Dělená strava – vše o zdraví

dle hodnocení dle počtu hodnocení dle roku vydání A-Z (název knihy)

štítek, 14 knih

Dělená strava - Vše o zdravíSám sobě doktorem1995, J. Cingroš

Stále žádaná kniha vychází z principu celostní medicíny, tj. preventivního odstraňování příčin nemocí, léčení organizmu jako celku. Základem je sedm očistných kroků, kdy si jednoduchými a zcela přirozenými prostředky oči… více

Dělená strava - Vše o zdravíDělená strava2012, J. Mandžuková

Nejíst méně, ale jinak Dělená strava je zcela netradiční způsob stravování, podle kterého můžeme potraviny, zcela jinak kombinovat. Tato knížka poskytuje jednoduchý návod, jak tento stravovací systém aplikovat. Nevyžad… více

Dělená strava - Vše o zdravíSestavte si pokrmy dělené stravy – 54 x 54 pokrmů pro štíhlou postavu2011, U. Summ

Dělená strava podle vlastních kombinací – 54 x 54 = 2916 pokrmů k redukci hmotnosti. Celý vtip spočívá v rozdělení stran na horní a dolní polovinu, takže listováním můžete pokrmy hravě kombinovat podle své chuti. Ať si v… více

Dělená strava - Vše o zdravíŽijeme s dělenou stravou1997, U. Summ

Rady pro zdraví + Množství receptů + Cvičení jógy více

Dělená strava - Vše o zdravíDělená strava aneb hubneme bez hladovění2000, J. Ullmannová

144 receptů pro konzumenty dělené stravy. Autorka vychází z vlastních zkušeností . Více receptů zaměřila na přípravu rostlinných jídel, které jsou na přípravu složitější než jídla živočišná. více

Dělená strava pro labužníky2000, M. Kellermannová

Popis knihy není zatím k dispozici. více

Dělená strava podle krevních skupin2001, V. Vepřek

Popis knihy není zatím k dispozici. více

Veľká kuchárska kniha oddelenej stravy1994, U. Summ

Popis knihy není zatím k dispozici. více

Dělená strava – 351 receptů2004, J. Ullmannová

Autorka svou knihou vítá zájemce o dělenou stravu. Sebrala, zkombinovala a též vymyslela pro Vás 350 receptů, které jsou rozděleny na živočišné, rostlinné a neutrální. Jen stručně připomenutí pravidel dělené stravy: nejí… více

Dělená strava1999, S. Carlsson

Zásady dělené stravy v přehledných tabulkách a rady jak připravit a kombinovat běžné pokrmy mezinárodní kuchyně. více

Malá násobilka dělené stravy: 1×11995, S. Carlsson

Jedna z nejznámějších a nejúspěšnějších koncepci výživy je dělená strava. S její pomocí je snadné se bez obtíží zdravě stravovat a současně shazovat přebytečná kila. Tato kniha vysvětluje, jak dělená strava funguje. Obsá… více

Hubneme s dělenou stravou – kúra na 14 dnů2000, U. Summ

Dieta podle úspěšné metody dr. Haye více

Dělená strava1999, U. Summ

Vše kolem zdravého způsobu stravování – dělené stravy včetně receptů a jídelníčku. více

Delená strava2008, k. autorů

Popis knihy není zatím k dispozici. více

léčivé rostliny léčitelství alternativní stravování stravování, výživa kuchařské recepty zdravá výživa výživa klystýr diety krevní skupiny

Dělená strava aneb rozdělovat jídlo na kytičky a zvířátka?

Dělená strava - Vše o zdraví

Ve spojení s pojmem „dělená strava“ si asi vzpomenete na její velkou propagátorku Lenku Kořínkovou, která v 90. letech po návratu do České republiky přišla s lehce infantilním rozdělením jídla na kytičky a zvířátka a vydala na toto téma několik knih. Ovšem původním tvůrcem systému dělené stravy je americký lékař Howard Hay. Sestavil ji jako dietu při onemocnění ledvin.

ZÁKLADNÍ PRINCIPY

Hlavním principem dělené stravy je rozdělení potravin do skupin, které se spolu mohou, nebo naopak nesmějí kombinovat. Základní a nejčastější dělení rozlišuje tři skupiny: bílkoviny, sacharidy a tzv. neutrální potraviny. Podle zásad dělené stravy by se nikdy neměly kombinovat bílkoviny a sacharidy.

Důvodem je odlišný způsob trávení, kdy bílkoviny vyžadují nízké pH a kyselé prostředí. Sacharidy naopak potřebují vyšší pH a prostředí zásadité. Pokud se však bílkoviny a sacharidy konzumují společně, není organismus údajně schopen ani jednu složku strávit pořádně.

Sacharidy a bílkoviny je možné kombinovat pouze s neutrálními potravinami. V jednom dni bychom měli dát tedy přednost bílkovinám a neutrálním potravinám, což je tzv. bílkovinový (nebo zvířátkový) den, v jiném pak sacharidům a neutrálním potravinám – sacharidový (kytičkový) den.

Dny by se měly z důvodu zachování přísunu nutných živin střídat. Někteří umírněnější příznivci dělené stravy pak zastávají názor, že pokud mezi bílkovinovým a sacharidovým jídlem dáme dostatečný časový odstup, alespoň 4 hodiny, je vše v pořádku. Ovoce by se pak mělo konzumovat samostatně.

Zastánci dělené stravy tvrdí, že nejde o dietu, ale o životní styl, změnu stravovacích návyků, kterou je potřeba aplikovat dlouhodobě, ne-li navždy.

CO SE TEDY PŘI DĚLENÉ STRAVĚ JÍ?

BÍLKOVINY a potraviny vhodné pro bílkovinný den – patří sem hlavně maso, s výjimkou vepřového, masné výrobky, ryby a mořské plody. Dále sójové a mléčné výrobky, nízkotučné mléko, vejce a sýry.

Navíc ještě některé druhy ovoce jako citrusy, mango, papája, ananas, jahody, maliny, kyselá jablka a hrušky, meruňky, broskve nebo třešně, ze zeleniny vařená rajčata.

Z nápojů pak ovocné čaje, suché bílé a červené víno nebo suché šampaňské.

SACHARIDY a potraviny vhodné pro sacharidový den – celozrnné obiloviny a výrobky z nich, rýže, brambory, kapusta a kukuřice, ale i většina luštěnin, sladké ovoce, jako například banány, fíky, hroznové víno, sladká jablka a hrušky, sušené ovoce s výjimkou rozinek, javorový sirup a med. Z nápojů šťávy, sirupy a pivo.

NEUTRÁLNÍ POTRAVINY, které lze kombinovat jak s bílkovinami, tak se sacharidy – patří sem hlavně zelenina, houby, ořechy, semena, za studena lisované tuky, máslo a kvalitní margaríny, zakysané mléčné výrobky, tučné sýry s více než 50% podílem tuku, smetana. Uzené maso např. ve formě šunky či uzených ryb. Z nápojů bylinkové čaje, alkohol ve formě lihovin.

Dělená strava striktně zakazuje konzumaci kávy, černého čaje, kakaa a čokolády, dále pak výrobky z bílé mouky, arašídy, majonézu, sladkosti, instantní jídla, tučné uzeniny a vepřové maso.

PODOBNÉ DIETY

V posledních letech je velmi populární 28denní kúra podle Mačingové, v níž se také střídají dny, kdy jíte jen bílkoviny, a dny, kdy jíte pouze sacharidy. Druhy povolených potravin jsou však velmi omezené. Kdo tuto dietu zvládne, je hrdina! Možná ho čeká úbytek váhy, i velký jojo efekt po jejím ukončení.

MŮJ NÁZORPřínos dělené stravy vidím určitě v tom, že člověk je nucen zamyslet se nad tím, co vlastně konzumuje. Navíc, pokud ke každému jídlu přidáte spoustu zeleniny a potažmo tedy vlákninu, jen vám to prospěje. Tento způsob stravování klade důraz také na pitný režim, což je jen dobře. Jsem ochotna uvěřit, že některým jedincům s citlivým trávením může takovéto rozdělení stravy ulehčit od problémů se zažíváním. Někomu třeba pomůže při nastartování změny životního stylu a pro prvotní redukci váhy. Na druhou stranu převaha bílkovinných dnů by mohla silně neprospět jedincům nemocným dnou, s poruchou ledvin apod. Rozdělení jednotlivých potravin mi nepřijde příliš logické, protože skoro každá potravina má nějaké zastoupení jak bílkovin, tak sacharidů – například vaječné těstoviny. Naše tělo potřebuje denně všechny makroživiny čili bílkoviny, sacharidy i tuky, a při jejich trávení vždy vylučuje všechny enzymy potřebné pro trávení každé z nich. Dělená strava mi přijde pro člověka příliš stresující a omezující, při dlouhodobém stravování v tomto duchu bych se obávala u některých jedinců i toho, že se může zvrhnout v poruchu příjmu potravy, či nedostatek některých živin, vitaminů a minerálů. Já jako gurmán si raději v klidu dopřeji kvalitní komplexní jídlo bez stresu z toho, zda jsem správně nakombinovala kytičky a zvířátka…

SUFFLÉ SE ŠPENÁTEM NEBO KADEŘÁVKEM

  • 3 bílky
  • 125 g tvarohového sýra
  • 50 g parmazánu
  • 225 g listového špenátu nebo kadeřávku
  • špetka sladké papriky na dozdobení

Troubu předehřejeme na 200 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Špenát či kadeřávek nasekáme, spaříme horkou vodou a necháme dobře okapat. Přidáme nastrouhaný parmazán a tvarohový sýr, promícháme.

Opatrně vmícháme sníh z bílků. Směsí naplníme zapékací misky nebo olejem vymazané důlky plechu na muffiny. Dozdobíme špetkou sladké papriky. Pečeme cca 20 minut při stále zavřené troubě.

Podáváme se zeleninovým salátem.

AVOKÁDO PLNĚNÉ OŘECHY A SÝREM

  • 2 zralá avokáda
  • šťáva z půlky citronu
  • hrst vlašských ořechů
  • 1/2 salátové okurky
  • cca 50 g čerstvého kozího sýra nebo kousek sýra Feta
  • černý pepř
  • klíčky např. ředkvičkové
  • řeřicha nebo nadrobno nakrájená jarní cibulka na dozdobení

Avokáda podélně rozkrojíme, odstraníme pecky a pokapeme citronovou šťávou. Okurku nastrouháme, dáme do mísy, přidáme nasekané ořechy a rozdrobený sýr. Promícháme. Dochutíme pepřem. Směsí naplníme půlky avokáda, posypeme klíčky, řeřichou nebo jarní cibulkou. Toto jídlo můžeme podávat jako předkrm nebo přílohu k bílkovinnému i sacharidovému pokrmu.

Dělená strava – princip a vzorový jídelníček

Dělená strava - Vše o zdravíSteak a brambory, tuňákové špagety, míchaná vejce s toastem – tato klasická jídla, které jíme denně, jsou perfektními příklady, proč standardní stravování vede k nadváze a různým nemocem. Při konzumaci těchto tradičních jídel může dojít k nadýmání nebo pocitu plnosti, těžkého žaludku, dehydratace nebo únavy. Není divu! Právě klasická strava porušuje všechny zásady správného kombinování potravy. Např. pokud jíte bílkoviny a škroby společně, mají tendenci k vzájemné neutralizaci a následně omezují trávení. Jídlo může vypadat zdravě, ale v závislosti na kombinaci potravin, které budete jíst, může přesto skutečně způsobit přibývání na váze a zažívací potíže.

Dělená strava tedy není zcela redukční dietou.

Jde spíše o změnu životního stylu a upravení jídelníčku tak, aby byla přijata buď bílkovinné a neutrální, nebo škrobové a neutrální potraviny (případně samotné neutrální potraviny).

Opět je zde důležité dodržovat určitou pravidelnost jídelníčku a jíst častěji po menších dávkách. Samozřejmě, že snížením přijímané energie ze stravy může dělená strava posloužit i jako redukční dieta.

Naši předkové byli odolnější vůči stravě a jejim kombinacím

Mnoho diet doporučuje prostě jíst méně a více cvičit s malým ohledem na to, jak spolu jednotlivé složky potravy reagují v žaludku.

A právě to, co se děje ve vašem žaludku a trávicím traktu je důležité a může být dokonce klíčem k dlouhodobému zdraví a hubnutí! Před mnoha lety, naši předkové tvrdě fyzicky pracovali a vraceli se domů každý den k velké porci masa, chleba, sýru, sladkosti a to i bez nežádoucích účinků. Měli železné žaludky, které strávili všechno. Naši předkové také měl zdravější vnitřní ekosystémy. Zdravé vnitřní ekosystémy se skládají z přátelské mikroflóry (dobré bakterie), které jsou umístěny v našich střevech a udržují jejich zdravé a silné. Zdravý vnitřní ekosystém také znamená, že tyto prospěšné bakterie vám pomohou strávit potraviny, které jíte.

Zajímavé:  Cukání svalů - vše o zdraví

Postupem času zavedení antibiotik, pasterizace a zpracované potraviny, spolu s nezdravým životním stylem v neustálém stresu, poškodili naše vnitřní ekosystémy. To vede k únavě, špatnému zdravotnímu stavu, a problémům trávicího traktu, který funguje neefektivní.

Dnes, více než kdykoliv před tím, je důležité abychom dbali na péči o naše zdraví, protože naše tělo ještě nikdy nebylo vystaveno takovému stresu a nebylo zároveň tak podvyživené.

Dobrou zprávou je, že existuje způsob, jakým můžeme jíst a přispět tak k lepšímu zdraví a zároveň dosáhnout přirozeně štíhlé tělo. To JAK jíte je vskutku stejně důležité jako to, CO jíte. V tomto článku se budeme zabývat zásadami správné kombinace jídel podrobněji.

Dělená strava je jedním ze systémů stravování, které zlepšuje trávení, zvýší vám energii a pomůže zhubnout a váhu si i udržet.

Kdy začít s dělenou stravou?

Odpověď na tuto otázku je velmi snadná, protože nemluvíme o klasické dietě ani hladovce, na kterou musíte být pořádně psychicky připraveni, s dělenou stravou tedy můžete začít prakticky kdykoliv.

První věc, kterou si musíte uvědomit, pokud začínáte s dělenou stravou, že s přechodem na dělenou stravu se vám zřejmě změní nejen vaše dosavadní stravovací návyky, ale nejdříve i celý životní styl.

A na jakém principu vlastně dělená strava funguje, což je přínosem pro celou vaši tělesnou schránku? Mezi nejvýznamnějšími pozitiva patří skutečnost, že tato strava uklidí a vytvoří a určitý pořádek v celém vašem trávicím systému, což se projeví i ve zlepšené látkové výměně, pomůže při řešení problémů s ekzémy, cukrovkou, atd.

Princip fungování dělené stravy

Základem je rozdělení potravin na tři základní skupiny:

  1. bílkoviny
  2. sacharidy
  3. potraviny neutrální

1. skupina: BÍLKOVINY

Bílkoviny patří do skupiny, která se dá kombinovat s neutrálními potravinami. Do bílkovin patří:

  • Maso, drůbež, zvěřina, ryby, mušle a ústřice, celá vejce, sýr
  • Vše ovoce kromě druhů uvedených pod škroby
  • Vše sušené ovoce kromě rozinek, které jsou neutrální
  • rajčata
  • arašídy
  • Sojové boby, tofu
  • Mléko, jogurt, všechny sýry kromě tvarohových
  • Víno, mošt, ovocné šťávy

2. skupina: SACHARIDY (uhlovodíky)

Ty tvoří glukóza, škroby, celulóza, hormony, atd. Je to také skupina, kterou lze kombinovat s neutrálními potravinami.

  • Brambory, cukrová kukuřice
  • Chléb, mouka, oves, pšenice, ječmen, rýže, žito, pohanka
  • Velmi sladké ovoce, jako zralé hrušky, banány, papája, mango, velmi sladké hroznové víno
  • pivo

3. skupina: NEUTRÁLNÍ POTRAVINY

Potraviny neutrální, ty lze konzumovat samostatně nebo je kombinovat se skupinou bílkovin či sacharidů.

  • Každá zelenina kromě brambor a kukuřice
  • všechny oříšky kromě arašídů
  • Máslo, šlehačka, smetana, tvaroh a tvarohové sýry, vaječné žloutky
  • Jogurt a mléko jsou sice bílkovinnou potravinou, ale mají nízký obsah bílkovin a jen ve velmi malém množství je lze kombinovat se škrobovými potravinami
  • Za studena lisovaný sezamový, slunečnicový nebo olivový olej
  • všechny přísady do salátů
  • Čočka, sušený hrách, sušené nebo nakládané fazole a boby, ale ne sójové boby (luštěniny čočka, fazole a hrách obsahují značné množství bílkovin a škrobu, a proto jsou hůře stravitelné než ostatní potraviny a v této dietě by se měly jíst jen občas)
  • semena a klíčky
  • Bylinky a koření, rozinky
  • Med, javorový sirup

Těmto potravinám se vyhýbejte

Mezi potraviny, kterým bychom se měli vyhýbat velkým obloukem, patří:

  • hotová jídla a konzervy
  • vepřové a uzené maso
  • bílá mouka (a výrobky z ní, jako – bílé pečivo, nudle)
  • loupaná rýže
  • cukr, sladidla a sladké pochoutky (marmeláda, želé, zákusky)
  • brusinky
  • čočka, fazole, hrách
  • arašídy
  • hotové majonézy
  • ztužené tuky, margarín (fritovací, na pečení)
  • surový vaječný bílek
  • ocet
  • nápoje, jako kakao, čokoláda, zrnková káva, černý čaj, lihoviny (vysokoprocentní)

Správná kombinace jídel, to je klíč

Proces trávení každého jídla vyžaduje velké množství energie, takže je jasné, že budete chtít zvýšit svou schopnost trávit nebo podpořit “trávicí oheň”.

Ale co se stane, pokud vaše zažívání nefunguje správně, tak jak to má dnes mnoho z nás? Nestrávené jídlo zůstává v trávicím traktu, kde vytváří toxické prostředí, které následně způsobí, že vaše krev je kyselejší a umožňuje produkci kvasinek, virů, růst nádorových buněk a parazitů. V podstatě lze říci, že váš vnitřní ekosystém se poškodí a vaše tělo je náchylnější k nemocem.

Jak může pomoci dělená strava?

Dělená strava je systém jak jíst potraviny, které dohromady účinně napomáhají trávení tak, aby váš zažívací trakt nemusel pracovat tak tvrdě a abyste naplno využili živiny, které potřebujete pro energii. Existují tři základní jednoduchá pravidla tohoto stravování.

1. Jezte ovoce samotné a na prázdný žaludek

Každému, kdo právě začíná s dělenou stravou, bychom doporučili vyhnout se většině ovoce – obsahuje vysokou koncentraci přírodních cukrů, které podporují růst kvasinek a dalších patogenů.

Výjimkou je kyselé ovoce jako citrony a limety, neslazené šťávy z brusinek a černého rybízu a granátová jablka.

Tyto plody jsou na cukry velmi chudé a jsou bezpečné i v počáteční fázi diety.

Jakmile proběhne vnitřní obnovení vašich ekosystémů (obvykle do tří měsíců na 1. fázi stravy), můžete zařadit i jiné ovoce s nízkým obsahem cukru jako grapefruit a kiwi, borůvky a jahody. Toto kyselé ovoce je nejlepší kombinovat s kefírem nebo jogurtem a naklíčenými semínky či ořechy.

Ořechy, semena a mléčné výrobky (včetně sýrů) se nazývají “proteinové tuky”, protože skutečně jsou to bílkoviny a tuky zkombinovány přírodou. V kuchyni: Začněte ráno s sklenicí teplé vody a citrónovou šťávou, ta hydratuje vaše tělo a očistí váš trávicí systém.

Citronová a limetková šťáva se může kombinovat s živočišnými bílkovinami.

2. Jezte bílkoviny v kombinaci se zeleninou neobsahující škrob, případně s mořskými rostlinami

Když jíte bílkoviny, jako je drůbež, ryby, maso, a vejce váš žaludek vylučuje kyselinu chlorovodíkovou a enzym pepsin, který tráví jídlo ve vysoce kyselém prostředí. Když jíte škroby jako brambory nebo chléb, váš žaludek vylučuje enzym ptyalin k vytvoření alkalického stavu.

Pokud však jíte bílkoviny a škroby společně, navzájem se neutralizují a brzdí trávení. Špatně strávené jídlo prochází trávicím traktem, ve střevě se rozkládá a hnije, čímž způsobí, že vaše krev je kyselá.

To vytváří vhodné prostředí pro choroboplodné patogeny!

Aby k tomu nedocházelo, měli byste se vyhnout kombinaci bílkovin a škrobů (včetně zrn jako jsou rýže a škrobnatých zeleniny, jako brambory). Místo toho použijte neškrobovou zeleninu jako přílohu k bílkovinným jídlům na dosažení optimálního trávení. Užívání trávicích enzymů může také napomoci tělu lépe rozkládat bílkoviny v každém jídle.

Mezi neškrobovou zeleninu patří: listová zelenina, brokolice, chřest, květák, mrkev, zelí, celer, saláty, zelené fazole, česnek, fenykl, cibule, pažitka, kedlubny, kapusta, červená ředkev, cukety, okurky, řepa, atd.

Neškrobová zelenina se dobře tráví v kyselém nebo zásaditém prostředí, takže ji můžete použít s čímkoliv: bílkoviny, oleje a másla, obilí, škrobnatá zelenina, citrony a limetky, namočené a naklíčená ořechy a semena.

Tipy do kuchyně: Pečené kuře s listovým salátem nebo neškrobová zeleninová polévka. Nebo zkuste vegetariánský salát z dušené a vychladlé zeleniny (brokolice, květák, zelené fazolky, nebo také různé druhy syrové zeleniny, jako nastrouhaná mrkev, okurky, atd.). Podávat můžete s snadno grilovaným lososem lehce pokapané citronem.

3. Jezte zrna a škrobnatou zeleninu s neškrobnatou zeleninou

K dispozici jsou vám 4 druhy zrn: amarant, quinoa, pohanka a proso. Tato starověká zrna obsahují vysoký podíl bílkovin, jsou bezlepková a bohatá na vitamíny B a prospěšné bakterie ve vašem vnitřním ekosystému.

Mezi škrobové zeleniny patří: muškátová dýně, fazole, hrášek, kukuřice, vodní kaštany, artyčoky a červené brambory (červené brambory jsou jedinými bramborami zahrnutými do programu, protože mají méně cukrů než jiné druhy brambor).

A jak se tedy stravovat?

Nejznámější a zároveň i nejvíce doporučované je pravidlo, při kterém se celý den stravujeme pouze jednou skupinou.

Tyto dny libovolně střídáme, je to takzvaná metoda střídání kytiček a zvířátek.

Další metoda střídání tkví v tom, že v jeden den můžete se nacpat potravinami ze všech skupin, jen musíte dodržovat mezi jednotlivými skupinami dostatečný časový odstup, doporučují se 3-4 hodiny.

Příklad jídelního lístku při dělené stravě

Snídaně

  • 1 krajíček celozrnného chleba (celozrnná houska) s tenkou vrstvou rostlinného másla a medu
  • sklenici mléka a jogurt
  • mléčný banánový koktejl
  • celozrnné pečivo s ovocným čajem
  • ovoce (kromě fíků, datlí, banánů)
  • bílý jogurt s ovocem (například maliny, jahody)
  • džus (100%)
  • 2 vařená vejce se zeleninou (například rajče, paprika)

Svačina

  • 1/4 l mléka
  • ovoce (banán)
  • jogurt
  • BeBe dobré ráno a banán
  • 200ml kyselého mléčného výrobku (zákysu, kefír)
  • celozrnné pečivo a nastrouhaná mrkev s ananasem
  • jogurt s ovocem (banán)
  • celozrnné pečivo s ovocem (například jablko, hruška)

Oběd

  • 150g – 200g rybího masa se zeleninou oblohou
  • 150g vařeného hovězího masa se zeleninovou oblohou (hrášek s mrkví)
  • 150g libového masa (ryb) se 400g zeleninového salátu
  • 150g kuřete se zeleninovou oblohou
  • 150g – 200g rybího filé na paprice se sýrem, zelenina
  • 150g kuřecího masa (plátek na přírodně) se sýrem a zeleninová obloha
  • vařené brambory (ve slupce) s bylinkami
  • 150g vařeného kuřete se zeleninovou oblohou

Svačina

  • müsli tyčinka s ovocem
  • jogurt s ovocem (jablka, hrušky)
  • ovoce (například hrušky, jablka, pomeranče)
  • ovocný tvaroh
  • müsli s ovocem
  • ovoce (banán)
  • celozrnné pečivo s ovocem (meloun)
  • sýrový talíř a ovoce (hroznové víno)

Večeře

  • zeleninový salát s kuřetem
  • palačinky (například hráškové)
  • zeleninový salát
  • vařená brokolice se sýrovou omáčkou
  • vařený květák
  • ovocný salát
  • jogurt a mrkvový salát
  • pečený pstruh (v alobalu) se zeleninovou oblohou

Dá se dělenou stravou opravdu zhubnout?

Je velmi pravděpodobné, že po několika dnech od začátku dodržování dělené stravy zjistíte, že jste zhubli na váze. Vaše tělo již nebude nafouknuté, a zbavíte se toxinů. Je také možné, že budete pociťovat hlad a jíst častěji.

Dokud budete správně kombinovat potraviny a jíst když máte hlad, nebudete přibírat na váze! Vaše energie se zvýší a zjistíte, že máte nyní více energie na cvičení. To znamená, že vaše tělo bude krásnější, tvarovanější a vyrýsovanější.

Co si dále přečíst?

VIDEO: Řeknu vám pravdu o populární dělené stravě!

VIDEO: Proč nedoporučuji dělenou stravu?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Syrový: Dělená strava může poškodit tělesné i psychické zdraví

Dělená strava - Vše o zdraví Vít Syrový, autor knih Tajemství výrobců potravin a Tajemství krve. http://natur.toe.cz//

O aspektech zdravé výživy, konzumaci vitamínových doplňků a optimálním stravování hovořil v online rozhovoru se čtenáři Českénoviny.cz odborník na zdravou výživu Vít Syrový.

Mirka: Užívám 8 let léky na cukrovku 2.st, 25 let léky na štítnou žlázu hypofunkce – ze startu prý Hashimova thyreoida, 10 let léky na vysoký tlak. Měřím 158 cm, vážím 70 kg. Je mi 60 let. Co by mi nemělo chybět na jídelníčku a co by tam zase vůbec nemělo být. Děkuji za radu a přeji hezký podzimní den.

Odpověď: Z důvodu poměrně dlouhé doby užívání léků je pravděpodobné, že budete mít celkem přetížená játra a ledviny. Proto by jste měla věnovat zvýšenou pozornost dostatečnému příjmu čerstvých kvalitních potravin s dostatkem vitaminů, minerálů atd.

Kromě toho bude pro Vás důležitý dostatečný příjem tekutin, nejvhodnější jsou pramenitá voda, ředěné 100% ovocné šťávy a bylinné čaje. Jako další vhodné zdroje tekutin lze jmenovat neochucené minerální vody (neměly by být přibarvované a uměle přislazené).

Naopak je třeba pokud možno se vyhýbat umělým chemikáliím, které jsou přidávány k průmyslově zpracovaným potravinám. Pokud nemáte prozatím přehled o rozdělení a působení tzv. přídatných látek (Éček) odkazuji vás na svou knihu ‚Tajemství výrobců potravin‘.

Prochajda: Zdravím Vás a ráda bych se zeptala, jelikož celá moje rodina zbožňuje gumové medvídky, zda jste pro či proti jejich konzumaci, případně, které a podle čeho vybírat. Za odpověď děkuji a mějte se krásně.

Prochajda Odpověď: Máte li na mysli želatinové medvídky, tak u nich je třeba v prvé řadě sledovat, jaká obsahují barviva. Pokud jsou to umělá, jsem zcela zásadně proti jejich konzumaci.

Jestliže obsahují přirozená barviva, nebo ještě lépe šťávy z ovoce či zeleniny, jsou tyto pochutiny celkem přijatelné.

Havlová: Z výplaty mi zbude 400kč na jídlo, co jist aby to bylo levné a zdravé? Odpověď: Toto je těžká otázka. Hlavně to ještě neutratit za nějaké zbytečnosti a nutričně zcela nepřínosné pochutiny! Obecně však zdravější strava nemusí být nejdražší. Například tradiční chléb ‚Šumava‘ bývá často zdravější, než některé barvené tzv.

‚celozrnné‘ druhy balených a krájených chlebů. Také běžné máslo je zdravější a ekonomičtější než margariny (ty obsahují vodu a další nepřirozené látky). Stejně tak jsou zcela zbytečné uzeniny, zdravější i ekonomičtější je alespoň občas nějaké maso. Důležité je neopomínat ani mléčné výrobky, zdravější a ekonomičtější bývají běžné bílé a neochucované druhy.

Z hlediska dostatečného přísunu vitaminů doporučuji vyjít si občas do přírody (či alespoň do parku) a natrhat si plody, které právě rostou. Nyní jsou k dispozici např. šípky. Nejlepší jsou již změklé, z nich lze přímo ‚vycucávat‘ změklou dužinu (semínka vyplivovat!) a ze zbytku lze uvařit čaj. Hodnotné zdroje lze nalézt také mezi bylinami. Jako nejvhodnější bych vnímal kupř.

smetánku lékařskou a další jedlé dary přírody.

Dita: Na která ‚ečka‘ si mám dát nejvíc pozor? Odpověď: Na toto nelze odpovědět stručně několika větami, neboť je jich u nás povoleno přes 300.

Zcela obecně lze pouze říci, že největší pozor je nutné dávat na všechny uměle vyráběné nepřirozené sloučeniny (jako jsou umělá barviva, sladidla, konzervanty apod.) Pokud vás tato tématika zajímá více, odkazuji vás na článek na mých internetových stránkách: http://natur.toe.cz. Ještě podrobněji je tato tématika rozebrána a vysvětlena v mé knize ‚Tajemství výrobců potravin‘. V ní jsou také uvedeny tabulky a tahák s hodnocením míry škodlivosti jednotlivých přídatných látek.

Milda: Jste pro všechny druhy masa, nebo protěžujete klasicky rybí a kuřecí? Díky. Odpověď: Obecně doporučuji postupný přechod na tzv. bílé maso, mezi něž se počítá rozličná drůbež, telecí, jehněčí a další. Zde je však třeba zdůraznit, že nejdůležitější je kvalita daného masa, tzn. čerstvost, a také to, jak byla zvířata chována. Kupř.

kuřata, pochází většinou ze zcela nevhodných velkochovů, přičemž aby rychle narostla do tzv. porážkové hmotnosti, jsou krmena směsmi, obsahujících nemálo škodlivin. Kromě toho mají nesmírně málo pohybu a proto je jejich maso ‚smrtelně bledé‘ (obsahuje tudíž i velmi málo vitaminu B12, železa a dalších nutričně významných látek). Mnohem přijatelnější se v tomto ohledu jeví např. krůta.

Za nejlepší a nejdostupnější domácí maso považuji králičí. Obecně by měla být zvířata co nejlépe chována a krmena, což u kupovaného masa lze očekávat většinou jen u BIO produktů. Ryba je studenokrevný živočich a proto ji nelze počítat mezi maso.

Za nevhodné považuji hlavně zmražené mořské ryby, neboť jednak nebývají čerstvé, jednak se k nim kvůli zvýšení výtěžnosti přidávají fosfáty (váží vodu).

Vlaďka: Které potraviny spíše ředí krev a jak se bránit větší srážlivosti krve? Díky za odpověď. Odpověď: Obecně je hlavně třeba pít dostatek kvalitních tekutin (viz. výše). Kromě toho lze doporučit šťavnaté druhy ovoce a zeleniny.

Za nejvhodnější považuji naše tuzemské plody a nejlépe čerstvě natrhané. Abych vám mohl říci, jak se bránit větší srážlivosti krve, potřeboval bych mnohem více informací o vašem zdravotním stavu včetně testů v krvi se vyskytujících látek.

Pokud bychom zcela nevhodně narušili systémy srážlivosti krve, může to totiž být velmi nebezpečné (z hlediska vykrvácení).

Věra M.: Pijete alkohol? Prospívá podle vás malé množství vína našemu tělu? Odpověď: Veřejně se přiznám, že alkohol téměř nepiji. Rozhodně ne kvůli požitku, rozveselení se apod. Takže až na zcela výjimečné slavnostní situace nepiji ani víno. Mám k tomu mnohé důvody.

Jednak všechno v obchodech nakupované víno je konzervované a většinou má velmi daleko k přírodnímu vínu, které se pilo dříve. Kromě toho mě zatím nikdo nepřesvědčil, že by pití alkoholu prospívalo zdraví.

Studie, které se ke mě dostaly, byly zcela nepřesvědčivé, neboť při nich nebyly brány v úvahu další faktory zcela rozdílného životního stylu. Také se sledoval pouze vliv na srdečně cévní onemocnění a ne dopad na člověka jako celek.

Dokonce i v novinách však poté přiznali, že Francouzi mají nejvyšší výskyt rakoviny, což bylo vztahováno k tomu že kouří a pijí alkohol. Ten totiž obecně ničí játra, což zvyšuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou.

Martina: Jaké jídlo máte rád? Odpověď: Dobré, chutné a domácí. Pochutnám si nejen na různých plodech přírody, koláčích či dalších pečených dobrotách, ale i na našich běžných tradičních jídlech. Pokud mě do nich nedají uzeniny či jiné chemicky znečištěné nesmysly, nejsem zase tolik náročný.

Barbora Knopová: Napište nám příklad ideálního denního jídelníčku? Děkuji Odpověď: Obecně je třeba zdůraznit, že každý je jiný a má tudíž i jiné chutě a potřeby. Co jednomu prospívá, může tedy druhému uškodit.

Kromě toho se má lišit jídelníček dle ročního období, zdravotního stavu, potřeby zhubnutí či naopak přibrání apod. Abych vás však nezklamal, napíšu vám příklad mé představy denního jídelníčku: snídaně: chléb s tvarohovou pomazánkou (s petrželkou, pažitkou apod.), ovocný koláč, melta s mlékem.

Oběd: celozrnné špaldové knedlíky, špenát (z čerstvých listů), domácí vejce či kousek kvalitního masa, ovocný džus. Večeře: celozrnné pečivo, sýr, zeleninový salát,bylinný čaj atd. Pokud někdo cítí potřebu, lze na závěr i něco sladkého, např. chléb s medem, zavařeninou apod.

Mezi hlavními jídly lze zařadit i svačiny, např. jablko či další ovoce, jogurt, kefír apod.

MC: Doporučujete BIO potraviny? Odpověď: Jednoznačně ano. Výrazné snížení umělých chemikálií prospěje nejen našemu zdraví, ale i okolní přírodě.

Jitka: Dobrý den, maminka užívá pravidelně vitamínové tablety Zelený zdroj, myslíte že to nemůže uškodit? Jaký máte názor na dlouhodobé užívání vitaminových tablet? Odpověď: Neznám vitamínové tablety Zelený zdroj.

Obecně je třeba vždy zkontrolovat složení. Jednak je důležité z jakého zdroje pochází vitamíny (měly by být čistě přírodního původu), jednak je nutné zkontrolovat další látky, které se běžně k tabletkám přidávají. Zásadně by tam neměly být žádné umělé chemikálie (barviva apod.).

Zda jí to může uškodit nevím. Závisí to na více faktorech, mimo jiné na tom, kolik jich užívá (aby to nepřeháněla) a jak dlouho je již je bere. Já osobně nejsem pro dlouhodobé užívání vitamínových tablet.

Někdo to však potřebuje, buď kvůli nevyvážené a nesprávné stravě, nebo mu to může pomáhat i psychicky.

Martina Š.: Už několik let se stravuji dle dělené stravy podle Lenky Kořínkové a potraviny se snažím obměňovat.

Přesto jako odborník, nevíte, zda to může mít na můj organismus nějaký negativní vliv nebo následky? Děkuji Odpověď: Abych vám mohl zcela jednoznačně odpovědět, musel bych vás otestovat a zjistit, zda vašemu tělu něco nechybí.

Obecně dle mých zkušeností může mít dělená strava poměrně dost nepříznivý dopad na tělesné i psychické zdraví.

Saša: Jaký je rozdíl mezi nízkotučným a polotučným mlékem? (kromě obsahu tuku) Odpověď: Velmi výrazný je rozdíl v obsahu v tucích rozpustných vitaminů (A, D, E). Zatímco v plnotučném mléku jsou velmi výrazná množství těchto vitaminů, tak v polotučném mléku je jich mnohem méně.

V nízkotučných se vyskytují pouze stopy, které nelze ani analyticky stanovit. Přitom třeba vitamin D je nepostradatelný kvůli vstřebávání vápníku (pokud chybí, nemůže se vápník využít). Považuji proto za zcela nevhodné nechat se ovlivnit módou nízkotučných potravin, např. jogurt z 0,1 % tuku. Pokud tyto potraviny neobsahují téměř žádné vitaminy rozpustné v tucích, tzn.

ani vitamin D, je zcela zbytečné je konzumovat, neboť z nich nelze získat vápník!

Renata: Dobré ráno, mám problém se zeleninou, většina druhů mě nadýmá, co s tím mám dělat? Vitamíny v tabletách se mi zdají nedostačující. Děkuji za odpověď Odpověď: Zelenina poměrně dost lidí nadýmá, obzvláště pokud není tepelně zpracovaná.

Při nadýmání je doporučován čaj z rozdrcených semen kmínu, fenyklu a anýzu (poměr 4:3:3). Pro děti lze tento čaj doplnit ještě heřmánkem a mátou, pro dospělé zase hořkými bylinami, např. řebříčkem, kořenem anděliky apod.

Nadýmání muže často doprovázet přechod od běžné stravy k celozrnným produktům a syrové zelenině. Poškozený a ochablý trávicí trakt je třeba proto pomalu zvykat na trávení plnohodnotné stravy, proto by přechod měl být pozvolný a též je třeba mít dostatek trpělivosti.

Nadýmání může vyplývat též z nervozity či napětí, které může být způsobené kupř. tím, když vám někdo říká to, co nechcete slyšet.

Nataša: Dobrý den, můj kolega v práci si občas klidně místo večeře dá 3 koblihy.

Pořád mu říkám, že je to nezdravé, co na to vy, jako odborník? Odpověď: Teď nevím, zda se postavit na vaší stranu, či bránit vašeho kolegu.

Z mé zkušenosti je zcela zbytečné někomu pořád říkat, že je to nezdravé, stejně vás neposlechne. Pokud však má rád sladké, upečte mu třeba nějaké zdravější buchty či koláč a řekněte mu, že to je mnohem lepší!

Ondřej: Dobrý den, poraďte mi, jak posílit imunitu. Děkuji za odpověď Odpověď: Zcela obecně je třeba dostatek vitaminů, minerálů a enzymů. Také lze sehnat některé přírodní posilovače imunity, např. echinaceu, přípravky s beta glukanem apod. Pro obsáhlejší doporučení bych však musel zjistit, z čeho vyplývá případná oslabená imunita.

Tereza: Říká se, že člověk by měl denně sníst 20 dkg zeleniny. Souhlasíte s tím? Odpověď: Nesouhlasím s žádnými dogmatickými příkazy a předpisy kolik dkg zeleniny atd. musí každý denně sníst.

Machala 2: Doporučil byste v zimě doplňovat stravu vitaminovými přípravky a jakými či nějakými speciálními potravinovými doplňky? Odpověď: Pokud usoudíte, že tělo jich má nedostatek, je možné vitaminy doplňovat přirozenou cestou. Lze sehnat více ovocných či bylinných přípravků (nejlépe ve formě nápojů, ve skle a nekonzervovaných). Doporučuji např. rakytníkovou šťávu.

Irena: Může dětem uškodit konzumování pribináčků cca 3x týdně? Prý nejdou vhodné. Co si o tom myslíte? Odpověď: Pokud neobsahují umělá barviva, jsem toho názoru, že konzumování pribináčků cca 3x týdně uškodit nemůže. Samozřejmě, že za předpokladu, že dítě není intolerantní na laktosu či další složky mléka.

Zita: Někde jsem četla, že ovocná šťáva Kubík není vhodná pro děti. Je to pravda? Odpověď: Podívejte se v prvé řadě na složení.

Pokud jde o čistou ovocnou šťávu, neměl bych proti němu žádné výhrady.

Jestliže by k ní ale přidali umělá barviva, sladidla, konzervanty a další látky, které jsou zakázány ve stravě pro děti, je logické, že by pro ně poté již vhodný nebyl.

M.

Hajská: Prosím vás, jsem svobodná matka od malých dvojčátek, po novém roce kvůli ODS neuživím děti! Jak dlouho můžeme být jen o chlebu,vodě a levných vitamínech? Odpověď: Omlouvám se, ale toto vám ani nemohu pomoci vyřešit, ani nevím, za jak dlouho se projeví avitaminóza. Utrácet za levné vitamíny však vůbec nemá cenu, většinou stejně nic nepřinesou. Podívejte se na odpověď na jednu z předchozích otázek, tam doporučuji zdroje vitaminů, které jsou zadarmo a jsou rozhodně účinné.

Oskar: Jíte maso? Odpověď: Ano.

Machala: Co si myslíte o stravování podle krevních skupin? Odpověď: Nesouhlasím s tímto systémem.

Považuji to za pouhé teorie autorů „stravování dle krevních skupin“, jež se snaží lidem namluvit, že každý jedinec dané krevní skupiny má „doživotně“ předurčeno, které z běžných potravinových surovin, vyskytujících se v jeho okolí, může jíst a které nikoli.

Je přece naprosto logické, že malé dítě konzumuje zcela odlišná jídla než dospívající, dospělý člověk či stařec. Kromě toho může docházet během jednotlivých údobí života i k potřebě skokových změn stravovacího režimu, a to zejména při chorobách trávicího systému.

Kupříkladu při vážnějších onemocněních jater bychom měli ze dne na den vyřadit ze svého jídelníčku všechny suroviny, které je výrazněji zatěžují. Také při přechodu z jednoho životního údobí do druhého je třeba změnit svou životosprávu.

Krevní skupiny se v uvedených případech jednoznačně nemění, ale nepochybně dochází ke změnám složení krve, ať již v závislosti na stárnutí organismu, zdravotním stavu nebo působením dalších faktorů. Proto logicky nepostačí pouze stanovení krevních skupin, ale je nutné stanovit ještě mnohem více parametrů.

Elen: Jaké potravinové doplňky byste v tomto období doporučil? Nebo jste úplně proti nim? Odpověď: Nejsem proti všem potravinovým doplňkům.

Pokud jde o čistě přirozené produkty, lze je přechodně také užívat. Opakuji, co jsem již výše psal, tzn. že lze sehnat více ovocných či bylinných přípravků (nejlépe ve formě nápojů, ve skle a nekonzervovaných).

Doporučuji např. rakytníkovou šťávu.

KADLEC: PRÝ SE DÁ UDĚLAT POLÍVKA Z KŮRY STROMU? BOHUŽEL MÁM DLUHY! Odpověď: Zatím jsem o tom neslyšel. Prý se však dá namlít mouka např. z žaludů.

Kalousek: jsem důchodce, proto když mám chuť(1*měsíc)musím si koupit jen levné pivo 1 někdy i 2- kolem 3Kč-neškodí? Odpověď: Nevím jaké pivo to je, tzn jaké je jeho složení. Pokud je četnost 1 ks piva 1x měsíčně, nemělo by to nijak výrazně škodit.

Nikola: Dobrý den chci se zeptat jaký máte názor na výživu podle krevních skupin. Osobně mi připadá logické, že jsou skupiny lidí, které mají na základě jejich genetických dispozic různé výživové potřeby. Přeci do auta, které jezdí na benzin není vhodné tankovat naftu. Odpověď: Již výše jsem se k tomuto systému vyjádřil.

Krevní skupiny skutečně patří mezi typické „rodové“ vlastnosti. Vyplývají tedy z dědičnosti, neboť rodiče předávají svým dětem určité geny (tj. vlohy, projevující se následně jako viditelné či zjistitelné vlastnosti), které způsobují, že se v krvi a dalších tělních tekutinách následně tvoří konkrétní sloučeniny, jež podmiňují danou krevní skupinu.

Avšak z tohoto velmi omezeného úseku dědičnosti již nelze udělat jednoznačné závěry, co kdo může či nemůže jíst. Každý člověk je ‚originál‘ a to jak co do sekvence DNA, tak i krevního složení. Proto pouze dle krevních skupin nelze říci, co vše konkrétnímu člověku bude dělat dobře a co naopak.

Krevní skupiny slouží hlavně ke zběžnému rozdělení, jenž lékaři umožňuje ještě před provedením laboratorních testů vyřadit pro danou transfuzi naprosto nevhodnou krev; třeba příjemci skupiny A nelze dát skupinu B. Toto základní dělení však nestačí, neboť mezi vlastnostmi krve jednotlivých skupin jsou u různých lidí výrazné rozdíly.

Proto se před transfuzí provádějí ještě rozličné testy, jimiž se stanovuje přítomnost či naopak nepřítomnost některých z dalších známých antigenů atd.

  • Autor: Redakce

Funguje dělená strava? Petr Havlíček v tom má jasno!

Dělená strava, kterou u nás proslavila a zpopularizovala herečka Lenka Kořínková, tady byla už daleko dříve.

Nesmí se při ní kombinovat rychle stravitelné a pomalu stravitelné potraviny, protože to jinak údajně způsobuje problémy v trávicím traktu.

Dohromady se nesmí konzumovat například bílkoviny a cukry, ovoce a zelenina, ale je to ještě mnohem složitější. Jaká je pravda a má vůbec dělená strava smysl?

Skupiny potravin můžete vzájemně oddělit dvěma způsoby, a to buď čtyřhodinovou, nebo celodenní pauzou. Samotná historie dělené stravy je starší více než sto let a vznikla na popud doktora Howarda Haye, který si chtěl dělenou stravou vyřešit své zdravotní problémy. Dieta stojí na dvou základních pilířích.

Prvním z nich je, že různé potraviny jsou tráveny různými rychlostmi, a tak kombinace rychlého stravování a pomalého trávení vytváří tzv. ‚dopravní zácpu‘.

„Druhá víra spočívá v tom, že různé potraviny vyžadují rozklad různých enzymů, a ty fungují v různých úrovních pH ve stravě,‘ cituje jeden z odborných textů specialista na výživu Petr Havlíček, který tento mýtus v pořadu Rozum v troubě následně vyvrací.

Limonády bez cukru. Co všechno napáchá koktejl umělých sladidel?

Ve videu Petr Havlíček názorně ukazuje čtyři skupiny potravin, a to zdroje sacharidů, zdroje bílkovin, ovoce, zeleninu, a skupinu neutrálních potravin, mezi které patří například ořechy, káva, ale i koření. Podle pravidel dělené stravy byste neměli kombinovat sacharidy s bílkovinami, ovoce se zeleninou a ovoce s bílkovinami.

Ovšem různí autoři mají na dělenou stravu odlišný pohled, a tak vznikly nejrůznější úpravy v zařazení jednotlivých potravin. To se týká zařazení banánů, ořechů, mléčných výrobků nebo například naprostého oddělení ovoce do samostatné skupiny či vyřazení kávy.

Šéf PRAKUL Roman Vaněk je z informací zmaten asi stejně jako každý jiný člověk, který by chtěl dělenou stravu dodržovat. Otázkou ale je, zda dělená strava vůbec funguje.

„Pokud to vezmeme na základě faktů, tak ne,‘ tvrdí Petr Havlíček. „Základní princip je, že jsme se vyvinuli na trávení celých potravin. Málokde najdeš v přírodě potravinu, která obsahuje jenom jeden typ živiny.

I ta houska sice obsahuje spoustu sacharidů, ale obsahuje i bílkoviny, tvaroh taky obsahuje bílkoviny, ale i sacharidy,‘ vysvětluje Petr Havlíček. Následně popírá i jakékoli hnilobné procesy potravin v žaludku. Tam je velice vysoké pH, a dochází tam tedy naopak k dezinfekci jídla.

„Žádné mikroorganismy, které by způsobovaly buď hnití, nebo kvašení, tam nejsou,‘ popírá Petr Havlíček. Až ve tlustém střevě dochází ke kvašení, tedy tvorbě plynů, což je zcela přirozený jev.

Pokud jde o enzymy, tak ty si umějí vybrat, co budou trávit, a kyselost prostředí se v těle vždy nakonec ustálí, takže důvěřujte svému tělu, které je dokonalým nástrojem pro zpracování všech skupin potravin!

Více se dozvíte ve videu:

Lepek dneska může za všechno. Pravda, nebo nafouknutá bublina?

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *