Lecithin – Vše o zdraví

Lecithin - Vše o zdraví

Skoro by se chtělo říct: před lecitinem smekni. Tato látka má pro organizmus tak obrovský význam, že by skutečně bylo velice bláhové ji podceňovat.

Seznam toho, co lecitin dokáže a pozitivně ovlivňuje, je neobyčejně dlouhý. Zbystřit by měli hlavně ti, kteří bojují s vysokým cholesterolem, chtějí se co nejdéle udržet v psychické i fyzické kondici, snaží se zhubnout, rádi si občas dopřejí sklenku alkoholu a v neposlední řadě i ti, kteří potřebují zvýšit svou koncentraci a paměť během učení.

Krevní oběh

Lecitin díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin dokáže v krevním oběhu rozpouštět škodlivý LDL cholesterol. Ten pak snadno projde i těmi nejtenčími cévami a nemá tendenci se v nich usazovat. Lecitin dokonce dokáže rozpouštět i již vzniklé tukové a cholesterolové usazeniny. Snižuje krevní tlak a je tak skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním a mozkovým příhodám.

Mozek

Díky svým vlastnostem pomáhá lecitin zvyšovat koncentraci. To ocení všichni, kteří při své práci namáhají hlavu. Učení a jakékoli myšlenkové pochody jdou zkrátka s lecitinem mnohem snadněji. Údajně prý pravidelné užívání lecitinu dokáže zvýšit IQ až o 10 bodů.

Lecitin se používá také k prevenci a léčbě neurologických onemocnění, jakými je například Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a senilní demence. Je tak velkým pomocníkem v geriatrii.

Játra

Již jsme na těchto stránkách několikrát zmiňovali, že velkou koncentraci lecitinu obsahují játra. Konkrétně tvoří lecitin 73 % objemu tuků v játrech.

Je nezbytný proti tukové degeneraci, cirhóze, pomáhá proti vzniku nádorů jater nebo při zánětech jaterní tkáně.

Nesmírně důležitý je i při procesu odbourávání alkoholu v játrech, proto by přísun lecitinu měl zvýšit každý, kdo si rád dopřeje nějakou tu sklenku alkoholu.

Žlučník

Dostatečný přísun lecitinu dokáže zabránit tvorbě žlučových kamenů. Za jejich vznik je totiž zodpovědná právě nerovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu.

Kůže, vlasy, nehty

Lecitin zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů, pomáhá je hydratovat a zpomaluje jejich stárnutí. Dokáže do hloubky regenerovat poškozené vlasy. Díky svým protizánětlivým účinkům se využívá i při léčbě kožních potíží – zmírňuje například ekzémy nebo lupenku. Osvědčil se také v boji s celulitidou.

Další pozitivní účinky

Byť je předešlý výčet poměrně obsáhlý, stále ještě nejsme u konce. Lecitin totiž dokáže dobře aktivovat anabolické procesy, čímž se zkracuje regenerace po fyzické aktivitě. Umí také chránit stěny tlustého střeva před narušením. A neméně prospěšný je také pro udržení odolnosti imunitnímu systému.

Je tedy zřejmé, že lecitin by se v žádném případě neměl podceňovat.

Je sójový lecitin škodlivý?

Lecitin, jinak nazývaný alfa-fosfatidylcholin, je složka nacházející ve všech našich buňkách, včetně mozkových či nervových, které se účastní důležitých pochodů v našem těle. Lecitin se podílí na tvorbě a obnovování buněčných membrán.

Přirozeně se nachází v řadě potravin, ať už živočišného původu, jako jsou vajíčka nebo játra, tak i rostlinného původu – sója, slunečnice, ořechy a jiné. V potravinářství se používá zejména sójový a slunečnicový lecitin, případně lecitin získaný ze žloutku.

Sójový lecitin se získává extrakcí ze sójového oleje. Obyčejně se s ním setkáme ve formě prášku nebo granulí, jako doplněk stravy se pak prodává nejčastěji ve formě kapslí.

V potravinách funguje lecitin jako emulgátor.

To znamená, že umožňuje spojení látek, které by se za jiných okolností těžko míchaly a po čase by došlo k jejich oddělení, jako například olej a voda.

Lecitin snižuje povrchové napětí tuků a umožňuje jejich promíchání s jinými složkami. Díky lecitinu se suroviny dokonale spojí a výsledná směs zůstává stabilní.

  • ovlivňuje viskozitu tekutin
  • zlepšuje chuť
  • má antioxidační vlastnosti
  • zvyšuje trvanlivost výrobku
  • chrání potraviny před slepováním (třeba u sýrů)

Lecitin je potravinové aditivum, mezi „éčky“ nosí označení E322. Podle stránky férpotravina.cz patří mezi bezpečné emulgátory s 0% skóre škodlivosti.

Využívá se například pro výrobu majonéz, ale také při výrobě čokolády, kde umožní dokonalé spojení kakaového tuku s mlékem.

Najdete jej ale i v potravinách jako jsou oplatky, bonbóny, lentilky, žvýkačky, těstoviny, margarín, krémy či ranní müsli nebo granola.

Mnoho lidí si pod pojmem sójový lecitin představí superchemické škodlivé éčko, ve skutečnosti však není důvod se ho bát. V běžných dávkách je lecitin bezpečný, má dokonce pozitivní účinky pro nás a naše tělo!

V těle se lecitin štěpí na látku cholin, která pozitivně působí například na kognitivní a nervové funkce. Cholin si však naše tělo neumí samo vytvořit, proto jej získáváme z potravin nebo výživových doplňků.

Pro své pozitivní účinky na lidské zdraví se lecitin doplňuje i ve formě tablet či prášků. Zatím neexistují žádné pokyny pro správné užívání lecitinu, ale výrobci doporučují maximálně 2400 mg za den pro dospělého člověka.

Čím nám tedy může sójový lecitin prospět?

Vědci zjistili, že sójový lecitin přispívá k zvyšování hladiny prospěšného HDL cholesterolu a naopak pomáhá redukovat škodlivý LDL cholesterol.

Ulcerózní kolitida je zánětlivé onemocnění střev. Příčinou je nízká produkce fosfatidylcholinu, hlenu chránícího tlusté střevo před záněty a bakteriemi. Podle vědecké studie pomohl lecitin snížit zánětlivost střev až o 50 % ve srovnání s lidmi, kterým bylo podáváno placebo.

Předpokládá se, že cholin obsažený v lecitinu zlepšuje kognitivní funkce u lidí trpících Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence.

Zajímavé:  Máte potíže s pohybem? Myslete na kurkumu! – vše o zdraví

Jelikož je cholin klíčovou částí neurotransmiteru acetylcholin, právě příjem lecitinu může pomoci stimulovat nervové přenosy v mozku a zmírnit příznaky těchto silně progresivních neurologických poruch.

V současnosti ale neexistují vědecké důkazy o tom, že by doplňování lecitinu zpomalilo či zvrátilo progrese demence u lidí s Alzheimerovou chorobou nebo s jakoukoliv jinou neurologickou poruchou. Tento výzkum je ještě „v plenkách“, podle vědců je však na dobré cestě.

Někteří odborníci doporučují užívat lecitin jako doplněk stravy v období kojení. Předpokládají totiž, že lecitin pomáhá zvyšovat viskozitu mateřského mléka, takže je méně pravděpodobné, že dojde k nežádoucímu ucpání mléčných kanálků v prsu, které způsobuje bolestivé záněty.

Sójový lecitin se získává ze sójových bobů, které jsou známým alergenem.

Při získávání lecitinu je sice většina bílkovinných frakcí způsobujících alergické reakce odstraněna, přesto však může výsledný lecitin tyto alergeny ve stopovém množství obsahovat.

Pokud trpíte alergií na sóju, doporučujeme konzumaci potravin obsahujících sójový lecitin konzultovat s vaším alergologem.

Ačkoliv je sójový lecitin zcela neškodný, není problém se mu v čokoládách vyhnout. Ať už jste alergici nebo si jen chcete dopřát mlsání z čistých surovin, ochutnejte jednu z našich prémiových čokolád z Madagaskaru, které vás s prvním soustem přenesou přímo do srdce divokého tropického ostrova. Mmm! Vyzkoušíte nejprve mléčnou, nebo sáhnete rovnou po hořké?

Vše o Lecitinu

7. březen 2017

Lecitin je látkou neodmyslitelně spojenou se správným fungováním našeho těla. Je součástí buněčných membrán a najdete ho v játrech, nervové tkáni, plicích, srdci a ve svalové tkáni.

Pokud byste chtěli lecitin specifikovat po chemické stránce, patří mezi fosfolipidy, což jsou tuky složené z mastných kyselin, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Jeho název byl odvozen z řeckého slova lekithos, česky žloutek. Není to náhodou, vždyť  právě žloutky obsahují vysoké množství lecitinu.

Lecitin je součástí tuků a mastných kyselin a najdete ho u všech živých tvorů, tedy nejen v těle člověka a zvířat, ale také rostlin, řas a dokonce i mnohých mikroorganizmů. Tělo si ho do jisté míry umí syntetizovat samo, zbytek je nutné dodat potravou.

Trocha historie

O lecitinu jako takovém se hovoří až od roku 1850. Tehdy jistý Nicolas-Theodore Gobley použil poprvé název lekithos pro látky, které izoloval ze žloutku a později nalézal i v mozkové hmotě, jikrách, krvi, žluči a jiných orgánech. Koncem 19. století byly fosfolipidy izolovány i ze semen rostlin. Vědci zjistili, že nejvíce lecitinu obsahují sójové boby a vlčí bob.

Průmyslová výroba lecitinu ze surového sójového oleje započala ve 20. letech 20. století v Hamburku a odtud se později rozšířila do Ameriky. Lecitin získávaný ze žloutků se využíval spíše jen v kosmetice a ve farmacii. Ovšem právě ve farmacii byl lecitin od poloviny 30. let vyráběn jako preparát pozitivně ovlivňující uvolňování tuků.

Od té doby povědomí o významu lecitinu značně pokročilo. Dnes už je všeobecně známo, že lecitin je pro správné fungování těla i mysli zcela nezbytný.

Jak Lecitin pomáhá?

Skoro by se chtělo říct: před lecitinem smekni. Tato látka má pro organizmus tak obrovský význam, že by skutečně bylo velice bláhové ji podceňovat.

Seznam toho, co lecitin dokáže a pozitivně ovlivňuje, je neobyčejně dlouhý. Zbystřit by měli hlavně ti, kteří bojují s vysokým cholesterolem, chtějí se co nejdéle udržet v psychické i fyzické kondici, snaží se zhubnout, rádi si občas dopřejí sklenku alkoholu a v neposlední řadě i ti, kteří potřebují zvýšit svou koncentraci a paměť během učení.

Krevní oběh

Lecitin díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin dokáže v krevním oběhu rozpouštět škodlivý LDL cholesterol. Ten pak snadno projde i těmi nejtenčími cévami a nemá tendenci se v nich usazovat. Lecitin dokonce dokáže rozpouštět i již vzniklé tukové a cholesterolové usazeniny. Snižuje krevní tlak a je tak skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním a mozkovým příhodám.

Mozek

Díky svým vlastnostem pomáhá lecitin zvyšovat koncentraci. To ocení všichni, kteří při své práci namáhají hlavu. Učení a jakékoli myšlenkové pochody jdou zkrátka s lecitinem mnohem snadněji. Údajně prý pravidelné užívání lecitinu dokáže zvýšit IQ až o 10 bodů.

Lecitin se používá také k prevenci a léčbě neurologických onemocnění, jakými je například Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a senilní demence. Je tak velkým pomocníkem v geriatrii.

Játra

Již jsme na těchto stránkách několikrát zmiňovali, že velkou koncentraci lecitinu obsahují játra. Konkrétně tvoří lecitin 73 % objemu tuků v játrech.

Je nezbytný proti tukové degeneraci, cirhóze, pomáhá proti vzniku nádorů jater nebo při zánětech jaterní tkáně.

Nesmírně důležitý je i při procesu odbourávání alkoholu v játrech, proto by přísun lecitinu měl zvýšit každý, kdo si rád dopřeje nějakou tu sklenku alkoholu.

Zajímavé:  Vládní Rada Pro Duševní Zdraví?

Žlučník

Dostatečný přísun lecitinu dokáže zabránit tvorbě žlučových kamenů. Za jejich vznik je totiž zodpovědná právě nerovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu.

Kůže, vlasy, nehty

Lecitin zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů, pomáhá je hydratovat a zpomaluje jejich stárnutí. Dokáže do hloubky regenerovat poškozené vlasy. Díky svým protizánětlivým účinkům se využívá i při léčbě kožních potíží – zmírňuje například ekzémy nebo lupenku. Osvědčil se také v boji s celulitidou.

Další pozitivní účinky

Byť je předešlý výčet poměrně obsáhlý, stále ještě nejsme u konce. Lecitin totiž dokáže dobře aktivovat anabolické procesy, čímž se zkracuje regenerace po fyzické aktivitě. Umí také chránit stěny tlustého střeva před narušením. A neméně prospěšný je také pro udržení odolnosti imunitnímu systému.

Je tedy zřejmé, že lecitin by se v žádném případě neměl podceňovat.

Kde se lecitin vyskytuje?

Lecitin je součástí mnoha potravin, ale rozhodně se v jejich konzumaci omezovat nemusíte. Předávkování totiž nehrozí. Naopak, pokud se snažíte žít zdravě, je velká pravděpodobnost, že vaše tělo by nějaký ten lecitin ještě klidně sneslo.

Zřejmě největší přírodní zásobárnou lecitinu jsou vaječné žloutky, játra a sójové boby. Najdete ho také v arašídech, olejnatých semenech rostlin (zvláště slunečnice), kvalitních za studena lisovaných rostlinných olejích, v ořechách, ovesných klíčkách, ovesné kaši, v mléčných výrobkách, v čočce, květáku, zelí nebo kapustě a třeba i ve šťávě z vinných hroznů nebo v kvasnicích.

Kdo je vítězem v obsahu lecitinu?

Ze všech vyjmenovaných potravin v obsahu lecitinu jasně vítězí játra a žloutky. Jejich zvýšená konzumace je však nevhodná, protože se jedná o potraviny s vyšším podílem cholesterolu. Sója by sice vyhovovala i přísnějším nárokům na racionální stravu, ale ruku na srdce, jíst stále jen sóju a výrobky z ní je poněkud jednotvárné.

Denní přísun lecitinu by měl být minimálně 3 g denně, což ne vždy získáte přirozeně stravou. Přitom je z mnoha důvodů pro náš organizmus nezbytný. Právě proto je vhodné hledat pomoc u lecitinových potravinových doplňků.

Lecitin při detoxikaci a hubnutí

O lecitinu už určitě slyšel každý, kdo se snaží udržet v dobré fyzické kondici a záleží mu na pěkné postavě. Není sice samospasitelný, ale i tak dokáže velké věci.

Pokud sportujete, lecitin nejenže pomáhá po fyzické námaze rychleji regenerovat svalům, ale díky přeměně tuků na energii jde s jeho pomocí hubnutí mnohem snáz. Je dobré mít na paměti, že lecitin je podpůrným prostředkem při hubnutí, nikterak lékem na hubnutí. Bez pohybu kila dolů nepůjdou. Dobrá zpráva ovšem je, že za pohyb se dá počítat i rychlá chůze.

Lecitin si umí velice dobře poradit i s celulitidou

Lecitin si umí velice dobře poradit i s celulitidou. Zlepšuje totiž metabolismus a poměrně účinně rozpouští tuk v podkoží. To se ovšem nestane po pár dnech zvýšeného příjmu lecitinu.

Tělo k tomu potřebuje čas, a tak je nutné vydržet a nepřestat s užíváním lecitinu už po měsíci.

Na druhou stranu, pokud zvolíte i vhodnou pohybovou aktivitu a podpoříte látkovou výměnu lymfodrenážemi a dostatečným příjmem tekutin, půjde to snadněji.

O lecitinu vědí své kulturisti. Těm pomáhá zvláště před soutěžemi pěkně vyrýsovat kontury postavy, aby svaly dostaly šanci vyniknout.

Ženy trpí často ukládáním tuku na bocích, hýždích a stehnech. Lecitin však dokáže zmírnit ukládání tuku i v těchto partiích.

I zde ovšem platí, že žádný lecitin před tukovými bochánky nepomůže, pokud nejsou jeho účinky podpořeny fyzickou aktivitou.

Dobrá zpráva je, že denně stačí obětovat půl hodinky hodinku sportu nebo alespoň svižné chůzi, s lecitinem pak půjde objem tuků v těle dolů mnohem snáz.

Detoxikační účinky lecitinu

Díky antioxidačním účinkům lecitinu (násobeným zvláště v kombinaci s vitaminem E), stává se účinnější i detoxikace těla. Pokud jste pravidelnou detoxikaci zařadili do svého životního stylu, určitě na dostatečný přísun lecitinu nezapomeňte.

Na jaře a na podzim občas člověku dochází energie, a tak se mu někdy nechce ani do pohybu ani do detoxikace. Právě lecitin však dokáže potřebnou energii našemu organizmu dodat. Nebylo by moudré lecitin podceňovat.

Lecitin v potravinářství

Takzvaná „éčka“ v potravinách je téma hodně živé a značně diskutované. Ne všechna E jsou však špatná. Například pod označením E322 se skrývá lecitin.

Vyniká svými stabilizačními, emulgačními a disperzními vlastnostmi, proto je lecitin vyráběný ze sójových bobů nejčastěji využíván právě v potravinářství. Látka E322 je tak prakticky součástí každodenní stravy.

Pekařské výrobky

Díky lecitinu těsto nabývá většího objemu a lépe se s ním dále pracuje. Zvláště při výrobě bezlepkového pečiva. Pečivo, do nějž byl přidaný lecitin, má hezky křupavou kůrku a netvrdne tak rychle.

Čokoláda

Lecitin pomáhá urychlovat některé procesy při výrobě čokolády a tím chránit kvalitu kakaového másla. Čokoláda díky němu vydrží vyšší teploty, nešediví, je lesklá a má delší trvanlivost.

Instantní potraviny

Lecitin najdeme v kakaovém a kávovém prášku, bramborovém škrobu, instantních polévkách i v sójových proteinových výrobcích.

Zajímavé:  Kožní Lékař Ostrava Hrabůvka Poliklinika?

Margarín

Lecitin se používá také k dosažení lepší stabilizace a oxidační stálosti margarínu.

Lecitin v kosmetice

Lecitin se díky svým příznivým účinkům na pleť a na vlasy velice dobře uplatňuje v kosmetickém průmyslu. V dnešní době je součástí valné většiny z nich.

Fosfolipidy pomáhají pokožce dýchat, regulovat buněčnou výměnu, ovlivňují její pružnost a jemnost. Lecitin zabraňuje, aby se při mytí pokožka vysoušela, pomáhá regulovat její pH hodnotu a chrání ji před nepříznivými vlivy zvenčí. Z tohoto důvodu jsou často součástí mycích emulzí, šampónů a také pleťových krémů.

Regeneračních vlastností lecitinu se s úspěchem využívá v produktech vlasové péče. Zvláště k péči o suché, slabé a lámavé vlasy. Lecitin působí hluboko do strukturální kvality vlasu, zlepšuje ji a pomáhá obnovit přirozený ochranný obal vlasu. Díky lecitinu jsou vlasy zdravé, zářivé a hedvábné na omak. Pomáhá dokonce i proti tolik nepříjemnému poletování vlasů.

Kosmetický průmysl na lecitin sází čím dál víc, vždyť díky němu je možné dokonce nahradit některé dosud užívané emulgátory. Lecitin totiž napomáhá spojit oleje s vodou a vytvářet emulzi. Díky lecitinu se účinné látky lépe vstřebávají do pokožky, optimalizuje také funkce tukových žláz, napomáhá dýchání pokožky a znatelně zpomaluje stárnutí pleti.

V kosmetice lecitin stále neřekl své poslední slovo a je zřejmé, že o něm ještě mnohé uslyšíme.

Kdo lecitin potřebuje?

Lecitin potřebují samozřejmě všichni, ale někteří naléhavěji, než ti druzí. Ne vždy se od svého lékaře dozvíte, že „obyčejný“ lecitin někdy zmůže velké věci.

Sportovci

Lecitin pomáhá svalům po fyzické námaze rychleji regenerovat. Kulturistům a po fitness se doporučuje k snadnějšímu vyrýsování kontur postavy a svalů.

Studenti a lidé duševně pracující

Lecitin napomáhá koncentraci, zlepšuje paměť a myšlenkové pochody. Je zcela neocenitelný pro všechny, kteří se potřebují soustředit a duševně pracovat.

Lidé ohrožení kardiovaskulárními nemocemi

Lecitin doporučují lékaři jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění, vysokého tlaku nebo vysokého cholesterolu. Působí jako podpůrný přípravek i ve chvíli, kdy už tato onemocnění byla prokázána.

Ženy

Lecitin dokáže snižovat nadbytečnou hladinu estrogenu, ovlivňujícího ukládání tuků na bocích, hýždích a stehnech. Po menopauze pomáhá bránit cévním nemocem či snižování imunity. Pomáhá také udržovat dobrou kondici vlasů a pokožky, využívá se i při zvýšeném vypadávání vlasů.

Těhotné ženy

Organizmus ženy se v těhotenství dělí o všechny tělu potřebné látky s nově vznikajícím životem. Lecitin je proto vhodný i v tomto období. O výši dávkování se však poraďte se svým lékařem.

Manažeři a lidé pod velkým psychickým tlakem

Lecitin se osvědčil u osob žijících dlouhodobě pod velkým psychickým tlakem a dále u lidí trpících změnami nálad, stresem či vyčerpáním.

Lidé trpící kožními nemocemi

Lecitin pomáhá mírnit některé vleklé kožní nemoci, například ekzém nebo lupenku.

Senioři nebo lidé trpící neurologickými poruchami

Lecitin prokazatelně působí jako prevence před Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a presenilní demencí. Používá se jako podpůrný lék při mimovolných pohybových poruchách (tardivní dyskineze).

Po večírku..

Lecitin snižuje toxický účinek alkoholu na játra, nezapomeňte proto na jeho doplnění před i po bujaré oslavě. Játra vám za to budou vděčná. Pokud si sklenku alkoholu dopřáváte pravidelně, lecitin by ve vaší stravě rozhodně chybět neměl.

Extrifit Lecithin 100 kapslí

Sdílet:

Sdílet Tweet Share on Google+

Je znám efekt lecitinu na podporu spalování tuku, proto je užíván v redukčních programech a u sportovců.

Je však vhodný nejen pro sportovce, kteří usilují o vyrýsování, ale obecně pro všechny, kdo chtějí podpořit regeneraci po náročném výkonu. Lecithin firmy Extrifit obsahuje sójový lecitin (1200 mg v jedné kapsli).

Lecitin je látkou, která má řadu pozitivních účinků:

  • snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi
  • snižuje krevní tlak
  • zlepšuje činnost nervového systému
  • zlepšuje paměť
  • působí protektivně na játra
  • podporuje funkci imunitního systému
  • má pozitivní vliv na stav pokožky
  • zlepšuje kvalitu vlasů
  • zlepšuje kvalitu nehtů
  • podporuje regeneraci

Doporučené dávkování

  • užívejte dvakrát denně jednu kapsli Lecithinu s jídlem

Nutriční informace

1 kapsle
sójový lecitin 1200 mg

Složení

  • sójový lecitin
  • přídatné látky (sestupně): softgelová kapsle (želatina, zvlhčující látka glycerin, čištěná voda)

Informace

  • Skladujte v suchu při teplotě do 25C, pečlivě uzavřené, chraňte před přímým slunečním zářením a před mrazem.
  • Uchovávejte mimo dosah dětí.
  • Přípravek není určen pro děti, těhotné a kojící ženy.
  • Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním.
  • Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy.
  • Nepřekračujte denní doporučenou dávku.
  • Spotřebujte do data uvedeného na obalu.
  • Upozornění pro alergiky: výrobek obsahuje sóju.

Výrobce: Extrifit s.r.o., Dolní Újezd 672, 56961 Dolní újezd

Průměrné hodnocení produkut: 0 %

0 % 0 0

Dosud nikdo nehodnotil. Buďte první a ohodnoťte produkt.

Platba a doprava

Hotově/Kartou na prodejněOnline platba kartouTwistoBankovním převodemDobírkaOnline bankovní platba Česká pošta – Balík Do rukyČeská pošta – Balík Na poštuBalíkovnaPPLZásilkovnaFitness shop Hodonín

Čekejte prosím …

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector