Pravidelná stolice – Vše o zdraví

Stolice není zrovna oblíbené téma, že? 🙂 My s tím ale budeme otravovat. Je to téma důležité.

Dobrou zprávou je, že abychom nemuseli u doktora či výživových odborníků zabředávat do zajímavých popisků jejího tvaru, barvy nebo konzistence, pár hodných lidí, gastroenterologů, z Bristolské univerzity ve Velké Británii nám popisek geniálně usnadnilo.

Vymysleli obrázkovou Bristolskou stupnici stolice (Bristol Stool Chart – BSF), která jednoduše popisuje to, co můžeme vidět v záchodové míse.

Perfektní stolice = základ zdraví

Stolice – její barva, konzistence, tvar i zápach vypovídá o našem celkovém zdraví a kvalitě trávení. Už dlouho víme, že fyzické i mentální zdraví začíná ve střevech.

Ať už řešíme únavu, zvýšení výkonnosti nebo jakákoli onemocnění, která se zdánlivě trávení netýkají, vždy musíme u trávicího traktu začínat.

Díky zdravému trávicímu traktu zajišťujeme výživu buněk a orgánů celého těla.

Normálně bychom měli mít stolici 1 až 3 x za den. Stolice obden ještě také může být v pořádku, zejména v případě, že jíme méněkrát za den a praktikujeme tzv. přerušovaný půst. Méně častá stolice jak 1x za 2 dny svědčí o zácpě (v klasické medicíně se uvádí 1x za 3 dny, ale to už svědčí o problému s narušením trávením, na který se nabalují další obtíže).

Tak a teď už k té parádní stupnici 🙂

Bristolská stupnice stolice

Pravidelná stolice - Vše o zdraví

Typ 1: Stolice je ve formě malých tvrdých bobků (obtížná pasáž). Tento typ stolice zůstává v trávicím traktu nejdelší čas a je projevem zácpy.

Typ 2: Stolice je ve tvaru klobásy s naznačeným hrudkováním. Také vypovídá o zácpě.

Typ 3: Stolice je tvaru klobásy s rýhami na povrchu. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 4: Stolice je ve tvaru klobásy s hladkým povrchem. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 5: Stolice je ve formě hladkých měkkých kuliček s jasně oddělenými okraji (snadná pasáž). Naznačuje mírný průjem, kdy stolice prochází trávicím traktem rychleji, než by měla.

Typ 6: Stolice je ve formě kyprých kašovitých kousků s nepravidelnými okraji. Jde o průjem.

Typ 7: Vodnatá (tekutá) stolice bez pevných částic, která velmi rychle prošla tlustým střevem. Značí silný průjem, který mohla vyvolat např. virová nebo bakteriální infekce.

Zdravý trávicí trakt = zdravý mikrobiom = zdravé tělo

Článek: 6 kroků pro zdravá střeva

Pravidelná stolice - Vše o zdraví

Co nám jednotlivé typy napovídají

V tlustém střevě se ze stolice vstřebává voda a s ní různé důležité minerály. Ideálními – zdravými typy stolice jsou typy 3 a 4.

Typ stolice 1 a 2 je v západních zemích nejčastější a značí zácpu. Stolice prochází tlustým střevem příliš pomalu a znemožňuje správnou detoxikaci organismu.

Odpadní látky setrvávají v těle déle, než by měli, a bakterie mají více příležitosti nestrávené zbytky přeměňovat a fermentovat a těmito reakcemi vytváří toxické látky.

Že detox není jen o játrech, ale tělo potřebuje komplexnější přístup, jsme již psali v předchozím článku: Co je na detoxu pravda – 1. část.

Stolice typu 1 značí bakteriální dysbiózu ve střevě (tzv., že je narušena rovnováha střevního mikrobiomu) a často ve střevě chybí pro naše zdraví důležité druhy bakterií. Stolice je malá, tvrdá (tvar bobků) a může způsobovat při vyprazdňování bolest i krvácení (např.

z hemoroidů).

Typicky se vyskytuje po antibiotické léčbě, kdy antibiotika zabíjí bez rozdílu jak ty zlé bakterie, tak i ty hodné, které nám pomáhaly s trávením, chránily nás před infekcemi, produkovaly pro nás vitamíny a další důležité látky a zkrátka měly celou řadu prospěšných funkcí.

Dále je typ 1 typický u lidí, kteří jedí málo vlákniny, zeleniny, ovoce, jejich strava je založena na „prázdných“ potravinách typu bílé pečivo (příp.

tmavé – dobarvované karamelem či vícezrnné, které znamená obsah 5 % zrníček – ani jedno není kvalitní potravinou), pizza, koláče, buchty, knedle či různý fast food, u lidí stravujících se nepravidelně, při konzumaci sladkostí nebo také pití nadmíry černého čaje.

Stolice typu 2 způsobuje při průchodu bolest a může způsobovat krvácení análního otvoru.

Řidší stolice – typy 5, 6 a 7 – znamená, že stolice prochází tlustým střevem příliš rychle na to, aby střeva měla čas opětovně do těla vstřebat vodu a s ní další důležité, zejména minerální, látky.

Pravidelná řídká stolice může vést k dehydrataci organismu i v případě, že pijeme dostatek tekutin. Spolu se ztrátou důležitých minerálů pak může dojít k rozvratu rovnováhy vnitřního prostředí.

Typ 5 také souvisí s nedostatečnou konzumací vlákniny, která dokáže regulovat jak příliš pomalý, tak rychlý průchod stolice.

Při rychlém průchodu (průjmu) je navíc omezena možnost těla vstřebat důležité živiny a buňkám a orgánům se nedostává patřičná výživa, kterou pro svou funkci potřebují. To znamená, že i člověk s nadváhou může být vevnitř podvyživený a je potřeba uzdravit trávicí trakt.

Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme vstřebat a správně v těle využít

  • Článek: Zdraví začíná ve střevech: o střevním mikrobiomu, zvýšené střevní propustnosti a imunitě
  • Pravidelná stolice - Vše o zdraví
  • Střídání zácpy a průjmu se může vyskytovat u lidí se syndromem dráždivého tračníku.

Silně zapáchající stolice nejčastěji svědčí o nadměrném příjmu živočišných bílkovin. Hlen se vyskytuje u nadměrné konzumaci nezdravých potravin nebo potravin, na které vaše tělo reaguje (potravinová alergie nebo intolerance).

Barva

Barva je ovlivněna jídlem, které jíme, a proto se hned nelekejte, když uvidíte něco neobvyklého. Taková červená řepa nám zabarví stolici i moč 🙂 Takže nelekat se, ale dávat pozor. Tady jsou příklady, s čím mohou různé barvy stolice souviset:

Černá/tmavá stolice je často způsobena užíváním doplňků stravy se železem, lékořicí nebo černým uhlí.

Pokud jste nic takového, co by stolici zabarvovalo do černa, neměli, mohlo by to značit krvácení v horní části trávicího traktu a je nutné navštívit lékaře.

Dále je možné, že je ve stolici spoustu barviva (bilirubinu), které pochází z červených krvinek a je vylučováno žlučí, velmi tmavá stolice tedy může být doprovodným znakem některých poruch červených krvinek.

Červená/tmavá stolice je typická po konzumaci červené řepy, nadmíry rajčatového džusu či brusinek. Jasně červená barva se vyskytuje u hemoroidů nebo při krvácení v tlustém střevě a opět je na místě návštěva lékaře

Nazelenalá zdravá stolicemůže být v případě, že jíte hodně zelených potravin, smoothie, špenátu a salátu. Pokud ne, stolice většinou prochází traktem rychleji, neobsahuje pak tolik bilirubinu, který by ji zabarvil do hněda. Může naznačovat přítomnost střevního zánětu.

Světlá stolice značí nepřítomnost či nízké množství žluči ve stolici a často se to děje u obstrukce žlučových cest. Světlou stolici mohou způsobit ale i některé léky.

Žlutá průjmovitá stolice vypovídá o nedostatečném vstřebávání tuků. Malabsorpce tuků nastává u špatného trávení tuků při normálním příjmu tuku, při nadměrné konzumace tučných potravin i např. u celiakie. Pokud špatně vstřebáváte tuky, nevstřebáváte ani vitamíny rozpustné v tucích a celkově je příjem i jiných důležitých látek omezen. Trávení je potřeba optimalizovat.

Článek: Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou pro nás důležitá

Pravidelná stolice - Vše o zdraví

Co všechno stolici ovlivňuje

Její vzhled je samozřejmě z velké části ovlivněn tím, co jíme 🙂 Na trávení a stolici se ale projevuje také stres, léky, pohyb, věk, hormony (např. menstruační cyklus), cestování a onemocnění.

Recept: Chia kaše fermentovaná kokosovým kefírem

Pravidelná stolice - Vše o zdraví

Co prospívá zdravému trávicímu traktu a zdravé stolici

Naše střeva potřebují výživu ve formě kvalitních celistvých nezpracovaných potravin.

Dopřejte si rozmanitou stravu a konzumujte pravidelně živé fermentované potraviny, které jsou bohatým zdrojem přátelských probiotických bakterií pro naše střevo.

Potraviny, jako jsou kefíry, kvašená zelenina (nepasterizovaná a bez siřičitanů) prospívají zdravému zažívání a podporují zdravou střevní mikroflóru. Fermentace může být navíc extrémně jednoduchá 🙂

  1. Zdravému trávicímu traktu a imunitě pomáhají také medicinální houby. 
  2.  Recept: Ibiškový vodní kefír
  3. Pravidelná stolice - Vše o zdraví

Dodatek: Tato stupnice není diagnostický nástroj, který by zastoupil roli lékaře. Pomůže vám to zjistit přibližný stav vašeho trávení a vypátrat, v čem může být problém. Pokud problémy s vyprazdňováním a neobvyklou stolicí přetrvávají několik dní, měli byste se poradit s odborníkem. Pokud vaše stolice obsahuje krev, vyhledejte okamžitě lékaře.

Pravidelná stolice je známkou zdraví

Tak jako pejsek s kočičkou zpívají „čistota je půl zdraví“, tak můžeme říci, že pravidelná stolice je právě ta druhá polovina zdraví. Ale jak zjistíme, že máme správnou stolici a hlavně jak jí můžeme zajistit?

Housenkovitý pohyb střeva

K tomu, aby vše co sníme bylo správně zpracováno a stráveno je potřeba, aby fungovaly všechny k tomu potřebné mechanismy. Celá trávicí trubice se pohybuje v pravidelných intervalech pohybuje podobně jako když sledujete lézt housenku nebo žížalu. Tento pohyb ( peristaltický) umožňuje promíchání potravy a její posun od úst směrem ke konečníku.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Pokud tyto pohyby pracují jak mají, projde potrava celým traktem zhruba za 4- 8 hodin, podle obsahů různých látek a schopnosti těla je trávit.

Pečovat o správnou peristaltiku je důležité , protože právě díky ní můžeme minimalizovat problémy se zácpami.

Pravidelná stolice - Vše o zdraví

Jak pečujeme o správné pohyby střev?

Určitě na první místo bych dala vlákninu, slýcháme o ní všude v médiích, ale málokdo ví k čemu je vlastně důležitá a v čem spočívá její význam. Vláknina nejen v podobě obilných klíčků a ne příliš oblíbených luštěnin pracuje v našich střevech jako lepidlo.

Sama vláknina je velice špatně stravitelná, ale nalepí na sebe špatné látky, které naše tělo nepotřebuje a spolu s nimi podporuje právě pohyby střev, protože střevo neví, že teď tráví vlákninu, kterou natrávit neumí, proto se kýve a snaží se vlákninu posouvat jako jinou potravu.

Nestahujte břicho těsným oblečením, protože tak bráníte přirozenému pohybu střev a ani vláknina vám moc nepomůže.

Hýbejte se, když se hýbete vy, hýbou se s vámi i vaše střeva, pomáháte peristaltice a ona pomáhá vám správně trávit a vylučovat to špatné, co v těle máme.

Správná stolice

Už Hippokrates tvrdil, že se stolice má hodnotit podle kvality a ne kvantity. Naprosto ideální je každodenní a formovaná, ale pokud je častěji než 3× týdně a neopakuje-li se víc než 3× denně, je také vše v pořádku.

Každý trávíme trochu jinak, proto se zácpa a průjem definují těžko. Ale pozor, pokud se u vás střídá „zácpa“ a „průjem“ nebo jste nikdy se stolicí problémy neměli a náhle máte s vyprazdňováním potíže, vyhledejte lékaře.

Totéž platí, objevíte-li ve stolici krev nebo je-li černé barvy (a nejedli jste předtím borůvky či živočišné uhlí).

Nejlepší vizitkou zdravého životního stylu je pravidelná a kvalitní stolice. Sledujte ji, protože budete mít přehled o svém zdraví a včas vás může upozornit i na některé vážné onemocnění.

  • Zdroj: Střevní-záněty.cz
  • DanielkaZChytráŽena.cz
  • Tento článek také můžete
Přidat do oblíbených

Stolice – společenské tabu? Kontrolujte ji!

Datum: 03.10.2020

Barva, konzistence, četnost naší stolice, ale také tvar našeho exkrementu vypovídá leccos o našem zdraví. Pravidelná kontrola je velmi důležitá – nepodceňujte ji.

Pokud přijdete do ordinace „východního“ lékaře, který praktikuje čínskou medicínu, tak vás vyšetří podle vašeho pulsu, podívá se vám na jazyk, na kůži a jeden z jeho prvních dotazů bude na vaši stolici. Většinu lidí pravděpodobně tento dotaz zarazí, ale on ví, že se jedná o velmi důležitou součást našeho zdraví či nemoci.

Úloha tlustého střeva

Konečná stolice vzniká v poslední části tlustého střeva. Na jejím vzniku a kvalitě se však podílí celý trávicí trakt a jeho dobré či špatné fungování.

Tlusté střevo je poslední částí trávicí trubice. Když je dokončeno chemické štěpení potravy v tenkém střevě, kde se vstřebává většina důležitých živin, částečně strávená potrava přechází do tlustého střeva. Tam dochází ke zpětnému vstřebávání vody a vylučování odpadních látek z těla.

Důležité je, že v tlustém střevě jsou miliardy „přátelských bakterií“, které tvoří střevní flóru.

 Tyto bakterie spotřebovávají nestravitelné zbytky potravy a pomáhají snižovat množství stolice. Jako součást svého metabolismu produkují vitamíny K a B.

Střevní flóra pomáhá potlačovat škodlivé mikroby a jako součást imunitního lymfatického systému tvoří protilátky.

Pravidelné vyprazdňování je důležité 

Podle pravidel čínského pentagramu a orgánových hodin má tlusté střevo vrchol své činnosti ráno mezi 5. a 7. hodinou. Pokud se pravidelně po probuzení vyprazdňujeme, svědčí to o skvělém fungování našeho těla a celé trávicí soustavy.

Jestliže máme problémy s ranním vyprázdněním, můžeme tomu dopomoci tak, že ráno na lačno vypijeme 2 dcl vlažné převařené vody a další jídlo a pití konzujeme až za 20 minut. Také je velmi důležité udělat si čas na vykonání své potřeby – nezadržovat ji. Z toho velmi často vzniká chronická zácpa.

Četnost stolice může být 1-3x denně, velmi záleží na množství konzumované rostlinné vlákniny.

Co tvoří stolici

Stolice se skládá za tří čtvrtin z vody a zbylá třetina jsou pevné složky. Ty se skládají z bakterií, které dosloužily jako střevní flóra.

Další částí je nestravitelná rostlinná vláknina. Takže čím více ovoce a zeleniny jíme, tím více stolice produkujeme. Poslední částí jsou látky, kterých se tělo chce zbavit, např.

zbytky léků, barviv a chemikálií.

Přirozená barva stolice je hnědá až žlutohnědá. Tuto barvu jí dává červené krevní barvivo z odbourávaných krevních tělísek a také bakterie.

Patologické barvy stolice

U jakých barev byste měli zpozornět?

Černá

Svědčí o natrávené krvi z trávicího traktu. Je to signál k okamžité návštěvě lékaře, jelikož pravděpodobně dochází ke krvácení ze žaludečního vředu či jiného vnitřního poranění.

Žlutá

V těle špatně pracují střevní bakterie, nevytváří hnědé barvivo. Příčinou může být užívání antibiotik nebo průjem. V tomto případě je vhodné popíjet bylinný čaj s obsahem mochny nátržníku a také užívat přírodní prebiotika.

Světle hnědá až šedá

Svědčí o špatné průchodnosti (světle hnědá) až neprůchodnosti (šedá) žlučovodů do střev. Je to signál k návštěvě lékaře.

Konzistence stolice

Tvar jitrnice s povrchovými rýhami nebo hladká

Nejvhodnější typ stolice s optimálním množstvím vody a tuhých látek. Pokud stolice rychle klesne na toaletě do vody, svědčí to o tom, že potrava nebyla dostatečně strávena. Může to být způsobeno špatným rozmělněním již v ústech, jídlem ve spěchu nebo nedostatkem trávicích enzymů. Stolice by měla do vody klesat postupně.

Oddělené tvrdé hrudky (ořechy)

Jde o zácpu, kdy stolice putuje střevem až 100 hodin. Dochází zde k narušování celkového přirozeného metabolismu, zejména metabolismu minerálů a vitamínů, ale i dalších živin. Takový člověk bývá unavený, podrážděný, celkově bez životní energie.

Řešení

  • Důležité je zajistit dostatečné množství rostlinné vlákniny a hlavně dostatek tekutin, zejména čisté vody.
  • Velmi důležitý je pohyb, různé formy jógového cvičení zaměřených na masáž vnitřních orgánů.
  • Tímto problémem velmi často trpí ženy, které žijí v dlouhodobém chronickém stresu.  
  • Pozor, řešení ve formě různých projímadel poškozuje přirozenou střevní peristaltiku.

Mějte trpělivost a řešte zácpu co nejpřirozenější cestou.

Zvláštní kapitolou je cestovní zácpa.

Kašovitá kyprá stolice

Svědčí o patologickém trávení, špatné střevní mikroflóře. Může to svědčit i o nějaké infekci.

Řešení

  • V tomto případě je vhodná přechodná dieta s vyloučením těžkých jídel, smažených pokrmů a masa.
  • Zařadit doplňky stravy, které upravují fungování střev a celého trávení včetně jater, žlučníku a slinivky.
  • Vhodné jsou čaje obsahující řepík lékařský, mochnu husí nebo fenykl.  

Možná vám to nepřijde zrovna vábné, ale občas do „mísy“ nakoukněte, můžete tak odhalit závažné zdravotní problémy včas.

Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Co vaše stolice říká o vašem zdraví? Barva, tvar, konzistence i zápach mohou být varovnými signály vážnějšího onemocnění

Pro některé může být téma střev a všeho, co produkují, trochu nepříjemné. Ale pojďme být dospělí, každé malé dítě ví, že „kakat“ nebo „dělat bobíka“ chodí úplně všichni.

Pokud se přeneseme přes prvotní nechuť, je důležité si uvědomit, že „poklad“, který necháváme v záchodové míse, nám může říci opravdu hodně o našem zdraví a je dobré věnovat mu alespoň nějakou tu pozornost.

Stolice se může vyznačovat různými barvami, tvary, konzistencí i zápachem a každý z těchto ukazatelů něco znamená.

Co je normální ho**nko?

V tomto případě neexistuje všeobecně uznávaný standard pro to, co je považováno za normální. Pro každého „normální“ znamená něco jiného. „Frekvence, struktura a zápach stolice. Pro každého je normální stav ten, který se děje konkrétně jemu nejčastěji,“ říká Sophie Balzora, gastroenteroložka Zdravotního centra Langone v New Yorku.

„Myšlenka, že každodenní pravidelná stolice je zárukou zdraví, je mylná. Jde o mýtus,“ tvrdí Balzora. „Stravovací návyky hrají velkou roli nejen ve frekvenci, ale také v textuře, velikosti, tvaru a zápachu.

Ale kromě toho, co jíte, může pohyb vašich střev i stolice ovlivňovat i cvičení, spánek, příjem vody, hormonální výkyvy, menopauza či léky,“ vysvětluje gastroenteroložka.

Tvary

Lékaři používají pro pohyb střev a výsledné produkty něco, co se nazývá schéma Bristol. Tento přehled označuje sedm kategorií (či typů) stolice. Typ 1 a 2 představuje zácpu, typ 3 a 4 je ideální stolice a typ 5, 6 a 7 pak představuje průjem.

Klasifikace stolice

Typ 1 = takzvané „kozí bobky“, oddělené a tvrdé hroudy velikosti vlašských ořechů. Ve vašich střevech byly delší dobu a těžko se dostávají ven (zácpa).

Zajímavé:  Břišní kýla - vše o zdraví

Typ 2 = podlouhlý tvar, ale i tak hrudkovitý, tvrdý, konzistencí podobný typu 1.

Typ 3 = dle doktorů je tento typ považován za normální – tvar párku s prasklinami na povrchu, měkká konzistence a snadno jde ven.

Typ 4 = nejideálnější stolice, podle doktorů. Tvar párku, hladký povrch a měkká konzistence.

Typ 5 = měkké kusy s jasnými hranami. Tento typ je počátkem hranice, kdy stolici považujeme za průjem.

Typ 6 = Nadýchané kašovité kusy s jasnými hranami, rovněž se jedná o průjem, stejně jako u Typu 7 = vodovité, tekuté, bez tvaru.

Pokud máte vytvrzenou stolici nebo oddělené hrudky, důvodem je, že tlusté střevo odstraňuje vodu ze stolice, která jím prochází. Snížená motilita (buď problémy se svalstvem ve střevě, nebo strava s nízkým obsahem vlákniny) způsobuje, že stolice se vyskytuje v tlustém střevě déle a vyčerpává se z ní mnohem více vody, než je normální stav.

  Tomu může zabránit konzumace vlákniny, která působí jako houba a pomáhá zadržet vodu. Je doporučeno konzumovat denně devět různých potravin, které obsahují vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny). Vaše stolice pak bude hladká a bez problémů půjde ven.

Jako doplněk můžete použít i psyllium, magnézium a pít více vody, protože dehydratace hraje také svou roli.

Na druhém konci spektra máme opačný problém. Mnoho lidí má průjem pravidelně a mnohem častěji, než si uvědomuje. Pokud máte průjem v sedmdesáti pěti procentech, může jít o chronický průjem. Zde by mohla také pomoci vláknina, která vodnaté stolici pomáhá tuhnout.

Mezi další možné příčiny chronického průjmu patří nadměrný růst bakterií a kvasinek v tlustém střevě, citlivost na potraviny, přebytek stravy s vysokým obsahem tuku nebo mastných potravin, neschopnost dostatečně trávit a absorbovat živiny a chronický stres nebo úzkost.

Při návštěvě toalety si lehce zkontrolujete své zdraví

Barva

Pokud je barva vaší stolice mimo „padesát odstínů hnědé“, je to obvykle kvůli tomu, co jste nedávno jedli. Zelené listy, červené ovoce a zelenina, umělá barviva potravin a některé léky mohou také ovlivnit barvu stolice. Ale v některých případech mohou barvy znamenat něco mnohem závažnějšího. Zde je průvodce barev stolice…

Téměř černá

Pokud jste nepožili Pepto Bismol (který v podstatě vždy barví vaší stolici dočerna), tmavě zbarvená stolice může naznačovat krvácení z vyšší části vašeho GI traktu. Může to být i výsledek žaludečního vředu nebo vysokého obsahu železa.

Bílá

Léky jako Kaopectate mohou někdy způsobit bledé a jílovité stolice. Bílá stolice rovněž ukazuje na problém, kdy se žluč nedostává do trávicího traktu nebo kdy játra neprodukují dostatek žluči. Pokud je žlučovod zablokován kamenem či nádorem, žluč se nedokáže dostat do střeva, stolice se pak změní na bílou. Jde o častý jev onemocnění jater, jako je hepatitida a cirhóza.

Červená

Pokud má stolice červenou barvu (nebo ji vidíte ve vaší moči), nemusíte hned panikařit. Může to být opět tím, co jste jedli. Například konzumace červené řepy může zanechat obarvenou stolice po dobu dvou dnů. Podobný efekt mohou mít i rajčata a brusinky.

Ale pokud jste si jistí, že stravou to není, může jít o krev ve stolici. Ta, je-li skutečně červená, je zároveň čerstvá, tedy ze střev. Tento stav rozhodně vyžaduje návštěvu lékaře, protože může jít o hemeroidy či – v horším případě – rakovinové onemocnění.

Žlutá

Všimnete-li si žluté stolice, která se vznáší na hladině, můžete mít problémy s trávením tuku. Důvodem může být odstranění žlučníků, užívání léků pro ztrátu hmotnosti nebo třeba různé prodělané operace. Žlutá mastná stolice může také naznačovat chronickou pankreatitidu nebo celiakii.

Zelená

Je-li vaše stolice tónovaná dozelena, může jít o následek konzumace zeleniny anebo se jedná o příznak infekce. Obzvlášť, pokud jste si jisti, že jídlem to není, je rozhodně vhodné poradit se s lékařem.

  • Video rovněž popisuje, jak podoba stolice odráží vaše zdraví
  • Zápach

Pokud vaše stolice zapáchá tak, jako by ve vás něco umřelo a shnilo, problém je v procesu trávení. Je dost možné, že trpíte nesnášenlivostí laktózy nebo celiakii, kdy nestrávíte lepek.

Jde v podstatě o to, že trávicím traktem projde nedotčená potravina, která začne v tlustém střevě fermentovat. Bakterie ve vašich střevech způsobí kvašení (fermentaci) nestrávené potraviny a začnou procesy, jako je přeměna cukru na kyselinu, plyn nebo alkohol.

V tomto případě jde o plyn. Výsledkem je opravdu zapáchající stolice a vedlejší účinek je nadýmání.

Pokud je vaše stolice téměř bez zápachu, tak vše funguje tak, jak má. Vaše tělo zpracovává potraviny velice dobře již v tenkém střevě a do tlustého střeva se nedostane téměř žádná nestrávená potravina. Více zeleniny eliminuje zápach a naopak maso zápach zhoršuje. Užíváním probiotik rozhodně nic nezkazíte.

Jak jste na tom se zdravím? Nakoukněte do záchodu

I když náš tělesný odpad nám může o celkovém zdraví hodně prozradit, málokdo své výkaly před spláchnutím zkoumá. Nikdo vás samozřejmě nenutí, abyste svou stolici podrobovali důkladnější prohlídce pod mikroskopem, ale je určitě dobré vědět, jak má normální stolice vypadat a kdy byste měli naopak zpozornět.

„Zažívací trakt obsahuje více bakteriálních buněk, než je buněk v celém těle,“ říká doktor Jean-Pierre Raufman, gastroenterolog z lékařské univerzity v Marylandu.

„Je velmi důležité, aby naše střeva fungovala správně, aby vstřebala nezbytné živiny, ale také zabránila přístupu jakýchkoli potravin, chemických látek a mikrobů, které by nám mohly ublížit.“

Změna pohybu střev obvykle neznamená nic vážného a může nastat i kvůli změně stravovacích návyků. Někdy však také může signalizovat boj těla s infekcí nebo snahu organismu vyrovnat se s nějakým závažnějším problémem.

Barva

Stolice většinou odráží to, co jíme. Zatímco různé odstíny hnědé se považují za normální, některé barvy, jako je černá, červená nebo žlutá, tak úplně normální nejsou.

„Černá stolice by mohla ukazovat na krvácení do žaludku nebo do první části tenkého střeva,“ upozorňuje doktor Raufman, který zároveň uklidňuje, že i zvýšený příjem železa v tabletách může ztmavit stolici do tmavě zelena až černa.

Za černou barvou také mohou stát léky, které obsahují bismut, nebo zvýšená konzumace černé lékořice, borůvek nebo červeného vína.

Jasně červená stolice obvykle obsahuje krev pocházející z nižší části zažívacího systému, jako je tlusté střevo, konečník nebo řitní otvor. Přechodně červená stolice se také objevuje po konzumaci červené řepy.

Problém může věstit bledá bílá nebo žlutá barva stolice, která může ukazovat na špatnou činnost slinivky břišní, dále na rakovinu žlučovodu nebo hepatitidu.

Zelená stolice obvykle naznačuje, že strava prošla trávicím traktem příliš rychle, nebo jste snědli velké množství potravy obsahující chlorofyl (např. listová zelenina). Pokud však zelená barva stolice přetrvává déle než dva až tři dny, může signalizovat otravu nebo vážnější nemoc, jako jsou Crohnova nemoc, celiakie či rakovina.

Tvar

Změna tvaru stolice by také neměla zůstat bez povšimnutí. Za normální je považován válcovitý tvar, stolice, která je úzká a velmi tenká může být podle některých expertů ukazatelem rakoviny tlustého střeva.

Doktor Raufman však dodává, že úzká stolice může být také znamením ucpání v dolní části tlustého střeva, což znamená, že střevo je částečně zablokované a stolice nemůže normálně projít.

Dalším příznakem možného problému je měkká a mastná stolice, která se přilepuje dovnitř záchodu a obtížně se splachuje. Tato stolice obsahuje příliš mnoho tuku a bývá znamením nedostatečné činnosti slinivky břišní, jako je chronický zánět slinivky (chronická pankreatitida).

Naopak tvrdá stolice, která rychle klesá ke dnu, ukazuje na nedostatečný pitný režim a nedostatek vlákniny.

Zápach

Zápach po vyprázdnění je naprosto přirozený a je ovlivněn především stravou. Obecně platí, že masitá strava způsobuje zvýšený zápach stolice, stejně tak i fazole nebo pivo. Zvláště nechutný a neobvyklý zápach, který přetrvává, by však mohl signalizovat závažný zdravotní problém, jako je infekce nebo i karcinom tlustého střeva.

Stolice se skládá z nestráveného jídla, bakterií, slizu a odumřelých buněk. Obvykle nepříjemně zapáchá kvůli bakteriím a parazitům, ale také může obsahovat další složky, které produkují zvláště nepříjemný zápach.

„Krev ve stolici obvykle přichází se zvláště divným zápachem,“ říká doktor Jean-Pierre Raufman. „Také stolice s velkým množstvím tuku může velmi zapáchat.“

Zácpa

  • Suchá tvrdá stolice, kterou je obtížné vyloučit, je příznakem zácpy, která může být způsobena množstvím faktorů včetně špatné stravy, nedostatkem pohybu, určitými léky, nedostatkem tekutin nebo různými střevními obtížemi.
  • Pokud je ignorována, může zácpa vést ke komplikacím, jako jsou hemoroidy nebo krvácení do konečníku.
  • Nejlepším způsobem, jak předejít zácpě či ulevit nepříjemným příznakům, je konzumace vyvážené stravy s vysokým obsahem vlákniny, dostatečný pitný režim, pravidelný pohyb a pravidelné vyprazdňování.
Zajímavé:  Bolesti žaludku - vše o zdraví

Průjem

Průjem nastává, když nepevná vodnatá stolice projde střevy příliš rychle. Obvykle trvá jeden nebo dva dny a sám odezní.

„Je to normální způsob těla, jak se zbavit toxických látek, jako jsou bakterie a virální infekce, ale také může vést k dehydrataci,“ vysvětluje doktor Raufman.

Průjem mohou způsobit paraziti v jídle a ve vodě, ale vodnatá stolice může naznačovat i vážnější problém. Průjem, který trvá nejméně čtyři týdny může být příznakem chronického onemocnění, jako je syndrom dráždivého tračníku nebo Crohnova nemoc.

Co o vašem zdraví říká textura vašeho exkrementu? – Proženy

Foto: WeAre, Shutterstock.com

Vylučování stolice je součástí trávicího procesu. Její podoba se ale mnohdy liší. Co to vypovídá o vašem zdraví?

Nestrávené části potravin, jako je vláknina, bakterie, soli a další – to všechno dohromady tvoří stolici, balíček nepotřebností, které organismus v rámci přirozené očisty potřebuje dostat ven. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se struktura stolice často liší? Závisí to na stavu trávicí soustavy, který ovlivňuje to, jak jste celkově zdraví.

Odchylky od normálu mohou znamenat, že jste snědli něco, co vám nesedlo, což by se během pár dní mělo srovnat. Některé změny ale mohou naznačovat vážnější stav. Podle čeho se orientovat?

„Zdravá stolice má být barvy arašídového másla a konzistence banánu,“ vysvětluje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. A jak je to s tvarem a texturou?

Podle Martina Pegnera, MBA, manažera projektu EuroGeen, se zdravotní nezávadnost stolice určuje podle takzvané Bristolské škály, kterou v roce 1997 vyvinuli lékaři z Bristolské univerzity. Jedná se o stupnici dělící formy lidského trusu do sedmi kategorií. Lékaři po celém svět ji využívají jako výzkumný nástroj k hodnocení účinnosti léčby různých onemocnění střev.

Foto: StepanPopov, Shutterstock.com

Zdravá stolice má mít barvu arašídového másla a konzistenci banánu

  • …oddělené hrudky? – Tvrdé oddělené hrudky, které vypadají jako ořechy a těžce střevy procházejí, značí zácpu.
  • …hrudkovité klobásy? – Podobné jako první případ – jedná se o zácpu, ale mírnější formu.
  • …hrudkovité klobásky s menšími prasklinami na povrchu? – Měkčí konzistence a méně výrazný klobásovitý tvar značí zdravou, běžnou stolici.
  • …hladký, měkký párek? – Podlouhlý párek připomínající hada, který střevy hladce projede bez vynaložení většího úsilí. Takzvaný zlatý standard.
  • …jasně ohraničené malé kuličky? – Jsou drobné a kulaté, podobně jako v prvním případě. Oproti němu jsou ale měkké a snadno střevy prochází. Taková stolice značí nedostatek vlákniny.
  • …načechrané, hebké kousky s rozedranými okraji? – Rozměklá konzistence ztrácejících se tvarů může být známkou slabšího průjmu.
  • …vodnaté bláto bez pevných kousků? – Stolice střevy prošla příliš rychle a nestihla se zformovat do pevného tvaru. Jinými slovy máte průjem.

Foto: pixelrain, Shutterstock.com

Podoba stolice se odvíjí od toho, jak se stravujete

Běžné nesrovnalosti a drobné změny zaběhlého vyprazdňovacího režimu jsou normální. Pokud však nabývají na intenzitě a trvají více než jeden či dva dny, neměli byste je ignorovat a raději se poradit s lékařem. Jedná se především o změny týkající se pravidelnosti, barvy nebo konzistence a textury.

Chronická zácpa, způsobená často nedostatkem vlákniny, pohybu a špatným pitným režimem,může plnit střeva a zamezovat jejich průchodnosti.

Chronický průjem může zase bránit vstřebávání živin z potravy. „Jejich střídání může značit zánět střev, kam patří i syndrom dráždivého tračníku nebo přecitlivělost na potraviny,“ říká doktor David Frej.

Střídání průjmu a zácpy ale může vypovídat i o existenci závažnějších stavů, jak upozorňuje Martin Pegner: „Od vážných zdravotních obtíží, jako jsou hemoroidy či rakovina, přes vedlejší účinky zdánlivě nesouvisejících onemocnění, ke kterým patří zánět močového měchýře nebo gynekologické či neurologické obtíže.“

Varovným znamením nádoru ve střevech může být podle doktora Davida Freje stužkovitá stolice, která vzniká v důsledku zúžení průměru střeva nádorem, a podle Bristolské škály není jednoznačně klasifikovatelná.

A co dělat, když ve stolici zaznamenáte krev?

Zácpa, potíže s trávením, špatné vyprazdňování

„Jíme proto, abychom žili, ale nežijeme proto, abychom jedli“. Toto moudro by jistě našlo uplatnění v mnoha domácnostech.

Přijímání potravy patří mezi základní potřeby, abychom přežili, avšak v mnoha případech zapomínáme na střídmost, dáváme přednost nezdravým potravinám a k tomu se přidruží špatné stravovací návyky.

Následkem toho jsou zažívací potíže, zahrnující celou škálu nepříjemných příznaků. Mezi nejčastější patří pocity plnosti, pálení žáhy, zácpa, špatné a nepravidelné vyprazdňování. Jak se vyhnout těmto potížím a jak je léčit?

Trávicí soustava určuje, jak se budeme cítit. Velkou roli hraje složení stravy, pitný režim a životní styl. Například sníme-li něco těžkého, dá nám to náš organizmus najevo. S věkem se trávení zpomaluje a zhoršuje se průchodnost střev.

Organizmus tráví potravu až 40 hodin!

Doba průchodu potravy trávicím traktem je závislá na řadě faktorů. Ze žaludku se potrava dostane do tenkého střeva zhruba za 2,5 až 3 hodiny. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4 až 5 hodin. Tenké střevo následně opustí 50 % obsahu za 2,5 až 3 hodiny. Konečně průchod tlustým střevem trvá 30 až 40 hodin.

Proč si zácpa zaslouží Vaši pozornost?

Při zácpě dochází ke špatnému a většinou bolestivému vyprazdňování střev, obecně se uvádí „chození na velkou“ jednou za tři dny. Tento problém má asi 30 % dospělé populace a s věkem narůstá. Častěji potkává ženy než muže a velmi častá je u seniorů.

Hlavním příznakem je bolest břicha, pocit nafouklosti a těžkosti. Pokud zácpa trvá několik dnů, může se přidat bolest hlavy a únava. Potíž je v tom, že odpady metabolizmu, normálně odcházející se stolicí, se hromadí a přestupují zpět do krevního oběhu, kde se šíří k různým orgánům, které poškozují.

Nejvíce jsou ohroženy ledviny, játra, slinivka, ale i srdce. Špatným vyprazdňováním trpí také naše kůže, což se projevuje ekzémy, vyrážkami, celulitidou. Chronická zácpa pak může vyprovokovat vznik zánětů, polypů, hemoroidů a nádorů.

Další velkou komplikací je poškození střevní stěny, když přes ni nemůžou procházet živiny a vitaminy, a tělo začne strádat.

Proč vzniká zácpa?

Prvotní příčinu je potřeba hledat v jídelníčku, nadměrném stresu a vytížení, nezdravém stravování a špatných návycích.

Mnoho lidí soustřeďuje hlavní jídlo do druhé půlky dne a nestrávená potrava pak zatěžuje organizmus v noci. Jíme navíc příliš mnoho a organizmus je tak neustále zatěžován.

Zácpu mohou způsobit také záněty střeva anebo okolních orgánů (močového měchýře, dělohy), nádory, hemoroidy, místy ochablé střevo, narušení střevní mikroflóry.

Zácpa z času na čas postihne každého, problémem je chronická přetrvávající zácpa.  Obvykle saháme po projímadlech (čaje, kapky, tablety, čípky), která by se však měla používat jen výjimečně. Dlouhodobé používání léků vede k „ochrnutí“ střev, které pak už nereagují na další léčbu. Při dlouhodobých obtížích je lepší vyhledat pomoc lékaře.

Co tedy lze doporučit? Výborným, účinným a zcela bezpečným prostředkem pro dlouhodobé užívání je Aloe vera. Několik studií dokázalo, že pomáhá při střevních a zažívacích obtížích, působí přímo na epiteliální výstelku střev a hladké svalstvo a tím zkracuje dobu pasáže tráveniny ve střevě.

Organizmus tak efektivněji a rychleji vylučuje stolici, která je zdrojem toxické zátěže při pomalém průchodu. U Aloe vera byly rovněž popsány antibakteriální, protivirové a protizánětlivé účinky.ACTIValoe® je koncentrovaný extrakt z Aloe vera, který nabízí nepochybně tu nejlepší variantu na českém trhu s garancí více než 10 % účinných látek v obsahu.

ACTIValoe® je mezinárodně uznávaný extrakt, který lze užívat po celý rok i preventivně.

10 pravidel pro správné střevní fungování:

  1. Jezte v klidu, pomalu a bez stresu.
  2. Jezte častěji menší porce jídla, nejlépe 5 – 7 x denně.
  3. Omezte konzumaci kávy, alkoholu, kakaa, perlivých nápojů, čokolády, čerstvého kynutého pečiva, kouření cigaret.
  4. Vyhněte se tučným a silně kořeněným jídlům.
  5. Denně přijměte dostatek tekutin (napomáhají rozmělňování stolice). Doporučuje se vypít alespoň 2 – 3 litry denně.
  6. Zvyšte příjem potravin s obsahem vlákniny, jezte dostatek zeleniny a ovoce, přiměřené množství celozrnných výrobků.
  7. Ke vzdělávání využívejte jiné prostory než toaletu. Mozek, který dostává přísun informací z časopisů nebo křížovek je zmatený a neumí dát střevům pokyn, aby vytlačily „bobek“ ven.
  8. Pravidelně do svého jídelníčku zařaďte skleničku vody s 25 ml ACTIValoe, nejlépe ráno nalačno.
  9. Nejezte před spaním alespoň 4 hodiny.
  10. Dbejte na dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *