Cholesterol – mocný strašák našich životů – vše o zdraví

  • Před 9 hodinamiHrst ořechů lze považovat za zdravou svačinku, po které můžete bez výčitek sáhnout, když vás honí mlsná. Kromě rozličných minerálů a vitamínů řady B oříšky obsahují omega-3 masné kyseliny důležité pro správnou funkci mozku a regulaci cholesterolu v krvi. Který druh je nejzdravější a který bychom měli při dietě pojídat s mírou?
  • Před 1 dnemNemoci oběhové soustavy u nás dlouhodobě zůstávají nejčastější příčinou úmrtí. Podílí se na úmrtí více než 40 % mužů a přes 45 % žen. Z kardiovaskulárních onemocnění je nejčastěji v české populaci zastoupena ischemická choroba srdeční včetně akutního a pokračujícího infarktu myokardu. Jak se bránit vysvětluje MUDr. Vojtěch Křivánek.
  • Před 2 dnyUž dávno neplatí, že šnytlík je úplně obyčejná ingredience, která se hodí akorát tak na chleba s máslem. Tuhle rostlinku se vyplatí mít v bylinné zahrádce. Zmírní vám totiž alergii a zreguluje cholesterol, zatímco posílí kosti!
  • Před 3 dnyHladiny cholesterolu se liší podle věku, hmotnosti a pohlaví. V průběhu času má lidské tělo tendenci produkovat více cholesterolu, což znamená, že všichni dospělí by si měli pravidelně kontrolovat hladinu cholesterolu, nejlépe každých 4 – 6 let.
  • Před 4 dnyMůže se projevit i na našich nohách a způsobit onemocnění periferních tepen –  PAD.
  • Před 4 dnyNení žádným tajemstvím, že stárnutím se naše těla začnou měnit, stávkovat a chřadnout. Určité činnosti, které jsme kdysi měli rádi, se pro nás staly namáhavějšími a některá z našich oblíbených jídel nám již nedělají dobře a vnitřně cítíme, že bychom měli něco změnit.
  • Před 6 dnyAč jsou ořechy jedněmi z nejčastějších alergenů, mají obrovské množství zdraví prospěšných vlastností, lišících se podle druhů ořechů, a jsou i dobrým pomocníkem při dietách. Na co který ořech pomáhá a jaké mají nejméně kalorií?
  • Před 10 dnyCévní mozková příhoda označovaná také jako mozková mrtvice nebo odborně iktus je třetí nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Vždyť každým rokem postihne 25 tisíc lidí a v průměru 28 z nich na následky onemocnění denně zemře. Velkým problémem je, že cévní mozková příhoda nebolí a její příznaky lidé často podceňují. Jaké ji poznáte?
  • Před 10 dnyPokud máte zvýšený cholesterol, měli byste se více zaměřit na svou stravu. Zvýšený cholesterol je totiž jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění.
  • Před 10 dnyJeště i před několika desítkami let nebylo možné zjistit v těle nadbytek cholesterolu. Vzácné nebo nepřesné laboratorní vyšetření vás včas neupozornilo a následky mohly být velmi dramatické. Přesto se našim předkům dařilo s hladinou cholesterolu bojovat a nevědomky ji udržovat v ideální hladině. Zjistěte, jak to dělali.
  • Před 11 dnyCholesterol patří v dnešní době k velmi závažným rizikovým faktorům srdečně-cévních chorob, které jsou nejčastější příčinou úmrtí nejen v České republice. A i když se o něm hodně mluví, stále kolem něj koluje hodně mýtů.
  • Před 14 dnyLněné semeno představuje zajímavý přínos z pohledu výživy. Pouhé 4 gramy oleje denně jsou schopny dodat 2 gramy omega 3 mastných kyselin. To je množství potřebné k dosažení prospěšných účinků z hlediska udržování normální hladiny cholesterolu či pro normální růst a vývoj dětí.
  • Před 15 dnyVysoká hladina cholesterolu patří k závažným rizikovým faktorům srdečně-cévních chorob, které jsou nejčastější příčinou úmrtí nejen České republice. Každým rokem přibývá osob s vysokou hladinou špatného (LDL) cholesterolu. Současně ale také přibývá mnoho mýtů ohledně vzniku vysoké hladiny cholesterolu. Přinášíme vám ty nejčastější.
  • Před 15 dnyZatímco krevní testy měří „dobrý“ a „špatný“ cholesterol, díky lipoproteinu (a) mohou lékaři odhalit, zda u člověka hrozí zvýšené vrozené riziko kardiovaskulárních onemocnění. Může se jednat o infarkt, cévní mozkovou příhodu nebo ischemickou chorobu srdeční.
  • Před 18 dnyMožná to na první poslech zní neuvěřitelně, protože většina z nás má představu o tom, jak moc nezdravé smažení je. S jeho stinnou stránkou se ale dá pracovat a své oblíbené dobroty si můžete vychutnat o něco zdravěji!
  • Před 20 dnyVysoký cholesterol může být velice nebezpečným kvůli svému vlivu na zvyšující se riziko srdečních onemocnění, jako je například mrtvice nebo srdeční infarkt. Vede k nadměrnému hromadění plaku, což znamená, že se tepny začnou zužovat a ucpávat.
  • Před 24 dnyStrašák „vysoký cholesterol“ nebolí, ale ohrožuje nás značně. Co s ním? Zařaďte do svého jídelníčku některé z těchto devíti potravin, které vám dopomůžou ve zdravém životním stylu. Chutnají skvěle a největší benefit? Snížený cholesterol!
  • Před 24 dnyKřepelčí vajíčka jsou oproti slepičím považována za chuťově lepší. Jaký je ale mezi nimi rozdíl z nutričního hlediska, jak si stojí s množstvím cholesterolu a mohou být pro naše zdraví i škodlivá?
  • Před 25 dnyI když je výrok „jsme to, co jíme“ v naší společnosti zakořeněný, rychlý životní styl, nedostatek času nebo zažité stravovací návyky s ním nemusí korespondovat. Často až zdravotní komplikace jako ekzémy, únavový syndrom nebo obezita nás nutí zastavit a ohlédnout se, jaké potraviny vlastně konzumujeme. Jaké mohou sloužit jako prevence infarktu nebo mozkové mrtvice?
  • Před 25 dnySója se v Číně pěstuje již několik tisíc let a nejen zde je velmi oblíbenou součástí kuchyně. Sóje nelze odepřít vysoký podíl bílkovin či esenciálních aminokyselin ani nízké procento tuků a sacharidů, díky kterým je skvělým zdrojem energie.
  • Před 1 měsícemVajíčka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek.
  • Před 1 měsícemBazalka je nenápadná, aromatická bylinka s úžasnými schopnostmi. Snižuje hladinu cholesterolu, má antibiotické vlastnosti, a dokonce funguje jako prevence rakoviny.
  • Před 1 měsícemBlíží se Velikonoce, Seznam Zprávy Byznys reagovaly na podnět o tom, že se v obchodech častěji objevují znečištěná vejce, a zašly se podívat do obchodu, jaká jsou k mání.
  • Před 1 měsícemVajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme jimi své domácnosti, ale také je hojně konzumujeme. S velikonočními svátky tak každý rok přichází období zvýšeného příjmu vajec a pokrmů z nich připravených. Máme se obávat jejich vyšší konzumace?
  • Před 1 měsícemZačneme-li pociťovat nějaké zdravotní obtíže, často saháme hned po uměle připravovaných medikamentech. Není to však vždy potřeba. Mnohých zdravotních obtíží nás mohou zbavit dvě přírodní suroviny, které jsou snadno dostupné – med a skořice. Přikoupíme-li k nim ještě zázvor a citron, budeme mít doma takřka kompletní přírodní lékárničku.
  • Před 1 měsícemVěděli jste, že ořechy jsou ovoce, které má nejvíce vitaminů? Je pravda, že se po nich nejvíce tloustne? U ostatních druhů ovoce semínka nekonzumujeme. Ořechy představují výjimku. Protože jejich biologická funkce spočívá v rozšiřování příslušného druhu, jsou úžasně nabité živinami. Obsahují mj. nenasycené mastné kyseliny, vitamíny především skupiny B a minerální látky, především draslík, vápník a fosfor.
  • Před 1 měsícemKokosový olej byl nejprve nepřítelem, potom byl vyzdvihován jako zázračný lék a superpotraviny. Nyní zase upadá v nemilost.
  • Před 1 měsícemCholesterol vnímáme obvykle jako něco špatného. Něco, co je důsledkem nezdravé a tučné stravy. Do určité míry je to pravda. Cholesterol je přirozenou součástí lidského těla. Dokonce je velmi prospěšný – avšak do určité míry. Je totiž důležité, o jaký druh cholesterolu se jedná. Lidově jej rozlišujeme na „dobrý“ a „špatný“ cholesterol. V čem se liší?
  • Před 1 měsícemCholesterol je tradičně obviňován z mnoha lidských nemocí. Příliš vysoké hladiny této látky v krvi ve skutečně zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Před 1 měsícemPřestože byla vejce jednu dobu terčem kritiky kvůli obsahu cholesterolu, není pochyb o tom, že jsou výživná.
  • Před 1 měsícemCítíte tu bolest, když vám krev špatně proudí cévním systémem? Ne? No právě. Necítíte. Vysoký cholesterol dlouho nebolí, ale brzy si vybere vysokou daň. Naučte se pečovat o vaše cévy.
  • Před 1 měsícemPři slově cholesterol začne mnoho lidí panikařit. Není důvod, je to potřebná látka, kterou má v těle každý z nás. Zjistěte, jak poznat, že ho máme příliš a jaké jsou následky jeho vysoké hladiny v krvi.
  • Před 1 měsícemZajímalo nás, jak na cholesterol, na ten „zlý“ i na ten „dobrý“. Na naše otázky odpovídal doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph. D., děkan Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
  • Před 1 měsícemO cholesterolu se namluvilo už hodně. Víme, že je v určitém množství zapotřebí. Když je ho ale moc, může způsobit mnohé zdravotní potíže. Zjistěte, co o něm ještě nevíte.
  • Před 1 měsícemObjevte úskalí, díky kterým zůstává vaše váha stejná i během půstu. Velikonoční neděle se blíží a následující suroviny závisí na tom, zda zhubnete nebo ne a zda se hladina cholesterolu sníží.
  • Před 1 měsícemUž jste to pravděpodobně slyšeli mnohokrát. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a je důležité jí věnovat náležitý čas.
  • Před 1 měsícemVajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin. Žloutku se mnoho lidí z nějakého důvodu bojí. Přitom naprosto zbytečně!
  • Před 1 měsícemPokud chcete podpořit zdraví srdce jako naprosto klíčového orgánu, bez kterého se neobejdeme, velmi záleží na konzumaci některých potravin. Mohou být totiž výraznou prevencí proti některým nemocem.
  • Před 1 měsícemUž nevíte, co si „načepovat“ do sklenky? Naplňte ji grepovou šťávou! Ta je spojována s nižším rizikem rakoviny, mrtvice i kardiovaskulárních chorob. Zredukuje také cholesterol a detoxikuje organismus.
  • Před 1 měsícemSilné srdce a nízký cholesterol nevyžadují příliš úsilí, ale spíš správné zvyky. Přední odborníci poukazují na jednoduché kroky, které můžete podniknout, abyste maximalizovali přínosy pro zdraví.
  • Před 1 měsícemKolik šálků kávy denně představuje pro zdraví riziko a zvyšuje hladinu cholesterolu? Vědci se na tuto problematiku zaměřili a nyní nám mohou poskytnout odpověď na tuto znepokojující otázku.
  • Před 1 měsícemVedle chia semínek je lněné semínko dalším užitečným pomocníkem pro zdravý životní styl. Máme pro vás podrobnější informace.
  • Před 1 měsícemJste právě ve fázi diety? Pak byste si ananas měli dávat pravidelně, protože vám v cestě za štíhlými křivkami může hodně pomoci. Rovněž posílí imunitu, zreguluje krevní tlak a sníží vysoký cholesterol.
  • Před 1 měsícemVysoká hladina cholesterolu v krvi nebolí, takže mnoho lidí se jí neznepokojuje. Přitom se ale jedná o závažný zdravotní problém. Ten může vést k vážným nemocem srdce a cév. A ve vážných případech může končit infarktem či mrtvicí. Ty jsou v České republice stejně jako ve většině vyspělých zemí nejčastější příčinou úmrtí. Vysoká hladina cholesterolu se netýká jenom mužů i žen ve věku 40–65 let, ale významnou roli při zvyšování hladin cholesterolu hraje genetika, a proto máme i řadu osob s vysokou koncentrací cholesterolu v mladém věku.
  • Před 1 měsícemTučné jídlo, žádná vláknina ani ovoce a zelenina, alkohol, to vše přispívá přibírání na váze a hromadění tuku v krvi. Takový tuk může být nebezpečný.
  • Před 1 měsícemŘeč je o králičím mase. Králičí maso je bílé maso, které je málo tučné a obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa.
  • Před 1 měsícemMnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez vajíček představit ani př nejmenším. Jako volská oka nebo míchaná jsou skvělým způsobem, jak odstartovat den, protože tělu dodají dostatek bílkovin, které ráno potřebujeme, a také zdravé tuky. Nebo je to jinak?
  • Před 1 měsícemCo je křemelina? Křemelina, neboli také diatomit, mořská tráva či fytoplanktonový prášek, je sypká hornina tvořena křemičitými schránkami hnědých, jednodruhových řas, tzv. rozsivek. Křemelina je z velké části tvořena oxidem křemičitým, stopovým prvkem, který je nezbytný zejména pro vývoj a mineralizaci našich kostí.
  • Před 1 měsícemMáte doma živočišné uhlí? A co kdybyste s ním zkusili vyzrát na vysoký cholesterol, únavu, nepříjemné bolesti nebo akné? Je to totiž možné!
  • Před 1 měsícemBlížící se Velikonoce připomínají význam a úlohu vajec nejen z hlediska nutričního, ale také z hlediska tradic, v nichž mají, stejně jako ve výživě, doslova ohromný význam. Pověry o škodlivosti kvůli vysokému obsahu cholesterolu můžete rovnou hodit za hlavu. Proč se vajec nemusíte bát?
  • Před 1 měsícemPatříte mezi milovníky bazalky a tahle bylinka vám doma nesmí chybět? Což se zaměřit i na semínka této voňavé rostlinky? Černá semínka bazalky, se považují za účinnější než samotná bylinka. Pomůže vám s hubnutím, cholesterolem, tlakem, krevním cukrem a to stále ještě není všechno.
  • Před 1 měsícemJeště jste nenašli důvod, proč „klasické“ brambory vyměnit za ty sladké? Odborníci jich mají hned několik. Patří mezi ně třeba regulace cholesterolu i nižší riziko rakoviny a srdečních chorob. Jsou prospěšné pro oči, ledviny i imunitu!
  • Před 1 měsícemCholesterol je jedním z faktorů, které výrazně ovlivňují lidské zdraví. V poslední době je stále častěji v měřítku lékařů, a to hlavně z důvodu špatného stravování lidí.
  • Před 1 měsícemPotřeboval jsem řešit vysoký cholesterol a zvolil přírodní cestu. Jenom manželka z toho není příliš nadšená. Můj lékař ale ano, takže s pěstováním, ale hlavně s konzumací rozhodně nepřestanu. I když chápu, že to pro mé okolí může být velmi obtěžující. Jde ale o mé zdraví a myslím si, že je lepší tato metoda, než když bych do sebe pral prášky plné chemie. Ty nechávám až jako úplně poslední možnost, když to nepůjde jinak.
  • Před 1 měsícemMožná si to ještě pamatujete. Vejce jsou nepřítel, protože obsahují mnoho cholesterolu a ten škodí našemu srdci, tvrdilo se dlouhá desetiletí. Jenže už to neplatí, naopak, vejce jsou vyloženě dietní jídlo, které nám prospívá.
  • Před 1 měsícemOřechy jsou už po staletí oblíbenou pochutinou k pivu či vínu i důležitou ingrediencí v kuchyních po celém světě. Pro někoho možná s podivem se řadí mezi ovoce, kromě úžasné chuti však mají blahodárné účinky na lidský organismus a zdraví jako takové. Proč jsou tak výjimečné a čím nám vlastně pomáhají?
  • Před 1 měsícemPravidelně se hýbat a zdravě jíst by mělo být samozřejmé pro každého člověka. Obzvláště pak ale lidé, kteří mají vysoký tlak či hladinu cholesterolu, by na pohyb neměli zapomínat, protože je pro ně vhodným doplňkem při léčbě.
  • Před 1 měsícemPřevratný postup s použitím jediné dávky lipidových nanočástic s editorem CRISPR srazil hladinu cholesterolu. Experimentální postup funguje prozatím u myší.
  • Před 2 měsíciŽlučové kameny jsou tvrdé a oblázkové útvary. Tvoří se díky vysokému obsahu tuku a cholesterolu a nacházejí se ve žlučníku. Ti, kteří žlučovými kameny trpí, jsou obvykle starší 40 let, mají nadváhu a trpí na ně více ženy, které několikrát rodily.
  • Před 2 měsíciVláknina je jedním z hlavních stavebních kamenů zdravého jídelníčku. Vláknina udržuje zdravé zažívání, snižuje hladinu špatného cholesterolu a pomáhá s hubnutím. Příznivých účinků vlákniny na zdraví je ale mnohem víc.
Zajímavé:  Metastáze Na Plicích Priznaky?

Vysoký cholesterol? Důvody možná překvapí!

Datum: 03.10.2020

Rozhlédněte se po svém okolí, zeptejte se v rodině nebo známých. Kolik lidí má vysokou hladinu cholesterolu a kolik lidí užívá léky? Proč tomu tak je?

Cholesterol je látka, která pomáhá tělu zpracovávat tuky. Potřebujeme ji k tvorbě hormonů, ale i vitamínu D. Tvoří přirozenou součást buněk lidského těla a je pro život nezbytný, jelikož plní řadu významných funkcí.

Představuje základ všech buněčných membrán, je hojně zastoupen v nervovém systému, v mozku, v myelinových obalech nervů, nacházíme jej v játrech i ledvinách.

V posledních letech však řada lidí má od lékařů diagnostikovanou vysokou hladinu cholesterolu. Jaké jsou důvody?

Příčiny vysoké hladiny cholesterolu

Cholesterol souvisí se stresem

Cholesterol tvoří důležitý stavební kámen pro syntézu pohlavních hormonů a nadledvinek . Jeho produkce také souvisí s činností štítné žláza. Striktní snižování hladiny cholesterolu může u žen vést k neplodnosti.

Vysoká tvorba hormonů v nadledvinkách souvisí se stresem. Pokud trpíte velkým nebo dlouhodobým, chronickým stresem, tak zákonitě máte zvýšenou hladinu cholesterolu. Je to přirozená reakce organismu.

Na tvorbu vyšší stresových hormonů prostě potřebuje více cholesterolu. Čím tělo vyprodukuje více hormonů, tím musí zákonitě vyprodukovat více cholesterolu.

Je zajímavé, že lidé, kteří se léčí antidepresivy, mají velmi často vysokou hladinu cholesterolu, přestože jsou štíhlí a užívají léky na její snížení.

Dlouhodobý chronický stres , má zásadní vliv na fungování štítné žlázy. Její dysfunkce, ale někdy i autoimunitní zánět může vyvolávat vyšší hladinu cholesterolu v krvi.

Cholesterol a cukr

Cholesterol souvisí s tvorbou žluči a je nezbytný pro syntézu vitamínu D. Vnějším zdrojem cholesterolu je potrava, na kterou připadá 20–40 % celkového cholesterolu. Nejvíce je obsažen v živočišných tucích, uzeninách, vnitřnostech, vaječném žloutku a tučných mléčných výrobcích.

Vnitřní zdroj cholesterolu představuje z 60–80 % produkce vlastního, endogenního cholesterolu, která probíhá zejména prostřednictvím jater, dále střev a nadledvinek. Eliminace cholesterolu z organismu probíhá především pomocí jater. Je zde využit k syntéze žlučových kyselin nebo přímo vyloučen do žluče. 

Zajímavé:  Ekzém - vše o zdraví

Čím více cholesterolu sníte, tím méně ho tělo vyrobí. Kvalitních tuků, které obsahuje maso, máslo, vejce či mléčné výrobky, se tedy není třeba v rozumném množství bát.

Čeho se ale v této souvislosti obávat musíte, jsou jednoduché cukry, které způsobují prudký vzestup inzulinu.

Hormon inzulin zvýší činnost enzymů, které pomáhají játrům vyrábět cholesterol, a pohroma je na světě.

Největším nebezpečím jsou průmyslově vyráběné výrobky s vysokým obsahem cukru, byť skrytého a také vysokým rizikem je alkohol.

Kombinace těchto dvou složek v potravě zvyšuje hladinu cholesterolu. Vyvarujte se dortíků, sladkých koláčů, sušenek, přislazovaných jogurtů či průmyslově vyráběných müsli a také sladkých nápojů.

I nadměrný příjem velmi sladkého ovoce v kombinaci s dalšími sladkostmi je rizikový.

Podle posledních zahraničních výzkumů se významně podílí na vysoké hladině cholesterolu v krvi také dlouhodobé užívání různých druhů léků včetně antikoncepce.

Riziko vysokého cholesterolu

Celková hladina cholesterolu v krvi by měla být na hodnotě 5 mmol/l, zvýšené riziko se uvádí u celkové hladiny 5,1 – 6,5 mmol/l. Cholesterol se dělí na tzv. hodný HDL a špatný LDL. I jejich poměr v celkové hladině je důležitý.

Obecně se uvádí, že vysoká hladina cholesterolu v krvi způsobuje arteriosklerózu (kornatění cév), a tím riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Podle posledních zahraničních studií tomu tak úplně není. Samotná vysoká hladina cholesterolu je jen přibližným ukazatelem rizika vzniku arteriosklerózy.

Řada lidí užívajících léky na snížení hladiny cholesterolu přesto umírá na kardiovaskulární onemocnění.

Prostě jsou situace, a to zejména ty, které souvisí se stresem, kdy tělo přirozeně potřebuje více cholesterolu na tvorbu hormonů, ale v cévách jej neukládá.

K poškozování cév cholesterolem dochází při jeho oxidaci, to znamená, když se spojí s kyslíkem. Pokud tělo má dostatek antioxydantů, vitamínů, minerálů, tak k této reakci nedochází.

V současné době vznikl v medicíně nový fenomén – „honba za cholesterolem“. Léky na snížení hladiny cholesterolu jsou často podávány téměř každému, kdo má vyšší hladinu celkového cholesterolu jak 4,5mmol/l.

Tragédií je, že málokdy je s pacientem provedena anamnéza, aby si ošetřující lékař zjistil, jestli zvýšená hladina cholesterolu není způsobena třeba tím, že má pacient momentálně velký stres, nebo že má zkreslené představy o zdravé výživě.

Často mají vyšší hladinu cholesterolu v krvi lidé, kteří užívají léky poškozující játra anebo lidé po prodělané žloutence či mononukleóze.

Léky na snižování hladiny cholesterolu mají celou řadu vedlejších účinků – třeba poškozování jater. Způsobují chronickou únavu, bolesti svalů, žlučové kameny aj. Určitě bych velmi přemýšlela nad nutností jejich užívání! Do jaké míry se jedná o mé dobro a do jaké míry zajišťuji tržby farmaceutickým společnostem!

Jak docílit optimální hladiny cholesterolu v krvi

Pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, měli byste v první řadě přehodnotit svůj jídelníček. Cholesterol v krvi zvyšuje zejména kombinace ztužených tuků a cukr (průmyslově vyráběné sladkosti, sušenky, zákusky, ale i některé druhy müsli tyčinek).

Dalšími rizikovými potravinami jsou: uzeniny, průmyslově vyráběné paštiky, tavené sýry, hotové pokrmy s dlouhodobou trvanlivostí, potraviny s vysokým obsahem bílého cukru, umělá sladidla (aspartam), přepálené tuky, alkohol, vysoká konzumace potravin z bílé mouky. Doporučujeme si přečíst články na našich stránkách v části magazín – strava pro zdraví.

Dalším krokem by měla být eliminace stresu. Uvolňovat stres pohybem, zařadit relaxační techniky.

Neméně důležitým krokem je udržovat si čistý žlučník bez žlučových kamenů  viz. očista žlučníku karlovarskou solí

Podporovat správnou funkci štítné žlázy

Byliny a doplňky pomáhají

Skvělými bylinami jsou rozrazil, artyčok či rozmarýn.

Zvolte si vhodný preparát sami nebo nás kontaktujte. Rádi vám doporučíme byliny a houby právě pro vás.  [email protected]

Teď už znáte příčiny vysoké hladiny cholesterolu v krvi a víte, jaká opatření můžete udělat, aby se Vás tento problém netýkal.

Pusťte se do toho a začněte ještě dnes tak, že vynecháte uvedené rizikové potraviny ze svého jídelníčku, začnete pracovat se svým stresem a budete užívat správné byliny a doplňky stravy.

Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Cholesterol: strašák, nebo zabiják? Zachránit život může i obyčejná procházka

Medicína sice nesmírně pokročila, ale pořád skrývá mnohem víc otázek než jasných odpovědí. Do diskusí o konkrétní léčbě chorob se navíc zapojují studie, placené z neprůhledných grantů, farmaceutičtí lobbisté anebo výrobci nejrůznějších potravin.

Vzhledem k tomu se můžeme dlouhodobě hádat o prospěšnosti či škodlivosti alkoholu a kávy, tuků živočišných i rostlinných, o správné denní porci pohybu a třeba i o plusech a minusech vegetariánství, veganství, požívání raw potravin apod.

Cukr: nový arcinepřítel

Diskuse o cholesterolu jsou ovšem zvláště ožehavé – vždyť se celosvětově týkají desítek milionů lidí a v léčbě se točí astronomické sumy. Jako prakticky u všech medicínských otázek můžete i tady najít nejrůznější názory; často přímo protichůdné.

Příkladem může být nedávná „rehabilitace“ živočišných tuků a vajec – potravin, které byly v souvislosti s cholesterolem po řadu let démonizovány.

Najednou vítáme zpět s otevřenou náručí, zatímco dříve do nebes vynášené margaríny a podobné náhražky živočišných tuků jsou právem odmítány.

Přečíst článek ›

V dokumentech Evropské kardiologické společnosti dnes najdete průzkumy (včetně megastudie shrnující výsledky bádání z téměř 50 států světa), které potvrzují, co nám zdravý rozum už dávno napovídal: že totiž pro zachování správných hladin cholesterolů („dobrého“ HDL i „zlého“ LDL) máme jíst čerstvou, pestrou a zdravou stravu, nikoli bůhvíjakými chemikáliemi prosáklé umělé tuky, uzeniny apod.

„Ve vejcích nevidím žádný problém, doporučuji ale spíš krátké povaření než smažení na olejích,“ říká k tomu Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka sítě výživových poraden Svět zdraví.

„Podobné je to i s konzumací mléka. Tady problém nevidím v mléku samotném, ale v jeho nepřirozené technologické úpravě.

Naopak margarínům s transmastnými kyselinami a potravinám obsahujícím ztužené tuky se vyhýbejte.“

Přečíst článek ›

Na zřejmě největšího nepřítele lidského zdraví byl dnes nově pasován rafinovaný cukr – ten bychom opravdu neměli konzumovat v přílišném množství, což ale ví každé malé dítě.

Hledáte vhodný druh pohybu? Zkuste jógu:

Určitý problém mimochodem představuje i stanovení optimální celkové hladiny cholesterolu v krvi: obvykle se pracuje s hodnotou 5,0 mmol/l, ale někteří odborníci prosazují hladinu 6,5 a jiní naopak až 3,5 mmol/l. I tento aspekt dobře ilustruje, kolik nejasností kolem cholesterolu a statinů ještě je. Ostatně ani pořádně nevíme, proč a jak hladiny cholesterolu u lidí kolísají…

Cholesterol: čím více, tím lépe?* Existují i teorie, podle nichž nemáme v těle dobrý a zlý cholesterol – dobré jsou oba.

To, že mají na svědomí usazeniny v krevním řečišti, prý je jen dobře – má jít o jakési „záplaty“, které cévy chrání před záněty způsobenými kyselostí v těle.

Jako důkaz se uvádí Japonsko, kde je nejvíce dlouhověkých lidí a současně zde mají jedny z nejvyšších hodnot cholesterolu na světě. Na internetu najdeme řadu studií, podle nichž nízká hladina cholesterolu způsobuje různé choroby.

* Jsou tu však i počiny hodné větší pozornosti. Například japonské ministerstvo zdravotnictví před pěti lety vyřadilo cholesterol ze svého seznamu doporučovaných hodnot různých látek v těle. Tvrdí přitom, že „cholesterol není látkou, která by si zasloužila pozorování či kterou je možné se předávkovat“. Podobné hlasy se ozývají i z USA.

Zrádné vedlejší účinky

Předmětem bouřlivých diskusí se staly i samotné „léky na cholesterol“, tedy statiny. Je jim připisován dlouhý seznam negativních vedlejších účinků – počínaje bolestmi svalů a cukrovkou přes poškození jater, chronickou únavu a nespavost až po sexuální dysfunkce.

Na druhé straně jsou tu ovšem vědecké práce, publikované například v prestižním časopise The Sciencist, podle nichž mají statiny naopak dobré vedlejší účinky – pomáhají údajně proti osteoporóze, roztroušené skleróze a Alzheimerově chorobě či senilní demenci. Proto se dokonce po určitou dobu zvažovalo, že by se jimi povinně „obohacovaly“ potraviny typu hamburgerů! Pochybnosti ale nakonec převážily, a tak z toho sešlo.

Přečíst článek ›

Objevily se totiž studie s přesně opačnými výsledky, než k jakým došel The Sciencist. Podle nich statiny mimo jiné ničí paměť, snižují imunitu a působí choroby jater.

Největší problémy prý vznikají při souběžném používání statinů a některých jiných léků (včetně běžných antibiotik). Nejvíce ohroženy jsou starší ženy trpící chorobami jater nebo ledvin.

Statiny se mimochodem „nesnášejí“ ani s některými potravinami: třeba s grapefruitem.

Je tu nový způsob léčby!

Je s podivem, jak relativně málo je otázka statinů, které užívá každý desátý Čech a jejichž účinky na zdraví pacientů mají vliv na životy milionů rodin, veřejně diskutována. Současná realita je v podstatě taková, že většina lékařů se „zakopala“ na starých pozicích, podporujících léčbu statiny, zatímco jejich odmítání je v rukou různých občanských iniciativ apod.

U občanů trpících problémy s LDL cholesterolem pak záleží hlavně na tom, do jaké míry věří klasické medicíně a jak popřávají sluchu novým trendům. Tady musíme konstatovat, že jakkoli mají Češi své lékaře rádi a věří jim, v otázce statinů řada z nich lékařská doporučení odmítá.

Přečíst článek ›

Po které zelenině sáhnout?

Užitečná je vlastně každá zelenina (i ovoce), některé ale hladinu cholesterolu přímo snižují. Například česnek, jehož hodnota je známa po staletí. Také však třeba červená řepa, mrkev, celer, rajčata anebo i docela obyčejné brambory – ty vlastně představují jakýsi „multivitamin“.

Je ovšem nezbytné zeleninu i ovoce požívat kvalitní (v zimě se skládají vlastně jen z vody a hnojiv), čerstvé a upravené tak, aby jejich léčivé vlastnosti nebyly poškozeny.

Pro řadu lidí může být nepříjemnou zprávou, že „zlý“ cholesterol v našich žilách zvedá i kouření a požívání alkoholu, o obezitě ani nemluvě.

Až další vývoj zřejmě ukáže, kdo má pravdu. Je dokonce možné, že ji tak trochu mají obě strany – pro jednoho pacienta je léčba statiny vhodná, druhému vyhovují jiné typy terapie. „Léky na snižování hladiny cholesterolu se stále vyvíjejí.

Jako nejnovější je zde asi takzvaná antiadhezivní terapie, která funguje na principu blokování vazby LDL cholesterolu na konkrétní receptory,“ říká docent Kašparovský. „LDL cholesterol je poté vracen do jater, kde se rozloží.

Tyto léky vykazují méně nežádoucích účinků.“

Rozšířením nové metody léčby by se velmi dobře vyřešilo statinové dilema. Ihned se tu však objevil další rozpor, který se týká cholesterolových diet.

Podle některých vědců, například amerického profesora Michaela Hertoga, totiž na hladinu cholesterolu v našem těle strava nemá prakticky žádný vliv! Za oceánem jsou vůbec vůči tradiční léčbě vysokého cholesterolu stále skeptičtější: dokonce se tam publikují tvrzení, podle nichž jsou snahy o snižování hladiny LDL cholesterolu dietami zbytečné, protože tělo si tuto látku vyrábí samo dle vlastního uvážení a na naše snahy nebere ohled. Publikovány byly i články, podle jejichž autorů příliš nízká hladina cholesterolu (LDL i HDL) v těle vede k častějšímu výskytu rakoviny.

Přečíst článek ›

Nejlepší lék? Štěstí!

Rovněž v USA pak zjistili, že nejlepší prevencí proti většině neinfekčních chorob je šťastný život. „Harmonický život, spokojenost se sebou samým a zdravý vztah k vlastnímu tělu je základem duševního i fyzického zdraví,“ podotýká k tomu Monika Bartolomějová.

Zkuste pegan dietu:

„Je obecně známo, že dlouhodobý stres zapříčiňuje řadu potíží – problémy s hmotností, špatnou pleť, sníženou imunitu a další. Harmonický život zde hodně pomůže, je ale důležité zaměřit se i na další aspekty.

Hlavně se ve své stravě snažte dávat přednost přirozeným potravinám před polotovary a jezte ve větší míře lokální potraviny a biopotraviny.

Nezapomínejte se také hýbat a volný čas trávit s lidmi, na kterých vám záleží…“

Procházka vám zachrání život

Odpovídá doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D., děkan Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Kolik procent české populace trpí „zlým“ cholesterolem a jak se právě ten podepisuje na průměrné délce života?Podle posledních šetření cca sedmdesát procent, přičemž více jsou ohroženi muži než ženy.

Vliv na délku života nelze jednoznačně určit. Záleží na dalších faktorech, jako je vysoký krevní tlak, obezita, kouření a věk. Pokud se vezmou v potaz všechny tyto faktory, lze ale spočítat možné zvýšené riziko úmrtí.

Je léčba cholesterolu doživotní záležitostí, nebo se pacient může – úpravou životního stylu – vyléčit sám?Úspěšnost léčby záleží vždy především na pacientově ochotě změnit životní styl. Léky sice tlumí negativní vliv cholesterolu, nicméně samy o sobě k vyléčení nevedou.

Přečíst článek ›

Může člověk sám na sobě rozeznat, že má problémy s cholesterolem?Velmi obtížně. Většina příznaků je nespecifických a objeví se až v pokročilé fázi.

O současných lécích na cholesterol se traduje, že poškozují svaly.

Je to pravda – respektive, jaké mají vedlejší účinky?Jako většina léků i ty, používané na léčbu cholesterolu, vykazují nežádoucí účinky, mezi které patří možné poškozování svalů v důsledku jejich horšího zásobení cholesterolem, který je u této tkáně více důležitý pro stabilitu buněčné membrány. Nicméně zpravidla se tyto nežádoucí účinky vyskytují při nesprávném užívání léku, případně při kombinaci s alkoholem, který může ovlivnit vstřebávání léčiva.

Nedávno došlo k „rehabilitaci“ živočišných tuků – nechystá se v současnosti zas nějaké podobné překvapení?V současné době se diskutuje, do jaké míry je možné ovlivnit hladinu cholesterolu čistě změnou stravy.

Jako významnější faktor pro ovlivnění hladiny cholesterolu se totiž jeví dostatek vhodného pohybu. Zvýšená hladina cholesterolu je především ukazatelem nezdravého životního stylu.

Většina pacientů si tuto nemoc v podstatě vypěstuje jednak špatnou životosprávou, ale především nedostatečným vhodným pohybem, kterým může být například chůze, trvající alespoň 20 minut, ideálně 45 minut denně.

Přečíst článek ›

Nestačí jen zdravě jístTři čtvrtiny Čechů a Češek mají zvýšenou hladinu cholesterolu – i děti a velmi mladí lidé. Podle současného převažujícího lékařského názoru by celková hladina cholesterolu v těle dospělého člověka neměla překročit limit 5,2 mmol/l.

Co přemíra cholesterolu způsobuje, je obecně známo – zanášení cév, které může vést k jejich ucpání s fatálními následky.

Hladinu cholesterolu, jenž je jinak v rozumné míře pro lidské tělo velice prospěšný, lze upravit užíváním medikamentů. Není však ideální spolehnout se pouze na ně.

V každém případě by člověk trpící problémy s cholesterolem (tedy tři ze čtyř našinců) měl také upravit svůj jídelníček a životní styl.

Nezbytný (i z řady jiných důvodů) je pohyb, dostatečný příjem tekutin, ovoce, zeleniny i celozrnných potravin. Samozřejmě také přiměřený podíl ryb v našem menu, to ale jistě každý ví.

  • Lékaři, zabývající se celostní medicínou, k tomu dodávají, že je nutné také žít dobrý život, být v rámci možností šťastný a spokojený se svojí existencí. To je ovšem lék, kterého se bohužel mnohým z nás (i kvůli stresu ze stálé honičky za penězi) nedostává…
  • IVO BARTÍK

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector