Česnek – vše o zdraví

Česnek - Vše o zdraví

Česnek fialový, bílý či růžový, všechny příznivě působí na zdraví. Abychom to ale s tímto lékem nepřeháněli, česnek silně útočí na náš čich. V lékařství se česnek užívá asi 5000 let. Považuje se za jednu z nejvšestrannějších a nejúčinnějších bylin v celé rostlinné říši. Staří Řekové česnek přezdívali „páchnoucí růže“.

Česnek se užívá v různých formách – jako olej, v polévkách a inhalantech, za syrova, rozdrcený k přikládání na postižená místa, v podobě tablet a kapslí. Kdo má potíže česnek strávit, může ho propasírovat nebo rozetřít, a tak odstranit jeho dráždivá vlákna. Je možné ho jíst také pečený, třeba v kuřeti, vlákna během pečení změknou.

Ovšem abychom neztratili nic z jeho cenných látek, je nejlepší jíst ho syrový. Stále častěji se používá jako koření, může se také podávat jako zvláštní příloha. Výborné jsou stroužky česneku v pikantním nálevu. Stroužky lze také pouze blanšírovat nebo upéct neloupané. Dají se rovněž přelít masovým vývarem.

Když naložíme oloupané stroužky do láhve s olejem, získáme aromatický olej do salátů.

O česneku je známo, že obsahuje vitaminy A, B1, B2 a C, dále různá rostlinná antibiotika, látky působící proti srážení krve a také složky, které regulují hladinu cholesterolu v krvi. Česnek je spojencem pro každého, kde trpí srdečním onemocněním.

Dokážeme s ním předcházet arterioskleróze a trombóze. Nejenže zmenšuje shlukování krevních destiček, ale pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol. Česnek snižuje krevní tlak a obsahuje substance, které chrání kardiovaskulární systém.

Je doporučován v rámci neslané diety, neboť má hned dvě výhody: obsahuje málo sodíku a dodává chuť fádním dietám.

Česnek mimo jiné prospívá i tím, že dokáže zabíjet škodlivé bakterie ve střevech, aniž poškodí přirozenou mikroflóru, která pomáhá při trávení: rozkládá cholesterol, který způsobuje kornatění tepen a může způsobit srdeční obtíže, je účinný proti bakteriím, které jiná antibiotika nepostihují.

Podle odborníků má česnek obranné vlastnosti proti rakovině žaludku, tračníku a prostaty. U osob, které konzumují více než 20 g česneku denně, je prý riziko na úmrtí na rakovinu žaludku třináctkrát menší než u těch, kteří ho jedí méně než jeden gram.

Česnek potlačuje škodlivý účinek volných radikálů. Jako antioxidant posiluje imunitu a regeneruje pleťové buňky. Povzbuzuje několik mechanismů v imunitním systému. Obsahuje vitaminy a minerály (selen a zinek), které jsou velice užitečné pro ochranu buněk.

V žádné seriózní studii nebylo potvrzeno, že by měl česnek podpořit potenci. Víme ale, že má schopnosti rozšiřovat cévy, čímž podporuje krevní cirkulaci, a to možná přispívá k zachování dobré erekce.

Seznam onemocnění, při kterých se česnek předepisuje, je opravdu široký. Kromě již zmíněných obtíží se dále používá se při akné, artritidě, zánětu průdušek, při ledvinových obtížích, při revmatismu, při hmyzím bodnutí, napětí, proti bolestem zubů, dávivému kašli a hlístům.

Při nachlazení se doporučuje užívat jednu česnekovou kapsli třikrát denně. Česnekový sirup je starý lidový lék. Šedesát gramů jemně mletého česneku se přelije 0,5 l vroucí vody. Nechá se deset hodin stát v uzavřené nádobě a pak se přidává med, dokud směs nezíská hustotu sirupu. Při kašli se užívá jedna lžička třikrát denně.

Česnekové kapsle si přibalíme, pokud cestujeme do zahraničí. Pomohou zahnat nevolnosti, které se mohou dostavit změnou klimatu.

Problémem zůstává „ostrý pach“ česneku. Česnek obsahuje sírové enzymy, které způsobují nepříjemný zápach. Existuje několik návodů, jak po jídle odstranit štiplavé aroma. Například sníst jogurt. Další možností je žvýkat po požití česneku čerstvou petržel.

Lednice není to správné místo k uchovávání česneku. Uchovává se na suchém a dobře větraném místě. Tak zabrzdíme vyklíčení, které snižuje jeho výživové kvality. Aby vám doma déle vydržel, je vhodné ho rozetřít nebo prolisovat a smíchat se solí.

autor: – kš –

Zdraví skryté v česneku

Česnek - Vše o zdravíČesnek, naprosto běžně používaný v naší kuchyni. Víme, že pomáhá proti virózám a nachlazení, česnečkou spravujeme kocovinu.

Víte ale o tom, že česnek pomáhá nemocnému srdíčku a udržuje v pořádku náš krevní oběh i tlak?

Česnek obsahuje více než dvě stě různých substancí, které z něj činí skutečný lék.

Důležité je vědět, že tyto léčivé substance se uvolňují pouze v případě, že česnek skutečně rozmělníme!

Znamená to, že pokrájený na plátky či celý má minimální léčivé účinky. Co si s ním tedy můžeme vyléčit?

– Jakoukoliv nemoc, na kterou nám předepíše lékař antibiotika, česnek je přírodní antibiotikum!

– Máte zvýšenou hladinu cholesterolu? Vyhoďte léky a užívejte česnek!

– Máte sklon k husté krvi? Nebo užíváte léky na ředění krve? Zkuste přidat česnek a uvidíte, že lékař vám vaše léky za čas vyřadí.

  • – Pokud máte vysoký krevní tlak, česnek účinkuje velmi rychle a účinně. Dokonce ti, kteří mají spíše tlak nízký musí dávat s dávkováním česneku pozor, tlak se jim může natolik snížit, že je pak třeba odpočívat v horizontální poloze ????
  • – Působí proti častým běžným nachlazením, infekcím horních cest dýchacích.
  • – Při cukrovce mají lidé problém s horším hojením poranění, česnek hojení ran výrazně urychluje.

– Máte plísně na nohou nebo na kůži? Česnek ničí nejen je, ale i všechny případné parazity ve vašem těle, proto je velmi vhodné si dát občas na pár týdnů česnekovou detoxikační kůru střeva. Na odčervení působí velmi dobře i u zvířat.

– Česnek natolik posiluje imunitní systém a oživuje tělo člověka, že jej odborníci považují za vhodnou prevenci vzniku rakoviny.

Ve středomořské kuchyni se česnek užívá hojně, je to jistě jeden z důvodů (kromě toho, že se tam hojně pije červené víno, které obsahuje resveratrol), proč tam téměř neznají arteriosklerózu (kornatění cév).

Já používám česnek téměř do každého jídla, vymáčknutý na konec jako dochucení zvedne chuť jídla a přitom tam jeho štiplavou chuť ani nepostřehnete. A také často otevřu krabičku s Garlic, protože typická vůně česneku je často při práci s lidmi obtěžující.

Na závěr několik receptů:

Sirup proti vysokému krevnímu tlaku:

2 hlavičky rozdrceného česneku, 100 g cukru a 1sklenice vody. Vše smíchat a denně užívat dvě polévkové lžice sirupu.

  1. Česnekové zábaly:
  2. roztřený česnek rozprostřít na čistý obvazový materiál a přiložit na postižené místo, pozor na reakci kůže, často reaguje jako kdybyste jí spálili, proto je pro citlivější jedince nebo děti lépe před přiložením česneku kůži nejprve promazat olejem.
  3. Česnekový ocet:

litrovou lahev naplníme 0,7 l jablečného octa, přidáme asi 100 – 150 g čerstvých česnekových stroužků, rozdrcených nebo pokrájených na malé kousky. Obsah láhve pak necháme nejméně tři týdny zrát při pokojové teplotě na temném místě. Poté používáme, česnek necháme uvnitř. Ocet se užívá nejlépe třikrát denně vždy jedna čajová lžička při jídle.

Naši předkové česnek vyvazovali a sušili, takže se běžně sušený česnek vyskytoval někde pověšený v kuchyni, má to svůj význam i pro životní prostor. Léčivé účinky česneku pracují i s prostorem a jeho vyčištěním.

Vraťme se, hospodyňky, k tomuto starému zvyku, pověste si někam svázaný česnek (cibule plní stejnou službu), uvidíte, že se vám celý dům oživí.

S láskou vaše Empatia

Česnek kuchyňský – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování, škůdci a nemoci česneku

Česnek - Vše o zdravíČesnek kuchyňský (allium sativum) – česneku spotřebuji takové množství, že by mi asi zahrada ani nestačila, proto ho kupuji čerstvý na trzích od farmářů. Na zahrádce vysazuji jenom pár stroužků kvůli chutné nati a také jako ochranu kolem růží, ovocných stromů, keřů nebo jahod. Česnekové výhonky si můžeme vypěstovat i v zimě, stačí do misky naskládat stroužky klíčky nahoru, umístit na světlé místo a pravidelně podlévat vodou. Vyrostou rychle, jsou velice chutné na osolený chléb s máslem a hlavně jsou cenným zdrojem vitamínů, které v zimě dost postrádáme.

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • antibiotické účinky
  • protivirový, antivirový účinek
  • hubí plísně
  • chřipka
  • angína
  • nachlazení
  • kašel
  • zánět průdušek – bronchitida
  • zlepšuje trávení
  • pozitivní vliv na střevní mikroflóru
  • cukrovka a hyperglikémie – vliv na krevní cukr glukózu, stimulace tvorby inzulínu
  • vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní choroba
  • ateroskleroza, vápenatění cév, ateromové pláty tepen
  • zlepšuje prokrvení tkání

Česnek má výrazné antibiotické účinky, hubí však nejen bakterie, ale i viry a plísně. Dobře působí v dýchacích cestách, proto se hodí při chřipkách, nachlazení s kašlem a při zánětu průdušek. Zlepšuje také trávení a stav střevní mikroflóry, snižuje obsah cukru v krvi a zároveň i zvyšuje tvorbu inzulínu, proto je vhodným doplňkem stravy při cukrovce. Nejznámější je ale jeho použití při vysokém tlaku, který opravdu razantně snižuje, navíc i čistí cévy od cholesterických usazenin a zlepšuje celkově prokrvení těla. Stačí sníst 2 podrcené stroužky denně, kvůli zápachu nejlépe rozmíchanéve sklenici mléka nebo jogurtu.

  • Česnekový sirup na vysoký tlak – celou paličku česneku oloupeme, nakrájíme nadrobno (nebo prolisujeme) a zalijeme lihem tak, aby byla hmota potopená. Necháme louhovat 8 dní, poté přecedíme.
  • Uvaříme cukrový sirup – na 1/4 l vody přidáme 2 lžíce cukru, povaříme do hustoty sirupu a na každý díl tinktury vmícháme 2 díly sirupu. Uchováváme v lednici, užíváme při vysokém tlaku kávovou lžičku 2-3x denně.
  • Česnek s medem – paličku česneku oloupeme a podrtíme, smícháme s medem v poměru 1:1. Užíváme polévkovou lžíci 4-6x denně při chřipce, angíně a nachlazení, zapíjíme vodou nebo bylinkovým čajem.
Zajímavé:  Adenoviry - vše o zdraví

Využití česneku v kuchyni:

Česnek v kuchyni asi představovat nemusím, jsou jídla, která si bez něj neumíme ani představit (bramboráky, sekaná a karbanátky, zabijačkové pochoutky, topinky…). Dá se přidávat opravdu téměř do všeho, například do „mexické‘ polévky po česku (mexickým nazývám všechno co dostatečně pálí).

Na olivovém oleji osmahneme trochu červené papriky, přidáme vývar a jakoukoli zeleninu nastrouhanou nebo nakrájenou na menší kousky (třeba hlávkové zelí, brokolici, růžičkovou kapustu, mrkev, petržel), prolisovaný česnek, chilli papričku nebo mleté chilli koření a na závěr kousek pikantní klobásy. Ničím se nezahušťuje, s topinkou je to výborný lehký oběd.

Při chřipce a angíně se hodí česneková a cibulová dieta,protože obě zeleniny dokáží velice účinně hubit viry i bakterie.

Střídám cibulovou a česnekovou polévku, pokud je hlad, tak i topinky se sýrem a rozmačkaným stroužkem česneku. Česnečkumůžeme připravit bud klasickou, tedy uvařit brambory s libečkem, saturejkou, mrkví a petrželí.

Na talíř připravíme trochu majoránky, stroužek prolisovaného česneku, drcený kmín, sůl a kousek sádla, přelijeme čistým vývarem nebo i vývarem s brambory a zeleninou a podáváme s topinkou. Pokud je na vás čerstvý česnek moc, můžete zkusit speciální česnečku, kde se podrcený česnek před varem opraží na oleji, je ho třeba ale celá palička.

Po opražení zalijeme vývarem, přidáme trochu kari koření, drcený kmín, majoránku, sůl, vegetu a vaříme maximálně 5 minut. Nakonec dochutíme sladkou smetanou. Tato polévka je u nás tak oblíbená, že se na ni stojí doslova fronta.

Česneková bomba je i pomazánka z krabičky taveného sýra s trochou majonézy a drceného česneku (hodně). Je to rychlé, neuvěřitelně chutné a zdravé, vhodné na topinky nebo rohlíky (i jako chuťovky, které můžeme zdobit půlkou vlašského ořechu nebo bobulí hroznového vína).

Odpůrci česneku si většinou stěžují na nepříjemný česnekový dech, ten ale skvěle neutralizuje obyčejný bílý jogurt, stačí malý kelímek a nemusíme se bát ani do společnosti.

 Na vonný dech pomáhá také rozžvýkat několik kávových zrn nebo snítku čerstvé petrželky, ale jednak to není moc dobré a také nás to nijak neochrání před vylučováním česnekového pachu potem. Jogurt však opravdu zabírá.

Pěstování česneku:

Na pěstování je česnek nenáročný, stačí dodržet základní pravidla. Vyžaduje lehčí půdu, nejlepší je před výsadbou přidat kompost s trochou písku nebo i dřevěného popela. Záhon musí být na slunném místě a nesmí být vyhnojen čerstvým hnojem ani jinými hnojivý. Pro první pěstování je dobré sadbu koupit v zahradnictví, budeme mít jistotu, že není prolezlá žádnými chorobami.

Navíc potřebujeme pro podzimní výsadbu podzimní odrůdu, pro sázení na jaře zase jarní odrůdu. Ne že by to jinak nerostlo, ale výnosy by byly daleko menší. Pokud budeme s úrodou spokojeni, můžeme si pár paliček na dalších několik měsíců do výsadby uskladnit v suchu a temnu a další sadbu už můžeme pořídit z vlastních zásob.

A ještě několik málo slov k chemické ochraně, která je u česneku zvláště populární a člověk by myslel, že to bez ní ani nejde. Prakticky všude se doporučuje před sadbou stroužky namořit jako ochranu proti škůdcům a chorobám. Asi je to opravdu třeba na poli, pokud se pěstuje celý lán, nikoli však v malé zahrádce.

Budete-li ze všech stran přesvědčováni, že bez moření a stříkání to nejde, nevěřte tomu, v přírodní zahradě to opravdu jde. Takže nepanikařit a nemořit!

Česnek sázíme buď na podzim, nebo na jaře. Podzimní výsadba se sklízí samozřejmě dříve, již koncem června nebo v červenci, úroda i stroužky bývají větší, ale zase se moc nedá skladovat, nemá tak velkou trvanlivost.

Sázíme ho co nejpozději, nejdříve koncem října, spíš v listopadu, nebo dokonce i na začátku prosince, kdykoli před promrznutím půdy.

Ten jarní se sází v březnu až dubnu a sklízí se na podzim, pěstuje se hlavně na uskladnění.

Česnek nevyžaduje žádnou péči, hnojit se nejen nemusí, dokonce ani nesmí, zalévat také ne, pouze v největším parnu když je půda opravdu suchá jako troud a hrozilo by uhynutí. Nemusí se ani kypřit a plít, pokud mu dopřejeme nastýlku z posečené trávy, je zcela spokojen. Jedině u paličáků vylamujeme květenství ihned když se objeví, protože rostlinku oslabuje a stroužky by narostly menší.

Sklízíme podle druhu – paličáky (ty, co vytváří kulovité květenství – pacibulky) se vytahují ze země, když začnou žloutnout listy, nepaličáky (které nevytváří květenství) slízíme v době, kdy polehávají listy. Svážeme je do svazečků nebo zapleteme do copů (jeden si můžeme pověsit v kuchyni jako dekoraci nebo třeba i jako ochranu proti upírům), sušíme je na dobře větraném místě přibližně měsíc.

Vhodní sousedé:

Růže chrání před mšicemi. Snáší i mírně kyselé půdy, můžeme ho tedy pěstovat i s jahodami, malinami a ostružinami. Pokud není pod ovocnými stromy příliš velký stín, prospívá i tam. V řádcích se kombinuje s mrkví a černým kořenem, může růst i mezi okurkami, pokud je zaléváme pouze ke kořenům a česnek pěstujeme na okraji záhonu.

Nevhodní sousedé:

Nepěstujeme ho vedle cibule a póru, protože trpí stejnými škůdci a nemocemi, ve větší skupině se zvyšuje riziko nákazy. Nesnáší se ani s rajčaty, neroste na záhoně po bramborách. Nemá rád přímé hnojení, proto se nehodí na jeden záhon s košťálovinami (zelí, kapusta, kedluben, brokolice, květák), nevyhovuje mu ani hrách a fazole.

Škůdci a nemoci:

Nejčastějšími škůdci jsou háďátka zhoubná, jejichž kolonie dokáže zničit celou úrodu česneku, nadzemní i podzemní části se deformují a česnek práchniví.

Háďátka zůstávají v půdě, proto je třeba po napadení rostliny odstranit a půdu dezinfikovat osazením záhonu mesičkem a aksamitníkem. Preventivně můžeme několik rostlinek pěstovat i mezi řádky česneku.

Riziko výskytu háďátek se zvyšuje pěstováním česneku a jiných cibulovin na jednom záhoně opakovaně po sobě, na stejné místo by měl přijít až za 4-5 let.

Dalším problémem jsou různé druhy hniloby, které postihují nejprve kořeny, poté stroužky, někdy i nadzemní části česneku.Hniloba je také příčinou „trouchnivění‘ stroužků při skladování, čili jejich hnědnutí a vysychání. Prevence je stejná jako u hádátek – nesázet česnek až 5 let na stejném místě, pěstovat v nezamokřených a lehčích půdách a dopřát mu na záhoně vhodnou společnost.

Jak se česneku kuchyňskému jinak říká – alternativní názvy:

božská pomoc ☼ cibule česneková ☼ cibule dryýková ☼ cibule pažitky ☼ česnok ☼ dryák ☼ lenek ☼ luček ☼ luk

Česnek, pro zdravé cévy, játra, mozek… i proti chřipce | Prameny zdraví

Máte špatnou náladu, že vám zbylo tak akorát na topinky s česnekem? No, možná tohle jídlo není tak nóbl jako kaviár, ale taky to není špatná večeře. Budete mít lepší skóre na kontu, lepší krevní tlak, protože česnek pročišťuje cévy a to je pro tlak krve moc dobré, nepodlehnete tak snadno chřipce a pak – budete méně otrávení.

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Encyklopedie

Totiž: vědci zjistili, že při pravidelném podávání česneku se tělo lépe vyrovnává s otravou olovem. A dneska je olovo všude. Utrhnete si jablko od silnice, otevřete okno do ulice, všude je spousta olova.

Sice už se jezdí na bezolovnatý benzin, ale za ta léta pohonné hmoty s olovem udělaly své… No a u nás na Příbramsku máme stran olova taky trochu náskok – vzhledem k důlní činnosti.

Takže – nemračte se na ty svoje topinky a radujte se, že budete zdravější.

Jestlipak jste už někdy ochutnali výhonky z česneku paličáku? Když jsou ještě mladé, stočené, tak je prostě odřízněte a ve slané vodě povařte. Získáte výborný vývar a hlavně lahůdkovou zeleninku – stačí klasické doplňky: trocha másla a bylinkové soli, případně tebi.

Nejlepší jsou hlavičky – podobně jako u chřestu… Nemusíte se bát, že si česnek zničíte. On by z těch výhonků nahoře vytvořil semena a neměl by už tolik sil dole na tvorbu parádních stroužků. Stačí, když na záhoně ponecháte pár výhonků na vzorek; podle nich poznáte, kdy je paličák zralý ke sklizni.

Když se výhony narovnají, je čas…

Česnek prosím jezte průběžně a preventivně. Pokud se vám vytvoří v cévách silné sklerotické pláty, už bude léčba česnekem trochu riskantní. Ne že by česnek nezvládl odpomoci vám od těch nánosů, on je to borec dobrý, ale příliš silný.

Když vám lékař řekne, že máte cévy z poloviny ucpané a vy s tím honem honem budete chtít něco udělat a začnete jíst česnek po celých paličkách, mohlo by to dopadnout spíše špatně. Česnek by v tomto případě mohl uloupnout poněkud větší kus, než může vašimi cévami projít.

Mohlo by vzniknout něco jako embolie. Když ale začnete s česnekovou kúrou relativně včas, česnek zapůsobí jako nejlepší léky proti vysokému tlaku. Nemá však takové vedlejší účinky jako chemické preparáty – ty mohou způsobovat bolesti hlavy a trošku vám přiotrávit játra.

Pány by mohlo zaskočit, že některé léky mohou způsobit nejen pokles tlaku, ale taky – vždyť vy tušíte, čeho ještě.

O antibiotickém a protivirovém působení česneku už toho bylo napsáno moc. V Institutu životního stylu v době chřipkové epidemie nebylo pochyb o tom, jaká «antibiotika» tam kdo užívá. Dech byl sjednocen a tak to nikomu nedělalo problémy. U oběda se na «švédském stole» stabilně podávala miska s česnekem, nůž na oloupání a mačkátko na česnek.

Zajímavé:  Aslo hodnoty - vše o zdraví

Možná ale nevíte, že česnek chrání buňky jater a mozku před degenerací. Taky hlídá krev, aby se v ní nevytvářely sraženiny. A představte si, co jednou dokázal v Číně: zachránil pacienty se streptokokovým zánětem mozkových blan, když pro ně lékaři neměli lék! Ostatně, někdy ani umělé léky nejsou s to dostat se do mozku a zahubit tam ničivé bakterie. No a vidíte, česnek to dokázal!

Česnek prý také brzdí růst rakovinných buněk, zejména čerstvě podrcený česnek. Doplňky z česneku prý tyhle účinky už nemají. A pokud trpíte nedostatkem jódu, vězte, že tento prvek, tolik důležitý pro správnou činnost štítné žlázy, je obsažen i v česneku. Pozor ale, při nadměrné konzumaci byste si mohli poškodit sliznice. Makrobiotika taky má své výhrady.

A to jste slyšeli, že kde se konzumuje cibule, tam nechodí lékař? A kde se jí moc česneku, tam nechodí… nikdo?

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 6 489 Datum: 30. 6. 2020

Vše o česneku

V české kuchyni jej používáme zcela automaticky a asi těžko si bez něj představíme mnoho národních jídel, jako například česnečku nebo bramboráky.

Přidává se do polévek, omáček, pomazánek, k masu a dá se upravovat na všechny způsoby.

Je charakteristický svou štiplavou chutí a pronikavou vůní a jeho konzumace v syrovém stavu vám pomůže s udržením zdravé hladiny krevního tlaku a cholesterolu v krvi.

Původ a pěstování

Česnek, původem ze střední Asie, je dnes rozšířen po celém světě. Původní zemí česneku je Mongolsko, odkud byl převezen do Číny. Jak se dovídáme z Herodotových zpráv, byl ve velkém pěstován i ve starém Egyptě. Česnek byl dokonce považován za posvátnou rostlinu a Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách.

Česnek je vytrvalá bylina, pěstovaná vysazováním jednotlivých stroužků rozebraného česneku na podzim nebo na jaře přímo na záhony. Protože v těžkých a mokrých půdách je sadba často napadána chorobami a špatně přezimuje, vybírají se pro podzimní výsadbu lehčí a nezamokřené lokality. Sklízí se zcela vyvinuté cibule v době, kdy nať zasychá.

Pozitivní vliv na zdraví

Česnek je přírodní antibiotikum. Pro své dezinfekční, antibakteriální a antivirové vlastnosti (i jako prevence chřipky či nachlazení) je oblíbeným doplňkem pro zimní období.

Kromě toho se používá pro zlepšení odkašlávání, při opakujících se zánětech horních cest dýchacích, chronickém zánětu průdušek nebo průduškovém astmatu.

Česnek je výrazným zdrojem vitamínů (A, B, C) a minerálů (vápník, jód, selen), silným přírodním antioxidantem a pro tělo má mnoho blahodárných účinků. Snižuje krevní tlak a pomáhá dokonce i při cukrovce nebo nadýmání.

Mezi jeho schopnosti patří i to, že uvolňuje křeče,  snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí proti srážlivosti krevních destiček a zvyšuje celkovou odolnost organismu. Česnek se také doporučuje při revmatických potížích a pro zmírnění negativních dopadů kouření.

Česnek v kuchyni

Je oblíbenou přísadou do salátů, omáček a národních specialit, které se tradičně podávají ve státech okolí Středozemního moře. Ve střední a západní Evropě bývá česnek často podáván v kombinaci s jinými výraznými bylinkami jako je oregáno, tymián nebo rozmarýn.

Výborně se doplňuje i s bobkovým listem, kmínem či jalovcem. Ze zeleniny česnek dobře  funguje s cuketou, paprikami, rajčaty, květákem, brokolicí a špenátem. Nejvíce aroma česneku převezme jídlo, do kterého česnek přidáme až ke konci tepelné úpravy.

Z hlediska zdraví je ale nejlepší používat v kuchyni česnek syrový, tepelnou úpravou – zvláště delší – ztrácí řadu svých léčivých vlastností. Je pravda, že aromatická rostlina nevzbuzuje nadšení úplně všude, například v severských státech je na česnekovou vůni pohlíženo spíše jako na zápach.

Česnek však stále zůstává pochoutkou, bez níž si mnohá jídla dovedeme jen těžko představit.

Je hojně používaný při úpravě skopového masa, v uzeninách, v karbanátcích, do omáček, majonéz, salátů, polévek, při domácích zabijačkách, do bramborových jídel, apod. Syrový česnek je pak nepostradatelná kuchyňská zelenina, používaná spíše jako dochucovací a kořenící ingredience.

Česnek by se neměl tepelně upravovat na prudko – pak hrozí, že zhořkne – a to jak čerstvý, tak především je-li ve formě granulátu. Zhnědne-li vám na pánvi česnek, raději jej připravte znovu, jinak vám svou hořkou chutí zkazí celé jídlo.

Nákup a skladování

„Dejte si pozor na česnek, který je na omak měkký, má výhonky nebo jakýkoli náznaky hniloby,“ radí Marek Řondík ze společnosti Titbit.

Česnek můžete zakoupit buď v čerstvém stavu, sušený na plátky, loupaný, konzervovaný nebo v podobě kořenícího granulátu, který však obsahuje sůl. „Česnek skladujeme na suchém místě ideálně při teplotě 3°C .

Je-li na místě, kde skladujeme česnek, příliš vlhko, hrozí, že začne plesnivět a při skladování ve vyšších teplotách nám může naklíčit,“ dodává Řondík.

Na trhu je běžně k dostání  česnek ze tří oblastí: čínský, český a španělský. Čínský česnek je nejlevnější, ale chuťově není výrazný a musí se používat ve větším množství.

„Český česnek je oblíbený díky intenzivní chuti, ale prodává se dráž, v průměru kolem 150 Kč/kg. Palice česneku mají větší stroužky a zkušené oko pozná v řezu rozdíl mezi českým a španělským. Obliba českého česneku je tak velká, ale stejně tak i cena sadby, takže se producentům vyplatí používat spíše sadbu španělskou,“ doplňuje Řondík.

„S jarem přichází sezóna čerstvého česneku, který se postupně vozí z oblastí sklizně: Egypt, Španělsko a Česká republika. Čerstvým česnekem se dají nazývat palice staré maximálně tří týdny po sklizni.

Pak začínají vysychat a ztrácí svůj typický vzhled a jemnost, která si našla specifické uplatnění v gastronomii. Příjemně se pracuje také s jednostroužkovým česnekem (solo) a to především díky minimální pracovní zátěži na loupání.

Bohužel se u nás moc nepoužívá a velkoobchodní ceny dovozu se pohybují přes 200 Kč/kg,“ uzavírá Řondík.

Česnek je  nejen oblíbená, ale také zajímavá surovina. Věděli jste například, že existuje i černá odrůda, jejíž stroužky jsou opravdu černé barvy, anebo že uzený česnek se udí v copech podobně jako maso?

Více informací nejen o česneku, ale i čerstvých salátech, exotickém ovoci, zelenině a čerstvých bylinkách, najdete na www.titbit.cz.

DokonaláŽena.cz » Zdraví : Česnek pro zdraví

Jen zřídka se lidové léčitelství a věda tak shodnou, jako v případě česneku. A není divu:obsahuje téměř 400 různých léčivých a lidskému organismu prospěšných složek, mimo jiné vzácnou těkavou látku allicin. „Česnek funguje detoxikačně, je vhodný k odplísnění or

Jen zřídka se lidové léčitelství a věda tak shodnou, jako v případě česneku. A není divu:obsahuje téměř 400 různých léčivých a lidskému organismu prospěšných složek, mimo jiné vzácnou těkavou látku allicin.

„Česnek funguje detoxikačně, je vhodný k odplísnění organismu, má silné antibakteriální a antibiotické účinky, které jsou padesátkrát vyšší než u penicilinu,“  říká známá fytoložka a bylinkářka Venuše Studničková, a připomíná, že při konzumaci syrového česneku naše vnitřnosti vstřebají jen malou část účinných látek.

Čtěte také: Stres škodí nejen siluetě, ale i zdraví!

Ty se ztrácejí i sušením nebo vařením. Nejúčinnější je podle odbornice užívat česnek v podobě kapslí, nebo ještě lépe tinktury: „Hodnota allicinu a sirných sloučenin obsažených v česnekové tinktuře dosahuje až sedmi set násobku oproti ostatním formám.

Pokud se účinné látky dostanou do těla a krevního oběhu v kapkách, jsou později vylučovány plícemi, střevy, kůží a močí. Tak jsou postupně dezinfikovány všechny orgány, kterými látky z česneku projdou. Mezi lidmi běhají recepty na přípravu česnekových tinktur, kapek a past, ale osobně doporučuji volit hotové přípravky od autorizovaných firem.

Tinktura je vyrobena z kvalitního českého česneku, a navíc umožňuje přesné dávkování odpovídající vaší tělesné hmotnosti,“ dodává Venuše Studničková.

Čtěte také: Nenechte si léto zkazit mykózou!

Predátor na ženské potíže

Přirozenou obranyschopnost poševního prostředí má jen každá pátá žena.

Problém je v tom, že vnitřní rovnováha může být snadno narušena, čímž se do těla dostávající nežádoucí mikroorganismy způsobující nepříjemná zánětlivá onemocnění, či kvasinkové infekce.

A statistiky hovoří o tom, že 75 % žen onemocnělo alespoň jednou za život vaginální mykózou. Hlavní účinná látka česneku, allicin, omezuje růst houby Candida albicans, a poradí i s dalšími intimními problémy.

Tip: „Zkuste Allivictus intim – česnekovou tinkturu můžete aplikovat přímo na postižené kožní okrsky nebo sliznici, například při nepříjemných pocitech svědění, Rovněž je účinné nakapat tinkturu na menstruační tampon a vkládat jej do pochvy. Léčbu byste měla provádět čtrnáct dní. Pro dosažení většího efektu můžete užívat i orální kapky. Díky allicinu, který má silné antibiotické účinky, pomáhá nejvíce při léčbě mykóz.“

Čtěte také: Co škodí srdci?

Na pomoc srdci a cévám

Sirné látky obsažené v česneku upravují hladinu cholesterolu v krvi, ředí krev a snižují krevní tlak. Navíc chrání před kardiovaskulárními a civilizačními chorobami. Významnou složkou je Hydrogen sulfid, který rozšiřuje srdce a cévy, a tím umožňuje lepší prokrvení tkání.

Tip: „Látky z česneku začnou působit okamžitě, aby však jeho účinky byly trvalejší, je třeba ho užívat pravidelně dle návodu.“

Zajímavé:  Foto svrabu - vše o zdraví

Čtěte také: Sláva teplé vodě!

K podpoře mozkových funkcí

Neschopnost udržet myšlenku a neschopnost opustit myšlenku, je podle Járy Cimrmana neduh stáří. Největší schopnost uchovávat myšlenky máme ve věku mezi devatenácti a jednadvaceti lety. Pak se paměť výrazně zhoršuje a zapomínání se stává stále častější součástí našeho života.

Tip: „Účinné látky česneku obsažené v tinktuře pomáhají prokrvení mozku, čímž se zlepšuje soustředění a krátkodobá paměť. Doporučuje se i lidem s rozsáhlejším poškozením paměti, protože výrazně zlepšuje její fungování.“

Pro hezkou postavu

Česnek odstraňuje škodlivé střevní bakterie v žaludku a ve střevech, a nejen to. Díky účinným látkám dochází k rychlejšímu odbourávání cukru z krve. Schopnost snižovat hladinu krevního cukru není významná jen pro nemocné cukrovkou, ale také v boji s nadváhou.

Tip: „Česnek podporuje uvolňování noradrenalinu, který uvádí do pohybu spalování tuků. Rozproudí látkovou přeměnu, a podporuje tak metabolismus při hubnutí.“ 

K celkovému posílení organismu

Česnek zastavuje množení baktérií a virů, čímž také podporuje imunitu. Tento jeho účinek hraje pozitivní roli při nachlazení a chřipkových onemocněních.

Tip: „Tinktura zvyšuje pocení a zlepšuje odkašlávání, proto je vhodná jako doplněk léčby při onemocněních horních cest dýchacích, jako je chronický zánět průdušek či katar horních cest dýchacích. Pomáhá při opakovaných angínách, u bolestí v krku nebo u hmatných uzlin.“

Máte ráda jídla s česnekem, ale nedělají vám dobře?

Nikdy česnek za syrova neroztírejte, nelisujte, ani nemačkejte. Abyste nedráždili žlučník a vyhnuli se pocitům těžkosti v žaludku, nasekejte ho na miniaturní kostičky. Pokud ho chcete přidat do hotového jídla, do salátů, na topinky či do pomazánek, pak ho chvilku zpěňte jako cibulku. Takhle připravený ke konzumaci je lépe stravitelný.

Chcete zkusit česnekovou tinkturu a bojíte se, že vám způsobí problém?

Osoby mající problém s konzumací česneku obecně by měly začínat s užíváním česnekových kapek po malých dávkách. Tak omezíte nebo zmírníte případné nežádoucí reakce, které jen dokazují účinky tinktury. Pokud se projeví, pokračujte postupným zvyšováním denní dávky až po jejich odeznění.

Čtěte také: Vitamíny a minerální látky na jídelníčku

Česnek se vyrovná deseti matkám

Ke slávě česneku přispěl americký dokumentární film Garlic Is As Good As Ten Mothers (Česnek se vyrovná deseti matkám), který se letos objevil na MFF v Karlových Varech. Skvělá výprava do historie konzumace, a především za kulinářskou i léčivou mocí této „páchnoucí růže“ připomíná, že česnek nám pomůže od všech zdravotních neduhů a prodlouží nám život.

Vyhlášenou restaurací v jednom z nejkrásnějších měst Ameriky, San Franciscu, je The Stinking Rose (Páchnoucí růže). Zde, jak už název napovídá, je hlavní ingrediencí česnek.

Najdete tu všechno, od česnekového kuřete až po česnekovou zmrzlinu.

Pokud nemáte cestu do San Francisca, můžete zkusit stejnojmennou restauraci v Beverly Hills, nebo alespoň zalistovat jakoukoli mezinárodní kuchařkou – jídla s česnekem totiž spojují chutě všech lidí na světě!

Text: DD

Léčivá síla česneku

Česnek byl od nepaměti považován za jeden z nejzdravějších prostředků ke zdraví vůbec. Z doby okolo roku 1500 před n.l. je uváděno 22 léků z česneku na bolení hlavy, srdeční potíže, celkové oslabení, proti cizopasníkům zažívacího traktu, na suché ekzémy především na prstech, okolo nehtů apod. Dnešní názory na česnek se také různí, ale většině účinků je dáváno za pravdu. Např.

  • Česnek čistí arterie – je potvrzeno, že eliminuje tuky. Pro tento účel se doporučuje užívat preventivně 3 dílky denně . Při arterioskleróze 20 dílků denně , nebo jako extrakt 3 měsíce. Výzkumy ukázaly, že cca průměrně 85 % pacientů se uzdraví a riziko nového onemocnění se snižuje.
  • Česnek léčí nachlazení – ulehčuje dýchání a odkašlávání, léčí bronchitidu, katary a navíc podle japonských pokusů znemožňuje růst rakoviny. Odstraňuje nejdrobnější plicní nádorky. Užívá s epři vleklých furunkulózách a při plicních nemocech. Desinfikuje trávicí trakt, zejména při nadměrné plynatosti ( často zaviněné špatným trávením cukrů, laktózy, přemírou masa aod ) a růstem plísní. Také při vleklých průjmech.
  • Omlazuje – oddaluje rozvoj různých nemocí staršího věku.
  • Antibiotikum – česnek je rozhodně přírodní silné antibiotikum. Jeho účinek se nejlépe projeví ihned po rozmělnění a nejlépe ještě důkladném prokousání. Jinak působí o něco méně intenzivně. Např. 2 gramy česnekového oleje rozpuštěného v jednom litru vody a užíváno jako kapky do nosu léčí katary, chřipky, nachlazení. Zabíjí dokonce bakterie tuberkulózy a úplavice.
  • Vysoký krevní tlak – se například v Řecku už tisíce let léčí česnekem. Podle zkušeností z jiných států se dá česnekem spolehlivě vyléčit 40 % případů vysokého tlaku. Žádný vliv nemá pouze při ledvinovém původu nemoci ( málo častá příčina ) Jiank dochází ke snížení tlaku už po 3 – 5 dnech.
  • další účinky – léčí se s ním hnisající rány, užívá se při otravě nikotinem, na střevní a žaludeční potíže, průjmy, dyspepsie, gastrické nemoci, úplavice. Může snižovat hladinu cholesterolu. Česnek lze užívat dlouhodobě, nemá vedlejší účinky, ale na druhou stranu při dlouhodobém užívání může silice narušit sliznice. S užíváním opatrně.

česnek a obsah látek v něm

  • uhlovodany 10 – 24 %
  • bílkoviny 5, 6 %
  • tuky 0,1 %
  • vitamín A – 6500 m.j na 100 gramů listů ( v dílkách není ! )
  • B vitamíny – B1, stopy B2,
  • vitamín C 12 – 20 mg na 100 g
  • draslík 514 mg
  • sodík 11 mg
  • vápník 85 mg
  • hořčík 24 mg
  • železo 5- 6 mg
  • fosfor 16 – 19 mg
  • síra 70 mg
  • trochu jódu, manganu, mědi, kobaltu, zinku hormonální enzymy a také uran ????

Česnekové víno

Rozdrtit cca 26 dílků česneku, přidat šťávu ze 3 citrónů a zalít 1 litrem převařené vody – studené. Po 2 – 3 dnech pít 2x denně po jedné skleničce před jídlem . Uchovejte v lednici.

Stroužky česneku nemusíte užívat pouze vnitřně, ale hodí se i pro vnější užití – na opary, bradavice a plísně.

Česnek se musí rozmačkat, přiložit na ránu, zavázat a nechat několik hodin působit. Avšak pozor, rozmačkaný česnek je velmi silný a může působit agresivně, proto to s ním nepřehánějte.

Zvýšená konzumace česneku také není doporučována těhotným a kojícím ženám a malým dětem.

Přehled účinků

  • Pomáhá při angíně, chřipce, nachlazení
  • Pomáhá při chronickém onemocnění dýchacích cest a dutin
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Pomáhá při arterioskleróze
  • Chrání před trombózou
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Léčí křečové žíly
  • Pomáhá při žaludečních a střevních obtížích
  • Údajně je účinný i jako prevence rakoviny
  • Při vnějším užití léčí opary, plísně a bradavice

Česnek má silné antibakteriální, protiplísňové a protivirové účinky a je považován za velmi účinný imunostimulant. Česnek pomáhá snižovat i hladinu triglyceridů a současně zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Organicky pěstovaný česnek obvykle obsahuje vyšší množství síry, a proto má i silnější léčivé účinky. Nejčastěji je konzumován pro své protizánětlivé účinky, ale také jako preventivní prostředek kardiovaskulárních onemocnění.

Je vědecky potvrzeno, že česnek dokáže snížit riziko aterosklerózy, a to tak, že snižuje lepkavost krevních destiček, ředí krev, čímž minimalizuje tvorbu krevních sraženin a snižuje hladinu cholesterolu. Může tak předcházet rizikům mrtvice či infarktu.

Proti plísňovým infekcím pak česnek funguje ještě lépe než proti bakteriím. Extrakty z česneku mají tak skutečně výtečný antimykotický účinek a na rozdíl od jiných přípravků nemají žádné vedlejší účinky .

Jak česnek používat, aby léčil

Ideálně v čerstvé formě. Lze jej ale také naložit do medu nebo přidat do čajové směsi s hřebíčkem. Výborná je i šťáva z čerstvého česneku či česnekový olej. Na trhu jsou pak k dostání nejrůznější česnekové tinktury či pilulky.

Pokud pomocí česneku chcete snížit hladinu cholesterolu, triglyceridů a glykémie, pak konzumujte pravidelně každý den 1-3 čerstvé stroužky česneku. Aby byl česnek chutnější, můžete ho smíchat s medem. Pokud česnek hůře trávíte, pak jej zapíjejte zázvorovým čajem.

V případě boje s vnitřními bakteriálními (včetně zánětů močového měchýře a ledvin), virovými nebo plísňovými infekcemi, případně parazity, vyzkoušejte čaj z čerstvého česneku nebo sirup s medem. Můžete také použít česnekovou tinkturu či tobolky, ale čerstvý česnek bude určitě účinnější.

Na bolesti v krku opět pomáhá česnekový čaj se lžičkou medu.

Jako prevenci nebo léčbu počátečních infekcí můžete použít chladné obklady z česnekového čaje či vnitřně česnekový sirup. Česnekový olej lze použít místo antibakteriální masti.

Česnek může pomoci i při léčbě bradavic. Plátek česneku je dobré aplikovat přímo na bradavici, okraje bradavice potřít olivovým olejem a vše překrýt obvazem nebo náplastí.

Oloupaný plátek česneku zabalený v gáze lze také vložit do ucha a léčit tak ušní infekce.

Česnekový čaj
Uvařte litr vody, nechte mírně vychladnout a přidejte 4-5 najemno nasekaných stroužků česneku, čerstvou citrónovou šťávu a dle chuti med.Pijte 3-4 šálky denně, a to jak teplé, tak studené. Nikdy ale čaj znovu nepřevařujte, ztratil by účinky.
Česnekový sirup
Půl až jeden stroužek česneku rozdrťte a přidejte lžíci medu. Každých 4-6 hodin spolkněte jednu lžíci tohoto sirupu.
Česneková tinktura
Plný hrnek nasekaných stroužků česneku vložte do uzavíratelné sklenice, přidejte dva šálky vodky nebo octa a uzavřete víčkem. Každý den zatřeste sklenicí, po dvou týdnech přeceďte obsah, vyhoďte česnek, tinkturu nalijte do tmavých lahviček a uložte do chladu. Ideální dávkování tinktury je 5 kapek 4krát denně.

zdroje : Jiří Janča, nazeleno.cz , novinky.cz

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *