Jablko – Vše o zdraví

Jablko je už po staletí “slavným” ovocem, proč je tomu tak??? Už i naše babičky věděli, že když se objeví nějaký problém, tak je tu jablko… Že prý stačí sníst každý den alespoň jedno jablko a zdraví nám bude sloužit lépe a hlavně déle. Jelikož roste téměř v každé zahradě, nebude to tak těžké zvládnout. Pokud zahradu nemáte, je bohužel pravda, že dobré jablko dnes stojí často víc, než exotické ovoce, ale stojí to za to.

O jablkách

Jabloň (lat. Malus) – čeleď růžovitých

Jablkům (jabloni) se nejlépe daří v mírném pásmu. Jablko je malvice z ovocného druhu jádřinec (podobně jako hruška).

Toto šťavnaté ovoce Vám může pomoci zhubnout a slouží jako dobrá prevence mnoha onemocněním (viz níže) a pravidelným jedením posílí i Vaši imunitu.

Pokud jablko nepatří mezi ovoce, které rádi a často jíte, tak vyzkoušejte například čerstvou šťávu z jablek – je velmi chutná. Jablko je skutečně nabité živinami a proto byste ho mohli konzumovat pravidelně, je to nejdostupnější ovoce…

Co obsahuje jablko?

  • Jablko není žádné “béčko”, je plné těchto látek, které jsou to se dozvíte…
  • Vláknina, bílkoviny, sacharidy, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, fluorid, lutein, mangan, betakaroten, omega 3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.
  • Jablko - Vše o zdraví
  • Nutriční hodnota – jablko (100g)
  • KJ–  256,2 Kcal– 61  Bílkoviny– 0,4 g  Sacharidy– 12 g
  • Vláknina – 2,5 g  Voda – 85 g
  • Jablko obsahuje minerály – 100 g
Železo 0,15 mg Fluorid 3,5 ug
Vápník 6,4 mg Omega 3 kyseliny 10 mg
Hořčík 6,2 mg Omega 6 kyseliny 38 mg
Fosfor 13 mg Betakaroten 29 ug
Draslík 101 mg Lutein 35 ug
Sodík 1,25 mg  Mangan 0,1 mg

Jablko obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 58 IU Vitamin K 2,8 ug
Vitamin B3 0,25 mg Kyselina listová 3,3 ug
Vitamin C 5,5 mg Kyselina pantotenová 0,3 mg
Vitamin E 0,35 mg

Vliv jablka na zdraví

Jablko je “klasické” ovoce, které dostat všude a jeho vlivy na zdraví jsou skutečně úžasné, nepodceňujte toto ovoce…

Jablko - Vše o zdraví

  • Jablko pročišťuje celý organismus od škodlivých látek
  • Jablko obsahuje až 85% vody, takže se snadno zažene žízeň
  • Vitamín C posiluje imunitní systém a tak chrání tělo před viry, bakteriemi a jinými infekcemi.
  • Doporučuje se sníst jeden až tři kusy jablka denně.
  • Jablko obsahuje i další vitamíny a minerály
  • Obsah vlákniny zajišťuje dobré vyprazdňování střev a tím zlepší vstřebávání živin do těla. Když trpíte bolestmi břicha, plynatostí nebo jste snědli něco těžké, dejte si jablko, pomůže Vám s tímto problémem
  • Svými účinnými látkami je vhodný i při parodontóze (krvácení dásní)
  • Obsah železa podporuje krvetvorbu, vhodný při anémií
  • Flavonoidy a antioxidanty slouží jako dobrá a silná prevence

Jablko - Vše o zdraví

Vliv na hubnutí

Jablko patří k jedním z nejzdravějších ovoci s nejnižším obsahem energetické hodnoty a proto je během hubnutí velmi dobrou pomůckou.

Výše jsme již psali, že každodenní konzumací jablek si posílíte celou imunitu a zdraví (obsahuje potřebné vitaminy) a také urychlíte hubnutí.

Vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a 85% vody jsou dokonalá kombinace na zdravou redukci hmotnosti. Nejlepším “dávkováním” je: jeden kus jablka dopoledne a jeden po obědě.

Při hubnutí Vám kromě jablka ovoce může pomoci i jablečný ocet… Poznejte výhody této pomůcky při hubnutí.

Při hubnutí Vám kromě jablka (ovoce) může pomoci i jablečný ocet, klikněte sem a dozvíte se více… Poznejte výhody této pomůcky při hubnutí.

Recepty z jablek – chutné a jednoduché

Z jablek nemusíte dělat pouze jablečný koláč… Zkuste některý z těchto lehkých salátů, jeden z nich obsahuje laktózu. Níže máte i link na přípravu 5 zdravých jablkových smoothies nápojů.

Recept na chutný jablečný salát s mrkví

  1. Tento jablečný šalátik neobsahuje laktózu a je velmi jednoduchou a zdravou možností jak se zasytit na svačinu, svačina nebo jako lehkou večeři… Použít lze různé druhy ořechů.
  2. Jablko - Vše o zdraví
  3. Potřebujete: 3 ks středních jablek, 1 menší mrkev, skořice, případně mleté ořechy

Očištěné a nastrouhaná jablka smícháme s nastrouhanou mrkví a posypeme skořicí a ořechy. Pozor, ne skořicový cukr!

Recept na jablečný salát s jahodami a ořechy

Tento jablečný salát obsahuje laktózu. Je to chutný a sytí salát s ne mnoho kaloriemi. Můžete ho jíst během hubnutí a i během udržování Vaší hmotnosti. Tento jablečný salát je vhodný na večeři nebo na snídani.

Jablko - Vše o zdraví

Potřebujete: 200g bílý jogurt nebo 200g odtučněného tvarohu, 150g červené jablko, 5 ks čerstvé jahody a vlašské ořechy (7ks).

Omyté, nakrájené jablko a jahody dáme do misky, zalijeme jogurtem nebo tvarohem a posypeme vlašskými ořechy. Podávat můžeme chlazené.

  • Chutné a zdravé jablečné saláty máte zvládnuté, tak nyní můžete vyzkoušet extra zdravé recepty na jablečné smoothies… Je zde 5 receptů na jablečné smoothies s avokádem, špenátem, s mlékem, se skořicí, jogurtem nebo s malinami a granátovým jablkem… Inspirujte se recepty na jablečné smoothies nápoje.
  • Klikněte pro zvětšení
  • Jablko - Vše o zdraví
  • Klikněte sem a dozvíte se vše potřebné o hruškách. Nutriční hodnoty, vliv na zdraví…

Bašta, která léčí: Jablka a melouny pro tvou krásu i zdraví

Že je ovoce a zelenina zdravé, ví každé malé dítě. Ale máš tušení, co všechno se skrývá v obyčejném jablku nebo lahodném melounu? Jak moc prospěšné jsou pro tvé zdraví a že mají navíc velmi atraktivní přidanou hodnotu – omlazují tělo i pleť?

Jablka pro zdraví i krásu

Jablka patří k jedněm z nejstarších druhů ovoce vůbec. Věděla jsi, že existuje více než dva tisíce odrůd jabloní a z nich stovky odrůd jablek? A že u nás je k mání asi šedesátka druhů? To už je pořádná kopa! A hodně zdravá kopa, protože jablka patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec.

Co vše obsahují?

  • hodně vody
  • vitamíny
  • bioflavonoidy
  • vlákninu pektin
  • mnoho stopových prvků, především draslík
  • nenasycené mastné kyseliny

Jablko - Vše o zdraví Zdroj: Shutterstock.com

A účinek pro tvé tělo?

Pravidelná konzumace jablek ti pomůže

  • snížit krevní tlak i hladinu cholesterolu
  • posílit obranyschopnost organismu, dásně i srdce
  • povzbudit krevní oběh a vyladit cukr v krvi
  • posílit cévy a žíly i detoxikovat střeva

Jablko pomáhá i pěstí

Nebudeme přehánět, když řekneme, že jablka jsou bio bombou. Dvě syrová jablíčka denně jsou nejlepším kamarádem tvého metabolismu. Díky vysoké dávce draslíku, pomáhají tvému tělu ve správném hospodaření s vodou, a to je důležité především pro nervy, ledviny a svaly. Mimo zdravotní efekt má slupka i dužina i efekt omlazovací.

Obzvláště slupka svým obsahem železa, karotenů, hořčíku a nenasycených matných kyselin je výborná pro lepší kvalitu kůže, vnitřně i zevně třeba na masky, oplachy a koupele. A čaj ze sušených slupek jablek je nebývale lahodným nápojem, který nejen potěší chuťové buňky a tvůj nos, ale prospěje i svěžímu a zdravému vzhledu pleti.

Tak neváhej a kup si jablíčka domů. Vyber si tu odrůdu, která tvému jazýčku lahodí a dej si každý den dva kousky. Tvé tělo i pokožka ti poděkují. Ulož si je v chladu (v lednici či chladné spíži) a věz, že syrová jsou nejlepší. Tepelnou úpravou se z jablek ztrácí až 70 % výživných látek.

Jablečný jogurt

Potřebuješ čtyři jablka, dva kelímky bílého jogurtu, jednu polévkovou lžíci rozinek a jednu polévkovou lžíci pomerančové šťávy.

Jablko - Vše o zdraví Zdroj: Shutterstock.com

Jablka neloupej a dobře omyj. Vyřízni jadřince a jablka pak nakrájej na malé kostičky. Do mísy dej jogurty, přisyp rozinky a jablka s pomerančovou šťávou. Jemně promíchej. Nechej vychladit v lednici a dávkuj do misek. Posypat můžeš sekanými oříšky, slunečnicovými semínky nebo ozdobit bylinkami – mátou, levandulí či meduňkou.

Jablečno-sýrový salát

Potřebuješ dvě jablka (která neloupej a omyté nakrájej na malé kostičky), 300 gramů eidamu (také nakrájeného na malé kostičky), jednu malou cibuli (nasekej na drobno), 1 jogurt na zálivku nebo light majolku, sůl a pepř (dle potřeby), listy zeleného špenátu, polníčku či ledového salátu.

Jablko - Vše o zdraví Zdroj: Shutterstock.com

Do mísy dej kostičky jablek, přidej kostičky sýra, nasekanou cibuli, jogurt či majolku, osol a opepři. Dobře promíchej. Na talířích rozlož omyté a okapané lístky salátu a na ně dej porce jablečno-sýrového salátu. Podávej s pečivem či teplým toustem.

Melouny

Tato původně ryze letní zelenina (ano, patří skutečně mezi zeleninu) je dnes je k mání celoročně. Pochází z velké dálky – až z Afriky. Dnes se však pěstuje i v Evropě (Španělsku, Francii) a na jihu Asie. Určitě víš, že stejně jako u jablek neexistuje jen jeden druh melounu, ale je jich více – známé jsou především vodní melouny, medové, síťové nebo kantalupské.

Ať už máš ráda kterýkoli z melounů, všechny druhy jsou bohaté na výživné látky, což mnoho lidí ani dnes ještě moc neví. Každý si vesměs myslí, že melouny jsou dobré tak akorát na zahnání žízně, protože obsahují velké množství vody. To je sice pravda, ale mimoto jsou nabušené i jinými látkami.

Jablko - Vše o zdraví Zdroj: Shutterstock.com

Jaké to jsou?

  • karoteny
  • pyridoxin alias vitamín B6
  • niacin alias vitamín B3
  • četné další vitamíny, především vitamín C
  • kyselina listová a mangan

A co tahle směsice v melounech umí?

  • dodají ti elán a omladí tě
  • zlepší kvalitu tvých vlasů nehtů i pleti
  • posílí kosti a zuby
  • napomáhají správnému využití bílkovin ve tvém těle
  • pomáhají dobré krvetvorbě
  • mají pozitivní vliv na sliznice v těle
  • podporují libido i pohlavní hormony, čímž zlepšují sexuální výkonnost
  • meloun obsahuje velmi málo kalorií (dle druhu melounu 16 – 30 kcal na 100 gramů), čímž jej lze zařadit mezi dietní potraviny, které přispívají ke štíhlé linii, protože je to ideální varianta svěžího moučníku, který navíc dodá tělu tolik potřebnou vodu.
Zajímavé:  Pečujte o pleť – vše o zdraví

Melounové omlazení

Věděla jsi, že již deset minut po mlsání melounu ve tvém těle probíhají převratné změny, díky nimž se karoteny změní ve vitamin A? Ten pak funguje v játrech coby omlazovací kúra buněk kostí, svalů, zubů, nehtů a očí. Vitamín A také chrání tělo před volnými radikály a bakteriemi.

Lidé, kteří pojídají pravidelně melouny, jsou zdravější a vnitřně i navenek působí mladistvěji. Jejich pleť má zdravou barvu a je svěží a zářivá.

To už by stálo za úvahu zařadit melouny do jídelníčku nastálo, nemyslíš? Obzvláště proto, že dnes je seženeš v marketech i mimo sezónu, tedy na podzim, v zimních měsících i na jaře.

Melounové zmrzlinové smoothie

Potřebuješ na ni čtvrt kila dužiny vodního či medového melounu, půl litru mléka a 4 lžíce zmrzliny (ideálně vanilkové), případně ušlehanou smetanu či šlehačku ve spreji a mixér.

Jablko - Vše o zdraví Zdroj: Shutterstock.com

Melounovou dužinu nakrájej na malé kostičky. Spolu se zmrzlinou a mlékem dej do mixéru a umixuj. Nalij do vysokých sklenic a ozdob šlehačkou.

Melounové kostky s čokoládou

Potřebuješ 250 gramů dužiny vodního nebo medového melounu, čokoládu na vaření, nebo hotovou polevu, ušlehanou smetanu nebo šlehačku ve spreji.

Jablko - Vše o zdraví Zdroj: Shutterstock.com

Dužinu melounu nakrájej na malé kostičky. Ty rozděl na talířky. Pak si udělej polevu dle návodu (kastrolek s vodou, do něj menší kastrolek s nalámanou čokoládou a pomalu zahřívej), nebo polij dužinu melounu hotovou polevou. Dozdob šlehačkou, kterou posypeš kousky čokolády nebo mletou skořicí. Také můžeš přidat malé kousky oplatky.

A co ty? Máš ráda jablka a melouny? Paří mezi stálice tvého jídelníčku? Máš nějaké tipy na přípravu či oblíbené recepty? Poděl se námi o ně! Moc se na tvé postřehy těšíme!

Zdroj foto: Shutterstock.com

Jablka a zdraví aneb proč jíst každý den alespoň dvě jablka

Jablko - Vše o zdraví

Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce a je tak správně. Jsou totiž velmi zdravá a jejich léčivé účinky byly potvrzeny mnoha vědeckými studiemi. V tomto článku se podíváme na 10 kladných účinků jablek na vaše zdraví.

Jablka jsou doslova nabitá živinami všeho druhu.

V jednom středně velkém jablku najdeme následující živiny:

  • Kalorie: 95
  • Sacharidy: 25 g
  • Vláknina: 4 g
  • Vitamín C: 14% denní doporučené dávky
  • Draslík: 6% denní doporučené dávky
  • Vitamín K: 5% denní doporučené dávky
  • Mangan, měď a vitamíny A, E, B1, B2 a B6: méně než 4% denní doporučené dávky.

Navíc jsou jablka bohatým zdrojem polyfenolů. A i když v obchodě údaj o množství polyfenolů v jablkách nenajdete, mají tyto látky celou řadu pozitivních účinků na vaše zdraví.

Pokud chcete příznivý vliv jablek na zdraví využít na maximum, jezte je se slupkou. Slupka jablek totiž obsahuje polovinu z celkového množství vlákniny v jablkách a velké množství polyfenolů.

Shrnutí: Jablka jsou výborným zdrojem vlákniny a vitamínu C. Navíc obsahují i polyfenoly, které mají řadu příznivých účinků na vaše zdraví.

  • Jablka obsahují velké množství vlákniny a vody, což jsou dvě látky, které přispívají ke zmírnění hladu a zvyšují pocit sytosti.
  • Účastníci jedné studie, kteří před jídlem konzumovali plátky jablek, se cítili sytější než ti, kteří pili jablečný džus, šťávu z jablek nebo nejedli jablka vůbec.
  • Ta samá studie potvrdila, že účastníci, kteří si jako první k hlavnímu jídlu dali plátky jablek snědli v průměru o 200 kalorií méně než ti, kteří jablka nejedli (1).

Jiné studie se zúčastnilo 50 žen s nadváhou, které na dobu 10 týdnů zařadily do svého jídelníčku buď jablka nebo ovesné sušenky. Obě jídla obsahovala stejné množství vlákniny a stejný počet kalorií. Ženy, které jedly jablka v průměru zhubly o 1 kg a celkově jedly i méně kalorií (2).

  1. Vědci se domnívají, že jablka umí lépe zasytit, protože obsahují méně kalorií a současně je v nich velké množství vlákniny, která žaludek zaplní velkým objemem potravy, což vede ke zvýšení pocitu sytosti. 
  2. Navíc jablka obsahují další přírodní látky, které pomáhají při hubnutí.
  3. Ve studii na laboratorních myších s nadváhou bylo zjištěno, že myši, které užívaly doplněk stravy z nastrouhaných jablek a koncentrát z jablečného džusu, zhubly více a navíc u nich došlo ke snížení hladiny „zlého“ LDL cholesterolu ,triglyceridů i celkového cholesterolu v porovnání s kontrolní skupinou (3).

Shrnutí: Jablka mohou pomáhat při hubnutí několika různými způsoby. Navíc díky vysokému obsahu vlákninyzvyšují pocit sytosti.

Jablka mohou snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (4).

Jedním z důvodů, proč jablka snižují riziko vzniku srdečních onemocnění je skutečnost, že obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Navíc obsahují polyfenoly, které mají antioxidační účinky. Většina vlákniny a polyfenolů se nachází ve slupce jablek. Proto je nejlepší konzumovat jablka i se slupkou.

  • Jedním z polyfenolů, které mohou snižovat krevní tlak, je flavonoid s názvem epikatechin.
  • Analýza provedených studií potvrdila, že konzumace většího množství flavonoidů snižuje riziko cévní mozkové příhody až o 20% (5).
  • Flavonoidy pomáhají v prevenci kardiovaskulárních onemocnění tím, že snižují krevní tlak, brání oxidaci LDL cholesterolu a fungují jako antioxidanty (6).

Další studie srovnávala účinky konzumace jablek v porovnání se statiny (běžně používané léky na snížení cholesterolu). Ukazuje se, že v porovnání se statiny jablka prakticky stejně účinně snižují riziko vzniku srdečních onemocnění (7).

Nicméně je potřeba přiznat, že se nejednalo o kontrolovanou studii, takže tyto závěry je potřeba brát trochu s rezervou.

Jiná studie sledovala vliv ovoce s bílou dužinou (jako jsou například jablka nebo hrušky) na snižování rizika vzniku mozkové mrtvice, ve srovnání se zeleninou. Výsledky byly překvapivé, protože na každých 25 gramů zkonzumovaných jablek se riziko vzniku cévní mozkové příhody snížilo o 9% (8).

Shrnutí: Jablka kladně působí na zdraví srdce, a to hned několika způsoby. Jednak obsahují velké množství ve vodě rozpustné vlákniny, která snižuje cholesterol. Navíc obsahují také polyfenoly, které snižují krevní tlak i riziko vzniku cévní mozkové příhody.

Výsledky několika studií signalizují, že konzumace jablek snižuje riziko vzniku diabetu druhého typu (9).

Jedna velká klinická studie potvrdila, že konzumace jednoho jablka denně snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu o 28% (v porovnání s lidmi, kteří jablka nejí vůbec). Podobně protektivní účinek má i konzumace pouhých několika jablek týdně (10).

Zdá se, že polyfenoly, které se v jablkách nachází, chrání beta buňky slinivky břišní před poškozením. Beta buňky jsou odpovědné za produkci inzulínu a u pacientů s diabetem 2. typu mohou být poškozeny.

Shrnutí: Konzumace jablek pomáhá snižovat riziko vzniku cukrovky druhého typu. Pravděpodobně je to způsobeno účinkem polyfenolů, které mají antioxidační účinky a chrání buňky tvořící inzulín před poškozením.

Jablka obsahují pektin, což je druh vlákniny, který účinkuje jako prebiotikum. Prebiotika slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie v trávicím traktu.

Vláknina se během trávení v tenkém střevě nevstřebává, ale prochází až do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie a podporuje jejich růst a rozmnožování. Navíc se pektin v těle rozkládá na další prospěšné látky, které pak pozitivně ovlivňují řadu dalších pochodů v organizmu (4).

Jablko - Vše o zdraví

Proč jíst jablka?

  1. Nové výzkumy ukazují, že za pozitivní vliv jablek na hubnutí, diabetes druhého typu a srdeční onemocnění do značné míry může právě pektin.
  2. Shrnutí: Druh vlákniny, který najdeme v jablkách slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie žijící ve střevech a je pravděpodobně také zčásti odpovědný za kladný vliv jablek na hubnutí, srdeční onemocnění a diabetes druhého typu.
  3. Několik studií potvrdilo spojitost mezi konzumací jablek a snížením rizika vzniku rakoviny.
  4. Byly například provedeny laboratorní zkoušky účinnosti jednotlivých látek obsažených v jablkách proti rakovině (10).
  5. Jedna studie provedená na ženách potvrdila, že konzumace jablek snižuje riziko úmrtí na rakovinu (11).
  6. Účinek jablek proti rakovině je založen na jejich antioxidačních a protizánětlivých účincích (12).

Shrnutí: Jablka obsahují řadu přírodních látek, které mohou pomáhat v boji proti rakovině. Pozorovací studie potvrdily spojitost konzumace jablek se snížením rizika úmrtí na rakovinu.

Antioxidanty obsažené v jablkách chrání plíce před poškozením volnými radikály.

Jedna velká studie, které se zúčastnilo více než 68 tisíc žen, potvrdila, že ženy, které konzumují nejvíce jablek mají nejnižší riziko vzniku astma. Bylo zjištěno, že konzumace zhruba 15% velkého jablka denně vede ke snížení rizika vzniku astma až o 10% (10).

Ve slupce jablek se nachází flavonoid s názvem quercetin, který pomáhá regulovat fungování imunitního systému a zmírňuje zánět. Díky tomu quercetin účinně působí v prevenci astmatu a alergických reakcí (13).

  • Shrnutí: Jablka obsahují antioxidanty a protizánětlivé látky, které regulují imunitní odpověď a chrání před vznikem astmatu.
  • Konzumace ovoce přispívá ke zvýšení hustoty kostní hmoty, což je důležitým ukazatelem zdraví kostí.
  • Odborníci se domnívají, že za účinky jablek na zdraví kostí stojí antioxidanty a protizánětlivě působící látky, které jablka obsahují.
  • Některé studie potvrdily, že konzumace jablek může opravdu mít pozitivní vliv na zdraví kostí (14).
Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Jedna studie porovnávala účinky různých druhů „jablečné diety“ na zdraví kostí.

Účastnice byly rozděleny do 4 skupiny, přičemž jedna skupina jedla celá jablka i se slupkou, druhá jedla jablka bez slupky (oloupaná), další konzumovala pouze jablečnou šťávu a poslední skupina nejedla jablka vůbec.

Výsledky ukázaly, že ženy, které jedly celá jablka, včetně slupky, vylučovaly z organizmu méně vápníku než ženy v ostatních skupinách (10).

  1. Shrnutí: Antioxidanty a látky s protizánětlivým účinkem, které najdeme v jablkách, mohou zlepšovat zdraví kostí a konzumace ovoce obecně pomáhá udržet si dobrou hustotu kostní hmoty i v pozdějším věku.
  2. Nesteroidní antiflogistika (někdy také nazývaná jako nesteroidní antirevmatika) jsou léky proti bolesti (například Brufen nebo Ibuprofen), které mohou způsobit podráždění a poranění sliznice žaludku. 
  3. Studie provedené v laboratoři a na laboratorních potkanech prokázaly, že mrazem sušený jablečný extrakt pomáhá chránit buňky sliznice žaludku před nežádoucími účinky nesteroidních antiflogistik (10).
  4. Látky, které chrání sliznici žaludku před poškozením, jsou zejména kyselina chlorogenová a katechin a obě z nich se v jablkách nachází (10).
  5. Shrnutí: Jablka obsahují látky, které mohou chránit sliznici žaludku před poškozením léky na bolest ze skupiny nesteroidních antirevmatik.
  6. Vědecký výzkum se zaměřuje zejména na zkoumání účinků slupky a dužiny jablek.
  7. Nicméně se ukazuje, že i jablečný džus může účinně působit proti věkem podmíněné degeneraci mozkových funkcí.
  8. Ve studiích prováděných na zvířatech bylo zjištěno, že jablečný koncentrát snižuje koncentraci volných kyslíkových radikálů v mozkové tkáni a zpomaluje tak zhoršování fungování mozku v pozdějším věku (15).

Jablečný džus pomáhá udržovat dostatečnou hladinu acetylcholinu v mozku. Acetylcholin je neurotransmiter, jehož hladina v mozku s věkem klesá. Jeho nízká hladina bývá spojována se vznikem Alzheimerovy choroby (10).

Odborníci, kteří prováděli výzkum na laboratorních potkanech a podávali starším jedincům jablečný džus, zjistili, že se hladina acetylcholinu v jejich mozku dostala zpět na úroveň mladších potkanů (10).

Jenom na upřesněnou uvádíme, že jablka v přírodní podobě obsahují všechny stejné látky jako jablečný džus a rozhodně uděláte lépe, když budete jablka konzumovat celá i se slupkou než v podobě jablečného džusu. Slupka totiž obsahuje živiny, které se do džusu nedostanou nebo se z něj vytratí během výroby.

  • Shrnutí: Studie provedené na zvířatech potvrzují, že jablečný džus pomáhá zabránit poklesu hladiny neurotransmiterů, které ovlivňují správné fungování paměti a mozku.
  • Jablka jsou velmi zdravá a jejich konzumace vám pomůže v prevenci řady onemocnění.
  • Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete jablka konzumovat celá, včetně slupky.

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Jablko - Vše o zdraví

Jablka jsou výjimečné tím, že obsahují nejvíce pektinu ze všeho ovoce.

Jedno jablko denně, a jste za vodou, alespoň co se zdraví týče. To, že pochroupete denně jedno jablko se vám odrazí na fyzickém i psychickém zdraví, je poměrně známý výrok. Je však pravdivý? Opravdu má tento druh ovoce takové blahodárné účinky na naše zdraví? Ano, opravdu má.

Jablka neloupejte, ochuzejete se

Dobře, možná se po jejich konzumaci nedožijete několik stovek let, jako v některých zemích kdysi dávno věřili, i tak si díky nim můžete polepšit. A to v různých oblastech. Důležité je však hned na začátku zmínit, že mnoho cenných vitamínů a minerálů se nachází těsně pod slupkou jablka, proto byste je neměli jíst oloupané.

Kromě toho, že přijdete o tyto živiny, vyhodíte i podstatné množství vlákniny, která se ve slupce nachází. Ta je důležitá při trávení a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.

Některé látky, které se nacházejí ve slupce a těsně pod ní, mají protirakovinný účinek, bojují proti ekzémům a snižují riziko srdečních chorob.

Na druhé straně slupka jablka (i slupky ostatního ovoce či zeleniny) obsahuje zbytky pesticidů, kterými jsou plody ošetřeny. Míra těchto postřiků je sice nízká a člověku neškodná, ale na trhu se sem-tam objeví i plodiny, které stanovený limit přesahují.

Loupat či neloupat je tedy trošku dilema, kterého jste zbaveni, nakupujete bio potraviny, nebo máte vlastní zahradu a přesně víte, co na jablka stříkáte. Pro ty “méně šťastné”, drhněte ovoce i zeleninu horkou vodou, lépe smývá nečistoty a pesticidy.

Stejně upřednostňujte plody z méně vzdálených zemí, které nemusí být chemicky ošetřeny, aby “přežily” dlouhou cestu. Nejlepší koupí jsou plody přímo od pěstitelů a v době jejich sezóny.

Jablka jsou velmi zdravá

Pojďme však na ty šťavnatější informace související s tímto ovocem. Jablka jsou zdravé a oblíbené z několika důvodů. Více než 84 procent jejich obsahu tvoří voda, docela solidně tak uhasí žízeň a díky ovocným kyselinám osvěží celého člověka.

Jedno středně velké jablko obsahuje pouze cca 50 kalorií a kromě nich se v něm skrývá množství živin, ale téměř žádné tuky.

Z těch živin můžeme jmenovat draslík, který hraje důležitou roli při zásobování mozku kyslíkem, funkci ledvin a svalů, plus je důležitý při hospodaření s vodním režimem v těle.

Kromě draslíku jsou tu ještě vápník a hořčík a dalšími důležitými látkami jsou i vitamín C a zmíněná vláknina, která podporuje vyprazdňování a tím pročišťuje střeva. Jablko obsahuje i antioxidanty, ten “zdravý” cukr – fruktózu a pektin, který zbavuje tělo škodlivin.

Tato řada živin dělá z jablka účinný lék na několik neduhy. Pomáhá při bolestech hlavy nebo poruchách trávení. Kyselá jablka podporují činnost střev, tedy jsou dobré, pokud trpíte zácpou. Sladká sypká jablka naopak zachraňují člověka při průjmu.

Díky zmiňovanému céčku (a stejně vitaminu A a B6) se doporučuje několik jablek denně i při chřipce a nachlazení, při horečce a kašli.

Skoro zázračné ovoce, nemyslíte?

Konzumací jablka si upravíte krevní tlak, hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Uděláte něco pro své srdce, zuby a dásně (a dech), imunitní systém i nervovou soustavu, protože jablečný džus, čaj nebo koupel zklidní mysl, navodí lepší spánek a prý pomáhá proti depresi.

Díky obsahu železa pomáhají jablka při chudokrevnosti a preventivně působí proti tvorbě žlučníkových a ledvinových kamenů. Rovněž je to jedna z potravin, která se vřele doporučuje při oslabených játrech. Výzkumy ukazují, že denní konzumací jablek bojuje člověk jako proti Parkinsonově a Alzheimerově chorobě, tak i proti kilům.

Lidé, kteří jedí dvě-tři jablka denně, jsou podle výzkumů štíhlejší, než ti, kteří toto ovoce obcházejí.

Fruktóza a pektin v jablku

Za sladkou chuť jablek je zodpovědná fruktóza. Je to cukr, který se v těle rozkládá pomaleji a hladinu cukru v krvi tak udržuje na stabilní úrovni. Jablka jsou výjimečné tím, že obsahují nejvíce pektinu ze všeho ovoce.

Pektin patří do velké rodiny vlákniny a od základní skupiny se liší tím, že je ve vodě rozpustný.

Brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje činnost střev i vylučování toxinů z těla, a tak nás vlastně chrání před rakovinou.

Zbraň proti rakovině

Jablka jsou také plné flavonoidů a antioxidantů. Výzkumníci zjistili, že jsou to důležité zbraně proti rakovině. Navíc, když budete jíst jablka, nemusíte kupovat z lékárny drahé tabletové antioxidanty. Enzymy v jablku příznivě působí na trávení. Střevní mikroflóru udržují v rovnováze a šetří náš slinivku, protože obsahují látky podobné inzulínu.

Odborník: Čím více jablek, tím méně nemocí

“Ze všech dobrých vlastností, které mají jablka, nejvíce vyzdvihuji, že obsahují důležitou vlákninu a že si jablky můžeme velmi dobře nahradit sladkosti, tedy kalorické bomby obsahující řepný cukr. Dalším plusem je, že jablka jsou dostupné celý rok,” říká odborník na zdravou výživu z Plzně. “Jezte jablka, kolik vám peněženka dovolí. Čím více jablek, tím méně nemocí,” zdůraznil.

TOP 10 důvodů, proč jíst jablka

Už naše babičky věděly, že jablko nám může pomoci při mnoha zdravotních neduhů. Moderní věda potvrdila, že “babské rady” fungují. Kdy je dobré sáhnout po jablku? Mrkněte na 10 největších důvodů:

1. Jablka pomohou proti zácpě.
2. V boji proti chřipce, nachlazení, kašli i horečce jsou také užitečné.
3. Při problémech s ledvinovými kameny a pískem sáhněte také po jablkách. Po týdnu se vám uleví.

4. Lékaři doporučují konzumovat jablka i při vysokém cholesterolu.

5. Jablka jsou dobrým lékem i na srdce. Odvádějí z těla přebytečnou vodu, díky čemuž se srdce méně namáhá.
6. Máte náběh na revma nebo dnu? Naordinujte si povinné chroupání jablek.
7. Podle nejnovějších výzkumů plody jabloně chrání náš mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
8. Budoucí maminky jablky sníží riziko vzniku astmatu u dětí.
9. Jablkem si také můžete podpořit krvetvorbu.

10. Pokud chcete shodit nějaké to kilo, pomůže vám jablečný ocet. Dokáže totiž odbourávat tuk.

Zajímavé:  Polysomnografie - Vše o zdraví

Vše o jablkách: Odhadnete, kolik existuje odrůd a jak se k nám dostala?

16. 11. 2020 | Doba čtení 6 minut

Na křížalách si pochutnávali již naši prapředci z doby kamenné. Dnes patří jablka mezi nejoblíbenější ovoce. Jsou šťavnatá a co do chuti rozmanitá, velmi zdravá. Znáte tajemství jejich historie a odrůd? A víte, proč alespoň denně jedno jablko spořádat?

Není sporu o tom, že si na jablku pochutnávali lidé již od dávnověku.  Ale dodnes není s jistotou objasněno, odkud toto skvělé ovoce pochází. Patrně ze svahů Kavkazu, Íránu, či Turkmenistánu. Odtud se postupně šířilo již 2000 let před naším letopočtem přes Malou Asii do zemí Středomoří, stejně jako mnoho jiných ovocných druhů).

Svou vítěznou pouť jablka završila ve starém Řecku. Zmiňuje se o nich filosof Theofrastos a rozlišuje je na planá a pěstovaná – odrůd raných, pozdních, sladkých. Jablka byla každoročně obětována Bakchovi – bohu rozkoše.

V antickém Římě už znali a záměrně pěstovali na 17 odrůd jablek a dokonce je uměli i roubovat.

Jablka nám přinesli Římané

Na sever od Alp, do zemí povodí Rýna a Dunaje, šířily pěstování jabloní ve třetím století našeho letopočtu římské legie, dokonce to dostali za příkaz od svého císaře Probuse, který sám byl synem zahradníka. Mírné klimatické pásmo těchto zemí s dostatkem srážek mělo na kvalitu jablek příznivý vliv.

I někteří další osvícení panovníci vysazování jabloní přáli. V 9. století to byl Karel Veliký v říši francké, u nás pak Karel IV. O úctě k jablku svědčí i jedna z královských a císařských insignií, tzv. říšské zlaté jablko, které panovníci na trůně drželi v ruce spolu se žezlem a mečem.

Se sklizní jablek rády pomohou i děti. Zdroj: pirita / Shutterstock.com

Uhádnete, kolik je dnes odrůd jabloní?

V další staletích již obliba jablek jen stále strmě stoupala. Dnes jablka patří k třetímu nejrozšířenějšímu ovocnému druhu, hned za citrusy a banány. Celosvětová roční sklizeň již dávno přesáhla 50 milionů tun. Jablka se pěstují ve všech světadílech v neuvěřitelné variabilitě, existuje jich kolem 35 tisíců odrůd!

Zdraví roste na stromě

Roční spotřeba jablek přepočítaná na jednoho obyvatele planety činí více než 9 kg. Pro zajímavost největšími jedlíky jablek jsou Holaňďané s 50 kg, následují Rakušané 47 kg, Maďaři 45 kg a Švýcaři 44 kg. Češi s 24 kg se řadí v pořadníku až daleko za ně, což je škoda.

Dietetický a zdravotní význam jablek je u nás stále nedoceněn.

  • Obsahují přitom více než 20 cenných minerálních látek, vitaminů, enzymů, lehce stravitelných jednoduchých cukrů, pektinu, hrubé vlákniny.
  • Minerální látky vápník, fosfor, železo či hořčík jsou nezbytné pro stavbu kostí.
  • Pektin obsažený ve slupce působí blahodárně na odvodnění organizmu.
  • Jablka ovlivňují činnost zažívacího ústrojí vysokým obsahem vlákniny.
  • Enzymy a aromatické látky působí příznivně při zažívání, žaludečních a střevních potížích.
  • Fruktóza, obsažená v plodech, se vstřebává pomaleji než sacharóza )řepný cukr) a proto udržuje stabilnější hladinu krevního cukru.

Jabloně v Čechách a na Moravě

V našich zemích se pěstování jabloní těšilo odedávna velké úctě a oblibě. V průběhu staletí vedlo k vyšlechtění neuvěřitelného množství chuťově, vzhledem i trvanlivostí rozličných odrůd.

Již v polovině 18. století osvícený děkan Matěj Rossler založil v Poděbradech proslulou zahradu Sans pareil, kde kromě ostatních ovocných druhů soustředil i 266  odrůd jabloní, z toho asi 137 původně českých.

Tuto rozsáhlou odrůdovou rozmanitost, často pouze místního významu, důkladně prověřily strašné mrazy v roce 1929. Také módní obliba hrála vždy značnou roli.

Kdysi velmi populární odrůdy jako Panenské, České, Strýmka, Jeptiška, Jadernička moravská,obří Peasgoodovo, Míšeňské, Řehtáč soudkovitý, Vejlímek a mnohé jiné dnes známe (pokud je vůbec známe) pouze ze starých pomologií.

Staré, odolné odrůdy slouží jako nová krev

Současným požadavkům již staré odrůdy většinou příliš nevyhovují, přesto je např. Výzkumný ústav ovocnářský v Holovousích znovu vyhledává a soustřeďuje jako významný genofond pro další šlechtění odrůd odolnějších k nejobávanějším chorobám jabloní – strupovitosti a padlí.

Světově proslulé odrůdy jako Golden Delicious, Idared, Mc.Intosh, Jonatan, Coxova reneta a mnohé jiné, chuťově jedničkové odrůdy, jsou totiž bohužel často náchylné k chorobám a tedy náročné na chemickou ochranu.

Líbivost krásných a naprosto bezvadných plodů trochu kalí skutečnost, že prošly mnohonásobným chemickým ošetřením  účinnými fungicidy a dalšími látkami.

Cíl současných šlechtitelů je vyšlechtit chuťově stejné dobrých, či lepších odrůd, ale rezistentních, nebo alespoň tolerantních k chorobám.

V Listině povolených odrůd jsou takové odrůdy již zapsány. Patří k nim například tyto odrůdy:

  • Letní: Diskovery, Hana, Julia, Primula
  • Podzimní: Prima
  • Zimní: Aneta, Angold, Florina, Goldstar, Jonagold, Jonalord, Karmína, Lotos, Melodie, Nabella, Otava, Produkta, Rajka, Rezista, Rubinola, Selena, Sir Prize, Svatava, Topaz, Vanda, Zuzana, Zvonkové

Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Ovoce pomáhá proti chorobám srdce i nádorům

Jsou dietní, upravují různé žaludeční potíže, oboustranně regulují stolici, při průjmu staví, při zácpě projímají. Jedná se totiž o vynikající zdroj dietní vlákniny a spolu s hruškami jsou jablka hojně doporučována gastroenterology.

I starobylá indická ajurvéda po staletí považovala dušená jablka, případně i jiné ovoce, povařená s kořením jako například skořice a hřebíček, za pokrm velmi hojivý pro trávicí trakt. Ne náhodou naše babičky tak rády dělávaly čerstvé kompoty s hřebíčkem a skořicí jako zdravou náhražku dezertu. Někdy zkuste takový vlažný kompot sníst na lačný žaludek jako lehkou snídani.

Jablka působí proti edémům, žloutenkám, zlepšují krevní obraz. Známý odborník na zdravou výživu Petr Fořt je doporučuje hojně konzumovat již v těhotenství jako prevenci vzniku dětského astmatu.

Bohužel v současné době čelíme také velké komerční produkci jablek, která jsou velmi chemicky ošetřována. Jsou to pravděpodobně tyto látky, které u mnoha lidí mohou vyvolávat různé problémy až křížené alergie.

Z toho důvodu vyhledávejme bio nebo domácí produkci, a pokud to nebude možné, pak jablka oloupejme.

Jistě, zbavíme se větší části vlákniny i mnoha antioxidantů, ale nelze říci, že šestnáct běžně používaných euro postřiků by působilo na zdraví příznivěji.

Pozitivní vliv jablek zaznamenali i diabetici

Známí bylináři Janča a Zentrich doporučovali podzimní jablečnou kúru s konzumací až kilogramu jablek denně proti všem formám revmatismu. Organické jablečné slupky nebo i celé plátky jablek můžeme použít na zhotovení jablečného čaje.

Jablko sestává až z třiceti procent z pektinu – jablečné vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe jedovaté látky jako olovo a rtuť. S každými deseti gramy vlákniny se o 14 procent snižuje pravděpodobnost srdečních chorob. Středně velké jablko obsahuje pět gramů vlákniny. Dvě jablka denně mohou zabránit srdečním problémům.

Čím více jablek jedla laboratorní zvířata, tím méně nádorů prsou se jim tvořilo. Jablka chrání buňky tím, že potlačují signály, jež způsobují vznik rakovinných buněk. Studie buněk rakoviny tlustého střeva odhalila, že flavonoidy z jablek brzdí růst a rozšiřování rakovinných buněk.

Obézní ženy, které do své diety zahrnuly tři jablka denně, zhubly více než ty, které jablka nejedly. Takže se ovoce nebojme ani kvůli jistému obsahu cukru. I diabetici zaznamenali pozitivní vliv jablek, kdy jim po jídle méně vyskočila glukóza, pravděpodobně díky obsahu rozpustné vlákniny.

Pilně sbíraná domácí jablka patří do lednice. Při pokojové teplotě se kazí šestkrát až osmkrát rychleji. Chovejme se k nim s úctou, neboť patří mezi nejlepší omlazující kúry, které příroda nabízí. Najdeme v nich hořčík, karoteny, železo, draslík a mnoho dalšího. Tento divotvorný plod posiluje i imunitu, cévy, slabé žíly a dásně.

Ovocný salát z jablek a brusinek

  • Suroviny: 3 jablka červená a zelená, zbavená jadřinců a nakrájená na kousky 1 šálek na plátky nakrájeného celeru ¾ šálku sušených brusinek ¼ lžičky soli ½ šálku lískových oříšků opražených a nahrubo nasekaných ½ šálku bílého jogurtu
  • 3 lžíce pomerančové šťávy

Ve velké míse smícháme jablka, celer, brusinky a lískové ořechy. Dáme stranou. Jogurt, pomerančovou šťávu a sůl vymícháme dohladka. Nalijeme na směs s jablky a promícháme.

Nepečené kuličky z křížal

  1. Suroviny asi na 30 kuliček: 1 hrnek křížal 1 hrnek lískových ořechů 1 hrnek vypeckovaných datlí
  2. 2 lžíce holandského kakaa

Křížaly a datle prolijeme v sítku vroucí vodou a necháme okapat.

Ořechy opražíme nasucho na pánvi, až se začnou odlupovat slupky, které pak pomocí utěrky odstraníme a ještě horké je spolu s jablky, datlemi a kakaem rozmixujeme na pevnou hmotu.

Tvarujeme malé kuličky. Do směsi můžeme použít také skořici a špetku soli.

Domácí jablečný ocet

Kilogram jablek umyjeme, nastrouháme i se slupkou a jádřincem. Vložíme do skleněné nádoby (například pětilitrové sklenice) a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budeme potřebovat přibližně tři litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopíme víčkem a necháme týden na teplém místě.

Dvakrát za den odklopíme a promícháme dřevěnou vařečkou. Po deseti dnech scedíme, opět uzavřeme nádobu a dáme na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přecedíme přes plátýnko, nalijeme do lahví, uzavřeme a uchováváme nejlépe v lednici.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *