Elektrolyty se sacharidy – vše o zdraví

Elektrolyty jsou hodně skloňovaným tématem, a to nejen co se týče sportovní výživy. Aby ne, když jsou tak neuvěřitelně důležité pro celkové zdraví organismu.

 Nejen, že se nacházejí v celém lidském těle – v krvi, potu a moči, ale také hrají zásadní roli v prakticky všech procesech, které v organismu probíhají, počínaje manipulací s rovnováhou tekutin, ovlivňují činnost srdce, zajišťují koordinaci svalových kontrakcí a jsou důležité pro optimálního fungování mozku. Obzvláště sportovci jsou pak velmi ohroženou skupinou, která často trpí jejich nedostatkem.

Naštěstí jsou elektrolyty přirozeně přítomny v různých běžně dostupných potravinách, což usnadňuje jejich doplnění, případně jsou dnes velmi dobře dostupné doplňky, které vám pomohou nedostatky rychle dohnat.

I my se o elektrolytech a jejich významu velmi často zmiňujeme ve článcích, ale je důležité jim věnovat jeden sólový, ve kterém si vysvětlíme jejich funkci v organismu a podíváme na to, proč je vlastně důležité mít na správný poměr elektrolytů, co dělají a odkud je vlastně čerpat.

Elektrolyty se sacharidy – vše o zdraví

TEORETICKÉ OKÉNKO – CO JSOU TO ELEKTROLYTY?Když zabrousíme do fyziky, najdeme definici, která říká, že elektrolyty jsou nekovové elektrické vodiče, ve kterých je proud přenášený pohybem iontů.

 Vidím teď ty zděšené výrazy, jak si představujete, že vaším tělem prochází elektrický proud.  Jednoduše řečeno, elektrolyty jsou částice, které po rozpuštění ve vodě získávají a přenáší buď kladný nebo záporný náboj.

Mezi nejběžnější a nejdůležitější elektrolyty v organismu patří hořčík, fosfor, sodík, draslík, vápník a chlor.

CO TEDY VLASTNĚ ELEKTROLYTY V ORGANISMU DĚLAJÍ?

Tyto důležité minerály se podílejí na řadě metabolických procesů, z nichž všechny jsou nezbytné pro celkové zdraví.

Nerovnováha elektrolytů má logicky mnoho negativních dopadů na organismus, počínaje nadměrnou únavou, letargií, nervovým kolapsem, nadměrným zadržováním vody, svalovými křečemi, bolestmi hlavy, poruchách srdečního rytmu a další.

Iontový nápoj s účinným obsahem ionizovaných minerálů koupíš ZDE!

Naše těla si střídají elektrolyty na jednom ze tří míst: uvnitř buněk, mimo buňky nebo v krvi. Mít tyto důležité minerály v různých zásobnících pomáhá tělu rovnoměrně distribuovat vodu, jelikož elektrolyty mají vliv na zadržování tekutin, tedy i náš vzhled, a dokonce i na nadýmání.

Například příliš mnoho soli nebo naopak málo soli může způsobit nadýmání, jako důsledek toho, že se naše tělo snaží najít rovnováhu.

 Dále elektrolyty ovlivňují zdraví srdce, pevnost kostí, činnost mozku, nervové soustavy a svalové procesy, jako jsou kontrakce a také ovlivňují vzhled a plnost svalů díky zadržování vody.

Elektrolyty se sacharidy – vše o zdraví

Pokud se zaměříme na elektrolyty nacházející se v krvi, jsou skutečně schopny vést elektřinu. Tyto náboje vytvářejí elektrické impulsy důležité pro ovládání mnoha funkcí v těle, jako je podnět pro vytvoření svalové kontrakce, ovládání rytmu srdce a regulace funkce nervových buněk. S elektrolyty je to vlastně jako platit účet za elektriku.

Když to děláte, vše funguje tak, jak má – pravidelný srdeční rytmus, správná funkce svalů a distribuce energie.

Ale stejně jako když nezaplatíte účet za elektriku, poskytovatel vám utne přísun a vy jste doma potmě, i nedostatečný příjem elektrolytů „potrestán“ – dojde k narušení činnosti buněk, což může vést k poruchám srdečního rytmu a arytmii, nebo třeba svalovým křečím.

JAK DOCHÁZÍ K ELEKTOLYTICKÉ NEROVNOVÁZE?

Hladiny elektrolytů v krvi jsou tělem přísně regulovány, aby byly v co nejstabilnějším stavu.

V některých případech se však koncentrace elektrolytů může zvyšovat nebo snižovat a dostat se tak nad nebo pod normální úroveň, což může způsobit elektrolytickou nerovnováhu, která pro organismus není dobrá.

Hladinu elektrolytů může narušit několik faktorů a podmínek, které mohou mít škodlivé účinky na zdraví. Mezi nejběžnější situace, díky kterým dochází k elektrolytické nerovnováze v organismu patří:

  • Dehydratace.
  • Poruchy příjmu potravin.
  • Náročný trénink.
  • Špatná skladba jídelníčku.
  • Poruchy ledvin.
  • Nadužívání některých léků, jako jsou například projímadla, diuretika, nebo antibiotika.
  • Ztráta tekutin způsobená zvracením nebo průjmovým onemocněním.
  • Nadměrné pocení.
  • Hormonální nerovnováha.
  • Malabsorpce (potíže se vstřebáváním živin z potravy)

Příznaky elektrolytické nerovnováhy se mohou lišit v závislosti na závažnosti, konkrétních minerálech, které jsou aktuálně vychýleny, a také na směru, kterým jsou vaše hladiny vychýlené – tedy zda jsou příliš vysoké nebo příliš nízké. Ačkoli mírná nevyváženost nemusí způsobit žádné vážnější potíže, významné výkyvy mohou mít závažné vedlejší účinky a v některých případech mohou být dokonce fatální. Mezi běžné příznaky nerovnováhy se řadí:

  • Nepravidelný srdeční tep
  • Letargie
  • Únava
  • Svalová slabost a křeče
  • Bolesti hlavy a nevolnost
  • Zácpa
  • Časté močení
  • Sucho v ústech
  • Změny nálady
  • Zvýšená žíznivost
  • Zvracení
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Potíže se spánkem
  • Problémy s trávením

Pokud se u vás vyskytnou tyto nebo jiné příznaky nerovnováhy, poraďte ideálně s vašim lékařem, jak nedostatek vyrovnat a jaký je nejlepší postup léčby. Nejlépe odhalí elektrolytickou nerovnováhu test moči, krevní testy a ledvinové testy. Pokud máte podezření, obraťte se na svého lékaře, aby vám testy udělal.

Kompromis mezi bcaa a elektrolyty nabízí Intra Amino, které si můžeš koupitZDE!

Obezřetní by měli být lidé, kteří následují nějakou restriktivní dietu, jako je například právě moderní keto. Je to proto, že ketóza a vyšší příjem vody může vést k častějšímu močení, což způsobuje, že se určité živiny z těla rychleji vyplavují.

Zajištění dostatečného množství elektrolytů může pomoci minimalizovat příznaky tzv. „keto chřipky“, jako jsou bolesti hlavy, únava a změny nálady.

 Kritickou skupinou jsou rovněž lidé užívající diuretika a projímadla a lidé se srdečními a ledvinovými chorobami.

NEJLEPŠÍ ZDROJE ELEKTROLYTŮ

O tom, jak elektrolyty vlastně ztrácíme, jsme si už řekli dost.

Zajímá vás, jak doplnit elektrolyty a kde je vlastně hledat, aby vaše hladiny byly na takových úrovních, na kterých mají být? Jednou z nejjednodušších a nejúčinnějších metod, jak získat elektrolyty, je zdravý a vyvážený jídelníček, který obsahuje hromadu na elektrolyty bohatých potravin, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, tučnější ryby, avokádo, oříšky nebo semínka. Nejen, že jsou tyto potraviny bohaté na přírodní elektrolyty, ale také poskytují řadu dalších důležitých živin, které vaše tělo potřebuje, včetně vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Pojďme se podívat na jednotlivé elektrolyty a říct si, jaké nejlepší zdroje můžeme zařadit do jídelníčku, abychom jich měli dostatek.

Elektrolyty se sacharidy – vše o zdraví

VÁPNÍK – ovlivňuje svalové kontrakce, nervovou signalizaci, srážení krve, dělení buněk a tvorbu a sílu kostí a zubů.

Doporučená denní dávka: 1 300 miligramů / denNejlepší zdroje: jogurty, kefír, mléko, sýry, sardinky, listová zelenina, mandle.

SODÍK– je pro sportovce velmi důležitým elektrolytem a rozhodně by neměl být z jídelníčku příliš restriktivně vyřazován. Pomáhá udržovat rovnováhu tekutin potřebnou pro svalové kontrakce a účastní se nervové signalizace.

  • Doporučená denní dávka: ne více než 2 400 miligramů / denZdroje: tvaroh, sůl, nakládané okurky, olivy
  • FOSFOR – Fosfor má důležitou úlohu v mineralizaci a výstavbě kostí a zubů, fosfáty cirkulující v krvi zajišťují udržování acidobazické rovnováhy v krvi, dále ovlivňuje svalové kontrakce a vedení nervových vzruchů.
  • Doporučená denní dávka: 1 250 miligramů / denZdroje: maso, ryby, drůbež, mléčné výrobky, ořechy, semínka, luštěniny

HOŘČÍK – Hořčíku jsme celkem nedávno věnovali celý článek. Ve stručnosti je potřebný pro svalové kontrakce, správné srdeční rytmus, nervové funkce, budování a sílu kostí, hraje důležitou roli při léčbě depresí, má vliv na trávení a udržování stabilní rovnováhy tekutin.

Hořčík si na našem webu můžeš koupit ZDE.

  1. Doporučená denní dávka: 300-400 miligramů / denZdroje: ořechy, semena, hořká čokoláda, avokádo, celozrnné produkty, fazole, banány
  2. DRASLÍK – Pomáhá udržovat stabilní krevní tlak, reguluje srdeční činnost, pomáhá koordinovat funkce svalů.
  3. Doporučená denní dávka: 4 700 miligramů / denZdroje: banány, brambory, špenát, čočka, fazole, řepa, sušené ovoce

Význam draslíku ve stravě

Elektrolyty se sacharidy – vše o zdraví

Draslík patří mezi velmi důležité minerální látky v našem organismu. Jde o tzv. makroelement, jehož hlavním posláním v našem těle je udržovat vodní rovnováhu a osmotický tlak. Víte, že podle kondičního orgánového skeneru až 20 % mých klientů trpí mírným i vyšším nedostatkem tohoto prvku? Jak v našem těle funguje? Kde ho můžeme získat? A jak se projevuje jeho nedostatek? To vše popíšu v následujícím článku.

Draslík (chemická značka K, latinsky Kalium) je důležitým prvkem z řady alkalických kovů. Nejvíce ho najdete v zemské kůře, ale je běžně zastoupen i v mořské vodě a i ve všech živých organismech. Nejvíce jej můžete znát jako přídavek do hnojiv. Společně se sodíkem je důležitým biogenním prvkem, co se podílí na správné funkci a vývoji organismů.

Jaký je účinek draslíku na náš organismus?

Ač se to nemůže na první pohled zdát, tak draslík nese odpovědnost za mnoho reakcí v našich organismech.

Řídí činnost kardiovaskulární a cerebrovaskulární soustavy, pomáhá snižovat krevní tlak, upravuje srdeční činnost, zajišťuje homeostázu prostředí uvnitř i vně buněk, a velmi výrazný je jeho vliv na nervovou soustavu. Spolu s ostatními elektrolyty vede draslík nervové vzruchy, umožňuje také svalový stah.

Zajímavé:  Glykemická křivka - vše o zdraví

Krevní tlak upravuje tak, že reguluje množství tekutiny v buňkách. Naproti tomu sodík reguluje množství mimo-buněčné tekutiny, takže oba tyto minerály upravují rovnováhu tekutin v organismu a působí antagonisticky.

Draslík je v organismu tedy, lidově řečeno, protiváha sodíku a tvoří společně tzv. sodno-draselnou pumpu. Vyšší koncentrace draslíku je v lidském těle uvnitř buněk až z 86 %, celkem jej máme v těle zastoupen asi 5 g.  K uvolňování ven dochází pomocí draslíkových kanálů při přenosu vzruchu.

Draslík rovněž umožňuje přeměnu krevního cukru – primárního paliva organismu – na glykogen, jako skladovatelnou formu energie, který se ukládá primárně v játrech, a podle trénovanosti také více či méně ve svalové tkáni.

Ze zmíněných vlastností logicky vyplývá, že působí diureticky a tím napomáhá organismu zbavovat se odpadních látek z těla.  

Draslík má jednu větší nevýhodu, a to, že z těla efektivně vylučuje močí i potem. JV jídelníčku dneška, kdy převažují polotovary, fast foody, slané uzeniny i sýry, to vše v kombinaci s nasycenými a přepálenými tuky, zvyšuje zádrž sodíku v těle.

Nedostatek pohybu zhoršuji kvalitu krevního oběhu i lymfatického systému a sodík v těle nemá jak opouštět tělo.

V kombinaci právě s nedostatkem draslíku pak můžeme usuzovat, že dříve či později by se mohly vyskytnout obtíže s vysokým krevním tlakem a s dalšími onemocněními, komplexně nazývanými jako metabolický syndrom.

Proto je nutné draslík pravidelně dodávat společně se stravou. Platí to zejména při náročném sportovním vytížení, a také při náročném manuálním zaměstnání. Rovněž se jej více ztrácí z těla vlivem letních veder. Důležitá je také správná činnost ledvin, která reguluje množství vody v těle, a tím draslík také.

Elektrolyty se sacharidy – vše o zdraví

Jak můžete poznat, že Vám draslík v těle chybí?

Můžete to poznat podle více či méně specifických příznaků, jako jsou únava, nechutenství, nervozita problémy se spánkem, někdy i hypoglykémií. Také bolestivostí a únavou svalů, zhoršeným dýcháním i tepem. Pokud zároveň máte zvýšenou retenci sodíku vlivem nezdravé stravy, tak můžete mít tlak zvýšený, mohou se projevit problémy se srdcem.

Jaká je podle doporučení lékařů správná denní dávka draslíku?

Denně by se měla pohybovat od 2 do 3,5 g.  Draslík je nejvíce zastoupen v celozrnných obilovinách, neloupaném ovoci a zelenině. Nejvíce draslíku je pod slupkou, tudíž je vhodné zeleninu i ovoce neloupat, případně brambory vařit ve slupce v páře. Loupáním se ztratí až 60 % draslíku a varem a následnými slitím tekutiny dalších 20 %.

Toto doporučení vlastně zahrnuje zásady racionálního stravování. Jíst celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, ke každému jídlu čerstvou zeleninu či ovoce, pokud možno, vařit v páře a s minimálním množstvím soli. Důležité je sledovat množství soli na etiketách potravin a vyhnou se kořenícím směsem, co jsou jen předražená sůl. A jak se obecně říká, všeho s mírou.

I draslík může mít negativní dopady na náš organismus, pokud jej zkonzumujete před 20 g. K toxicitě může dojít u pacientů s ledvinovým onemocněním nebo u lidí, kteří užívají nadměrné množství potravinového doplňku s tímto minerálem. Mezi známky nadbytku draslíku patří svalová únava a nepravidelný tep srdce.

Potravinové doplňky s draslíkem mohou i v malém množství působit podráždění žaludku a nevolnost.

Proto je dobře jej doplňovat pravidelnou stravou a denně mít alespoň 500 g zeleniny, ve které potřebné množství draslíku získáte bez zbytečných chemických náhražek.

Ovšem existuje onemocnění, zvané syndrom dráždivého tračníku. Syndrom dráždivého tračníku může být příčinou dlouhodobých potíží, jako jsou bolesti břicha, zácpa, průjem či nadýmání. Lékaři udávají, že až patnáct procent lidí trápí bolesti břicha a střevní potíže dlouhodobě, a to i několikrát týdně.

V jídelníčku doporučuji omezit mléko, ale zařazujte zakysané mléčné výrobky. Pozor na perlivé nápoje, ovoce se slupkou a nadýmavou zeleninu. Naopak se nebojte mátového či moringového čaje, banánů, sušených borůvek či ovesných vloček. Ke zlepšení stavu střev mohou pomoci probiotické kvasinky.

Můžete vyzkoušet špenát, hlávkový salát, rozinky i probiotika s vlákninou, která podpoří fungování střev. Nezapomínejte v průběhu celého dne dostatečně pít. I syndrom dráždivého tračníku spojený s nadýmáním může velmi komplikovat život. Omezit v jídelníčku nadýmavou zeleninu přitom nestačí.

Důležitý je také příjem probiotik a trávicích enzymů snižujících jak nadýmání, tak křeče a bolesti.

Proto pro doplnění nejen hladiny draslíku, ale i dalších důležitých prvků, jako jsou vápník, zinek, železo, si můžete pořídit bylinné směsi s Morignou olejodárnou.

  Například čaj pro dobré trávení, který naleznete na Bylinná směs pro trávení A tato bylinná směs je vhodná i pro pacienty se syndromem dráždivého tračníku. Moringa olejodárná je známá pod termíny zázračný strom, nebo strom života.

Její složky a živiny jsou ve skvěle vyvážené harmonii a dobře pro organismus vstřebatelné.

Elektrolyty se sacharidy – vše o zdraví

Navíc nyní si moringu můžete dopřát i v každém jídle, jako součást skvělé a chuťově vyvážené bylinkové soli (Bylinková sůl s Moringou). Kvůli zvýšení účinnosti moringy doporučuji tuto sůl používat do studené kuchyně, jako do salátů, dressingů, nebo na konečné tepelně ošetřených jídel.

Skvěle se hodí do pomazánek s uzeným tofu, italských salátů s mozzarelou a olivami, a své místo může mít i v řecké a francouzké kuchyni. Pokud chcete touto bylinkovou solí ochutit i jídla dušená i vařená, doporučujeme ji použít až po odstavení z plotny.

Skvěle se tato bylinková sůl bude vyjímat v rajčatových omáčkách i dušeném hovězí po burgunsku. Vyzkoušejte ji k dochucení krémových mixovaných polévek.

Koření obsahuje jemnou mořskou sůl, list moringy olejodárné, nať tymiánu obecného, list rozmarýnu lékařského, nať majoránky lékařské, nať dobromysli lékařské, nať bazalky pravé.

Proč si nedopřát pořádnou porci živin v každém jídle, anebo proč si nedodat nejen draslík touto formou, pokud trpíte obtížemi s trávicím traktem, nebo z jakýchkoliv jiných zdravotních důvodů nemůžete do těla dostat doporučené množství zeleniny a ovoce?

Hydra Worx 500g (meloun natural)

Hydra Worx doporučuji hlavně pro sportovce a lidi zaměřené na výkony a svalovou energii – svalový glykogen.

HYDRA WORXHYDRA WORX – sacharidový nápoj s elektrolyty, 86 g sacharidů na 100 g, jemná chuť, to vše bez použití umělých sladidel.

Hydra Worx je pokročilý sacharidový nápoj s přidanými elektrolyty (hořčík, sodík a draslík) ve formě citrátů a chloridů. Obsahuje sacharidy ve velmi dobře vstřebatelné formě – cyklické dextriny (Cluster Dextrin) a glukózové polymery získané pomocí speciální technologie z kukuřice.

  • Cyklické dextriny (Cluster Dextrin) + glukózové polymery
  • Cluster Dextrin
  • Hlavní benefity produktu:
  • Produkt je vhodný pro všechny jedince zaměřené na:
  • Značka Nutriworks
  • Balení: 500 g
  • Dávkování: Smíchejte cca 23 g (přibližně 1 polévkovou lžíci prášku s 5 dl vody v šejkru a pijte během tréninku, aby nedošlo k dehydrataci způsobené nadměrným pocením.

Cyklické dextriny Cluster Dextrin se vstřebávají ze zažívacího traktu velmi rychle a tělu tak dodávají energii potřebnou pro okamžitý výkon. Zatímco glukózové polymery se vstřebávají středně rychle a dodávají tak energii i v delším časovém horizontu.Díky kvalitě vstupních surovin, speciální technologii zpracování a přidaným elektrolytům tak Hydra Worx představuje úplně novou generaci sacharidových nápojů. Je ideální pro každého, kdo potřebuje svému tréninku novou energii. Hodí se pro podporu silového i vytrvalostního tréninku – účinky obsažených sacharidů souvisí s doplňováním glykogenu do svalů a s regenerací.Cluster Dextrin (vysoce větvený cyklický dextrin) je novým typem dextrinu přinášejícím další úroveň sportovní výkonnosti. Je vyráběn z amylopektinu procesem zvaným cyklizace. Tu vyvolává speciální větvící enzym, který je aplikován do kukuřičného škrobu.Ten tvoří z velké části amylopektin, polysacharid s rozvětveným řetězcem, který je tvořen mnoha klastry (shluky). Větvící enzym pracuje v místech, kde jsou jednotlivé klastry spojeny, a tyto spoje rozkládá. Vzniká pak patentovaný Cluster Dextrin, který si zachovává strukturu amylopektinu tvořenou klastry, avšak má už jiné, pro využití v těle vhodnější parametry.- Severská kvalita = Made in Suomi + Swerige- Cyklické dextriny + glukózové polymery = rychlá + středně rychlá energie- 86 g sacharidů na 100 g- Bohatá chuť, snadno se konzumuje- Neobsahuje umělá sladidla- Podporu vytrvalosti- Podporu výkonu- Regeneraci a oddálení únavyMladá, úspěšná a velmi dynamická. Tak lze charakterizovat Nutriworks, finskou značku ze země tisíce jezer. Celkový koncept značky, která byla založena v roce 2009 v Helsinkách, vychází z moderního a etického přístupu ke sportovní výživě a to jak v souvislosti s nejnovějšími trendy, tak se zdravým životním stylem. Projekt značky vznikl také v reakci na sílící tzv. mainstreamový trend levné sportovní výživy velmi nízké kvality.NutriWorks tak představuje profesionální koncept sportovní výživy určený především pro sportovní kluby, výživové poradce a specializované prodejce. Všechny produkty jsou vyráběny ve Finsku a Švédsku v souladu s nejvyššími normami kvality. Hlavní filozofií značky je maximální možná kvalita, funkčnost, jednoduchost a přijatelná cena. Zboží je nabízeno ve dvou řadách – bílá řada je koncipována bez použití umělých sladidel a černá řada s minimalizovaným obsahem umělých sladidel.

Upozornění: Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Není náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučenou dávku. Může obsahovat stopy mléka, vajec a sóji. Skladujte v suchu, chladu, mimo dosah dětí.

  1.  
  2.  
Zajímavé:  Tipy z lékárny: Hmyzí bodnutí už nebudou váš problém – vše o zdraví

 Jelikož já osobně žiji naplno tím, co mě baví – a to je Workout, sport a pohyb všeobecně, tak také dělám určité kompromisy mezi „dokonalým“ přístupem ke zdraví (kde by u mě sacharidy ve vyšší míře stejně tak jako necelistvé doplňky stravy neměli místo) a výkonností ve svém sportovním odvětví. Bez doplňování sacharidů jsem nikdy nebyl schopen dělat to, co miluji naplno a sacharidy pro mě(stejně jako pro všechny profesionální sportovce) vždy byly a jsou klíčovou záležitostí co se týče svalové energie. 

Nejsem příliš zastáncem sacharidů všeobecně co se týká zdraví a také tvrdím, že velké % neaktivní populace je nutně potřebuje začít limitovat (zejména redukcí samotného počtu sacharidových jídel a tím i množství stimulací inzulínu za den), na prvním místě však toxické zrniny, cukry a patogenní fruktózu.

Zrna obsahují mnoho potencionálně nebezpečných látek a antinutrientů, nebezpečné rodiny proteinů (většina lidí zná např. jen lepek, jsou však desítky dalších ještě horších a velmi problematických(lektiny, goitrogeny..) a jiné inhibitory, látky, jedy a sloučeniny.

Navíc všeobecně nenesou žádnou větší „pozvolnou energetickou“ výhodu pro běžné fungování těla, kterou jsou většinou opěvovány v porovnání s kvalitními tuky. Nejvyšší potenciál výkonnosti ve sportu a workoutu se však nedá bez sacharidů docílit.

 Kdo studuje problematiku zdraví, těla, energie a sacharidů se vždy a jistě střetne s problémem: zdraví VS výkon/sport. 

Né, vrcholový sport opravdu není tělu přirozený a nedá se pak nijak spojovat s ideálem v přístupu ke zdraví.

Ba naopak, ruku v ruce se svou „vášní“ a koníčky sportů jsou atleti nuceni učinit mnohdy spousty kroků, které jejich aktivitu podpoří, ačkoli dobře ví, že nejsou ideálními ve vztahu k nejvyššímu možnému zdraví našeho těla. To je bohužel daň za to, že děláme různorodé aktivity co nás baví a dosahujeme specifických cílů.

Fitness, workout a posilování (pokud není vykonáváno lehce a vyloženě jako zdravotní fyzkultura) je samo o sobě z hlediska zdraví, minimálně dost problematické a bylo by v tomto kontextu i na článek (za cenu výkonu nebo vzhledu jde zdraví téměř vždy do pozadí).

Každopádně když už potřebujeme pro tělo sacharidy a víme o jejich problematice své, je nejlepší sahat po maximálně prostých zdrojích s co nejmenším množstvím nebezpečných složek a zejména po takových, co jsou ozkoušené. Musí být dobře a lehce stravitelné, bez většího obsahu antinutrientů a vláken a hl.

schopny maximalizovat doplnění svalového glykogenu bez zatížení trávícího traktu(zejm. okolo tréninků), jelikož jde o neustále a pravidelně se opakující cyklus u každého sportovce.

Z výše uvedených důvodů často ti nejlepší atleti a sportovci světa používají pořád dokola sacharidy jako je bílá rýže, ovesná kaše, těstoviny, brambory, ale také necelistvá jídla jako pečivo, krekry, extrudáty, wafle, oplatky, sušenky apod.. Jsou používány právě z důvodu rychlého zásobení anebo doplnění energie ve formě glukózy, pro mozek a pracující svaly a do svalového glykogenu (energie uložená ve svalech pro jejich práci).

Čím je sacharid jednodušší, tím rychleji ho tělo zužitkuje na energii a tím vhodnější je, čím blíže jsme k oknu tréninku (výkonu) pokud Vám jde o maximalizaci a doplnění energie ve svalech.

Naopak čím je složitější a čím více má vlákniny, tím pomaleji ho tělo sice zužitkuje avšak tím efektivněji doplňuje a zvyšuje kapacitu glykogenu ve svalu pro pozdější výkon a aktivity závislé na něm. Proto je pro sportovce, závislé na množství glykogenu ve svalech důležité obojí (např.

ráno oves (-pomalý) a po tréninku vitargo (-rychlý) nebo jejich kombinace pro kombinovaná a specializovaná okna aktivit a výkonů. Vše záleží na konkrétním smyslu aktivity a také na typu metabolismu těla. Pokud budete například v účelném tukovém metabolismu nebo hladovění, platí pro Vás už jiná pravidla.

Každopádně nevěřte průkopníkům vrcholového sportu a výkonu čistě na tucích, já sám jsem maximálním zastáncem tuku a ketózy co se zdraví týče při konkrétních alternativních terapeutických stavech, ale jako vrcholový sportovec dobře vím, že bez sacharidů výkon neudělám a myslím tím pozoruhodný silový výkon, né průměr. Lidé, co budou tvrdit opak, nechť Vám prosím nejdříve dokážou vlastním příkladem maximální výkonnost ve sportu bez sacharidů (zejména v explozivním a maximálním silovém úsilí).

Na základě výše zmíněného jsem i já sám v podstatě vždy hledal sacharidy, které by mi pomáhali v mém sportu dosahovat optimální výkony, ale vybírali si zároveň co nejmenší daň na mém zdraví (top výkony totiž skutečně můžete dělat na snickerskách, red bullu, sušenkách, tatrankách a čokoládě, kam to ale povede v budoucnu s ohledem na zdraví jistě každý tuší…). Proto jsem pro sport vždy nejčastěji používal a používám sice co nejcelistvější zdroje, které jsou ale zároveň rukou člověka zbavené potenciálně nebezpečných přírodních toxinů a antinutrientů – bílá rýže, fermentovaný máčený oves, brambory, semolina apod. – z tohoto je zcela patrné, že jde v podstatě o škrob, který nám ve sportu nejvíce energeticky pomáhá a přitom má při náležité aktivitě minimální negativní dopady. Protože to je defakto glukóza, pouze pomalejší a bez tak šílených výkyvů, jaké by dělala například čístá Dextróza.

Produkt Hydra Worx je další z čistých sacharidových produktů bez balastu na našem trhu, který může pomoci v defakto jakémkoli sportu s lepšími výsledky prostřednictvím optimalizace glykogenu a energie.

Elektrolyty se sacharidy – vše o zdraví

5 největších keto chyb

Jdete správnou cestou při Vaší ketogenní dietě?  Pokud máte potíže, zde jsou nejpravděpodobnější vysvětlení a řešení.

Elektrolyty se sacharidy – vše o zdraví

Když je vše správně, může mít ketogenní dieta výhody. Přívrženci mluví o tom, že tuk mizí z jejich těla, roste energetická hladina, duševní jasnost, a široká škála přínosů pro zdraví, kterou vědci teprve začínají hlouběji zkoumat.

Ale je jasné, že tato strava, možná víc než kterákoliv jiná, může být mylná! Překvapivě, viník není vždy je „mnoho sacharidů“. Zde je pět keto chyb, kterým je dobré se vyhnout.

1. Netrpělivost s přizpůsobením

Než skočíte do keto diety, musíte něco pochopit. Žijete se sacharidy celý svůj život. Teď žádáte tělo, aby zcela změnilo metabolismus a začalo používat tuky jako energii místo sacharidů.

Během této doby pravděpodobně pocítíte některé účinky vysazení sacharidů, obecně známé jako „keto chřipka“. potřebujete zůstat oddaní. Existují způsoby, jak minimalizovat keto chřipku a to i v případě, že ji nemůžete zcela vyloučit. Vydržte, chřipka přejde a najednou jste v ketóze. a budete se citít lépe, než když jste začali.

Přizpůsobení tuku je proces týdnů, ne jen dní. Většina lidí potřebuje 3 – 4 týdny k dosažení maximální adaptace na spalování tuků.

2. Nedostatek dostatečného tuku

Nejlepší způsob, jak přemýšlet o keto, je to, že to není prostě nízkokalorická strava – je to strava s vysokým obsahem tuku. Jistě, nebudete jíst hodně sacharidů, ale je důležité, aby jste změnili svůj způsob myšlení z jednoho „vyhýbat se sacharidům“ na prosté „získat dostatek tuků“.

Nejméně 75 % Vašich kalorií musí pocházet z tuku, jako jsou vejce, slanina, klobása, avokádo, oleje, kokosové oleje a máslo. Musíte tyto věci hlídat. Mentálně to není to, na co jsme zvyklí. Jsme zvyklí na vyhýbání se tukům! Najednou se podíváte do nákupního košíku a nemáte tak nic než tuky.

To je dobrá věc. Tuk je Váš nový energetický zdroj. Už neběžíte na sacharidech. Potřebujete tuk. Pokud nedostanete dostatek tuku, Vaše energetická hladina se sníží a skončíte s ukončením této stravy.

3. Jíst příliš mnoho bílkovin

Různí lidé dokáží zpracovat různé množství bílkovin, jakmile budou skutečně přizpůsobeni ketogenní dietě. Ale v raných fázích je lepší být v bezpečí, než litovat. Co se stane, když spotřebujete příliš mnoho bílkovin na tuto dietu, je proces nazvaný glukoneogeneze. V podstatě Vaše tělo bude tyto bílkoviny brát jako sacharidy a přemění je na glukózu. To Vás vyvede z ketózy.

Je velmi důležité, aby jste si vybrali potraviny s vysokým obsahem tuku a s nízkým obsahem bílkovin. Nebudete jíst kuře nebo tuňáka! Když půjdete do obchodu, koupíte tučné hovězí maso, nikoliv krůtí. Chcete aby jen 20 % kalorií pocházelo z bílkovin.

4. Nedostatečné množství elektrolytů

Elektrolyty jsou důležité bez ohledu na to, jak jíte, ale jsou naprosto kritické v této stravě. Ve skutečnosti bych řekl, že jsou číslo jedna, proč většina lidí skončí. Pokud nemáte dostatek sodíku, hořčíku a draslíku ve Vaší stravě, zažijete bolesti hlavy, únavu, zácpu, letargii – jinými slovy, všechny příznaky tzv. „keto chřipky“.

Proč se to děje? Jedním z nich je inzulín, který je hormonem říkající ledvinám, aby uchovával sodík. Když potlačíte inzulín, ledviny začnou vyplavovat sodík z Vašeho těla, obzvláště když trénujete. Je zásadní, aby jste nahradili tento sodík solí z Vašeho jídla, jíst slané jídlo a jeden z mých oblíbených triků, pití kuřecího vývaru.

Draslík je také hlavní elektrolyt, který se používá ve všech různých typech svalových kontrakcí a vašich hlavních orgánech. Aby jste zajistili dostatek draslíku, můžete jíst hodně listové zeleniny a avokáda. Upřímně doporučuji jíst 1 – 2 celá avokáda denně. Tyto tukové bomby mohou být Vaším nejlepším přítelem.

Nakonec hořčík, který se používá téměř v každém chemickém procesu ve Vašem těle. Hořčík můžete získat z ořechů a semen jako jsou vlašské ořechy, mandle, pistácie, pekanová a dýňová semínky, které jsou všechny v programu keto. Ale také doporučuji, aby většina lidí užívala další hořčík v doplňkové formě.

5. Jíst skryté sacharidy

Poslouchejte! Pouze 5 % Vašich kalorií pochází ze sacharidů. Zde není místo pro chyby! Musíte jíst hodně listové zeleniny, ořechů a semen, ale také musíte dbát a skryté cukry, které jsou ve zpracovaných potravinách.

Potravinářské společnosti se staly profesionály při skrývání sacharidů v potravinách. Chtějí, aby jste byli závislí na sacharidech. To je to, co řídí jejich zisky! Takže musíte být Vaším vlastním nejlepším avokádem a stát se odborníkem na čtení etiket.

Když něco koupíte, zjistíte, kolik sacharidů obsahují podle výživových hodnot, ale stejně důležitý je seznam složek, aby jste zjistili, zda neuvidíte jiná jména cukrů.

Některé z nich zahrnují sacharózu, fruktózu, kukuřičný sirup, laktózu, ječný slad, dextrózu, rýžový sirup, maltózu, agáve, melasu, třtinovou šťávu, ovocnou šťávu, med a sladový sirup.

To jsou ty velké, ale určitě ne jediné. pokud máte pochybnosti, nekupujte je!

Když je správně provedena, může bát ketogenní strava účinná, jak fyzicky tak psychicky. Takže to udělejte, ale pouze pokud jste ochotní to udělat správně.

Jaké cukry jíst a jaké vynechat?

Co si dát k snídani? Dalamánek nebo vločky • Autor: iStock

Když se řekne dieta a sacharidy, řadě z nás se v hlavě ještě rozsvítí červená kontrolka, která značí jediné: Omezit. Sacharidy rovná se energie a aby člověk shodil kila, musí být příjem nižší než výdej.

Některé diety, například keto dieta nebo Atkinsova, jsou dokonce založeny na minimálním příjmu sacharidů. Ve chvíli, kdy tělo nemá dostatek krevního cukru, sahá pro potřebnou energii do vlastních tukových zásob, to je ověřený fakt.

Díky tomuto stavu ketózy pak člověk snáze shazuje kila.

Jenže vynechat sacharidy úplně jaksi nejde celoživotně. Ketodieta vám sice může pomoci rychle shodit nadbytečná kila. Jenže potom nemůže následovat fáze „od teď jím zase jako dříve“, protože tím si koledujete o pořádný jojo efekt a pár kilo nad původní váhu navrch.

Nebojte se sacharidů

Dobrá zpráva ale je, že čím dál tím víc se v různých studiích ukazuje, že není ani tak důležité, kolik toho sníte, jako spíš to, jak jsou potraviny kvalitní a o jaké konkrétně jde. A platí to i pro sacharidy. Jinými slovy: Není sacharid jako sacharid.

Po některých z nich se pěkně zakulatíte, jiné vám ale naopak pomohou s hubnutím. A to tak, že po nich nebudete mít hlad, budete rychleji spalovat a mohou se stát vlastně vašimi celoživotními průvodci.

Pomohou vám dosáhnout ideální váhy a vy nebudete mít ani pocit, že držíte nějakou dietu.

Možná víte, že sacharidy existují ve dvou základních formách: jednoduché a komplexní (složené). Těm komplexním se tak neříká pro nic za nic: Zatímco jednoduché cukry z čokoládové tyčinky se v těle přemění na glukózu raz dva a okamžitě putují do krve, u těch složitých je ten proces – složitější.

Rychlý nástup cukru v krvi vyvolá rychlé vyplavení velkého množství inzulínu. Kvůli tomu zase dojde většinou k prudkému poklesu cukrů v krvi, což se u člověka projeví velkým hladem nebo chutí na další sladké.

Tělo cukr zpracovává, ale jeho nadbytek ukládá do zásob v podobě tukové tkáně a to je přesně to, co nechceme.

Mít hlad je špatně

Zcela jinak postupuje tělo při trávení sacharidů komplexních. Ty se totiž musí nejprve v těle postupně rozkládat na ty jednoduché, a cukr se tím pádem do krve nedostane tak rychle.

Díky pomalému vzestupu hladiny cukrů tělo pak produkuje méně inzulinu, a díky tomu pak nedojde k jeho prudkému poklesu a pocitu hladu. Komplexní sacharidy tedy člověka zasytí na delší dobu.

To se ukazuje jako nejdůležitější součást zdravého životního stylu, který vede k trvale nízké váze. Tedy: Hladovění zakázáno.

  • Pokud tedy vyměníte jednoduché sacharidy za jejich složité bratrance, dostáváte se k tomu, co jste vždycky chtěli: Budete hubnout a nebudete mít hlad!

Jaké vybrat sacharidy

Pokud si přečtete seznam doporučených sacharidů, určitě vám to bude znít povědomě: tmavé těstoviny, hnědá rýže, tmavý chléb, ovesné vločky, čočka, fazole, hrách, kešú, pohanka, datle. Jednoduché cukry jsou naopak tedy především cukr (bílý i hnědý) a vše, co ho obsahuje (sladkosti, limonády), bílé pečivo, ovoce a med.

Jak by měl tedy vypadat ideální jídelníček s vhodným podílem sacharidů? Každá porce by se měla skládat z komplexních sacharidů, vlákniny, bílkovin a ovoce nebo zeleniny.

K snídani byste si měli dát dalamánek nebo krajíc chleba, případně nedoslazované ovesné vločky.

K dopolední svačině si dejte klidně ovoce (s jogurtem nebo kefírem), k obědu cca 80 g hnědé rýže, tmavých těstovin, dobré jsou i sladké brambory. Stejný podíl sacharidů si dejte i k večeři.

Autor: Pavla Skurovcová

Gainery a sacharidy

Sportovci a osoby se zvýšenou tělesnou aktivitu vyžadují vyšší příjem sacharidů, který by za normálních okolností nezískali z běžné stravy.

Sacharidy jsou nepostradatelnou součástí výživy a představují hlavní a nejrychlejší zdroj energie. Jeden gram sacharidů poskytuje přibližně 17 kJ energie.

V jídelníčku normálního člověka představujísacharidy 50 – 55 % celkového energetického příjmu. V naší n…

Sportovci a osoby se zvýšenou tělesnou aktivitu vyžadují vyšší příjem sacharidů, který by za normálních okolností nezískali z běžné stravy. Sacharidy jsou nepostradatelnou součástí výživy a představují hlavní a nejrychlejší zdroj energie.

Jeden gram sacharidů poskytuje přibližně 17 kJ energie.

V jídelníčku normálního člověka představujísacharidy 50 – 55 % celkového energetického příjmu. V naší nabídce naleznete sacharidové doplňky stravy ve formě kapslí, tyčinek i prášků pro přípravu nápojů.

Primární palivo pro prvních 90–120 minut cvičení jsou zásoby uhlohydrátů ve formě svalového glykogenu. Po jeho vyčerpání se začnou spalovat tukové zásoby spolu se sacharidy a bílkovinami. Vytrvalostní tréninky zvyšují kapacitu uskladněného glykogenu a efektivnost jeho využití.

Důležitou součástí tréninku je jeho doplnění, neboť hladina glykogenu ve svalech je významným faktorem pro zvýšení dalšího sportovního výkonu.

Důležité je proto doplnění sacharidů ihned po tréninku, abyste využili aktivitu glykogensyntházy (enzym, který ukládá glykogen), která je nejvyšší okamžitě po cvičení. Syntéza glykogenu z příjmu uhlohydrátů probíhá nejrychleji první hodinu po cvičení a trvá při nižších hladinách až o 4 až 6 hodin déle.

Jednoduché, rychle se absorbující sacharidy, jako je glukóza a dextróza, mají při užívání bezprostředně po cvičení výhodu díky svému vysokému glykemickému indexu. To znamená, že se rychle metabolizují a dodávají unavenému tělu okamžitou energii.

Komplexní polysacharidy, jako je maltodextrin, jsou ideální palivo pro doplnění glykogenu po náročném tréninku. Mají vysoký glykemický index, snadno se tráví a poskytují tělu mnoho kalorií.

Na co je dobrý gainer?

Gainer, jak vyplývá z jeho názvu (ang. Gain – nabrat), je určen zejména pro ty, kteří potřebují zvýšit svůj kalorický příjem, a tím pomoci k nabrání nové svalové hmoty.

Kvalitní gainer obsahuje kombinaci sacharidů a bílkovin, spolu s vitamíny, minerály, vlákninou a dalšími živinami. Obvykle mají vyšší množství sacharidů než bílkovin, proto má gainer vyšší energetickou hodnotu.

Při nabírání váhy je totiž důležité, aby byl energetický příjem vyšší než výdej. Proteiny jsou zas důležité pro budování svalů.

Podle typu gaineru obsahují od 30 až do 50 % bílkovin, většinou se jedná o syrovátkový protein (hlavně koncentrát a izolát), ale i hovězí protein, vaječný protein, ale i vegan proteiny, případně kombinace více druhů proteinů pro pokrytí potřeby širšího spektra aminokyselin.

Kdy brát gainer? Pro koho je určen?

Gainer je určen pro každého, kdo má problém s nabíráním váhy. Je vhodný pro ženy i pro muže v každém věku. Gainer je možné užívat kdykoli, v den tréninku ale i během volných dní.

Optimální dávku třeba přizpůsobit pro každého individuálně. Při nesprávném dávkování sice budete rychle přibírat, ale přírůstek na hmotnosti bude tvořen zejména tukem, ne svaly.

Gainer je vhodné užívat zejména těsně po tréninku na obnovení glykogenových zásob ve svalech.

V této kategorii Gainery a sacharidy je k dispozici 89 produktů, u 1 dostanete poštovné zdarma. Užívatelé nejlépe hodnotí značky Amix, Weider a High5. Pokud jste si nezvolili v této kategorii žádný produkt, podívejte se také na kategorie Glukóza a dextróza, Hard – vyšší podíl sacharidů, Maltodextrin a Soft – vyšší podíl bílkovin. Nejlépe hodnoceným produktem je Prom-In Maltodextrin 1300g.

> Zobrazit celý popis

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *