Vitamíny z ředkviček Ředkvičky jsou bohaté na vlákninu. Dále obsahují vitamín C, velké množství kyseliny listové či selen. Ředkvička také obsahuje draslík, vápník, síru, karoten, kyselinu nikotinovou a vitamín B. Ředkvičky produkují i zdraví prospěšné hořčičné oleje.
Proč mám chuť na ředkvičky?
Ředkvička má ale dvojí „tvář“, hodnou a zlou, a to kvůli takzvanému glukofinolátu. Právě ten a jeho štěpné produkty vyvolávají štiplavost v ústech a případně hořkou chuť.
Jaké vitamíny obsahují ředkvičky?
Všechny obsahují vitaminy C, B1, B2, B6, beta-karoten, železo, vápník, síru, fosfor, hořčík, draslík, měď a další bioaktivní látky. Mimo jiné hořčičné oleje, které způsobují palčivou chuť. Zároveň však ředí hleny a usnadňují odkašlávání, proto ředkvičky prospívají při nachlazení, ale taky astmatikům či kuřákům.
Jak chutna Redkvicka?
Dužnina bílá, u červených ředkviček někdy s nádechem do růžova, u starších kusů se skelným nádechem. Chuť ředkvičky je pálivá, někdy vodová – závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace. Prodává se na tržištích na jaře a na podzim ve svazečcích, někdy též loupaná.
Proč jíst ředkvičky?
Ředkvičky obsahují vitamíny C, A, B a K, dále kyselinu listovou a minerální látky jako jsou draslík, zinek a fosfor. Podle sborníku nutričních hodnot The Composition of Foods je ve 100 gramech ředkviček 17 mg vitamínu C, 180 mg draslíku a 50 mg fosforu.
Co s ředkvičkami?
Ředkvičky patří do skupiny brukvovité zeleniny a bývají prvním poslem mezi křehkou jarní zeleninou. Syrové mají příjemně štiplavou chuť, při tepelné úpravě ji ztrácejí a jsou lehce nasládlé. Ředkvičky jsou báječné jen samotné jako čerstvá svačinka, ale hodí se i do salátů, nakrájené na chleba nebo do pomazánek.
Kolik váží 1 ředkvička?
Ředkvičky s natí, svazek (cca 150g) | Košík.cz.
Co obsahuje kedluben?
Kedlubny obsahují velké množství vitamínu C a cenný selen, takže zejména první jarní plody pomáhají zvyšovat imunitu organismu. Kedlubnové listy většinou končí v koši, což je ovšem škoda, protože obsahují mnohem více vitamínu C, vápníku, draslíku a železa než samotná bulva.
Jak konzumovat bílou ředkev?
Stačí, když si ji nastrouháte a ochutíte sójovou omáčkou, nebo jen nakrájíte na kolečka a pokapete olivovým olejem. Jíst ji můžete ke chlebu s máslem, ale i k vařeným jídlům, jako přílohu. Také si ji můžete uvařit, upéct, usmažit – vše závisí na vaší fantazii.
Jak pěstovat ředkvičky?
Ředkvičky jsou na půdní poměry nenáročné, stačí jim lehčí záhřevné půdy, dostatečně zásobené živinami. Před výsevem je žádoucí provést prokypření a přidat kompost, který půdu zlehčuje a díky vysokému obsahu užitečných mikroorganismů pomáhá jejímu zahřívání.
Jak pripravit ředkev?
Ředkev omyjeme, osušíme a pak i se slupkou nastrouháme na tenké plátky – jako na okurkový salát. Promícháme v míse se solí, olejem a kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 30- 45 minut.
Jak uchovat bílou ředkev?
Různé metody skladování
Mezi základní patří mrazení a uchovávání v bedničkách a přepravkách ve sklepě.
Proč nedělají ředkvičky bulvy?
Ředkvičky jsou tzv.
Některé odrůdy v době, kdy je den delší (v létě), netvoří bulvičku, ale rychle vyhánějí do květu. To může být způsobeno např. pozdním výsevem ranných odrůd. Vybíhání podporuje také sucho, chudá půda a opožděná sklizeň.
Co obsahuje cibule?
Cibule je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, draslík a selen. Obsah sacharidů se liší v závislosti na odrůdě: jemnější odrůdy cibule obsahují více cukru. Kromě toho obsahuje cibule éterické oleje a sirné sloučeniny (sulfidy), které se řadí mezi sekundární metabolity rostlin.