Celiakie – vše o zdraví

Celiakie - Vše o zdraví

Patříte mezi celiaky a zatím tápete, co všechno můžete při svém onemocnění jíst? Projděte si seznam potravin bez lepku. Z nich snadno vymyslíte zdravé recepty všeho druhu.

Celiakie vyžaduje bezlepkovou dietu

Pokud člověk s celiakií konzumuje lepek, jeho tělo spustí autoimunitní reakci, která poškozuje výstelku tenkého střeva.

Střevo následně ztrácí schopnost správně absorbovat živiny z potravy, což tělo dává najevo typickými příznaky, jako jsou zažívací potíže, bolesti hlavy a nevysvětlitelný úbytek hmotnosti.

Jediným způsobem, jak poškození zabránit, je přísné dodržování bezlepkové diety.

Zahraniční výzkum prokázal, že pokud máte celiakii a konzumujete i jen malé množství lepku, poškození střev bude pokračovat bez ohledu na přítomnost nebo nepřítomnost příznaků.

Celiakie: Příznaky, příčiny a bezlepková dieta

Bezlepková dieta zlepší kvalitu života

Ačkoliv striktní změna ve stravování není na začátku jednoduchá, pro vaše zdraví je nezbytná. Pokud v bezlepkové dietě vytrváte, symptomy celiakie se vám podaří dostat pod kontrolu.

Zahraniční studie dokázala, že při dodržování bezlepkové diety po dobu 1 roku se příznaky zlepší u více než 90 % lidí s celiakií, což výrazně zlepšuje kvalitu jejich života. Už během jednoho měsíce dodržování bezlepkové diety přichází podle výzkumu významné zlepšení trávení.

Co jíst při celiakii? Zaměřte se na přirozeně bezlepkové potraviny

Dodržování bezlepkové diety může být zprvu matoucí, protože nevhodných potravin je velké množství. Časem zjistíte, že existuje mnoho jídel, která můžete jíst bez jakéhokoliv rizika.

Podle studie na serveru NCBI je vhodné dát přednost přirozeně bezlepkovým potravinám, které jsou pro osoby s celiakií naprosto bezpečné. Které to jsou?

Na čem byste měli postavit bezlepkový jídelníček?

Základní potraviny

  • Ovoce
  • Zelenina
  • Obilniny a pseudoobilniny bez lepku – rýže, jáhly, kukuřice, pohanka, amarant
  • Luštěniny všeho druhu
  • Brambory bez dalších přísad
  • Čistá výseková masa
  • Čerstvé mléko a neupravované mléčné výrobky
  • Vejce

Doporučované bezlepkové potraviny

Rýže

  • Neloupaná, bílá, parboiled
  • Rýžové burizony bez přidaného lepku
  • Instantní kaše bez přidaného lepku
  • Rýžová mouka
  • Rýžové vločky
  • Rýžové těstoviny
  • Rýžový papír

Proso (jáhly)

  • Jáhly
  • Jahelná mouka
  • Jahelné vločky
  • Jahelné a prosné instantní kaše bez přidaného lepku

Pohanka

  • Pohanka zelená, hnědá, lámanka, drť
  • Pohanková mouka
  • Pohankové těstoviny
  • Pohankový křehký chléb bez lepku
  • Pohankový chléb bez přídavku mouky s obsahem lepku
  • Pohankové křupky
  • Instantní pohanková mouka bez přidaného lepku

Amarant

  • Zrno amarantu
  • Nať amarantu
  • Amarantová mouka
  • Amarantové těstoviny
  • Sušenky z amarantu bez přidaného lepku
  • Amarantové křupky bez přidaného lepku

Quinoa

  • Zrna quinoy
  • Quinoová mouka

Luštěniny

Celiakie - Vše o zdraví

  • Fazole suché – všechny druhy; fazole předvařené, fazole sterilované ve slaném nálevu
  • Čočka hnědá, červená a zelená; čočka předvařená, čočka sterilovaná ve slaném nálevu
  • Hrách suchý zelený, žlutý, loupaný i neloupaný; předvařený hrách
  • Cizrna beraní (římský hrách)
  • Sója a výrobky z ní:
    • Sójové boby, sójové vločky, sójová mouka (hladká, hrubá, plnotučná, odtučněná), sójová krupice
    • Sójové maso neboli sójový extrudát s logem bez lepku
    • Sójové boby pražené (alaburky, sójové oříšky)
    • Tofu
    • Sójové mléko bez přídavku potraviny s lepkem (trvanlivé, sušené), sójový jogurt (bez lepku), sójová smetana (bez lepku)
    • Sójové klíčky (čerstvé i sterilované)
    • Sojanéza (sójová majonéza) bez lepku
    • Sójová omáčka (pouze tamari)
    • Mungo (vigna zlatá) – zelená sója, vařená, naklíčená

Kukuřice

  • Kukuřičná mouka
  • Kukuřičná krupice
  • Kukuřičná instantní kaše bez přidaného lepku
  • Kukuřičné těstoviny
  • Kukuřičný křehký chléb
  • Kukuřičné perličky
  • Kukuřičný chléb
  • Kukuřičné lupínky bez lepku
  • Extrudovaná kukuřice
  • Kukuřičná strouhanka bez lepku
  • Kukuřičné zrno
  • Kukuřičná polenta bez lepku
  • Maizena (kukuřičný škrob)

Brambory

  • Brambory
  • Solamyl (bramborový škrob)
  • Bramborová mouka – hladká i hrubá
  • Bramborová vláknina

Zelenina a zeleninové výrobky

  • Syrová čerstvá zelenina všechno druhu
  • Mražená zelenina všechno druhu
  • Sterilovaná zelenina ve slaném nálevu
  • Kvašená a nakládaná zelenina všeho druhu

Ovoce a ovocné výrobky

  • Čerstvé ovoce a čerstvé ovocné šťávy všeho druhu
  • Kompotované a zmrazené ovoce (celé, protlak) všeho druhu – pouze bez přidaného lepku
  • Ovocné přesnídávky a pyré bez přidaného lepku
  • Ovoce sušené a ovocné chipsy
  • Ovoce kandované

Ořechy a semena

  • Ořechy vlašské, lískové, makadamové, burské, pekanové, kešu, para, mandle a pistácie
  • Semena slunečnice, dýně, sezamu, lnu, pinie a máku
  • Kokos, kokosová moučka, kokosové chipsy

Tuky

  • Rostlinného původu
  • Živočišného původu (máslo, sádlo, slanina)
  • Majonéza

Maso

  • Čerstvé drůbeží, králičí, telecí, hovězí, vepřové, ryby
  • Uzená masa, která neobsahují lepek

Uzeniny

  • Vepřová šunka, debrecínská pečeně, cikánská pečeně – uzeniny označené jako bezlepkové
  • Drůbeží šunka bezlepková
  • Ostatní uzeniny označené jako bezlepkové

Nápoje

  • Přírodní ovocné nápoje a mošty
  • Přírodní zeleninové šťávy
  • Bylinkové čaje
  • Minerální vody
  • Káva
  • Cikorka (náhražka kávy z kořene čekanky) bez přídavku ječmene či žita

Mléko a mléčné výrobky

  • Čerstvé a zakysané mléko a mléčné výrobky
  • Tvaroh, měkké a tvrdé sýry, tavené sýry, čerstvé sýry, tvarohové a smetanové krémy, vše bez surovin s obsahem lepku a označené jako bezlepkové

Vejce

  • Slepičí, křepelčí
  • Žloutky i bílky

Sladidla

  • Cukr řepný nebo třtinový (moučka, krystal, písek, kostky)
  • Kandys hnědý nebo bílý (prášek či různé tvary)
  • Pravý včelí med
  • Javorový sirup
  • Neenergetická a nízkoenergetická sladidla

Cukrovinky

  • Sladké pečivo označené jako bezlepkové
  • Sněhové pusinky bez přísad s obsahem lepku
  • Čistá čokoláda
  • Neplněné bonbony
  • Müsli tyčinky, sušenky apod. označené jako bezlepkové

Zahušťovadla

  • Agar
  • Guarová guma
  • Guma tara
  • Karagenan
  • Tapioka
  • Tragant
  • Xanthan

Vláknina

  • Jablečný pektin
  • Psyllium (vláknina z jitrocele kopinatého)
  • Vláknina z cukrové řepy

Pomocníci pro kynutí a kypření těsta

  • Amonium (cukrářské droždí)
  • Droždí
  • Pekařský kvas
  • Prášek do pečiva bez lepku
  • Uhličitan draselný
  • Vinan draselný

Hledejte přeškrtnutý klas

Trh nabízí širokou škálu speciálních produktů včetně bezlepkového pečiva, cereálií, mouk, těstovin a sušenek. Na etiketách výrobků hledejte heslo „bez lepku“ nebo symbol přeškrtnutého klasu.

Jak při celiakii ušetřit?

Bezlepkové stravování nemusí být finančně náročné. Zvažte všechny možnosti a jídelníček si dopředu plánujte.

  • Někteří výrobci bezlepkových potravin posílají vzorky produktů na ochutnávku. Obraťte se přímo na dodavatele nebo to zkuste na veletrzích, případně přes sdružení či organizaci pro pomoc celiakům.
  • Prověřte si, kolik stojí bezlepkové potraviny v supermarketu. V některých obchodech se mohou ceny lišit. Čas vám uspoří internetové srovnávače.
  • Kupujte si oblíbené výrobky ve větším balení ve velkoobchodech.
  • Máte doma malého celiaka? Sehnat potřebné bezlepkové produkty za rozumné ceny vám může pomoci dětský lékař.
  • Základem bezlepkového jídelníčku by měla být zelenina, ovoce a přirozeně bezlepkové obiloviny. Kupujte je nejen v kamenných obchodech, ale také na farmářských trzích.
  • Místo kupovaných kořenících směsí používejte k dochucování pokrmů čerstvé bylinky. Ty si můžete pěstovat na zahrádce, balkónu i na okně.
  • Nakupujte online přímo od výrobce či dodavatele. Tímto způsobem můžete ušetřit část peněz, protože neplatíte marži obchodníkovi.
  • Vařte a pečte doma. Domácí sušenky, chléb, koláče i krekry vás vyjdou podstatně levněji než produkty z obchodu.

V případě potíží oslovte odborníka

Stále při nákupech a přípravě jídel tápete? Nebo se i při dodržování diety váš zdravotní stav nelepší? Vydejte se k lékaři a výživovému poradci se specializací na celiakii.

Odborník posoudí váš současný jídelníček a zjistí, zda nekonzumujete skrytý lepek, který vám může v těle dělat neplechu. Také vám poradí, co jíst, abyste měli zajištěnou vyváženou a pestrou stravu s dostatkem potřebných živin. 

Vše o celiakii

Dříve se o bezlepkové dietě mluvilo i něco vědělo, ale bylo jen málo možností a jen málo potravin, které vám mohly umožnit bezlepkovou dietu dodržovat. Příznaky pro bezlepkovou dietu má snad každý z nás, ale víte, kdy se opravdu jedná o alergii?

Přístup k celiakii, bezlepkové stravě, se dramaticky změnil před několika lety. Lidí, kteří zjistí, že mají alergii na lepek, stále přibývá. Jedinou možností, jak tuto citlivost na lepek ovládat je to, že musíte okamžitě změnit složení svého jídelníčku.

Jestli máte jenom trochu podezření, že byste mohli mít alergii na celiakii, váš lékař vám určitě nabídne spoustu možností k vyšetření, aby vaše podezření vyvrátil anebo potvrdil. Diagnostikovat celiakii může být obtížné, protože se u lidí objevují různé a rozdílné příznaky.

Existuje prý více než 200 známých symptomů, které se mohou vyskytnout v trávicím systému nebo jiných částech těla a mohou být předzvěstí celiakie. U některých se rozvine již v dětském věku, u jiných až v dospělosti. Důvody výskytu nejsou zatím zcela známé.

Někteří lidé i přesto nemusejí mít žádné příznaky celiakie a jediné, co jim může celiakii odhalit je pozitivní krevní test. Někteří mohou mít negativní krevní test, ale zase naopak mohou mít pozitivní střevní biopsii.

Nicméně, všichni lidé, kteří celiakií trpí anebo mají teprve příznaky, mají zvýšené riziko dlouhodobých komplikací. Když už vám alergii na lepek zjistí, je dobré, aby se nechali vyšetřit i vaši přímí příbuzní.

Co je lepek?

Lepek je obecný název pro proteiny nalezené v pšenici, žitu, ječmeni a ostatních zrnech. Lepek pomáhá potravinám udržovat jejich tvar, působí jako tzv. lepidlo, které drží pohromadě jídlo.

Zajímavé:  Diverkulitida - vše o zdraví

Lepek lze nalézt v mnoha druzích potravin, a to i těch, ve kterých by to málokdo očekával.

Existuje mnoho položek potravin, které mohou obsahovat lepek, často ve skryté nebo velmi neočekávané podobě.

Pšenice se běžně vyskytuje v potravinách, jako jsou:

  • chleba
  • pečivo
  • polévky
  • těstoviny
  • cereálie
  • omáčky
  • salátové dresinky
  • jíška

Ječmen se běžně vyskytuje v potravinách, jako jsou:

  • slad
  • potravinářské barvivo
  • polévky
  • pivo
  • pivovarské kvasnice

Žito se běžně vyskytuje v potravinách, jako jsou:

Ostatní zrna se běžně vyskytují v potravinách, jako jsou:

  • chleby
  • těstoviny
  • cereálie

Pokud se rozhodnete pro odstranění lepku ze svého jídelníčku, měli byste vědět pár důležitých informací:

  • Vyhýbání se lepku nemusí být absolutně bez chuti a ještě ke všemu nudné. Existuje velké množství potravin, které jsou zdravé, chutné a navíc bez lepku. Můžete jíst maso, ryby, vejce, kuře, zeleninu, ovoce, rýži, brambory, oříšky a spoustu spoustu dalšího.
  • S bezlepkovou dietou nemusíte nutně zhubnout, naopak se u vás může objevit symptom přibírání. Vaše střeva se totiž se zlepšením vaši stravy začnou uzdravovat. Nehledě na to, že bezlepkové náhražky a zároveň nejrůznější druhy mouky obsahují mnohem více tuků a sacharidů, než ty, které se používají nejčastěji.
  • Víno a destilovaný alkohol jsou bezlepkové, ale pivo není. Destilovaný alkohol neobsahuje žádný škodlivý lepek, i když je vyroben z obilovin obsahujících lepek.
  • Lepek se může ukrývat na neočekávaných místech, potravinách. Lepek se objevuje v nejrůznějších dresincích, omáčkách, sojových omáčkách a jiných. Vždy si správné složení přečtěte na balení daných surovin.
  • Budete si muset dát pozor na návštěvy. Budete se muset soustředit na to, co vám mohou nabídnout anebo si své občerstvení donést sami.
  • Vyhledávejte výrobky a potraviny, které jsou označeny informací, že jsou bez lepku.
  • Bezlepková dieta může vést k poklesu vitamínů ve vašem těle. Je potřeba, abyste si kontrolovali, že váš nový jídelníček obsahuje všechny potřebné živiny a vitamíny, které potřebujete.
  • Pozor na označení některých výrobků. I když budou označeny, že neobsahují pšenici, tak mohou obsahovat ještě žito nebo ječmen. Proto tedy výrobek nemusí být zcela bezlepkový.

Celiakie - Vše o zdraví

Nejčastější příznaky celiakie u dětí:

  • chronický průjem anebo naopak zácpa
  • nadýmání a bolesti
  • zvracení
  • bledá, páchnoucí anebo naopak mastná stolice
  • úbytek váhy
  • únava
  • podrážděnost
  • problémy se zuby a zubní sklovinou
  • zpožděný růst a puberta
  • problém s pozorností a hyperaktivitou

Nejčastější příznaky celiakie u dospělých:

Jenom jedna třetina lidí vyhledá odbornou pomoc, aby se nechala vyšetřit.

  • nevysvětlitelná chudokrevnost z důsledku nedostatku železa
  • únava
  • bolest kostí nebo kloubů
  • artritida
  • osteoporóza nebo osteopenie (problémy s kostmi)
  • poruchy jater a žlučových cest
  • deprese nebo úzkost
  • brnění, otupělost nebo bolest v rukou a nohou
  • záchvaty nebo migrény
  • zmeškaná menstruace
  • neplodnost nebo opakující se potrat
  • přemíra aftů
  • kožní a svědivá vyrážka

Jaké vitamíny a doplňky byste měli užívat, pokud máte alergii na lepek?

Na trhu jsou nejrůznější výživové doplňky, které jsou vhodné při celiakii, je dobré je užívat a to především v důsledku poškozeného tenkého střeva a jeho neschopnosti správně absorbovat dostatečné množství živin, které vaše tělo potřebuje. Léčba přísné bezlepkové diety si proto žádá i doplňování určitých minerálů a doplňků. Nemusí tak být samozřejmě u každého.

Bezlepkový recept

  • Bezlepkové rohlíky
  • Těsto by mělo vystačit na 12 rohlíků.
  • Přibližná výživová hodnota v jedné porci: 206 kalorií, 46g sacharidů, 1g tuku, 2g bílkovin, 407mg sodíku, 3g cukru.
  • Složení:
  • 2 balení sušeného droždí
  • 2 šálky teplé vody
  • 5 1/2 šálku bezlepkové mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 litry vařící vody
  • 2 lžičky řepkového olej

Postup:

V malé misce smíchejte droždí a teplou vodu. Nechte droždí působit tak, aby se rozpustilo ve vodě (asi 5 minut). Přidávejte bezlepkovou mouku, cukr a sůl do mísy. Použijte hnětač na těsto. Přidejte vodu s droždím (kvásek) a nalijte ho do středu. Za použití středních otářček, míchejte, dokud nebude mít těsto hladkou formu.

Zakryjte těsto fólií a nechte ho 10 minut odpočinout. Rozdělte těsto na 12 stejně velkých kousků. Zamotejte každý kousek těsta do válce; utvořte stejně velké čtverečky, navlhčete jejich konce a spojte zamotáním. Umístěte bagety na plech a zakryjte je fólií.

Umožněte těstu kynout 30-40 minut, nebo dokud se jeho objem nezvýší o 30%. Až těsto nakyne, uveďte dva litry vody do varu, přidejte řepkový olej a následně předehřejte troubu na 400 stupňů Celsia. Ponořte bagety do vody na 30-45 sekund. Vyndejte je z vody a položte na vymaštěný plech.

Poté je pečte 15-18 minut, nebo dokud nejsou zlatavé. Podávat je můžete jako obyčejné rohlíky s máslem.

Zdroj:

https://celiac.org/live-gluten-free/gluten-free-recipes/

Sdílejte tento článek na:

Jedná se určitě o celiakii?

21 Jun

Dobrý den, prosím o vaše zkušenosti. Má dcera má příští týden podstoupit gastroskopii, na základě dvou vysoce pozitivních testů na celiakii.Máme ještě naději, že se celiákie nepotvrdí? Moc děkuji za názory. Krásný den:)

21 Jun

Dobrý den, byla jsem ve stejné situaci, nakonec byly i kontrolní testy tak vysoké, že nebylo ani nutné gastro vyšetření. Pozitivní genetika vše potvrdila.

Následně se objasnily moje mnohaleté zdravotní komplikace (o celiakii jsem nevěděla) v rodině dosud nebyla, nikoho tak ani u mě nenapadla, u dcery to šlo už rychle (má ji po mě, moje rodiče jsou v pořádku) Otázku co může ještě způsobit tak vysoké testy z krve mi zodpověděli v Motole, způsobuje to jen jedna nemoc, ale díky legislativě se musí potvrdit diagnoza z dvou zdrojů. Tz, krev a biopsie. Dnes je prý už ale od biopsice ustupuje pokud jsou testy dostatečně vysoké a pozitivní genetika. Řekla bych, že je minimální šance, že to je něco jiného, ale každý dr je opatrný než vám dá diagnozu na celý život. Držím palce, pro nás byla diagnoza vysvobození.

22 Jun

Moc Vám Soni děkuju za odpověď. Nejdřív jsem byla v šoku z toho, že by moje dcera byla celiak, ale s odstupem času si říkám, že to zvládnem, hlavně, že bude zdravá:) A jak vidím, i díky tomuhle webu, nejsme v tom sami:)Děkuji moc a přeji krásný den:)

23 Jun

Držím palce ať si na vše rychle zvyknete. K mému překvapení dcera pochopila systém bezlepkové diety během pár dní (nebylo jí ještě 4 roky) a dnes už i poučuje tatínka nebo babičku co ano a co ne. Hlavně to, jak se rychle zlepšoval její zdravotní stav na dietě nám dávalo motivaci to zvládnout.

Měli jsme to možná o to snažší, že máme kamarádku ve stejném věku, která má také celiakii (holky se poznaly náhodně dříve než dcera začala mít potíže) díky tomu jsme se v této problematice lehce orientovali už dříve a dcera to nevnímá jako hendikep. Možná najít někoho ve vašem okolí, kdo má stejně staré dítě a stejnou diagnozu by Vám pomohlo.

Hlavně tam je to pochopení a osobní zkušenost, co vše za bezlepkovou dietou stojí.My si navzájem i děti hlídáme, naše rodiny se navštěvují a víme, že nemusíme nic vysvětlovat.

Nemusíme řešit otázku kontaminace potravin nebo dotazy typu co to ten lepek je 🙂 a zda by se opravu tolik stalo, kdyby jsme si dali normální jídlo 🙂 Mě ze začátku k smrti vyčerpávaly otázky proč to nejíme a že jsme to do ted jedli a ted si vymýšlíme a chceme být zajímavé.

Než naše okolí i rodina pochopilo o co jde trvalo nějaký čas a v začátku, kdy je vše tak náročné, to člověku moc nepřidá.Dnes se už jen směju, když mi paní u zmrzlinového stánku půl hodiny hledá složení zmrzliny, s velkou slávou mi oznámí, že je bez lepku a šup kopeček na lepkový kornoutek 🙂 okolí je hodně neinformované a lhostejné, to je už pak na nás.Hodně štěstí.

Zobrazit skryté příspěvky

Bezlepková dieta: Může vám i významně uškodit | Žena.cz

Je tu nová móda: Dodržujte bezlepkovou dietu, a budete zdraví a štíhlí. Je to pravda, nebo skutečně jen móda?

Jak pro koho. Celebrity jako Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson  Lady Gaga, Miley Cyrus, Victoria Beckham, Jenny Garth, Rachel Weisz, Ryan Phillipe, Geri Halliwell nebo Miranda Kerr ji doporučují a zároveň mají svoje tělo jako důkaz, že opravdu funguje.

Dieta je jen pro nemocné

Pokud u nich jde o vyloučení moučných jídel ze stravy, pak to logiku má. Vědci totiž tvrdí, že tento druh potravin přispívá k obezitě víc než tuky, a když si odepřete přílohy, nutně musíte zhubnout. Jenže bezlepková dieta je pouze pro nemocné!

‚Bezlepková dieta, tedy strava, ve které je omezena bílkovina z pšenice, ječmene a žita či ovsa, je dieta určená pro nemocné lidi a není vůbec novým osvědčeným prostředkem k redukci tělesné hmotnosti,‘ upozorňuje však nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek.

Doporučujeme: Téma: Lepek

Pokud se někdo rozhodne bez porady s lékařem nebo nutričním terapeutem pro bezlepkovou dietu, vystavuje se riziku sníženého příjmu vlákniny a některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B.  ‚To může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Není tedy opravdu vhodné, aby si někdo ‚naordinoval‘ bezlepkovou dietu samovolně,‘ varuje doktor Suchánek.

Zajímavé:  Azoospermie - vše o zdraví

Jenže lepek může být i tam, kde byste ho nehledali. 

Kromě mouky (pšeničné, žitné, ovesné atd.) a výrobků z ní, jako jsou těstoviny, se jedná o: 

  • salámy, párky, a dokonce třeba šunku!  
  • některé jogurty, sójové řezy
  • omáčky včetně kečupu a hořčice
  • léky, potravinové doplňky, vitamíny, minerály
  • samozřejmě müsli nebo kukuřičné lupínky   
  • cukrovinky, např. zákusky, plněné sladkosti, lentilky, čokoláda Geisha, lipo
  • starší zdroje uvádějí obsah lepku i v alkoholu vyrobeném z pšenice, žita, ječmene či ovsa (vodka, whisky, režná a pivo). Novější zdroje však tuto informaci vyvrací.

Když máte opravdu celiakii

Lepek je pro většinu populace neškodný. Zvětšuje se však počet nemocných celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, která ničí tenké střevo a zmenšuje jeho absorpční plochu.

‚Výsledkem je poškozování  sliznice a vznik série autoimunitních pochodů, které poškozují další orgány a tkáně v těle,‘ uvedla praktická lékařka MUDr. Jana Dajková.

  Nerozpoznaná a neléčená  celiakie může  vést i k záludnějším nemocem onkologického  charakteru.

Mezi základní příznaky nemoci patří zažívací potíže, jako jsou průjmy, zácpa nebo jejich střídání, neurčité bolesti břicha, nadýmání, zvracení či zhoršené polykání. Kolem 35 % dospělých, a to zejména mužů, má navíc nadváhu.

Narušené vstřebávání vápníku vede k nedostatečné tvorbě pevných kostí  u dětí, k odvápnění kostí u dospělých, k vyššímu riziku zlomenin, poruše zubní skloviny a zvýšené kazivosti zubů. Nedostatek stopových  prvků se může projevit vypadáváním vlasů, únavou, depresí, snížením plodnosti či zvýšeným rizikem potratů

Máme se bát glutenu?  

V ČR trpí alergickou reakcí na lepek okolo 100 tisíc obyvatel. Diagnostikována byla ale přibližně jen u 40 tisíc. Odhalit celiakii je vzhledem k mnoha různým, často necharakteristickým příznakům velmi obtížné, přitom jedině včasná diagnostika může pacientovi pomoci. 

Prvním krokem je vyšetření krve na detekci  specifických autoprotilátek. Dalším krokem je histopatologické vyšetření biopsie sliznice tenkého střeva.

Vzorek sliznice velikosti kolem 2 mm odebírá gastroenterolog při endoskopickém vyšetření. Bez výsledku biopsie se diagnóza celiakie neobejde,‘  vysvětluje MUDr.

Markéta Trnková, ředitelka BIOLAB Praha, která se diagnostikou celiakie zabývá.

Pro skutečně nemocné s celiakií je tu desatero doktorky Dajkové:

  • Vybírejte výrobky od certifikovaných výrobců  bezlepkových potravin.
  • Vařte z primárních a přirozeně bezlepkových surovin.
  • Dávejte pozor na to, kde se přirozeně bezlepkové suroviny zpracovávají –  ve smíšených provozech je možná jejich kontaminace lepkem.
  • Čtěte složení potravin. Především dávejte pozor na dochucovadla, sladidla a jejich původ.
  • Bezlepkové neznamená vždy  zdravé (lepek dodává těstu vláčnost, pokud chybí, může být vláčnosti dosahováno nevhodnými aditivy).
  • Motivujte děti a mládež, školní jídelny by měly nabízet bezlepková jídla.
  • Neváhejte požádat pojišťovnu o příspěvek na léčbu celiakie, tedy na bezlepkovou stravu.
  • Příbuzní 1. a 2. stupně osob  s celiakií, pacienti s Downovým syndromem, únavovým syndromem, cukrovkou 1. typu, autoimunitním zánětem štítné  žlázy, anémií  z nedostatku  železa a trávicími  obtížemi  chronického charakteru by měli být podrobeni diagnostikování celiakie.
  • Pokud trpíte laktózovou intolerancí (trpíte průjmy a bolestmi břicha po konzumaci mléčných výrobků), dodržujte bezlaktózovou dietu.
  • Vyvíjejte fyzickou aktivitu – zbavíte se stresu, uvolní se vám v mozku  endorfiny, zlepší  se metabolismus a celkově prospějete tělu trpícímu autoimunitní nemocí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Celiakie a uzeniny: Vyberte si!

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

Kocovina: Nejen těžké ráno. Škodí zdraví i dlouhodobě

Vstoupit do galerie | 10 10 jídel pro dobrou náladu   Video Mohlo by Vás také zajímat:

Celiakií trpí padesát tisíc Čechů, speciálních potravin přibývá

30.04.2015 12:00

Bezlepková dieta patří bezesporu k těm nejpřísnějším. Naprosté vyloučení obilovin jako pšenice, žito či ječmen a výrobků z nich je totiž pro lidi trpící celiakií, tedy nesnášenlivostí na lepek, doživotní. Naštěstí pro ně ale přibývá výrobců, kteří se jim snaží nabídku potravin rozšiřovat o nové bezlepkové výrobky.

Celiakie je autoimunitní, geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě samému tvorbou protilátek. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek, neboli gluten, který se nachází v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených.

Podle odhadů odborníků trpí celiakií v České republice přibližně čtyřicet až padesát tisíc lidí, diagnostikována je však jen u zhruba deseti až patnácti procent z nich. ‚Ženy trpí tímto onemocněním častěji než muži.

Častěji onemocněním trpí rovněž příbuzní nemocných s celiakií.

Diagnostikována je však pouze část nemocných, ostatní o své chorobě vůbec neví,‘ říká primář Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě Ondřej Urban.

Dříve byla celiakie označována jako typické onemocnění dětského věku. Tento chronický proces se však podle Ondřeje Urbana může projevit v jakémkoliv věku.

Jeho slova potvrzuje fakt, že dnes se stále častěji diagnostikují pacienti ve věku nad 30 až 40 let a nijak výjimeční nejsou lidé v důchodovém věku.

Většinou se jedná o lidi, kteří měli celý život potíže, nemohlo se přijít na to, o co se jedná.

Příznaky celiakie jsou u každého člověka individuální. ‚Typickými projevy jsou úbytek hmotnosti, průjem, nadýmání, bolest břicha, u dětí zpomalení růstu. Tyto typické projevy má pouze část nemocných. Někteří pacienti trpí takzvanou oligosymptomatickou formou, která se projeví například pouze chudokrevností nebo osteoporózou,‘ popisuje lékař.

V současné době je jedinou možnou léčbou celiakie celoživotní, přísná bezlepková dieta. Ta představuje úplné vyloučení lepku z potravy. Lepek je přitom obsažen v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu, a je tedy nutné vyřadit veškeré potraviny, které jsou z těchto obilovin vyrobeny. I tak je třeba počítat s tím, že celiakie se člověk nikdy zcela nezbaví.

‚Onemocnění je celoživotní. Bezlepková dieta vede k jeho stabilizaci, ale při porušení diety se onemocnění vrací,‘ dodává primář Urban.

Dříve byli lidé trpící celiakií odkázáni ve stavování skoro výhradně na domácí kuchyni. Zajít si na jídlo do restaurace, nebo vyrazit na dovolenou bez zásoby vlastních prověřených potravin bylo v podstatě nemyslitelné. Dnes se obsahem lepku v potravinách zabývá legislativa a výrobci potravin jsou vůči celiakům daleko otevřenější než dříve.

Na pultech obchodů jsou tak k dostání desítky druhů produktů s výstižným znakem přeškrtnutého obilného klasu nebo jiným označením bezlepkové stravy. A potravin vhodných pro bezlepkovou dietu bude v budoucnu dále přibývat. Tento trend potvrzuje i Marcela Mitáčková, ředitelka společnosti Hamé pro marketing a vývoj.

‚V současnosti nabízí Hamé celiakům více než 500 produktů bez lepku. Jde nejen o zeleninové, maso-zeleninové a ovocné kojenecké výživy Hamánek, ale také paštiky, pomazánky, kečupy, džemy, povidla, okurky a mnoho dalších produktů.

Tuto nabídku chystáme do budoucna dále rozšiřovat například o další druhy paštik a některá hotová jídla,‘ vysvětluje Mitáčková.

Fakt, že mezi potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu patří také desítky běžných druhů produktů, od kojenecké výživy přes kečupy až po džemy, povidla, okurky a další, potvrzuje rovněž Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu: ‚Tím, že výrobci musí lepek, pokud je ve výrobku, uvádět ve složení, se značně zlepšil výběr potravin,‘ říká Jitka Dlabalová.

Celiakií trpí také známé osobností. Z těch nejslavnějších je to například zpěvačka Radůza, herečky Jana Krausová či Miluše Bittnerová nebo srbský tenista Novak Djokovič.

O celiakii a bezlepkové dietě se lidé mohou více dovědět například na letošní v pořadí již desátém Fóru celiaků, které se bude konat u příležitosti Mezinárodního dne celiakie v sobotu dne 16. 5. 2015 od 9.30 do tří hodin odpoledne v Kulturním centru Novodvorská na Praze 4. Akce se zúčastní odborníci i výrobci bezlepkových potravin jako společnost Hamé.

Co jíst a čemu se vyhnout:
Základem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich. Zakázané potraviny:Výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíkyVločky, kroupy, krupky, lámanka, krupiceRostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda obsahují lepek. U takových potravin je třeba sledovat složeníPolévky, omáčkyMajonézy, dresinky, sojová omáčka, dochucovadlaUzeninySojová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI)Kypřící prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny Povolené potraviny:Výrobky přirozeně bezlepkové – brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a výrobky z nich (například mouka, škroby, krupice,…)Výrobky označené jako bezlepkové nebo ty, které lepek neobsahují

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

Namíchej si svoje müsli

Zdroj: Zdraví 02/2015

POHODOVÝ ŽIVOT S CELIAKIÍ: Poradíme, jak na to

KDYŽ SE ČLOVĚK DOZVÍ DIAGNÓZU CELIAKIE, JE TO V PRVNÍ CHVÍLI ŠOK. TO BUDU DO SMRTI NA DIETĚ? CO VLASTNĚ SMÍM JÍST, BUDU MOCI NORMÁLNĚ FUNGOVAT MEZI ZDRAVÝMI LIDMI? BUDU NA SPECIÁLNÍ JÍDELNÍČEK MÍT DOST PENĚZ? OBAVY ALE NEJSOU NA MÍSTĚ. S CELIAKIÍ SE DNES UŽ DÁ ŽÍT DOCELA DOBŘE. 

Padesátiletá Marta trpěla dlouhodobě únavou, migrénami, nadýmáním a různými střevními problémy. Pracuje jako vrcholová manažerka, takže její lékařka připisovala tyto obtíže pracovnímu stresu a doporučovala především odpočinek a pravidelný zdravý jídelníček.

Zajímavé:  Celiakální sprue - vše o zdraví

Jenže situace se nelepšila, a tak Marta zkusila na doporučení kamarádky, která má z rodiny zkušenost s celiakií, vysadit z jídelníčku lepek. A jako by se stal zázrak.

Během několika týdnů potíže ustoupily, Marta se začala cítit lépe, trávení se upravilo a energie měla najednou na rozdávání. Vyšetření pak diagnózu potvrdila: jde o celiakii. Tím, že se u ní nemoc zjistila, už Marta vlastně vyhrála.

  Odhaduje se totiž, že až devět z deseti celiaků o své nemoci neví – a tak si konzumací lepku plíživě ničí své tenké střevo a zadělávají na závažnější zdravotní problémy. 

I když ale o celiakii víte, neznamená to, že budete mít život stejně snadný jako bez ní. Na co se tedy připravit? 

STUDOVAT ETIKETY 

Počítejte s tím, že nějakou dobu budete muset pečlivě studovat etikety zboží, které kupujete; i běžné potraviny typu jogurt, kečup, zmrzlina nebo čokoláda totiž mohou obsahovat lepek. V orientaci vám pomůže symbol přeškrtnutého pšeničného klasu – symbol bezlepkovosti.

Gluten je také v mnoha uzeninách, a prodejci teprve postupně začínají přímo na cedulky s cenami salámů a klobás připisovat i informaci o tom, zda jsou bezlepkové.  TIP: Pokud nehledíte na cenu, je dnes možné sehnat alternativy bez glutenu k většině potravin.

Existují tak nejen bezlepkové mouky, strouhanka nebo těstoviny, ale i bezlepkové pivo nebo bezlepkové müsli. Na webu www.potravinybezlepku.cz najdete užitečnou databázi bezlepkových výrobků.

  O něco snazší to mají od prosince lidé s celiakií v restauracích, které mají nově povinnost uvádět u položek na svém menu, zda obsahují alergeny z některé ze 14 nejčastějších skupin, mezi nimiž lepek stojí na prvním místě.

Objevují se nicméně už vykukové, kteří označují všechna jídla v menu všemi skupinami alergenů – to pak samozřejmě příliš nepomůže.  TIP: Pokud plánujete návštěvu restaurace, prověřte si předem na jejím webu, zda má jídelníček doplněný informacemi o alergenech; budete si pak moci bez obavy objednat. 

Přímo v restauraci vám pak pomůže sledovat zaměstnance – zda vědí, co hostům nabízejí. „Je dobré se domluvit s obsluhujícím personálem a poradit se, které jídlo je přirozeně bezlepkové nebo je připravené tak, aby v něm lepek nebyl. Už podle reakce poznáte, jestli vědí, o čem mluvíte, a podle toho můžete zareagovat.

Když vidíte, že obsluhující personál neví, o co jde, a ani není ochoten domluvit se s kuchařem, tak je lepší jít jinam,“ doporučuje Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. „Většinou se nemůžete orientovat na hotová jídla, jako jsou omáčky, přílohy nebo knedlíky. Lépe se vybírá z minutek, kde můžete požádat, aby jídlo bylo upraveno tak, aby v něm nebyl lepek.

Pozor je třeba dávat i na šťávy, které mohou být zahuštěny moukou,“ dodává. 

BEZ LEPKU PRO VŠECHNY 

Když se celiakie objeví u některého ze členů rodiny, je nejsnazší upravit jídelníček pro všechny. Existuje totiž velké množství potravin, které jsou přirozeně bezlepkové a v jídelníčku se nám často nedostávají, i když jsou zdravé a chutné. Jde například o různé netradiční obiloviny (jáhly, quinou, pohanku, kukuřičnou polentu atd.

), ale i o rýži nebo luštěniny. Rovněž maso včetně rybího je bezlepkové – a skoro každému prospěje, když do svého jídelníčku přidá ryby (a nemyslíme teď filé v trojobalu). Pro celiaka je vhodné připravovat zvlášť jen výrobky, které se bez obilovin opravdu neobejdou, tedy chleba, pečivo, těstoviny, případně nějaké koláče.

Bezlepková mouka je totiž výrazně dražší než obyčejná pšeničná, a tak byste se nedoplatili, pokud byste menu z ní dopřávali celé rodině. TIP: Ušetřit můžete, pokud si začnete chléb a pečivo péci sami doma – v troubě nebo v domácí pekárně. Směsi na přípravu chleba se dají koupit běžně i v supermarketech.

Pokud nemáte fantazii na vaření bez lepku, spoustu receptů najdete na internetu nebo ve speciálních kuchařkách.  TIP: Chleba nebo pečivo pak uložte do mrazáku rozdělené po jednotlivých porcích; celiak ve vaší domácnosti si ho rozmrazí podle potřeby a nebudete nespotřebované speciální potraviny zbytečně vyhazovat.

Jídla, kterým neprospívá zamražení, vám vydrží déle, když budete využívat pro ukládání vakuový systém. 

Nicméně počítejte s tím, že příprava jídla bude přece jen o něco složitější než dříve. Zejména v případě, že budete vařit pro některé členy rodiny s lepkem, budete muset hlídat, aby nedošlo ke kontaminaci bezlepkových potravin a podobně. 

CELIAKIE DÍTĚTE: ZAPOJTE VŠECHNY KOLEM 

Pokud se nemoc potvrdí u dítěte, může být situace poněkud složitější. Zvláště batolatům a předškolákům se těžko vysvětluje, že nemohou jíst stejné dobroty jako všichni ostatní; těžké to může být ale i pro školáka. Proto je dobré zapojit všechny zúčastněné (prarodiče, rodinné přátele, rodiče kamarádů ze školky, učitelky ve školce atd.

), aby dítěti nenabízeli rizikové dobroty a aby věděli, že pro případ společného mlsání bude mít váš malý celiak s sebou vlastní laskominy.  TIP: V létě se vám pro něj bude hodit vlastní mistička a lžička na zmrzlinu; i když třeba má cukrárna kvalitní zmrzlinu bez glutenu, bezlepkový kornoutek vám nenabídne.

U některých nemocných přitom i minimální množství lepku (například drobečky z pečiva) může způsobit výrazné zhoršení zdravotního stavu. 

Myslete také na to, že pokud se vaše dítě chystá na lyžařský kurz na hory nebo na školní výlet, je třeba domluvit v ubytovacím zařízení bezlepkovou stravu. I když je to pro rodiče náročné, je velmi důležité, aby se dítě kvůli své nemoci necítilo vyřazené z kolektivu. Restaurace v turistických lokalitách však jsou často na tyto dietní požadavky připraveny. 

KRITICKÉ MÍSTO: ŠKOLNÍ JÍDELNA 

Větší problémy se stravou mohou nastat přímo ve vzdělávacím zařízení. Některé školky a školy totiž vůbec neumožňují stravování dětí s dietou: jejich kuchyně spe -ciální menu neumí zajistit a donášku vlastního jídla z domova odmítají s tím, že by se tím porušily hygienické předpisy.

Situace se ovšem pomalinku zlepšuje a přibývá zařízení, kde je možné dítěti alespoň ohřát v mikrovlnné troubě oběd připravený doma, nebo kde dokonce připravují bezlepkovou stravu. Pokud vaše dítě trpí celiakií, proberte jeho situaci s ředitelem školy.

Neexistuje ovšem spolehlivý recept, který by vám zajistil vstřícnost. „Je to o komunikaci a vyjednávání. Určitě se lidé setkají s větším pochopením tam, kde někdo z personálu má osobní zkušenost s bezlepkovou dietou a ví, že to jde i bez lepku, a i takové jídlo je možné připravit,“ vysvětluje Dlabalová.

  V současnosti se navíc připravuje vyhláška, která by měla dietní stravování ve školách a školkách podpořit. 

PTEJTE SE ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY 

Lidem s celiakií, a především dětem, ulehčují život i zdravotní pojišťovny. Většina z nich poskytuje příspěvek na nákup speciálních bezlepkových potravin: peníze proplácí proti účtenkám. Podmínky příspěvků se ovšem mění podle finanční situace a priorit; je proto potřeba si zjistit, jak je na tom konkrétně vaše pojišťovna právě v tomto roce. 

***

ZEPTALI JSME SE ZA VÁS 

JITKA DLABALOVÁ ze Společnosti pro bezlepkovou dietu (www.celiak.cz) 

Co je podle vás nejdůležitější pro to, aby byl pro člověka život s celiakií příjemný? Především je důležité, aby se cítil rovnocenný ostatním lidem. To platí zejména u dětí, aby neměly pocit, že jsou vyloučeny z kolektivu.

Proto je dobré, pokud mohou chodit na obědy s ostatními dětmi, jezdit na výlety a účastnit se například lyžařských zájezdů, táborů a tak dále. K tomu patří i to, že se lidé s dietou nebudou obávat jít do restaurace, a také to, že bude dostupný bezlepkový sortiment.

To vše lidem s tímto dietním omezením pomůže, aby pochopili, že to jde i bez lepku.

CO SI PAMATOVAT Mezi bezlepkové potraviny patří: * přirozeně bezlepkové obiloviny (kukuřice, rýže, proso/jáhly) * pohanka, amarant, quinoa * brambory * luštěniny * zelenina a ovoce * maso * ořechy a podobně * mléko a mléčné výrobky (nesmí být zahuštěny lepkem) 

NĚKOLIK TIPŮ NAVÍC

1 Amylon Bio Panna Cotta bez lepku pro pfiípravu lahodného italského dezertu. 23,50 Kč. 2 Bujon do polévky zeleninový bez lepku je vhodný pro bezlepko-vou a bezlaktózovou dietu a při nesnášenlivosti vajíček a pšenice. Na www.bezgluten.cz za 102 Kč. 3 Bezlepkové Jablečno-pohankové bio sušenky jsou slazeny jen rýžovým sirupem a mletými sušenými bio jablky, www.bioobchod.cz, 49,90 Kč.

4 Labeta Bezlepková jíška je vhodná pro zahuštění omáček, guláše či polévek, www.obchod-bezlepku.cz, 32 Kč.5 ARAXPohanka loupaná je přirozeně bezlepková potravina vhodná k přípravě příloh, polévek, pomazánek a kaší. 29 Kč. 6 RACIO Silouette rýžové s jáhlami neobsahují lepek, jsou lehoučké, trvanlivé a v praktickém balení je můžete mít neustále po ruce. 17,90 Kč.

7 Schnitzer Bio Rustico Amarantový bez lepku je směs pro pfiípravu čerstvého chleba s pfiíjemnou ofiechovou chutí, www.bio-schnitzer.cz, 108 Kč. 8 Müsli tyčinka Fit pomerančová bez lepku má vysoký podíl sušeného ovoce a cereálií. 14 Kč. 9 MIXIT Kaštanová kaše s pfiírodní vanilkou je přirozeně bezlepková a bezlaktózová. Na mixit.

cz si do ní můžete namíchat ovoce, oříšky a další dobroty podle vaší chuti. 129 Kč.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *