Kateřina Hájková 10. 02. 2020 | 11:00
Jedna z nejoblíbenějších, nejpoužívanějších a také nejzdravějších druhů kořenové zeleniny: Zářivě oranžová (nebo někdy i žlutá) a příjemně nasládlá mrkev, která je všestranným typem zeleniny do našeho jídelníčku.
Je lahodná, nabízí mnoho možností využití, poslouží místo svačiny a chrání tělo před celou řadou nepříznivých vlivů přicházejících zvenčí.
„Královnou pokrmů“ mrkev nazývali již starověcí Římané, populární je odjakživa i v Německu a ve Francii. Přežije i v drsnějších podmínkách, protože je velmi přizpůsobivá a k tomu, aby prospívala, jí stačí málo.
Mrkev můžete pěstovat po celý rok – živiny, které obsahuje, chrání celulóza, jež je také její součástí.
Díky mimořádné odolnosti ji lze pěstovat po celý rok Mrkev patří k rodině kořenové zeleniny, podobně jako petržel, celer nebo pastinák.
Konzumuje se tedy její kořen, jehož rané odrůdy jsou známy pod pojmem „karotka“ a bývají většinou kratší a tupě ukončené. Oproti polopozdním a pozdním odrůdám obsahují více cukru a jsou chutnější a sladší.
Polopozdní a pozdní sklizně mívají dlouhé vřetenovité kořeny a jsou typické více „dřevitou“ a méně sladkou chutí než karotky.
Díky mimořádně adaptabilitě najdete mrkev v obchodech po celý rok – vybírejte takové kusy, které jsou nahrubo očištěné a nejsou poseté zelenými skvrnami. Mrkev si libuje v kvalitní hlinitopísčité půdě s dostatkem humusu, kterou je třeba na podzim hlouběji prorýt. Ideální čas k vysévání nastává v březnu až dubnu, řádky by od sebe měly být vzdálené přibližně 30–40 cm.
Zásobárna cenných živin Látky, které významným způsobem podporují správné fungování organismu, jsou v mrkvi zastoupeny v hojném množství.
Je bohatá v první řadě na oranžové barvivo betakaroten, provitamín A, dále na vitaminy E a K, dodá vlákninu, cukry, draslík, vápník, hořčík, železo, měď i jód. Cennou složkou je selen, důležitý stopový prvek, podporující imunitní systém a pomáhající tělu v boji se škodlivými volnými radikály.
Díky svému složení mrkev také v buňkách podporuje látkovou výměnu, podporuje růst vlasů i nehtů, zlepšuje zrak a posiluje srdce i krevní oběh.
Mrkev na 100 způsobů V kuchyni nachází mrkev četná využití – základem je vždy ji oškrábat a zbavit ji slupky, které může být zasažena chemickými či jinými škodlivými látkami.
Oškrábanou mrkev můžete jíst jen tak syrovou, strouhat ji do salátů, tvořit z ní pomazánky nebo ji použít jako součást zeleninových talířů, obloh či na ozdobu chlebíčků. Pokrájená mrkev jako „lopatička“ na hummus je skvělou dietní mlsanou.
Můžete ji dusit a podávat jako doplněk přílohy s bramborami, krájet a péci v troubě jako hranolky, nebo vařit a použít jako základ či doplněk krémové polévky nebo omáčky. Obzvláště výborná je polévka mrkvová se zázvorem, která vás prohřeje během zimních měsíců.
Z mrkve můžete připravit odšťavením mrkvový fresh a nebo ji použít do sladkých moučníků – dezerty krásné zvláční. Mrkvový koláč alias carrot cake se díky mrkvi stává doslova králem mezi dezerty. Pro inspiraci můžete nahlédnout do kategorie Recepty.
Pokud vám mrkev zavadne a změkne, nezoufejte. Ponořte ji na 4 hodiny do studené vody a opět nabyde křupavosti a pevnosti. Mrkev během vodní lázně opět doplní ztracenou vodu.
Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších suplementů či potravin ho můžete najít také pod názvem kyselina…
Čtěte dál
Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále…
Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…
V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…
Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…
S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…
Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou…
Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…
Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…
Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem…
Každá žena se s tím v průběhu cyklu běžně potkává – jednou je to vyčerpání, jindy nálada pod bodem mrazu, občas boj s neovladatelnými chutěmi. Pokud takové stavy znáte velice dobře…
Superfood mrkev
Výživná domácí zelenina a kde ji najdete v produktech Lifefood.
Co se týká využití v kuchyni, je mrkev skutečným talentovaným všumělem. Je skvělá sama o sobě, ve své syrové podobě, je báječná do salátů, džusů nebo i slaných či sladkých jídel, jako jsou třeba dorty. Původem pochází z Asie, ale dnes se již staletí pěstuje po celé střední Evropě, jejíž klima jí vyhovuje.
Co všechno je v mrkvi
Bohatá červeno-oranžová barva mrkve pochází z jejího obsahu karotenoidů. Ty jsou známy také jako pigmenty rozpustné v tucích. Konkrétní karotenoid v mrkvi se jmenuje betakarotenoid a kladně mj. ovlivňuje zdraví našich očí.
Jako mnoho další zeleniny, mrkev se dále skládá z vody – ač se to nezdá, obsahuje jí až 90 %. Díky tomu má extrémně málo kalorií a tělu dodává hydrataci. Obsahuje také vlákninu, na 100 gramů jí je 3,6 gramu. Vláknina přirozeně čistí žaludek a střeva. Především syrová mrkev nás také dokáže zasytit na delší dobu.
K vodě a vláknině obsahuje ještě 5 gramů karbohydrátů, 1 gram proteinu a pouze 0,2 gramu tuku na 100 g. Svou jemně nasládlou chuť má díky 2 gramům přirozených cukrů.
Zdravé produkty Lifefood s mrkví
Mrkev je jeden z pilířů českých zahrádek, je to takové české superfoods, má spoustu skvělých vlastností a je delikatesní. Proto ji do našich produktů užíváme velice rádi.
Využíváme vědomě jejích vlastností tak, abychom vytvářeli opravdu unikátní produkty, kde vynikne, a nebo podpoří jinou rostlinku, bylinku či koření.
Aby všechny její kvality byly zachovány, tak ji před dalším zpracováním šetrně sušíme pod 45 stupňů Celsia, tak aby zůstávala v raw kvalitě. Všechny naše ingredience, tedy i včetně mrkve, samozřejmě používáme pouze ty z BIO zemědělství. Jedině tak mají skutečnou chuť.
Všechny naše produkty jsou také výhradně na bázi rostlin bez živočišných složek, jsou bez lepku, bez laktózy a dalších plnidel a „vycpávek“, které v pořádném čestném jídle nemají mít svoje místo. Jaké naše produkty tedy v sobě tuto cennou zeleninu obsahují?
Tyto krekry mají jemnou sladkou chuť, která vyniká na pozadí mořské soli. Celkovou mrkvovou chuť nechávají vyniknout slunečnicová semínka a zlaté lněné semínko, které je bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
Mrkvové krekry mají univerzální použití, velmi dobřé se hodí jako příloha k mnoha jídlům, polévkám, na pomazánky, nalámat na salát nebo třeba k burgru. Zkuste sami vyzkoušet, jaká chuťová kombinace vám bude vyhovovat. Jejich výhodou je mj. i to, že stačí opravdu pár kousnutí, nebo na svačinu jeden dva krekříky, a hlad je zažehnán.
Je to díky vysoké kvalitě surovin, které nepřináší prázdné kalorie, ale naopak jsou plné živin, což tělo velmi dobře pociťuje.
E-SHOP
zeleninové krekry bez soli BIO RAW
Vedlejší roli ovšem hraje mrkev i v mnoha našich dalších krekrech. Nechává prostor vyniknout jiným hvězdám a tvoří pro ně důležité chuťové i výživové pozadí. Například Zeleninové krekry mají jako hlavní suroviny zlatné lněné semínko, rajčata a para ořechy a mrkev s nimi krásně ladí. V těchto krekrech není sůl, takže pokud potřebujete její příjem omezit, toto může být vaše volba. Díky para ořechům obsahují tyto placky nenasycené mastné kyseliny, obsahují poměrně dost proteinu, 14 g na 100 gramů, a také obsahují vitamín B1. Přítomnost para ořechů tak pomáhá vstřebávání vitamínu A, který je v mrkvi.
E-SHOP
Pokud máte chuť na změnu a nebo dokonce milujete italskou kuchyni, pak ochutnejte Italské placky.
Chutnají po Středomoří, což znamená, že obsahují hodně rajčat, bazalku a další bylinky a mrkev je vpodstatě jen neznatelným pozadím, aby vše pěkně drželo pohromadě.
Jako všechny naše krekry, i tyto jsou vítanou bezlepkovou variantou běžného chleba. Hodí se také na mnohé pomazánky a opravdu výtečné jsou do salátů, kam je zkuste nadrobit na malé kousíčky.
E-SHOP
krekry À la pizza bio raw
A pak jsou tady naše „pizzaiolky“ – vaše záchrana, kdykoliv máte chuť na něco slaného. Místo smažených brambůrků jsou geniální. Na rozdíl od nich nejsou plné špatných tuků, ale pouze samých dobrých věcí. Vláknina a nenasycené mastné tuky jsou nejen zdravé, ale podporují i proces trávení. Jsou ochucené vybranými bylinkami, jejichž chuť podporuje zlehka pár kapek citronového džusu.
- E-SHOP
- Zdroj:
- AlnaturaZentrum der GesundheitApotheken Umschau
Mrkev – oblíbená a zdravá zelenina pro nejmenší
Patří k první syrové stravě, se kterou se děti setkávají. Je sladká, lehko stravitelná a dostupná po celý rok, a proto je součástí našeho jídelníčku nejen v dětství, ale po celý život.
Mrkev? Ano!
Pokud patříte mezi rodiče, tak moc dobře víte, jaké to je učit děti novým věcem. Určitě na toto období máte mnoho zábavných vzpomínek.
Na první jídlo děti často reagují komicky, ale mrkev je sladká, takže ji odmítají zřídka. První zkušenost s ní většinou bývá zábavná. Provází nás od dětství, kdy začínáme na mrkvovém pyré, pak objevíme i zajímavější věci, jako třeba mrkvové palačinky, oblíbený mrkvovojablečný salát a mrkvové dezerty.
Kromě všude dostupné oranžové mrkve máme i mrkev jiných barev: žlutou, červenou, bílou, a dokonce i fialovou. Asi vás překvapí, že oranžová mrkev tu nebyla jako první. Pěstovat se začala až někdy kolem 16.–17. století v Nizozemsku jako mutace fialové mrkve. Oranžová mrkev chutná skvěle, je bohatá na antioxidanty, a proto se stala verzí nejpopulárnější.
Syrová, nebo vařená?
Mrkev má detoxikační účinky, obsahuje živiny prospěšné našim očím, reguluje aktivitu jater a hormonů a je také dobrá proti zánětům v těle. Na rozdíl od jiné zeleniny je mrkev bohatší na živiny ve vařeném stavu.
Vaření pomáhá efektivněji zpracovat betakaroteny v těle, a pokud ji konzumujete společně s tuky, tělo dokáže proměnit karotenoidy a betakaroteny na vitamín A. Jestli ji chcete jíst syrovou, přidejte ji do salátu nebo smoothie.
V teplé kuchyni je ideální v polévkách, jako pomazánka, můžete s ní vylepšit bramborovou kaši, upéct ji jako přílohu, použít ji na bezlepkové palačinky. Skvělá je i v cukrářství jako dezert, třeba v podobě mrkvového koláče s kokosem.
Snižuje cholesterol
Mrkev obsahuje velké množství vlákniny rozpustné ve vodě – pektinu. Ten pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Výzkumy potvrdily, že pokud budeme denně konzumovat přibližně jeden hrnek mrkve alespoň po dobu tří týdnů, snížíme hladinu cholesterolu v krvi. Nicméně snížení hladiny cholesterolu není velká věda, stačí jíst zdravěji a pravidelně cvičit.
Dobrá na oči
Také vám vždycky rodiče říkali, že když budete jíst mrkev, budete mít lepší zrak? Měli částečně pravdu.
Mrkev rozhodně nevyléčí už vzniklé nemoci a poškození očí, ale funguje jako prevence a dokáže chránit zrak před potenciálními problémy způsobenými nedostatkem vitamínu A.
Naše tělo přeměňuje betakaroteny na vitamín A, a proto je pro rozvoj zdravých očí mrkev důležitá. Můžeme jí poděkovat, že chrání naše oči od noční slepoty nebo šedého zákalu.
Udržuje mysl v pozoru
Studovali jsme materiály o mrkvi a z těch jsme zjistili například to, že lidé středního věku, kteří jedli málo kořenové zeleniny, mají až třikrát méně rozvinuté kognitivní funkce oproti těm, kteří ji konzumovali pravidelně. Betakaroten, který najdeme v zelenině, a především v mrkvi, totiž ochraňuje centrální nervový systém před stárnutím.
Absorpce vitamínů
Občas je lehké absorbovat živiny ze zeleniny. Víte, že železo ukryté v zelenině se lépe zpracovává, pokud ho jíme společně s vitamínem C? Proto obvykle do salátu přidáváme citronovou šťávu. Ale co dělat s vitamínem D, E nebo A? Na ty je skvělý olivový olej. Takže kromě citronu nezapomeňte do mrkvového salátu přidat také olivový olej.
Tip pro vás – zdravější hranolky
Když se řekne hranolky, tak si snad každý představí přesmažené, tučné jídlo. Nemusí to tak být vždycky. Mrkev je skvělou alternativou, kterou si můžete lehce upéct doma. Jak na to? Očistěte 6–7 mrkví, nakrájejte je na hranolky a dejte do mísy. Přidejte olivový olej, chilli papričky a osolte.
Je důležité vše rukou promíchat. Poté přemístěte mrkvové hranolky na pečicí papír. Nedávejte je přes sebe, ale tak, aby se nepřekrývaly, díky tomu budou perfektně křupavé. Pečte na 200 stupňů asi 20 minut. Po 10 minutách je můžete otočit. Nakonec je po upečení posypte čerstvě nasekanou petrželí.
Podávejte v misce místo klasických hranolků.
Zdroj: rd.com, healthline.com, minevita.sk, 24carrotkitchen.com
5 důvodů proč jíst mrkev – co vše tato zelenina umí?
Mrkev je úžasná zelenina. Pustíte ji k sobě do kuchyně?
Máte mrkev stále spojenou se školní jídelnou a s nevábně vypadajícím pokrmem který zahrnoval nevábně vypadající hmotu spolu se špatně udušený hovězím masem? Pokud ano, zkuste si daný pokrm připravit v kvalitnější formě u vás doma, nebo zkuste i jiné úpravy této zeleniny. Mnoho lidí se jí vyhýbá, což je nejenom chyba, ale je to také škoda. Z jakého důvodu? Na to se podívejte společně s námi. Tato na první pohled levná a obyčejná zelenina toho umí opravdu více než dost. Není nic jednoduššího, než se o tom přesvědčit.
Mrkev je ideálním pokrmem pro vaše oči
Vzpomínáte si na to, že když jste byli malí, tak vám rodiče říkali, že byste měli jíst hodně mrkve, jelikož dokáže prospět vašemu zraku? Tak vám opravdu nelhali, jelikož právě toto mrkev dokáže.
Sice nedokáže eliminovat případné oční vady, ale když se podíváme na to, zda oč prospěje, tak je odpovědí, že opravdu ano. Je to hlavně tím, že obsahuje trojici velmi důležitých látek, které jsou ceněné.
O jaké konkrétně se tedy jedná?
- Vitamín A
- Vitamín E
- Betakaroten
Hlavním jejich účinkem je to, že v souvislosti s vaším zrakem dokážou dobře eliminovat různorodé degenerace. To se podepíše hlavně na tom, že vaše oči mohou zůstat po celý život dokonale zdravé. Jsou dokonce i studie, které upozorňují na to, že pravidelná konzumace mrkve dokáže dokonce i snížit riziko takzvaného šedého zákalu.
Mrkví posílíte svou imunitu
Zapomeňte na vše, co jste doposud znali o potravinách, které posílí imunitu. Tedy o tom, že se musí nutně jednat hlavně o ovoce, které má vysoký obsah vitamínu C. Dobrým pomocníkem v době daných problémů se totiž stává také mrkev.
A to jak z důvodu, že obsahuje tolik potřebné „céčko“, tak je tou také z toho důvodu, že obsahuje i zmíněný betakaroten a hlavně selen. Toto je kombinace, která je známá jak proto, že jde o trojici nezbytných látek pro lidský organismus, tak hlavně proto, že se jedná o kombinaci významných antioxidantů.
Vlivem toho můžeme říci, že se to podepíše na lepším fungování lidského těla a tedy logicky i na tom, že budete zdraví, jelikož cokoliv nežádoucího nebude mít ve vašem těle šanci na udržení.
Budete krásně opálení
Teď v létě rozhodně jeden z velmi dobrých důvodů, proč byste se neměli mrkve bát a proč byste měli zvýšit její příjem. Zde je totiž tím hlavním pomocníkem již zmíněný betakaroten.
Ten mnohdy obsahují i různé doplňky stravy, které slouží k udržení vašeho opálení. Proč však do sebe dávkovat každý den i kousek chemie, když můžete využít jeho dokonale čistou formu.
A co konkrétně umí? Když zůstaneme u vlivu na vaši krásu, tak je to přeměna klasického pigmentu na hnědší odstíny. To znamená, že vaše kůže bude:
- Déle opálená
- Přirozenější barvy
- Krásně hnědá
Dále má však mrkev také funkci ochrannou. Při opalování nezapomínejte na to, že sluneční paprsky přinášejí i rizika v podobě UV záření. Před ním je možné chránit se nejenom klasicky pomocí krému, ale také tím, že vaše tělo bude samo využívat toho, co obsahuje tato nenápadná zelenina.
Mrkev lze využít i při hubnutí
Nejste spokojeni se svou postavou a chcete s tím něco udělat? O důvod více, proč se rozhodnout právě pro mrkev. Jedná se totiž o osvědčeného pomocníka při hubnutí. V první řadě v tom, že její kalorická hodnota je opravdu minimální. I když jí sníte velké množství, není se čeho obávat.
To hraje do karet i v tom, že se může stát celkem dobrou náhražkou různých nezdravých jídel. Pokud vás honí mlsná, nakrájejte si mrkev na malé kousky a jezte je místo klasických chipsů. Také je můžete nakrájet na tvar podobný hranolkům které dáte upéci do trouby. Uvidíte, jak si pochutnáte bez výčitek.
Dalším kladem mrkve je rozhodně také to, že obsahuje zajímavé množství vlákniny. Ta je při hubnutí dobrým pomocníkem nejenom díky tomu, že dokáže podpořit trávicí činnost lidského těla. Umí také navodit pocity sytosti, stejně jako eliminovat chutě jídlu. Vařit při dietě jídla z mrkve má jenom klady.
Díky mrkvi také vyčistíte své tělo
Už v souvislosti s imunitou jsme mluvili o tom, že mrkev má mnoho prospěšných látek, které jsou označené jako antioxidanty. A právě to může být jejich výhoda ve chvíli kdy je vaším cíle dokonalá očista založená a tom, že z těla odstraníte vše, co v něm nemá co dělat.
Může se jednat třeba o různé parazity, stejně jako se může jednat třeba o těžké kovy, ale i takzvané volné radikály. Navíc, oproti jiným druhům ovoce a zeleniny má mrkev mnoho možností z hlediska přípravy. Má lehce nasládlou chuť, což je její plus.
Můžete ji konzumovat syrovou, skvěle chutná také pečená, stejně jak ji můžete uvařit, nebo vyzkoušet chutnou dušenou úpravu. Je to jenom na vás.
Pozor na velké množství
Na závěr jedno malé varování. Mrkve je sice prospěšná, ale je třeba ji konzumovat skutečně střídmě. To z důvodu, že nadměrná konzumace může vést vzhledem k její barvě dokonce k tomu, že se vaše kůže zbarví podobným oranžovým odstínem. Jde však o situace, kdy to už opravdu přeháníte.
A co si o mrkvi ještě přečíst?
Autorem článku je naše redakce
Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost
8 překvapivých důvodů, proč pravidelně jíst mrkev
8 důvodů, proč pravidelně jíst mrkev Mrkev je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších druhů zeleniny. Je velmi pohledná a také velmi zdravá. Typickou zářivou barvu raného druhu – karotky – zná snad každý.
Právě barva signalizuje zdraví, protože je příznakem přítomnosti důležitého antioxidantu betakarotenu, který je v mrkvi významně zastoupen. Co všechno ještě mrkev obsahuje? Vitamíny B, C, D, E a K, lecitin, vlákninu, lehce stravitelnou glukózu, sodík, vápník, hořčík, jód, draslík, fosfor, železo, měď, mangan a selen. Pokud si mrkev dáváte pravidelně, děláte pro sebe dobrou věc:
1. Mrkev snižuje hladinu cholesterolu
Bylo dokázáno výzkumem, že konzumace karotky snižuje krevní cholesterol. U sledovaných osob, které pravidelně snídaly syrovou karotku (200 g), došlo ke snížení hodnot až o 11 procent. To je velmi významné pro zdraví srdce, protože právě vysoký cholesterol je jedním z rizikových faktorů vzniku srdečních onemocnění.
2. Syrová mrkev na zácpu, vařená na průjem
Zácpy provokují vznik hemoroidů a mohou stát u vzniku rakoviny střeva. Buněčné stěny mrkve jsou tuhé a nerozpustná mrkvová vláknina silně omezuje možnost vzniku zácpy. Na druhou stranu dobře povařené mrkvové pyré dokáže zastavit i úporný silný průjem a léčí střevní katary.
3. Mrkev pro oči i imunitu
Mrkev je bohatá na betakaroten, prekurzor vitamínu A, který vyživuje sítnici. Podílí se tak na kvalitním vnímání zrakového vjemu na sítnici. Pomáhá rovněž při šerosleposti, někdy označované jako „kuřecí slepota“ – neschopnosti oka přizpůsobit se šeru nebo tmě, přestože denní vidění je ostré.
Už dříve vědecký výzkum marylandského National Eye Institutu potvrdil, že některé druhy potravin pomáhají chránit oči. Preventivně působí takové, které obsahují velké množství antioxidantů – především betakarotenu, vitamínu C, vitamínu E, luteinu a zinku.
Vysoký obsah betakarotenu v mrkvi také snižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace, k níž někdy dochází vlivem stárnutí oka.
Obsah stopového prvku selenu má velký význam pro lidskou imunitu. Už lidoví léčitelé kdysi doporučovali mrkvovou šťávu slabým neduživým dětem, které často onemocněly, dětem nekojeným a rekonvalescentům. Posílení celkové odolnosti bylo jedním z důvodů, proč na mrkev nedali dopustit, ačkoli o selenu nebo vitamínu C neměli tenkrát ani potuchy.
Zařaďte mrkev do vašeho jídelníčku, neuděláte chybu. Foto: istock.com
4. Mrkev zpevňuje kosti
V mrkvi je obsažen vitamín K1, který má velký význam nejen pro správnou srážlivost krve, ale také zdravý metabolismus kostí i cévních stěn. Podporuje mineralizaci kostí a brání vzniku osteoporózy. Zpevnění kostí bylo dalším důvodem sympatií lidové medicíny k oranžové zelenině.
5. Mrkev snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
A to nejen už vzpomínaným příznivým působením na hladinu cholesterolu v krvi. Mrkev obsahuje karotenoidy alfa a beta karoten a také lutein. Ty mají velmi silný antioxidační účinek, to znamená, že brání poškozování buněk volnými radikály. Chrání organismus před chorobami srdce a brání kardiovaskulárním komplikacím.
6. Mrkev snižuje riziko rozvoje mnoha druhů rakoviny
Mrkev obsahuje pektin, který na sebe dokáže vázat až osmdesát procent těžkých kovů z prostředí. Chrání tak organismus před intoxikací některými rakovinotvornými látkami. Už v roce 1986 došli v jedné ze svých studií němečtí vědci k závěru, že mrkev snižuje riziko vzniku rakoviny slinivky břišní. Stejný účinek mají při pravidelné konzumaci také citrusy.
Počátkem osmdesátých let byl na Kalifornské univerzitě v Bethesdě podniknut rozsáhlý výzkum vlivu betakarotenu na rakovinu plic. Celých devatenáct let zkoumal doktor Richard Shekelle dva tisíce mužů s tímto onemocněním a na závěr jednoznačně doporučil karotkovou dietu. Výzkum naznačuje, že betakaroten má vliv i na pozdní stadia nemoci. Bývalí kuřáci by měli jíst karotku pravidelně.
Studie ukazují příznivý vliv betakarotenu na snížení výskytu rakoviny hrtanu, jícnu, prostaty, močového měchýře a dělohy. Vláknina, jíž je v mrkvi dostatek, je prevencí rakoviny tlustého střeva. Předmětem výzkumu je v mrkvi rovněž obsažený bioaktivní polyacetylen C 17 a jeho omezující vliv na riziko vzniku leukémie.
Doporučit lze samozřejmě nejen pravidelnou konzumaci karotky nebo šťávy z ní, ale i jiné zeleniny bohaté na betakaroten.
7. Mrkev pomáhá hubnout
Vláknina v mrkvi pomáhá zrychlit metabolismus a zároveň dodává pocit sytosti. Kromě uvedených prospěšných látek mrkev obsahuje bílkoviny a tuky a asi 6 procent sacharidů. Z devadesáti procent ji tvoří voda. Je proto velmi málo kalorická, ve 100 gramech mrkve dostáváte pouze 125 kJ.
Říká se, že kalorická hodnota mrkve je záporná, protože k jejímu strávení vydá tělo více energie, než z ní získá. Některé diety jsou na mrkvi jako na hlavní složce založeny. Nejčastěji nabízejí mrkvovou polévku, mrkvový salát a čerstvou mrkvovou šťávu.
Za den by měl člověk při této dietě zkonzumovat asi 400 g mrkve, ať už čerstvé, nebo tepelné zpracované.
PŘEČTĚTE SI: VELKÝ SPECIÁL O HUBNUTÍ – ZHUBNĚTE A DOSTAŇTE SE DO FORMY
8. S mrkví i na Alzheimera
Tým amerických vědců vedený doktorkou Francine Grodstein z bostonské nemocnice Brigham and Women’s Hospital zveřejnil v roce 2007 výsledky své studie vlivu betakarotenu na riziko ztráty paměti a vzniku demence v časopise Archives of Internal Medicine.
Šlo o první klinický výzkum, který ukázal, jak chránit paměť, dokud je člověk zdravý. Výzkum byl rozsáhlý a dlouhodobý – zkoumal více než 6 tisíc osob po dobu osmnácti let.
Doktorka Grodstein zdůraznila, že k dosažení účinku musí být užívání betakarotenu dlouhodobé.
Na závěr několik zajímavostí:
Jednak připomínáme, že výčet blahodárných účinků mrkve není úplný. Například její pravidelná konzumace neobyčejně svědčí zdravému, svěžímu vzhledu pokožky, kterou chrání před následky slunění i projevy stárnutí.
Chcete-li získat z mrkve především tolik prospěšný betakaroten, jezte ji tepelně upravenou s trochou tuku. Zatímco ze syrové mrkve získáte asi jen 3–5 procent betakarotenu, z dušené to může být až 60 procent.
Tuk je nezbytný proto, aby se užitečné látky mohly rozpustit – to neplatí jen o betakarotenu, ale například i o vitamínu K. Tepelnou úpravou ovšem snížíte obsah vitamínu C. Pozornost věnujte i tomu, jakou mrkev kupujete.
Například při výrobě takzvané „baby mrkve“, která se prodává balená, jsou používány různé chemické lázně, aby mrkvičky byly jedna jako druhá – kupříkladu lázeň chlorová.
Bohužel i komerčně pěstovaná mrkev patří k zelenině ošetřované pesticidy a jak prokázala kontrola Státní potravinové a zemědělské inspekce v roce 2013, přes polovina takto pěstované mrkve nějaké zbytky pesticidů obsahuje. Máte-li možnost, kupujte mrkev od opravdu vyzkoušeného pěstitele na trhu. Vybírejte nepoškozené, pevné, jasně oranžově či červeně zbarvené mrkve. A samozřejmě i pranou mrkev důkladně oškrábejte a umyjte.
Je mrkev dobrá pro vaše oči?
Mrkev je dobrá pro oči – nebo jste už někdy viděli zajíce s brýlemi, aby se dokázal opak? Nejenže toto srovnání není příliš vtipné, ale není na něm nic, na čem by se dalo stavět. A tento zdravotní mýtus nás provází po celé generace až dodnes.
Avšak to, co následuje, je pravdivé: mrkev obsahuje velké množství beta-karotenu. To je výchozí látka, ze které chemickou přeměnou vzniká výsledný, důležitý vitamín A. Pokud je tento vitamín ve vaší stravě v nedostatečném množství, může mít negativní vliv na růst a stav vaší kůže a vlasů. V krajních případech může vyvolávat šeroslepost.
Avšak většina zrakových vad bývá obvykle výsledek úplně jiných příčin.
Existuje nekonečné množství lidových moudrostí, které se během dětství dostávají do našeho podvědomí. V současnosti lze většinu těchto mýtů jednoznačně vědecky vyvrátit. Avšak některé obsahují alespoň trochu pravdy. A co je lepším příkladem než široce rozšířený zdravotní mýtus „mrkev je dobrá pro vaše oči“.
Jaký je důvod pro tvrzení tohoto mýtu? Tato chutná zelenina obsahuje velké množství beta-karotenu. Tato látka je tím, co dává mrkvi oranžovou barvu, ale je také výchozí látkou, ze které chemickou přeměnou vzniká výsledný, důležitý vitamín A, jenž je skutečně dobrý pro naše oči.
Nicméně tento střípek lidové moudrosti obsahuje jen zrnko pravdy.
Nutriční odborníci také označují vitamín A jako retinol. Ve skutečnosti je tento název přímo předzvěstí funkce, kterou vykonává v oku.
Sítnice oka obsahuje buňky, které vytvářejí černobílý obraz z nejslabšího výskytu světla.
Bez retinolu by nikdo neměl schopnost rozlišovat rozdíl mezi světlem a tmou a lidé, kteří musí podstoupit léčení kvůli závažnému nedostatku vitamínu A, jsou dokonce v nebezpečí vyvinutí šerosleposti.
Je pro nás štěstím, že tento typ zdravotních komplikací je v naší části světa velmi vzácný. Navíc je známo, že existuje řada potravin, které jsou dokonce bohatší na vitamín A než mrkev – jako je špenát, zelí nebo hlávkový salát. Zvířecí produkty, jak jsou například játra, sice neobsahují zmíněný prekurzor vitamínu A, ale obsahují samotný vitamín.
Takže, jaký je náš závěr? Pravidelné křoupání mrkve určitě prospívá našim očím, ale nezajistí nám zlepšení zraku, ve které doufáme. Dnes jako i dříve platí, že jedinou věcí, která může skutečně pomoci s většinou zrakových vad, ať je to krátkozrakost či dalekozrakost, jsou dobré brýle.
Poškozuje čtení při slabém světle vaše oči? Proč je dobré vidění tak důležité Oční alergie a rychlé prostředky nápravy
Klíč k utužení vašeho zdraví: Mrkev 3x jinak
08. 09. 2017 | Doba čtení 6 minut
Jistě znáte rčení našich babiček, že mrkev je „zdravá na oči“. Ale věděli jste, že se v této oranžové kořenové zelenině skrývá celá řada vitaminů potřebných pro zocelení imunity? A právě na tom bychom měli pracovat dříve, než nastoupí první přízemní mrazíky.
Mrkev je doslova nabitá vitaminy, mezi něž počítáme takzvanou čtveřici A, D, E, K, což jsou vitaminy rozpustné v tucích, které si naše tělo nedokáže vyrobit v dostatečném množství, a proto bychom měli dbát na jejich příjem v podobě přirozené – tedy stravy. Nejdůležitější schopnost této čtveřice spočívá v tom, že si je naše tělo dokáže ukládat do zásoby a později je čerpat. Pokud toho chcete dosáhnout, dbejte na to, abyste spolu s mrkví vždy snědli i nějaký ten zdravý tuk.
Mrkev i karotka jsou plné blahodárných vitaminů. Zdroj: Archiv ireceptar.cz
Mrkev, nebo snad karotka?
O karotce hovoříme, pokud máme rané odrůdy mrkve s jemnější dužinou a tupým kořenem, zatímco mrkev je odrůda pozdní, mnohem větší, zato ale dobře skladovatelná.
Abychom dokázali z mrkve získat co největší množství vitaminu A neboli betakarotenu, ochránce naší imunity, bojovníka proti stresu a znečištěnému prostředí, měli bychom mrkev vařit nebo restovat.
Zasyrova získáme bohužel jen mizivé množství vitaminu A.
Dámy i pány by jistě mělo navnadit, že mrkev má přímo zázračné účinky:
- regenerační účinky na pleť
- zkvalitňuje nehty i vlasy
- prospívá těhotným
- podporuje mužskou plodnost
- posiluje srdce a cévy
- urychluje hojení ran
- uleví při zažívacích potížích
Ještě než se pustíte do zpracování mrkve, zkontrolujte správné skladování – radost vám udělá jedině, pokud ji uložíte na chladné a temné místo s přístupem vzduchu. Důležité také je, abyste mrkev nezpracovávali dlouho před samotným vařením, přišli byste tak o většinu zdraví prospěšných látek.
Mrkvové kuličky
Snadné a rychlé kuličky, do jejichž výroby můžete zapojit i ty nejmenší.
Ideální zábava i svačina pro děti. Zdroj: Archiv ireceptar.cz
Na 4 porce:
- 150 g mrkve
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce polenty
- 100 g sterilované kukuřice
- 100 g cornflakes
- ½ čajové lžičky kari
- na špičku nože kurkumy
- sůl a pepř
- rostlinný olej
Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, jemně nadrobené cornflakes, polentu a kukuřici. Ochutíme solí a pepřem, kořením a důkladně promícháme. Vlhkýma rukama tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu. Smažíme na vrstvě rozpáleného oleje dozlatohněda ze všech stran. Uložíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk, a podáváme.
Mrkovo-masové karbanátky
Perfektní způsob, jak do zastánců masa dostat kousek zeleniny.
Skvělé jsou i zastudena jako oběd do kanceláře. Zdroj: Archiv ireceptar.cz
Na 4 porce:
- 2-4 mrkve
- 120 g kuskusu
- 200 g mletého masa
- 1 středně velká cibule
- 2 vejce
- celozrnná mouka
- majoránka
- česnek
- sůl a pepř
- pečicí papír
Nejprve si dle návodu připravíme kuskus. Mrkve očistíme a omyjeme, pokud je to nutné, oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle a smícháme v míse s kuskusem.
Přidáme mleté maso, najemno nakrájenou cibuli a promícháme. Osolíme a opepříme, opět promícháme a přidáme vejce, dle potřeby zahustíme celozrnnou moukou.
Vlhkýma rukama tvoříme karbanátky, které pečeme 20 až 30 minut na plechu vyloženém pečicím papírem na 180 °C.
Netradiční nakládaná mrkev bez nálevu
Vynikající jen tak s pečivem nebo jako salát nebo příloha.
Mrkev nestrouhejte, ale krájejte, aby zůstala křupavá. Zdroj: Archiv ireceptar.cz
Na 6 porcí:
- 500 g mrkve
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 60 ml rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce octa
- ¼ čajové lžičky mletého koriandru
- 2 čajové lžičky mleté pikantní paprika
- sůl, pepř,
- cukr krystal
Nejprve si očistíme mrkev, případně ji oloupeme a nakrájíme na tenké dlouhé nudličky. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a smícháme v míse s mrkví. Přidáme prolisovaný česnek zbavený středového klíčku (pálí po něm žáha). Ke směsi přidáme ocet a koření, lehce osolíme a osladíme a dobře promícháme.
Na hluboké pánvi si necháme rozpálit olej, kterým přelijeme zeleninovou směs, a důkladně promícháme. Dochutíme solí, pepřem nebo cukrem dle chuti a dáme stranou vychladnout. Takto připravenou mrkev necháme vychladit v lednici a můžeme podávat za dvě hodiny, nejlepší ale bude druhý den.
Takto připravenou mrkev můžeme skladovat v lednici až týden.
Za mrkvanci do Polné – 9. a 10. září 2017
Vchodové dveře si lidé v Polné nedaleko Jihlavy druhý víkend v září zdobí mrkví s pentlemi v národních barvách. Tradiční zářijová pouť je totiž v Polné zasvěcená mrkvi. Tedy zelenině, která se na Vysočině pěstovala mnohem dříve, než brambory.
K pouťovým dobrotám patří koláče z mrkve zvané mrkvance, odtud označení mrkvancová pouť. Rozšířené pěstování této zeleniny tu zavedl šlechtický rod Žejdliců ze Šenfeldu, aby zpestřil jídelníček chudého lidu.
Žejdlicové dokonce ustanovili jeden „mrkvový den“ v týdnu, kdy se nesmělo jíst nic jiného. A tak si lidé vymýšleli, co všechno je z mrkve možné udělat.
A zjistili, že z mrkve je možné připravit nejen polévku, salát či přílohu, ale třeba i báječné koláče.
Univerzální recept na ty pravé polenské mrkvance neexistuje. V rodinách se recepty často dědí z generace na generaci. Místní kronikáři shromáždili desítku nejosvědčenější receptů na mrkvace, mrkvánky či mrkvancové tlamičky. Jsou to vesměs těsta kynutá a kromě mrkve se v nich velmi často jako koření objevuje fenykl nebo pepř.
Mrkev
Mrkev má jemnou chuť, snad proto je oblíbená u malých i velkých strávníků.
Mrkev dodává pokrmům barvu a svěžest, ať už ji použijete jako křupavé zeleninové občerstvení, ve formě džusu (ve směsi s jiným s ovocem) nebo jako přísadu do dortu.
Jemná a sladká chuť mrkve je dána jejím obsahem cukru, který se nachází zejména ve slupce. Raná mrkev má vyšší obsah cukru než mrkev z podzimní sklizně.
Mrkev (Daucus carota subsp. sativus) patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí i řapíkatý celer, bulvový celer, petržel, pastinák, fenykl a kopr. Jejich vzájemná příbuznost je patrná z podobnosti listů.
Mrkev je dvouletá kořenová zelenina s hlubokým kořenem. Ten může mít špičatý, válcovitý nebo kuželovitý až kulatý tvar. Kořen se skládá z vnitřní části, dřevnatého těla a vnější části, slupky.
Části jsou jasně vidět v příčném řezu. Dnes pěstovaná forma mrkve byla pravděpodobně vyšlechtěna z různých divokých forem a z mrkve obecné pravé (Daucus carota subsp. maximus).
Za domov mrkve je považována jižní Asie, kde roste většina divokých forem.
Žlutá a fialová mrkev jsou u nás vzácné. Mrkev se sklízí již od května. Mladá mrkev se obvykle prodává ve svazku s listy a je k dispozici na jaře a v létě. Pozdní mrkev se většinou prodává balená bez listů. Lze ji velmi snadno a dlouho skladovat.
Domácí mrkev je k dispozici po celý rok.
Poznámka: Na loukách a podél silnic se může vyskytovat divoká mrkev.
Živiny, vitaminy a minerály
S 25 kcal na 100 g je mrkev nízkokalorická, ale zároveň obsahuje mnoho vitaminů
, minerálů
a vlákniny
. Obzvláště cenné pro lidské zdraví jsou karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamin A
a také dodávají mrkvi její barvu.
Jasně oranžová mrkev má obzvláště vysoký obsah beta-karotenu
, prekurzoru
vitaminu A. Karotenoidy se vyznačují rovněž antioxidačními účinky. Zejména pozdní mrkev obsahuje pektin, což je ve vodě rozpustná vláknina. Ta může bobtnat v zažívacím traktu
a mj.
podporovat trávení.
Jemná a sladká chuť mrkve souvisí s jejím obsahem cukru, který se nachází zejména ve slupce. Raná mrkev má vyšší obsah cukru než mrkev z podzimní sklizně. Obsah cukru v mladé mrkvi může dosáhnout až šesti procent.
Energie (kcal) | 25 | Vitamin A (mg) | 1,7 |
Tuky (g) | 0,2 | Beta-karoten (mg) |
8,5 |
Bílkoviny (g) |
1 | Vitamin B1 (mg) |
0,07 |
Sacharidy (g) |
4,8 | Vitamin B2 (mg) |
0,05 |
Vláknina (g) | 3,6 | Vitamin B3 (mg) |
0,6 |
Draslík (mg) |
320 | Vitamin B6 (mg) |
0,3 |
Vápník (mg) |
41 | Vitamin C (mg) |
7 |
Hořčík (mg) |
17 | Vitamin E (mg) |
0,5 |
Železo (mg) |
0,4 | Kyselina listová (µg) |
26 |
Využití v kuchyni
Mrkev se v kuchyni používá nejrůznějšími způsoby: do salátů, pomazánek, polévek, různých zeleninových pokrmů nebo jako zeleninový doplněk k masu a rybám. Mrkev je také populární jako pyré nebo džus, často ve směsi s jiným ovocem, banánem nebo pomerančem. Mrkev se často konzumuje syrová jen tak nebo v salátu.
Beta-karoten, který obsahuje, lze však lépe využít ve vařené nebo blanšírované formě. I ve strouhané nebo pasírované mrkvi je beta-karoten snadno dostupný díky „roztržení“ buněčných stěn. Jelikož je beta-karoten rozpustný v tucích, měla by se mrkev konzumovat pokud možno v kombinaci s tukem, např. s ořechy nebo několika kapkami olivového nebo řepkového oleje.
Konzumovat lze také nať, např. v polévce nebo salátu.
Mrkev byste před zpracováním nebo konzumací měli omýt s pomocí kartáčku. Slupka by se měla také jíst, protože přímo pod ní je mnoho cenných ingrediencí. Oloupat byste měli pouze pozdní mrkev. Mrkev se velmi dobře hodí k hrášku, dýni, brokolici, kedlubně a mnoha dalším druhům zeleniny. Díky své jemné chuti a stravitelnosti je velmi oblíbená v dětské výživě.
Poznámka: Dorty, koláče a chleby upečené se strouhanou mrkví jsou obzvláště šťavnaté.
Skladování
Mrkev je dobré skladovat nemytou v chladném sklepě nebo na jiném chladném místě s vysokou vlhkostí, např. v přihrádce na zeleninu v chladničce. Zelená nať by měla být odstraněna.
Vysychání mrkve zabrání zabalení do fólie nebo do plastového pytle. Mrkev může být skladována v chladničce až 30 dní. Pozdní podzimní mrkev lze skladovat měsíce. Lze ji také skladovat v mrazáku.
V tom případě je vhodné mrkev nakrájet a blanšírovat (krátce spařit horkou vodou).
Nakupujte pouze čerstvou zeleninu: měkká, poddajná mrkev není čerstvá. Nať by neměla být zvadlá, mrkev by měla mít jasnou barvu.
Poznámka: Umytá mrkev nemá dlouhou trvanlivost.
5 opravdu dobrých důvodů, proč byste měla jíst mrkev
Foto: Timolina, Shutterstock.com
Mrkev patří mezi nejoblíbenější druh zeleniny, kterou jako jednu z mála snědí i děti. Teď má svou hlavní sezonu. Pojďme se podívat, proč se vyplatí jíst ji ve velkém.
„Jez hodně mrkvičky, je dobrá na oči!“ Mysleli jste si, že je to jenom babičkovská povídačka? Mýlíte se. Mrkev skutečně očím prospívá. A to není všechno!
Mrkev je bohatá na řadu cenných vitaminů a minerálů, včetně antioxidantů. Mimo jiné je významným zdrojem vitaminu A, E a betakarotenu. Všechny tyto tři živiny podporují zdravý zrak.
Dostatečný přísun vitaminu E pomáhá předcházet makulární degeneraci. To je onemocnění očí, při němž může dojít k výraznému zhoršení, a dokonce i ztrátě zraku. Betakaroten a vitamin A zase vyživují sítnici a snižují riziko šedého zákalu.
Foto: riggleton, Shutterstock.com
Vitamin E obsažený v mrkvi pomáhá předcházet makulární degeneraci a vůbec udržovat zrak v kondici
Betakaroten, vitamin C a selen, které mrkev ve velkém obsahuje, jsou mimo jiné silnými antioxidanty. Mrkev je proto skvělým prostředkem, jak dostat do těla živiny posilující imunitu.
Dietářky vědí, zač mohou být mrkvi vděčné! Jednak dobře zasytí, protože je bohatá na cennou vlákninu, s jednak chutná na rozdíl od jiných druhů zeleniny poměrně sladce, přitom má stále jen velmi málo kalorií.
Betakaroten obsažený v mrkvi je důležitý zejména pro ty z vás, kteří touží po krásném opálení. Ten totiž spolu s dalšími látkami pomáhá přeměňovat pigment pokožky k hnědší barvě. Výsledkem je opálení v krásném bronzovém odstínu. Kromě toho díky konzumaci mrkve dodáte tělu látky, které chrání kůži před UV slunečním zářením.
Foto: Click Images, Shutterstock.com
V létě vám pojídání mrkve pomůže ke krásnějšímu tónu opálení
Mrkvové šťávy se dnes velmi často používají při detoxech. Nejedna celebrita přesedlala ze zelených šťáv na oranžové. Je to proto, že mrkev má spoustu cenných antioxidantů, které napomáhají zbavovat játra toxinů a nadbytečného tuku. Navíc obsahuje i látky, které na sebe dovedou vázat těžké kovy a odvádět je z těla ven.
Tento drink nevyužívejte jen při očistách! Naopak, vzhledem k tomu, že se jedná o smoothie, čili mixovaný drink, mnohem lépe poslouží jako běžná součást jídelníčku. Dodá vám velké množství cenných látek, zároveň zasytí a pravděpodobně si na něm i skvěle pochutnáte!
Foto: Syda Productions, Shutterstock.com
Mrkvová šťáva zasytí a dodá tělu vitaminy a spoustu dalších cenných látek
Patří mrkev mezi vaše oblíbené druhy zeleniny?