ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Rubrika: Kuchyně, Recepty, rss-feed, VařímeML Světoví Lepíci – vše o zdravíML Světoví Lepíci – vše o zdravíML Světoví Lepíci – vše o zdravíML Světoví Lepíci – vše o zdravíML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Brambory, těstoviny, bílá mouka nebo rýže se na našich stolech objevují možná až příliš často. Můžeme je ale aspoň zčásti nahradit zdravějšími alternativami, které zpestří náš jídelníček.

ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Bulgur s restovanými žampiony

400 g bulguru, 300 g žampionů, 50 g sušených hub, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 stroužky česneku

Na pánvi orestujeme žampiony rozkrájené na čtvrtiny a když zezlátnou, vyjmeme je stranou. Bulgur uvaříme samostatně podle návodu na obalu.

Do pánve od restovaných žampionů vložíme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme předem namočené houby, podlijeme vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené, osolíme, opepříme, občas promícháme a necháme probublávat 10 minut.

Pokud se tekutina vyvaří, houby opět trochu podlijeme. Před koncem vaření přidáme prolisovaný česnek. Nakonec houby s bulgurem promícháme a ozdobíme kousky žampionů.

ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Salát tabbouleh

150 g kuskusu, 3 rajčata, 1 střední červená cibule, 2 jarní cibulky, hrst máty, svazek hladkolisté petrželky, 3 lžíce citronové šťávy, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř

Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Rajčata spaříme, zchladíme, oloupeme, vyjmeme jadérka a pokrájíme. Nasekáme petrželku a mátu, cibuli nakrájíme na jemné nudličky, vše promícháme s kuskusem a zalijeme zálivkou, kterou si připravíme našleháním oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Podáváme vychlazené.

ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Oříšková granola

500 g ovesných vloček, 300 g ořechů a semínek (např. vlašské ořechy, mandle, dýňová semínka, slunečnicová semínka), 1 lžíce vanilkového extraktu, 250 g medu, 50 g másla, 100 ml oleje podle chuti

Dva velké plechy vyložíme pečicím papírem a předehřejeme troubu na 170 °C. Ořechy a mandle nasekáme na menší kousky a ve velké míse je smícháme s vločkami, semínky a vanilkovým extraktem.

Do menšího hrnce dáme med, máslo, olej a zahřejeme, ale nevaříme, aby se všechny složky spojily. Tuto směs vlijeme do mísy s vločkami a oříšky, smícháme a rozprostřeme na plechy. Pečeme přibližně 10 minut, promícháme a necháme ještě 10 minut péct dozlatova.

Po vyjmutí necháme zchladnout, aby vločky byly křupavé. Granola chutná nejlépe s jogurtem a čerstvým ovocem.

ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Kroupové rizoto

300 g ječných krup, 200 g slaniny, 250 g cherry rajčat, 1 šalotka, 300 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, hrst nasekané hladkolisté petržele, 100 g nastrouhaného parmazánu

Kroupy den předem namočíme. Druhý den vodu slijeme, propláchneme je a v osolené vodě vaříme je přibližně 30 minut doměkka.

V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na půlkolečka šalotky, plátky slaniny a pokrájená cherry rajčata.

Nakonec přidáme uvařené kroupy, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se tekutina neodpaří. Nakonec promícháme s nasekanou čerstvou petrželí a posypeme strouhaným parmazánem.

ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Slaný jáhlový koláč s krůtím masem

200 g jáhel, 250 g mladého špenátu, 300 g krůtích prsou, 2 vejce, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, 100 g strouhaného parmazánu, bylinky podle chuti

Jáhly uvaříme v mírně osolené vodě do měkka. Necháme trochu zchladnout, smícháme s vejci a vložíme je do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pomocí gumové stěrky nebo dna skleničky z nich vytvoříme základ koláče. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krůtí prsa nakrájíme na malé kostičky.

Listy špenátu spaříme horkou vodou, přebytečnou tekutinu jemně vymačkáme a pokrájíme je na menší kousky. Maso a špenát v míse promícháme, osolíme, opepříme a rovnoměrně navrstvíme na jáhly. Zalijeme smetanou, posypeme parmazánem, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby. Zakryté pečeme 30 minut, pak alobal sejmeme a pečeme dozlatova dalších 20 minut.

Před podáváním můžeme posypat bylinkami podle vlastní chuti.

Text: Veronika Cerhová Foto: Shutterstock

  • Zatím ji věnčí zezadu a zleva divoké švestky a ptačí třešně. Dorostenci s lístky prozrazujícími, že k peckovinám přibude tu a tam i nějaká jabloň, sotva překonaly dětské nemoci. Ale bude líp.
  • Geotextilie by neměly uniknout pozornosti stavebníků, protože představují univerzální produkt, používaný jako separační, ochranná či filtrační vrstva v konstrukcích či při úpravách pozemků a zemních pracích. Vyrábí se z přírodních i syntetických materiálů.
  • Není nad ovoce z vlastní zahrady. Nejlépe chutná čerstvé, ale využijeme ho i při přípravě nejrůznějších ovocných moučníků, zmrzlin a koktejlů. Není nad to zakousnout se do právě utrženého jablka ze stromu na vlastní zahradě.…
  • Zakrýt porost před chladem, zabránit výskytu plevelů, urychlit růst rostlin, oddělit plochy, zamezit prostupu vlhkosti či vody – to jsou úkoly, které se na zahrádce občas musí řešit. Pomůžou speciální zahradní textilie a fólie. Jejich…
  • Jestliže se do oprav či pokládání nové podlahy pustíte sami, seznamte se s doporučenou skladbou jednotlivých podlahových typů i s příslušenstvím, které je na trhu k dispozici.
  • Vibrační brusky jsou skvělým nástrojem pro jemné finální broušení povrchu dřeva, a to i ve větších plochách. Poradí si v případě potřeby i v rozích, do nichž se nedostanou kotoučové brusky.
  • Zdravější alternativou limonád a ochucených sycených nápojů mohou být domácí šťávy. Dají se připravit nejen z ovoce, ale i z bylinek, které si vypěstujete na zahradě nebo natrháte ve volné přírodě. Například z květu bezu černého,…
  • Barové sezení nemusíme mít jen ve vinném sklípku. Vysoký pult s barovými stoličkami využíváme v kuchyni či jídelně pro rychlé občerstvení nebo konzumaci nápojů, případně nám může v malé kuchyni nahradit klasický jídelní stůl. Pult může být umístěn…
  • Nevíte, co s odstřižky látek? Zkuste si ušít originální pytlíčky na výslužku pro malé koledníky. Mohou sloužit i jako milá dekorace, například naplněné vonnými bylinkami. https://www.casopis-rozmaryna.cz/
  • Zvolit vhodné povrchy pro terasu, zpevněné plochy v zahradě nebo okolo bazénu znamená volbu jistoty, bezpečí a harmonie. Přinejmenším si pak nešlapete po štěstí. https://www.peknebydleni.cz/
  • Balkony, terasy či lodžie sice bývají omezené svou velikostí, nikoli však možnostmi pěstování. Do nádob můžete vysadit nejen obvyklé letničky, ale i většinu trvalek, bylinek nebo dokonce zakrslé varianty stromků. Jen je třeba dodržovat tato… https://www.floranazahrade.cz/
  • Chcete svůj byt proměnit některým z pastelových odstínů, nebo zvolíte barvu roku odrážející světové trendy? Hlavní ale je, abyste se doma cítili dobře. https://www.peknebydleni.cz/
Zajímavé:  Nežádoucí účinky léčivých přípravků ze skupiny statinů – vše o zdraví

KNIHY – Online rezervace

Počet položek: 16 Zobrazit počet produktů na stránce: 12 24 48 Vše ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Nová Sada pro skupinový kognitivní trénink vychází z oblíbené Sady pro kognitivní trénink a obsahuje části, které jsou vhodné pro „skupinovou“ práci:…

Detail produktu ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Obrázková publikace s mnoha úkoly a více než 50 samolepkami. Děti si s jejich pomocí vytvoří obrazy čtyř ročních období. Hra jim pomůže…

Detail produktu

Deset úkolů, které slouží k procvičování řeči a slovní zásoby a také jako inspirace pro další cvičení. (Obtížnost 1 – varianta pro lidi s…

Detail produktu ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Zakoupením publikace ML Světoví Lepíci máte možnost přispět mnoha dětským pacientům. Sešitek obsahuje sérii říkadel a veselých…

Detail produktu ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Sadu vydává Česká alzheimerovská společnost jako již třetí inovovanou pomůcku pro procvičování mozku. Lidé, kteří mají někoho blízkého…

Detail produktu ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Hra plná zábavy i učení. Zakoupením publikace Malý zachránce máte možnost přispět mnoha dětským pacientům.   V nabíce také ML…

Detail produktu ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Zakoupením publikace ML Veselí Lepíci máte možnost přispět mnoha dětským pacientům. Sešitek obsahuje sérii říkadel a veselých…

Detail produktu ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Zakoupením publikace ML Pohádkoví Lepíci máte možnost přispět mnoha dětským pacientům. Sešitek obsahuje sérii říkadel a veselých…

Detail produktu

Zakoupením publikace ML Veselí Lepíci máte možnost přispět mnoha dětským pacientům. Sešitek obsahuje sérii říkadel a veselých samolepek. V…

Detail produktu

Deset úkolů, které slouží k procvičování pozornosti a také jako inspirace pro další cvičení. (Obtížnost 2 – varianta pro lidi s nižším…

Detail produktu

Deset úkolů, které slouží k procvičování schopnosti plánovat a rozhodovat (tzv. exekutivní funkce) a také jako inspirace pro další cvičení. (Obtížnost…

Detail produktu

Deset úkolů, které slouží k procvičování schopnosti plánovat a rozhodovat (tzv. exekutivní funkce) a také jako inspirace pro další cvičení. (Obtížnost…

Detail produktu

Deset úkolů, které slouží k procvičování krátkodobé paměti a také jako inspirace pro další cvičení. (Obtížnost 2 – varianta pro lidi s nižším…

Detail produktu

Deset úkolů, které slouží k procvičování zrakově prostorových dovedností a také jako inspirace pro další cvičení. (Obtížnost 2 – varianta pro lidi s…

Detail produktu

Deset úkolů, které slouží k procvičování zrakově prostorových dovedností a také jako inspirace pro další cvičení. (Obtížnost 1 – varianta pro lidi s…

Detail produktu

„Průvodce vyšším věkem“  Manuál pro seniory a jejich pečovatale Kniha předních českých gerontologů a geriatrů, která vznikla na popud…

Detail produktu

Tmel Ceresit FT 101 dostanete nyní i v transparentním provedení

Stavba / Hrubá stavba / Stavební chemie / Tmel Ceresit FT 101 dostanete nyní i v transparentním provedení

HENKEL ČR – stavební chemie CERESIT

Víceúčelový elastický tmel Ceresit FT 101 s unikátní patentovanou polymerovou technologii Flextec® přichází na trh v novém transparentním provedení a stejně jako dříve uvedený bílý a šedý tmel vyniká i tato novinka svou univerzalitou a špičkovými vlastnostmi. S uvedením novinky na trh je spojená akce, kdy se lepicí tmel prodává s odlamovacím nožem zdarma.

ML Světoví Lepíci – vše o zdravíCeresit FT 101 Trasparent 280 ml CZ SK

Vysoce transparentní lepicí tmel Ceresit FT 101 Transparent je vhodný pro tmelení i lepení a při práci s ním na první pohled zaujme jeho vynikající adheze k nejrůznějším povrchům bez nutnosti podkladového nátěru. Výborně přilne k materiálům jako plast, cihla, mramor, dlažba, dřevo, kov, keramika a mnoho dalších.

Tmel vyhrává nejen svou pevností, ale obrovskou univerzalitou – můžete jej s klidem použít i na speciální materiály, například na galvanizovanou ocel, nerez, železo, natírané kovy, lakovaný či eloxovaný hliník nebo jako lepidlo pro lepení zrcadel.

Univerzálním tmelem/lepidlem Ceresit FT 101 můžete i v transparentním provedení tmelit a lepit také na vlhkých podkladech, navíc s ním lze pracovat i pod vodou – díky technologii Flextec® vytvrzuje totiž polymerizací.

To ale není všechno – tmel nekoroduje, výborná je jeho odolnost vůči UV záření, povětrnostním vlivům a stárnutí, na jeho povrchu nenajdete žádné povrchové praskliny a trhliny. Tmel charakterizuje dobrá kompatibilita s nátěrovými hmotami – po vytvrdnutí se mohou nanášet další nátěry.

Práce s tmelem je snadná – netáhne se a proto se čistě aplikuje, má nelepivý povrch a dobře se nanáší z pistole i při nízkých teplotách. A zdraví škodlivá rozpouštědla, silikon a nebezpečné izokyanáty v něm určitě nenajdete.

Ceresit FT 101 je vhodný pro širokou škálu oprav a instalací, jako jsou například opravy a stavby kuchyní, koupelen či různé opravy venkovních prostor. Hodí se při montáži okenních parapetů, podlahových lišt, schodů či dlaždic.

Využít jej můžete i pro utěsňování konstrukcí ve vnitřním i vnějším prostředí, dokáže vyplňovat praskliny, řeší porušené spoje na balkónech a terasách, pomáhá utěsňovat spáry mezi okenními rámy a zdivem. Je vhodný při údržbě rozvodů, ventilací a klimatizací.

Další informace o tmelu Ceresit FT 101 včetně technického listu a videoprezentace najdete na http://www.ceresit.cz/produkty/ft101/.

ML Světoví Lepíci – vše o zdraví ML Světoví Lepíci – vše o zdraví ML Světoví Lepíci – vše o zdraví ML Světoví Lepíci – vše o zdraví

Světový den mléka: Óda na mléko

26. 05. 2020

Mléko – Milk – Milch – Latte – Mолоко – Lait – Tej – Mlijeko – Leche – Mляко – Mjölken – Leite – Mlieko – Melk – Lac – Lakto – Maito – Mleko – 牛奶 (Niúnǎi) 牛乳 (Gyūnyū) ….

Zná ho celý svět, pije ho celý svět, stejně jako si pochutnává na mnoha mléčných výrobcích, které z něho lidé vyrábějí.

Mléko, ryze přírodní potravina, je u nás v Evropě součástí každodenního života již více než 6000 let, tedy od doby, kdy si lidé v této části „našeho“ světa osvojili kultivaci zemědělských plodin a chov domácích zvířat, zvláště pak mléčného skotu, a začali mléko od svých ovcí, koz a později i od krav také konzumovat. Za tuto dlouhou dobu došlo v populaci k takové genetické mutaci, která u většiny lidí zajistila aktivitu enzymu schopného rozkládat mléčný cukr. Mléko se postupně stalo nedílnou součástí potravy lidí a doslova základní potravinou. Podíl dospělých, kteří tolerují mléčný cukr laktózu, je v Evropě kolem 85 procent. Přesto se stále hodně diskutuje o tom, zda je mléko zdravé či nikoliv.

Zajímavé:  Lokální epidemie chřipky – vše o zdraví

Kdo chce slyšet krátkou a jasnou odpověď, může ji mít: ANO, mléko může být rozhodně nedílnou součástí zdravé výživy. Pokud snášíte laktózu a nejste alergičtí na jiné mléčné složky, zejména na bílkovinu kravského mléka, můžete mléko konzumovat bez obav. Neexistuje totiž žádný zdravotní důvod, proč bychom se mléku měli vyhýbat, spíše naopak.

A proto již 63 let slaví mléko také svůj „světový den“. Svátek mléka připadá, stejně jako svátek dětí, na 1.červen. Jak symbolické! Děti především by měly mléko konzumovat nejvíce, aby nám z nich vyrostli zdraví dospělí.

Letošní rok nám veřejné oslavy „Světového dne mléka“ znemožnil koronavirus, ale naproti tomu jsme byli po celou dobu této světové pandemie přímými svědky toho, jak mléko stále žije a jak nám pomáhá.

Mnoho z nás bylo uzavřeno v karanténách a domácích izolacích, ale dojnice ve stájích „jely“ naplno, farmáři se o ně starali, každý den nejméně dvakrát dojili, mlékaři vše zpracovávali do mléčných výrobků a my, spotřebitelé, jsme byli rádi, že byly regály a pulty prodejen stále plné mléčných dobrot. A žádné nechyběly.

A ještě jedna poznámka – v maloobchodním prodeji byl v této krizové době zaznamenán dokonce růst jejich prodeje. Mléko a mléčné výrobky nám nejenom chutnají, ale jejich konzumaci máme skutečně jaksi geneticky danou a předurčenou. Takový Pavlovův reflex….. Není už jenom toto významná pocta mléku, které v těchto dnech slaví svůj zasloužený svátek?

Argumentů ve prospěch mléka jsem sám již v minulosti uvedl mnoho, ale nebyl jsem to jenom já.

Dávno přede mnou o mléce pochvalně mluvili a psali středověcí učenci, po nich pak současní novodobí vědci a lékaři, a mnoho dalších významných osobností, které na základě mnohaletých vědeckých studií, klinických testů a výzkumů prokazovaly nezpochybnitelnou prospěšnost konzumace mléka v lidské stravě. Samozřejmě, že nás odborníci upozornili i na některá omezení, která by mohla být s konzumací mléka u některých osob spojena.

O prospěšnosti mléka by se tedy nechaly napsat tlusté knihy, což se vlastně již i stalo. Nicméně já se dnes pokusím vypíchnout tři nejdůležitější myšlenky.

1. Mléko jako zdroj cenných bílkovin

Mléko a mléčné výrobky obsahují široké spektrum živin, makronutrientů i mikronutrientů, které jsou důležité pro lidi všech věkových skupin, od batolat, přes děti a mládež, dospělé až po kategorii seniorů, pro kterou je mléčná konzumace rovněž nesmírně potřebnou.

Nejcennější potravinové kombinace pro tělo pak jistě tvoří jak živočišné, tak i rostlinné bílkoviny nebo chcete-li proteiny. Ty jsou složeny z různých aminokyselin, které přispívají například k udržování svalové hmoty a normálního vývoje kostí.

Při tom je ale důležité, aby tělo dostávalo s potravou také aminokyseliny esenciální, tedy takové, které si lidský organismus sám nemůže produkovat.

U bílkovin živočišného původu, a tedy i u těch z mléka, pak platí jednoduché pravidlo, a sice, že obsahují podstatně vyšší podíl esenciálních, tedy pro člověka nezbytných aminokyselin, nežli tomu je u proteinů rostlinných.

Vezmeme-li si příklad kravského mléka, pak v jeho bílkovinách najdeme skutečně pestrou paletu 18 zastoupených aminokyselin.

Jsou mezi nimi jak postradatelné aminokyseliny, které jsou velmi potřebné pro zajištění základních životních procesů v buňkách lidského organismu, ale nachází se tam i všech 8 aminokyselin, označovaných za esenciální – konkrétně isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, tryptofan, threonin a valin. A to je důležité! Esenciální aminokyseliny, které si naše tělo samo nevyrobí a které musíme získat potravou, jsou nutné zejména pro dosažení plnohodnotného vývoje člověka zajišťujícího reprodukci. Proteiny obsažené v mléce jsou navíc zajímavé nejenom svoji vysokou nutriční hodnotou, ale také jejich velmi dobrou stravitelností.

2. Mléko jako jedinečný a nejhodnotnější zdroj vápníku

Mléko obsahuje v mimořádném množství a kvalitě také vápník, minerální prvek, který má pro organismus zásadní význam.

Je především klíčovým prvkem pro stavbu páteře a pro udržení dobrého stavu kostí, po celý život ovlivňuje a podporuje mnohé životní funkce organismu – srážlivost krve, srdeční a svalovou činnost, krevní tlak, přenos nervového popudu svalu, fungování mnohých enzymů apod.

Také v krvi musí zůstat obsah vápníku stálý. I jeho nepatrná změna by mohla vyvolat potíže, např. zvýšenou dráždivost nervového systému nebo dokonce srdeční zástavu. Vápník je z těla průběžně vylučován – močí, stolicí, potem.

Pokud je přísun vápníku nedostatečný, organismus začne využívat jako zdroje právě vápník obsažený v kostech, aby udržel jeho obsah a zajistil životní funkce. Proto je konzumace vápníku tolik důležitá.

Protože si organismus vápník sám nevytváří, musí být tato látka dodávána výživou. Nejbohatší potraviny na vápník jsou mléko a mléčné výrobky. Samozřejmě jsou zde i jiné potraviny, které vápník obsahují, např.

sardinky, kapusta, ořechy, mandle nebo některé minerální vody.

Vzhledem ke skutečnosti, že vápník z těchto zdrojů není dobře vstřebáván a také není biodisponibilní, tedy že se nedokáže zachytit v kostech, nejsou tyto jiné potravinové zdroje vápníku s mlékem rovnocenné.

Aby mohl být vápník v organismu vstřebán, musí být dodán v rozpustné formě, což je u mléčných výrobků zaručeno zhruba z jedné třetiny.

Zbývající část se ho pak snadno uvolňuje v žaludku a dvanácterníku.

Ke vstřebávání vápníku rovněž přispívají v mléce obsažené fosfopeptidy a laktóza, která navíc podporuje vstřebatelnost vápníku i v dolní části střeva, a to zejména v případě nedostatku vitaminu D.

Přestože se odpůrci mléka pokouší vyvracet pozitivní vliv mléčného vápníku, např. v prevenci proti osteoporóze, vědecká fakta hovoří zcela jasně ve prospěch kalcia z mléka a mléčných výrobků.

Většina rostlinných zdrojů, s výjimkou kadeřavé kapusty, obsahuje látky, kvůli nimž je vápník nerozpustný, a tudíž hůře vstřebatelný. Jedná se například o fytáty v pečivu, cereáliích, sóje, luštěninách, oxaláty ve špenátu, rebarboře, řeřiše, šťovíku a taniny, např. v čaji

Vstřebatelnost vápníku u člověka je u jednotlivých potravin velmi různá: mléko 32,4 %, sýry 32,8 %, jogurty 25 %, špenát a řeřicha 5-13 %, kadeřavá kapusta 29-32 %, obohacená sójová šťáva 23,7 %, vápenaté minerální vody 32,3 %.

Přestože je vápník obsažený v kapustě vstřebáván stejně dobře jako vápník obsažený v mléce, kapusta není na vápník zase až tak bohatá. Jeden litr mléka obsahuje přibližně 1200 mg vápníku, zatímco 1 kg kapusty (vařené) pouze asi 300 mg.

Abychom tedy získali 300 mg vápníku, musíme vypít hrnek mléka, což je reálné, nebo sníst téměř kilogram kapusty. Toto množství je však z praktického pohledu již vlastně nereálné.

Zajímavé:  Krásné vlasy a pokožka i v zimě? – vše o zdraví

Z těchto jednoduchých porovnání je tedy snad jasné, proč je mléčný vápník tolik důležitý. Ve výživě současné populace zajišťují mléčné výrobky asi 70 % přísunu vápníku. Zbytek je dodáván zeleninou a ovocem (16 %), vodou (7 %), cereáliemi (4 %), masem a rybami (3 %).

Nejznámějším benefitem vápníku je jeho vliv na růst kostí. Tento proces probíhá v dětství a dospívání. Četné studie prokázaly, že spotřeba vápníku obsaženého v mléce, a to především před pubertou, má vliv nejen na velikost kostí, ale také na celkovou kostní hmotu.

3. Mléko – komplexní výživová matrice

O významu dalších nutrientů obsažených v mléce pro normální vývoj lidského organismu by se nechaly psát další dlouhé kapitoly, stejně tak o prospěšnosti jednotlivých živin v prevenci celé řady onemocnění.

Určitě sem patří mléčný tuk s více jak čtyřmi sty zastoupenými mastnými kyselinami, určitě by bylo dobré rozepsat se o významu hodnotného mléčného cukru laktózy, celé řady vitaminů a zejména těch, které jsou rozpustné v tucích, dalších minerálech a například také zastoupeného jódu. To vše je nesmírně důležité.

A co ale ještě důležitější je skutečnost, že všechny tyto složky mezi sebou vzájemně interagují, podmiňují se ve svých efektech a doplňují. Je to prostě jedna veliká komplexní výživová matrice.

A pokud bychom vytrhli některý nutrient z kontextu, například vyřadili z výživy mléko kvůli mléčnému tuku, ve kterém jsou dvě třetiny nasycených mastných kyselin, přijdeme také o mléčné bílkoviny, vápník, selen, hořčík, jód, vitaminy. A to by byla veliká chyba.

Nebojme se tedy mléka a mléčných výrobků, a naopak jim důvěřujme. Konzumovaly je generace před námi, vyrostli na nich naše rodiče, a jsou i pro nás a naše děti tou správnou volbou. Jsou prostě stále v módě, a vlastně ani nikdy moderními být nepřestaly, a to ani když musely čelit celé řadě nepodložených mýtů, pomluv a často i záměrně o nich šířených dezinterpretací.

Mléčná strava je součástí výživy člověka po tisíciletí, a naši předci toto velmi dobře věděli, proto vždy zařazovali mléko a výrobky z něho do své stravy, a ten kdo mléko, tvaroh a sýry pravidelně konzumoval, byl také zdravější.

Moderní mlékárenský průmysl dnes nabízí širokou rozmanitost mléčných výrobků, balených do moderních obalů zajišťujících zdravotní bezpečnost a prodlužující trvanlivost.

Na trhu je stále více mléčných produktů charakterizovaných jako funkční potraviny, výrobci své produkty často inovují a reformulují jejich složení podle podnětů vycházejících z trendů moderní a zdravé výživy. Važme si toho a využívejme toho.

Každý, kdo do svého jídelníčku denně zařadí 3 různé porce mléčných výrobků, to jednoduše pozná na své kondici a na svém zdraví.  Mléko, jogurty, sýry, tvaroh a další mléčné dobroty jsou pro nás jednoznačně tou správnou volbou.

Obranný pepřový sprej POLICE JET 360° (45ml) – ESP

Nehořlavý pepřový sprej o objemu 45 ml obsahuje oleoresin capsicum (OC). 360° – lze použít ve všech polohách (i dnem vzhůru).

Výstřik má charakter PAPRSKU a proto je méně náchylný na rozptýlení při případném mírném větru. Dosah paprsku spreje až 4 m. Rozptyl spreje je cca 0,5 m ve vzdálenosti 4 m.

Při stálém stlačení trysky je obsah nádobky vystříkán (vyprázdněn) do 6 sekund.

Nehořlavá náplň spreje splňuje přísné požadavky, které jsou kladeny na pepřové spreje používané u policejních složek. Certifikace podle německé normy zaručuje třeba rozmezí pracovních teplot od -20 °C do +50 °C, zdravotní nezávadnost apod.

  • Objem: 45 ml
  • Průměr nádobky: 35 mm
  • Výška: 132 mm
  • Hmotnost: 108 g 

Návod k použití: Při ohrožení namiřte ventilek spreje na útočníka na vzdálenost 1–3 m a stříkejte v krátkých dávkách cca 1 sekundu (po směru větru). Nestříkejte proti větru.

Nepoužívejte v malých nebo uzavřených prostorách (např. ve výtahu, autě) a na vzdálenost pod 1 m, protože hrozí zasažení samotného uživatele. Zasažení obličeje způsobí prudké pálení očí a kašel.

Útočník je po dobu cca 30 minut dezorientovaný.

Upozornění: Obranný sprej je určen výhradně k sebeobraně, zneužití se trestá. Sprej se nesmí používat proti těhotným ženám, osobám mladším 15 let, osobám nemocným a osobám vysokého věku. Prodej pouze osobám starším 18 let.

Pozor: Dráždí kůži. Způsobuje vážné podráždění očí. Může způsobit podráždění dýchacích cest. Zamezte styku s kůží a s očima. Skladujte na dobře větraném místě. Nevdechujte aerosol. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Chraňte před teplem / jiskrami / otevřeným plamenem / horkými povrchy. – Zákaz kouření. Tlakový obal: nepropichujte nebo nespalujte ani po použití. Chraňte před slunečním zářením. Nevystavujte teplotě přesahující 50 °C / 122 °F.

Obal a zbytky obsahu likvidujte na sběrném místě nebezpečných odpadů.

První pomoc: 

  • PŘI ZASAŽENÍ OČÍ: Několik minut opatrně vyplachujte vodou. Vyjměte kontaktní čočky, jsou-li nasazeny, a pokud je lze vyjmout snadno. Pokračujte ve vyplachování.
  • PŘI STYKU S KŮŽÍ: Omyjte velkým množstvím vody a mýdla. Nepoužívejte krémy, masti a oleje. V případě nehody při vdechnutí přeneste postiženého na čerstvý vzduch a ponechejte jej v klidu. Nepominou-li potíže po 1 hodině, vyhledejte okamžitě lékaře. Při požití okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc a ukažte tento obal.

Dráždivá složka OC. 30 % hmotnosti náplně je hořlavých.

Datum expirace: na dně nádobky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *