Co pomáhá na zácpu – vše o zdraví

Úvodní strana » Zdraví a léky » Volně prodejné léky » Léky na trávení » Léky na zácpu a projímadla

Zná to každý: někdy je potřeba naší potřebě trochu napomoci. Od toho jsou tu projímadla neboli laxativa. Pojďme si ale říci, kdy je vhodná chvíle je nasadit.

Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví

  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví Vhodný pro krátkodobé užití u akutní funkční zácpy a při druhotné zácpě provázející jiné choroby. 99 Kč
  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví Účinné projímadlo, změkčuje stolici, působí přímo v tlustém střevě. 96 Kč
  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví Jedinečný lék na obnovu střevní mikroflóry. Vhodný pro dospělé, děti i kojence. 176 Kč
  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví Změkčuje stolici a usnadňuje její odchod tím, že přitahuje do střeva vodu, nevstřebává se do těla. Obsahuje laxativum (projímadlo) zvané laktulóza.  189 Kč 136 Kč -28 %
  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví Přípravek je účinné projímadlo, které působí místně v tlustém střevu a nevstřebává se. Nenarušuje fyziologickou činnost střev. 146 Kč
  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví Změkčuje stolici a usnadňuje její odchod tím, že přitahuje do střeva vodu, nevstřebává se do těla. Obsahuje laxativum (projímadlo) zvané laktulóza.  114 Kč 92 Kč -19 %

Vyberte si účinný lék proti zácpě, který příznivě působí na sliznici tlustého střeva a usnadňuje tak vyprazdňování. Laxativa pomáhají odstranit chronickou i akutní zácpu, která je velmi často zapříčiněna změnou životosprávy nebo prostředí, například při pobytu v zahraničí.

Pro efektivní léčbu zácpy zvolte některou z těchto forem účinných léků

  • kapky – vyzkoušejte osvědčené a šetrné projímadlo Gutalax, které způsobuje stimulaci peristaltiky střev a změkčuje stolici
  • čípky – Suppositoria Glycerini jsou vhodné pro léčbu zácpy v těhotenství, při kojení i v šestinedělí, výhodou čípků je také poměrně rychlý nástup účinku, a to již od 10 minut po užití
  • tablety – klasické tablety na polykání, jedny z nejprodávanějších jsou tablety Bisacodyl-K

Co pomáhá při zácpě

Společně s užíváním výše uvedených léků pijte také dostatečné množství tekutin nebo čaje proti zácpě, například čaj z listů senny, a jezte potraviny bohaté na vlákninu (zelenina a celozrnné pečivo). Vyzkoušejte také rybízový nebo švestkový kompot. Vyhněte se naopak konzumaci bílého pečiva a rýže.

Ať se u Vás vyskytl pouze jednorázový problém s vyprazdňováním, nebo trpíte chronickou zácpou, raději vždy doporučujeme konzultovat léčbu s vaším lékařem.

  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví
  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví
  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví

Potraviny proti zácpě. Co jíst a co pomáhá při problémech se zácpou?

O tom, že je zácpa nepříjemným zdravotním problémem, kterým trpí čím dál více lidí, jsme se již detailně rozepsali v minulém článku. Zaměřili jsme se na potíže a příznaky se zácpou spojené, na rozdělení zácpy podle etiologie, v jakých případech raději vyhledáme lékaře, na co se připravit při lékařském vyšetření, na prevenci a léčbu zácpy…

V dnešním článku se podíváme na zcela nové téma spojené se zácpou, a to, jak můžeme k lepšímu změnit své stravovací návyky, a jaké potraviny jsou proti zácpě účinné.

Co je to zácpa?

Zácpu můžeme definovat jako stolici méně než jednou za 3 dny, přičemž samotný proces defekace je bolestivý, nepříjemný, je nutné hodně tlačit a stolice je velmi tuhá a suchá. Pacienta navíc sužují pocity neustálé plnosti a po defekaci pocit nedostatečného vyprázdnění. Více o zácpě čtěte již ve zmíněném článku zde.

Zdravou vyváženou stravou proti zácpě

Při chronické zácpě bychom se měli zaměřit na zdravou, kvalitní, protizánětlivou stravu, která obsahuje dostatek vlákniny, nezbytné minerály, vitamíny a stopové prvky. Ovšem pozor, nestačí jen kontrolovat složení stravy (mikro a makro složky), ale také její množství a stravovací návyky (pravidelný stravovací režim, jíst v klidu, pořádně kousat apod.).

Bohužel není možné stanovit zcela striktní a paušální doporučení, co se týká stravy, pro všechny. Každý z nás jsme jiný, proto je lepší stravu nastavovat individuálně, nejlépe podle výsledků testů potravinové intolerance.

Je však možné se při sestavování zdravé stravy (nejen při zácpě) držet základních pilířů, jak by měl náš každodenní jídelníček vypadat.

Pilíř č. 1: Strava pro zdravá střeva by měla sestávat co nejvíce ze SUROVIN

  • Jako suroviny označujeme jídlo v původní nezměněné podobě, které se takto vyskytuje v přírodě. Do této kategorie spadá zelenina a ovoce, bylinky, kvalitní rostlinné oleje, celozrnné obilniny i luštěniny, z živočišných produktů pak vejce, mléko, všechno maso, ryby. Z těchto surovin si pak připravujeme většinu našich každodenních pokrmů. Při využití surovin pro vaření máte jistotu, co jíte – nejsou v nich přidané soli, éčka, konzervanty, jsou čerstvé a tím pádem bohaté na všechny živiny a vitální látky. Pokrmy připravené z těchto surovin jsou pro naše tělo nejhodnotnější.

Pilíř č. 2: Méně bychom měli nakupovat POTRAVINY a POCHUTINY

  • Do kategorie potravin řadíme jen lehce upravené suroviny jako je chléb, pečivo, nudle, tofu, bílé jogurty, máslo, smetanu, mraženou zeleninu apod. Nejedná se již o původní suroviny ve své přírodní podobě, takže bychom je měli do jídelníčku zařazovat jen velmi omezeně.
  • Pochutiny bychom si měli dopřávat jen také velmi málo – patří zde všechny sýry, uzeniny, zdravé medem oslazené dezerty, kvalitní čokolády…

Pilíř č. 3: Zcela se vyhnout OTRAVINÁM

  • Jak definujeme otraviny? Je to něco, co má vypadat jako potravina, ale s jejím původním stavem to nemá nic moc společného. Je to plné chemikálií, éček, aby to mohlo vůbec být poživatelné – přesolené chipsy smažené v nekvalitním rafinovaném oleji, kečupy, majonézy, apod.

Pilíř č. 4: Zkusit se vyhnout nejčastějším alergenům ve stravě

  • Určitě by mnoho lidem pomohlo také vyřadit ze stravy nejčastější alergeny – obilniny obsahující lepek, dále mléčnou bílkovinu a mléčný cukr. Potravin, kterými lze tyto produkty nahradit, je dnes již nezměrné množství.

Jaké specifické potraviny jsou vhodné proti zácpě?

Při chronické zácpě je velmi důležité dát do pořádku centrum naší imunity a celkového zdraví – střevní mikrobiom.

Bakterie v našem střevě potřebují ke svému životu vhodnou potravu – a tu jim dopřejeme především dostatečným příjmem vlákniny z ovoce a zeleniny. Proto je při zácpě klíčové dodat kvalitní formu rozpustné i nerozpustné vlákniny.

Postupem času při nápravě stravovacích návyků a skladby potravy dojde k proměně mikrobiomu a vyrovná se poměr mezi tzv. hodnými a zlými bakteriemi.

Co pomáhá na zácpu - Vše o zdravíLněné semínko

Lněná semínka jsou při zácpě velmi užitečná, protože pomáhají k lepší peristaltice střev. Peristaltika je aktivita, při níž dochází k pohybům střeva tak, aby se natrávená potrava rovnoměrně pohybovala směrem ke konečníku.

Lněná semínka doporučujeme nejprve důkladně rozemlít, v celém stavu jsou totiž nestravitelná. Lněná semínka obsahují velice prospěšné oleje, ale také látky jako hořčík, měď, železo či zinek. Obsahují i vitamín E, což je silný antioxidant, který pomáhá v boji proti volným radikálům.

Snižují hladinu cholesterolu v krvi a celkově posilují imunitní systém.

Co pomáhá na zácpu - Vše o zdravíHrušky a jablka

Jablko a hruška, cenní pomocníci, které se nachází ve spíži každé domácnosti, nám opravdu dokážou pomoci i při zácpě.

Hrušky i jablka obsahují hodně vody (což je dobře, protože při zácpě většinou trpíme i nedostatečným příjmem tekutin) a hlavně pektinu. Pektin je rozpustná vláknina podporující peristaltiku střev.

Kromě toho obsahuje i draslík, který pomáhá udržovat elektrolytickou rovnováhu v těle.

Pokud nejste na jablka příliš zvyklí, doporučujeme je před konzumací najemno nastrouhat – jsou pak lépe stravitelná. Nezapomeňte jablka či hrušky před konzumací důkladně umýt. Nejlépe je kupovat jablka v bio kvalitě, aby byla zralá a sladká – ne kyselá.

Co pomáhá na zácpu - Vše o zdravíŠvestky

Švestky jsou při zácpě velmi užitečné, jak v čerstvé, tak v sušené podobě. Obsahují přírodní laxativum (projímadlo) sorbitol. Pravidelná konzumace rozumného množství švestek může pomoci ke správné činnosti střev bez zácpy. Obsahují vitamín E, rovněž spoustu minerálních látek jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík.

Co pomáhá na zácpu - Vše o zdravíBobulovité ovoce

Konzumace jahod, černého i červeného rybízu, ostružin, borůvek, malin – všechny tyto plody mají pozitivní účinky na činnost střev. Kromě toho obsahují množství antioxidantů, polyfenolů, vitamínů a stopových prvků, které jsou důležité pro celkové zdraví.

Bobulovité ovoce by nemělo chybět v našem každodenním jídelníčku.

 

POZOR: při zácpě dbejte na dostatečný přísun tekutin

Uvedené potraviny můžeme v určitém smyslu považovat za šetrná projímadla“ – zejména díky vysokému obsahu vlákniny. Vlákninu tvoří nestravitelné látky, které zvětšují objem střevního obsahu, čímž se reflexně podpoří peristaltika střev. Dále pak obsah střev změkčují.

Důležitý je však dostatečný přísun tekutin v průběhu celého dne! V opačném případě mohou ucpat střevo, a naopak zácpu zhoršit, v extrémním případě mohou způsobit mechanický Ileus.

Podle přesné definice se nejedná o projímadla jako taková, ale řadí se sem například agar, lněné semínko, pšeničné klíčky, psyllium atd.).

EFEKTIVNÍ MIKROORGANISMY A PREBIOTICKÁ VLÁKNINA – užívání mikroorganismů a vlákniny v přírodních doplňcích stravy může pomoci k lepší funkci a činnosti střev

 Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví

PRO EM SAN, PRO BASAN a PRO PRÄBIOMA v komplexním Balíčku Střeva s vlákninou je jedinečnou kombinací přírodních doplňků stravy pro podporu funkce střev.Obsahují potřebné efektivní organismy a vlákninu, jejíž příjem je při zácpě velmi důležitý.

Zajímavé:  Děloha - vše o zdraví

Co pomáhá dítěti při zácpě?

Máte doma batole a občas zaváháte, jestli jako rodič děláte všechno správně? Možná uvítáte možnost mít doma soukromého lékařského rádce. Najdete ho v netradiční knížce Vývoj batolete.

Publikace úspěšného pediatra a předškolní pedagožky přibližuje psychomotorický vývoj dítěte od jednoho roku do třetích narozenin.

Spojuje v sobě rodičovskou příručku a deník otce lékaře, který díky dcerce Lindě zažívá péči o batole osobně, nejen v pediatrické ordinaci. V knize najdete tato témata:

  • Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví Stravovací a hygienické návyky batolete
  • Pravidelné lékařské prohlídky
  • Péče o chrup
  • Nejčastější nemoci a úrazy a jejich léčení
  • Očkování
  • Rozvoj řeči, motoriky a hry
  • Vhodné hračky
  • Dítě a dětský kolektiv
  • Předškolní výchova – jesle a mateřská školka

Vybraná ukázka se věnuje zácpě v dětském věku.

Zácpa neboli obstipace

Patří k častým důvodům, pro které rodiče navštíví svého lékaře. Obvykle jde o zácpu funkční, která není způsobena žádnou nemocí, ale špatnými vyprazdňovacími návyky. Potíže s vyprázdněním stolice vedou k bolesti, strachu a odmítání použití nočníku.

Tak se vytváří začarovaný kruh s opakovaným zadržováním stolice a zácpou. Jedním z období, kdy je zácpa častá, je právě batolecí věk, doba nácviku na nočník. Asi dvacet procent dětí se tomuto pro ně novému hygienickému návyku brání. Výsledkem je pak zadržování stolice.

Léčba zácpy je dlouhodobá a vyžaduje trpělivost rodiny.

Jde opravdu o zácpu?

Zácpa je definována jako odchod stolice méně často než třikrát za týden nebo sice častější, ale bolestivé a obtížné vyprázdnění tuhé stolice, či její zadržování, které může být provázeno obtékáním řídké stolice kolem zátky ve střevě (paradoxní průjem). Trvá-li tento stav u dětí do čtyř let déle než měsíc a u starších dětí déle než dva měsíce, mluvíme o chronické zácpě.

Období života dítěte, kdy je zácpa častá

Zácpa se častěji objevuje ve třech obdobích života dítěte. Jednak je to v době odstavování kojenců, kdy je mateřské mléko se svými přirozeně projímavými účinky ve větší či menší míře nahrazeno umělým mlékem.

Co pomáhá na zácpu - Vše o zdraví

V poslední době sice umělá mléka udělala veliký kus cesty kupředu a tím, že jsou obohacena o prebiotika, a především probiotika, zlepšují střevní funkce a zažívání. Ale mateřskému mléku se ve svém složení jen přibližují.

Druhým a myslím nejčastějším obdobím, kdy se rodina potýká se zácpou u dítěte, je nácvik udržování čistoty, tedy nácvik na nočník, nebo stav po onemocnění spojeným s odvodněním (po závažnější střevní infekci) nebo plenkovou dermatitidou (opruzením zadečku).

Třetí častou dobou, kdy děti bojují se zácpou, je nástup do kolektivního zařízení (školka, škola) a s tím spojená změna denního režimu, nemožnost vyprázdnit se v klidu po snídani a stud, který dítěti brání dojít si ve škole na společnou toaletu.

O tom, že chronické potíže s vyprazdňováním nejsou vzácností, svědčí fakt, že kolem pěti procent dětí starších čtyř let trpí chronickou zácpou a že až deset procent návštěv rodičů u pediatra je právě z důvodů zácpy a z toho plynoucích bolestí břicha a nechutenství dítěte.

(Chronická zácpa je v podstatě špatný návyk, platí to i pro dospělé.)

Frekvence vyprazdňování záleží na věku dítěte

Plně kojené dítě starší čtyř týdnů může mít stolici několikrát denně nebo také jen jedenkrát za několik dnů, a když dobře prospívá a jeho stolička má normální charakter (žlutá stolička kojených dětí připomínající míchaná vajíčka), nejedná se o zácpu ani o žádný výživový problém. Dítě na umělém mléce má stoličky pravidelnější, stále však ve velkém rozmezí – pětkrát denně až jednou za tři dny. Děti starší roku věku mívají stoličku jednou denně až třikrát týdně. Při pomalejším nebo bolestivém vyprazdňování mluvíme o zácpě.

Potíže způsobené dlouhodobě zadržovanou stolicí

Chronické potíže s vyprazdňováním bývají provázeny bolestmi břicha, které je nápadněji zvětšené, bolestmi v oblasti konečníku, nechutenstvím, denním i nočním pomočováním, celkovou dráždivostí dítěte, páchnoucími větry, umazáváním spodního prádla a pokakáváním. Psychika dítěte se mění.

Je uzavřené, za své potíže se stydí. Chronickou zácpu provází občasný odchod velmi objemné stolice. Malé děti zadržující stolici mívají typické chování (vyhledávají pozici v dřepu, kříží nohy, napínají tělo, drží se nábytku, červenají v obličeji, při vlastním pokusu o vyprázdnění se ukrývají).

Možnosti léčby

Léčba není snadná ani rychlá. Vyžaduje trpělivost a spolupráci rodiny. Cílem je pravidelné nebolestivé a úplné vyprazdňování normální stolice jedenkrát denně nebo obden. V naprosté většině jde o tzv. funkční zácpu, která není způsobena onemocněním, ale špatnými návyky.

Jen asi v pěti procentech případů jde o zácpu na podkladě poruchy nervového zásobení dolních úseků střeva nebo jiných nemocí. V takovém případě je nasnadě, že na prvním místě je léčba vyvolávajícího onemocnění, kterou má plně v rukou lékař specialista. Věnujme se ale funkční zácpě, která je nejčastější.

Léčba je dlouhodobá, minimálně půl roku, a vyžaduje časté ambulantní kontroly. Je založena na třech základních léčebných principech:

  • poučení rodiny a psychologická pomoc,
  • odstranění zátky z nahromaděné stolice v dolním úseku střeva a v konečníku,
  • udržovací léčba a prevence opětného nahromadění stolice ve střevě.

Poučení rodiny a psychologická pomoc

Rodičům by se ze strany lékaře mělo dostat ujištění, že zácpa v dětském věku není známkou výchovného selhání ani ničím neobvyklým a že společně se změnou stravovacích návyků, režimových a léčebných opatření lze tento problém postupně odstranit. Nácvik pravidelného vyprazdňování na toaletě je důležitou součástí léčby.

Po jídle, zvláště po snídani, se zintenzivní střevní činnost, a toho bychom měli využít. Optimální doba vysazování na nočník nebo na záchod je tedy právě pět až deset minut po jídle. Dítě by mělo mít na toaletě klid. Doporučuje se vést deník, ve kterém jsou vyznačena úspěšná a neúspěšná vyprázdnění a případné umazávání spodního prádla.

Dítě se může aktivně zapojit pomocí drobných odměn za zdařilé vyprázdnění.

Odstranění nahromaděné stolice

K odstranění nahromaděné stolice lze využít různé druhy léků a postupů, od glycerinového čípku (akutní krátkodobé řešení) až po léky na bázi parafinového oleje nebo mléčného cukru a polyethylenglykolu k dlouhodobému podávání. Konkrétní lék a jeho dávkování určí lékař.

Udržovací léčba a prevence

K udržovací léčbě se s výhodou dlouhodobě používají přípravky na bázi mléčného cukru nebo polyethylenglykolu. Součástí léčby je racionální pestrá strava s dostatečným podílem zeleniny a ovoce. Šťávy z jablek, hrušek, melounů a švestek s vysokým přirozeným obsahem ovocného cukru jsou vhodným pomocníkem.

U kojenců a malých dětí může být příčinou zácpy také alergie na bílkovinu kravského mléka. Ta se nemusí projevit průjmem s nitkami krve, ale naopak právě zácpou. Probiotika mohou do určité míry tím, že pozitivně působí na střevní sliznici a její funkce, ovlivnit i střevní motilitu, tedy pohyb střev, a tak i vyprazdňování stolice. Velmi důležitý je dostatek tekutin.

Dítě, které málo pije, má častěji tužší stolici, kterou jen obtížně vyprázdní.

Léčba zácpy je dlouhodobá. Trvá i dva roky. Vyžaduje trpělivost a spolupráci celé rodiny. Předčasné ukončení léčby může vést k recidivám a opakování potíží v dospělosti.

Ukázka z knihy

Martin Gregora, Jana Kropáčková: Vývoj batolete / Od jednoho roku do tří let

Vydává Grada, www.grada.cz

Trápí vás zácpa?

Všechny směry celostní medicíny považují střeva za základ zdraví. Jakmile nepracují správně, projeví se to na celém organismu. Zároveň při řešení prakticky jakékoli chronické nemoci, zejména tam, kde je zapojený imunitní systém, začíná léčba vždy od střev.

Proto bych se dnes chtěla věnovat pro někoho možná choulostivému a nepříjemnému tématu a tím je stolice. Důležité je si uvědomit, že je to výsledek procesu těla s tím, co jsme do něj vložili – doslova.

Mělo by být pro nás přirozené tento produkt pokaždé alespoň letmo zkontrolovat a zpozornět při jakékoli abnormalitě. Průjem většinou každý z nás pozná a nebývá problém s určením příčiny a jeho řešením. Horší to bývá se zácpou.

Tou trpí spousta lidí (a většinou jen vlivem špatné stravy) a někdy o tom nevědí. A někdy si toho jsou velmi dobře vědomi.

Pojďme si v první řadě říct, jaká je normální frekvence chození ,,na velkou‘. Několikrát jsem slyšela, dokonce i z úst lékařů, že normální je chodit i dvakrát za týden. To je absolutní nesmysl! Uvědomte si, kolikrát denně jíte a jaké množství jídla za den sníte.

Vyloučení stolice by mělo přicházet minimálně jednou, ideálně dvakrát až třikrát za den. Většinou se tak děje ráno a po větším jídle. Jakmile je četnost nižší, tak to, co je určené k exkreci zůstává ve střevech příliš dlouho, dochází ke kvasným a hnilobným procesům a jejich toxické produkty dráždí stěnu střeva.

Zajímavé:  Cigareta - vše o zdraví

Ta se postupem času stává propustnější a dochází k pronikání látek, jež měly být dávno pryč, do našeho těla. Játra a ledviny pak mají mnoho práce to zase všechno dostat ven, cítíme se unavení a často se objevují kožní problémy – hlavně ekzémy a akné. Trpí i naše imunita a jsme náchylnější k nemocem a alergiím.

Střevní mikrobiom se mění – začínají převažovat hnilobné bakterie, což vede k nadýmání a plynatosti. Zanesené střevo rovná se zanesené celé tělo.

Další faktor, který nám hlásí zácpu, je vzhled naší stolice. Pro jeho zhodnocení slouží dobře grafická pomůcka – tzv. bristolská stupnice. Existuje více zpracování – většinou se za ideální považuje číslo 3 – 4.

Prostě by ,,to‘ mělo vypadat trochu jako banán. Hladký válcovitý tvar, bez prasklin, rýh, nebo příměsí, hnědá barva (ne žlutá, oranžová, červená nebo černá, pokud jste zrovna neměli řepu nebo borůvky :)).

Bobek by měl bez většího úsilí v celku vyklouznout,  ponořit se na dno mísy a neumazat ji. Jakmile je stolice ve formě tvrdých bobků, nebo hodně popraskaná, znamená to že zůstala ve střevě příliš dlouho a vstřebalo se z ní hodně vody.

Špatně ale je i když je trvale řídká nebo ,,načechraná‘ – tam může být problém s trávením určité potraviny, nebo dysbióza – nerovnováha bakterií.

Důležitý ukazatel je i náš pocit v břiše. Asi nás napadne, že bolesti břicha, křeče a nadýmání signalizují, že něco není ok. Nucení na stolici by mělo být přiměřeně silné, ale ne absolutně neodkladné a bouřlivé (to bývá například při syndromu dráždivého střeva).

Pro vypuzení stolice byste neměli vynakládat velké úsilí, většinu práce má vykonat střevo svou peristaltikou. A nakonec je důležitý pocit po. Měli byste se cítit příjemně vyprázdněni.

Příliš malé množství stolice, přetrvávající pocit plnosti, obtíže při vyprazdňování – to všechno signalizuje zácpu.

Pokud jste se poznali v některém z příznaků, je potřeba práci střev zlepšit. Můžete si udělat i malý test tzv. rychlosti tranzitu. To znamená, že sníte nějakou výrazně barevnou potravinu – např. řepu nebo borůvky a počkáte, až se vám barva objeví ve stolici. Tak dlouho trvá průchod vaším střevem. U dospělého by to mělo být přibližně 14 – 24 hodin.

Pokud jste jinak zdraví, většinou postačí k úpravě vylučování změna stravy. Kouzlo spočívá v dostatku vlákniny a tekutin. Potraviny bohaté na vlákninu jsou dnes notoricky známé.

Základ vašeho jídelníčku by měly tvořit celozrnné obiloviny a luštěniny a alespoň půl kila zeleniny a ovoce denně. Zeleniny by mělo být o něco víc, než ovoce (kvůli obsahu cukru) a minimálně polovina by měla být tepelně upravená (zejména v zimě).

Takhle jednoduché to je. Takto bude vaše strava dostatečně objemná a vlákniny bude dost, aby se střeva rozhýbala. 

Důležitý je i dostatek tekutin. Když málo pijeme, obsah střev nám doslova vyschne a zkuste protlačit suchou hmotu suchou trubicí, půjde to ztuha. Aneb suchým korytem kámen neprotlačíte.

Připravte se na to, že pokud jste doteď zdravé stravě moc nedali, náhlá změna a velký přísun vlákniny a luštěnin může způsobit nadýmání.

Vaše trávení si musí zvyknout začít vylučovat dostatek enzymů a i střevní mikroflóra se musí přizpůsobit. Chce to čas, lépe je začít zvolna a postupně přidávat.

Můžete si pomoct hořčinami jako je hořec, pelyněk, jablečník, artyčok nebo pampeliška kořen. Střevní mikroflóru můžete podpořit probiotiky.

Lidé trpící chronickou zácpou často inklinují k užívání laxativ. Jednorázové použití nemusí být na škodu, ale opakované dlouhodobé používání projímadel může být návykové. Snadno se tak dopracujete k takzvanému línému střevu a závislosti na laxativech.

V případě potřeby doporučuji přirozeně projímavé potraviny – skvělé jsou vařené švestky (čerstvé i sušené), meruňky, hrušky, podušené jablíčko se skořicí nebo namočená lněná semínka.

Ve zdravých výživách seženete sušenou jablečnou vlákninu, inulin, nebo psyllium.

Nejvíce práce ale uděláte tím, že budete správně jíst, na jídlo se budete soustředit, správně žvýkat a nebudete se přejídat. Pak vám vaše střeva poděkují.

Nezapomínejte na to důležité – trávení začíná již v ústech.

Trávení – cholesterol – žaludek, játra.

404 Kč

Koupit

Kefírová kultura – střeva – trávení.

187 Kč

Koupit

Vynikající rozpustná vláknina psyllium napomáhá…

150 Kč

KoupitCo pomáhá na zácpu - Vše o zdraví

Trávení – únava – regenerace

710 Kč

Koupit

Trpíte zácpou? Začněte ji řešit co nejdříve! | Žena.cz

Spousta jídla dovnitř, ale jen málo ven. Po svátečním hodování často přichází zácpa jako následek nezdravé skladby jídelníčku. 

‚Riziko zácpy se výrazně zvyšuje, jestliže konzumujete hodně světlého pečiva a sladkostí, vyhýbáte se ovoci, zelenině a vláknině obecně a málo pijete. Obzvlášť u dětí jsou takové stravovací návyky nebezpečné, protože hrozí, že si vzniklé potíže s vyprazdňováním přenesou do dospívání i dospělosti,‘ zdůrazňuje pediatr a alergolog MUDr. Milan Matulka.

Zdraví začíná ve střevech

Příčiny zácpy bývají podobné bez ohledu na věk – nedodržování zásad zdravé stravy a vůbec špatná životospráva, nedostatek tekutin, málo pohybu a špatná kondice trávicí soustavy. Do ní se snadno dostane po mnohadenním přejídání cukrovím, čokoládou (která způsobuje zácpu sama o sobě), těžkými jídly a lenošením při televizních pohádkách.

Doporučujeme:  Téma: Zácpa

O zácpě mluvíme, pokud ‚jdeme‘ pouze jednou za tři dny či ještě déle. Provází ji nadýmání, plynatost a bolesti břicha. Čím déle trvá, tím více potíží způsobuje.

Při funkční chronické zácpě se tělo nestačí zbavovat všech nashromážděných odpadních látek, které se začnou hromadit ve střevech a mohou tak dítěti způsobit velmi nepříjemné potíže, které často dokáží zaměstnat celou rodinu.  

Od zácpy k ekzému a alergii

Patříte k těm, kteří u svého dítěte počítají dny, jež uplynuly od jeho poslední úspěšné stolice? Pak začněte problém zvaný zácpa co nejdřív řešit. Pokud se totiž střeva nevyprazdňují pravidelně, nastřádané škodliviny pronikají zpět do organismu a přicházejí zdravotní potíže, nemoci a alergie

Podle odhadů trápí zácpa až třetinu dospělých, dvakrát častěji ženy než muže a obecně také seniory. A čím dál víc přibývá i dětí, které mají s vyprazdňováním potíže. Zakládají si tak na celoživotní problémy.

‚Odpadní látky, respektive toxiny, které se tělu nedaří vylučovat stolicí, se mohou přes krevní oběh dostávat k životně důležitým orgánům a poškozovat je,‘ připomíná MUDr. Matulka. Protože škodlivé látky prostupují i kůží, bývají častým projevem dlouhodobější zácpy vyrážky a ekzémy.

Voda, zelenina, pohyb

Samostatnou kapitolou je při dlouhotrvající zácpě nebezpečí poškození střevní sliznice, která je klíčem ke správnému fungování imunitního systému. Vzhledem k tomu, že se až 70 % imunity nachází ve střevech, může zácpa obranyschopnost organismu výrazně narušit.

Aby se tak nestalo, je důležité podporovat střevní rovnováhu a aktivitu prospěšných bakterií ve střevech. K tomu účinně pomáhají různá probiotika. Nejpřirozeněji se vyskytují v některých jogurtech, ale dají se koupit i jako doplňky stravy v lékárně.

Do střev se dostávají živé a při osidlování střevní sliznice eliminují množení škodlivých mikroorganismů, zejména bakterií, a naopak napomáhají růstu bakterií tělu prospěšných. Ideální prostředí v celém trávicím traktu, ale i celkovou odolnost vůči infekcím vytváří probiotická bakterie Lactobacillus reuteri  Protectis, původně izolovaná z mateřského mléka.

Možná, že se zácpou u malých i velkých pomůže zatočit ten nejjednodušší způsob: dostatek tekutin – především vody, více ovoce a zeleniny  a k tomu přiměřený pohyb. Zkuste to – před námi jsou další dva volné dny, jako stvořené pro výlety a sport.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Trpíte zácpou? 10 tipů, jak se jí zbavit
  • Hubnutí může vést k vážné psychické poruše
  • Jak se poprat s větry a nadýmáním? 

Vstoupit do galerie | 12 Trhání zubů jako umění. Podívejte se!   Video Mohlo by Vás také zajímat:

Akutní zácpa: Bývá většinou spojena se změnou stravy či prostředí, častá je také při horečkách, může provázet onemocnění konečníku, například řitní trhlinu nebo hemoroidy. „Může být ale také příznakem náhlé příhody břišní, například zánětu slepého střeva nebo střevní neprůchodnosti,“ dodává lékařka.

Chronická zácpa: Jde o stav, kdy se zácpa objevuje opakovaně po dobu tří měsíců a déle. „Nejčastěji se jedná o zácpu habituální, návykovou, spojenou s nedostatkem vlákniny a tekutin ve stravě nebo častým potlačováním nucení na stolici (při nevhodných podmínkách, při spěchu atd.).

Další příčinou mohou být některá neurologická onemocnění, poruchy štítné žlázy, cukrovka, gynekologické či močové záněty, deprese, onemocnění konečníku, chronické střevní záněty, ale i střevní nádory.

Zácpu běžně provází i užívání některých léků, zejména opiátů, antidepresiv, léků na vysoký krevní tlak, preparátů železa a jiné,“ říká MUDr. Sobotková.

„Velmi často jsem trpěla zácpou a teprve až když jsem si upravila jídelníček, zlepšilo se to. Přidala jsem vlákninu, začala jsem jíst pravidelně, a hlavně jsem začala sportovat,“ říká pětatřicetiletá Radka ze středních Čech. Vliv stravy na vznik zácpy potvrzuje i dr. Sobotková.

Zajímavé:  Helicobacter pylori - vše o zdraví

„Špatné stravovací návyky, nepravidelná strava, nedostatek vlákniny ve stravě, špatný pitný režim, nedostatek pohybu nebo stres – to vše přispívá k jejímu vzniku. Obecně se zácpa objevuje častěji s přibývajícím věkem. Důležitá je prevence, tedy úprava jídelníčku a hydratace,“ radí lékařka. Ne nadarmo naši předkové říkali: jez dopolosyta a pij dopolopita.

Nepřejídat se, jíst méně a častěji a vyvarovat se těch jídel, o kterých víte, že vám nedělají dobře a že u vás vyvolávají potíže se zácpou.

Krátkodobou zácpu (pokud není provázena podezřelými symptomy) lze většinou vyřešit dostatečnou hydratací a jednorázovým podáním běžného projímadla či glycerinového čípku. „Při chronické zácpě se naopak pravidelné užívání některých projímadel nedoporučuje, protože může vést k návyku, poškození střev a zhoršení příznaků,“ varuje dr. Sobotková. Co tedy můžete praktikovat sami, když se chcete zbavit zácpy?

Nevynechávejte jídla. Podle odborníků trpí zácpou velmi často ženy, které drží dietu a jedí třeba jen jednou denně. Příjem potravy je pro střeva signál k aktivitě.

Jakmile tedy nejíte, práce střev se zpomalí. Když se střeva nehýbají, trávenina v nich nepostupuje a nedochází k vylučování stolice.

Základem by měla být správná snídaně, protože nastartuje sekreci trávicích šťáv na celý den.

Jezte více vlákniny: Denně byste měli sníst aspoň 20–35 g vlákniny. Máte-li zácpu, mělo by to být minimálně 30 g. Jezte proto dostatek ovoce, které vlákninu obsahuje. Nemusíte spolykat půl kilogramu vloček za den, stačí, když si dáte během dne tři porce zeleniny a dva kousky ovoce.

S vlákninou to ale nepřežeňte, její přemíra může vyvolat pro změnu průjem či plynatost. Ideální ovoce je jablko. Cukr v něm je totiž hůře stravitelný a co tělo nedokáže rozložit, toho se zbavuje. Proto jsou jablka skvělé přírodní projímadlo. Stačí jenom jedno za den. V případě tzv. habituální zácpy je vhodná i rozpustná vláknina.

„Tu můžete koupit v lékárně ve formě doplňku stravy a přimíchat ji do jakéhokoli jídla,“ radí dr. Sobotková. Bohatým zdrojem vlákniny jsou také sušené švestky, hrušky, fíky a ořechy. Hodně vlákniny najdete také ve lněném semínku. Užívejte dva- až třikrát denně jednu lžíci mletého semínka.

Pokud vám nebude chutnat samotné, přidejte ho do svého oblíbeného jídla nebo do pomerančového džusu.

Hýbejte se: Střevům pomáhá pohyb. Pravidelné cvičení urychluje průchod potravy zažívacím traktem. Nemusíte vymýšlet ale žádné složité procedury, pomohou i obyčejné procházky. Chůze je zvlášť vhodná pro těhotné ženy, které trpí zácpou poměrně často.

Dostatek tekutin: „Začněte den vypitím sklenice vody nalačno, během dne je pak třeba vypít dva až tři litry tekutin. Dobrým doplňkem jsou i minerální vody s vyšším obsahem magnezia,“ doporučuje praktická lékařka.

Nácvik pravidelného vyměšování: Trénujte svůj organismus. Spousta lidí si vypracovalo návyk chodit na WC ne tehdy, když mají nucení na stolici, ale ve chvíli, kdy jim to umožňuje jejich denní pracovní rytmus.

Když budete odkládat stolici až do chvíle, kdy se vám to hodí, můžete si časem přivodit zácpu. „Ideální je chodit na toaletu ve stejnou denní dobu, nejlépe ráno, se zhruba půlhodinovým odstupem po jídle.

V případě nucení na stolici neodkládejte návštěvu toalety na později,“ radí MUDr. Irena Sobotková.

Zbavte se stresu: Když jste ve stresu, pohyb střev ustává. Je to podle odborníků jeden z prvků reakce: bojuj nebo uteč. Pokud se domníváte, že zácpa, kterou trpíte, je způsobená nadměrným nervovým vypětím, naučte se relaxovat.

Glycerinový čípek: Neměli byste ho zneužívat, ovšem v případě tužší stolice ho čas od času můžete použít.

Vyhněte se některým potravinám: Některé potraviny vyvolávají u řady lidí zácpu, u jiných průjem. Otestujte se. Například mléko může vyvolat u někoho zácpu, u jiného průjem. Máte-li zácpu, která je způsobená dráždivostí tračníku, pak byste měli zapomenout na fazole, květák, zelí, čokoládu, silný černý čaj či bílé pečivo.

Zkuste akupresuru: Touto technikou lze povzbudit trávení a činnost střev. Mezi palec a ukazováček jedné ruky sevřete měkkou oblast mezi palcem a ukazováčkem druhé ruky a stiskněte. Místo držte stisknuté dvě minuty. Opakujte denně, dokud potíže nezmizí. Tato technika není vhodná v těhotenství!

Další informace najdete v únorovém vydání měsíčníku Zdraví.

Zácpa, potíže s trávením, špatné vyprazdňování

„Jíme proto, abychom žili, ale nežijeme proto, abychom jedli“. Toto moudro by jistě našlo uplatnění v mnoha domácnostech.

Přijímání potravy patří mezi základní potřeby, abychom přežili, avšak v mnoha případech zapomínáme na střídmost, dáváme přednost nezdravým potravinám a k tomu se přidruží špatné stravovací návyky.

Následkem toho jsou zažívací potíže, zahrnující celou škálu nepříjemných příznaků. Mezi nejčastější patří pocity plnosti, pálení žáhy, zácpa, špatné a nepravidelné vyprazdňování. Jak se vyhnout těmto potížím a jak je léčit?

Trávicí soustava určuje, jak se budeme cítit. Velkou roli hraje složení stravy, pitný režim a životní styl. Například sníme-li něco těžkého, dá nám to náš organizmus najevo. S věkem se trávení zpomaluje a zhoršuje se průchodnost střev.

Organizmus tráví potravu až 40 hodin!

Doba průchodu potravy trávicím traktem je závislá na řadě faktorů. Ze žaludku se potrava dostane do tenkého střeva zhruba za 2,5 až 3 hodiny. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4 až 5 hodin. Tenké střevo následně opustí 50 % obsahu za 2,5 až 3 hodiny. Konečně průchod tlustým střevem trvá 30 až 40 hodin.

Proč si zácpa zaslouží Vaši pozornost?

Při zácpě dochází ke špatnému a většinou bolestivému vyprazdňování střev, obecně se uvádí „chození na velkou“ jednou za tři dny. Tento problém má asi 30 % dospělé populace a s věkem narůstá. Častěji potkává ženy než muže a velmi častá je u seniorů.

Hlavním příznakem je bolest břicha, pocit nafouklosti a těžkosti. Pokud zácpa trvá několik dnů, může se přidat bolest hlavy a únava. Potíž je v tom, že odpady metabolizmu, normálně odcházející se stolicí, se hromadí a přestupují zpět do krevního oběhu, kde se šíří k různým orgánům, které poškozují.

Nejvíce jsou ohroženy ledviny, játra, slinivka, ale i srdce. Špatným vyprazdňováním trpí také naše kůže, což se projevuje ekzémy, vyrážkami, celulitidou. Chronická zácpa pak může vyprovokovat vznik zánětů, polypů, hemoroidů a nádorů.

Další velkou komplikací je poškození střevní stěny, když přes ni nemůžou procházet živiny a vitaminy, a tělo začne strádat.

Proč vzniká zácpa?

Prvotní příčinu je potřeba hledat v jídelníčku, nadměrném stresu a vytížení, nezdravém stravování a špatných návycích.

Mnoho lidí soustřeďuje hlavní jídlo do druhé půlky dne a nestrávená potrava pak zatěžuje organizmus v noci. Jíme navíc příliš mnoho a organizmus je tak neustále zatěžován.

Zácpu mohou způsobit také záněty střeva anebo okolních orgánů (močového měchýře, dělohy), nádory, hemoroidy, místy ochablé střevo, narušení střevní mikroflóry.

Zácpa z času na čas postihne každého, problémem je chronická přetrvávající zácpa.  Obvykle saháme po projímadlech (čaje, kapky, tablety, čípky), která by se však měla používat jen výjimečně. Dlouhodobé používání léků vede k „ochrnutí“ střev, které pak už nereagují na další léčbu. Při dlouhodobých obtížích je lepší vyhledat pomoc lékaře.

Co tedy lze doporučit? Výborným, účinným a zcela bezpečným prostředkem pro dlouhodobé užívání je Aloe vera. Několik studií dokázalo, že pomáhá při střevních a zažívacích obtížích, působí přímo na epiteliální výstelku střev a hladké svalstvo a tím zkracuje dobu pasáže tráveniny ve střevě.

Organizmus tak efektivněji a rychleji vylučuje stolici, která je zdrojem toxické zátěže při pomalém průchodu. U Aloe vera byly rovněž popsány antibakteriální, protivirové a protizánětlivé účinky.ACTIValoe® je koncentrovaný extrakt z Aloe vera, který nabízí nepochybně tu nejlepší variantu na českém trhu s garancí více než 10 % účinných látek v obsahu.

ACTIValoe® je mezinárodně uznávaný extrakt, který lze užívat po celý rok i preventivně.

10 pravidel pro správné střevní fungování:

  1. Jezte v klidu, pomalu a bez stresu.
  2. Jezte častěji menší porce jídla, nejlépe 5 – 7 x denně.
  3. Omezte konzumaci kávy, alkoholu, kakaa, perlivých nápojů, čokolády, čerstvého kynutého pečiva, kouření cigaret.
  4. Vyhněte se tučným a silně kořeněným jídlům.
  5. Denně přijměte dostatek tekutin (napomáhají rozmělňování stolice). Doporučuje se vypít alespoň 2 – 3 litry denně.
  6. Zvyšte příjem potravin s obsahem vlákniny, jezte dostatek zeleniny a ovoce, přiměřené množství celozrnných výrobků.
  7. Ke vzdělávání využívejte jiné prostory než toaletu. Mozek, který dostává přísun informací z časopisů nebo křížovek je zmatený a neumí dát střevům pokyn, aby vytlačily „bobek“ ven.
  8. Pravidelně do svého jídelníčku zařaďte skleničku vody s 25 ml ACTIValoe, nejlépe ráno nalačno.
  9. Nejezte před spaním alespoň 4 hodiny.
  10. Dbejte na dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *