Nazelenalá stolice – Vše o zdraví

Stolice není zrovna oblíbené téma, že? 🙂 My s tím ale budeme otravovat. Je to téma důležité.

Dobrou zprávou je, že abychom nemuseli u doktora či výživových odborníků zabředávat do zajímavých popisků jejího tvaru, barvy nebo konzistence, pár hodných lidí, gastroenterologů, z Bristolské univerzity ve Velké Británii nám popisek geniálně usnadnilo.

Vymysleli obrázkovou Bristolskou stupnici stolice (Bristol Stool Chart – BSF), která jednoduše popisuje to, co můžeme vidět v záchodové míse.

Perfektní stolice = základ zdraví

Stolice – její barva, konzistence, tvar i zápach vypovídá o našem celkovém zdraví a kvalitě trávení. Už dlouho víme, že fyzické i mentální zdraví začíná ve střevech.

Ať už řešíme únavu, zvýšení výkonnosti nebo jakákoli onemocnění, která se zdánlivě trávení netýkají, vždy musíme u trávicího traktu začínat.

Díky zdravému trávicímu traktu zajišťujeme výživu buněk a orgánů celého těla.

Normálně bychom měli mít stolici 1 až 3 x za den. Stolice obden ještě také může být v pořádku, zejména v případě, že jíme méněkrát za den a praktikujeme tzv. přerušovaný půst. Méně častá stolice jak 1x za 2 dny svědčí o zácpě (v klasické medicíně se uvádí 1x za 3 dny, ale to už svědčí o problému s narušením trávením, na který se nabalují další obtíže).

Tak a teď už k té parádní stupnici 🙂

Bristolská stupnice stolice

Nazelenalá stolice - Vše o zdraví

Typ 1: Stolice je ve formě malých tvrdých bobků (obtížná pasáž). Tento typ stolice zůstává v trávicím traktu nejdelší čas a je projevem zácpy.

Typ 2: Stolice je ve tvaru klobásy s naznačeným hrudkováním. Také vypovídá o zácpě.

Typ 3: Stolice je tvaru klobásy s rýhami na povrchu. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 4: Stolice je ve tvaru klobásy s hladkým povrchem. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 5: Stolice je ve formě hladkých měkkých kuliček s jasně oddělenými okraji (snadná pasáž). Naznačuje mírný průjem, kdy stolice prochází trávicím traktem rychleji, než by měla.

Typ 6: Stolice je ve formě kyprých kašovitých kousků s nepravidelnými okraji. Jde o průjem.

Typ 7: Vodnatá (tekutá) stolice bez pevných částic, která velmi rychle prošla tlustým střevem. Značí silný průjem, který mohla vyvolat např. virová nebo bakteriální infekce.

Zdravý trávicí trakt = zdravý mikrobiom = zdravé tělo

Článek: 6 kroků pro zdravá střeva

Nazelenalá stolice - Vše o zdraví

Co nám jednotlivé typy napovídají

V tlustém střevě se ze stolice vstřebává voda a s ní různé důležité minerály. Ideálními – zdravými typy stolice jsou typy 3 a 4.

Typ stolice 1 a 2 je v západních zemích nejčastější a značí zácpu. Stolice prochází tlustým střevem příliš pomalu a znemožňuje správnou detoxikaci organismu.

Odpadní látky setrvávají v těle déle, než by měli, a bakterie mají více příležitosti nestrávené zbytky přeměňovat a fermentovat a těmito reakcemi vytváří toxické látky.

Že detox není jen o játrech, ale tělo potřebuje komplexnější přístup, jsme již psali v předchozím článku: Co je na detoxu pravda – 1. část.

Stolice typu 1 značí bakteriální dysbiózu ve střevě (tzv., že je narušena rovnováha střevního mikrobiomu) a často ve střevě chybí pro naše zdraví důležité druhy bakterií. Stolice je malá, tvrdá (tvar bobků) a může způsobovat při vyprazdňování bolest i krvácení (např.

z hemoroidů).

Typicky se vyskytuje po antibiotické léčbě, kdy antibiotika zabíjí bez rozdílu jak ty zlé bakterie, tak i ty hodné, které nám pomáhaly s trávením, chránily nás před infekcemi, produkovaly pro nás vitamíny a další důležité látky a zkrátka měly celou řadu prospěšných funkcí.

Dále je typ 1 typický u lidí, kteří jedí málo vlákniny, zeleniny, ovoce, jejich strava je založena na „prázdných“ potravinách typu bílé pečivo (příp.

tmavé – dobarvované karamelem či vícezrnné, které znamená obsah 5 % zrníček – ani jedno není kvalitní potravinou), pizza, koláče, buchty, knedle či různý fast food, u lidí stravujících se nepravidelně, při konzumaci sladkostí nebo také pití nadmíry černého čaje.

Stolice typu 2 způsobuje při průchodu bolest a může způsobovat krvácení análního otvoru.

Řidší stolice – typy 5, 6 a 7 – znamená, že stolice prochází tlustým střevem příliš rychle na to, aby střeva měla čas opětovně do těla vstřebat vodu a s ní další důležité, zejména minerální, látky.

Pravidelná řídká stolice může vést k dehydrataci organismu i v případě, že pijeme dostatek tekutin. Spolu se ztrátou důležitých minerálů pak může dojít k rozvratu rovnováhy vnitřního prostředí.

Typ 5 také souvisí s nedostatečnou konzumací vlákniny, která dokáže regulovat jak příliš pomalý, tak rychlý průchod stolice.

Při rychlém průchodu (průjmu) je navíc omezena možnost těla vstřebat důležité živiny a buňkám a orgánům se nedostává patřičná výživa, kterou pro svou funkci potřebují. To znamená, že i člověk s nadváhou může být vevnitř podvyživený a je potřeba uzdravit trávicí trakt.

Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme vstřebat a správně v těle využít

  • Článek: Zdraví začíná ve střevech: o střevním mikrobiomu, zvýšené střevní propustnosti a imunitě
  • Nazelenalá stolice - Vše o zdraví
  • Střídání zácpy a průjmu se může vyskytovat u lidí se syndromem dráždivého tračníku.

Silně zapáchající stolice nejčastěji svědčí o nadměrném příjmu živočišných bílkovin. Hlen se vyskytuje u nadměrné konzumaci nezdravých potravin nebo potravin, na které vaše tělo reaguje (potravinová alergie nebo intolerance).

Barva

Barva je ovlivněna jídlem, které jíme, a proto se hned nelekejte, když uvidíte něco neobvyklého. Taková červená řepa nám zabarví stolici i moč 🙂 Takže nelekat se, ale dávat pozor. Tady jsou příklady, s čím mohou různé barvy stolice souviset:

Černá/tmavá stolice je často způsobena užíváním doplňků stravy se železem, lékořicí nebo černým uhlí.

Pokud jste nic takového, co by stolici zabarvovalo do černa, neměli, mohlo by to značit krvácení v horní části trávicího traktu a je nutné navštívit lékaře.

Dále je možné, že je ve stolici spoustu barviva (bilirubinu), které pochází z červených krvinek a je vylučováno žlučí, velmi tmavá stolice tedy může být doprovodným znakem některých poruch červených krvinek.

Červená/tmavá stolice je typická po konzumaci červené řepy, nadmíry rajčatového džusu či brusinek. Jasně červená barva se vyskytuje u hemoroidů nebo při krvácení v tlustém střevě a opět je na místě návštěva lékaře

Nazelenalá zdravá stolicemůže být v případě, že jíte hodně zelených potravin, smoothie, špenátu a salátu. Pokud ne, stolice většinou prochází traktem rychleji, neobsahuje pak tolik bilirubinu, který by ji zabarvil do hněda. Může naznačovat přítomnost střevního zánětu.

Světlá stolice značí nepřítomnost či nízké množství žluči ve stolici a často se to děje u obstrukce žlučových cest. Světlou stolici mohou způsobit ale i některé léky.

Žlutá průjmovitá stolice vypovídá o nedostatečném vstřebávání tuků. Malabsorpce tuků nastává u špatného trávení tuků při normálním příjmu tuku, při nadměrné konzumace tučných potravin i např. u celiakie. Pokud špatně vstřebáváte tuky, nevstřebáváte ani vitamíny rozpustné v tucích a celkově je příjem i jiných důležitých látek omezen. Trávení je potřeba optimalizovat.

Článek: Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou pro nás důležitá

Nazelenalá stolice - Vše o zdraví

Co všechno stolici ovlivňuje

Její vzhled je samozřejmě z velké části ovlivněn tím, co jíme 🙂 Na trávení a stolici se ale projevuje také stres, léky, pohyb, věk, hormony (např. menstruační cyklus), cestování a onemocnění.

Recept: Chia kaše fermentovaná kokosovým kefírem

Nazelenalá stolice - Vše o zdraví

Co prospívá zdravému trávicímu traktu a zdravé stolici

Naše střeva potřebují výživu ve formě kvalitních celistvých nezpracovaných potravin.

Dopřejte si rozmanitou stravu a konzumujte pravidelně živé fermentované potraviny, které jsou bohatým zdrojem přátelských probiotických bakterií pro naše střevo.

Potraviny, jako jsou kefíry, kvašená zelenina (nepasterizovaná a bez siřičitanů) prospívají zdravému zažívání a podporují zdravou střevní mikroflóru. Fermentace může být navíc extrémně jednoduchá 🙂

  1. Zdravému trávicímu traktu a imunitě pomáhají také medicinální houby. 
  2.  Recept: Ibiškový vodní kefír
  3. Nazelenalá stolice - Vše o zdraví

Dodatek: Tato stupnice není diagnostický nástroj, který by zastoupil roli lékaře. Pomůže vám to zjistit přibližný stav vašeho trávení a vypátrat, v čem může být problém. Pokud problémy s vyprazdňováním a neobvyklou stolicí přetrvávají několik dní, měli byste se poradit s odborníkem. Pokud vaše stolice obsahuje krev, vyhledejte okamžitě lékaře.

Stolice: co vypovídá barva, konzistence o zdraví? NaturalSwiss®

Stolice prozradí mnoho z hlediska našeho zdraví.

Věděli jste, že z její barvy, zápachu a struktury můžete sami odhalit, jestli je vaše zažívací soustava v pořádku a že prozradí hodně i o vašem zdravotním stavu? Proto, když chcete předcházet různým onemocněním, denně kontrolujte její kvalitu.

Neděláte to? Nezajímá vás to a je vám to dokonce odporné? Když je to tak, udělejte v tomto směru nápravu co nejdříve, protože takto můžete předejít různým vážným zdravotním komplikacím.

Když není ta vaše ideální, tj. nemá zbarvení starého zlata, tvar zralého banánu, konzistenci podobnou zubní pastě, neplave na hladině vody, a navíc nepříjemně zapáchá, v tom případě čtěte pozorně dále.

Od čeho závisí její konzistence?

Nazelenalá stolice - Vše o zdraví

Ve všeobecnosti stolice a její konzistence může záviset i od toho, co jsme předcházející den snědli. Konzistence nemusí znamenat nic špatného, zejména když se jedná o změnu krátkodobou, jednou za čas, od jednoho vyprázdnění k druhému. Když však změna barvy a struktury přetrvává delší dobu, může to být následkem méně vážných, až vážných zdravotních problémů. Naznačuje varování, které nesmíme nechat bez povšimnutí a je třeba navštívit lékaře, aby se zjistila základní příčina. Například, když je barva stolice světlá, šedá nebo nazelenalá, může signalizovat ucpané žlučovody nebo případné onemocnění jater.

Zajímavé:  Znáte rozdíly mezi léčivými přípravky a doplňky stravy? – vše o zdraví

K rannímu vyprázdnění si můžeme pomoci tak, že ráno na lačno vypijeme 2 dcl vlažné vody.

Specifické příčiny a typy:

Žlutá stolice, nepříjemně zapáchající: špatné vstřebávání (malabsorpce) tuků následkem nedostatečné činnosti pankreatu (slinivky břišní), která se projevuje při pankreatitidě, rakovině pankreatu, cystické fibróze či celiakii.

Černá stolice, nepříjemně zapáchající: krvácení v žaludku nebo ve vrchní části tenkého střeva následkem přítomnosti vředů nebo nádoru. Černá barva však nemusí znamenat nic špatného, když užíváme výživové doplňky s obsahem železa. V tom případě však nezapáchá, změní se pouze barva.

Krvavá stolice, krev ve stolici, kaštanová barva: krvácení vředů nebo nádoru, nacházející se ve střední části tenkého střeva nebo v první části tlustého střeva, Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida (vředový zánět tlustého střeva).

Tvrdá stolice, ve vodě rychle klesá ke dnu: může naznačovat, že dotyčná osoba nekonzumuje dostatek stravy bohaté na vlákninu, jako je například zelenina, ovoce, celozrnné výrobky nebo nepije dostatečné množství vody. Tvrdá bývá i tmavá, protože zůstává ve střevě déle, než je potřebné a užitečné a způsobuje zácpu. Její vytlačování vede ke vzniku hemoroidů.

Úzká stolice nebo rozdělená na několik částí, může být předzvěstí onemocnění tlustého střeva.

Jaký je rozdíl, když se objeví krev ve stolici nebo po ní?

Nazelenalá stolice - Vše o zdraví

Jestliže obsahuje krev (krvavá stolice), je to následek krvácení v horní nebo dolní části trávicího traktu. Podle barvy krve se dá zjistit, zda nastává v žaludku nebo v horní části tenkého střeva, resp. v dolní části tenkého nebo tlustého střeva. Když je krev tmavá, může se jednat o prasklý žaludeční vřed nebo dvanáctník, následkem čeho má černou barvu. Naopak světlejší prozrazuje, že krvácení nastalo ve druhé polovině trávicího systému. Krvavou stolici může způsobit kromě jiného rakovina žaludku nebo střeva, zanícení výdutí (divertiklů) – divertikulitida, ulcerózní kolitida. Avšak ne vždy je přítomnost krve viditelná. V tomto případě se nazývá „okultní” krev – tj.  skrytá. Když zpozorujeme jakékoliv změny, rozhodně je důležité co nejdříve navštívit doktora a nechat si udělat tzv. fekální okultní krevní test zkr. FOBT), který odhalí skrytou krev ve stolici. Je důležité si uvědomit, že může mít přechodně červené zbarvení i po konzumaci červené řepy. Toto zbarvení je neškodné.

Když se objeví krev po vyprázdnění, signalizuje, že jde o těžkosti se zanícenými vnitřními anebo vnějšími hemoroidy, které začnou krvácet následkem vytlačení. Krev po stolici lze pozorovat i po mechanickém poškození sliznice análního otvoru. V tomto případě je světle červená a opět je důležité co nejdříve jít k lékaři.

Zelená stolice a její původ

Játra neustále produkují žluč. Tuto světle zelenou tekutinu vylučují přímo do tenkého střeva nebo ukládají ve žlučníku. Žluč je potřebná v případě absorpce tuků a vitaminů rozpustných v tuku. Zároveň pomáhá, aby byla stolice měkká a odpovídá za hnědou barvu.

Jak je možné, že má žluč zelené zbarvení? Zde je vysvětlení: jak žluč postupuje přes střevo, postupně se mění barva ze zelené přes žlutou až hnědou a to účinkem bakterií v tlustém střevě, které žluč změní na žlučové soli.

Zelená barva naznačuje, že potrava prošla střevem rychleji (to se nazývá zkrácená doba tranzitu, viz. zažívací potíže), dřív, než se mohla změnit ze zelené na hnědou. Průjem urychlí transit potravy střevem.

Tedy jakýkoliv faktor, který vyvolá průjem, může způsobit, že jeho konečným důsledkem je takáto barva.

Onemocnění:

Nazelenalá stolice se může tvořit i při konzumaci zvýšeného množství stravy obsahující chlorofyl – přírodní zelené barvivo nacházející se zejména ve špenátu, v listové zelenině (hlávkový salát, ledový salát a pod.), v brukvovité zelenině (kapusta, zelí, brokolice). Potom to, jakou má zelenina barvu, v některých případech ovlivňuje stolici.

Stejně i užíváním výživových doplňků obsahujících bismut. Když vzniká tmavá stolice do zelena nebo zelené barvy po konzumaci výše uvedených potravin a výživových doplňků, nemusíme mít obavy. Tento stav bývá i následkem používání projímadel nebo antibiotik.

Ovšem zelená barva může být i znakem různých závažných onemocnění, když jsme nekonzumovali žádné potraviny, které by ji mohly zapříčinit. Obecně platí, že když nezmizí po dvou, maximálně po třech dnech, dále nečekejme a rozhodně navštivme doktora, protože může signalizovat otravu jídlem, vedlejší účinky léků, ale i vážná onemocnění, např.

onemocnění střevního systému (ulcerózní kolitida, IBS doprovázený bolestmi v dolní části břicha, Crohnova nemoc, celiakie, citlivost na lepek, rakovina apod.), poruchu ve vstřebávání (malabsorpce), cestovatelský průjem, stejně může zapříčinit infekční průjem – zvlášť salmonela a giardia, resp. zvýšený počet nežádoucích bakterií v tenkém střevě.

Některé z uvedených příčin můžeme i sami řešit a úspěšně odstranit. Jak? Například odstraněním nežádoucího nárůstu bakterií v tenkém střevě.

Co způsobuje rozmnožování bakterií?

Rozmnožování je relativně všeobecný stav, který může být v organismu přítomný několik let aniž bychom si to všimli. Může se to stát proto, že mnohokrát užíváme antibiotika, antacida a jiné léky. Ty odstraní nejenom nežádoucí choroboplodné, ale současně i prospěšné bakterie – probiotika ze střeva.

Tenké střevo za normálních okolností obsahuje relativně malý počet bakterií. Avšak uvedené faktory mohou zapříčinit přebytečný nárůst bakterií v tenkém střevě. Tyto potom v procesu nazývaném dekonjugace žluče způsobují nedostatečnou absorbci tuků (malabsorpci tuků) a blokují i vstřebávání sacharidů (cukrů).

Místo, abychom je zužitkovali, zůstávají sacharidy uvnitř tenkého střeva, kde nastává jejich nežádoucí kvašení. To má za následek tvorbu plynů, bolestivé nadýmání, zapáchající plyny, tvorbu hlenu ve stolici (hlenovitá stolice) a může vzniknout řídká zapáchající stolice i průjem. Sladké a škrob obsahující potraviny způsobují nejhorší symptomy.

Toxické metabolické produkty nežádoucích bakterií poškozují střevní buňky a tím se zamezí tomu, aby se vstřebávaly živiny. Kromě snížené schopnosti absorpce živin může vzniknout potravinová alergie, resp. intolerance. Nepříjemný zápach stolice může signalizovat i infekci.

Pro zdraví našich střev je velmi důležité, aby naše strava byla pestrá, obsahovala vitaminy a vlákninu. Vláknina se nachází v celozrnném pečivu, ovoci a zelenině a také v některých doplňcích stravy.

Konkrétní příčiny

Snížená pohyblivost  zapříčiněná nadbytkem cukru v potravě, chronický stres a zdravotní potíže, např. diabetes, snížená funkce štítné žlázy (hypotyroidismus) a sklerodermie. Ze statistických údajů vyplývá, že ve Spojených státech více než 40 % osob trpících cukrovkou a současně i chronickým průjmem, vyvolaný problém souvisí s nárůstem počtu bakterií v jejich tenkém střevě.

Snížená tvorba kyseliny solné (hypochlorhydrie) v žaludku se mnohokrát projevuje v průběhu procesu stárnutí. Protože je žaludeční kyselina kyselá, je nápomocná při zabíjení bakterií. Když je kyseliny méně, je více pravděpodobné, že se budou rozmnožovat. Další příčinou nedostatečné produkce žaludeční kyseliny je zvýšené užívání antacid.

Strukturální abnormality v tenkém střevě – operace, divertikly, slepý prstenec  v tenkém střevě, střevní obstrukce a fistuly u Crohnovy nemoci. Tento uvedený seznam není kompletní a uvádí pouze některé strukturální příčiny způsobující zvýšený počet bakterií. 

K dalším příčinám je možné zařadit i následující: stres, snížená imunita, některé druhy léků, např. steroidy, antibiotika a antikoncepční tabletky, nedostatek vlákniny v potravě a nedostatek pankreatických enzymů.

Příznaky nadměrného množení bakterií v tenkém střevě

  • Nafouklé břicho a tvorba plynů po jídle
  • Zácpa
  • Chronická řídká stolice anebo průjem – studie prokázaly, že u 48 až 67 % osob s chronickým průjmem byl současně i zvýšený nárůst bakterií v tenkém střevě
  • Deprese
  • Únava – způsobená megaloblastickou anémií; následek nedostatku vitaminu B12 a kyseliny listové vede k megaloblastické anémii, v jejímž případě produkuje kostní dřeň velké červené krvinky patogenního tvaru (megaloblasty)
  • Nedostatek živin i přes užívání doplňků výživy
  • Ztráta hmotnosti
  • Bolesti břicha

Přírodní prostředky proti přemnožení bakterií

Tvorba plynů zhoršující se následkem konzumace vláknin a cukrů.

Přesné testování a léčba nárůstu bakterií je celkem složité. Konvenční léčba všeobecně používá antibakteriální léky, které však zahubí i užitečné bakterie – probiotika. Existují čtyři způsoby, jak zvládnout a léčit přírodními prostředky nežádoucí nárůst v organismu člověka:

Hlen ve stolici

Nejčastěji je projevem nespecifického zánětu střevní sliznice,  co samo o sobě není nebezpečné. Hlen ve stolici se může vyskytovat při zácpě, ale i tehdy, když má někdo průjem.

Horší jsou případy, kdy ho doprovází i krev z konečníku. Může být i následkem syndromu dráždivého střeva (IBS), který je doprovázen zácpou.

Jejich diagnostika a léčba už rozhodně patří do rukou odborníka – gastroenterologa.

Podle alternativní medicíny hlen ve stolici častěji zapříčiňuje zvýšený výskyt bakterií tenkého střeva nebo potravinové alergie a citlivost. Tyto potíže lze častokrát snadno vyřešit pomocí diety a užíváním výživových doplňků.

V případě nadměrného množství bakterií se plynatost a nadýmání výrazně zhoršují po konzumaci cukru v jakékoliv formě, ať už je to bílý cukr, chléb, těstoviny, rýže a mléko (které obsahuje mléčný cukr nazývaný laktóza).

U osob, u nichž se vyskytuje hlen ve stolici následkem potravinové alergie, by bylo dobré vyloučit ze stravy potraviny způsobující alergii.

Zajímavé:  Ejakulát - vše o zdraví

Další příčiny způsobující hlen ve stolici, jsou:

  • divertikulitida
  • celiakie
  • Crohnova nemoc
  • ulcerózní kolitida

Když je jazyk pokrytý silným bílým povlakem se stopami po zubech na okrajích, znamená to, že hlen vzniká důsledkem konzumace mastných jídel, mléčných produktů a pšenice. Tyto potraviny se často doporučuje vynechat za stravy do té doby, dokud se stav nezlepší.

Příčinou hlenu mohou být i bakterie a parazité, resp. infekce, které způsobují. Často je doprovází náhlý průjem, bolesti v dolní části břicha a krvavá stolice.

Co dělat, když je ve stolici hlen?

Když nejde o závažná onemocnění, hlen ve stolici, resp. plynatost, zácpa, lze často vyřešit jednoduchým zvýšením příjmu vody, užíváním léčivých rostlin či potravinových odhleňovačů vytvářejících hladký povlak na sliznici střeva. K nim patří např. lněná semínka, která před použitím necháme namočená na noc ve vodě. Účinnou pomocí při řešení těchto problémů je také Clean Inside Program.

Žlutá stolice

Nazelenalá stolice - Vše o zdraví

Podobně jako stolice zelené barvy, jejíž zbarvení může způsobit zvýšený příjem zelených potravin, stejně i ta žluté barvy může být zbarvená do žluta zvýšeným příjmem potravin obsahující žluté až oranžové pigmenty jako jsou např. karoteny. Ty se nacházejí např. v mrkvi, karotce, meruňkách apod. a způsobují, že vzniká oranžové nebo okrově žluté barvy. Tento jev je samozřejmě neškodný a krátkodobý, ale v jiných případech nelze žlutou stolici pokládat za normální. (Mezi často hledané výrazy na internetu patří i:  Častá kašovitá -, zelená – u kojence, – kojence, častá -, – novorozence,)

 Stolice žluté barvy může signalizovat:

  • rychlý přechod potravy trávicím systémem. Často se vyskytuje u osob s GERD (gastroezofagální reflux)
  • nedostatečné vylučování žluči
  • bakteriální infekci ve střevech, která se obvykle objeví náhle
  • genetické onemocnění – celiakii, kdy tělo není schopno správně trávit lepek
  • zánět žlučovodů zapříčiněný bakteriální infekcí anebo žlučovými kameny
  • zánět žlučníku – způsobený ztvrdnutím žluči a tvorbou krystalů. Ty se mohou tvořit následkem cirhózy anebo onemocnění krve
  • infekci giardií – parazitem, který žije na povrchu střeva. Zdrojem je kontaminovaná voda a šíří se zejména mezi dětmi a jejich pečovateli. Do organismu se dostává ústy.  Při jejich odstranění poskytne velkou pomoc antiparazitární doplněk výživy Parasic.
  • zánět jater (hepatitida) – virové onemocnění jater. Existují tři hlavní formy (A, B, C) a celá řada ne tak známých forem.
  • žloutenku – kdy se následkem zvýšené hladiny bilirubinu kůže zbarví na oranžovou nebo žlutou. Současně ji může doprovázet stolice žluté barvy. Je to onemocnění vyskytující se u osob s problémy s játry, resp. mají některou formu hepatitidy.
  • malabsorpční syndrom – porucha absorpce živin

Světlá stolice

Může ji zapříčinit nedostatečná činnost ledvin. Stolice světlé barvy se vyskytuje při zdravotních problémech, např. zánět žlučníku, přítomnost žlučových kamenů, infekce, kterou způsobily parazité (giardie), cirhóza jater, chronická pankreatitida a zanícení jater.

Když je zbarvená do hněda, je to výsledek působení žlučových solí jater. Když je snížená jejich produkce, barva bude světlá. Další příčinou může být užívání léků obsahující hydroxid hliníku.

Stolice může přechodně vyblednout po vyšetření, při kterém se používá bariový test, může být lesklá nebo šedá, může plavat na hladině vody a může nepříjemně zapáchat následkem přítomnosti tuku ve stolici.

Tvrdá a řídká stolice

Tvrdá stolice vzniká při pomalém transportu potravy zažívacím systémem, co je typické při zácpě. Může to být následek nedostatečného příjmu vlákniny a nedodržení pitného režimu. 

Řídká stolice je naopak důsledkem rychlého přechodu potravy střevem, co je charakteristické při průjmu. Někdy se může objevit i vodnatá stolice.

Existují i další druhy a tvary, o kterých se dozvíte v některém z našich dalších článků:

  • přerušovaná,
  • kouskovitá,
  • kašovitá,
  • jílovitá,
  • stužkovitá,
  • stojatá,
  • acholická,
  • tuhá,
  • mazlavá

Všechno o stolici ve zkratce

Proč stolice smrdí?     Stolice většinou nemá příjemnou vůni, která závisí i od zkonzumovaného jídla a bakterií nacházejících se v tlustém střevu. Vysloveně nepříjemná vůně může poukazovat i na vážné zdravotní problémy.

Jak vypadá stolice, pokud má někdo rakovinu tlustého střeva?     Znaky a příznaky rakoviny tlustého střeva mohou být následující: změna vylučovacích návyků, včetně průjmu nebo zácpy, resp. časté vyprazdňování. Krvácení v oblasti konečníku, krev ve stolici, neustálá bolest v oblasti břicha, střevní křeče, nadýmání.

Jaké je množství stolice, pokud piju pouze tekutiny? Stolice se tvoří i tehdy, pokud někdo nejí, protože sekreční žlázy produkují výměšky. Ty se promíchají a vzniká tak tekutá stolice.

Jaké procento přijaté potravy se stane stolicí? Stolice je složena přibližně z 30 procent z odumřelých bakterií, z 30% nestravitelné stravy, jako například celulóza. 10-20 procent tvoří cholesterol a jiné tuky, zatímco zbývajících 10-20 procent tvoří anorganické látky, jako například kalcium fosfát. 2-3 procenta tvoří bílkoviny.

Jak častá stolice je normální?     Těžko říci, co lze nazvat normálním. Vyprazdňování je na jedné straně u každého jiné, na druhé straně je ovlivněno i životním stylem. Normálním lze nazvat vyprazdňování třikrát denně, ale i třikrát týdně.

Co znamená zelená stolice? Tyto příčiny jsou nejčastější!

Nazelenalá stolice - Vše o zdraví

Příčin zeleného zbarvení stolice je celá řada. Nejčastějším důvodem, proč má vaše stolice zelenou barvu je konzumace některých potravin, jako je špenát, brokolice a dokonce i borůvky. Existují ale i další příčny zeleného zbarvení stolice, o kterých se dozvíte v tomto článku.

Stolice je směsí mrtvých červených krvinek, zbytků nestrávené potravy, žluči a odpadních látek, které vznikají při trávení potravy střevní mikroflórou (zdraví prospěšné baktérie).

Mrtvé červené krvinky jsou spíše černé, žluč je zelenožlutá a odpadní látky po zpracování zbytků nestrávené potravy střevními baktériemi jsou hnědé.

Lze tedy říci, že a hnědou barvu stolice do značné míry mohou střevní baktérie, které ale plní i řadu dalších životně důležitých funkcí (například pomáhají vstřebávat některé živiny z přijaté potravy).

Ke změně barvy stolice z tmavě hnědé na jinou (černou, světle hnědou, žlutou nebo zelenou) dochází z mnoha důvodů, včetně krvácení do trávicího traktu (například z konečníku nebo žaludku či jícnu) nebo při onemocněních slinivky břišní či žlučníku, ale nejčastěji za změnou barvy stolice stojí průjmy, při kterých potrava trávicím traktem prochází rychleji než obvykle a střevní baktérie tak nemají dostatek častu na to, aby stolici dodaly „tu správnou barvu“.

Co znamená zelená stolice aneb 7 nejčastějších příčin?

Důvodů proč stolice získává zelenou barvu je celá řada.

Tady je nejčastějších 7 příčin.

Strava

Nejčastější příčinou zelené stolice jsou změny stravovacích návyků nebo konzumace některých potravin.

To platí například u kojenců a batolat, když jim začnete dávat například umělou mléčnou výživu (Nutrilon, Sunar, apod.) nebo různé příkrmy. Než si na to jejich trávicí systém přivykne, může být jejich stolice zbarvená do zelena. Tento stav by se měl rychle (do několika dní) upravit. Pokud ne, vyhledjete lékařskou pomoc.

Mezi potraviny, které mohou způsobit zelenou (obvykle tmavě zelenou) barvu stolice patří například:

  • špenát
  • brokolice
  • borůvky (ty obvykle způsobují černé zbarvení stolice, ale někdy má stolice po borůvkách až černozelenou barvu)
  • kapusta

Listová zelenina obsahuje hodně chlorofylu, což je zelené barvivo, které rostlinám umožňuje vyrábět kyslík. Lidské tělo ale chlorofyl nedokáže strávit, takže po konzumaci této zeleniny může mít vaše stolice zelenou barvu.

A rozhodně to není nic na závadu. Listovou zeleninu si dopřávejte v hojném množství!

Kromě zdravých potravin, jako jsou například výše uvedené druhy zeleniny nebo ovoce, mohou stolici zbarvit do zelena také umělá potravinářská barviva, která výrobci přidávají do některých potravin a které lidské tělo neumí zpracovat a vyloučí je v nezměněné podobě.

A je zajímavé, že zelenou stolici nezpůsobuje jen zelené potravinářské barvivo, ale také odstíny fialové, modré nebo černé.

Žlučová barviva

Žluč je tekutina žlutozelené barvy, která se tvoří v játrech a je„uskladněna“ ve žlučníku, odkud žlučovodem odtéká do tenkého střeva.

Po cestě se spojí ještě s pankreatickým vývodem, kterým do tenkého střeva (do části zvané dvanáctník nebo duodenum) vtéká pankreatická šťáva. Ta obsahuje pankreatickou lipázu, což je enzym umožňující trávení tuků.

Žluč pankreatickou lipázu aktivuje a zvyšuje tak její účinnost při trávení tuků. Díky tomu se pak z tenkého střeva vstřebává do těla více tuků.

Za normálních okolností se žluč při průchodu střevy rozkládá, mění se její barva na hnědou a její zbytky jsou vylučovány ve stolici. Pokud ale máte průjem nebo jinak narušené trávení, dochází ke zpomalení trávení žluče a ta je vylučována v nezměněné formě, což může způsobit zelené až zelenožluté zbarvení stolice.

Pokud jste užívali antibiotika, zejména nějaká silná antibiotika při těžších infekcích, tyto léky mohou zabít většinu zdraví prospěšných baktérií ve vašich střevech. A protože baktérie svými odpadními produkty barví stolici do hněda, způsobí jejich nedostatek změnu barvy stolice na zelenou nebo zeleno černou.

Abyste těmto potížím předešli, doporučuje se užívat spolu s antibiotiky probiotika (zdraví prospěšné bakteriální kultury, kterými tělu dodáte nové střevní baktérie). Probiotika si můžete zakoupit v lékárně nebo můžete jíst potraviny bohatá na probiotika, mezi které patří například kefír nebo kombucha.

Zajímavé:  Máte doma atopika? – vše o zdraví

Také některé léky a doplňky stravy mohou způsobit zbarvení stolice do zelena.

Jedná se například o:

  • indometacin: tento lék patří do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků (NSPZL, anglická zkratka NSAIDs). Tyto léky pomáhají zmírnit zánět a snižují teplotu. Někdy se jim říká také nesteroidní antirevmatika nebo nesteroidní antiflogistika.
  • doplňky stravy se železem
  • některé druhy hormonální antikoncepce (medroxyprogesteron)

Lékařské výkony

Také některé lékařské výkony, jako je například transplantace kostní dřeně, mohou způsobit zelené zbarvení stolice. Pokud tělo transplantovanou kostní dřeň odmítne, může dojít k závažnému podráždění trávicího ústrojí, což vyvolá průjmy a zelenou stolici.

Paraziti, viry a baktérie

Některé druhy parazitů, virů a baktérií mohou rovněž způsobit zbarvení stolice do zelena. Na jedné straně se v našem trávicím traktu nachází miliardy zdraví prospěšných baktérií, ale pokud do něj proniknou mikroby, které tam nemají co dělat, mohou napáchat pořádné škody.

Nejčastěji zbarvují stolici do zelena baktérie rodu Salmonella (jeden z nejčastějších původců otravy jídlem), lamblie střevní (giardia lamblia) a noroviry. Všechny tyto mikroorganizmy mohou způsobit průjmy se zelenou barvou stolice.

Někdy se zelená barva stolice může objevit i u běžných cestovatelských průjmů. Většinou tento stav odezní do několika dnů bez jakékoli léčby.

Onemocnění trávicího traktu

Pokud máte Crohnovu chorobu, ulcerativní kolitidu či jiná onemocnění trávicí soustavy, která se mohou projevovat průjmy (včetně dědičných onemocnění, jako jsou celiakie, intolerance laktózy, alergie na lepek, apod.), můžete mít zelenou stolici, protože žluč prochází střevy příliš rychle a nestačí se rozložit (a změnit svou barvu na hnědou).

Stejně tak se zelená stolice může objevit u syndromu dráždivého tračníku a při nadměrném užívání laxativ (léků usnadňujících vyprazdňování stolice).

Anální fisura (řitní trhlina)

Anální fisura je drobná trhlina ve tkáních kolem řitního otvoru (anu), které často vzniká při chronické zácpě, kdy odchází tvrdá stolice. Někdy ale může anální fisura vzniknout i u chronických průjmů či nespecifických střevních zánětů. Anální fisury také mohou krvácet a způsobit přítomnost jasně červené krve ve stolici.

Je zelená stolice příznakem rakoviny?

Pokud máte zelenou stolici nepropadejte panice ani katastrofickým scénářům. Je pravda, že nepřirozená barva stolice může být známkou rakoviny, ale většinou je taková stolice buď černá a mazlavá (takzvaná meléna) v důsledku krvácení ze žaludku, jícnu nebo duodena anebo s příměsí čerstvé krve (u rakoviny tlustého střeva a konečníku).

I když zelená stolice obvykle není příznakem rakoviny, nemůžeme jí brát na lehkou váhu, a to zejména v případě, kdy je doprovázena dalšími příznaky jako jsou úporné průjmy, křeče v břiše, zvracení nebo vysoké horečky.

Pokud máte zelenou stolici jednou nebo dvakrát za sebou bez výše uvedených vedlejších příznaků, jsou nejčastější příčinou umělá potravinářská barviva z přijaté potravy nebo skutečnost, že jste jedli listovou zeleninu (brokolici, špenát) nebo borůvky.

Zelená stolice v kombinaci s opakovanými průjmy, zácpou nebo zvracením může signalizovat nespecifické střevní záněty, jako jsou například Corhnova choroba nebo syndrom dráždivého tračníku. V takovém případě je nutné obrátit se na lékaře.

Kdy vyhledat pomoc lékaře?

Pokud máte průjem nebo zelenou stolici déle než 3 dny, vyhledejte lékařskou pomoc. Dlouhodobý neléčený průjem může vést k dehydrataci a zhoršenému vstřebávání živin.

Lékaře byste měli také navštívit, pokud je zelená stolice doprovázena dalšími příznaky, jako jsou křeče v břiše, krev ve stolici nebo nevolnost.

Je jasné, že hovořit s lékařem o zelené stolici není nic příjemného, ale není třeba se toho nějak děsit. Lékař je (měl by být) profesionál a měl by se snažit vám pomoci.

Připravte si také seznam léků, které užíváte, nezapomeňte lékaře informovat o tom co jíte (jakou stravu, zda jste v poslední době nezměnili stravovací návyky) a o dalších onemocněních, která vás trápí.

Jen tak je možné stanovit správnou diagnózu, zjistit příčinu zelené stolice a nasadit správnou léčbu.

Co si z článku odnést?

Pokud se u vás jednorázově vyskytne zelená stolice, většinou se nejdená o závažný problém a nejčastěji je tento stav způsoben tím, že jste snědli brokolici, kapustu, špenát nebo jinou listovou zeleninu.

Pokud máte zelenou stolici déle než tři dny nebo je doprovázena jinými příznaky, jako jsou nevolnost, zvracení, průjmy nebo zácpa, měli byste vyhledat lékařskou pomoc.

Stejně tak je nutné co nejrychleji navštívit lékaře, pokud máte jasně červenou krev ve stolici nebo pokud má vaše stolice černou barvu (může být známkou melény – přítomností natrávené krve ve stolici).  Někdy ale černou barvu stolice způsobí borůvky nebo lékořice, kterou jste měli včera k obědu.

Pokud máte alergii na lepek (celiakie), trpíte intolerancí (nesnášenlivostí) mléčného cukru laktózy nebo u vás některé potraviny způsobují chronické průjmy, měli byste tyto potraviny přestat jíst nebo jejich konzumaci radikálně omezit.

U celiakie je nutné dodržovat bezlepkovou dietu.

Pokud máte syndrom dráždivého tračníku nebo Crohnovu chorobu, omezte konzumaci potraviny, které příznaky těchto chorob zhoršují. Jedná se hlavně o kofein, mléčné výrobky, tučná jídla a sycené nápoje. Veďte si deník a tam si zapisujte co sníte a jaké potraviny vyvolávají průjmy.

Ve většině případů zelená stolice není nic, čeho byste se měli obávat. Pokud vás tento problém trápí dlouhodobě, může to být známkou závažnějšího onemocnění, ale jednorázový výskyt signalizuje nejspíše jen to, že jste si dali k jen trochu více špenátu nebo brokolice. U novorozenců a kojenců je zelená stolice nejčastěji způsobena změnami ve výživě (nasazení příkrmů nebo umělé mléčné výživy).

Proč je vaše stolice zelená? Na vině není pouze jídlo!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Přebytek zeleniny, průjem, operace žlučníku nebo hormonální antikoncepce či antibiotika. To vše mohou být odpovědi na otázku, proč se vaše stolice zbarvila do zelena. Je to v pořádku, nebo je namístě strachovat se o zdraví?

Dle konzistence i barvy, stejně jako podle četnosti a pravidelnosti stolice lze poznat mnohé. Co si tedy pomyslet, když se podíváte do mísy a zjistíte, že je vaše stolice zelená? Hrozí vám nějaké nebezpečí?

„Kromě konzumace zelených potravin, pálivých jídel, alkoholu, kávy či doplňků obsahujících chlorofyl může zelená barva stolice znamenat vážnější příčiny: otravu jídlem, ale také střevní zánět nebo syndrom dráždivého tračníku,“ upozorňuje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. Ne vždy se musí nutně jednat o zdravotní komplikace. Oslovení odborníci jmenovali pět možných příčin zelené stolice.

Nejčastější příčinou zelené stolice je konzumace velkého množství zelené, nejčastěji listové zeleniny.

„Zelenina je jedním z hlavních zdrojů celulózy, nestravitelné vlákniny, která je pro střeva nezbytná, i když ji tělo z velké části vylučuje jako zbytek,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová.

Zbytky masa byste tak ve stolici hledali těžko, pokud však denně jíte zelenou či tmavězelenou zeleninu, jistě ji zaznamenáte.

Foto: Lightspring, Shutterstock.com

Jíte hodně zelené zeleniny? Výsledek je jasný

Vzpomeňte si na výtvarnou výchovu a míchání barev. Jak že to bylo? No jistě – modrá a žlutá dají dohromady zelenou! Zelená stolice tedy nemusí být pouze výsledkem jídelníčku plného zeleně. Možná máte zálibu v modrofialových bobulích, jak jsou borůvky či třeba černý rybíz. Když se jejich temná modř smíchá v žaludku se žlučí a kyselinami, zelený výsledek se projeví ve stolici.

Za normálních okolností se žluč shromažďuje ve žlučníku. Když se orgán odstraní, žluč se volně pohybuje ve střevech a barví jejich obsah dozelena. Jedná se o běžný pooperační jev. Chce to čas a trpělivost – časem si střeva na zvýšený objem žluči zvyknou a upraví absorpci. Pokud se však zbarvení exkrementů nemění ani po 8 až 10 týdnech od operace, poraďte se s lékařem.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Příčinou zelené barvy stolice mohou být i antibiotika nebo hormonální antikoncepce

Zelená stolice také naznačuje, že potrava prošla střevem rychleji, než je normální. Proto se objevuje i u syndromu dráždivého tračníku nebo střevních zánětů.

Průjem mohou vyvolat i pálivá jídla, alkohol nebo káva, pročež lze i je považovat za částečné původce zelené stolice.

Pokud se situace nezlepší ani po třech dnech, navštivte lékaře, aby vyloučil infekci, případně diagnostikoval jiné střevní onemocnění.

Barvu stolice mohou změnit i antibiotika. Společně se špatnými bakteriemi hubí i ty dobré a změna mikrobiomu se může odrazit na odstínu výkalů.

Antibiotickou léčbu byste proto měli kompenzovat užíváním probiotik nebo fermentovaných potravin, jako je kysané zelí, kvašená zelenina nebo kefíry. Objevily se i případy, kdy problém způsobila hormonální antikoncepce.

Lékaři se domnívají, že pilulky stimulují vyšší uvolňování žluči, která barví stolici dozelena. Každopádně se jedná o záležitost, která se časem vyřeší sama.

Jak poznáte, že trpíte syndromem líných střev?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *