku lískových oříšků opražených a nahrubo nasekaných ½ šálku bílého jogurtu
  • 3 lžíce pomerančové šťávy

Ve velké míse smícháme jablka, celer, brusinky a lískové ořechy. Dáme stranou.

Jogurt, pomerančovou šťávu a sůl vymícháme dohladka. Nalijeme na směs s jablky a promícháme.

  1. Ovesná kaše s jablečno-brusinkovou omáčkou
  2. Suroviny: 1 jablko oloupané a rozkrájené na kostičky 50 gramů brusinek skořice kardamom mletý zázvor 50 gramů ovesných vloček 1/3 litru ředěného mandlového nebo kokosového mléka s vodou
  3. lžička vanilkového extraktu

Kostičky jablek dáme do hrnce, zalijeme 50 mililitry vody a vaříme, dokud téměř nezměknou. Plamen snížíme na minimum, přidáme brusinky, koření a necháme probublávat, až směs zhoustne.

Zajímavé:  Akromegalie - vše o zdraví

Do jiného rendlíku nasypeme vločky, zalijeme je ředěným mlékem, přidáme vanilkový extrakt a za stálého míchání vaříme 4 až 5 minut do zhoustnutí. Rozdělíme do misek a navrch dáme jablka uvařená s brusinkami (brusinky již bývají proslazené, proto nedoslazujte).

TIP: Část pokrmu si můžeme nechat v ledničce na odpolední dezert nebo svačinu. I chlazený pokrm chutná skvěle! Dokonalá je také verze s jahodovou omáčkou s brusinkami.

Související příspěvky

Artyčok patří k nejlepším lékům na játra a žlučník. Egypťané věřili, že pomáhá k početí

Grepy podporují hubnutí. Hollywoodské grapefruitové dietě se ale vyhněte

Cibulí proti infekcím. Když ji krájíme, dezinfikuje nám sliznice v nose i ústech

Proč jsou brusinky zdraví prospěšné?

Kromě přidávání chuti a sladkosti do pokrmů mají brusinky řadu zdravotních výhod. Brusinka v syrovém stavu je velice trpká a pro někoho ne moc chutná. Ovšem z brusinek se dnes připravují džemy, želé, nebo si můžete pochutnat na sušených brusinkách. Pojďme ale zjistit, proč jsou brusinky super potravinou.

Něco málo o brusinkách

Tato bobule rostoucí na keřích je nadupaná minerály a vitamíny. Obsahuje vápník, železo, hořčík, fosfor a draslík. Kromě toho je dobrým zdrojem vlákniny a vitamínu A, C a E. Jedná se o velmi nízkokalorickou plodinu, která neobsahuje nasycené tuky a nepřispívá ke zvýšené hladině nezdravého cholesterolu v krvi.

Zdravotní přínosy brusinek

Boj s kardiovaskulárním onemocněním

Několik studií zjistilo, že fenolické kyseliny obsažené v brusinkách pomáhají snižovat riziko vzniku srdečního onemocnění, snižují krevní tlak a působí protizánětlivě. Jiné studie ukázaly, že brusinkový džus má za následek oslabení triglyceridů v těle, které stojí za vysokým cholesterolem, a optimalizují hladinu cukru a inzulínu v krvi.

Jak jsme již výše napsali, látky obsažené v brusinkách dokážou normalizovat hladinu cukrů v krvi a podporovat produkci inzulínu. Pokud ve vaší rodině je cukrovku 2. typu častým onemocněním, je brusinková šťáva tou pravou prevencí.

Boj s rakovinou

Americký institut pro výzkum rakoviny doporučuje brusinky jako potravinu, která bojuje s rakovinou. Látky této bobuloviny pomáhají zastavit šíření rakovinných buněk převážně v játrech, prsu, vaječníku a mozku.

Studie ukázala, že fytochemikálie způsobují smrt buněk s rakovinou.  Pokud zařadíte brusinky do vašeho pravidelného jídelníčku, pomůžete předcházet vzniku rakoviny.

Boj se zubními problémy

Výzkumníci z Univerzity Rocherského zdravotnického centra zjistili, že brusinky působí v dutině ústní velmi antibakteriálně. V důsledku tohoto faktu je pro bakterie opravdu obtížné se v ústech usadit a způsobovat tam problémy. Brusinky tedy chrání před zubním kazem a zároveň tak před zánětlivými projevy a tvorbou zubního kamene.

Boj s infekcí močových cest

Asi nejznámější zdravotní výhodou, které užívání brusinek nabízí, je ochrana před infekcí močových cest.  Výzkumníci nejdříve věřili, že kyselost, kterou moči propůjčuje, zabíjí bakterii E.

coli, která způsobuje infekci močových cest.

Poslední studie však zjistila, že brusinka obsahuje specifické látky (včetně antioxidantů), které zabraňují zachycení této bakterii na stěnách močového ústrojí.

Jak to tak bývá, nic není černé, nebo bílé. Existují opačné názory některých vědců, kteří nesouhlasí s tímto tvrzení. Jejich studie totiž prokázaly, že brusinkový džus nedokáže pomoci při boji s infekcí močových cest. Ti také zastávají tvrzení, že kromě antibiotik neexistuje žádná přírodní látka, která by si s touto infekcí dokázala poradit.

V tomto případě je dobré poslouchat své vlastní tělo, a pokud vám při prvních příznacích pomůžou brusinky, není nutné nasazovat antibiotika. V případě, že je však organismus proti těmto pomocným látkám imunní, antibiotika budou nezbytností.

Brusinková šťáva obsahuje vysoké procento vitamínu C, který má antioxidační vlastnosti. Budete-li popíjet brusinkovou šťávu v období chřipkové sezóny, vaše tělo spíše nepodlehne návalu virů a bakterií.

Prevence před žaludečními vředy

Podle amerického zdravotního institutu zabývající se rakovinou a trávicím traktem obsahují brusinky látky, které potlačují usazení bakterie H. pyroli, která způsobuje žaludeční vředy.

Detoxikace organismu

Brusinka obsahuje sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti. V důsledku toho neutralizují volné radikály v těle, které způsobují poškození buněk a ucpávání tepen.

Přidejte brusinky do ranní snídaně.

Jaké brusinky kupovat

Pokud snesete trpkou a kyselou chuť brusinek, je nejlepší jíst brusinky čerstvé, nebo pít čistou brusinkovou šťávu. V případě, že vám čerstvé brusinky nechutnají, sáhněte po balíčku sušených brusinek. Zde si dejte pozor, jakým způsobem byly sušené a zda nejsou přislazovány cukrem.

Poslední možností, jak brusinky zařadit do jídelníčku, je formou želé, nebo džemů. V tomto případě platí stejné pravidlo, jako u sušených brusinek. Kupujte jen ty, které neobsahují velké množství cukru.

Na brusinky by si měli dát pozor lidé, kteří pravidelně užívají léky na ředění krve, jsou alergičtí na kyselinu acetylsalicylovou, nebo užívají léky na léčbu jater. Lékaři si ještě nejsou jisti, zda jsou vhodné pro těhotné a kojící matky, nebo pro lidi trpící tvorbou ledvinových kamenů. V obou případech se domluvte se svým ošetřujícím lékařem.

Brusinky jsou skvělou bobulovinou, která si poradí s mnoho onemocněními. Začněte ráno s brusinkovým džusem, nebo kaší posypanou sušenými, či čerstvými brusinkami.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Brusinky: Co všechno léčí červené bobulky? | Žena.cz

Co mají společného svíčková, močové infekce a zuby? Pokud jste hádali, že na všechny tři věci jsou nejlepší brusinky, tak máte plný počet bodů. Tmavě červené lesní bobulky jsou stejně tak skvělou pochoutkou ke každému masu, jako i účinným lékem na mnoho problémů.

Už stovky let je používají Slované v Rusku i indiáni v Americe, kde je znají jako cranberries. Užívaly se k hojení ran a zmírňování bolestí. Brusinky obsahují druhotné rostlinné látky, které mají jednu zvláštní vlastnost: zabraňují bakteriím usazovat se na sliznicích.

Brusinky a močové infekce

Tento pozitivní vliv brusinek potvrdilo mnoho vědeckých výzkumů. Podle studie Weber State University ženy ve věku 18-45 let, které po dobu šesti měsíců denně užívaly doplněk stravy s brusinkami, vykazovaly značně snížené riziko onemocnění infekcemi močových cest, až o 40 %.

Náš tip: Nejsilnější antioxidant ze 100% brusinkového extraktu koupíte ZDE >>

Zánětem močového měchýře onemocní alespoň jednou v životě každá druhá žena. U mnohých se toto onemocnění opakovaně vrací.

Brusinky obsahují zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zamezit usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři.

 Protipřilnavý účinek proantokyanidu přispívá k tomu, že jsou bakterie jednoduše vyplavovány močí, a brání tak vzniku infekce.

Brusinky a ústní hygiena

Červené bobulky působí proti zánětům dásní a všem infekcím v ústní dutině. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo jí plody, může riziko tohoto onemocnění snížit až o 40  %.

Náš tip: Největší přírodní vitamínové bomby >>

Brusinky posilují dásně, protože obsahují účinné látky, snižující počet bakterií v ústech. Na zubech a v mezerách mezi nimi se vytváří méně zubního plaku, který je hlavní příčinou vzniku parodontózy a zubního kazu.

Brusinky a zdravější žaludek

Látky obsažené v brusinkách zpevňují stěny žaludeční sliznice a zabraňují bakteriím Helicobacter pylori, aby se zde usídlovaly. Tyto bakterie jsou příčinou poškození žaludečních stěn, způsobují žaludeční vředy a zvyšují riziko rakoviny žaludku.

Brusinky a vliv na srdce

Cranberries obsahují flavonoidy a polyfenol. Tyto druhotné rostlinné látky zabraňují oxidaci způsobené ‚zlým‘ LDL cholesterolem, a starají se tak o zdravý chod srdce.

Brusinky proti stárnutí

Brusinky jako většina tmavého lesního ovoce patří mezi plody s vysokým podílem antioxidantů. Jsou tak jasnou jedničkou v boji proti předčasnému stárnutí. Bioaktivní látky ochraňují buňky před volnými radikály způsobujícími nejen stárnutí, ale i cukrovku, aterosklerózu, revmatická onemocnění či rakovinu.

Stačí si vybrat

Navíc brusinky skvěle chutnají – v anglosaských zemích se z nich připravuje brusinková omáčka k masu i báječné dezerty. Mohou se také sušit, přidávat do čajů nebo se z nich získává osvěžující nektar. Nektar a sušené brusinky jsou k dostání po celý rok. Čerstvé plody se na evropský trh dostávají na podzim a na pultech se objevují až do ledna.

Čtěte také: Na chřipku a nachlazení přírodní cestou?  >>

Podle vědeckých poznatků nehraje žádnou roli, v jaké formě jsou brusinky konzumovány. Čerstvé, zmrazené nebo sušené plody, brusinková šťáva nebo omáčka, všechny brusinkové produkty mají stejný účinek. Záleží jen na vás, jaké zvolíte, co vám nejvíce chutná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Necvičíš? Neudržíš!

Nejlepší sex? Čeká vás po padesátce!

8 rad, jak být konečně šťastná. Napořád

Vstoupit do galerie | 8 8 nejlepších domácích medicín, které neznáte   Video Mohlo by Vás také zajímat:

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *