Dužina ananasu obsahuje až 85 procent vody, cukru, tuky, vlákninu, vitaminy, skupiny B, A, C a minerály jako například vápník, železo, draslík a fosfor. Ananas se doporučuje při otocích, poruchách zažívání, zánětech. Dále se doporučuje při anémii, arterioskleróze, artritidě, vysokému krevnímu tlaku a při horečkách.
Proč nejíst ananas?
Ananas konzumujeme vždy v čerstvém stavu, protože kompotovaný ztrácí až šedesát pět procent svých účinných látek a bromelin se z větší části také rozkládá. Pozor na nezralé plody! Nezralé plody obsahují zvýšené množství kyselin, které mohou podráždit ústní dutinu a poleptat i zubní sklovinu.
Jaký vitamín je v ananasu?
Ananas je bohatý na vitaminy skupiny B, vitamin C a betakaroten. Obsahuje i řadu stopových prvků: hořčík, zinek, železo, mangan, síra, sodík, fosfor a draslík. Dále obsahuje větší množství organických kyselin, především citronovou, tartarovou a maleinovou. Další velmi cennou substancí je bromelin.
Co se stane kdyz snim hodně ananasu?
Zatímco o jeho užitečnosti není pochyb a jeho protizánětlivé vlastnosti jsou legendární, bromelin někdy způsobuje zanícení tkání. Poté se dostavuje necitlivost, otupělost, pálení a píchání. Může se dokonce objevit krvácení na jazyku či rtech.
Kdy jíst ananas?
Konzumace ananasu se doporučuje například při střevních problémech, potížích při zažívání či problémech s otoky, pomáhá předcházet vzniku krevních sraženin a ulevuje slinivce břišní. Ananasová šťáva může ale u některých citlivějších osob vyvolat nežádoucí reakce, podráždění pokožky apod.
Jak poznat zkažený ananas?
Slupka ovoce by neměla být vrásčitá, červenohnědá a neměla by mít na sobě praskliny nebo otvory. Stejně tak nežádoucí je plíseň nebo hnědě vadnoucí listy. Ty by vždy měly být zelené, a to i přestože barva ananasu může být zlatavá, žlutá i zmiňovaná zelená. Při výběru se zaměřte také na tvar ananasu.
Jak se jí ananas?
Stačí pouze odtrhávat jednotlivé kousky ovoce, které přirozeně v plodu tvoří soustavu podobnou pyramidě. Ananas totiž patří mezi bobuloviny – jeho dužinu tvoří splynulé bobule, které se u zralého kusu dají krásně oddělovat rukou.
Co je to ananas?
Ananas (podle portugalského ananás, potažmo původního slova jihoamerických indiánů anana) je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Ananas je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí, přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky.
Co obsahují jahody?
VITAMÍNY Jahody jsou bohaté na vitamíny a minerální látky.
V jahodách se také nachází vitamíny skupiny B, E a A, a taky spousta důležitých minerálů jako je například vápník, draslík, hořčík, železo či zinek.
Co udělat s ananasem?
Vyzkoušejte sladké pálivé kuře s ananasem nebo kuřecí prsa zapečená s ananasem a sýrem.
- Fantastická buchta s ananasem.
- Nepečený ananasovo – kokosový dort.
- Ananasové řezy též zvané ORGASMUS.
- Celerový salát s ananasem a pórkem.
- Ananasový zákusek Piňakoláda.
- Kuřecí špízy s ananasem.
- Ananasové řezy – někdo zná jako Orgasmus.
Jak Vypestovat ananas z plodu?
Jak na to?
- Zakupte si plod ananasu.
- Růžici ukroutěte rukou (použijte rukavice, ať se nepopícháte).
- Uřízněte zbylou dužinu na růžici nožem.
- Otrhejte odspodu listy růžice, až vyholíte cca 1,5 – 2 cm růžice.
- Růžici dejte do širší sklenice někam do sucha, kam nesvítí slunce.