Za zažívací potíže si často můžeme sami – vše o zdraví

Za zažívací potíže si často můžeme sami – vše o zdraví

Každý má příležitostné zažívací symptomy, jako je žaludeční nevolnost, nadýmání, plynatost, pálení žáhy, zácpa nebo průjem. Pokud se však tyto příznaky objevují často, mohou způsobit vážné narušení vašeho života. Naštěstí mohou mít změny stravovacích návyků a životního stylu pozitivní vliv na naše zdraví střev.

Občasné zažívací problémy jsou častou stížností a existuje několik možných příčin, od stravy po stres. Příznaky často ustupují samy od sebe, ale některé jednoduché opravné doplňky stravy mohou nepohodlí zmírnit.

Léky nebo nesnášenlivost potravin mohou také způsobit pravidelné zažívací potíže. Domácí léky mohou pomoci zlepšit trávení v krátkodobém horizontu. Trvalé zlepšování může vyžadovat výraznější změny ve stravě nebo životním stylu.

Tělesnému trávení může také pomoci pomalé stravování a relaxace před jídlem a po jídle.

Konzumace více vlákniny, probiotik a vyhýbání se určitým produktům, jako jsou zpracované potraviny, může vést k trvalejší úlevě od příznaků zažívacích potíží.

PROBIOTIKA

Probiotika jsou prospěšné bakterie a kvasinky, které mohou zlepšit zdraví trávicího ústrojí, pokud jsou užívány jako doplňky stravy. Tyto zdravé bakterie pomáhají při trávení tím, že štěpí nestravitelná vlákna, která mohou jinak způsobit plynatost a nadýmání. Kromě toho mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu.

Probiotika se nacházejí ve fermentovaných potravinách, jako jsou kysané zelí, kimchi a miso, a také v jogurtech, které mají živé a aktivní kultury.

Jsou také k dispozici ve formě tobolek. Dobrý obecný probiotický doplněk bude obsahovat směs kmenů včetně Lactobacillus a Bifidobacterium.

VLÁKNINA

Je všeobecně známo, že vláknina je prospěšná pro dobré trávení. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a pomáhá přidávat objem do stolice. Nerozpustná vláknina funguje jako obří zubní kartáček, který navíc pomáhá trávicímu traktu udržet vše v pohybu. 

Rozpustná vláknina se nachází v ovesných otrubách, luštěninách, ořechách a semenech, zatímco zelenina, celá zrna a pšeničné otruby jsou dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny. Strava s vysokým obsahem vlákniny byla spojena se sníženým rizikem zažívacích podmínek, včetně vředů, refluxu, hemeroidů a divertikulitidy.

Prebiotika jsou dalším typem vlákniny, které živí vaše zdravé střevní bakterie. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem této vlákniny snižuje riziko zánětlivých střev. Prebiotika se vyskytují v mnoha druzích ovoce, zeleniny a zrn. 

MÁTOVÝ OLEJ

Máta peprná je jednou z nejklasičtějších vůní všech dob. Ale tato neuvěřitelně opojná vůně má více účinků než jen pro smyslové potěšení – ve skutečnosti je máta velmi zdravá rostlina s více možnostmi, než si dokážete představit.

Peppermintový olej lze zakoupit jako kadidlo, které vám dodá příjemnou vůni do vašeho domova nebo kanceláře, nebo ho lze zakoupit jako olej pro potravinářské účely. I když si možná nebudete myslet, že byste do mnoha potravin přidali pepermintový olej, možná svůj názor budete chtít přehodnotit.

Olej z máty peprné je jedním z nejvíce doporučovaných přírodních způsobů léčby symptomů IBS (syndrom dráždivého tračníku), jako je špatné trávení, plynatost, nadýmání, bolest a nepravidelné zažívání. Máta peprná navíc potlačuje stres, což přirozeně snižuje symptomy IBS.

IBS způsobuje zmatek ve střevech během stresu, protože nervový systém a trávicí systém vzájemně zaměnitelně spolupracují. Bylo zjištěno, že dokonce jen „šňupání“ máty peprné máty napomáhá příznakům, ale požití oleje nebo kapslí oleje může pomoci mnohem efektivněji. Peppermintový čaj je další populární možností, i když není tak silný jako samotný olej.

Jen nepatrná kapka oleje v horké vodě s citronem a zázvorem je silnou přírodní terapií pro narušené trávení.

Peppermintový olej spolu s kmínem, fenyklem a pelyňkovým olejem byly shledány třikrát účinnější než populární léky používaná k léčbě poruchy zvané dyspepsie.

Olej máty peprné působí tak, že omezuje křeče, žaludeční kyselinu a zmírňuje bolesti spojené se špatným trávením. Před dalším jídlem zkuste vypít trochu vody zředěné kapkou máty peprné.

Nebo se rozhodněte pro horký šálek čaje máty peprné s jídlem, což je ještě účinnější způsob.

Bylo také zjištěno, že olej máty peprné ošetřuje různé stavy včetně: úzkosti, zlepšení mentálního soustředění, nachlazení, bolestí svalů a dokonce i bolestí hlavy.

Ujistěte se, že si koupíte 100% čistý, potravinářský éterický olej, nejlépe organický, pro nejbezpečnější variantu. V seznamu ingrediencí byste měli vyhledat botanický název, který zajistí, že je stoprocentně čistý a odvozený od skutečné máty peprné. Složka (botanický název) by měla být: Mentha piperita.  

Za zažívací potíže si často můžeme sami – vše o zdraví

TRÁVÍCÍ ENZYMY

Enzymy jsou bílkoviny, které vaše tělo produkuje, aby katalyzovaly specifické chemické reakce. Vaše slinivka, žaludek a slinné žlázy uvolňují všechny enzymy, které pomáhají rozkládat jídlo na živiny, které vaše tělo dokáže absorbovat. Enzymy také chrání vaše střevo tím, že odbourávají zánětlivé sloučeniny, jako jsou lektiny, které přispívají k prosakování střev.

Různé enzymy pracují na trávení různých sloučenin ve vaší stravě, jako jsou aminokyseliny nebo cukry. Například enzym laktáza je nutný pro trávení laktózových cukrů. Protože většina dospělých již neprodukuje laktázu, mnoho lidí nemůže mléčné výrobky trávit.

Trávicí enzymy jsou nezbytné pro rozklad potravin, které jíte, na surové stavební bloky, které podporují vaše tělo. Zácpa, malabsorpce nebo potíže s přechodem na novou stravu mohou být příznaky nedostatečných enzymů.

Enzymatické doplňky mohou být seskupeny do tří kategorií podle jejich zdroje: živočišné, rostlinné nebo z hub. Fungální enzymy jsou silnou, dostupnou a širokospektrální variantou. Protože jsou tyto enzymy získávány z hub, mohou mít nepříznivé účinky na lidi s extrémní citlivostí na houby.

  • Enzymy získané ze zvířat (obvykle pankreatické produkty z prasat) jsou širokospektrální, silné a nejvíce podobné našim vlastním enzymům, ale mají sklon být dražší a méně stabilní při skladování a mohou být obtížné pro lidi s citlivějším imunitním systémem.
  • Konečně, rostlinné enzymy, jako je bromelain nebo papain, mají tendenci být omezenější a méně účinné, ale jsou dostupné a stabilní při skladování.
  • Trávicí enzymy jsou mocným nástrojem pro okamžité zmírnění problémů, ale nakonec řešení pochází z identifikace zdrojů zánětu a stresu. 
  • Betain

Betain je přirozeně se vyskytující aminokyselinová sloučenina známá také jako trimethylglycin nebo TMG.

Betain je neesenciální živina, která se vyskytuje v mnoha zdrojích potravy, včetně cukrové řepy, pšeničných otrub, žitného zrna, špenátu, quinoi, hnědé rýže, sladkých brambor, krůtího prsa, hovězího, telecího masa a některých mořských plodů, jako jsou krevety. Původně byl objeven v řepě, odkud je odvozen název betain.

Výhody betainu pro zdraví jsou četné. Důkazy stále více ukazují, že betain je rozhodující živinou při ochraně a zlepšování funkce vnitřních orgánů a zlepšování metrik vaskulárního rizika. Může také pomoci s trávicí funkcí, zdravím srdce, funkcí jater a detoxikací, ztrátou tuku a zlepšením svalové hmoty.

Aby bylo možné trávit jídlo, musí mít váš žaludek dostatečnou hladinu kyseliny.

Bez dostatečného množství kyselin se jídlo, které jíte, nebude úplně rozkládat, což znamená, že nebudete schopni absorbovat všechny živiny poskytované vaší potravou.

V důsledku toho může nedostatečná hladina kyseliny vést k nutričním nedostatkům, které mohou zase vést ke zvýšenému riziku vzniku řady zdravotních a hormonálních problémů. 

Kyselina, která v trávicím procesu nese největší pracovní zátěž, je kyselina chlorovodíková nebo HCl. Bez dostatečného množství HCl v žaludku budete trpět zažívací dysfunkcí. Naštěstí existuje sloučenina betainu, která se často používá k podpoře tohoto zažívacího problému.

Betain hydrochlorid je sloučenina, která se skládá z betainu a hydrochloridu a přirozeně se vyskytuje v řepě. Nejoblíbenějším složením betainových doplňků je betainový HCl.

Když je betaine HC1 (hydrochlorid) užíván jako doplněk k trávení, podporuje tvorbu další kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což napomáhá trávení. Pomáhá při vstřebávání B12, vápníku, železa a bílkovin.

Předpokládá se také, že zabrání nadměrné produkci plísní a bakterií tím, že zajistí, že budete mít dostatečné množství kyseliny, abyste je zabili. Lidé, kteří trpí kandidou (přerůstáním kvasinek), mají často nízkou hladinu žaludeční kyseliny.

Nejrozsáhlejším zkoumaným přínosem betainu pro zdraví je jeho kardiovaskulární účinek. Primární způsob, jakým může betain chránit zdraví srdce, je snížení hladiny aminokyseliny homocysteinu v krevním řečišti.

Dělá to tím, že spojuje molekulu homocysteinu s jednou ze svých methylových skupin; to ji zase promění v neškodnou látku zvanou methionin.

Zvýšené hladiny homocysteinu v krvi mohou ucpat tepny vytvořením arteriálního plaku, což může přispět ke kardiovaskulárním zdravotním problémům.  

Betain může také podporovat zdravou funkci jater a detoxikaci jater. Existuje mnoho příčin, které mohou mít za následek nadměrné hromadění mastných kyselin v játrech.

Zajímavé:  SÚKL: Revize úhrad může uspořit téměř 9 miliard korun – vše o zdraví

Betain může pomoci rozkládat mastné kyseliny v játrech, a také se ukázalo, že pomáhá lidem při zotavování se z poškození jater.

Navíc existují důkazy, které naznačují, že betain může chránit játra před hepatotoxiny, jako je chlorid uhličitý a ethanol.  

  1. MAHÓNIE CESMÍNOLISTÁ
  2. Kořen a kořenový kmen (oddenek) mahónie cesmínolisté se používají k výrobě léků.
  3. Mahónie cesmínolisté se používá na žaludeční vředy, gastroezofageální refluxní chorobu (GERD), žaludeční nevolnost, jako hořké tonikum, k léčbě infekcí a k čištění střev. 
  4. Mahónie cesmínolisté se také aplikuje na kůži pro kožní onemocnění zvané psoriáza a jako dezinfekční prostředek.
  5. Chemikálie v této rostlině mohou pomáhat v boji proti bakteriálním a plísňovým infekcím.
  6. KELP

Jako doplněk se řasa kelp používá jako přírodní zdroj jódu. Kelp může zlepšit smyslové receptory. Může také podporovat zdravé nehty a krevní cévy, napomáhá trávení a odstraňuje zácpu. Může také snížit vypadávání vlasů a pomoci s regulací hmotnosti. Kelp může léčit gastrointestinální vředy. Tvrdí se také, že snižuje riziko rakoviny prsu.

LNĚNÉ SEMÍNKO

Většina odborníků na výživu doporučuje mleté ​​celé lněné semínko, protože základní forma se snáze tráví. Celé lněné semínko může projít střevem nestrávené, což znamená, že nezískáte všechny výhody, které má mleté semínko.

Přínosy lněného semínka pro zdraví pramení ze skutečnosti, že má vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin a také fytochemikálie zvané lignany. Jedna polévková lžíce (7 gramů) mletého ​​lněného semínka obsahuje 2 gramy polynenasycených mastných kyselin (včetně omega 3), 2 gramy vlákniny a 37 kalorií. 

Lněné semínko se běžně používá ke zlepšení zdraví trávicího ústrojí nebo ke zmírnění zácpy. Lněné semínko může také pomoci snížit celkovou hladinu cholesterolu v krvi a hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou, což může pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Tipy pro zařazení lněného semínka do vaší stravy:

  • Přidejte lžíci mleté ​​lněné semínka do své teplé nebo studené cereálie.
  • Při výrobě sendviče přidejte lžičku mletého ​​lněného semínka na majonézu nebo hořčici.
  • Lžíci lněného semínka smíchejte do kelímku s jogurtem.
  • Lněné semínko použijte na sušenky, vdolky a jiné pečivo.

Pro ideální stravitelnost nechte lněné semínko odmočit v čisté vodě (nejlépe přes noc) a pak jej konzumujte. Takto získáte maximální množství živin i benefitů.

Stejně jako jiné zdroje vlákniny by se lněná semena měla užívat se spoustou vody nebo jiných tekutin. Lněné semínko by nemělo být užíváno současně s perorálními léky. 

EXTRAKT Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Pampeliška se tradičně používá ke stimulaci funkce jater, ledvin a žlučníku. Pampeliška se používá k úlevě od zácpy, pro lepší trávení, proti zánětu a pro odstraňování vody z těla. Pampeliška je také bohatá na mikroživiny, jako je draslík, vápník a vitamíny A a C.

Pampeliškový extrakt můžete užívat před jídlem, protože stimuluje chuť k jídlu a trávení. Hořčiny v pampelišce aktivují chuťové buňky a stimulují produkci enzymů a tok žluči. To podporuje trávení a lepší vstřebávání živin.

Pampeliškový kořen může uvolnit plynatost a špatné trávení v důsledku přetížených jater. V čínské medicíně je kořen pampelišky používán jako tonikum. Žluč je nezbytná pro trávicí proces a pro vstřebávání tuků a vitamínů rozpustných v tucích.

Pití kořenového čaje pampelišky má také mírné projímavé účinky.

Kořen pampelišky má dlouhou historii použití ke zlepšení schopnosti jater detoxikovat. Mnoho odpadních produktů je vylučováno z těla žlučí a jak jsme již zmínili, kořen pampelišky může stimulovat tok žluči. Jako čistič krve nebo detoxikátor může kořen pampelišky pomáhat při léčbě zánětlivých stavů, jako je ekzém, akné a artritida. 

KURKUMIN

Extrakt z kurkumy (kurkumin) se používá k léčbě stavů, včetně nachlazení, zažívacích potíží a infekcí. Kurkumin je protizánětlivá sloučenina, kterou obsahuje kořen kurkumy.

Kurkuma přitahuje pozornost pro svůj potenciál ke zmírnění symptomů IBS. IBS je běžná porucha zažívacího systému, která způsobuje příznaky, jako jsou křeče v žaludku, průjem a zácpa.

Příčina IBS není známa a v současné době nejsou k dispozici žádné léky. Příznaky IBS jsou obvykle zvládány pomocí různých pomocných léků a změnou životního stylu, která zahrnuje také změny ve stravě.

Zahrnutí kurkumy do stravy je vhodné ke zvládnutí symptomů IBS. 

  • Za zažívací potíže si často můžeme sami – vše o zdraví
  • EXTRAKT Z GRAPEFRUITOVÝCH SEMÍNEK
  • Extrakt z grapefruitových jadérek má několik výhod pro zdraví, pokud je užíván jako doplněk.

Extrakt obsahuje silné antimikrobiální látky. Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje silné sloučeniny, které mohou usmrtit více než 60 druhů bakterií a kvasinek a může být dokonce stejně účinný jako některá běžně předepisovaná lokální antimykotika a antibakteriální léčiva, jako je nystatin.

Extrakt ničí bakterie tím, že rozkládá jejich vnější membrány, což způsobí jejich prasknutí po pouhých 15 minutách expozice extraktu. Zabíjí také kvasinkové buňky způsobením apoptózy, což je proces, při kterém se buňky samy ničí.

Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje mnoho silných antioxidantů, které mohou chránit vaše tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. Oxidační poškození bylo spojeno s mnoha chronickými nemocemi, včetně srdečních chorob a cukrovkou.

Grapefruitový extrakt je bohatý na éterické oleje, vitamín E, flavonoidy a polyfenoly – všechny tyto látky působí ve vašem těle jako antioxidanty. Ve velmi vysokých koncentracích se v semenech grapefruitu nachází polyfenol naringin. Ve skutečnosti dává grapefruitu jeho hořkou chuť. Naringin má silné antioxidační schopnosti a bylo zjištěno, že chrání tkáně před radiačním poškozením.

Extrakt z grapefruitových jadérek může chránit žaludek před poškozením způsobeným alkoholem a stresem. Pravděpodobně také chrání sliznici žaludku před vředy a jinými lézemi zvýšením průtoku krve do oblasti a prevencí poškození způsobeného volnými radikály.

Tento extrakt je také schopen zabíjet bakterii H. pylori, která je považována za jednu z hlavních příčin zánětu žaludku a vředů. Předpokládá se, že antioxidanty a antimikrobiální sloučeniny v semenech grapefruitu mohou vašemu tělu také pomoci odvrátit infekční bakterie rostoucí ve vašem močovém traktu.

Vysoký cholesterol, obezita a cukrovka jsou některé z hlavních rizikových faktorů srdečních chorob, kdy extrakty z grapefruitových jadérek mohou tyto rizikové faktory zlepšit, a tak snížit šance na rozvoj srdečních chorob.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Nepříjemné zažívací obtíže zažene účinná prevence

Jedním z hlavních spouštěčů zažívacích potíží bývá tučné jídlo nebo konzumace ve spěchu. Foto: Profimedia.cz

Co se týče zažívání, ve valné většině případů si za problémy můžeme sami. Mnozí z nás totiž nedodržují pravidelný stravovací režim. Jíme nedostatečně, často ve spěchu, zdravá jídla mnohdy nahrazují kaloričtější pokrmy.

To vše způsobuje nedostatečnou produkci trávicích enzymů, které mají na starosti důkladné zpracování potravy. Při jídle naše tělo uvolňuje 22 typů těchto enzymů, a to ze slinné žlázy, žaludku a tenkého střeva.

Každý z enzymů má pak na starost trávení určitých složek potravy, některé rozkládají sacharidy, jiné zase tuky nebo bílkoviny, uvádí server Fox News. Rozložením na jednodušší látky pomáhají enzymy našemu ústrojí správně trávit a vstřebávat z potravy potřebné živiny. Jakmile je daný proces jakkoli narušen, dochází k menším či větším potížím.

S přibývajícím věkem navíc klesá produkce uvedených enzymů, a tak mohou být potíže častější. Je proto vhodné se vyvarovat zbytečných spouštěčů.

Dostatek přijímané vlákniny je vhodný nejen pro celkové zdraví, ale hlavně pro poklidné a bezproblémové trávení.

Vedle funkce důkladného pomocníka při trávení nezdravých a často konzumovaných pokrmů je vláknina také dobrou prevencí proti diabetu, ischemické chorobě srdeční, pomáhá také při hemeroidech a dalších onemocněních.

Podle průzkumů lidé průměrně konzumují 10 – 15 gramů vlákniny, což je zhruba polovina doporučené denní dávky. Zvýšit denní přísun přitom není nic tak složitého. Na snídani si vyberte nějaké obiloviny, běžné bílé pečivo nahraďte celozrnným, zařaďte do jídelníčku ořechy.

Žvýkání je podle odborníků nejdůležitější částí trávení, mnoho z nás tomu ale potřebnou pozornost nevěnuje. Nejenže tato činnost dostatečně rozmělní a rozdělí jídlo, aktivuje také slinné žlázy, žaludek a tenké střevo k uvolnění již zmíněných enzymů.

Se žvýkáním jde ruku v ruce také přiměřené množství jídla. Trávicí enzymy jsou schopny rozložit určité množství potravy, při nadmíře je tělo nuceno produkovat více kyselin, které trávení sice pomohou, ale často mají za následek nepříjemné pálení žáhy.

Zajímavé:  Máte potíže s pohybem? Myslete na kurkumu! – vše o zdraví

Kromě vhodného stravování je účinnou prevencí zažívacích problémů i pravidelné cvičení. Tělesná aktivita je účinná nejen jako boj proti obezitě, ale pomáhá předcházet bolestem břicha, průjmům či příznakům syndromu dráždivého tračníku.

I nadměrný stres není přítelem trávení. Zpomaluje totiž jeho celkový průběh, což má za následek nejen pálení žáhy, ale i nadýmání nebo zácpu.

Antacida bývají nejrychlejším pomocníkem například při pálení žáhy nebo překyselení žaludku.

Pozor ale na jejich časté použití. Nadmíra těchto přípravků může žaludek podráždit či poškodit, vedle snížené účinnosti léků pak navíc hrozí i zvýšená citlivost na různé bakteriální infekce.

V případě, že jíte zdravě, dodržujete pitný i cvičební režim, a přesto vás nadměrně trápí zažívací potíže bez jakéhokoli závažnějšího důvodu, je vhodné navštívit lékaře. Může se totiž jednat o projevy závažnějšího onemocnění.

Hlavní zprávy

Bolest břicha – Mojezdraví.cz

V nejhorších případech může jít i o příznaky rakoviny jater, slinivky nebo žaludku. V případě úrazu nebo nějakého akutního problému může jít i o krvácení do břicha. Životu nebezpečný je také zánět pobřišnice, takzvaná perinotitida.

Příznaky bolesti břicha

Protože má bolest břicha mnoho příčin, může mít i mnoho příznaků. Pro zánět močového měchýře je charakteristická pálivá až svědivá bolest v podbřišku, u menstruačních bolestí jsou to spíše křeče. Bolesti v podbřišku také mohou signalizovat gynekologický zánět.

Zánět slepého střeva je charakteristický bodavou bolestí na dolní prvé straně břicha. Krvácení do břicha poznáte tak, že břicho je na pohmat tvrdé.

Nejběžnějším důvodem jsou však zažívací potíže buď po požití špatného jídla, nebo virového původu. Ty poznáte podle toho, že jsou doprovázeny zvracením a průjmem.

Dalším hodně častým důvodem bolesti břicha je nadýmání. Provází ho pocit tvrdého břicha a až křečovité bolesti v případě, že plyny nemohou odejít přirozenou cestou ven. Bolest břicha způsobuje i dlouhodobá zácpa.

Pokud vás bolí v pravém nadbřišku, mohou to být žlučníkové kameny, zánět žlučníku, dvanácterníkový vřed či játra. Bolesti bývají také velmi intenzivní, někdy záchvatovité, vždy podle intenzity onemocnění. Je nutná diagnostika a léčba u lékaře, i když jsou bolesti jen občasné.

Dlouhodobá bolest břicha spojená s průjmem může signalizovat Crohnovu chorobu nebo celiakii.

Léčba bolesti břicha

Léčba samozřejmě závisí na příčině nemoci. A tu by měl určit lékař. Sami lečte jen běžné onemocnění jako slabší střevní viróza.

Léky

Na průjem pomáhá černé uhlí nebo například Smecta. Proti nadýmání například Espumisan.

Bylinky

Na bolesti břicha je účinný čaj z fenyklu a anýzu, také odvar z kmínu, zejména při nadýmání. Proti bolestem žaludku a žlučníku existují speciální čajové směsi, které koupíte v lékárně.

Homeopatika

Homeopatické léky na bolesti břicha jsou vhodné, jen pokud je bolest vyvolána stresem nebo špatným trávením. Při vážnějším onemocnění vždy navštivte lékaře.  Pomáhá například China D6 při bolesti břicha po zvracení a průjmu, pocení, závrati, po operaci nebo porodu. Dále pomůže Lycopodium D12 při bolestech ze špatného trávení a při poruchách funkce jater.

Při bolestech břicha z přetěžování a silných emocionálních zážitků, po nemoci a při nechutenství pomůže Acidum phosphoricum D12.

Belladonna pomůže při křečích v trávicím ústrojí a horečnaté infekci.

Domácí léčba a babské rady

Na bolest břicha mohou pomoci teplé nebo studené obklady, ale je nutné znát příčinu bolesti. Při zánětu slepého střeva jako první pomoc před cestou do nemocnice pomůže studený obklad, na nadýmání a při menstruačních bolestech je dobrý obklad naopak teplý.

Vyšetření

Lékař břicho vyšetří nejprve pohmatem a pak může použít jiné zobrazovací metody. Například ultrazvuk nebo CT. Při zánětech žaludku se používá gastroskopie (při znecitlivění trávicího ústrojí se pusou spustí sonda do žaludku) a při nemocech střev kolonoskopie (zavedení tenké hadičky s kamerou do konečníku).

IndividuálníZáleží na příčině

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

V těhotenství

Mírné bolesti a tvrdnutí břicha nejsou v těhotenství nic výjimečného. Měli byste je ale vždy konzultovat s lékařem. Silné a nárazovité křeče v břiše – kontrakce – ohlašují blížící se porod.

Možné komplikace

Bolest břicha může být naprosto banální obtíž, která za pár hodin odezní a je způsobená například nadýmáním. Může se ale jednat i o nejvážnější nemoci, rakovinu žaludku, jater, tlustého střeva, slinivky a dalších vnitřních orgánů. Proto bolest břicha nikdy nepodceňujte.

Zdravotní cviky

Pokud vás bolí břicho, měli byste zůstat hlavně v klidu a snažit se určit příčinu. Pouze při bolesti břicha způsobené plynatostí pomůže pohyb a cvičení, zejména dřepy.

Prevence

Prevencí je zdravý životní styl, zejména pravidelná strava bohatá na vlákninu. Některým bolestem břicha se ale vyvarovat nelze.

Kdy jít k lékaři

Lékaře byste měli navštívit vždy, když neznáte příčinu bolesti, i když bolest třeba na chvíli odezní a pak se zase vrací. Bolest břicha nikdy nepodceňujte!

Máte problémy s trávením? Takto si ho dáte do pořádku | Vegmart – rostlinné doplňky pro zdraví

Problémy s trávením nás mohou zasáhnout během nebo po období různých svátků (Vánoce, Velikonoce či rodinné oslavy), kdy přejídání množstvím různých jídel může způsobit krátkodobé nepříjemnosti. Z dlouhodobého hlediska může poškodit naše trávení nezdravý životní stylšpatné stravovací návykyzlozvyky nebo jiné.

V následujícím článku se dozvíte, jak funguje trávicí soustava a jak zlepšit trávení, pokud vás zasáhly zažívací problémy.

Jak funguje trávení? 

Hlavním úkolem, kterou plní naše trávicí soustava je rozkládat jídlo a získávat z něj potřebné živinyTrávení potravin začíná již v ústech, kde zuby rozkoušeme jídlo na menší části a promícháme je se slinami. Sliny nejen usnadňují polykání jídla, ale obsahují také enzymy potřebné pro trávení sacharidů.  

Po spolknutí putuje jídlo jícnem do žaludku, kde je velmi kyselé prostředí, které umožňuje účinné trávení bílkovin.

Ze žaludku pokračuje natrávené jídlo, které se v této fázi označuje již jako chymus, do tenkého střeva.

Zde již probíhá závěrečné trávení všech živin, trávení bílkovin na aminokyseliny, tuků na mastné kyseliny a sacharidů na jednoduché cukry. 

                                                                 Trávicí soustava, zdroj: sk.wikipedia.org

Tenké střevo je také hlavním místem vstřebávání živin, a proto je nejdelší součástí trávicího systému, s délkou přibližně 3 – 5 metrů.

Díky zvrásnění jeho povrchu a přítomnosti mikroskopických záhybů dosahuje jeho celková plocha až 30 m2.

Tato velká plocha je protkána cévami a umožňuje vstřebávání vitamínů, minerálních látek, aminokyselin, mastných kyselin a cukrů do krevního oběhu. 

Nestrávené zbytky, tvořené především vlákninou, pak pokračují dále do tlustého střeva, kde se na nich vyživují naše přátelské střevní bakterie.

Ve formě stolice se už pak vylučuje především směs vody, bakterií, odumřelých buněk střeva, nestráveného jídla a barvivo bilirubin, které vzniká rozkladem hemoglobinu a je zodpovědné za charakteristickou hnědou barvu. 

Problémy s trávením zhoršují vstřebávání živin 

Správné fungování trávicího systému je nezbytným předpokladem pro zdraví celého organismu. Špatné trávení a jeho poruchy mohou totiž zhoršovat vstřebávání a zvyšovat tak riziko nedostatku některých živin, například železa, zinku a vitaminu B12.

Obzvláště vysoké riziko představují průjmy, kdy se nejen snižuje vstřebávání množství živin, ale zároveň organismus vylučuje se stolicí i vysoké množství vody a minerálních látek jako např. sodíku, draslíku a chlóru.  

Mají vitamíny vliv na podporu trávení potravin? 

Na otázku, zda mají vliv vitamíny na trávení, je odpověď jednoznačně ano. Protože vztah esenciálních živin a trávení funguje také v opačném směru.

Nedostatek některých živin může zažívací problémy způsobovat či zhoršovat. Jde například o nedostatek zinku, který může způsobovat průjmy a nedostatek vitamínu D, který zase zhoršuje symptomy zánětlivých onemocnění trávicího traktu. 

Jak trávení souvisí s imunitou?  

Trávení úzce souvisí i s naší imunitou, protože velká část imunitního systému se nachází právě v orgánech trávicího traktu, a to vůbec není náhoda. Náš trávicí trakt je totiž domovem stovek trilionů (milion milionů) mikroorganismů, které s imunitním systémem spolupracují a společně pomáhají udržovat naše zdraví.  

Dobrá komunikace mezi imunitním systémem a přátelskými bakteriemi umožňuje nejen správné trávení, ale také prevenci různých onemocnění, jako je Crohnova choroba nebo rakovina tlustého střeva. Poruchy v této komunikaci či přemnožení škodlivých mikroorganismů mohou vyústit také v autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém napadá vlastní buňky organismu.  

Zajímavé:  Alergická reakce - vše o zdraví

Špatné trávení – nejčastější problémy s trávením a jejich příčiny 

Za normálních podmínek trvá trávení od úst po konečník běžně jeden až dva dny. Když se však vyskytnou problémy s trávením, může se to změnit na mnohem méně (v případě průjmu) či mnohem více času (v případě zácpy).

Mezi poruchy trávení řadíme také nadýmání, plynatost, nevolnost, zvracení, nadměrné říhání, bolest břicha, kručení v břiše či pálení žáhy. Tyto zažívací problémy mohou mít náhlý akutní nebo dlouhodobý, chronický charakter.  

Akutní problémy s trávením mohou být důsledkem i poměrně běžných či svátečních prohřešků, například přejídání, konzumace množství tučných a sladkých svátečních jídel, či nadměrné konzumace alkoholu. Problémy s trávením však mohou být způsobeny i méně závažnou infekcí trávicího traktu (otrava jídlem), které jsou v domácím prostředí ve skutečnosti častější než v restauracích. 

Jak si dát do pořádku špatné trávení v případě průjmu? 

Průjem patří mezi časté zažívací problémy, které mohou být závažné především u dětí a starých lidí.

Při průjmu totiž organismus přichází o velké množství tekutin a zároveň i soli, které je důležité nahradit, jinak hrozí dehydratace.

Pomoci může isotonický sportovní nápoj nebo domácí rehydratační roztok a suplementace 10 -20 mg zinku denně, která může urychlit zastavení průjmu. Po rehydrataci by se měl postupně dostavit hlad a tehdy je vhodné zařadit menší jídla každé 3 – 4 hodiny.  

Pro začátek jsou vhodné lehká jídla na trávení, především na měkko uvařené obiloviny a pečivo. Určitě není vhodné konzumovat mléčné produkty. Ty totiž obsahují mléčný cukr laktózu, kterou neumí dostatečně dobře strávit až 65 % světové populace.  

Většina průjmů sama odezní během jednoho až dvou dnů. Pokud zažívací problémy, související s průjmem, trvají více než 48 hodin nebo máte jeden z vážnějších příznaků (zvýšená teplota, hlen či krev ve stolici, přetrvávající bolesti břicha, symptomy dehydratace), kontaktujte svého lékaře. 

Tip na domácí rehydratační roztok: rozmíchejte 6 čajových lžiček cukru (zarovnaných) s ½ čajové lžičky soli v jednom litru pitné vody bez bublinek. 

Co pomáhá na trávení v případě zácpy? 

Nejdůležitějšími předpoklady, jak urychlit trávení v případě zácpy, jsou dostatečný příjem tekutin, vlákniny a také pohyb. Vláknina je důležitá pro celkové zdraví trávicího systému, ale v případě zácpy se uplatňuje také její mechanická funkce.

Vláknina funguje jako podpora trávení tím, že zadržuje vodu a zvyšuje objem stolice, čímž se stimuluje a usnadňuje vyprazdňování. Existuje mnoho druhů vlákniny, a proto je ideální zařadit široké spektrum zdrojů vlákniny jako např. z celozrnných obilnin, luštěnin, zeleniny a ovoce. 

U někoho se místo průjmu může špatné trávení projevit v podobě zácpy.

Normální frekvence stolice je jednou až třikrát denně, pokud frekvence klesne na méně než tři stolice za týden, hovoříme o zácpě.

 Zácpu mohou doprovázet také další problémy s trávením či jiné problémy, jako bolestivé a náročné vyprazdňování v důsledku tvrdé stolice, nebo pocity nedostatečného vyprázdnění. 

Co způsobuje nadýmání a plynatost? 

Střevní bakterie při své činnosti vytvářejí také plyny, s obsahem vodíku, metanu a dalších látek. U běžného člověka se tak vytváří půl litru až litr plynu denně, což představuje přibližně deset až dvacet „uvolnění“ za den a je to zcela normální.  

Pokud se však tvorba plynu vymkne kontrole, může jít o velmi nepříjemný problém, který je nutno řešit.

Příčin, které způsobují nadýmání a plynatost, může být mnoho a jejich diagnostika vyžaduje specializované vyšetření.

Častou příčinou jsou problémy s trávením některých druhů sacharidů, které se tak dostávají do tlustého střeva, kde se do nich pouštějí bakterie, které produkují plyny.  

Krátkodobě je možné tvorbu plynu kontrolovat omezením příjmu potravin s vysokým obsahem nejproblematičtějších sacharidů, označovaných jako FODMAP (fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy monosacharidy a polyoly, což jsou sacharidy s krátkým řetězcem, které jsou nesnadněji absorbovány ve střevě), nebo vyzkoušet volně prodejné trávicí enzymy na podporu trávení.  

Nejvíce FODMAP sacharidů se nachází v potravinách jako jsou brokolice, luštěniny, pšenice, cibule, česnek, jablka, ovocné džusy a sladidlo sorbitol. Cílem není tyto potraviny zcela vyloučit, jen dočasně snížit jejich příjem a následně je postupně zařazovat do jídelníčku a testovat jejich toleranci.

Tyto potraviny samy o sobě totiž nejsou špatné a skutečným problémem je porucha trávení, kterou je třeba v případě dlouhotrvající plynatosti řešit. 

Chronické problémy s trávením

Chronické problémy s trávením mohou představovat závažnější problém. Pokud se některé zažívací problémy, uvedeny výše, vyskytují dlouhodobě, je důležité je v první řadě konzultovat s lékařem.

Lékař může s pomocí testů a vyšetření vyloučit přítomnost závažných onemocnění jako jsou rakovina, Crohnova choroba, celiakie, žaludeční vředy či infekční onemocnění jako například žloutenka.  

Pokud se žádné závažné onemocnění nepotvrdí, hledání příčiny pokračuje. Příčinou mohou být také různé potravinové senzitivity, intolerance, alergie a také užívání některých léků.

Stejně za špatné trávení může být zodpovědný i jeden či více dalších faktorů, mezi které patří celkově nezdravé stravování, stres, nedostatek vitaminů či minerálních látek, kouření, alkoholismus a další.  

Trávení a lidský mikrobiom je natolik složitá a málo prozkoumána oblast, že se ne vždy podaří určit přesnou příčinu problému.

Zažívací problémy jsou v takových případech někdy lékaři klasifikovány jako syndrom dráždivého tračníku (IBS).

V takových případech může lékař předepsat vhodné léky na trávení, podle charakteru problému, avšak existují také důležité kroky, které můžeme učinit i sami. 

Co pomáhá na trávení? 

Nejlepší prevencí poruch trávení a způsob, jak zlepšit trávení, je samozřejmě zdravá strava a celkově zdravý životní styl, s dostatkem spánku a pohybu.

I proto jsou tyto faktory nedílnou součástí léčby, pokud vás trápí zažívací problémy.

To, co jíme, vyživuje nejen nás, ale také mikroorganismy v našem tlustém střevě a s nimi také souvisí velká část trávicích obtíží.

Mikroorganismy v našem trávicím systému mají ze všeho nejraději vlákninu a další nestravitelné sacharidy. Tyto složky potravin se společně označují jako PREbiotika.

Náš mikrobiom můžeme podpořit i s pomocí živých mikroorganismů v podobě výživových doplňků nebo fermentovaných potravin, které označujeme jako PRObiotika.

Na oplátku tyto mikroorganismy produkují některé prospěšné látky, důležité pro naše zdraví, jako jsou vitamín K nebo mastné kyseliny s krátkým řetězcem. 

Jak zlepšit trávení přirozenou cestou? 

Pokud hledáte způsob, jak zlepšit trávení přirozenou cestou, nejdůležitějším krokem je jednoznačně zařadit zdroje vlákniny do každého jídla. Vlákninu, jako důležitou součást potravy a její funkce na trávení jsme již výše v článku zmínili.  

Vláknina je bohatě zastoupena v celozrnných obilovinách, luštěninách, zelenině a ovoci. Pro zdravé trávení by měl dospělý člověk přijmout denně ideálně více než 25 g vlákniny.

Důležité není jen množství, ale také diverzita. V přírodě existuje nespočet druhů vlákniny, které vyživují různé druhy mikroorganismů. Vlákninou obohacené potraviny a výživové doplňky jsou sice užitečné, ale pestrou stravu nenahradí. Pro zdravý a rozmanitý mikrobiom bychom měli konzumovat optimálně 30 různých druhů rostlinných potravin za týden.  

Co z dlouhodobého hlediska způsobuje špatné trávení?  

Co má naopak z dlouhodobého hlediska negativní vliv na trávení je především alkohol, kouření, uzeniny, cukr, umělá sladidla, smažené potraviny a v neposlední řadě také stres a nedostatek spánku.  

Problém pro trávení mohou představovat také antibiotika, především pokud je užíváme dlouhodobě nebo často. V takových případech dochází k poklesu počtu a rozmanitosti mikroorganismů ve střevě, což poskytuje příležitost pro rozšíření nežádoucích mikroorganismů a předpoklad pro chronické poruchy trávení.

Pokud je antibiotická léčba nevyhnutelná, ale chceme, aby nás problémy s trávením minuly, můžeme regeneraci střevního mikrobiomu podpořit vhodnými probiotiky, které obsahují živé bakterie a prebiotiky v podobě potravin s obsahem vlákniny. 

Závěr – důležité kroky, jak dát do pořádku trávení 

Pokud se u vás vyskytly zažívací problémy, předtím než jako první půjdete do lékárny pro tabletky na trávení, vyplatí se několik dní počkat a zlepšit hlavně stravu a životosprávu.

Nejdůležitějšími kroky, jak zlepšit trávení, jsou: 

  • Zařadit zdroje vlákniny do každého jídla 
  • Konzumovat nejméně 25 g vlákniny denně z různých zdrojů 
  • Omezit alkohol, cukr a zpracované potraviny 
  • Pracovat na snižování stresu 
  • Zařadit pravidelný pohyb 
  • Dopřát si spánek 7 – 8 hodin denně 
  • Nepřejídat se 

Naše doplňky výživy na podporu trávení naleznete ZDE.

Autor: Bc. Radek Látal, DiS.

Zdroje informací:

https://www.aafp.org/afp/2014/0201/p180.html 

http://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance 

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/diarrhea-a-to-z 

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/gas-flatulence-a-to-z 

https://www.health.harvard.edu/bladder-and-bowel/natural-ways-to-relieve-constipation 

https://www.health.harvard.edu/blog/feeling-gassy-is-it-ever-a-cause-for-concern-2019090917599 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK219100/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7148607/ 

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/ 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *