Nadmuté břicho – Vše o zdraví

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Při horečce nebo krvácení z nosu je jasné, že se něco děje. Některé signály jsou však nenápadné, takže je lze snadno přehlédnout. Vyplatí se ale naslouchat tomu, co nám tělo říká. Podává nám totiž přesné informace o našem zdraví.

Hlasitý tlukot srdce

Občas se vám stane, že ležíte v posteli s uchem na polštáři, nemůžete usnout a slyšíte, jak vám hlasitě tluče srdce. Jedná se o poměrně častý a neškodný jev. Jestli ale tenhle tlukot slýcháte také v jiných situacích, zajděte si pro jistotu k lékaři. 

Porucha označovaná jako pulzující tinnitus může poukazovat na srdeční šelest, vysoký tlak nebo kornatění tepen. Pokud se k tomu navíc přidá silná bolest hlavy, okamžitě vyhledejte lékaře. Mohlo by jít o příznaky nadcházející mozkové mrtvice.

Tuková bulka na víčku

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Objevili jste si na očním víčku malý nažloutlý výrůstek? Těmhle tukovým usazeninám se odborně říká xantelazmy a svědčí o tom, že máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi. A když nezměníte životosprávu, mohlo by vám do budoucna hrozit srdeční onemocnění.

Horké nohy a dušnost

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Máte-li nateklou, zarudlou, na dotek citlivou anebo horkou nohu a vzápětí ucítíte bolest na prsou, případně se vám začne špatně dýchat, ihned zavolejte lékaře. Mohlo by jít o příznaky plicní embólie – nebezpečné hluboké žilní trombózy, kdy se ve velkých žilách vytvářejí sraženiny, které se pak snadno odtrhnou od žilních stěn a putují do srdce či do plic.

Stopy krve v moči

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Pokud si objevíte v moči krev, okamžitě spěchejte k lékaři, i když při močení nepociťujete žádnou bolest. Příčinou jsou obvykle ledvinové kameny nebo infekce v močovém měchýři (u mužů také onemocnění prostaty). Výskyt krve v moči ovšem může provázet rovněž rakovinu ledvin, močovodu či močového měchýře.

Rýhované nehty

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

O aktuálním zdravotním stavu hodně vypovídají i nehty. Pokud na nich máte rýhy, zřejmě vám chybí důležité vitaminy, což lehce spraví úprava jídelníčku a doplňky stravy. Rýhované nehty ale můžou poukazovat také na špatně fungující trávení. Lámavé nehty zase svědčí o nedostatku vitaminu A, stejný příznak se může objevit i při snížené funkci štítné žlázy (tzv. hypofunkce). Nehty zahnuté do tvaru lžíce signalizují chybějící železo, vitamin C a bílkoviny.

Nafouklé a citlivé břicho

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Máte pocit, že býváte poslední dobou často nafouklá a trápí vás nadýmání, i když jste toho moc nesnědla? Jestliže navíc v oblasti břicha a pánve vnímáte nepříjemný tlak, může se v tom horším případě jednat o nádor vaječníků, jednu z nejčastějších smrtelných forem rakoviny, která postihuje ženy. Lze ji však úspěšně léčit, pokud je objevena včas. 

Dalšími příznaky bývá přemíra ochlupení na tváři a na těle, hubnutí, či naopak přibírání, nutkání močit a krvácení z pochvy.

Úzkost a zchvácenost

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Prudká bolest na hrudníku, neschopnost dýchat, záplava ledového potu. Tak nějak vypadá klasický průběh infarktu, ale může to být i jinak. Varovné signály se někdy objeví řadu měsíců předem. 

Ženy mají navíc netypické potíže, které lze snadno zaměnit s něčím jiným: únava, dušnost, přetrvávající kašel či chrapot, oteklé nohy, pocení a zchvácenost, špatné trávení, zvracení, silný pocit úzkosti, bolest v rameni, zádech, nadbřišku, krku nebo čelisti.

Tíha na hrudníku

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Tenhle varovný signál by neměly přehlížet zejména ženy v období přechodu, které už nejsou chráněné pohlavními hormony (díky estrogenům jsme mnohem odolnější vůči srdečním a cévním onemocněním). Někdy se také stává, že srdce buší jako o závod. 

Na vině bývá fibrilace síní způsobená arytmií. Ta by bez odborné pomoci mohla skončit i srdečním selháním. Ještě vyšší riziko hrozí u kuřáků, diabetiků a lidí s nadváhou.

Hubnutí a nespavost

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Zvýšený pocit žízně, větší chuť k jídlu, zrychlený tep, úbytek na váze, náladovost, nespavost, třes rukou, silné pocení, vypoulené oči nebo struma – to jsou typické příznaky hyperfunkce štítné žlázy. Při tomhle onemocnění štítná žláza produkuje příliš mnoho hormonu tyroxinu, který má na starosti látkovou výměnu. 

Nemocní špatně snášejí horko, stěžují si na svalovou slabost a suché oči, ženy nepravidelně menstruují, u mužů dochází ke zvětšení prsou.

Věčná žízeň a hlad

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Velmi záludně se ohlašuje cukrovka, kdy tělo nevyrábí nebo nedokáže využít inzulin, který je nezbytný k přeměně cukru, škrobu a dalších látek z potravy na energii. K příznakům patří silná žízeň, nadměrný pocit hladu, časté močení, slabost, hubnutí, náchylnost k infekcím, pomalé hojení ran a modřin, sucho v ústech a noční pocení. 

Varováním můžou být i červené dlaně, bílé či tmavé skvrny na kůži, sladce vonící dech, tlusté nehty, poruchy chuti, pocit strnulosti v končetinách a moč barvy čaje.

Silná únava, která neodezní ani po dvou týdnech odpočinku, může znamenat chudokrevnost, ale také nadcházející depresi, srdeční nebo nádorové onemocnění. Takže ji rozhodně nepodceňujte! 

Permanentní vyčerpanost a ospalost bývá také průvodním příznakem nemocných ledvin, které jsou zrádné v tom, že nebolí (přibližně u 40 % lidí se onemocnění ledvin projeví až jejich selháním).

Zdeňka Jeníčková, Tina

Rady na nafouklé břicho. Příčiny, co pomáhá a jak se ho zbavit?

Nadýmání dokáže znepříjemnit každodenní život. Každý se s nafouknutým břichem určitě setkal – těžce stravitelné jídlo, velká porce, přejedení se. Pokud se nadýmání opakuje často a máte trvale nafouknuté břicho je potřeba začít pátrat po příčině. V tomto článku najdete příčiny a rady na nafouklé břicho a jak se ho zbavit.

Nadmuté břicho - Vše o zdraví

Nafouklé břicho lidé popisují jako pocit:

  • tlak v žaludku
  • nakouknutí
  • břicho jako těhotná
  • plnost

Tyto pocity často doplňuje vypouklé břicho, ale i bolest a problémy s vyprazdňováním. 

Nejčastější příčiny nafouknutého břicha  

1. Hltání – jíte příliš rychle

Trávení začíná již v dutině ústní, kdy zuby rozmělňujeme potravu, která se mísí se slinami. Ty obsahují enzym ptyalin, který rozkládá škroby. Pokud jíte ve spěchu, pracujete u jídla, „mobilujete“ a nesoustředíte se pořádně na jídlo, pravděpodobně ho špatně rozkoušete a do žaludku putují velké kusy jídla, které pak tlačí a déle trvá než se stráví. 

Nadmuté břicho - Vše o zdravíNáš Tip: UltraVit Apple Cider Vinegar (Jablečný ocet) 60 želé bonbónů. Lahodný, veganský a přírodní zdroj jablečného octa, který podporuje zdravé trávení bez nafouklého břicha. Lze jej zakoupit i v klasických polykacích kapslích.

2. Příliš málo nebo mnoho vlákniny

Vláknina je nepostradatelnou složkou stravy, která plní v trávicím traktu důležitou úlohu. Denně bychom měli přijmout alespoň 30 g vlákniny. Pokud si dopřáváte denně zeleniny, ovoce, jíte luštěniny a celozrnné výrobky, určitě nemáte problém 30 gramů dosáhnout. Nedostatek, ale i nadměrný příjem vlákniny může způsobovat plynatost, nadýmání a zácpu.

Nadmuté břicho - Vše o zdravíJak poznám nedostatek vlákniny? Vláknina – zdroje.

V tomto článku je vše, co byste měli vědět o vláknině + zde najdete super video, kde Petr Havlíček a Jirka Vacek na téme vláknina mluví.

3. Příliš velké porce

Pokud máte pocit nafouklého břicha po jídle, cítíte těžko v břiše může to být příliš velkou porcí jídla. Zkuste z porce ubrat a jíst spíše častěji, aby trávicí trakt neměl takové nápor stravy naráz. 

Nadmuté břicho - Vše o zdravíNáš Tip: Vyzkoušejte Czech Virus Super Greens Pro. Jedná se o funkční produkt s mixem super zelených látek pro maximální podporu trávení bez nafouklého břicha a očistu těla. Je slazen steviol-glykosidy (sladidlo z rostliny stévie) a neobsahuje žádná zbytečná plnidla ani zahušťovadla.

4. Sycené nápoje a nápoje během jídla

Spolu s tekutinami a díky syceným nápojům spolykáme více vzduchu, který se může začít hromadit. Ti jejichž pitný režim tvoří hlavně nápoje s bublinkami a mají problém s nafouknutým břichem, by se měli zaměřit na neperlivé nápoje.

5. PMS (premenstruační syndrom)

Hormony v ženském těle se během cyklu dost hýbou. Během druhé fáze menstruačního cyklu (po ovulaci a před menstruací) klesá hladina estrogenů a roste hladina progesteronu. Kromě široké škály pocitů a zadržování vody se mohou objevit trávicí potíže a s tím spojené nafouknuté břicho. 

Nadmuté břicho - Vše o zdravíNáš tip: Zkuste zařadit ženský prvek železo, také se snažte omezit slaná tučná jídla a pijte dostatek vody. V období cyklu může být snížena i hladina hořčíku a vápníku, tudíž se nebojte zvýšit jejich příjem.

Zajímavé:  Léčba glaukomu - Vše o zdraví

6. Nedostatek pohybu

Co pomáhá také na nafouknuté břicho je procházka po jídle nebo i lehká pohybová aktivita podpoří trávení tak, že zvýší průtok krve včetně trávicího traktu. Navíc se zrychlí peristaltika střev, které posouvají stravu trávicím traktem dál. Zkuste třeba jednoduché jógové cviky na nafouklé břicho.

7. Potravinová intolerance

Opakuje se problém s nafouknutým břichem po určitých jídlech? Pravděpodobně vám bude vadit nějaká složka. Snažte se vypozorovat, co vám nedělá dobře, abyste mohli surovinu vyřadit. Také můžete navštívit lékaře a nechat si udělat test potravinových intolerancí.  

Shrnutí: 

V tomto článku jsme se dozvěděli nejběžnější příčiny nafouknutého břicha a co na nafouknuté břicho pomáhá. Za sebe osobně mohu doporučit Greens Pro, používám ho několik let s pauzami nebo si dávám menší dávku a jsem moc spokojená. Přemýšlejte nad tím, co jíte a snažte se u jídla soustředit opravdu na jídlo, nepracujte během jídla a jezte pomalu.  

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by Vás zajímat: 

Nadmuté břicho - Vše o zdravíČím nakrmit střevní mikrobiom? Jak se podepisuje psychika na našem trávení?

Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem. Čím se bránit a jaké potraviny volit?

Nadmuté břicho - Vše o zdravíNejúčinější dieta. Co je nejdůležitějí při hubnutí?

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to  ta nejlepší možnost , jak  shodit  přebytečná kila nebo  nabrat svalovou  hmotu a  žádná jiná neexistuje , ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou?

Nafouklé břicho: příčiny, příznaky a léčba

  • Nadýmání může ukazovat i na endometriózu, kterou trpí každá desátá žena v reprodukčním věku.
  • Nadýmání pravidelně trápí i těhotné ženy. Může být také jedním z jeho prvotních příznaků.
  • Nadýmání často doprovázejí i jiné zažívací obtíže, třeba průjem či zácpa.
  • Nejčastěji za nadýmáním stojí špatný životní styl, hlavně pak konzumace nezdravých potravin.
  • Jedním z příčin nadýmání může být celiakie.
  • Pokud se chcete pocitu nafouklého břicha vyhnout, omezte přísun soli.

Že nafouklé břicho trápí jen jedince s nadváhou? Kdepak. Jako nafouklý balón se mohou cítit i hubení lidé. Nepříjemný pocit totiž souvisí s plynatostí ve střevech. Tu kromě špatného životního stylu může způsobit také přejídání nebo nemoc.

Může se rovněž jednat o příznak těhotenství nebo očekávané menstruace.

Zcela běžný jev, který dokáže pořádně potrápit. Nafouklé břicho může být opravdu nepříjemné, hlavně pokud jím někdo trpí pravidelně. Kromě vypouklého břicha s nadýmáním totiž souvisí i pocit těžkosti, tvrdé břicho nebo bolestivé křeče. Ty vznikají důsledkem hromadění plynů ve střevech.

Nafouknuté břicho tedy představuje jeden z nejčastějších příznaků gastrointestinálních obtíží, přičemž někteří jedinci si na tento zdravotní problém stěžují pravidelně, zatímco u jiných se objeví pouze zřídka. Obecně se dá říct, že pacienty nejčastěji trápí:

  • Nafouklé břicho po jídle
  • Nafouklé břicho před menstruací
  • Nafouklé břicho v těhotenství (často na začátku těhotenství)
  • Bolest v podbřišku a nafouklé břicho
  • Nafouklé břicho a bolest zad
  • Tlak v žaludku a nafouklé břicho
  • Nafouklé břicho a zácpa
  • Nafouklé břicho a průjem
  • Nafouklé břicho a únava
  • Nafouklé břicho a křeče
  • Nafouklé břicho a pocit na zvracení

Příčiny nafouklého břicha

Co způsobuje pocit nafouklého břicha? Za plynatostí nejčastěji stojí špatná životospráva, konkrétně konzumace nezdravých či nevhodných potravin. Svůj podíl na problémech může mít i přejídání, hltání či překyselení žaludku. Tyto faktory pak mohou způsobit, že pacienty trápí nafouklé břicho po každém jídle nebo třeba večer před spaním.

Určitou roli hraje i nedostatečný pohyb nebo střídání různých diet. Nadýmání často trápí i ty jedince, kteří konzumují velké množství sycených nápojů a často žvýkají žvýkačky. Těmito činnostmi totiž polykají vzduch. Stejného výsledku docílí i ti, kteří u jídla mluví.

Chybu můžou pacienti hledat i ve svém šatníku. Problémy s trávením totiž paradoxně způsobují ty kousky oblečení, které je dělají hubenější. Příliš upnuté džíny možná zploští břicho, jejich častým nošením (a tedy i tlakem na podbřišek) si však jedinci způsobují trávicí potíže, a to například zácpu, pálení žáhy nebo již zmíněné nadýmání.

Bolest v podbřišku a s ním spojené tvrdé nafouklé břicho však nemusí souviset jen s nevhodnou stravou. Naopak může signalizovat i vážnější problém, konkrétně třeba:

Nafouklé břicho trápí i pacienty po laparoskopii. Jedná se však o poměrně krátkodobý stav, který v průběhu několika dnů odezní. Pokud se tak nestane, vyhledejte pro jistotu svého ošetřujícího lékaře, který vám poradí, jak dále postupovat.

Potraviny způsobující nadýmání

Potravin, které mohou způsobit nadýmání, je celá řada.

Patří mezi ně například jídla s obsahem oligosacharidů, tedy luštěniny, některé druhy zeleniny (květák, brokolice, cibule a česnek), ovoce (broskve, meruňky, švestky, jablka), laktóza (mléko a čerstvý sýr) či sladidla a cereálie. Bolest břicha a neustále nafouklé břicho může způsobit i vysoký příjem soli nebo potraviny s náhražkami cukru.

Potravinové alergie

Za potížemi však mohou stát i potravinové alergie, jejichž výskyt je stále častější. O tom, že nějakou potravinovou alergií trpí, mnoho jedinců navíc ani netuší.

Při dlouhodobých problémech proto doporučují lékaři takzvané eliminační diety. Ty spočívají v odstranění konkrétních potravin, například mléka, vajec nebo potravin obsahujících lepek.

Pokud potíže odezní v momentě, kdy konkrétní potravinu vysadíte, je pravděpodobné, že trpíte potravinovou alergií.

Hormony a nadýmání

Trápí vás nafouklé břicho po každém jídle bez ohledu na to, co váš talíř obsahuje? Na vině může být také blížící se menstruace nebo těhotenství.

Konkrétně hormony, které způsobují, že se žena cítí nafouklá dříve, než je na ní těhotenství skutečně poznat.

Zpomalují navíc peristaltiku, a tak kromě nafouklého břicha budoucí matky obvykle trápí také zácpa.

Jak se zbavit nafouklého břicha?

Marně přemýšlíte, co pomáhá na nafouklé břicho a jak se tohoto problému co nejrychleji zbavit? Jak už zaznělo výše, nafouklé a často i tvrdé břicho bývá obvykle důsledkem špatné životosprávy. Pokud se u vás potíže objeví, měla by tedy jako první následovat její důkladná změna, jejíž podstatou by mělo být:

  • Omezení potravin, které jsou bohaté na oligosacharidy
  • Omezení potravin s náhražkami cukru
  • Omezení soli

Pokud se u vás prokázala potravinová alergie, je třeba tyto konkrétní potraviny z jídelníčku zcela odstranit. Pomocníkem při boji s nadýmáním jinak mohou být i probiotika, která doplní střevní mikroflóru o potřebné bakterie. Prospěšný může být také pohyb, ať už běh, jízda na kole nebo svižné pravidelné procházky.

Ne vždy si však s léčbou nadýmání vystačíte sami. Pokud máte podezření na potravinovou alergii určitě navštivte lékaře. Odborník by vás měl vyšetřit i v okamžiku, kdy nafouklé břicho doprovází velké bolesti, nadýmání je dlouhodobého rázu a neustává ani po změně životního stylu.

Na to, že se může jednat o vážný zdravotní problém, by zejména ženy mělo kromě bolesti v podbřišku upozornit také krvácení při pohlavním styku nebo těsně po něm. Podceňovat byste však neměli ani častý průjem či zácpu. Pokud jste zaznamenali některé z těchto obtíží, navštivte lékaře, který poradí, jak na nafouklé břicho vyzrát.

Nafouklé břicho | Příčiny a jak se ho zbavit

Nafouklé břicho je jedním z nejčastějších symptomů gastrointestinálních obtíží na světě.

Nafouklé břicho není jednoduché popsat. Pacienti uvádějí, že mají pocit, jako kdyby měli „v břiše kámen“, což je způsobeno buď zvýšeným množstvím plynů v gastrointestinálním traktu nebo pocitem přílišného napětí v břiše.

Je však třeba uvést, že nafouklé břicho je obvykle subjektivní pocit, který nemusí být objektivně potvrzen množstvím střevních plynů nebo zvětšeným obvodem břicha. Když někdo tvrdí, že se cítí nafouknutý, může a nemusí zpozorovat větší obvod břicha.

Nafouknutí je symptom a větší objem břicha je viditelný příznak, otok a pocit těsné kůže nebo oděvu v kombinaci s nepříjemnými pocity. Viditelnou změnu obvodu pasu nazýváme distenze, vyznačuje se roztažením břišní stěny.

Rozlišujeme i třetí symptom s podobnými obtížemi – nadýmání. Nadýmání je časté uvolňování střevních plynů (uvádí se většinou více než 20x denně). Jako obzvláště nepříjemné ho vnímáme, když ho doprovázejí symptomy jako nafouklé břicho a distenze.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Samotné nadýmání spočívá v narušení střevní motility, což může ve srovnání s většinou zdravých lidí souviset s nadměrnými nebo přecitlivělými gastrointestinálními nervy. Jedná se o oblast tzv. funkčních gastrointestinálních poruch.

Plyny jsou přirozenou součástí střev. Nejčastěji mají původ ve vzduchu, který polkneme během jídla nebo mluvení. Druhou příčinou je fermentace potravin bakteriemi ve střevech. Tlusté střevo je po fyziologické stránce největší zásobárnou bakterií v gastrointestinálním traktu.

Spolknutý vzduch obsahuje převážně dusík a kyslík. Plyny z bakteriálního metabolismu mají pestřejší složení. Obsahují oxid uhličitý, metan a vodík nebo sirovodík, který je zodpovědný za charakteristický nepříjemný zápach, a další látky se sírou.

Množství a druh plynů z fermentace závisí na typu zkonzumované potravy a složení střevní mikroflóry (počtu a pestrosti druhů a kmenů bakterií žijících ve střevech).

Část střevních plynů se vstřebává do krve a vylučuje při vydechování a zbytek se uvolňuje vypouštěním.

Ve střevech je přibližně 200 ml plynů a celkový denní objem vyloučených plynů může dosáhnout až 600 ml. Zdravý člověk uvolňuje plyny až 20x denně.

Zvýšené množství plynů může být způsobeno:

  • nadměrným polykáním vzduchu, např. při kouření, žvýkání žvýkačky nebo mluvení během jídla,
  • konzumací potravin, které podporují tvorbu plynů (fazole a jiné luštěniny),
  • pitím šumivých nápojů,
  • narušeným trávením a vstřebáváním v tenkém střevě, v jehož důsledku se do tlustého střeva dostane více látek a tráveniny a dochází tam k jejich fermentaci (např. laktázový deficit, malabsorpce fruktózy),
  • zpomaleným průchodem tráveniny gastrointestinálním traktem v důsledku organických nebo funkčních poruch,
  • přemnožením bakterií v tenkém střevě (v porovnání s tlustým střevem bývá tenké střevo obvykle relativně sterilní).

Samotné nafouklé břicho lékaři obecně nediagnostikují, protože neexistují přesné metody pro posouzení tohoto problému. Stejné množství plynu nemusí u některých lidí vyvolávat žádné příznaky, zatímco jiní ho mohou považovat za velmi nepříjemné. Nafouknuté břicho a nadýmání jsou velmi často přítomné při tzv. funkčních poruchách gastrointestinálního traktu.

Pokud vám nafouklé břicho způsobuje příliš velké problémy nebo je bolestivé, obraťte se na lékaře. Lékaře byste měli navštívit i tehdy, když nafouklé břicho doprovázejí další symptomy, například bolest břicha či změny ve frekvenci nebo struktuře stolice.

Při nafouklém břiše se vás lékař obvykle zeptá na mnohé z faktorů, které uvádíme výše, včetně stravy, a položí vám otázky týkající se tzv. výstražných symptomů, tj.

symptomů, které mohou znamenat závažnější poruchy gastrointestinálního traktu, které nemají funkční charakter.

Lékař se často ptá i na to, zda má v rodině někdo žaludeční nebo duodenální vřed, zánětlivé střevní onemocnění (ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu), celiakii nebo laktózovou intoleranci, protože tato onemocnění mohou postihovat více členů rodiny.

Pokud máte mimo nafouklého břicha některý z tzv. výstražných symptomů, tj. symptomů, které mohou mít vážnější organickou příčinu, lékař může nařídit některé doplňkové vyšetření, například:

  • rozbor stolice (paraziti, skryté krvácení, kalprotektin),
  • vodíkový nebo vodíkovo-metanový dechový test (na vyšetření laktózové a fruktózové intolerance),
  • vyšetření na celiakii (genetická nesnášenlivost lepku),
  • v některých případech radiologické vyšetření a/nebo ultrazvuk břicha, gastroskopii, kolonoskopii.

Měli byste si však uvědomit, že nadměrné množství vzduchu v žaludku a střevech nejčastěji způsobují zcela banální věci, jako velmi rychlé a nenasytné jezení, žvýkání žvýkačky, konzumace potravin podporujících tvorbu plynů, jako fazole, zelí, růžičková kapusta, cibule, chléb, těstoviny, potraviny z obilovin, jablka, hrušky, broskve, švestky, kukuřice, oves, brambory, mléko, zmrzlina, plísňové sýry..

Zřejmě nejčastější příčinou nadýmání, kterou si ani neuvědomujeme, je polykání nadměrného množství vzduchu a často neschopnost říhnout si, tj. zbavit se spolknutého vzduchu, který je v žaludku. Odborně se tomu říká aerofagie.

Plyny vznikají v tlustém střevě i přirozeně v důsledku fermentace (většinou sacharidů, ale nejen jich), o kterou se starají bakterie žijící v tlustém střevě. Tvorba těchto plynů se může zvýšit, když se do střeva dostanou těžko stravitelné a špatně vstřebané sacharidy, které se nacházejí v luštěninách, zelí a cibuli.

Nadměrnou fermentaci může způsobit i laktózová intolerance (laktóza je mléčný cukr), fruktóza (většinou se nachází v ovoci, ovocných šťávách a medu), nadměrná konzumace sorbitolu, nerozpustné vlákniny atd.

Trávicí problémy mohou vyvolávat i tzv. funkční poruchy gastrointestinálního traktu. Tyto poruchy nemají organickou (strukturální nebo biochemickou) příčinu.

Pokud trpíte nafouklým břichem, doporučujeme přehodnotit stravování a životní styl. Způsob jedení a konzumované potraviny mohou zvyšovat tvorbu plynů a vést k hromadění většího množství plynů v zažívacím traktu.

Většinu plynů produkují střevní bakterie, které fermentují některé složené cukry.

Má velký smysl soustředit se na stravovací režim a životní styl. Tvorbu plynů může podporovat zvýšené polykání vzduchu, například když:

  • rychle jíme,
  • hovoříme při jídle,
  • kouříme cigarety,
  • žvýkáme žvýkačku.

V případě nadýmání a plynů se vyplatí vyzkoušet dietu založenou na potravinách, které nezpůsobují nadměrnou tvorbu plynů. Následující seznam potravin je jen velmi obecným doporučením, protože každý člověk reaguje na složky potravy jinak. Nejlepší je poslouchat své tělo a vyhýbat se jídlům, která způsobují nežádoucí symptomy, jako nafouklé břicho, distenze a/nebo nadýmání.

(Většinou) jsou dobře snášeny:

  • maso, drůbež a ryby,
  • vejce,
  • zelenina jako hlávkový salát, rajčata, cuketa,
  • ovoce jako hrozny, bobulovité ovoce, třešně, avokádo,
  • olivy,
  • rýže,
  • jogurt, kefír, podmáslí.

Změny zavádějte do svého jídelníčku postupně, po malých dávkách a sledujte při tom reakce svého těla, abyste mohli vyloučit produkty, které vaše potíže ještě zhoršují.

Obecně je zdraví prospěšné jíst čerstvé, nezpracované potraviny bez umělých přísad, jako jsou barviva či konzervační látky.

Iberogast je lék, který se může používat pro úlevu od symptomů jako jsou nafouklé břicho, větry, pocit plnosti, bolesti břicha a křeče, ale také žaludeční nevolnost.

Je indikován k léčbě funkční dyspepsie, která se často projevuje chronicky nafouklým břichem a větry.

Iberogast je účinný díky jedinečné kombinaci devíti osvědčených extraktů z léčivých rostlin, které působí synergicky a zmírňují symptomy funkčních poruch trávení.

Poruchy gastrointestinálního traktu jsou obvykle spojené s mnoha nepříjemnými projevy, které často komplikují přirozený každodenní život. Naštěstí je tu Iberogast: kombinace devíti bylin, který léčí základní příčiny i nepříjemné příznaky zažívacích potíží.

Vše o přípravku Iberogast

Zatočte s nafouklým břichem! Známe 8 nejčastějších příčin

Pocit nafouknutého břicha je nejčastěji spojen s nadýmáním a plynatostí. A to může být často i dost bolestivé. Břicho je nafouklé a zároveň tvrdé. Viníkem je skladba stravy. Některá jídla nám prostě nesvědčí nebo obsahují látky, během jejichž trávení se uvolňují plyny. Ty pak mají za následek nepříjemné pocity a také to, že ani při největší snaze nedopneme kalhoty.

Pozor i na to, když se po skončení diety nebo půstu vrátíte ihned k těžkému jídlu. Odnesete to nepříjemně nafouklým břichem. Pomoci mohou bylinky (ty vhodné najdete ve fotogalerii), ale hlavně je dobré dopřát si ještě jeden či dva dny jen lehké jídlo nebo potraviny, které vám naopak pomohou projíst se k plochému břichu! Které to jsou zjistíte ve videu:

 • VIDEO: Jiří Sládeček / BPŽ

PMS a kvasinky

Kromě náladovosti a nepříjemného tlaku v prsou má premenstruační syndrom za vinu často také pocit opuchlosti, především nafouklého břicha, spojený se zadržováním tekutin. Nafouklé břicho obvykle s příchodem menstruace splaskne a změkne, takže s tímto bohužel nic moc nenaděláte.

Zajímavé:  Tabák - Vše o zdraví

Dalším viníkem ale mohou být kvasinky přemnožené ve střevech. K tomu často dochází například po dlouhé terapii antibiotiky, kdy dojde k oslabení střevní mikoflóry a kvasinky začnou bujet. V tomto případě se nafouklé břicho objeví vždy ve chvíli, kdy sníme nějaké jídle ve kterém bylo hodně jednoduchých sacharidů.

Zbavit se kvasinek je často dlouhý boj a chce to celkovou změnu životního stylu. Důležité je úprava stravy, drží se tzv. protikvasinková dieta.Je jednou z nejčastějších příčin bolestí břicha. Jedná se o onemocnění tlustého střeva. Jde vlastně o dlouhodobou poruchu funkce vyprazdňování.

Dalším důvodem jsou nejrůznější problémy s vyprazdňováním stolice. Provázejí je bolesti břicha, nadýmání, nucení na stolici (hlavně ráno), zácpa nebo průjmy. Průjmy a zácpy se mohou střídat.

Celiakie

Bolesti břicha, hubnutí, průjem, zácpa, únava, chudokrevnost a dokonce i potraty, to všechno mohou být také příznaky celiakie, autoimunitního onemocnění způsobeného nesnášenlivostí lepku (glutenu). Jde o onemocnění střev, které je v naší populaci relativně rozšířené.

Celiakie je poměrně záludná nemoc a mnoho lidí ani neví, že ji má. K lékaři je většinou doženou až nepříjemné příznaky. Těmi typickými jsou průjem, plynatost, křeče, bolest břicha, pokles hmotnosti nebo únava. Tato porucha se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti a může mít různé projevy.

Stres a neurózy

Psychický stres může změnit motorickou funkci střeva a i u zdravých osob tak vyvolat jeho zvýšenou pohyblivost. Stres tyto problémy nejen vyvolává, ale také udržuje a dále zhoršuje.

Střevní neuróza se vyznačuje nutkáním na stolici, nepravidelným vyprazdňováním a často také kolikovitými bolestmi břicha, přičemž tyto problémy se projevují nejméně tři měsíce v roce.

Výjimečné nejsou ani žaludeční nevolnosti, zvracení, hlen ve stolici či pálení žáhy.

Mezi lékařsky méně závažné jevy je možné zařadit nadýmání, větry, říhání, zápach z úst, pocit sytosti či kručení nebo „škrundání“ v břiše.

Potravinové alergie

Potravinové alergie jsou v Česku stále rozšířenější. Narůstá počet lidí, kterým vadí exotické potraviny jako kiwi, ananas, sója nebo mořské plody. Dokonce se objevují i tzv. zkřížené alergie, kdy pacientovi současně vadí pyly a nějaká potravina.

Mnoho lidí si myslí, že se potravinová alergie projevuje zejména na kůži, například vyrážkou. Ve skutečnosti je tomu úplně jinak. Mezi nejčastější alergické reakce patří právě projevy v zažívacím traktu – křečovité bolesti v břiše a průjmy.

Rakovina vaječníků

V poslední řadě mohou být časté a nevysvětlitelné bolesti břicha způsobeny bohužel i nádorovým onemocněním. Rakovina vaječníků patří k rychle rostoucím a šířícím se nádorům, proto má včasná diagnóza zásadní význam pro další osud pacientky.

Vědci zaznamenali, že u 44 % pacientek s ovariálním karcinomem se vyskytuje tato trojice příznaků: nadýmání, zvětšení objemu břicha a změna frekvence močení. A provedené lékařské výzkumy potvrzují, že 30 % žen, u nichž byl později diagnostikován ovariální karcinom, navštívilo lékaře pro velmi obtěžující bolesti břicha, nadýmání, zácpu nebo časté močení.

Jak na nafouklé břicho? Vyzrát na nadýmání lze několika způsoby

Trávení probíhá ve střevech, a když na ně ale zaútočíte množstvím různorodého jídla, nedokážou všechno správně zpracovat. Začnou se tvořit plyny, které následně musí ven, aby nedošlo k dalším komplikacím. V našich krajích jde o jev společensky neúnosný, který se snažíme potlačit. K nadýmání přispívá i polykání vzduchu při rychlém pojídání jídla a popíjení sycených nápojů.

Přečíst článek ›

Během kvašení spořádaných potravin dochází k uvolňování plynu a tepla. Bakterie tračníku rozkládají nestravitelnou vlákninu a škroby, které se nevstřebaly v tenkém střevě.

Plyn, který z toho vznikne, je složen obvykle z oxidu uhličitého, kyslíku, dusíku, vodíku a metanu. Je až neuvěřitelné, že se ve střevě vytvoří denně sedm až deset litrů plynu.

Většina se absorbuje do krevního řečiště a zbytek odchází v podobě větrů.

Bolest pod žebry a v zádech

Po jídle většinou cítíte nepříjemný pocit plnosti, slyšíte kručení nebo klokotání v břiše, které doprovází nevolnost, někdy i křeče. Po těle může putovat bolest, kterou pociťujete pod žebry nebo v zádech. Nemůžete zapnout kalhoty přes nafouklé břicho a doprovázejí vás nepříjemné pocity plynatosti a větry nebo říhání.

Přečíst článek ›

Viníci jsou známi.

Lehké trávení komplikují potraviny s vysokým podílem vlákniny, tuky, fruktóza (pozor na množství ovocných nápojů) a například sacharidy, které se kvůli nedostatku vhodných enzymů v tenkém střevě nemohou dost dobře štěpit.

Někomu vadí i laktóza. Když tenhle seznam převedete do vánočního jídelníčku, viník je prozrazen. Jde o smažený řízek, bramborový salát s majonézou, klobásu, obalovanného smaženého kapra, cukroví, džusy a třeba i alkohol.

Heřmánek pravýKromě jiného pomáhá i při poruchách trávení a plynatosti. O jeho pozitivních účincích byli přesvědčeni už Keltové a Skandinávci, kteří ho považovali za posvátnou bylinu a uctívali ho jako symbol slunce.

Často se přidává do žaludečních čajů, kde se kombinuje s dalšími bylinkami. Chcete-li heřmánek sbírat a sušit, nepleťte si ho se rmenem. Poznáte je od sebe jednoduše – květ heřmánku je uvnitř dutý.

Udělejte si z něj čaj, který pijte teplý, jen nepatrně oslazený.

  • Lepší trávení také podporují:
  • * Meduňka lékařská – podporuje trávení a přispívá k normální funkci střevního traktu.

* Lékořice (sladké dřívko) – zlepšuje rovnováhu a pohodlí v trávicím systému  pro lidi s citlivým trávením, na sliznici střev vytváří ochrannou vrstvu a * zlepšuje tvorbu žaludečních šťáv.* Skořice – ulehčuje trávení a stimuluje chuť k jídlu.

Jak se nadýmání vyhnout?

1. Odolejte nabízeným pochoutkám, nejezte často, ovládejte chutě a dopřejte trávení čas. 

2. Jídlo nezapíjejte vodou, naposledy si ji dopřejte deset minut před a tři hodiny po něm. Potrava bude ve střevech lépe zpracovaná. Voda ředí žaludeční kyseliny, což vede k neúplnému trávení.

3. Běžte se projít ven, chůzí pomůžete rozpohybovat střeva. Půlhodinová procházka na vzduchu vám prospěje.

Přečíst článek ›

4. Spolehněte se na bylinnou léčbu. Výrazné zklidňující účinky na střeva má máta peprná. Pomůže při špatném trávení, při nevolnosti, plynatosti a křečích.

Klinické zkoušky potvrdily její příznivé účinky při tlumení průvodních jevů dráždivého střeva.

Vhodné jsou zejména tobolky s mátovým olejem, které projdou žaludkem a rozpustí se až ve střevech, kde je účinku proti křečím nejvíce zapotřebí.

5. Při zažívacích obtížích může pomoci masáž břicha směsí ze 2 kapek mátového, 4 kapek zázvorového a 4 kapek kardamomového oleje ve 20 ml neutrálního rostlinného oleje. Máte-li citlivou kůži, používejte ve všech směsích polovinu stanovené dávky mátového oleje. Mentol, který obsahuje, by mohl podráždit.

6. Máta peprná působí uvolněním jícnového svěrače a vyrovnáním žaludečního tlaku. Kupte si mátový čaj v sáčcích, zalijte ho horkou vodou a nechte zchladnout. Pomalu vypijte, čerstvou mátu můžete osladit medem.

Přečíst článek ›

Rady tety Běty:10-15 kapek mátové tinktury přidejte do vody nebo přelijte 1 čajovou lžičku čerstvé či sušené natě vroucí vodou. Užívejte 3x až 4x denně denně.Pokud nesnášíte mátu, můžete proti křečím využít kmín (Carum carvi), který snad nechybí v žádné kuchyni. Stejně jako máta pomáhá i on zmírnit křeče svalstva zažívacího ústrojí.

Rozdrťte 1 čajovou lžičku (2 g) kmínových nažek, aby se uvolnil esenciální olej, a poté je zalijte vroucí vodou, pijte 3 šálky denně. Můžete rovněž užívat komerční přípravek s kmínovým olejem, často kombinovaným s mátou, přičemž dodržte rady výrobce.

Za zmínku stojí i kopr vonný (Anethum graveolens), esenciální olej tlumí křeče v zažívacím ústrojí a uvolňuje větry a nepříjemnou bolest. 

Avšak pozor! Výrobky s esenciálním olejem z máty nebo kmínu nejsou vhodné pro kojence, děti, těhotné ani kojící ženy, také ne pro lidi, kteří trpí onemocněním žlučníku, ledvin nebo gastroezofageálním refluxem. Při kombinaci s jinými léky je potřeba poradit se s lékařem. Kmín může vyvolat u některých lidí alergickou reakci, jejímž průvodním jevem je vodnatá rýma.

FRANTIŠKA TĚŠÍNSKÁ

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *