Kalorie – Vše o zdraví

Hnědá rýže je moderní alternativou ke staré známé bílé rýži. Cena hnědé rýže je sice o něco vyšší, ovšem zato je mnohem zdravější. Jaké jsou účinky hnědé rýže na naše zdraví a kolik má kalorií?

Kalorie - Vše o zdravíZdroj: Shutterstock.com

Jako hnědá rýže se označuje rýže, u které je odstraněna jen slupka. Díky tomu je po uvaření tužší než bílá rýže a chutná lehce po oříšcích. A proč je hnědá rýže lepší než bílá?

Hnědá rýže a zdraví

Hnědá rýže je ceněna jako zdroj nerozpustné vlákniny, které pomáhá správné funkci střev. Nerozpustná vláknina váže vodu a čistí trávicí ústrojí. Hnědá rýže, stejně jako ostatní luštěniny, je doporučována lidem trpícím chronickou zácpou a dalšími střevními problémy. Je však důležité dodržovat pitný režim, jinak se potíže mohou ještě zhoršit.

Konzumace hnědé rýže je doporučována jako prevence vůči mnohým typům rakoviny. Díky tomu, že neobsahuje téměř žádný tuk, je zdravější alternativou smažených příloh. Hnědá rýže má rovněž blahodárný vliv na kůži, kosti, nehty i vlasy.

Hnědá rýže – kalorie a hubnutí

Hnědá rýže obsahuje zhruba 110 kalorií (kcal) na 100 gramů, což je zhruba stejně jako bílá rýže (nicméně samozřejmě záleží na konkrétním výrobku a přidaných látkách). Pokud se však snažíte zhubnout, pak je pro vás hnědá rýže lepší volbou, jelikož má nižší glykemický index než bílá rýže.

Glykemický index (GI) se stanovuje u sacharidových potravin a udává z jakou rychlostí se energie z potraviny uvolňuje. Čím vyšší GI, tím rychleji se sacharidy uvolňují do krve, což způsobuje kolísání krevního cukru provázené chutěmi na sladké a pocity vlčího hladu. Potraviny s nižším GI vás naopak zasytí na delší dobu a neovladatelné chutě dokáží omezovat.

Hnědá rýže – nutriční hodnoty

Hnědá rýže patří ke zdravým a výživným potravinám, o čem ostatně vypovídají i její nutriční hodnoty (níže uvedené údaje platí pro 100 gramů):

  • Tuky 0,9 g (nenasycené mastné kyseliny 0,7 g)
  • Sodík 5 mg
  • Draslík 43 mg
  • Sacharidy 23 g
    • Vláknina 1,8 g
    • Cukr 0,4 g
  • Bílkoviny 2,6 g

Dále obsahuje vápník, hořčík a železo, v menší míře pak vitamín B6.

Hnědá rýže – recept

A jak si hnědou rýži uvařit? Její příprava není o nic složitější než příprava bílé rýže, ovšem je na ní potřeba více času. Kromě rýžovaru můžete použít další tři způsoby:

  • V hrnci: Na šálek hnědé rýže je potřeba použít 2 a půl šálku vody. Myslete na to, že rýže po uvaření svůj objem ztrojnásobí. Vodu s rýží osolte, promíchejte a vařte 40-50 minut, dokud nebude měkká.
  • V troubě: Dejte rýži do zapékací mísy. Smíchejte v kastrolu vodu (2 a půl šálku), lžíci másla a trochou soli a přiveďte jej k bodu varu. Vroucí směs přilejte k rýži a mísu utěsněte hliníkovou fólií. Rýži pečte zhruba 1 hodinu, dokud nebude měkká.
  • V mikrovlnce: Nalijte si do nádobky 3 šálky vody a přidejte lžíci oleje a šálek rýže. Dejte nezakrytou směs na 10 minut do mikrovlnky. Poté zakryjte a vařte dalších 30 minut.
  • Kalorie - Vše o zdraví
  • Kalorie - Vše o zdraví
  • Kalorie - Vše o zdraví
  • Kalorie - Vše o zdraví
  • Kalorie - Vše o zdraví
  • Kalorie - Vše o zdraví
  • Kalorie - Vše o zdraví
  • Kalorie - Vše o zdraví

Zdravé stravování, aneb jak začít zdravě jíst

Rozhodli jste se, že chcete začít jíst lépe a zdravěji? ✔️ Abyste mohli jíst zdravě a starat se tak dobře o své tělo, máme tu pro vás obsáhlý článek na téma, jak na zdravé stravování. 10+ tipů a triků, které vám pomohou při rozhodování, kudy dál.

Jak začít zdravě jíst?

Nevejdeš se do džínů, které sis koupil před pár měsíci? Přestáváš být spokojný se svou postavou? Tak to si určitě říkáš, že musíš něco změnit. To „něco“ znamená třeba jídelníček.

Bez zdravého jídelníčku nezhubnete. Můžete nahlodat kondici vašeho organismu. Pokud se rozhodnete změnit svůj životní styl, na nic nečekejte a začněte hned. To je nejdůležitější.

Nevíte, jak začít zdravě jíst? Přinášíme vám pár rad!

Jak se stravujete nyní?

První krok vás možná překvapí – ještě se totiž o žádnou změnu nejedná. V první řadě je nutné zjistit, jaké jsou vaše současné stravovací návyky a výběr potravin. Zkuste tedy zhruba týden psát vše, co sníte a vypijete.

Upřesněte alespoň rámcově čas konzumace jídla, co jste jedli a zkuste alespoň odhadnout také množství jednotlivých potravin.

Pište vše nejlépe hned při konzumaci – lovit pak v paměti, co jste během celého dne jedli a pili, není ideální

Přípravná fáze

Začneme pár čísly. Průměrný denní energetický příjem u mužů by měl být cca 2000 Kcal, u žen pak 1800 Kcal.  Takový energetický příjem bohatě stačí na to, abychom „přežili.“ Háček spočívá v tom, že většina z nás tento limit mnohonásobně překročí. Nevěříte?

Zkuste si týden zapisovat všechno, co každý den sníte a vypijete. Opravdu všechno – i tu snickersku nebo ledovou kávu se zmrzlinou. Pak koukněte na kalorické tabulky. Většina z vás zjistí nemilou věc – doporučený denní příjem kalorií mnohonásobně překročíte. Někdy k tomu dokonce stačí jen jedno jídlo!

Když budete mít všechno poctivě sepsané, zvýrazněte si v seznamu všechny nezdravé potraviny. Zkuste popřemýšlet, jestli je nejde nahradit zdravější variantou, nebo úplně vynechat. Bude to celé o vaší vůli.

Hodně vám pomůže, když si stanovíte nějakou pravidelnost v jídle – tak minimalizujete „riziko“ přejídání.

Pokud byste se ale na cestě za zdravým jídelníčkem potřebovali poradit, neboj se obrátit na výživového poradce.

Kalorie - Vše o zdraví

Co zkusit eliminovat či vyřadit z jídelníčku?

Zkusme se nyní zahledět na jednotlivce, jak by měl přistupovat ke svému jídelníčku a na co se zaměřit, pokud se chce stravovat zdravěji.

  • Tuky (nasycené mastné kyseliny) – v tomto případě by náš jídelníček měl obsahovat 8 – 12 % celkového příjmu. Najdeme je v másle, sádle, mléčných výrobcích či živočišných výrobcích. Příjem by pak neměl přesáhnout 22 – 24 g.
  • Trans-nenasycené tuky – maximální příjem v jídelníčku by neměl přesáhnout hodnotu 1 % z celkového energetického příjmu. Proč zrovna tyto tuky? Jedná se o surovinu, která je vyráběna průmyslově – tedy prochází zpracováním a našemu tělu jejich příjem historicky není vlastní. Bavíme se například o slaných smažených pochutinách, bonbonech a sladkostech a dalších.
  • Cukry (nepřirozeně se vyskytující v potravinách) – takzvané přidané cukry. Věděli jste, že příjem cukrů by měl být dle WHO v rozmezí 5 – 10 %. V přepočtu se pak bavíme o příjmu 50 – 25 g cukru. Ty pak najdeme ve sladkém pečivu, slazených limonádách, mléčných produktech či slazených pomazánkách a marmeládách. Ve zkratce jsou to prázdné kalorie, které vám mohou a brání v hubnutí.
  • Sůl – možná je to bláznivé, ale zkuste šetřit solí. Denní příjem by neměl přesáhnout 5 g soli za den. Pokud se bavíme o potravinách, které obsahují vysoký podíl soli, řadíme sýry, pečivo, brambůrky a tyčinky, uzeniny vč. klobás, obecně ve slaných pochutinách.
  • Alkohol – zkuste omezit jeho příjem. Dopřát si jedno pivko či dvě deci vína není na škodu. Přesto však – bavíme se o pravidelném příjmu malých dávek. Nikoliv o tom, že si o víkendu budeme dohánět deficit.

Napadá vás další tipy a triky, čemu se vyhnout. Napište nám.

Poskytujte optimální množství živin

Hned v úvodu je potřeba si říct – jídlo není „obyčejný“ zdroj energie. Díky stravě můžeme doplnit efektivně řadu vitamínů, minerálních a biologicky aktivních látek, které v organismu plní řadu důležitých úkolů.

Každé jídlo má určitou tzv. nutriční denzitu – ve zkratce obsah energie, mikroživin a obecně aktivních látek. Je potřeba najít vyváženost mezi energetickou a nutriční denzitou.

Tedy tím, co nám daná strava – surovina přinese.

Energii i mikroživiny potřebuje ve stravě přijímat každý. Jen je potřeba trochu přemýšlet o nutriční a energetické hodnotě potravin. A právě, na základě této informace volit, sestavovat jídelníček a celkově se stravovat.

A teď už konkrétně – pojďme se na to spolu podívat do detailu, trochu osobněji, tak doufám, že se nezlobíte, že přejdeme na tykání. Přece jen, za těch pár řádků už se přece známe.

Omez cukr – sladkosti, sladké pečivo a limonády

 Všechno to jsou jen zbytečné kalorie navíc. Takové 2-3 koblihy na svačinu a k tomu nějaká ta vídeňská kávička ti rapidně zvednou tvůj kalorický příjem. Ruku na srdce – ani tě ty koblihy pořádně nezasytí. Schválně koukni na kalorické tabulky a vyhledej si v nich nejrůznější sladké pečivo, výsledek tě nemile překvapí.

 S čokoládou a cukrovinkami je to ten stejný případ. Samý cukr, žádné kvalitní živiny. Když máš k tomu navíc sedavé zaměstnání, kila půjdou nahoru jedna radost. Totéž platí pro slazené limonády.

Víš, že litr takové limonády má mnohdy víc než 400 Kcal? Kolik jí denně vypiješ? Řekni stop cukru. Můžeš ho přece nahradit něčím zdravějším – třeba ovocem! Já doporučím jablko, hrozno, jahody či pomeranč.

A časem zjistíš, že jsou to super suroviny pro smoothies.

Rozluč se s chipsy a slanými pochutinami

Slyšel jsi někdy od někoho, že brambůrky jsou návykové? Tak to mluvil pravdu.

Brambůrky jsou kombinací sacharidů, tuků a spousty soli, což je skutečně návyková kombinace  – při konzumaci brambůrek se v těle uvolňuje „hormon štěstí,“ který tě doslova nutí dát si další a další. Pokud je máš ve spíži, rovnou je vyhoď.

Když si nedokážeš bez brambůrek představit večerní sledování filmu, udělej si domácí zeleninové chipsy. Nebo hoď na chvilku do trouby cizrnu – chutná božsky a je zdravá!

Uzeniny nahraď šunkou

V uzeninách najdeš spoustu soli, tuků a konzervantů. A bavíme se tady o těch „nezdravých“. Zpravidla průmyslově zpracovaných, dlouho trvanlivých či jakkoliv modifkovaných.

Prostě a jednoduše cítíš, že to je něco, co neodpovídá zásadám zdravého stravování. Přestaň kupovat suché salámy, špekáčky nebo klobásky. Místo toho naplň lednici kvalitní šunkou. A když to bez těch uzenin nezvládáš, kupuj jen kvalitní výrobky s 90% obsahem masa.

Jez hodně ovoce a zeleniny

Najdeš v nich vlákninu, která tě zasytí na delší dobu. Ovoce a zelenina ti taky zajistí příjem důležitých vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Snaž se mít ke každému jídlu porci zeleniny – uvidíš, že toho tolik nesníš. Ovoce můžeš mít ke svačině nebo třeba k obědu jako sladkou tečku. Ovocem ve svém jídelníčku hravě nahradíš sladkosti.

Samozřejmě to bude chtít pevnou vůli. Ale když vydržíš, uvidíš, že tě chuť na sladké přejde.

Omez bílé pečivo

To se nám to mluví, co? Jak fungovat bez rohlíků, když je máš k snídani, ke svačině i k večeři? Pečiva se vdávat nemusíš, jen ho nahraď kvalitním celozrnným pečivem. Zkus třeba fitness chleby, jsou doslova nabité nejrůznějšími zdravými semínky.

Jez hodně bílkovin

Bílkoviny mají při hubnutí velmi důležitou roli. Zasytí tě na delší dobu a zároveň sníží pocit hladu. Dostatek proteinů taky zabrání tomu, abys hubnul na svalové hmotě.

Kolik gramů bílkovin bys do sebe měl dostat? Jestli je tvým cílem hubnutí a budování svalů, pak 1,4 – 2 gramy bílkovin na kilogram tvé váhy.

Zajímavé:  Loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou 589 lidí – vše o zdraví

Které potraviny jsou bohatým zdrojem proteinů? Kuřecí a krůtí prsa, libové hovězí nebo vepřové maso, ryby, vaječný bílek, mléčné výrobky a luštěniny. Na doplnění bílkovin ti poslouží taky proteinové nápoje nejrůznějších příchutí.

Pij vodu

Pitný režim je nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Nedostatek tekutin vede k zadržování vody v těle, což ti na váze přihodí klidně i pár kilo navíc.

Jak už jsme zmiňovali výše, slazené limonády úplně vyřaď, představují jen zbytečné kalorie navíc. Totéž platí pro alkohol. Nejlepším nápojem pro tebe bude voda – neobsahuje žádné kalorie.

Jestli se bojíš, že ti obyčejná voda nebude chutnat, přidej si do ní mátu a citron.

Jez tak, abys nepociťoval hlad

Když chceš zhubnout, musíš mít stále nastartovaný metabolismus. Toho docílíš pravidelnou stravou. Jez klidně i 6 x denně v malých porcích. Někomu budou stačit 3 jídla denně, každý máme jiný metabolismus. Důležité je řídit se tím, abys neměl hlad – to pak dokážeš na posezení spořádat dvakrát tolik jídla. Takže když ti kručí v břiše za 2 hodiny po obědě, bez výčitek si dej svačinu.

Nápomocné mohou být i speciálně sestavené koktejly, eventuálně svačinky od značky Semix.

Jídlo si připravuj doma

Ze začátku bychom ti doporučili vynechat společné obědy s kolegy, pokud se bojíš, že tě někde v restauraci zláká svíčková.

I v restauraci samozřejmě najdeš nějaký ten zeleninový salát s kuřecím masem, ale je těžké odolat pohledu na kolegy, kteří se cpou něčím nezdravým. Zkus si jídlo chystat doma.

Na internetu najdeš spoustu zdravých, rychlých a chutných receptů. Zkoušej, kombinuj, obměňuj. Jíst zdravě není nuda!

Zdravý jídelníček podpoř pohybem

Ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří pohyb. Pokud jsi začal jíst zdravě kvůli hubnutí, musíš se začít taky hýbat. Tvůj energetický příjem musí být nižší než energetický výdej. Jinak to nefunguje. Najdi si sport, který tě bude bavit, abys u něho dlouho vydržel – ideálně napořád. Nemusíš sportovat každý den. Vyhraď si v diáři 3 odpoledne na nějakou tu pohybovou aktivitu.

Najdi si parťáka, abyste se motivovali navzájem (tak nebudeš ani flákat tréninky). Když toužíš po růstu svalů, začni s posilováním – jen tak donutíš svaly růst. Pro začátek oslov nějakého fitness trenéra, který ti ukáže správnou techniku cviků – jestli nebudeš cviky dělat správně, nebudou mít kýžený efekt.

Jak by měl vypadat tvůj „vzorový“ zdravý talíř?

Řekli jsme si, co bychom měli z jídelníčku vyřadit a co do něj naopak přidat. Jak by tedy měla vypadat ideální skladba tvého jídelníčku?

  • Hodně zeleniny – čím větší pestrost, tím lepší
  • Hodně ovoce – fantazii se meze nekladou
  • Hodně bílkovin – kuřecí, krůtí, ryby, vejce, ořechy, mléčné výrobky
  • Zdravé tuky – olivový olej, ghí, oříšky, semínka (lněně, konopné, chia)
  • Komplexní sacharidy – ovesné vločky, těstoviny, celozrnné pečivo, brambory, rýže

Kalorie - Vše o zdraví

Neber zdravý jídelníček jak úplné dogma. Občas si můžeš nějakou tu sladkost dát. Když budeš dodržovat pravidla zdravého stravování, většinou ten zákusek ani nedojíš, protože na tebe bude moc sladký. A to bude fajn zjištění, ne?

Jen musíš vydržet. Začátky nebudou snadné. Ale postupem času si vypracuješ zdravé stravovací i pohybové návyky. Tak s chutí do toho! Začni ještě dnes.

Kde hledat bílkoviny, tuky a sacharidy

Určitě už nyní řešíte, kde všechny hlavní složky najít. Zkusíme vám částečně pomoci a vypsat hlavní suroviny, v kterých najdete konkrétní vyšší podíl jedné z hlavních složek jídelníčku.

Pokud hledáte zdroj bílkovin, doporučíme do jídelníčku zařadit:

  • ryby a mořské plody (vč. Omega 3)
  • luštěniny (hrách, fazole, všechny druhy čočky)

Mezi zdroje tuků ve zdravém jídelníčku doporučujeme zařadit

Mezi kvalitní zdroje sacharidů můžeme zařadit

Kalorie - Vše o zdraví

Mýty kolem zdravé stravy

1. Sacharidy nejezte ve večerních hodinách

Částečně je to pravda – nicméně – pokud máte správně sestavený jídelníček a vhodně nastavený energetický příjem, sacharidů se nebojte.  Respektive, všeho s mírou. Podle některých studií prý platí, že menší příjem sacharidů navečer podpoří příznivě váš spánek. Pokud cvičíte večer – je potřeba sacharidy určitě doplnit.

2. Konzumace masa může způsobit rakovinu

Jestliže kvalitní libové maso správně zpracujete (pečení, dušení, vaření), opravdu nepodnítí napřímo rakovinu a rakovinné bujení. Spolu s masem se zaměřte i na vlákninu. Kvalitní a libové maso nás zasytí, stejně tak zajistí přísun vitamínu B12, zinku či železa.

3. Příjem bílkovin ve velkém množství poškodí některé orgány

Problémy třeba s ledvinami nehrozí, pokud přijmete max. 1,5 až 2 g bílkovin na 1 kilo vaší váhy. U profesionálních sportovců může objem příjmu bílkovin narůst až na 3 g na 1 kilo vaší váhy. Stejně tak je potřeba podpořit pitný režim a bílkoviny z různých zdrojů – od masa po luštěniny.

4. Musíme jíst každé 2 až 3 hodiny

Toto „mýtické“ pravidlo již dávno řada studií vyvrátila – někomu mohou stačit třeba i 3 jídla denně. Základ je řídit se denním režimem, vaší očekávanou aktivitou a výdejem energie. Je potřeba však tomu přizpůsobit svůj jídelníček – své zvyklosti a hlavně – naslouchat organismu. Strava se pak odvíjí od toho, zda je cílem hubnutí, udržení hmotnosti či naopak nabírání váhy.

5. Mléko a mléčné výrobky zahleňují

Tento mýtus je čistě subjektivní pocit – díky konzistenci mléka se nám může zdát, že jsme zahlenění. Nicméně, selský rozum velí, že se mléko nemá jak do dýchací soustavy dostat. Jestliže vás nesužuje laktozová intolerance, jste v klidu – mléko vám neškodí. A co víc, obsahuje vápník, který se vstřebává lépe, než z rostlinných zdrojů.

Co není zdravá strava?

Stejně, jako jsme vypsali řadu tipů, jak ke zdravé stravě přistupovat, musíme i zmínit body, co rozhodně nespadají do zdravé stravy.

  • Zapomeňte na perfekcionismus

Je potřeba si říct, že zdravá strava je o dlouhodobém přístupu ke svému životnímu stylu, respektive k jídelníčku jako takovému. Začněte po malých krůčcích, nechtějte vše hned! Tento přístup by byl cestou do pekla. A důležité je v tomto případě vytrvat.

  • Nepočítejte donekonečna kalorie

Zdravá strava opravdu není o tom, že si každý den budete hodiny a hodiny hlídat kalorie a počítat si, kolik toho ještě můžete sníst a co už je moc. Věnujte svému jídelníčku a skladbě pozornost – ne však přehnanou. Hlavní je naslouchat svému tělu – právě váš organismus vám vždy napoví, co a jak je třeba. Doporučujeme naslouchat selskému rozumu – díky tomu najdete shodu a ušetříte hodně času.

  • Zdravě se stravovat není jednoduché

Ano, zaznělo to tu opakovaně – přesto však – při snaze zlepšit své stravování to na začátku bude bolet. Je náročné změnit myšlení, nákupní zvyklosti a hlavně, nepodlehnout svodům. Pokud to vydržíte a začleníte rady a tipy do života, odměnou vám bude pozitivní odezva organismu na změny.

  • Zapomeňte na komplikovaná pravidla a nařízení

Už to tu bylo, přesto však, při nasazení zdravějšího jídelníčku a obecně – zdravějšího přístupu k životu, nenechte ovládnout své racionální myšlení pravidly, poučkami a zaručenými radami, jak to dělat a nedělat.

Hromadně nevyřazujte „zakázané“ suroviny a naopak, nezahlcujte svůj jídelníček vším zeleným, co vám kde kdo doporučí. Změna musí být kontinuální, měli byste mít jasný cíl a otevřenou mysl.

V neposlední řadě – naslouchejte svému tělu.

Kalorie - Vše o zdraví

Jak se zdravě stravovat?

Aktuální článek: Zdravé stravování, aneb jak začít zdravě jíst

Kalorie – vše, co jste o nich chtěli vědět

Kalorie - Vše o zdraví

O kaloriích se říká, že to jsou ty malé potvory, které nám v noci přešívají oblečení v šatníku na menší velikosti. Ve skutečnosti jde o „strašáka“ s nímž zcela zbytečně bojuje mnoho žen i mužů, kteří se snaží za každou cenu zhubnout. Neustále totiž řeší, jaký je jejich doporučený příjem, které jídlo jich obsahuje hodně, a které naopak málo a mohou si ho dopřát.

Opravdu je počítání kalorií nutné? Uvedeme věci na pravou míru!“

Co je to kalorie?

Kalorie (ve výživě pracujeme spíše s výrazem kilokalorie – kcal) je jednotka, kterou naše tělo buďto přijímá nebo spaluje.

Tato jednotka vyjadřuje energetickou hodnotu potravin a slouží ke stanovení energetického přínosu potravin a energetického výdaje našeho těla.

Pokud není kalorie v našem těle zcela spotřebovaná, ukládá se do něj v podobě tukových zásob a zvyšuje tělesnou hmotnost. Dnes obvykle bývá tato jednotka nahrazována kilojoulem (kJ), kde platí, že 1 kcal je přibližně 4,2 kJ.

Kalorie - Vše o zdraví

Kolik kalorií bychom měli denně přijmout?

Na tuto otázku neexistuje žádná přesná odpověď. Samotný výpočet denního příjmu kalorií se odvíjí nejen od vaší tělesné stavby, věku člověka, jeho hmotnosti, ale třeba také od jeho životního stylu a denní náplně.

Jiná hodnota denního příjmu kalorií platí pro aktivního sportovce, který si nedokáže představit den bez návštěvy posilovny, jiná pro sekretářku, která vykonává pět dnů v týdnu sedavé povolání.

Abychom vám to trochu ulehčili, doplníme informaci o studii jednoho britského týmu, který loni v říjnu revidoval systém doporučeného denního množství kalorií na 2 605 kalorií pro muže a 2 079 kalorií pro ženy.

Chcete si spočítat přesné množství kalorií, které byste měli denně přijmout?

Vyzkoušejte naši BEZPLATNOU kalkulačku!

Jak zjistit, kolik kalorií obsahují potraviny?

Pokud jsme vás přeci jen neodradili a vy se chystáte kalorie počítat, bude potřeba zjistit, kolik kalorií obsahují potraviny, které pravidelně konzumujete a kolik kalorií spálíte aktivitami, jimž se během dne věnujete.

Na internetu naleznete tabulky, kde jsou kalorie u jednotlivých potravin uvedeny. Existují dokonce také stránky, kam stačí zadat zkonzumované jídlo během dne a průběžně sledovat, zda je váš denní příjem kalorií naplněn či nikoli.

Nutno podotknout, že počítání kalorií je velmi zdlouhavé, nepřesné a člověka po chvíli přestane bavit.

Kalorie - Vše o zdraví

Aktivity, u kterých spálíte kalorie nejrychleji

Pokud nechcete kalorie pouze otrocky počítat, ale také je efektně spalovat, zaměřte se na jakoukoli aerobní aktivitu v kombinaci s anaerobním tréninkem. Nejrychleji budete kalorie spalovat během jízdy na kole, plavání, běhu, bruslení apod.

Mějte ovšem na paměti, že samotný tuk spalujete pouze při fyzické námaze – tedy cvičení. I když tedy budete kalorie otrocky počítat, bez pohybu se k vysněné postavě stejně nepropracujete.

Najděte si proto spolehlivého parťáka, kupte permanentku do posilovny, vezměte rozum do hrsti a zdolávejte jednu výzvu za druhou!

Jsou všechny kalorie stejné? Sledujte hodinky! | Žena.cz

Jsou všechny kalorie stejné, nebo jde také o to, z jakých potravin pocházejí?

„Nejsou. A to i přesto, že jedna kalorie, bez ohledu na to, z jakých potravin pochází, dodá našemu tělu stejné množství energie. Při hubnutí ale nestačí pouze počítat kalorie,“ říká výživový poradce a  odborník na hubnutí Petr Mesároš.

Tloustnout můžete i při nízkém příjmu

Při zdravém hubnutí byste měli také sledovat, z jakých druhů potravin a živin kalorie získáváte. Záleží také na tom, ve které denní době je sníte. Podle toho je totiž vaše tělo využije a zpracuje. A to ve prospěch i v neprospěch hubnutí. A nejen hubnutí, ale také zdraví.

Zajímavé:  MfD: Zvýšené odvody pro OSVČ – vše o zdraví

Pokud chceme zhubnout, tak by se po určitou dobu měl náš příjem energie obecně pohybovat kolem 1400 kalorií za den. Kalorie příímáme z bílkovin, sacharidů a tuků. Ne se všemi kaloriemi ale nakládá naše tělo stejně.

Doporučujeme: Margarín versus máslo: Co je zdravější a jak to poznat?

Z jakých potravin tedy můžeme kalorie při hubnutí získávat a z jakých to naopak vhodné není? V orientaci nám pomohou především informace o nutričních hodnotách a složení výrobku.

Bílkoviny

Metabolizováním, tedy přeměnou bílkovin do podoby, kterou naše tělo dokáže využít, spálíme nejvíce energie. Jejich další výhodou je, že nás hodně zasytí. Bílkoviny by měly představovat 30 % všech kalorií, které za den přijmeme.

„Nejvhodnější čas pro konzumaci bílkovin je večer, nejpozději je ale jezte tři hodiny před spaním, tělo je tak během spánku nejlépe využije pro regeneraci,“ připomíná diplomovaný specialista Petr Mesároš.

Hlavním zdrojem kvalitních bílkovin je maso, ryby, poctivé masné výrobky, kvalitní mléčné výrobky a vejce. Méně kvalitním zdrojem jsou rostlinné bílkoviny z brambor, luštěnin a obilovin. Přesto bychom je neměli opomíjet.

  • U masa a masných výrobků (uzenin) sledujte na obalu především obsah tuku a soli. Čím více bílkovin a méně tuku a soli, tím lépe. U uzenin platí také, čím méně vody a soli, a čím vyšší obsah masa, tím je z hlediska zdraví uzenina vhodnější. Nezapomínejte na pravidelnou konzumaci ryb.
  • Mléčné výrobky mají přirozeně vysoký obsah bílkovin, ale také tuků. Jogurty, tvarohy, kefír a mléčné nápoje vybírejte raději polotučné místo nízkotučnýchi, které obvykle obsahují hodně přidaného cukru a škrobu (pokud se ovšem nejedná o neochucenou variantu). Tyto „light“ varianty obsahují prakticky stejné, nebo dokonce vyšší  množství kalorií .  U sýrů je naopak varianta light vhodná.
  • Vejce můžete sníst i 1-2 denně, pokud nemáte zvýšenou hladinu cholesterolu.Připravujte je vařením nebo na teflonu s minimem tuku.

Sacharidy

Jsou hlavním zdrojem energie a měly by předstatovat 40 % všech kalorií přijatých za den. Upřednostňovat bychom měli ty složité, tedy škrobovité, před jednoduchými, jako je řepný, ale také hroznový a ovocný cukr. Proto vylučte kalorie přijaté ze 100% ovocné šťávy a čerstvé ovoce jezte střídměji, to je 1-2 kusy ovoce, celkem do 200 g za den.

„Kalorie ze škrobovitých sacharidů můžete konzumovat v průběhu celého dne. Pokud jde však o verzi řepného cukru, tu si dopřejte v menší míře spíše jen ráno a dopoledne, nikoliv již večer nebo dokonce před spaním,“ upozorňuje výživový poradce.

Nezapomínejte, že nadbytečně přijaté kalorie ze škrobovitých sacharidů nebo řepného či ovocného cukru naše tělo vždy uloží do zásoby v podobě tuku. Takže i když se tukům maximálně vyhýbáte, při přemíře kalorií jakéhokoliv druhu sacharidů můžete přibrat. Stejně tak to funguje i u bílkovin.

Náš tip: Experiment dvojčat: Tuk vs. Cukr. Kdo zhubnul víc?

Ve složení potravin sledujte a vyhýbejte se kaloriím ze sacharidů typu „skrytého“ řepného cukru (případně glukózového sirupu nebo invertního cukru), především ve slazených nápojích, cukrovinkách, koláčích, buchtách, dortech nebo zmrzlinách.

Tuky

Přesto, že 1 gram tuku má dvakrát tolik kalorií, jako 1 g bílkovin nebo sacharidů, tak by tuky při hubnutí neměly být nepřítelem. Slouží jako zdroj energie, jsou nezbytné pro vstřebávání v tuku rozpustných vitamínů nebo pro tvorbu hormonů. Tvořit by měly 30 % všech kalorií, které denně přijmeme.

Nadbytečné kalorie z tuků uloží naše tělo velmi jednoduše a rychle a při hubnutí je spaluje jako poslední. Proto se nedoporučuje přijímat je večer a vůbec ne již před spaním.

Hlavním zdrojem i škůdcem v potravě při nadváze nebo hubnutí nejsou tuky v podobě másla, margarínu nebo sádla, ale tuky skryté – přirozeně obsažené nebo přidané do potravin. Jsou v tučných masech, uzeninách, smetanových mléčných výrobcích, smažených jídlech, v sladkém pečivu a v dortech. „Zdraví škodlivý je palmový olej.

Ten je přidáván téměř do všech cukrovinek, sladkého i slaného pečiva a také sladkých i slaných polotovarů, např. mražené pizzy nebo knedlíků. Palmový olej je velice levný, v teple se ihned neroztéká, takže ho výrobci rádi používají..

Palmový olej sice nemá více kalorií jako jiné druhy tuků, ale z hlediska zdravotního je na tom výrazně hůř než sádlo, přesto že jde o tuk zcela rostlinný,“ varuje Petr Mesároš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Choutky a chutě: Co na vás prozradí?

Angelina obětovala další kus těla. Zbytečně?

Jakou nemoc má vlastně Gross? Třeba je všechno jinak

Vstoupit do galerie | 7 Nejlepší ovoce: Bohaté na vitamíny a minerály
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Skrytý poklad naproti Národnímu divadlu. Interiér Akademie věd je impozantní | Video: TV Architect

Není kalorie jako kalorie. Proč na kvalitě jídla záleží

Různá jídla v těle procházejí různými biochemickými procesy a jinak se tráví. Různé potraviny a makroživiny mají také rozdílný vliv na hormony a mozková centra, která řídí stravovací chování nebo pocity hladu.

Potraviny, které jíte, jsou zkrátka nejen zdrojem energie. Ovlivňují také vaše chování a pocity. 

Fruktóza vs. glukóza

Dva hlavní jednoduché cukry ve vaší stravě jsou glukóza a fruktóza. Oba mají stejný počet kalorií. Ale způsob, jakým jsou metabolizovány v těle, je zcela odlišný. Glukózu – hroznový cukr – mohou využít všechny tkáně našeho těla. Jakmile se dostane do krve, hormon inzulín signalizuje tkáním, že ji mají využívat.  

Fruktóza – ovocný cukr – může být metabolizována pouze játry. Při nadměrném příjmu není spotřebovávána tkáněmi a v těle dochází ke zvýšené syntéze mastných kyselin a tuků.  

Podle jedné studie vede fruktóza k vyšším hladinám ghrelinu – hormonu hladu – než glukóza. Fruktóza dále nestimuluje centra sytosti v mozku stejným způsobem jako glukóza, takže snižuje pocity sytosti.

Konzumace vyššího množství fruktózy má na organismus horší vliv než konzumace stejného množství glukózy – může způsobit inzulínovou rezistenci, nárůst tuku v oblasti břicha, zvýšení hladiny cukru v krvi a malou hladinu dobrého LDL cholesterolu.

Jak vidíte: Stejný počet kalorií – odlišné účinky na hlad, hormony a metabolické zdraví.

Určitě se ale nevzdávejte v potravě čerstvého ovoce, naopak. I když obsahuje fruktózu, je bohaté na vlákninu, vitamíny a vodu, což zmírňuje negativní účinky fruktózy. Vyhněte se ale doslazovaným výrobkům, například jogurtům, sirupům a podobně.

Bílkoviny snižují chuť k jídlu

Studie ukazují, že bílkoviny nejsou v těle důležité jen jako stavební kámen všech tkání v těle. Pomohou také se zasycením a hubnutím. Tělo spaluje bílkoviny mnohem pomaleji než tuky a cukry. Dokáží také nejlépe zasytit, takže po nich budete mít později hlad než po stejně kalorickém jídle složeném ze sacharidů.

Pokud zvýšíte příjem bílkovin, začnete hubnout bez počítání kalorií nebo kontroly porcí. V jedné studii lidé, kteří zvýšili příjem bílkovin o 30 %, automaticky začali jíst o 441 kalorií za den méně a za 12 týdnů ztratili 4,9 kg.

A co je nejlepší zpráva? Po jídlech s obsahem bílkovin máte mnohem menší chuť na sladké než po jídlech plných sacharidů. Pokud nechcete držet dietu, může být nejjednodušší a nejchutnější způsob hubnutí více bílkovin ve vaší stravě.

Každá potravina jinak zasytí. Víte, že když sníte 500 kJ vánočního cukroví, budete mít hlad mnohem dříve, než když sníte stejnou kalorickou hodnotu třeba pečených brambor. Po kousku pizzy přijde také mnohem dříve hlad, než když si dáte stejně kalorickou svačinu třeba v podobě bílého jogurtu s vločkami a ovocem. 

Index sytosti nebo také faktor plnosti je zkrátka měřítkem schopnosti potravin snižovat hlad. Pokud budete jíst potraviny, které mají nízký index sytosti, budete mít hlad a následného jídla sníte více. Pokud si vyberete potraviny, které mají vysoký index sytosti, nakonec budete jíst méně a zhubnete.

Výsledky zajímavé studie vědců z University of Sydney byly publikovány již v roce 1995. K tomu je ale třeba dodat, že každý má chuťově trochu jiné preference a také jiné potřeby. Může se stát, že zrovna vás doporučované potraviny neuspokojí.

Každopádně za potraviny, které mají vysoký index sytosti, a tedy po kterých nebudete mít brzy hlad, jsou považovány vařené brambory, hovězí maso, ryby, řecký jogurt, vejce, fazole a ovoce, například maliny.

Potraviny, které mají nízký index, zahrnují koblihy a koláče. 

Glykemický index

GI je hodnota, o niž se nám zvedne hladina krevního cukru poté, co sníme jídlo s obsahem sacharidů (je jedno, jestli jednoduché, nebo cukry složené), a následně se zase sníží, jakmile inzulin započne s odsunem přijatého cukru do buněk.

 Různé potraviny obsahující sacharidy zvedají hladiny krevního cukru odlišně a i jejich GI se liší.

Vystoupá-li hladina cukru v krvi rychle, u zdravého člověka se stejně rychle činí i inzulin; vyplaví se ho velké množství a úměrně klesá i hladina glykemie. 

„Z důvodu obrovského množství cukru produkce inzulinu přestřelí – naše tělo toho sice dokáže mnoho, ale předvídat, kolik přesně inzulinu bude potřebovat, ještě neumí.

Hladina glukózy rychle klesne, mnohdy až pod fyziologickou hranici, a na člověka opět zaútočí hlad. Pokud se opět rychle nezasytí, začne být nervózní, nesoustředí se, dělá chyby, vše ho rozčiluje.

Tělo chce rychle nové palivo,“ vysvětluje internistka a kardioložka MUDr. Marie Skalská z Pro Fit Institutu.

Pro každého z nás je po mnoha stránkách výhodnější, konzumujeme-li potraviny s nízkým nebo nižším glykemickým indexem. Energie, která se z nich generuje, je vyplavována velmi pozvolna. Pokud je vyrovnaná, jsme na tom po stránce fyzické i psychické velmi dobře: Mozek pracuje na plný výkon, lépe se soustředíme, dobře se učíme, máme delší pocit sytosti, jsme vyrovnaní.

Máme-li však za sebou náročný fyzický výkon, třeba sportovní, energie rychle ubývá a měli bychom ji doplnit prostřednictvím potraviny s vyšším glykemickým indexem.

Studie důsledně ukazují, že lidé, kteří jedí potraviny s vysokým GI, mají brzy hlad a jsou vystaveni největšímu riziku obezity a cukrovky. 

Potraviny s rychlými cukry jsou: limonády slazené řepným cukrem, ovocné šťávy a džusy (ty mají vždycky spoustu cukru i bez přislazování), sušenky, zmrzlina, sladké ovoce a koláče. Potraviny s komplexními (pomalými) cukry: celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, brambory, luštěniny, tvaroh.

Pamatujte: Čím více obsahuje výrobek jednoduchých cukrů (sladké limonády, bílý cukr), tím vyšší hodnota GI; čím větší podíl složených sacharidů, tím nižší hodnota GI (například luštěniny). Přidáním tuku a bílkoviny k potravině glykemický index snižujeme. Lepší tedy namazaný chléb než holý, lepší cereálie s mlékem než samotné. 

Autor: Pavla Skurovcová

Vyvážený jídelníček – Vše co něm potřebujete vědět | Mr. Salatoff

I když si stále více lidí uvědomuje potřebu vyváženého stravování, není jednoduché ho dodržovat a správně mu také rozumět. Mr.Salatoff ti poradí základní principy a fígle, které je dobré mít při sestavování týdenního nebo i denního jídelníčku na paměti.

Proč vyváženě?

Jednoduše proto, že na vyváženém jídelníčku tak trochu stojí a padá tvoje celková pohoda, zdraví, nálada a chuť do života. Vše, co se v tvém těle děje, je ovlivněno příjmem potravy a tekutin.

Lidé se správným stravováním bývají fit a plní energie. Naopak problémový jídelníček se rychle odrazí v tvé schopnosti být aktivní. Buď si jistý, že únava, ale třeba i splín a špatné zdraví na sebe v takovém případě nenechají dlouho čekat.

Zajímavé:  Šedý zákal - Vše o zdraví

Kalorie- počítat/ nepočítat?

Kalorie (cal) je základní jednotka, ze které můžeš při přemýšlení o příjmu potravin, vycházet. Kalorie vlastně určuje přísun energie a můžeš ji ještě převést na kilojouly. 1 cal = 4,18 kJ. Zdravý dospělý muž průměrné konstituce by měl přijmout cca 2000 kcal za den. Počítání kalorií je ale záležitost ošemetná, protože není jedno, z čeho energii v podobě jídla získáváš.

V žádném případě bys neměl vše založit jen na jejich počítání. Jak tedy postupovat při sestavování svého denního menu? Mr.Salatoff ti nejprve vysvětlí, jak zacházet s kalorickými makroživinami (sacharidy, bílkoviny, tuky). Pak si ale vezme na paškál i tzv.

mikroživiny (vitamíny, minerály, stopové prvky, vláknina), které ti sice nedodají energii, ale výrazně ovlivňují zdravé tělní procesy.

Vyber si z našeho menu

Makroživiny – bez nich to nepůjde

Kalorie získáváš z tzv.makroživin, které znáš z výživové pyramidy jako sacharidy, bílkoviny a tuky. Pokud si na tenhle trojúhelník trochu vzpomínáš, víš, že je zásadní dodržovat určitý poměr příjmu z jednotlivých kategorií. Makroživiny mají své funkce.

  • Sacharidy (pečivo, rýže, mouka, obecně přílohy) jsou dobrým zdrojem energie. 
  • Bílkoviny (maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny) pomáhají tvořit tkáně, např. důležitou svalovou tkáň
  • Tuky (maso, ryby, semínka) jsou zodpovědné za dobré vstřebávání vitamínů. Nejužitečnější z nich jsou omega-3 a omega- 6 mastné kyseliny, které si člověk neumí vytvořit sám.

Zapamatuj si, že bílkoviny a sacharidy obsahují 4kcal/1g. Tuky obsahují 9kcal/1g.

Kdy se snažit zhubnout?

Vodítkem ti může být tzv. BMI – body mass index = Index tělesné hmotnosti.

BMI je zjednodušená rovnice, ukazatel, který ti napoví, jestli si na přísun kalorií musíš dávat pozor a jak. Je to vztah výšky a váhy a je možné ho spočítat vydělením hmotnosti (v kg) daného člověka druhou mocninou jeho výšky (v m). Zdravý dospělý jedinec by měl mít jeho hodnotu v pásmu: 18,5-25.

Platí, že pokud chceš držet nízkokalorickou dietu, měl bys šetřit se sacharidy a ubrat tuky. Bez energie se ale neobejdeš, protože tu potřebuješ na základní procesy jako je trávení, vstřebávání živin, svalovou činnost, termoregulaci atd.

Zaměř se také na rovnici výdej -příjem. Jinou (vyšší) spotřebu kalorií bude mít vrcholový sportovec nebo děti ve vývinu, jinou (nižší) babička upoutaná na lůžko nebo úředník z kanceláře.

Mikroživiny – nezbytní pomocníci

Jedná se o neenergetické živiny, po kterých nepřibereš, ale nutně je potřebuješ pro řadu procesů v těle. Patří sem vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vláknina.

Vitamíny

Je jich celá řada, tak si pojď připomenout ty nejdůležitější:

  • D – jeho přísun je dobré si hlídat, protože ho můžeš mít málo – není tolik dostupný. Získat ho můžeš ze sluníčka nebo z rybího tuku, je vhodné doplňovat ho i v tabletách.
  • C – najdeš ho nejvíc v ovoci a zelenině. Posiluje imunitu a zařazuje se během chřipkových a jiných epidemií.
  • B– komplex- komplex proto, že jde o celou skupinu vitamínů odpovědných za základní metabolismy. Patří sem i kyselina listová, tolik potřebná pro nastávající maminky kvůli správnému vývoji plodu. Pokud máš třeba problémy s pletí, doplnění béčka ti může významně pomoct.

Minerální látky

Vápník, fosfor, hořčík a další se podílí na mnoha funkcích lidského těla a jejich absence se umí rychle projevit. Při nedostatku hořčíku ti hrozí bolestivé křeče, málo vápníku zas kazí zuby a způsobuje řídnutí kostí.

Stopové prvky (železo, mangan, zinek)

Látky, kterých potřebuješ jen malé množství, ale vyladí tvůj organismus k dokonalému fungování. Železo třeba pomáhá s únavou, mangan je dobrý pro kůži a zinek podporuje imunitu.

Vláknina

Jde vlastně o rostlinné zbytky stravy, které ti přináší pocit sytosti. Je zásadní pro správné trávení.

Tekutiny – v jednoduchosti je zdraví

Kapitola sama pro sebe jsou tekutiny. Pro člověka je přirozené a nejzdravější pít čistou vodu. Většinou je ta kohoutková kvalitnější než balená, proto neutrácej a nenechávej balit do plastu to, co ti teče zadarmo.

Bacha na to, že vyvážený jídelníček si můžeš zcela zničit neuváženým popíjením. Slazené minerálky, alkohol, káva, energy drinky, kolové nápoje apod.- to vše navyšuje počet kalorií a nezdravých látek.

Mysli na to, až se budeš chystat do baru, nebo balit dětem pití na cestu do školy, a limonádu vystřídej třeba za ovocný fresh. 

Vyber si svůj fresh

Jestli jsi dočetl až sem a točí se ti ze všech pojmů hlava, zkusí ti to Mr.Salatoff shrnout do pár bodů:

  • Zdravý vyvážený jídelníček bys měl promýšlet tak, aby byl denní i týdenní přísun jídla a tekutin ve shodě se základními principy správného stravování. Už seznam na nákup můžeš strukturovat podle výživové pyramidy.
  • Dbej na správný poměr příjmu sacharidů, bílkovin a tuků – potřebuješ je ale všechny, takže vol spíš zdravější varianty daných kategorií.
  • Mysli na to, že čím víc vydáš, tím víc musíš doplnit.
  • Nezapomínej na důležité omega mastné kyseliny a kupuj ryby.
  • Ovoce, zelenina a tzv. superpotraviny ti pomohou uhlídat si správné množství vitamínů, minerálů, stop.prvků a vlákniny.

Tip Mr.Salatoffa- pravidelnou konzumací salátů, polévek a freshů si zajistíš pevné zdraví. Zázračné jsou v tomto směru i fermentované produkty, které jsou na všechny zmíněné látky bohaté.

  • Vyhýbej se nezdravým nápojům plným cukru a chemie. Bohatě postačí obyčejná voda nebo šťávy z ovoce a zeleniny.

Zdravá jídla, která spalují kalorie. Zhubnete jen tím, že je budete jíst

24. 05. 2021 | Doba čtení 6 minut

Chcete si udržet nebo získat vysněnou postavu, ale nechce se vám týrat se hlady a odpírat si jídlo? Řešení existuje – zaměřte se na potraviny, na kterých si pochutnáte, jsou zdravé a zároveň podpoří vaši snahu o štíhlou linii. Které potraviny to jsou?

Omezovat svůj jídelníček se chce málokomu, zároveň je to při snaze hubnout nezbytné. Minimálně si musíme vybírat, co do něj zařadit. Na dva větrníky každý den po obědě je prostě potřeba zapomenout.

Existují ale potraviny, které bychom naopak do své stravy zařadit měli, pokud chceme zhubnout.

Nefungují sice tak zázračně, že bychom je snědli, a ráno byli o dvě kila lehčí, ale pomáhají spalovat kalorie a zrychlují metabolismus, takže proces hubnutí významně podpoří, a navíc jsou i zdravé a chutné.

Spojenci v boji za udržení váhy

Ananas neobsahuje prakticky žádný tuk, zato hodně vody a také vitaminy Zdroj: Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Ananas 

Toto tropické ovoce je nejen výborné, ale také našemu tělu prospívá ve všech směrech. Neobsahuje prakticky žádný tuk, zato hodně vody a také vitaminy, hlavně vitamin C, a minerální látky jako například železo.

Jeho důležitou složkou je enzym bromelin, který napomáhá trávení a také spalování tuku v podkoží.

Jako zdravá svačinka je proto při hubnutí víc než vhodný, nemluvě o zdravotních benefitech, jako je třeba blahodárný vliv na slinivku břišní.

Celer 

Stálice naší kuchyně se dá využít celá, jak nať, tak bulva, a vždy bude tělu velmi prospěšná. Celer je nabitý vitaminem B i C a prospěšnými flavonoidy, bulva obsahuje i všechny základní minerály a stopové prvky.

Také je dobrým zdrojem vlákniny, zato nemá prakticky žádné kalorie, přesto dokáže zasytit.

Urychluje metabolismus a také pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi, což z něj činí výbornou potravinu nejen pro ty, kdo chtějí shodit nějaké to kilo, ale i pro lidi trpící cukrovkou. 

Cibule, a především ta jarní, je plná živin, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Zdroj: Veronika Idiyat / Shutterstock.com

Cibule

Kromě toho, že je doslova zásobárnou cenných látek, syrová cibule také prokrvuje tělesné orgány, což má výrazně pozitivní vliv i na urychlení trávení a spalování a odbourávání tuků.

Asi kvůli tomu nebudeme chroupat syrovou cibuli jako Marfuša ve slavné scéně z Mrazíka, ovšem když ji využijeme jako přísadu do salátů, pomazánek a podobně, tak si pochutnáme a ještě prospějeme zdraví i postavě.

Citrusy

Mezi citrusovými plody jsou, co se vlivu na hubnutí týče, dva favorité. Citron a grapefruit. Citron působí detoxikačně, posiluje imunitu, zrychluje metabolismus a nejlépe ho využijete v podobě šťávy, kterou vymačkáte do sklenice vlažné vody a každé ráno vypijete.

Tento nápoj nejen pomáhá udržovat pěknou pleť, ale také nastartuje zažívání, což se po ránu hodí, a pomáhá hubnout díky obsahu pektinové vlákniny. Grapefruit obsahuje látky, které podporují spalování tuků, a zároveň napomáhá tělesnému prokrvení, což nás nutí vydávat více energie.

Navíc vyvolává pocit sytosti a jeho příjemně nahořklá chuť snižuje zálusk na sladké.

Hovězí maso

Libové hovězí maso je nejen zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminu B12, železa a zinku, ale také dokáže skvěle zasytit.

Takový oběd zajistí, že už nebudete mít potřebu se po jídle „dorazit“ všemi možnými pochutinami, což se při dietě vždy hodí. Hovězí maso navíc obsahuje L-karnitin, tedy látku, která pomáhá spalovat tuk a budovat svalovou hmotu.

V podobě potravinových doplňků ho užívají kulturisté, s hovězím masem ho získáte v přirozené podobě.

Chia semínka

Jsou považovaná za superpotravinu, přestože se u nás rozšířila relativně nedávno.

Jejich příznivé zdravotní účinky jsou ale nesporné – semínka rostliny šalvěj hispánská jsou totiž zásobárnou vitaminů, minerálů, antioxidantů, omega-3 nenasycených mastných kyselin a vlákniny.

Na lidský organismus díky svému složení působí komplexně pozitivně, v případě hubnutí obzvlášť oceníte jejich schopnost zrychlit metabolismus, skvěle zasytit a potlačovat chuť k jídlu.

Jablka obsahují vitamin C, antioxidanty a pektin Zdroj: Dragana Gordic / Shutterstock.com

Jablka

Nejrozšířenější ovoce u nás má kromě lahodné chuti i mnohá zdravotní pozitiva. Obsahují vitamin C, antioxidanty a pektin, tedy typ vlákniny, který podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jablka obecně svým složením stimulují spalování tuků a povzbuzují metabolismus neboli látkovou výměnu. Díky nízkému obsahu sacharidů se hodí i do redukční diety.

Mořské řasy

U nás dříve neznámá „mořská zelenina“ se těší stále vzrůstající oblibě. A právem! Je to doslova zdravá bomba – plná lehce stravitelných bílkovin, vlákniny, enzymů, vitaminů A, B a C a hlavně minerálních látek, mezi nimiž hraje prim hořčík, vápník, zinek, železo a jód.

Řasy jsou skvělá prevence proti civilizačním chorobám, snižují hladinu cholesterolu v krvi, mají schopnost odstraňovat z těla těžké kovy. A prospějí i postavě, protože v nich obsažený jód umožňuje rychlejší spalování a stimuluje látkovou výměnu.

Na řasách si pochutnáte nejen v oblíbeném sushi a dalších asijských pokrmech, ale můžete je klidně používat jako koření do polévek, salátů či jakýchkoliv jiných jídel.

Zázvor

Palčivý a aromatický zázvor je nejen osvědčeným přípravkem při nemocech z nachlazení, ale také pomáhá při udržení váhy. V něm obsažené oleje zrychlují metabolismus, potlačují chuť k jídlu a prohřívají a prokrvují tělo, což napomáhá k spalování kalorií. Skvěle účinkuje na zácpu, což s hubnutím rovněž souvisí. Ať si ho dáte ve formě čaje, nebo třeba limonády, vaše tělo vám poděkuje.

Zdroje:

prozeny.blesk.cz, www.femina.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *