Jaterní nemoci – Vše o zdraví

Tomu jak zlepšit zdraví jater se v ajurvédské a čínské medicíně věnovali léčitelé po tisíce let. V čínské medicíně se říká, že lékař, který ví jak harmonizovat játra, ví, jak vyléčit stovky nemocí.

 Udělejte si chvilku na přečtení nového článku z cyklu CESTA KE ZDRAVÍ, ve které vám každý týden představíme, jak funguje naše tělo a co dělat proto, abychom posílili naše zdraví.

Minulý týden jsme probírali mozek a tento týden připadla řada na játra, které jsou v našem těle nepostradatelný úžasný orgán, který nás zbavuje všeho zlého a ještě se umí jako jediný orgán sám uzdravit.

Játra jsou hlavní orgán detoxikace organismu

Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem a během minuty v nich proteče až dva litry krve. Váží cca 1,4 kg a jsou uložené vpravo horní části břicha pod bránicí. Jsou zodpovědné za filtrování toxinů z krevního oběhu a zabraňují jejich usazování v tkáních.

Představte si játra jako motor ve vysavači, když se ucpe příliš mnoho nečistotami, pak přestane vysavač dobře vysávat, tedy fungovat.

Podobně jako, když jsou vaše játra zaneseny příliš mnoho toxiny, začnete být unaveni, imunitní systém nebude pracovat správně, zhorší se kvalita pokožky a začnete mít problémy s trávením, tedy začnete špatně fungovat jako celek.

Žijeme v hektické době plné stresu a toxinů. Jen málo z nás může tvrdit, že nepřijde do styku se znečištěným ovzduším, pesticidy, xenoestrogeny, těžkými kovy. Toxiny jsou obsažené v předmětech naší denní spotřeby (kosmetika, drogerie) i v jídle.

Pokud se nesnažíme minimalizovat expozici toxinů na denní bázi a nesnažíme se žít alespoň trochu zdravým životním stylem (pohyb, zdravá strava, minimalizace stresu), pak se může stát, že játra nebudou zvládat svojí detoxikační úlohu a toxiny se začnou usazovat v těle.

Nutno podotknout, že hromadění toxinů (xenoestrogenů) v těle souvisí také s estrogenovou dominancí.

Jaterní nemoci - Vše o zdraví

Kromě detoxikace organismu játra vykonávají další klíčové úlohy:

  • Jsou hlavním orgánem metabolismu neboli látkové přeměny. Látková přeměna je soubor enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v buňkách. Rozdělujeme na anabolismus (výstavbový proces) a katabolismus (rozkladový proces).
  • Hrají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin.
  • Produkují žluč, čímž pomáhají trávení.
  • Produkují některé hormony a některé hormony likvidují (inzulin, steroidní hormony).
  • Jsou zásobním orgánem glykogenu, železa, některých vitamínů a minerálů.
  • Jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plazmy.

Játra mají jako jediný orgán neuvěřitelnou schopnost regenerace vlastní tkáně.

Játra se dokáží sami regenerovat (dorůst) i v tak extrémních případech jako, když zbyde jen 25% tkáně. Z toho vyplývá, že játra vám toho hodně odpustí, ale i tak byste si je měli raději hýčkat 🙂

Jaterní nemoci - Vše o zdraví

Úloha jater v detoxikaci organismu

Jak už jsem psal, jednou z hlavních rolí jater je detoxikace organismu. Všechny látky příjímané nebo produkované tělem (vedlejší produkty metabolismu) se nakonec filtrují skrze játra. Existují 2 fáze detoxikace. Fáze I a II.

Fáze I

Ve fázi I jsou odbourávány chemikálie, jako jsou drogy, hormony, pesticidy a všelijaké další toxiny do méně škodlivých toxinů.

Během tohoto procesu jsou produkovány volné radikály, které by mohly ve větším množství poškodit i jaterní buňky.

Živiny, které podporují fázi I jsou vitamíny ze skupiny B, kyselina listová, glutathion a další antioxidanty (např. vitamín C, zinek, hořčík, molybden, bioflavinoidy).

Fáze II

Ve fázi II jsou odstraňovány nežádoucí látky (toxiny: např: nikotin, kofein, pesticidy, sulfáty, epoxidy, benzoáty) z těla ven a to ve vodě rozpustných látkách, které mohou být snadno vyloučeny žlučí nebo močí.

Mezi živiny, které podporují tuto fázi patří glutathion, n-acetyl-l-cystein, silymarin, kurkumin, SAMe, glycin, molybden, methionin, TMG, DMG, nebo vitamín E a B6. Při tomto procesu jaterní buňky spolu s dalšími látkami (cystein, glycin, síra) mění toxiny na méně toxické látky.

A i při tomto procesu vznikají volné radikály, které mohou poškodit jaterní buňky.

Ve fázi II jsou velice důležití glutathion a SAMe.

Glutathion je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který se ve vysokých koncentracích vyskutuje v játrech a skládá se z aminokyselin cysteinu, glutaminu a glycinu. A pomáhá nejen jaterním buňkám před účinky volných radikálů. Tento enzym chrání buňky před toxiny je zásadní pro zdraví imunitní systém a funkci jater.

SAMe podporuje játra skrze metylaci a produkci glutathionu. Je pro tělo hlavním zdrojem methylu a podílí se na mnoha biochemických reakcích v játrech, včetně detoxikace a produkce antioxidantů. Navíc snižuje množství tuku v játrech, které je jednou z hlavních příčin jeho poškození.

Jaterní nemoci - Vše o zdraví

Jak zlepšit funkci jater

1. Vyhněte se nadměrnému užívání alkoholu, léků a drog

Hlavním orgánem odbourávání alkoholu jsou játra. Ty musí po jedné pijatice pracovat přesčas, aby dostaly vše zpátky do rovnováhy. Alkohol můžete, ale s rozumem. Např. 2 dcl červeného vína každý večer. Stejně tak játra zatěžují časté užívání drog či léků.

2. Soustřeďte se na konzumaci protizánětlivých potravin organického původu (bio)

Vaše strava rozhoduje o tom, jak budou pracovat vaše játra. Protože játra štěpí tuky, přeměňují bílkoviny, sacharidy a zbavují se přebytečných látek z krve.

Pro správnou funkci jater je nezbytná nízká hladina cukru s nízkým obsahem toxinů. Vhodnými jsou tedy potraviny s vyšším obsahem vlákniny.

Dle některých studií může vysoké množství antioxidantů a vlákniny dokonce zvrátit poškození nebo onemocnění jater [1].

Zkrátka konzumujte opravdové potraviny nejlépe z bio produkce (maso, ovoce, zelenina), nikoliv průmyslově zpracované potraviny. Bio původ je jeden z mála způsobu jak snížit hladinu pesticidů v těle. Čím méně toxinů v těle bude, tím lépe budou játra pracovat a tím zdravější budou. Podstata zdravého stravování neleží v kvantitě, nýbrž v kvalitě.

Mezi protizánětlivé potraviny podporující funkci jater patří:

  • Hořká zelenina: Hořkost je obvykle známkou toho, že jsou v potravě přítomny prospěšné enzymy, které vyživují játra a stimulují trávení (produkci žluči). Hořké potraviny mají dostatek minerálů a snižují obsah těžkých kovů v krvi. Mezi hořké potraviny patří: pampeliška, kopřiva, rukola, čekanka nebo třeba některé druhy okurek.
  • Probiotické potraviny: Potraviny, které podporují zdraví a pestrost mikrobiomu. Patří sem kefír, kombucha, kimchi nebo jiná fermentovaná zelenina (zavařené okurky, kysané zelí).
  • Listová zelenina: Je nabitá protizánětlivými a antioxidačními látkami. Může zvyšovat hladinu glutathionu, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů.
  • Brukvovitá zelenina: Zvyšuje hladinu draslíku a obsahuje indoly, což jsou sloučeniny známé svým protirakovinovým účinkem. Zároveň pomáhají v boji proti estrogenové dominanci. Brukvovitá zelenina (brokolice, květák, atd.) totiž dokáže zvýšit produkci glukosinátů, které pomáhají detoxikovat játra a zvyšují schopnost jater odbourávat z krve karcinogenní látky a těžké kovy. Mezi takové látky patří například indole-3-carbinol, který je zkoumán pro své antikarcinogenní, antioxidační, antiaterogenní a antiestrogenní účinky [2, 3, 4].
  • Zelené rostliny (chlorella, spirulina): Prostřednictvím chlorofylu pomáhají zbavovat se těla toxických látek jako dioxiny přes játra a stimulují produkci antioxidantu superoxid dismutázy.
  • Bylinky (kurkuma, zázvor, koriandr, petržel, oregano): Stimulují produkci glutathionu a působí protizánětlivě. Kurkumin obsažený v kurkumě má širokospektrální použití a jedním z nich je i účinek proti hromadění toxinů v organismu.

Mezi nejhorší potraviny pro zdraví jater můžeme zařadit:

  • Příliš mnoho alkoholu nebo kofeinu.
  • Průmyslově zpracované potraviny obsahující rafinované rostlinné oleje, cukry, umělé barviva a sladidla.
  • Ovoce a zelenina obsahující pesticidy většinou nepocházející z ekologické produkce.
  • Průmyslově zpracované uzeniny obsahující dusičnany.
  • Smažená jídla.

3. Doplňky stravy pro podporu jater

Uvedu vám malý výčet látek a bylin, které mají pozitivní vliv na zdraví jater a odstraňování toxinů z těla.

  • Ostropestřec mariánský a v něm látka zvaná silymarin, která zabraňuje vyčerpání glutathionu v játrech a podporuje zdraví jater.
  • Glutathion je vůbec jeden z nejsilnějších antioxidantů v našem těle, který je produkován játry a bojuje s volnými radikály. Glutathion také pomáhá zbavovat se tělo xenobiotik (cizorodé látky), účastní se se syntézy a opravování nukleových kyselin, odstraňuje toxiny a karcinogeny, podporuje správnou funkci imunitního systému, chrání buňky před oxidativním stresem. Jeho nedostatek je spojený s rychlejším stárnutím, diabetem, skvrnami na pokožce, diabeze a neurodegenerativními onemocněními.
  • N-Acetyl-L-Cystein je prekurzorem jednoho z nejsilnějších antioxidantů glutathionu, který se tvoří v játrech. Účinná látka proti volným radikálům. Je vhodné suplementovat i v případech.
  • Indole-3-Carbinol nebo DIM jsou látky, které jsou zkoumány pro své širokospektrální antioxidační, antikarcinogenní a antiestrogenní účinky. Pomáhá játrům z těla vylučovat karcinogenní látky a těžké kovy.
  • Kurkumin, který má širokospektrální použití a jedním z nich je i účinek proti hromadění toxinů v organismu.
  • Za další zajímavé doplňky stravy, které kombinují sílu bylin a antioxidantů stojí zmínit: SAMe, Liver Refresh, Methionin, Liv.52, DIM, TMG, DMG.

Jaterní nemoci - Vše o zdraví

4. Snižte stresovou zátěž

Každé stresové vypětí má drtivý dopad na váš endokrinní, reprodukční, trávicí a imunitní systém.

Výzkumy ukazují, že změny na ose hypothalamus – hypofýza – nadledvinky způsobené stresem podporují zánětlivou reakci a způsobují poškození jater a mohou přispívat k onemocnění jater [5].

Špatná funkce jater může být spojena s brain fog (mozková mlha), závratí, bolestmi hlavy, křečemi, problémy s menstruací nebo trávením.

5. Cvičte a hýbejte se

Poslední studie ukazují, že cvičení a pohyb snižují zánět a oxidační stres u onemocnění jater souvisejících s obezitou. Pohyb rozproudí srdce a to pumpuje více krve do jater, kde je očišťovaná od nežádoucích látek a zároveň vyživuje játra [6]. 

Mezi další rady, jak si udržovat játra v kondici je vyhýbat se nebezpečným chemikáliím (např. při malování nebo domácím úklidu), provozovat bezpečný sex (vyhnout se přenosným infekcím ohrožující nejen játra), oplachovat ovoce a zeleninu důkladně od pesticidů a v neposlední řadě pít dostatek vody.

Závěr

Klíč ke zdravým a funkčním játrům vede přes zdravý životní styl oproštěný od toxinů, holdování alkoholu, ale i kouření nebo drogám. Játra mají navíc jednu úžasnou funkci a to, že se umí sami regenerovat (uzdravit). Takže na změnu životního stylu není nikdy pozdě. Čím dřív začnete, tím zdravější budete 🙂

Jiří Votava

Zajímavé:  Kolenní vazy - Vše o zdraví

Jaterní nemoci - Vše o zdraví 

Metabolismus: Uzdravte svá játra

Jaterní nemoci - Vše o zdraví

Játra jsou místem, kterým přímo interagujeme s okolním světem. Zažívací trakt, který je nejčastěji asociovaný s metabolismem, je důležitý, ale játra jsou víceméně vstupním místem pro vše, s čím se náš organismus setkává, ať už se jedná o jídlo, bakterie, které jsou součástí naší diety, ale i vnější vlivy našeho prostředí. (1)

Játra mají v těle řadu životně důležitých funkcí, jako je například metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin, zajišťují také metabolismus vitamínů a minerálů, jsou zodpovědné za detoxikaci organismu či sekreci žluči.

Udržení jater ve zdravém stavu je zásadní pro zdraví a dobrou kvalitu života. Bohužel játra bývají často zatěžovaná toxiny z životního prostředí, špatnými stravovacími návyky, alkoholem, léky či v některých případech i drogami.

To vše může játra oslabit a poškodit a v konečném důsledku to může vyústit v hepatitidu, cirhózu nebo steatózu jater. (2)

Většina lidí se dnes potýká s problémy s váhou i s nedostatkem energie. Ty jsou často způsobeny změnami ve fungování štítné žlázy a adrenálním zdravím, asociovanými například s menopauzou u žen či andropauzou u mužů.

Ačkoliv mají játra poměrně dobrou schopnost vlastní regenerace, pokud jsou stále přetěžovaná, schopnost regenerace se postupně vytrácí. Jestliže pacient začíná mít problémy s játry, může se to projevit na úplně jiných orgánových systémech těla. Navíc na první pohled tyto problémy nemusí vůbec souviset s játry.

Přetížená játra nemusí zvládat detoxikaci, což se může projevit příznaky jako dyspepsie (trávicí obtíže, které zahrnují mimo jiné pocit plnosti v břiše, nevolnost, zvracení, průjem, zácpu či plynatost), malátnost, bolesti hlavy, poruchy menstruační periody, bolesti kostí a svalů a ztuhlost.

Játra postupně přestávají správně fungovat, tělo zaplavují toxiny a vše může vyústit v poškození a ve změny na jaterní tkáni a následnému onemocnění jater.

Pokud jsou játra poškozena nemocí, tak k příznakům patří žluté zabarvení kůže a očí, tmavá moč, žlutá nebo světle zbarvená stolice, nevolnosti, zvracení, ztráta chuti k jídlu, zvracení krve, otoky břicha, bolesti břicha, poruchy spánku, zmatenost a únava. (2)

Játra se během života opotřebovávají a mění. Mění se například i množství krve, které je schopno protéct játry. Bylo zjištěno, že objem krve, který jimi proteče, se s rostoucím věkem snižuje. Autoři této studie mimo jiné zdůrazňují, že to může přispívat k nižšímu vstřebávání léčiv, která podléhají metabolizmu v játrech. (3)

V knize The metabolism reset diet mluví Dr. Christianson, o tom, jak je důležité se na tento orgán zaměřit ve všech dietách, které bychom chtěli zařadit.

Co se týká procesu uzdravení našich jater, mnoho knih mluví o různých způsobech stravování nebo o bylinkách, které nám mohou pomoci, někdo holduje půstům. Dle Dr. Christiansona je klíčem mít dostatek potravy, které játra nezatěžují, ale dodají jim dostatek energie na to, aby mohla správně pracovat.

 Paradoxem detoxů je to, že během nich musí játra pracovat více než obvykle, aby zpracovala všechen „odpad“, který jde z našeho těla ven. (1)

Obecně stravování, které udržuje zdravý metabolismus a játra, je založeno na rozmanitých zdrojích vlákniny, rostlinných zdrojích potravy, dobré hladině bílkovin, dostatečné hydrataci a pohybu.

Příjem různorodé pestré stravy bohaté na rostlinné potraviny může na pacienta působit terapeuticky. Menší množství mnoha sloučenin může mít pro biochemické funkce spíše podpůrné účinky, než je tomu u stravy s vysokou koncentrací živin a opakovaným denní přísunem stejného množství potraviny. (4)

Pro ty, kteří se chtějí dopracovat ke zdravým játrům, je vhodné do jídelníčku zařadit potraviny s nízkou hladinou sacharidů a tuků a vyšší hladinou bílkovin. Je dobré se zaměřit na konkrétní skupiny potravin, jako například košťálová zelenina, která játrům prospívá.

 Dr. Christianson doporučuje i rezistentní škroby, které podporují tvorbu mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty napomáhají detoxu jater a regulaci hladiny cukru v krvi.

  Tyto škroby můžeme najít například v uvařených a poté zchlazených bramborách, bílých fazolích, či nedozrálých banánech.

Jsou unikátní v tom, že nám poskytují energii až poté, co byly zpracovány bakteriemi v tlustém střevě, a tím pádem nepotřebují inzulin, aby byly zprocesovány a stabilizovány. Tím se nám díky nim dostává stabilní, dlouhodobá hladina energie.

Pozitivní vliv dlouhodobé diety s vysokým obsahem rezistentních škrobů na játra potvrzují i tyto vědecké studie (5,6). I přestože byly provedeny na zvířatech, dokazují, že pokud jsou rezistentní škroby dlouhodobě přítomny ve stravě, mohou zvyšovat citlivost na inzulín či změnit metabolismus tuků v játrech.

Přibírání na váze není jediným příznakem lidí, kteří nemají zdravá játra. Měli bychom si dávat pozor i na kolísající hladiny energie, anebo obecnou nemocnost a zánětlivost u člověka.

Vypadá to, že adipokiny, toxické zánětlivé chemikálie, které jsou vylučovány právě v jaterním tuku, mohou napáchat ohromné škody.

Pro odborníky to implikuje, že musí s pacienty, kteří mají problémy s hubnutím, i přesto, že dělají vše „správně“, jít více do hloubky a hledat příčiny například ve funkčnosti orgánů jako jsou játra.

Například Japonští vědci sledovali prevalenci steatózy jater u japonských mužů a potvrdili, že toto onemocnění souvisí s vyšším věkem, obezitou a zvýšenou konzumací alkoholu. Prevalence steatózy jater u mužů mladších 19 let byla pouze 1,2 %, nejvyšší počet nemocných byl ve věku od 40 do 44 let.

Obezita byla stanovena jako nejčastější přidružený faktor steatózy jater, ale další významný parametr byla i konzumace alkoholu. (7) Studie publikovaná v Americkém vědeckém časopise potvrdila, že u žen a mužů bez metabolických poruch je nadváha a obezita silně spojena se zvýšeným výskytem Nealkoholického steatózy.

(8) Nealkoholická steatóza jater je v současnosti považována za nejčastější příčinu chronického onemocnění jater na celém světě. Ve vyspělých zemích trpí tímto onemocněním více než 30 % dospělých osob a číslo se stále zvyšuje.

Většina pacientů má formu jednoduché steatózy jater, ale až u jedné třetiny pacientů onemocnění postupuje do těžší formy nealkoholické steatohepatitidy, která je charakterizovaná zánětem a poškozením jater, což jsou predispozice pro vznik fibrózy a rakoviny jater. Nealkoholická steatóza je považována za projev metabolického syndromu na játrech.

Nicméně játra nejsou pouze pasivním cílem, ale naopak ovlivňují patogenezi metabolického syndromu a jeho další komplikace. Patofyziologické změny v jiných systémech, jako například tuková tkáň, střeva nebo imunitní systém, byly identifikovány jako spouštěče a promotory progrese nealkoholické steatózy. (9)

Jaterní nemoci - Vše o zdraví

Jak je popsáno výše, chronické poškození jater je patologický stav, který je charakterizován progresivním vývojem od steatózy do chronické hepatitidy, fibrózy, cyrhózy a hepatocelulárního karcinomu. Ústřední roli v progresi a patogenezi jaterních onemocnění hraje oxidační stres buněk.

 Právě z tohoto důvodů jsou jako terapeutické látky navrhovány látky s antioxidačním účinkem. Při vědeckých studiích a experimentech in vivo a in vitro byly zjištěny velké rozdíly v účincích různých typů antioxidantů.

Záleželo samozřejmě na použité dávce antioxidační látky, ale i na její biologické dostupnosti a schopnosti jater akumulovat různé sloučeniny. Některé výsledky naznačují, že na léčbu některých jaterních patologií by bylo vhodné použít látky bohaté na lykopen. Nicméně jiné studie uvádí dobré výsledky i s α-tokoferolem, β-karotenem a trans-resveratrolem.

(10) Steatóza jater souvisí s nepříznivými změnami metabolismu glukózy, mastných kyselin a lipoproteinů.

Je pravděpodobné, že abnormality metabolismu mastných kyselin ve spojení s tukovou tkání, záněty jater a chronickými záněty v organismu jsou klíčovými faktory, které se podílejí na vzniku inzulínové rezistence a diabetu, dyslipidémie a dalších kardiometabolických rizikových faktorů spojených se steatózou jater. (11,12) Souvislost s obezitou, onemocněním jater a následným vznikem rakoviny potvrzují například i tyto další vědecké studie. (13,14,15)

Zajímavým ukazatelem jsou například „epigenetické hodiny“, které jsou udávány jako biomarker stárnutí a berou v potaz vztah mezi indexem tělesné hmotnosti (BMI) a stupněm metylace DNA. Byla testovaná DNA lidské krve, jater, svalů a tukové tkáně.

Významná korelace byla právě prokázána mezi vyšším BMI a metylací DNA jater, což lze vyložit, jako čím vyšší má člověk nadváhu či obezitu, tím více jeho jaterní tkáň stárne.

A právě stáří jaterní tkáně může hrát významnou roli v souvislosti s inzulínovou rezistencí a rakovinou jater. (16)

Jojo diety či příliš restriktivní diety mohou mít negativní vliv na náš celkový metabolismus, neboť játra potřebují komplexní pohon. Potřebujeme jak sirky, tak polínka, abychom rozdělali oheň.

V případě jater jsou polínka a sirky metaforou pro triglyceridy a glykogen, přičemž restriktivní diety dokážou vyprodukovat relativně dost triglyceridů, zato glykogen vzniká ze sacharidů, a tak na něj restriktivní diety, které zahrnují málo sacharidů, nestačí. Naše játra pak mají polínka, ale není je čím zapálit.

 Játra jsou jediným orgánem, který nemůže spalovat ketony a používat je jako zdroj energie. Lidé pak hubnou a detoxikují tělo, ale játra nedostávají dost paliva na to, aby tento „odpad“ mohla zpracovat.

Existují specifické potraviny, které mohou regulovat nebo příznivě vyvažovat metabolické cesty, tak aby napomohly biotransformaci toxinu a následně jeho eliminaci. (17)

Pro dobrou funkci jater je výborné zařadit co nejširší spektrum potravin, různá semínka, ořechy, veškeré zdroje vlákniny. Všude se zmiňuje důležitost probiotik, ale prebiotika jsou neprávem opomíjená.  Nesmíme zapomínat i na rozmanitost „makrokategorií“, to znamená, že nebudeme zařazovat jen různé druhy zeleniny, ale různé druhy kategorií potravin.

Mnoho lidí bude mít problémy s procesováním vlákniny, ať už zažívací, anebo jiné. Už toto bývá znamením toho, že odolnost jejich střeva není dobrá.

Ale i tyto počáteční kroky k zařazení vlákniny a rozmanité stravy jsou důležité. Důležité je u tohoto způsobu stravování neskočit do všeho najednou.

Je to uzdravovací proces, nemusíme zařadit všechny potraviny hned, postupná a pomalejší cesta je i více udržitelná.

Dalším velikým tématem, když se bavíme o játrech, jsou bílkoviny. Existuje na ně mnoho názorů. Někteří odborníci zdůrazňují, že je prakticky nemožné mít nedostatek bílkovin, který by byl životu-ohrožující. Ale je rozdíl mezi délkou života a délkou zdraví. Debata, která se zabývá tím, jak nízké hladiny bílkovin mohou prodloužit život, jsou podle Dr.

Christiansona spekulativní a nejsou založené na lidských datech. Zato existuje robustní základna výzkumu, která ukazuje, že vyšší hladiny bílkovin mohou pozitivně ovlivnit délku zdravého života. Musíme se podívat na otázky jako je životnost kostí a kloubů, naše pohyblivost a všechny aspekty našeho zdraví, které to ovlivňuje.

Data ukazují, že ti, kteří mají optimální hladinu bílkovin, mají lepší vyhlídky, co se týká délky zdravého a aktivního života. Zároveň je vhodné to s příjmem bílkovin nepřehánět do extrémů a držet se optimální hladiny. (1) Například tyto studie (18,19) právě řeší ideální hladinu příjmu bílkovin, respektive esenciálních aminokyselin.

Zajímavé:  Mléčná dieta - Vše o zdraví

Je totiž prokázáno, že snížená konzumace červeného masa je zdraví prospěšná a podporuje dlouhověkost. Z tohoto důvodů je vhodné ji omezit na úkor konzumace rostlinných zdrojů bílkovin, nicméně nesmíme zapomínat, že červené maso je zdrojem i dalších látek, jako jsou vitamíny a minerální látky.

Je proto důležitá pestrost stravy, aby v našem jídelníčku bylo doslova „od všeho trochu“. Je to prokázáno napříč různými druhy živočichů, od hlodavců po člověka.

Tímto procesem můžeme nejen zvrátit nastupující diabetes typu 2, ale spoustu chronických zánětlivých onemocnění. Často není odpověď na tyto problémy nijak složitá a jde opravdu jen o to, zbavit se nadbytečného toxického tuku na játrech.

Onemocnění jater a špatný mikrobiom střev spolu také velmi úzce souvisí.

Často je to primárně způsobeno tím, že pacient nemá vhodnou životosprávu, konzumuje nevhodnou stravu a alkohol, čímž podporuje růst patogenní mikroflóry ve svých střevech.

Ta pak může způsobovat záněty ve střevech, které mohou zasáhnout i játra. Mikrobiální metabolity, které jsou produkovány patogenní mikroflórou ve střevech, hrají významnou roli v patogenezi jaterních onemocnění. (20)

Játra a jejich funkci lze posílit kromě výše zmíněného i například bylinami. Zde je krátký přehled vybraných bylin, které mají na játra pozitivní vliv.:

  • Právenka latnatá (Andrographis paniculata) má schopnost chránit tkáně před toxiny indukovanou hepatotoxicitou, dále obsahuje látky, které zvyšují hladinu glutathionu, což může snížit náchylnost tkání k oxidačnímu poškození.
  • Kořen Kutki (Picrorhiza kurroa) se tradičně používá v Ajurvédské medicíně jako jaterní tonikum, pročišťuje játra, pomáhá při hepatitidách či otravách. Dokonce u pacientů, kterým byl podáván kořen Kutki v dávce 375 mg/3 krát denně po dobu 14 dnů, došlo k rychlému poklesu hladiny bilirubinu v séru směrem k normálním hodnotám, než u kontrolní skupiny pacientům, kterým bylo podávano placebo. Zotavení proběhlo bez vedlejších účinků. Také by kořen Kutki měl chránit před hepatotoxicitou vyvolanou konzumací alkoholu.
  • Kořen Zázvoru (Zingiber officinale) se běžně používá k podpoře trávení. Má stimulační účinek na žaludeční sekreci a pozitivní účinky na metabolismus organismu a na oběhovou soustavu a posiluje terapeutické účinky dalších bylin.
  • Plody Vidangy (Embelia ribes) se používá při jaterních obtížích.
  • Kořen a části listů Neshodice (Eclipta alba) pomáhají vylučování žluči a pročišťují žlučovody, pomáhají při žloutence a dalších nemocech, která postihují játra a žlučník. Z Neshodice byly izolovány dva druhy kumestanů a to wedelolakton a demethyl-wedelolakton. Obě složky vykazují anti-hepatotoxickou aktivitu a mají významný stimulační účinek na regeneraci jaterních buněk. (3)

Literární přehled

  1. CHRISTIANSON, Alan. The metabolism reset diet: repair your liver, stop storing fat, and lose weight naturally. New York: Harmony Books, [2019]. ISBN 9780525573449.
  2. TREADWAY, Scott. An Ayurvedic Herbal Approach To A Healthy Liver. CLINICAL NUTRITION INSIGHTS[online]. Advanced Nutrition Publications, 1998, 6(16), 1-3.

Máte nemocná játra? Varovat vás mohou modřiny, žluté bělmo i únava

Játrům se říká „čistička“ těla, protože jsou hlavním centrem likvidace škodlivin. Vedle toho zastávají i jiné významné role – při trávení, srážlivosti krve a dalších fyziologických procesech. Bez funkčních jater nelze přežít.

Že s nimi není něco v pořádku, se může projevit například trávicími potížemi (nadýmáním), nevolností, slabostí, pocitem vyčerpanosti, únavou, žloutnutím očního bělma či pokožky či tvorbou modřin. To vše by mělo být důvodem k absolvování jaterních testů. Dále pak častá konzumace alkoholu, kontakt s toxickými látkami a diabetes 2. typu.

Jaterní testy* Stav jater spolehlivě odhalí jen laboratorní vyšetření – každé dva roky je hrazeno ze zdravotního pojištění. Můžete si je ale nechat udělat i jindy, máte-li obavu, že nemusí být vše v pořádku (to ovšem platíte). * Standardně se testuje hladina tří enzymů, které odrážejí stav jaterních buněk či buněk žlučových cest – ALT, AST a GGT. Dále se zjišťuje hladina bilirubinu (žlutého krevního barviva), jejíž zvýšení způsobuje žluté zbarvení kůže a může znamenat žloutenku nebo i jinou závažnou nemoc.* Dvanáct hodin před odběrem krve na jaterní testy pijte pouze vodu nebo neslazený čaj, nic nejezte a nekuřte. Výsledky se dozvíte do druhého dne.

Všechna jaterní onemocnění jsou vážná. K nejtěžším patří cirhóza a chronické hepatitidy B a C, jež často vedou k rozvoji zhoubného nádoru (což je nejvážnější). Žloutenka typu A nebo mononukleóza jsou méně nebezpečné, ale podceňovat se nesmějí, navíc zvyšují riziko těžších chorob jater.

Nebezpečný alkohol

Většina lékařů zastává názor, že nejlepší je vyhnout se úplně alkoholu. Ale vzhledem k tomu, že Česká republika patří k zemím s největší spotřebou lihu na člověka, není moc pravděpodobné, že budou vyslyšeni.

Zatímco srdci a cévám škodí víc, když nárazově vypijete velké množství alkoholu, než dáte-li si častěji trošičku, u jater je to naopak. Nejhorší je pro ně dlouhodobý častý kontakt s toxiny, byť v menším množství. Spíš se vypořádají (jsou-li zdravá) s nárazovou „pařbou“ než s tím, když je lihem proléváte denně. To platí i pro další toxiny.

„Častí konzumenti alkoholických nápojů či jiných drog silně ohrožují zdraví svých jater. Alkohol je velmi zatěžuje a může způsobit jejich zánět či cirhózu. Problémy mohou způsobit i dvě skleničky denně,“ upozorňuje lékař Ladislav Krajči z ambulance Synlab. Pacient s jakoukoli jaterní chorobou nesmí alkohol konzumovat vůbec.

  • Co játrům škodí:
  • * Alkohol a další drogy, smažená a grilovaná jídla, čokoláda, káva, nadměrné kořenění, dochucovadla, chemická aditiva, nadbytek cukru a tuku aj.
  • * Častý kontakt s chemikáliemi (na zahradě, v zaměstnání, v bytě), užívání některých léků.
  • * Stres, nedostatek spánku, nepravidelný režim (stravovací, spánkový), málo pohybu.
  • Co játrům prospívá:
  • * Jídelníček s nízkým obsahem tuků a cukru a dostatkem zeleniny a ovoce (doporučuje se zejména křen, cibule, česnek, pórek, celer, ředkvičky, červená řepa, červe hlávkový salát, salát fazolové lusky, hroznové víno, borůvky, ostružiny).
  • * Z bylinek nejvíc pomáhá ostropestřec mariánský, ale i kopřiva, kurkuma, rozmarýn, rozmar estragon, tymián, řeřicha aj.
  • * Dostat pohybu v čistém ovzduší, spánek, s udržování správné tělesné hmotnosti.

Jaterní testy vám mohou zachránit zdraví

Játra hrají zásadní roli v celé řadě tělesných funkcí a navíc mají téměř zázračnou regenerační schopnost. Zároveň jsou však velmi náchylná k působení různých toxinů a zanedbání počátečních příznaků může vést k jejich nevratnému poškození.

Největší orgán v břišní dutině, který u zdravých dospělých běžně váží mezi 1,36 a 1,6 kilogramu, má v našem těle mnoho úloh: Detoxikuje krev, odbourává škodlivé a nežádoucí látky, produkuje žluč na podporu trávení, ukládá některé vitaminy, železo, glukózu a další.

„Vzhledem k důležitosti a zranitelnosti jater je třeba všechny problémy řešit co nejdříve. Pokročilá jaterní onemocnění mají hluboký negativní vliv na kvalitu a často i délku života nemocného. Mezi jaterní nemoci patří například hepatitida, cirhóza, steatóza neboli ztučnění jater či nádory,“ říká MUDr.

Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Nepotřebujete ani žádanku Pokud si chcete ověřit, že jsou vaše základní jaterní testy v pořádku, přijďte nalačno, nejezte přibližně předchozích 12 hodin a nekuřte. Před odběrem je vhodné vypít čtvrt litru vody nebo neslazeného čaje.

Laboratorní výsledky si můžete vyzvednout následující pracovní den, u vyšetření cytomegaloviru a EB viru za sedm pracovních dnů po odběru. Na vyšetření je možné zajít i bez doporučení lékaře (seznam odběrových míst najdete www.euclaboratore.

cz).

Jaterní testy by si měli nechat provést také lidé, kteří přišli do styku s pacientem s virovou hepatitidou neboli žloutenkou. Pokud žena například bere antikoncepci, měla by se nechat testovat pravidelně.

Jak poznáte, že MÁTE PROBLÉM?

Poškození jater se projevuje mnoha způsoby:Typickými příznaky bývá žluté zabarvení kůže a očního bělma, tmavý odstín moči či naopak nápadně světlá stolice, extrémně silná únava, ale také zápach z úst nebo hnědé skvrny na pokožce.

Mnozí pacienti si také stěžují na bolest pod pravým žebrem, nadýmání, častou zácpu, podrážděný žaludek, a s tím související nevolnost či zvracení, chybějící apetyt nebo nepřiměřené hubnutí. Tyto symptomy se vztahují k jaterním onemocněním obecně.

Ale existuje mnoho specifických onemocnění, která ovlivňují játra, a každé z nich má své vlastní příznaky. Aby byly případné problémy pokud možno zjištěny včas, je zapotřebí provést jaterní testy,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc.

„Těmi se snažíme odhalit poškození jaterních buněk, jejich funkce či zhoršený odtok žluči z jater v důsledku akutních a chronických onemocnění. Problémy mohou způsobit také viry hepatitidy A, B, C a E.

Funkci jater ale narušují i jiné viry – nejčastěji cytomegalovirus a EB virus, případně chemické faktory, jako jsou například alkohol ve větších dávkách, organická rozpouštědla nebo některé léky.

Nyní si můžete pohodlně vybrat a zaplatit laboratorní test online a v odběrovém místě se jen zastavit na odběr krve. Bez dalšího zdržování s platbou či výběrem vhodného testu.

Cirhóza jater: příznaky, léčba (cirhóza)

Jaterní cirhóza je chronický proces, při kterém dochází
nekróze jater a následně ke zvýšené tvorbě
vaziva
(fibrotizace) a k uzlovité přestavbě
jaterních buněk.

Takovým způsobem dojde k úplnému porušení původní stavby jater, kdy
se přizpůsobí vzniklé nepříznivé situaci i cévní řečiště jater.
Název cirhóza pochází z řečtiny, kde kirrhos znamená nažloutlý.

Počet nemocných s jaterní cirhózou se rok od roku zvyšuje. Nejvíce
cirhotiků je ve Francii – zřejmá souvislost s konzumací vína.
V České republice se ročně objevuje až 2 tisíce pacientů v poslední
fázi pacientů, což je 2× méně než ve Francii, Rakousku, Itálii a
Německu.

Jaterní cirhóza je jednou z mála chorob, která se více objevuje
v dospělém produktivním věku, než-li ve stáří. Jelikož se jedná
o tak velké procento, je možno o jaterní cirhóze prohlásit, že je
ekonomickou přítěží společnosti od doby transplantace jater, která je
velmi nákladná.

Jaterní cirhóza může být způsobena různými příčinami, ale
v Evropě se nejčastěji vyskytuje na podkladě virové
hepatitidy
či alkoholismu. Z dalších příčin sem
patří metabolické poruchy, biliární cirhóza, kardiální
cirhóza, poruchy výživy, poškození léky či idiopatická.

Zajímavé:  Lexaurin 1 5 - Vše o zdraví

1)Virové hepatitidy

Jedná se hlavně o infekci virové hepatitidy B (HBV). Tento
druh je častější u mužů a popisuje se ve 3% případů po prodělání
virové hepatitidy B. Po prodělání virové hepatitidy C
(HCV)
se hovoří u 5-15% případů.

V České republice se hovoří o 1/3 nemocných s jaterní cirhózou,
která byla způsobena obecně virovou hepatitidou. Cirhóza vznikne buď
bezprostředně po onemocnění virové hepatitidy nebo jako následek po její
chronické části.

Vzhledem k současné epidemiologické situaci u nás lze očekávat, že
zastoupení hepatitid ve vzniku cirhózy u nás bude stále vyšší. Je dobré
proto využívat dostupných očkování.

2)Alkohol

Alkohol je jednou z nejhlavnějších příčin jaterního onemocnění,
jelikož právě odbourávání alkoholu se provádí v játrech, pomocí jeho
oxidace na acetaldehyd. K tomuto procesu je potřeba mnoho látek v těle.

Při chronickém užívání alkoholu dochází k metabolickým změnám.
Průměrný muž má enzymu alkoholdehydrogenázy, který provádí
detoxifikaci alkoholu v játrech, dva a půlkrát více, než průměrná
žena.

Naštěstí alkoholismu dosud propadá více mužů než žen,
u kterých je cesta k cirhóze jater mnohem kratší. Stoupá hladina tuků a
železa (další látky: lipoproteiny, laktát, pyruvát atd.) v játrech.

A zároveň klesá hladina glykogenu.

Toleranční hodnoty příjmu alkoholu jsou pro ženy třikrát
nižší
než pro muže. Nebezpečná dávka pro muže je udávána nad
60 gramů na den (2 litry piva nebo 0,7 litru vína nebo
0,2 litru tvrdého alkoholu), u žen nad 20 gramů na
den
.

Největší riziko spočívá v alkoholismu –
každodenní přísun alkoholu, kdy, i přes vysokou regenerační schopnost
jater, jsou játra neustále vystavována úkolu čistit krev, a sama
tím trpí.

Přesto alkoholická cirhóza nevzniká u všech alkoholiků – je tedy
zřejmé, že musí být přítomen jiný faktor – rodinné
dispozice
či virové hepatitidy nebo spojením
léky.

Může probíhat dlouhá léta bez příznaků (asymptomaticky) a zjistí se
pravá příčina teprve po smrti. V jiných případech ji objevíme díky
zvětšení jater (hepatomegalie) nebo známkami o onemocnění jater
(zvláště z krevních testů).

Po diagnostice alkoholické cirhózy jater je důležité ihned
přestat pít alkohol
a úprava životosprávy. Jelikož hlavní
příčinou smrti alkoholiků je právě selhání jater, krvácení do
gastrointestinálního traktu (trávicího ústrojí) či nádory
v cirhotických játrech, vše na podkladě jaterní cirhózy.

3)Metabolické poruchy

Sem paří vzácnější vrozené poruchy metabolismu, kde vázne zpracování
různých látek v játrech. Jde např. o Wilsonovu chorobu (porucha
metabolismu mědi), hemochromatóza (porucha metabolismu železa), porfyrii,
cystickou fibrózu, galaktosémii.

4)Biliární cirhóza(BC)

Biliární cirhóza je následkem dlouhodobé cholestázy neboli poruchou tvorby
žluči či jejího odtoku z jater. Primární BC je vrozená, sekundární BC
je projevem překážky (obstrukce) v žlučových cestách (příkladem jsou
kaménky v žlučových cestách).

5)Poškození léky

Mnohé léky – např. cytostatika (léky na léčbu
rakoviny), antituberkulotika (léky na léčbu
tuberkulózy – TBC), hormonální antikoncepce – mohou
způsobit jaterní cirhózu.

Též vitamin A v předávkování způsobuje jaterní cirhózu. Dále
antibiotika (léky na zánětlivá onemocnění způsobené
bakteriemi).

6)Kardiální cirhóza

Díky stále se lepšící úrovni léčby srdečních onemocnění se stává
velmi vzácnou formou.

7)Idiopatická (kryptogenní) cirhóza

Jako idiopatická jaterní cirhóza je označována každá cirhóza, která
nemá vysvětlitelnou příčinu dle rozdělení výše.

První stadiem před vznikem cirhózy je ztukovatění jater
(steatosa)
. Další stadia, kdy se tvoří uzly a játra se
makroskopicky mění až do závěrečného stadia ztvrdlých jater.

Rizikové faktory cirhózy jater

Rizikovými faktory jsou opakované virové hepatitidy
(převážně HBV nebo HCB), alkoholismus nebo porucha
metabolismu
látek, které se zpracovávají játry.

Prevence cirhózy jater

Prevence jaterní cirhózy má spoustu rovin, kterým je radno se vyhýbat.
Je nutné správně léčit akutní stav virových hepatitidy a věnovat se
její prevenci očkováním proti hepatitidám. V současné
době jsou nejdostupnější očkovací látky na hepatitidu A – např.
Avaxim, Havrix, hepatitidu B – např. Engerix,
kombinovaná očkovací látka na hepatitidu A a B – např.
Twinrix.

Nekonzumovat alkohol, nepředávkovat se
léky
, které působí na játra toxicky – zbytečné
předepisování léků, které pacient nepotřebuje – například
antibiotika při chřipce, antikoncepce pokud není nutná.

Máte-li některou z dědičných nemocí, které mohou způsobit cirhózu,
dodržujte předepsanou dietu.

V pokročilých stádiích je dobré docházet do poradny a
důsledně dodržovat rad lékařů. V první a druhé fázi je doporučeno
snížení pracovního úvazku a částečný invalidní důchod. V posledních
fázích onemocnění pacient přestává chodit do zaměstnání a dostává
plný invalidní důchod. Vše ovšem závisí na stavu pacienta.

Příznaky a projevy cirhózy jater

Jaterní cirhóza může dlouhou dobu být bez příznaků (asymptomatická).
Zpočátku jsou příznaky nenápadné a klasické příznaky se projevují až
v pozdějších stadiích, kdy vzhledem k léčbě již bývá pozdě.

Klasické příznaky jsou často takové, že mohou znamenat více chorob, a
tak nepadá podezření na cirhózu jater. Patří sem zvýšená
únava, ztráta chuti k jídlu, nadýmání a
zácpa (obstipace), snížení libida, přerušení
menstruačního cyklu
(amenorea) a také výrazné
hubnutí (kachexie).

Mezi již určité příznaky pro toto onemocnění, ale již v pokročilé
fázi, patří následující. Trávicí potíže, nesnášenlivost některých
jídel, tlak v pravém podžebří, plynatost, vyrážka
břicha hrudníku – tzv.

pavoučkové névy,
zežloutnutí kůže, v posledních stadiích nemoci
krvácení z jícnu – vychází ústy jako chrlení či
zvracení velkého množství krve, projevy encefalopatie –
snížení mozkové kapacity, konstrukční apraxie (porucha prostorového
vnímání – nemocný není schopen sestavit jednoduchý obrazec ze sirek),
třes končetin, zvětšení sleziny (splenomegalie), portální hypertenze
(vysoký tlak krve v žilním systému jater – porta neboli vrátnice je
hlavní žilou jater), vodnatelnost břišní (ascites).

Jaterní kóma – náhlé zhoršení cirhózy vedoucí
k bezvědomí často končícímu smrtí.

Diagnosa samotné nemoci je zřejmá z krevního rozboru
(jaterní testy), ultrazvukového vyšetření jater,
jaterní biopsie (punkce jater s odebráním vzorku na

Léčba cirhózy jater

Léčba je svízelná. V době již probíhající nemoci je v podstatě
symptomatická – tedy snižování potíží – snad lze zmínit jen
kladný účinek tzv. hepatoprotektiv – látek
napomáhajících regeneraci jaterní tkáně – např.
silymarin, který objevilo lidové léčitelství –
výtažek z ostropestřce mariánského.

Je nutné odstranit působení faktoru působícího vznik cirhózy, zavést
naprostý zákaz alkoholu, jaterní dietu –
bez tučných, kořeněných jídel a léčba či prevence virových
hepatitid.

Ve vybraných případech je možná transplantace jater.
Každé transplantaci předcházejí složité testování a důsledný
psychologický posudek osoby, jelikož transplantace je složitý proces
zasahující pacienta na zbytek života.

Po transplantaci musí být přísně dodržovány různé druhy diet, nesmí
se pít alkohol, kouřit a každý den pacient musí polykat hrsti léků,
které ovlivňují imunitu, aby tělo nezničilo transplantovaný orgán.

Jelikož orgánů k transplantaci je málo, musí toto testování probíhat,
zda je člověk vhodný k transplantaci.

Například pokud se transplantují
játra alkoholikovi, který by bez nich nepřežil další rok a on stejně po
transplantaci pokračuje v pití alkoholu, je tato transplantace neúčinná a
v podstatě „zbytečná“.

Jak si mohu pomoci sám

Jaterní cirhóza je onemocnění, se kterým není radno si zahrávat.
Jaterní cirhóza se v současnosti stává onemocněním s častou
úmrtností.

Je důležité se vyvarovat alkoholismu – alkohol pijte
s mírou. Lidská játra mají vysokou regeneraci-schopnost až o 75%.

Proto
je možné transplantovat jejich štěp a oni pak „dorostou“ do potřebné
funkce.

Pokud se u Vás již jaterní cirhóza projevila, ihned přestaňte
pít alkohol – máte šanci ještě játrům pomoci se trochu zregenerovat,
aby se nemoc nedostala do posledního stadia.

Další radou je nepřehánět to se silnými léky. Ale pozor i
„obyčejný“ Paralen je pro játra nebezpečný. Už předávkování deseti
Paralenů najednou ničí svou toxicitou játra. Při nevčasném zásahu
lékaře dojde do několika hodin k selhání jater a tím k selhání
organismu.

Tento druh předávkování je často viděn v dětském věku.
Proto se vyvarujte lékům, které nejsou potřeba a léky vždy pečlivě
schovávejte před dětmi.

Například na chřipku nevyžadujte u lékaře antibiotika (ATB) – chřipka
je virové podstaty a angíny či zánětlivá onemocnění jsou způsobeny
bakteriemi, na které právě působí antibiotika.

Proti dalšímu rizikovému faktoru, kterým jsou virové hepatitidy (A, B,
C), je nutno se chránit.

Je důležité dodržovat hygienu
(mytí rukou – hepatitida A), vyhýbat se kontaminaci
s krví nakažené osoby a chránit se při pohlavním styku vhodnou
antikoncepcí (hepatitida B a C). Dnes je již možno se
chránit i očkováním jak je zmíněno výše.

Komplikace cirhózy jater

Komplikace jaterní cirhózy, jak již dříve bylo zmíněno, jsou velmi
vážné a v podstatě nevratné.

Jde o známky chronického
selhávání jater – trávicí potíže, zhubnutí
s paradoxně velkým břichem plným vody (ascites), krvácení z prasklých
jícnových varixů (křečových žil jícnu), ztvrdnutí jater, zhoršení
funkce mozku, zvýšená pravděpodobnost vzniku rakoviny
jater
.

Za největší komplikaci je považována asymptomatická forma (bez
příznaků) onemocnění, kdy se k pravé příčině úmrtí pacienta přijde
až po smrti při pitvě. Jelikož jaterní cirhóza vede ke spoustě jiných
onemocněních selháváním jater, ale jaterní cirhóza je právě tou
primární příčinou úmrtí.

Diskuse

  • Nález na
    játrech – co bude dál?
  • Cirhóza
    jater – konečné stádium?

Další názvy: cirhóza, cirrhosa jater, jaterní cirhóza, alkoholická cirhóza, biliární cirhóza, primární biliární cirhóza, PBC, kardiální cirhóza, kryptogenní cirhóza, idiopatická cirhóza,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *