Bolest v podžebří – vše o zdraví

Bolest v podžebří - Vše o zdraví

Bolest břicha patří v ordinacích lékařů mezi nejčastější důvody návštěvy. Obvykle netrvá dlouho a v drtivé většině případů se jedná o dočasný stav způsobený dietní chybou a následným zánětem střev, ale obecně je příčin bolestí břicha celá řada. Důležité je včas vyhledat pomoc lékaře, pokud je bolest břicha velmi silná nebo pokud rychle neodezní. V tomto článku se podíváme na nejčastější příčiny bolesti břicha.

Břicho je část lidského těla, která se nachází mezi posledním žebrem a třísly. Pokud se objeví v této oblasti bolest, označuje se to lékařským termínem bolesti břicha nebo abdominální bolesti. 

  • Lékaři ještě rozdělují břicho na jednotlivé segmenty, a to na epigastrium, mezogastrium a hypogastrium (1).
  • Pod pojmem epigastrium se rozumí oblast mezi žeberními oblouky a česky tuto část břicha nazýváme nadbřišek. Po jeho stranách se nachází ještě pravé a levé podžebří (hypochondrium)
  • Mezogastrium je střední krajina břišní a je to oblast kolem pupku a po jeho stranách.
  • Oblast pod pupkem až do třísel se nazývá podbřišek a dělí se na levý a pravý (levé a pravé hypogastrium a na oblast suprapubickou).
  • Podívejte se na vysvětlující obrázek níže, ze kterého vše snadno pochopíte.

Bolest v podžebří - Vše o zdraví

Rozdělení břišní krajiny na segmenty – hypogastrium, mezogastrium, epigastrium

Bolest břicha je nejčastěji způsobena onemocněním trávicího ústrojí, ale za ní stojí i onemocnění jiných orgánů, jako jsou například ledviny, slezina nebo cévní onemocnění. Proto se vyplatí bolest břicha nepodceňovat. 

Co je trávicí soustava?

Trávicí trubice (soustava nebo ústrojí) začíná ústy a končí řitním otvorem (anus). Přijatá potrava a tekutiny se v ústech rozžvýkají s pomocí zubů a následně prochází do jícnu a žaludku. V žaludku se potrava promíchá se žaludečními šťávami a je postupně posunována do tenkého střeva.

Tenké střevo je několik metrů dlouhé a má tři části, a to dvanáctník (duodenum), lačník (jejunum) a kyčelník (ileum), ve kterých dochází k promíchání potravy s pankreatickými a trávicími šťávami a ke vstřebávání živin. 

Nestrávené zbytky potravy putují do tlustého střeva, které se skládá z několika částí, a to ze střeva slepého (s červovitým přívěškem zvaným apendix), z tračníku (vzestupného, příčného a sestupného neboli colon ascendens, transversum a descendens) a z esovité kličky (colon sigmoideum). V tlustém střevě se již nevstřebávají živiny, ale hlavně hlavně voda a některé soli. Dochází k zahušťování stolice, která se dostává do části zvané rektum (řiť) a vychází z těla ven řitním tvorem (anus).

Jaké druhy bolesti břicha existují?

Lékaři popisují různé druhy bolesti břicha různými termíny. Obecně lze bolesti břicha rozdělit na bolesti ostré, tupé, koliky a křeče (2). 

Pod pojmem kolika (někdy také označovaná jako kolikovitá bolest) se označuje bolest, která přichází ve vlnách, kdy pacient trpí velkou bolestí, která následněodezní. To se pravidelně opakuje.

Lékaře při vyšetření  břicha zajímá zda se bolest někam šíří nebo vyzařuje. Tato informace, spolu s dalšími příznaky, jako jsou například zvracení nebo průjem lékaři pomáhají zjistit příčinu vašich potíží.

Náhle vzniklá bolest se nazývá akutní bolest, zatímco dlouhodobá bolest se označuje jako chronická.

Co může způsobit bolesti břicha?

V níže uvedeném seznamu nenajdete úplně všechny možné příčiny bolestí břicha, ale popisujeme jenom ty nejběžnější.

Špatné trávení (zažívání)

Špatné zažívání se u každého člověka projevuje trochu jinak. U někoho se projeví bolestí v nadbřišku (epigastriu), zatímco u jiných lidí se může projevit i bolestí na hrudi nebo bolestí za hrudní kostí. Tato bolest se obvykle objeví po jídle a je většinou vázána na konkrétní druhy potravin.

U některých lidí se trávicí potíže objevují po konzumaci tučného jídla nebo jídla bohatého na sacharidy či další živiny. Zažívací problémy se mohou projevovat pálením žáhy nebo nepříjemnou pachutí v ústech. Tyto příznaky obvykle do několika hodin zmizí. Většině lidí od pálení žáhy, překyselení a špatného trávení pomohou léky, které si můžete koupit v lékárně (takzvaná antacida).

Tyto léky zneutralizují žaludeční kyselinu a přináší tak úlevu od pálení žáhy i pocitu kyselosti v ústech.

U starších lidí je ale potřeba dávat pozor, protože projevy špatného trávení mohou připomínat anginu pectoris nebo infarkt myokardu.

Pokud bolest na hrudi či bolest břicha neustupují a naopak máte pocit, že se zhoršuje nebo je doprovázena dušností, pocením a dalšími projevy, ihned volejte záchranku na čísle 155.

Pokud bolest rychle odezní, ale tyto příznaky se u vás vyskytují opakovaně i poté, co přestanete jíst potraviny, které je vyvolávají, obraťte se na vašeho praktického lékaře, který doporučí nebo provede další vyšetření.

Plynatost a nadýmání

Křečovité bolesti po jídle jsou obvykle spojeny s plynatostí a nadýmáním. Často také můžete mít pocit nafouklého břicha. Bolest obvykle odezní poté, co se vyprázdníte na záchodě nebo si ulevíte ‚pšouknutím‘. Pokud se vám nedaří zbavit se plynatosti a nadýmání, vyhledejte vašeho lékaře nebo se poraďte o vhodných léčivech v lékárně.

Zácpa

Zácpa je běžným onemocněním. Z lékařského hlediska je zácpa stav, kdy máte méně než 3 stolice týdně nebo stav, kdy je vyprazdňování obtížné či bolestivé. Často je doprovázena křečovitými bolestmi v podbřišku (hypogastriu). Dalšími častými projevy zácpy jsou plynatost a nadýmání (3).

Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku je velmi časté onemocnění trávicího traktu. Příčina jeho vzniku není známá. Projevy syndromu dráždivého tračníku jsou velmi různorodé a patří mezi ně například bolesti břicha, nadýmání a také opakované epizody průjmu a/nebo zácpy. Charakteristický je epizodický průběh onemocnění, tedy stav, kdy se příznaky střídavě objevují a odeznívají.

Zánět slepého střeva (apendicitida)

Pod pojmem apendicitida se rozumí akutní zánět slepého střeva. Apendix je malý červovitý přívěšek slepého střeva, který vychází z jeho vnější stěny. Zánět slepého střeva je velmi častým onemocněním, které se vyskytuje zejména u dětí do 15 let, ale může postihnout osoby všech věkových kategorií.

Mezi typické projevy apendicitidy patří bolesti břicha, nevolnost a zvracení, které se postupně během 6 – 24 hodin zhoršují. Bolest nejčastěji začíná v mezogastriu (kolem pupku) a postupně se šíří do pravého podbřišku. Protože anatomická poloha slepého střeva se u každé osoby liší, mohou se lišit i příznaky apendicitidy.

Na to je potřeba myslet při vyšetření a diagnostice.

Ledvinové kameny

Příčinou bolesti zad, která vystřeluje přes břicho do třísel, mohou být ledvinové kameny. Takové bolesti se říká renální kolika a je charakterizována střídavými epizodami prudké bolesti a klidu. Po uvolnění nebo odstranění kamene bolest odeznívá.

Některé ledvinové kameny odejdou spolu s močí bez nutnosti zásahu lékaře, ale někdy budete muset do nemocnice nechat si kameny rozbít na menší kousky. K tomu se používá řada technologií, například LERV (Extrakorporální litotrypse rázovou vlnou) neboli rozdrcení ledvinových kamenů s pomocí zevní rázové vlny a také laserová nebo ultrazvuková litotrypse.

Bolesti břicha spojené s ledvinovými kameny jsou často doprovázeny také přítomností krve v moči (hematurie).

Záněty močových cest

Jednou z nejčastějších příčin bolestí v podbřišku u žen jsou záněty močových cest. Muži tímto typem bolesti tak často netrpí. Bolesti v podbřišku jsou při zánětech močových cest často doprovázeny nevolnosti, zvracením a pocením. 

Někdy také můžete cítit pálení a řezání při močení nebo mít krev v moči (4).

Pánevní zánětlivá nemoc (PID)

Pánevní zánětlivá nemoc je zánět dělohy a/nebo vaječníků. Toto onemocnění se léčí antibiotiky a projevuje se bolestí v podbřišku (pánevní oblast). Charakter bolesti je různý, od mírné po velmi silnou bolest. Častá je také bolest při pohlavním styku. Ženy, které trpí pánevní zánětlivou nemocí mají často též výtok z pochvy.

Žlučové kameny

Řada lidí si ani neuvědomuje, že má žlučové kameny. Tato nemoc se projevuje silnou až kolikovitou bolestí v pravém podžebří (hypochondriu). Říká se jí biliární kolika. 

Bolest je obvykle nejsilnější na pravé straně, těsně pod žebry (5). 

Pokud se žlučníkový kamen dostane do žlučovodu a odtud do trávicí trubice nebo pokud kámen ‚spadne zpátky‘ do žlučníku, pacientovi se uleví od bolesti. Většinou se ale žlučový kámen ve žlučovodu zasekne, a pak je nutná chirurgická léčba v nemocnici.

Bolesti při biliární kolice mohou trvat jen několik minut, ale nejčastěji přetrvávají několik hodin. Jedná se o velmi kruté bolesti. 

Bolest v podžebří - Vše o zdraví

Příčin bolesti břicha je celá řada

Někdo biliární koliku prodělá jen jednou za život, zatímco jiného žlučníkové záchvaty trápí opakovaně. Projevy bolesti břicha způsobené biliární kolikou se obvykle zhoršují po jídle, kdy dochází k nejsilnějším kontrakcím (stahování) žlučníku.

Menstruační bolesti

Většina žen trpí bolestmi při menstruaci. Obvykle je tato bolest jenom mírná, ale některé ženy si stěžují na silné bolesti břicha, které jim brání v provozování běžných denních aktivit.

Zajímavé:  Bolesti žaludku - vše o zdraví

Někdy mohou být bolesti při menstruaci tak silné, že nebudete schopni jít do školy nebo do práce. S přibývajícím věkem se intenzita bolestí při menstruaci obvykle snižuje.

Pokud vás při menstruaci trápí bolesti břicha, vezměte si lék proti bolesti s protizánětlivými účinky (nesteroidní antiflogistikum), například ibuprofen (brufen) (6). 

Pokud jsou bolesti břicha při menstruaci časté nebo se zhoršují, vyhledejte neprodleně lékařskou pomoc.

Otrava jídlem

Pod pojmem otrava jídlem si většina z nás představí běžný zánět žaludku a střev (odborně gastroenteritida), který se projevuje bolestmi břicha a průjmy, ke kterým se někdy může přidávat zvracení. Při otravě jídlem se také často vyskytují křeče v břiše.

Po odchodu průjmové stolice se pacientovi na chvíli uleví, ale často mohou průjmy trvat i několik hodin. V takovém případě je nutné dbát především na dostatečnou hydrataci a doplnit tekutiny.

Pokud vás průjmy a bolest nepřejdou do 24 hodin, vyhledejte lékařskou pomoc.

Vředová choroba žaludku a duodena

Jednou z častých příčin bolestí břicha je vředová choroba žaludku a duodena (odborně též gastroduodenální vředy). Bolest má záchvatovitý charakter, tedy střídavě se objevuje a střídavě mizí. Většina pacientů s žaludečními vředy si stěžuje na bolest v epigastriu (nadbřišek), ale u některých může bolest vyzařovat až do zad (8).

Nejčastěji se bolest břicha objevuje v nočních hodinách, kdy pacienta vzbudí. U některých druhů vředů se bolest zmírňuje poté, co se pacient nají, zatímco u jiných typů vředů se bolest po jídle naopak zhoršuje.

Crohnova choroba

Crohnova choroba je zánětlivé onemocnění trávicí trubice. Má záchvatovitý charakter, přičemž mezi jednotlivými epizodami zánětů je období bez příznaků. Mezi hlavní příznaky Crohnovy choroby patří krvavé průjmy a bolesti břicha. U některých lidí mohou být projevy onemocnění velmi mírné a u jiných naopak velmi závažné.

Zánět žaludku (Gastritida)

Zánět žaludku se nejčastěji projevuje bolestmi v nadbřišku, hned za hrudní kostí. Bolest má obvykle palčivý charakter. Kromě bolesti břicha jsou dalšími projevy gastritidy také nevolnost, zvracení a pocit plnosti po jídle.

Shrnutí: Výše uvedený seznam zahrnuje nejčastější příčiny bolestí břicha. Nicméně nejedná se o vyčerpávající seznam, protože existuje řada dalších nemocí, které se mohou bolestmi břicha projevovat, jako jsou nemoci jater, ruptura sleziny nebo cévní onemocnění.

Bolesti břicha mohou vyvolávat i některé nádory (tlusté střevo, slinivka, žaludek, ledviny, močový měchýř, prostata, apod.), ale není třeba hned myslet na nejhorší, protože nádory se projevují ještě dalšími příznaky (například hubnutí, nechutenství, anémie nebo změny ve stolici).

Nicméně bolesti břicha nepodceňujte a pokud vás trápí dlouhodobě nebo se stav zhoršuje, vyhledejte pomoc lékaře.

Bolesti břicha vyžadují pečlivé lékařské vyšetření. Mezi nejčastější vyšetření patří pohmatové vyšetření (lékař prohmatá břicho a zjistí, zda je na omak tvrdé, měkké, zda palpace bolí či nikoli, apod.

), vyšetření ultrazvukem (slouží zejména k diagnostice náhlých příhod břišních, jako je třeba zánět slepého střeva, ruptura sleziny nebo žlučníková kolika), rentgenem, CT nebo na magnetické rezonanci. U zánětlivých chorob trávicího ústrojí (Crohnova nemoc, ulcerativní kolitida, syndrom dráždivého tračníku, apod.

) nebo při podezření na nádory trávicí trubice se používá kolonoskopie (pro vyšetření dolní části trávicího traktu od dvanáctníku – duodena směrem dolů) nebo gastroskopie (pro vyšetření horní části trávicí trubice od jícnu po duodenum).

Konkrétní vyšetření závisí na daném onemocnění a také na rozhodnutí vašeho lékaře, podle toho, co se domnívá, že by za bolestmi břicha mohlo být.

Jaké jsou možnosti léčby bolesti břicha?

Léčba bolesti břicha závisí na vyvolávací příčině. Některé příčiny bolestí břicha lze snadno vyřešit s pomocí léků proti bolesti, které si koupíte v lékárně. Někdy bolest břicha odezní sama bez jakékoli léčby (například po dietní chybě při průjmech nebo zvracení). A jindy je nutný rychlý lékařský zákrok (například u apendicitidy nebo ledvinové či žlučníkové koliky). 

Pokud bolest břicha neodezní do několika hodin nebo se váš stav zhoršuje, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc. 

Akutní bolesti břicha se vyšetřují nejčastěji na chirurgické nebo interní ambulanci místní nemocnice. V případě problémů s ledvinami nebo krví v moči se obraťte na oddělení urologické. 

Co dělat při bolestech břicha?

Příčin bolestí břicha může být celá řada. 

Většinou za bolestí břicha stojí výše uvedená onemocnění, ale příčiny mohou být i jiné.

Obecně platí, že i když si myslíte, že podle výše uvedeného popisu na vás sedí příznaky konkrétní choroby, měli byste vyhledat lékaře vždy, když bolest břicha rychle nepoleví (do několika hodin, max.

do 12 hodin) nebo pokud se projevy zhoršují, máte krev ve stolici nebo moči nebo je bolest břicha tak silná, že nejde vydržet.

V takovém případě buď ihned vyhledejte vašeho praktického lékaře nebo si zavolejte záchranku, která vás doveze na pořádné vyšetření do nemocnice.

Jak si udržet zdravý trávicí trakt?

Prevence je nejlepší lékař. Proto bychom se měli snažit pečovat o zdraví našeho trávicího traktu, zdravě jíst, dostatečně se hýbat a dbát na správnou životosprávu. 

Tady je několik rad, jak předcházet bolestem břicha.

Jezte dostatek ovoce a zeleniny

Odborníci na výživu doporučují každý den jíst alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny. Dostatečná konzumace ovoce a zeleniny snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cévní mozkové příhody i rakoviny tlustého střeva. 

Ovoce a zelenina navíc:

  • Obsahují hodně vlákniny, která pomáhá zlepšovat zdraví trávicího traktu. Například chrání před zácpou a divertikulitidou a snižuje riziko, že onemocníte závažnou chorobou.
  • Obsahují hodně vitamínu a dalších živin důležitých pro vaše zdraví
  • Obsahují málo tuků
  • Obsahují jen velmi málo kalorií

Jezte dostatek vlákniny

Vláknina jsou nestravitelné zbytky jídla. Zvyšuje pocit sytosti a přitom je kaloricky velmi chudá. 

Pomáhá zlepšovat pohyblivost trávicího traktu a brání tak vzniku zácpy a ostatních zažívacím potížím. Vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Nejbohatším zdrojem vlákniny je škrobová zelenina a luštěniny, jako jsou brambory nebo hrách (brambory jsou například výborným zdrojem rezistentního škrobu, který má řadu blahodárných účinků na vaše zdraví) a ovoce a zelenina. 

Zkuste jíst celozrnnou rýži, těstoviny a chléb, což také přispívá ke zvýšení denního příjmu vlákniny. Luštěniny a fazole jsou rovněž výborným zdrojem vlákniny.

A nezapomínejte ani na pitný režim. Ideálně byste měli pít zhruba 6 – 8 sklenic (300 ml) tekutin denně. 

Nejlepší je čistá, neslazená voda.

Co si z článku odnést?

  1. Příčin bolestí břicha je celá řada, od banálních onemocnění, až po závažné choroby, jako je například zánět slepého střeva, ledvinové nebo žlučové kameny či rakovina.
  2. Bolesti břicha mohou být doprovázeny řadou dalších příznaků, jako jsou průjmy, zácpa nebo zvracení. 
  3. Pokud bolest břicha nepřejde do několika hodin nebo pokud máte krev v moči či ve stolici, či se váš stav stále zhoršuje, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.

Bolest v nadbřišku

Jestliže pociťujeme tlak či bolest ve středním a levém nadbřišku, ukazuje to především na žaludeční chorobu, hlavně přechodnou gastritidu. Ta je způsobena viry a bakteriemi, ale také těžce stravitelným pokrmem. Tlak a bolest v této oblasti však může upozorňovat i na těžké choroby, jako je žaludeční vřed či nádor v pokročilém stadiu.

Funkční porucha žaludku, respektive regulační porucha nervových center, se projevuje silnými bolestmi až křečemi, které nastupují po jídle. Úlevu přinese pacientovi až vytrávení, ale u některých forem této nemoci se křeče objevují naopak na lačno, přičemž vymizí po jídle.

Obdobně (na lačno) se projevuje i dvanáctníkový vřed, jenž se však vyskytuje víc vpravo.

Při podezření na vředy se co nejdříve obraťte na svého lékaře, který vás vyšetří, a pokud se diagnóza potvrdí, nasadí vám vhodnou kombinaci léků. Tak lze vředy poměrně snadno vyléčit.

Jestliže však nad nimi mávnete rukou a nebudete se léčit, hrozí vám velmi vážné a nebezpečné komplikace. Při žaludečních nevolnostech dodržujte dietu a nezapomínejte hodně pít. Úlevu vám přinese také čajová směs, která je k dostání v každé lékárně.

V nadbřišku je za žaludkem lokalizována slinivka břišní, a pokud pociťujeme velmi silnou bolest, na vině je zřejmě zánět slinivky.

V akutní fázi bolest neutichá a objevuje se hlavně ve středním nadbřišku, ačkoliv se může rozšířit do levého i pravého podžebří, levého ramene či podbřišku. Projevuje se zvracením a vzedmutým břichem. Je nutné ihned zavolat záchrannou službu, neboť stav pacienta je opravdu vážný.

Bolestí v pupku a pod žeberními oblouky nastupující po jídle je charakterizován chronický zánět břišní slinivky. Ten bývá pozvolný, trvá delší dobu a objevuje se při zvýšené míře pití alkoholických nápojů.

Bolest pak trápí pacienta v řádu několika hodin, nebo dokonce dní. Protože nastupuje do půlhodinky po jídle, začnou se pacienti stravě vyhýbat a ztrácejí váhu.

Zajímavé:  Bolest v podpaží - vše o zdraví

Součástí léčby chronického zánětu slinivky je kromě léků a analgetik i dieta bez živočišných tuků, abstinence a jídelníček bohatý na bílkoviny.

Pokud je bolest způsobena slinivkou, může jít v tom nejčernějším scénáři i o nádorové onemocnění v pokročilém stadiu. Bolest je permanentní a bohužel ji nelze příliš ovlivnit, jen tlumit prostřednictvím opiátů.

Při bolestech levého nadbřišku může být na vině také zvětšující se slezina neboli splenomegalie, která doprovází další onemocnění jako leukémii, cirhózu jater či lymfomy. Při úrazech břicha může slezina také krvácet. Tento orgán však není pro lidský organismus životně nutný, a proto se zbytečně nestresujte, pokud budou lékaři vaši slezinu nuceni operovat.

Žlučník je pak umístěn v pravém podžebří, a pokud vaše bolesti nezpůsobily výše uvedené choroby, může za ně pravděpodobně žlučník, respektive jeho onemocnění. Při pocitu plnosti v nadbřišku a tlaku v pravém podžebří se jedná o žlučníkové kameny, případně rovněž zánět žlučníku, který se projevuje i pocitem na zvracení či nesnášenlivostí tučných jídel.

Tyto choroby žlučníku mohou vyvolat také velmi intenzivní bolesti, nastupující ve večerních hodinách či v noci, spolu s neklidem, bledostí, teplotou či pocením. Bolesti můžeme pociťovat i pod lopatkou a v zádech a nelze najít žádnou polohu, ve které by bolest odezněla.

Ta navíc obvykle trvá od čtvrt hodiny až do tří hodin, a jestliže ani po 6 hodinách nezmizí, lze tušit komplikace.

Při žlučníkových chorobách je pacient většinou hospitalizován a často také podroben chirurgickému zákroku. Na záněty jsou předepisovány antibiotika či aplikovány studené obklady, zatímco při kolikách jsou použity obklady teplé. Bolesti tlumí nitrožilně podávaná analgetika a nezbytnou nutností je v akutním stadiu choroby také hladovka.

Výživa při žlučníkových potížích

 Žlučové cesty začínají výstupem z pravého a levého žlučovodu (ductus hepaticus) z porta hepatis. Oba žlučovody se spojují v ductus hepaticus communis. Ductus hepaticus communis se spojuje s ductus cysticus za vzniku ductus choledochus, který ústí do duodena.

            Žlučník (vesica fellea)má protáhle hruškovitý tvar, celkový jeho objem je 40 – 50 ml. Je uložen nad příčným tračníkem. Skládá se z fundu (širší konec žlučníku), těla (střední část žlučníku) a krčku (přechází v ductus cysticus).Žlučník slouží k uchovávání a zahušťování žluče, kterou po příslušných podnětech časovaně vydává do duodena.

Žluč je mírně vazká, žlutohnědá  tekutina, která je směsí organických a anorganických látek. Žluč je nezbytná pro trávení a vstřebávání tuků. Její nejdůležitější součástí jsou žlučové kyseliny, které se tvoří z cholesterolu. Dalšími složkami žluče jsou fosfolipidy (nejdůležitější je lecitin), žlučová barviva, hydrogenkarbonát, natrium, chloridy a voda.

Asi 80% žluče je transportováno do žlučníku, zbylých 20% žluče odchází do duodena.

       Druhy onemocnění žlučníku      

            Dyskineze žlučových cest je funkční porucha motility žlučových cest. Pacient trpí biliární kolikou. Jedná se o silnou bolest v epigastriu nebo v pravém podžebří, která je často provázena nauzeou a zvracením. Diagnóza se stanovuje pomocí cholescintigrafie. Terapie je medikamentózní, endoskopická nebo chirurgická.

            Cholestáza je městnání žluče ve žlučníku v důsledku poruchy vylučování žluče. Mezi klinické příznaky patří steatorea, acholická stolice, ikterická kůže.

Při delším trvání cholestázy dochází k hypovitaminóze vitamínů rozpustných v tucích, zvětšení a tuhnutí jater, zvýšení hladiny přímého bilirubinu ALP, GMT a cholesterolu v krvi, přítomnosti bilirubinu v moči.

Ke stanovení diagnózy slouží hlavně retrográdní cholangiopankreatografie, magnetická rezonanční cholangiopunkce, perkutánní cholangiografie, ultrazvuk, CT, jaterní biopsie. Terapie zahrnuje léčbu základního onemocnění, pai¨liativní léčbu symptomů, podpůrnou léčbu, endoskopii.

V současnosti se používají tyto metody endoskopie: balónková dilatace (balónky o průměru 4 – 8 mm se zavedou do místa stenózy), vnitřní drenáž žlučovodů (k drenáži se používají minimálně dva plastové drény, vyměňují se každé 3 měsíce).

            Cholelitiáza je přítomnost žlučových kamenů ve žlučových cestách nebo ve žlučníku. Jedná se o jedno z nejčastějších onemocnění trávicí soustavy. Rizikovými faktory vzniku tohoto onemocnění jsou obezita, zácpa, stres, dlouhodobá parenterální výživa.

Toto onemocnění bývá často dlouhodobě asymptomatické, případně se projevuje dyspeptickými potížemi. Nejčastějším klinickým projevem tohoto onemocnění je biliární kolika (bývá vyvolána nevhodným jídlem, stresy). Záchvaty bolesti se střídají s obdobím, kdy je nemocný bez potíží.

Komplikací cholelitiázy je cholecystitida, která může vzniknout v důsledku blokády ductus cysticus konkrementem. Hlavní diagnostickou metodou cholelitiázy je ultrazvuk. Základní léčbou je léčba chiruurgická.

Od roku 2009 se používá metoda, kdy se zavádějí přístroje do těla nemocného přirozenými otvory (u žen pochvou, u mužů konečníkem), těmi se pak vytahují odstraněné orgány. Tato metoda má dvě výhody: pacient nemá pooperační rány, jizvy, touto metodou lze odstranit několik orgánů najednou (např. žlučník a dělohu).

            Choledocholitiáza je přítomnost žlučových kamenů ve žlučovodech. Choledocholitiáza se  projevuje většinou biliární kolikou a zvýšenou hodnotou bilirubinu a alkalické fosfatázy v séru.

Diagnóza se stanovuje pomocí endoskopické retrográdní cholangiografie (ERCP) a magnetické rezonanční cholangiopankreatografie (MRCP). Léčba je endoskopická. Objemné kameny je třeba před jejich odstraněním rozdrtit.

K tomuto účelu se používá buď mechanická litotripse nebo intrakorporální, extrakorporální litotripse rázovou vlnou.

            Zánět žlučníku a žlučových cest je častou komplikací cholelitiázy. Projevuje se bolestí břicha, nejčastěji v pravém podžebří nebo epigastriu.  Bolest je stálá a silná. Dalšími klinickými projevy jsou nechutenství, nauzea a zvracení.Příčinou vzniku těchto obtíží je dietní chyba.

Diagnóza se stanoví prostřednictvím palpace (citlivost v pravém podžebří) a laboratorních testů (leukocytóza) a sonografie (průkaz kamenů, nezobrazitelný žlučník) a radionuklidové scintigrafie.Léčba je chirurgická a symptomatická (podávají se analgetika a antibiotika).

Zánět žlučových cest se projevuje bolestí v pravém podžebří, horečkou, ikterem, třesavkou, svěděním, zvracením. Nemocní mají leukocytózu. Diagnóza se stanovuje prostřednictvím sonografie a ERCP. Není -li zobrazení žlučových cest při ERCP úplné, provede se MRCP.

Léčba spočívá v zajištění drenáže žlučových cest a podávání antibiotik.

            Nádory žlučníku často vznikají u nemocných s cholelitiázou nebo trvalých nosičů salmonelózy. Nejčastejším nádorem žlučníku je karcinom. Karcinom žlučníku se projevuje bolestmi v pravém podžebří, nauzeou, zvracením, dyspepsií, nechutenstvím, hubnutím. Diagnóza se stanoví prostřednictvím ERCP, kontrastním CT břicha a magneticlou rezonancí.

Léčba je chirurgická (cholecystektomie). Nejčastějším nádorem žlučových cest je adenokarcinom. Rizikovým faktorem vzniku adenokarcinomu žlučových cest jsou průmyslové karcinogeny. Hlavním příznakem je nebolestivý ikterus. Dalšími příznaky jsou hubnutí, nechutenství, nauzea, dyspepsie. Diagnóza se stanovuje prostřednictvím sonografie, ERCP a CT jater.

Léčba je chirurgická, u neresekabilních nádorů endoskopická.

           Dieta při onemocnění žlučníku a žlučových cest

            Dieta při onemocnění žlučníku a žlučových cest je charakteristická omezení tuků a šetřící úpravou stravy (strava mechanicky, chemicky, termicky šetří trávicí trakt). V nemocničním dietním systému se označuje jako dieta číslo 4 – dieta s omezením tuků.

Tato dieta se podává pacientům po odeznění akutního onemocnění žlučníku, při chronickém onemocnění žlučníku, po operacích žlučníku. Strava je biologicky i energeticky plnohodnotná, pestrá, lehce stravitelná, vhodná k dlouhodobému podávání. Nemocní často mívají intoleranci mléka.

Mléko lze nahradit zakysanými mléčnými výrobky nebo netučným tvarohem.

Výběr potravin:

Masa: pouze libová (hovězí, vepřové, králičí,kuřecí (bez kůže), krůtí, rybí filé, treska, kapr, pstruh. Z uzenin je povolena pouze libová šunka, šunkový a drůbeží salám, drůbeží a kuřecí párky.

Vejce: žloutky pouze jako součást pokrmů, bílky neomezeně.

Tuky: máslo, kvalitní oleje, rostlinné tuky (např. Rama, Flora)

Mléko a mléčné výrobky: pouze se sníženým obsahem tuku, ne pikantní, zrající, plísňové sýry (např. Niva, Romadur), jogurty s povoleným druhem ovoce.

  • Obiloviny: pšeničná krupice, dětská krupička, bílá pšeničná mouka, rýže, rýžová mouka, ovesné vločky, kukuřičná mouka a krupice, bramborový škrob (Solamyl), kukuřičný škrob (Maizzenna).
  • Pečivo: netučné vodové, vyrobené z bílé mouky, starší bílý chléb, toustový chléb, netučné kynuté pečivo (mazanec, vánočka), dětské piškoty, dietní suchary, netučné sušenky (bez kakaa a náplně).
  • Polévky: zeleninové, obilninové, z libových mas.
  • Zelenina: nenadýmavá, upravená do měkka, bez pecek, zrníček, syrová, mražená, sterilovaná: mrkev, celer, petržel, rajčata (bez semínek), špenát, hlávkový salát a jeho odrůdy, čínský salát, rajčatový protlak, v malém množství brokolice a květák.
  • Ovoce: nenadýmavé, bez tvrdých slupek a zrníček, syrové, ve formě kompotů, pyré, kyselů, rosolů, šťáv: jablka, banány, meruňky, broskve, nektarinky, pomeranče, grepy, mandarinky, cukrový meloun.

Příkrmy: všechny kromě kynutých knedlíků. Vhodné jsou brambory v různé úpravě bez tuku, rýže, těstoviny, krupicové noky, vídeňský knedlík.

Moučníky: pouze netučné – z piškotového těsta, tvarohové pěny, pudinky, piškoty, tvarohové a vanilkové krémy, starší vánočka, ovocné rosoly, žemlovky, nákypy, kaše (rýžová, krupicová, vločková), sušenky bez náplně  a kakaa.

Zajímavé:  Bolesti při močení - vše o zdraví

Koření: zeleninové natě, kopr, petržel, celerová nať pažitka, bazalka, libeček, meduňka, vývar z kmínu a hub, saturejka, bobkový list, červená sladká paprika, šťáva z citrusových plodů (omytých teplou vodou), cibule pouze na vydušení.

Nápoje: voda, voda se šťávou, ovocné šťávy a mošty, džusy ředěné vodou, různé druhy čaje, minerální vody s minimálním obsahem CO2, instantní káva, nízkostupňové pivo. Nevhodné nápoje jsou alkoholické nápoje a káva s kofeinem a sedlinou.

            Z technologických úprav se používá vaření, dušení, dušení v páře, pečení v alobalu bez tuku, pečení v horkovzdušné troubě. Tuky nepřepalujeme.

Zahušťujeme moukou opraženou na sucho, Solamylem, Maizzennou, mixovanou zeleninou, strouhanými bramborami. Maso opékáme na sucho, podlijeme netučným vývarem nebo vodou a dále upravujeme. Tuk se přidává až do hotového pokrmu.

Mezi nevhodné úpravy patří smažení, fritování, opékání na tuku.

            Zásady této diety je nutné dodržovat i v době bez potíží. Nemoc trvá i při nepřítomnosti potíží, z tohoto důvodu nepřítomnost potíží svádí k dietním chybám, které mají za následek vyvolání biliární koliky. Je třeba též nezapomínat na pitný režim.

           Strava při akutní formě onemocnění

            Při akutní formě onemocnění žlučníku a žlučových cest a po operačním výkonu  se  nemocnému v první fázi nepodává nic per os (výživa je parenterální, pacient je hospitalizován).

V další fázi se podává slabý ruský nebo slabý černý čaj slazený glukopurem, později se nemocnému podává též suchar a dále na 2 – 3 dny přechází na dietu 4S – s přísným omezením tuků. Jedná se o převážně sacharidovou dietu bez bílkovin masa, s omezením mléčných bílkovina, úplným vyloučením volného tuku a přísným omezením vázaného tuku.

Dieta je neplnohodnotná (nedostatek živin, vitamínů, minerálů, vlákniny).Tuto dietu lze podávat jen velmi krátkou dobu než odezní akutní stádium onemocnění.

  1. Výběr potravin:
  2. Maso: nepodáváme.
  3. Mléko a mléčné výrobky: pouze netučný tvaroh a netučné čerstvé sýry (např. Lučina Linie)
  4. Vejce: používáme pouze bílek na přípravu pokrmů.
  5. Tuky: nepodáváme.
  6. Obiloviny: bílá pšeničná mouka, krupice, rýže.
  7. Pečivo: netučné suchary, starší bílé pečivo, veka, bílý toustový chléb.
  8. Zelenina: dušená mrkev, malé množství kořenové zeleniny (celer petržel do polévky), vařený chřest, rajčatová šťáva.
  9. Ovoce: banán, loupaná, strouhaná jablka, kysely, přesnídávky (jablečná, meruňková, broskvová), ovocné šťávy z jablek, meruněk, broskví, hroznového vína, pomeranče, citronu.
  10. Polévky: jen z vody – mrkvová, špenátová, bramborová třená, obilninová lisovaná.
  11. Omáčky: slabá rajská, citrónová, meruňková.
  12. Příkrmy: vařené brambory, bramborová rýže, bramborová kaše ředěná vodou bez mléka, rýže, bezvaječné těstoviny žemlová sedlina.
  13. Koření: sůl, zelená petrželka, rajčatová šťáva, pomerančová a citrónová šťáva.
  14. Nápoje: šípkový a černý čaj, ředěné ovocné šťávy.
  15.             Technologická úprava musí být velmi šetrná, pokrmy vaříme co nejvíce do měkka.

            Po 2 – 3 dnech (záleží na zdravotním stavu nemocného) se postupně přechází na dietu č.4 – dietu s omezením tuků, kterou je třeba dodržovat dlouhodobě.

            Nemocní s nádory žlučníku a žlučových cest mohou mít změny ve vnímání chuti, nechutenství, nauzeu, zvracení, dyspepsii. Těmto nemocným se doporučuje rozdělit jídlo do velmi malých porcí, mít připraveny povolené oblíbené pokrmy, které jsou podávány v opticky lákavé úpravě, jíst v klidu, v příjemném prostředí, tekutiny popíjet po malých doušcích během dne.

           Pomocníci v léčbě a prevenci

            Bylinky a dietetické přípravky jsou vhodnou doplňkovou léčbou onemocnění žlučníku a žlučových cest. Z bylinek je vhodná lnice obecná (Linaria vulgaris). Jedná se o bylinu s hustými, sytě žlutými hrozny květů. Používá se kvetoucí nať, a to co nejdříve po začátku kvetení.

Lnice se používá především na zánět žlučníku, nejvhodnější je ve směsi (s  kořenem čekanky, kořenem pampelišky, natí máty, řepíku a ožanky a roztlučeným semenem ostropestřce mariánského). Další vhodnou bylinou je ostropestřec mariánský (Silybum marianum), lidově nazývaný „mariánský bodlák“.

K léčebným účelům se používají listy a semena.

            Mezi vhodné dietetické přípravky patří např. Ostropestřecová směs, Žlučníkový elixír (kombinace šesti bylin – podporuje rozpouštění žlučníkových kamenů). Uvedené výrobky lze zakoupit prostřednictvím internetu.

            Nejvhodnější je prevence onemocnění. Spočívá v dodržování zásad zdravé výživy, udržování optimální tělesné hmotnosti (v případě nadváhy a obezity její redukce), dostatečné pohybové aktivitě a vyhýbání se stresu. K tomuto účeli je vhodná relaxaxe, zájmová činnost a pozitivní přístup k životu.

            Zdravá výživa (racionální strava) obsahuje dostatek živin (bílkovin, tuků, sacharidů), vlákniny, vitamínů i minerálů. Při dodržování zásad zdravé výživy a dostatečné pohybové aktivitě nevzniká obezita, která je rizikovým faktorem vzniku onemocnění žlučníku a žlučových cest.

            Způsob života mnohdy rozhoduje o zdraví a nemoci jednotlivce. Vhodnou prevencí lze předejít mnoha onemocněním, nejen onemocnění žlučníku a žlučových cest, ale též např. diabetu mellitu 2. typu, dyslipoproteinémii, hypertenzi.

Zdroj:

prof. MUDr. Jan Bureš Csc, doc MUDr. Jiří Horáček a kol., Základy vnitřního lékařství, vydavatel: Galén, vydáno v Praze v roce 2003, 1. vydání, ISBN 80-7262-208-0

prof. MUDr. Leoš Navrátil Csc a kol, Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory, vydavatel: Grada Publishing, vydáno v Praze v roce 2008, 1. vydání, ISBN 978-80-247-2319-8

doc. MUDr. Miloš Zavoral PhD, MUDr. Johana Vernerová a kol., Gastroenterologiea hepatologie, vydavatel: Triton, vydáno v Praze v roce 2007, 1. vydání, ISBN 978-80-7254-902-3,

prof. MUDr. Štěpán Svačina DrSc a kol., Klinická dietologie, vydavatel: Grada Publishing, vydáno v Praze v roce 2008, 1. vydání, ISBN 978-80-247-2256-6

Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas, Babiččiny bylinky, vydavatel: Ottovo nakladatelství, vydáno v Praze v roce 2002, 1. vydání, ISBN 80-7181-696-5

Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, vydala Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 5. ročník, říjen 2009, ISSN 1213-323X

http://zpravy.idnes.cz/pardubictilekari-jako-prvni-v-cesku-operovali-zlucnik-a-delohu-naraz-kk/domaciasp?=A090228184132domaci.anv

htttp://www.beltina.cz/d212-zlucnik-lecba.html

Vloženo 30.5 2014

Bolí vás břicho? Čtěte a dozvíte se proč!

Bolesti mohou signalizovat lehkou nevolnost nebo pálení žáhy, ale i prasklý žaludeční vřed nebo zánět slepého střeva. Lékaři posuzují původ našich potíží mimo jiné podle „mapy bolestí“ pociťovaných v krajině břišní.

Bolest v okolí pupku a nadbřišku

V okolí pupku se objevují počáteční bolesti apendixu („slepého střeva“) a tenkého střeva. Kolikovitou bolest v oblasti pupku způsobuje střevní obstrukce. V nadbřišku se projevuje bolest žaludku a pankreatu a někdy i žlučníku.

Bolest v nadbřišku, vyzařující buď do krku a čelisti nebo do obou horních končetin či zad může být jedním z projevů tzv. gastroezofageálního refluxu.  Je to způsobeno uložením jícnu, který spojuje hltan se žaludkem.

Hluboká a tupá bolest nad pupkem s vyzařováním do zad doprovází akutní zánět slinivky. Tupá, bodavá až ostrá bolest v nadbřišku, která se často  rozvine ve svíravou bolest na různých místech podbřišku provází vedle dalších příznaků i střevní chřipku.

Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí mimo klasické projevy pacienty s Crohnovou nemocí (chronické onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva). Tupá bolest v zádech, boku, vyzařující i do stejnostranné dolní poloviny břicha může provázet i ledvinovou koliku.

Bolest podžebří

Bolest v pravém podžebří je typická pro žlučník. Někdy vyzařuje do zad a k pravé lopatce, jindy začíná ve středu břicha a vyzařuje vpravo, v další fázi přechází do levého podžebří. Bolest je silná, krutá až nesnesitelná a bývá popisována jako ostrá, bodavá nebo jako tlak.

Mezi doprovodné jevy žlučníkového záchvatu patří pocení, slabost, nevolnost či zvracení. Tupou až silnější ostrou bolestí v oblasti pravého podžebří se obvykle projevují jaterní potíže. Píchání a tupá bolest v oblasti levého podžebří může být známkou dráždivého tračníku.

U průjmovitého typu této poruchy pociťují pacienti křečovité bolesti v dolní polovině břicha. U akutní vředové choroby žaludku vzniká náhle krutá až nesnesitelná bolest s lokalizací v nadbřišku přecházející do levé lopatky, ramene a krku. Objevit se mohou i bolesti pravého ramene, jež zhoršuje dýchání a pohyb.

Bolesti v podbřišku

V podbřišku se hlavně u žen jedná o bolest vnitřních pohlavních orgánů, tlustého střeva, močového měchýře. Bolest v pravém podbřišku je typická pro zánět slepého střeva.

Mírná bolest doprovázená nevolností či zvracením a nespecifickým pocitem (např. křeče) ve střední horní části břicha, kolem pupku se během dvou až čtyř hodin se přesune do oblasti pravého podbřišku.

Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují. Akutní gynekologické bolesti mohou mít charakter náhlé příhody břišní.

Bolesti břicha nepodceňujte

Nikdy se nerozpakujte jít s bolestmi břicha na vyšetření k lékaři.

Sledujte příznaky, které vás potkají, abyste dokázali popsat, jakou bolest pociťujete, kam vystřeluje, za jakých okolností bolest nastala, zda po nějakém jídle, v klidu, jestli jste v předešlých dnech neměli nějaké slabší obtíže, například říhání, pálení žáhy či pocit nevolnosti.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *