Jak se v těle tváří oslabená ‚slezina‘
Co škodí slezině?
Slezina nemá ráda vlhko, které se tvoří nadměrnou konzumací mléčných výrobků a sladkostí. Výjimku představuje máslo, které nezahleňuje, podporuje čchi a na rozdíl od margarínů je plnohodnotnou potravinou. Stravujte se s požitkem.
Jak se Vysetri slezina?
Pohmatové vyšetření se provádí následovně: pacient je na zádech a lékař začne vyšetření ve spodní části břicha. Následně pokračuje do prostoru levého horního kvadrantu. Slezina se při dýchání pohybuje, proto je pacient lékařem vyzván k nádechu. Zvětšenou slezinu je lékař tedy schopen prsty rozeznat.
Jak lecit Zvetsenou slezinu?
Pokud už je slezina zvětšená, je třeba pátrat po onemocnění, které její růst vyvolalo, a to léčit. Při infekci ji do normální velikosti může navrátit nasazení antivirotik nebo antibiotik, dle původce zánětu. Někdy ale jen léky nestačí a je třeba slezinu chirurgicky odstranit.
Jak na oslabenou slezinu?
Vyhněte se všemu, co Slezinu nesnáší a co ji oslabuje: Nesnáší nepravidelnost a to nejen v jídle, ale v celém životě. Měli bychom pravidelně (ve stejné časy) vstávat, jíst, pracovat, cvičit a chodit spát.
Jak poznat poraneni sleziny?
Klinicky se projevuje poranění sleziny bolestí levého nadbřišku s nastupujícími příznaky hypovolemického hemoragického šoku- tachykardií, poklesem krevního tlaku, progresívní tachykardií, bledou a zpocenou pokožkou.
Jak si detoxikovat slezinu?
Mechanické očisty sleziny se provádějí nejčastěji za pomoci lázeňských minerálních vod, a to z karlovarské pánve. Mnohem podstatnější a také snadněji dostupné jsou však očisty žaludku, které slouží k jeho odhlenění. Jogíni si rádi po ranním probuzení vyvolávají dávivý reflex, který ze žaludku vypudí přebytečný hlen.
Jak posílit slinivku a slezinu?
Právě na podzim je potřeba posílit funkci sleziny a slinivky břišní, neboť oba orgány jsou v tomto období nejzatíženější. Slezině prospívá nasládlá chuť, mírně kořeněná jídla jako dýňová polévka, červená řepa, kořenová zelenina. Velmi prospěšné jsou hlavně polévky a různé varianty rizot.
Jak vyživit slezinu?
Další potraviny, podporující prvek země a slezinu, jsou sladké brambory, kořenová zelena (mrkev, pastinák a bílá řepa), špenát, zelené fazole, cukety, okurky, zelený salát, fazole mungo, oves, hrách, cizrna, kaštany, brambory, rýže, vepřové a jehněčí maso.