TIP: Hubněte díky proteinovým koktejlům s chia semínky. Jsou za minutu připravené a napomáhají rychlému pálení tuků.
Stále větší počet lidí si dříve či později vyslechne nepříjemnou diagnózu znějící cukrovka odborně diabetes mellitus.
Tato nemoc sice nepředstavuje bezprostřední ohrožení života, ale přináší sebou řadu doporučení, nařízení a omezení, z nichž se mnohá týkají jídelníčku.
Dieta při cukrovce postavená na omezení jednoduchých cukrů se rychle stane nezbytnou součástí života každého diabetika.
To však neznamená, že výživa diabetika musí být nutně nudná, stereotypní a ne příliš chutná. Kdepak, nejen cukrem je člověk živ. Podíváme se na to, jak by mohla a měla vypadat ideální dieta při cukrovce. Navíc snížení jednoduchých sacharidů má pozitivní vliv i na tělesnou hmotnost. Ano, i dieta při cukrovce podporuje hubnutí.
Veřejný nepřítel č. 1 – cukr
Co je cukrovka?
Jedná se o metabolické onemocnění, při kterém není organismus schopen zpracovat glukózu a následně ji využít. Příčinou je nedostatečná tvorba inzulinu nebo neschopnost těla na inzulin reagovat.
Cukrovka náleží mezi poměrně zákeřné nemoci. Zpočátku o ní nemocný nemá ani tušení. Žádné varující příznaky. Jediným příznakem je životní styl a způsob stravování. Cukrovka totiž hrozí každému, kdo jí nadměrné množství nezdravých jídel. Nejedná se přitom pouze o sladká jídla a jídla obsahující vysoké množství jednoduchých cukrů, ale také tučná, smažená a slaná jídla.
Cukrovka má trvalé následky, nelze ji úplně vyléčit a záleží na člověku, zda se k verdiktu postaví čelem. Ignorovat ji a nedodržovat dietu při cukrovce se může později projevit zdravotními komplikacemi.
VÍTE, JAK SE ODHALUJE CUKROVKA? V dávné minulosti se používaly různé metody. Moč diabetiků obsahující větší množství cukru přitahovala mravence a jiný hmyz. Středověcí lékaři údajně moč ochutnávali sami.
Dnes jsou pro určení diagnózy zásadní naměřené hodnoty glukózy v krve. Ideální hodnoty u zdravého člověka se pohybují mezi 4 až 5 mmol/l krve. Cukrovka je diagnostikována při opakujících se hodnotách nad 7 mmol/l krve.
Cukrovku je nutné hlídat a chodit na pravidelné kontroly. Při cukrovce 2. typu je účinná dieta se sníženým obsahem cukrů i nasycených tuků
Při určování vhodné diety je důležitý také typ diabetu. V případě osob s cukrovkou 1. typu je totiž dieta spojená s užíváním inzulínu. Všeobecně by měli diabetici jíst menší porce vícekrát za den a volit by měl především potravin s nízkou hodnotou glykemického indexu. Více informací k léčbě podle typu diabetu najdete v článku Dieta při cukrovce.
VIDEO: Mýty o cukrovce v relaci Vím, co jím
Cukrovku zkrotí zdravý jídelníček – co jíst a co nikoliv?
Lékař by měl začínajícího diabetika důkladně seznámit s možnými riziky a poučit jej o dietě při cukrovce. Základem je znalost vhodných a nevhodných potravin a vůbec všemi informacemi, které se týkají výživy. Nejedná se však pouze o výběr konkrétních potravin, ale také o správné množství sacharidů, bílkovin a tuků a jejich poměr.
TIP NA 4 DIABETICKÉ DIETY: Nevíte si rady se správným množstvím? Nechte se inspirovat čtyřmi vzorovými jídelníčky v článku Rámcový jídelníček pro diabetiky, které zohledňují velikost porcí i poměr živin.
5 pravidel, která byste měli respektovat, držíte-li dietu při cukrovce:
- Pestrý jídelníček – jezte vše – komplexní sacharidy, kvalitní bílkoviny a potraviny bohaté na minerály a vitamíny – ovoce a zeleninu. Pozor si dávejte na vyšší obsah cukrů a tuků. Velkým pomocníkem při výběru vhodných potravin je glykemický index.
- Jezte pravidelně – aby nedocházelo k výrazným poklesům hladiny cukru, musí diabetici důkladně než ostatní dbát na pravidelnost stravy. Ideální je jíst 4-6krát denně. Zapomínat byste neměli nejen na zdravou snídani, ale také na drobné svačiny v průběhu dne, které udrží hladinu cukru v klidu.
- Nejezte jednoduché cukry – nepřítelem číslo jedna je bílý cukr. Omezte cukrovinky, sladkosti, sladké pečivo, slazené nápoje a dejte přednost komplexním sacharidům.
- Omezte živočišné tuky – ani nadbytek tuků diabetiků neprospívá. Volit byste měli spíše rostlinné oproti živočišným.
- Pijte, pijte a pijte – pitný režim je důležitý v každém případě. Je jedno, zda držíte dietu při cukrovce, žlučníkovou dietu, jaterní dietu nebo se snažíte shodit kila navíc.
Základem zdravého pitného režimu je voda
Vhodné potraviny:
|
Méně vhodné potraviny:
|
Nevhodné potraviny:
|
VÍTE, PROČ JE CIZRNA TAK ZDRAVÁ? Přečtěte si náš starší článek Cizrna a hubnutí – 3 lehounké a chutné recepty a dozvíte se, proč byste i vy měli cizrnu zařadit do svého zdravého jídelníčku.
Nejvíce trpí milovníci sladkého, které mají diabetici zakázané kvůli vysokému obsahu cukrů
Dieta při cukrovce – vzorový jídelníček na 7 dní:
PONDĚLÍ
- Snídaně: Celozrnný rohlík, dia džem a neslazený čaj
- Svačina: Pomeranč
- Oběd: Přírodní vepřový řízek s rýži, zeleninový salát
- Svačina: Kefírové mléko
- Večeře: Dušený pstruh se salátem z rukoly a granátového jablka
ÚTERÝ
- Snídaně: Bílý tvaroh s ovocem, neslazený čaj
- Svačina: Jablko
- Oběd: Vařené hovězí maso s bramborem a dušenou mrkví
- Svačina: Celozrnný chléb s lučinou a plátkem libové šunky, kedlubna
- Večeře: Zeleninové rizoto, strouhaný 30% eidam
STŘEDA
- Snídaně: Celozrnný dalamánek, domácí avokádová pomazánka, neslazený čaj
- Svačina: Kiwi
- Oběd: Dušené kuřecí prso s rýži
- Svačina: Okurkový salát s jogurtovou zálivkou
- Večeře: Zapečené těstoviny s brokolicí a vajíčkem
ČTVRTEK
- Snídaně: Ovesná kaše s ovocem a ořechy
- Svačina: Meruňky
- Oběd: Vepřová pečeně s pečeným bramborem a žampióny
- Svačina: Mrkvový salát s jablkem
- Večeře: Kari z červené čočky a zeleninový salát
PÁTEK
- Snídaně: Grahamový rohlík s vaječnou pomazánkou a ředkvičkami
- Svačina: Banán
- Oběd: Zapečené těstoviny s kuřecím masem, mrkví a hráškem
- Svačina: Salát z červené řepy a kozího sýra
- Večeře: Špíz z vepřových medailonků, cukety a lilku, zeleninová obloha
SOBOTA
- Snídaně: Celozrnný chléb s pomazánkou z bílého tvarohu
- Svačina: Jablko
- Oběd: Krůtí prsa pečená v alobalu s bramborem, brokolicí a zelenými fazolkami
- Svačina: Dia pudink s jahodami
- Večeře: Tuňákový salát s fazolemi, kukuřicí a červenou cibulkou
NEDĚLE
- Snídaně: Bílý jogurt, ovoce, chia semínka
- Svačina: Mrkvové muffiny
- Oběd: Palačinky se špenátem a ricottou
- Svačina: Acidofilní mléko
- Večeře: Jemné kuřecí soté s rýží
Dieta při cukrovce rozhodně není žádná nuda
POZOR NA OZNAČENÍ DIA! Diabetikům by měly nákup vhodných potravin usnadňovat dia koutky. Není tomu tak a u každého výrobku si zkontrolujte složení. Některé dia výrobky totiž obsahují stejné množství cukru nebo kalorií a pro diabetiky příliš vhodné nejsou.
Dieta při cukrovce – recepty, které zachutnají celé rodině
Výše uvedený jídelníček berte jako inspiraci. Nápadů na zdravé a hlavně chutné dia recepty najdete na internetu bezpočet. Také při cukrovce lze vařit každý den jiné jídlo. Věřte, že chutnat bude celé rodině. Jen ji pro jistotu neupozorňujte na to, že se jedná o dia recepty. To totiž na zdravé strávníky obvykle působí stejně jako červená barva na býka v aréně.
NAUČTE SE A MĚJTE PŘEHLED:
Jak méně sladit a proč je dnes všechno tak strašně přeslazené?
Dia jablečné muffiny k snídaní i ke svačince
Suroviny:
- 120 g ovesných vloček
- 140 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 3 jablka
- 120 ml mléka
- Trocha oleje
- Med nebo umělé sladidlo
- ½ prášku do pečiva
Vejce rozšleháme s mlékem, olejem a medem (či jiným sladidlem). Přidáme ovesné vločky, mouku a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto a nakonec do těsta vmícháme nakrájená jablka. Těstem vyplníme formu na muffiny a pečeme cca 20 minut při 180 stupních.
Diabetici si musí navyknout na přirozenou sladkost potravin, zejména ovoce. Doslazování je zakázané.
Bezmasé palačinky se špenátem a ricottou nejen pro vegeratariány
Suroviny:
- 500 g baby špenátu
- ½ l mléka
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- Menší cibule
- Kelímek ricotty
- Trochu oleje
- Hladká mouka dle potřeby
- Sůl a pepř
V mléce rozšleháme vajíčko a lehce osolíme. Přidáváme hladkou mouku, dokud nedosáhneme požadované konzistence těsta. Baby špenát spaříme horkou vodou. Na pánvi s trochou oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme česnek, špenát a ricottu. Důkladně promícháme a hotovou směs mažeme na tenké palačinky.
Trváte-li na masu, stačí přidat na kousky nakrájené kuřecí nebo krůtí maso. Do náplně můžete použít také sušená rajčata nebo jiné bylinky
Rychlý tuňákový salát k večeři
Suroviny:
- Tuňák z konzervy – vybírejte kvalitní výrobky
- Kukuřice
- Červené fazole
- Zelené fazolky
- Avokádo
- Zakysaná smetana
- Šťáva z ½ citrónu
- Olivový olej
- Pepř a sůl
Do mísy vsypte tuňáka, scezené fazole, kukuřici, fazolky a nakrájené avokádo. Ze smetany, citronové šťávy a oleje připravte zálivku. Osolte a opepřete dle chuti a vmíchejte do salátu. Podávat můžete i s celozrnnou bagetkou nebo vmíchat těstoviny.
Tuňák je jedním z nejlepších zdravých výživově hodnotných jídel nejen pro diabetiky
Dieta při cukrovce není jen pro diabetiky
Diabetici nemají na výběr. Pokud si chtějí udržet pevné zdraví, musí se stravovat na základě doporučení svého lékaře. Dieta je pevnou součástí jejich životů. Zdraví lidé však na výběr mají a mohou se tak cukrovce 2. typu vyhnout.
Není hned nutné striktně dodržovat dietu při cukrovce, ale omezením přijatého množství jednoduchých cukrů i nasycených tuků prospějete nejen svému zdraví ale i štíhlé linii. Stačí lehce upravit jídelníček a budete překvapení lepším zdravotním stavem i klesající váhou.
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ
O zdravém životním stylu se mluví i píše opravdu hodně. Pro mne to však nejsou pouze plytké řeči, ale reálný životní styl a způsob, jak se cítit lépe, zdravěji a plná energie. Ráda si přečtu zajímavý a hodnotný článek na toto téma, a ještě raději sama nějakým článkem přispěji 🙂
Co jíst a nejíst při cukrovce
Pacienti by měli z jídelníčku zcela vyřadit jednoduché sacharidy. Strava při cukrovce je založena hlavně na konzumaci zdravých jídel – je to bílé maso, zelenina, luštěniny a také některé druhy ovoce. Cukrovka se nemá ráda se sladkými, smaženými a tučnými jídly.
Důležité je dodržovat pravidelnost stravování. Každý, kdo trpí cukrovkou, by měl jíst 5x denně a v menších dávkách. Důležitý je ale i pravidelný pohyb.
Pozor, pokud jste cukrovkář, upozorněte na to své okolí. Občas se může stát, že se vám kvůli nedostatku cukru udělá nevolno. V tomto případě je nutné rychle podat něco sladkého, například kostku cukru.
Potraviny vhodné při cukrovce:
- čerstvé ovoce a zelenina
- pečivo z celozrnné mouky – nejlepší je vlastní pečivo z domácí pekárny, jen tak máte kontrolu nad složením a víte, co jíte
- luštěniny všeho druhu – hrách, čočka, fazole, cizrna, …
- rozličná semínka a ořechy
- libová masa
- libové šunky
- ryby – mohou být i tučné druhy, neboť rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny
- nízkotučné a polotučné výrobky z mléka – sýry, tvaroh, jogurty, kefír, podmáslí, …
- umělá sladidla
- přírodní koření bez glutamátu a chemických doplňků
- celozrnná rýže a těstoviny
- brambory
- vejce (především bílek)
výběr z naší tvorby
Konzumace ovoce při diabetu není zakázána. V ovoci se nachází cukr, a proto někteří odborníci mají tendenci ho omezovat nebo úplně zakazovat, ale kromě cukru se v ovoci nacházejí i další cenné složky, jako jsou vitamíny, minerální látky, antioxidanty, vláknina, a navíc zpravidla obsahuje málo tuku. Byla by tedy škoda, pokud vás trápí cukrovka, se ovoci vyhýbat a omezovat jeho konzumaci.
Doporučuje se vybírat si ovoce, které je méně sladké. Například je vhodnější dát si jahody nebo červený rybíz než banán či hrozny. Můžete si občas dát i hodně sladké ovoce, ale je nutné snížit jeho množství s ohledem na obsah sacharidů a možný výkyv hladiny cukru v krvi.
Dále můžete ovoce kombinovat s jinými potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli – díky tomu snížíte glykemický index pokrmu a tím se vyrovná hladinu cukru v krvi, což váš diabetes ocení.
Obecně se doporučuje sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500–600 g. Zeleniny by však mělo být dvakrát více než ovoce. A stejné pravidlo platí i pro diabetiky. Jen s jedním rozdílem: ovoce je nezbytné započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.
Za jednu porci se považují například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jedna hruška, menší banán, jeden pomeranč, jedna nektarinka, polovina grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce odpovídá 80–100 g.
Jak jsme již uvedli, diabetici mohou konzumovat ovoce, ale vždy v optimální dávce. Jednou porcí ovoce se rozumí množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů, například jablko (100 g), polovina banánu (50 g), pomeranč (125 g).
výběr z naší tvorby
Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.
Také zde ovšem platí všeho s mírou!
Med, podobně jako ostatní cukry, představuje rychlý zdroj sacharidů. Jedna polévková lžíce obsahuje zhruba 17 gramů sacharidů. Na rozdíl od obyčejného cukru však med obsahuje také vitamíny, minerály a antioxidanty. Je však potřeba volit ten správný produkt, některé jsou totiž natolik upravovány, že ztrácejí svou přidanou hodnotu. Vždy proto raději sáhněte po surovém medu přímo od včelaře.
Med má glykemický index 55, zatímco cukr 65, což jasně mluví ve prospěch medu. Hladina cukru v krvi zůstává po požití medu nižší, než je tomu u cukru. Med je jednoznačně lepší varianta pro zdravé lidi, ale i diabetiky, než je bílý rafinovaný cukr.
Je to dáno i tím, že med má prokazatelně silné antibakteriální, antioxidační a antimikrobiální účinky. Výzkumy dokonce ukázaly, že pomáhá snižovat cukr v krvi a naopak zvyšovat inzulin.
Navíc je přírodní a méně průmyslově zpracovávaný, než je tomu u cukru.
Lidé s diabetem by měli med do svého jídelníčku přidávat postupně, nejdříve je potřeba zjistit, jak tělo na med reaguje. I když je med zdraví prospěšný, je třeba pamatovat na to, že se stále jedná o sladidlo, proto si ho dopřávejte v malém množství.
výběr z naší tvorby
Dieta diabetika by se měla skládat z 55–60 % sacharidů, 25–30 % tuků a 15–20 % bílkovin.
Mezi zakázané potraviny při cukrovce patří:
- sladké pečivo a výrobky z bílé mouky
- sladkosti všeho druhu – čokolády, sušenky, oplatky, piškoty, bonbony
- slané pochutiny – brambůrky, krekry, tyčinky, křupky
- alkohol všeho druhu – pivo, víno, destiláty
- polotovary – nejenže jsou nutričně zpravidla chudé, navíc obsahují spoustu „chemie“
- tučná masa a salámy – uzeniny, klobásy, bůček, paštiky
- tučné mléčné výrobky – sýry (více než 45 % tuku v sušině), smetana, smetanové krémy, šlehačka, plnotučné mléko
Spotřeba a přísun energie určují naší tělesnou hmotnost. Převažuje-li přísun nad spotřebou, hmotnost narůstá. Je-li tomu naopak, tělesná hmotnost klesá. Nadváha je bilančním problémem. Potřebu energie lze snadno odhadnout. Ve stáří spotřeba energie neustále klesá. Od padesáti let je nutno počítat s redukcí potřeby o 10 % každých deset let.
Diabetes 2. typu, dříve nazývaný stařecká cukrovka, je stav, kdy slinivka břišní produkuje inzulinu dostatek, ale organismus je na něj málo citlivý nebo jej nevnímá vůbec. Jde o onemocnění, které postihuje asi 92 % všech diabetiků s tím, že čtvrtina až polovina postižených o své nemoci neví.
Některé pesimistické zdroje uvádějí dokonce, že je stejné množství diabetiků diagnostikovaných jako těch, kteří o svém diabetu ještě nevědí, ale již jej mají. Cukrovce 2.
typu se dá v mnoha případech zcela předejít, její vznik o řadu let odsunout, nebo ji alespoň částečně potlačit správnou životosprávou a úpravou jídelníčku.
Více než 90 % seniorských diabetiků je obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje spolu s tělesnou aktivitou pestrá strava chudá na kalorie. Devadesát procent diabetiků by si zhubnutím mohlo vyléčit cukrovku, popřípadě vrátit do normálu hladinu krevního cukru.
Diabetici 2. typu počítají kalorie, ne chlebové jednotky. A nejsou zpravidla odkázáni na dodržování doplňkových dávek jídla mezi hlavními pokrmy. Přísun kalorií k dosažení pomalého a úspěšného úbytku tělesné hmotnosti je v rozmezí 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.
výběr z naší tvorby
Má-li být léčba úspěšná, musí být výživa a stanovený jídelníček u diabetiků odpovídající. To platí pro oba typy diabetu. Pojem diabetická dieta je nevhodný. Výživa (dieta při cukrovce 1. typu) při cukrovce 1. typu se zásadně liší od výživy diabetiků 2. typu.
Cílem diabetické výživy je zajistit, aby každý diabetik žil naplno a cítil se přitom celkově dobře.
Diabetici 1. typu jsou téměř vždy štíhlí a neustále musí jíst stravu bohatou na kalorie na rozdíl od diabetiků 2. typu. První typ musí být léčen inzulinem, a proto je nutné dbát na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu.
1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovaných sacharidů.
U diabetiků 1. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.
Snídaně:
- 220 ml bílé kávy
- 90 g dalamánku
- 50 g pomazánky z uzeného masa
- 150 g rajčat
Oběd:
- 250 ml zeleninové polévky se sýrem
- 60 g libové vepřové pečeně
- 40 g šťávy z pečeně
- 90 g bramborových noků
- 110 g salátu z hlávkového zelí s koprem
Svačina:
- 200 g oloupaného grapefruitu
Večeře:
- 110 g paprik plněných žampiony
- 50 g dušené rýže
- 100 g pórkového salátu s rajčaty
2. večeře:
Autor: © Mgr. Světluše VinšováFoto: © Medli
Preventivní jídelníček proti cukrovce 2. typu
Cukrovku neboli diabetes mellitus II. typu nesmíme brát na lehkou váhu. Strava tu hraje velkou roli. Inspirujte se, jak správně jíst, když chceme cukrovce předejít.
Existují 2 hlavní typy cukrovky. Pouze před tím druhým (tzv. „stařeckou“ cukrovkou) se můžeme preventivně bránit správnou stravou. Nejde však pouze o redukci cukrů. Proti cukrovce bojujeme zejména snížením příjmu nasycených tuků.
- Pondělí
- Úterý
- Středa
- Čtvrtek
- Pátek
- Sobota
- Neděle
Pondělí
- Snídaně: Žitný chléb s avokádem, paprika
- Svačina: Ovocný salát s chia semínky
- Oběd: Brambory zapečené s krůtím masem, sýrem a rajčaty
- Svačina: Jogurtová buchta s banánem
- Večeře: Salát s tuňákem, kukuřicí a červenou cibulí
Úterý
- Snídaně: Ovesná kaše s banánem a skořicí
- Svačina: Celozrnný chléb s vaječnou pomazánkou, mrkev
- Oběd: Vařená slzovka s krevetami a houbami
- Svačina: Smoothie z mandlového nápoje, borůvek a špenátu
- Večeře: Zapečená zelenina se sýrem, krůtí šunkou a žampiony, celozrnná bagetka
Středa
- Snídaně: Celozrnný chléb s lučinou, olomouckými tvarůžky a zeleninou
- Svačina: Jablko, bílý jogurt se lněným semínkem
- Oběd: Kuřecí prsa pečená v alobalu s bramborami a cuketou
- Svačina: Špenátová palačinka s tvarohem
- Večeře: Zeleninový salát s fazolemi, kukuřicí, tuňákem a celozrnnou bagetkou
Doporučujeme
Prohlédnout si proměny klientů
Čtvrtek
- Snídaně: Jáhlová kaše s jablky a hořkou čokoládou
- Svačina: Žitný chléb s avokádovou pomazánkou, okurka
- Oběd: Jáhlový nákyp se sýrem light a zeleninou, vše zapečené v troubě
- Svačina: Vanilkový pudink s chia a jahodami
- Večeře: Kuřecí soté se zeleninou, šťouchané brambory
Pátek
- Snídaně: Celozrnný chléb s domácí rybí pomazánkou, paprika
- Svačina: Mrkvový muffin
- Oběd: Pečený pstruh s vařeným bramborem a petrželkou, okurkový salát
- Svačina: Žampiony plněné hummusem
- Večeře: Kari z červené čočky s paprikou, zeleninový salátek
Sobota
- Snídaně: Palačinka z celozrnné mouky s banánem a skořicí
- Svačina: Celozrnný chléb s kozím sýrem a červenou řepou
- Oběd: Celozrnné těstoviny s libovým mletým hovězím masem a rajčatovou omáčkou s cherry rajčaty
- Svačina: Bílý jogurt s acai berry a borůvkami
- Večeře: Omeleta ze 2 vajec a 2 bílků s mozzarellou, zelenina, celozrnný chléb
Neděle
- Snídaně: Celozrnná bábovka s bílým jogurtem, jablko
- Svačina: Celozrnná tortilla se zeleninou, bílým jogurtem a uzeným lososem
- Oběd: Vepřová panenka, bramborové noky a zelí
- Svačina: Acidofilní mléko, hrst vlašských ořechů
- Večeře: Rukolový salát s granátovým jablkem, kozím sýrem a medem
TIP: Chcete nastavit jídelníček proti cukrovce na míru svému tělu? Objednejte si konzultaci u výživových poradců. Právě teď za akčních 200 Kč.
cukr cukrovka jídelníček nasycené tuky
Dieta v léčbě diabetu a dny
Často se setkávám s názorem pacientů, že doporučení pro dietu v léčbě cukrovky a dny jsou naprosto odlišná a je těžké je skloubit dohromady. Někteří jedinci mohou být různými doporučeními demotivovaní a raději nedrží dietu vůbec.
Diabetická dieta a dieta na snížení kyseliny močové v krvi nejsou ale příliš odlišné. Obě tyto onemocnění totiž vznikají v důsledku nadváhy či obezity, špatné životosprávy a snížené pohybové aktivity.
Proto je pro léčbu obou těchto onemocnění základní doporučení mírná redukce hmotnosti, asi o 5-10 % z původní váhy.
Diabetes mellitus 2. typu
Neboli cukrovka 2. typu je stav, kdy vlivem nadváhy či obezity, ale i na podkladě genetické predispozice, nedokáže tělo správně zpracovat cukr v krvi.
Je to dáno tím, že hormon inzulín se nedokáže skrz vrstvu tuku kolem buněk dostat k inzulínovému receptoru, a tím nedojde k otevření vstupu do buňky a následnému zpracování cukru v krvi. Tento cukr posléze začne měnit vlastnosti cév.
Společně s vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem může dojít k časnému rozvoji cévních a srdečních chorob.
Dna
Dna je onemocnění kloubů, které vzniká v důsledku zvýšené kyseliny močové v krvi. Její množství v těle je dáno příjmem purinů z potravy, ale také vlastní produkcí.
Pokud dojde k překročení hranice rozpustnosti kyseliny močové v tělních tekutinách nad určitý limit, tak začne krystalizovat. Tyto krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních. Dna vzniká nejčastěji u mužů mezi 40. a 50. rokem života.
Příčina vzniku dny, kromě obezity a vysoké hladiny kyseliny močové, může také být častá změna teploty či dlouhodobá traumatizace kloubu.
V minulých letech se doporučovalo, pro jejich vysoký obsah purinů, vyřadit ze stravy chřest, hrášek, růžičkovou kapustu, červenou řepu, luštěniny a houby.
Výzkum publikovaný v roce 2012 ale neprokázal žádnou souvislost mezi příjmem těchto potravin a rizikem vzniku dny. Může to být proto, že prospěšné látky (např. vláknina) v těchto potravinách mohou kompenzovat vyšší obsah purinů.
Ten je v těchto nízkokalorických a zdraví prospěšných potravinách mnohem nižší než v tučném mase, uzeninách a alkoholu.
Dietní doporučení při onemocnění diabetem a dnou:
- Jezte pravidelně 3-6 x denně – svačiny zařazujte, pokud máte mezi hlavními jídly velký hlad a poté konzumujete velké porce. Svačiny jsou také vhodné pro jedince, kteří vstávají brzo do práce či mají pracovní podmínky náročnější.
- Snídejte půl hodiny od probuzení, večeřte 2 hodiny před spaním.
- Vyřaďte bílé pečivo – rohlíky, housky a veky. Vhodnější je žitný, žitno-pšeničný a celozrnný chléb, grahamové pečivo a knäckebroty.
- Jezte dostatečné množství zeleniny a ovoce. Minimální příjem by měl být 500 g za den – 300 g zeleniny a 200 g ovoce.
- Omezte tuky živočišného původu (tučné maso, sádlo, máslo, plnotučné mléčné výrobky a sýry), preferujte rostlinné tuky (olivový olej, avokádo, nesolené a nepražené ořechy).
- Omezte porce příloh u hlavních jídel – talíř si rozložte na třetiny, z čehož 1/3 bude obsahovat sacharidovou přílohu (brambory, luštěniny, rýži, těstoviny atd.), na 1/3 talíře dejte zdroj bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky) a zbytek talíře doplňte zeleninou jakékoliv tepelné úpravy kromě smažení.
- Maso (drůbeží, hovězí libové, vepřové libové) zařazujte 1x denně, asi 90 g před kuchyňskou úpravou. Vyřaďte vnitřnosti a masa mláďat kvůli vysokému obsahu purinů.
- Bílkoviny doplňte z jiných zdrojů – polotučné mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, Tofu, Šmakoun a Robi.
- Mléko vybírejte s obsahem 1,5 % tuku, jogurty neslazené 3-4% tuku, nízkotučný či polotučný tvaroh, nízkotučné kefírové mléko.
- Vyřaďte veškeré uzeniny – salámy, párky (včetně „dietních“), klobásy a paštiky. Ke konzumaci je naopak vhodná šunka nejvyšší jakosti.
- Vyřaďte masové vývary a extrakty. Používejte čerstvé bylinky a koření s nízkým obsahem soli.
- Potraviny s vyšším obsahem purinů (maso, vnitřnosti a luštěniny) předvařte ve větším množství vody. Puriny se vyvaří do vody a tím se zmenšení jejich množství na porci.
- Vhodná tepelná úprava je příprava na páře, vaření, dušení, pečení, grilovaní na sucho. Smažením ztrojnásobíte kalorickou hodnotu pokrmu.
- Vyvarujte sladkostem – místo mléčné čokolády si dejte hořkou čokoládu, místo kalorických sušenek si dopřejte kvalitní sušenky bez náplně a polevy. Místo čokoládového máslového dortu tvarohový dort s ovocem.
- Dodržujte pitný režim – 2–2,5 l čisté vody denně. Lze také pít slabé čaje a vodu s citronem. Nejsou vhodné ovocné džusy, sirupy a limonády.
- Vyřaďte alkohol – zvyšuje riziko dnového záchvatu. Maximální možné povolené množství je 125 ml bílého suchého vína či 300 ml 10st. piva. Tvrdý alkohol je lepší vyřadit úplně.
- Kávu lze zařadit až 5 šálků denně. Vyvarujte se kávám typu 3v1 apod.
- Přestaňte kouřit.
- Věnujte se, pro Vás vhodné, pohybové aktivitě každý den.
Závěrem
Dieta v léčbě cukrovky a dny není krátkodobou záležitostí. Tato onemocnění bohužel nevyléčí speciální dvoutýdenní dieta, či různé léky a doplňky stravy podporující redukci hmotnosti, o kterých se s oblibou píše v některých časopisech. Po krátkodobé dietě se totiž většina jedinců vrátí zpět k původním návykům a tím dochází k nechtěnému jojo efektu.
Je dobré si uvědomit, že nedržíte dietu, ale učíte se pravidelné racionální stravě. Tedy stravě, která je doporučována celé populaci.
V běžném životě to znamená, že si můžete s klidným vědomím a svědomím občas dopřát i některé ze „zakázaných“ oblíbených potravin, pokud je započítáte do celkového denního příjmu a výdeje energie. Jednoduše, pokud máte večer v plánu např.
oslavu narozenin a víte, že tam bude spousta lákavých pokušení, vykompenzujte je pohybovou aktivitou ještě ten samý den před oslavou nebo den poté. Také můžete ten den, či den poté, omezit celkový příjem energie v průběhu dne – např.
k hlavnímu jídlu si dát pouze zeleninový salát nebo si nedopřát zbytečně kalorické svačiny. A pokud se jeden den zapomenete a zhřešíte, nezoufejte, nic není ztraceno, tímto způsobem to můžete zachránit nazítří.
A co je důležité si zapamatovat především? Není zdravé a nezdravé potraviny, ale pouze nezdravé množství.