Černé tečky ve stolici – vše o zdraví

Můj obor je ukazovat lidem cestu jak zdravě jíst a ovlivňovat tím svůj život. Dneska jsem se rozhodl upozornit na to, jak moc je důležité to, co z nás vychází na opačné straně těla.

Vzpomeňte si na film Na samotě u lesa, kde se lékař (pan Tříska) dívá do latríny a říká „pražákovi“ (panu Svěrákovi), že tady děda (pan Kemr) bude ještě dlouho. Poznal to jen dle stolice. Stolice je výsledek trávení. Trávicí trakt tvoří 70 – 80 % naší imunity a celkového zdraví.

Černé tečky ve stolici - Vše o zdraví

Podle stolice lékaři v celé dlouhé historii určovali a mohli predikovat vývoj zdravotního stavu člověka.

Když většina lidí přijde na toaletu, raději by co nejdřív zase odešla. Tento prostor, proces vylučování, ani „výsledek trávení“, nejsou mezi lidmi zrovna oblíbené. Pro velkou část lidí je stolice nepříjemná, zapáchající a považují to za nepříjemnou denní povinnost.

Průměrný člověk za svůj život generuje cca 5 tun stolice. Ukazuje se, že se dá velmi mnoho naučit z toho, co vaše tělo „produkuje za odpad“.

Tvar, velikost, barva a další fekální funkce vypovídají o tom, jakým směrem se vyvíjí vaše zdraví, jak je váš trávicí trakt funkční a dokonce může indikovat závažné patologické procesy jako infekce, zažívací problémy a různé druhy rakoviny.

Existuje široká škála barev, textur i forem stolice, které jsou považovány za normální, ale i ty, které signalizují, že byste měli nejlépe vyhledat lékaře.

Ovlivňujte detoxikaci kvalitními proteiny! Nová e-kniha je pro Vás připravena.

  • Černé tečky ve stolici - Vše o zdraví
  • Co je normální stolice?
  • Doporučuji neutíkat z WC rychlostí zvuku, ale naopak se dívat, jaký tvar, povrch i zvuk při ponoření do vody se vytvoří a taky jak moc jste museli vyvíjet tlačení při vypuzování stolice z těla.

Vaše stolice je tvořena cca 75 % vody. Zbytek je páchnoucí kombinace vlákniny, živých a mrtvých bakterií, různých buněk apod.

  1. Tabulka – tvary stolice
  2. V ideálním případě by se vaše stolice měla přibližovat tvarům 3,4 a 5.
  3. Černé tečky ve stolici - Vše o zdraví
  4. Zdravá stolice
  5. a) střední až světle hnědé barvy
  6. b) hladká a měkká, je tvořena do jednoho dlouhého tvaru, není to hromada tvrdých kousků
  7. c) jeden až pět centimetrů v průměru o délce do 18 cm
  8. d) S-tvaru, který vychází z tvaru dolní části konečníku
  9. f) tiché a jemné ponoření do vody (nemělo by to být hlasité „šplouchnutí“)
  10. g) přirozený zápach, ne odpudivé (neříkám, že to bude vonět J)
  11. h) jednotná struktura
  12. i) pomalu klesající
  13. Nezdravá stolice
  14. a) stolice, která těžce prochází konečníkem, bolestivě, nebo vyžaduje namáhání
  15. b) tvrdé kusy a kousky, stolice by se neměla nechat obtížně vyčistit ze stěn záchodové mísy
  16. c) úzké jako tužka nebo páskové tvary stolice -může to naznačovat střevní obstrukci nebo nádor – nebo v nejhorším případě, rakovina tlustého střeva; Úzké tvary stolice na řídkém základě nejsou tak znepokojivé, ale v případě, že přetrvávají, rozhodně vyžadují návštěvu lékaře
  17. d) černá, dehtové stolice nebo jasně červené fleky nebo flíčky mohou naznačovat krvácení do gastrointestinálního traktu; černá stolice může také pocházet z některých léků a doplňků; pokud máte pravidelně černou stolici, doporučuji vyhledat lékaře
  18. e) bílá a světle šedá barva stolice může znamenat nedostatek žluči, což může naznačovat závažné problémy (hepatitida, cirhóza jater, poruchy slinivky břišní, případně zablokovaného žlučovodů), vliv mají také léky na překyselení žaludku  – pokud vše toto máte, vyhledejte lékaře
  19. f) žlutá stolice může znamenat infekci, což je problém se žlučníkem známý jako Gilbertův syndrom – doporučuji vyhledat lékaře
  20. g) přítomnost nestrávené potravy
  21. h) zvýšená přítomnost hlenu ve stolici -může to být spojeno se zánětlivým onemocněním střev, jako je crohnova nemoc, ulcerózní kolitida nebo dokonce rakoviny tlustého střeva, a to zejména, pokud jsou doprovázeny krví ve stolici nebo bolestí břicha – doporučuji vyhledat lékaře
  22. Má mít vaše stolice opravdu zápach?

Pokud má vaše stolice mimořádně nepříjemný zápach, neměli byste to ignorovat. Myslím tím, zápach extrémně nepříjemný. Může to signalizovat:

Celiakii, crohnovu chorobu, chronickou pankreatitidu, i klidně cystickou fibrózu (týká se to sledování stolice hlavně u dětí a batolat do 2 let věku)

Plynatost a střevní plyny?

Jestliže se podíváme na zapáchající plyny, které z nás „unikají“, tak je to normální. Je to dobré znamení, že biliony střevních baktérií správně dělají svou práci.

Lidé průměrně „vypouští“ plyny ze svého těla 14 x za den. 99 % plynu je bez zápachu. Pokud je zápach velmi častý, pak to signalizuje opět špatné trávení.

Je dobré sledovat po jakých jídlech a hlavně při jakých kombinacích potravin se vám to stává.

Jak často tělo přesouvá traveninu aneb jak pravidelná má být zdravá stolice?

Je mnoho pohledů na to, jak pravidelná stolice je zdravá. Mám kolem sebe mnoho lékařů a odborníků, kteří se shodují, že zdravé trávení je to, když je stolice 2 x denně, má tvar 3, 4 a 5 a je vylučována z těla bez silného tlačení.

  • Vytlačení stolice by nemělo trvat déle než je délka močení a úsilí by mělo být tak snadné jako je úsilí při močení.
  • Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují stolici, jako je strava, cestování, léky, hormonální výkyvy, spánek, cvičení, nemoc, operace, porod, stres apod.
  • Zácpa a průjem

Průměrná doba přeměny stravy na stolici a vypuzení z těla je mezi 18 a 72 hodin. Je-li tato doba podstatně zkrácena, výsledkem je průjem. Střevo nemělo čas absorbovat veškerou vodu. Pokud se ale transportní čas prodlouží, vstřebá se mnoho vody, pak vzniká zácpa.

Zácpa je velmi nebezpečný stav. Je to dneska velmi časté jak u mladých dívek, žen, ale i u mužů. Zácpa souvisí s bolestí břicha, podbřišku, nechutenstvím, nadýmáním apod. Ve věku nad 60 let věku se riziko zácpy zvyšuje.

Chronická zácpa, kterou lidi ignorují a používají jen projímadla, velmi ohrožuje zdraví. Mnoho lidí to podceňuje.

To sleduji v mé praxi velmi často. Mnoho žen má pravidelnou stolici jednou za dva nebo i za tři dny. Setkal jsem se i s klientkami, které mají stolici jen jednou za týden. A divili se, že mají problémy s akné, různé vyrážky, poruchy imunitního systému, gynekologické obtíže a také v neposlední řadě problémy s otěhotněním.

  1. Jak nastartovat vaši zdravou stolici?
  2. Velkou část gastrointestinálních obtíží můžete zabránit a ovlivnit jednoduchými změnami ve vašem jídelníčku :
  3. A)     Každý den začněte teplou vodou (alespoň 3 dcl) s pár kapkami citronové šťávy, ¼ lžičky sušeného zázvoru a lžící rozemletého lněného semínka
  4. B)      Nekonzumujte bílé ani tmavé pečivo (nejlépe celozrnný žitný kváskový chléb)
  5. C)      Potraviny bohaté na lepek konzumujte max. 2 x denně, klidně i méně
  6. D)     Zařaďte do stravy ovoce
  7. E)      Ke každému hlavnímu jídlu mějte minimálně půlku talíře zeleninu (kombinace syrové i tepelně upravené zeleniny)
  8. F)      Vyhněte se potravinám s umělými sladidly jako je aspartam, acesulfam k, cyklamáty,
  9. G)     Sledujte na etiketách glutamát sodný, dusitanové soli (E250) a tyto potraviny nekupujte
  10. H)     Vyhýbejte se potravinám s přidaným rafinovaným (na etiketě ve složení najdete slovo „cukr“) nebo třtinovým cukrem
  11. I)        Nekupujte potraviny s glukózo-fruktózovým nebo jen fruktózovým sirupem
  12. J)       Dostatečně pijte
  13. K)      Hýbejte se
  14. L)       Využívejte cvičení z řady indických cvičení: viz. Cviky proti zácpě
  15. M)   Do jídelníčku každý den zařaďte kysané zelí (buď domácí nebo v bio kvalitě bez konzernantů) nebo pickles ( kvašená zelenina) – dodají tělu tzv. probiotika (bakterie mléčného kvašení, nezbytné pro rozvoj zdravých baktérií ve střevech a omezení růstu patogenních baktérií)
  16. N)     Pokud máte emocionální problémy nebo stres, nechte si pomoci s odborníky na psychosomatiku
  17. O)     Vyhněte se užíváním jakýchkoliv léků
  18. P)      Pro nastartování fungování a očistu tlustého střeva doporučuji hydrocolon terapii
  19. Q)     Na úpravu trávení pomáhá čaj Létající vlaštovka – Feiyan tea
  20. R)      Pro detoxikaci a harmonizaci trávicího traktu velmi pomáhají kapky z grepových jadérek Citricidal
  21. S)      Zařaďte mezi své pokrmy červenou čočku, fazole, cizrnu – všechny tyto luštěniny mají blahodárný účinek na střeva díky vysokému obsahu vlákniny a je u nich prokázaný protirakovinný účinek
  22. T)      Každý den přidejte do stravy chlorellu
  23. 40,118 total views, 24 views today
Zajímavé:  Bolest zad rakovina - vše o zdraví

Chat: Blanka Procházková — Sama doma — Česká televize

  • Jitka: „Dobrý den paní dr chci se zeptam mam 3a pul mesicni holcicku ma rymu a kasel a je takova spava normalne je nespavec tak bych se chtela zeptat jestli je to normalni ze tak spi kdyz ma tu rymu moc dekuji“
  • Blanka Procházková: „Dobrý den, únava a spavost je při nemoci běžná, přesto však doporučuji se poradit s Vaším pediatrem.“
  • Renata: „Dobry den ,je vhodne v zimnim obdobi pit stavu z cerstve vymackaneho grepu nebo pomerance?“

Blanka Procházková: „Dobrý den, ano, je to vhodné. Pokud by to však bylo jediné opatření, je nedostatečné. Velmi důležitá je velká pestrost jídelníčku se zastoupením mnoha druhů zeleniny a ovoce. Šťávy mohou obsahovat mnoho vitamínů, pozor však na použité nádobí, nikdy by neměly přijít do styku s kovem, vyjma nerezové oceli. Ostatní kovy poškozují vitamín C. Dále je důležité uchování bez přístupu kyslíku.“

GF: „Je nějaký rozdíl v životosprávě během mrazivých dní mezi dospělými a dětmi?“

Blanka Procházková: „Dobrý den, co se týká větších dětí, tj. školních, velký rozdíl zde není. Úměrně věku by mělo být dbáno na dostatek spánku, pobytu na čerstvém vzduchu (do -10 stupňů).

Jídelníček má být hlavně pestrý, bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. U dětí ne třeba dbát zejména na správný příjem vitamínu D.

Dospělí by v tomto období neměli zahajovat ostré redukční diety nebo překotné otužování.“

Iveta: „Dobrý den,čím mohu nahradit kysané zelí ve stravě.Mám ho moc ráda,ale ze zdravotních důvodů jej nemohu jíst.Děkuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, velmi podobné jsou okurky, tzv. rychlokvašky, nikoli sterilované v kyselém nálevu. Dále mléčné kvašení probíhá při výrobě nápoje Kombucha.“

Dominika: „Dobrý den, co byste prosím doporučila na životosprávu v těchto dnech v těhotenství. Děkuji. Hezký den. D.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, kromě vyváženého jídelníčku je dobré se vyvarovat přechodů z mrazivého vzduchu do přetopených obchodních center, autobusů apod. kde je velká koncentrace lidí s potenciální nákazou virem chřipky. Velmi dobré jsou delší procházky v přírodě v teplém oblečení, pokud to Váš zdravotní stav dovolí a pokud nepanuje velký mráz.“

Ladka: „Dobrý den, jakou zeleninu a ovoce byste prosím v tomto zimním období doporučila při kojení s ohledem na bolesti bříška kojence? Zelí a podobné další nadýmavé sezonní věci předpokládám vhodné nejsou. Děkuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, je to velmi individuální. Některá miminka na konzumaci nadýmavých potravin u matky vůbec nereagují, jiným vadí skoro cokoliv.

Rozhodně doporučuji zkoušet, začít můžete u jablek, hrušek, ananasu, banánů, pokračovat lze citrusy.

Ze zeleniny je bezpečná veškerá kořenová zelenina, listové saláty, špenát, paprika, okurky, postupně zkuste opatrně brokolici, květák, cibuli (tepelně upravenou) a nakonec květák, zelí, kapustu, kedlubny, ředkvičky. Přeji moc zdraví Vám i miminku.“

Jitka: „Dobrý den, Je škodlivá rozpustná káva s mlékem? Četla jsem o škodlivosti ve spojení s bolestmi zad. Kávu piji dva až tři hrnky denně, silnou s cca cm mléka bez cukru. Škodí to zdraví. Vyvažuji to pitím vody a ovocných čajů. Děkuji předem za odpověď.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, káva s mlékem není škodlivá. U někoho může káva (častěji s mlékem) zrychlit peristaltiku a vyvolat tak nucení na stolici po její konzumaci, ale není to pravidlem a u zdravého jedince to není ani nebezpečné. S pozdravem, BP“

Divačka Jana: „Dobrý den, v poslední době nacházím na pekingském zelí drobné černé tečky. Jsou závadné? Stačí je odřezat nebo raději takové zelí nekonzumovat? Děkuji.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, černé tečky na zelí vůbec nevadí, jde pouze o kosmetickou záležitost této zeleniny. Konzumujte bez obav.“

Eva: „Dobrý den,je vhodné aby dítě cca 8let jedlo pravidelně kvašenou zeleninu?Zelí? Není to moc vlákniny pro dítě?Děkuji“

Zajímavé:  Častá stolice - vše o zdraví

Blanka Procházková: „Dobrý den, osmileté dítě má již plně vyvinutý trávící trakt a jeho zpracování vlákniny je (pokud je zdravé) podobné, jako u dospělého. Denní kozńzumace neuškodí, je-li v rozumném množství. Tj. cca miska. Pozor na obsah soli, někdy je kvašená zelenina příliš slaná.“

Jindra: „Dobrý den . Sníží se kvalita hl.zelí tím ,že zaleju zelí horkým nálevem z octa , cukru a kořením ?“

Blanka Procházková: „Dobrý den, pokud takto zalejete čerstvé zelí, lehce snížíte množství některých vitamínů. Je-li takto zelí konzumováno rovnou, je jeho nutriční příliš vyšší, než pokud takto upravené zelí skladujete. Dlouhým působením soli a octa se nutričně cenné látky pomalu ztrácí. Obsah vlákniny však zůstává stejný.“

Divák Jan: „Dobrý den, prosím, kolik je vitamínů C ve 100 procentních ovocných džusech kupovaných v obchodech? Děkuji.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, záleží na výchozí surovině, kvalitě a délce skladování džusu. U pasterovaných krabicových džusů je obsah kolem 15-20 mg/100 ml. U čerstvých chlazených džusů je to kolem 30 – 40 mg/100 ml.“

Dana: „Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně nadýmání a i špatného trávení při konzumaci zelí při jakékoliv úpravě. Děkuji moc!“

Blanka Procházková: „Dobrý den, pravděpodobně máte horší toleranci hrubé – nerozpustné vlákniny. Možností je velmi pomalé navyšování zdrojů této vlákniny, pomáhá příjem probiotických bakterií (jogurty, zákysy). Zelí je dobré upravovat s kmínem a rovněž doporučuji při konzumaci jej velmi dobře rozžvýkat.“

Lenka B., Hradec Králové: „V zimě se zhoršují i projevy lupénky. Souvisí s teplotou,málo slunečního svitu, sladkosti spojené se svátky, přetopené místnosti. Je vhodné zařadit do jídelníčku pro lupenkáře dg. psoriasa vulgaris, ještě další vitamínovou a vláknivovou ‚bombu‘ než zelí? Nebo je vhodné konzumovat ve zvýšené míře jiné ovoce či zeleninu? Děkuji.LB“

Blanka Procházková: „Dobrý den, rozhodně je dobré zařazovat co nejširší spektrum ovoce a zeleniny, nejlépe tuzemských druhů, správně skladovaných, v čerstvé i tepelně upravené podobě. Denní příjem by měl činit celkem 300 – 500 g. Včetně tepelně upravené zeleniny a ovoce.“

Jana Šmejkalová: „Dobrý den, jaký máte názor na celoroční ‚low carb‘ stravování? Vidíte v něm některá velká negativa pro tělo? Velmi děkuji za odpověď.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, nejsem velkým fanouškem nízkosacharidových diet (i ve smyslu způsobu stravování), často dochází k vysokému příjmu nevhodných tuků, vysokému příjmu purinových látek, které zvyšují riziko dny, často je v low carg stravě nadbytek sodíku, naopak nedostatek některých vitamínů skupiny B.

Jídelníček lze při určitém úsilí poskládat nutričně správně, ale dlouhodobě je to nepřirozené a dá se říci, že zbytečné. Lepším způsobem s podobnými pozitivy, jako je low carb je strava založená na nízkém glykemickém indexu. Tam je příjem sacharidů povolen, důležité však je, aby byly pomalu tráveny a vstřebávány.

Nepřípustný je cukr, bílá mouka, pivo, jasmínová rýže atd. Doporučuji nastudovat.“

Věra: „Dobrý den, slyšela jsem, ale už nevím kde, že prý sterilované zelí žádné důležité vitamíny nemá, že kdo chce využít vitamínový potenciál zelí, musí jíst pouze kysané zelí. Je to pravda? Děkuji za Vaši odpověď“

Blanka Procházková: „Dobrý den, sterilované zelí má stejný obsah vlákniny jako zelí čerstvé. Problém však je, když je sterilováno kvašené – kysané zelí.

Bakterie mléčného kvašení jsou sterilací zničeny, zůstává pouze kyselina mléčná, část vitamínu C a další látky. Kysané zelí je tedy nejlepší jíst zasyrova.

Vitamínový potenciál syrového zelí čerstvého a kysaného je vysoký v obou případech, kysané navíc obsahuje zmíněné bakterie. Nevýhodou je přítomnost soli.“

JB: „Dobrý den, co způsobuje kvašení zelí? Doma jsme nakládali zelí s křenem a všechno nám zkvasilo.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, zelí kysá kyselinou mléčnou, její bakterie se vyskytují ve vzduchu. Velmi důležité je kysání bez přístupu vzduchu, protože mléčné kysání je proces anaerobní.

Jakmile dojde k delšímu styku se vzduchem, může se kysání zvrtnout v klasické kvašení nebo úplné zkažení potraviny. Správný kysací hrnec má drážku na vodu, do které se vkládá víko. Odeberete-li z hrnce zelí, je dobré hlídat hladinu nálevu, měl by zakrývat zelí.

Zelí je pak dobré v hrnci zakrýt například obráceným talířkem a vydrhnutým kamenem, aby bylo stále pod hladinou, bez přístupu vzduchu.“

Dana: „Dobrý den, prosím v jakém množství a zda vůbec můžu konzumovat zelí? Jsem kardiak. Kromě jiného užívám na ředění krve lék Vessel Due F. Také jsem prodělala povrchovou žilní trombózu. V několika článcích jsem se dočetla, že osoby, které mají problémy s varixy by vůbec neměly konzumovat zelí. Děkuji za odpověď. Hezký den. Dana“

Blanka Procházková: „Dobrý den, prosím, tento dotaz proberte se svým kardiologem, který Vám tento lék předepsal. O souvislosti konzumace zelí s varixy nevím. Ostražitá bych byla pouze při jícnových varixech a konzumací hrubě strouhaného syrového zelí, tkeré by mohlo varixy poranit.“

Ljuba: „Dobrý den, má kysané zelí ze supermarketu v plastovém pytlíku stejnou hodnotu jako vyndané z kvasné nádoby? Nebo je umrtvené?“

Blanka Procházková: „Dobrý den, děkuji za dobrý dotaz. Zelí vyndané z kvasné nádoby, pokud je správně kysáno, je bezkonkurenčně lepší, než zelí ze sáčku koupené v obchodě.

I když i tam je kvalita velmi různá a existují i kvalitní produkty. Rozhodně je dobré si všímat obsahu konzervantů (správně by nemusely být vůbec přítomny) a také zda je zelí sterilováno.

Teplota ničí bakterie mléčného kvašení.“

Lenka: „Je dobré jíst i zelí jen nastrouhané,pomačkané a odleželé se solí,nebo to chce nechat zelí zkvasit?Děti mi snědí salát ze zelí,ale zkvašené už nechtějí..“

Blanka Procházková: „Dobrý den, kvašené zelí má své výhody (probiotické bakterie), ale čerstvé rozhodně také. Obsah některých vitaminů je dokonce vyšší. Pokud Vaše děti jedí rády salát z čerstvého zelí, určitě jim jej připravujte v různých obměnách klidně obden. Přeji hezký den!“

Iveta: „Dobrý den,má ještě nějakou výživovou hodnotu tepelně upravená červená řepa?Skoro ve šech receptech je přidávána jako pečená,vařená, sterilovaná.Děkuji“

Zajímavé:  Bolest zad v noci - vše o zdraví

Blanka Procházková: „Dobrý den, červená řepa patří mezi potraviny, na nichž je jedna z nejcennějších složek právě jejich barvivo. Tepelná úprava jeho kvalitu nezhoršuje, rozhodně doporučuji využívat v jakékoliv podobě.“

Daniela: „D.den. Slyšela jsem, že kysané zdraví není také nejvhodnější na křečové žíly – souvisí to s tou krví, jak jste zmiňovala? Děkuji.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, ano, to by mohla být jediná souvislost – bere-li někdo v souvislosti s výskytem varixů antikoagulační léčbu – nejčastěji Warfarin, je mnohými lékaři konzumace zelí zakazována.

Pokud však užíváte tuto léčbu (lidově léky na ředění krve) a zároveň jste zvyklá jíst pravidelně malé množství zelí, je to možné dělat i nadále.

Nejezte nárazově velké množství zelí, kapusty, kedlubny a dalších druhů zeleniny s vysokým obsahem vitamínu K.“

Jiří: „Dobré odpoledne, Máme tři děti, dvojčata 9ket, dcera 2roky, snažíme se v tomto období vyvarovat pohybu mezi lidmi, obzvláště se vyhýbáme nemocným. Pro posílení imunity podáváme dětem laktobacily, imunoglukany, společně s multi imun.sirupem.

denně mixujeme několik druhů ovoce, nutime děti pít, běžná je kontumace zeleniny u snídaně či večeře. Přes všechna opatření, se doma děti stále střídaji v nachlazení. Chodíme ven, jsme z vesnice, pohybu máme dost. Co je třeba ještě dělat, aby nebyli neustále nemocní.

Při nemoci člena rodiny ‚separujeme’od ostatních. Předem děkuji za Váš Tip. Děkuji J.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, mrzí mne, pokud Vaše nemalé snahy nemají uspokojivé výsledky. Vypadá to, že skutečně děláte maximum. Další potravinové doplňky bych již nezařazovala, spíše se snažte zaměřit na dostatek vlákniny v jídelníčku. Ani zdánlivě vysoké množství zeleniny a ovoce nemusí pokrýt požadovanou dávku.

U dvouleté dcery buďte s vlákninou zatím opatrní, ale u devítiletých dětí se nebojte zařazovat celozrnné obiloviny, tmavou rýži, luštěniny. Velmi doporučuji začít s otužováním, nejlépe však v létě – ideálně v srpnu. Předpokládám, že imunologické a alergologické vyšetření jste již absolvovali. Pokud ne, bylo by vhodné.

Sliznice dýchacích šest mohou být vyčerpané alergickou reakcí a jejich imunita snížená.“

Věra: „Dobrý den, je vhodné pít neslazené minerálky denně anebo pro své zdraví uděláme víc, když zůstaneme u pití vody z kohoutku? Děkuji za Vaši odpověď.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, minerálky je dobré pít klidně denně, ale rozhodně neslouží k plnění celého pitného režimu. Stačí 2 dc denně a střídat druhy.“

Linda: „Dobrý den, prosím poraďte mi. Dcera 6 let má zácpu. Dle mého názoru je to psychogenní zácpa. ze školky. Poradte mi jak zlepšit její stav ? děkuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, je to možné. Pokud je to pravda, pomůže především odstranění příčiny. Neuškodíte zařazením probiotik ve formě jogurtů bez cukru a většího množství ovoce a zeleniny. Klíčový je pitný režim.“

Věštění ze záchodu: Jeden pohled prozradí, zda jste zdraví!

Na toaletě toho můžete zjistit více, než si myslíte!

Než spláchnete, pořádně se podívejte na to, co jste po sobě zanechali. O vašem zdraví to vypovídá víc, než si myslíte!

Pokud při pohledu do mísy vidíte hnědý pevný útvar válcovitého tvaru, můžete být v pohodě. Všechno funguje, jak má. Horší je, když zaznamenáte nějaké „výstřelky“ v barvě, tvaru či konzistenci.

Musíte často používat záchodovou štětku? Znamená to, že vaše strava obsahuje hodně nasycených mastných kyselin. Ty prodlužují průchozí dobu, stolice je mastná a lepivá a brání střevům, aby dobře vstřebala živiny z potravy.

Omezte tučná jídla a průmyslově zpracované potraviny a jezte víc vlákniny. Ze stravy vylučte hydrogenovaný tuk, který je ve výrobcích s dlouhou trvanlivostí, nekvalitních čokoládách, oplatkách s polevou, zmrzlině a podobně.

Máte nejen jílovitou, mazlavou, ale i okrově zbarvenou stolici, která zanechává na hladině olejovité skvrny a dá se jen obtížně spláchnout? Svědčí to o poruše trávení tuků, která může být způsobená zánětem slinivky břišní.

Jakou má stolici vaše dítě?

Mohlo by se zdát, že na tvaru nezáleží. Omyl! Neobvyklé zúžení stolice, která může připomínat tužku nebo provázek, může být způsobené nádorem konečníku. Vyšetření u lékaře neodkládejte! Padají-li z vás malé, tvrdé „srnčí bobky“, může to znamenat, že má tělo nedostatek vody, také ale může jít o příznak takzvané spastické zácpy.

Málo pijete, jíte málo vlákniny a příliš mnoho masa. Zařaďte do jídelníčku víc ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva. S tvrdou a suchou stolicí mají střeva mnohem víc práce a může způsobit i drobná poranění.

Lehká porézní stolice, která chvíli pluje na hladině, a pak jde ke dnu, svědčí o zdravém jídelníčku s dostatkem balastních látek. Gratulujeme! Samozřejmě v případě, že má normální tvar i barvu.

Nebojte se ohlédnout…

„Krvácení do horní části trávicího ústrojí se nejčastěji projevuje jako takzvaná melena, černá, kašovitá, mazlavá stolice, připomínající kolomaz či dehet,“ popisuje příznaky internista Igor Tozzi.

Krvácení může být způsobeno vředy či nádory v žaludku či tenkém střevě a vždy je důvodem k návštěvě lékaře, zvláště když stolice velmi silně páchne.

Černé zbarvení (bez nápadného odéru) může mít i příjemnější příčinu: přehnali jste to s borůvkami, s červeným vínem nebo užíváte tablety s obsahem železa.

Její cesta byla podstatně kratší, pochází tedy z tlustého střeva nebo konečníku.

S objednáním na vyšetření neváhejte už ani den, příčinou může být kolorektální karcinom (ve výskytu tohoto onemocnění jsme na prvním místě ve světě).

Ta lepší varianta: dopřáli jste si rajčatový džus nebo červenou řepu. Stopy krve, které objevíte na toaletním papíru, jsou většinou způsobené hemoroidy nebo drobným natržením konečníku.

A co vy, díváte se do mísy? Máte rádi svoje trávení pod kontrolou, nebo jsou vám tyhle záležitosti odporné a radši hned všechno proudem vody odešlete do hlubin?

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *