Thiamin (vitamin b1) – vše o zdraví

10.12.2018

Proč potřebuji vitamín B1?

Vitamín B1 nazývaný také thiamin má celou řadu pozitivních účinků na váš organismus. 

  • Thiamin (vitamin b1) – vše o zdravínapomáhá růstu a vývoji buněk
  • podporuje správnou činnost nervové soustavy a srdce
  • výrazně přispívá k normální psychické činnosti
  • posiluje tělesnou imunitu
  • zvyšuje pozornost a dlouhodobou pamět
  • normalizuje hladinu cukru v krvi
  • pomáhá tělu vyrovnávat se se stresem a „kontrolovat nálady“
  • dodá vám energii a zažene únavu

Lékaři dávkují thiamin pacientům s poruchami srdce a metabolismu, ale také například při šedém zákalu, aftech, kinetóze (Jedná se o „nemoc z pohybu“, např. v dopravních prostředcích, na lodi či na kolotoči) a dokonce i při Alzheimerově chorobě. Ve zvýšeném množství se podává při otravách arsenem, nikotinem a olovem.

Jaké množství vitamínu B1 potřebujete každý den?

Protože je thiamin rozpustný ve vodě, tělo ho snadno absorbuje a nepotřebné množství vyloučí močí. Nelze se jím tedy předávkovat. Naopak je nutné, hlídat jeho pravidelný příjem. Odborné studie prokázaly, že předávkování thiaminem (ať přírodním či syntetickým) nemá negativní účinky na organismus. Nemusíte se tak obávat, že by vám jakkoli uškodil.

Kolik miligramů thiaminu je tedy ideální přijímat každý den? Obecně se můžete setkat s doporučením tzv. minimální denní dávky okolo 10 mg. Ta je ovšem pro tělo nedostačující, a proto je vhodné aplikovat až 100 mg B1 za den.

S tím vám může pomoci například potravinový doplněk, který je schopný takovéto množství potřebné látky pojmout na jednu tabletu. (Při léčbě tzv.

Wernickeovy encefalopatie, jedná se o akutní neuropsychiatrický syndrom způsobený nedostatkem thiaminu a vyskytující se převážně u alkoholiků, lékaří aplikují nitrožilně až 100 mg thiaminu třikrát za den).

Vitamín B1 na dobrou náladu!

Vitamín B1 sehrává velmi důležitou úlohu v celkové dobré psychické kondici člověka! Jeho nedostatek způsobuje úzkost, deprese, paranoiu či celkový neklid a strach. Jednoduše řečeno. Vitamín B1 je skvělým pomocníkem, jak si udržet dobrou náladu a vyhnout se nejistotě a melancholii.

Pokud svému organismu nedodáváte potřebnou dávku, je možné pocítit také slabost a únavu. Postupně se vám může zhoršit paměť, poklesnout nálada a zvýšit podrážděnost. Ve výjimečných případech hrozí také dezorientace a celková zmatenost.

Kde thiamin najdu?

Správnou dávku thiaminu obsahuje např. potravinový doplněk VITAMINERAL. Jinak v téměř všech potravinách živočišného či rostlinného původu naleznete alespoň malé množství této látky.

V následujícím přehledu vám přinášíme ucelený seznam potravin bohatých na Vitamín B:

Zelenina (v množství 125 ml, což je zhruba polovina šálku; jedná se o vařenou zeleninu) 

  • Sójové boby – 0,28 mg
  • Hrášek – 0,22 až 0,24 mg
  • Měsíční fazole – 0,22 mg
  • Brambory – 0,15 mg

Mnoho thiaminu obsahuje také meloun, chřest, růžičková kapusta, fazole, řepa, špenát, batáta a čočka. Z ovoce je to hlavně pomeranč. Dobrým zdrojem vitamínu B jsou houby. 

Obilniny (v množství 125 ml) 

  • Pšenice – 1 mg
  • Kukuřičná mouka – 0,87 mg
  • Ovesná kaše – 0,51 mg
  • Těstoviny (vařené) – 0,21 až 0,29 mg
  • Nudle (vařené) – 0,16 až 0,21 mg

Vyšší obsah thiaminu má rovněž neloupaná rýže, ječmen a oves.

Maso (v množství 75 gramů; tepelně upravené)

  • Mleté vepřové – 0,75 až 0,77 mg
  • Vepřové – 0,43 až 1,05 mg
  • Thiamin (vitamin b1) – vše o zdravíVepřová šunka – 0,41 mg
  • Játra (kuřecí i vepřová) – 0,13 až 0,22 mg
  • Zvěřina – 0,19 až 0,38 mg

Ryby (v množství 75 gramů; pečené)

  • Pstruh – 0,11 až 0,32 mg
  • Losos – 0,11 až 0,26 mg
  • Malá štika – 0,23 mg
  • Mušle – 0,23 mg
  • Tuňák – 0,21 mg

Ostatní (v množství 125 ml):

  • Semínka (slunečnicová, lněná a sezamová) – 1,08 mg
  • Ořechy – 0,34 až 0,48 mg
  • Jedlé kaštany – 0,32 až 0,64 mg
  • Komplexní doplněk stravy VITAMINERAL (1 sáček) – až 50 mg

„POZOR: Pasterizace mléka a tepelná úprava jídla sníží obsah vitamínu B1 až o 30 %.“

Nezapomeňte zařazovat pravidelně tyto potraviny do vašeho jídelníčku. A pokud to nestíháte např. z časových nebo jiných důvodů, máte vždy k dispozici přírodní doplněk stravy VITAMINERAL, který vašemu tělu snadno a rychle zajistí potřebnou dávku (nejen) thiaminu. Vyzkoušejte ho a podpoříte svou energii, vitalitu a dobrou náladu doslova každý den!

Vitamin B1 – thiamin

Věděli jste, že při tepelné úpravě potravin, jako je vaření, pečení nebo smažení se zničí až 70 % thiaminu, který je v potravině obsažen? Proto je velmi důležité přijímat také čerstvou a tepelně neupravenou stravu.

Vitamin B1, také nazývaný jako thiamin, je ve vodě rozpustný vitamin, který v organismu člověka (stejně jako všechny ostatní vitaminy rozpustné ve vodě) nelze uchovávat. Jakýkoliv přebytek se okamžitě vyloučí močí, a proto je nutný jeho pravidelný, každodenní příjem.

Thiamin je nejméně stálý ze všech vitaminů skupiny B, proto slouží jako indikátor šetrné úpravy potravin. Jeho ztráty při tepelné úpravě potravin činí 25–70 %. Základní funkcí thiaminu v lidském organismu je přenos určitých druhů nervových signálů mezi mozkem a míchou.

Thiamin je také nezbytný pro práci enzymů, které uvolňují energii v těle.

Funkce v organismu člověka

Pokud se na biochemicou funkci thiaminu podíváme podrobněji, zjistíme, že hraje nezbytně důležitou roli v metabolismu sacharidů, které jsou hlavní zdrojem energie pro všechny buňky našeho organismu.

Tím se vysvětluje, proč právě mozek a nervový systém (orgány, které jsou extrémně citlivé na metabolismus sacharidů) vykazují známky poruch při nedostatku thiaminu.

Tento vitamin je také zapojen do přeměny mastných kyselin, degradačních produktů tuků, na steroidní hormony jako např. kortizon nebo progesteron. Také je nezbytný pro správný růst a udržování zdravé pokožky.

Jak již bylo zmíněno výše, thiamin je nezbytný při trávení sacharidů, a proto je potřebný denní příjem thiaminu závislý na příjmu sacharidů. Pokud zvýšíme příjem sacharidů (ať už komplexních sacharidů – škrobů – nebo sacharidů jednoduchých – cukrů), je nutno zvýšit i příjem vitaminu B1.

Zvýšená potřeba thiaminu je také při zvýšeném metabolismu organismu, např. při tělesných aktivitách, horečnatých onemocněních, v těhotenství nebo během kojení, ale také při jakémkoliv fyzickém nebo psychickém zatížení.

Riziko deficitu thiaminu může vzrůstat také při nadměrné konzumaci čaje nebo kávy (kofeinové i bezkofeinové), protože látky obsažené v těchto nápojích mohou ovlivňovat efektivní vstřebávání thiaminu.

Historie

Mezi lety 1930 a 1940 bylo oznámeno objevení mnoha vitaminů ze skupiny B. Thiamin byl objeven v roce 1934.

Objevení tohoto vitaminu bylo klíčem k porozumění a vyléčení onemocnění zvaného „beriberi“.

Toto onemocnění vzniklo s rozvojem potravinářské technologie, ale název pochází z východního indického dialektu a v překladu znamená „slabost“.

Beri-beri, vysilující a často fatální onemocnění, nebylo vážným zdravotním problémem mezi běžnou asijskou populací (běžně konzumující rýži) do konce 19. století.

Tehdy došlo k rozvoji potravinářských technologií a rýže se začala loupat a leštit. Tímto procesem došlo k odstranění vnějších hnědých vrstev zrna a zůstávalo pouze hladké bílé jádro.

Rýže zbavená povrchových obalových částí ztratila většinu přítomného thiaminu.

Nebylo překvapující, že velmi brzy po rozvoji této technologické úpravy rýže se začalo onemocnění beri-beri velmi rychle rozšiřovat v celé Asii. Podobná situace nastala v zemích, kde základem stravy byla, místo rýže, pšenice.

Zajímavé:  Síla meduňky lékařské – vše o zdraví

Bílá mouka, zbavená povrchových vrstev zrn, začala nahrazovat dříve běžně používanou mouku celozrnnou. Stále se zvyšující výskyt onemocnění beri-beri podněcoval snahy objevit jeho příčinu a účinnou léčbu.

Tyto objevy na sebe nechaly čekat ještě téměř 50 let, dokud nebyl objeven thiamin a jeho funkce v organismu.

Automatický překlad do češtiny k dispozici (návod pro nastavení) Zdroj: www.youtube.com

Lékař japonského námořnictva, K. Takaki, byl prvním, kdo předpokládal souvislost mezi výživu a onemocněním beri-beri. Již kolem roku 1880, Takaki usiloval o zjištění příčin tohoto onemocnění, které postihovalo velkou část japonských námořníků, během dlouhých výprav.

Tato situace velmi připomínala situaci s onemocněním kurděje. Takaki vytvořil hypotézu, že příčinou onemocnění beri-beri je chyba ve stravě námořníků. K ověření této hypotézy, Takaki přidal k běžné stravě námořníků (rýže) ještě maso a mléko.

Pouze několik málo námořníků poté onemocnělo – a to ti, kteří odmítali konzumovat maso a mléko.

Další důkazy pocházejí z indonézského ostrova Java, kde své pokusy na kuřatech prováděl holandský lékař Cristiaan Eijkman.

Zjistil, že kuřata krmená loupanou rýží projevovala symptomy podobné těm při onemocnění beri-beri. Pokud začal kuřata krmit neloupanou rýží, symptomy brzy vymizely.

Eijkman poté vyzkoušel podobný experiment také na lidech a zjistil, že neloupaná rýže je prevencí a léčbou onemocnění beri-beri.

Až do roku 1910 stále zůstávalo záhadou, co za výjimečnou látku se ukrývá v neloupané rýži. Chemik Robert Williams analyzoval tekutinu, vytěženou z toho, co vzniklo při leštění rýže.

Pečlivě testoval každou získanou látku na její vliv na polyneuritidu – onemocnění u kuřat, které je podobné beri-beri.

V roce 1934, Williams konečně izoloval látku, která dokázala vyřešit hádanku jménem beri-beri – výsledkem byl vitamin thiamin.

Doporučený denní příjem

Dle přílohy č. 5 k vyhlášce č. 225/2008 Sb. je doporučená denní dávka (DDD) thiaminu 1,1 mg.

Doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek se vztahují na celkový denní příjem vitaminů a minerálních látek.

Za zdroj vitaminů a minerálních látek lze považovat doplňky stravy s obsahem alespoň významného množství vitaminů a minerálních látek, za které se považuje nejméně 15 % z hodnot doporučených denních dávek, které je obsaženo ve 100 g nebo 100 ml nebo v jednom balení, pokud toto balení obsahuje jednu porci.

Projevy nedostatku

Všeobecné příznaky nedostatku vitaminu B1 jsou nespecifické a patří mezi ně například svalová únava, nechutenství, hubnutí nebo podrážděnost.

Deficit vitaminu B1 se projevuje jako neurologické onemocnění beri-beri. Toto onemocnění má dvě různé formy – „suchá forma“ (paralytická) a „mokrá forma“ (edematózní).

Příznaky „suché formy“ beri-beri mohou být ztuhlost svalů, svalová slabost, ztráta chuti k jídlu nebo nervové poruchy. Na druhou stranu příznakem „mokré formy“ beri-beri je nadměrné hromadění tekutin v organismu, zejména v dolních končetinách.

Pokud se vyskytují těžké formy obou případů onemocnění, dochází také k postižení funkce srdce a oběhového systému a může dojít až k srdečnímu selhání.

V současné době, ve vyspělých zemích, nastává nedostatek thiaminu jen zřídka. Ovšem například alkoholici jsou velmi často ohroženi nedostatkem vitaminu B1 a může se u nich vyvinout neurologické onemocnění známé jako Wernicke-Korsakoff syndrom.

Všeobecně můžeme říci, že nedostatek vitaminu B1 se může vyskytnout u osob, které mají nedostatečně pestrou a vyváženou stravu. Deficit může nastat u kojených dětí, jejichž matky mají nedostatek thiaminu ve stravě.

Částo se beri-beri vyskytuje u osob s vysokým příjmem sacharidů ve stravě (převážně z loupané rýže a obilovin) a současně s příjmem antivitaminových faktorů, jako je například bakteriální thiamináza ze syrových ryb.

Beri-beri se běžně vyskytuje převážně v asijských státech.

Zdroj: www.youtube.com

Nejdůležitější přírodní zdroje

Thiamin (vitamin b1) – vše o zdraví

Droždí, vnitřnosti, celozrnné obiloviny, obilné klíčky, vepřové maso, brambory, ovoce, zelenina, mléčné výrobky.

Toxicita

Nebyly zjištěny žádné toxické účinky.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro thiamin používat následující tvrzení.

Thiamin přispívá k normálnímu:

  • energetickému metabolismu,
  • činnosti nervové soustavy,
  • psychické činnosti,
  • činnosti srdce.

Zajímavosti

Látky, které vstřebávání usnadňují

Vitamin C a kyselina citronová, které se vyskytují v pomerančích a ostatních citrusových plodech, mohou zabránit zničení thiaminu. Vitaminy skupiny B mají tendenci vzájemně působit na zvýšení vstřebávání.

Látky, které vstřebávání omezují

Dlouhodobé užívání antacid (látky užívané při poruchách trávení) snižuje hladinu vitaminu B1 v těle stejně tak jako požívání alkoholu.

Kofein v kávě, tanin v čaji a oxid siřičitý, který se využívá např. jako konzervant při sušení ovoce, nepříznivě ovlivňují vstřebávání vitaminu B1.

Pravidelná konzumace sushi nebo syrových ryb v jakékoliv jiné formě může snížit vstřebávání vitaminu B1, protože syrové ryby obsahují enzymy, které thiamin rozkládají.

Stabilita

Vitamin B1 je citlivý na vyšší teplotu, vzdušný kyslík a světlo.

— konec článku —

Poznejte své živiny: B vitamíny a podpora energie

Thiamin (vitamin b1) – vše o zdraví

Co jsou B vitamíny?

Komplex vitamínů B tvoří 9 samostatných vitamínů skupiny B. Přestože je každý z těchto vitaminů z chemického hlediska odlišný, často jsou označovány společným termínem „B-komplex“, protože spolupracují při regulaci několika důležitých funkcí organismu.

  • Do skupiny vitamínů B patří:
  • • vitamín B1 (thiamin),
  • • vitamín B2 (riboflavin),
  • • vitamín B3 (niacin),
  • • vitamín B6 (pyridoxin),
  • • kyselina listová,
  • • vitamín B12 (kobalamin),
  • • kyselina pantothenová,
  • • biotin.
  • Jaké benefity mají B vitamíny?
  • Vitamíny skupiny B mají v organismu několik funkcí a mohou poskytnout nutriční podporu pro zvládnutí různých zdravotních stavů. Uvádíme přehled některých úloh:

Komplex vitamínů B tvoří 9 samostatných vitamínů skupiny B. Přestože je každý z těchto vitaminů z chemického hlediska odlišný, často jsou označovány společným termínem
„B-komplex“, protože spolupracují při regulaci několika důležitých funkcí organismu.
Do skupiny vitamínů B patří: • vitamín B2 (riboflavin), • vitamín B6 (pyridoxin), • vitamín B12 (kobalamin), Jaké benefity mají B vitamíny?
Vitamíny skupiny B mají v organismu několik funkcí a mohou poskytnout nutriční podporu pro zvládnutí různých zdravotních stavů. Uvádíme přehled některých úloh:

B vitamíny Hlavní funkce a zdravotní výhody
Vitamín B1 (thiamin) • Pomáhá organismu přeměňovat živiny na energii.
• Přispívá ke správné činnosti nervového systému.
Vitamín B2 (riboflavin)
  1. • Pomáhá organismu přeměňovat živiny na energii.
  2. • Přispívá k zachování dobrého zraku.
  3. • Přispívá k udržení zdravé pokožky.
Vitamín B3 (niacin)
  • • Pomáhá organismu přeměňovat živiny na energii.
  • • Přispívá ke správné činnosti nervového systému.
  • • Přispívá k udržení zdravé pokožky.
Vitamín B6 (pyridoxin) • Pomáhá organismu přeměňovat živiny na energii.
• Podporuje tvorbu červených krvinek.
Kyselina listová • Podporuje dělení a růst buněk.
• Pomáhá v prevenci defektů neurální trubice, když se užívá před otěhotněním nebo v raném stádiu těhotenství. 
Vitamín B12 (kobalamin) • Pomáhá organismu přeměňovat živiny na energii.
• Přispívá ke správné činnosti nervového systému.
Kyselina pantothenová • Pomáhá organismu přeměňovat živiny na energii.
• Podporuje tvorbu hormonů.
Biotin • Pomáhá organismu přeměňovat živiny na energii.
• Přispívá k udržení zdravých vlasů a pokožky.
  1. Jaké jsou nejlepší potravinové zdroje B vitamínů?
  2. B vitamíny se vyskytují v mnoha potravinách, jako např.:
  3. • maso, ryby a drůbež,
  4. • vajíčka,
  5. • mléčné produkty (např. mléko a jogurty),
  6. • listová zelenina,
  7. • fazole,
  8. • fortifikované cereálie a chléb.

Vitamíny B jsou rozpustné ve vodě a tělo si je neukládá do zásoby. Proto je nutný jejich denní příjem.

Přestože se B vitamíny nacházejí v poměrně široké škále potravin, v průběhu skladování, mytí, přípravy a vaření se snadno ztrácejí nebo zničí. Kromě toho je většina těchto vitamínů odstraněna během procesu rafinace obilovin a obilných produktů.

  • Přestože některé z těchto základních živin jsou nahrazeny v procesu fortifikace, mnohé vysoce zpracované potraviny neobsahují adekvátní množství B vitamínů.
  • Proč je možné, že nemáme dostatek B vitamínů?
  • • Jsou rozpustné ve vodě a tělo si je neukládá do zásoby.
  • • Ve zvýšené míře konzumujeme vysoce zpracované potraviny, které mají nízký obsah vitamínů B.
  • • Lehce se zničí během skladování, mytí, přípravy a vaření.
  • • Mnozí lidé drží různé diety.
  • • Užívání antibiotik může snížit hladinu B vitamínů.
  • • Odčerpávají jejich stres, kouření a konzumace alkoholu.
  • • Těhotné ženy mají zvýšenou potřebu kyseliny listové.
  • • S přibývajícím věkem (> 50 let) klesá schopnost absorbovat vitamín B12.
  • Jak může doplněk stravy s B vitamíny přispět ke zvýšení energie?
  • Při nedostatečné hladině B vitamínů tyto nejsou k dispozici na tvorbu energie a správnou funkci psychiky, což vede k únavě, žaludeční nevolnosti, různým nervovým onemocněním a snížené odolnosti proti nachlazení, virovým infekcím a jiným onemocněním.
Zajímavé:  Duševní choroba - vše o zdraví

V období zvýšené fyzické nebo psychické zátěže dokáží B vitamíny zvýšit hladinu energie a přispět ke správné funkci nervového systému tím, že potlačují úzkost, depresi, podrážděnost a nervozitu. B-komplex poskytuje terapeutickou dávku osmi B vitamínů, která podpoří organismus a pomáhá zvládnout tyto zdravotní problémy.

V čem je výjimečný B-komplex 100 mg s postupným uvolňováním?

B-komplex 25 mg tablety na cucání s příchutí lesních plodů obsahuje 25 mg nebo 25 µg všech B vitamínů kromě kyseliny listové (30 µg) a B-komplex s vitamínem C obsahuje 50 mg vitamínu B3, inositolu a cholinu, 25 mg kyseliny pantothenové, 15 mg kyseliny paraaminobenzoové, 5 mg vitamínu B1, B2 a B6, 50 µg kyseliny listové, 10 mg vitamínu B12 a biotinu, zatímco B-komplex 100 mg s postupným uvolňováním obsahuje 100 mg nebo 100 µg každého vitamínu B s výjimkou kyseliny listové (400 µg).

Jelikož všechny B vitamíny jsou rozpustné ve vodě, váš organismus si vezme potřebné množství a zbytek vyloučí. Pro dosažení maximální absorpce je proto nutné rozdělit dávky na celý den. Můžete si také zvolit přípravek s vyšší dávkou s postupným uvolňováním, který zajistí uvolňování menších množství B vitamínů po dobu 6 – 8 hodin.

Vzhledem k tomu, že vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě a je třeba je doplňovat každý den, můžete B-komplex užívat dlouhodobě – ať už na podporu celkového zdraví, zvýšení energie nebo zvládání stresu.

Existují nějaké vedlejší účinky, resp. doplňky stravy / léky, které není vhodné užívat společně s B vitamíny?

Nejsou žádné významné upozornění na vitamíny B, pokud se užívají podle pokynů. Avšak vzhledem k tomu, že několik léky na předpis mohou s vitamíny B interagovat, resp. je odčerpávat, je vhodné poradit se o jejich užívání s lékařem.

Recept: Caprese pošírovné vajíčka s toastem – příliv energie

Vitamín B12, známý díky jeho schopnosti dodat energii, se nachází hlavně v živočišných produktech včetně vajíček. Kombinace čerstvých pošírovaných vajíček s výborným salátem caprese je lahodná. Ideální jídlo na jarní dny!

  1. 1 plátek bagety (opečený)
  2. 2 pošírované vajíčka
  3. ½ hrnku rukoly
  4. 5 ks cherry rajčat (přepůlené)
  5. 4 ks mini mozzarelly (nakrájené na plátky)
  6. Zlehka opečte hrubší plátek bagety nebo jiného pečiva dle vlastního výběru.
  7. Na bagetu položte čerstvé pošírované vajíčka, rukolu, rajčata a plátky mini mozzarelly.
  8. Pokapejte olivovým olejem a ihned podávejte.

Thiamin – vitamín B1

Thiamin (vitamin b1) – vše o zdraví

Thiamin je klíčovým člen vitaminů skupiny B. Závažné nedostatky tohoto vitaminu již patří dávné minulosti, ale i jeho mírný deficit může mít nepříjemné zdravotní následky. Organismus neumí thiamin skladovat a navíc má tento vitamin v těle dosti nepřátel. Například soda jej rozkládá a káva úplně ničí (a to i káva bez kofeinu, podobně působí i černý čaj).

Požívání většího množství moučných jídel, sladkostí a zákusků zvyšuje potřebu vitaminu B1. Člověk tohoto vitaminů potřebuje velké množství, zvláště děti v období růstu a žena po padesátém roku. Dále v těhotenství a období kojení.

Například tzv. krátkodobá paměť je zpravidla důsledek nedostatku thiaminu, dále potom špatná koncentrace, citlivost, nejistota, změny tlaku a tepu, nespavost, zmatenost, deprese a melancholie. Také dialýza ničí vitamin B1.

U lidí se srdečními onemocněními může thiamin zlepšit funkci srdečního svalu.

Při onemocněních nervů snižuje thiamin na nejmenší míru pocity snížené citlivosti v končetinách, brnění, což je problém, který sužuje hlavně nemocné diabetem či jinou chorobou poškozující nervový systém.

Vitamin B1 v kombinaci s ostatními členy skupiny vitaminů B můžou účinně zlepšovat trávení a tím tedy uklidňovat trávicí potíže. Je vědecky prokázáno, že nedostatek thiaminu souvisí se zhoršováním duševních chorob.

Vysoké dávky tohoto vitaminů jsou v těchto případech velmi prospěšné. Vitamin B1 také podporuje paměť hlavně u seniorů a i u nemocných Alzheimerovou chorobou. Lékaři též používají tento vitamin při léčení abstinenční psychózy při léčbě alkoholismu a drogových závislostí.

Například léčba epilepsie či jiná proti záchvatová opatření výrazně narušují vstřebávání thiaminu, takže lidé, kteří takové léky užívají, potřebují neustále doplňovat jeho mimořádné dávky.

Hladina thiaminu se rapidně snižuje dlouhodobou léčbou diuretiky, což jsou léky na odvodnění organismu a při drastických odtučňovacích dietách.

VITAMIN B1 POMÁHÁ:

  • zlepšovat náladu
  • udržuje nervy v „dobrém stavu“
  • podporuje chuť k jídlu a dobré trávení
  • brání únavě
  • posiluje srdeční sval
  • podporuje přeměnu energie

KOLIK VITAMINU B POTŘEBUJEME:

  • děti narození do 7 let: 1 mg na den
  • od 7 do 14 let: 1,5 mg na den
  • mládež nad 14 let: 2 mg  na den
  • dospělí při běžném zaměstnání: 3 mg na den
  • dospělí při těžkém zaměstnání: 3,5 mg na den
  • těhotné ženy: 2,5 mg na den
  • kojící ženy: 3 mg na den

Potřeba tohoto vitaminů stoupá při léčbě antibiotiky, při velkém psychickém vypětí, průjmech, rekonvalescenci po různých nemocech, onkologických problémech, po chemoterapiích či jiných fyzických námahách.

Nejdostupnějším zdrojem tohoto vitaminu je pivovarské droždí, pšeničné otruby, klíčky, ovesné vločky (co nejméně upravené), fazole, brambory, černý chléb, játra, rýže natural, pohanka, chřest, listová zelenina, mandle, vlašské a lískové oříšky, dýňová semínka, skopové maso, vejce, květák. Thiamin není obsažen v semenech sezamu a slunečnice.

Vitaminy B skupiny jsou klíčové pro energetický metabolismus

Ostatně, metabolický obrat, tedy úroveň spalování, v průběhu fyzické zátěže, je závislá na koncentraci riboflavinu, thiaminu a pyridoxinu.

Vzhledem k tomu, že vydatným zdrojem mnoha vitaminů B skupiny jsou obiloviny, není vhodné v rámci redukčních diet zcela vyřazovat pečivo a přílohy.

Stačí pouze omezit konzumované množství a zaměřit se na kvalitu – v tomto případě myšleno na celozrnné obiloviny.

Vitamin B1 je nezbytný pro správnou funkci srdce, nervového systému a pro metabolismus sacharidů. Jeho nedostatek je častý zejména v zemích, kde se konzumuje především neloupaná rýže. Nemoc z nedostatku vitaminu B1 se nazývá beri-beri.

S nedostatečným příjmem, kdy se již objevují příznaky nízkého příjmu tohoto vitaminu, se můžeme setkat i u nás. Příčinou je tzv. „západní“ způsob stravy – nadbytek cukrů, nízký příjem vlákniny z celozrnných obilovin, vyšší příjem alkoholu. K nedostatku vedou i přísné redukční diety.

Projevy nedostatku vitaminu B1 se týkají jednak srdce – vyšší tepová frekvence, pocit svírání na hrudi, jednak nervového systému – deprese, strach, podrážděnost. Vzhledem k důležitosti tohoto vitaminu jej najdeme jak v rostlinné (luštěniny, celozrnné obiloviny), taž živočišné říši (maso, játra).

Zajímavé:  Alergie na chlad - vše o zdraví

Metabolizují jej dokonce i mnohé mikroorganismy, proto jeho výborným zdrojem jsou pivovarské kvasnice.

Vitamin B2 je nutný pro získávání energie z bílkovin, tuků i sacharidů, je nezbytný i pro dobrou funkci očí, kůže, nervů, imunitního systému. Hlavním zdrojem jsou luštěniny, cereálie, játra, maso a mléčné výrobky.

Nedostatek se běžně nevyskytuje, nejčastěji jej pozorujeme u osob, které nepijí mléko a nejí mléčné výrobky. Vyšší příjem vitaminu B2 je žádoucí při redukčních dietách, zejména v kombinaci se s cvičením.

Nedostatek se projevuje záněty rohovky, světloplachost, záněty sliznice ústní, seborea, akné.

  • Vitamin B6 (pyridoxin – z rostlinných zdrojů, pyridoxal, pyridoxamin – ze živočišných zdrojů)

Vitamin B6 je nutný pro získávání energie z bílkovin, má i velmi důležitou úlohu v metabolismu homocysteinu. Zvýšená hladina homocysteinu je považován za rizikový faktor vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Vitamin B6 je široce rozšířen v rostlinných a živočišných potravinách, za zmínku stojí zejména ryby, drůbež, cizrna, avokádo, brambory, banány.

Požadavek na příjem vitaminu B6 je závislý na mnoha faktorech, zejména na příjmu bílkovin – potřeba vitaminu B6 se zvyšuje, pokud se zvyšuje příjem bílkovin.

Při tepelné úpravě pokrmů je třeba počítat s poměrně značnými ztrátami, především pokud se týká živočišných zdrojů, v případě pyridoxinu jsou ztráty nízké. Nedostatek vitaminu B6 se projevuje seboroickými vyrážkami v oblasti, očí, nosu a rtů, záněty v ústech, anémií, nespavostí, přecitlivělostí.

  • Vitamin B12 (kyanokobalamin)

Vitamin B12 plní v organismu řadu úloh, zahrnujících tvorbu červených krvinek, látkovou přeměnu bílkovin a tuků, je nepostradatelný i při tvorbě genetického materiálu.

Vitamin B12 se nachází pouze v potravinách živočišného původu (zejména maso, játra, ryby, vejce, sýr), tudíž jeho hladiny musí být sledovány u stoupenců alternativních směrů stravování.

Pro jeho dobré vstřebávání je důležitý i dostatečný příjem riboflavinu, niacinu, hořčíku a vitaminu B6. Projevem nedostatku je perniciózní anémie a neurologické poruchy.

Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu DNA a červených krvinek. Vzhledem k relativně nízkému obsahu kyseliny listové v běžné stravě a značným ztrátám, které nastávají během kulinářského zpracování potravin, může vzniknout její nedostatek poměrně snadno, i při vyváženém jídelníčku.

Vztah mezi příjmem kyseliny listové a snížením rizika závažných postižení plodu (např. rozštěpy páteře) je znám již dlouhou dobu. Nedostatečný příjem (hypovitaminóza) je také dávána do souvislosti s předčasnými porody a zvýšenou potratovostí.

Z těchto důvodů se doporučuje ženám, které plánují otěhotnět, užívat alespoň 1 měsíc před plánovaným otěhotněním kyselinou listovou. Doporučená dávka kyseliny listové je 0,4 mg/den. Jak napovídá název, bohatým zdrojem kyseliny listové je tmavě zelená listová zelenina, v menší míře celozrnné pečivo, mléčné výrobky a pečivo.

U žen, u kterých se v předcházejícím těhotenství objevil defekt neurální trubice, je doporučená dávka kyseliny listové 4-5 mg/den. Ovšem pokrýt doporučenou dávku z přírodních zdrojů nebývá vždy lehké; 0,4 mg kyseliny listové je obsaženo v 400 g listové zeleniny, 1kg ovoce, 450 g oříšků nebo 1,2 kg sýra.

Obecně se doporučuje během dne sníst alespoň 5 porcí ze skupiny obilovin, 7 porcí ze skupiny ovoce a zeleniny a nejméně 3 porce mléčných výrobků. Zajímavostí je, že dostatečný příjem kyseliny listové snižuje riziko rakoviny plic a tlustého střeva u mužů, zvláště u mírných alkoholiků.

Kyselina pantothenová je u lidí i u zvířat esenciálním faktorem pro růst a reprodukci je klíčová v metabolismu aminokyselin, tuků a sacharidů.

Minimální příjem kyseliny pantothenové lze zajistit bez větších obtíží běžnou stravou, proto se klinické projevy nedostatku u člověka prakticky nevyskytují. Zdrojem kyseliny pantothenové jsou maso, ryby, vnitřnosti, luštěniny a celozrnné obiloviny.

U podvyživených lidí se nedostatek projevuje úplnou vyčerpaností, silnou únavou, slabostí, nespavostí, depresemi, popisován je tzv. „syndrom pálení nohou“.

  • Niacin (kyselina nikotinová a její amid)

Niacin je nutný pro získávání energie ze sacharidů, správnou funkci nervového systému, zdravý spánek a zdravou kůži.

Lidský organismus si umí vytvořit niacin z tryptofanu, z potravních zdrojů to jsou zejména játra, maso, kvasnice, rýže a obiloviny.

Obsah kyseliny nikotinové velmi záleží na stupni vymletí, proto je doporučováno upřednostňovat celozrnné obiloviny. Nedostatek je vzácný, objevuje se však v zemích třetího světa, kde je hlavní obilovinou kukuřice a čirok.

Biotin je nutný pro získávání energie z hlavních živin a pro zdravé vlasy a nehty.

Nedostatek biotinu je velmi vzácný, mohl by teoreticky nastat, pokud by člověk konzumoval značné množství syrového bílku obsahující avidin, látku, která znemožňuje využití biotinu.

Zdrojem biotinu jsou kvasnice, čokoláda, houby, květák, hrášek, žloutek, vnitřnosti, maso, sójové výrobky, ovesné vločky.

Thiamin Léčiva tbl.20x50mg (blistr) – 119,00 € — Mujlekarnik.cz

Upozornění: Příbalový leták nebyl nalezen.

  • Text příbalového letáku – pro volně prodejný přípravek
  • Informace pro použití, čtěte pozorně
  • THIAMIN LÉČIVA
  • (Thiamini hydrochloridum)
  • Držitel rozhodnutí o registraci / Výrobce

Zentiva, k.s., Praha, Česká republika

  1. Složení
  2. Léčivá látka: Thiamini hydrochloridum (Vitamin B1) 50 mg v l tabletě
  3. Pomocné látky: Laktóza, kukuřičný škrob, želatina, mastek, stearan hlinitý
  4. Indikační skupina
  5. Vitamin
  6. Charakteristika

Vitamin B1, thiamin, je nezbytný pro činnost některých enzymů, uplatňuje se při štěpení a zužitkování cukrů a škrobů, které dodávají tělu energii. Je důležitý pro normální činnost nervového systému, svalů a srdce. Denní potřeba thiaminu je 1-2 mg.

Vyvážená strava poskytuje přiměřené množství thiaminu. U starších lidí a u lidí s vysokou spotřebou energie, např. při zvýšené tělesné námaze, v těhotenství a kojení, při dlouhodobém stresu, u chorob se sníženým vstřebáváním živin ze střeva, u alkoholizmu ap. jeho potřeba vzrůstá.

Indikace

Thiamin Léčiva se užívá u dospělých i dětí při předcházení a léčení stavů z nedostatku vitaminu B1, jako je např.

onemocnění nervstva centrálního a periferního, duševní choroby, onemocnění svalů provázených svalovou slabostí, křečemi, onemocnění srdce s bušením a srdeční slabostí, u stavů porušené výživy u alkoholiků a při těžkých infekcích, při léčení některými antibiotiky a chemoterapeutiky.

  • Přípravek lze užívat v těhotenství a při kojení.
  • O vhodnosti užívání přípravku při Vašem onemocnění se poraďte s lékařem.
  • Kontraindikace
  • Thiamin Léčiva se neužívá při přecitlivělosti na některou složku přípravku.
  • Přípravek není určen pro děti do 3 let.
  • Nežádoucí účinky

Při doporučovaném dávkování obvykle nedochází k nežádoucím účinkům, protože každý nadměrný přívod thiaminu se vyloučí močí. Zcela výjimečně může dojít u citlivých osob k alergické reakci, která se projeví zčervenáním kůže a svěděním. Při výskytu těchto nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se poraďte s lékařem.

  1. Interakce
  2. Thiamin Léčiva neovlivňuje účinky jiných současně užívaných léků, přesto při předepisování léku informujte lékaře, že užíváte tento přípravek.
  3. Dávkování a způsob použití

Dávkování a délku léčby určuje lékař podle charakteru onemocnění. Dospělí užívají obvykle 1 tabletu 1-3x denně, v závažných případech až 6 tablet za den. Dětem se podává denně – tablety.

Upozornění

Během léčby není vhodné pít alkoholické nápoje.

Při užití nadměrného množství tablet může dojít k předrážděnosti, v tomto případě vyhledejte lékaře.Bez porady s lékařem neužívejte současně směsi vitaminů s obsahem thiaminu.

  • Varování
  • Přípravek nesmí být používán po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu.
  • Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí.
  • Balení
  • 20 tablet
  • Datum poslední revize

25.9.2009

2/2

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *