Chrupavky – Vše o zdraví

Použijte kolagenní peptidy pro zdravý životní styl a pohyb. Stárnutí a aktivní životní styl v kontextu s přibývajícími problémy s klouby tlačí výrobce doplňků stravy k nalezení optimálního řešení zejména v oblasti prevence.

Poptávka po přípravcích pomáhajících kloubním spojením se logicky zvyšuje. Zdravý životní styl a aktivní život jsou fenoménem dnešní doby.

To vede starší i mladší k masovému zapojení do pohybových aktivit a k hledání takové podpory výživou, která jim umožňuje dosáhnout lepších výsledků a prodlouží jim pohybově aktivní život.

Stále více lidí vyhledává způsoby, jak zůstat dlouho fit a mají správně v povědomí, že zásadní roli přitom hrají klouby a chrupavky. Proto pozorujeme vyšší vývojový potenciál firem, které nabízejí doplňky stravy na zdravé klouby a pevné kosti.

Řešení pro zdravé klouby a chrupavky je odlišné pro různé spotřebitele

Chrupavky - Vše o zdraví

Cvičení s vysokou intenzitou může způsobovat velký tlak na klouby, což mnohdy způsobuje bolest a někdy také poškození tkání.

Výživová doporučení a doplňky stravy na zdravější klouby a kosti již nejsou tak nedostupná, jako tomu bylo dříve.

Cvičení s vysokou intenzitou může způsobovat velký tlak na klouby, což mnohdy způsobuje bolest a někdy také poškození tkání.

Také jedinci s nadváhou mají podobný problém a v neposlední řadě také senioři ve zvýšené míře trpí bolestmi kloubů. Vzhledem k tomu, že populace celosvětově stárne, obavy o zdraví kostí a kloubů jsou čím dál častější.

Kolagenové peptidy jsou životně důležité složky zdravých kloubů a kostí. Kolagenová vlákna tvoří 70 až 95 % chrupavek a 90 % organické kostní hmoty. Odpovídají za jejich pevnou strukturu a, pružnost i soudržnost.

K udržení zdravých kloubů tělo potřebuje stálý přísun stavebního materiálů, který podporuje kloubní regeneraci.

Kolagenové peptidy jsou zdrojem bioaktivních peptidů, které aktivně podporují zdravou funkci chrupavek a kloubů, stejně tak jako zdraví a sílu kostí.

Kolagenové peptidy mají jedinečný aminokyselinový profil, který obsahuje vysoké úrovně aminokyseliny glycinu, hydroxyprolinu, prolinu, alaninu a argininu.

Tím poskytuje specifické výživové přínosy, které se v jiných bílkovinných zdrojích nenacházejí a zabězpečí zdravé klouby. Tyto peptidy čím dál rychleji získávají popularitu a mohou se užívat v kombinaci s dalšími doplňky stravy.

Jeden z nich, doplněk stravy peptan je již široce používán jako součást komplexních doplňků stravy a snadno se užívá společně s funkčními potravinami a nápoji.

Vědecké důkazy spojené s pohybovým aparátem konečně zažívají úspěch   

Chrupavky - Vše o zdraví

K udržení zdravých kloubů tělo potřebuje stálý přísun stavebního materiálů, který podporuje kloubní regeneraci.

Intenzivní výzkum a hladový spotřebitelský trh žene společnosti zabývající se doplňky stravy kupředu. Roste i porozumění fyzické a psychické kondici, která hraje důležitou roli. Výrobci a spotřebitelé kladou větší důraz na kvalitu, přínosy, bezpečnost a přirozený původ použitých surovin a přísad.

To vše pomáhá posunovat vědecký výzkum kupředu. Kolagenové peptidy jsou přírodně čistou potravinovou surovinou bez zbytečně přidaných konzervačních látek.

Jsou ideálním řešením pro výrobce potravin a doplňků stravy, kteří chtějí svým zákazníkům nabídnout funkční přípravek na podporu zdravého životního stylu.

Jak to funguje

Lidská chrupavka obsahuje buněčné stavební kameny – chondrocyty. Tyto buněčné kameny produkují extracelulární strukturu, která se skládá z kolagenu a proteoglykanů (především aggrecanů). Kolagenová vlákna tvoří 70-95 % chrupavky a jsou zodpovědná za její strukturu a pružnost, zatímco proteoglykany „promazávají“ a vyživují klouby.

Zdravá chrupavka je výsledkem vyvážených procesů, které rozkládají kolagen a aggrecan a nahrazují je nově vytvořenou strukturou. Pokud je tento proces narušen, dochází k poškozování této struktury, a to vede k ztrátě a poškození správných funkcí chrupavek a zdravé klouby a jejich regenerace.

Kolagenové peptidy jsou navrženy tak, aby tento proces udržovaly trvale v rovnováze.

Ověřené účinky

  • Několik randomizovaných a dvojitě ověřených studií pomocí placeba prokázalo, že kolagenní peptidy nabízejí mnoho výhod a pomáhají udržovat zdravé klouby tím, že:
  • ► snižují zatuhlost kloubů1
  • ► působí jako buněčný spouštěč produkce kolagenu a aggrecanu2
  • ► pomáhají předcházet degeneraci chrupavky3
  • ► pomáhají snižovat záněty v kloubech3

Další skutečnosti podle nejnovějších vědeckých studií

  1. ► Osoby, s již poškozenými klouby, těžily z účinků kolagenových peptidů nejvíce4,5.
  2. ► Z užívání kolagenových peptidů profitovali zdraví sportovci s přetěžovanými klouby, což se projevovalo při chůzi, stání nebo nošení předmětů6.

  3. Jaké tedy jsou zdokumentované přínosy a účinky na podporu zdraví kloubů a chrupavek?

Doplněk stravy stimuluje chondrocyty a posiluje tvorbu maticově-strukturálních buněčných útvarů chrupavky. Ve studii bylo prokázáno, že různé koncentrace kolagenových peptidů produkují klíčové komponenty chrupavky, tedy aggrecanu a kolagenu II.

typu. Podávání doplňku stimulovalo tvorbu produkci aggrecanu a kolagenu II. typu buňkami chrupavek.

Vyšší strukturální pevnost a pružnost díky kolagenním peptidům

Chrupavky - Vše o zdraví

Skvělým pomocníkem pro zdravé klouby mohou být i doplňky výživy

V randomizované, placebem kontrolované a dvojitě prověřené klinické studii1 dostávalo 94 žen s problémem v kolenním kloubu (klasifikace osteoartrózy 0–III) ve věku 40 až 70 let 8 g doplňku nebo placeba denně po dobu 6 měsíců. Účinnost byla hodnocena dvěma standardizovanými dotazníky.

Hodnota WOMAC (čím nižší, tím lepší) vyhodnocovala bolesti kloubů a kloubních funkcí v každodenním životě, zatímco hodnota Lysholm (čím vyšší, tím lepší) vyhodnocovala funkci kolenního kloubu při klopení, chůzi, skákání a chůzi po schodech.

Podávání peptidů vedlo ke statisticky významnému snížení skóre WOMAC o 24 %, což bylo spojeno s 32% snížením bolestí kloubů a 44% zvýšením flexibility.

Léčba Peptanem také vedla ke statisticky významnému zvýšení skóre Lysholm o 7 %, což demonstruje zlepšení v průběhu času.

Nová studie na myších prokázala roli kolagenových peptidů při podpoře celkového zdraví chrupavek a redukce zánětu3. Byla zjištěna viditelná obnova chrupavky při osteoartróze a po zranění. Výzkum prokázal, že dávka doplňku podporuje obnovu chrupavky a stimuluje produkci proteoglykanů extracelulární matrice, která se podílí na „mazání“ a „nárazníkové“ schopnosti kloubů.

Obvyklým příznakem zánětu kloubů je zarudnutí synoviální membrány, která obklopuje koleno.

Toto zhuštění a přítomnost zánětlivých markerů byla významně snížená u skupin, které používaly přípravek s kolagenovými peptidy.

Tyto poznatky byly prezentovány na mezinárodních vědeckých kongresech, jako například na Annual Meeting of the Orthopaedic Research Society a World Congress on Osteoarthritis.

LITERATURA:

  1. Jiang J.X. et al., 2014, Collagen peptides improve knee osteoarthritis in elderly women: A 6-month randomized, double-blind, placebo-controlled study. Agro FOOD Industry Hi Tech, 25:19-23
  2. Rousselot unpublished data, 2011
  3. Dar Q.A. et al., 2016, Oral hydrolyzed type 1 collagen induces chondroregeneration and inhibits synovial inflammation in murine posttraumatic osteoarthritis. Osteoarthritis and Cartilage, 24:S532–S533
  4. Moskowitz, R. W., 2000, Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30(2):87-99
  5. Benito-Ruiz, P. et al., 2009, A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60(Sup2):99-113
  6. Clark, K. L. et al., 2008, 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion, 24(5):1485-1496

JAK SI UDRŽET ZDRAVÉ KLOUBY DO POZDNÍHO VĚKU? :: Perla Zdraví – oficiální obchod s doplňky stravy pro Českou republiku

Žili jste v domnění, že potíže s klouby jsou vyhrazeny pouze seniorům, ale zjišťujete s vlastní zkušeností, jak mylná je to představa? Klouby mohou trápit i mladé lidi. A naopak i v pokročilém věku je lze udržet zdravé a plně funkční, pokud se o ně dobře staráte. Víte, co vaše klouby potřebují, co jim „chutná“ a čeho se naopak vyvarovat? Zapomeňte na stará přesvědčení o hltání gumových medvídků a čtěte dál.

Co ohrožuje klouby nejvíce?

Faktorů postihujících klouby je hned několik. Skrytá a zákeřná je genetická predispozice. Čím dříve o ní budete vědět, tím lépe. Mimo tohle nechtěné dědictví dokáží klouby a jejich chrupavky skrytě narušovat i některá onemocnění.

Velkou paseku umí připravit lymská borelióza ve své pozdní fázi, která se do těchto tkání ráda schovává před odhalením krevními testy i antibiotiky. Když píšeme o krevních testech – jak je na tom vaše kyselina močová? Dlouhodobě zvýšené hladiny v krvi mají na klouby neblahý efekt.

Kyselinu močovou tvoří ostré krystalky, které mají tu schopnost se do kloubů ukládat. Tam vyvolávají brusný efekt a spouští kaskádu zánětu.

Když vás klouby bolí, neměl by tento test ve vyšetření z krve chybět, stejně jako revmatoidní faktor, důležitý indikátor pro stanovení autoimunitního onemocnění, zvaného revmatoidní artritida. Ano, opravdu jde o autoimunitní proces! Mezi další skryté problémy patří dlouhodobý deficit některých, pro tělo blahodárných látek – vitamínu C, vitamínu K a vápníku.

Viditelné faktory mají výhodu, že je lze snadno odhalit.

 Nadváhy si všimnete stejně jako vadného držení těla, podobně negativně působí špatná obuv a vůbec nejnáročnější je pro klouby nadměrný sport.

Zajímavé:  Počet HIV pozitivních v ČR – vše o zdraví

Chrupavka se nejsnáze opotřebuje při nárazovém zatíží, proto to zbytečně nepřehánějte se squashem, tenisem, fotbalem nebo nohejbalem. Vhodný sport naopak působí pozitivně a hýbat se je důležité. O tom v dalším odstavci…

Chrupavky - Vše o zdraví

Pohyb, který léčí

Vhodný pohyb kloubům prospívá. Když se pohybujete, klouby se lépe vyživují, zároveň se zpevňují okolní vaziva a svaly, které klouby chrání před úrazy.

Utržený křížový vaz na koleni a potíže s menisky jsou často zapříčiněny právě oslabením svalových a vazových partií v okolí kolene. Jaký sport a pohyb si tedy vybrat? Ideální je plavání a sportovní aktivity ve vodě, protože klouby zbytečně nezatěžují.

Podobně příznivá je cyklistika a nezapomeňte také na cvičení, jako je jóga a pilates. Každé další cvičení, které vám pomáhá se správným držením těla je užitečné.

Když stojíte, tak vzpřímeně, zpevněné hýždě a břicho, ramena dolů, dozadu a lopatky k sobě. Jestli v práci dlouho sedíte, dávejte si přestávky, protahujte se.

Kolagen jako stavební hmota chrupavek a další látky 

Jak by měly být klouby zdravé do pozdního věku, když budou strádat nedostatkem potřebných látek? Kdo se chce vyvarovat artróze, měl by vědomě pracovat na jídelníčku. Nejen z toho důvodu, že produkce kolagenu postupem věku slábne, kvůli čemu chrupavky ztrácejí na své pružnosti.

Proto je důležité zařadit do jídelníčku potraviny, které díky svému obsahu vitamínů a minerálů produkci kolagenu podporují, například šípky, černý rybíz, kiwi a jahody, červené papriky, křen nebo brokolici. Kolagen můžete také suplementovat.

Nejlépe vybírejte čistý, dobře hydrolyzovaný kolagen typu 1 z ryb.

Existují případy, kdy tělo nedokáže vyrábět dostatečné množství nejen kolagenu, ale také chondroitinu a glukosaminu. Obě látky jsou nezbytnou součástí zdravé chrupavky a lékaři je často předepisují pro úlevu při mnoha kloubních onemocnění.

Byla by škoda nezmínit MSM, důležitou organickou živinu pro tělo, která se přirozeně nachází v kolagenních vláknech i nervové tkáni. Mnohými odborníky je při a artritidě doporučován také L-Karnosin. Jedná se o dipeptid, který se skládá z beta alaninu a histidinu.

Popularitu má hlavně u nadšenců pro fitness a sportovců se zvýšenou zátěží.

Nezapomínejte ani na antioxidanty! Ty chrání všechny buňky – takže i klouby před volnými radikály při zvýšeném oxidačním stresu, který vzniká při vysoké zátěži, ale trpíme jím i kvůli znečištěnému ovzduší a chemikáliím. Vitamin C jsme už zmínili, ale efektivní je také ostropestřec, mladý ječmen, chlorella, zelený čaj nebo třeba Schizandra čínská.

 Chrupavky - Vše o zdraví

Ať mladí nebo staří: takto se stravují Vaše chrupavky a klouby

Chrupavky - Vše o zdraví

Naše chrupavky a klouby nás nosí po celý život. S přibývajícím věkem vede ale dlouhodobé zatížení bohužel často k bolestivým jevům opotřebení. Pomocí vyvážené a vyladěné stravy můžete podpořit Vaše chrupavky a klouby a můžete je zásobit důležitými živinami. Ukážeme Vám, co byste měli do budoucna v každém případě zahrnout do Vašeho jídelníčku, co byste raději už neměli jíst a jaký pohyb může Vašim kloubům pomoci.

Opotřebení kloubů nepostihuje jenom seniory

Zhruba pět milionů Němců je postiženo artrózou a trpí bolestivým opotřebením kloubů. Chronické záněty kloubů (revmatická artritida) postihla v Německu 800.000 lidí.

Dříve touto nemocí trpěli především starší lidé, ale v průběhu doby postihuje stále více mladých dospělých.

Příčiny jsou často v našem každodenním režimu: hýbeme se špatně nebo příliš málo, stravujeme se jednostranně a nadváha také dává kloubům a chrupavkám zabrat.

Takto fungují naše klouby

Kosti, ze kterých se skládá naše kostra, představují zpravidla “tuhé spojení”. Podpírají, posilují a nosí naše celé tělo. Tam, kde naše kostra potřebuje “pohyblivé prvky”, přicházejí ke slovu naše klouby. Jsou to mechanické spoje, které do nehybné kostní konstrukce vnášejí pohyblivost a flexibilitu.

Těmi nejmenšími klouby jsou na příklad klouby prstů – naše koleno je největším kloubem našeho těla.
Na příkladu kyčelního kloubu, druhého největšího kloubu naší kostry, si názorně objasníme funkci našich chrupavek. Kyčelní kloub je kulovým kloubem, tzn., že kulový čep kosti stehenní zapadá do jamky kyčelního kloubu. Kulovitý tvar dovoluje zdravému kloubu relativně velký záběr pohybu.

Hlavice stehenní kosti a jamka kyčelního kloubu jsou přitom ve velmi těsném kontaktu. Bez ochranné vrstvy mezi oběma kontaktními plochami bychom měli při sebemenším pohybu velké bolesti. Proto jsou kontaktní plochy (jako i všechny klouby v těle) potaženy velmi hladkou, modravě bělavou vrstvou chrupavky. Ta je velmi odolná proti zátěži, je ji ale možno poškodit silným zatěžováním v průběhu času.

Proto je správná výživa kloubů klíčem pro dobrou kondici starých zatěžovaných kloubů až do pozdního věku.

Vitamín C pro tvorbu kolagenu

Vyvážená strava může velmi přispět zdraví chrupavek a kloubů. Vitamín C se tak osvědčil na příklad nejen, pokud jde o podporu imunitního systému, ale má velký význam i pro produkci kolagenu.
Kolagen je strukturovaným proteinem, který se nachází především v naší vazivové tkáni, ve vazech a chrupavkách.

Rozmanitá strava obsahující ovoce s vysokým množstvím vitamínu C (citrusové plody, ananas, broskve, jahody, kivi) a zeleninu (rajčata, cibule, paprika, kapusta) zásobuje chrupavky a klouby důležitým vitamínem C a současně i cennými druhotnými rostlinnými látkami.

Těchto 5 domácích potravin ostatně obsahuje nejvíce vitamínu C.

Na správných tucích záleží

Není tuk jako tuk. Jsou tuky dobré a méně dobré. K těm méně dobrým tukům patří nasycené mastné kyseliny nebo transmastné kyseliny. Nachází se například ve fastfoodu a nedodávají našemu tělu – a tedy ani našim kloubům – žádné použitelné látky.

K posílení chrupavek v našich kloubech byste měli využít ty zdroje tuku, které vykazují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Omega-3-mastné kyseliny jsou nenasycenými mastnými kyselinami a patří k esenciálním látkám, které nutně potřebujeme k přežití a jež si naše tělo neumí samo vyrobit.

Rostlinné omega-3-mastné kyseliny potřebuje tělo mj. pro získávání energie nebo je při látkové výměně použije pro stavbu naší buněčné membrány. Aby se omega-3-mastné kyseliny mohly do těla dostávat co nejefektivněji, měl by se zachovat poměr mezi omega-3 a omega-6-mastnými kyselinami.

Protože obě jsou při látkové výměně odbourávány stejným enzymem (delta-6-desaturáza). Jestliže je v těle mnoho omega-6-mastných kyselin, zpracovávají je také enzymy přednostně, což potom způsobuje problémy při zpracování omega-3-mastných kyselin.

Studie prokázaly, že je pro nás ideální poměr 4 (omega-3) ku 1 (omega-6). Například lněný olej má v sobě tento „ideální poměr“.

Omega-3-mastné kyseliny v sobě skrývají i vysoce cenné oleje, jako např. konopný olej, olej z vlašských ořechů a řepkový olej, ale i avokádo nebo chia semínka.

Omega-3-mastné kyseliny jsou bohatě zastoupeny i v nerostlinných zdrojích, např. tuňák, makrela, losos, treska nebo sardinky. Na nasycené živočišné mastné kyseliny v nadměrném množství, jak jsou obsaženy např.

ve vepřových škvarkách, byste raději měli pro dobro Vašich kloubů zapomenout.

Jak na zdravé chrupavky?

Chrupavky - Vše o zdraví

Chcete zdravé chrupavky? Dodržujte naše rady.

Pravděpodobně víte hodně o tom, jak si udržet zdravé své kosti. Jasně, důležitý je dostatek vitamínu D a vápníku a také dostatek cvičení. Ale víte, jak se starat o chrupavky a co je pro ně důležité? O chrupavky se zase tolik lidí nestará.

Chcete-li si udržet pevný a jistý krok a pokud chcete, aby vaše tělo zůstalo co nejdéle mladistvé a silné, musíte se také postarat o to, co je mezi vašimi kostmi. Ano, jde o chrupavky.

Co jsou to chrupavky a jakou mají v těle funkci?

Jedná se o ty měkké, “ohýbatelné” věci, které tvoří váš nos a uši. Chrupavka je tedy flexibilní pojivová tkáň ve vašem těle. Chrupavky jsou však také na koncích kostí – pomáhají nám s hladkým a pohodlným pohybem. Když dojde k poškození nebo erodování, můžete zaznamenat ztuhlost a bolesti spojené s artritidou.

Chrupavka patří mezi podpůrné pojivové tkáně. Je bezcévná, pevná a pružná. Charakterizuje ji vysoká koncentrace glykosaminoglykanů (GAG) a proteoglykanů. Za embryonálního a fetálního vývoje se stává základem pro vývoj skeletu. Pokrývá kloubní plochy většiny kloubů.

Obecně existují tři hlavní typy chrupavek:

  1. hyalinní,
  2. elastické,
  3. vláknité.

Hyalinní chrupavka se nachází v kloubech a působí jako polštář a tlumič nárazů. Hyalinní chrupavka je nejrozšířenějším typem chrupavky. Místa výskytu hyalinní chrupavky: nosní chrupavky, skelet laryngu, bronchy, trachea, zavěšení žeber na sternu, kloubní chrupavky, růstové chrupavky v dlouhých kostech.

Naštěstí existuje mnoho jednoduchých věcí, které můžete udělat, aby vaše chrupavky byly silné a zdravé. Protože chrupavky a kosti jsou tak úzce propojeny, mnoho z těchto praktik také pomůže se zdravím kostí. Berte to jako bonus!

Čtěte dále a zjistěte, jak udržet své tělo v pohybu snadno a bez bolesti! Jak se tedy starat o svoje chrupavky?

1. Vyhněte se zánětlivým potravinám

Artritida a bolest kloubů jsou hlavně o zánětu, který může pocházet z toho, co jíte, stejně jako z vaší nadměrné námahy.

Zajímavé:  ÚZIS: Tržby lékáren 2011 – vše o zdraví

Proto je nejlepší jíst protizánětlivé potraviny, což znamená jíst více zeleniny, ovoce, celozrnných potravin, libového masa a ryb a zdravých tuků z potravin, jako je olivový olej a avokádo. A další skvělé jídlo? Jablka.

Díky látce zvané kvercetin, která podporuje produkci kolagenu. Ve slupce jablka jsou vysoké koncentrace kvercetinu, takže ho neloupejte!

Ujistěte se, že pijete také hodně vody. Vaše klouby vyžadují “mazání”, aby se mohly pohybovat a voda toto mazání poskytuje. Nepijte sladké kolové nápoje, pijte čistou vodu.

2. Dbejte na dostatek vitamínů C a D

Chrupavka je většinou vyrobena z kolagenu, bílkoviny, jež je v celém těle. Pro zdraví chrupavky vaše tělo potřebuje vitamín C, který můžete získat z citrusových plodů, bobulí a kiwi, jakož i z listové zeleniny a brokolice.

K udržení a ochraně chrupavky vašeho těla budete potřebovat také vitamín D. Najdete to v mastných rybách, jako je losos, mléčných výrobcích a vejcích, nebo trávením času na slunci.

3. Jezte želatinu

Želatinu často považujeme za dezert, ale ve skutečnosti je to pro vás neuvěřitelně dobrá. Želatina, která je vyrobena z vařeného kolagenu, je to ve skutečnosti to samé, co vaše tělo používá k vytvoření většího množství kolagenu a chrupavky. Kupte si kvalitní želatinu.

Jako bonus, kolagen v želatině také zlepší zdraví vašich vlasů, nehtů a kůže, a je také plný bílkovin, ale nemá tuk nebo cholesterol.

4. Popíjejte (či jezte) vývar z kosti

Vývar z živočišných kostí je skvělý způsob, jak do těla dostat další vápník, protože tento minerál se během vaření vytáhne z kostí.

Chcete-li opravdu získat veškerý vápník z kostí, přidejte lžičku jablečného octa do vývaru během vaření. Kyselina v octě dále rozkládá kosti a dostane z nich více vápníku a minerálů do polévky. A to znamená, že se do svého těla dostane více vápníku a minerálů, když budete vývar pít!

5. Dejte si glukosaminu

Glukosamin je aminosacharid, o kterém se říká, že zvyšuje pohodlí kloubů a zlepšuje jejich snadný pohyb – je k dispozici jako doplněk stravy.

Pokud máte zájem o užívání glukosaminu, promluvte si nejprve se svým lékařem, aby se ujistili, že je pro vás ta správná volba. Vzhledem k tomu, že se jedná o cukr, může příliš velké množství zvýšit riziko cukrovky. Nepřekračujte dávku 1 500 miligramů denně a pro nejlepší výsledky vyhledejte glukosamin sulfát.

6. Přidejte si do své stravy síru

Může to znít kontraproduktivně, ale síra je skvělý minerál pro udržení zánětu po kontrolou – zánět totiž hraje roli při poškození chrupavky. Síra se nachází v cibuli a česneku, stejně jako v pórku. Je snadné přidat tuto zeleninu do jídel pro zlepšení jejich chuti i pro přidání živin.

Jako bonus jsou cibule i česnek také skvělé pro regulaci hladiny sodíku v krvi.

7. Neustále se pohybujte

Cvičení je nejlepší způsob, jak udržet chrupavku (i vaše kosti, svaly a celé tělo) v dobré kondici a formě. I když nadměrná zátěž může poškodit chrupavku, stabilní a přiměřené množství cvičení udrží vaše tělo v kondici a zvýší vaši sílu i vytrvalost. Pomůže také s hustotou kostí, která zabrání osteoporóze později v životě.

Upřednostněte cvičení s bez tvrdých dopadů, jako je plavání, jízda na kole, chůze a třeba nordic walking.

Hlavním požadavkem na chrupavku je její elasticita a kloubní kluznost. Elastická a kluzná chrupavka zůstává, pokud je tlak na ni rychlý a dočasný. Naopak, při dlouhém, statickém tlaku se chrupavka chová jako tvrdá guma, která se poddává tvrdým strukturám a v místech trvalého zatížení se ztenčuje.

8. Zkuste cvičit ve vodě

Pokud je pro vás cvičení na zemi obtížné nebo bolestivé, zkuste cvičit ve vodě. Přirozený vztlak vašeho těla usnadní pohyb a budete se cítit pružněji. Je to skvělý způsob, jak pomalu a jemně budovat sílu bez velkých dopadů, které mohou způsobit bolest na zemi.

9. Dbejte na zdravou váhu

Nadměrná tělesná hmotnost vytváří na chrupavku další tlak. To nechcete. Ve skutečnosti je to tak, že hmotnost pouhých 5 kg navíc, může zvýšit zátěž na kolena 10 až 15 kg při každém kroku.

Tím, že držíte svou váhu po kontrolou, udržujete odpovídající množství váhy, na jakou jsou vaše kolena navržena a stavěna.

A nejen to, ale nadváha – zejména kolem břicha – způsobuje zánět, který dále poškozuje chrupavku.

A co vy? Děláte, co potřebujete, abyste se ujistili, že vaše chrupavka zůstane zdravá a silná? Nebo jste na to možná trochu pozapomněli? Ať tak či onak, nikdy není pozdě zavést v tomto směru nějaké nové, zdravé návyky.

Co si dále přečíst na toto téma?

Zdroje článku a relevantní studie

  • The effects of exercise on human articular cartilage Účinky cvičení na kloubní chrupavku člověka
  • Association of cartilage defects with loss of knee cartilage in healthy, middle‐age adults: A prospective study Flavia Cicuttini, Changhai Ding, Anita Wluka, Susan Davis, Peter R. Ebeling, Graeme Jones
  • Articular cartilage defects in 1,000 knee arthroscopies Karin Hjelle, Eirik Solheim, Torbjørn Strand, Rune Muri, Mats Brittberg

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jak si udržet zdravé klouby v každém věku

Zdravé klouby nejsou samozřejmostí ani v mladém a středním věku. Je třeba zvolit účinnou prevenci. Základem je vyvážený jídelníček a vhodný sport. Pomoci mohou i přírodní preparáty s těmi „správnými“ látkami.

Chrupavky - Vše o zdraví rodina jede na kole

Co způsobuje bolest kloubů?

Důležitou součástí kloubu je chrupavka, která pokrývá kloubní plochy a zajišťuje plynulý klouzavý pohyb. Funkcí chrupavky je ochrana kosti před zátěží a nárazy. Působí zde vlastně jako tlumič. Pokud není chrupavka dostatečně vyživená, nýbrž opotřebovaná, pohyb drhne a bolí.

Jak o ni tedy pečovat? Jednoduše. 

Představte si chrupavku jako dům. Ke stavbě potřebuje dvě složky: cihly a maltu. Základní stavební kámen chrupavky (tj. cihlu) tvoří proteoglykany, pojivo (tj. maltu) potom kolagen. Bez těchto komponentů dům (tj. chrupavku) nepostavíte. 

Obě lze přitom získat díky doplňkům stravy. „Důkladně si všímejte složení přípravků, ne pouze ceny,“ radí ortoped MUDr. František Vurm.

„Jestliže obsahují kromě kolagenu také glukosamin, což je výchozí látka pro tvorbu proteoglykanů, dostane chrupavka vše potřebné. Jen kolagen nestačí, i když jej výrobci mnohdy vyzdvihují,“ doplňuje MUDr. Vurm. Kombinaci obojího nabízí např.

Proenzi 3 plus a k tomu navíc vitamin C. Vitamin C přispívá ke tvorbě kolagenu pro správnou funkci chrupavek a kostí. 

Co ohrožuje klouby?

  • Nadváha. 
  • Nevhodný nebo nadměrný sport – chrupavka se opotřebovává zejména při sportech s nárazovým zatížením kloubů – tenisu, squashi, volejbalu nebo fotbalu. Ale pozor, to neznamená, že se nemáme hýbat. Pohyb je důležitý a měl by být běžnou součástí našeho denního režimu. Jen je nutné zvolit takový, který respektuje náš aktuální zdravotní stav a klouby zbytečně nezatěžuje, například jízdu na kole nebo plavání. 
  • Vadné držení těla. 
  • Nevhodná obuv. 

Navíc existují faktory, které mohou zůstat zcela skryté – jsou to dědičné vlohy pro opotřebení kloubů. Při některých fyzicky náročných zaměstnáních klouby zatěžují určité opakované pohyby.

Bolesti kloubů a opotřebení chrupavky může ovlivnit také celá řada dalších faktorů, které nejsou vůbec závislé na věku: nedostatek vitaminu C a vápníku, různé nemoci (opakované akutní infekce, zejména chřipka, revmatoidní artritida, lymeská borelióza a další) nebo také užívání některých léků proti infekčním nemocem.

Jak včas zabránit onemocnění kloubů?

Se správnou prevencí je nutno začít již v mladém či nejpozději ve středním věku. Možností je více.

  • Sportovní aktivita –  ideálním sportem je plavání, protože při něm dochází k malé zátěži kloubů. Lze zvolit i jiné sportovní aktivity ve vodě. 
  • Tělesný postoj – nezapomínejte ani na správné držení těla, tedy stát vzpřímeně, zpevněné hýždě a břicho, ramena dolů a dozadu, lopatky k sobě. To platí i při chůzi. 
  • Kvalitní obuv. 
  • Vyvážená strava – ta by měla ve správném množství obsahovat minerály, vitaminy, mastné kyseliny a bílkoviny. Jde o složky, které tvoří základní stavební kameny kostí, chrupavek i pojivové tkáně. Součástí jídelníčku mohou být potraviny bohaté na kolagen (například vepřová želatina, telecí játra či krůtí maso), ale i ovoce či zelenina.

Jak správně užívat Proenzi 3 plus?

Příznivé působení těchto přípravků nastupuje postupně. Doplněk stravy Proenzi 3 plus je třeba užívat dva, raději tři měsíce pravidelně. Pak je možné si dát tříměsíční přestávku a kúru zopakovat. 

Zajímavé:  Sinusová tachykardie - Vše o zdraví

Doplněk stravy

Látky v něm obsažené působí postupně a pomalu, ale zato může jejich účinek přetrvávat dva až tři měsíce po ukončení kúry. Proto je možné udělat přestávku. Pro intenzivnější kúru můžeme tento doplněk stravy dokonce používat kontinuálně po celý rok. 

Přípravek je třeba vždy dobře zapít a během kúry (i po ní) je vůbec třeba udržovat správný pitný režim. Dávkují se 3 tablety denně. Denní dávku tablet lze užít najednou nebo 3× denně 1 tabletu kdykoliv během dne, nejlépe po jídle.

#VIDEO_PLAYER_UL:8481#

Zdroj: www.proenzi.cz

Vápník Jak ztloustnout Křupání kloubů Nemoc kloubů Revmatoidní faktor Líbil se vám článek? ANO NE Uvolneni z TV

Dobrý den. Momentálně řeším takový problém. Chodím do druhého ročníku SŠ a…

Bílá bulka na mandli

Dobrý den, již několik let mám na pravé mandli bílou bulku, která se dříve objevila…

Žluté chodidlá

Dobrý den, všimla jsem si už před pár dny, že mám žluté plosky chodidel – viz…

Úder do prsu

Ještě třetí dotaz ohledně úderu do prsu. Nejvíce mě zajímá problematika jizevnaté…

Křupání v zápěstí

Dobrý den, je mi 22 let a před dvěma týdny jsem vážně narazil zápěstí při bojovém…

Zábleskyv oku

Dobrý den, dnes mi od ráno probíhají v levém oku záblesky. Je to jasné světýlko,…

5 kroků ke zdravým kloubům

Každý krok znamená náraz. Každý náraz pak představuje nepatrné mechanické poškození chrupavky. S každým došlapem se tak ztenčuje její vrstva a běžec neodvratně míří tam, kde čeká pokročilá artróza. Řešení je jediné: prášky na bolest, a nakonec i výměna kloubu. 

Tímto hororovým scénářem nás donedávna strašili vědci a lékaři a mnozí z nich straší dodnes. Jenže ono to nebude tak horké, ukazuje se. Je sice pravda, že mechanické poškozování hraje při vzniku artrózy důležitou roli, jenže člověk není věc, ale živý organismus, který dokáže reagovat na to, jakým způsobem ho zatěžujeme.

Při pohybu chrupavka sílí

Když začneme běhat, tělo se zvýšené zátěži postupně přizpůsobí – posílí se svaly, srdce i plíce, zlepší se efektivita metabolismu… To všechno jsou změny, které stojí za růstem výkonnosti.

Současně však probíhají i ty, které mají za úkol chránit tělo před poškozením.

Pokud tedy dáme tělu čas a zátěž navyšujeme postupně, začnou se zpevňovat a sílit všechny složky pohybového aparátu – kosti, vazy, šlachy a také klouby.

Jak ale vlastně tělo pozná, že má v reakci na zátěž začít produkovat třeba bílkoviny, které se zabudují do rostoucích svalů, nebo složky nutné ke zpevnění chrupavky? Jednoduše – musí dojít ke zvýšení aktivity neboli zapnutí určitých genů. A jak se geny zapínají či vypínají? Také poměrně jednoduše – prostřednictvím několika základních biochemických reakcí, které nazýváme epigenetické.

Pohyb je tedy velice silný epigenetický činitel. Pokud ho provádíme pravidelně, probíhá v těle série epigenetických reakcí, které aktivují řadu důležitých genů – těch, které řídí růst svalů, zvyšování počtu mitochondrií ve svalech, ale i těch, které podporují růstové procesy týkající se chrupavky.

V hlavní roli geny

Epigenetických vlivů, které na nás působí, je ale celá řada a platí to hlavně pro ty negativní.

Jedním z nich je stárnutí – s věkem se totiž na naší DNA nezadržitelně hromadí negativní epigenetické změny, kvůli kterým stoupá i riziko mnoha nemocí, ať už to jsou choroby srdce a cév, rakovina, cukrovka, nebo právě i artróza.

K tomu je třeba připočíst třeba špatnou výživu, škodliviny z prostředí, stres, ale i třeba kouření. To vše může přispět k tomu, že chrupavka postupně ztrácí pružnost, slábne a ztrácí se.

Vliv epigenetických reakcí na rozvoj artrózy je přitom poměrně zásadní. Platí to zejména pro takzvanou metylaci genů.

Když například vědci zkoumali rozdíl v DNA buněk ve zdravých částech kloubu a těch, které byly poškozeny artrózou, našli právě v oblasti metylace více než tisícovku rozdílů! Další výzkum pak u nemocných odhalil změny v metylaci více než třetiny genů, které zvyšují náchylnost k artróze.

Rozdíly byly nalezeny i v metylaci a acetylaci genů, podle nichž se vytvářejí enzymy způsobující degradaci dvou základních stavebních kamenů kloubů – kolagenu a agrekanu (na něj se váže chondroitin sulfát – látka dodávající chrupavce pružnost).

Epigenetické procesy ale mají naštěstí společnou jednu věc: dají se do značné míry zvrátit, a to právě úpravami našeho životního stylu. Tak můžeme artrotické procesy nejen zmírnit až zastavit, ale dokonce i podpořit tvorbu nové chrupavčité tkáně.

U artrózy prvního či druhého stupně tak lze dosáhnout i úplného vymizení potíží, u artrózy třetího a čtvrtého stupně, kde už chrupavka téměř zcela chybí a vážně poškozeny jsou i další struktury kloubu, pak alespoň zmírnění bolesti a zlepšení pohyblivosti.

Uzdravte klouby krok za krokem

A co konkrétně tedy můžeme pro zdraví svých kloubů udělat?

Snížení hmotnosti je důležité nejen kvůli zmírnění mechanického namáhání kloubů. Obezita totiž zvyšuje průběh zánětlivých procesů v celém těle, a navíc patří i mezi významné epigenetické faktory – obézní lidé mají ve srovnání se štíhlými velmi odlišnou zejména míru metylace genů.

To už sice většina z vás dělá, ale i tak na to upozorňujeme, abyste nepodlehli pomýleným našeptávačům, co se vám snaží namluvit, že sport je nejjistější cesta na invalidní vozík. Pohyb, je nejen významným pozitivním epigenetickým činitelem, který přispívá ke zpevnění chrupavky, ale pokud je cyklický, tak pravidelným stlačováním chrupavky napomáhá její výživě i odvodu metabolitů.

Výživou musíme kloubům zaprvé dodat všechny stavební látky potřebné k jejich správnému fungování, tedy zejména kolagen (popřípadě dostatek aminokyselin, z nichž je tato bílkovina tvořená) a některé minerály – zejména vápník, křemík a síru. Důležitý je i přísun antioxidantů, protože nadbytek volných radikálů poškozuje mimo jiné i kloubní struktury.

Výživa je ovšem i jedním z nejvýznamnějších epigenetických faktorů. Negativně v tomto směru působí například nadměrná konzumace sacharidů a nasycených tuků.

Vhodné je naopak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny, jež obsahuje vysoký podíl látek s antioxidačním, ale také epigenetickým působením.

Mnohé potraviny navíc i díky epigenetickému působení mají i výrazný protizánětlivý efekt – například olivový olej nebo tučné ryby.

Některé dysbalance v pohybovém aparátu, například tzv. šikmá pánev, výrazně mění směry sil působící na naše klouby a zvyšují jejich mechanické namáhání. Pravidelné návštěvy fyzioterapeuta, stejně jako cílené posilování a dodržování zásad ergonomie, by se tak měly stát samozřejmostí.

Vhodnost užívání kolagenu při artróze je všeobecně známá. Ještě významnější pomoc ale mohou nabídnout epigeneticky působící doplňky stravy. Jde o živiny a byliny ve vysokých koncentracích, které dokáží výrazně ovlivňovat průběh epigenetických reakcí v našem těle, a při artróze mohou nabídnout opravdu výraznou úlevu. Jejich přehled najdete v rámečku.

Živiny a byliny pro zdravé klouby

Řada bylin a živin se vyznačuje výrazným epigenetickým působení. Pokud je užíváme ve vysokých koncentracích, dokáží výrazně podpořit pozitivní změny na úrovni našich genů.

Boswelie – rostlina známá též pod názvem kadidlovník pilovitý ovlivňuje všechny základní biochemické procesy podílející se na vzniku artrózy, a navíc velice efektivně zmírňuje průběh zánětlivých procesů a přímo působí i proti bolesti. U osob v pokročilém stádiu choroby například došlo k významnému ústupu bolesti a otoků a zvýšení pohyblivosti již po osmi týdnech užívání.

Kurkumin – látka obsažená v koření kurkuma vyniká svým protizánětlivým působením, které je srovnatelné s nesteroidními antirevmatiky, jako je aspirin či ibuprofen. Díky antioxidačními i epigenetickému působení navíc chrání chondrocyty (tj. buňky chrupavky) a obnovuje tvorbu kolagenu typu 2. typu.

Kurkumin je ovšem vhodné užívat spolu s piperinem, účinnou látkou černého pepře, která zvyšuje jeho biologickou využitelnost až dvacetinásobně.

Rozmarýn – tato bylina se vyznačuje silným antioxidačním působením, které chrání molekuly kolagenu a další kloubní struktury před poškozením volnými radikály. Navíc je silně protizánětlivá a působí proti bolesti, což je důležité zejména v pokročilých stádiích artrózy, kdy je právě zánět důležitým faktorem zvyšujícím bolestivost a omezujícím pohyblivost postiženích kloubů.

Co je artróza?

Jde o degenerativní onemocnění kloubů, který trpí více než pětina populace. nejčastěji postihuje velké klouby dolních končetin, zejména kolena a kyčle, popřípadě i spoje páteřních obratlů.

  • V prvních fázích při ní dochází ke ztrátě pružnosti chrupavky, která pokrývá styčné plochy kostí v kloubu. 
  • V chrupavce dále začínají postupně vznikat trhliny a její vrstva se ztenčuje
  • Později dochází ke vzniku kostních výrůstků, objevují se otoky, zánět, zhoršení pohyblivosti a dochází k narušení i dalších tkání v kloubu – kostí, vazů a menisků. 

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *