Červená řepa sterilovaná je tvořena především sacharidy a vlákninou. Najdeme v ní minerální látky draslík a zinek, a vitamíny skupiny B a vitamín C. Zastoupen je tu i betanin. Červená řepa je známá svými močopudnými účinky, a umí tak odvést přebytečnou sůl z našeho těla.
Nutriční hodnoty zavařované červené řepy na 100 g jsou: 55,57 kcal, 1,6 g bílkovin, 10,6 g sacharidů, 0,17 g tuků, 2,8 g vlákniny, 16 mg vápníku, dále obsahuje sodík, draslík, hořčík, křemík a vitamíny C, B a jiné.
Jaké vitamíny má červená řepa?
Červená řepa má tak širokou škálu zdravotních přínosů, protože je zdrojem vitamínů, minerálů a organických sloučenin např. karotenoidy, lutein, zeaxantin, glycin, betain, dietní vlákninu, vitamin A, B1, B2, B3, B6,B9, C, K, hořčík, železo, draslík, měď a fosfor. Je také zdrojem prospěšných flavonoidů – antokyanů.
Jak je zdravá cervena řepa?
Je to zelenina velmi hodnotná – ve 100 g bulvy červené řepy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a další.
Proč je zdravá červená řepa?
Řepa je bohatá na vitamin C (posiluje imunitu), vlákninu a nezbytné minerály jako je draslík (zásadní pro zdravé nervy a funkce svalů), mangan (dobrý pro vaše kosti, játra, ledviny a slinivku břišní), vápník, železo.
Co léčí červená řepa?
Zlepšuje krvetvorbu, léčí anémii. Regeneruje cévy, zlepšuje jejich pružnost a pevnost, zlepšuje krevní oběh, snižuje cholesterol a je vhodná při veškerých kardiovaskulárních onemocněních jako je srdeční ischémie, vysoký tlak, křečové žíly, hemoroidy, arterioskleróza.
Co obsahuje šťáva z červené řepy?
Kromě draslíku vám šťáva z červené řepy dodá i tyto minerály:
Jak dlouho pít šťávu z červené řepy?
Užívání šťávy z červené řepy
- preventivně se doporučuje 1 – 2 sklenice za týden.
- v případě onemocnění je vhodné požívání 1 sklenice denně
- šťávu z červené řepy se doporučuje pít dlouhodobě
Jak zavařit řepu?
Postup přípravy
- Řepu očistíme a vaříme ve vodě dle velikosti řepy asi 2-3 hodiny (do změknutí).
- Svaříme taktéž nálev a necháme ho zchladnout.
- Po uvaření a vychladnutí řepu oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Řepu dáváme do sklenic, zalijeme studeným nálevem, přidáme 5 zrnek fenyklu a kousek křenu.
Kolik vazi cervena řepa?
Hodnoty uvedené v tabulce jsou pro 100 g potraviny. Červená řepa obsahuje malé množství vitamínu C a B, za to je velmi bohatá na bílkoviny, vlákninu, draslík, zinek a důležitou látku pektin.
červená řepa.
Energetická hodnota 51 kcal | |
---|---|
Bílkoviny 2 g | Sacharidy 10 g |
Tuky 0,19 g | Vláknina 3 g |
Proč jíst řepu?
Červená řepa je tělu přínosná, často se používá během redukčních diet a pozitivně ovlivňuje například vysoký krevní tlak, onemocnění srdce, a dokonce zlepšuje výdrž i výkon během cvičení. Vysoký obsah minerálů, vitamínů a vlákniny dělají z červené řepy ideální zeleninu pro zdravý jídelníček.
Jak nejlépe konzumovat červenou řepu?
Červená řepa se dá jíst i syrová a v tomto stavu je převelice chutná. Stačí ji třeba jen nakrájet na velmi jemné plátky, posypat trochou soli a kmínu, zakápnout citronovou šťávou a můžete se do ní pustit. Stejně tak můžeme použít spiralizér a nakrouhat si z bulev krásně červené zeleninové špagety.
Jak konzumovat řepu?
Řepné bulvy vaříme zásadně vcelku; nejprve osolenou vodu přivedeme do varu a pak do ní vkládáme dobře umyté neoloupané bulvy i s kořenem. Vaříme pomalu minimálně hodinu. Po uvaření vodu scedíme a bulvy oloupeme a nastrouháme nebo krájíme do salátu. Bulvy lze také upéci na plechu a pak oloupat.
Co připravit z červené řepy?
Vyzkoušejte nové hřejivé recepty z červené řepy a obarvěte si zimu načerveno 🙂
- Maso. Rychlý boršč s mletým hovězím masem.
- Maso.
- Krémová polévka z pečené červené řepy.
- Řepná krémová polévka s pomerančem.
- Maso.
- S Klárou v kuchyni: Polská polévka botwinka z mladé červené řepy.
- Vegetariánský boršč
- Řepová polévka s mozzarellou.
Co se dělá z řepy?
Od řepy ke Korunnímu cukru
Cukr se vyrábí z domácí cukrové řepy. Po sklizni na podzim se dopraví řepa z pole na zpracování do cukrovarů firmy AGRANA (viz obrázek). Po očištění a rozdrcení se cukr extrahuje z řízků. Výsledná šťáva se zahustí a následně nechá krystalizovat.
Jak využít cukrovou řepu?
Cukrovka je především pěstována jako surovina na výrobu cukru. V poslední době se intenzivně rozvíjí její využití k výrobě lihu (palivového). Z jednoho hektaru pěstované cukrové řepy lze vyrobit 7 000–7 500 litrů bioetanolu.