Bolesti břicha a nadýmání – vše o zdraví

Úvodní strana » Zdraví a léky » Volně prodejné léky » Léky na trávení » Léky na nadýmání a plynatost

Dnešní doba plná stresu dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc.

Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.

Pokud vás trápí časté bolesti břicha, nadýmání, plné břicho a plynatost, máme pro vás několik tipů, jak se zbavit těchto nepříjemných příznaků.

Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví

  • Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Jedinečný lék na obnovu střevní mikroflóry. Vhodný pro dospělé, děti i kojence. 179 Kč 149 Kč -17 %
  • Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Hoďte nadýmání za hlavu. Espumisan je lék k odstranění zažívacích obtíží v důsledku nadměrného množství plynu v zažívacím traktu – nadýmání. 185 Kč 159 Kč -14 %
  • Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Lék vhodný při obtížích spojených s nadměrným hromaděním plynů v zažívacím traktu. Vhodný i pro kojence. 225 Kč
  • Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Užívaný vnitřně, při mírných žaludečních obtížích provázených napětím v břiše, nadýmáním a pocitem plnosti. 49 Kč
  • Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Při lehkých zažívacích obtížích provázených napětím v břiše, nadýmáním a plynatostí, také k usnadnění vykašlávání. 47 Kč
  • Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Na obtíže spojené s nadměrným hromaděním plynů v zažívacím traktu. 106 Kč
  • Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Tradiční rostlinný léčivý přípravek užívaný při mírných trávicích obtížích, nechutenství, provázeném nadýmáním, pocitem plnosti a napětím v břiše 47 Kč
  • Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Tradiční rostlinný léčivý přípravek vhodný pro vnitřní i zevní použití. 52 Kč
  • Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Při mírných trávicích potížích, pálení žáhy a nadýmání; omezuje nadměrné pocení. Také vhodný ke kloktání a k dezinfekci dutiny ústní. 47 Kč

Nadýmání, jeho příčiny, projevy a léčba |Tipy a triky proti nadýmání

Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví

Je zcela přirozené, že během trávení vznikají různé plyny, a pokud jsou tyto procesy v souladu se zdravým fungováním organismu, způsobí pouze drobné nepříjemnosti. Situace je jiná, pokud je nadprodukce střevních plynů, nadměrné a časté nadýmání nebo pokud nejsou schopny vhodně odcházet, a proto se hromadí a vzniká nepříjemný pocit nadýmání.

Nadýmání a plynatost většinou nebývá následkem vážnějšího onemocnění, ale spíš nevhodné životosprávy. Ale ať už je v pozadí cokoliv, jedno je jisté. Pokud známe příčiny vzniku, dá se snadněji odstranit a jednodušší je i prevence vzniku těžkostí.

Posbírali jsme pro vás příčiny nadýmání břicha.

Ve vyhledávačích nejčastěji zadávané výrazy k tématu: alergie na lepek nadýmání, nadymani,  nadymani, bolest pod pravým žebrem a nadýmání, nadýmání a bolest zad, Léky proti nadýmání Diskuze, Dieta při nadýmání, Nevolnost a nadýmání, nadýmání po každém jídle, 

Příčiny nadýmání

Co způsobuje nadýmání? Hovoříme o častém stavu, a asi neexistuje člověk, který by se s tímto problémem během svého života ještě nesetkal. Silné nadýmání může mít mnoho možných příčin nadýmání břicha, včetně zadržování tekutin, syndromu dráždivého střeva a infekce.

Ale v mnoha případech může být příčinou něco tak jednoduchého jako jsou trávicí těžkosti nebo příliš mnoho plynu v žaludku a ve střevech. Projevuje se příznaky jako je pocit pnutí v břiše, bolesti břicha, nadměrná tvorba plynů a křeče ve střevech. Vážněji je třeba se tomu věnovat v tom případě, pokud tento stav těžko přestává a stává se chronickým, tedy se pravidelně vrací.

Pokud se objevuje společně s bolestí pod levým žebrovým obloukem, může se jednat o problémy s pankreatem.

Jak jsme již uvedli, tvorba plynů je zpravidla přirozený jev. Do určité míry je jím dokonce i nadýmání a to tak dlouho, pokud se objevuje jenom občas, nezpůsobuje vážnější problémy a trvá jenom krátce.

Pokud se nahromaděné plyny  ve formě větrů nebo říhnutí rychle odstraní, nemusíme dělat nic. Případně se vyplatí sledovat, co jsme jedli nebo pili a jaké léky jsme užili před několika hodinami.

Zvýšená tvorba plynů může být tedy příležitostní, co je většinou způsobeno zkonzumovaným jídlem, například zeleninou a ovocem. Pokud chceme zůstat zdraví, ty by na našem stole v žádném případě neměly chybět.

Rostlinné vlákniny, které se v nich nacházejí, jsou nezbytné pro správné trávení a detoxikaci organismu. Jejich nadměrná konzumace však kvůli přirozeným kvasným procesům probíhajícím v střevním traktu může vyvolat nafouknutí břicha.

Hlavně ženy se často ptají: Proč vypadá moje břicho, jako kdybych byla těhotná? Nadýmání břicha obtěžuje mnohé ženy do značné míry zejména kvůli tomu, jak vypadají. Vypouklé břicho způsobuje, že jsou považovány za těhotné.

Některé ženy jsou frustrované, pokud břicho zůstane i po hubnutí. Potravinová alergie, kyselinový reflux, intolerance laktózy a další poruchy trávení mohou být také příčinou nadýmání. Bolesti v dolní části břicha se mohou objevit i v době menstruace.

Bolesti v oblasti žaludku doprovázené nadýmáním, mohou být příznakem refluxu.

Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví

Která jídla způsobují nadýmání?

Mezi potraviny způsobující tvorbu plynů patří fazole a jiné luštěniny, různé druhy zelí (hlávkové zelí, kapusta, brokolice, květák), některé druhy cibule (česnek, cibule, pór), kořenová zelenina (červená řepa, ředkvička), kedluben, droždí, mléko, čokoláda a pšenice.

Pokud jsme náchylní na tento problém, vyhýbejme se nebo alespoň omezme konzumaci různých druhů hub a zelí. Pokud je vyměníme za doplňky výživy v práškové formě, na obavy a vedlejší účinky můžeme zapomenout.

S luštěninami je stejný problém, pokud je rádi konzumujeme, po uvaření je rozmixujme nebo co je ještě lepší, propasírujme je.

Tímto způsobem je možné odstranit slupku, která je jedním z hlavních problémů, protože způsobuje nadýmání.

Postupem času organismus některých lidí není schopen vůbec –  nebo pouze zčásti –  odbourat mléčný cukr (laktózu). To má za následek, že mléčný cukr, který jsme nedokázali strávit, začíná kvasný proces způsobující nafouknutí břicha. Aby k tomu nedošlo, pokusme se o snížení konzumace mléka.

Potraviny proti nadýmání – sem můžeme také zařadit čerstvé mléčné výrobky, tvaroh a také nezralé sýry. Dejme volnou cestu kvašeným mléčným výrobkům, např. jogurt.

Oblíbený sýr je možné nahradit rostlinným sýrem, jako je tofu, ale bez obav můžeme pít rostlinné mléka, jako například ze sóji, ovsa nebo rýže.

Sycené nápoje obsahují oxid uhličitý, který téměř okamžitě nafoukne břicho. Přejděme raději na čistou vodu, neochucenou nebo různé bylinkové nálevy, případně na léčivý čaj proti nadýmání. Existují i čaje, které účinkují proti větrům.

Mezi ně patří heřmánek, myrta, zázvor a kmín. Pokud chceme mít břicho, které je krásně ploché, vyhýbejme se alkoholu a kofeinu. Další příčinou mohou být sladkosti a pekařské výrobky s obsahem kvásku, přídavných látek a bílé mouky.

Proto dejme přednost jejich verzi z celozrnné nebo špaldové mouky.

Polykání vzduchu

Chronickým se může stát z dvou důvodů. Jedním z nich je takzvané polykání vzduchu (aerophagie), kdy člověk při dýchání nebo při jedení polyká velké množství vzduchu, druhou příčinou je zase kvašení, hnilobné procesy probíhající ve střevech.

To nastane tehdy, pokud chybí enzym potřebný k trávení potravy nebo je přítomen pouze ve velmi malém množství, a proto sacharidy a jiné složky odbourávají probiotické bakterie žijící v tlustém střevě a zčásti houby. Výsledkem těchto nechtěných kvasných procesů je nadměrná plynatost.

V případě vážnějšího nadýmání může příčinu odhalit analýza odcházejících plynů. Nadměrné polykání vzduchu naznačuje vyšší koncentrace dusíku, kyslíku a oxidu uhličitého, zatímco výsledkem nedostatku enzymů je zvýšený poměr kysličníku uhelnatého, vodíku a metanu.

To druhé se dá účinně odstranit příjmem doplňků výživy s obsahem chybějících  enzymů.

Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví

Chronická zánětlivá onemocnění střev

Při vyjmenování příčin nesmíme zapomenout ani na střevní parazity, protože i jejich přítomnost může zvyšovat nezdravou tvorbu plynů a nadměrné nadýmání. Tito příživníci žijící v trávicím traktu totiž naruší trávení a během jejich látkové výměny se zase mohou tvořit plyny.

Zajímavé:  Cinarizin - vše o zdraví

Na jejich přítomnost mohou upozornit kromě nadýmání bolesti břicha (bolestivé nadýmání), křeče ve střevech a také stavy nedostatku živin. Často se setkáváme s otázkou: Proč se mi břicho nadouvá a je tvrdé? Chronická zánětlivá onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc, mohou způsobit nadýmání a křeče, ale může se objevit i průjem.

Divertikulitida, zánět a infekce zažívacího traktu může také vést k nadýmání a tvrdosti břicha.

Co způsobuje nadýmání u žen?

U žen se často vyskytuje nadýmání těsně před menstruací. Může se vyskytnout následkem toho, že byla vynechána antikoncepce nebo v době těhotenství (nadýmání v těhotenství), kdy se hladina estrogenu a progesteronu zvyšuje. Tehdy se činnost střev zpomaluje.

Může se vyvinout následkem chronické zácpy spojené s nezdravým stravováním a životním stylem s minimálním pohybem. Nadýmání může mít mnoho možných příčin nadýmání břicha, včetně zadržování tekutin, syndromu dráždivého střeva a infekce, ale i nadýmání ze stresu.

V mnoha případech může být příčinou něco tak jednoduchého jako trávicí poruchy nebo příliš mnoho plynu v žaludku a ve střevech.

Co třeba vědět o tvorbě střevních plynů?

Odchod plynů nahromaděných ve střevech je přirozeným fyziologickým procesem. Vyjádřením v číslech to znamená, že 10-15 odchodů plynů denně se považuje za normální, ale jsou i tací, pro které je ještě i toto množství nepohodlné a zároveň nepříjemné.

Nepříjemný zápach plynů způsobují sirovodík a jiné plyny s obsahem síry. V pozadí mimořádně nepříjemného zápachu plynů mohou být poruchy trávení a vstřebávání, ale může to být způsobeno i celiakií.

Nejčastějšími příčinami tvorby střevních plynů je jedení bez rozžvýkání, konzumace velkého množství rafinovaných potravin, jakými jsou bílý cukr, bílá mouka, nedostatečný příjem tekutin, nedostatek pravidelného pohybu, dále nervozita, napětí a úzkost.

Procesu trávení se zúčastňuje i nervový systém a mozek. Procesy, které mezi nimi probíhají, určují chod ve střevech.

Jak se zbavit nadýmání?

Máme tendenci sáhnout po lécích, které slibují odstranění problému. S jednou věcí však nepočítáme: léčba příznaků není nikdy řešením, a navíc tyto léky poškozují i stěny střev. Přemýšlejme dlouhodobě a místo umělých řešení si vyberme přírodní.

K tomu máme k dispozici mnoho léčivých rostlin, jejichž odvary zmírňují a odstraňují tento nepříjemný stav. Pokud však dáváme přednost surovému řešení, místo salátu si nastrouhejme jeden čerstvý fenykl. Můžeme ho dochutit extra panenským olivovým olejem, solí, pepřem, citronem.

Skvěle odstraňuje větry a téměř okamžitě Vás zbaví plynů nahromaděných ve střevech. Vynikajícím pomocníkem proti nadýmání a větrům může být i zázvor, můžeme si ho nastrouhat do svého oblíbeného jídla, ať už je řeč o polévkách nebo masu: jeho účinek je téměř okamžitý.

Proti nadýmání je možné použít i jedlou sodu (soda bikarbona). Smíchejme ½ polévkové lžíce sody v 2 dl vody a pomoc je zaručená.

Léky proti nadýmání jsou dnes dostupné i bez předpisu. V souvislosti s jejich užíváním se obraťte na ošetřujícího lékaře nebo si vyžádejte informace v lékárně.

Očista střev

Existují minimálně čtyři důvody, proč  očista střeva může pomoci při účinném řešení problému.

Očista střeva totiž odstraní zácpu, pomáhá napravit rovnováhu střevní flóry, která produkuje i trávicí enzymy, zlepšuje trávení a odstraňuje střevní parazity.

Předtím však určitě konzultujme se svým lékařem, protože v případě některých onemocnění – např. zánětu tlustého střeva nebo nádoru, se očista střeva nedoporučuje.

V zájmu prevence vzniku nadýmání dodržujme následující jednoduchá pravidla:

  •  jídlo důkladně rozžvýkejme
  •  jezme a pijme pomalu
  • snižme příjem potravin, které způsobují tvorbu plynů
  • dopřejme si pohyb každý den alespoň půl hodiny
  • pijme léčivé čaje, které snižují tvorbu plynů a/nebo podporují jejich odcházení (anýz, fenykl, máta)
  •  v případě plynných křečí mohou dobře pomoci léky proti křečím

Pokud chcete konat v zájmu svého zdraví, vyměňte všechny nápoje za vodu a vyhýbejte se cukru, alkoholu a soli. Dohlížejte na příjem vlákniny, správně zvolte i ovoce a zeleninu.

Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví

Proti nadýmání břicha je velmi důležité zachování rovnováhy střevní flóry a/nebo její napravení, co můžeme vyřešit užíváním probiotik a prebiotik.

Probiotika, tedy probiotické bakterie, obsahují kvašené mléčné výrobky, kvašené okurky, kyselé zelí nebo potraviny z fermentované sóji, zatímco prebiotika jsou potravinové vlákniny sloužící jako potrava pro probiotika.

Nejlepším řešením je užívání doplňků výživy – symbiotik, která obsahují pro- i prebiotika zároveň.

Důležitost zdravé výživy nestačíme dostatečně zdůrazňovat, co je nezbytné i pro vhodné fungování našeho trávicího systému, a proto přispívá i k prevenci vzniku a odstranění nadýmání. Konzumujme potraviny bohaté na vlákninu, dejme si však pozor na jejich množství: více než 40-50 gramů vlákniny denně může způsobit nadýmání.

Co zmírňuje nadýmání? Jaký je nejlepší lék proti nadýmání a plynatosti? Znáte domácí recept proti nadýmání? Na každého platí něco jiného.

Následující rychlé tipy mohou pomoci rychle se zbavit nadýmání: vydejte se na procházku, vyzkoušejte jógu, cviky proti nadýmání, používejte mátové kapsle, léky proti plynatosti, masáž břicha, některé esenciální oleje, teplou koupel a zvýšený příjem vláknin.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/

https://www.detoxikace-dieta.com/nadymani

Nadýmání v těhotenství

Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví MUDr. Jana Contreras Šklíbová 16.12.2019 3 minuty čtení

  • Nadýmání je proces, který je běžnou součástí trávení.
  • Část plynů se do těla dostane polykáním, další vzniká při vstřebávání a rozkládání potravy. 
  • Plyny se většinou resorbují zpět ve střevě a zbytek odchází trávicí trubicí ven. 
  • Nadýmání je velmi individuální, je podmíněno skladbou potravy, rychlostí trávicích procesů a bakteriálním osídlením střeva.

Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví Vytvořeno ve spolupráci s Další články odborníka MUDr. Jana Contreras Šklíbová Další články odborníka Zakladatelka a majitelka společnosti ProGyn s.r.o. Specialistka s dlouholetou praxí v oboru gynekologie a porodnictví, porodnické analgezie a urogynekologie. Členka České lékařské komory, České gynekologicko-porodnické společnosti, Společnosti soukromých gynekologů ČR, Mezinárodní společnosti pro ultrazvuk v gynekologii a porodnictví a Mezinárodní společnosti pro klimakterium. Zakladatelka a majitelka společnosti ProGyn s.r.o. Specialistka s dlouholetou praxí v oboru gynekologie a porodnictví, porodnické analgezie a urogynekologie. Členka České lékařské komory, České gynekologicko-porodnické společnosti, Společnosti soukromých gynekologů ČR, Mezinárodní společnosti pro ultrazvuk v gynekologii a porodnictví a Mezinárodní společnosti pro klimakterium.

Související články

Nutriklub stále roste. Děkujeme vám za důvěru.

Chci se zaregistrovat

20+

Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu

100 000+

Spokojených maminek a tatínků

350+

Článků od odborníků

25 000+

Zodpovězených dotazů v naší poradně

Chci se zaregistrovat

Nadýmání a plynatost: Kdy už jde o problém?

Nadýmání patří mezi nepříjemné projevy organismu, o kterých neradi mluvíme. Na vině je nadměrná tvorba plynů v trávicím traktu reagující na skladbu jídelníčku, zdravotní stav i úroveň pohybové aktivity.

Část plynu se vstřebá, zbytek musí ven

Odborně se tento stav označuje jako flatulence nebo meteorismus. Převážná část plynů se vstřebává v trávicím traktu a zbytek odchází konečníkem z těla ven. Zdravý člověk vypuzuje plyn přibližně 10× denně v množství 30–130 ml. Celkově je to 1–1,5 litru plynu za den.

Objem plynu závisí především na:

  • množství a složení stravy,
  • tělesném pohybu,
  • psychickém stavu.

MUDr. Veronika Horáková z kliniky pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV na webu ulekare.

cz popisuje nadýmání: „Meteorismus, zvýšená plynatost a nadýmání se projevuje vzedmutím břicha v důsledku rozepnutí trávicí trubice nadměrným obsahem plynu, bolestí břicha, nejčastěji bodavou, píchavou, která se může objevovat kdekoliv v tlustém střevě.“

Bakteriální osídlení střev

V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Tyto bakterie se živí prebiotiky. Konzumací některých potravin určitým bakteriím pomůžeme v jejich množení.

Zajímavé:  Agnucaston - vše o zdraví

Střevní bakterie vytváří plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořený z 80–90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, snižuje se produkce rektálního plynu.

Složení větrů:

  • dusík 11–92 %
  • kyslík 0–11 %
  • CO2 3–54 %
  • vodík 0–86 %
  • metan 0–56 %

K odstranění plynů z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale také říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

Pozor na intolerance potravin

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin. Některým lidem může vadit lepek, laktóza, fruktóza nebo třeba vejce. Proto když dvě osoby sní stejné množství sacharidů, jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné.

Plynatost jako výsledek zdravého trávení

Plynatost je velmi nepříjemná zejména ve společnosti, kde obtěžuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost, než její opak. Zástava odchodu plynů je totiž varujícím příznakem toho, že je něco v nepořádku.

Internetová stránka verywellhealth.com v článku o nadýmání poznamenává: „Je mnoho zdravých potravin, které způsobují nadýmání. Patří sem např. křehká zelenina. Produkce plynů je zcela normální v případě, že se váš jídelníček skládá ze zdravých potravin. Mnoho lidí si všimne zvýšené plynatosti ve chvíli, kdy se rozhodnou žít zdravěji a oživí svůj jídelníček.“

Kde se plyny v našem těle berou?

  • ze spolykaného vzduchu (dusík)
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou
  • z plynů vznikajících při trávení
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů
  • z plynů, které vznikají hnitím bílkovin a sekretů

Nadýmání

Jako nadýmání se označuje subjektivní pocit zvýšeného množství plynu ve střevech. Většinou se jedná o pocity tlaku a napětí či bolesti v břiše. Tímto projevem trpí 16 – 30 % populace. Nepříjemný pocit bývá často lokalizovaný v pravém nebo levém podžebří, případně v pravém dolním kvadrantu. U některých lidí dochází k distenzi, což je aktuální změna břišního obvodu.

Na webové stránce kliniky v Clevelandu upozorňuje gastroenteroložka Christine Lee: „Zvýšená tvorba plynu může být následkem zdravotních potíží, jako je diabetes, sklerodermie, porucha funkce štítné žlázy, bakteriální přerůstání ve střevech, syndrom dráždivého tračníku nebo divertikulóza.“

Častěji trápí ženy a seniory

Primář MUDr. Karel Lukáš, CSc., ze 4. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro server mojezdravi.cz uvádí: „O nadýmání hovoříme teprve tehdy, když se v těle tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí ven přirozenou cestou.“

Také upozorňuje na to, že k nadýmání jsou náchylnější ženy a starší lidé. Důvodem jsou patrně výkyvy v hladině ženských pohlavních hormonů, které jsou nestabilní zejména v rámci cyklu, během těhotenství a v období menopauzy. Senioři zase trpí kvůli umělému chrupu, různým chorobám dutiny ústní a převaze jednoduchých sacharidů ve stravě.

„Jestliže se nadýmání opakuje častěji a postižený vnímá tento stav jako nepříjemný, obtěžující a komplikující mu život, pak je záhodno hledat řešení,“ dodává lékař Karel Lukáš.

Potraviny, které přispívají k tvorbě plynu

Bolesti břicha a nadýmání - Vše o zdraví

  • luštěniny (hlavně fazole, hrách, čočka, sójové boby)
  • mléko a mléčné výrobky (mléko, sýry, zmrzlina)
  • nadýmavé druhy zeleniny (zelí, kapusta, květák, brokolice, ředkvičky, okurka, chřest, česnek, cibule, celer, kukuřice)
  • některé druhy ovoce a ovocné kompoty (švestky, hrušky, jablka, banány, hroznové víno, hrozinky)
  • cereálie a pečivo (všechny potraviny obsahující pšenici)
  • tučná jídla (smažené pokrmy, tučná masa, smetanová jídla)
  • potraviny obsahující velké množství vzduchu (např. sněhové pusinky)
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny a doplňky stravy na bázi vlákniny (např. pšeničné otruby, psylium, laktulóza, metylcelulóza)
  • slané pochutiny (zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání)
  • nadměrné množství jednoduchých cukrů (sladkosti, bonbóny, zákusky)
  • kvasnice
  • sycené nápoje
  • některé léky

Nadýmání a plynatost může být následkem narušené střevní mikroflóry. Nejčastěji k tomu dochází po antibiotické nebo hormonální léčbě.

TIP: Objevte 15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady.

Jak řešit nadměrnou plynatost?

Kromě dietních opatření jsou základním požadavkem opatření režimová.

  • Jezte v klidném prostředí, pomalu a bez stresu.
  • Ještě než jídlo spolknete, pořádně ho rozkousejte.
  • Přidejte pohybovou aktivitu.
  • Přestaňte kouřit.
  • Eliminujte žvýkání žvýkaček.
  • Soustřeďte se na jídlo a snažte se předejít polykání vzduchu.
  • Z pečiva vybírejte raději starší tmavé a vyhněte se bílému čerstvému pečivu, zvlášť pak kynutému.
  • K pití nepoužívejte brčko, protože kvůli němu dostanete do trávicího traktu více vzduchu.
  • Dodržujte optimální pitný režim a zároveň se vyvarujte nadměrné konzumace tekutin během jídla či těsně po něm.
  • V případě nadýmání sáhněte po bylinkách a rostlinných silicích (anýz, kmín, fenykl, heřmánek, máta, zázvor apod.)

TIP: Prohlédněte si ukázkový jídelníček proti nadýmání. Je však opravdu pouze ukázkový. Jídelníček na míru s vyloučením potravin, které vám nesedí, nejlépe navrhne výživový poradce.

Prvním krokem v prevenci nebo léčbě plynatosti je omezení množství tzv. flatugenních (nadýmavých) nápojů a potravin. Extrémně flatugenní potraviny mohou způsobit i více než 40 odchodů větrů za den.

9 tipů, jak si poradit s plynatostí přírodní cestou

Zkusili jste všechno a nic nezabírá? Navštivte lékaře

Eliminovali jste nadýmavé potraviny, přidali do svého života pohyb, začali se vyhýbat stresu a nadýmání vás i přesto stále trápí? Vydejte se ke svému praktickému lékaři nebo přímo ke gastroenterologovi. Vaše potíže mohou mít totiž závažnější příčinu, jako je např. onemocnění jater, žlučníku, slinivky břišní, střev nebo žaludku či hormonální nerovnováha.

K návštěvě odborníka apeluje také zahraniční lékařský server mydr.com: „K lékaři spěchejte i v případě, že se k nadýmání přidá zvracení, průjem, zácpa, krev ve stolici, bušení srdce nebo náhlé hubnutí.“

nadýmání plynatost střevní bakterie střevní mikroflóra trávení

Trápí vás nadýmání a plynatost? Jak se diskrétně zbavit křečí v břiše

  • Jezte zdravě, jezte zeleninu – tohle slyšíme ze všech stran, ale už se moc nemluví o tom, že to způsobuje nadýmání. To je sice přirozené, ale občas přesáhne únosnou míru. Pak člověka trápí silné bolesti břicha a kvůli hrozícímu úniku plynů hrozí společenské faux pas. Víme, jak nadýmání předcházet a jak se ho zbavit.
  • To, že se v našich střevech při trávení vytvářejí nepříjemné plyny, není známka toho, že by něco nefungovalo správně. Nadýmání je způsobeno nadměrným hromaděním plynů, kterým není umožněn odchod z těla.Hromadění může způsobovat polykání přílišného množství vzduchu během pití a jezení. To může být způsobeno i stravováním ve stresu a v časovém tlaku. Je proto nutné jíst pomalu, jídlo si vychutnat, každé sousto pečlivě rozkousat a promísit se slinami. Měli byste se také vyhnout pití přílišného množství tekutin během jídla. Není dobré ani pití brčkem. 6 podezřelých zvuků těla, které byste neměli ignorovat Plynatost je ale převážně způsobena při rozkladu potravin ve střevech. Trávicí enzymy ve střevech nebo v žaludku, které jsou potřebné pro strávení potravy, se mohou v prostředí vyskytovat v malém množství nebo úplně chybět. Proto trávení probíhá na základě rozkladu. Kvůli bakteriím a kvasinkám vznikne hnilobný proces v trávicím traktu, který má za příčinu vznik metanu, oxidu uhličitého a vodíku.
  • Nadýmání můžou způsobit také nežádoucí parazité žijící ve střevech. Přemnožení těchto parazitů může narušit přirozené trávení a vytvářet plynatost, křeče a bolesti břicha. Jak vznikají žaludeční vředy • VIDEO: Youtube/Science Art Pokud trpíte častým nadýmáním, plynatostí nebo se jenom cítíte často ‚nafoukle‘, můžete trpět i některou z poruch trávení. Nejčastějšími jsou syndrom dráždivého tračníku, Crohnova nemoc nebo divertikulóza. U některých těchto onemocnění mohou v traktu působit i fekální bakterie, které nejenže způsobují plynatost, ale mohou i vyvolat časté průjmy nebo zácpu. Návštěvu lékaře zbytečně neodkládejte: Vážné příčiny trávicích potíží Nadýmání mohou způsobovat i nevhodné potraviny nebo jejich špatná kombinace. Například kombinace sacharidů s obilovinami a zeleninou. Nadýmání obecně způsobují luštěniny, syrová zelenina, květák, cibule a česnek. Příčinou mohou být i jednoduché cukry, jako jsou sladkosti a tyčinky. Častou příčinou jsou i perlivé nápoje sycené oxidem uhličitým.Jinou příčinou může být například alergie na konkrétní potravinu nebo její nesnášenlivost.
  • Protože nadýmání do jisté míry vzniká přirozeně, je podstatné naučit se mu předcházet. Každé sousto je důležité důkladně rozkousat, rozmělnit a promíchat se slinami. Díky tomu započneme již v ústech trávení tohoto sousta, a zabráníme tak tomu, aby příliš dlouho leželo v žaludku. Pro účinné trávení je také nutné mít rovnováhu střevní flóry. Pokud trpíte častou a silnou plynatostí, je možné, že vaše střeva jsou zanesena. Je vhodné v takovém případě podstoupit léčebnou kúru, díky které napomůžete vyvážit střevní flóru nebo ji obnovit. Pro udržení zdravých střev je vhodná i pravidelná očista a jejich údržba.
  • Pokud vás přepadly akutní pocit nadmutí, křeče nebo únik plynů, je možné zbavit se toho i přírodní cestou. Na uklidnění trávicího traktu je ideální pravidelné pití bylinných čajů, které snižují tvorbu plynů a zároveň umožňují jejich odchod. Nejvhodnější je anýzový, fenyklový nebo mátový čaj. Trápí vás nadýmání? Osvědčené domácí triky, jak ulevit trávení!
Zajímavé:  Alergie na sperma - vše o zdraví

Klíčová slova: nadýmání, bolest břicha, křeče v podbřišku, únik plynu, plynatost, nafouklé břicho, zažívání, zažívací potíže, zažívací problémy, zažívací trakt, bylinková léčba, bylinky, mátový čaj, anýz, fenykl

Bolest břicha a ospalost není radno podceňovat. Celiakie je tikající bombou

„Moje obtíže začaly před maturitou, v roce 2010, kdy jsem často měla střevní chřipku. Dvakrát mi bylo tak zle, což možná bylo způsobeno naordinovanou dietou, kdy jsem měla jíst piškoty, rohlík a čaj, že mě rodiče museli vézt na pohotovost,“ přibližuje Natálie počátek svých potíží.

Přečíst článek ›

„Bolesti břicha byly tak šílené, že jsem měla neovladatelný třas po celém těle. Na pohotovosti ovšem na nic nepřišli. Pokaždé uvedli, že je to střevní chřipka a z ní plynoucí dehydratace.

Takže hodně pít a jíst suché rohlíky.

Doktorka to také přičítala stresu před maturitou a pak změnám v mém životě, když jsem nastupovala na vysokou školu a stěhovala se od rodičů z vesnice do velkoměsta,“ říká.

V Česku bylo v roce 2018 identifikováno 21 483 celiaků. Z toho bylo 6 574 mužů a 14 909 žen. Častěji se s nemocí potýkají ženy. Průměrně trvá 6–10 let, než je člověk správně diagnostikován.

„Často mi tedy bylo takhle zle a byla jsem hodně unavená, ospalá. V létě 2012, když jsem byla o prázdninách u rodičů, jsem zkolabovala úplně. To mě v noci táta nesl do auta a vezl na pohotovost, kde jsem se opět šíleně klepala a měla strašné křeče v břiše. Vyšetření mě tak bolelo, že jsem se třásla, až mi drnčely zuby,“ líčí nepříjemné zážitky.

Teprve tam lékař doporučil Natálii vyšetření na gastroenterologii s podezřením na celiakii. „Pak se to rozjelo docela rychle, praktická lékařka mi napsala doporučení, na gastroenterologii mě po přečtení zprávy z nemocnice vzali přednostně a udělali gastroskopii i kolonoskopii,“ říká.

Lepek v čokoládě i párcích

Krevní testy celiakii potvrdily. „Okamžitě mi nařídili začít dodržovat bezlepkovou dietu. Ta jediná mi může pomoct. Musela jsem zpočátku složitě zjišťovat, v čem všem lepek je a není.

Samozřejmostí bylo vynechání pečiva, buchet, sušenek, ale překvapilo mě, že byl lepek třeba i v čokoládě, kečupu nebo párcích.

Zpočátku jsem dlouhé minuty studovala veškeré etikety, abych nesnědla něco nevhodného a neopakovaly se šílené záchvaty bolesti,“ popisuje Natálie úskalí choroby.

Přečíst článek ›

„Už je to sedm let, co bezlepkovou dietu dodržuji, a cítím se daleko lépe než kdy dřív. Během té doby jsem otěhotněla a porodila zdravého syna, takže ani s tímto nebyl problém, a jsem za to moc vděčná,“ uzavírá.

Názor odborníka – PhDr. Karolína Hlavatá, PhD. (dietoložka)Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). Projevy celiakie mohou být velmi různorodé, což také mnohdy znesnadňuje diagnostiku.

U dětí se nemoc zpravidla projevuje neprospíváním, zpomalením růstu, časté bývají průjmy, únava. Na celiakii mohou upozornit i časté zlomeniny v důsledku narušeného vstřebávání vápníku. U dospělých bývají příznaky velmi nespecifické, zahrnují například bolesti svalů, kloubů nebo depresivní ladění.

Důležitá je jednak anamnéza   stanovení protilátek proti tkáňové transglutamináze a endomysiu ve třídě IgA. V rámci diagnostiky se zejména u dospělých také přistupuje k biopsii tenkého střeva. Dokud není diagnóza potvrzena či vyvrácena, nemá být dodržována bezlepková dieta.

Nečekanou nástrahou může být třeba kuchyňské náčiní nebo kontaminace potravinami s obsahem lepku. Nelze tedy například nakrájet chléb a na stejném prkénku připravovat bezlepkové pečivo.

Informace o nemoci

U lidí s celiakií dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Tato porucha se může projevit kdykoli. U dětí se celiakie nejčastěji objevuje brzy poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek.

Jedinou možnou léčbou je opravdu jen přísné dodržování bezlepkové diety. Pokud pacient dietu dodržuje, změny na sliznici vymizí a onemocnění se neprojevuje. Při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek, tedy pšenici (včetně špaldy), žito, ječmen, oves, a veškeré potraviny, které jmenované obiloviny obsahují.

Přečíst článek ›

S celiakií se mohou sdružovat i další onemocnění – např. cukrovka 1. typu, poruchy štítné žlázy a další onemocnění autoimunitního původu. Vedle celiakie existuje také alergie na pšeničnou či žitnou mouku. Nicméně je alergií jako každou jinou, projevy se nesoustředí jen na zažívací trakt, ale mohou nastat i potíže dýchací nebo kožní.

Tipy pro zdravíPokud byla někomu ve vaší rodině diagnostikována celiakie, je to sice zpočátku trošku komplikovanější, ale dá se s tím velmi dobře žít. V případě dětí je ideální, pokud se na bezlepkovou stravu dá celá rodina. Nemusí se vařit zvlášť dvě jídla a dítě se nebude trápit tím, že je „jiné“.

Důležité je vysvětlit i příbuzným a přátelům, že vy nebo vaše děti nemůžete jíst jídla obsahující lepek, o jaké onemocnění se jedná a že není sranda to „jednou za čas porušit“.

Dítěti, které má bezlepkovou stravu, vysvětlete, že některé potraviny mu škodí, ale zdůrazněte, že je plno jiných, které si může vychutnávat bez omezení.

Recept na banánové lívanečky

Nemusíte se vzdávat oblíbených jídel jen proto, že obsahují pšeničnou mouku. Stačí ji vyměnit za jinou (například kokosovou, pohankovou, rýžovou…) a pochutnat si třeba na lívanečkách k snídani.

Ingredience: 2 zralé banány, 2 vejce, 1 lžíce kokosové mouky, rostlinný olej (může být kokosový) na smažení, 1 lžička mleté skořice

Postup: Vejce rozšlehejte do pěny a vidličkou rozmačkejte banány, které k vejcím přidejte. Poté do směsi nasypte kokosovou mouku i skořici. Pánev zlehka potřete olejem a smažte lívanečky z obou stran. Podávat je můžete s jakýmkoli ovocem nebo třeba s tvarohem.

Přečíst článek ›

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *