Uzená Makrela A Zdraví?

Uzená makrela je bohatá na bílkoviny, tuky a obsahuje často i velké množství soli. Jedná se tedy o pokrm, který má vysokou energetickou hodnotu. Uzená makrela není vhodná pro častou konzumaci. Vedete-li aktivní život a jste-li zdraví, pak vám zásadně neuškodí.
Makrela, stejně jako jiné ryby, je obrovským zdrojem přírodního jódu, maso obsahuje velké množství bílkovin a minerálů, stopové prvky a vitamíny A, B a D. Jsou lehce stravitelné, rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na lidský mozek a srdce.

Jak se vyrabi Uzena makrela?

Makrely se udí horkým i studeným kouřem a tak získávají příjemnou a delikátní chuť. Uzením maso snadněji odpadává od kosti, je slanější a je obohaceno kouřovým aroma. TIP: Jak si vyudit makrelu doma? Když ji budete udit studeným kouřem, bude mít její maso výraznější chuť a pevnější strukturu.

Jak jíst uzenou makrelu?

Podáváme ji hlavně s bramborem, rýží, kaší. Uzenou přidáváme do salátů, koktejlů, aspiků, antipast, pomazánek, paštik – Paštika z makrel, nádivek, závitků. Sedí si s česnekem, jablky, vínem, pepřem, bylinkami, cibulí. Makrela má už sama o sobě výraznou chuť, není třeba ji překrývat velkým množstvím surovin.

Čím se živí makrela?

Patří mezi dravé ryby, živí se živočišným planktonem, šproty a malými rybami, potravu loví drobnými zoubky.

Kolik vazi Uzena makrela?

Složení: Makrela obecná, cukr, kuchyňská jedlá sůl (max 4%). Makrela je rychle plovoucí dravá ryba, která dorůstá délky až 45cm.

Co obsahuje uzená makrela?

Makrela obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a omega-3 nenasycených mastných kyselin, zvláště je bohatá na vitamin B12, selen, niacin, fosfor a další prospěšné látky. Přitom má málo kalorií.

Jak nalozit makrelu na uzení?

Rozmražené a opláchnuté ryby uložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme asi 10-12 hodin odležet. Před uzením každou makrelu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.

Zajímavé:  Meningokok U Novorozence Priznaky?

Jak dlouho se udí makrela?

Do připraveného nálevu naložíme očištěné a vykuchané makrely a necháme je tam cca 12 hodin marinovat. Před uzením necháme ryby okapat, pokud by to nestačilo, tak je osušíme papírovou utěrkou. Pak už jen zbývá pověsit makrely dřevěné udírny nebo do elektrické udírny a udit je na takových 65 °C po dobu 6 hodin.

Jak vykostit makrelu?

Makrelu si položte na kuchyňskou desku a odkrojte nejprve hlavu podél žaber. Poté nařízněte břišní část makrely a odřízněte a vyjměte vnitřnosti. Rozřízněte hřbetná část podél páteře, oddělte první filátko z makrely. Poté odřízněte zbytek kostí a okraje.

Jak na makrelu?

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací pekáč vymažeme máslem, na vymazané dno rozprostřeme nakrájenou cibuli, na ni položíme makrely. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 – 40 minut (záleží na velikosti ryby). Během pečení ryby obrátíme a poléváme rozpuštěným máslem z pekáče.

Jak poznat Zkazenou makrelu?

Ryba nekuchaná s vnitřními orgány

Obvykle to bývají spíše ryby mořské. V těchto případech je dobré dbát zvýšenou pozornost na břišní část ryby. Pokud je v břišní část až podezřele měkká, případně se svalovina na břiše rozpadá, může to být známka zkaženosti vnitřních orgánů.

Jak ohřát uzenou rybu?

Uzeného kapra je možné upravovat i tepelně, nejjednodušším způsobem je ohřátí v mikrovlnné troubě.

Kam patří makrela?

Podobně jako tuňák patří makrela do čeledi makrelovitých. Žijí na otevřeném moři a jsou velmi hbitými plavci. Jejich charakteristickým znakem je, že postrádají plovací měchýř. Plovací měchýř ryb zajišťuje možnost přizpůsobení váhy tlaku vody a díky tomu jsou ryby schopné plout.

Kde se loví makrela?

Nejvíce se prodává právě makrela obecná žijící v Atlanském oceánu a ve Středozemním moři, i když se loví ještě další příbuzné druhy, jako makrela španělská, kranas obecný neboli stavrida, kranas desetiploutvý, makrela žlutoocasá a pompano (Trachinotus carolinus), obývající vody Ameriky a jihovýchodní Asie.

Zajímavé:  Na Alergie Dla Dziecka?

Kolik stojí makrely?

Makrela celá nekuchaná 300 – 500g *

Cena za 1 kg vč. DPH 110,-
Cena za 1 kg bez DPH: 96,-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector