Cizrna Vliv Na Zdraví?

Léčivé účinky cizrny Pomáhá zvýšit pocit nasycení, podporuje trávení, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, zlepšuje obranu proti chorobám a další. Cizrna je bohatá na vlákninu a bílkoviny, což napomáhá pocitu sytosti a tlumí bažení po jídle. Dalším pozitivem je zlepšení trávení díky vysokému obsahu vlákniny.

Proč je cizrna zdravá?

Luštěnina plná zdraví

Cizrna je ale ještě o kousek lepší. Ve srovnání s ostatními luštěninami totiž obsahuje větší množství esenciálních aminokyselin, jako je lysin, isoleucin nebo tryptofan. Kromě toho se v cizrně také nacházejí prospěšné nenasycené mastné kyseliny, konkrétně kyselina olejová a kyselina linolová.

Proč jíst cizrnu?

Má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek, nejvíce železa, vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku. V porovnání s ostatními luštěninami je cizrna také mnohem lépe stravitelná.

Jak se jí cizrna?

Cizrna má jemně oříškovou chuť a můžete ji připravit na sladký i slaný způsob. Můžete ji použít do pomazánek, ale i sladkých koláčů. Na pečení vyzkoušejte již hotovou cizrnovou mouku. Cizrnu můžete i klíčit.

Co to je cizrna?

Cizrna, tedy jeden z jejích druhů – cizrna beraní, je vedle hrachu a fazolí jedna z nejdůležitějších luštěnin, která má kulovitý tvar s charakteristickým zobáčkem. Cizrna beraní bývá rovněž nazývána jako římský hrách. Její chuť bychom mohli charakterizovat jako jemně oříškovou.

Proč jíst humus?

Váže na sebe vodu a rychle vyvolá pocit sytosti, přispívá proto k boji proti obezitě. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a E, kyselinu listovou, hořčík, železo, vápník, zinek, draslík. Díky cizrně, sezamovému semínku a olivovému oleji je hummus bohatý na nenasycené tuky.

Co uvařit z cizrny?

Cizrnu můžeme využít na přípravu masových či zeleninových směsí, do polévek, na přípravu pomazánek či vegetariánských burgerů. Díky neutrální oříškové chuti se využívá také na přípravu sladkých dezertů. Nejznámějšími jídly, připravovanými z cizrny jsou orientální falafel a pochoutka z rozmixované cizrny zvaná hummus.

Zajímavé:  Duchovní Léčba Deprese Pomocí Všímavosti?

Jak chutná cizrna?

Cizrna má příjemně oříškovou chuť a používá se podobně jako hrách – do polévek, kaší, příloh, pomazánek, náplní či do rizota. Je výborná i za studena v salátu.

Jak Upect cizrnu?

Postup

  1. Troubu rozpalte na 230 ˚C a plech pokryjte alobalem nebo pečicím papírem. Plechovku cizrny slijte přes cedník a propláchněte.
  2. Pečte v troubě asi 15 minut, vyndejte z trouby a protřeste, aby se cizrna mohla opéct ze všech stran a vraťte na dalších 15 minut do trouby, aby se cizrna hezky opekla a byla křupavá.

Jak pripravit cizrnu z plechovky?

Cizrnu zatím propláchněte vodou. Následně ji pořádně vysušte, případně nechte chvíli na vzduchu vysušit. Vložte na pečicí papír na plech, pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Pečte okolo 20 až 30 minut.

Ingredience:

  1. 2 plechovky cizrny.
  2. 2 lžíce olivového oleje.
  3. sůl.

Kolik cizrny na jednu porci?

ze 100 g suché cizrny připravíte zhruba 200 g vařené cizrny, což odpovídá zhruba jedné porci za předpokladu, že pokrm bude obsahovat ještě další suroviny, ne jen cizrnu.

Jak Oprazit cizrnu?

Postup přípravy

  1. Cizrnu naložíme do slané vody cca na půl dne.
  2. Poté scedíme a vysypeme na pánev. Odpaříme přebytečnou vodu, pražíme chvíli na sucho a pak přidáme olivový olej.
  3. Opékáme cca 20 minut – klidně i víc. Rozhodně musí cizrna zhnědnout – po povrchu bude lehce křupavá.

Jak vypadá cizrna?

Nejčastěji se pěstuje ve střední a západní Asii, ale i v Severní Americe. Přízvisko beraní si vysloužila pro kulovitá semena béžové barvy, která typickou rýhou připomínají beraní hlavu. V jednom plochém lusku najdeme pouze 1–2 boby. Cizrna je jedním z nejbohatších zdrojů rostlinných bílkovin, železa a vitaminu E.

Co z cizrny v plechovce?

Podáváme s rýží.

  1. Cizrnový salát. Cizrnový salát můžete použít jako jednoduchou přílohu nebo lehkou večeři.
  2. Hummus. Míse krémového hummusu se jen těžko odolává.
  3. Cizrnová pánev s chorizem a sladkými brambory.
  4. Cizrnové wrapy.
  5. Cizrnový burger.
  6. Falafel.
  7. Marocká cizrnová polévka.
  8. Dušená cizrna s černou kapustou.
Zajímavé:  Z Čeho Vznikají Alergie?

Jak se říká Cizrne?

Cizrna beraní je luštěnina, která dostala své jméno podle tvaru semen. Připomínají totiž beraní hlavu. Jinak se jí říká i římský hrách nebo garbanzo. Pochází z oblasti Středního východu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector