Alkohol – vše o zdraví

Před více jak deseti lety vyšla z American College of Cardiology rada, která musela na mnohé zapůsobit, jako by výrobci alkoholů podplatili lékaře: specialisté na srdeční choroby v USA doporučili pravidelné pití alkoholu.

Také výsledky výzkumu v Německu dávaly americkým lékařům za pravdu. U rozsáhlé studie MONICA se ukázalo, že z účastníků měli nejvyšší předpokládanou délku života ti, kteří vypili denně 20 a 40 gramů alkoholu. To odpovídá asi 0,2 až 0,4 litru vína nebo 0,6 až 1,2 litru piva.

U žen bylo odpovídající množství alkoholu přibližně o polovinu nižší.

Desítky studií dokládají, že lidé, kteří pravidelně a s mírou pijí alkohol, žijí v průměru déle než ti, kdo se alkoholu vyhýbají.

Jak zdravě pít

Pozitivní zdravotní působení můžeme zaznamenat prakticky u všech alkoholických nápojů. Podrobnější analýza nám ale odhaluje, že požívání alkoholu může mít příznivé zdravotní účinky jen u těch, kteří pijí pravidelně a „s rozumem“, ne však u těch, kteří se opíjejí v nepravidelných odstupech.

Alkohol - Vše o zdravíAutor: Copyright © 123RF Stock Photos

American Heart Association doporučuje: Pokud pijete, pijte střídmě. To znamená pro muže průměrně jeden až dva drinky a pro ženy jeden drink denně. Drinkem se míní jedno pivo (cca 355 ml), víno (118 ml), nebo 44 ml 80% alkoholu (přepočet z uncí).

Pití většího množství alkoholu zvyšuje riziko různých nebezpečí, jako je alkoholismus, vysoký krevní tlak, obezita, mrtvice, rakovina prsu, sebevraždy a nehody. Rovněž lze těžko určit, u koho se z umírněného pití vyvine alkoholismus.

Zdali bude mít pití alkoholu příznivé, nebo nepříznivé účinky, záleží nejen na spotřebovaném množství, ale i na věku a dalších vlastnostech konzumenta.

Příznivé látky v alkoholických nápojích

Hlavní zdravotní přínos střídmého užívání alkoholu zřejmě souvisí s jeho vlivem na rozvoj aterosklerózy neboli kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládánítukových látek do stěny tepny, zvláště v srdeční tepně, která zásobuje srdce.

Tyto nánosy snižují průtok krve k srdci a mohou vést k formování sraženin, které ucpávající cévy, což může vést k anginální bolesti na hrudi nebo přímo k život ohrožujícímu srdečnímu infarktu.

Alkohol nebo některé v alkoholu obsažené látky jako resveratrol blokují slepování krevních destiček a tím předcházejí trombózám (srážení krve zaživa). (Mimochodem, aspirin může snížit srážlivost krve podobným způsobem.)

Resveratrol dále pomáhá nejen v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním, ale také proti cukrovce.

Alkohol - Vše o zdraví

Favoritem pro zdraví je víno, ale i související životní styl

Většina studií se dále shoduje v tom, že ze všech alkoholických nápojů obstálo nejlépe víno.

Alkohol - Vše o zdravíAutor: Copyright © 123RF Stock Photos

Množství výzkumů za více než tři desetiletí naznačuje, že střídmé pití červeného vína snižuje riziko srdečního infarktu ve středním věku až téměř o 50 procent.

Lidé ze středomořské oblasti, kteří pravidelně pijí červené víno, mají prokazatelně nejnižší riziko srdečních chorob. Víno má též protirakovinný účinek, protože fenoly v něm obsažené fungují jako antioxidanty, zpomalují stárnutí buněk.

Víno rovněž chrání před tvorbou ledvinových kamenů a zlepšuje účinky inzulinu.

Je jasné, že tyto pozitivní účinky nepůsobí samotný alkohol, ale zdá se, že to budou spíše účinné látky, které se uvolňují z hroznů nebo vinných sudů, popřípadě vznikají při fermentaci. Například podle jedné studie z Kölnu pocházejí rozhodující účinné látky z dřevěného sudu.

Mezi látkami, obsaženými v hroznové šťávě, se nejvíce příznivých zdravotních účinků připisuje zmíněné látce resveratrol.

Zatímco při výrobě bílého vína se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení, při výrobě červeného vína se rmut z modrých hroznů nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Červené víno proto ve vyšší míře než bílé obsahuje třísloviny a resveratrol.

Někteří odborníci nicméně přičítají pozitivní korelaci mezi délkou života a střídmým pitím, kterou dosvědčují mnohé studie, na vrub spíše faktorům životního stylu a způsobu konzumace vína než samotnému alkoholu.

Tyto faktory zahrnují zvýšenou fyzickou aktivitu, jídelníček bohatý na zeleninu a ovoce a chudý co do nasycených tuků. Předpokládanou délku života u skupin pijáků vína, piva nebo tvrdých drinků může významně ovlivňovat i skutečnost, že preference alkoholického nápoje se odvíjí od typu osobnosti: např.

víno pijí častěji ženy, pivo neurotici, tvrdý alkohol ti, kdo chtějí posílit své ego.

Alkohol - Vše o zdraví

Pít, či nepít?

American Heart Association nedoporučuje pít alkohol ani pro jeho potenciální preventivní přínos proti kardiovaskulárním chorobám. Namísto toho doporučují pro snížení cholesterolu a krevního tlaku konzultovat lékaře, hlídat si váhu, pravidelně cvičit, držet se přiměřeného jídelníčku. Neexistují vědecké důkazy, že by pití alkoholických nápojů mohlo nahradit tyto konvenční prostředky.

Alkohol by vůbec neměl pít:

  • Každý, kdo má osobní nebo rodinnou historii alkoholismu.
  • Každý, kdo trpí některou z následujících potíží: hypertriglyce­ridemia, pancreatitida (zánět slinivky břišní), problémy s játry, některé krevní poruchy, srdeční selhání, nekontrolovaná hypertenze.
  • Těhotné ženy a pacienti, kteří berou léky, u nichž dochází k interakci s alkoholem. Pacienti, kteří berou aspirin, mají zvýšené riziko žaludečních problémů, včetně krvácení žaludku. Užívání alkoholu může tato rizika zvyšovat. Lidé, kteří pravidelně užívají aspirin, by měli přestat pít, a dál brát aspirin.

Kvůli všem rizikům spojeným s alkoholem American Heart Association nabádá lidi, aby nezačínali s pitím… pokud již alkohol nepijí.

Pacienti, kteří jsou zvyklí střídmě pít, nemusejí být nuceni k abstinenci. Ochrana srdce se ovšem nemůže stát záminkou ke zvyšování přísunu alkoholu.

Střídmé pití znamená podle obecné shody medicínských odborníků v případě žen denně sklenici vína, u mužů dvě. Stěží ale určíme toto množství přesně.

Vzhledem k tomu, že naši reakci na alkohol ovlivňuje genetika, pohlaví a věk, bezpečné množství pro jednoho není bezpečným pro druhého.

Naše stěžejní otázka již byla zodpovězena: Pokud nejste zvyklí pít, nezačínejte. Pokud již zvyklí jste, nepřestávejte, ale pijte střídmě. Koneckonců, nepijeme přece pro své zdraví, ale – na zdraví.

Источник: https://www.vitalia.cz/clanky/vyplati-se-pit-alkohol-pro-zdravi/

Co přesně s naším tělem a myslí dělá alkohol: Proč se nám chce spát a kdy jde už o zdraví?

Ve veselých chvílích v něm hledáme ještě větší veselí a v těch smutných útěchu. Důvodů, proč saháme po alkoholu, bychom se asi nedopočítali. Dát si skleničku či dvě je občas fajn a když se to někdy zvrhne, nevadí. Ale zamysleli jste se už někdy nad tím, jaký vliv má pití alkoholu na náš mozek, pijeme-li častěji než příležitostně?

Podle Národních stránek pro podporu omezení konzumace alkoholu pije 17–20 % (více než 1,5 milionu) obyvatel České republiky rizikově, přičemž až 5–8 % (více než 500 tisíc) tak nadměrně, že to ohrožuje jak jejich fyzické, tak duševní zdraví.

Pití alkoholu postihuje zdraví celkově, nejen mozek. Jeho nadměrná konzumace mnohdy může např. za rakovinu žaludku, slinivky břišní, tlustého střeva, dutiny ústní, za srdeční infarkt, vysoký krevní tlak či zánět žaludku.

Mezi příležitostným pitím, konzumací alkoholu v rozumné míře a alkoholismem bývá mnohdy jen velmi tenká linie. Kolikrát stačí jen jedno zaškobrtnutí v životě. Ztráta zaměstnání, střechy nad hlavou, rozvod, ignorování psychických problémů či nemoc – jedná se sice velmi závažné důvody, nicméně pití alkoholu v jejich případě nijak nepomůže, naopak všechno ještě zhorší.

Alkohol - Vše o zdraví Pixabay.com

Velmi zásadně. Účinky alkoholu se dostaví krátce po požití. Jeho projevy se však mezi jedinci liší. Introvert možná začne vyprávět o překot, konzervativní a věčně zamyšlený kolega se stane králem večírků a v jiném se projeví sklony k agresi. 

Ale jak alkohol působí na mozek? To asi každý tak trochu z vlastní zkušenosti tušíme.

Proč býváme po alkoholu zpomalení, nejde nám rozumět a padáme?

Alkohol narušuje komunikaci mezi mozkovými buňkami (neurony). Při lehké intoxikaci zaznamenáme zpomalené reflexy (proto je nebezpečné pod vlivem alkoholu řídit auto), nadměrnou výřečnost a někteří jsme možná odvážnější, při těžší intoxikaci se pak vyskytují problémy s koordinací, vyjadřováním, pamětí, zrakem a někteří mají potíže se sebeovládáním.

Alkohol je jako dvousečná zbraň. V první moment možná pomůže. Usnadní zábavu anebo potlačí trápení. Zvyšuje totiž uvolňování dopaminu (hormon štěstí). Právě dopaminem se dá mozek ošálit, že mu alkohol dělá dobře. Že tomu tak ve skutečnosti není, je věc druhá.

Za to, že po požití alkoholu cítíme únavu, může glutamát, jehož uvolňování alkohol potlačuje. Za normálních okolností, tedy ve chvílích, kdy alkohol nepijeme, se glutamát stará o správnou činnost mozku a dostatek energie. V důsledku pití alkoholu dojde k narušení těchto procesů, a tím pádem se činnost mozku výrazně zpomalí.

A to, že se nám po alkoholu lépe usíná?

Za to může kyselina gama-aminomáselná (dá se koupit ve formě doplňků stravy nejčastěji pod označením GABA). GABA na druhou stranu snižuje úroveň energie a pomáhá nám uklidnit se a právě alkohol produkci GABA v mozku ještě víc umocňuje.

Zjednodušeně řečeno, může za to blokace glutamátu a nadměrná produkce kyseliny gama-aminomáslené.

S těmito pocity jsme se za život setkali asi všichni. Ovšem lidé, kteří pijí často a hodně, jsou na tom mnohem hůř. Hrozí totiž, že v jejich mozku dojde k závažným změnám, které mohou být dokonce nevratné.

Podívejme se například na Wernickeovu encefalopatii (nebo také Wernicke-Korsakovův syndrom), která se v naprosté většině případů vyskytuje u alkoholiků.

Běžný člověk, tedy „nealkoholik“ nemá problém dostat do svého těla z běžné stravy adekvátní množství thiaminu (vitamínu B1). Pro alkoholiky je to však už obtížné.

Zajímavé:  Hypnotika - vše o zdraví

Thiamin se nachází v četném množství potravin, které denně konzumujeme. Jeho přirozenými zdroji jsou například vepřové maso, vepřová játra, čočka, pivovarské kvasnice, pivo, vaječný žloutek, špenát, hrášek, květák, chřest, ořechy či celozrnná mouka.

Vitamín B1 potřebují všechny naše tkáně, a to včetně mozku. Dle vyhlášky č. 450/2004 Sb. a její následné novely č. 330/2009 Sb., je doporučená denní dávka thiaminu stanovena na 1,1 mg. Nicméně studie dvojice Woodhill a Nobile už roku 1972 ukázala, že thiaminu konzumujeme běžně mnohem víc, a to až 2,0 mg denně.

Alkohol - Vše o zdraví Pixabay.com

Jenomže u alkoholiků to je jinak. Deficit vitamínu B1 u nich může být způsoben špatnými stravovacími návyky (velmi často jedí málo), poškozením jater v důsledku pití alkoholu a také gastrointestinálního systému, který není schopen živiny správně vstřebat.

Deficit vitamínu B1 je u chronických alkoholiků o to horší, že alkohol výrazně zpomaluje vstřebávání thiaminu do mozku.

Vitamín B1 je esenciálním vitamínem, to tedy znamená, že si jej tělo nedokáže samo vytvořit, a spoléhá na to, že mu jej dodáme z potravy. Vzhledem k tomu, že thiamin je potřebný pro přeměnu glukózy v mozku, nedostatek může způsobit až strukturální poškození mozku a odumírání mozkových buněk.

Tím to však nekončí. Hrozí dále mnohačetná poškození nervových center v mozku či dokonce míchy.

Podle studie Mechanisms of thiamin deficiency in chronic alcoholism z roku 1980 by měli lidé na každých 1 000 kcal přijmout minimálně 0,33 miligramů thiaminu, což tedy znamená, že pokud za den sníte přibližně 2 000 kcal, ze stravy anebo doplňků stravy by se vám mělo dostat minimálně 0,66 miligramů thiaminu denně. 

Největší koncentrace thiaminu se nachází zejména v kosterním svalstvu, srdci, játrech, ledvinách a v mozku. Thiamin je zkrátka přítomen ve všech tělesných buňkách.

Bude-li se tedy thiaminu do těla dostávat nedostatek, bude to mít negativní vliv na všechny orgány.

Nejvíce to však poznáte na zdraví srdce (zvýšený průtok krve cévami, selhání srdce anebo nadměrné zadržování sodíku, a tím pádem i vody v těle) a na nervovém systému.

Alkohol - Vše o zdraví Pixabay.com

Thiamin je také velice důležitý pro tvorbu a správnou funkci mnoha enzymů. Jeho nedostatkem tělo strádá, dochází k narušení obranyschopnosti a vystavení nadměrnému působení volných radikálů.

Kromě Wernicke-Korsakova syndromu se u alkoholiků vyvine alkoholová demence, resp. odumírání buněk – člověk má pak zhoršenou schopnost úsudku, nepamatuje si, co dělal, což se snaží zamaskovat smyšlenými údaji a je schopen pokaždé odpovědět jinak.

Dobrou zprávou na tom všem špatném je, že pokud se člověk rozhodne abstinovat, ztracené duševní schopnosti se vrátí, což u jiných druhů demencí bohužel možné nebývá.

Alkohol - Vše o zdraví????Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!

Источник: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/5186-co-presne-s-nasim-telem-a-mysli-dela-alkohol-proc-se-nam-chce-spat-a-kdy-jde-uz-o-zdravi

Alkohol a zdraví – nová rozsáhlá studie – Institut moderní výživy

Nová studie o alkoholu a jeAlkohol - Vše o zdravího vlivu na naše zdraví, která byla publikována minulý týden v prestižním Lancetu!

Vztah mezi alkoholem a zdravím je velmi komplexní – na jedné straně se doporučuje střídmé pití alkoholu (např. červeného vína s obsahem resveratrolu) jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním a diabetu, avšak na druhé straně je nadměrná konzumace alkoholu spojována se zvýšeným rizikem asi 60 onemocnění včetně rakoviny. Jak je to tedy doopravdy?

Tato studie vnáší nové světlo do problematiky díky použití přesnější metodologie.

Dřívější studie totiž mohou být zkreslené – tyto studie například nezohledňovaly konzumaci alkoholu turisty v jednotlivých zemích nebo docházelo ke zkreslení efektem “survival bias” nebo “healthy user bias”.

To znamená, že výsledky epidemiologických studií mohl ovlivnit třeba fakt, že lidé, kteří pijí alkohol střídmě, jsou obvykle celkově zdravější, sportují a mají také vyšší příjmy.

Studie trvala 26 let, sbírala data ze 195 lokací a podílelo se na ní 512 výzkumníků z 243 institucí.

✅ VÝSLEDKY:

  • konzumace 0 gramů alkoholu denně minimalizuje riziko poškození zdraví, vše nad toto množství je spojeno se zvýšeným rizikem některých onemocnění včetně rakoviny
  • v roce 2016 bylo přisouzeno 2,8 milionu úmrtí alkoholu
  • alkohol může celosvětově za téměř 10 % všech úmrtí v populaci mezi 15-49 lety
  • celosvětově je alkohol na 7. místě jako příčina předčasných úmrtí
  • podíl na vzniku zhruba 3 % všech typů rakoviny je přisuzován alkoholu
  • protektivní efekt alkoholu je zřejmě převážen rizikem vzniku rakoviny
  • jeden drink denně zvyšuje riziko vzniku jednoho z 23 zkoumaných onemocnění o 0,5 %, dva drinky už ale o 7 % a pět drinků dokonce o 37 %

⬇️ ZÁVĚR:

V minulosti některé studie poukázaly na to, že alkohol může být v malém množství prospěšný pro náš kardiovaskulární systém, avšak tento mírný protektivní efekt je zřejmě převážen zvýšeným rizikem vzniku rakoviny a dalších onemocnění spojovaných s konzumací alkoholu. Proto je nutné přehodnotit doporučení o “zdravém pití”, existují totiž bezpečnější způsoby jak podpořit svůj kardiovaskulární systém a to například cvičením nebo zdravou a vyváženou stravou.

Источник: https://www.institutmodernivyzivy.cz/alkohol-a-zdravi-nova-rozsahla-studie/

Na zdraví! Nová studie odmítá prospěšnost alkoholu, část vědců ji kritizuje

Lékaři a vědci polemizují s posledním výzkumem, podle kterého je i konzumace jednoho piva nebo skleničky vína denně škodlivá. Někteří odborníci tvrdí, že hranice zdraví prospěšného pití alkoholických nápojů se nedá určit. Je individuální.

Polemiku vyvolal výsledek studie publikované v prestižním časopisu The Lancet. Naboural tak dosavadní představy o tom, jaké množství vypitého alkoholu lze ještě považovat za zdravé, respektive neškodné. Například ve Spojených státech se považuje za bezpečné zkonzumovat dva alkoholické nápoje denně.

Vědci v časopise The Lancet ale uvedli, že množství alkoholu přesahující 100 gramů čistého alkoholu (odpovídá to asi 5 až 7 alkoholickým nápojům) týdně už má dopady na lidské zdraví.

„Po celá léta platila představa, že existuje jisté množství alkoholu, jehož konzumace vede k lepším zdravotním výsledkům oproti úplné abstinenci,“ řekl jeden z autorů studie, profesor psychiatrie Daniel Blazer. Podle něj je třeba tento koncept, který podporují i výrobci alkoholických nápojů, přehodnotit. Studie analyzovala zdravotní výsledky 600 tisíc lidí v 19 zemích na základě předchozích 83 různých studií.

Jaká jsou nejdražší piva na světě:

Pivem vycpaná veverka, ležák ze sudu po whisky. Jaká jsou nejdražší piva světa?

Portál Vox k tomu připomenul, že už v roce 1988 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny při Světové zdravotnické organizaci dala alkohol na seznam karcinogenních látek do skupiny jedna.

Problém „zdravého pití“ alkoholu nastává v metodologické rovině. Studie často porovnávají lidi, kteří alkohol pijí, s těmi, kteří ho nepijí. Abstinenti ale bývají často lidé, kteří přestali kvůli alkoholismu nebo měli jiné zdravotní komplikace, například rakovinu. Porovnávat by se měli spíše lidé, kteří pijí málo s těmi, kteří pijí hodně.

O kolik let si pijáci zkrátí život?

Poslední studie došla k závěru, že lidé, kteří vypijí 7 až 14 skleniček alkoholu týdně, si zkrátí život v průměru o šest měsíců, ti kteří pijí 14 až 24 nápojů týdně, si pobyt na Zemi zkrátí až o dva roky a ti, co pijí více než 24 drinků týdně, zemřou o čtyři až pět let dříve, než ti, kteří se vejdou do hodnoty 0 až 100 gramů čistého alkoholu za týden.

„Konzumace alkoholu přesahující hranici 100 gramů týdně je spojená s kratší délkou života,“ zdůraznila expertka na biostatistiku Angela Woodová z univerzity v Cambridge, jež se na studii podílela.

Další faktory: Stravování, kouření, pohyb

Problém ale může nastat v tom, že lidé, kteří pijí v nadměrném množství alkohol, mohou pocházet z nižší sociální vrstvy, ve které se více kouří a jí se nezdravé jídlo. Proto je třeba vzít do úvahy i životní styl lidí, kteří pijí alkohol. To ale není případ poslední studie.

„Moje největší námitka ke studii je v tom, že nebere v potaz mnoho proměnných.

Nemůžete ignorovat problematiku stravování, cvičení a další faktory, jež souvisejí s nemocemi a mírou úmrtnosti,“ kritizuje výsledky studie profesor pediatrie Aaron Caroll, autor knihy o stravování The Bad Food Bible.

Ta vyvrací některé mýty o nezdravých potravinách. Ignorování těchto faktorů může vést k mylným závěrům ohledně škodlivosti alkoholu.

Je to individuální

Caroll nechce zpochybňovat škodlivost alkoholu, podle něj ale existuje v populaci „šedá zóna“, u které není možné kvantifikovat, jaké množství alkoholu je pro dané jedince už příliš. „Je to velmi individuální a ovlivňuje to mnoho dalších faktorů v životě každého člověka,“ zdůraznil.

Také docent medicíny Vinay Prasad, jenž se specializuje na léčbu leukémie v oregonském Portlandu, namítá, že je třeba při pití alkoholu používat zdravý rozum. Lidé by neměli nekriticky věřit doporučením, kolik vypitých skleniček je ještě v normě a kolik už ne. To uznává i jeden z autorů studie Blazer. Pokud by se lidé slepě řídili všemi doporučeními lékařů, žili by nenaplněné životy.

Zajímavé:  Draslík v krvi - vše o zdraví

Konzumenti alkoholu by každopádně neměli zapomínat na fakt, že alkohol patří do hlavní skupiny karcinogenů, řekl v rámci diskuze o pití alkoholu adiktolog a psychiatr John Kelly z lékařské fakulty Harvardovy univerzity.

Související články:

Místo sladu řasy a ústřice: Japonsko po 110 letech mění definici piva

Češi zůstávají s odstupem největšími pivaři. Na druhé místo se propili Rakušané

Minirevoluce. Malé pivovary se v tichosti slučují do skupin

Je pivo poživatelné? Není, rozhodl po letech německý soud

Majitel minipivovaru Kněžínek: Už mě nebavilo kupovat si pivo

Alkohol - Vše o zdraví

Источник: https://www.euro.cz/light/zdrave-piti-alkoholu-vedci-se-neshodnou-na-mnozstvi-sklenicek-ktere-muzeme-vypit-1407536

Kolik alkoholu snesete? Na závislost nemusíte pít denně | Žena.cz

Českem se žene večírková smršť- a všude se nalévá alkohol. Poznáte, kdy už jste za hranou?

Alkoholismus neboli závislost na alkoholu často vzniká plíživě a nepozorovaně. Dotyčný jedinec si tak nebývá vědom toho, že se řítí do spárů návykové látky. Z občasného posezení nad sklenkou vína se časem stává neodbytná touha po alkoholovém opojení. Vymanit se z náručí závislosti přitom není procházka růžovým sadem.

Národ pijanů

Češi mají alkohol rádi. Chutná jim natolik, že podle lékařských propočtů je na něm závislých až 700 tisíc našich občanů. Nejnovější výzkum dokonce ukázal, že alkoholu v České republice holduje bezmála půldruhého milionu lidí. Alkoholismu propadají především muži, ale v poslední době je ženy směle dohánějí.

Doporučujeme: Téma: Alkohol a s ním spojené problémy

Závislost na alkoholu je chronické onemocnění, které způsobuje řadu zdravotních neduhů i problémy v sociální rovině. Zneužívání alkoholu totiž ovlivňuje prakticky veškeré aspekty lidského bytí. Dlouhodobá konzumace alkoholických nápojů poškozuje celý organismus.

Jak se podepisuje pijanství na těle?

  • Játra – Nadměrné pití alkoholu způsobuje zánět jater – hepatitidu. Po letech nadměrného pití dochází k nevratnému zjizvení jaterní tkáně. Takzvaná cirhóza přináší spoustu komplikací, mezi něž patří kupříkladu krvácení do trávicího systému, poškození mozku, žloutenka či výrazné hubnutí.
  • Zažívání – Ušetřen není ani zažívací systém. Alkohol je velmi agresivní látka, která způsobuje zánět žaludku nebo velmi obávaný zánět slinivky břišní – akutní pankreatitidu.
  • Vlastně ‚celý člověk‘ – Působení alkoholu na organismus je však velmi komplexní. Postižen je tedy prakticky jakýkoliv orgán lidského těla, nevyjímaje srdce, mozkovou tkáň a imunitní systém. Alkoholismus je také rizikovým faktorem pro vznik zhoubných nádorů. Alkoholici častěji trpí nádory úst, krku, jater, tlustého střeva a prsu.

Tři příznaky fyzické závislosti

Čas od času se může stát, že alkoholový dýchánek přeženeme. To však neznamená, že jsme závislí na alkoholu. Alkoholismus vzniká často nepozorovaně, dotyčný jedinec dokonce nemusí omamné látce holdovat každý den. Jaké příznaky mohou prozradit nebezpečnou závislost?

První varovným příznakem je tolerance alkoholu. Musíte pít mnohem více než ostatní, abyste se uvolnili, nebo dokonce opili? Lidský organismus si při pravidelné konzumaci alkoholu zvyká a potřebuje mnohem větší dávku k dosažení stejného účinku.

Druhým varováním jsou abstinenční příznaky. Pokud nutně potřebujete skleničku ihned po ránu, něco není v pořádku. Tělo si na alkohol navyklo a nedokáže bez něj fungovat.

Odnětím drogy dochází k vzniku úzkosti, třesu, pocení, nevolnosti, zvracení, nespavosti, podrážděnosti nebo bolesti hlavy.

V závažných případech se objevují halucinace, zmatenost a křeče, což může vyústit až ve stav bezvědomí.

Člověka závislého na alkoholu prozradí i sociální problémy. Ztrácí kontrolu nad svým pitím, nedokáže odolat touze po alkoholu a postupně se vyčleňuje ze společnosti. Problémy v práci či v rodině tak nebývají nic výjimečného.

Pětice mýtů o alkoholismu

  1. Mohu přestat s pitím, kdykoliv budu chtít. V některých případech to možné vskutku je, většinou se však jedná o výmluvu, která závislost zlehčuje. Lidské tělo si totiž časem vybuduje psychickou i fyzickou závislost, jež je srovnatelná například se závislostí na nikotinu.

  2. Moje pití, můj problém. Nikdo nemá právo mi říkat, abych přestal. Je pravda, že se závislostí můžete skoncovat jenom vy. Avšak klamete sami sebe, pokud předstíráte, že se jedná pouze o vás. Problémy s pitím ovlivňují celé vaše okolí. Tudíž váš problém je i problém vašich blízkých.

  3. Nepiju každý den, proto nejsem alkoholik. Alkoholismus není definován tím, co pijete, kdy pijete a jak moc pijete. Závislost si tvrdě vybírá svou daň, ať už denně vypijete několik piv, nebo si pravidelně dopřáváte „pouze‘ jednoho panáka.
  4. Nejsem alkoholik, protože mám práci a rodinu.

    Představa pochybného individua s lahví v ruce a spícího na ulici je poněkud zavádějící. Mnoho alkoholiků denně chodí do práce, stará se o rodinu a svou závislost pečlivě skrývá. I přesto, že je vše ostatní v pořádku, nic se nemění na tom, že závislost je obrovským problémem.

  5. Závislost na alkoholu není tak závažná jako závislost na těžkých drogách. Alkohol je droga a alkoholismus je stejně nebezpečný jako drogová závislost. Dlouhodobá konzumace alkoholu má devastující účinky na vaše zdraví, kariéru i vztahy.

    Alkoholici také musí projít odvykací kúrou a nadobro dát alkoholu sbohem.

Závislost na alkoholu si vybírá krutou daň i v naší malé zemi. Ročně na následky alkoholové závislosti zemře několik tisíc našich občanů.

Není totiž žádným tajemstvím, že spotřeba alkoholu v České republice patří k nejvyšším v Evropě. Pokud se rozhodnete se závislostí skoncovat, pomoc není daleko. Obrátit se můžete na svého lékaře nebo mnoho dalších odborníků, kteří vám pomůžou vybrat tu správnou cestu.

Jakub Holešovský

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Alkohol? Horší než tuk! Přestaňte pít a zhubnete

Kondom může uchránit před bolestí kloubů

Co všechno léčí chlad: Ekzém, lupénku i hemoroidy

  Video Mohlo by Vás také zajímat:

Источник: https://zena.aktualne.cz/zdravi/kolik-alkoholu-snesete-na-zavislost-nemusite-pit-denne/r~i:article:805522/

Alkohol a nevratné škody na zdraví – Vareni.cz

Alkohol ale vaši krizovou situaci nevyřeší. Musíme se mít na pozoru před názory, že lze vyléčit pocity samoty a jiných životních nezdarů sklenkou alkoholu navíc. Alkohol v jakékoliv koncentraci spaluje hořčík, který je velmi cenný pro naši nervovou soustavu. Je rovněž nepřítelem pro všechny vitamíny, které bychom měli užívat pro potlačení našich depresivních krizí.

Kdo pravidelně pije, musí mít na paměti, že vytěsňuje vitamín B1, což je právě vitamín, který zabezpečuje činnost nervové soustavy. Kdo má pocit, že je pořád unavený, vysílený, ospalý pravděpodobně má nedostatek vitamínu B1 – thiamin.

Alkoholem jsou spalovány další dva důležité vitamíny, důležité pro správnou činnost našeho nervového systému. Jsou to vitamíny B3 a B6.

Pitím většího množství alkoholu trpí celý náš organismus. Dnes už ve školách najdeme děti, které požívají alkohol. A to si myslím, že zatím nějaké krizové situace nemají. I když o téhle problematice bychom mohli také polemizovat. Pravdou je, že alkohol je metla lidstva.

Alkohol v kuchyni

V kuchyni je dobré mít po ruce láhev rumu, ale ne na opíjení se. Alkohol je dobrý, když se používá v malých dávkách nebo v dávkách, které nám určují některé recepty. Samozřejmě jsou i výborné zmrzlinové poháry ochucené sladkým alkoholem. Ale to vše jen s mírou.

Dnes je někdy těžko se prát s denními problémy, ale rozhodně se nepřikláníme řešením upíjet se a říkat si, vždyť ono se to nějak urovná.

Zákaz požívání alkoholu na veřejných místech

Alkohol je také obrovským nešvarem některých hraničních měst. I za bílého dne jsou vidět lidé v podnapilém stavu.

Radnice chtějí zakázat pití alkoholu na veřejných místech, ale naše legislativa podnapilost na veřejnosti nijak zásadně neomezuje.

Snad jedinou šancí, jak mohou města úspěšně bojovat proti alkoholu na ulicích, je vydávání obecně závazných vyhlášek, které by zakazovaly konzumaci alkoholu na vyznačených místech.

Tam, kde se pohybují děti, by se takoví lidé neměli zdržovat vůbec. To jsou odpočinkové zóny, parky, dětská hřiště, sídliště, atd.

Také je známo, že ženy více propadají depresí než muži a častěji se opíjejí. Ženy jsou samozřejmě víc zatěžovány stresovými situacemi. Deprese je nejsilněji spojena s nárazovým opíjením se. Samozřejmostí je, že věk člověka, který požívá alkohol je čím dal tím nižší.

Ptáme se, kdy vůbec začíná závislost na alkoholu?

  • zhoršené sebeovládání
  • nezájem o práci
  • finanční problémy
  • pocit nezvládnutí svých denních povinností

Čím mladší člověk začíná pít, tím je vznik závislosti rychlejší. Zároveň jsou různá stádia alkoholismu.

Nevratné škody způsobené alkoholem

Nakonec bych chtěla podotknout, že alkohol v těle způsobuje někdy nenávratné škody. Alkohol je dobře přijímán do krevního oběhu, žaludku, střev a dobře je absorbován do plic. Játra zpracovávají asi jednu skleničku alkoholu za hodinu. Pokud je ale konzumace alkoholu větší, dochází k intoxikaci. Málokdo ale ví, že nevolnost pří pití nezpůsobuje alkohol, ale jeho produkt acetaldehyd.

Většina lidí pokud řeší tyhle problémy, chtějí být anonymní. Od toho slouží různé webové stránky, které pomůžou, anebo aspoň dají nahlídnout lidem, kteří bojují s nešvárem jménem alkohol.

Foto: Profimedia

Источник: https://clanky.vareni.cz/alkohol-a-nevratne-skody-na-zdravi/

Vliv alkoholu na člověka

Každý člověk je jiný. A to jak fyzicky, tak psychicky. Proto je vliv alkoholu na lidi závislý nejen na pohlaví, váze a množství vypitého alkoholu, ale také na aktuální kondici, psychické pohodě, stravě apod.

Pak se může stát, že stejní lidé, např. muži 80 kg, reagují rozdílně na vypití stejného množství alkoholu. Záleží totiž také na zvyku, tj. pokud někdo pije pivo a nikdy destiláty, může ho malé množství destilátů opít výrazně dříve a více než někoho, kdo často pije destiláty a ne pivo. A obráceně.

Existuje „zdravé pití alkoholu“?

Ano, podle mnoha světových studií má alkohol v malé míře a při pomalém pití pozitivní dopady na zdravého člověka.

V tomto tvrzení je důležité věnovat pozornost několika věcem.

  1. Malá míra – pro muže je to 20–40 g alkoholu na den (max. 4 dl skleničky vína), u žen 10–30 g (o deci vína méně než u mužů)
  2. Pomalé pití – důležité je pít denně a pomalu. Jak se říká, v malých dávkách neškodí. Pokud ale vypijete 2 skleničky za hodinu, nejedná se o pomalé pití.
  3. Zdravotní stav – člověk musí být zdravý. Při nemocech alkohol určitě nepomáhá, stejně tak těhotným a kojícím ženám a mladistvým.

Podle vědců pravidelné denní pomalé pití malého množství alkoholu chrání játra, prodlužuje život, snižuje riziko infarktu, výskyt srdečních (ischemických) chorob, úmrtí spojeným s vysokým tlakem, a někteří uvádí dokonce i výskyt cukrovky.

Odborníci ve svých studiích doporučují pít víno, nikoliv však tvrdý alkohol.

Pozitivní zdravotní vliv přisuzují snižování kornatění tepen, které způsobuje ukládání tuku do stěn tepen, hlavně pak v srdeční tepně. Tím roztahuje tepny a zajišťuje dostatečný průtok krve a předchází vzniku sraženin a např. zabraňuje slepování krevních destiček a tím předcházejí trombózám.

Zdraví prospěšné může být střídmé pití alkoholu pouze v případě, že člověk celkově žije zdravě.

Jaký vliv na člověka má alkohol?

1 ‰ – Hovorná opilost

Typickým projevem této úrovně je vyšší hovornost. Člověk mívá dobrou náladu, avšak do určitých hranic. Již při této hranici, kterou u muže 80 kg způsobuje cca čtyři desetistupňová piva, nedoporučujeme psát důležité SMS, e-maily nebo sdílet na sociálních sítích.

1,5 ‰ – Lehká opilost

Větší hovornost, vtipkování, celková uvolněnost. Sebedůvěra se zvyšuje. Pomalejší reakce. Pozor proto na modřiny a odřeniny, které si lidé způsobují akrobatickými kousky nebo jen obyčejným tancem na stole.

2 ‰ – Mírná opilost

Nedostatek koordinace a ztráta koncentrace. Nálada se může výrazně zlepšit nebo zhoršit. Člověk bývá akční nebo naopak unavený, řada lidí usne. V této fázi, kterou způsobí např. u ženy 60 kg čtyři skleničky červeného vína, je již motorika těžko neovladatelná a myšlenkové pochody jsou jiné než za střízliva.

3 ‰ – Těžká opilost

Neschopnost samostatně chodit, nesrozumitelná řeč, poruchy chování. Významné riziko agrese. V tuto chvíli hrozí ztráta kontroly a paměti, a tím může docházet k nebezpečným situacím, vandalství, případně jiným přestupkům nebo dokonce trestným činům.

4 ‰ – Závažné intoxikace

Závažné riziko bezvědomí. Pomalé a mělké dýchání. Potenciální riziko dýchacích a dalších zdravotních problémů.

5 ‰ – Nebezpečí smrti

Komatózní stav – smrtelná dávka pro 50 % lidí.

Alkohol kalkulačka

Spočítejte si množství promile po vypití určitého množství drinků v online alkohol kalkulačce.

Pijte s mírou a nikdy neřiďte po konzumaci alkoholu.

  • 012345
  • Zadejte hodnoceníOdeslat hodnoceníHodnocení odesláno
  • Počet hodnocení142Průměrné hodnocení4.8

Источник: https://www.bezpecnecesty.cz/cz/alkohol-kalkulacka/vliv-alkoholu-na-cloveka

Co s tělem po čtyřicítce dělá alkohol – Novinky.cz

Alkohol sice povzbuzuje naši mysl a zlepšuje náladu, ale často na úkor zdravého úsudku, chování či uvažování.Foto: Profimedia.cz

Podle lékařů alkohol v těle ovlivňuje téměř každý systém a často ne v moc pozitivním smyslu, a to zejména po čtyřicítce.

„Alkohol metabolizuje žaludek a játra, tyto orgány se ale s věkem zmenšují, tudíž alkohol v orgánech zůstává déle. Navíc čím jsme starší, tím je organismus méně hydratovaný, alkohol v krvi tedy koluje v mnohem větší koncentraci, tím pádem se i mnohem pomaleji odbourává než třeba ve dvaceti letech,“ vysvětluje pro The Telegraph doktor Tony Rao.

Alkohol sice na jednu stranu povzbuzuje naši mysl a zlepšuje náladu, ale často na úkor zdravého úsudku, sebepozorování, chování či uvažování, což vysvětluje, proč to, co vypadalo jako skvělý nápad večer, už není další den ráno ideální.

„V průběhu času se navíc místo dobrých nálad začnou dostavovat úzkosti a deprese,“ upozorňuje Paul Wallace, emeritní profesor z londýnské University College.

Odborníci se přitom shodují, že není pravda, že nepravidelné pití alkoholu nezanechává na lidech žádné následky. Podle doktora Raoa všichni tito uživatelé mají po šedesátce jemné poškození mozku.

„Vždy říkám svým pacientům: ,Váš mozek je ovlivněn alkoholem mnohem dříve než vaše játra.‘ Než dojde k cirhóze jater u alkoholiků, nejprve se dostaví deprese a problémy se sebekontrolou, tak se věci prostě mají,“ dodává.

Dobrou zprávou je, že poškození v mozku lze zvrátit již po šesti měsících bez pití.

Jak alkohol působí na jednotlivé orgány a jaké může způsobit onemocnění

U náchylnějších lidí může alkohol vyvolat například tzv. růžovku, chronické zarudnutí kůže, k čemuž dochází při zvětšování krevních cév a zvětšení průtoku krve.

Přestože se zčervenání kůže časem může vrátit do původního zabarvení, pokud bude jedinec alkohol užívat dlouhodobě, může se jednat o trvalý problém.

Dále se může objevit také akné a další nedokonalosti pleti. Alkohol totiž u lidí často způsobuje stres a úzkost, během nichž dochází ke zvýšené produkci androgenů (mužských pohlavních hormonů), které stimulují vznik akné.

Co se stane s vaším tělem, když se zřeknete alkoholu Zdraví

Celkově pak pleť jedince vypadá starší, než ve skutečnosti je.

„Kůže je díky alkoholu dehydratovaná, mohou se na ní vytvářet šupinky a otoky kolem očí. Navíc přebytečné cukry, které jsou často konzumovány společně s alkoholem, poškozují DNA a kolagen v kůži, což může vést k rychlejšímu stárnutí pleti,“ upozorňuje dermatolog Nick Lowe.

Lidé, kteří pravidelně holdují alkoholu, a to ve větším množství, než je doporučená denní dávka, vypijí tedy denně 3–4 skleničky (u mužů) a 2–3 skleničky (u žen) či se jednou za čas opijí, mají mnohonásobně vyšší riziko cévní mozkové příhody.

Alkohol také zvyšuje krátkodobý i dlouhodobý krevní tlak, což zvyšuje riziko infarktu či mrtvice.

Nenápadná závislost aneb Proč raději nepítStyl

Nadměrná konzumace alkoholu také může narušit schopnost srdce pumpovat krev z krevního oběhu a způsobit tzv. kardiomyopatii, jež zvyšuje riziko srdečního selhání.

Sklenka červeného vína denně ale člověku určitě neublíží. Je však důležité striktně se držet tohoto množství.

Svá játra ohrožují především chroničtí alkoholici a pak lidé středního věku, kteří propijí příliš mnoho nocí.

„Játra vždy nejprve ztuční, a pokud dotyčný ve věkové hranici 40–55 let dál pokračuje ve velké konzumaci alkoholu, dochází k jizvení jaterní tkáně, játra se zmenšují a může dojít k cirhóze (ztvrdnutí) jater,“ vysvětluje doktorka Debbie Shawcrossová z King’s College Hospital Liver Unit.

15 tipů, jak udržet játra v co nejlepší kondici Zdraví

Játra mají samočisticí schopnost, pokud dotyčný několik dní po sobě nevypije vůbec žádný alkohol, dá játrům šanci na regeneraci.

S konzumací alkoholu jsou nejčastěji spojovány formy rakoviny úst, jícnu, střev, prsu a krku.

„Čím víc pijete, tím vyšší je riziko onemocnění. Etanol v alkoholu se totiž rozkládá na acetaldehyd, který poškozuje DNA a přímo ovlivňuje buňky způsobující rakovinu,“ upozorňuje Nicola Smithová z instituce Cancer Research UK.

Proč na rakovinu slinivky umírá tolik lidíZdraví

Pokud si navíc pravidelně dopřáváte alkohol a k tomu kouříte, pak se riziko rakoviny úst a krku o to víc zvyšuje, protože alkohol způsobuje, že buňky lépe reagují na toxiny v tabákovém kouři, a to bez ohledu na množství zkonzumovaného alkoholu.

Jak ukázaly mnohé výzkumy, alkohol sehrává důležitou roli i v neplodnosti či v riziku potratu. Nadměrná konzumace alkoholu u mužů například snižuje hladinu testosteronu a negativně ovlivňuje kvalitu i kvantitu spermií.

„Cyklus spermií je 70 dní, tudíž pokud se jednoho dne opijete, pak mějte na mysli, že než se zlepší váš spermiogram, může to trvat měsíce,“ varuje gynekoložka Gillian Lockwoodová.

Alkohol zvyšuje hladinu inzulinu a ukládání tuků v játrech. Obsahuje přitom 7 kalorií na gram, což je podobné jako u tuku (9 kalorií na gram).

Zároveň narušuje metabolismus, tělo při něm vždy upřednostní toxiny z alkoholu před výživnými látkami, přičemž nespotřebovanou energii začne ukládat jako tuk.

Alkohol je kalorická bombaZdraví

Podle vědců navíc alkohol může potlačovat hormon leptin, který ovládá chuť k jídlu, což je i důvod, proč se mnozí lidé při konzumaci alkoholu zároveň přejídají.

Tím, že alkohol navíc zvyšuje hladinu inzulinu, zvyšuje se i ukládání tuku v játrech a ve středním věku i v okolí žaludku (klasický případ tzv. pivního pupku).

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Hlavní zprávy

Источник: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/co-s-telem-po-ctyricitce-dela-alkohol-40303686

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *