Bolesti žlučníku – vše o zdraví

Kdo zažil problémy se žlučníkem, potvrdí, že patří mezi ty nejbolestivější. V mnoha případech si za ně ale můžeme sami. Záněty žlučníku způsobuje především přejídání, nevhodné dráždivé potraviny a v neposlední řadě také stres. Když už ale problém nastane, co jíst při zánětu žlučníku?

Žluč se vytváří v játrech a žlučník využívá jako zásobník. Po jídle pak žluč odtéká prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde pomáhá s trávením tuků. Průměrně tělo vytvoří kolem půllitru žluče denně.

Když se ale nezdravě stravujeme, žlučník přemáháme a ten pak bolí. Často dochází i k velmi bolestivým záchvatům, tvorbě žlučových kamenů a v krajním případě i k poškození funkce celého žlučníku.

Laparoskopická operace je pak nevyhnutelná.

Bolesti žlučníku - Vše o zdraví

Silné bolesti se projevují nejčastěji po tučném jídle, smaženém, alkoholu nebo sladkostech. Snažte se tedy této stravě vyhýbat. Nejlepší prevencí je se nepřejídat. 

Co dělat, když bolí žlučník

Při podráždění žlučníku sáhněte po lécích, které zvyšují tvorbu žluči (tzv. choleretika). Nejezte (dokud bolest neustane) a pijte pouze hořký čaj. Až bolesti přejdou, začněte pomalu jíst rohlíky (lépe, když jsou starší) nebo suchary.

Když se problémy často opakují, je nutné přejít k odstranění žlučníku. Pokud se přece jen operaci nevyhnete, je důležité, abyste poté dodržovali dietu po odstranění žlučníku.

Bolesti žlučníku - Vše o zdraví

Mezi bylinky, které uleví od bolestí a potíží se žlučníkem jsou smetánka lékařská, ostropestřec mariánský, smil písečný, máta peprná, jablečník obecný, oregáno (dobromysl), artyčok, měsíček lékařský nebo řepík lékařský. 

Mátový čaj může velmi efektně ulevit při žlučníkových bolestech způsobených těžkou stravou nebo kaménky. Díky svým spasmolytickým vlastnostem uvolňuje žlučovod a tím odstraňuje bolest.

Zmírňuje i nadýmání a další trávicí obtíže. Zalijte 1 vrchovatou lžičku máty peprné 250 ml vody a nechte 10 minut vyluhovat. Pijeme po malých doušcích 2x denně vlažný čaj 30 minut před jídlem či po jídle.

Pampeliška lékařská podporuje správné fungování žaludku, slinivky, jater i žlučníku. Stimuluje produkci všech trávicích šťáv, podporuje peristaltiku a tím krásně čistí naše tělo zevnitř.

Čaj z kořene pampelišky si připravíme tak, že 1 čajovou lžičku čerstvého či sušeného kořene povaříme ve 250 ml vody po dobu 5 minut. Následně necháme 5 minut vyluhovat. Pijeme po malých doušcích 2x denně vlažný čaj 30 minut před jídlem.

 Pampelišková nebo čekanková káva je vhodnou alternativou klasické kávy, která našemu žlučníku neškodí, ale prospívá. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Žlučníková dieta

První den po operaci je nutné dostatečně pít, abyste si pročistili organismus. Vhodné jsou žlučníkové čaje. Vyhýbejte se černé kávě, která dráždí žlučník! Další den si můžete dát poctivý vývar. Poté jogurt nebo třeba krupicovou kaši. Tím ale rozhodně dieta po operaci žlučníku nekončí.

Bolesti žlučníku - Vše o zdraví

  • Konzumujte stravu s co nejnižším obsahem tuků. Je třeba snížit i množství zdravých olejů, oříšků, másla, avokáda a vajec.
  • Dodržujte pravidelnost v jídle a mezi jídly si ponechte dostatečný prostor na strávení jídla – ideálně je jíst 3x denně po 5 – 6 hodinách.
  • Hlídejte si pitný režim – ideálně byste měli vypít 2 litry čisté vody a 2 hrnečky vašeho bylinného čaje.
  • Vyhněte se studeným a ledovým nápojům a jídlům přímo z ledničky.
  • Dbejte na pravidelnou stolici.

(PharmDr. Kamila Horníčková)

Co jíst:

  • nenadýmavou, nepálivou zeleninu bez zrníček, jako je mrkev nebo salát
  • téměř jakékoliv ovoce, kromě toho se zrníčky (např. bobuloviny)
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • libové, netučné maso (hlavně krůtí, kuřecí, králičí), ryby
  • masové a zeleninové vývary
  • vepřovou dušenou, krůtí či kuřecí šunku
  • bílé pečivo, toastový chléb, suchary, dětské piškoty

Bolesti žlučníku - Vše o zdraví

Vyhýbejte se čerstvému, ještě teplému pečivu, které hodně nadýmá, a celozrnnému pečivu. Stejně tak zelenině, jako je zelí, kedlubny, luštěniny, ale i cibule a česnek. Sbohem dejte i sladkostem – především čokoládě, různým sušenkám, dortíkům, a dokonce i kakau. Velké bolesti vám může způsobit tučné maso a uzeniny, smažená jídla, různé dresinky a majonézy. Také nejezte ořechy, které hodně dráždí.

Modelový jídelníček na žlučníkovou dietu

  • Snídaně: ovesná kaše vařená v mandlovém mléce se strouhaným jablkem a medem
  • Svačina: mrkvový salát s jablkem
  • Oběd: kuře (dušené) s bramborem
  • Svačina: banán
  • Večeře: rizoto s vhodnou zeleninou
  • Snídaně: krupicová kaše
  • Svačina: celerový salát
  • Oběd: telecí kotlety a bramborová kaše
  • Svačina: jablko (nejlépe oloupané)
  • Večeře: těstovinový salát se zeleninou a kousky rybího masa

Tento seznam berte spíše jako doporučení. Každý „žlučníkář‘ sám nejlépe ví, které potraviny mu nedělají dobře. Ale ani zdraví lidé by neměli svůj žlučník namáhat. 

Bolesti žlučníku - Vše o zdraví

Nechce se vám vařit žlučníkový čaj? Lihová tinktura z léčivých bylin ve formě žlučníkových kapek vám uleví, je hned po ruce a vejde se do každé kabelky. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Strava při onemocnění žlučníku

Bolesti žlučníku - Vše o zdraví

Stále častěji ke mně pro pomoc přicházejí klienti, co mají, nebo se domnívají, že mají, problémy se žlučníkem.  Pomocí kondičního orgánového skeneru jsem schopna rozlišit, zda se jedná o nedostatečnost žlučníku, či zánět, případně to, že tyto problémy nejsou způsobené tímto orgánem. Proto bych se v tomto příspěvku ráda zmínila o preventivních i léčebných dietárních opatřeních žlučníku.

K čemu nám tento malý orgán slouží?

Žlučník je uzpůsoben v těle jako zásobárna žluči. Žluč se vytváří v játrech a žlučník využívá jako zásobník. Po jídle pak žluč odtéká prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde pomáhá s trávením tuků.

Konkrétně tak, že působí na tuk jako povrchově aktivní látka, z tuku tvoří jemné kapičky a ty pak prostupují střevní stěnou do krevního oběhu a dále na zpracování v játrech a do potřebných tkání. Průměrně tělo vytvoří kolem 500 ml žluče denně.

Nezdravá a nekvalitní strava, nepravidelnost v jídle, stres, konzumace jídla ve spěchu. To vše může žlučník namáhat, dráždit jej a zhoršovat jeho činnost.

Někdy může jít o velmi bolestivý záchvat, nebo se vlivem škodlivých faktorů ve žlučníku koncentrují žlučové kameny, které zhoršují jeho funkčnost a při neřešení operativní a dietární cestou může propuknout v zánět.

Bohudík, bez žlučníku se dá žít úplně normálně. Mnohdy je lepší žlučník při pravidelných a stupňujících se problémech raději nechat laparoskopicky vyjmout a i bez něj žít nadále plnohodnotný život.

Rozhodně je to lepší, než pravidelně chodit na kontroly v dlouhých intervalech a hlídat, zda se kameny zvětšují, nebo zda jsou záněty četnější nebo méně, a hlídat si každé sousto. Je totiž mnoho potravin, co žlučníku a jeho činnosti přitěžují.

Samozřejmě je ideální vsadit na prevenci a žít tak, aby žádné problémy nepropukly.

Připomínám, že bolestivost a citlivost se u každého může lišit, někdo je citlivý jen na určitou surovinu, někdo nesnese jídel a surovin více. Silné bolesti se projevují nejčastěji po tučném jídle, smaženém, alkoholu nebo tučných sladkostech. Snažte se tedy této stravě vyhýbat.

Důležité je také jíst přiměřené a dobře stravitelné porce jídla. Pokud se potíže dostaví, zvolte šetrnou stravu a vhodné bylinné nálevy.

Pokud jsou problémy opakující se a rozšiřují se i na zdravé a potřebné potraviny, jako jsou zelenina, ořechy, otruby, celozrnné pečivo a polotučné mléčné výrobky, tak je vhodnější provést laparoskopickou resekci žlučníku.

Jak vypadá nemocniční dieta po operaci žlučníku?

První den po operaci je nutné dostatečně pít, opět je vhodná převařená voda, bylinné nálevy s bylinkami přímo určenými pro žlučníkové obtíže.  Postupně se začne se nenadýmavým pečivem a slabšími, málo tučnými vývary. Postupně je po 2 až 3 dnech vhodné navykat si na běžnou stravu, jakou jste měli rádi, ale velmi opatrně.

Většina klientů po resekci žlučníku má zkušenost, že když najeli na běžnou stravu, tělo se přizpůsobilo a mohou jíst bez omezení, až na pár výjimek, vše.

Pak je tu ale skupina klientů, co po operaci žlučníku musí dodržovat principy žlučníkové diety s přizpůsobením na celoživotní konzumaci a výkyv stravy jim udělá zažívací obtíže – buď nepříjemné průjmy, křeče a podobně.  V horším případě i zánětlivost střev se zhoršeným vstřebáváním elektrolytů a vitaminů rozpustných ve vodě a hlavně v tucích.

Ve většině případů se také dá vždy vymyslet stravitelná alternativní forma důležité suroviny. Například namočit semínka, nebo je pomlet, nebo místo ořechů konzumovat ořechová másla. Všechny zdravé potraviny mají v našem jídelníčku svou nezastupitelnou úlohu.

Vyhýbejte se čerstvému, ještě teplému pečivu, které hodně nadýmá, a celozrnnému pečivu. Stejně tak zelenině, jako je zelí, kedlubny, luštěniny, ale i cibule a česnek. Sbohem dejte i sladkostem – především čokoládě, různým sušenkám, dortíkům i kakau. Velké bolesti vám může způsobit tučné maso a uzeniny, smažená jídla, různé dresinky a majonézy.

Strava po resekci žlučníku vypadá následovně:

Základním principem u žlučníkové diety je omezení příjmu tuků, jenž by neměl překročit hranici cca 60 g denně a dále je důležité si rozdělit porce jídla na menších 5 – 6 dávek v průběhu dne, což v podstatě splňuje i dietní doporučení pro hubnutí a pro zdravý životní styl. Dále je důležité se vyhýbat pálivým a nadýmavým potravinám. Nevhodná je také konzumace alkoholu. Při přípravě jídla by se neměly používat tuky, výjimkou je malé množství olivového oleje, jinak se doporučuje pouze vaření nebo dušení, případně pečení bez tuku.

Zajímavé:  Cotrimoxazol - vše o zdraví

Nevhodné potraviny při ohleduplné stravě k trávení:

  • tučné maso
  • uzeniny
  • konzervované výrobky
  • pálivé koření a pikantní jídla
  • čerstvé, smažené a sladké pečivo
  • nadýmavá a dráždivá zelenina (luštěniny, cibule, česnek, fazolové a hráškové lusky, květák, brokolice, kedlubna, zelí, kysané zelí, nakládané okurky, kvašené okurky, ředkvičky)
  • káva
  • perlivé a jemně perlivé nápoje
  • alkohol
  • tučné mléčné produkty
  • ovoce s drobnými semínky (jahody, ostružiny, maliny, kiwi, hrozny, borůvky, jedlé jeřabiny)
  • rajčata – konzumace ideálně po odstranění semínek
  • majonézy, hořčice, tatarské omáčky, pálivý kečup 

Jak bylo uvedeno, vhodné jsou na pravidelné popíjení i bylinné nálevy, co pomáhají správné funkci žluči a jater. Vyzkoušejte tuto speciální bylinnou směs moringy olejodárné s ostropestřcem mariánským. Toto snoubení bylin z tohoto výrobku dělají skvělou směs na očistu jater a dobrou činnost trávicího sytému. Vyzkoušejte za studena i s pár kapkami jablečného octa.

Žlučníkový záchvat (biliární kolika): příznaky, příčiny a léčba

Bolesti žlučníku - Vše o zdraví

Žlučníkový záchvat (též biliární kolika, žlučníková kolika nebo poněkud nepřesně akutní cholecystitida) je stav, který se projevuje zejména krutou bolestí v pravém podžebří, která většinou vystřeluje do dalších částí těla (zejména do ramene, ale může vystřelovat i do třísel) a bývá spojen s dalšími příznaky, jako jsou nevolnost, zvracení a horečka.

  • Je důležité si uvědomit, že žlučníkový záchvat není jedinou nemocí, která se projevuje bolestí v pravém podžebří.
  • Mezi další choroby, které se mohou bolestí v této oblasti projevovat (a které je nutno při diagnostice žlučníkového záchvatu vyloučit), mimo jiné, patří:
  • V tomto článku se dozvíte, jaké jsou nejčastější příčiny, příznaky a možnosti léčby žlučníkového záchvatu a co dělat, pokud vás tento problém postihne.

Co je žlučník?

Žlučník je poměrně malý orgán nejčastěji hruškovitého tvaru, který se nachází pod játry v pravém podžebří. Jeho hlavní funkcí je skladování žluči, kterou syntetizují játra. Odhaduje se, že ve žlučníku se ukládá zhruba 50% veškeré žluči vyrobené v játrech.

Žluč je hořká tekutina zelenožluté barvy, která pomáhá rozkládat tuky v trávicím ústrojí a je rovněž důležitá pro vstřebávání některých vitamínů z potravy (zejména vitamínů rozpustných v tucích, tedy A, D, K a E).

Poté co se najíte a potrava se dostane do žaludku a tenkého střeva, se žlučník stáhne a jeho obsah se vyprázdní a odteče do tenkého střeva (konkrétně do jeho horní části zvané duodenum), kde probíhá trávení většiny živin.

Příčiny žlučníkového záchvatu?

Příčin biliární koliky je celá řada, od žlučových kamenů, přes nádory žlučníku až po některá vzácná onemocnění nebo vrozené vady.

Žlučové kameny

  1. Žlučové kameny patří mezi nejčastější příčinu žlučníkového záchvatu.
  2. Jedná se o tvrdé „pecičky“ různé velikosti, které se tvoří z tuků, bílkovin a minerálů v těle.

  3. Žlučové kameny se vyskytují nejen ve žlučníku, ale také v intrahepatálních i extrahepatálních žlučových cestách, hlavně v ductus choledochus (žlučovod), který odvádí žluč do tenkého střeva.

  4. Biliární kolika většinou vznikne v případě, kdy žlučové kameny zablokují odtok žluči ze žlučníku nebo se zaseknou ve žlučovodu či jinde ve žlučových cestách a dochází tak k hromadění žluči před překážkou, což vede k tlaku na okolní tkáň a k rozvoji zánětu a žlučníkového záchvatu, který se typicky projevuje krutou kolikovitou bolestí v pravém podžebří, zvracením a dalšími příznaky.
  5. Jakmile se zablokované žlučové cesty uvolní a žluč může volně odtékat, pacientovi se obvykle rychle uleví.
  6. Existují dva hlavní druhy žlučových kamenů, a to:
  • Cholesterolové kameny: jedná se o většinový typ žlučových kamenů. Tyto kameny mají bílou až žlutou barvu, protože jsou převážně tvořeny cholesterolema dalšími tuky.
  • Pigmentové kameny: tyto kameny obsahují více bilirubinu (žlučové barvivo), a tak mají hnědou až černou barvu. Bilirubin je pigment (barvivo), které kromě žluči obarvuje také červené krvinky.

Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že ne vždy vám žlučové kameny způsobí žlučníkový záchvat. Podle některých studií má až 9% žen a 6% mužů žlučové kameny o kterých neví a které jim nezpůsobují žádné potíže.

Obecně platí, že pokud se žlučové kameny nachází v místě, kde neblokují odtok žluči, obvykle nezpůsobují žádné problémy.

Další příčiny žlučníkového záchvatu

Mezi další příčiny žlučníkové koliky, mimo jiné, patří:

  • cholangitida (zánět žlučových cest)
  • zablokování žlučníku bahnem (sludge) nebo pískem, které vznikají při nadměrném zahuštění žluči a mohou doprovázet i žlučové kameny
  • ruptura (prasknutí žlučníku)
  • akalkulózní cholecystitida, což je zánět žlučníku, který není způsobem žlučovými kameny.
  • dyskineze žlučníku a žlučových cest, je stav, kdy žluč nemůže volně odtékat, protože se žlučové cesty z nějakého důvodu nepohybují
  • polypy ve žlučníku, což jsou drobné stopkovité nebo přisedlé útvary, které se objevují na stěnách žlučníku. Většinou nejsou nebezpečné, ale je potřeba je hlídat, protože představují takzvanou prekancerózu, což znamená, že se mohou zvrhnout v nádory žlučníku
  • nádory žlučníku a žlučových cest

Příznaky

Příznaky žlučníkového záchvatu se nejčastěji objeví po konzumaci tučného jídla. Je to proto, že když sníme tučné jídlo, játra začnou produkovat více žluči a případná obstrukce se tak spíše projeví. Nejčastěji se žlučníkový záchvat projeví večer, nicméně nemusí to být pravidlem.

Pokud jste již prodělali žlučníkový záchvat v minulosti, je pravděpodobnost, že ho dostanete opakovaně, vyšší.

Bolest při biliární kolice je jiná než běžná bolest břicha a většinou pacienty popisují následující příznaky:

  • náhlá ostrá bolest v pravém podžebří, která trvá několik minut až hodin
  • křeče v pravém horním kvadrantu břicha, které střídavě zesilují a zeslabují (kolikovitý charakter bolesti)
  • silná bolest, která pacientovi brání klidně sedět nebo ležet
  • bolest, který se zhoršuje při pohybu
  • ztvrdnutí břicha

Pro žlučníkový záchvat je typické vyzařování bolesti z břicha, a to zejména:

  • do zad, mezi lopatky
  • do pravého ramene
  • Mezi další příznaky, které se při žlučníkové kolice mohou objevit, mimo jiné, patří:
  • Žlučníkový záchvat může způsobit další zdravotní komplikace, které se projeví dalšími příznaky.
  • Nejčastější komplikací je žloutenka z důvodu zablokování odtoku žluči, která se pak hromadí v játrech, což zvyšuje koncentraci bilirubinu v krvi a způsobuje žluté zbarvení kůže.
  • Dlouhodobé zablokování odtoku žluči může vést k dalším komplikacím, jako je zhoršení funkce jater (zvýšené jaterní testy), ruptura žlučníku s následnou peritonitidou (zánětem pobřišnice), apod.
  • Jednou z nejzávažnějších komplikací žlučníkového záchvatu je onemocnění zvané akutní biliární pankreatitida, což je zánět slinivky způsobený zablokováním pankreatického vývodu žlučovými kameny (pankreatický vývod se totiž napojuje na žlučovod a společně ústí do tenkého střeva).
  • Při zablokování pankreatického vývodu dochází k zamezení odtoku pankreatických šťáv, které jsou důležité pro trávení tuků, bílkovin i sacharidů, což může vést až k trvalému poškození slinivky.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

  1. Žlučníkový záchvat a další závažné příznaky či komplikace s ním spojené se vyskytují pouze u zhruba jedné třetiny lidí se žlučovými kameny (1).
  2. Biliární kolika je urgentní stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

  3. Důkladné vyšetření a včasné zahájení léčby jsou nutné proto, aby se zabránilo vzniku komplikací.
  4. V případě žlučníkové koliky se nesnažte bolest ignorovat a zapomeňte na samoléčbu léky proti bolesti či jinak.

  5. Pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků žlučníkového záchvatu, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc:
  • krutá bolest v pravém podžebří, která může vyzařovat do zad mezi lopatky, do třísel nebo do pravého ramene
  • vysoká horečka
  • zimnice
  • žloutenka (žluté zbarvení očního bělma a kůže)

Léčba žlučníkového záchvatu

Léčba žlučníkového záchvatu závisí na příčině.

Jako první lékaři pacientům obvykle nitrožilně (injekčně) podají silné léky proti bolesti. V případě nevolnosti se pacientům dávají také léky proti zvracení a nevolnosti.

  • Někdy žlučníkový záchvat sám od sebe odezní, což se stává zejména v případě, kdy žlučové kameny projdou žlučovými cestami a vypadnou do tenkého střeva, odkud se následně vyloučí se stolicí z těla ven.
  • Před zahájením další léčby je nutné zjistit skutečnou příčinu žlučníkového záchvatu.
  • K tomu se využívají následující vyšetření:
  • ultrazvukové vyšetření břicha: jedná se o nejrychlejší a také nejčastěji používanou vyšetřovací metodu pro zjištění přítomnosti žlučových kamenů. S jeho pomocí lze ale diagnostikovat i další možné příčiny žlučníkového záchvatu, jako jsou polypy nebo nádory žlučníku, pankreatu či jater a/nebo onemocnění ledvin.
  • rentgenový snímek břicha: rentgen břicha se používá spíše v diagnostice ledvinových kamenů, než žlučníkových kamenů a navíc se jedná jen o orientační metodu, nicméně s jeho pomocí lze vyloučit například ileus (neprůchodnost střev), což lékařům může v diagnostice příčin biliární koliky pomoci.
  • laboratorní vyšetření krve (jaterní testy): toto vyšetření zjišťuje hladinu jaterních enzymů v krvi, a pokud jsou zvýšené, signalizuje to zhoršenou funkci jater.
  • hepatobiliární scintigrafie pomocí 99 mTC (HIDA): toto vyšetření se používá k posouzení funkčnosti jaterního parenchymu a odtoku žlučovody pomocí značených derivátů kyseliny aminodioctové.
  • MRCP (cholangiopankreatografie prováděná na magnetické rezonanci): toto vyšetření slouží detailnímu zobrazení a prohlédnutí žlučových cest a jater magnetickou rezonancí a lze ho využít například i k přesné lokalizaci žlučových kamenů či překážky pro pozdější operaci, apod.
Zajímavé:  Černý kašel očkování - vše o zdraví

Léky

  1. Mezi léky užívané v léčbě žlučníkové koliky, mimo jiné, patří:
  2. Kyselina ursodeoxycholová (ursodiol)
  3. Perorálně užívaná kyselina ursodeoxycholová se může použít na rozpuštění žlučových kamenů u pacientů, kteří nemají žádné příznaky nebo nichž žlučníkový záchvat odezněl bez léčby.

  4. Nicméně podle posledních studií je účinek tohoto léku sporný a navíc tato látka funguje jen na velice malé žlučové kameny velikosti 2 – 3 mm.
  5. Navíc trvá několik měsíců než kyselina ursodeoxycholová zabere, musí se většinou užívat dlouhodobě (několik let) a po vysazení léčby se navíc žlučové kameny často vrací.

  6. Antibiotika
  7. Antibiotika se užívají v léčbě akutní cholecystitidy (akutního zánětu žlučníku), který není způsoben žlučovými kameny (akalkulózní cholecystitida), v léčbě peritonitidy (zánětu pobřišnice) po ruptuře žlučníku, v léčbě pankreatitidy (zánětu slinivky) a v dalších opodstatněných případech, kdy je podezření na bakteriálního původce pacientových obtíží.

Cholecystektomie (operativní odstranění žlučníku)

V případě, že žlučníkový záchvat neodeznívá nebo se vrací, je vhodné žlučník operativně odstranit (odborně se tento výkon nazývá cholecystektomie).

Cholecystektomie se provádí buď klasickou otevřenou operací nebo laparoskopicky.

V obou případech se výkon většinou provádí v celkové anestézii (pacient je uspán). Výhodou laparoskopické operace je kratší doba rekonvalescence, protože se do břicha pacienta udělá jen několik otvorů o průměru několika málo centimetrů, zatímco při otevřeném výkonu se břicho otevře celé a zásah je tak větší, což vede k prodloužení doby rekonvalescence.

ERCP je metoda používaná jednak diagnosticky a jednak léčebně. Pacient je v průběhu tohoto vyšetření v analgosedaci, případně ho lze uvést do celkové anestézie (uspat).

Lékař pacientovi přes dutinu ústní, jícen a žaludek zavede tenkou dutou hadičku (endoskop) s kamerou a dalšími nástroji k ústí žlučovodu (Vaterská papila) a následně pod RTG kontrolou provede její protětí (papilotomie).

Do zející papily se zastrčí různé nástroje, jako jsou košíček, balónek nebo zařízení na rozdrcení kamenů (litotryptor), s jejichž pomocí se žlučové cesty vyčistí (kameny a bláto odstraní). Při ERCP se ale nedá dostat do žlučníku, takže nelze odstranit kameny přímo ze žlučníku.

Perkutánní cholecystostomie

Tato metoda se používá hlavně v případě, kdy nelze žlučové cesty zprůchodnit jinak (například u těžce nemocných pacientů, kdy jsou žlučové cesty zablokovány nádorem). Princip operace spočívá v tom, že se do žlučníku malým řezem přes kůži břišní stěny zavede tenká trubička, kterou nahromaděná žluč odtéká do připojeného sáčku.

Prevence žlučníkového záchvatu

  • V některých případech nelze žlučníkovému záchvatu zabránit, protože například žlučové kameny mohou být dědičné.
  • Nicméně pěstováním zdravého životního stylu lze snížit riziko vzniku žlučových kamenů a tím i biliární koliky.
  • Mezi vhodná preventivní opatření, mimo jiné, patří:
  • Udržování tělesné hmotnosti ve zdravém rozmezí: obezita a nadváha zvyšuje riziko tvorby žlučových kamenů (protože žluč pacientů s nadváhou obsahuje více cholesterolu, což zvyšuje riziko zejména cholesterolových žlučníkových kamenů). Pokud se snažíte zhubnout, dbejte na to, abyste hubnuli pomalu, protože při rychlém úbytku hmotnosti játra produkují více cholesterolu, což opět zvyšuje riziko žlučových kamenů. Vyhněte se drastickým dietám a užívání doplňků stravy na hubnutí. Raději jezte pravidelně menší porce jídla vícekrát denně a vyhněte se přejídání.
  • Dbejte na zdravou výživu: vyhněte se potravinám s vysokým obsahem nezdravých tuků a sacharidů. Jezte potraviny, které pomáhají snížit cholesterol, mezi které, mimo jiné, patří potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou čerstvá zelenina a ovoce, celozrnné těstoviny a chléb, hnědá rýže, luštěniny, fazole, merlík čilský (quinoa), kuskus, apod.

Co si z článku odnést?

  1. V případě, že se u vás objeví příznaky žlučníkového záchvatu, jako je krutá bolest v pravém podžebří, spojená se zvracením, horečkou nebo zimnicí, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.

  2. Nejčastější příčinou biliární koliky je zablokování žlučových cest nebo žlučníku žlučovými kameny.
  3. Pokud se žlučníkové záchvaty opakují nebo se stav pacienta nelepší, je jednou z možností léčby odstranění žlučníku (cholecystektomie).

  4. Bez žlučníku se dá bez problémů žít, jen je třeba dodržovat žlučníkovou dietu a jíst zdravou stravu.

V některých případech není možné žlučníkovému záchvatu zabránit, protože žlučové kameny mohou být dědičné.

Stejně tak mají vyšší riziko žlučových kamenů ženy (ženské hormony, hlavně estrogen, zvyšují koncentraci cholesterolu ve žluči) a osoby starší 40 let.

Vyšší riziko žlučníkového záchvatu mají osoby s některými chorobami, jako jsou:

  • diabetes (prvního i druhého typu)
  • Crohnova choroba

Pokud se ve vaší rodině vyskytují žlučové kameny nebo máte některý z výše uvedených rizikových faktorů pro jejich vznik, poraďte se s lékařem o nejvhodnější prevenci.

V případě, že se u vás objeví příznaky žlučníkového záchvatu, vždy vyhledejte lékařskou pomoc, a to i tehdy, když záchvat odezní bez léčby, aby se zjistila příčina onemocnění.

Jak na bolavý žlučník? Co platí na bolest žlučníku?

Bolesti žlučníku - Vše o zdraví

Bolest žlučníku je velmi nepříjemná

Intenzivní bolest pod pravým žebrem, horečka, zimnice a zvracení. To jsou příznaky žlučníkového záchvatu. Ohlásí se, když se kámen zasekne a ucpe vývod žlučníku.Jde však již o poslední stádium. Samotné žlučové kameny často nebolí, vůbec tedy nemusíme vědět, že je máme. Není tak docela pravda, že problémy se žlučníkem hrozí pouze obézním a nervózním lidem. Před časem s ním měl problémy i tibetský duchovní vůdce Dalajlama, což je klidný a skromný pán. Žlučové kameny má až 20 procent dospělých.

Jak vlastně vznikají?

Nejčastějším typem jsou cholesterolové kameny. “Vznikají tehdy, jestliže se do žluče vylučuje hodně cholesterolu a málo žlučových kyselin. Ohroženi jsou zejména lidé s nadváhou, cukrovkou, poruchou metabolismu tuku a cholesterolu,” vysvětluje gastroenterolog.Při vzniku kamenů hraje své i vyšší věk, dědičnost nebo pohlaví.

“U žen v reprodukčním věku zaznamenáváme až 3-krát vyšší výskyt.” Paradoxně může vznik kamenů způsobit i prudké zhubnutí nebo léky na snížení tuku a cholesterolu. “Tyto rizikové stavy způsobují, že se z jater žlučí vylučuje více cholesterolu, případně méně žlučových kyselin. Taková cholesterolem prosycená žluč má pak tendenci k vysrážení cholesterolových kamenů.

Původně jsou měkké. Ztvrdnou po usazení vápenatých solí,” popisuje vznik kamenů odborník. Upozorňuje, že žlučové kameny často necítíme. “Více než polovina žlučových kamenů je bezpříznakových a kameny v žlučníku může objevit lékař náhodně při rutinně provedené ultrasonografii břicha.” To znamená, že přejídat bychom se neměli. A také nepodceňovat preventivní prohlídky.

Čím dříve vám dřímající kamínky objeví, tím lépe.

Na co slouží žlučník?

Žlučník vypadá jako sáček ve tvaru hrušky a nachází se pod pravým lalokem jater. Hromadí žluč, která z ní přitéká. A to v době lačnění, když právě nic nejíme. Při konzumaci se žluč působením hormonů vypudí do tenkého střeva.

Žluč pomáhá trávení a vstřebávání tuku a v tuku rozpustných vitaminů A, D, E, K. Navíc se jí do střeva vylučuje žlučové barvivo bilirubin (produkt degradace barviva červených krvinek), dále cholesterol, ale i různé toxické látky a léky.

Žlučí do střeva vyloučené látky se většinou vyloučí stolicí z těla ven. V nemocném žlučníku jsou buď žlučové kameny, nebo zánět stěny. Pokud je chronický, stěna žlučníku se scvrkává a ztrácí schopnost smrštění při jídle.

Postupně ztrácí svou funkci, až nakonec není vůbec schopen hromadit ani vypudit žluč. Stává se nefunkčním.

Dieta kameny nerozpustí

Pokud již jednou žlučové kameny máte, úprava stravy je nerozpustí ani neodstraní. Lékař je může pouze sledovat jednou ročně při kontrolním USG vyšetření žlučníku a žlučových cest. Někteří nemají ani žádné příznaky a mohou se normálně stravovat.

U jiných se kameny projeví žlučovou dyspepsií, tedy poruchou trávení. Žlučníkáři jistě znají nepříjemné pocity plynatosti, nepravidelnou stolici či říhání. Problémy mají zejména, když snědí něco mastného, s velkým množstvím tuků.

Vyhýbat se je třeba kombinaci tučného, ​​těžko stravitelného jídla s pitím alkoholu. “Ještě jednou připomenu, že mnozí lidé o svých žlučových kamenech nevědí, takže rozumná dávka střídmosti je u každého namístě. To však neznamená askezi a odříkání.

Jen se vyhýbat častému přejídání,” upozorňuje lékař.

Kdy pomůže pouze lékař

Trávicí problémy u žlučových kamenů jsou sice nepříjemné, ale pokud nemáte bolesti a nehrozí zánět, pomůžete si i doma. A to krátkodobou hladovkou s vyloučením tuku. Zabírá také několik léků na bázi spazmolytik nebo pankreatických enzymů. Potíže by měly po čase ustoupit a žlučník se uklidní.

Zajímavé:  Henna - vše o zdraví

Horší je, když vás začne bolet pod pravým žebrem a střílí to až pod pravou lopatku. Často se k tomu přidruží i nevolnost. Tady už třeba co nejrychleji utíkat k lékaři. Žlučový kámen ucpal vývod, dostali jste koliku a tu jen tak nevyležíte. Je třeba jít do nemocnice.

Tam si pár dní poležíte, napíchnou vám infuze se spasmolytiky a analgetiky, žlučník budou držet v teple. Dokud se žlučový kámen neuvolní a nespadne zpět do žlučníku. Bolesti by měly ustat. “Pacientovi s prokázaným kamenem navrhneme vyoperování žlučníku.

Pokud se ke kolice přidruží zánět stěny žlučníku a hrozí její proděravění, jde o život ohrožující stav a chirurgický zákrok je nezbytný,” upozorňuje gastroenterolog.

Žlučník dráždí zejména tuky

“Je třeba se vyhýbat především potravinám bohatým na tuky, uzeninám, smaženým pokrmům, ostrým kořením, máku, ořechům a luštěninám,” doporučuje odbornice a dodává, že pro žlučník jsou dráždivé i některé jinak zdravé druhy zeleniny a ovoce. Pozor si třeba dávat i na kapustu, zelí, kyselé okurky, cibuli, zelenou papriku, třešně, hrozny a hrušky. Nevhodná je i káva a alkohol. Největší pozor si třeba dávat bezprostředně po podráždění.

Problémům se žlučníkem se lze vyhnout nebo je můžete zmírnit. Stačí dodržovat některé zásady.

  • V první řadě omezit tučná a mastná jídla.
  • Vyhýbat se přepáleným tukům při pečení a smažení.
  • Žlučníkáři by měli zapomenout na opékané brambory nebo hranolky.
  • Používejte pouze rostlinné oleje a tuky.
  • Žlučník dráždí i čerstvá paprika, česnek nebo kari koření.
  • Z ovoce jsou rizikové třešně a ořechy.
  • Z jídelníčku by měly vypadnout i majonézy a listové těsto.
  • Kromě stravy může žlučník podráždit také stres, kouření a alkohol.

Jak na bolesti žlučníku?

Bolesti při kolice můžete zkusit zmírnit. Zde je několik tipů, které by měly pomoci:

  • Odvar z heřmánku s citronovou šťávou
  • Mátový, ostropestřecový nebo čekankový čaj
  • Vitamin C, pampeliškový med
  • Šťáva z ředkve černé, jablek a rajčat
  • Klid, vyhýbání se stresu

Domácí recepty, které pomáhají při problémech se žlučníkem

Meduňkovo-mátový čaj

Smícháme 30 gramů máty, kořenů anděliky lékařské, meduňkových listů, květů prvosenky, 80 gramů mochny husí a po 15 gramů rozdrcené kmínu a koriandru. Tři polévkové lžíce této směsi zalijeme litrem vroucí vody, louhujeme 10 minut a poté scedíme. Pijeme několikrát denně po jednom šálku.

Mátový čaj

Vrchovatou čajovou lžičku mátových lístků zalijeme 1 litrem vroucí vody. Čaj louhujeme přikrytý 10 minut a scedíme. Pijeme dvě až tři šálky denně.

Malinový čaj

Jednu až dvě polévkové lžíce malinových lístků zalijeme šálkem vroucí vody, louhujeme 10 minut a scedíme. Pijeme vícekrát denně.

Heřmánkový čaj

Kopcovitou čajovou lžičku sušeného heřmánku zalijeme šálkem horké vody. Po 10 minutách louhování scedíme. Můžeme ochutit citrónovou šťávou. Pijeme dva šálky heřmánkového čaje denně.

Zelenino-ovocná šťáva

V odšťavňovači odšťavníme v přibližně stejném poměru čerstvou ředkvičku, pár jablek a rajčat. Jednotlivé šťávy smícháme. Pijeme hned po odšťavňování.

Lázně

Pět hrstí krájené ovesné slámy povaříme v 1,5 litru vody asi 15 minut. Odvar scedíme a vychladíme na 28 stupňů. Posadíme se do koupele na čtvrt hodinu.

A byl to opravdu žlučník?

Pokud příznaky nejsou jednoznačné, jako například bolest v pravém podžebří, je možné, že máme podrážděnou jinou část trávicího traktu. Pocit plnosti, nafouknutí nebo průjmové stavy mohou signalizovat i onemocnění žaludku nebo slinivky. Proto pokud se tyto, i když nebolestivé, ale určitě nepříjemné stavy často opakují, třeba podstoupit gastroenterologické vyšetření.

Co číst dále?

VIDEOLÉKÁRNA: Mám problémy se žlučovými kameny, co dělat abych nemusela na operaci?

VIDEO: Přírodní léčba = Serafin byliny – poradna – žlučové kameny

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Potíže se žlučníkem – Vše pro zdraví

Maso, alkohol a cukrovinky – to je ta nejhorší kombinace pro zažívání. Jak se problémům vyhnout? Zcela jednoduše: nepřejídat se. Ten, komu takové předsevzetí občas nevyjde, by měl vyrazit na dlouhou a rychlou procházku. Při vánočních hodech má téměř každý čas od času pocit, že to přehnal.

Pokud se vám ale jen hůře vstává od stolu, nelze sice říci, že se chováte rozumně, ale nic strašného se ještě neděje. Stačí několik hodin nejíst a nepít nic jiného než obyčejnou vodu či čaj a potíže pominou. Pomůže i pivo. Nesmí ho být ale mnoho a někdy je dokonce lepší vsadit na nealkoholické.

Mnohem horší situace ale nastane, jestliže si podráždíte žlučník. Bolesti při potížích se žlučníkem patří podle zkušeností těch, kteří je zažili, k těm horším. Proč k nim dochází? Jakou funkci má žlučník v těle? V tomto orgánu se shromažduje žluč, jež je užitečná pro správné fungování, a zejména trávení tuků.

Jinak žluč protéká dále do tenkého střeva.

Žlučník není nezbytný ani pro fungování těla, ani pro trávení. Naopak s ním mohou být potíže. Žluč obsahuje různé látky, které jsou za normálních okolností rozpuštěny v tekutině. Když jich je tam mnoho, začnou krystalizovat a vytvářet žlučové kameny – lékaři tomu říkají cholecystolitiáza.

Zatím se stále neví, proč někdo potíže s žlučníkem má a jiného nic takového nepotká. Je jisté, že problémy častěji trápí obézní lidi, diabetiky a těhotné ženy. Riziko zvyšuje také vysoce kalorická strava, některé léky a ženské pohlavní hormony. Nelze ale tvrdit, že za potížemi stojí jenom tučné jídlo, může jít třeba i o ořechy nebo sladkosti.

Je také zřejmé, že se potíže dědí.O tom, že máte ve žlučníku kameny, nemusíte vůbec vědět, dokud se neobjeví některá z komplikací, jako jsou žlučníková kolika, zánět či ucpání žlučovodů kameny. Jak se takové problémy projevují? Nejčastěji přicházejí po jídle, zejména po tučném či smaženém pokrmu.

Nejdříve se objeví silná bolest pod pravým žebrem, která vystřeluje do zad. Nemocní často zvracejí a nejvíce jim pomůže, pokud se schoulí do klubíčka.

Co dělat? Pokud cítíte, že jste to jen přehnali a ještě nemáte bolesti, tak užijte léky, které zvyšují tvorbu žluči. Říká se jim choleretika. Patří mezi ně například cholagol, který obsahuje několik účinných složek.

Jedna z nich – barvivo kořene kurkumy působí povzbudivě při tvorbě žluči. Další složky se uplatňují při zmírňování stahů žlučových cest a přispívají k mírně projímavému účinku.

Podobně působí febichol, fenipentol, cholestil, cynaron nebo rowachol.

Žlučník – Okamžitě přestaňte

Nejdůležitější ale je přestat se dále přejídat. Pokud už máte žlučníkový záchvat, samozřejmě na to nebudete mít ani pomyšlení. Jediné, co smíte, je hořký čaj. Po uklidnění bolesti zkuste staré sušší rohlíky nebo karlovarské suchary.

Pokud se bolest znovu neobjeví, lze pak pojídat nemastnou bramborovou kaši, suchou rýži, nemastné těstoviny, vařenou mrkev.Bolesti nikdy nepodceňujte, mohou mít i jinou příčinu, poraďte se svým praktickým lékařem a v akutní fázi si případně zavolejte záchrannou službu nebo jeďte na pohotovost.

Jestliže se potíže opakují, je obvykle třeba zbavit se celého žlučníku. Operace se provádějí laparoskopicky a nejsou nikterak závažné. Vyžadují zhruba týdenní pracovní neschopnost.

Co je dobré vědět při problémech se žlučníkem?

* Akutní zánět slinivky může způsobit kombinace tučných jídel, sladkostí a alkoholu. S potížemi je třeba rychle k lékaři. Enzymy, které normálně postupují slinivkou v neaktivní formě a aktivují se až ve dvanáctníku, začnou totiž působit už uvnitř slinivky a začnou trávit její sliznice.

Zánět se projevuje velkými bolestmi, které postupují do páteře, člověk mnohdy nemůže dýchat. Při méně závažných stavech bývá slinivka v podstatě jen oteklá a její funkce je snížena. Při vážných obtížích může být zastaven proces trávení, což vede následně k tomu, že obsah střev prosakuje do břišní dutiny.

Léčba patří do rukou lékaře, obvykle na jednotku intenzívní péče. Pacient může být ohrožen na životě.* Překyselený žaludek se projevuje pálením žáhy, vracením se kyselého žaludečního obsahu do úst. V takovém případě je nejvhodnější použít antacida – léky, které zneutralizují kyselý žaludeční obsah.

Jsou to například léky Anacid, Maalox, Gasterin gel, Tums, Rennie. Méně vhodná je jedlá soda.

* Lékařskou pomoc by měli lidé vyhledat tehdy, když bolesti neustupují ani po několikahodinovém lačnění. Dále i v případě, přidají-li se teploty, zimnice a třesavky, nebo když člověk zežloutne. Podobně varující je, pokud se objeví krev – a to buď ve zvratcích nebo ve stolici, která může být jasně červená, ale i černá jako kolomaz.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *