Vysokým příjmem nasycených mastných kyselin nejvíce škodíme našemu zdraví. Jejich nadměrná konzumace má neblahý vliv na hladinu cholesterolu, zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a obezity. Právě proto by denní dávka těchto kyselin měla být pouze 1/3 z celkového doporučeného denního příjmu tuků.
Které mastné kyseliny jsou zdravé?
Zdravé tuky zastupují především omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Regulují veškeré biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní systém, nervový systém i činnost pohlavních orgánů,“ uvádí lékař. Ke škodlivým tukům patří umělé transmastné kyseliny.
Co to je nasycené mastné kyseliny?
Nasycené mastné kyseliny
Tuky s obsahem nasycených mastných kyselin najdeme převážně ve výrobcích živočišného původu, a to zejména v uzeninách, sádle, mléčných výrobcích, kakaovém másle či tučném mase. Vyskytovat se mohou i v rostlinných tucích, a to v tzv. tropických tucích, kterými jsou kokosový a palmový olej.
Co jsou mastné kyseliny?
Mastné kyseliny (MK) jsou základní složky tuků. Tuky jsou estery MK a glycerolu, přičemž v každé molekule jsou připojeny tři řetězce mastných kyselin (všechny tři MK mohou být stejné nebo různé).
Co patří do nenasycených mastných kyselin?
Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny řadíme Omega 3 – kyselina alfa-linolenová, ALA a Omega 6 – kyselina gama-linolenová, GLA. Zdrojem Omega 6 kyselin jsou především rostlinné oleje, například olivový nebo lněný.
Které tuky jsou pro organismus zdravější?
Ukázalo se, že naši předkové měli pravdu po celou dobu: Zdravé tuky mohou být dobré!
Jaký je rozdíl mezi kyselinou olejovou a Stearovou?
Stravitelnost kyseliny stearové je sice nižší než u nenasycených mastných kyselin (asi 90 %, ve srovnání s asi 99 % kyseliny olejové), ale rozdíl není velký. Nejzávažnější se jeví domněnka, že se kyselina stearová velmi rychle po vstřebání převádí enzymy desaturasami na kyselinu olejovou.
Co obsahuje transmastné kyseliny?
Trans-mastné kyseliny jsou běžně obsaženy v některých mikroorganismech, mořských živočiších a rostlinách, v semenech některých subtropických a tropických rostlin. Tyto tuky jsou u nás sice považovány za technické oleje, ale v zemích jejich původu se běžně konzumují bez zjevných nepříznivých následků.
Co vyjadruje nasycenost mastné kyseliny?
Zápis. K popisu mastných kyselin se využívají zkrácené zápisy, které jsou složené z několika čísel. První číslo udává počet uhlíkových atomů, druhé (za dvojtečkou) počet dvojných vazeb. Za středníkem následuje pozice dvojných vazeb.
Kde se nachází mastné kyseliny?
Nasycené mastné kyseliny nalezneme v sádle, másle, částečně vejcích, ale také v kokosovém či palmovém oleji.
Kde se vyskytují mastné kyseliny?
Zvláště v živočišných tucích je velké množství nasycených mastných kyselin jako energetická rezerva. Vyskytují se také v palmovém oleji. Nasycené mastné kyseliny s dlouhým a velmi dlouhým řetězcem jsou z jater na periferii distribuovány navázány v lipoproteinech VLDL (very low density lipoprotein).
Co jsou to vyšší mastné kyseliny?
Mastné kyseliny, obsahující více než 10 uhlíkových atomů, se označují jako vyšší. Vyšší organismy synthetisují mastné kyseliny převážně se sudým počtem atomů uhlíku, nasycené nebo nenasycené, téměř vždy nerozvětvené.
Co obsahuje omega 6 mastné kyseliny?
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět