Diabetes – vše o zdraví

Diabetes - Vše o zdraví

Glykemický profil je vyšetření, které sleduje vývoj hladiny cukru v krvi. Slouží ke sledování průběhu onemocnění cukrovkou – diabetes mellitus. Léčba cukrovky se snaží přiblížit hladinu cukru v krvi k běžným hodnotám a zamezit jejím velkým výkyvům. Pravidelné sledování ukáže její kolísání cukru a pomůže upravit léčbu. Jak probíhá vyšetření K odběru vzorků krve se používá …

Číst dáleVyšetření glykemického profilu

Diabetes - Vše o zdraví

Naše nohy jsou bohatě nervově a cévně zásobeny. Tvoří je 26 kostí a 19 svalů. Musí unést celé naše tělo, mnohdy s nadváhou až obezitou, pomáhají nám udržovat vzpřímený postoj a jen díky nim se můžeme pohybovat z místa na místo. Je třeba se o ně bedlivě starat. Jaká je prevence diabetické nohy, jak se onemocnění vyhnout …

Číst dáleStrašák jménem diabetická noha

Diabetes - Vše o zdraví

Podívejte se na superpotraviny, které vám dodají energii, posílí imunitu a pomohou vám z těla odstranit toxiny. Podívejte se na ty, které jsou vhodné pro diabetiky. Změna životního stylu a správné stravovací návyky mají s dostatkem pohybu velký vliv na to, jak se budou diabetici cítit. I snížení pouhých 5 až 7 % tělesné hmotnosti, zdravější …

Číst dále10 superpotravin pro diabetiky

Diabetes - Vše o zdraví

Náhlé stavy při cukrovce jsou způsobeny prudkými výkyvy. Důvodem může být nízká hladina cukru v krvi, ale stejně tak i hladina cukru, která je příliš vysoká. Jak podat první pomoc diabetikovi? Hypoglykémie je stav, kdy hladina cukru diabetikovi v krvi klesá pod dolní hranici normy a může to být život ohrožující stav. Cukrovkáři si musí …

Číst dáleJak na první pomoc diabetikovi?

Diabetes - Vše o zdraví

Cukrovka je velmi časté onemocnění, při kterém má nemocný nedostatek inzulinu v těle. Trpí zvýšenou hladinu cukru v krvi neboli glykemií. Co se musí u cukrovky dodržovat? Stařecká cukrovka – je třeba se bát? Cukrovka je taková nevděčná nemoc a má hned několik příznaků. Může jít třeba o ranní glykemii, která je vyšší než 7 mmol/l. …

Číst dálePříznaky stařecké cukrovky

Diabetes - Vše o zdraví

Jakmile se na trhu objevila stévie a začalo se o ní psát, zdálo se, že má bílý cukr odzvoněno. Zázračné přírodní sladidlo původem z rostlinné říše s názvem stévie jej ale zatím nenahradilo. Přesto je až třistakrát sladší než cukr, neobsahuje vůbec žádné kalorie, chrání naše zuby před kazem a navíc snižuje chuť na kouření. I …

Číst dáleJe stévie zázračná, nebo nebezpečná?

Diabetes - Vše o zdraví

Říká se, že domácí mazlíčci věrně odrážejí zdravotní stav svého majitele. Nezřídka se proto setkáváme s tím, že zvířata onemocní cukrovkou. Zatímco ale o cukrovce u lidí toho víme celkem hodně, o té u zvířat nemáme obvykle moc jasno. Po přečtení tohoto článku se to ale rychle změní. Kočky a psi nás provázejí životem už …

Číst dáleJak se projevuje cukrovka u psů a koček

Diabetes

Blog

Za 14 dní na jídelníčku Jíme Jinak jsem shodila 3 kg. U doktorky na kontrole pak ručička ukázala po dalším týdnu 5 kg dole…

Diabetes - Vše o zdraví Pochvaly

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky, moc se jí libily moje výsledky, ranní cukr téměř v normě, ten dlouhý (lidově řečeno)…

Diabetes - Vše o zdraví Jídlo pod lupou

Podívejte se, kolik cukru obsahují vaše oblíbené nápoje a co vše způsobují vašemu zdraví! Fanta, Coca cola, Kofola, Red bull, Sprite a další podle…

Diabetes - Vše o zdraví Jídlo pod lupou

Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš…

Diabetes - Vše o zdraví Zdraví, léčba, prevence

Jste element země? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterému orgánu je…

Diabetes - Vše o zdraví Zdraví, léčba, prevence

Cukrovka patří mezi nejrozšířenější choroby na světě. Trpí jí každý 11. dospělý člověk a ročně na její následky zemře více než 5 milionů lidí….

Diabetes - Vše o zdraví Blog

Týdenní zdravý jídelníček zaměřený na léčbu (i prevenci) cukrovky. Jídelníček je sestavený z rostlinných pokrmů z celistvých potravin. Studie potvrzují, že rostlinná strava je obzvláště…

Diabetes - Vše o zdraví Zdraví, léčba, prevence

Nehty jsou zrcadlem našeho zdraví a dají se z nich snadno rozpoznat nemoci a problémy, které nás trápí. Jakou mají vaše nehty barvu? Mají…

Po nějaké době a několika dalších zhubnutých kilech se s vámi jdu zase podělit o svůj příběh. Přihlásila jsem se totiž do podzimního kurzu a…

Věděli jste, že až 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, cukrovky 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možné předejít, pokud…

Když jsem nedávno na JJ shlédla Evino motivační video, rozhodla jsem se podělit o náš rodinný příběh. Nyní je to 6 roků, co jsme…

Názory odborníků na množství jídel denně se značně rozcházejí. Někdo striktně doporučuje jíst 5x denně, jiný až 7x. Někdo dokonce radí jíst jen 2x…

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za…

Podívali jste se někdy na složení čokoládových figurek, které se dávají dětem na Mikuláše, které jsou v adventních kalendářích nebo ve vánoční kolekci? Často…

Žijeme v obezogenním prostředí. Všude kolem nás je levné nezdravé jídlo, které u nás vytváří závislost a ztěžuje hubnutí. A začíná to u dětí….

Přirozený porod je pro dítě takovým prvním ‚očkováním‘. V porodních cestách získá důležitý mikrobiom od matky, který ho chrání před nemocemi. Pokud je narozené…

Silné průjmy ji nenechaly naplánovat cestu do míst, kde není WC. Ekzém, akné a váha ji na sebevědomí nepřidali. Ale největší strach měla z…

Říkáte si, že co je určené pro děti, musí být zároveň i zdravé? Napadlo vás někdy podívat se na složení? Například Hami sušenky pro…

Pokud jde o rychlé, levné a chutné jídlo, instantní nudlové polévky jsou stále nejoblíbenějším řešením, jak zahnat hlad. V roce 2018 je konzumovala téměř…

Bílý cukr je droga a příčina většiny civilizačních nemocí. Mnoho lidí proto přechází na nekalorické dietní potraviny, které na své etiketě hlásají ‚bez přídavku…

Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě…

Často slýcháváme, že bychom měli přidat do stravy více vlákniny. Až 98 % z nás jí má v jídelníčku nedostatek. Víte, co vlastně vláknina…

Pokud si ještě stále dáváte na jídlo hranolky, je na čase si přečíst, co vše mohou hranolky ve vašem těle napáchat za škody.

Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný…

Jsme obézní čím dál tím víc. V ČR nejvíc v historii.  Obezita způsobuje ‚nejen‘ cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a vysoký krevní tlak, ale také zvyšuje riziko…

Že cukr není zdravý, to se obecně ví. Jak ho ale zdravě nahradit? Jsou lepší sladidla bez kalorií s vysokou sladivostí nebo melasa? A…

Dnešní tělo produkuje 2-3x více inzulínu než před 35 lety. To vede k inzulínové rezistenci, a za pár let i k obezitě, cukrovce, hypertenzi, metabolickému syndromu…

Urinoterapie je stará jako lidstvo samo. Nemusíte vlastní moč hned pít, ale můžete ji v běžném životě využít jako levný, bezpečný a hlavně účinný…

Dánští vědci prokázali, že těhotné ženy, které jedí ve větším množství lepek z bílé mouky, rodí častěji děti s diabetem. Tedy závažnou formou cukrovky…

Konzervaci zeleniny pomocí fermentace hojně používali již naši předkové. Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že…

Vypouštění zbytků léčiv, kosmetiky, čistících přípravků, hormonální antikoncepce a dalších chemikálií z domácností zpět do přírody má závažné dopady na živočichy, zejména na ryby v…

Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně přestali…

Jmenuji se Alena, je mi 59 let a zažívám zázrak. Můžu se najíst, nemám hlad, nemusím si píchat bayettu, hubnu a užívám si života…

Každé čtvrté dítě v ČR trpí nadváhou, každé sedmé obezitou a přibývá i dětí s monstrózní obezitou. Kde to všechno začíná a co všechno…

Michal byl typický cukrovkář druhého typu. V lednu mu naměřili cukr 29 a chtěli ho ihned hospitalizovat. Nechtěl ani nemocnici, ani inzulín, ani léky….

Léčba a prevence

Robert N. Carr Jr je legenda, průkopník a lektor zdravého stravování. V tomto videu se ptáme, kam se řítí náš svět.

Zajímavé:  Autismus - vše o zdraví

Léčba a prevence

Když bylo Vladimírovi 10 let, dávali mu lékaři rok života. Měl totiž cukrovku a upadl do diabetického kómatu na 14 dní. Dnes Vladimír léčí jiné…

Zdraví, léčba, prevence

Proč vzniká cukrovka? Běžná dieta při cukrovce vylučuje celozrnné obilí, luštěniny a je velmi opatrná na sladkou zeleninu. Můžeme je tedy jíst při cukrovce? Co nás vede ke konzumaci cukru?…

Omáčka z červené čočky je rychle připravená a chutná všem členům rodiny. Protože nenadýmá, mohou ji i kojící maminky a malé děti.

Téma: jak snížit cukr v krvi, děti a antibiotika, smažené pokrmy, pečivo, hmotnost, problémy s játry, jak sladit, vápník, krvetvorba, moč, éčka, sacharidy, ulcerózní kolitida, inzulín, solené, zánět jater, jak nahradit cukr, Klub Jíme Jinak, střevní mikroorganismy, srdce, tloušťka, nudlová polévka, sladidla, kvašená zelenina, instantní nudle, problémy s žaludkem, aspartam, bonbony, senná rýma, zpracované jídlo, počet jídel za den, porodnice, alergické reakce, ramen nudle, mléko, pečivo z bílé mouky, zácpa, sladkost, alergická reakce, ateroskleróza, epilepsie, touha po sladkém, potíže s trávením, rakovina plic, psoriáza, strava, rychlovka, cereálie, péče o mikrobiom, alergie, jídelníček při cukrovce, migrény, láhve, nadváha, rakovina prostaty, žvýkačky, láhve na pití, plísně, jak často denně jíst, únava, strava seniorů, jak vařit chřest, strava při akné, mastné, infekce, antioxidanty, hormony, demence, bílé skvrny na nehtech, cejlonská skořice, slabé vlasy, obilné slady, nevolnost, čokoládové pecičky, čokoládové figurky, GMO, čím sladit, vegan, krev, herbicidy, léčení, strava a rodina, sezóna jaro, nervy, diabetes I.typu, Zkušenosti s Jíme Jinak, jídla při cukrovce, vánoční cukroví, senior, rakovina, nudle, alergie u dětí, šunky, otoky, E476, co jíst při cukrovce, svačiny, jídelníček cukrovka, kocovina, jednoduché cukry, dietní potraviny, jak se stravovat při cukrovce, cukrovka prvního stupně, nespavost, léky na cukrovku, vlasy, sukralóza, hubnutí v sedmdesáti, kapusta, mrkev, omáčka z čočky, záněty, žaludeční problémy, strava při průjmech, pohyb, kolik jídel při hubnutí, systémový zánět, kvašení, lepek, špargl, svačina, limonády, hrubé nehty, vaginální výsev, vlákniny, dítě, grilování, USA, tělesný tuk, alkohol, střevo, vypouklé nehty, rakovina prsu, sladkosti, smažení, rozpustná vláknina, pokožka, tuk na břiše, výsledky, infarkt, rýhy na nehtech, akrylamidy, co jíst při problémech s trávením, tuřín, agávový sirup, odpad, nehty, inzulínová rezistence, klouby, kalorie

Desatero zdravé stravy pro diabetiky 2. typu

Diabetes - Vše o zdraví

Projdeme si základní pravidla zdravé stravy, které by měl znát každý diabetik. Pro začátek si spočítejte ideální váhu, abyste hned věděli, na co se máte zaměřit, jestli potřebuje zhubnout, přibrat nebo udržovat.

Výpočet maximální váhy: x = (výška – 100) + 20 % z x (příklad: 165  – 100 = 65 + 13 = max. 78) Pokud vážíte víc, nevadí, změnou jídelníčku a životního stylu určitě brzy dostanete přebytečná kila pod kontrolu. Brzy uvidíte zlepšení. Trocha motivace: Už 10% úbytek vaší hmotnosti zlepší diabetes 2. typu až o 50 %. A to už stojí za to. Nemyslíte?

Diabetes - Vše o zdraví Desatero zdravé stravy

Každá potravina se skládá z živin (bílkoviny, tuky, sacharidy) a má svou kalorickou (energetickou) hodnotu. Dobré znalosti o složení stravy by měl každý diabetik, aby věděl, kdy si může dopřát, a co už je přes čáru.

Mnoho lidí si myslí, že když jí zdravě, tak si mohou dopřát a nepřiberou. Ale to je omyl! I ze zdravých potravin se přibírá. Pokud dodáváte tělu pravidelně nadbytečné množství živin, tak se to podepíše i na vaší váze.

  1. Jezte pravidelně. To je 3-6 porcí denně (3 hlavní jídla se svačinami a případně 2. večeře dle potřeby), s odstupem 3-6 hodin mezi jídly.
  2. Upravte denní energetický příjem (uvádí se v kcal nebo v kilojoulech) podle své hmotnosti. Snížením denního energetického příjmu snížíte i svou hmotnost. Váhu si udržíte, když přijmete jen tolik energie, kolik za den spálíte.
  3. Zařaďte do jídelníčku ovoce a zeleninu. 3-4 porce zeleniny cca 200-400 g/den a 2-3 porce ovoce cca 100-300 g/den.
  4. Dodržujte pitný režim. Přijímejte minimálně 25 ml tekutiny na kg tělesné hmotnosti. 1 litr získáte z potravin (polévka, ovoce apod.).
  5. Solte s mírou. Vyhýbejte se přesoleným potravinám, jako jsou například tyčinky a brambůrky.
  6. Omezte tuky. Porci tučného masa nebo sýra (40-50 g) si dopřejte maximálně jednou denně. Obecně platí – čím tučnější, tím menší porce. 
  7. Zařaďte ryby a rybí tuk min. 2x týdně do svého jídelníčku.
  8. Ideální složení hlavního jídla: bílkoviny (vejce, sýr, maso) + příloha (pečivo, brambory, rýže, těstoviny) + zelenina
  9. Jednoduché cukry si můžete taky dopřát, ale jen v malém množství (do 50 g). A nejlépe ve dnech, kdy máte nějakou fyzickou aktivitu nebo když potřebujete rychle doplnit cukry–hypoglykémie. 
  10. . Snižte příjem uzenin a ochucených nápojů.

Diabetes - Vše o zdraví Množství sacharidů

Každý diabetik si musí hlídat množství sacharidů, které přijímá. 

  • Potraviny bohaté na sacharidy: med, pečivo, těstoviny, rýže, knedlíky, výrobky z obilnin a mouky, ovoce, brambory, a samozřejmě všechny potraviny slazené bílým cukrem.
  • Potraviny bez obsahu sacharidů: maso včetně ryb, tuky (máslo, sádlo, oleje), tvaroh, sýry, vejce, většina uzenin, houby a také zelenina v syrovém stavu, u které se ještě zastavíme.
  • Potraviny s malým množstvím sacharidů: v syrové zelenině jsou sacharidy hůře dostupné, a proto glykémii vůbec nezvyšují. Cukrů se nemusíte bát ani u vybraných druhů vařené zeleniny (ve 100 g potraviny cca 10 g = 1 VJ). Kořenová zelenina – červená řepa, černý kořen, celer, mrkev petržel a patison. 
  • Potraviny s malým množstvím sacharidů, které nastupují do krve pomaleji: luštěniny, ořechy.

MĚJTE NA PAMĚTI, ŽE I DIAPOTRAVINY OBSAHUJÍ TUKY A CUKRY!

Diabetes - Vše o zdraví Rychlost vstupu sacharidů do krve

Stejnou důležitost jako množství sacharidů má i glykemický index – GI neboli rychlost vstupu sacharidů do krve. Čím vyšší GI, tím rychlejší a vyšší glykémie, podle toho rozdělujeme potraviny na rychlé a pomalé. Rychlost nástupu a výšku glykémie tedy ovlivníte poměrem potravin s nízkým a vysokým GI.

Jídlo si poctivě važte, pokud po týdnu zhubnete zhruba 1 kilogram, jste na správné cestě. Pokud je úbytek na váze o hodně větší, zpomalte a navyšte si kalorický příjem o ⅓. Přidávejte rovnoměrně na všech složkách stravy (cukry, tuky, bílkoviny). 

Diabetes - Vše o zdraví Nezhubli jste?

Pak se někde stala chyba. Pojďme ji odhalit.

  1. Ruku na srdce, dodržovali jste všechno tak, jak jsme si řekli? Ne? Teď vidíte, že své tělo jen tak neošálíte. Zkuste to ještě jednou a lépe. Ono to půjde, nebojte se.
  2. Jedli jste podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale pořád nic? Zkuste ještě trochu snížit kalorický příjem a přidejte pohyb. Zařaďte do svého dne třeba svižnější procházku nebo lekci jógy.Výsledky na sebe určitě nenechají dlouho čekat.

Na jakých lékárnách měření probíhá?

Zdravým životním stylem proti diabetu

O zdraví 19. 11. 2014 | beda

Epidemie jednadvacátého století – tak se někdy hovoří o cukrovce neboli diabetu. Nejde přitom bohužel o nadsázku – už nyní se s diabetem v České republice léčí přes 800 tisíc lidí. Větu „Máte cukrovku“ každý rok slyší z úst lékaře kolem 16 tisíc nových pacientů.

V Praze se s touto nemocí léčilo na konci roku 2013 celkem 103 620 pacientů – z toho 52 733 žen a 50 887 mužů, přičemž téměř vždy se jedná o diabetes 2. typu. Na inzulinu bylo závislých 26 601 nemocných diabetem.

Málo pohybu, nepravidelné jídlo, nadměrný stres – to vše jsou hlavní faktory ovlivňující masivní nárůst tohoto onemocnění.

V pátek 14. 11. proběhl Světový den diabetu. Toto datum nebylo zvoleno náhodou, odkazuje na den narození Fredericka Bantinga, který spolu s Charlesem Bestem stál u objevu inzulinu.

Letošní Světový den diabetu navíc odstartoval tříletou kampaň mezinárodní organizace IDF (International Diabetes Federation) zaměřenou na spojení zdravého života a diabetu. Stěžejní je zejména téma zdravé stravy a její důležitost jak při prevenci diabetu 2.

typu, tak při efektivním zvládání diabetu, umožňujícím vyhnout se komplikacím.

Mezi jednu z příčin vzniku diabetu 2. typu patří beze sporu nevhodná životospráva. Není to pouze o špatných návycích spojených se stravováním, ale celkově o nedodržování životosprávy – přílišné stresové zátěži, nepravidelném stravování nevhodnými potravinami, nedostatku pohybu, potažmo relaxace.

Tipy pro správnou životosprávu

Zdravě jezte

  • Zkuste přemýšlet nad tím, jaké potraviny jsou pro vás vhodné a jestli neděláte ve stravování chyby.
  • Jezte pestrou stravu s dostatkem zeleniny a bez nadbytku živočišných tuků a soli. Pestrá strava obsahující hodně zeleniny a přiměřené množství ovoce dodá tělu vyvážené množství všech hlavních minerálních látek, stopových prvků i vitamínů. Tak lze např. posílit obranyschopnost těla vůči různým onemocněním.
  • Jezte pravidelně menší porce, volte jídla s menším obsahem energie (netučná a nepříliš sladká), omezte mlsání (jak sladké, tak slané).
Zajímavé:  Boreliový lymfocytom - vše o zdraví

Dodržujte pitný režim

  • Denní příjem tekutin by se měl pohybovat mezi 1,5 a 2,5 litry. V horku nebo při velké námaze může být potřeba tekutin mnohem vyšší.

Dopřejte svému tělu dostatek pohybu

  • Pravidelně sportujte a hýbejte se. Aby mohl mít pohyb příznivý dopad, je potřeba, aby byl dost intenzívní. Doporučuje se nejméně třikrát týdně po dobu 30 -45 minut, během nichž se měl člověk potit a být zadýchaný.
  • Pokud sportujete velmi málo nebo vůbec, bylo by opatrnější začínat postupně. Lepší je se zpočátku nějaké aktivitě věnovat 1-2krát denně po dobu 10-15 minut a pomalu dobu i intenzitu prodlužovat. Vhodné jsou pro začátek rychlé procházky postupně až do rychlosti 6-7 km/h, jízda na kole (rychlostí podle terénu a typu kola), chůze do kopce nebo do schodů, jízda na běžkách či bruslích, později třeba plavání, běh střídaný s chůzí a spousta dalších sportů.

Vyvarujte se kouření a omezte pití alkoholu

  • Pokud kouříte, má smysl přestat v každém věku! Nebezpečné je i pasívní kouření, tedy přítomnost v zakouřeném prostoru.

Zdravý životní styl znamená být psychicky v pohodě

  • Dostatečně dlouho a klidně spěte.
  • Vyvarujte se stresu. Vlivem stresu se naše tělo dostává do zcela jiné polohy, než když jsme dobře naladěni, a díky tomu nám rychleji stárne či jednodušeji onemocní.

Léčba diabetu 

V dějinách medicíny zřejmě nenajdeme jasnější přelomový bod, od kterého se změnil osud milionů pacientů, než je 14. leden 1922. Leonard Thompson se tenkrát stal prvním člověkem, který dostal inzulin. Tehdy čtrnáctiletý chlapec byl v tu chvíli již v diabetickém kómatu a lékaři jeho stavu jen bezmocně přihlíželi.

Díky léčbě inzulinem žil dalších třináct let. Bez léku by to bylo maximálně několik hodin, možná dní. U objevu život zachraňujícího inzulinu stáli Charles Best a Frederick Banting, a právě na datum narození druhého z nich – 14. listopadu – se slaví Světový den diabetu.

Už v roce 1923 byli takto léčeni i čeští pacienti.

To, že inzulin zachraňuje životy, od té doby platí až dodnes. Za necelé století ale došlo v této oblasti medicíny k obrovskému vývoji. Nejprve byl inzulin extrahován ze psí slinivky, ještě dlouhé roky byly jeho hlavním zdrojem slinivky jatečních zvířat. Proto se mu také říkalo zvířecí inzulin.

Efekt této látky se zpočátku lišil lahvičku od lahvičky podle toho, jak se jej zrovna podařilo vyčistit. Imunitní systém na něj často reagoval tvorbou protilátek. Dalším stupněm už byl inzulin humánní (tedy lidský), kdy se do buňky bakterie či kvasinky dodala genetická informace o struktuře inzulinu.

Na základě této informace byla buňka schopna posléze inzulin vyrobit. Ani tento inzulin ale nebyl úplně ideální. Zatím poslední krok na této cestě představují tzv.

inzulinová analoga – to už jsou biosynteticky připravené napodobeniny inzulinu, kdy je změnou jeho původní struktury dosaženo dalších pozitivních vlastností.

Zdroje: www.lecacukrovky.cz, www.dendiabetu.cz

Mohlo by vás také zajímat: Diabetes - Vše o zdraví Diabetes - Vše o zdraví Diabetes - Vše o zdraví Další článek

Zdravé sacharidové přílohy při diabetu I. a II. typu

Diabetes - Vše o zdraví

Příčina diabetu I. a II. typu se zcela liší, důsledek těchto metabolických poruch je však stejný. Nutnost dodržovat, nechci říkat diabetickou dietu, neboť nově sestavený jídelníček spíše odpovídá zdravé racionální stravě, hlubší zamyšlení se nad jednotlivými ingrediencemi, jejichž zpětná hodnota je nám díky glukometrům snadno dostupná. Občas se zamýšlím nad tím, proč diabetik, ať už I. či II. typu, stále a donekonečna užívá sacharidových příloh, které jednoduše nefungují. Dáme-li si k obědu například bílé těstoviny, jejich porci, oproti té luštěninové, podstatně snížíme. Sytící hodnota je tedy nízká. Změříme-li hladinu glykémie po špagetách s rajskou omáčkou, kterých bude žalostně málo, oproti červené čočce, kterou jsme uchystali s dýní, troškou dušené mrkve a pórku, výsledná hladina krevního cukru se po obou pokrmech výrazně liší. Navíc čočka díky nízkému glykemickému indexu hladinu glykémie rovnoměrně rozloží, bílé těstoviny s indexem kolem 85 vyženou hladinu krevního cukru do nadpozemských čísel.

Diabetes je pro mne hrou, nevnímám jej jako ránu osudu, vůbec, spíše mne učí a ukazuje onu správnou cestu, kterou bych bez něj horko těžko hledala. Veškeré události, které se přihodí a jež v životě sbíráme, vnímejme jako dar, možnost se posunout, něčemu se učiti.

Pamatujete si, když jsme byli dětmi? Neustále jsme se učili, objevovali a těšili se. Tím, jak stárneme, tento přirozený dar ztrácíme, možná právě proto má život tendenci občas s námi zamávat, abychom dopadli tam, kde nám třeba.

Jistě, na vše se dá pohlížet hned z několika úhlů, nicméně, k čemu bude naše ustavičné lamentování a pohrdání osudem?

Pokud nám hladina krevního cukru dnes a denně kolísá, na vině budou z velké části právě ony sacharidy. Jistou úlohu sehrává taktéž stres, na toto téma bych se mohla dalekosáhle rozepsat, nicméně, dnes jsem zvolila téma jiné. Pojďme si tedy vyjmenovat sacharidové přílohy, které do zdravého a samozřejmě taktéž diabetického jídelníčku, určitě patřit nebudou.

Za jedny z nejkrutějších příloh pokládám obyčejnou bílou rýži s glykemickým indexem 90, víc má již jen glukóza a pivo.

Odrazem kvality rýže je taktéž cena, pokud však pro své zdraví zatoužíme činit víc, volme mezi rýží Natural (GI 50), Basmati (GI 50), případně rýží indiánskou (GI35), která sice není rýží v pravém slova smyslu, jedná se o travinu, její sytící hodnota je však výborná.

Pozor na rádoby rýžové speciality alá rýžový suchar či burizony. Tyto, na živiny prázdné potraviny, zvedají hladinu krevního cukru téměř okamžitě a zbytečně, neboť jsou pro nás naprosto nevyhovující, nesmyslné a navíc, kdo z nás si na nich opravdu pochutná? To již spíš kvalitní kváskový chléb z žitné mouky.

Namísto klasicky vařených oloupaných brambor, jejichž GI dosahuje hodnoty 75, chystejme brambory ve slupce, kdy brambora velikosti slepičího vejce čítá zhruba 50 g a odpovídá jedné výměnné jednotce.

Sníme-li k obědu 40 g sacharidů, těm budou odpovídat 4 brambory ve slupce o velikosti slepičího vejce.

Pečeným bramborům či bramborové kaši se rovněž vyhněme, hladina krevního cukru po nich velmi rychle stoupá, glykemický index je roven 90.

Mým absolutním topem jsou pak batáty, které miluji na tisíce způsobů. Můžete je vařit, péci, uchystat z nich voňavou kaši, zapékat, ale také, například dusit v zeleninové směsi. Batátům tedy dávám palec nahoru, jsou totiž výtečné, navíc, pomáhají regenerovat slinivku břišní, což je při diabetu výhrou dvojí.

Klasické pšeničné těstoviny rovněž dejte stranou, pokud se však bez nich neobejdete, zvykněte si na těstoviny špaldové, žitné, pohankové či kvalitní amarantové.

Osobně nejím žádné z nich, ačkoli jsou vyrobeny z kvalitnějších surovin, jejich glykemický index je však díky mnohonásobnému zpracování stále vysoký.

Jste-li milovníky italské kuchyně, dobrá, zvolte však těstoviny výše jmenované, s pořádnou porcí zeleninového salátu. Ten by měl vhodně doprovázet každý slaný pokrm.

Opět pozor na těstoviny kukuřičné či rýžové. Výrobci je mnohdy opatřují nálepkou ZDRAVÉ, za jejich jedinou výhodu však pokládám to, že jsou přirozeně bezlepkové. Toť vše.

Jejich glykemický index je opět vysoký, sytící efekt téměř nulový, kdy již za hodinu pociťujeme jemné kručení v břiše. Zde samozřejmě záleží, zda podáváme s masem, případně s tukem, který do pokrmu přidáme.

Za mne však zvedám červenou a pod takové potraviny se určitě nepodepíši.

Knedlíky, máte je rádi? Pokud si přejete udržet stabilní hladinu krevního cukru, rovněž i ty si dopřávejte spíše svátečně. Jejich základní surovinou je totiž čistá bílá mouka, která, stejně jako v těstovinách, činí v těle neplechu.

Dále kuskus, co myslíte? I zde vás zklamu, tato moderní potravina je ve své podstatě opět jen těstovinou, která je, oproti těstovinám rýžovým, sice chutná, stabilní glykémii vám však nezaručí. Pokud si jej neumíte odepřít, volte alespoň kuskus celozrnný, případně špaldový. Rovněž i bulgur ponechme stranou, je na tom totiž obdobně, jako zmiňovaný kuskus.

Za další z velmi kvalitních příloh pokládám pohanku, světlou či tmavou, ječné kroupy, jáhly, quinou, amarant, bezpluchý oves, dále pak luštěniny, jako je červená čočka, cizrna, fazole mungo, adzuki.

Zajímavé:  Bolesti při močení - vše o zdraví

Pokud víte, že budete hřešit, doporučuji žlutý hrách, hladinu krevního cukru drží snad nejlépe, pozor však, aplikujete-li inzulín, osobně musím velmi snížit, abych nepadala do hypoglykémií. Rovněž s ním neexperimentujte, máte-li před sebou dalekou cestu, nové potraviny vyžadují klid a čas. Ona energie, kterou jim věnujete, se vám dvojnásobně vrátí.

Vím, nyní si možná mnozí z vás postesknou, že tato líbezná teorie je velmi lákavá, nicméně, jak docílit toho, abychom úspěšně uvedli v praxi? Ničeho se nebojte, jednoduše si tyto potraviny kupte, hezky jednu po druhé, jednou zkuste podusit, podruhé uvařit, péci či namáčet, půjde-li.

Internet je plný nejrůznějších receptů, které si uzpůsobme tak, aby výsledný pokrm v našem těle fungoval, sytil, udržel stabilní hladinu krevního cukru, polaskal každý z chuťových pohárků. Bude-li pokrm zdravý, avšak nejedlý, co z toho? Volme z kvalitnějších olejů, používejme semínka, zdravé koření, se solí šetřeme, naučme se ochucovat, což je prvním klíčem k úspěchu.

Ona nezáživná teorie se velmi snadno stane vítaným gurmánským zážitkem. A my se tak opět začneme těšit…

Jen třeba začít, nejlépe hned. Nic tedy neodkládejte a nakupte si vše, co vaše zdraví jenom posílí. Potraviny, o nichž víte, že při diabetu škodí, umístěte do krabice a jednoduše se jich zbavte. Sama vím, jaké je, když mám doma, i kdyby v nejhořejší polici, výtečné slaďoučké čokoládky…

Abych Vám to vše ještě více ulehčila, zde je drobný nákupní seznam sacharidových příloh, které mně osobně pomáhají a fungují, abych své hodnoty glykémie, taktéž hodnotu glykovaného hemoglobinu, kterou mám neustále do 40 mmol/mol, udržela co nejsnáze:

  • pohanka, světlá či tmavá
  • jáhly
  • ječné kroupy
  • quinoa
  • amarant
  • batáty
  • menší nenaklíčené brambory
  • rýže Natural, Basmati, rýže indiánská
  • bezpluchý oves
  • hrubé ovesné vločky
  • červená čočka, cizrna, fazole adzuki, fazole mungo, žlutý hrách

Co se pečiva týká, vybírejte obezřetně. Upřednostněte spíše kváskové, z žitné či špaldové mouky, s příměsí ovesných otrub, semínek a oříšků. Čím vyšší podíl pšeničné mouky, tím pro vaši glykémii hůř. Osobně pečivo vyhledávám zřídka, když už však, tak právě to kváskové.

Moc držím pěsti, nezapomeňme, pokud si něco přejeme, celý vesmír nad námi se spojí, aby ono přání došlo k vytouženému konci. A v toto věří nejenom Santiago z knihy Alchymista, ale také já, protože ono je to více méně o tom, jak šikovně si naši mysl nastavíme. Myslím na vás, život je úžasná škola…

Cukrovka, její typy a léčba

Cukrovka (Diabetes mellitus, úplavice cukrová) je onemocnění, kterým trpí miliony lidí na celém světě. První zmínky o tomto onemocnění pochází již ze starověkého Egypta z roku 1500 před n.l. V 17.století byla cukrovka odborně popsána a bylo zjištěno, že moč většiny nemocných byla sladká, protože při onemocnění dochází ke zvýšené hladině cukru v krvi (hyperglykémie) a cukr se dostává také do moči (glykosurie).

Co je to cukrovka a inzulin?

Cukrovka vzniká tehdy, pokud dojde v těle ke snížené tvorbě inzulinu, což je tělesný hormon sloužící k udržování stálé hladiny cukru v krvi.

Inzulin se tvoří ve slinivce břišní, v tzv. Langerhansových ostrůvcích. Jeho účinek spočívá v tom, že jeho pomocí dochází ke snadnějšímu přechodu cukru z krve do tkání, které ho poté používají jako zdroj energie. Pokud inzulin začne v těle chybět, nebo se jej tvoří nedostatečné množství, cukr nemůže do buněk vstupovat, dochází ke zvýšené hladině cukru v krvi (hyperglykémie) a ke vzniku cukrovky. Nedostatek inzulinu způsobuje také poruchy metabolismu bílkovin a tuků. Za hraniční hodnotu diabetu se pokládá koncentrace glukózy 7,0 mmol/l nalačno a 10 mmol/l za 2hod po jídle.Cukrovka rozdělujeme do dvou forem, 1.typu a 2.typu.

Diabetes 1.typu

Vznik onemocnění Tento typ cukrovky je méně častou formou, postihuje spíše mladší osoby do 35 let. Vzniká tehdy, když slinivky břišní přestane vyrábět inzulin. Může to být způsobeno poškozením tkáně slinivky a to buď infekcí, nebo autoimunitní reakcí, roli zde mohou hrát i genetické vlivy. Přesný důvod vzniku je ovšem stále předmětem mnoha výzkumných týmů.

Příznaky

Mezi první příznaky tohoto onemocnění patří výrazná žízeň, z ní poté vyplívající nadměrná spotřeba tekutin a zvýšená potřeba močení. Dostavují se také stavy vysoké únavy a nevýkonnost, ztráta tělesné hmotnosti.

Léčba

Léčba tohoto typu diabetu spočívá v celoživotním dodávání inzulinu do těla. K aplikaci inzulinu se používají speciální inzulinové stříkačky a inzulinová pera. Ty se aplikují do podkoží na stehně, břiše nebo na paži většinou 3-6x denně. Takový pacient si aplikuje inzulin sám, a má také možnost kontroly hladiny cukru (selfmonitoring) pomocí diagnostických proužků a glukometru. Jeho použití spočívá v nanesení kapky krve na diagnostický proužek a glukometr vyhodnotí hladinu cukru v krvi.  Pacient si může v průběhu dne kontrolovat hladinu cukru a podle toho i upravovat dávky inzulinu. Součástí léčby je i změna stravovacích návyků a dieta, pravidelné rozložení potravy během dne a výběr správného druhu potravin.Další možností léčby může být i transplantace slinivky břišní, nebo transplantace buněk v Langerhansových ostrůvcích.

  • Komplikace onemocnění
  • Ketoacidóza
  • Retinopatie
  • Diabetes 2.typu

Akutní komplikací je ketoacidóza. Vzniká při nadměrném štěpení tuků místo cukru, jež se nemůže použít díky nedostatku inzulinu. Z tuků vznikají ketolátky (látky kyselé povahy), které narušují acidobazickou rovnováhu. Nápadným příznakem je acetonový dech a zrychlené, hluboké dýchání. V těžších případech může dojít až ke ztrátě vědomí a komatu.Diabetická retinopatie je onemocnění , kdy dochází k poškození cév oční sítnice, v těžkých případech až ke slepotě. Ohrožuje především pacienty s diabetem 1.typu a diabetiky 2.typu léčených inzulinem. Proto je velmi důležité chodit na pravidelné oční vyšetření 1x do roka.

Vznik onemocněnííDiabetes 2.typu je nejrozšířenějším druhem diabetu na celém světě a postihuje nejčastěji pacienty středního a pozdního věku, v 80% hlavně pacienty trpící obezitou.

K odhalení tohoto onemocnění většinou dojde náhodně, při preventivním vyšetření u lékaře z krve, nebo moči.

U tohoto typu diabetu slinivka inzulin vytváří v dostatečné míře, ale tělesné buňky na něj nedostatečně reagují a neodčerpávají cukr z krve, což opět vede ke zvýšené hladině cukru v krvi. Mezi další poruchy spojené s diabetem patří vysoký krevní tlak a zvýšená hladina tuků v krvi.

Léčba

Léčba diabetu spočívá hlavně v dietě, snížení tělesné hmotnosti, zvýšené fyzické aktivitě a podávání perorálních antidiabetik. U některých případů je potřebné dodávání inzulinu jako i diabetu 1.stupně.V potravě při diabetické dietě by měl bát vhodný poměr sacharidů, tuků a bílkovin.

Sacharidy – měly by pokrýt asi 55% energetické spotřeby, mělo by jít výhradně o polysacharidy  (rýže, mouka, pečivo, brambory)

Tuky – 30% energetické spotřeby (rostlinné tuky, ryby)Bílkoviny – jejich obsah v potravě se doporučen tak, že na 1kg hmotnosti pacienta je doporučen 1g bílkovin (ryba, drůbeží maso, luštěniny, zelenina).

  1. Další komlikace spojené s cukrovkou
  2. Nefropatie
  3. Neuropatie
  4. Diabetická noha
  5.    Související články:
  6. Diety při cukrovce

Jde o postižení ledvin u pacientů s diabetem 1. i 2.typu. Dochází k poškození drobných cévek v ledvinách, a ke značným ztrátám bílkovin močí.U diabetiků jsou též častější záněty močových cest a močového měchýře.Jde o nezánětlivé onemocnění nervů v rozličných částech těla. Projevuje se mravenčením, svěděním, snížením citlivosti na vnější podněty a svalová atrofie. Komplikace mohou být od lehkých, bezvýznamných potíží až k závažným komplikacím vyžadující komplexní léčebné postupy.Jde o souhrnné označení komplikací, které se projevují jako bolest, zánět nebo postižení kloubů na končetinách. Komplikace se projevují jako necitlivost nohou, snížený nebo naopak zvýšený průtok krve končetinou, bolestivost, výskyt ulcerací a gangrén. Nejdůležitější je správná péče a hygiena o dolní končetiny, správný výběr obuvi, jinak může dojít k vážným komplikacím. Při zanedbání a nepodání dopomocných léků (vasodilatancia, antiagregancia) může dojít až k amputacím končetin.

1. Hyiodine – nej na léčbu diabetických Přidal Tomáš Nevím, 23-03-2010 15:05 Dobrý den, rád bych se podělil o zkušenost s neuvěřitelným přípravkem Hyiodine, které je velmi účinný v rámci léčby diabetických nohou. Mému dědečkovi velmi pomohl a zachránil mu nohu před amputací. Dneska jsem našel zajímavý článek o něm.  http://www.tvrtm.cz/cesky-lek-na-hojeni-chronickych-ran-dobyva-evropu-id-4979.html
2. sssPřidal Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny , 14-01-2015 10:41 Ahoj Davide Šimku chtěl bych od tebe kuřbu
3. adasdPřidal asda

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *