Zácpa ve stáří – vše o zdraví

Zácpa ve stáří – vše o zdraví

Zácpa patří mezi sice zdánlivě banální, ale časté zdravotní problémy. Může mít i vážné následky, pokud ji neřešíme včas. Zácpa může trápit kohokoliv – dospělé i děti, mladé i staré nebo i ženy v těhotenství. Obecně je zácpa definována jako porucha vyprazdňování stolice. Odborníci uvádějí, že přibližná hranice je méně než třikrát týdně.

Zácpy existuje několik druhů. Akutní, náhle vzniklá zácpa je obvykle příznakem náhlé břišní příhody či střevní neprůchodnosti.

V takových případech je třeba zásadně neužívat žádné projímadlo a okamžitě vyhledat lékaře. Jejím opakem je chronická zácpa. Ta je někdy označována jako funkční či habituální.

To je vlastně nejrozšířenější forma zácpy, dochází k ní v případě výše zmíněného kritéria (vyprazdňování méně než třikrát týdně).

Příčiny zácpy

Příčin může být celá řada. Jedním z poměrně zásadních je stres a nedostatek času (nebo i pocit studu), který vede k odkládání vyprazdňování. Vůbec pocit psychické nepohody znamená po delší době trvalé narušení defekačního reflexu (nucení na stolici).

Důvodem je i špatná životospráva, kdy jíme potraviny s malým obsahem vlákniny či rušíme kvůli spěchu snídani, která od rána stimuluje peristaltiku. Negativně působí i časté pití kávy či čaje. Někdy je vznik zácpy předurčen geneticky.

Zácpa ovšem může být i symptomem některých nemocí (například deprese, cukrovka, snížená funkce ledvin a další), nebo nežádoucím účinkem při užívání některých léků (například některé léky proti vysokému krevnímu tlaku).

Jak na zácpu?

Rad, jak na zácpu, je celá řada. Někdo důvěřuje teplým ovocným šťávám, jiný vybraným druhům ovoce, jako například fíky či datle a někdo třeba věří panenskému olivovému oleji. V každém případě je třeba začít režimovými opatřeními. To zahrnuje pět základních pilířů, z nichž nelze žádný vynechat. Jedná se opravidelný a dostatečný pohyb, pití tekutin (cca dva až tři litry, nikoliv ovšem kávu, čaj či slazené nápoje!), zvýšený podíl vlákniny ve stravě (celozrnné pečivo, ovesné vločky, ovoce zelenina a další), rozhodně neoddalovat návštěvu toalety, pokud cítíme potřebu a konečně nacvičit si pravidelný vyprazdňovací režim. Z potravin proti zácpě je také užitečné lněné semínko, vlákninu můžeme najít i v řadě přírodních přípravků (například psyllium).Jak již bylo zmíněno, zácpa se vyskytuje ve více podobách. Existuje i spastická zácpa (též dráždivý tračník) nebo syndrom líného střeva (inertní tračník nebo též Laneův syndrom). Spastická zácpa je charakterizována jako bolest břicha s přetrvávajícím pocitem nedostatečného vyprázdnění. Syndrom líného střeva postihuje spíše ženy a zhoršuje se s postupujícím věkem. Zácpa ve stáří – vše o zdraví

Zácpa v těhotenství

Zácpa je rovněž běžná v těhotenství, během celého jejího období. Je to zapříčiněno sníženým napětím a pohyblivostí střev (příčinou je progesteron). Později dochází i k tlaku rostoucí dělohy a sníží se napětí břišní stěny. To vše je často doprovázeno nadýmáním (vhodný je fenyklový čaj).

Zácpa u dětí

Samostatnou kapitolou je zácpa u dětí. Projevuje se u nich, kromě obtížného vyprazdňování, bledostí, sníženou chutí k jídlu či bolestmi břicha. Příčiny jsou víceméně podobné jako u dospělých – nevhodné složení stravy, oddalování vyprazdňování (ať už z pocitu studu či jako důsledek nucení na nočník), stresu či jako odraz rodinných problémů.

Za zácpou ovšem může stát i porucha střeva. Toto vše, až na poruchu střeva, je třeba pomalu a pečlivě odstranit – úpravou stravovacích návyků, nácvikem pravidelného vyprazdňování (u menších dětí nenásilná výuka “návštěvy” nočníku) a promluvit s dětmi o rodinných problémech.

Pokud to ovšem nepomáhá, či se objevuje krev ve stolici či dítě vyprazdňování bolí, pak je třeba co nejdříve navštívit lékaře.

Zácpa u batolat může znamenat i poruchu inervace sestupného tračníku a konečníku (odborně Hirschprungova choroba).

Co na zácpu?

Je si ale třeba také uvědomit, že zácpa může některé noci zhoršit. Nebezpečné může být také zvýšení nitrobřišního tlaku samo o sobě, což má za následek poruchy v kardiovaskulárním systému. Jako příklad takových chorob lze uvést hemoroidy, varixy, cukrovku, některá onemocnění ledvin a další.

V klasické léčbě se používají dva druhy laxativ.

Pozor je třeba si dát na první skupinu, kontaktní laxativa, která působí přímo na stěnu střevní (proto kontaktní) a zvyšují peristaltiku – to je naprostá většina projímadel, které si koupíte v lékárně či z přírodních látek list (či ještě silnější lusky) senny.

Zde může dojít k návyku, protože častým užíváním se poničí nervová zakončení ve stěně střeva a pacient pociťuje, jako při každém jiném návyku potřebu vyšší dávky a častěji ji opakovat. Může také, díky častějšímu vyprazdňování dojít k nenápadné ztrátě minerálů, jako jsou draslík a sodík, což má za následek negativní ovlivnění rovnováhy vnitřního prostředí v našem těle.

Šetrnější jsou osmotická laxativa, která vážou vodu a tím zvyšují svůj objem ve střevě a tím stimulují střevní sliznici k produkci hlenu, vody a elektrolytů, což má za následek lepší vyprazdňování. Jsou podstatně šetrnější a patří k nim lactulosa či nerozpustné a nevstřebatelné hořečnaté a sirné soli.

Zácpu může zlepšit i užívání přírodních přípravků. Kromě již zmíněného psyllia, které obsahuje dostatek vlákniny, lze z bylinek uvést zeměžluč, máta, měsíček či fenykl. Z kombinovaných přípravků lze zmínit zeměžlučovou směs.

Zácpa | Příčiny, léčba, přírodní léčebné metody

Jaký je podle vás nejběžnější způsob léčby? Co je to, s čím si většina lidí spojuje odstranění zácpy? Devět z deseti si myslí, že projímadla. Je to v podstatě v pořádku, protože při trávicích poruchách a také při zácpě, doporučují reklamy, abychom si kupovali volně prodejné tabletky a kapsle a uvolnění přijde okamžitě. Zde je řeč pouze o léčbě příznaků, projímadla nevyřeší základní problém. Dokonce si jejich pravidelným užíváním pouze uškodíme. Tyto léky z lékárny nabízející rychlé řešení zvyšují riziko dehydratace, přispívají k narušení rovnováhy střevní flóry, vedou k poruchám vstřebávání živin a jejich používáním svaly střev zleniví, co způsobí rozšíření střevní stěny. Zní to špatně, že?

Udělejme raději něco s  pomocí přírody, jednou z možností je zvýšený příjem vlákniny. A ještě další tři věci: příjem vhodného množství tekutin, pravidelný pohyb a také užívání probiotik. Hned si vysvětlíme i podrobněji, proč a jak pomáhají a v jaké formě se doporučuje léčba zácpy doma.

Účinný je také zvýšený příjem vlákniny. Konzumace potravin bohatých na vlákninu má z hlediska zdraví velké výhody. Pokud to chceme formulovat stručně a výstižně, mohli bychom říct, že kdo ji nekonzumuje nemůže být zdravý.

Kromě toho, že zvyšují pohyb střev, zúčastňují se i na mnoha jiných fyziologických procesech, včetně zvýšení počtu dobrých bakterií.

Podporují průchod potravy přes střeva, snižují možnost vstřebávání toxických látek, čistí střevní stěnu a zvětšují objem střevního obsahu, co je jedním z nejlepších léků na tento problém.

Následkem jejího nedostatku se zvyšuje riziko vzniku nemoci srdeční koronární tepny, mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky, obezity a některých nemocí žaludku a střevního traktu. Může se zastavit hubnutí a mnohdy vzniká chronická zažívací porucha.

Svůj jídelníček si můžete obohatit o mnoho potravin bohatých na vlákninu. Téměř ke každému jídlu si můžeme naservírovat chutné zdroje vlákniny. Od ovoce a zeleniny, až po celozrnné obiloviny, každý si najde něco podle vlastní chuti. Vysloveně se doporučuje psyllium, 5,1 gramu dvakrát denně výrazně zvýší objem vody ve stolici a její hmotnost a také zvýšil střevní pohyby 170 pacientů trpících chronickou zácpou – píše medicalnewstoday.

Příjem tekutin. Hovoří se, že si stále připomínáme potřebu pití vody, třeba i tak, že si před sebe na psací stůl postavíme větší, 1-1,5 litrovou láhev minerální vody a dbáme na to, aby byla na konci dne prázdná.

Z našeho organismu odebírá vodu dýchání, pocení, ale vodu ztrácíme i při procesech látkové výměny, a proto, pokud ji nebudeme doplňovat, může to mít mnoho negativních následků, kromě jiného vznik zácpy.

Tekutina totiž pomáhá uvolnit usazené zbytky potravy, aby se mohly z organismu snadněji vyloučit.

Pro průměrného dospělého člověka je potřebný denní příjem tekutin 2-3 litry. K části tohoto množství se dostaneme i prostřednictvím potravy (zelenina, ovoce, polévky, omáčky, koktejly, atd.)

Užívání probiotik.

Užívání dobrých, jinak nazývaných probiotických bakterií, se při chronické zácpě obzvláště doporučuje! Tyto kmeny dobrých bakterií jsou základní stavební složkou střevní flóry, přispívají k správné látkové výměně, k produkci trávicích enzymů a tímto způsobem přispívají k prevenci vzniku zácpy. Jejich užíváním můžeme napravit rovnováhu střevní flóry, snížit tvorbu plynů a podporovat správné pohyby střev.

Čaje proti zácpě. V případě zácpy si můžeme vybrat z různých druhů léčivých rostlin, které mají laxativní účinek, odstraňují křeče a uvolňují stolici. Připravme se na to, že co se u jiných osvědčilo, nemusí pomoci i nám.

Doporučujeme, abychom se v první řadě rozhodli pro mírná rostlinná projímadla, jakými jsou pampeliška, akátový květ, řepík lékařský a máta, zatímco mnohem silnější jsou šťáva Aloe vera, olšová kůra a listy senny.

Na uvolnění jsou výborná semínka jitrocele, semena pískavice řecké seno, lněná semínka a také sušené švestky. Bazalka, heřmánek a řebříček obecný odstraňují křeče cév, ale k tomuto účelu existuje mnohem více léčivých rostlin.

Před jejich nákupem je dobré zeptat se na názor svého lékaře, přírodního léčitele nebo lékárníka a uvést naše nemoci, které mohou některé léčivé rostliny negativně ovlivnit.

Zajímavé:  Chrápání - vše o zdraví

Očista střeva. V případě trvalé zácpy se v každém případě doporučuje udělat kratší případně delší kúru na očistu střeva.

Účinkem očisty střeva se stěny střev osvobodí od usazených zbytků potravy a zažívací systém si doslova „vydechne”.

Další výhodou čistých střev je, že se zlepší vstřebávání živin, trávení bude účinnější a napraví se rovnováha střevní flóry, co má příznivý vliv i na imunitní systém.

Parafinový olej proti zácpě. Často slýcháváme, že parafinový olej, který lze dostat bez lékařského předpisu, je účinnou pomocí na tvrdou stolici. Jedná se však o ropný derivát, který působí dráždivě na sliznici střeva a má špatný vliv na vstřebávání některých vitaminů rozpustných v tucích, a pokud se dostane do dýchacích cest, může vyvolat silný zánět.

Vhodnými doplňky stravy, vitamíny a multivitamíny můžeme udržovat zdravé trávení, klouby, močové cesty, žlučník, vlasy a nehty, zlepší se stav kůže, zubů, spánek, posílí se paměť a imunita.

Je v případě zácpy vhodný jogurt?        

Probiotika jsou často nazývaná také „dobré“ bakterie. Mohou přispívat k napravení zdraví střev a k změkčení stolice. Vědci zjistili, že konzumace 180 ml jogurtu k snídani, po dobu dvou týdnů, zkrátila čas přechodu stolice přes střeva u osob trpících chronickou zácpou.

Pomáhá masáž břicha?

Jak správně masírovat břicho v případě zácpy? Začněme v pravé dolní části břicha. Provádějme pomalé krouživé pohyby ve směru hodinových ručiček a vyvíjejme mírný tlak rukou na břicho. Následně použitím druhé ruky přejděme na vnitřní stranu pánevní kosti. Masírujme na pravé straně pod žebry a stejně tak i na levé straně.

Zdroje:

https://www.theromefoundation.org/assets/pdf/19_RomeIII_apA_885-898.pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206558/ https://sciencebasedmedicine.org/constipation-myths-and-facts/ https://www.medicalnewstoday.com/articles/318707.php

Proč seniory trápí často zácpa a jak se jí vyhnout?

Zácpa neboli obstipace představuje stav, kdy dochází ke změnám ve vyprazdňování stolice (defekace), fyziologické potřeby, jejíž uspokojování pomáhá organismu udržet rovnováhu uvnitř organismu (homeostázu). Chronickou zácpou trpí podle různých kritérií až čtvrtina obyvatel Evropy.

Její výskyt se zvyšuje s věkem, chronickou obstipaci udává 26 % mužů a 36 % žen ve věku nad 65 let. Při normální defekaci je pocit potřeby přiměřený, vyprázdnění koordinované a pocit po defekaci uspokojivý. U prosté zácpy pocit potřeby chybí, vyprázdnění je namáhavé a přetrvává i po něm pocit neúplného vyprázdnění.

U spastické zácpy je potřeba doprovázena bolestmi břicha, jež převládají i po úkonu, a samotné vyprázdnění je obtížné.

Příčin je více

Z patofyziologického pohledu se zácpa dělí podle příčin na extraintestinální (mimo trávicí ústrojí) a gastrointestinální s organickou a funkční poruchou zažívacího traktu. „Velmi častou příčinou zácpy u seniora bývají nevhodné stravovací návyky, především nedostatek tekutin a vlákniny ve stravě,“ uvádí MUDr.

Marie Skalská z Pro Fit Institutu.

 Z metabolických příčin může být zácpa způsobena některými chronickými chorobami, například diabetem, hypotyreózou, roztroušenou sklerózou, parkinsonismem, vliv mají rovněž některá gynekologická onemocnění, vředy v trávicím traktu nebo urolitiáza (tvorba částeček či kamínků v ledvinách a močových cestách).

Často bývá zácpa průvodním jevem deprese a některých dalších duševních onemocnění. Na zhoršení stavu se rovněž mohou podílet některé léky.

Jde například o léky na snížení cholesterolu nebo snížení kyselosti žaludku (antacida), některá antidepresiva, opioidy, kodein, diuretika a léky s obsahem alkaloidů.

U seniora často dochází k poruše motility, například v důsledku systémové poruchy pojiva, v trávicím traktu může dojít ke vzniku zánětu, nádorů nebo zánětlivých stenóz (zúžení), senior může trpět poruchami defekace v důsledku mechanických vlivů (rektální prolaps, nekoordinovaná funkce pánevního dna) nebo potíží v anální oblasti (například hemoroidů či poranění kostrče). Příčinou akutní funkční zácpy může být snížení příjmu tekutin, zvýšené ztráty při pocení nebo třeba nově nasazený lék.

Vše se zpomaluje

Každý člověk stárne a jeho organismus prodělává změny. Chybějící chrup, poruchy polykání, snížené množství slin v ústech – i tyto zdánlivé maličkosti mohou spustit lavinu změn, které nakonec vedou k poruchám vyprazdňování ve smyslu zácpy.

Poruchy polykání způsobené sníženou tvorbou slin mohou vést k odmítání pokrmů bohatých na vlákninu, změněná hybnost (motilita) vede ke zpomalení času potřebného k tranzitu potravy střevem, změna v mikroflóře střev způsobí neudržení vody v místech střeva, kde je zapotřebí pro dobrou pasáž.

Snížení svalové síly a pružnosti v oblasti pánevního dna a břišních svalů vede k nedostatečnému tlaku na evakuaci stolice. Senior si často neuvědomuje, že by se měl napít.

Regulace minerálního hospodářství totiž rovněž prochází změnami souvisejícími se stárnutím – v části mozku zvané hypotalamus dochází ke snížení citlivosti osmoreceptorů, což se projeví sníženým pocitem žízně.

Ztíženou defekací často trpí nemocní upoutaní na lůžko.

„Jedním z rizikových faktorů zácpy je bezesporu hypomobilita neboli snížená schopnost pohybu. Je charakterizovaná omezeným rozsahem pohybových aktivit, hlavně chůze, a celkově omezenou pohyblivostí. Příčinou je somatická bolest (např. svalová bolest či kloubní omezení), u mnoha seniorů jde o nechuť k pohybu a ztrátu motivace.

Na zácpě se podepisují kognitivní poruchy a deprese při sebepéči nesignalizováním základních potřeb (příjem tekutin, stravy, dodržování pravidelného režimu vyprazdňování),“ uvádí ve své diplomové práci Zácpa, její prevence a řešení z pohledu seniora studentka katedry ošetřovatelství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Bc.

Lenka Hofmanová.

Roli hraje i psychika

 „Na zácpě se mohou podílet psychosociální faktory: ztráta zájmu o pohybovou aktivitu při psychickém zatížení, strach z pádu a zlomeniny, nechuť chodit na procházky. Při pobytu seniora v ústavu může hrát roli v rozvoji zácpy stud, nedostatek času, nedostatek soukromí, ale i nevhodná poloha při defekaci.

 Nelze přehlédnout ani nevhodné prostředí toalety,“ vyjmenovává Bc. Hofmanová. Podle geriatra, doc. MUDr. Zdeňka Kalvacha, Ph. D., bývá zúžení zájmu na biologické potřeby projevem snížené schopnosti adaptace a deprivace jiných potřeb zejména u osamělých a starých lidí žijících v ústavních zařízeních.

Časté jsou stesky starých lidí, jež se týkají pocitů nedokonalého vyprázdnění a nadměrné stolice.

Co pomáhá?

„V léčbě zácpy se užívají tři základní režimová opatření,“ říká MUDr. Skalská. Stěžejní je podle jejích slov zvýšený příjem vlákniny: „Studiemi potvrzená je účinnost těchto skupin potravin: celozrnného pečiva, otrub, čočky, aloe vera, minerálních vod se středním obsahem minerálů, z ovoce pak švestek, jablek nebo rebarbory,“ uvádí lékařka.

Dále studie podle jejích slov hodnotily příznivě směsi ovoce (datle, rozinky, koncentráty z fíků a švestek), projímavé džemy, pudinky a sušenky. Co dalšího patří k vydatným zdrojům vlákniny? Ovesné vločky, cizrna, lilek, cukety, rajčata, avokádo, meloun, okurky, hroznové víno.

Pomáhá též vypít nalačno sklenici vlažné vody s pár kapkami citronu a během dne mátový nebo meduňkový čaj. Proti zácpě je vynikající lněné semínko (nejlepší je lžičku semínek přidat do polévky nebo jiného pokrmu a chvilku vařit) nebo například konopná semínka, která navíc obsahují množství bílkovin, rostlinných sterolů a esenciálních mastných kyselin.

Chcete-li se o prospěšných účincích konopného semínka dozvědět více, podívejte se na internetové stránky: www.carun.cz.

Zvýšený příjem vlákniny musí být doplněn odpovídajícím množstvím tekutin. „Doporučuje se příjem 1,5 až 2 litrů denně, aby vláknina mohla nabobtnat – bez dostatečného množství vody nebude účinná,“ upozorňuje lékařka.

Vlákniny by však nemělo být příliš mnoho, aby v těle nebrzdila vstřebávání důležitých minerálů. A co ještě příznivě ovlivní střevní flóru? Zakysané mléčné výrobky, kefír, jogurt, stejně působí i tučné mléko.

Senioři by se neměli vyhýbat ani čerstvě kysanému zelí nebo šťávě z něj. Díky obsahu tuků jsou nápomocné ořechy či mandle.

Jídelníček seniora potřebuje dohled

Máme-li hovořit o seniorech, neměli bychom vynechávat všeobecná výživová doporučení. Není vhodné snižovat množství bílkovin, i když je jejich využití s přibývajícím věkem nižší. „Zvýšená nemocnost v tomto stadiu života navíc klade zvýšené nároky na dostatečný příjem bílkovin a též na jejich kvalitu.

Upřednostňovat je třeba bílkoviny živočišné, jež najdeme v mase, mléce a mléčných výrobcích či vejcích. Tepelnou úpravou je třeba zvýšit jejich stravitelnost. Vhodná je přírodní úprava, co možná nejjednodušší,“ doporučuje ve svém komentáři nutriční terapeutka DS Háje (domova pro seniory) Evžena Janovská, DiS.

 

Potřeba energie může podle jejích slov klesat v souvislosti se snížením aktivity, platí to však jen v situaci, kdy jde o jinak zdravou osobu, a to zejména vlivem některých chronických onemocnění (srdeční, respirační nedostatečnosti). Skutečnou energetickou potřebu je třeba určit podle konkrétní situace dané osoby.

 Pozornost by měla být při výživě seniora zaměřena rovněž na vitaminy. „V souvislosti s vyšší nemocností seniorů je potřeba vitaminů často zvýšená. Důležitý je zejména příjem antioxidantů – vitaminu E, betakarotenu, vitaminu C. Častý je deficit kyseliny listové a vitaminu B12.

 Velmi důležité je předejít dehydrataci – špatným zavodněním organismu se kromě zácpy zvyšuje riziko trombóz.

Dehydratace způsobuje nepříjemný pocit v ústech, častější je výskyt infekce močových cest. Dochází ke snížené perfuzi (průtoku krve) mozkem, což způsobuje zmatenost, snadněji nastane nerovnováha elektrolytů v organismu. Důležité je tedy popíjení nápojů v průběhu celého dne, v množství minimálně dva litry,“ uzavírá nutriční terapeutka.

Zácpou trpí ten, kdo během 12 týdnů v předchozích 12 měsících:

  • Měl defekaci (vyprázdnění) méně než 3x za týden.
  • U něhož byla přítomna tuhá stolice u více než 25 % defekací.
  • Měl pocit nedostatečného vyprázdnění u více než 25 % defekací.
  • Musel vyvinout nadměrné úsilí při evakuaci stolice u více než 25 % defekací.
  • U něhož byla potřeba manuálních manévrů (pomocí ručních hmatů) k vybavení stolice (k vyprázdnění). 
Zajímavé:  Afty léčba - vše o zdraví

Pro vznik zácpy je rozhodující obsah vody ve stolici.

Jakmile stolice tuhou a její průchod poklesne pod 70 %, stává se trávicím traktem se zpomaluje.

Zácpu může mimo jiné způsobovat dlouhodobé užívání a nadužívání laxativ – léků, jež mají za úkol pomoci právě při zácpě. Užívají-li se jinak, než je doporučeno, mění peristaltiku střeva, což vede k degenerativním změnám svalů a nervů střeva. 

Pozor! Akutní zácpa spolu se zástavou plynů a kolikovitými bolestmi břicha může být projevem akutní střevní neprůchodnosti, jež vyžaduje okamžité lékařské ošetření a další postup. 

Co zhoršuje zácpu 

Nevhodné potraviny: maso, uzeniny, cukrovinky, čokoláda, moučníky z vajec a mouky, dorty, nugát, marcipán, sirupy, těstoviny, černý čaj, kakao, slazené sirupy, limonády, bílé pečivo. Nevhodná úprava potravin: smažení, uzení. 

Odborná spolupráce: MUDr. Marie Skalská, Pro Fit InstitutFoto popis| MUDr. Marie Skalská

Autor: Markéta Ostřížková

Jak si redukční dietou nepřivodit zácpu

Hlavními příčinami nepříjemné zácpy bývají špatné stravovací návyky. Foto: Profimedia.cz

„Při hubnutí omezí lidé často nejen přísun potravy, ale i tekutin. Tělo na snížený přísun živin a vody reaguje zpomalením střevní pasáže a může vyústit až v zácpu. Prodloužená doba kontaktu některých látek ve stolici se střevní stěnou může být příčinou vzniku rakoviny tlustého střeva, která je u nás jedním z nejčastějších důvodů úmrtí na zhoubné onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Pavel Kohout, gastroenterolog z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Zácpa, kterou trpí lidé držící dietu, se nazývá akutní. Trápí nás také např. při cestování nebo nadměrném stresu. Snadno se jí však můžeme zbavit změnou životního stylu.

Zde je pár šikovných rad, jak dodržovat zdravý životní styl a zároveň zhubnout:

Vláknina urychluje peristaltiku (pohyb) střev, což usnadňuje vyprazdňování. Zároveň na sebe váže tuky obsažené v potravě a částečně tak zamezí jejich ukládání. Vyvolává pocit plnosti a díky tomu nemáme pocit hladu a nesníme toho tolik.

Kde ji získat: přirozeně se vyskytuje např. v zelenině, ovoci a celozrnném pečivu. Nebo můžete zvolit sušenou vlákninu (psyllium).

Dobré jsou také všechny ovesné výrobky a obecně všechny druhy celozrnných obilovin, s výjimkou rýže. Ovoce bychom měli jíst čerstvé a se slupkou. Z vařené zeleniny má dostatečné množství vlákniny např. zelí, kapusta, nebo řepa.

A k vločkám třeba na snídani můžeme přidat sušené fíky, nebo švestky (přes noc namočené ve vodě).

Pokud zvýšíte příjem vlákniny, ale nebudete dostatečně pít, zácpa se zhorší. Přísun vhodných tekutin je základem každé úspěšné diety. Nemusíme vám určitě říkat, že nejlepší je pít čistou vodu. Při zácpě je dobré pitný režim obohatit o mírně projímavé minerálky, např. šaratici.

Nejsou návykové a pomohou vám k pravidelnému a bezbolestnému vyprazdňování. Uleví vám a zároveň doplníte minerály, kterých někdy tělo při sportu a dietě nemá dostatek. Mírně projímavé účinky má sklenice vlažné vody nalačno. Tekutiny během dne můžeme doplňovat např.

slabým fenyklovým nebo anýzovým čajem.

Pravidelný pohyb také urychluje peristaltiku střev. Třeba procházka je velmi dobrá na trávení po jídle. Pokud tedy můžete, vyrazte se po obědě nebo večeři na chvilku projít. Náročnějším pohybem, např. během, jízdou na kole či zumbou nejen podpoříte střeva, ale hlavně spálíte spoustu tuků a zpevníte postavu. A o to přeci jde.

Také si hned po probuzení nebo po příchodu do práce musíte uvařit kávu? Úplně cítíte tu vůni a představujete si horký šálek ve svých dlaních? Tento ranní rituál nejen rozproudí energii, ze které potom čerpáte celý den, ale také vám pomáhá k pravidelnému vyprazdňování. Chvilka klidu, kofein a teplo jsou přesně ty správné ingredience k tomu, abyste si každé ráno zašli na toaletu. Možná je to pro vás dokonce jediný způsob, jak se zbavit zácpy, kterou jinak trpíte.

Asi vás nepotěšíme, ale je to špatně. „Je pravda, že horké nápoje užívané ráno, mohou vyvolat reflex, který usnadňuje odchod stolice. Šálek kávy je ale málo, spíše než defekaci navozuje přípravu ke stravě, zvýší sekreci kyseliny solné a zvýší okamžitou produkci moči,“ říká gastroenterolog Pavel Kohout.

Rituál (a hlavně pravidelnost) je dobrý, zůstaňte u něj, jen ho upravte:

  • Co nejdříve po probuzení vypijte sklenici vody, nebo výše zmíněnou nabídku tekutin s mírně projímavými účinky.
  • Věnujte se pravidelné ranní hygieně a jiným činnostem, na které jste ráno zvyklí.
  • Přibližně 20 minut až půl hodiny po probuzení si běžte sednout na toaletu. I když se vám ze začátku nebude chtít, nevadí. Při pravidelném opakování se výsledek určitě dostaví.

Hlavní zprávy

Vše, co potřebujete vědět o Parkinsonově chorobě

Nemáte povolené použitie Cookie, webová stránka nebude fungovať správne. Niektoré časti webu a aplikácie nebudú dostupné.

Nemáte zapnutý Javascript, webová stránka nebude fungovať správne. Niektoré časti webu a aplikácie nebudú dostupné.

11. dubna, v den výročí narození britského lékaře a chirurga Jamese Parkinsona, si připomínáme Světový den Parkinsonovy nemoci. Přinášíme vám veškeré dosud dostupné informace o tomto onemocnění.

Možná vás překvapí, že Parkinsonova choroba je známá již od starověku, ale poprvé ji popsal až londýnský lékař James Parkinson v roce 1817. Jedná se o progresivní neurodegenerativní onemocnění centrální nervové sousty, které zapříčiňuje odumírání mozkových buněk.

Je charakterizována pozvolně se rozvíjející svalovou ztuhlostí, zpomaleným pohybem a klidovým třesem prstů ruky. Začíná drobnými potížemi s ovládáním pohybů těla a pokračuje k omezení v každodenních činnostech.

Dosud se nenašel lék, jedná se proto o nevyléčitelnou chorobu vyskytující se po celém světě nezávisle na životním stylu či sociální vrstvě.

Nejčastěji se vyskytuje u lidí nad 60 let, ale zhruba u 15 % pacientů se nemoc může objevit už před čtyřicítkou, ve výjimečných případech ještě dřív. V ČR v současnosti žije až 15 000 nemocných touto chorobou.

Parkinsonova choroba vzniká na základě nadměrného odumírání mozkových buněk. Co ale tento proces spouští a ovlivňuje je stále ve fázi bádání. Obecně se má za to, že vznik nemoci ovlivňuje:

Genetické předpoklady – předpokládá se, že výskyt v rodině zvyšuje pravděpodobnost onemocnění u dalších jejích členů, ale dosud tento předpoklad nebyl vědecky přesvědčivě potvrzen.

Vliv prostředí – špatné ovzduší a dosavadní životní styl má vliv na zvýšenou pravděpodobnost onemocnění.

Mikrotraumata v oblasti hlavy – opakované údery a zhmoždění hlavy, např. u sportovců (např. bojové sporty) mohou vyvolat neurologické onemocnění.

Otravy a toxické látky – příliš častý styk s jedovatými látkami a drogami (např. heroin) způsobuje trvalé změny v mozku.

Zákeřnost této nemoci je v tom, že nemocní mohou budit dojem téměř zdravých lidí. Nemocní o své diagnóze zpočátku ani nevědí a nevěnují prvotním příznakům zvláštní pozornost. Předpokládá se, že až 40 % osob trpících Parkinsonovou chorobou nevyhledá včas lékařskou pomoc, jelikož příznaky připisují za projev stáří.

Tato choroba totiž nezačíná v mozkových centrech řízení pohybu, ale v nervových buňkách ovlivňující čich. Patologické změny postupují do žaludku a následně do mozku. Od prvních příznaků do stanovení diagnózy může uplynout 3 až 5 let. U každého jedince mohou být příznaky i progrese nemoci zcela odlišné.

Zvláštní skupinu tvoří tzv. „Young Onset“, tedy mladí lidé, kteří onemocněli mezi 30–40 lety. Příznaky nemoci u této skupiny jsou častá zpomalenost a ztuhlost.

Nemoc se u nich vyvíjí velmi pomalu, výborně reagují na léčbu, ale dochází u nich k předčasným výkyvům hybnosti (fluktuace) a k dyskinezím (mimovolné a nekontrolovatelné pohyby, vznikající jako nežádoucí vliv dlouhodobě užívaných léků).

Prvotní příznaky se u většiny nemocných rozvíjejí pozvolně, proto jim oni sami ani jejich rodina nevěnují zvláštní pozornost. Obvykle se jedná o:

  • rychle nastupující únava, ztráta výkonnosti, kondice a celkový tzv. únavový syndrom,
  • zhoršení nebo ztráta čichu,
  • pocit tuhosti, pocit těžkých končetin, bolesti ramen a zad,
  • zácpa,
  • problémy s chůzí a celkové zpomalení pohybu,
  • tichost a monotónnost projevu,
  • problémy se spaním,
  • deprese.

Deprese, resp. pocit zoufalství, bezmoc a smutek se objevuje častěji a trvá delší dobu, než je obvyklé. Tyto stavy blokují energii a brání nemocnému se adaptovat na nově vzniklé podmínky. Nemá náhled na situaci a ani neví, že je deprese varovným signálem pro rozvoj dalších obtíží.

Motorických příznaků už si obvykle pacienti či rodina všimne, jelikož mohou omezovat každodenní činnosti, např. odemykání dveří nebo přecházení ulice. Mezi ty základní patří:

  • Třes – pravidelný, rytmický a pomalý třes se dostavuje, když je končetina v klidu. Typický je pohyb jakoby počítání peněz nebo válení těsta. Zpočátku může být jen na jedné končetině, ale časem postihne i druhou stranu těla. Při pohybu třes slábne, ve spánku ustává.
  • Svalová ztuhlost – především dolních končetin. Objevuje se často bolestivé napětí a křeč.
  • Zpomalení pohybu – šouravá a krátká chůze, přešlapování, zamrznutí apod. I mluvení trvá déle, než je obvyklé.
  • Narušená rovnováha – nemocný má problém s rovnováhou ve stoje i při chůzi, dělá mu problém otáčení se a může docházet i k častým pádům.

Nemotorické příznaky jsou častější než motorické a mohou být více nepříjemné i ohrožující. Jde například o:

  • Psychické problémy – deprese, úzkost, podrážděnost.
  • Kognitivní problémy – nelze se soustředit, objevují se problémy s myšlením, pamětí, nebo dokonce demence.
  • Zácpa a častá sytost.
  • Problémy se spaním – nespavost, nadměrná ospalost, mluvení nebo pohyb ve spánku.
  • Poruchy čichu, zhoršený zrak.
  • Sexuální disfunkce především u mužů.
Zajímavé:  SÚKL: Revize úhrad může uspořit téměř 9 miliard korun – vše o zdraví

Diagnóza je určena především z anamnézy a klinického neurologického vyšetření, hodnotící testy, zobrazovací metody. Výše uvedené příznaky jsou totiž typické i pro jiná onemocnění a Parkinsonova nemoc je diagnostikována až po vyloučení jiných příčin obtíží.

Vyšetření nejčastěji provádí neurolog a po přečtení pacientovi lékařské historie následně testuje výraz ve tváři, třes v pažích, ztuhlosti v končetinách a krku, chůzi a rychlost obnovení rovnováhy.

Následně pacientovi odebere krev a pošle ho na testy jako počítačová tomografie, elektroencefalografie, ultrazvuk a magnetická rezonance.

Samotný průběh nemoci je u každého pacienta individuální. Choroba se zhoršuje s časem. Nemocný zpravidla prochází čtyřmi vývojovými fázemi:

  • 1. fáze – Adaptační Zahrnuje první příznaky, zjištění a oznámení diagnózy a první roky s onemocněním. Tato fáze je pro pacienta těžká hlavně po psychické stránce. Uvědomuje si, že je více unavený, klesá jeho pracovní výkon a je náchylnější k nemocem, ze kterých se dostává nepřirozeně dlouho. Pacient také může pociťovat bolest v ramenu či v ruce, zakopává, je ztuhlejší. Občas se objevují i první známky nemotornosti – pacientovi nejdou zapnout knoflíky, má potíže s psaním.
  • 2. fáze – Vyrovnávání se Díky léčbě se život vrací k normálu. Nemocný nemusí omezovat osobní ani pracovní život. Zvykl si na život s Parkinsonovou nemocí a postupně tuto skutečnost svěřuje rodině a přátelům.
  • 3. fáze – Začínají motorické problémy Léky už neúčinkují tak spolehlivě jako předchozích fázích. Toto stádium zcela závisí na léčbě a proces je individuální a nastupuje různě rychle. U nemocného se objevují výkyvy v pohybech, které komplikují běžné činnosti. Zhoršuje se celková stabilita postoje, objevuje se porucha chůze, hrozí pády, což může být život ohrožující.
  • 4. fáze – Závislost na druhé osobě Jde o poslední stádium nemoci. Onemocnění pacienta už značně omezuje v každodenních činnostech a jeho závislost na okolí roste. Plně se rozvíjí symptomy. Ztuhlost chodidel nedovoluje pacientovi stát ani chodit a objevují se i psychické problémy. Tato fáze vede až k odkázání na plnou pomoc okolí 24 hodin denně.

Lék na Parkinsonovu chorobu zatím stále není. Existují pouze prostředky, které umožňují mírnit průběh nemoci, resp. jednotlivé příznaky. Klasická léčba spočívá v podávání celé řady léků, které obsahuji dopamin, dále antihistaminika, anticholinergika. Někdy se přistupuje k operaci mozku, tzv.

hloubkové mozkové stimulaci, při které se zavedou elektrody do mozku. Důležitou součástí léčby je fyzioterapie zaměřená na pohybové cvičení těla, svalů na obličeji, krční páteře. Základem léčby je zajištění soběstačnosti po co nejdelší dobu a zvýšení bezpečnosti v každodenních aktivitách.

Pomáhá také procvičování paměti.

Přírodní medicína podává odvar z kozlíku lékařského, zázvor, ginkgo biloba či ostropestřec lékařský. Správná strava by měla obsahovat dostatek tekutin (voda, zelený čaj, káva), vlákniny (zelenina, ovoce), omega-3 mastných kyselin (ryby, ořechy, rostlinné oleje), vápník (mléčné výrobky, ryby, játra, vajíčka).

Z vitamínů je důležité doplňovat vitamin B, D, E a koenzym Q10. Doporučuje se také dieta s omezením cholesterolu. Pomáhají i homeopatika, ajurvédské přípravky, nozody, akupunktura a různé způsoby detoxikace.

Konopí rozhodně není všelékem, prokazatelně však snižuje ztuhlost, bolestivost svalů a zvyšuje apetit i celkovou náladu pacienta.

Při léčbě pomáhá i kanisterapie a muzikoterapie, které zlepšují celkovou motoriku nemocného.

Doporučení pro parkinsoniky

  • Zhodnoťte své bydlení a jeho okolí, kde by se mohly vyskytovat překážky při zhoršeném pohybu a snažte se je odstranit. To platí i pro vaše pracoviště.
  • Využijte kompenzačních pomůcek, které vám pomohou při každodenních činnostech. Jak vybrat vhodnou pomůcku se můžete přečíst zde.
  • Na dlaždice a do vany umístěte protiskluzové podložky, abyste předcházeli pádům. Ze stejného důvodu nenechávejte předměty na podlaze, abyste o ně nezakopli.
  • Pokud budete mít dlouhodobě špatnou náladu, neváhejte a kontaktujte psychiatra. Můžete se také zapojit do terapeutické skupiny lidí se stejnými obtížemi.
  • Důležité je trénovat mozek a pravidelně procvičovat paměť, vědomosti i orientaci a věnovat se novým zájmům a plnění různorodých úkolů.

Péče o pacienta v pokročilém stadiu může být pro rodinu velmi obtížná a složitá.

V určité fázi onemocnění totiž nemocný potřebuje již trvalou ošetřovatelskou péči, kterou ne každá rodina doma zvládne, ať již z technických, nebo hygienických důvodů. Často chybí bezbariérové prostředí i odpovídající hygienické zázemí. Někdy to mohou být lidsky pochopitelné fyzické či psychické důvody.

V takovém případě pomáhají specializovaná zařízení, jako je například síť zařízení, která pečují nejen o nemocné s demencí, ale i o řadu parkinsoniků v různých stadiích onemocnění a kde je nemocným poskytována potřebná specializovaná ošetřovatelská a rehabilitační péče.

Známé osobnosti, kterým diagnostikovali Parkinsona: Papež Jan Pavel II., malíř Salvador Dalí, boxer Muhammad Ali, herec Michael J. Fox, zpěvák Ozzy Osbourne, vůdce Adolf Hitler a Francisco Franco.

Společnost Parkinson – Zaměřuje se na rehabilitační cvičení, přednášky a besedy pro pečující a pořádá tradiční výstup 11. 4. na horu Říp.

Parkinson Help – Seznamuje veřejnost s obtížemi spojenými s Parkinsonovou chorobou a podporuje komunitní život nemocných v regionech.

Cvičení zaměřené na problémy pohybového aparátu při diagnóze Parkinsonovy choroby.

Zácpa, potíže s trávením, špatné vyprazdňování

„Jíme proto, abychom žili, ale nežijeme proto, abychom jedli“. Toto moudro by jistě našlo uplatnění v mnoha domácnostech.

Přijímání potravy patří mezi základní potřeby, abychom přežili, avšak v mnoha případech zapomínáme na střídmost, dáváme přednost nezdravým potravinám a k tomu se přidruží špatné stravovací návyky.

Následkem toho jsou zažívací potíže, zahrnující celou škálu nepříjemných příznaků. Mezi nejčastější patří pocity plnosti, pálení žáhy, zácpa, špatné a nepravidelné vyprazdňování. Jak se vyhnout těmto potížím a jak je léčit?

Trávicí soustava určuje, jak se budeme cítit. Velkou roli hraje složení stravy, pitný režim a životní styl. Například sníme-li něco těžkého, dá nám to náš organizmus najevo. S věkem se trávení zpomaluje a zhoršuje se průchodnost střev.

Organizmus tráví potravu až 40 hodin!

Doba průchodu potravy trávicím traktem je závislá na řadě faktorů. Ze žaludku se potrava dostane do tenkého střeva zhruba za 2,5 až 3 hodiny. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4 až 5 hodin. Tenké střevo následně opustí 50 % obsahu za 2,5 až 3 hodiny. Konečně průchod tlustým střevem trvá 30 až 40 hodin.

Proč si zácpa zaslouží Vaši pozornost?

Při zácpě dochází ke špatnému a většinou bolestivému vyprazdňování střev, obecně se uvádí „chození na velkou“ jednou za tři dny. Tento problém má asi 30 % dospělé populace a s věkem narůstá. Častěji potkává ženy než muže a velmi častá je u seniorů.

Hlavním příznakem je bolest břicha, pocit nafouklosti a těžkosti. Pokud zácpa trvá několik dnů, může se přidat bolest hlavy a únava. Potíž je v tom, že odpady metabolizmu, normálně odcházející se stolicí, se hromadí a přestupují zpět do krevního oběhu, kde se šíří k různým orgánům, které poškozují.

Nejvíce jsou ohroženy ledviny, játra, slinivka, ale i srdce. Špatným vyprazdňováním trpí také naše kůže, což se projevuje ekzémy, vyrážkami, celulitidou. Chronická zácpa pak může vyprovokovat vznik zánětů, polypů, hemoroidů a nádorů.

Další velkou komplikací je poškození střevní stěny, když přes ni nemůžou procházet živiny a vitaminy, a tělo začne strádat.

Proč vzniká zácpa?

Prvotní příčinu je potřeba hledat v jídelníčku, nadměrném stresu a vytížení, nezdravém stravování a špatných návycích.

Mnoho lidí soustřeďuje hlavní jídlo do druhé půlky dne a nestrávená potrava pak zatěžuje organizmus v noci. Jíme navíc příliš mnoho a organizmus je tak neustále zatěžován.

Zácpu mohou způsobit také záněty střeva anebo okolních orgánů (močového měchýře, dělohy), nádory, hemoroidy, místy ochablé střevo, narušení střevní mikroflóry.

Zácpa z času na čas postihne každého, problémem je chronická přetrvávající zácpa.  Obvykle saháme po projímadlech (čaje, kapky, tablety, čípky), která by se však měla používat jen výjimečně. Dlouhodobé používání léků vede k „ochrnutí“ střev, které pak už nereagují na další léčbu. Při dlouhodobých obtížích je lepší vyhledat pomoc lékaře.

Co tedy lze doporučit? Výborným, účinným a zcela bezpečným prostředkem pro dlouhodobé užívání je Aloe vera. Několik studií dokázalo, že pomáhá při střevních a zažívacích obtížích, působí přímo na epiteliální výstelku střev a hladké svalstvo a tím zkracuje dobu pasáže tráveniny ve střevě.

Organizmus tak efektivněji a rychleji vylučuje stolici, která je zdrojem toxické zátěže při pomalém průchodu. U Aloe vera byly rovněž popsány antibakteriální, protivirové a protizánětlivé účinky.ACTIValoe® je koncentrovaný extrakt z Aloe vera, který nabízí nepochybně tu nejlepší variantu na českém trhu s garancí více než 10 % účinných látek v obsahu.

ACTIValoe® je mezinárodně uznávaný extrakt, který lze užívat po celý rok i preventivně.

10 pravidel pro správné střevní fungování:

  1. Jezte v klidu, pomalu a bez stresu.
  2. Jezte častěji menší porce jídla, nejlépe 5 – 7 x denně.
  3. Omezte konzumaci kávy, alkoholu, kakaa, perlivých nápojů, čokolády, čerstvého kynutého pečiva, kouření cigaret.
  4. Vyhněte se tučným a silně kořeněným jídlům.
  5. Denně přijměte dostatek tekutin (napomáhají rozmělňování stolice). Doporučuje se vypít alespoň 2 – 3 litry denně.
  6. Zvyšte příjem potravin s obsahem vlákniny, jezte dostatek zeleniny a ovoce, přiměřené množství celozrnných výrobků.
  7. Ke vzdělávání využívejte jiné prostory než toaletu. Mozek, který dostává přísun informací z časopisů nebo křížovek je zmatený a neumí dát střevům pokyn, aby vytlačily „bobek“ ven.
  8. Pravidelně do svého jídelníčku zařaďte skleničku vody s 25 ml ACTIValoe, nejlépe ráno nalačno.
  9. Nejezte před spaním alespoň 4 hodiny.
  10. Dbejte na dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *