Kyselost v ústech – Vše o zdraví

Pálení žáhy je palčivý pocit v hrudi (za hrudní kostí).Termínem gastroezofageální reflux označujeme zpětný tok kyselého žaludečního obsahu (kyselých šťáv) ze žaludku do jícnu.

Tento stav často vede k rozvoji typických příznaků, nejčastěji pálení žáhy nebo kyselé regurgitace. Příznaky jsou nepříjemné a snižují kvalitu života pacienta.

Gastroezofageální reflux (GER) je nejčastějším gastrointestinálním onemocněním, které postihuje 20 až 30 % lidí v rozvinutém světě. GER způsobuje nadměrný tok kyselého obsahu žaludku ze žaludku do jícnu (část trávicího traktu mezi hrdlem a žaludkem). Nejběžnějšími příznaky jsou pálení žáhy a regurgitace.

Kyselost v ústech - Vše o zdraví

Pálení žáhy pociťuje alespoň jednou ročně více než polovina lidí a je častější u mužů. Je také běžné během těhotenství. Za posledních 15 let se počet lidí, kteří každý týden zažívají příznaky GER, zvýšil téměř o 50 %.

Nolpaza obsahuje léčivou látku pantoprazol. Je to jeden z inhibitorů protonové pumpy (PPI), které se vyznačují přímou vazbou na „pumpu“ produkující žaludeční kyselinu.

Inhibují tedy finální fázi sekrece kyseliny v parietálních buňkách a kontrolují ji. Patří mezi nejúčinnější a nejbezpečnější léky pro dlouhodobé řešení problémů s pálením žáhy.

Poskytují celodenní účinek pouze s jednou tabletou denně a zajišťují, aby se problémy vyskytovaly méně často.

Kyselost v ústech - Vše o zdraví

Při dlouhodobém kontaktu s kyselým obsahem může dojít k poškození sliznice jícnu.

Kyselost v ústech - Vše o zdraví

Pantoprazol inhibuje působení protonových pump v těchto buňkách, a tak přímo řídí sekreci kyselin.

Kyselost v ústech - Vše o zdraví

Úlevu od příznaků kyselého refluxu a pálení žáhy můžete zaznamenat již po prvním dnu léčby přípravkem Nolpaza, ale tento přípravek nemusí přinést okamžitou úlevu. Ke zmírnění příznaků může být nutné užívat tablety po dobu 2 – 3 dnů.

Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety 14ks je určen ke krátkodobé léčbě příznaků refluxu (např. pálení žáhy, regurgitace) u dospělých. 1 tableta obsahuje 20 mg pantoprazolu.

Způsob užívání:

  • Tablety užívejte 1 hodinu před jídlem, nesmí se kousat ani drtit, polykejte je celé a zapijte je trochou vody.
  • Doporučená dávka přípravku je jedna tableta denně.

Obsahuje účinnou látku pantoprazol. Lék k vnitřnímu užití, čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Správné pH organizmu – klíč ke zdraví

Vzhledem k tomu, že pH zdravého organismu má být mírně zásadité, přitom se denně krmíme potravinami a nápoji, které nám tělo zamořují kyselinami a toxiny, tak není divu, že mnoho z nás trpí v lepším případě chronickou únavou a bolestmi hlavy, v horším případě daleko závažnějšími onemocněními ve formě rakoviny, cukrovky, nebo kardiovaskulárními problémy.

Krev by měla mít pH mezi 7,35 až 7,45, přičemž ideální hodnota pH je 7,4. Kolísání pod 6,8 a nad 7,8 může vést až ke smrti. Stává se to ale velmi zřídka, protože se naše tělo stále snaží udržet hladinu pH v normálním rozmezí. Zajímavé je, že se díky životnímu stylu téměř nevyskytuje, že by měli lidé organismus příliš zásaditý.

Když je strava příliš kyselá, tak je pro náš organismus velkou zátěží udržovat správnou hladinu pH. Právě z tohoto důvodu je důležité, abychom našemu tělu pomohli udržet hladinu kyselin a zásad v rovnováze. Jedním z hlavních faktorů, které určují kyselost, nebo zásaditost organismu je jídlo a pití, které konzumujeme.

CO VŠE MŮŽE ZPŮSOBIT NEROVNOVÁHA PH

Pokud má naše tělo příliš vysokou hladinu kyselosti, tak se červené krvinky drží pohromadě, což způsobuje to, že velmi špatně cirkulují v organismu, takže v tělu chybí kyslík. Nejvýraznější důsledkem tohoto je nedostatek energie a chronická únava.

První pomoc: pití dostatečného množství čisté vody, nebo čistých ovocných a zeleninových šťáv. Velkými životabudiči jsou nápoj z mladého ječmene a šťáva ze švestek.

Další věc, kterou náš organismus dělá v době, kdy se snaží vyrovnat s kyselou úrovní pH je to, že spotřebovává veškeré dostupné minerály, a to například i z kostí, zubů, nebo chrupavek. Minerály jsou ale nutné pro normální fungování těla, takže při jejich ztrátě nám hrozí například osteoporóza, nebo revmatismu.

První pomoc: ideálním zdrojem minerálů je Chlorella, Spirulina, nebo mladý ječmen. Vhodné jsou například i mléčné výrobky, mandle, kysané zelí, rajčata, jahody, banány, avokádo, jablka, kiwi, nebo hroznové víno.

  • Neschopnost zpracovávat minerály a vitamíny

Pouze při pH kolem 7,4 je naše tělo schopno řádně vstřebávat minerály, enzymy a vitamíny, které se nacházejí v potravinách. Pokud je tento proces narušen, imunitní systém nemůže správně fungovat a bojovat tak proti většině nemocí. Je tedy nasnadě si domyslet, že je nejprve potřeba tělo podpořit tak, aby mělo správnou rovnováhu, a pak ji dlouhodobě udržovat.

První pomoc: ovoce a zelenina, chlorella, mandle, spirulina, olivový olej, med, neloupaná rýže, nápoj z mladého ječmene, jogurty, brokolice atd.

V následující tabulce si můžeme udělat představu o pH nejen v potravinách:

Kyselost v ústech - Vše o zdraví

STATISTIKY MLUVÍ JASNĚ

I v lékařském světě je dokázané, že většina pacientů s rakovinou má silně překyselené tělo. Z chemického i biologického hlediska je totiž téměř nemožné, aby se rakovinové buňky rozvíjely v zásaditém organismu, který má dostatek kyslíku. Všichni bychom měli začít uvažovat o tom, jestli chceme potravinami, které konzumujeme živit zdravé buňky, nebo ty, které nás ohrožují na životě.

Mnohem méně se ale ví o tom, že například obezita je velmi úzce spojena s překyselením organismu. Jak je to možné? Mnoho z nás si mylně myslí, že nadváha je výhradně spojena s nadměrným množstvím potravin.

Ukazuje se, že konzumace většího množství kyselých nápojů vede naše tělo k ukládání vody proto, aby mohla být kyselina vylučována.

A to nám pak opravdu nepomůže jíst méně, protože ručičky našich vah zůstávají logicky na stejném místě.

S tím souvisí diabetes, protože jeho hlavní příčinou je obezita. Není tak těžké si odvodit, že vysoce kyselé potraviny, které často konzumujeme, jsou jedním z hlavních faktorů, které vedou k tomuto onemocnění. Lidé, kteří mají diabetes a začnou konzumovat daleko víc zelených potravin a syrové zeleniny, si rychle zlepší svoje pH na hranici normálu, čímž se jím zlepší i hladiny cukru v krvi.

Se všemi těmito fakty si můžeme selským rozumem dát dohromady jedna a jedna. Příroda opravdu dobře věděla jak si to zařídit, takže nás svým způsobem nutí vracet se ke kořenům. A je opravdu jen na nás, jak se k tomu postavíme. Jisté je to, že pokud budeme jíst to, co nám “navařila sama“ ve formě ovoce, zeleniny, nebo zelených potravin, nikdy neprohloupíme!

MLADÝ JEČMEN – LIKVIDUJE PŘEKYSELENÍ ORGANIZMU

Kyselost v ústech - Vše o zdravíMladý ječmen Fresh – 100% sušená šťáva

  • zásobuje tělo vitamíny, minerály a enzymy
  • má zveřejněné kompletní složení
  • pomáhá udržovat zdravý imunitní systém
  • odstraňuje pálení žáhy
  • ideální na překyselení organizmu způsobené nevhodnou stravou
  • je zdrojem vápníku, železa, betakarotenu a řady vitamínů
  • obsahuje serotonin a melatonin
  • prospívá diabetikům
  • neobsahuje lepek
  • obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa
  • Více se o mladém ječmenu dozvíte zde

ZAJÍMÁ VÁS PŘEKYSELENÍ ORGANIZMU?

Překyselení organizmu je velký problém dnešní doby a řada z nás ho podceňuje. Pokud Vás zajímá, jaké potraviny mohou kromě zelených potravin s odkyselením pomoci a které mu naopak napomáhají, přečtěte si náš článek Zásadité potraviny a jejich pozitivní vliv při překyselení organizmu a nebo Překyselení organizmu – nebezpečí, které podceňujeme!

Následky covidu potrápí. U každého pacienta doznívají příznaky nemoci jinak | Zdraví

Covid-19 je nemoc, po jejímž prodělání má část pacientů dlouhodobé následky. Někteří lidé nejsou úplně zdraví, i když se vyléčili z koronavirové infekce a mají negativní testy na přítomnost viru v těle. Mohou být dušní. Nemohou se pořádně rozběhnout a obtížně popadají dech. Co se vlastně s jejich organismem děje a jak se následky „dlouhotrvajícícho“ covidu projevují?

Zajímavé:  Národní Program Obnovy A Podpory Zdraví?

„V souvislosti s možnými dlouhodobými následky covidu-19 se nejčastěji hovoří o riziku zjizvení plicní tkáně čili rozvoji plicní fibrózy,“ říká plicní lékař Milan Sova. Působí jako zástupce přednosty Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc.

„Pokud by byla postižena dostatečná plocha plic, k čemuž u drtivé většiny pacientů nedochází, může skutečně dojít k rozvoji dušnosti,“ popisuje Sova. „U takovýchto pacientů se nejpravděpodobněji jedná o nadměrnou imunitní odpověď na infekci virem SARS-CoV-2.“

Fibróza plicní tkáně

Následkem nadměrné reakce lidského těla na koronavirovou infekci může být náhrada části funkční plicní tkáně nefunkčním vazivem. „Pochopitelně nemůže nijak přispívat k základní funkci plic, kterou je výměna kyslíku a oxidu uhličitého mezi krví a okolním vzduchem,“ říká olomoucký pneumolog.

Kyselost v ústech - Vše o zdraví

Zjizvení neboli fibróza plicní tkáně je velmi dobře pozorovatelná zobrazovacími metodami, rentgenem hrudníku či CT. Potíže mohou trvat týdny až měsíce. Dlouhodobými následky covidu-19 trpí na celém světě tisíce lidí. Možná vás proto napadne, zda nebylo možné jejich potížím předejít, kdyby se dřív dostali do nemocnice.

Podle doktora Sovy je ale stejně jako u všech ostatních virových onemocnění nejdůležitější celková obranyschopnost organismu.

Podpůrná léčba

„Jinými slovy, jak se s touto infekcí dokážeme sami vyrovnat,“ říká pneumolog Milan Sova. „V současné době nemáme k dispozici lék, který by byl účinný pro všechny pacienty a za všech okolností.“ Lékaři jsou odkázáni na podpůrné léčebné metody.

„Antivirotika, jako například remdesivir, favipiravir a další léky, které jsou nyní zkoumány, pouze zmírňují průběh a v některých případech mohou i zlepšovat prognózu pacientů,“ vysvětluje Milan Sova.

„V žádném případě se ale nejedná o léčbu vhodnou pro všechny pacienty, kteří se se SARS-CoV-2 setkají,“ dodává.

Většina pacientů prodělá onemocnění bez příznaků nebo jen s mírnými příznaky. „Proto ani kdyby byli všichni pacienti vyšetření ihned na počátku onemocnění, což není reálné, u většiny by byla indikována symptomatická terapie, tedy klidový režim a antipyretika,“ vysvětluje plicní lékař. Antipyretikum je lék snižující horečku.

Kuřáci mají problémy častěji

Olomoucká plicní klinika sleduje pacienty, kteří už nemoc prodělali, ve speciální postcovid ambulanci. Zatím se ukazuje, že jejich dýchací potíže se časem mírní nebo zcela mizí, a to buď samovolně, nebo následkem léčby.

„Opět záleží na celkovém stavu pacienta, a hlavně přidružených onemocněních, jako je například chronická obstrukční plicní nemoc a podobně,“ doplňuje doktor Sova. Podle jeho slov mají k dlouhodobějším následkům covidu-19 sklony především pacienti, kteří již trpí chronickými onemocněními, jako jsou kuřáci a osoby v celkově špatném zdravotním stavu.

Ztráta čichu

Mezi další symptomy, ale i následky covidu-19 patří ztráta chuti a čichu. Co se v nás vlastně děje, když přestáváme vnímat chutě a vůně? Odpověď nám poskytl přednosta Kliniky otorinolaryngologie (ušní, nosní, krční) a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole profesor Jan Plzák.

K poruše čichu dochází podle něj na podkladě omezení funkce podpůrných buněk čichového epitelu na stropu nosní dutiny. Epitel je tenká vrstva navzájem těsně přiléhajících buněk. Česky se epitelům říká výstelky.

„Oblast čichového pole v dutině nosní je blízko od místa, které je považováno za oblast lidského těla s nejvyšší virovou náloží, tedy nosohltanu,“ vysvětluje profesor Plzák. Zdali má ztráta čichu vlivem covidu-19 nějaký další význam, nelze hodnotit.

Chuťové potíže

Podobné je to s naší chutí. Při zasažení virem ji často ztrácíme. Proč k tomu dochází, není jasné. „U poruch chuti není mechanismus vzniku zatím zcela přesně popsán,“ vysvětluje profesor Plzák.

„Obecně však u poruch čichu dochází také ke zhoršení chuti. Současně většina pacientů zaměňuje chuť, tedy vjem pro slanou, sladkou, hořkou a kyselou, s retronazální poruchou čichu.

To je pachový vjem, který vzniká při konzumaci stravy.“

Chuť totiž člověk nevnímá nosem, ale chuťovými pohárky, z nichž většina je na jazyku. Na ztrátu čichu a chuti si ani zdaleka nestěžují všichni nemocní s covidem-19. „Objevují se u zhruba 60 procent pacientů. Jsou častější u mladších lidí, kteří mají méně závažný průběh onemocnění,“ líčí profesor Plzák.

Ztráta čichu podle jeho slov zvyšuje riziko poruch příjmu potravy. Další problém spočívá v neschopnosti vnímat nebezpečné pachové vjemy jako kouř, plyny nebo zkažené jídlo. Chuť a čich se většině pacientů s covidem-19 vrací zhruba po jednom měsíci od vypuknutí onemocnění. Zahraniční zdroje hovoří o tom, že desetina nemocných má potíže dlouhodobé, které se dají počítat v měsících.

Brány infekce

K průniku viru do lidského těla může podle profesora Jana Plzáka kromě vdechnutí docházet také prostřednictvím sliznic.

Je to buď přímo při blízkém kontaktu s nemocnou osobou, nebo nepřímo kontaktem s kontaminovanými předměty.

„Proto je nesmírně důležitá důkladná hygiena rukou a doporučení nedotýkat se zbytečně vlastního obličeje, aby cesta přenosu – předmět kontaminovaný virovým aerosolem – ruka – ústa – nebyla možná,“ vysvětluje.

Kolik viru je třeba, aby nakažený člověk onemocněl? „Virová nálož, která je potřebná k vyvolání samotného onemocnění covid-19, je pak ovlivněna řadou faktorů,“ vysvětluje profesor Plzák. „ Jedním z nich je například stav imunitního systému zasaženého člověka.“

Reflux | Refluxní choroba jícnu | Projevy, příčiny, léčba, dieta

Přeskočit na obsah

Reflux jícnu, refluxní choroba jícnu, GERD, oslabený jícnový svěrač, pálení žáhy i kyselosti v ústech – to jsou vše zdravotní komplikace, o kterých často slýcháme. V tomto článku shrneme základní informace o refluxu, jeho příznaky a projevy, příčiny a možnosti jeho léčby.

V tomto článku se zaměříme na:

  1. Co je jícen a kde se v lidském těle nachází
  2. Co je reflux jícnu 
  3. Projevy refluxu jícnu
  4. Důsledky refluxu
  5. Příčiny refluxu. Jak a proč diagnostikovat?
  6. Léčba – jak se zbavit refluxu
  7. Dieta při refluxu. Doporučená strava
    1. Vhodné potraviny
    2. Káva, čaj
  8. Masticha při refluxu

Jícen

Jícen je trubicovitá část trávící trubice, která spojuje hltan a žaludek. Jeho délka je zhruba 25 cm. Rozkousané souto jícnem projde do žaludku. Je uložen za průdušnicí.

Reflux jícnu

Refluxní choroba jícnu (jícnový reflux) je nepříjemné onemocnění, které se bezprostředně projevuje tzv. pálením žáhy a kyselým nebo hořkým pocitem v ústech. Kromě těchto přímých projevů je reflux častou příčinou zánětu jícnu a hlasivek, chrapotu a zubního kazu.

Při refluxní jícnové chorobě neplní správně svoji funkci jícnové svěrače. Obsah žaludku se přes oslabený jícnový svěrač dostává zpět do jícnu a dále zpět do trávicího traktu. Kyselina chlorovodíková společně s kyselými částmi jídel poškozují sliznici jícnu, hltanu a úst. Zánět jícnu se vyvine při dlouhodobém poškozování sliznice jícnu žaludečními šťávami.

Příznaky refluxu a nemoci jícnu jsou:

  • pálení na hrudi a v krku
  • nepříjemný pocit hořkosti v ústech
  • zahlenění
  • tlak za hrudní kostí
  • říhání
  • žaludeční nevolnost
  • anebo potíže při polykání

Projevy refluxu:

Příčina refluxu jícnu. Jak a proč diagnostikovat reflux jícnu?

Je nutné vzít na vědomí, že potíže jícnového svěrače v průběhu života někdy potkají každého nebo téměř každého. Pokud si odmyslíme poměrně časté potíže u malých dětí, může reflux vyvolat určitá strava (zejména kořeněná) nebo nápoje (zejména alkohol). Příčinou může být i stres a psychika.

Léčba – jak se zbavit refluxu

Zdravotním problémem jsou chronické potíže v jícnu. Pokud příznaky refluxu přetrvávají je nezbytné vyhledat vyšetření odborného lékaře. Léčba refluxu by se měla opírat o  diagnostiku. Ta se provádí různými způsoby od vyšetření slin a kyselosti v ústech až po gastroskopii.

Vynikající úvod do problematiky, popis diagnostiky a léčba refluxu je v textu s názvem Extraezofageální refluxní choroba – mezioborový konsenzus, který byl uveřejněn v Časopise lékařů českých 2011.

Zajímavé:  Denzitometrie - vše o zdraví

Článek mimo jiné konstatuje stoupající prevalenci refluxní choroby jícnu a dalších poruch jícnu a současně je dává do souvislosti s problémy jiných orgánů včetně podrobného výčtu všech projevů. Součástí článků je rozsáhlý přehled doporučené literatury.

Téma „Zánět jícnu léčba“ je tedy v tomto časopise dán do jasných souvislostí a pokud Vás toto téma hlouběji zajímá, doporučujeme článek přečíst.

Po stanovení diagnózy se lékař rozhodne pro postup, který může zahrnovat předepsání určitých léků, nebo jejich kombinace na zvládnutí všech obtíží a potlačení příznaků:

  • Antacida – často se nejprve doporučují antacida, které zmírní projevy pálení žáhy a další mírné příznaky refluxu
  • léky snižující produkci žaludeční kyseliny
  • inhibitory protonové pumpy
  • prokinetika, pomáhají rychleji vyprázdnit žaludek

Pokud Vám dostupné léky nepomohu při Vašich obtížích, je možné, že lékař navrhne operaci.

Dieta při refluxu. Co (ne)jíst?

Vhodné potraviny: doporučená strava při refluxu

Potraviny, které by mohly pomoci v uklidnění refluxu, zmírnění jeho příčin a omezení jeho projevů, jsou následující: 

  1. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
  2. Potraviny s velkým podílem vody
  3. Alkalické potraviny

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny Vám dodají pocit sytosti, takže bude méně pravděpodobné přejídání. Přejídání často přispívá k pálení žáhy. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny:

  • Celá zrna, jako jsou ovesné vločky, kuskus a hnědá rýže
  • Kořenová zelenina, jako jsou sladké brambory, mrkev a řepa
  • Zelená zelenina, jako je chřest, brokolice a zelené fazole

Vhodné jsou potraviny, které obsahují hodně vody, která tak může zředit žaludeční kyselinu. Vyberte si potraviny jako:

  • Celer
  • Okurka
  • Salát
  • Vodní meloun
  • Polévky na bázi vývaru
  • Bylinkový čaj

U alkalických potraviny řešíme jejich zařazení na stupnici pH (ukazatel úrovní kyselin). Potraviny, které mají nízké pH, jsou kyselé a pravděpodobně způsobí reflux. Potraviny s vyšším pH jsou zásadité a mohou pomoci vyrovnat silnou žaludeční kyselinu. Alkalické potraviny jsou především:

  • Banány
  • Melouny
  • Květák
  • Fenykl
  • Ořechy

Káva, čaj – spouštěče 

Možná patříte mezi ty, kteří ráno začínají šálkem kávy nebo den ukončí s hrnkem horkého čaje. Pokud ovšem trpíte refluxem jícnu (gastroezofageální refluxní chorobou, GERD), mohou tyto nápoje zhoršovat Vaše příznaky. Celkem často se může stát, že káva a čaj způsobí pálení žáhy a může dojít ke zhoršení refluxu kyseliny.

Lékař může navrhnout kromě léčby léky také dietu ke zlepšení funkce Vašeho jícnu. Dieta obvykle znamená vyhýbání se určitým druhům potravin, které mohou zhoršit příznaky refluxu. Následující potraviny mohou vyvolat příznaky pálení žáhy, nejčastěji jde o: 

  • alkohol
  • kofeinové produkty: káva a čaj
  • čokoláda
  • citrusové plody
  • česnek a cibule
  • tučná jídla
  • kořeněná jídla

Pokud trpíte refluxem, zkuste omezit konzumaci kávy i čaje a zjistit, zda se Vaše příznaky zlepšují. Ne každé jídlo a pití ovlivňuje jednotlivce stejným způsobem. Pokud chcete mít jistotu, je vhodné si vést potravinový deník. Díky němu budete mít přehled, které potraviny zhoršují příznaky refluxu a které nikoli.

Kofein a reflux

Kofein – hlavní složka kávy a čaje – častý spouštěč pálení žáhy u některých lidí. Kofein může vyvolat příznaky refluxu, protože může uvolnit dolní jícnový svěrač. Studie neprokázaly, že vyřazení kofeinu prokazatelně a trvale zlepšuje příznaky nebo výsledky refluxní choroby jícnu. Káva s kofeinem obsahuje mnohem více kofeinu než čaj. 

Druh kávy a obsah kofeinu: 

  • černá káva 95 až 165 mg
  • instantní černá káva 63 mg
  • latte 63 až 126 mg
  • káva bez kofeinu 2 až 5 mg

Obsah kofeinu se také může lišit podle typu pražení. 

Čaj a reflux

Čaj obsahuje nejen kofein, ale také řadu dalších složek.

Druh čaje a obsah kofeinu:

  • černý čaj 25 až 48 mg
  • černý čaj bez kofeinu 2 až 5 mg
  • lahvový čaj zakoupený v obchodě 5 až 40 mg
  • zelený čaj 25 až 29 mg

Listy černého čaje obsahují více kofeinu než listy zeleného čaje. To, jak se připravuje šálek čaje, má také vliv. Čím déle je čaj namočený, tím více kofeinu v šálku bude.Může být obtížné určit, zda reflux pochází z kofeinu nebo z něčeho jiného v konkrétním druhu čaje.

Vzhledem k tomu, že stále není dostatek studií o celkových účincích kofeinu na příznaky refluxu, doporučuje naslouchat svému tělu a kofein vynechat, pokud Vám způsobuje pálení žáhy a reflux.

Masticha při refluxu

Je pravděpodobné, že odborný lékař navrhne léčbu refluxu za pomoci šetrných přírodních prostředků, které nemají vedlejší efekty a nezatěžují organismus.

Pryskyřice řečíku lentišku je tradičním přírodním receptem na pálení žáhy a zápach z úst. Obvykle se žvýkají surové mastichové krystaly.

Účinnější formou jsou mastichové kapsle, potravinový doplněk pro správné fungování zažívacího systému, které obsahují čistý mastichový prášek a účinnou látku dopravují přímo do místa působení.

Kapsle s mastichovým práškem bez přísad jsou nejúčinnější. Pro prevenci se případně užívají i kapsle s mastichovým práškem doplněným o prebiotika v poměru 60 : 40.

Pokud máte problémy s polykáním kapslí, uživejte Mastichu Comfort.

Jaké jsou zkušenosti uživatelů mastichy Masticlife?

V našem blogu jsou k dispozici autentická vyjádření uživatelů kapslí Masticlife včetně těch, kteří refluxem trpí. Recenze mastichy si můžete přečíst též zde. Přestože mnoho z nich považuje mastichové kapsle ze účinnou léčbu refluxní choroby jícnu, jsme skeptičtější.

Masticha totiž spíše velmi účinně tlumí nepříjemné důsledky nesprávné funkce jícnového svěrače a dává pocit vyléčení. Je nepravděpodobné, že by mastichová kúra dokázala svěrač „napravit“.

V každém případě sledujeme výzkum a budeme velmi rádi, pokud se potvrdí náš omyl a naopak nadšení mnoha pacientů. 

  • Masticlife Strong&Pure 
  • 40 kapslí | čistý mastichový prášek, nejúčinnější forma | pro normální činnost zažívacího systému
Masticlife Prebiotic160 kapslí | mastichový prášek s prebiotiky | pro normální činnost zažívacího systému
Masticlife Strong&Pure ECONOMYkůra 240 kapslí | čistý mastichový prášek, nejúčinnější forma v cenově výhodném balení | pro normální činnost zažívacího systému
 Masticlife Masticha Comfort
28 sáčků | Masticha a inulin | pohodlné užívání: 1 sáček = 1 dávka | pro normální činnost zažívacího systému

Reflux jícnu diskuze na stránce nenaleznete. Pro recenze a zkušenosti uživatelů navštivte stránku: Recenze.

Pokud si nejste jisti a potřebujete poradit, klikněte na Kontakty: kde koupit mastichu. Na této stránce je k dispozici kontaktní formulář.

Pokud potřebuje dohledat informace k jednotlivým doplňkům stravy, jejich dávkování a složení, klikněte na produkt, který Vás zajímá. Zde naleznete Vámi požadované informace.

Mohlo by vás také zajímat:

Účinky chioské mastichy v prevenci a léčbě onemocnění trávicího systémuChios masticha v ústní a dentální hygieněVědecké studie – přehledTestování helicobacter pyloriMasticha úvodemPálení žáhy

  • Po výběru volby se provede obnovení celé stránky.
  • Výběr provedete mezerníkem a potom šipkami.
  • V prezentaci se můžete pohybovat šipkami doleva a doprava, na mobilním zařízení můžete přejet doleva nebo doprava

Pálení žáhy a kyselý reflux – příznaky a léčba

Bolest a pálení za hrudní kostí, říhání, hořkokyselá chuť v ústech. Tyto a další obtíže způsobuje pálení žáhy. Dlouhotrvající návrat žaludečního obsahu do jícnu může závažně poškodit jeho sliznici. Lze pálení žáhy předejít a jak se proti němu chránit? Odpovíme v našem článku.

Pálení žáhy neboli pyróza je poměrně časté onemocnění, kterým mohou trpět dospělí, ale i děti. Trápí vysoké procento těhotných žen. Pálení žáhy v těhotenství způsobuje zvětšující se plod, který tlačí na žaludek a dráždí ho.

Obecným zdrojem pyrózy je tzv. gastroezofageální reflux (reflux jícnu). Při něm dokonale netěsní svěrač, který spojuje žaludek a jícen. Kyselý obsah žaludku se tak vrací zpět do jícnu, kde dráždí sliznici.

Někdy pronikne až do úst a způsobí hořkokyselou chuť jako při zvracení. Tento stav se obvykle zhoršuje v noci, v poloze vleže. Pokud potíže trvají dlouho, může dojít k silnému poškození sliznice jícnu a vytvoří se jícnové vředy.

Zajímavé:  Olivový Olej Pro Zdraví?

 Někdy může pyróza přispět i ke vzniku zhoubných útvarů v zažívacím traktu.

Rizikové faktory, které reflux vyvolávají:

  • Obezita
  • Pití kávy, alkoholu
  • Kouření
  • Kořeněná jídla
  • Sladká jídla
  • Stres
  • Těsné oblečení

Příznaky pálení žáhy neboli pyrózyNejčastěji si pacienti stěžují na:

  • Bolesti a pálení za hrudní kostí
  • Bolest žaludku, hlavně po jídle
  • Nadýmání
  • Nucení k říhání
  • Pálení v krku
  • Hořkokyselá chuť v ústech

Mezi faktory způsobující pálení žáhy počítáme nezdravý životní styl, sladká a kořeněná jídla či stres. Foto: Natural Herbs Clinic, Pixabay

Vyšetření pyrózy

„Při dlouhodobých obtížích se zažíváním, kdy ani při klidovém režimu a dietních opatřeních pálení žáhy neustává, je třeba navštívit specialistu. Můžete využít některou z našich gastroenterologických ambulancí,“ doporučuje MUDr.

Martin Kalenda, MBA, praktický lékař pro dospělé a lékař služby Lékař online 24/7, a pokračuje: „Lékař obvykle provede rentgen žaludku, případně doporučí gastroskopické vyšetření. Sonda zavedená v lokálním znecitlivění trávicí trubicí až do žaludku pomocí kamery zjistí stav sliznic v celém trávicím ústrojí.

Odhalí případné žaludeční vředy či jiné odchylky žaludeční sliznice od normálu.“

Léčba pálení žáhy

Postup spočívá ve snížení kyselosti žaludečních šťáv (obsahu žaludku). Lékař po vyšetřeních a stanovení správné diagnózy doporučí léky zvané antacida (například Rennie). Jsou to přípravky se zásaditým pH, které obsahují hořčík, vápník a hliník.

Dalším způsobem je snížit tvorbu žaludečních kyselin (Ranitidin, Omeprazol a další) nebo medikamentózní ovlivňování správného pohybu trávicí trubice (prokinetika).

V těžších případech lze přistoupit k chirurgickému zákroku, kdy se laparoskopicky zpevní přechod žaludku a jícnu a vytvoří se jakási náhražka svěrače (záklopky) mezi žaludkem a jícnem.

Co pomáhá na pálení žáhy aneb babské rady

  • Citronová šťáva: Po obědě vypijte sklenku vody s čerstvě vymačkanou polovinou citronu, pomůže s nadměrnou tvorbou kyseliny solné v žaludku.
  • Jablečný ocet: 2 lžičky jablečného octa rozpuštěné ve sklence vlažné vody vám uleví od pálení v krku do několika minut.
  • Zázvor: Působí protizánětlivě a dezinfikuje. Několik plátků čerstvého zázvoru zalijte horkou vodou a nechte 10 minut vyluhovat. Můžete přidat lžičku medu. Pijte mezi jídly.
  • Česnek: Při potížích můžete rozžvýkat stroužek syrového česneku.
  • Kurkuma: Pomáhá regenerovat sliznici jícnu, podporuje trávení. Používejte buď při vaření nebo smíchejte s medem a užívejte jako sirup.
  • Mandle: Urychlují trávení a díky vysokému obsahu tuků neutralizují žaludeční kyseliny.
  • Brambory: Šťáva z čerstvých brambor díky zásadité povaze zklidní pálení žáhy. Pijte deci 4× denně nalačno.

Vyzkoušejte k úlevě od pálení žáhy přírodní metody, například citron nebo zázvor. Foto: Angele J, Pexels

Prevence pálení žáhy

K základním způsobům, jak se vyvarovat překyselení žaludku a pálení žáhy, je změna stravovacích návyků. Nedrážděte zažívací trakt výrazně kořeněnými či sladkými jídly, nadměrnou konzumací alkoholu, kávy a kouřením.

Zásadní je pravidelná strava v malých dávkách, nepřejídání. Poslední jídlo konzumujte 4 hodiny před spaním. Po jídle se neohýbejte v pase, nenoste těžké předměty, odpočívejte.

K tomu přidejte pravidelný pohyb a pokuste se snížit tělesnou hmotnost.

V ordinaci služby Lékař online 24/7 se nyní lékaři často setkávají s lidmi, kteří díky home office výrazně omezili svůj pohyb a najednou mají žaludeční a zažívací obtíže. V řadě případů navýšení pohybu, zejména intenzivní chůze, pomohlo jejich problémy vyřešit.

  • Trápí vás pálení žáhy? Můžete se obrátit na odborníky ze sítě EUC:
  • Praktičtí lékaři EUC
  • Problém pálení žáhy a kyselého refluxu můžete také konzultovat s našimi lékaři online:
  • Lékař online 24/7

Říhání

Je to projev organismu při příjmu potravy a polykání vzduchu, kdy vzniká v žaludku bublina, která je vypuzena ústy formou říhnutí. I když je to běžný a většinou neškodný zažívací problém, jedná se také o nevhodnou formu chování ve společnosti.

S říháním se nejčastěji setkáváme při konzumaci potravy. Především nevhodnými stravovacími návyky ve spěchu a při rychlém hltání, kdy nemáme čas a klid potravu řádně rozkousat.

Při říhání nás často bolí břicho a cítíme se nafouknutí, protože jsme naplněni nejen potravou, ale i plyny, které se při trávení hromadí. Stejný proces se odehrává i při pití sycených a perlivých nápojů.

Bublinky se v žaludku hromadí a podněcují únik dalších vzniklých plynů ústy ven.

Někdy k říhání vede i nadměrné mluvení, při kterém polykáme větší množství slin a vzduchu, který pak odchází ve formě říhání.

Při velkém podráždění žaludku a produkci velkého množství plynů v žaludku může docházet i k nevolnostem žaludku s nutkáním ke zvracení. Občasné říhání je normální stav a provází každého zdravého člověka.

Někdy je ale příčinou vzniku říhání i pálení žáhy, které se projevuje kyselostí v ústech, kašlem a bolestí na hrudi.

Časté říhání může být také signálem vznikajícího problému – poruchy zažívacího ústrojí. V některých případech může být příčinou říhání konzumace léků proti překyselení žaludku, které chemicky reagují s žaludeční kyselinou.

Říhání je také spojeno s nadměrným každodenním stresem nebo špatnou životosprávou a s tím související nadváhou. Může ho ale vyvolávat i zdravá strava – např. zelenina, zejména kedlubny nebo ředkvičky.

Často se s ním setkáváme i u malých dětí, které při dlouhém vzlykání nebo žvýkání s otevřenou pusou polykají hodně vzduchu.

Léčba říhání

Léčba jako taková neexistuje. Je vždy nutné hledat a řešit příčinu, která vede k častému říhání. Občasné říhání doprovází běžný život zdravého jedince, a tudíž není nutné mu věnovat větší pozornost. V ostatních případech bývá říhání vedlejším doprovodným jevem jiných vážnějších zdravotních problémů, které musí být vyšetřeny.

Léky

Bylinky – Od problémů s říháním vám může pomoci čaj z natě komonice lékařské, vřesu obecného, chmelových šišek a mochny nátržníku, dále budete potřebovat oddenky puškvorce obecného a listy máty peprné.

Lžičku této směsi zalijte 200 ml horké vody, vylouhujte, sceďte a pijte po každém jídle. Můžete také vyzkoušet vzít 20 g zeměžluče lékařské a dát ji do litru chladné vody. Přes noc nechte na tmavém místě a poté sceďte.

Po celý den užívejte po lžičkách.

Babské rady – Na říhání může pomoci, když sníte jablko, které dobře rozkoušete, a to vždy mezi hlavními jídly.

Vyšetření

Občasné říhání nevyžaduje žádnou léčbu ani žádné vyšetření. Pokud máme pocit, že se říhání často a nepříjemně opakuje, je lepší konzultovat celou situaci s praktickým lékařem. Ten předepíše doporučení na vyšetření – např. na endoskopii nebo na ultrazvuk k objasnění příčin uvedených problémů.

V těhotenství

U žen v těhotenství je říhání naprosto běžné a i častější, než tomu je normálně. Říhání je způsobeno tlakem dělohy na žaludek, což vede k vytlačování vzduchu směrem do jícnu.

Může být také způsobeno větší citlivostí k emocím a stresu v těhotenství.

Často je přítomno v různých intervalech po celou dobu těhotenství a je také podepsáno pod prvotními příznaky nevolností v počátku těhotenství.

Možné komplikace

Častou komplikací doprovázející říhání je intenzivnější zápach z úst. Vážnější komplikací bývá, že za častým říháním bývá obvykle vážnější nemoc – např. onemocnění jícnu nebo cirhóza jater.

Prevence

Nejlepší prevencí a pomocí k potlačení častého říhání jsou vhodné stravovací návyky. Najít si během dne čas pro klidnou konzumaci jídla a pití, nepřejídat se velkými porcemi a rozložit si jídlo na více časových rozestupů během dne. Nepít často sycené a perlivé nápoje a večer nejíst tučná a těžko stravitelná jídla.

Po hlavním jídle dne si pár minut odpočinout, nikam nepospíchat nebo se jít projít. Nechodit spát s plným žaludkem. Nejíst často příliš kořeněná nebo tučná jídla. Kombinace všech těchto zásad zklidňuje žaludek a snižuje riziko možnosti vážnějších žaludečních onemocnění.

Kdy jít k lékaři

Pokud cítíme opakovaně pálení žáhy nebo trpíme častým říháním, aniž bychom vědomě dráždili žaludek, je vhodné navštívit praktického lékaře.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector