Vysoký obsah vitamínů skupiny B pomáhá udržovat zdravou psychiku, předcházet depresím a únavě. Kromě toho jsou jáhly plné vlákniny, které má pozitivní vliv na fungování střev a postupné vstřebávání cukrů do krve, obsažené železo pomáhá předcházet chudokrevnosti a s ní spojené únavě, bledosti a dalším problémům.
Kdy jíst jáhly?
Obsah jáhel ti skvěle dopomůže
Jáhly jsou vhodné také pro rekonvalescenty po nemoci a po vyčerpání. Když jsi nachlazená, jsou skvělou volbou, protože nevytvářejí při vaření sliz, a tak nezpůsobují zahlenění organismu. Navíc ještě podporují pocení a tím odbourávání škodlivin z těla ven.
Jak jíst jáhly?
Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné. Můžete z nich připravit sladká i slaná jídla – koláče, nákypy, kaši, nejznámější je jahelník, který můžete připravit na několik způsobů. Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa.
Co uvařit z jáhel?
Dva díly vody přiveďte k varu a následně přisypte jeden díl spařených jáhel. Přikryjte pokličkou a přibližně 15-20 minut vařte na mírném plamenu. Pro svou téměř neutrální chuť jsou jáhly vhodné do slaných i sladkých jídel. Můžete z nich připravit kaše, nákypy, sypkou přílohu i noky.
Jak se vaří Jáhlová kaše?
Jáhly spaříme horkou vodou. Následně smícháme s mlékem a dáme pozvolna vařit. Do horkého přidáme máslo a cukr a za stálého míchání vaříme dokud směs nezhoustne na kaši (přibližně 10 až 15 min.). Směs nalijeme na talíř a posypeme dle chuti kakaem, skořicí, kokosem nebo ořechy, záleží jen na nás.
Jak dlouho se vaří jáhly?
Vařte na mírnou teplotu asi 20 minut, případnou pěnu na povrchu seberte a nemíchejte, počkejte až se všechna tekutina vstřebá. Mezi tradiční pokrmy z jáhel patří například jahelný ovocný nákyp, jahelník (můžete jej připravit sladký i slaný), jahelné kaše, jahelné noky a knedlíky, jahelné rizoto a další.
Jak dlouho vydrzi jáhly?
A protože všichni víceméně bojujeme s časem, není třeba jáhly vařit po částech. Můžete si uvařit větší množství, v lednici vydrží bez problémů v zavřené krabičce i 3 dny.
Jak chutnají jáhly?
I po uvaření mají podobnou strukturu jako kuskus, ale chutí připomínají spíše quinou, jen s výraznějším oříškovým aromatem.
Co je to jahla?
Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků.
Co z vařených jáhel?
Vařené jáhly se skvěle hodí jako příloha k masu, zelenině či omáčkám, připravíte z nich placičky, škubánky, nákypy (známý jahelník), jáhlové rizoto i nejrůznější zapékané pokrmy se zeleninou, masem nebo houbami. Výborné a hlavně dětmi vítané jsou různé sladké jáhlové nákypy, knedlíčky s ovocem nebo dezerty.
Jak připravit Jáhlové vločky?
Vločky namočíme alespoň na půl hodiny do vody do nádoby, ve které je budeme vařit. Potom přilijeme mléko, přidáme špetku soli a přivedeme k varu. Vaříme do kašovité konzistence asi 5 minut. Podáváme podle chuti posypané mletou skořicí a třtinovým cukrem, čokoládou, javorovým sirupem, kakaem.
Jak vařit jáhly na sladko?
1) Jáhly nasyp do cedníku a hodně důkladně proper vroucí vodou, aby ztratily svou nahořklost. Poté jáhly přesyp do vroucí vody, přihoď nakrájené datle, rozinky a skořici. 2) Všechno za stálého míchání nech 15 minut povařit.
Jak se vaří pohanková kaše?
Pohanku vysypeme do osoleného vroucího mléka nebo mléka s vodou, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením se totiž množství nejcennějších látek (rutinu a vitamínů) snižuje. Kaši posypeme skořicí, naservírujeme a vedle ní na druhou půlku talíře dáme 2 lžíce jakékoliv marmelády nebo džemu.
Jakou kaši k snídani?
Snídaní, která nejen že zahřeje, zasytí, ale je zároveň zdravá a lehce stravitelná, je obilná kaše. Většina z nás zná především klasickou kaši z ovesných vloček, ale připravit si ji můžete například i ze stále populárnější quinoy, jáhlů, pohanky či amarantu.
Jak udělat kaši z vloček?
Postup přípravy
Ovesné vločky namočíme na 15 – 20 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky a vaříme asi 5 minut. Po uvaření vločkovou kaši ihned podáváme. Na talíři sladíme medem, doplníme máslem a sypeme skořicí, kakaem nebo čokoládou.