Černé Olivy A Zdraví?

Zelené i černé olivy totiž obsahují polyfenoly, které podporují činnost mozku. Mimo to zabraňují degradaci kostí i zlomenin. Olivy jsou také přírodním antioxidantem, který bojuje s volnými radikály a zmírňuje tak riziko různých vážných onemocnění.
Proč jsou olivy zdravé? Olivy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů – zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku.

Které olivy jsou zdravější?

Jinak jsou nutričně téměř identické. 15 gramů zelených oliv obsahuje asi 20 kalorií, zatímco stejná porce černých oliv má o 5 kalorií navíc. Vaši zdravou stravu však obohatí stejně jako kvalitní olivový olej.

Co z černých oliv?

A protože mám zrovna doma plechovku tmavých oliv, rozhodla jsem se, že dám dohromady pár tipů, jak černé olivy chutně využít.

  1. Olivy na pizze.
  2. Olivy v bagetě, ciabbatě a dalším pečivu.
  3. Olivy do salátu.
  4. Tapenáda / oliváda / olivové paté
  5. Olivová salsa.
  6. Těstoviny na sto způsobů
  7. Olivy v rajčatových omáčkách.

Jak se delaji olivy?

Olivy jsou plodem olivovníku, se kterým se běžně můžete setkat při cestách do Středomoří. Vyrábí se z nich olivový olej nebo se sterilují a prodávají naložené většinou ve slaném nálevu nebo v oleji s bylinkami. Můžeme je zakoupit i plněné mandlemi, papričkou nebo například ančovičkami.

Co se dělá z oliv?

A máte hotovou i pomazánku!

  1. Podzimní olivový salát s vlašskými ořechy.
  2. Čerstvě rozpečená bageta s olivovým máslem.
  3. Zelené olivy s uzenou treskou a sušenými rajčaty.
  4. Nakládané olivy s mozzarellou, bazalkou a cherry rajčátky.

Jak poznat dobře olivy?

Postupně mění svou barvu na různé odstíny hnědé, červené až tmavě fialové. Protože jsou nedozrálé, mají zelené olivy pevnější strukturu, nahořklou chuť a obsahují méně oleje. Plody se však musí před konzumací upravit (naložit, marinovat), syrové jsou hořké a trpké.

Zajímavé:  Světlo jako lék proti stresu a úzkosti – vše o zdraví

Jak chutnají černé olivy?

Olivy jsou zpočátku zelené a uzráváním se postupně mění na červené, fialové a nakonec černé. Zelené, tedy mladé olivy jsou tvrdé, mají nahořklou chuť a obsahují jen malé množství oleje. Dozrálé černé olivy jsou měkké a chutnají o poznání příjemněji. Olivy se výborně hodí k vínu.

Jak vznikají černé olivy?

Ve skutečnosti se jedná o plody sklizené v raném stádiu zralosti, které se louhovaly za přítomnosti vzduchu, a oxidace u nich způsobila ztmavnutí barvy. Černá barva se pak zintenzivní a stabilizuje přidáním glukonátu nebo mléčnanu železnatého do nálevu.

Jaký je rozdíl mezi černými a zelenými olivami?

Zelené olivy jsou nedozrálé plody, které však již dosáhly své plné velikosti. Díky své nezralosti mají pevnější slupku, trpčí a hořčejší chuť a obsahují také méně oleje. Jak zelené olivy postupně na olivovnících dozrávají, mění svou barvu. Z purpurové či fialové přes hnědou až po černou.

Jak uskladnit olivy?

Olivy se doporučuje skladovat v uzavřené dóze v chladničce.

Jak se Zpracovavaji olivy?

Nakládání oliv je prastarý proces, který z přirozeně hořkých plodů udělá chutné slané pochoutky. Vyberte si způsob nakládání, který vám bude vyhovovat. Můžete použít vodu, nálev, nebo olivy nakládat na sucho. Nakládání oliv je sice zdlouhavé, ale budete si díky tomu moci své olivy užít přesně tak, jak je máte rádi.

Jak ochutit olivy?

Zakoupené olivy s mandlí scedíme a necháme okapat. Promícháme se směsí oleje, bazalky, česneku a kapie. Můžeme ještě ochutit pepřem. Pikantní olivy necháme uležet.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector