Nadměrná plynatost – Vše o zdraví

Nadměrná plynatost - Vše o zdraví

Je zcela přirozené, že během trávení vznikají různé plyny, a pokud jsou tyto procesy v souladu se zdravým fungováním organismu, způsobí pouze drobné nepříjemnosti. Situace je jiná, pokud je nadprodukce střevních plynů, nadměrné a časté nadýmání nebo pokud nejsou schopny vhodně odcházet, a proto se hromadí a vzniká nepříjemný pocit nadýmání.

Nadýmání a plynatost většinou nebývá následkem vážnějšího onemocnění, ale spíš nevhodné životosprávy. Ale ať už je v pozadí cokoliv, jedno je jisté. Pokud známe příčiny vzniku, dá se snadněji odstranit a jednodušší je i prevence vzniku těžkostí.

Posbírali jsme pro vás příčiny nadýmání břicha.

Ve vyhledávačích nejčastěji zadávané výrazy k tématu: alergie na lepek nadýmání, nadymani,  nadymani, bolest pod pravým žebrem a nadýmání, nadýmání a bolest zad, Léky proti nadýmání Diskuze, Dieta při nadýmání, Nevolnost a nadýmání, nadýmání po každém jídle, 

Příčiny nadýmání

Co způsobuje nadýmání? Hovoříme o častém stavu, a asi neexistuje člověk, který by se s tímto problémem během svého života ještě nesetkal. Silné nadýmání může mít mnoho možných příčin nadýmání břicha, včetně zadržování tekutin, syndromu dráždivého střeva a infekce.

Ale v mnoha případech může být příčinou něco tak jednoduchého jako jsou trávicí těžkosti nebo příliš mnoho plynu v žaludku a ve střevech. Projevuje se příznaky jako je pocit pnutí v břiše, bolesti břicha, nadměrná tvorba plynů a křeče ve střevech. Vážněji je třeba se tomu věnovat v tom případě, pokud tento stav těžko přestává a stává se chronickým, tedy se pravidelně vrací.

Pokud se objevuje společně s bolestí pod levým žebrovým obloukem, může se jednat o problémy s pankreatem.

Jak jsme již uvedli, tvorba plynů je zpravidla přirozený jev. Do určité míry je jím dokonce i nadýmání a to tak dlouho, pokud se objevuje jenom občas, nezpůsobuje vážnější problémy a trvá jenom krátce.

Pokud se nahromaděné plyny  ve formě větrů nebo říhnutí rychle odstraní, nemusíme dělat nic. Případně se vyplatí sledovat, co jsme jedli nebo pili a jaké léky jsme užili před několika hodinami.

Zvýšená tvorba plynů může být tedy příležitostní, co je většinou způsobeno zkonzumovaným jídlem, například zeleninou a ovocem. Pokud chceme zůstat zdraví, ty by na našem stole v žádném případě neměly chybět.

Rostlinné vlákniny, které se v nich nacházejí, jsou nezbytné pro správné trávení a detoxikaci organismu. Jejich nadměrná konzumace však kvůli přirozeným kvasným procesům probíhajícím v střevním traktu může vyvolat nafouknutí břicha.

Hlavně ženy se často ptají: Proč vypadá moje břicho, jako kdybych byla těhotná? Nadýmání břicha obtěžuje mnohé ženy do značné míry zejména kvůli tomu, jak vypadají. Vypouklé břicho způsobuje, že jsou považovány za těhotné.

Některé ženy jsou frustrované, pokud břicho zůstane i po hubnutí. Potravinová alergie, kyselinový reflux, intolerance laktózy a další poruchy trávení mohou být také příčinou nadýmání. Bolesti v dolní části břicha se mohou objevit i v době menstruace.

Bolesti v oblasti žaludku doprovázené nadýmáním, mohou být příznakem refluxu.

Nadměrná plynatost - Vše o zdraví

Která jídla způsobují nadýmání?

Mezi potraviny způsobující tvorbu plynů patří fazole a jiné luštěniny, různé druhy zelí (hlávkové zelí, kapusta, brokolice, květák), některé druhy cibule (česnek, cibule, pór), kořenová zelenina (červená řepa, ředkvička), kedluben, droždí, mléko, čokoláda a pšenice.

Pokud jsme náchylní na tento problém, vyhýbejme se nebo alespoň omezme konzumaci různých druhů hub a zelí. Pokud je vyměníme za doplňky výživy v práškové formě, na obavy a vedlejší účinky můžeme zapomenout.

S luštěninami je stejný problém, pokud je rádi konzumujeme, po uvaření je rozmixujme nebo co je ještě lepší, propasírujme je.

Tímto způsobem je možné odstranit slupku, která je jedním z hlavních problémů, protože způsobuje nadýmání.

Postupem času organismus některých lidí není schopen vůbec –  nebo pouze zčásti –  odbourat mléčný cukr (laktózu). To má za následek, že mléčný cukr, který jsme nedokázali strávit, začíná kvasný proces způsobující nafouknutí břicha. Aby k tomu nedošlo, pokusme se o snížení konzumace mléka.

Potraviny proti nadýmání – sem můžeme také zařadit čerstvé mléčné výrobky, tvaroh a také nezralé sýry. Dejme volnou cestu kvašeným mléčným výrobkům, např. jogurt.

Oblíbený sýr je možné nahradit rostlinným sýrem, jako je tofu, ale bez obav můžeme pít rostlinné mléka, jako například ze sóji, ovsa nebo rýže.

Sycené nápoje obsahují oxid uhličitý, který téměř okamžitě nafoukne břicho. Přejděme raději na čistou vodu, neochucenou nebo různé bylinkové nálevy, případně na léčivý čaj proti nadýmání. Existují i čaje, které účinkují proti větrům.

Mezi ně patří heřmánek, myrta, zázvor a kmín. Pokud chceme mít břicho, které je krásně ploché, vyhýbejme se alkoholu a kofeinu. Další příčinou mohou být sladkosti a pekařské výrobky s obsahem kvásku, přídavných látek a bílé mouky.

Proto dejme přednost jejich verzi z celozrnné nebo špaldové mouky.

Polykání vzduchu

Chronickým se může stát z dvou důvodů. Jedním z nich je takzvané polykání vzduchu (aerophagie), kdy člověk při dýchání nebo při jedení polyká velké množství vzduchu, druhou příčinou je zase kvašení, hnilobné procesy probíhající ve střevech.

To nastane tehdy, pokud chybí enzym potřebný k trávení potravy nebo je přítomen pouze ve velmi malém množství, a proto sacharidy a jiné složky odbourávají probiotické bakterie žijící v tlustém střevě a zčásti houby. Výsledkem těchto nechtěných kvasných procesů je nadměrná plynatost.

V případě vážnějšího nadýmání může příčinu odhalit analýza odcházejících plynů. Nadměrné polykání vzduchu naznačuje vyšší koncentrace dusíku, kyslíku a oxidu uhličitého, zatímco výsledkem nedostatku enzymů je zvýšený poměr kysličníku uhelnatého, vodíku a metanu.

To druhé se dá účinně odstranit příjmem doplňků výživy s obsahem chybějících  enzymů.

Nadměrná plynatost - Vše o zdraví

Chronická zánětlivá onemocnění střev

Při vyjmenování příčin nesmíme zapomenout ani na střevní parazity, protože i jejich přítomnost může zvyšovat nezdravou tvorbu plynů a nadměrné nadýmání. Tito příživníci žijící v trávicím traktu totiž naruší trávení a během jejich látkové výměny se zase mohou tvořit plyny.

Na jejich přítomnost mohou upozornit kromě nadýmání bolesti břicha (bolestivé nadýmání), křeče ve střevech a také stavy nedostatku živin. Často se setkáváme s otázkou: Proč se mi břicho nadouvá a je tvrdé? Chronická zánětlivá onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc, mohou způsobit nadýmání a křeče, ale může se objevit i průjem.

Divertikulitida, zánět a infekce zažívacího traktu může také vést k nadýmání a tvrdosti břicha.

Co způsobuje nadýmání u žen?

U žen se často vyskytuje nadýmání těsně před menstruací. Může se vyskytnout následkem toho, že byla vynechána antikoncepce nebo v době těhotenství (nadýmání v těhotenství), kdy se hladina estrogenu a progesteronu zvyšuje. Tehdy se činnost střev zpomaluje.

Může se vyvinout následkem chronické zácpy spojené s nezdravým stravováním a životním stylem s minimálním pohybem. Nadýmání může mít mnoho možných příčin nadýmání břicha, včetně zadržování tekutin, syndromu dráždivého střeva a infekce, ale i nadýmání ze stresu.

V mnoha případech může být příčinou něco tak jednoduchého jako trávicí poruchy nebo příliš mnoho plynu v žaludku a ve střevech.

Co třeba vědět o tvorbě střevních plynů?

Odchod plynů nahromaděných ve střevech je přirozeným fyziologickým procesem. Vyjádřením v číslech to znamená, že 10-15 odchodů plynů denně se považuje za normální, ale jsou i tací, pro které je ještě i toto množství nepohodlné a zároveň nepříjemné.

Nepříjemný zápach plynů způsobují sirovodík a jiné plyny s obsahem síry. V pozadí mimořádně nepříjemného zápachu plynů mohou být poruchy trávení a vstřebávání, ale může to být způsobeno i celiakií.

Nejčastějšími příčinami tvorby střevních plynů je jedení bez rozžvýkání, konzumace velkého množství rafinovaných potravin, jakými jsou bílý cukr, bílá mouka, nedostatečný příjem tekutin, nedostatek pravidelného pohybu, dále nervozita, napětí a úzkost.

Procesu trávení se zúčastňuje i nervový systém a mozek. Procesy, které mezi nimi probíhají, určují chod ve střevech.

Jak se zbavit nadýmání?

Máme tendenci sáhnout po lécích, které slibují odstranění problému. S jednou věcí však nepočítáme: léčba příznaků není nikdy řešením, a navíc tyto léky poškozují i stěny střev. Přemýšlejme dlouhodobě a místo umělých řešení si vyberme přírodní.

K tomu máme k dispozici mnoho léčivých rostlin, jejichž odvary zmírňují a odstraňují tento nepříjemný stav. Pokud však dáváme přednost surovému řešení, místo salátu si nastrouhejme jeden čerstvý fenykl. Můžeme ho dochutit extra panenským olivovým olejem, solí, pepřem, citronem.

Skvěle odstraňuje větry a téměř okamžitě Vás zbaví plynů nahromaděných ve střevech. Vynikajícím pomocníkem proti nadýmání a větrům může být i zázvor, můžeme si ho nastrouhat do svého oblíbeného jídla, ať už je řeč o polévkách nebo masu: jeho účinek je téměř okamžitý.

Proti nadýmání je možné použít i jedlou sodu (soda bikarbona). Smíchejme ½ polévkové lžíce sody v 2 dl vody a pomoc je zaručená.

Léky proti nadýmání jsou dnes dostupné i bez předpisu. V souvislosti s jejich užíváním se obraťte na ošetřujícího lékaře nebo si vyžádejte informace v lékárně.

Očista střev

Existují minimálně čtyři důvody, proč  očista střeva může pomoci při účinném řešení problému.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Očista střeva totiž odstraní zácpu, pomáhá napravit rovnováhu střevní flóry, která produkuje i trávicí enzymy, zlepšuje trávení a odstraňuje střevní parazity.

Předtím však určitě konzultujme se svým lékařem, protože v případě některých onemocnění – např. zánětu tlustého střeva nebo nádoru, se očista střeva nedoporučuje.

V zájmu prevence vzniku nadýmání dodržujme následující jednoduchá pravidla:

  •  jídlo důkladně rozžvýkejme
  •  jezme a pijme pomalu
  • snižme příjem potravin, které způsobují tvorbu plynů
  • dopřejme si pohyb každý den alespoň půl hodiny
  • pijme léčivé čaje, které snižují tvorbu plynů a/nebo podporují jejich odcházení (anýz, fenykl, máta)
  •  v případě plynných křečí mohou dobře pomoci léky proti křečím

Pokud chcete konat v zájmu svého zdraví, vyměňte všechny nápoje za vodu a vyhýbejte se cukru, alkoholu a soli. Dohlížejte na příjem vlákniny, správně zvolte i ovoce a zeleninu.

Nadměrná plynatost - Vše o zdraví

Proti nadýmání břicha je velmi důležité zachování rovnováhy střevní flóry a/nebo její napravení, co můžeme vyřešit užíváním probiotik a prebiotik.

Probiotika, tedy probiotické bakterie, obsahují kvašené mléčné výrobky, kvašené okurky, kyselé zelí nebo potraviny z fermentované sóji, zatímco prebiotika jsou potravinové vlákniny sloužící jako potrava pro probiotika.

Nejlepším řešením je užívání doplňků výživy – symbiotik, která obsahují pro- i prebiotika zároveň.

Důležitost zdravé výživy nestačíme dostatečně zdůrazňovat, co je nezbytné i pro vhodné fungování našeho trávicího systému, a proto přispívá i k prevenci vzniku a odstranění nadýmání. Konzumujme potraviny bohaté na vlákninu, dejme si však pozor na jejich množství: více než 40-50 gramů vlákniny denně může způsobit nadýmání.

Co zmírňuje nadýmání? Jaký je nejlepší lék proti nadýmání a plynatosti? Znáte domácí recept proti nadýmání? Na každého platí něco jiného.

Následující rychlé tipy mohou pomoci rychle se zbavit nadýmání: vydejte se na procházku, vyzkoušejte jógu, cviky proti nadýmání, používejte mátové kapsle, léky proti plynatosti, masáž břicha, některé esenciální oleje, teplou koupel a zvýšený příjem vláknin.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/

https://www.detoxikace-dieta.com/nadymani

Nadýmání a plynatost: Kdy už jde o problém?

Nadýmání patří mezi nepříjemné projevy organismu, o kterých neradi mluvíme. Na vině je nadměrná tvorba plynů v trávicím traktu reagující na skladbu jídelníčku, zdravotní stav i úroveň pohybové aktivity.

Část plynu se vstřebá, zbytek musí ven

Odborně se tento stav označuje jako flatulence nebo meteorismus. Převážná část plynů se vstřebává v trávicím traktu a zbytek odchází konečníkem z těla ven. Zdravý člověk vypuzuje plyn přibližně 10× denně v množství 30–130 ml. Celkově je to 1–1,5 litru plynu za den.

Objem plynu závisí především na:

  • množství a složení stravy,
  • tělesném pohybu,
  • psychickém stavu.

MUDr. Veronika Horáková z kliniky pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV na webu ulekare.

cz popisuje nadýmání: „Meteorismus, zvýšená plynatost a nadýmání se projevuje vzedmutím břicha v důsledku rozepnutí trávicí trubice nadměrným obsahem plynu, bolestí břicha, nejčastěji bodavou, píchavou, která se může objevovat kdekoliv v tlustém střevě.“

Bakteriální osídlení střev

V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Tyto bakterie se živí prebiotiky. Konzumací některých potravin určitým bakteriím pomůžeme v jejich množení.

Střevní bakterie vytváří plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořený z 80–90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, snižuje se produkce rektálního plynu.

Složení větrů:

  • dusík 11–92 %
  • kyslík 0–11 %
  • CO2 3–54 %
  • vodík 0–86 %
  • metan 0–56 %

K odstranění plynů z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale také říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

Pozor na intolerance potravin

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin. Některým lidem může vadit lepek, laktóza, fruktóza nebo třeba vejce. Proto když dvě osoby sní stejné množství sacharidů, jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné.

Plynatost jako výsledek zdravého trávení

Plynatost je velmi nepříjemná zejména ve společnosti, kde obtěžuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost, než její opak. Zástava odchodu plynů je totiž varujícím příznakem toho, že je něco v nepořádku.

Internetová stránka verywellhealth.com v článku o nadýmání poznamenává: „Je mnoho zdravých potravin, které způsobují nadýmání. Patří sem např. křehká zelenina. Produkce plynů je zcela normální v případě, že se váš jídelníček skládá ze zdravých potravin. Mnoho lidí si všimne zvýšené plynatosti ve chvíli, kdy se rozhodnou žít zdravěji a oživí svůj jídelníček.“

Kde se plyny v našem těle berou?

  • ze spolykaného vzduchu (dusík)
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou
  • z plynů vznikajících při trávení
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů
  • z plynů, které vznikají hnitím bílkovin a sekretů

Nadýmání

Jako nadýmání se označuje subjektivní pocit zvýšeného množství plynu ve střevech. Většinou se jedná o pocity tlaku a napětí či bolesti v břiše. Tímto projevem trpí 16 – 30 % populace. Nepříjemný pocit bývá často lokalizovaný v pravém nebo levém podžebří, případně v pravém dolním kvadrantu. U některých lidí dochází k distenzi, což je aktuální změna břišního obvodu.

Na webové stránce kliniky v Clevelandu upozorňuje gastroenteroložka Christine Lee: „Zvýšená tvorba plynu může být následkem zdravotních potíží, jako je diabetes, sklerodermie, porucha funkce štítné žlázy, bakteriální přerůstání ve střevech, syndrom dráždivého tračníku nebo divertikulóza.“

Častěji trápí ženy a seniory

Primář MUDr. Karel Lukáš, CSc., ze 4. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro server mojezdravi.cz uvádí: „O nadýmání hovoříme teprve tehdy, když se v těle tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí ven přirozenou cestou.“

Také upozorňuje na to, že k nadýmání jsou náchylnější ženy a starší lidé. Důvodem jsou patrně výkyvy v hladině ženských pohlavních hormonů, které jsou nestabilní zejména v rámci cyklu, během těhotenství a v období menopauzy. Senioři zase trpí kvůli umělému chrupu, různým chorobám dutiny ústní a převaze jednoduchých sacharidů ve stravě.

„Jestliže se nadýmání opakuje častěji a postižený vnímá tento stav jako nepříjemný, obtěžující a komplikující mu život, pak je záhodno hledat řešení,“ dodává lékař Karel Lukáš.

Potraviny, které přispívají k tvorbě plynu

Nadměrná plynatost - Vše o zdraví

  • luštěniny (hlavně fazole, hrách, čočka, sójové boby)
  • mléko a mléčné výrobky (mléko, sýry, zmrzlina)
  • nadýmavé druhy zeleniny (zelí, kapusta, květák, brokolice, ředkvičky, okurka, chřest, česnek, cibule, celer, kukuřice)
  • některé druhy ovoce a ovocné kompoty (švestky, hrušky, jablka, banány, hroznové víno, hrozinky)
  • cereálie a pečivo (všechny potraviny obsahující pšenici)
  • tučná jídla (smažené pokrmy, tučná masa, smetanová jídla)
  • potraviny obsahující velké množství vzduchu (např. sněhové pusinky)
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny a doplňky stravy na bázi vlákniny (např. pšeničné otruby, psylium, laktulóza, metylcelulóza)
  • slané pochutiny (zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání)
  • nadměrné množství jednoduchých cukrů (sladkosti, bonbóny, zákusky)
  • kvasnice
  • sycené nápoje
  • některé léky

Nadýmání a plynatost může být následkem narušené střevní mikroflóry. Nejčastěji k tomu dochází po antibiotické nebo hormonální léčbě.

TIP: Objevte 15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady.

Jak řešit nadměrnou plynatost?

Kromě dietních opatření jsou základním požadavkem opatření režimová.

  • Jezte v klidném prostředí, pomalu a bez stresu.
  • Ještě než jídlo spolknete, pořádně ho rozkousejte.
  • Přidejte pohybovou aktivitu.
  • Přestaňte kouřit.
  • Eliminujte žvýkání žvýkaček.
  • Soustřeďte se na jídlo a snažte se předejít polykání vzduchu.
  • Z pečiva vybírejte raději starší tmavé a vyhněte se bílému čerstvému pečivu, zvlášť pak kynutému.
  • K pití nepoužívejte brčko, protože kvůli němu dostanete do trávicího traktu více vzduchu.
  • Dodržujte optimální pitný režim a zároveň se vyvarujte nadměrné konzumace tekutin během jídla či těsně po něm.
  • V případě nadýmání sáhněte po bylinkách a rostlinných silicích (anýz, kmín, fenykl, heřmánek, máta, zázvor apod.)

TIP: Prohlédněte si ukázkový jídelníček proti nadýmání. Je však opravdu pouze ukázkový. Jídelníček na míru s vyloučením potravin, které vám nesedí, nejlépe navrhne výživový poradce.

Prvním krokem v prevenci nebo léčbě plynatosti je omezení množství tzv. flatugenních (nadýmavých) nápojů a potravin. Extrémně flatugenní potraviny mohou způsobit i více než 40 odchodů větrů za den.

9 tipů, jak si poradit s plynatostí přírodní cestou

Zkusili jste všechno a nic nezabírá? Navštivte lékaře

Eliminovali jste nadýmavé potraviny, přidali do svého života pohyb, začali se vyhýbat stresu a nadýmání vás i přesto stále trápí? Vydejte se ke svému praktickému lékaři nebo přímo ke gastroenterologovi. Vaše potíže mohou mít totiž závažnější příčinu, jako je např. onemocnění jater, žlučníku, slinivky břišní, střev nebo žaludku či hormonální nerovnováha.

K návštěvě odborníka apeluje také zahraniční lékařský server mydr.com: „K lékaři spěchejte i v případě, že se k nadýmání přidá zvracení, průjem, zácpa, krev ve stolici, bušení srdce nebo náhlé hubnutí.“

nadýmání plynatost střevní bakterie střevní mikroflóra trávení

Nadýmání – příčiny, léčba a prevence

Nadýmání a nadměrná plynatost čas od času trápí každého. Pokud se ale tyto potíže objevují příliš frekventovaně a silně, je na místě zapátrat po příčině a zahájit vhodnou léčbu či preventivní opatření. V článku se dozvíte, co můžete být spouštěčem, jak proti nadýmání bojovat i jak mu efektivně předcházet.

Zajímavé:  Dvanácterníkový vřed - vše o zdraví

Zvýšená plynatost patří mezi tzv. dolní dyspeptický syndrom, jinak řečeno mezi funkční dyspepsii (různé trávicí potíže). Občas nastane zvýšená plynatost po větší pauze mezi jídly, např. ráno bez snídaně, když následuje až větší oběd jako první jídlo po mnoha hodinách.

Co je vlastně nadýmání

Nadýmání (meteorismus) je zvýšená plynatost projevující se vzedmutím břicha v důsledku rozepnutí trávicí trubice nadměrným obsahem plynu.

Takové potíže mohou být způsobeny nadýmavou stravou, ale také aerofagií (polykáním vzduchu), činností střevních bakterií, dyspepsií (různé trávicí obtíže) či ileem (střevní neprůchodnost).

Plyny částečně odcházejí konečníkem (flatulence) a částečně jsou ve střevě vstřebávány.

Běžně z těla zdravého jedince odchází plyn cca 10 až 15× za den, zhruba v objemu 1 litru.

O nadýmání mluvíme v případě, že se v těle tvoří zvýšené množství plynů, které se následně nedostatečně vstřebává, případně neodchází přirozenou cestou. V důsledku hormonálních výkyvů atp.

jsou k nadýmání náchylnější ženy, a to hlavně v období před menstruací, běžné je též nadýmání v těhotenství či během menopauzy.

Příčiny nadýmání

Nadýmání a plynatost dokáže potrápit každého – od novorozenců po seniory, přičemž zpravidla se jedná o dočasný problém, který bývá nejčastěji reakcí na nějakou dietní chybu. Nadýmání způsobují např.

potraviny s obsahem sacharidů, které lidské tělo neumí úplně strávit v žaludku a tenkém střevě. Mezi nadýmavé potraviny patří zelí, kapusta, brokolice, květák, luštěniny, cibule či mléko.

Za plynatostí ale může stát také alergická reakce na konkrétní typ potraviny (sója, vejce…), případně nesnášenlivost lepku (celiakie) či laktózy.

Zejména u starších osob pak nadýmání vzniká důsledkem zhoršeného trávení a pohyblivosti střev. Dále mohou být na vině různé choroby jater, žaludku, slinivky a střev, případně zácpa nebo potíže s chrupem.

Zdroj: Bigstock

Jaké jsou další příčiny

Příčin však může být mnohem víc, např. užívání některých léků, nedostatečný pitný režim, snížená fyzická aktivita nebo stres, velmi vzácně pak bývá příčinou nádorové onemocnění. Pokud tedy pacient trpí nadýmáním často a je to pro něj obtěžující záležitost, je na místě neodkládat návštěvu lékaře.

TIP: Trápí-li vás silné nadýmání, je dobré si (ještě před návštěvou lékaře) denně zapisovat zkonzumované potraviny – pomůže vám to odhalit ty problémové.

Léčba nadýmání spočívá zejména režimových opatřeních, což je v první řadě vhodná skladba jídelníčku a dostatek pohybu. Níže si shrneme, co pomáhá proti nadýmání a větrům a co může situaci naopak zhoršit.

K omezení nadýmavosti luštěnin a některých druhů zeleniny je dobré tyto potraviny vařit společně s bylinkami – fenykl, oregano, tymián, kmín, bazalka, zázvor, máta, koriandr, majoránka.

Pro ty, které nadýmání trápí pravidelně či téměř po každém jídle, jsou vhodné bylinné čajové směsi. Dobrý je heřmánkový čaj nebo čaj z meduňky, hluchavky, pelyňku a tymiánu.

Čajové směsi z fenyklu, levandule a natě jestřabiny jsou výborné pro kojící ženy, čaj z meduňky, máty, lipového květu a fenyklu zase pro děti a čaj ze směsi himalájských bylin je vhodný při nadýmání v těhotenství.

Zdroj: Edward Howell, Unsplash

Vsaďte na vlákninu

Pro obecnou eliminaci nadýmání se doporučuje zařadit do jídelníčku víc vlákniny, např. formou ovoce (banány, grepy a jablka).

Vysoký obsah vlákniny mají též vločky, sušené ovoce, mandle, hnědá rýže, pohanka, cizrna, avokádo a další.

Prospěšné jsou též kysané mléčné výrobky s živou kulturou, celozrnné obiloviny, brambory, libové maso, rýže a některé druhy čerstvé zeleniny (např. okurky, rajčata, červená řepa).

Souhrnně tedy mezi nadýmavé potraviny patří hrách, fazole, čočka, ořechy, zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice. Dále pak hroznové víno, švestky, čerstvé bílé nebo kynuté pečivo a chléb, mastné, slané nebo kořeněné potraviny, příliš jednoduchých cukrů (sladkosti), zrající sýry, instantní pokrmy, alkohol a sycené limonády.

Léky proti nadýmání

Pokud nezabírají bylinky, potraviny ani čaje, je na místě sáhnout po volně prodejných lécích proti nadýmání. Novorozencům a kojencům od nadýmání uleví kapky nebo probiotika. Dostupné jsou též různé masážní oleje či gely.

K urychlení procesu trávení, a úlevě od plynatosti, je vhodný např. výtažek z artyčoku. Proti zažívacím potížím a nadýmání také pomáhá oblíbený Espumisan.

Správnou funkci trávicího systému podpoří probiotické tablety, přičemž užívání probiotik spolu s trávicími enzymy snižuje množství nestrávených sacharidů ve střevech, které způsobují nadýmání (Lepicol Plus). Jsou-li příčinou nadýmání úzkostné stavy, někdy lékař ordinuje léky na snížení úzkosti (anxiolytika).

Jak se zbavit nadýmání

Obecně si tedy můžeme shrnout pár zásad a tipů, které pomohou zatočit s nadýmáním ↓

  • Pohyb – stačí pravidelná procházka, která ukázkově rozhýbe střeva.
  • Pitný režim – doporučuje se 2 až 2,5 litrů neperlivé vody denně, případně neslazené bylinné čaje.
  • Dostatek vlákniny – viz potraviny bohaté na vlákninu zmíněné výše. Pro rychlý přísun vlákniny je vhodné rozpustné Psyllium.
  • Střídmost a klid – prevencí je též nepřejídat se, dopřát si dostatek času a klid u jídla, pozřít více porcí během dne (cca 6 až 8) a správné žvýkat.
  • Žádné bublinky a sodík – vyhýbat se syceným nápojům a omezit sodík.
  • Draslík – vyskytuje se např. ve žlutých a zralých banánech.
  • Bylinky – viz výpis blahodárných bylinek a čajů výše.
  • Léky – pokud zmíněné rady nejsou nic platné, sáhněte po některém z volně prodejných léků (viz výše). Pokud vás však trápí časté, silné a bolestivé nadýmání, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Bigstock

Nadýmání v těhotenství

Příčinou nadýmání v těhotenství je nadměrná tvorba a hromadění plynů ve střevě, přičemž v časném stádiu těhotenství je nadýmání ovlivněno hlavně progesteronem. V pozdějším stádiu zase tlačí rostoucí děloha na střeva, takže dochází k mechanickému zpomalení postupu potravy a plynů.

Také k léčbě nadýmání v těhotenství je obvykle dostačující dodržování pár jednoduchých režimových pravidel:

  • vhodná skladba potravy a dostatek času na jídlo,
  • menší porce jídla víckrát denně,
  • odpočinek vleže cca 2 hod. po jídle (nikoliv hned po něm),
  • dostatek pohybu (krátká procházka, cvičení na míči, plavání, těhotenská jóga…),
  • řešit zácpu, která je zejména v těhotenství častá (pomáhá např. sirup Lactulose),
  • teplo na břicho (stačí třeba teplý polštář).

„Zvýšená plynatost patří mezi tzv. dolní dyspeptický syndrom, jinak řečeno mezi funkční dyspepsii (různé trávicí potíže). Občas nastane zvýšená plynatost po větší pauze mezi jídly, např. ráno bez snídaně, když následuje až větší oběd jako první jídlo po mnoha hodinách.

 Tyto potíže mohou kromě výše uvedených důvodů provázet i různá onemocnění trávicího traktu. Většinou se pak vyskytují společně s např. nevolností, průjmem nebo zácpou, zvýšeným odchodem plynů (fluatence) nebo zvláštním „škroukáním“ v břiše (borborygmus).

Pokud tedy víme, že tyto potíže nejsou spojené s konzumací nadýmavé nebo nepravidelné stravy, měli bychom začít být ostražití.

Rizikovými faktory při podezření na různá onemocnění trávicího traktu je věk> 50 let (nebezpečí kolorektálního karcinomu), váhový úbytek, příměs krve nebo hnisu ve stolici.

Cílem další diagnostiky je zjištění příčiny déle trvajících potíží, zejména vyloučení kolorektálního karcinomu, divertikulární choroby tlustého střeva, IBD (Inflammatory Bowel Disease – nespecifický střevní zánět), střevní infekce nebo potravinové alergie vč. intolerance,“ vysvětluje Mgr. Ing.

Jitka Jirků, nutriční terapeutka z Canadian Medical, které je součástí zdravotnické skupiny EUC. Pro vyloučení vážnější příčiny nadýmání provede lékař základní laboratorní vyšetření, vyšetření ultrazvukem, rentgen břicha a zváží endoskopické vyšetření. Obrátit se můžete také na odborníky z kliniky EUC.

Trápí vás nadýmání a rádi byste svůj problém probrali s doktorem? Můžete se obrátit na lékaře ze sítě EUC:

Praktičtí lékaři EUC

NADMĚRNÁ PLYNATOST

Nadýmání a nadměrná plynatost

Určitě jste se již setkali s něčím podobným. Pochybuji, že nevíte, o co jde. Vaše břicho je plnější, nafouklejší, pevnější než obvykle. V břiše cítíte, že něco není v pořádku. Neustále tam něco kručí a následně z vás vyjde pro většinu lidí velmi nepříjemný zápach. To vše vám naznačuje, že něco není v pořádku a je čas změnit některé detaily ve stravě.

Co to je daýmání?

Nadýmání je způsobeno nadměrným hromaděním plynů. “Odchod” střevních plynů v podobě větrů a krkání dokáže člověku velice znepříjemnit život. Plyny, které zůstávají uvnitř, vyvolávají napětí v břiše, což způsobuje větší či menší bolesti břicha a nepříjemný zápach.

Nadměrná plynatost může být i zapříčiněna konzumací některých potravin. Takovým jídlem často bývá fazole a jiné luštěniny, různá zelná zelenina (zelí, kapusta, brokolice, květák), některá cibulová zelenina (česnek, cibule, pórek), kořenová zelenina (řepa, ředkvička)

Problémy s nadýmáním mohou mít dvě příčiny. Jednou je takzvané nadměrné polykání vzduchu, když při dýchání nebo během jídla polkneme příliš mnoho vzduchu. Druhou je proces hnití ve střevech, když trávicí enzymy potřebné ke strávení potravy buď chybí, nebo jsou přítomny jen v malém množství.

Trávení jednotlivých živin probíhá pomocí nesprávného trávicího enzymu a na nesprávném místě. Kvůli bakteriím a kvasinkám vzniká hnilobný proces, v důsledku čehož se tvoří střevní plyny. I přítomnost parazitů ve střevech vyvolává nadýmání a křeče v břichu.

Zajímavé:  Praskání žil - Vše o zdraví

Hlavní příčinou je to, že přemnožené parazity narušují procesy trávení a mohou způsobovat zánět střev.

Bonusový tip pro zajímavost: Rozborem složení odcházejících plynů můžeme zjistit, o jakou příčinu jde. V prvním případě je složení plynů: dusík, kyslík a oxid uhličitý, zatímco v druhém případě: oxid uhelnatý, vodík a metan.

Poruchy trávení

syndrom dráždivého tračníku, Crohnova nemoc, divertikulóza. Tyto onemocnění v mnoha případech vyvolávají nadýmání. V tomto případě bohužel nemám moc na výběr s bojem proti těmto nepříjemným věcem.

Jak předejít střevním problémům

  • Volba správných potravin. Každý je jiný. Každý bude reagovat na různé potraviny jinak. Záleží na aktuální situaci ve vašich střevech, na množství enzymů a případných mini alergiích. Volte tedy potraviny, po kterých se cítíte dobře a víte, že vám nedělají problémy. Zde se bude každý lišit.
  • Nejezte příliš mnoho bílkovin. 3g a více na 1 kilogram tělesné váhy je pro vás rozhodně zbytečné. Někdo může mít problémy i na menších dávkách. Dle mých zkušeností bývá ale problém spíš jinde. Lidé rádi strachy hned sahají na množství bílkovin, což je podle mě zbytečné.
  • Snižte příjem vlákniny. Pokud to opravdu s vlákninou přeháníte (zelenina, ovesné vločky, brambory) může se stát, že dostanete průjem a to rozhodně ničemu nepomůže.
  • Jídlo důkladně rozžvýkat, pořádně míchat se slinami. Tím usnadníme a zrychlíme proces trávení
  • Rychlost a kvalita trávení je klíč. Proto volte potraviny, které jsou dobře a rychle stravitelné. Většinou to jsou méně tučná jídla, protože tuky zpomalují vstřebání a potraviny s menším obsahem vlákniny, která také zpomaluje trávení.
  • Okolo jídel pijte méně vody. Větším množstvím vody budete ředit sílu a účinnost trávících enzymů a tím zpomalíte vstřebání.
  • Nejezte zkažené potraviny. Kdo by to byl řekl? Pokud máte příliš dlouho vyndané maso v ledničce, je velká pravděpodobnost, že se začíná již kazit a nebude vám moc dobře.
  • Podpořte funkce trávicího traktu. Možností je několik
  • Trávící enzymy (probiotika).
  • 16-24 hodin hladovky, což dovolí trávícímu traktu zregenerovat a tělo vyloučí enzymy, které následně trávení podpoří.
  • Bylinné čaje, které snižují tvorbu plynů – Anýzový, fenyklový, mátový

 Video přikládám zde!

Co o vašem zdraví napoví větry a nadýmání?

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Plynatost a nadýmání dokážou ulevit od bolavého břicha a uvolnit napětí v těle, stejně tak ale umějí otrávit každý den, vyskytují-li se častěji, než je záhodno. Většinou se jedná o přirozenou reakci těla na zpracovávání potravy. Kdy se ale vyplácí zpozornět?

Nadýmání je součást života a větry mohou běžně unikat i dvacetkrát za den. Pokud je to častěji a máte dojem, že vám plynatost občas komplikuje život, zamyslete se, zda při jídle moc nehltáte nebo nemluvíte – přitom totiž polykáte vzduch, který vás pak nadýmá.

Podobně může působit i pití brčkem nebo žvýkání žvýkačky. Zvýšená tvorba plynů by vás neměla překvapit po konzumaci luštěnin, celozrnných obilovin a zeleniny, jako je zelí, kapusta a květák.

Jsou totiž zdrojem prospěšné vlákniny, která v tlustém střevě slouží jako potrava pro bakterie produkující plyny.

Od takových běžných příčin si můžete pomoci sami zařazením fermentovaných potravin či probiotik ve formě doplňků stravy, bylinek (anýz, fenykl, heřmánek, kopřiva, kozlík lékařský) nebo vynecháním potravin, u nichž vypozorujete, že vás dráždí.

Pokud vám ale nadýmání pravidelně komplikuje život, je spojené s velkými bolestmi břicha nebo s určitými potravinami či nápoji, měli byste se poradit s praktickým lékařem, který vás případně odešle k patřičnému odborníkovi. Jaký může být důvod vašeho stavu?

Podle doktora Davida Freje z pražského Centra funkční a holistické medicíny bývá častou příčinou bakteriální nerovnováha ve střevech: „Jedná se o stav nazývaný SIBO, který se projevuje výraznou plynatostí a nadýmáním.

“ SIBO neboli syndrom bakteriálního přerůstání do tenkého střeva vzniká, když se sem dostanou bakterie z tlustého střeva, které zde nemají co dělat. Tím se naruší rovnováha a bakterie mohou začít pojídat základní složky potravy, čímž brání přirozenému trávení a vstřebávání potravy v tenkém střevě.

To se projevuje zvýšenou plynatostí a únavou, celkovou slabostí, ztrátou hmotnosti a anémií.

Za vznikem tohoto stavu bývá snížená pohyblivost sliznice tenkého střeva způsobená cukrovkou, parkinsonem, Crohnovou chorobou, jaterními problémy nebo operací střev.

Diagnóza probíhá vodíkovým dechovým testem, kdy nalačno vypijete roztok cukru krmícího bakterie a z dechu se potom měří množství plynu: čím více ho je, tím více bakterií se v tenkém střevě nachází.

SIBO se léčí primárně antibiotiky, která slouží k potlačení bakterií.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Když u jídla často mluvíte nebo hltáte, spolykáte přitom hodně vzduchu a ten se pak ven dostane opačným koncem těla jako plyn

Syndrom dráždivého tračníku postihuje tlusté střevo a nejčastěji trápí vystresované ženy. Způsobuje průjem nebo zácpu a také nadýmání. Nervy se také mohou stát citlivými na natahování a roztahování, které plyny ve střevech způsobují, což může zapříčinit bolest.

Lidem trpícím touto poruchou nemusí dělat dobře ani pohyb, protože při něm dochází k zvýšené produkci plynů.

Problémy se léčí užíváním probiotik, důležité je také dostat se do psychické pohody, takže se doporučuje věnovat se různým formám meditace či józe, případně docházet na psychoterapii.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Za přílišnou plynatostí mohou stát i nemoci, jako je cukrovka a Parkinsonova nebo Crohnova choroba

Nadměrná plynatost bývá v dospělosti velmi často způsobena nedokonalým trávením mléčného cukru. „Laktóza má tendenci na sebe vázat vodu, proto je laktózová intolerance doprovázena průjmy a také plynatostí. V tlustém střevě je laktóza přirozenou střevní mikroflórou fermentovaná na laktát, vodík a plyn metan,“ vysvětluje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.

Jiní zase mají potíže strávit obilnou bílkovinu lepek. V tomto případě ale problém nastává v tenkém střevě, kde může způsobit vážnou poruchu a ovlivnit schopnost vstřebávat živiny. Celiaky trápí nadměrná plynatost, průjem a nechtěná ztráta hmotnosti. Oba problémy se řeší odstraněním dráždivých potravin ze stravy.

Plynatost – jak se jí zbavit | BENU.cz

Plyny vznikají v našem těle přirozeně při trávení jídla, v tlustém střevě. Některé se vstřebají do krevního řečiště, jiné z těla odcházejí v podobě větrů.

Problém pak vzniká v situacích, kdy je plynatost nadměrná, častá a nedochází k jejímu odchodu normálním způsobem.

V takovém případě pak mluvíme o nadýmání, který se projeví pocitem nafouklého břicha, píchání v boku, kručení v břiše a zvýšenou plynatostí.

Samotné nadýmání a plynatost bez jiných příznaků nenaznačuje nemoc, ale jde o následek nesprávné životosprávy. Příčiny plynatosti proto hledejte mezi potravinami a nápoji, které si s oblibou dopřáváte. Je známe, že po některých potravinách vás plynatost a nadýmání téměř jistě čeká.

Mezi nadýmavé potraviny patří luštěniny, košťálová zelenina, cibule, česnek, silně kořeněná jídla, sycené vody, kynuté pečivo, obzvláště to čerstvě upečené a alkohol, především víno.

Tyto potraviny jsou bohaté na síru, která ovlivňuje střevní bakterie a vzniká sirovodík páchnoucí po shnilých vejcích.

Zapáchající plynatost trápí i lidi, kteří si s oblibou dopřávají živočišné bílkoviny, jako jsou vejce, maso a ryby.

Nadměrné plynatosti nepomáhá ani sedavé zaměstnání a s tím související nedostatek pohybu, právě naopak.

Snížená střevní peristaltika totiž brání přirozenému odchodu plynů, které se tam hromadí a vyvolávají nepříjemně pocity. Podobné je to i s plynatostí v těhotenství, kdy navíc v těle nastávající maminky působí i hormonální změny.

S nadýmáním a dalšími příznaky se potýkají lidé s intolerancí na laktózu a lepek, protože je tělo neumí normálně zpracovat.

Jak se zbavit plynatosti?

Pokud se plynatost dostaví a vy hledáte způsob, jak se zbavit nadýmání a nafouknutého břicha, vsaďte na přípravky s obsahem simetikonu. Jsou vhodné pro miminka, pro těhotné i kojící ženy a navíc rychle a účinně zbavují střeva plynů.

  • Jak kombinovat přípravky na nadýmání?

    dobry den, chtela bych vymenit espumisan za balonix med, je to stejna ucinna latka? k espumisanu davam babycalm, lze blonix med kombinovat stejne jako espumisan? a samozrejme i probiotika davame. dekuji za odpoved

  • Nadměrné nadýmání po stresu i jídle

    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, zda existuje přírodní lék na nadýmání. Asi dva měsíce, po nadměrném stresu, po jakýmkoliv jídle mě trápí nadýmání, držím bezlepkovou dietu, intolerancí na laktózu mi nezjistili. Obávám se, zda nemohu mít problém se střevy. Již několik dní jím drcený plod ostropestře mariánského. Problém s vyprázdněním nemám.
    Děkuji za odpověď.

  • Co podat novorozenci na prdíky?

    Dobrý den chci se zeptat na kapičky balonix med zda je můžu podávat novorozenci kterému jsou 11 a hodně ho trápí prdíky

Všechny dotazy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *