Knedlík – Vše o zdraví

Polévka nebo knedlík s omáčkou, pro mě byly roky tabu. Chtěla jsem být štíhlá, a tak jsem držela jednu dietu za druhou a jedla dietní jídla, která mi nechutnala.

Kdybych tenkrát věděla to, co víme dnes, nemusela jsem se mořit dietami, ale jíst krásná, výborná a zdravá jídla a být štíhlá bez trápení.

Máte poslední možnost letos vstoupit do programu Hubneme do plavek, kde vás tato chutná jídla naučíme.

Polévky nejím, šetřím kalorie

Už od 16 let jsem se marně snažila zhubnout a zkoušela držet různé diety. A protože jsem se tenkrát nejvíce bála kalorií, přestala jsem úplně jíst polévky. Nechtěla jsem totiž promrhat svůj denní příděl kalorií zrovna za polévku, bez které jsem se dokázala obejít.

Těšila jsem se na omáčku s knedlíkem až konečně zhubnu

Knedlík - Vše o zdravíBez čeho jsem se ale obejít nedokázala, byly omáčky a knedlíky. Milovala jsem koprovou, svíčkovou a houbovou omáčku. Maso jsem nepotřebovala, o to jsem nikdy moc nestála, ale hustá, nejlépe smetanová omáčka, byla pro mě vždy ta největší slast. Protože jsem ale byla víc jak 20 let na nějaké dietě, mohla jsem si o omáčkách s knedlíkem jenom snít. Dopřála sem si je pouze v mezidobí, kdy jsem zrovna nedržela žádnou dietu, což byly poměrně krátké časové úseky.

Jedla jsem jídlo, které mi nechutnalo

A tak jsem většinu času jedla dietní jídlo, které mi nechutnalo a těšila se, až zhubnu a budu si moct omáčku s knedlíkem zase dopřát. Jak moc je flustrující toužit po jídle, které milujete, přitom hladovět a jíst jídlo, které vám nechutná, ví jen ten, kdo nějakou dietu někdy držel.

Tohle všechno se mi vrátilo ve vzpomínkách při natáčení videoreceptů do letošního programu Hubneme do plavek, kde jsme právě omáčku s knedlíkem a polévkou s Evou společně vařily a pak s chutí snědly.

Opět mi naskočily všechny moje marné pokusy zhubnout, všechna ta nespokojenost sama se sebou, škrtící oblečení, nafouklé břicho, pocity zoufalství a marnosti v boji s kily a chutěmi. 

Bez polévky a omáčky ani ránu

Když jsem si při obědě přidávala čtvrtý knedlík, uvědomila jsem si, že základem mého jídelníčku jsou v posledních letech hlavně polévky, omáčky a také velmi často knedlíky. Ráno si nedokážu bez polévky už vůbec představit. Navíc zbožňuji krémové polévky, které jím skoro denně.

Užívám si výborné, husté, často i smetanové omáčky, plné zeleniny a k tomu zdravý knedlík. Knedlíky miluji, vařím je 2x týdně. Jím do syta, někdy i trochu víc. Sním klidně pět plátků s hromadou omáčky a jsem štíhlá. Přitom kalorie už roky nepočítám a jím na co mám chuť.

Navíc moje jídla jsou pestrá, barevná, chuťově výborná a ještě k tomu zdravá. 

Knedlík - Vše o zdravíUž víme, co funguje

Někdy je mi líto, že moje trápení s kily trvalo tak dlouho a kolika nesmyslnými dietami a odříkání jsem si musela projít, než jsem se dostala až sem. Ale zase jen díky tomu, že jsem to nikdy nevzdala, stále hledala informace a zkoušela na sobě různé diety, se mi společně s Evou podařilo konečně najít stravovací systém, který opravdu funguje.

Prokousejte se ke štíhlé postavě

Přitom stačí tak málo. Změnit základ jídelníčku, vyměnit nezdravé suroviny za zdravé, trocha chuti do vaření a experimentování a doslova se projíst a prokousat k lepší postavě. A to nejdůležitější je, že jídlo vám musí chutnat. Jinak to bude jen další dieta na omezený čas a to nic dlouhodobě neřeší.

Hubneme do plavek – poslední možnost

Pouze do konce srpna máte možnost vstoupit do našeho osvědčeného programu Hubneme do plavek, kde vás naučíme vařit zdravá a chutná jídla, včetně polévek, omáček i knedlíků. Naším programem prošli už stovky účastníků a jejich skvělé výsledky mluví samy za sebe. Nepromeškejte proto poslední možnost. 1.září vstup uzavíráme a další kurz se bude konat zase až za rok.

Janetteart

Dokončili sme s manželom druhýkrát po sebe kurz Hubnutí do plavek. Ja 11 cm v páse, 6 kg dole a manžel 9 cm v páse, 12 kg dole. Za to Vám posielame veľké ďakujeme. Ale miery nie sú to najpodstatnejšie. Manželovi sa upravil tlak, zmizli opuchy. Ak stihneme, dáme ešte tretie kolo. Jedlo nám veľmi chutí, ale moja kreativita je slabá, takže sa stále opieram o recepty, čo ste vymysleli vy.

cadova

Dobrý večer, ráda bych oběma poděkovala za to, že už umím vařit jinak. O zdravých potravinách jsem věděla, některé i používala, ale o tom, že se z nich dá uvařit takové množství výborných jídel jsem neměla ani tušení.

Eva

Milá Evo a Heleno, chtěla bych vám moc poděkovat za váš skvělý program. Moje tělo se za těch 14 dnů zbavilo 2,3 kg váhy, v bocích je o 4 cm menší, v pase a přes prsa o 5 cm, ubylo mné 3,1 % tuku a přibylo 3% svalové hmoty.

Ale hlavně se cítím v harmonii, jsem neustále dobře naladěná. Tento stravovací systém mně naprosto vyhovuje a jsem šťastná, že konečně vím, co když jím, mému tělu prospívá. Už jsem se zapsala i do vašeho klubu.

Ještě jednou VELKÝ DÍK vám oběma za tento skvělý program a přeji vám, ať se vám i nadále daří.

Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií

Důležité je zamyslet se nad tím, jak se knedlíky nejčastěji servírují. K pečené kachně, kde nasáknou veškerý omastek. Ke svíčkové omáčce, která je plná cukru i tuku a kterou knedlíky tak krásně vytřou z talíře. Zkrátka a dobře, knedlíky nikomu nechutnají suché a pro veškeré tučné omáčky fungují jako houba.

Spíš než kalorie knedlíků by vás měla zajímat omáčka

Pokud se tedy při snaze o redukci hmotnosti rozhodnete dát si jen dva knedlíky místo pěti, ale omáčku sníte všechnu, zas tak moc si nepomůžete. Raději se proto zamyslete nad složením omáčky. Dá se připravit i omáčka z rozmixované zeleniny bez použití nadměrného množství tuku a cukru.

10 TIPŮ, jak to mít hustý: Jíška není jediné zahušťovadlo

Do knedlíku pak použijte celozrnnou mouku a máte vyhráno. Knedlík si můžete bez výčitek dopřát i tehdy, když omastek vynecháte a dáte si o to víc zelí nebo špenátu, které knedlíku dodají chuť.

Není nad domácí knedlíky, zkuste celozrnné či s vlákninou

Nejlepší je samozřejmě připravit si knedlíky doma. Jen tak můžete ovlivnit, jaké suroviny do knedlíku použijete. Celozrnné rohlíky a housky seženete v prodejně se zdravou výživou nebo v lepší pekárně. Dbejte na to, aby skutečně měly v názvu slovo celozrnné, jedině tak budete mít jistotu, že obsahují celozrnnou mouku bohatou na vlákninu.

Test – Kde koupíte skutečně celozrnné a kvalitní pečivo:

Celozrnná mouka bývá k dostání pouze jako jemně mletá, ale zakoupit můžete polohrubou špaldovou mouku, která obsahuje o něco více vlákniny než klasická pšeničná mouka.

Raději nejprve nahraďte pouze třetinu klasické mouky celozrnnou moukou, abyste zjistili, jak se to projeví na výsledné chuti a struktuře knedlíku (vyzkoušeli jsme, že špaldové knedlíky jsou hutnější).

I malá náhrada se počítá.

Další možností je zakoupit izolovanou vlákninu, například lněnou, ovesnou nebo ječnou, a přidat ji do těsta vyrobeného z klasické mouky.

Knedlíkům dodá to, co se z mouky při mletí odstraní, tedy vlákninu, minerální látky a vitaminy z obalového zrna.

Strukturu knedlíku také ovlivní, ale jiným způsobem než celozrnná mouka, proto se nebojte experimentovat a zkoušet, jaké množství ještě knedlík snese. Někomu budou více chutnat celozrnné knedlíky, jinému zase knedlíky s přidanou vlákninou.

Knedlík v prášku, či kupovaný?

Ani kupovaný knedlík nemusí být méně kvalitní, jen přicházíte o možnost ovlivnit jeho složení. V supermarketu pořídíte pouze bílé knedlíky bez použití celozrnné mouky či pečiva, takže chudé na vlákninu. V některých prodejnách se zdravou výživou se však nabízí i domácí celozrnné knedlíky, což je jistě vhodná volba, pokud se snažíte ušetřit čas.

Zajímavé:  Imunita – jak si ji můžeme posílit – vše o zdraví

Knedlík z prášku obsahuje většinou běžné ingredience, které by člověk při vaření použil, pouze v sušené formě. Ve složení najdete sušené mléko a sušená vejce.

Místo droždí jsou použity kypřící látky, ale ani to ničemu nevadí. Knedlík z prášku však neobsahuje celozrnnou mouku ani pečivo, takže je chudý na vlákninu.

Vy však můžete do prášku při přípravě přidat trochu izolované vlákniny a složení tak upravit.

Houskový knedlík je zdrojem sacharidů a v případě použití celozrnné mouky i vlákniny, některých vitaminů skupiny B a vybraných minerálních látek. Vejce a mléko dodají knedlíku malé množství bílkovin, železa a vápníku.

I houskový či bramborový knedlík mohou být zdravý oběd

Nelze opomenout ani bramborový knedlík. Jeho základem jsou mačkané brambory, dále obsahuje mouku, vejce a sůl. Když brambory rozmačkáte či rozmixujete, zvýšíte jejich glykemický index a rychleji vám po jídle vyhládne. Bohužel brambory nejsou ani významným zdrojem vlákniny. Určitě se však vyplatí při domácí přípravě knedlíků použít celozrnnou mouku nebo přidat izolovanou vlákninu.

Stejně jako houskový knedlík je i bramborový knedlík hlavně zdrojem sacharidů. Oproti houskovému knedlíku však není tak suchý a nevyžaduje proto tučnou omáčku. Pokud je použit jako příloha třeba k pečenému králíkovi se špenátem, jde o skvělé jídlo i do redukce. Stejně tak když si dáte libové maso se zelím a knedlíkem, může jít o výborný a zdravý oběd.

Zkrátka a dobře, knedlík za svou špatnou pověst nemůže. Mohou za to jídla, která jsou konzumována s knedlíkem a která jsou bohatá na živočišné tuky nebo cukr. I taková svíčková nebo šípková omáčka může obsahovat celou lžíci cukru na porci.

Snažte se tedy do knedlíků nějakým způsobem přidat celozrnnou mouku nebo vlákninu – jednak tím vylepšíte výživovou hodnotu jídla a jednak zvýšíte jeho sytivost. A pak se zamyslete, jaké jídlo si ke knedlíku připravíte. Pokud to bude libová pečeně se zelím, pak bravo. Pokud to bude tučné, prošpikované maso zalité výpekem, bohužel svému zdraví neprospějete.

Galerie: Recept na špaldové knedlíky

Špagety nebo knedlíky: Co je pro vaši postavu horší? | Žena.cz

Italskou kuchyni spousta lidí ještě pořád vnímá jako vzor lehké a zdravé stravy, zato knedlík všechno „zabije“. Je to ale mylný dojem.

Především jde o to, že i odsuzovaný knedlík patří mezi těstoviny, stejně jako špagety, farfalle, tagliatelle, fettucine, fussilli a další. Mezi oběma druhy moučných jídel tak ve skutečnosti žádný velký rozdíl není. A kupodivu knedlík nakonec vychází o něco lépe.

Pro začátek porovnejme recepty na přípravu těchto jídel. Na těstoviny použijeme 500 g mouky (1500 kcal), pět vajec (400 kcal) a cca 50 ml oleje (200 kcal). Celkem suroviny tvoří 2100 kcal.

Knedlík ze stejného množství mouky 1500 kcal, 1 vejce (80 kcal), trošky mléka (160 kca)l, housky (200 kcal), cukru (25 kcal) a droždí (20 kcal) má výslednou energii 1985 kcal.

Počítejme dál

Rozdíl ještě víc vynikne, pokud porovnáme výsledný výrobek. Na jedné straně to budou dvě opravdu velké šišky knedlíku, na druhé straně množství odpovídající zhruba půl druhému pytlíku těstovin. Jak dlouho byste jedli jedno nebo druhé? Zmíněné množství knedlíku vydrží čtyřčlenné rodině na čtyři jídla, těstoviny sotva na dvakrát.

Vstoupit do galerie | 10 Kam se vydat na piknik?

Rozděleno na porce, poctivé čtyři plátky už se dnes považují za oběd pro horníka, zkrátka mimořádně velké jídlo. Na váhu to bývá tak 150 gramů. Stejné množství těstovin však na talíři nebo v misce sotva uvidíte. Jejich doporučovaná dietní dávka 100 g má v suchém stavu před uvařením pouhých 42 g, což je malá hrstka a málokdo se s ní spokojí, i když se snaží zhubnout.

Hlavní rozdíl musíme hledat u sebe 

Rozdíl je, jak už to bývá, v lidech. Záleží totiž na tom, co si k těmto moučným přílohám dáme – a taky kolik jsme toho zvyklí sníst. Kdo je zvyklý jíst guláš nebo svíčkovou „se šesti“, ten se asi při přechodu na těstoviny s půlkou misky nespokojí. A naopak: Kdo se spokojí s menším talířem špaget, ten si asi víc než jeden dva knedlíky také nedá. A přitom v nich bude mít kalorií méně.

Pokud k těstovinám přidáme jen rajčata (ne sladký kečup) nebo jinou zeleninu a trochu sýra na posypání, pak to pořád ještě vychází dobře.

Léto je za dveřmi: Zpevněte do plavek zadek i břicho

Jakmile přijde ke slovu zapékání se sýrem, smetana, maso a podobně, dostáváme se už úplně někam jinam. To bohužel platí i v případě těstovinových salátů. Ty klamou už jménem, a navíc se tak dobře jedí.

To jsou pak dva tenké plátky knedlíku zřejmě rozumnější volbou. Problém je však opět v tom, s čím si je dáme. Bůček nebo smetanová omáčka či jiné lahůdky tradiční české kuchyně – to jsou ty bomby, které z knedlíku dělají postrach všech dietářů a dietologů. 

Jaké přílohy tedy zvolit? 

Nepomůžeme si ani, pokud vsadíme na rýži. O té spousta lidí věří, že když kulturistům pomáhá vyrýsovat svaly, je dietní a pomůže zhubnout. Jenže to tak není. Na obsah energie je s přehledem vydatnější než brambory, těstoviny i knedlíky. Výhodnější pro zdravou stravu je pouze hnědá rýže kvůli obsahu minerálů a vitamínů.

Přílohy jsou obecně při hubnutí problém. Vědci potvrdili, že sacharidy jako hlavní složka všech obvyklých příloh, jsou pro tloustnutí horší než tuk. Jejich omezení či úplné vypuštění je sice většinou nejkratší cestou ke snížení váhy, ale také nejlepším způsobem, jak mít pořád hlad – a být neustále v pokušení dietu porušit. Navíc jejich „zrušení“ není pro organismus zdravé.

Nakonec je skoro jedno, co si dáme k masu se zeleninou. Rozdíl je jen v množství. 

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Skrytý poklad naproti Národnímu divadlu. Interiér Akademie věd je impozantní | Video: TV Architect

Zdravé těstoviny vs jedovatý knedlík

Ty jíš knedlíky? Ty budeš tlustá, já jím jenom těstoviny. Česká kuchyně je hrozně nezdravá a zvlášť knedle, to je vlastně čistý jed. Po tom se strašně tloustne. Tato představa je v poslední době velmi populární. Samozřejmě u některých lidí jde o klasické sebebičování, kde doma je vše nejhorší, ale část populace si opravdu myslí, že knedlíky jsou něco nezdravého a místo toho bychom do sebe měli neustále cpát výtečné a zdraví prospěšné těstoviny.

Ve skutečnosti to není pravda. Zjednodušeně se dá říci, že těstoviny nejsou zdravější než knedlík. A po knedlíku se rozhodně nepřibírá více kil.

Máme sice představu, že Italové jsou krásní, štíhlí a opálení s nádherně rýsovaným svalstvem, ve skutečnosti jich více než polovina trpí nadváhou (článek).

A jak je to v Česku? Naše strašně nezdravá kuchyně, po které se přeci hrozně tloustne … produkuje zhruba stejné množství lidí s tímto problémem (článek). Samozřejmě musíme brát ohled na tak zvané trojí stupňování lži. Čili je zde lež, velká lež a pak statistika.

To, že je zde podobný počet lidí s nadváhou jako v Itálii neznamená, že jsme na tom dobře. Díky stravovacím návykům, pivečku atd., máme jednu z nejhorších evropských pozic v dalším stupni, neboli v obezitě. Ale to už je trochu jiné téma. Důležité je, abychom si uvědomili, že ani my nejsme tak strašní ani ti jižané tak dokonalí.

A jak je to konkrétně v případě postavení „zdravých“ těstovin proti „jedovatému“ knedlíku? Nejlépe to ukáže obyčejné porovnání receptů. Pro kvalitní původní těstoviny například tento a pro nejklasičtější knedlík tento. V obou případech používáme mouku a vejce.

Těstoviny navíc obohatíme trochou oleje, knedlík znamená ještě mléko, 1-2 housky, droždí, sůl a cukr. A teď si spočítejme kalorie, když vyrobíme z přibližně  tři čtvrtě kilogramu surovin  obě potraviny.

 V případě těstovin budeme potřebovat pět set gramů mouky, pět vajec a řekněme padesát mililitrů oleje. Mouka nám pak vyjde na 1500 kcal, vejce na 400 kcal a olivový olej na 200 kcal. Celkem suroviny tvoří 2100 kcal.

Knedlík, viz recept výše, znamená mouka 1500 kcal, vejce 80 kcal, mléko 160 kcal, housky 200 kcal, cukr 25 kcal, droždí 20 kcal. Čili zde suroviny tvoří celkem … 1985 kcal.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Jak je vidět i holým okem, pokud se držíme klasického sčítání, jaké je například u lidí milujících hubnutí obvyklé, z podobné váhy surovin jsou těstoviny o něco více kaloričtější.

Dokonce, kdyby měl být člověk úplně pečlivý, tak kcal je pro knedlu ještě méně, než je uvedeno výše, protože tři čtvrtě kila to je jen gramáž mouky a mléka a další suroviny tvoří váhu navíc, která už u těstovin započítána není. Pro obecný příklad ale není nutno lpět na maličkostech. A teď je zde ještě druhý malý vtípek.

Odhadnout porce nakládané na talíř je opravdu složité a hodně to záleží na lidech a jejich apetýtu. Tři čtvrtě kila suchých těstovin to je například u špaget po vysušení o něco méně než půl druhého sáčku. Z výše uvedeného množství surovin člověk vytvoří dvě obrovské šišky knedlíku. Kolik kdo sní špaget či knedlíků je, jak už bylo zmíněno, dost individuální.

Ale když si porovnáme jeden typicky český a jeden známý italský recept, neboli knedlíky s vajíčkem a špagety carbonara, tak ze stejného množství doplňujících surovin (vejce, slanina) dvěma šiškami knedlíku nakrmíme … rozhodně více lidí než špagetami. A to u špaget je ještě navíc velmi kalorický sýr…

A jaký je vlastně závěr? Máme přestat jíst těstoviny a začít se přejídat knedlíčkem? Ani náhodou. Jen neopovrhujme naší tradiční kuchyní. Ona je i docela zdravá, vše je jen o množství, v jakém to či ono jídlo konzumujeme.

Když si někdo naloží  osm knedlíků, čtvrt kila bůčku a k tomu kyblík zelí, tak ten se asi pár lžícemi špaget nenasytí.

A komu stačí půl misky špaget, ten si více než jeden či dva knedlíky nenaloží a v nich těch kalorií má ještě méně.

Vše o knedlících

13. 12. 2020 | Doba čtení 12 minut

Knedlíky patří v Čechách k oblíbeným přílohám. Podávají se k mnoha klasickým pokrmům. Pokud nahlédneme do gastronomického dějepisu, zjistíme, že nemalé oblibě se knedlíky těší v Bavorsku a Rakousku.

Prvním knedlíkem byla buchta

Po celý starověk i středověk se názvem knedlíky označovaly malé kuličky či šištičky z masa a máčené housky, často osmažené.

Až v 17. století se ve střední Evropě pod názvem buchty objevilo cosi podobného knedlíku. Těsto zadělané z „pěkné“ mouky, tekutých kvasnic, vajec a soli se nechalo vykynout a bochníčky se zavářely do vroucí vody.

„Buchty“ se vařily tak dlouho, dokud stéblo do nich zapíchnuté nezůstalo suché. Na míse se polévaly máslem, nebo se do rozpuštěného másla namáčely. Od „buchet“ nebylo daleko ke tvarům šišek a zejména různě velkých koulí.

To be a Norfolk dumpling

V anglickém Norfolku kulaté knedlíčky (dumpling) podávané k vývaru z masa a k dušeným pokrmům nebo také jako moučník oslazený medem či sirupem zdomácněly natolik, že se tam dodnes ve významu být jako kulička říká be a Norfolk dumpling.

Teprve na počátku 19. století se objevuje výraz knödel, u nás zdomácněl název knedlík. Byl používán pro nekynutý výrobek připravený z krájené housky, vajec a bílé mouky, polévaný máslem.

Žádný druh však nebyl přílohou, tehdejší knedlíky byly samostatným pokrmem a postupně se stávaly rozmanitějšími.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta. Zdroj: nada54 / Shutterstock.com

Vařily se z rýže (do vařené rýže se vmíchala vejce, vytvářely se zploštělé knedlíčky, usmažily se a ještě povařily v polévce, se kterou se i podávaly), dále knedlíky

  • tvarohové
  • žemličkové
  • smažené krupicové se smetanou
  • malé špekové (vařily se rovněž v hovězí polévce, ale podávaly se polévané rozpuštěným máslem na míse s uzeným masem — nikoliv však se zelím)

Ovocné knedlíky se připravovaly z pokrájeného ovoce smíchaného s těstem nebo strouhankou a vejci. Nám známou podobu knedlíků najdeme až v posledních spisech M. D. Rettigové.

Knedlíkoví Bavoři

Ačkoliv Češi byli na knedlíky odjakživa pyšní a o ostatních kuchyních (především německé) tvrdili, že knedlíky vařit neumějí, protože je nemají správně nadýchané, v jihoněmeckých kuchařkách se předpisy na knedlíky ve velkém rozsahu objevují už od 17.

století a jenom v Bavorsku se jich v kuchařských knihách nashromáždilo více než 40 druhů s mnoha místními odlišnostmi.

Koneckonců bavorská kuchyně je té naší tradiční velice blízká: Má to nejenom dějinné souvislosti, ale i ryze pragmatický důvod – jídla musela především nasytit.

Rakouské slavnosti knedlíků

Knedlíky neodmyslitelně patří k mnoha oblastem Rakouska. (Mimochodem právě zde byl uvařen v roce 1987 nejtěžší knedlík světa o hmotnosti 770 kg jako dárek k 95. narozeninám horského vůdce Luise Trenkera.)

Dolní Rakousy se pyšní švestkovými a především meruňkovými knedlíky z bramborového těsta (s vloženou rumovou pralinkou místo pecky), Horní Rakousy nabízejí snad všechny druhy knedlíků — houskové, bramborové, krupicové, chlebové, kynuté, grammelknödel s umletými křupavými škvarky i ovocné sypané mákem.

Vyhlášené jsou knedlíkové speciality v Tyrolsku. V městečku St. Johann je ulice jménem Speckbacherstrasse, která se na konci září stává jevištěm slavnosti knedlíků (Knödelfestu). 

Cesta knedlíků z Vídně do Čech

Hitem vídeňských kuchařek a kuchařů byly knedlíky servítkové (ubrouskové), vařené v páře nebo přímo ve vodě. Manipulace s ubrouskem byla téměř obřadem — většinou se uvazoval na vařečku položenou přes hrnec, v některých oblastech se vázal na ucha hrnce.

Po vykynutí se knedlíky vaří ve vodě. Zdroj: Dar1930 / Shutterstock.com

Pro jemnost a vláčnost bylo nutné ubrousek před vařením pomastit. Důležité je zajistit, aby byl při vaření ponořený celý knedlík. Vlastní doba varu nám už dnes připadá neúnosně dlouhá, pohybovala se od 45 do 90 minut. V Čechách jsou jejich variantami knedlíky Litický a Karlovarský, nazývaný také svatební nebo fajnový.

Do českého lidového jídelníčku se recepty dostávaly prostřednictvím dívek, které se vracely domů ze služby ve Vídni. V 19. století se již běžně objevovaly v našem jídelníčku bramborové knedlíky

  • sypané strouhankou, osmaženou cibulkou nebo škvarky se zelím
  • plněné nádivkou, uzeným masem nebo škvarky
  • se švestkami sypané mletým mákem a cukrem
  • s jablky sypané mletými ořechy a cukrem
  • s povidly

Nechyběly samozřejmě ani knedlíky houskové, které se díky uvedeným souvislostem označovaly jako vídeňské (rakouské).

Národní speciality

Maxima slávy dosáhly knedlíky někdy v druhé polovině 19. století. Tehdy například v slavné pražské době švestkové prosluly kromě povidel a koláčů i švestkové knedlíky s tvarohem a mákem, někteří jedlíci jich dokázali zkonzumovat na posezení i padesát.

V této době se začala vytvářet speciální národní jídla. Jedním z výsledků je i slavné vepřo-knedlo-zelo, považované za nejtypičtější jídlo české kuchyně.

Do národních specialit knedlíkové kategorie patří také slovenské halušky, připravené z brambor, mouky a vajec. Na rozdíl od přílohových českých chlupatých se servírují jako hlavní jídlo, s brynzou a rozškvařeným špekem.

Mimochodem: S chlupatými knedlíky jsou dodnes spojeny dvě sporné otázky — zda pocházejí z Krkonoš, či ze Šumavy a zda se připravují ze syrových, vařených, nebo kombinovaných brambor.

Jak správně uvařit knedlík

Kynuté houskové knedlíky patří k oblíbeným přílohám. Zdroj: Kamila Procházková / Foto

Klasický český domácí houskový knedlík by měl být kyprý a neovařený. Recepty na knedlíky najdeme sice v každé kuchařce, ale ke zdaru nestačí jenom rozpis surovin a strohý popis postupu práce.

Úspěch závisí především na mouce, ale i na hustotě, zpracování a odpočinutí těsta a na vaření.

Suroviny

  • Mouka musí být hrubá (knedlík připravený z hladké mouky je rozvařený a hlavně slizký). Pokud přece jenom musíme použít jinou mouku, přidáme více suchého pečiva. Na 500 g mouky dáváme plnou špičku nože kypřicího prášku či 25 g droždí a rovnou kávovou lžičku soli.
  • Pečivo. Nejvhodnější jsou den až dva dny staré rohlíky či housky, pokud jsou starší, musíme zadělat vláčnější těsto a nechat je déle odpočinout (minimální doba je 60 minut, na chuti se to vždy projeví), pokud je pečivo naopak příliš měkké, knedlíky se drobí a nedrží. Na 500 g mouky počítáme 200 až 250 g pečiva.
  • Vejce obvykle dáváme celá, ale lepší je použít jen žloutky. Knedlíky jsou pak lehké a nadýchané.
  • Tekutina: mléko, voda (nejlépe perlivá).
Zajímavé:  Sekundární amenorea - Vše o zdraví

Příprava těsta

  • Do mísy prosejeme mouku.
  • Používáme-li na zkypření droždí, jemně je do mouky rozdrobíme, používáme-li kypřicí prášek, promísíme ho s trochou mouky a vpracujeme až do odpočinutého těsta.
  • Ve zvolené tekutině rozkvedláme vejce, rozpustíme sůl a zaděláme těsto, které vařečkou zpracováváme tak dlouho, až se jí nechytá.
  • Nakonec těsto poprášíme moukou, přikryjeme je utěrkou a necháme odpočívat minimálně hodinu.
  • Pak případně vpracujeme mouku s kypřicím práškem a hlavně na kostky nakrájené pečivo. Rukama namáčenýma do studené vody vytváříme šišky (ideální o velikosti 20×5 cm).

Z těsta na knedlíky vyválíme šišky.

Zdroj: Moving Moment / Shutterstock.com

Vaření

  • Vaříme vždy v tak velkém hrnci, aby mohly knedlíky volně plavat (varem totiž nabudou a nemají-li prostor, ztrácejí kyprost a osliznou).Osolená voda se musí prudce vařit, knedlíky hned na počátku varu podebereme vařečkou, aby se nepřichytily na dno.
  • Celkem je vaříme asi 20 až 30 minut.
  • Uvařené knedlíky vyndaváme speciální dírkovanou naběračkou a hned je propíchneme, nebo natrhneme dvěma vidličkami.
  • Pak je omastíme, aby se neslepily a nakrájíme na plátky.

Vaření v ubrousku

Jak již bylo řečeno, je dosti zdlouhavé a téměř obřadní.

  • Ubrousek namočíme do studené vody, vyždímáme ho a vložíme do cedníku, aby knedlík získal kulatý tvar, nalijeme do něho těsto, zavážeme hned nad těstem a pak ještě o kousek výš.
  • Konce ubrousku navážeme na vařečku položenou přes hrnek s vařící vodou a vaříme 45 až 60 minut.
  • Knedlík musí být stále potopen ve vodě a nesmí ležet na dně.
  • V průběhu varu nás čeká ještě jedna operace — v polovině rozvážeme ubrousek, knedlík obrátíme a znovu zavážeme.

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky. Zdroj: Kamila Procházková / Foto

Můžeme je připravovat dvěma způsoby:

Ze studených brambor

Den předem uvařených brambor: 400 g oloupaných brambor nastrouháme, zasypeme 150 g hrubé mouky, osolíme, doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce.

Z propracovaného těsta vytvarujeme dvě šišky nebo koule a zaváříme je do vroucí osolené vody, podebereme vařečkou, aby plavaly, a vaříme 10 až 15 minut. Uvařené šišky hned nakrájíme, koule natrhneme.

Z horkých brambor

400 g oškrábaných brambor uvaříme v osolené vodě, scedíme a horké prolisujeme, osolíme, přidáme vejce, 120 g hrubé mouky a z rohlíku nakrájené, předem na teflonové pánvi opražené kostičky.

Těsto propracujeme a tvarujeme z něj menší kulaté knedlíky, vhodíme je do vroucí osolené vody a vaříme 10 až 15 minut. Uvařené knedlíky natrhneme a polijeme máslem.

Karlovarské knedlíky

Jan Pípal má titul Kuchař roku 2003/2004 a připravuje Týdny české kuchyně v mnoha státech světa. Poradil nám fintu pro přípravu karlovarských knedlíků:

Do nakrájené housky (k níž se později vmíchá těstíčko připravené ze žloutků, mléka, trošky hrubé mouky, soli, muškátového květu a nasekané petrželky) je dobré přidat na kostičky nakrájené máslo a nakonec dotuha ušlehaný sníh.

Při vaření se máslo zvolna rozpouští a knedlíkům dodá krásnou vůni a vláčnost. Do těchto knedlíků je možné přidat i povařenou mrkev nakrájenou na kostičky.

Houskové knedlíky z hladké mouky

Jan Pípal umí uvařit knedlíky i z hladké mouky. Musejí se však po uvaření pořádně propíchat a nechat vypářit. Nakrájené knedlíky pak ještě vypichujeme kulatým vypichovátkem, abychom odstranili tužší kůrku, než jaká je u knedlíků z hrubé mouky.

Co všechno o vašem zdraví prozradí krk? Tyhle příznaky vás musí varovat!

  • Máte neustále knedlík v krku nebo jste objevili zvětšené uzliny či hrbolky? Pak byste měli zbystřit. Některé věci, které se na vašem krku objeví, totiž mohou znamenat nějaký zdravotní problém, který je nutné řešit. Zvláštní pozor byste měli dávat na podivné hrudky, hrbolky, žilní změny či cokoli, co vypadá neobvykle nebo co tam před pár týdny nebylo. Co všechno mít na zřeteli?Obtížné polykání či pocit, že vám uvnitř roste knedlík, jsou věci, které byste neměli brát na lehkou váhu. Mohou totiž signalizovat vážnější zdravotní problémy.
  • Máte-li pocit, že vám na krku vyrostla jakási boule, a uvnitř cítíte knedlík, pak je možné, že jde o zvětšenou štítnou žlázu neboli strumu. Pokud je štítná žláza zdravá, neměli byste o ní vlastně ani vědět, natož ji vidět. „Jakákoli vyčnívající boule, kterou vidíte dole na krku mimo středovou linii (levý nebo pravý střed krku), může představovat zvětšenou štítnou žlázu,“ vysvětluje Marek A. Varvares, odborník na ORL z Harvard Medical School. Ultrazvukové vyšetření může ukázat, zda jde o takzvané uzly nebo nádory, drtivá většina těchto útvarů je nezhoubných. Obvykle znesnadňují polykání, mohou způsobit kompresi dýchacích cest a ztížit dýchání.
    Zdravotní zlozvyky podle horoskopu: Co nejvíce trápí vaše znamení?

  • Jsou-li na krku viditelné zvětšené žíly, může jít o syndrom horní duté žíly. Nemoc se projevuje mimo jiné masivním otokem krku. Můžete mít také namodralé rty, což je dáno nedostatečným okysličením tkáně. Pokud jste navíc dušní a unavení, měli byste navštívit lékaře. „Vyboulené žíly mohou mimo jiné také znamenat srdeční selhání, protože se krev vrací zpátky do žil,“ říká Marek Varvares. Při potížích se provádí rentgen, a pokud potvrdí uzávěr horní duté žíly, je nutné obnovit průtok krve.

  • Tloušťka krku může být dalším signálem, zda jste ohroženi srdečními chorobami nebo vám hrozí riziko spánkové apnoe. Američtí vědci zjistili, že i štíhlým lidem, kteří ale mají silný krk, hrozí větší riziko kardiovaskulárních chorob. Je to zajímavé, ale lidé se silným krkem mívají nižší hladinu „dobrého“ cholesterolu, a naopak více krevní glukózy. „Krátký široký krk taky zvyšuje riziko spánkové apnoe, zvláště pokud chrápete,“ dodává dr. Varvares. Někdy stačí drobný chirurgický zákrok a problém s chrápáním se vyřeší.
    Zázrak! Jednoduchý trik sníží krevní tlak za jednu minutu

  • Není třeba myslet hned na to nejhorší, velmi často jsou zvětšené a nateklé lymfatické uzliny pod dolní čelistí známkou angíny. Pokud však angína byla vyloučena a uzliny jsou stále nateklé, může to bohužel znamenat rakovinu krku související s nákazou papilomaviry HPV. Až 15 procent všech nádorů krku je virového původu, a právě viry HPV jsou nejčastější příčinou.
    K přenosu těchto virů dochází především orální cestou. „Prvním signálem může být zvětšená lymfatická uzlina pod dolní čelistí, která obvykle vůbec nebolí,“ dodává lékař. Tento druh rakoviny začíná v ústech, odkud se pak šíří do lymfatických uzlin, následně je nemoc viditelná právě na krku. Normální uzlina měří kolem 1,5 centimetru, pokud je ale větší než golfový míček, měli byste si ji nechat zkontrolovat. Může to znamenat potenciální rakovinnou hmotu.

  • Je naprosto normální, že hlavní tepna na krku pulzuje (krkavice). Ovšem pokud tohle pulzování vnímáte jako velmi nepříjemné, rychlé, či dokonce nepravidelné, a k tomu jste navíc dušní, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Může jít totiž o aortální insuficienci (nedomykavost chlopní), což znamená, že vaše srdce pracuje rychleji, než by mělo. Viditelný krční pulz a vyšší tepová frekvence jsou dalším červeným světlem, které znamená, že byste měli ihned vyhledat lékaře.
    10 věcí, které muži opravdu chtějí od žen, ale my to vůbec netušíme

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *