Lsil včetně hpv – Vše o zdraví

Chtěl bych se ještě zeptat jestli se dá nějak přenést HPV virus přes sliny jak jsem již četl dá se přenést na pohlavní orgány ale dá se to nějak přenést líbáním či podobnými věcmi..? Zobrazit více

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den, tento virus je přenosný většinou pohlavní stykem (tj vaginálně, rektálně a ústy). Přenos… Celá odpověď

Dobrý den, před 2 lety mi byl zjištěn nález LSIL (včetně HPV) a za rok H SIL. Následně jsem absolvovala konizaci. Za půl roku po konizaci byl nález opět LSIL (včetně HPV). Můj gynekolog mi doporučil přípravek EVELOR (90 tobolek) a kontrolu za půl roku. Tu jsem absolvovala nedávno se stejným výsledkem. Následně… Zobrazit více

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den, předně je třeba říci, že nejasnosti v postupu léčby je třeba řešit nejlépe přímo s ošetřujícím… Celá odpověď

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc na váš názor. V roce 2007 jsem měla provedené stěry-cytologie (v ramci gynekologické preventivní prohlídky) a stěry vyšly: -Přítomny ojediněle erytrocyty, -v souladu s anamnézou pacientky, – LSIL, lehká dysplasie se známkami infekce HPV,- navrhujeme… Zobrazit více

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den Lucie, pokud byly opakované cytologie od roku 2007 negativní, jste očkovaná pro HPV viru, nemusíte… Celá odpověď

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Vážená paní, nedělejte si zbytečné obavy z výsledku z roku 2007 pokud jsou nyní nálezy v pořádku a jste… Celá odpověď

Dobrý den, mám dlouhodobé problémy se změnami na děložním čípku zpusobené hpv virem,před 2mi roky konizace pronález CIN 3,nález z histologie HSIL,odebráno do okraju,každý pul rok chodím ke gynekologovi na cytologické stěry,cca rok byly v pořádku,ted opět lehké změny cin1, na další stěr mám přijít… Zobrazit více

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Lucie, jako praktická lékařka nemám s přípravky, které uvádíte, žádnou zkušenost. Předám Váš dotaz specialistovi,… Celá odpověď

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Vážená slečno, neznám výsledek histologie z konizace , HSIL je pojem cytologický,Gardasil poskytuje… Celá odpověď

Dobrý den, na podzim jsem se léčil s condylomata accuminata. Aplikoval jsem mast Aldara a bradavice vymizely. Po léčbě se mi na kůži utvořilo hodně pigmentace, což jsem považoval za vedlejší efekt. Nyní se na 3 místech, kde byly bradavice, utvořily pihy či znaménka hnědé barvy. Nejsou nijak vypoukla,… Zobrazit více

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den, vzhledem k tendenci HPV infekcí k opakovaným recidívám nelze vyloučit, že se jedná opět o… Celá odpověď

Dobry den, je mi 22 let, vcera jsem byla na vysetreni u gynekologa. V rijnu jsem mela problemy s krvacenim mimo cyklus, doktor navrhl konizaci, nicmene krvaceni prestalo a zakrok se neprovedl. Za 3 mesice, tzn. vcera na kontrole jsem podstoupila vysetreni na HPV. Na deloznim cipku mam mensi zmeny,… Zobrazit více

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den, slečno Lucio. Vyšetření při prevenci je zaměřené hlavně na posouzení změn na děložním čípku… Celá odpověď

Dobrý den, obracím se na Vás, protože bych ráda slyšela další názor a radu. V prosinci mě můj gynekolog chtěl poslat na konizaci čípku, protože objevil na čípku jiný epitel než by tam měl být. Byla jsem poslána za primářem, který mi udělal další cytologii, která dopadla dobře. Bylo mi uděláno několik… Zobrazit více

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den, na Váš dotaz bude vzhledem k problematice odpovídat specialista -gynekolog – z naší konzultační… Celá odpověď

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Vážená slečno Pokud jak píšete byly všechny testy negativní a máte kontrolu za čtvrt roku pak se nemáte… Celá odpověď

Dobry den, chtela bych se zeptat. Na cytologii mne opakovane vyslo lsil vcetne hpv. Doktor doporucil konizaci. Jak dlouho mohu cekat se zakrokem? Nastupuji do noveho zamestnani a nechtela bych zpocatku byt na neschopence. Prace je fyzicky narocna, tudiz doktor by doporucil dva tydny neschopnosti. Dekuji… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, konizaci děložního čípku by jste měla, vzhledem k nálezu na cytologii, absolvovat co nejdříve,… Celá odpověď

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení. Před rokem jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce, výsledek ascus, po půl roce opět stejný výsledek, po 3 měsících test na HPV a výsledek high risk typy. Jsem objednaná na konizaci. Zákrok chápu, vím, že HPV se přenáší pouze pohlavním stykem,… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, na Váš dotaz bude odpovídat specialista z naší konzultační ambulance. Jeho odpověď očekávejte… Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Vážená paní Přenos bez sexuální aktivity je sice vzácný ale není vyloučený přenosu viru dochází… Celá odpověď

Dobrý den, byla mi zjistěna mozaika na děložním čípku a začala jsem chodit ke specialistovi. Vše to bylo kvuli dvouletým výtokům. Udělal mi všechny možné stěry a odběry a dvě cytologie najednou ať máme uplně jasno. Došli výsledky s tím, že mám HPV 16 pozitivní a doktor už se nebavil o mozaice ale… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, pokud bude výsledek biopsie průkazný, pro dysplázii děložního čípku těžkého stupně, či v horším… Celá odpověď

Dobrý den, v listopadu jsem měla výsledky cytologie LSIL včetně HPV. Začala jsem ihned brát Indonal Women a nyní hlívu ústřičnou. S přítelem chceme miminko a musíme podstoupit IVF. Chtěla bych se zeptat, zdali je problém s mým nálezem podstoupit IVF a zdali jsou nějaká rizika. Moc děkuji za odpověď. Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, cytologický nález by byl problémem ve fázi, kdy by se nález zhoršil a byla by nutná konizace… Celá odpověď

Dobrý den, snad se nezeptám hloupě, ale může se člověk na koupališti, kde je spousty lidí nakazit virem HPV, slyšela jsem, že to možné je, a může se nakazit i ten, co pohlavně nežije. Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, pokud budete dodržovat základní hygienické návyky, nesedat na záchodová prkýnka, vlhké povrchy,… Celá odpověď

Dobry den, V listopadu mi na gynekologii ster z delozniho cipku vykazal LSil (jen nevim jestli byla prokazana i pritomnost HPV, dr. mi jen rekla, ze jsem mlada a muze se to zahojit). Ted cekam na vysledky dalsiho odberu! Byla sem ockovana pred zahajenim sexualniho zivota, pohlavne zit jsem navic v… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, to se již takto zpětně nedá zjistit. Než se buňky změní v rakovinové, trvá to velmi dlouhou… Celá odpověď

Dobrý den je mi 23 let a asi před 4 roky mi byly zjištěni hpv viry HR poté mi bylo doporučeno očkování které jsem podstoupila. Po očkování mi lékařka dělala kontrolní testy asi každého půl roku kdy mi nejdříve hpv viry HR vystoupali až na 100 000 , poté se začali zase snižovat. Nález cytologie byl většinou… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, N87.9 je číslo diagnózy pro dysplazii hrdla děložního. A63.0 je číslo diagnózy pro anogenitální… Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Vážená slečno Diagnózy jsou změny na hrdle a geniální bradavice Testy jsou spíše orientační podstatné… Celá odpověď

Dobry den, Partnerke bola identifikovana pritomnost HPV, konkretne aj kmenu 16. Predomnou mala len jedneho partnera, a je presvedcena ze od neho HPV nema. Ja som bol 2x na testoch(vyter z uretry) a to predtym nez sme zacali intimne zit, ako aj po naleze HPV u partnerky. Moje testy boli oba negativne…. Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den Marku, HPV testy se bežně provádějí stěrem z močové trubice speciálním kartáčkem u urologa… Celá odpověď

Dobrý den, je mi 26 let a jsem po konizaci a kyretáži děložního hrdla. Diagnoza 1/2016 LSIL, 10/2016 ASC-H, HR-HPV pozitivní, 11/2016 jsem byla odeslána z COP na konizaci. Na té jsem byla začátkem roku a dnes jsem dostala výsledky, kde je uveden nález: Změny těžkého stupně HSIL CIN3 i struktury CIS… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, pokud již došlo ke zhojení po konizaci, histologie s lékařem probrána, je standardní plánována… Celá odpověď

Dobrý den, známého dcera (18) byla před rokem očkována proti rakovině děložního čípku. Na internetu kolují články o vedlejších účincích, které mohou znamenat i smrt – a to konkrétně v důsledku cerebrální vaskulitidy. Právě jeho dcera trpěla bolestmi hlavy a šla k lékaři, podstoupila mnoho vyšetření (neuroborelioza,… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den Danieli. Dalo by se řící, že glioza je taková jizva v mozkové tkání, nic to ale neříká o původu… Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Já se řídím pravidlem. Pacient má vždy pravdu,pokud mi sdělí nežádoucí účinky,které nastaly po jakémkoliv… Celá odpověď

Dobry den, po cytologii mi byl zjisten LSIL a ja stale nechapu jak je to mozne protoze mam partnera jednoho uz dva roky. Znamena to, ze mel neco s nekym jinym a prenesl to na me??? Pred rokem jsem prosla chlamydiii. Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, cytologický nález LSIL znamená nález lehké formy změn na čípku, které je nutno většinou pouze… Celá odpověď

Dobrý den chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledků z cytologie prvni cyto bylo nabráno v květnu v rámci těhotenské prohlidky výsledky ne moc dobré doporučeno po půl roce nový stěr ten byl proveden ve řijnu zhruba ve 30 tt s výsledky stěr uspokojivý zavěr. AGC_NOS atypatie žlázových buněk-nespecifikováno… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den Hano, HPV viry se podílejí na vzniku rakoviny čípku, test odhaluje, že jsou u vás přítomny… Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Vážená paní, zatím není důvod se zneklidňovat AGC-NOS je zkratka pro Atypical Glandular Cells not otherwise… Celá odpověď

Chtěla bych se zeptat na možnost ovlivnění testu na HPV (typizaci viru). Může jej ovlivnit probíhající zánět vaginy, nejspíše kvasinkový? Mám podezření na kondylomata, ale gynekolog mi toto nepotvrdil (spíš mě ale pořádně nevyšetřil), jen mi řekl že tam mám nějaký zánět (proto to náhlé pálení) a napsal… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, podle obrázku by se mohlo jednat o kondylomata. Váš dotaz ještě předám odborníkovi z oboru… Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Vážená paní, mykoza nijak HPV virus neovlivní a kondylomata jsou jasně patrné bradavičnaté útvary. Co… Celá odpověď

Dobry den, nevim jestli otázku dobre zformuluji. Mam mírně buněčné atipie a jsme hlídaná gynekolegem, můj dotaz se týká orálního sexu. Mela jsem ho se svým mužem, pokud mam i hpv infekci v puse mohu pusinkováním či, ze dcera bude jist semnou me jidlo muze či mohla se nakazit? Jde mi hlavne o to abych… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Petro, HPV virus se takto nepřenáší, přenáší se pohlavním stykem nebo kontaktem s potřísněným prádlem…. Celá odpověď

Dobrý den, v únoru mi cytologie u gynekologa ukázala LSIL (pokud si dobře vzpomínám, tak včetně HPV). Výsledek z následné říjnové cytologie: atypie žlázových buněk (nespecifikovaná). Můj gynekolog mě posílá na AD LEEP s abrazí hrdla. Svému lékaři věřím, zároveň se však tohoto zákroku bojím, i když zřejmě… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Zajímavé:  Pubické ochlupení - Vše o zdraví

Dobrý den, cytologický stěr je prvotně zamířený na rozpoznání změn povrchových buněk čípku. V případě… Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Vážená paní, kolposkopické vyšetření nezobrazí kanál děložního hrdla odkud pocházejí ony žlázové buňky…. Celá odpověď

Dobrý den mám za sebou výsledky z cytologie a již po třetí mi vyšlo LSIL tak můj dr me posílá do nemocnice na nějaký mikroskop a možná biopsii.Tam jdu 8 listopadu. Moc nic mi neřekl zda je to vážné nebo ne a.Docela se bojím. Také řekl ze změny na čípku vyvolávají i chlamydil, které jsem prodělala tak… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Lucie, mikroskopu se nebojte, event. odběru vzorku z vašeho děložního čípku taky. Nález LSIL znamená,… Celá odpověď

Dobrý den, jak se léčí infekce HPV u mužů a jak dlouho trvá léčba? Našli mi gynekologický nález HPV/LSIL. Můj bývalý přítel nemá žádné příznaky (bradavice atd…) je tedy možné že je HPV pozitivní? Nebo jenom já? Jak dlouho trvá, než se imunitní systém s virem vypořádá? Děkuji za odpověd. Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Váš dotaz přeposílám specialistovi Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Zdrojem HPV infekce bývají muži, ale ti nemusí mít žádné klinické projevy onemocnění. Infekce se u nich… Celá odpověď

Dobrý den, je mi 27 let a mám malé změny na děložním čípku. Před půl rokem jsem byla na první kontrole a teď byla druhá. Ve zprávě se píše: HR HPV pozitivní, nález spadá do LSIL(neobsahuje 16,18 ani 45), TZ I, na zadní porci ložisko transp., čípek konický, hladký, adnexa bpn, děloha nezv. v AVF. Další… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Váš dotaz přeposílám specialistovi Celá odpověď

Odpovídá lékař:

dobrý den, těhotnět můžete, tyto malé změny se samy často vyřeší právě graviditou a následným porodem:)… Celá odpověď

Rakovina děložního čípku

Karcinom děložního hrdla je zhoubné nádorové onemocnění, jehož hlavní příčinou je lidský papilomavirus (HPV). Ten je přenositelný buď pohlavním stykem, nebo intimním kontaktem s infikovanou sliznicí.

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví

Rakovina děložního čípku neboli karcinom děložního hrdla je zhoubné nádorové onemocnění, jehož hlavní příčinou je lidský papilomavirus (HPV). Ten je přenositelný buď pohlavním stykem, nebo intimním kontaktem s infikovanou sliznicí.

HPV viry rozdělujeme do dvou skupin:

  1. Papilomaviry s nízkým rizikem (HPV LOW RISK) – mají na svědomí výskyt bradavic na pohlavních orgánech člověka Lsil včetně hpv - Vše o zdraví
  2. Papilomaviry s vysokým rizikem (HPV HIGH RISK) – tyto papilomaviry jsou schopny vyvolat prekancerózy (nádorové změny buněk) a zhoubné nádorové onemocnění, kdy se povrchové buňky děložního čípku začínají nekontrolovatelně množit. Nejvýraznějšími podtypy, které způsobují 80 % všech infekcí, jsou podtypy 16, 18, 31, 33 a 45 aj.

Rakovina děložního čípku postihuje nejčastěji ženy mezi 45. a 50. rokem života. Alarmující však je, že se věková hranice tohoto onemocnění snižuje.

Rizikové faktory onemocnění

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví

  • promiskuita
  • nízký věk při prvním pohlavním styku
  • první porod ve velmi mladém věku
  • genetické dispozice
  • slabý imunitní systém
  • neléčené infekce
  • kouření
  • alkohol
  • drogy
  • vysoký počet porodů/potratů

Prevence rakoviny děložního čípku

V první řadě by se měla žena vyvarovat všech uvedených rizik. Je samozřejmostí, že své genetické dispozice nebo imunodeficitní stav těžko sama ovlivní, nicméně od toho má svého ošetřujícího lékaře, který by měl dbát na to, aby pacientce nehrozilo větší riziko, než které vyplývá z její stávající anamnézy.

Dále je v zájmu každé ženy, aby minimálně jednou do roka podstoupila pravidelné gynekologické vyšetření. To standardně spočívá ve stěru buněk z děložního čípku. Ten je následně poslán na cytogickou analýzu.

Jedná se o krátké, šetrné a nebolestivé vyšetření, které dokáže při pravidelných kontrolách odhalit rakovinu ve velmi raném stádiu bujení. V současné době je pak k dispozici účinné očkování proti rakovině děložního čípku.

Očkování proti rakovině děložního čípku

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví

V současné době existuje možnost velice účinně ovlivnit výskyt rakoviny děložního čípku pomocí očkování, riziko výskytu rakoviny čípku děložního se sníží o víc jak 90 %. T. č. jsou na trhu dvě vakcíny Cervarix aSilgard. Očkování u obou typů vakcín se provádí pomocí tří inj. aplikací do ramene dívky podle doporučených očkovacích schémat. Konkrétní typ vakcíny by měl být zvolen individuálně s ohledem na očekávání dívky, event. jejich rodičů.

Ze zdravotního pojištění je plně hrazeno dívkám od 13 let, což je velice rozumné. V daném věku je předpoklad, že dívka ještě nežije sexuálním životem (ostatně je to i trestné), očkování je tedy nejúčinnější a bylo by obrovskou chybou jej nevyužít.

Má smysl očkovat ženy a dívky, které již zahájily sexuální život?

Ano. Existuje totiž zhruba 100 podtypů lidského papilomaviru, z toho 40 sexuálně přenosných.

I kdyby se již dívka stihla jedním nebo dvěma podtypy nakazit, nikde není řečeno, že právě tím podtypem, který ji nakonec v budoucnu zabije, se ještě nenakazila.

Dnes pojišťovny vcelku oprávněně podporují v rámci různých bonusových programů očkování až do 30 let. Jinak je doporučeno očkovat ženy až do 45 let.

Jsou s očkováním proti rakovině děložního čípku spojená nějaká rizika?

Rizika jsou podobná nebo dokonce menší než u jiných očkování (např. tetanu). Zcela určitě lze říci, že přínos očkování mnohonásobně převáží potenciální rizika s ním spojená. Rakovina čípku děložního je druhou nejčastější rakovinou u žen a je to onemocnění, které zabíjí. A právě očkováním jsme schopni toto velice závažné riziko snížit o víc jak 90 %.

Příznaky rakoviny děložního čípku

Symptomy rakoviny děložního čípku se po dlouhou dobu nemusí projevit, proto je velmi důležité, aby ženy, zvláště po zahájení sexuálního života, pravidelně docházely na preventivní gynekologické prohlídky. Mezi nejznámější příznaky, kdy už může být nádor patřičně rozvinutý, patří:

  • krvácení mimo menstruační cyklus
  • bolest v podbřišku
  • bolest při pohlavním styku
  • změněný vaginální výtok (opakující se, nereagující na léčbu, někdy nahnědlý či narůžovělý, event. s krví)
  • obtíže při močení
  • opakující se krvácení po pohlavním styku

Léčba rakoviny děložního čípku

  • léčí se operačně, od konizace či amputace čípku děložního v předrakovinných stádiích až po rozsáhlé operace spočívající v radikálním odstranění dělohy, vejcovodů i vaječníků a event. uzlin
  • dle nutnosti navazuje další léčba (radioterapie, event. chemoterapie)

Výskyt rakoviny děložního čípku v ČR a ve světě

Rakovina děložního čípku je ročně diagnostikována přibližně jedné tisícovce žen v České republice, přičemž zhruba 400 na toto onemocnění zemře. Tento typ druhé nejrozšířenější rakoviny u nás si vybírá svou daň i ve světě.

Zatímco v západních zemích, kde funguje cervikální screening již nějakou dobu, zaznamenávají menší počet nakažených, v zemích východního bloku je naopak číslo postižených vyšší.

Může za to menší míra prevence, hojnější výskyt infekcí a také systém, který tento druh vyšetření zavedl nedávno.

Co dělat v případě, pokud vám vyjde špatná cytologie?

Většina žen odchází z prohlídky s příjemným pocitem, že je vše v pořádku a může se objednat na další prevenci až za rok. Co se ale stane, když výsledky cytologie nedopadnou nejlépe? Horší nález nemusí hned značit černý scénář, ale minimálně taková zpráva rozladí vaši pohodu. V řadě případů lze horší cytologii korigovat a podpořit zánik HPV infekce.

Přestože je pravidelná preventivní prohlídka u gynekologa stejně důležitá, jako pravidelná prohlídka u zubaře, polovina českých žen tuto skutečnost podceňuje a přichází do ordinací gynekologa s problémy, které zašly do pokročilého stádia. Od roku 1960 má každá žena v rámci zdravotního pojištění hrazen odběr buněk z děložního hrdla – cervikální cytologii, která dokáže včas odhalit změny na děložním čípku a zabránit vzniku karcinomu.

Díky tomu se od té doby snížil výskyt karcinomu děložního hrdla z 32 na 14 ze 100 000 žen. Ročně je zachyceno zhruba 1000 nových karcinomů hrdla děložního a 400 žen na tento nádor umírá.

Co je cytologie a co může zkreslit její výsledky?

Cytologie znamená stěr buněk odebraných při gynekologické prohlídce z děložního čípku. Lékař stěr provádí pomocí vatové tyčinky a následně se vzorek tkáně odesílá na prozkoumání do gynekologicko-cytologické laboratoře. 

Výsledky cytologického vyšetření může zkreslovat například používání vaginálních čípků a dalších druhů lokálních léčiv. Doporučuje se proto alespoň 5 dní před vyšetřením tyto prostředky včetně výplachů vysadit. Drobný vliv může mít i nechráněný sex během předešlých dvou dnů před kontrolou anebo právě skončená menstruace.

Lsil včetně hpv - Vše o zdraví

Proč očkovat proti HPV viru?

Karcinom děložního hrdla je úzce spjat s infekcí HPV (Human Papilloma Virus). Primární prevencí před HPV infekcí je očkování, které využívá zhruba 60 procent dívek a 25 procent chlapců. S HPV se během života setká 70 až 80 procent jedinců. Záleží pak na síle vlastní imunity, jak se s infekcí dokáže tělo vyrovnat.

Očkování je dostupné od roku 2006 a od roku 2012 je plně hrazeno dívkám a od roku 2018 i chlapcům ve věku 13 až 14 let. S malým příplatkem pak mohou získat i nejmodernější nonavalentní vakcínu (vakcína, která chrání před 9 typy HPV), která ochrání před 90 % případů všech karcinomů i dalších změn (zejména genitálních bradavic) spojených s HPV infekcí.

Podpořte aktivně svou imunitu

Jak se tělo dokáže vypořádat s HPV infekcí, závisí na síle imunity. O některých faktorech, zejména o kouření, lze tvrdit, že prokazatelně ovlivňují vznik onemocnění a podporují rozvoj HPV infekce. V současné době se vývoj zaměřuje na přírodní prostředky, které by cíleně podpořily imunitu v oblasti děložního hrdla.

Bylo zkoumáno mnoho látek podávaných celkově i lokálně. Poznatky z výzkumů byly využity k vývoji vaginálního gelu, který je používán lokálně a má prokazatelné pozitivní účinky ve smyslu zvýšení procenta normalizace cytologických nálezů a eliminace lidských papilomavirů.

V případě špatných výsledků cytologie (mírnější změny ve stadiu ASC-US nebo LSIL) lze během půl roku čekání na kontrolní cytologii aktivně podpořit lokální imunitu děložního hrdla například v lékárně volně dostupným vaginálním gelem Papilocare s obsahem 7 účinných složek.

Dále je samozřejmě důležitá i zdravá strava plná vitaminů a pohyb. To je totiž základ pro správné fungování imunitního systému.

Diskuze LSIL vč. HPV – mám mít strach ?

Zdravím holky, zítra mám jít na cytologickou konzultaci do Plzně k panu
Peškovi.
Od té doby co mi můj gynekolog řekl, že mám změny na děložním čípku,
tak mám hrozný strach, ikdyž říkal, že to nejspíše nic nebude.

Jako důvod požadavku dal: LSIL III/2019, L SIL VII/2019 – z toho taky nejsem
moc moudrá
Chtěla bych se zeptat jestli se s tím někdo setkal a jestli to bylo
v pohodě, jestli to třeba není začátek něčeho a jestli budu moct mít
ještě někdy miminko.

  • Je mi 21
  • Moc vám holky děkuji za odpovědi.
    Hezký den
  • D.

Velikost písma:

Mě také posílal ale nikam sem nešla normálně sem otěhotněla za pul roku a po
porodu samo zmizelo nález už tam žádný nebyl. 

@Ssamarka píše:
Mě také posílal ale nikam sem nešla normálně sem otěhotněla za pul roku a po
porodu samo zmizelo nález už tam žádný nebyl.

Zajímavé:  Lamblie - Vše o zdraví

Já jen mám strach že to může být něco vážnějšího jako
„nádor“ atd.. já jsem na tyhle věci hrozná a vždy z toho mám depky
 

Mě řekl že tam nějaké změny asi 2× co sem to tam měla pořád po
3 mi řekl že mě pošle do nemocnice. Kde my vezmou kousek čípku k rozboru
odmítla sem, potom jsem otěhotněla a samo zmizelo. Kdyby tam byl nádor řekl
by tohle jsou pouze změny,, před,,tělo se stím vypořádá většinou samo
jako u mě buť v klidu 

LSIL jsou male zmeny na cipku zpusobene infekci HPV, coz je vir, ktery se
prenasi pohlavnim stykem (bohuzel i pres kondom).

Ve vetsine pripadu HPV
infekce odejde sama (lecit se neda) a tech druhu HPV viru je spousta (vetsina
lidi s tim minimalne jednou za zivot prijde do styku), ale pokud vim jen dva
typy MOHOU (ne, ze MUSI) zpusobit rakovinu cipku, proto je dulezite to
monitorovat.

Moc se nenervuj dopredu zbytecne, pokud mas dobry imunitni system,
tak se s tim HPV sam vyporada. A pokud vim, tak by to nemelo ohrozit
tehotenstvi, ani ted, kdyz to mas, natoz pozdeji, az ti to odejde. 

@Ssamarka píše:
Mě řekl že tam nějaké změny asi 2× co sem to tam měla pořád po 3 mi
řekl že mě pošle do nemocnice. Kde my vezmou kousek čípku k rozboru
odmítla sem, potom jsem otěhotněla a samo zmizelo. Kdyby tam byl nádor řekl
by tohle jsou pouze změny,, před,,tělo se stím vypořádá většinou samo
jako u mě buť v klidu

Tak snad ano, jen mě to docela vyděsilo, že musím kvůli tomu až do
plzně :/

@Silverine247
píše:
LSIL jsou male zmeny na cipku zpusobene infekci HPV, coz je vir, ktery se
prenasi pohlavnim stykem (bohuzel i pres kondom). Ve vetsine pripadu HPV
infekce odejde sama (lecit se neda) a tech druhu HPV viru je spousta (vetsina
lidi s tim minimalne jednou za zivot prijde do styku), ale pokud vim jen dva
typy MOHOU (ne, ze MUSI) zpusobit rakovinu cipku, proto je dulezite to
monitorovat.

Moc se nenervuj dopredu zbytecne, pokud mas dobry imunitni system,
tak se s tim HPV sam vyporada. A pokud vim, tak by to nemelo ohrozit
tehotenstvi, ani ted, kdyz to mas, natoz pozdeji, az ti to odejde.

Když se to tedy přenáší pohlavním stykem nemohla jsem nakazit
i přítele?  

@Denii1212
píše:
Když se to tedy přenáší pohlavním stykem nemohla jsem nakazit
i přítele?

Jo, to asi bohuzel jo. Ale ti jsou vetsinou jen pak dal prenaseci, nemaji
cipek, na kterem by to mohlo udelat paseku.

@Silverine247
píše:
Jo, to asi bohuzel jo. Ale ti jsou vetsinou jen pak dal prenaseci, nemaji cipek,
na kterem by to mohlo udelat paseku.

To je ale dost blbé ne, to znamená že mi to bude furt přenášet a nikdy
se toho nezbavím 

@Denii1212
píše:
To je ale dost blbé ne, to znamená že mi to bude furt přenášet a nikdy se
toho nezbavím

Vetsine lidi to zmizi samo, imunitni system se s tim popere. Az pujdes na tu
gyndu, zeptej se, jestli mas dotahnout i pritele na testy HPV, protoze jsi to
pravdepodobne chytla od nej. Ale jak uz jsem psala, je to pomerne bezne,
nepanikarila bych. Tak hodne stesti.

@Silverine247
píše:
LSIL jsou male zmeny na cipku zpusobene infekci HPV, coz je vir, ktery se
prenasi pohlavnim stykem (bohuzel i pres kondom). Ve vetsine pripadu HPV
infekce odejde sama (lecit se neda) a tech druhu HPV viru je spousta (vetsina
lidi s tim minimalne jednou za zivot prijde do styku), ale pokud vim jen dva
typy MOHOU (ne, ze MUSI) zpusobit rakovinu cipku, proto je dulezite to
monitorovat.

Moc se nenervuj dopredu zbytecne, pokud mas dobry imunitni system,
tak se s tim HPV sam vyporada. A pokud vim, tak by to nemelo ohrozit
tehotenstvi, ani ted, kdyz to mas, natoz pozdeji, az ti to odejde.

Moc děkuji snad to bude v pohodě, jsem hrozný panikář 

Virus HPV, ktery mas, zpusobuje zmeny na tvem cipku. Je mnoho typu viru a ne
vsechny jsou rakovinotvorne. Je mozne si zaplatit test, kolem 1000,– na
typologii viru, zeptej se lekare, at jsi v klidu. Dr. te pravdepodobne posila
na specializovane pracoviste, kde maji kolposkop, aby ti zkontrolovali zmeny na
cipku (takova velka gyn. lupa ???? ). Pokud budes pravidelne navstevovat dr.

,
rizika jsou minimalni. LSIL – angl zkratka, prvni pismeno low- nizky, tj. nizke
riziko. Pokud budou zmeny pokracovat, budes absolvovat biopsii a pri horsim
nalezu konizaci. Ma to za sebou spousta zen, opravdu a neni to nic hrozneho.
I ja jsem si tim prosla, s podstatne horsim nalezem, nez ty, kdyz mi bylo
24 a vliv na tehotenstvi to nemelo zadny.

Hlavne nepodcen pravidelne kontroly a
ver doktorum.

@Anonymní píše:
Virus HPV, ktery mas, zpusobuje zmeny na tvem cipku. Je mnoho typu viru a ne
vsechny jsou rakovinotvorne. Je mozne si zaplatit test, kolem 1000,– na
typologii viru, zeptej se lekare, at jsi v klidu. Dr. te pravdepodobne posila
na specializovane pracoviste, kde maji kolposkop, aby ti zkontrolovali zmeny na
cipku (takova velka gyn. lupa ???? ). Pokud budes pravidelne navstevovat dr.,
rizika jsou minimalni. LSIL – angl zkratka, prvni pismeno low- nizky, tj. nizke
riziko. Pokud budou zmeny pokracovat, budes absolvovat biopsii a pri horsim
nalezu konizaci. Ma to za sebou spousta zen, opravdu a neni to nic hrozneho.
I ja jsem si tim prosla, s podstatne horsim nalezem, nez ty, kdyz mi bylo
24 a vliv na tehotenstvi to nemelo zadny.

Hlavne nepodcen pravidelne kontroly a
ver doktorum.

Mockrát Vám děkuji, mám skvělého gynekologa, kterému věřím, ale
měla jsem jen strach když mě posílá někam takhle na specialozovanou
kliniku a vlastně mi k tomu ani nic neřekl, jen že se to musí hlídat, mě
hned hlavou proběhla rakovina a já nevím co všechno :/ Doufám, že to tedy
bude o. k, na gyndu chodím pravidelně tak snad
Děkuji moc

@Denii1212
@Denii1212
píše:
To je ale dost blbé ne, to znamená že mi to bude furt přenášet a nikdy se
toho nezbavím

Jen k tomuto upresnim… ty uz to budes mit v tele vzdycky, bud bude vir
aktivni nebo ne a zadne zmeny nebudou probihat a ty o nem tzv. nebudes vedet.
Ale neni to o tom, ze se uzdravis a od pritele to zase chytis zpet. Hpv je
populacni choroba a v danou chvili jste s pritelem oba prenaseci.

@Anonymní píše:
@Denii1212Jen k tomuto
upresnim… ty uz to budes mit v tele vzdycky, bud bude vir aktivni nebo ne a
zadne zmeny nebudou probihat a ty o nem tzv. nebudes vedet. Ale neni to o tom,
ze se uzdravis a od pritele to zase chytis zpet. Hpv je populacni choroba a
v danou chvili jste s pritelem oba prenaseci.

Achjo, to je hrozný ty viry a všechny tyhle bakterie.. takže prostě tomu
nějak nemohu pomoct, a může se to zhoršovat?  

Rakovina děložního čípku, HPV infekce

HPV je celosvětově rozšířená nákaza, 70–80 procent populace se s ní v průběhu života setká. Existuje více než sto typů těchto virů, přičemž přibližně 40 typů HPV postihuje oblast pohlavních orgánů.

Dělí se na skupinu s vysokým rizikem způsobující zhoubné bujení a skupinu s nízkým rizikem, které způsobují např. genitální bradavice a léze na čípku.

HPV viry se přenáší na ženy i na muže, a to i z bezpříznakových infikovaných osob.

Máte zájem o očkování a chcete příspěvek? Připravili jsme pro vás rychlý přehled příspěvků pojišťoven.

K šíření HPV dochází prostřednictvím sexuálního styku (včetně orálního a análního).

Nejen pohlavní styk, ale i jiné, zejména u mladých lidí běžné sexuální aktivity (petting a necking) jsou z pohledu přenosu sexuálně přenosných nemocí rizikové.

Méně pravděpodobný, i když možný, je nepřímý přenos sdílením kontaminovaných ručníků nebo prádla. Závažný je také přenos z matky na dítě při průchodu porodními cestami u HPV pozitivních žen.

Zdroj nákazy

Zdrojem nákazy je infikovaný člověk.

Na této stránce jsou odborně garantované informace. Můžete se také přímo objednat na očkování do některého z očkovacích center.Upozornění: Rozhodnutí ohledně vhodného očkování patří plně do kompetence odborníků. Odbornou konzultaci Vám poskytnou lékaři v centrech Očkování a cestovní medicíny Avenier.

Inkubační doba je dlouhá 2–3 měsíce, s rozpětím 1–20 měsíců.

Příznaky

U většiny nemocných proběhne infekce zcela bez příznaků a po určitém čase (roce či dvou) sama zcela odezní. Pokud infekce přetrvává, vytvářejí se na děložním čípku, příp.

konečníku nebo penisu abnormální změny (léze), které se buď samy zhojí, nebo zhoršují.

U většiny jedinců obranné mechanismy organismu virus zlikvidují, u některých se ale mohou rozvinout prekancerózy a nádorová bujení.

Na této stránce jsou odborně garantované informace. Můžete se také přímo objednat na očkování do některého z očkovacích center.Upozornění: Rozhodnutí ohledně vhodného očkování patří plně do kompetence odborníků. Odbornou konzultaci Vám poskytnou lékaři v centrech Očkování a cestovní medicíny Avenier.

Primární prevence spočívá v dodržování zdravého životního stylu a omezení rizikových faktorů (stres, konzumace alkoholu, tabáku a jiných návykových látek, dlouhodobá hormonální antikoncepce, nechráněný sex, pohlavní aktivita v nízkém věku, větší počet sexuálních partnerů apod.). Nejspolehlivější metodou primární prevence je očkování proti HPV infekci, které je určeno pro ženy i muže. Podporu tohoto velmi potřebného očkování naleznete i u zdravotních pojišťoven.

Na této stránce jsou odborně garantované informace. Můžete se také přímo objednat na očkování do některého z očkovacích center.Upozornění: Rozhodnutí ohledně vhodného očkování patří plně do kompetence odborníků. Odbornou konzultaci Vám poskytnou lékaři v centrech Očkování a cestovní medicíny Avenier.

ČPZP – Česká průmyslová zdravotní pojišťovna | Gynekologie

Dobrý den pane doktore, minulý týden mě bolelo lýtko. PL mě vzhledem k užívání HAK poslala na chirurgii a ten mě poslal na duplexní sono hlubokého žilního systému. Závěr tohoto vyšetření byl ten, že hl. žil. systém je volně průchodný a nic nenasvědčuje trombotické okluzi si zánětu. Chirurg mi přesto doporučil HA vysadit.

Šla jsem se poradit ke své gynekoložce, které jsem ukázala výsledky atd. Po přečtení nálezu mi řekla, že by mělo být vše v pořádku a bolení nohy mohlo mít x dalších příčin ( k čemuž se přikláním, protože mám pocit, že je to spíše svalového nebo kloubního původu). Bolest v tom lýtku ustoupila. Po dlouhé debatě jsme se dohodly, že zkusím HA Cerazette.

Že by měla mít minimální vliv na cévy a je celkově šetrnější. Někde jsem zase četla, že gestageny mají větší vliv na cévy, tak nevím. Jaký je Váš názor ? Mám někdy pocit, že gynekologové jsou jako právníci… co doktor to názor :o)Jen se chci zeptat, lékařka mi řekla, že mám dobrat svoji HA, počkat na krvácení a první den krvácení začít užívat Cerazette.

V letáku zase píší, že po dobrání poslední tablety mám ihned začít brát Cerazette. Děkuji.

Z napsaných informací jsem došel k názoru, který je souhlasný s Vaší gynekoložkou. Obecně platí, že gestageny jsou šetrnější u veliké většiny žen vůči cévnímu systému. Takže bych také doporučil cerazette. K užívání Cerazette: doporučuji začít užívat Cerazette další den po skončení Yadine

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Ale to,že se citologie musí opakovat za 3 měsíce nemusí hned znamenat to nejhorší? Přejihezký den

Máte úplnou pravdu. Kontrolní cytologie vůbec automaticky neznamená, že nastalo nebo hrozí to nejhorší. Když to konkrétněji pojmenujeme, tedy rakovina čípku děložního. Takže buďte klidná a jen neopomeňte jít za 3 měsíce na kontrolu.

Dobrý den, již zhruba 10 let mám problém se zápachem z pochvy. Myji se 2x denně, ale to nepomáhá a každý den musím nosit čisté kalhoty. Nechci se kvůli tomu milovat s manželem.

Můj dřívější i současný gynekolog mi vždy předepsali čípky na výtoky, i když výtoky nemám a čípky nepomáhají. Mám skoro roční dceru a po gynekologické stránce jsem prý jinak v pořádku.

Můžete mi poradit, co to může být a nebo jak se tohoto zápachu zbavit. Je mi opravdu trapně. Děkuji

Zápach z pochvy se uvádí jako příznak přítomnosti bacilu Gardnerela vaginalis. Lékem je pak Entizol, který existuje ve formě poševních tablet i tablet určených k polykání.

Měla jste už tento lék ? Dalším možným způsobem je použití Tantum Rosa, kterým se provádí výplachy pochvy.

Další možností je použití Fermalac vaginální tablety, které obsahují kulturu přirozené optimální poševní bakterie : Doederleinova lactobacila.

Prosím vás,proč se opakuje někdy citologie po 3 měsících? Děkuji

Cytologické vyšetření čípku děložního má být provedeno nejméně 1x ročně. Někdy jsou však změny na povrchových buňkách takové, že vyžadují zkontrolování v kratším čaovém úseku. Někdy za půl roku, někdy za 3 měsíce. Problematika je poměrně složitá. Podrobnosti můžete nastudovat na webové adrese: www.hpv.cervix.cz

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli musí mít můj manžel doporučení od lékaře,když se chce jít nechat prohlídnot na urologii,jelikož pořád trpím výtokem.

Obvyklá praxe je taková, že ženě napíše gynekolog doporučení ( s informací, že tato žena trpí opakovaným výtoke) pro sexuálního partnera. TEN JDE NA VYŠETŘENÍ DO UROLOGICKÉ AMBULANCE.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda můžou být ovlivněny nějakým způsobem výsledky citologie čípku,když byly odebrány po šestinedělí? Děkuji za odpověď.

Ne, výsledky cytologie z čípoku děložního nejsou ovlivněny odebráním krátce po šestinedělí.

pane doktore, byla jsem na kontrole po loop konizaci (CIN III) a vyšly´mi následující výsledky – PAP Endo II, Ekto III, LSIL (včetně HPV) s pozn. sporadické mírně atyp.dvoujaderné bb.. (pro informaci – Konizace 04/ 2007, kontrola 06/2007).

Jsem znepokojená – paní doktrka udělala další stěry a pošle je prý do jiné lab. Co tyto výsledky pro mě znamenají? Paní doktorka tu má poznámku D285. Děkuji moc za odpověď.

V srpnu jsem se chtěla pokusit otěhotnět, ale paní doktorka mi to nedoporučuje – že prý bych potratila s takovýmito výsledky.

Uvedené výsledky vyžadují další cytologické kontroly. Těžko Vám mohu napsat více, protože neznám celou Vaši zdravotnickou dokumentaci. S otěhotněním je opravdu vhodné vyčkat do uzavření či dořešení nálezu na čípku děložním. Je asi vhondé abyste byla vyšetřena na specializovaném gynekologickém pracovišti, které se zabývá zmíněnou problematikou. Někde se pro ně používá zkratka COOP.

Dobrý den, ve 13tt mi bylo ukončeno těhotenství pro anembryomolu a dnes po třech měsících od zákroku mi gynekolog řekl, že jsem před již delší dobou prodělala toxoplasmozu a musím se tedy objednat na infekční odd. Ráda bych věděla, zda toto onemocnění bude mít vliv na eventuelné další těhotenství, jak dlouho mám s otěhotněním počkat a zda-li se tato nemoc dá zcela vyléčit tak, aby se mi narodilo zdravé dítě, děkuji.

Proběhlá toxoplasmoza se už v dalším těhotenství nemůže opakovat. Pro plod je závažné čerstvé onemocnění v graviditě. Vy jste pro budoucno už chráněna. S další graviditou je vhodné vyčkat půl roku.

Dobrý den pane doktore. Již 8 le užívám HA Trinordiol a to bez potíží. Nyní bych chtěla antikoncepci vysadit a pokusit se otěhotnět. Je možné otěhotnět hned bez negativního vlivu na plod nebo je nutné se po nějakou dobu chránit jinak, než se tělo ''vyčistí'' od HA (a jakou dobu)? Děkuji za Vaši odpověď.

Otěhotnět lze ihned. Pojem „ihned“ v této souvislosti znamená v nejbližší ovulaci, která nastane po ukončení užívání HA. Tedy zhruba 12. až 14. den od prvního dne menses, které nastaly po skončení užívání HA.

Dobrý den, právě jsem v 6+2 týdnu těhot. Už jsem byla 2x na ultrazv. vyšetř.

a vždy vše OK, ale již cca 2 týdny stále lehce špiním (někdy celý den nic a večer špinění či velmi slabé krvácení, které je většinou znatelné jen uvnitř pochvy, vložky většinou zcela čisté).

můj gynekolog mi předepsal utrogestan, ale stav je stále stejný. Žádné bolesti nemám, je mi 25 let a těhotná jsem poprvé. Mám se tímto znepokojovat, můžete mi poradit čím může být tento stav způsobený?

Ne, neznepokojujte se. V souvislosti s těhotenstvím dochází k překrvení oblasti malé pánve a ženských orgánů a u některých žen se tzv. špinění může objevovat. Předpokládám, že čípek děložní máte vyšetřený.

HPV virus komplikuje život, ohrožuje stále více žen i mužů

HPV virus
Foto: Profimedia.cz

K přenosu viru dochází při jakékoli sexuální aktivitě, ohroženi jsou tedy všichni sexuálně aktivní jedinci bez rozdílu pohlaví. Charakter viru je vysoce infekční, a tak se přenáší velmi rychle, aniž by o tom lidé věděli.

Podle statistik se s HPV viry do pěti let od zahájení sexuálních aktivit setká až 80 % dívek a žen. Nejčastěji se tak děje mezi 15. až 25. rokem věku dívky.

K nákaze přitom může dojít už při první sexuální zkušenosti a nemusí se přitom jednat přímo o pohlavní styk. Virus se totiž přenáší i dotykem kůže nakaženého partnera na kůži v genitální oblasti.

Proto před tímto onemocněním 100% nechrání ani kondom.

Ve většině případů se s HPV infekcí organismus ženy vypořádá sám, dochází k přirozenému vyčištění, tzv. clearence. Pokud ale infekce HPV přetrvává, může dojít k poškození buněk děložního čípku a vzniku tzv. přednádorových změn či poškození děložního čípku.

O tom se ženy nejčastěji dozvědí prostřednictvím tvz. cytologie neboli PAP testu, tedy Papanicolaouova vyšetření, které pomáhá zjišťovat přítomnost abnormálních buněk ve výstelce děložního čípku. Proto je důležité chodit pravidelně na preventivní vyšetření ke svému gynekologovi, který toto vyšetření dělá. Pokud je virus diagnostikován včas, dá se ještě úspěšně léčit.

Onemocnění děložního čípku se vyvíjí postupně. Nejprve mluvíme o tzv. přednádorových změnách rozlišujících se podle stupně závažnosti (CIN I – nejlehčí, CIN III – nejtěžší). Z nejtěžších přednádorových změn děložního čípku se pak může vyvinout rakovina, což je druhé nejčastější maligní onemocnění žen a také třetí nejčastější příčina úmrtí.

Přednádorové stavy se léčí pomocí ambulantního chirurgického zákroku, tzv. konizací děložního čípku. V České republice se každoročně provádí zhruba 12 tisíc konizací.

I ambulantní zákrok však může představovat pro ženu a její rodinu velkou psychickou zátěž. Jednak se problém může vrátit, žena tak musí podstoupit hned několik konizací do plného odstranění problému.

Navíc se u těchto žen zvyšuje pravděpodobnost rizikového těhotenství či riziko předčasného porodu.

„Pokud vám gynekolog při pravidelné gynekologické prohlídce zjistil zhoršený PAP test a přítomnost papillomaviru, absolvujte i imunologické vyšetření.

U většiny závažných gynekologických onemocnění může být příčina i ve vrozené nedostatečné imunitní funkci, proto se vyplatí své tělo podpořit zdravým životním stylem, spoustou ovoce i zeleniny (zejména té listové) a pak také prostřednictvím doplňků výživy,” vysvětluje MUDr. Eva Žďárská z Centra gynekologie a asistované reprodukce v Brně.

V souvislosti s HPV viry se v poslední době velmi osvědčují přírodní antivirotika v podobě betaglukanu obsaženého v hlívě ústřičné.

„U svých pacientek mám vyzkoušeno, že tyto přírodní látky pomáhají řešit gynekologické záněty, mykózy, projevy a průběh onemocnění HPV, ale upravují i menstruační cyklus, pomáhají zmírnit premenstruační syndrom či u některých žen pomohly s myomy v děloze,” dodává Žďárská.

Ne všechny doplňky stravy obsahující hlívu ústřičnou a betaglukany jsou ale stejně účinné. „Nejdůležitější je množství a způsob extrakce účinné látky. Právě způsob extrakce totiž umožňuje dosahovat v organismu jejich vysoké aktivity.

Ideální je, pokud se kapsle vyrábějí z čerstvé rostliny nebo houby a čistota účinné látky je vyšší než 90 %.

Stejně důležité jsou ale i zdroje, z nichž je látka získaná, a její zpracování,” vysvětluje nutnost hledět na složení výrobků Adrián Doboly ze společnosti Nature.

Doba mezi přednádorovými stavy a rakovinou trvá mnohdy dlouhá léta. V některých případech se ale může rozvinout i za rok nebo dva. Je to především u agresivní formy nádoru, tzv. adenokarcinomu.

Adenokarcinom se vyvíjí uvnitř děložního hrdla a často je těžké ho včas odhalit. Pokud se na onemocnění přijde pozdě, pak už se nedá zcela vyléčit. Lékaři dokážou jen pomocí léčby prodloužit život.

„Zvýšené riziko rozvoje karcinomu přitom může hrozit u kuřáků, ale i žen, u kterých došlo k rozvoji genitálních bradavic, měly více sexuálních partnerů ve srovnání s obecnou populací, což také samo o sobě zvyšuje pravděpodobnost infekce HPV a rozvoje karcinomu způsobeného těmito viry. Zvýšené riziko může rovněž být důsledkem oslabené imunity nebo ve spojení se zánětlivým procesem v těle,” vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák.

Vhodnou prevencí rakoviny cervixu (děložního hrdla) je kombinace pravidelných gynekologických prohlídek, které napomáhají včasnému odhalení možných přednádorových změn, a očkování.

Vakcíny proti lidským papillomavirům představují první očkování, které bylo cíleně vyvinuto proti onkologickému onemocnění. Nicméně podobně, jako je tomu u všech vakcín, ani HPV vakcíny nemusí při běžném používání chránit všechny očkované jedince. Očkování nemá efekt na již aktivní HPV infekci nebo klinicky přítomné onemocnění.

Přesto je tato forma prevence zatím považována za nejúčinnější, a to zejména u dívek, které jsou očkovány ještě před prvním sexuálním stykem. Možnost očkování přetrvává až do 26. roku života ženy, kdy je imunitní odpověď nejlepší.

Pravidla prevence proti onemocnění HPV virem
Nechte dívky před prvním pohlavním stykem očkovat.
Používejte při sexu raději vždy kondom.
Neveďte promiskuitní život, časté střídání partnerů představuje riziko.
Pravidelně navštěvujte svého gynekologa.
Pokud se vám zhoršuje imunita, okamžitě se snažte přejít na zdravý životní styl, vyhýbejte se stresu, sportujte na čerstvém vzduchu. Pokud máte imunitní systém v pořádku, většina onemocnění, včetně těch genitálních, se vám vyhne.
Preventivně užívejte výživové doplňky na podporu imunity. Vyzkoušejte například ty, které obsahují hlívu ústřičnou nebo betaglukany. 

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *