Recept proti zrezivění – vše o zdraví

Smažte na pánvi, která vám vyhovuje.

Recept proti zrezivění – vše o zdraví

Kvalitní pánev je základem každé kuchyně a je to rozhodující kus nádobí pro přípravu mnoha jídel. Dá se na ní smažit, flambovat, dusit, a pokud máte dostatečně hluboký model s pokličkou, tak i vařit. Abyste z pánve dostali maximum, je potřeba dobře zvolit nejen tvar, ale hlavně materiál. Nejdůležitějšími parametry jsou nepřilnavost, odolnost vůči poškození a nároky na údržbu. 

Na co se zaměřit při výběru

Využití 

Než začnete vybírat pánev, odpovězte si na otázky, kolik porcí a jaké pokrmy budete na pánvi připravovat.

Pokud chcete udělat vajíčka k snídani, nasmažit řízky k obědu a podusit zeleninu k večeři, bude se vám hodit univerzální pánev s pokličkou.

Vedle klasických pánví existují i specializované modely, s nimiž připravíte sice jen několik pokrmů, ale bravurně. K takovým specialistům patří například grilovací pánve na steaky, lívancové a palačinkové pánve a hluboké wok pánve.

Kvalita materiálu a zpracování

Pokud nejste milovníci vaření, ale přece jen si chcete jednou za čas udělat volské oko k večeři, vystačíte si s levnou univerzální pánví s nepřilnavým povrchem. Investice do kvalitní pánve z odolného a trvanlivého materiálu se vyplatí těm, kteří vaří pravidelně.

U vybraného modelu si dobře prostudujte nejen materiály, z nichž se pánev skládá, ale i technologii výroby a informace o odolnosti. Například lisovaná hliníková pánev se poměrně rychle zničí, ale odlévaný model s extra silným dnem je velice odolný.

Některé materiály vydrží při dobré péči desetiletí (litina, smalt, měď), ale jiné jsou mnohem citlivější a náchylnější k poškození (keramika, teflon).

Užitečné funkce 

  • Pánev vypadá jako jednoduchý kus nádobí, ale i tak vám může nabídnout hned několik užitečných funkcí, s nimiž se vám rozšíří možnosti využití. 
  • Pro přípravu pokrmů s minimem oleje, či dokonce bez něj se hodí pánev s nepřilnavým povrchem
  • Pokud chcete pánev dávat i do trouby nebo budete připravovat jídlo na přímém ohni, zvolte model se žáruvzdornou či odnímatelnou rukojetí
  • U hlubších a univerzálních pánví se hodí poklička, s jejíž pomocí můžete nejen smažit, ale i dusit. 

Mnoho receptů začíná přípravu slovy „vložte na rozpálenou pánev“, ale poznat, kdy je pánev opravdu rozpálená, není snadné. Proto jsou některé pánve vybaveny indikátorem teploty a rozpálení.

Rozměry a váha

Při výběru se zaměřte kromě průměru také na výšku okraje neboli na hloubku pánve.

Malé pánve mají průměr do 24 cm a jsou vhodné pro 1 až 2 osoby. Průměr středních pánví se pohybuje od 25 do 30 cm. Tato velikost je nejběžnější a hodí se pro univerzální využití pánve. Velké pánve mají průměr od 31 cm a jsou ideální volbou pro početné domácnosti, ale i na přípravu větších ryb.

U hmotnosti obecně platí, že bytelnější modely bývají těžší a hůře se s nimi manipuluje. Velká litinová pánev může vážit i více než 2 kg.

Pokud připočítáte ještě množství jídla, které se do ní vejde, můžete se dostat i na úctyhodné 3 až 4 kg, což už v ruce rozhodně pocítíte.

Největší roli hraje hmotnost u palačinkových pánví, kde budete palačinky obracet přehazováním. Tady se každý ušetřený gram vyplatí.

Design

Na trhu najdete klasické měděné či litinové pánve, které se skvěle hodí do kuchyně ve francouzském stylu, ale i moderní keramické nebo titanové modely v barevném provedení. Při výběru pánve se v první řadě držte funkčních vlastností a nároků na údržbu, až pak berte v potaz vzhled. Pokud si pořídíte nadčasovou měděnou pánev, musíte počítat také s náročnější údržbou. 

Cena

Nejlevnější pánev malých rozměrů pořídíte už za pár set korun, ale dejte si pozor, abyste v touze ušetřit nekoupili nekvalitní pánev z lisovaného hliníku, která se při vyšších teplotách prohne. Kvalitnější pánve s keramickým či teflonovým povrchem se pohybují kolem 1 000 Kč.

O něco dražší jsou pak palačinkové, grilovací či wok pánve, které mají kromě odolného povrchu i speciální tvarování. Od 2 000 Kč výše se pohybují kvalitnější univerzální modely. K nejdražším typům pak patří měděné a profesionální pánve, za které můžete utratit i více než 15 000 Kč.

Recept proti zrezivění – vše o zdraví

Typy pánví 

  • Klasické neboli univerzální – slouží k univerzálnímu využití. Usmažíte na nich řízek, podusíte zeleninu, ale zvládnete na nich i omeletu. Základem při výběru klasické pánve je průměr, výška okraje a přítomnost poklice, s jejíž pomocí můžete pánev používat i na dušení.
  • Palačinkové – jsou lehké, ploché a mají velice nízký okraj, aby se na nich daly palačinky dobře obracet. Hodí se také k přípravě bramboráků, různých placek a omelet.
  • Lívancové – mají několik otvorů/důlků, do nichž se nalévá těsto. Lívance jsou díky tomu krásně symetrické.
  • Wok – tyto pánve poznáte na první pohled. Mají mnohem menší průměr u dna než u okraje, aby se při vaření ohřívalo nejen dno, ale i stěny pánve, takže na nich snadno připravíte i větší množství jídla. 
  • Grilovací – jsou těžké, železné a dobře udržují teplo. Vzhledem připomínají grilovací mřížku a mají čtvercový tvar. Snadno na nich připravíte steaky i grilovanou zeleninu.
  • Pánve na paellu – paella je tradiční španělský pokrm, jedná se vlastně o jakési rizoto s mořskými plody, které se připravuje v jedné pánvi. Pánve na paellu mají dvě ucha, dobře vedou teplo a jsou poměrně velké, aby se do nich pokrm vešel. 

Recept proti zrezivění – vše o zdraví

Materiál 

  • Ocelové nebo také nerezové pánve mají dobrou tepelnou vodivost, snáší vysoké teploty i mytí v myčce a nepoškodíte je ani použitím kovové obracečky. Nevýhodou je, že bez použití dostatečného množství oleje se na nich potraviny rychle připalují.
  • Hliníkové pánve patří k nejlevnějším, ale kvalitativně se dělí na dva typy podle způsobu, jakým jsou vyrobeny. Pánve z lisovaného hliníku jsou všude stejně široké a při delším nebo intenzivnějším zahřívání se mohou uprostřed zdeformovat. Mnohem odolnější jsou odlévané hliníkové pánve, u kterých je možné vyrobit silnější dno. Hliník je sám o sobě dobře tepelně vodivý, ale k přímému kontaktu s potravinami se nehodí, a proto musí být na vnitřní straně opatřen nepřilnavou vrstvou z jiného materiálu.
  • Železné pánve jsou vysoce odolné vůči poškození všeho druhu. Jen tak je nepoškrábete, nemusíte se bát mytí v myčce ani používání kovových nástrojů při manipulaci s pokrmy.
  • Měděné pánve vynikají dlouhou životností a tepelnou vodivostí, díky níž rychle reagují i na nejjemnější změny teplot při vaření. Oblíbené jsou také pro svůj přitažlivý vzhled a nadčasový design. Pokud se rozhodnete pro měď, dejte si při výběru pozor na hliníkové pánve s měděným nátěrem, které jsou na pohled od měděných modelů k nerozeznání, ale funkčností a životností se nemohou pravé měděné pánvi rovnat. Nevýhodou měděného nádobí je náročnější údržba a vysoká pořizovací cena.
  • Litinové pánve patří k nejodolnějším vůbec. Vydrží dlouhá léta beze změny. Neponičíte je vysokými teplotami, ostrými nástroji ani mytím v myčce. Pánve z litiny jsou masivní, dobře vedou teplo a hodí se k servírování pokrmů. Vydrží dlouho teplé a můžete z nich bez obav vyškrabávat zapečené kousky i kovovou lžící. Jejich výhodou také je, že se dají používat na všech typech varných desek. Pokud jsou celolitinové, můžete je dát i na oheň nebo do trouby. Drobnou nevýhodou může být vyšší hmotnost.
  • Pod označením titanová pánev se neskrývá pánev z čistého titanu, ale pánev složená z více materiálů neboli vrstev, kde je titan dominantní. Tělo pánve je nejčastěji odlito z hliníku tak, aby bylo dno dostatečně silné a dobře tepelně vodivé. Hliník se pak za vysokých teplot pokryje oxidem titaničitým, takže dojde k pevnému spojení obou materiálů. Proces je zakončen nanesením několika vrstev nepřilnavého povrchového materiálu. Titanové pánve jsou vysoce odolné vůči teplotním šokům i mechanickému poškození, ale zároveň patří k nejdražším.
  • Keramické pánve jsou primárně určeny k pomalé přípravě jídel za nižších teplot, při nichž se v potravinách zachová aspoň část vitamínů a minerálů. Jejich nevýhodou je nízká odolnost vůči poškození. Keramické pánve špatně nesou mytí v myčce i používání tvrdých nástrojů k obracení potravin při smažení.
  • Granit je nepřilnavá povrchová úprava, která umožňuje přípravu pokrmů s minimem tuku. Tělo pánve tvoří hliník či jiný tepelně vodivý kov a až na něj je nanesena granitová vrstva. Granit neboli žula je přírodní materiál, který dobře odolává mechanickému poškození a je zdravotně nezávadný i při smažení za vysokých teplot.
  • Smalt je zdravotně nezávadná povrchová úprava kovu, nejčastěji litiny, která je odolná proti poškození. Největší výhodou smaltovaných pánví je dlouhá životnost a snadná údržba.
  • Teflon je nejpoužívanějším nepřilnavým materiálem. Jeho nevýhodou je nízká odolnost vůči poškrábání a teplotám nad 250 °C, během nichž se začnou z pánve uvolňovat zdraví škodlivé látky.

Při výběru pánve berte ohled i na materiál rukojeti. Ta je nejčastěji ze stejného materiálu jako tělo pánve. Kvůli pohodlnější manipulaci bývá často pokryta vrstvou dřeva, plastu či silikonu.

Což je na jednu stranu pohodlné, protože se s pánví snadno manipuluje, ale na stranu druhou je to limitující. Při přípravě některých pokrmů se hodí, když můžete celou pánev vložit na dopečení ještě do trouby.

Ale právě rukojeť z hořlavého materiálu vám v tom může bránit.

Recept proti zrezivění – vše o zdraví

Uživatelské rady

Čištění s ohledem na materiál

Některé materiály vydrží i hrubé čištění, jiné jsou citlivé a musíte se k nim chovat ohleduplněji. 

Zobrazit více

  • Litinové pánve snesou takřka vše. Nedělá jim problém mytí v myčce ani drhnutí drátěnkou, ale musíte je dobře osušit, aby nezrezivěly.
  • Na keramiku musíte jemně. Keramické pánve nepatří do myčky, není vhodné na ně používat agresivní či abrazivní čisticí prostředky. Nečistoty raději setřete papírovou utěrkou nebo pánev odmočte.
  • Hliníkové pánve jsou citlivé na změnu barvy. Pokud se dostanou do kontaktu se sodou, zčernají, ale to se dá vyřešit vytřením pánve alkoholem v kombinaci s olejem v poměru 1 : 1.
  • Nerezové pánve zvládají mytí v myčce, ale nesnesou abrazi, takže nepoužívejte žádné drátěnky ani tekuté písky. Pokud se vám na pánvi něco připeklo, odmočte to nebo pánev zalijte vodou, přisypte kypřicí prášek a chvíli vařte. Zbytky se uvolní. 
  • Titanové pánve můžete dát do myčky za podmínek, že teplota nepřesáhne 60 °C a k mytí použijete šetrný prostředek.
  • Pokud se vám na granitovém povrchu něco přichytí, setřete to papírovým ubrouskem, ale bez obav z poškození můžete dát granitovou pánev i do myčky.
  • Měděné pánve nepatří do myčky a k mytí je vhodné používat speciální čisticí prostředky, které pánev šetrně omyjí a zároveň se postarají i o její lesk.
  • Ocel a železo odolají mechanickému poškození a abrazi, ale jsou citlivé na zbytky vody, kvůli nimž by mohly zrezivět.
  • Teflon je velice citlivý, nepoužívejte žádné agresivní čisticí prostředky ani drátěnku nebo houbu s drsným povrchem. Teflonové pánve nedávejte ani do myčky. Pokud na nich něco ulpí, setřete to papírovým ubrouskem.
  • Smaltované pánve zpravidla lze mýt v myčce.

Mytí v myčce

Pokud chcete dát pánev do myčky, dobře se seznamte s doporučením výrobce. Některé materiály jsou odolné a pravidelné mytí v myčce jim nijak neuškodí. Ale jiné mohou být po několika cyklech v myčce na odpis. Většina nepřilnavých povrchů špatně snáší závěrečný proces leštění, při němž dochází k poškození jejich vlastností.

Zajímavé:  Downův syndrom - vše o zdraví

Použití na různých typech varných desek a v troubě

Většinu pánví můžete bez problémů používat na plynové i elektrické varné desce. Pokud však sháníte pánev na chalupu, kde se vaří na kamnech, nebo si chcete vyzkoušet trampské vaření na ohni, poohlédněte se po odolné, ideálně litinové nebo ocelové pánvi s nehořlavým uchem.

Jistá omezení, co se volby materiálu týká, se pojí také s použitím na indukční desce, kde musí být dno pánve z feromagnetického materiálu (nerez, litina, smaltované kovy).

Na indukci budou fungovat i pánve z jiných materiálů, ale musí mít dno opatřeny právě onou feromagnetickou vrstvou. 

Možnost použití pánve na indukci doporučujeme předem ověřit. Nejjednodušší je, když ke dnu pánve přiblížíte magnet. Pokud se pevně přichytí, nebude s použitím na indukci problém, když ne, pak je materiál pro indukci nevhodný.

Pánev můžete bez obav vkládat do trouby pouze v případě, že má nehořlavou nebo odnímatelnou rukojeť.

5 zdravých receptů, které podpoří vaše trávení

Máte zažívací potíže? Zanesená střeva mohou mít za následek časté průjmy nebo naopak zácpy, podrážděný žaludek se pak ozývá pálením žáhy, ovšem potkat vás může i nadýmání a další známky nesprávného fungování střev. Za špatným stravováním se často skrývá:

  • Jídlo plné sacharidů a tuků, 
  • nedostatek vlákniny,
  • nedostatečný pitný režim,
  • jezení nepravidelně a ve spěchu,
  • velké porce nekvalitních potravin, 
  • a nedostatek fyzické aktivity.

Jak podpořit zažívání?

Kromě čerstvého jídla bohatého na živiny můžete své zažívání podpořit i vhodnými doplňky stravy – velmi účinná jsou například probiotika, která vám napomohou k obnovení střevní mikroflóry.

Vyvážený poměr mléčných bakterií Lactobacilus a Bifidobacterium zlepšuje štěpení cukrů a podporuje organismus v boji proti patogenním mikroorganismům, čímž napomáhá ke zdravému trávení a vyprazdňování.

Užíváním probiotik mimo jiné posílíte i svou imunitu či eliminujete občasné zažívací potíže (například při cestování).

Snadné recepty na nutričně bohatá jídla

Pro snazší start vašeho zdravého stravování jsme pro vás připravili hned 5 chutných receptů. 

Recept proti zrezivění – vše o zdraví

Pomazánka z celeru a mrkve

Ingredience:

  • 1 půlka celeru
  • 1 mrkev
  • 80 g smetanového termizovaného sýru (např. Lučina)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl, pepř, pažitka
  • celozrnné pečivo se lněným semínkem

Postup:

Nastrouhejte omytou a oškrábanou zeleninu na hrubším struhadle. Přidejte sýr, dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a pažitkou. Pomazánku mažte na celozrnné pečivo, nejlépe se lněným semínkem.

Syrový celer obsahuje spoustu vlákniny, která přispívá ke správnému zažívání. Zároveň pomáhá v boji proti překyselení, podrážděnému žaludku a má dokonce antibakteriální účinky.

Mrkev vám pak pomůže s nepříjemným nadýmáním a citlivým žlučníkem. Nejvíce vitamínů získáte, pokud budete zeleninu konzumovat syrovou.

Chléb s neloupaným lněným semínkem vám dodá potřebné množství vlákniny a olej plný prospěšných omega-3 mastných kyselin.

Bezlepkové placky z kukuřice a cukety

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 šálek vařených kukuřičných zrn
  • 1 velká cuketa
  • 3 vejce
  • 1 šálek kukuřičné mouky
  • slunečnicový olej
  • sůl, pepř, oregáno, česnek

Postup

Nakrájejte nadrobno cibulku a nastrouhejte cuketu. Ve větší míse smíchejte zeleninu a další ingredience do tekutého těsta. Placky pak smažte na troše rozpáleného oleje z obou stran.

100 g kukuřice obsahuje 4,8 g vlákniny a velké množství hořčíku, vápníku, železa, kyseliny listové a vitaminu C. V cuketě pak najdeme velké množství vody, karotenu a minerálních látek (např. draslíku).

Jednoduché ovocné smoothie

Ingredience:

  • 1 hruška
  • 1 banán
  • 1 půlka grapefruitu

Postup

Ovoce očistěte, nakrájejte a společně rozmixujte na jemné smoothie. Pokud máte raději sladší smoothie, použijte zralejší banány nebo ho doslaďte troškou medu.

Hrušky mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, proto jsou skvělým pomocníkem při čištění střevních stěn a zácpě. Společně s banánem, který neutralizuje žaludeční kyseliny a tím pomáhá proti pálení žáhy, vám po ránu dodají potřebnou energii.

Grapefruit pak kromě vlákniny obsahuje i vitaminy C, A, B a E, K, vápník a antioxidanty. Můžete přidat také chia semínka, jež v tekutinách bobtnají a mají pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi i mozkové funkce.

Recept proti zrezivění – vše o zdraví

Kuřecí steak s čočkovým salátem

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 30 g másla
  • lžíce oleje
  • sůl, pepř, bylinky

Salát:

  • 300 g zelené čočky
  • 1 červená cibule
  • 1 paprika (případně nakládaná kapie)
  • kousek pórku
  • 1 bobkový list

Zálivka:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa (nebo balsamika)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • špetka cukru, sůl, pepř 

Postup

Kuřecí prsa očistěte, osolte, opepřete a posypte oblíbenými bylinkami. Na rozpuštěném másle s olejem je opečte do zlatova. Propláchnutou čočku vařte s bobkovým listem asi 20 minut do měkka.

Následně ji zchlaďte proudem studené vody a nechte okapat. Nakrájejte na malé kousky cibulku, pórek a papriku a smíchejte zeleninu s čočkou.

Salát zalijte zálivkou připravenou z uvedených surovin a promíchejte.

Čočka je bohatá na vlákninu i bílkoviny, na vitaminy skupiny B a na kyselinu listovou – 100 g vařené čočky obsahuje dokonce dvojnásobek její doporučené denní dávky. Tradiční luštěnina navíc obsahuje víc železa než maso. Čočka dokáže snížit hladinu cholesterolu, udržuje zdravou krev a je vhodnou potravinou při hubnutí.

Batátové hranolky s avokádovým dipem

Ingredience:

  • 2 velké batáty
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř, sušené chilli, mletá uzená paprika

Dip:

  • 2 avokáda
  • půl šálku hladkolisté petržele
  • 100 g bílého jogurtu
  • šťáva z limetky
  • sůl, pepř

Postup

Batáty očistěte kartáčkem a nakrájejte na hranolky. Polijte je směsí koření a oleje a v míse vše pečlivě promíchejte.

Hranolky rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě při asi 180 °C po dobu 25–30 minut, ideálně dozlatova.

Dip připravíte snadno v mixéru – vložte do něj vypeckované avokádo spolu s ostatními ingrediencemi a vše rozmixujte na hladkou směs. Po upečení namáčejte hranolky do avokádového dipu.

Avokádo mnozí považují za superpotravinu. Aby také ne, obsahuje totiž zdravé velké množství nenasycených tuků. Kromě tuku v něm najdeme i spoustu vlákniny, bílkovin a aminokyselin. Obsahuje také vitamin E, přispívající ke krásné a mladé pokožce a dále železo i vitamin B6. 

První krok pro zdravější život

Ať už jste se ke změně svého životního stylu rozhodli z jakéhokoliv důvodu, garantujeme vám, že děláte krok správným směrem.

Ne nadarmo se říká „jste to, co jíte“ – množství jídla a jeho nutriční hodnoty určují, jak vypadáme, jak dlouho budeme zdraví i to, zda budeme hýřit dobrou náladou.

Zdravější jídla vám pomohou cítit se lépe ve vlastním těle, nastartují váš metabolismus a zlepší vaši imunitu.

Čtěte dál:

5 zdravých receptů, které podpoří vaše tráveníAntibiotika a alkohol – můžete si dát skleničku i během léčby?Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky?

#352 You are so beautiful

Recept proti zrezivění – vše o zdravíFoto: Pixabay

Tak se mi zalíbily ty názvy písní v titulku, že v tomto experimentu pokračuji. Joe Cocker a jeho slavný song se k dnešnímu blogu velmi hodí. Stejně jako se hodí k oplodňovacímu tanečku, láhvi vína u svíčky, smutné chvilce před sebevraždou nebo k pohledu do zrcadla po návštěvě kosmetičky. Jeho píseň „You are so beatiful“.

Jak ilustruje úvodní fotografie, jsem ochotná pro zachování rozpoznatelného obličeje udělat hodně.

Nejsem takový optimista, abych měla na telefonu „face unlock“, palec je přece jen méně náchylný na nevyspání, ale i tak bych ráda vypadala stejně mladistvě jako má dívčí duše.

Proto se pravidelně podrobuji péči paní kosmetičky, která mně mačká, trhá, tlačí, maže, umývá a znovu natírá pleť a na závěr ji vyživí speciální aplikací hmoty, které říkám posmrtná maska. Jistě jste si všimli, jak mám pod tou gázou krásně klenuté obočí! Ovšem, dívčí rysy stále v nedohlednu. Asi to bez majzlíku nepůjde.

Ano, stojí to peníze. Ano, vyžaduje to čas. Ale pořád jsou to jen nátěry proti rezivění, a ne plastické operace. Protože já jsem já a Love Yourself, že jo. A smyslem tohoto countdouwnu je cítit se jako Úžasná, i když uvidím svůj odraz ve výkladní skříni.

Teď se ještě pokaždé leknu, když uvidím tu divně stojící a ještě divněji chodící paní s rozcuchanými vlasy. Ano, ke kadeřnici chodím taky, ale když prší, mám na hlavě prostě Kudrnatou Káču. A ladně chodit se už prostě nenaučím.

Hlavní je, že ladně tančím a nějaké vlasy vůbec mám.

Pravidelná kosmetická péče, kvalitní přípravky na mazání zvenčí i zevnitř, výborná káva a knihy, mnoho knih, to je ten tunel, kterým odtékají moje peníze. Ale to jen proto, aby má hlava zůstala krásná zvenčí i zevnitř. Z toho vyplývá, že je důležité umět si své investice obhájit.

To je hlavní poselství dne s číslem #352.

Vaše Bára (www.uzasnabara.cz)

Recept proti zrezivění – vše o zdravíFoto: Pixabay Výborná káva a knihy, mnoho knih, to je ten tunel, kterým odtékají moje peníze. Ale to jen proto, aby má hlava zůstala krásná zvenčí i zevnitř.

  • Střípky Úžasné Báry
  • Úžasná Bára

12 + 1 způsob využití kokosového oleje

 Recept proti zrezivění – vše o zdraví 

Ing.Zdeněk Rozehnal

Panenský kokosový olej je až neuvěřitelně univerzální. Dá se využít nejen jako potravina nebo doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika. Jeho široké využití vás jistě překvapí.

A nejlepší na tom je, že vám stačí jen jedno balení kokosového oleje.

Protože je panenský, čistě přírodní a bez jakýchkoliv příměsí, můžete si natírat pokožku stejným olejem, který si večer přidáte do salátu.

Kokosový olej při redukci váhy

Kokosový olej je doporučován dietology, protože se déle tráví a dodává tak tělu energii postupně. Na rozdíl od jiných tuků se v těle neusazuje, protože se rozkládá na glukózu, a samozřejmě neobsahuje žádný cholesterol. Pár lžíček oleje navodí pocit nasycení na několik hodin. Je tedy vhodný při redukčních dietách a napomáhá předcházet JO JO efektu.

Kokosový olej jako potravina

Panenský kokosový olej je jednoduše výborný jako potravina. Má lahodnou chuť i vůni a pokud je za studena lisovaný (panenský), uchovává si vitamíny A, C a E. Také obsahuje lidskému tělu prospěšné mastné kyseliny, především kyselinu laurovou, která je důležitou složkou mateřského mléka.

Kokosový olej můžete používat na přípravu pokrmů i na smažení. Je tepelně stabilní až do 200°C, tudíž se nepřepaluje a neprská. Je výborný pro přípravu palačinek, orientální kuchyně, vajíček i zeleniny. Přidejte si jej ráno do obilné kaše, dejte si jej do salátu nebo namažte na chleba.

Skvěle se dá využít i při pečení vánočního cukroví.

Kokosový olej – péče o pokožku

Kokosový olej se dá výborně použít i jako náhrada běžného tělového mléka nebo krémů. Krásně se vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film. Pokud je vaše pokožka sušší nebo citlivá, pokud máte problémy s popraskanou kůží (například na chodidlech), atopickým ekzémem, vyrážkami a alergiemi, pak je pro vás kokosový olej tou správnou volbou. Můžete jej vyzkoušet i jako odličovadlo.

Kokosový olej na vlasy

V Asii (především v Barmě, Indii a na Srí Lance) je kokosový olej velmi ceněn a používá se pro vlasové zábaly proti lámání vlasů a konečků, a rovněž proti vypadávání vlasů. Je velmi vhodný pro vlasy suché, poškozené a třepivé.

Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává lesk, změkčuje a vyživuje vlasovou pokožku a dokáže zcela odstranit lupy. Také napomáhá snadnému rozčesávání.

Zajímavé:  Cysta na játrech - vše o zdraví

Nejlépe působí jako zábal vlasů před jejich umytím, ale můžete ho také prostě vetřít do vlasové pokožky.

Kokosový olej pomáhá proti bakteriím a kvasinkám

Kokosový olej je složen z mastných nasycených kyselin, které obsahují velké množství antioxidantů. Díky tomu je schopen narušit lipidové membrány bakterií, virů a kvasinek, a působí tak jako přírodní antibiotikum.

Opravdu zázračnou schopnost prokazuje při léčení nepříjemné kandidózy.

Podle mnoha zkušeností postačí jedna lžička kokosového oleje denně nebo vnější potírání, a kvasinky, které způsobují kandidózu, postupně zmizí – navlhčenou sliznici intimních partií denně promažte a nechte olej vstřebat.

Kokosový olej také napomáhá hojení vyrážek, jizev či ekzémů. Mimo jiné se i doporučuje přidávat jej do čaje při nachlazení pro zmírnění kašle a bolesti v krku. Ocení ho i ti, které trápí opakované přemnožení kvasinek v trávicím traktu a při chronických žaludečních onemocněních.

Kokosový olej na masáže celého těla

Panenský kokosový olej je velmi oblíbeným masážním přípravkem. Často se využívá při thajské a havajské masáži, a to nejen díky své jemné vůni, ale pro svou dobrou vstřebatelnost. Krásně zvláčňuje pokožku a zanechává ji pružnou a hladkou.

Kokosový olej jako mléko po opalování

Panenský kokosový olej zklidňuje vaši pokožku po delším pobytu na slunci a  regeneruje spálenou kůži. Obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti působení volných radikálů a tak napomáhá proti předčasnému stárnutí kůže a vráskám.

Kokosový olej je přírodní balzám po holení

Ano, panenský kokosový olej můžete využít i jako balzám po holení. Je ideální pro citlivou pokožku, která se holením narušuje. Chemické vody po holení často vytvářejí pupínky na tváři, to se vám s kokosovým olejem nestane. A samozřejmě příjemně voní.

Kokosový olej – balzám na rty

Zkuste použít panenský kokosový olej na rty místo balzámu. Jistě vás jeho účinky překvapí – zvláčňuje popraskané rty, v létě je chrání před slunečními paprsky a v zimě před mrazem.

Kokosový olej bělí zuby

Čistit zuby olejem se vám možná může zdát podivné, avšak opravdu to funguje. Oleje, soli a další přírodní látky se k čištění zubů používaly už od starověku, a dokonce i v dnešní době alternativní medicína doporučuje místo pasty a kartáčku jednoduše použít prst a olej, nejlépe ten kokosový.

Běžné bělící pasty obsahují velké množství agresivních chemických látek, které poškozují sklovinu. Můžete vyzkoušet po čištění zubů běžným způsobem minutu až dvě třít zuby panenským kokosovým olejem. Po několika týdnech budou vaše zuby viditelně bělejší.

Kromě toho panenský kokosový olej zklidňuje dásně a zamezuje tvorbě aftů v ústech.

Kokosový olej pro psy a kočky

Pokud má váš domácí miláček potíže se suchou a podrážděnou pokožkou, s popraskanou kůží na tlapkách (např. v zimě kvůli mrazům nebo kvůli posypové soli na ulicích) nebo se svěděním pokožky, pak kokosový olej je tou správnou volbou. Můžete jej používat také jako doplněk stravy pro povzbuzení imunity, zlepšení kvality srsti i pro vyživení kloubů.

Kokosový olej jako starodávný i moderní lék

Účinků kokosového oleje si v posledních letech začíná všímat i moderní medicína. Panenský kokosový olej podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, čímž  zpomaluje stárnutí buněk.

Kromě toho také působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě a dokonce i rakovině. Podle jednoho průzkumu byl výskyt rakoviny u jedinců užívajících panenský kokosový olej až o 30% nižší než u těch, kdo používali olej jiný.

V poslední době se často mluví i o účinku kokosového oleje na léčbu Alzheimerovy choroby.

Závěr:

Jeden z nejdůležitějších tuků pro člověka je kokosový olej. V první řadě obsahuje víc než 50% kyseliny laurové. Mateřské mléko má asi 14%, colostrum (první mateřské mléko) má také daleko méně. Pokud budeme především ráno užívat kokosový olej (pochopitelně nejlépe bio), tak bude docházet v našem těle k jedné základní reakci.

Kyselina laurová se v organismu změní na monolaurin a ten má zázračnou schopnost likvidovat „obaly“ virů a bakterií. Tím je udělá úplně bezbrannými a náš imunitní systém si s nimi hravě poradí. To se týká třeba také herpes virů nebo virů chřipky.

Druhá věc, neméně důležitá, je to, že základní keton v kokosovém oleji je kyselina beta-hydroxymáselná, která je strašně důležitá pro náš mozek. A je naprosto blahodárná pro celý náš organismus.

Jakmile Indové značně omezili používání kokosového oleje a ghí (přepálené máslo), tak jim výrazně narostl diabetes, protože místo toho začali používat pod vlivem propagace a moderní medicíny například oleje slunečnicové, kukuřičné, sojové či sezamové, jako my. Velice prospěšnou kyselinu beta-hydroxymáselnou obsahuje také máslo pasoucích se krav, ovcí a koz.

David Gutierrez Lékařka tvrdí, že každodenní užívání 4 čajových lžiček kokosového oleje odvrátilo demenci u jejího manžela. Mary Newport je ředitelkou lékařské péče v oddělení intenzivní péče novorozenců v the Spring Hill Regional Hospital na Floridě. V roce 2003 se u jejího manžela Steva poprvé projevily příznaky Alzheimerovy choroby. „Mezi příznaky Alzheimerovy choroby patří progresivní mentální degenerace, charakteristická neschopností vykonávat denní aktivity, ztráta rozlišovacích schopností a paměti,“ takto popisuje tuto nemoc Tom Bohager ive své knížce Everything You Need to Know About Enzymes. Alzheimerova choroba choroba bývá fatální a není na ni žádná léčba. Různé léky, dostupné na trhu, prokázaly pouze omezené účinky při zpomalování progrese této nemoci. A také u manžela paní Newportové se stav zhoršoval i po předepsání tří různých léků. „Mnoho dní, často i několik dnů v řadě byl manžel jako v mlze; nebyl schopen najít lžičku nebo si vzpomenout, jak si může vytáhnout vodu z chladničky,“ vzpomíná si M. Newportová. Začala tedy studovat mechanismus této choroby v naději, že najde nějakou alternativní léčbu. A zjistila, že vědci přičítají mnoho příznaků nemoci tomu, že některé mozkové buňky strádají, neboť ztratily schopnost zpracovávat glukózu. Vědci tedy začali zkoušet, zda zásobování mozku dalšími zdroji energie z alternativních zdrojů by mohlo zabránit umírání buněk a tím i zastavit nemoc. Nejjednodušší cestou, jak tělu umožnit tvorbu potřebné energie pro mozek je konzumovat triglyceridy se středně dlouhým molekulovým řetězcem (medium-chain triglycerides – MCT), které bývají obsaženy v tucích.

M. Newportová tak došla až k poznatkům, že olej MTC, získávaný z kokosových ořechů nebo palmových semen, je velkým příslibem pro léčbu Alzheimerovy choroby. Začala proto svému manželovi podávat kokosový olej.

A už během dvou dní se u něj projevily známky zlepšení! A po 60 dnech už byl zase vnímavým, šťastným a vtipným.

A v průběhu jednoho roku se u něj vrátila zpět schopnost vykonávat běžné úkony, běhat, velmi se mu zlepšilo chápání čteného textu i krátkodobá paměť.

Snímky mozku pana Newporta pak potvrdily, že atrofie se úplně zastavila.

Pokud se chcete dozvědět více o zdolávání nemocí pomocí léčivé stravy, doporučujeme vám volně přístupnou zprávu „Nutrition Can Save America!“ – ke stažení je na adrese https://www.naturalnews.com/report_N

Originál: https://www.naturalnews.com/030919_coconut_oil_Alzheimers.html

 Recept proti zrezivění – vše o zdraví 

Kim Evans

Většina lidí si myslí, že když vzniknou jednou vrásky, jsou tam napořád. Ve skutečnosti s tím ale můžete dost udělat.

Samozřejmě, výživa a vnitřní čistota jsou klíčem k vyhlazení a není neobvyklé že při pití čerstvých šťáv, komzumace syrových potravin z přírody a dělání mnoha kávových klystýrů vrásky odejdou. Skutečně, toto je kombinace, která nás udržuje mladé a bez nemocí.

Nicméně, lze s tím i něco udělat zvenčí.

Kokosový olej, řepa a mrkvová šťáva

Kokosový olej je báječný pro přestavění vaší kožní tkáně a může být používán pravidelně oběma způsoby pro eliminaci vrásek – jak vnitřně tak zevně. Tento olej hydratuje a znovu vystaví pojivovou tkáň, jelikož příčinou vrásek je poškozená pojivová tkáň.

Používejte šťávu z mladé mrkve a červené řepy pravidelně na svou pleť. Je to velice silné a vitamín A z mrkve je báječný na kůži. Červená řepa je současně známá pro svou schopnost opravit DNA a používání šťávy z řepy v místech, kde jsou vrásky je cestou, jak znovuobnovit poškozenou pleť.

Použití šťávy z mrkve a řepy ve spojení s kokosovým olejem zvyšuje účinek. Kokosový olej svou vstřebatelností pomáhá vtáhnout šťávy do kůže a současně pleť hydratuje. Stačí jen polévková lžíce šťávy a zbytek vypijte. Nechte šťávu působit aspoň 10 minut.

Můžete šťávu, když za nějakou dobu na pleti zaschne, nanést opakovaně.

Kokosový olej a peeling

Po tom, co jste opravili vaší pleť kokosovým olejem a šťávami, budete chtít odstranit odumřelou svrchní část pokožky. Můžete to udělat třením žínky nebo použijte šťávu z nezralého ananasu. Ananas obsahuje enzym bromelain, který přirozeně užírá nejvyšší vrstvu kůže.

Tato ananasová šťáva snadno konkuruje drahým „spa“ kosmetickým procedurám.

Pro peeling použijte tuto ananasovou šťávu s kokosovým nebo olivovým olejem a vtírejte do pleti. Po několika minutách tření zjistíte, že vám na rukou začne ulpívat odumřelá svrchní vrstva kůže.

Poté obličej opláchněte a natřete vrstvou kokosového oleje.

Můžete se tímto způsobem zbavit aspoň 50-60% vrásek. Samozřejmě, čím častěji šťávy a kokosový olej používáte, tím účinnější jsou.

Recept na zdraví

Recept proti zrezivění – vše o zdraví

Byliny

Medicína, která využívala prostředky z přírody, byla používána po staletí. Každá společenská kultura má svůj vlastní způsob využití, zpracování a podávání bylin. Mezi bylinná léčiva patří bylinné materiály, bylinné přípravky, které dnes nazýváme potravními doplňky.

Zahrnují části rostlin – kořeny, listy, květy, plody – a kombinují aktivní složky, aby bylo maximálně využito efektu. Někteří výrobci přidávají minerály, nebo i živočišné ingredience. Celková podoba bývá ve formě olejů, čajů, kapslí a tablet, extraktů a tinktur.

Byliny obsahují velká množství přirozeně se vyskytujících chemických látek, které mají svou biologickou aktivitu. Tyto rostliny se používají k vytvoření bezpečných léčiv.

Nicméně je důležité zdravotní stav pacienta konzultovat u lékaře, aby se pojmenovala patofyziologie jeho nemoci a aby se přírodní produkt použil v takové indikaci, jež smysluplně zasahuje a pomáhá. Pokud není dodržen tento postup, může dojít k nevhodné léčbě, která nejenže nebude mít efekt, ale může pacienta i v různých směrech poškodit. A tak by nemělo jít o svévolné léčení.

Takže byliny ano, ale měl by být jasně stanoven cíl, tj. účinek, jehož chcete bylinou dosáhnout.

Byliny mohou být použity pro léčení široké škály onemocnění, k nimž patří: vysoký krevní tlak, migrény, úzkost, nedostatečný krevní oběh, artritida, kožní problémy, např. ekzém, dále nespavost, nevolnost, deprese, hormonální nerovnováha.

Je třeba vzít v úvahu, že

  • byliny mohou výrazně působit na lidský organizmus, nicméně účinku syntetického léku spíše nedosáhnou.
  • není možné ukončit lékařem stanovenou léčbu a lék nahradit potravním doplňkem.
  • pomocí bylin můžete zlepšit celkový pocit pohody a zdraví.

Stravování

  • K docílení pohody a zdraví lze podstatně přispět dietním opatřením.
  • Dietní poradci sestavují jídelníčky
  • z pěti základních skupin potravy:
  • tuky, sladkosti, oleje
  • mléko, sýr, jogurt
  • ryby, drůbež, libové maso, luštěniny, vejce, ořechy
  • ovoce, zelenina
  • obiloviny a chléb, těstoviny, rýže

Jde o to, aby z každé skupiny bylo něco zastoupeno, a přitom aby výsledný efekt přinášel pro tělo harmonii, respektoval požadavky těla na energii a na dobré fungování všech systémů.

Zajímavé:  Brnění nosu - vše o zdraví

Připouští se malé množství nenasycených tuků a olejů, ale pak již není vhodná kombinace s dalšími tuky a potravinami, jako jsou třeba sušenky, sladké nápoje, koláče…

Jíst hodně zdravých potravin je nezbytné, přijímat jídlo každé čtyři hodiny a v přiměřené dávce, vše s respektem k pohybové aktivitě a stavu. Jiné podmínky vznikají např. v těhotenství, jiné požadavky musí mít samozřejmě člověk s dispozicí ke kardiovaskulárním nemocem, cukrovce apod.

Obecně je vhodné soustředit se na jídlo obsahující minerály, vlákniny, vitaminy a další živiny, na jídlo s nízkým množstvím cukrů, např. jablečný kompot, zeleninu a ovoce, ryby a libové maso, celozrnné výrobky.

Pokud máte možnost výběru, pak kupovat potraviny více mimo hypermarkety, tedy takové, kde nejsou obsaženy pesticidy, antibiotika, hormony ad. Existuje mnoho potravin, které vám mohou přinášet prospěch.

Častější volba ryb ve skladbě stravy je pro tělo mnohem zdravější než převážný výběr vepřového, hovězího, kuřecího a jiného masa. Celozrnné pečivo je třeba volit častěji než výrobky z bílé mouky.

Vyhledávejte vitaminy, které obsahují antioxidanty, tj. vitamíny E, A, C, užívejte minerály selen, zinek a konečně nezapomínejte na vitamín D. Tyto látky pomáhají likvidovat nežádoucí volné radikály v těle.

Vybírejte si potraviny různých barev. Barevné pigmenty jsou také potřebné látky. Mohou zúžit expozici rakoviny a chronických nemocí, např. onemocnění srdce, jater, ledvin.

Velkou a nedoceněnou skupinou jsou potraviny obsahující vlákniny.

O čem je však třeba také mluvit?

O pohybu…

Více než polovina naší populace nesplňuje doporučovanou úroveň pohybové aktivity. Nedostatek pohybové zátěže způsobuje časté vady držení těla, podílí se na vzniku mnoha chronických civilizačních onemocnění – kardiovaskulárních nemocí, diabetu, osteoporózy aj.

Lidské tělo je velice důmyslně k pohybu uzpůsobeno, a jestliže jej fyzicky nevyužíváte, ztrácíte svalovou hmotu, a ta je pak snadno nahrazována tukem. Tělesná hmotnost se zvyšuje a s tím přicházejí bolesti kloubů a kostí a další zdravotní problémy.

Takže nejen byliny, dieta, ale také pohybová aktivita. To všechno je součástí receptu na zdraví.

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík nepotřebuje ani gram mouky. Opravdu. Samozřejmě jí trochu můžete přidat – a za chvíli vám prozradím, proč – ale vlastně na něj docela stačí pečivo, vejce a mléko. A ubrousek, ve kterém se to všechno uvaří.

Ubrousek je základní poznávací znamení karlovarského knedlíku. Proto se mu někdy říká knedlík ubrouskový. A proto tenhle knedlík nepotřebuje žádné zvláštní těsto ani žádné zvláštní zacházení, protože to, co ho při vaření drží pohromadě, je pevný stisk obalu.

Knedlíkové těsto při vaření nabobtná, ale obal mu nedovolí, aby se rozpínalo, takže uvnitř dojde k přetlačování a upěchování surovin. Vejce, jak známo, v teple zatuhne, čímž způsobí, že knedlík bude držet pohromadě i po uvaření. Pokud tedy umíte v míse smíchat nakrájené pečivo, mléko a vejce na podivnou, nesoudržnou směs, umíte i karlovarský knedlík.

Jak karlovarský knedlík připravit

Určitě se nespokojíte s tím, že je to tak jednoduché, a jistě chcete, aby váš karlovarský knedlík byl přesně takový, jaký si ho zasloužíte.

Složení těsta je velmi přizpůsobivé, dovolí vám docela velké odchylky, protože ubrousek v kombinaci s vařením v páře toho společně zvládnou hodně.

Tedy se nedivte, že se různé recepty mohou celkem dost rozcházet. Navíc jsou tu ještě další suroviny, které můžete do těsta z různých důvodů přidat.

Je tedy hezké vědět, co se může změnit, přizpůsobit a přidat a hlavně proč.

Jako pokaždé, když dojde na knedlíky, i tentokrát jsem vyzpovídala Petra Kosinera, šéfkuchaře firmy Knedlíky Láznička. Pochybuju, že někdo v téhle zemi zná víc druhů knedlíků, nebo že jich někdo za svůj život uvařil víc než on. A člověk se přece má učit od těch nejlepších, že?

Tady máte shrnutí našeho koroňáckého online setkání.

Začala bych od lesa, tedy od ubrousku. Každý dnes balí knedlíky do fólie.
Ano. Všichni profesionálové v oboru vaří ubrouskový neboli karlovarský knedlík ve fólii.

Kdyby se těsto na knedlík do ničeho nezabalilo, knedlík by sice vzniknul taky, ale chutnal by jinak a vypadal by taky trochu jinak.

Použijte tedy docela obyčejnou potravinářskou fólii a nemusíte si dělat starosti s tím, kde vzít vhodný ubrousek.

A kdybych chtěla přece jenom použít ubrousek?
Pak je nejlepší ubrousek lněný, k tomu se těsto tolik nelepí jako k bavlněnému. A ještě ho můžete potřít rozpuštěným máslem. Tato varianta je pochopitelně ekologičtější a řekl bych, že to je poznat i na lepší chuti.

Jaké pečivo je na karlovarský knedlík nejlepší?
V domácích podmínkách budou nejlepší včerejší rohlíky. Měly by být pevnější, gumovější, žádné nadýchané chmýří. Určitě nepoužívejte veku, to už raději housky. Nadýchané a čerstvé pečivo si neudrží tvar a stane se z něj při přípravě těsta kaše.

Necháváte nakrájené pečivo proschnout?
Není to vyloženě nezbytné. Pokud jsou rohlíky dost pevné a hutné, nemusíte se tím zdržovat.

Jestliže máte pochybnosti, klidně pečivo nakrájejte půl dne předem a nechte proschnout na vzduchu, případně ho krátce vysušte v troubě.

Každopádně zde platí, že čím sušší máte pečivo, tím více tekutiny můžete potřebovat do těsta a taky musíte myslet na to, že se prodlouží doba, než se mléko vsákne do pečiva. U zcela vysušeného pečiva to může být až půl hodiny.

Opravdu včerejší rohlíky stačí, aby na řezu vznikla krásná mozaika?
Jistě. U nás se ještě snažíme, aby každá kostička pečiva měla svůj kus kůrky. Když budete krájet rohlíky, nejdřív je rozkrojte podélně na čtvrtky a ty potom příčně na stejně velké kostky, tím si zajistíte, že každá kostka bude mít kousek upečeného povrchu.

Proč doporučujete do těsta přidávat hrubou mouku?
Mouka je tu tmelící surovina.

Pokud víte, že knedlíky budou i po uvaření ještě nějakou dobu čekat rozkrájené na páře, než se dostaví strávníci, anebo pokud tušíte, že je budete druhý den na páře ohřívat, je vždycky lepší trochu hrubé mouky přidat, stačí jen jedna lžíce na uvedenou dávku.

Díky mouce se taky knedlíky nedrobí. Anebo můžete místo mouky použít strouhanku, bude fungovat stejně. Pro knedlík, který chcete podávat hned po uvaření, ale žádnou mouku v podstatě nepotřebujete.

Bílky doporučujete do těsta přidat zvlášť, protože z nich nejdřív vyšleháte tuhý sníh. Nestačilo by vajíčka prostě jen rozkvedlat v mléce, jako se to dělá se žloutkem?
Sníh pojí těsto podobně jako mouka.

Nejen že má kypřící úlohu, tedy dělá knedlík jemnější a nadýchanější, taky mu vytváří kompaktnější strukturu. Knedlík jde připravit s bílky našlehanými i nenašlehanými, ale s našlehanými jsou lepší.

Kdybyste srovnali karlovarský knedlík připravený se sněhem a bez sněhu, na řezu poznáte rozdíl.

Má karlovarský knedlík nějaké konkrétní ochucení?
Určitě v něm nesmí chybět nasekaná nať z hladkolisté petrželky, ta se vyjímá na řezu. Knedlík se tradičně dochucuje muškátovým květem a dále taky není na škodu přidat máslo, i když nezbytné pro složení těsta není. Máslo knedlík rozvoní a propůjčí mu ještě noblesnější chuť.

Všechny jemné knedlíky je lepší vařit v páře. Jak je to tady?
Rozhodně to platí taky. Každý knedlík je lepší, když se vaří na pařáčku místo ve vodě. Nenechte se zmást tím, že karlovarský knedlík je zabalený ve fólii, pára mu svědčí víc. Nicméně kdyby bylo nejhůř, ve vodě ho samozřejmě uvaříte taky, bude to trvat zhruba o 3 minuty kratší dobu.

Doporučoval byste i tento knedlík krájet raději nití?
Ano, určitě. Dokud je horký, krájet nití, jakmile vychladne, můžete krájet ostrým nožem.

K čemu máte karlovarský knedlík nejraději?
Zcela jistě ke svíčkové, ale hodí se i k jiným smetanovým omáčkám. Vidět se dá skoro u čehokoli – guláš, jihočeská bašta nebo pečená kachna nejsou výjimkou.

Rada dne: těsta se nelekejte

Raději to napíšu ještě jednou, než vás přenechám vašemu osudu a mému receptu: nelekejte se, jak zvláštně vypadá těsto. Může vám připadat, že tohle nikdy nebude držet pohromadě.

Ale ono může. Prostě jenom tuhle nepravděpodobně vypadající hromadu navlhlého rozkrájeného pečiva zabalte do fólie, pořádně utáhněte poválením po kuchyňské lince a zbytek nechte na parní lázni, ať vykoná své kouzlo.

Dobrou chuť!

PS. Pokud chcete knedlíkům a knedlíkovému umění zcela propadnout, Petr Kosiner je autorem receptů ve Velké knedlíkové kuchařce s 144 návody na nejrůznější knedlíky.

Moje maličkost do kuchařky věnovala úvody k jednotlivým druhům knedlíků, jak je znáte z tohoto blogu.

Pokud by vás kuchařka zajímala, vydalo ji nakladatelství Došel karamel a najdete ji například tady: Velká knedlíková kuchařka.

Recept proti zrezivění – vše o zdraví

(Na fotce není Velká knedlíková kuchařka, nýbrž recept z Hovorů s řezníkem)
 

Suroviny

  • 6 rohlíků, den předem nakrájených na kostičky a lehce proschlých
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 15–20 lístků hladkolisté petrželky
  • 60 g másla
  • ½ lžičky soli
  • špetka muškátového květu
  • 1 lžička oleje

Postup

  1. V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5 minut nasáknout.
  2. V mezičase nasekejte petrželku nahrubo a z bílků a zbytku soli ušlehejte hodně pevný sníh. Čím studenější bílky použijete, tím kvalitnější sníh do knedlíků vyšleháte.
  3. Nasáklé rohlíky, petrželku a sníh společně promíchejte, ale míchání neprodlužujte víc, než je nezbytně nutné.
  4. Odmotejte 40 cm z potravinové fólie, ale neodstřihujte ji. Položte ji podélně na pracovní desku a prostřední část vymažte několika kapkami oleje. Na pomazanou část lžící rozdělte polovinu knedlíkového těsta, aby se ideálně tvářilo jako šiška dlouhá 25 cm a široká 5 cm. Teprve nyní nožem odřízněte fólii (zde oceníte dostatečně velké kuchyňské prkénko) a zdvihněte okraj, který je nejblíže k vám. Přehněte ho přes těsto a zamotejte kolem dokola. Oběma rukama uchopte přečnívající konce fólie, jako by to byl váleček na těsto, a tímto „válečkem“ popojeďte po pracovní ploše směrem od vás. Váleček se tím trochu utáhne a uvnitř se začne formovat knedlík; než však bude dílo dokonalé, musíte to zopakovat ještě dvakrát nebo třikrát. Pokud by se vám uvnitř fólie hromadil vzduch, nebojte se špičkou nože bubliny propíchnout, ať můžete těsto pořádně utáhnout. Totéž učiňte s druhou polovinou těsta.
  5. Připravte si parní lázeň – buď do většího hrnce vložte pařáček na knedlíky, nebo na kastrol položte napařovací nástavec. Do spodního patra této soustavy nalijte asi 2 výškové centimetry vody, přiveďte k varu a na pařák položte knedlíky. Zakryjte poklicí a vytrvale vařte 25 minut.
  6. Uvařené knedlíky vyjměte a kratičce zchlaďte pod studenou tekoucí vodou. Odřízněte jeden konec fólie a knedlík vytlačte ven. Nakrájejte nejlépe nití na kolečka – ani nemusí být šikmá – a rovnou podávejte.

https://www.kucharkaprodceru.cz/karlovarsky-knedlik/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *