Cherry Rajčata A Zdraví?

Pokud potřebujete tělu dopřát vitamíny skupiny B, A, C, D, E, K, kyselinu listovou či minerály jako fosfor, draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom, měď, vápník či důležité karotenoidy s antioxidačními účinky – lykopen a betakaroten, rajčata jsou jednoznačně tou nejlepší volbou.

Jak škodí rajčata?

Nadměrná konzumace rajčat negativně ovlivňuje funkci ledvin. Oxalát, který obsahují, totiž tvoří ledvinové kameny. Pokud dlouhodobě jíte moc rajčat, připravte se také na otoky a bolest kloubů. No a pokud vás často pálí žáha, dopřejte si rajčata tak maximálně jednou týdně.

Co obsahují cherry rajčata?

Co vše obsahují:

  • především vodu (92%)
  • téměř všechny vitamíny: A, C, D, F, K a celý soubor skupiny B.
  • vitamin C, který posiluje imunitu a chrání srdce.
  • mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi)
  • niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu)
  • Proč jíst rajčata?

    Proč byste je měli určitě jíst? Rajčata jsou bohatá na vitamíny B a E, zejména ale na vitamín C, takže jejich konzumace posiluje imunitu, a zároveň pročišťuje organismus, neboť v rajčatech najdeme provitamín A – důležitý antioxidant.

    Jak často jíst rajčata?

    Odborníci nedoporučují servírovat si více než jedno rajče denně. Je to proto, že se v něm nachází kyselina jablečná a citronová, což jsou látky, které ve větší míře dokáží překyselit žaludek a způsobit pálení žáhy. Přítomný oxalát, tedy pokud ho je nadbytek, nahrává zase vzniku ledvinových kamenů.

    Jak je zdrave rajče?

    Pět skrytých zdravotních výhod rajčat

  • Udržují zdravé kosti. Jeden šálek rajčat obsahuje téměř 18 procent denní doporučené dávky vitaminu K, který přispívá ke zdraví kostí.
  • Působí proti sraženinám.
  • Snižují krevní tlak.
  • Snižují hladinu cholesterolu.
  • Udržují zdravé oči.
  • Zajímavé:  Jídelníček Alergie Na Bílkovinu Kravského Mléka?

    Kdy nejíst rajčata?

    Rajčata, která už začínají zrát, tedy načervenalá, už obsahují solaninu jen neškodné množství. Samozřejmě existují i zelené či černé odrůdy rajčat, které jsou ve zralé fázi naprosto v pořádku. Pozor, ani tepelná úprava solanin nelikviduje. Nezralá rajčata tedy určitě nekonzumujte.

    Co je v rajčeti?

    Zralá rajčata jsou bohatá na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahují také vitamín B, E a K, z minerálních látek pak draslík, fosfor, vápník, chrom a hořčík. Z více než 90 % je tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Rajče má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

    Co léčí rajčata?

    Léčivé účinky rajčat:

    Jsou vynikajícím léčivem na zánět močových cest, čistí ledviny, pomáhají při bolestivém močení a nezhoubném zvětšení prostaty. Snižují cholesterol, preventivně působí proti infarktu, jsou vhodná při křečových žilách a ateroskleróze (zvápenatění tepen).

    Jak jíst rajčata?

    Je proto nejlepší jíst jak rajčata syrová, tak i vařená, kdy je lykopen až pětkrát účinnější. Doporučujeme rajčata neloupat. Pod slupkou a ve slupce je užitečných látek nejvíc. Slupka navíc obsahuje i vlákninu, která je také potřebná pro správné fungování zažívání.

    Co je v mrkvi?

    Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamín A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.

    Co obsahují sušená rajčata?

    Co obsahují sušená rajčata?

  • Kromě tohoto antioxidantu se v sušených rajčatech nacházejí i vitaminy, a to konkrétně vitamíny C, B, E, K a také niacin.
  • Z minerálů to je především draslík, železo, vápník a hořčík.
  • Za zmínku stojí i karotenoidy a další látky, které blahodárně působí na celý lidský organizmus.
  • Co obsahuje lykopen?

    Nejvyšší obsah má tropické ovoce guava (5204 μg/100 g), na paty mu pak šlape vodní meloun (4532 μg/100 g), papája (1828 μg/100 g) a rajče (1601 μg/100 g). A právě rajské jablíčko je pro nás celoročně nejdostupnější možností. Malé množství lykopenu ale najdeme také v červené paprice, červeném zelí a mrkvi.

    Zajímavé:  Projekt Škola Podporující Zdraví?

    Co obsahuje kiwi?

    Kiwi je rovněž bohaté na hořčík, draslík, vlákninu, vitaminy E a B. Obsahuje nezanedbatelné množství luteinu a zeaxantinu, což jsou složky nezbytné pro uchování zdraví našich očí. O luteinu je známo, že snižuje i riziko výskytu rakoviny a srdečních chorob.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector