Jaterní dieta – Vše o zdraví

Není dieta jako dieta. Nejčastěji si pod dietou představíme přísná omezení v každodenním jídelníčku, která mají vést k redukci tělesné hmotnosti. Existují však také diety sloužící k očištění organismu od škodlivých látek, obnovení funkcí důležitých tělesných orgánů nebo za účelem podpory při léčbě zdravotních problémů.

Mezi léčebné diety patří jaterní dieta, která je doporučována především osobám, které trápí nemocná játra, jejich nedostatečná funkce nebo prodělali nemoc zatěžující tento vysoce důležitý orgán. Jaterní dieta přinese játrům úlevu a obnoví jejich funkci. S ohledem na závažnost zdravotních problémů je třeba jaterní dietu dodržovat několik měsíců, někdy i po celý život.

Jaterní dieta ulehčí nejdůležitějšímu čistícímu orgánu v těle

Játra jsou jedním z nejdůležitějších tělesných orgánů a zároveň největším vnitřním orgánem. Mezi hlavní funkce patří detoxikace organismu od toxinů, alkoholu i zbytku léků. Játra slouží také jako úložiště vitamínů a dalších důležitých látek.

Játra jsou velmi odolným orgánem, který vydrží až neuvěřitelnou zátěž. Jejich schopnost regenerace je skutečně pozoruhodná. To však neznamená, že si můžeme dovolit játra zatěžovat, jak se nám zlíbí. Jaterní dieta prospěje i zdravému člověku, aby se udržel v dobré formě.

Co všechno víte o játrech?

  • Jsou uloženy v horní části břicha pod pravou klenbou bránice
  • Váží zhruba 1,5 kg
  • Jejich barva je hnědočervená
  • Obsah jater je u mužů cca 1 830 ml a u žen 1 398 ml
  • Přes játra prochází krev ze žaludku, sleziny, slinivky břišní a střev
  • Každou minutu játry proteče 1,4 l krve

Časté nemoci jater

Nejčastěji jsou problémy jater způsobené špatnou životosprávou a nedostatečně fungujícím metabolismem. Obvykle stačí pár zásadních změn v životním stylu a funkce jater se obnoví.

Detoxikace jater vlastně představuje jakýsi generální úklid, který tělu navrátí zdraví a řád. Vážná onemocnění jater způsobuje nejen dlouhodobě nezdravá životospráva, nulový pohyb, ale také nadměrné užívání alkoholu či léků a infekční nemoci (např. žloutenka, mononukleóza).

Nejčastější příznaky špatně fungujících či poškozených jater:

  • Bolesti hlavy, kyčlí a páteře
  • Nervozita, změny nálad, deprese
  • Alergie
  • Astma
  • Zažloutlé bělma
  • Artritida
  • Samomluva
  • Potíže při vyprazdňování
  • Křeče v oblasti břišní stěny
  • Zhoršené vidění
  • Lámající se a vroubkované nehty
Hlavní příčiny onemocnění jater:

  • Příliš časté užívání léků
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Infekční onemocnění

Jaterní dieta - Vše o zdraví

Velký podíl na problémech s játry má nezdravá výživa plná tuků a jednoduchých cukrů

Pokud jsou však játra zatěžována příliš hodně a dlouho, dochází k oslabení jejich činnosti. Pokud příznaky nedostatečné funkce dlouhodobě ignorujeme, mohou vést i k velmi závažným zdravotním problémům.

Jaterní dieta - Vše o zdraví

Jídelníček jaterní diety – co jíst a čemu se vyhnout?

Játra zatěžuje nezdravá strava bohatá na tuky a cukry. Aby se játra uzdravila, nesmíme je přetěžovat. Všeobecně platí, že jaterní dieta obsahuje lehká, nenadýmavá a jednoduše stravitelná jídla. Rozdíl je mezi jaterní dietou zdravého člověka, který chce játra pouze detoxikovat, a nemocným člověkem.

POZOR! Pro nemocného člověka by měl jaterní dietu připravit zkušený výživový odborník přímo na míru. V tomto případě se může seznam vhodných a nevhodných potravin lišit v závislosti na aktuálním zdravotním stavu.

Nemocní drží jaterní dietu půl roku, v případě nutnosti i déle. Mezi hlavní omezení patří zákaz tučného a sladkého jídla, alkoholu, čerstvého pečiva, omezení živočišných produktů i výrazného koření.

Jaterní dieta - Vše o zdraví

Milovníci pečiva si budou muset nechat zajít chuť – čerstvé pečivo játrům nesvědčí

MUDr. Romana Kumštarová z Nemocnice Jihlava

Vhodné potraviny jaterní diety:

  • Libové maso (kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí, telecí a hovězí apod.)
  • Ryby – kapr, filé, sardinky
  • Kvalitní uzeniny – kuřecí a krůtí šunka, debrecínka
  • Rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, dýňový, mákový, konopný …)
  • Polotučné a nízkotučné mléko a mléčné výrobky
  • Zelenina – ideální je celer, mrkev, brokolice, rajčata, čínské zelí, patison, fazolové klíčky (mungo), červená řepa, zelené fazole, pórek, ředkvičky
  • Ovoce – borůvky, ostružiny, meruňky, broskve
  • Netučné celozrnné pečivo
  • Bylinky a koření – ne ostré – bazalka, petržel, pažitka, majoránka, bobkový list, kopřiva, medvědí česnek, kardamon, kmín, zázvor, rozmarýn, heřmánek pravý
  • Starší pečivo
  • Výrobky z tvarohového a bramborového těsta
  • Medový, řepný či ovocný cukr

VÍTE, ŽE JEDNOU Z NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH BYLINEK PRO ZDRAVÁ JÁTRA JE OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ? Obsahuje silmarin, látku obnovující jaterní tkáň. Ostropestřec mariánský má mimo jiné pozitivní vliv na játra a podporuje detoxikaci organismu.

Jaterní dieta - Vše o zdraví

Nejlepší bylinkou pro játra je jednoznačně Ostropestřec mariánský

Nevhodné potraviny jaterní diety:

  • Tučná masa a uzeniny – bůček, vnitřnosti, zabíjačkové výrobky
  • Sádlo, máslo, paštiky
  • Konzervované výrobky
  • Smažená jídla
  • Celá vejce
  • Tučné mléko a mléčné výrobky
  • Tučné ryby (losos, makrela, kaviár, …)
  • Čerstvé pečivo, pečivo z kynutého a listového těsta
  • Sladkosti – koláče, čokolády, oplatky, zákusky
  • Ostré koření – chilli, masox, ocet, sůl, pepř
  • Majonéza, tatarka, kečup
  • Nadýmavé a aromatické druhy zeleniny – okurka, česnek, cibule, květák, sterilovaná zelenina
  • Ovocné kompoty a marmelády
  • Kokos, ořechy, semínka a ovoce s malými zrníčky
  • Potraviny způsobující nadýmání – kroupy, tmavá rýže, luštěniny, silná káva, čokolády
  • Alkohol

Nyní víte, co do jaterní diety patří a co nikoliv. Velký význam má také způsob přípravy pokrmů. Zcela nevhodné je smažení. Péci a grilovat sice můžete, ale pouze občas. Nejvhodnější je vaření a dušení, případně můžete použít kvalitní teflonovou pánev, která se obejde bez použití oleje. Skvělými pomůckami jsou parní, tlakový nebo pomalý hrnec, ve kterém se dají připravit úžasná dušená masa.

Praktická lékařka pro děti a dorost MUDr. Olga Fořtová

Jaterní dieta - Vše o zdraví

Vaření na páře je taktéž povolené

VÍTE, CO JÁTRŮM JEŠTĚ PROSPÍVÁ KROMĚ ZDRAVÉ ŽIVOTOSPRÁVY? Chcete-li svým játrům opravdu ulevit, tak se kromě úpravy jídelníčku zamyslete nad svou fyzickou aktivitou. Nejen vašim játrům, ale i celkovému zdraví prospěje pravidelný pohyb. Nemusí jít o žádné profesionální výkony. Postačí i svižné procházky na čerstvém vzduchu každý den.

Příklad jaterní diety – jídelníček na týden:

Nevíte, jak začít? Inspirujte se jídelníčkem při jaterní dietě na celý týden! Tento jídelníček je určený osobám, které chtějí svým játrům ulehčit a obnovit jejich funkce. Nemocní lidé by se o vhodné jaterní dietě měli vždy poradit se svým lékařem!

PONDĚLÍ

  • Snídaně: Bílý jogurt s ovocem
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Těstoviny s cuketovou omáčku (viz recept níže)
  • Svačina: Kefír
  • Večeře: Roláda z kuřecího masa plněná rajčaty a paprikami vařená v alobalu
ÚTERÝ

  • Snídaně: Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou ochucenou pažitkou
  • Svačina: Jablko
  • Oběd: Rizoto s kuřecím masem, mrkví, hráškem a kukuřící posypané nastrouhaným sýrem
  • Svačina: Jogurt
  • Večeře: Pstruh s vařeným bramborem a listovým salátem
STŘEDA

  • Snídaně: Ovocný jogurt nebo tvaroh
  • Svačina: Čerstvý pomerančový džus
  • Oběd: Tvarohové knedlíky s meruňkami (viz recept níže)
  • Svačina: Nastrouhaná mrkev s jablkem ochucená citrónovou šťávou
  • Večeře: Kuskus s krůtím masem a jemně pokrájenou zeleninou
ČTVRTEK

  • Snídaně: Bílý jogurt a banán
  • Svačina: Ovocné pyré
  • Oběd: Krůtí plátek se šťouchanými brambory
  • Svačina: Celozrnný plátek s gervais
  • Večeře: Tofu s pohankou a zeleninovým salátem
PÁTEK

  • Snídaně: Celozrnná bulka s pomazánkou z lučiny a ředkvičky
  • Svačina: Pomeranč
  • Oběd: Dušené hovězí maso v mrkvi a rýže
  • Svačina: Tvaroh s bylinkami
  • Večeře: Kuře na zázvoru s rajčaty a zeleninovým salátem  (viz recept níže)
SOBOTA

  • Snídaně: Ovocný tvaroh
  • Svačina: Hruška
  • Oběd: Přírodní vepřové medailonky s bramborem vařený ve slupce a dresinkem z bílého jogurtu
  • Svačina: Mrkvový zeleninový salát
  • Večeře: Více druhů listových salátů s červenou řepou a kozím sýrem, celozrnný toast
NEDĚLE

  • Snídaně: Celozrnný rohlík, gervais a paprika
  • Svačina: Meruňky
  • Oběd: Těstoviny s rajčaty, brokolicí, cuketou a kousky krůtího masa
  • Svačina: Acidofilní mléko
  • Večeře: Filé z tresky s vařenou rýží a rajčatový salát

Jaterní dieta - Vše o zdraví

S kuskusem se při jaterní dietě hodně vyřádíte

3 úžasné recepty jaterní diety pro každý den

Jídelníček při jaterní dietě musí odpovídat přísným pravidlům. Je nutné se vyhýbat zakázaným potravinám, které játrům nesvědčí, a vařit pouze z doporučených potravin. Na první pohled se může zdát, že vám jaterní dieta moc nepojede.

Jenomže v rámci jaterní diety lze vařit pestře, chutně a přitom zdravě. Následující recepty při jaterní dietě vám nejlépe předvedou, jak na to.

Zajímavé:  Průjem - Vše o zdraví

Těstoviny s vynikající rajčatovo-cuketovou omáčkou

Suroviny:

  • Těstoviny dle vlastního výběru (špagety, penne, fusilli a jiné)
  • 1 středně velká cuketa
  • 4 rajčata
  • Bylinky dle chuti – petržel, pažitka, bazalka
  • Nízkotučný sýr na posypání – např. 30% eidam

Těstoviny uvaříme dle návodu. Cuketu a rajčata nakrájíme na menší kostky. Do hrnce vhodíme cuketu, podlijeme a krátce podusíme. Část cukety nakrájíme na měsíčky, podusíme a vyjmeme – poslouží jako ozdoba. Přidáme rajčata a dusíme do měkka. Hotovou omáčku ochutíme pomocí bylinek. Těstoviny přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem, cuketou a čerstvými bylinkami.

Jaterní dieta - Vše o zdraví

Jídlo, které vypadá skvělé a ještě lépe chutná

Chutné ovocné knedlíky z tvarohu a plněné meruňkami

Suroviny:

  • 250 g měkkého polotučného nebo nízkotučného tvarohu
  • 40 g bramborového škrobu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 ml olivového oleje
  • Čerstvé meruňky rozkrojené na půlky a bez pecek

Ve větší míse důkladně promícháme tvaroh, bramborový škrob, mouku a olej. Vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit. Z těsta vytváříme knedlíčky naplněné půlkami meruněk. Házíme do vroucí vody a vaříme přibližně 7 minut. Na talíři je posypte opraženou strouhankou.

Jaterní dieta - Vše o zdraví

Dopřát si můžete i dietní ovocné knedlíky z tvarohu

Voňavé kuře na zázvoru s rajčaty a zeleninovým salátem

Suroviny:

  • Cca 300 g kuřecích prsních řízků
  • Čerstvý zázvor
  • Mletá sladká paprika
  • Petrželka
  • Šafrán
  • Špetka soli – opravdu jen špetka!
  • Čerstvá zelenina na salát dle chuti

Kuřecí prsa lehce osolte a potřete směsí ze petrželky, šafránu a nastrouhané zázvoru. Vložte na teflonovou pánev bez oleje. Mezitím si připravte zeleninový salát jako přílohu. Ochutit je můžete olivovým olejem a chutným sýrem bez tuku (např. Lučinou do salátu).

Jaterní dieta - Vše o zdraví

Kuřecí prsa nejlépe připravíte na teflonové pánvi bez oleje

Jaterní dieta pomůže zdravým i nemocným

Játra mají jednu nepěknou vlastnost. Dlouho se tváří, že je vše v naprostém pořádku. Jakmile se však objeví první příznaky, vážná choroba není daleko. Proto byste měli o svá játra pečovat preventivně. Nic jim neprospěje více než zdravý a vyvážený jídelníček a dostatek pohybu nejlépe na čerstvém vzduchu.

Nezapomeňte také, že zdravá játra bez problému zvládnou občasné dietní prohřešky jako smažené řízky s bramborovým salátem, svěží letní grilování nebo sladký zákusek během náročného dne. Jídlo si užívejte už při samotné přípravě. Zjistíte, že existují rozličné chutě bez použití tuků i cukrů!

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ

O zdravém životním stylu se mluví i píše opravdu hodně. Pro mne to však nejsou pouze plytké řeči, ale reálný životní styl a způsob, jak se cítit lépe, zdravěji a plná energie. Ráda si přečtu zajímavý a hodnotný článek na toto téma, a ještě raději sama nějakým článkem přispěji 🙂

Jaterní dieta: povolené potraviny + jídelníček

Jaterní dieta - Vše o zdraví

Jaterní testy nedopadly dobře, lékař vám diagnostikoval cirhózu anebo svým játrům jen chcete dopřát pár týdnů na regeneraci? Pak vás pravděpodobně nemine jaterní dieta, která představuje řešení všech zmíněných problémů. Jaké potraviny jsou během ní dovolené a kterým by se člověk měl rozhodně vyhnout? 

Proč jsou játra důležitá?

Játra patří k našim největším a zároveň i velice důležitým orgánům. Jsou umístěná v pravé horní části břicha, přičemž jejich část zasahuje i doleva. Funkce jater je nenahraditelná, stojí totiž za detoxikací organismu.

Pomáhají odbourávat zbytky léků, alkoholu i dalších toxinů, které se dostaly do našeho těla.

Játra se podílejí i na látkové přeměně základních živin, tedy tuků, sacharidů a bílkovin, čistí krev a tvoří se v nich žluč.

Pokud játra nepracují tak, jak mají, pacienta na to upozorní celá řada příznaků, mezi které patří:

  • bolest břicha,
  • trávicí potíže (nadýmání, zvracení…),
  • nechuť k jídlu, hubnutí,
  • změna barvy moči a stolice,
  • únava,
  • bolest hlavy,
  • zažloutlé bělmo a kůže,
  • zvětšená játra,
  • psychické změny.

Tyto příznaky mohou upozorňovat na celou řadu nemocí. Mohou být projevem hepatitidy či infekční mononukleózy, ale také toxického poškozená jater nadměrnou konzumací alkoholu, léků či otravou chemickými látkami.

Na vině může být rovněž jaterní steatóza, což je odborný název pro ztučnění jater, anebo cirhóza, tedy závažné poškození způsobující nevratné změny v tkáni.

V neposlední řadě mohou být obtíže i signálem nádorového onemocnění.

Co vede k poškození jater?    

Dříve, než si řekneme, v čem spočívá jaterní dieta, je dobré vědět, jaké návyky nejčastěji vedou k poškození tohoto životně důležitého orgánu. Mezi nejčastější příčiny vzniklých problémů patří:

  • častá konzumace alkoholu,
  • kouření,
  • konzumace ochucovadel, barviv a konzervantů,
  • potraviny s vysokým obsahem tuku a soli.

V čem spočívá jaterní dieta?

Jak už z výše popsaného vyplývá, kondice jaterní tkáně jde ruku v ruce se zdravým životním stylem. Strukturu jater nejvíce narušují toxiny, které dostáváme do těla, ale také třeba nadměrná konzumace tučných potravin.

Jaterní dieta proto spočívá zejména v omezení pokrmů bohatých na rostlinné i živočišné tuky. Kromě nutné regenerace, kdy je pacientovi doporučena přímo lékařem, ji lze aplikovat i dobrovolně za účelem detoxikace.

To se jednou za čas doporučuje jedincům, kteří často konzumují alkohol a navštěvují fastfoodové restaurace.

Stejně jako v případě žlučníkových kamenů, ani při jaterní dietě se nedoporučuje jednotlivé pokrmy příliš kořenit, dále pak není vhodné do jídel přidávat bujón či jiné konzervanty, ale ani konzumovat nadýmavé potraviny, jakými je třeba květák a cibule.

Důležitou roli hraje i způsob vaření, při potížích s játry se totiž doporučuje výhradně dušení či vaření. Smažení se naopak nedoporučuje vůbec. Jídlo je vhodné rozdělit do více menších porcí a konzumovat ho v pravidelných intervalech.

Je rovněž třeba zcela vynechat alkohol.

Jaterní dieta obvykle trvá několik měsíců, protáhnout se však může i na půl roku. Ve vážnějších případech potřebují játra na regeneraci ještě více času, a tak dietní omezení někteří pacienti dodržují i po dobu několika let, ti nejpostiženější pak celý život.

Vedlejším účinkem jaterní diety bývá redukce tělesné hmotnosti, což je dáno absencí alkoholu a tučných pokrmů. Na druhou stranu se tento typ stravování přímo za účelem hubnutí nedoporučuje. Vzhledem k vynechání velkého množství jídel není jídelníček příliš bohatý na všechny živiny, a tak by v dlouhodobém horizontu mohl jinak zdravým jedincům spíše uškodit.

Jaterní dieta: jídelníček

Pokud se vás týkají obtíže spojené s játry, určitě vás zajímá, jaký je v případě jaterní diety jídelníček a co vše budete muset vysadit.

Co jíst při jaterní dietě?

  • libové maso – drůbeží, králičí,
  • libové ryby,
  • zeleninu, která nenadýmá – cuketa, dýně, brambory, mrkev,
  • ovoce,
  • nízkotučné mléčné výrobky,
  • starší nekynuté pečivo.

Z bylinek a koření je pak vhodná třeba bazalka, petržel, pažitka, majoránka, bobkový list, kopřiva, medvědí česnek, kardamom, kmín, zázvor, rozmarýn či heřmánek pravý.

V malém množství je možné zahrnout zdravé rostlinné tuky, například olivový olej.

Co nejíst při jaterní dietě?

  • tučné mléčné výrobky – sýry, smetana,
  • tučné maso a ryby,
  • vnitřnosti,
  • uzeniny,
  • čerstvé a kynuté pečivo,
  • tuky – sádlo,
  • sladkosti,
  • vejce,
  • ostré koření a bujóny,
  • potraviny s vysokým obsahem soli,
  • potraviny způsobující nadýmání – luštěniny, květák,
  • alkoholické nápoje.

Jaterní dieta a káva

Pacienti se velice často ptají například na to, zda se vylučuje při jaterní dietě káva.

Pokud si bez ní svůj den neumíte ani představit, můžete být klidní, pravidelná konzumace rozumného množství kávy může riziko jaterních nemocí dokonce snížit.

Kvalitní káva má pozitivní vliv také na zánětlivé procesy v játrech pacientů s hepatitidou C. Pozitivním způsobem rovněž ovlivňuje enzymy v játrech.

Dieta při cirhóze jater

Cirhóza jater, které se lidově říká tvrdnutí jater, je závažné onemocnění, které může výrazně zkrátit život pacienta, přičemž v těžších případech je často nutná transplantace orgánu.

Za rozvojem onemocnění stojí zpravidla nadměrné pití alkoholu.

Vzhledem k tomu, že dieta při cirhóze jater představuje jedinou účinnou metodu, jak proti nemoci bojovat, je nutné ji na sto procent dodržovat, zejména co se týče alkoholové abstinence.

Dietu při cirhóze je dobré doplnit o řadu vitamínů, zejména pak A, D, E a K. Pacienti, kteří mají kvůli nemoci sníženou chuť k jídlu anebo trpí zvracením a úbytkem na váze, by měli mít dietu nastavenou tak, aby během ní přijímali dostatek živin.

Zajímavé:  Lupus erytematodes - Vše o zdraví

Dieta při ztučnění jater

Při steatóze, tedy ztučnění jater, dochází k hromadění přebytečného tuku v játrech, což způsobuje jejich poškození.

I v tomto případě bývá na vině nadměrná konzumace alkoholu, obtíže ale může způsobit také cukrovka nebo obezita.

V takovém případě je jaterní dietu nutné přizpůsobit i těmto nemocem, v případě cukrovky se zaměřit na redukci cukru a kontrolu krevní hladiny a u obézních pacientů snížit kalorický příjem.

Ztučnění jater se v počáteční fázi nemusí projevovat nijak výrazným způsobem. Pokud se však neléčí, může vyvolat zánět a vyústit v závažnější onemocnění, jakým je cirhóza jater. Aby se zhoršení stavu předešlo a játra se mohla zregenerovat, je nutné pečlivě dodržovat jaterní dietu. Oproti cirhóze si však pacienti mohou výjimečně dopřát i malé množství alkoholu.

Množství tuku, které se u nemocných nachází v játrech, mohou pomoci snížit také omega-3 mastné kyseliny. Pravidelný příjem těchto prospěšných látek má totiž na oblast jater protizánětlivé účinky.

Jaterní dieta a mononukleóza

Jaterní dietu je nutné dodržovat také při infekční mononukleóze. Jedná se o onemocnění nejčastěji způsobené virem EB (Epstein-Barrové) a zpočátku může připomínat streptokokovou angínu, protože pacienti trpí horečkou a bolestí v krku. Mononukleóza však nereaguje na antibiotickou dietu. Objevují se navíc další příznaky, typicky:

  • nateklé mandle,
  • bolest pod pravým žebrem,
  • drobná tečkovitá vyrážka na měkkém patře,
  • zvětšení lymfatických uzlin na krku,
  • zvětšení lymfatických uzlin v podpaží,
  • zvětšení lymfatických uzlin v tříslech,
  • zvětšení sleziny,
  • zvětšení jater.

Dietu je v případě mononukleózy nutné dodržovat minimálně po dobu 6 měsíců, obecně ale do té doby, než dojde k úplné regeneraci jater. Kromě vysazení tuků je nutné se soustředit na pravidelnost stravy, která by ideálně měla být rozložena do celého dne.

Jídelníček při mononukleóze by měl proto obsahovat velké množství kvalitních bílkovin, minerálů a vitamínů. Chybět by neměly ani složité cukry. Neméně důležitý je pak i dostatečný pitný režim. Alkohol a kávu je po dobu jaterní regenerace nutné oželet.

Kromě tuků a nezdravých cukrů je nutné vynechat také slupky a zrníčka, ale i pálivá a kořeněná jídla.

Co se týče přípravy jídla, je v první řadě nutné vyhnout se smažení na oleji. Potraviny lze dusit v páře anebo vařit na vodě. Na pánvi lze jídlo opékat pouze nasucho.

Jaterní dieta jídelníček

Následující ukázky jídelníčku při jaterní dietě slouží pouze pro inspiraci. Jsou názornou ukázkou toho, jak se lze při špatných jaterních testech stravovat.

  • 1. DEN:
  • Snídaně: bílý jogurt s banánem
  • Svačina: ovocné pyré
  • Oběd: krůtí plátek s bramborami
  • Svačina: chléb (ne čerstvý!) a tvarohová pomazánka
  • Večeře: tofu s pohankou a zeleninovým salátem
  • 2. DEN
  • Snídaně: celozrnný rohlík s krůtí šunkou a nízkotučným sýrem
  • Svačina: acidofilní mléko
  • Oběd: dušené kuřecí maso, mrkvovo-bramborové pyré
  • Svačina: ovocný tvaroh
  • Večeře: pstruh se zeleninou
  • 3. DEN
  • Snídaně: tvaroh s ovocem
  • Svačina: jablko-banánové pyré
  • Oběd: těstoviny s dušenou zeleninou a krůtím masem
  • Svačina: kefír
  • Večeře: roláda z kuřecího masa plněná rajčaty a paprikami vařená v alobalu

Zdroje: pestryjidelnicek.cz, bezhladoveni.cz, wikiskripta.eu

Jaterní dieta a plnohodnotnost výživy

Při jaterních problémech (např. cirhóza, ztučnění jater, zánět jater) v lepším případě dostane pacient vedle léků od lékaře i leták s popisem jaterní diety. Tu musí dodržovat zpravidla řadu měsíců.

Ovšem dieta je poměrně omezená strava, která neobsahuje všechny živiny v potřebném množství.

To pak vede k tomu, že se při dlouhodobém dodržování jaterních diet často objevují další zdravotní problémy.  

Jak zlepšit stav jater podle lékařů přírodní medicíny?

V tomto článku se dozvíte, že stav svých jater můžete svým vlastním úsilím výrazně zlepšit. Není to sice hned, ozdravování jater vždy trvá pár měsíců, ale postup není složitý.

 Podle lékařů přírodní medicíny je třeba SYSTEMATICKY A DELŠÍ DOBU působit na hlavní příčiny, které způsobily poškození jater.

  Pro vás to znamená dodržovat určitou strukturu nezakyselující plnohodnotné výživy s dostatečným množstvím všech 46 esenciálních živin (která navíc dodržuje pravidla jaterní diety), užívat některé doplňky stravy na zkvalitnění výživy a mírně přizpůsobit svůj denní režim.

Zavést do praxe podle našeho návodu je poměrně jednoduché. Organismus na tyto SYSTEMATICKÉ změny zareaguje, dochází ke zlepšení zdraví, játra se ozdravují.  Tento postup lékaři přírodní medicíny mnohokráte odzkoušeli, funguje u každého. Dále se dozvíte podrobnosti. Pokud budete chtít, získáte i přesný návod.

Lékaři západní přírodní medicíny mají vysokoškolské medicínské vzdělání. Dobře znají funkce lidského organismu. Objevili různé regenerační metody, které obnovují narušené funkce organismu i bez léků (např. plnohodnotnou výživu).

Pokud se takto odstraní všechny příčiny, organismus začne zase správně fungovat a odchází i chronické  zdravotních problémy.  To je princip úspěchu lékařů přírodní medicíny.

Regenerační metody jsou GARANTOVÁNY  lékařskými společnostmi lékařů západní přírodní medicíny.

A proč věřit mně? Své celoživotní vzdělávání v oblasti zdraví a výživy jsem završil v Německu a jsem certifikován Německou lékařskou společností pro léčebné půsty a výživu (ÄGHE). 

Problém jaterních diet a nutnost plnohodnotné výživy

Diety (nejenom při onemocnění jater) často postrádají plnohodnotnost výživy. To znamená zastoupení všech 46 esenciálních živin v dostatečném množství. To jsou živiny, které organismus nutně potřebuje, ale neumí vyrobit.  MUSÍ být proto dodány potravou. Pokud je ve stravě delší dobu nemáte, váš zdravotní stav se ještě zhorší.

K zamyšlení: Může výživa pomáhat řešit zdravotní problémy? Jím zdravě?

Lidé často žijí v přesvědčení, že něco tak obyčejného, jako je výživa, nemůže přeci pomáhat řešit zdravotní problémy. Často k nám  přicházejí s přesvědčením, že jí zdravě a že jim zdravá výživa stejně nepomohla. Říkají např.:

  • Mám zdravou výživu ze zahrádky… 
  • Jím hodně ovoce a zeleniny…
  • Jím Bio potraviny a nakupuji ve zdravé výživě…
  • Nejím konzervy a uzeniny
  • Stravuji se rozmanitě…

Všechno to jsou dobré kroky ke zdravé výživě, které schvalujeme. 

  Zapamatujte si: Nepomáhá jakákoliv výživa, ale jde hlavně o obsah 46 nenahraditelných živin!!! 

  1. Potraviny nestačí mít jen Bio nebo z vlastní zahrádky, to je jen jedna – méně důležitá stránka. Vědci zjistili, že výživa musí nutně obsahovat všech 46 životně nenahraditelných (tzv. esenciálních) živin v dostatečném množství. Jedná se o aminokyseliny (např. leucin, valin, tryptofan, fenylalanin apod.), esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina alfa linolenová), minerály (např. hořčík, vápník, mangan a řada dalších) a vitaminy (A, celá skupina vitaminů B, C,D, K). Každá z těchto živin se v lidském organismu účastní mnoha biochemických reakcí. A to je pravá podstata výživy. Kvůli těmto esenciálním živinám 3x až 5x denně jíme. Dá se říci, že všechny pochody v lidském těle, imunitní látky, hormony, enzymy, všechny kosti a tkáně jako výchozí “stavební ” materiál potřebují právě tyto esenciální živiny.  Organismus tyto živiny neumí vyrobit, MUSÍ být dodány potravou. Pokud výživa obsahuje v dostatečném množství všech 46 esenciálních živin, jedná se o tzv. plnohodnotnou výživu.
  2. Pokud jakákoliv živina v potravě chybí nebo je obsažena v malém množství nastávají závažné zdravotní problémy. Např. nedostatek železa vyvolává anémii, nedostatek vitaminu C nemoc kurděje, na kterou v minulosti umíralo mnoho námořníků. Nedostatek aminokyselin např. způsobuje psychické poruchy, poruchy funkce jater apod. Mnohostranný význam všech těchto živin pro organismus je potvrzen mnoha Nobelovými cenami
  3. Základním problémem všech tzv. zdravých výživ, je to, že i když má obsaženy “zdravé” suroviny, většina lidí se stravuje podle chuti a nálady. Teď mám chuť na banán, večer si dám řízek s bramborem. Zítra na snídani jogurt s ovesnými vločkami. Tento víceméně nahodilý systém stravování, který má 95% obyvatelstva, však nezajišťuje SYSTEMATICKÝ příjem všech 46 esenciálních živin. Proto tato nahodilá strava je častou příčina zdravotních problémů a narušeného metabolismu
  4. Lidé s chronickými zdravotními problémy mají většinou snížené zásoby některých živin. K jejich doplnění nestačí obvykle jen běžná nahodilá výživa. Proto lidem jejich „zdravá výživa“, i když používají relativně zdravé suroviny, při řešení zdravotních problémů většinou nefunguje
  5. Naopak systematicky dodržovaný plán plnohodnotné výživy, který je odborně propočítán na obsah všech 46 esenciálních živin, je významná regenerační metoda. V Německu ji jako léčebnou metodu ve své praxi používají lékaři sdruženi v Německé lékařské společnost pro léčebné půsty a výživu. A mají s ní velice dobré dlouhodobé zkušenosti
  6. My jsme systém plnohodnotné výživy vystudovali v Německu a máme certifikát této lékařské společnosti, že můžeme systém plnohodnotné výživy školit  
  7. Zde si můžete položit základní otázku: Je můj systém výživy, který používám, skutečně dobře propočítán na obsah všech 46 živin? Schválně se podívejte na zdroj, ze kterého čerpáte. Ani to, že se např. stravujete podle zásad ajurvédy, jógy, tradiční čínské medicíny, vašeho lékaře,  či podle nějakého léčitele předem nezaručuje obsah všech 46 živin!!! Toto je naše odpověď pro ty, kteří nevědí, proč si vybrat právě náš systém: Naše plnohodnotné stravovací plány v regeneračních programech se výrazně odlišují od různých dalších stravovacích systémů či zásad právě tím, že jsou odborně propočítány na obsah všech 46 esenciálních živin. S námi tedy skutečně můžete mít plán “zdravé výživy”, který v podstatě jinde nenajdete.  A bez důkladných odborných propočtů plnohodnotnou zdravou výživu mít nelze
  8. Velkou výhodou našeho systému plnohodnotné výživy je to, že nepoužívá žádné přesné jídelníčky (které beztak nikdo není schopen dodržet). Je snadný na užívání a nepřijdete o vaše oblíbená jídla.
  9. V našich regeneračních programech jsou i další regenerační metody, které zlepšují zdraví. 
Zajímavé:  OROFAR 24 pastilek – vše o zdraví

Jaterní dieta obvykle obsahuje jen přehled zakázaných potravin a přehled povolených potravin.

Cituji příklad:

„V jaterní dietě jsou v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky, tvaroh, libové maso, počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny, mastí se jen čerstvým nepřepáleným máslem.

Nevhodné potraviny: tučná jídla, tučné maso, uzeniny, koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.

Vhodné potraviny: zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.“

Většina z výše uvedeného platí. Ale nestačí to.  Základním problémem všech jaterních diet (na internetu jsem jich našel více, ale žádná nesplňuje dále uvedená pravidla) je, že vlastně ponechávají na vůli každého, jak si z výše uvedených doporučených potravin svůj jídelníček sestaví. A lidé se obvykle stravují podle chuti.

Někdo má rád více maso, tak si dá více masa. Další to může přehnat s mléčnými výrobky, jiný s ovocem. Každá potravina má různé složení živin a je pochopitelné, že každý člověk svou konkrétní stravou vytěží jiné množství esenciálních – životně důležitých živin (potřebujeme jich 46).

Proto se stává, že tento způsob stravování nemusí každému zajistit všechny živiny v potřebném množství. Někdo to zvládne lépe, někdo hůře. Tento problém může mít obecně každý, kdo se stravuje chaoticky a nemá tudíž stravovací plán opravdu s plnohodnotnou výživou.

Právě při dietách, kdy se nějaké potraviny omezují či vylučují, vzniká velká šance na nedostatek některé živiny.  Pokud organismus nemá dostatek živin, obvykle utlumí nebo omezí některé své funkce, což se projeví většinou v tom, že člověk začne trpět jinými zdánlivě nevysvětlitelnými zdravotními problémy.

S lidmi, kteří si poškodili zdraví různými dlouhodobě drženými dietami, se setkáváme často a mají obvykle vážné zdravotní problémy. Nelze ze stravy pouze vyloučit zakázané potraviny.

Správné řešení – plnohodnotná výživa, která ale splňuje dietní omezení při jaterních problémech. 

Řešením je vaši dietu důkladně nutričně propočítat a systematicky naplánovat. I když se vyloučí určité potraviny, což je při jaterních problémech nutné, vaše výživa musí obsahovat všech 46 již zmiňovaných esenciálních živin v dostatečném množství.

Za dostatečnost příjmu každé ze 46 živin se považuje minimálně 100% denní dávka doporučovaná výživovými společnosti (tzv. DDD). Setkáváte se možná pro vás s neznámým pojmem. V dietách, které lidé znají, se totiž obvykle sledují jen základní makroživiny, tj. bílkoviny, tuky a sacharidy.

Plnohodnotný výživový plán se liší tím, že navíc sleduje také všech 46 mikroživin (minerály, vitaminy, esenciální mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny). Ty jsou totiž velice důležité pro průběh mnoha biochemických reakcí v organismu.

Je na nich závislá činnost mnoha enzymů, hormonů, bez nichž se nedá obnovit ani dobrá činnost jater.  V tom se plnohodnotná výživa výrazně odlišuje od všech diet.

V praxi to znamená, mít určitý jednoduchý dobře propočítaný plán tzv. plnohodnotné výživy. Tento plán samozřejmě zohledňuje to, že při jaterních problémech nesmíte jíst nějaké potraviny a naopak, jiné ano.

Budete vědět, asi jaké MNOŽSTVÍ za týden od JEDNOTLIVÝCH TYPŮ POTRAVIN jíst. To si budete orientačně hlídat. Je to poměrně jednoduché, zvládne každý.

  Takový plán plnohodnotné výživy od nás obdržíte v rámci regeneračního programu. 

Komplexní přístup k řešení jaterních problémů

Správná činnost jater se ovlivňuje nejenom vhodným výběrem potravin.

Lékaři přírodní medicíny při obnově funkce jater řeší také kombinace potravin v rámci jídel, strukturu olejů a tuků (ne jen olivový olej), vynechávají i některé další potraviny, které mají na činnost jater špatný vliv (nejsou to jen tuky). Na zdraví jater má vliv i celkový životní rytmus (stresy, spánek, pohyb apod.).

Proto našim klientům při obnově správné činnosti jater i celého trávicího ústrojí doporučujeme komplexnější postup. Vychází z prověřených protokolů lékařů přírodní medicíny při žaludečních, jaterních a žlučníkových problémech a našich vlastních zkušeností a znalostí s regenerací organismu a to i při jiných zdravotních problémech.

(Poznámka: Protokoly lékařů přírodní medicíny jsou v podstatě prověřená doporučení, která lékaři dávají svým pacientům pro změny ve stravování a životním stylu s cílem vyřešit konkrétní zdravotní problém.

Pracovníci Centra řízené regenerace vystudovali v Německu oblast půstů a výživy a jsou lékařsky certifikovaní odborníci v těchto směrech.)

Regenerační program vedle podrobného dobře propočítaného plánu plnohodnotné výživy při jaterních problémech nahradí nejenom případnou nedostatečnost jaterní diety, ale obsahuje celou řadu konkrétních regeneračních metod.

Ty vám pomohou ozdravit nejen vaše játra, ale ozdravně působí na organismus jako celek. Většinou se upravuje také krevní tlak a cholesterol. Nepochybně zaznamenáte zlepšení nálady, pleti, vlasů i stolice.

Jedná se o program, který je vlastně návodem, jak si nejen regenerovat játra, ale i celkově zlepšit zdraví.

Důležitá poznámka: Výhodou regeneračních metod lékařů přírodní medicíny je to, že nemusíte nijak přerušovat vaši léčbu u lékařů. Naopak, protože se jedná o změny ve stravování a životním stylu, podpoříte tím svou léčbu. Váš lékař obvykle nemá čas se vašim stravováním a životním stylem zabývat.   

Regenerační program má dvě varianty, jedna z nich vám umožní (pokud potřebujete) současně pohodlně a zdravě hubnout 3 až 4 kg za měsíc.

Vše provádíte v domácích podmínkách – jedná se hlavně o změny stravování a životního stylu, na které si postupně a s největší pravděpodobností i rádi zvyknete. Pokud máte jen jaterní problémy (např. cirhózu, ztučnění jater, zánět jater), můžete se s programem seznámit (je tam i video) a případně i zakoupit v našem eshopu po kliknutí na odkaz níže. 

Regenerační program při žaludečních, jaterních a žlučníkových problémech podle lékařů přírodní medicíny (po kliknutí najdete více informací)

Upozornění: Pokud máte více zdravotních problémů současně, raději nám je v emailu popište (použijte kontaktní formulář na této stránce). Uveďte také svůj orientační věk, výšku, váhu. Budeme vás zpětně kontaktovat a vybereme pro vás nejvhodnější regenerační program. Pomoc s výběrem programu je samozřejmě ZDARMA. 

Autor článku: Ing. Vladimír POPOV, Copyright, 2018, revize 2019

Poznámka o autorovi: Autor je lékařsky certifikovaným specialistou na oblast plnohodnotné výživy a lékařsky řízených půstů (Německo 2013).

Oblastí zdraví a výživy coby koníčkem se zabývá celoživotně, od roku 1999 profesionálně. Řídí Centrum řízené regenerace s.r.o. Publikuje především na internetu.

K datu copyrightu zveřejnil více než 60 odborných článků o souvislostech mezi výživou, překyselením organismu a pravou příčinou nejrůznějších zdravotních problémů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *