Neexistují žádné důkazy o tom, že by mikrovlnná trouba byla nebezpečná nebo zdraví škodlivá. Naopak studie naznačují, že při přípravě jídel v mikrovlnce se zachová více živin a vzniká méně škodlivých látek než při ostatních způsobech tepelné úpravy potravin.
Kde se používají mikrovlny?
Mikrovlny se používají především pro vysílání televize, v radarech pro vzdušnou a námořní navigaci a pro telekomunikaci, počítaje v to mobilní telefony. Používají se také v průmyslu při zpracování materiálů, v lékařství pro léčbu diatermií a v kuchyních pro přípravu jídel.
Jaké je jídlo z mikrovlnné trouby?
Jídlo z mikrovlnky je stejně bezpečné a má identickou výživovou hodnotu jako jídlo připravené v obyčejné troubě. Je důležité zmínit, že jídlo připravené v mikrovlnné troubě se rozhodně nestává radioaktivním.
Jak škodí zdraví mikrovlnné trouby?
Mikrovlnkou ozářené potraviny ztrácí 60-90 % životního energetického pole a ozařování urychluje strukturální rozpad potravin. Ozařování vytváří rakovinu způsobující látky v mléce a obilovinách. Ozařování mění základní látky jídla, což způsobuje poruchy zažívání.
Proč nepoužívat mikrovlnnou troubu?
Podle nejnovějších průzkumů vyzařují mikrovlnné trouby nebezpečné dávky radiace. I nové trouby vyzařují až 400 miliampérů radiace na jeden kilowatt čtvereční. Přitom už jen desetina z této dávky je pro člověka smrtelně nebezpečná.
Co dělá mikrovlnka s jidlem?
Mikrovlny generuje elektronka zvaná magnetron. Po zapnutí jsou mikrovlny rozptylovány do všech směrů. Kovové stěny trouby je odrážejí a potraviny vložené do trouby absorbují jejich energii. Molekuly vody se při absorbování energie mikrovln rozkmitají a působením tření se potravina v troubě ohřívá, tedy vaří a peče.
Co ničí mikrovlnka?
Potravina upravená mikrovlnami, s poničenými molekulami, je tělem vnímaná jako toxická. Ohřev v mikrovlnné troubě ničí vitaminy a další nutriční látky v potravě, které se tak stávají pro tělo nejen nevyužitelné, ale navíc i jedovaté.
Proč Neohřívat jídlo v mikrovlnce?
Ohřev kuřecího v mikrovlnné troubě v zásadě možný je, problém je v tom, že mikrovlnka neohřívá rovnoměrně. Bakterie, které se vytvořily uvnitř masa, tak budou zničeny jen v těch částech, kde se maso prohřeje dostatečně, obvykle na povrchu. Uvnitř však bakterie zůstanou, a tak může být celý pokrm zdraví škodlivý.
Co udělá kov v mikrovlnce?
Do mikrovlnné trouby není doporučeno vkládat kovové nádoby. Je tomu tak proto, že kovy mikrovlnné záření odrážejí. Může se také stát, že se volné elektrony na povrchu kovového předmětu rozkmitají a vznikne tak elektrický výboj.
Kde se využívají mikrovlny?
Využívají se v mnoha odvětvích lidské činnosti; nejen k ohřevu potravin, ale například i k vysoušení knih či tkanin, obrábění materiálů, přenosu informací, radiolokaci, restaurování uměleckých děl, tavení skla, navigaci a v mnoha dalších.
Jak ohřát mléko v mikrovlnce?
Moc ne. Ohřev mléka v mikrovlnné troubě je špatný nápad, protože mléko se nerozehřeje rovnoměrně a některé části mohou být až příliš horké, zatímco jiné zůstávají chladné. Pusu miminka tak můžete ošklivě popálit. Také přebytečné teplo z mikrovlnné trouby sníží nutriční kvalitu mléka.
Co to jsou mikrovlny?
Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny o frekvencích 300 MHz až 300 GHz a odpovídající vlnové délce od 1 metru po 1 milimetr. Jsou svým chováním velmi podobné viditelnému světlu. V dnešním moderním světě mají široké využití.
Jak dlouho Ohrivat jidlo v mikrovlnce?
Hlavní zásady ohřevu jídel
Překročení o cca 2-3 minuty ohrožuje konzumovatelnost jídel. delší doba ohřevu některých druhů jídel (bramborová kaše), je proto, aby došlo k odpaření přebytečné vody. také omáčky je nutné ohřívat déle, aby se plně rozpustily krystalky vody, omáčka musí probublat.
Jak Ohrat jidlo v mikrovlnce?
Potraviny o velké hustotě (např. maso, celé brambory) či silnější kousky rozmístěte po obvodu talíře, kde pohltí nejvíce mikrovlnné energie. Naopak choulostivější potraviny dejte do jeho středu. Chcete-li zkrátit dobu ohřevu jídla, překryjte talíř potravinovou fólií (určenou do mikrovlnné trouby).
Jak ohřívat příkrmy v mikrovlnce?
Použijte pouze tolik příkrmu, kolik předpokládáte, že Vaše miminko sní a ohřejte tuto porci ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.
- Po ohřátí obsah skleničky, kelímku nebo misky dobře promíchejte plastovou lžicí a zkontrolujte teplotu.
- Nepoužívejte zbytky, které jste již jednou ohřívali.
Co je to magnetron?
Magnetron je speciální elektronka, sloužící jako generátor mikrovlnného záření, konstruovaná s důrazem na výkon a účinnost. V mikrovlnné troubě je to energetický zdroj, pomocí něhož jsou generovány elektromagnetické vlny, zahřívající potraviny. Od druhé světové války je magnetron používán u některých druhů radarů.