Nevolnost po jídle – Vše o zdraví

Bolest břicha je jednou z nejčastějších bolestí se kterou se ve svém životě setkáváme. Může mít mnoho příčin – od reakce na jídlo či na stres, až po signalizování vážnějších onemocnění jako je alergie na některé potraviny, zánět žaludku a podobně.

 Odhalit příčinu bolesti břicha není vždy na první pohled možné. Bolest břicha mohou provázet i doprovodné projevy jako jsou průjmy, pálení žáhy, křeče nebo plynatost.

  •  Většinu důvodů bolestí břicha jsme shrnuli ve velkém článku o příčinách bolesti břicha.
  • V tomto příspěvku bychom se chtěli věnovat specificky těm bolestem břicha, které přicházejí po jídle.
  • Obsah článku:

Nevolnost po jídle - Vše o zdraví

Důvodů na bolesti žaludku, které se objevují hlavně po jídle může být také několik.

Někdy je bolest žaludku reakcí na snědenou potravu a na některou její složku, častým důvodem bolesti břicha po jídle – zejména pokud je tato bolest jednorázová – je přejídání.

Konzumace velkého množství jídla v krátkém intervalu zatíží žaludek natolik, že ho není schopen strávit a své přetížení hlásí bolestí.

Tato bolest zvykne pominout, když si odpočineme, případně urychlíme trávení například probiotiky.

Pokud se vám bolest po jídle objevuje pouze po specifickém jídle, důvodem může být intolerance na některou z jeho složek.

Často se díky takovým příznakům odhalí celiakie – alergie na lepek, laktózová intolerance ( „alergie na mléko“) nebo histaminová intolerance.

Zkuste si proto vysledovat, zda se vám bolest neobjevuje hlavně po konzumaci mléčných produktů, anebo zvýšené konzumaci lepku (ve formě například pečiva, pizzy a podobně …)

Alergie na lepek

Nevolnost po jídle - Vše o zdraví

Alergie na lepek se kromě bolesti projevuje i průjmy s kyselým zápachem, stolice je často světlé barvy. Lidé s alergií na lepek bývají slabí, malátní, u dětí je často přítomna i podvýživa nebo opožděný růst. Celiakie se projevuje i špatnou vstřebatelností živin – zejména vitaminů skupiny B, železa. Objevit se mohou také změny na psychice (mrzutost, depresivní stavy, neklid) nebo na kůži (suchá, podrážděná pokožka, lámavé nehty).

Bolesti břicha u celiatiků obvykle zcela ustanou dodržováním bezlepkové diety.

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE 

Nevolnost po jídle - Vše o zdraví

Nepřiměřená reakce na mléčnou bílkovinu nastává většinou 30 minut až 2 hodiny po konzumaci jídla s mléčnou složkou. Projevuje se kolikovými bolestmi v břiše, křečemi, přeléváním obsahu břicha, škroukáním v břiše, zvýšenou plynatostí a průjmem.

U alergiků na laktózu se může objevit i pálení žáhy. Laktózová intolerance nemusí být jen vrozená, může vznikat i během života – ve vyšším věku klesá množství enzymu laktáza, který štěpí mléčnou bílkovinu.

Vyléčení této intolerance není možné. Je však možné dlouhodobě nemít žádné příznaky onemocnění dodržováním diety s vyloučením mléčných produktů.

Na trhu je možné dostat i léky na podporu tvorby enzymu laktáza, které alergici užívají v době, kdy se potřebují připravit na to, že budou konzumovat jídlo s mléčnou složkou a neumí se tomu vyhnout.

histaminová intolerance

Tato potravinová alergie je velmi specifická a má specifické projevy, které se obtížně klasifikují. Dá se říci, že histaminová intolerance se u každého, kdo jí trpí, může projevovat jinak. Někteří pacienti popisují po konzumaci některého typu jídel hlavně vnější projevy (otoky sliznice, svědění rtů, potíže s dýcháním, bolesti hlavy, změny krevního tlaku).

U jiných se HIT (DAO) projevuje trávicími obtížemi, například bolestí břicha po konzumaci některého jídla, průjmy a podobně.

Mezi nejčastější spouštěče a potraviny, na které jsou lidé s histaminovou intolerancí citliví, patří: jídla s obsahem rajčat, zelí, ryby, sýry, uzeniny, dýně, čokoláda a kakao, alkohol a mléčné výrobky.

Dodržování histaminové diety je základem pro každého, komu byla diagnostikována HIT. Dieta pro histaminika vylučuje konzumaci všech jídel, které mu škodí.

Seznam potravin v histamínoveje dietě může být individuální. To, co je špatně tolerováno u jednoho, může být v pořádku pro někoho jiného.

Proto dokud si nastavíte správný jídelníček, je vhodné zkoušet a postupně zavádět jednotlivé složky potravy, abyste si odsledovali reakci vašeho těla.

Pokud vás břicho bolí hlavně po jídle, může to být signál i těchto onemocnění:

ŽALUDEČNÍ VŘEDY 

Nevolnost po jídle - Vše o zdraví

Pacienti se žaludečními vředy často popisují bolest po jídle mezi žebry, ve střední části břicha. Bolest se objeví častěji a výrazněji, pokud pacient sní něco kořeněné, pikantní nebo smažené. Paradoxně, po mléčných výrobcích tato bolest ustupuje. To platí hlavně pro vředy v žaludku. Pokud máte duodenální vřed, bolest zvykne projít po tom, jak se najíte a naopak u žalúdečních vředů – bolest přichází bezprostredné po jídle.

Pokud je toto i váš případ a poznáváte se v tomto popisu, měli byste se dát otestovat na přítomnost Helicobacter pylori.

Tato nenápadná bakterie je ve více než 90% případů zodpovědná za vznik vředových onemocnění – žaludečních a dvanáctníkových vředů. Helicobacter pylori lze spolehlivě vyléčit – vybrat si můžete z přírodních možností léčby, nebo léčbu antibiotiky.

Po přeléčení helikobaktera se vředové onemocnění zmírní a při dobré životosprávě se vředy zvyknou postupně zahojit.

Udělejte si test na Helicobacter v pohodlí domova

Zakupte si samostatný test nebo jej získej zdarma k balíčkům s Masticha Active.

Masticha Active je přírodní produkt s obsahem chioské mastichy, speciálního kmene Lactobacillus reuteri DSM17648 a aktivní kvasinky Saccaromyces boulardii. Chioská masticha přispíva k normalní činnosti gastrointestinálního traktu.

Test na helikobakter pylori Nevolnost po jídle - Vše o zdraví 2x Masticha Active + test na helikobaktera zdarma Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
Vysoce spolehlivý test pro detekci přítomnosti bakterie h. pylori v žaludku. Test se provádí ze stolice. Výsledky testu do 10 minut. Pro zjištění příčiny vašich trávicích problémů již nemusíte navštěvovat lékaře. Minimální mastichová kúra je balík produktů s obsahem chioské mastichy, která přispíva k normalní činnosti gastrointestinálního traktu. Masticha Active je unikátní produkt s obsahem chioské mastichy, speciálního kmene L. reuteri DSM17648 a Saccharomyces boulardii. 

  • až 200 kapslí Masticha Active
  • 33-dnů užívání kúry
  • test na helikobakter jako dárek
199Kč 1990Kč
Nevolnost po jídle - Vše o zdraví Nevolnost po jídle - Vše o zdraví

NEMOCNÝ ŽLUČNÍK

Úkolem žlučníku je hromadit žluč, která rozkládá tuky. Pokud je tato funkce z nějakého důvodu porušená, člověku se objevují bolesti a to hlavně po mastném jídle. Bolesti jsou silné, kolikovité a velmi těžko se snášejí. Při onemocněních žlučníku se bolest objevuje i několik hodin po jídle.

PANKREAS

Nevolnost po jídle - Vše o zdraví

Silné bolesti v okolí pupku, které vystřelují vzhůru do oblasti břicha a přicházejí velmi rychle po jídle odkazují na špatnou funkčnost slinivky.

Pozor na signály zánětu slinivky!

Pokud se vám stává, že máte bolesti po snědení něčeho mastného nebo po alkoholu a tento příznak se opakuje pravidelně, mohou to být první signály nemocného pankreatu. Postupně se k nim může přidat zvracení, hubnutí a řídká stolice.

Tehdy je čas navštívit lékaře – vaše tělo vám může dávat najevo zánět slinivky – pankreatitidu. Při zánětu slinivky se hromadí trávicí šťávy, které nedokážou odtékat dál – do tenkého střeva a začnou rozežírají samotný pankreas.

V těžkých případech může trvat jen několik hodin do odumření slinivky, proto to nelze podceňovat.

Co mám dělat, pokud mě po jídle bolí břicho?

V tomto článku jsme načrtli nejčastější příčiny bolestí břicha po jídle. Sledujte své tělo, kdy nejvíce reaguje bolestí – ať je to po konkrétním jídle, nebo se bolest objevuje v určitých přesných intervalech. Také sledujte zda vás bolí břicho v oblasti žaludku (mezi žebry v horní části břicha), nebo křeče pociťujete v jiných částech těla.

Na akutní pomoc při bolestech břicha dobře pomohou probiotika, například Saccharomyces boulardii.

Vhodné je trávení podpořit psylliem – rozpustná vláknina, která dokáže pomoci metabolismu v době, kdy se žaludek trápí například s nadměrnou konzumací jídla či alkoholu. Psyllium je součastí vlákninového komplexu Natura Biotika.

Pokud je bolest břicha po jídle u vás pravidelnou záležitostí, raději se obraťte na lékaře pro přesnější diagnostiku.

ZJISTĚTE PŘÍČINU VAŠICH POTÍŽÍ – OTESTUJTE SE NA HELIKOBAKTER PYLORI

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Častým důvodem žaludečních vředů je bakterie Helicobacter pylori. Helicobacterem trpí podle výzkumů až 30% populace. V případě, že se usídlilave vašem organismu je třeba ho eradikovat.

Test na Helicobacter pylori je spolehlivá diagnostická metoda s přesnými výsledky. Provedete si ho v pohodlí vašeho domova. Čím dříve zjistíte vaši diagnózu, tím spíše můžete zahájit léčbu.

Co jíst při zvracení? Víme, které potraviny vám zklidní žaludek

Zvracením nám tělo dává jasně najevo, že je něco v nepořádku. Buď se chce zbavit pro nás nebezpečné látky, nebo obnovit porušenou rovnováhu v žaludku.

Reflex, který máme všichni

Zvracení patří mezi reflexy našeho těla. Předchází mu nepříjemné pocity v žaludku, případně motání hlavy a únava. Většinou k němu dochází, když něco špatného sníme, přeženeme to s alkoholem nebo nás postihne nějaké onemocnění. Ať už vás potká zvracení po jídle nebo kvůli nemoci, doporučené dietní opatření je stejné.

Salmonela v létě není žádný med. Kde všude ji můžete chytit?

Nejčastější příčiny zvracení

  • onemocnění trávicího traktu (zánět žaludku, slinivky nebo žlučníku – poznáte se i podle zvracení žluči)
  • nádorové onemocnění trávicího ústrojí
  • porušení rovnovážného ústrojí ve vnitřním uchu (při jízdě dopravním prostředkem nebo na pouťové atrakci)
  • vystavení nepříjemným pachům
  • otrava jídlem (nejčastěji po konzumaci jídla s obsahem bakterií, virů nebo chemikálií)
  • potravinová alergie
  • přejedení se
  • zvracení po alkoholu (nadměrná konzumace nebo míchání různých druhů alkoholu)
  • těhotenství
  • bulimie
  • migréna
  • otřes mozku
  • chemoterapie a radioterapie
  • vedlejší účinek některých léků

Zjistěte důvod zvracení

V první řadě je důležité zjistit, zda zvracíte kvůli dietní chybě nebo se jedná o určité onemocnění. Popřemýšlejte, co jste za posledních 24 hodin jedli a kde jste se pohybovali.

Zvracení z méně závažných důvodů většinou netrvá déle než pár hodin. Střevní viróza polevuje maximálně po 2 dnech. Jestliže zvracení delší dobu, spěchejte k lékaři.

Ten vás vyšetří a zjistí, zda nemá zvracení vážnější příčinu.

Dieta při zvracení – dospělí

Skladba stravy v případě zvracení je podobná jako dieta při žaludeční nevolnosti. Vyhněte se kořeněným jídlům, uzeninám a všem špatně stravitelným potravinám.

Pokud máte hlad, jezte po opravdu malých porcích častěji během dne. A co pít při zvracení? Zaměřte se na čistou vodu, minerálku bez bublinek, slabé bylinné čaje (heřmánek, meduňka, fenykl, máta) a černý čaj.

Pijte po douškách a velmi opatrně, abyste žaludek příliš nedráždili.

Jak léčit průjem. Srovnáváme pro vás nejběžnější léky

10 potravin, kterým byste se měli v nemoci raději vyhnout

Co jíst při zvracení:

  • suchary
  • starší rohlíky a housky
  • dětské piškoty
  • rýže
  • těstoviny
  • brambory (vařené, šťouchané, kaše)
  • vařená mrkev
  • jablka (zpočátku dušená)
  • banány
  • vařené kuřecí maso
  • vývary

Potraviny, kterým je lepší se vyhnout:

  • mastná a tučná jídla
  • kořeněné pokrmy
  • kynuté pečivo
  • sladkosti
  • mléčné výrobky
  • syrová zelenina
  • uzeniny
  • luštěniny

Pozor na riziko dehydratace

Opakované zvracení u dospělých může stejně jako průjem vést až k nebezpečné dehydrataci organismu. Nejvíce ohrožení jsou přitom malé děti a senioři.

Dehydrataci poznáte podle suchých úst, lepkavých slin, závratí, zvracení žaludečních šťáv a tmavě žluté moči.

V tomto případě je nutné postupně zavodňovat organismus, případně užívat rehydratační roztok, který obsahuje nejen vodu, ale také minerální látky, které vaše tělo kvůli zvracení ztrácí. Rehydratační roztok seženete v každé lékárně.

  • Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
  • Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
  • Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
  • Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
  • Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
  • Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
  • Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
  • Nevolnost po jídle - Vše o zdraví

Proč je nám po jídle zle? Toto jsou nejčastější chyby

Systém Nutrivigilance již dva roky sbírá hlášení o zdravotních potížích po zkonzumovaných potravinách. V Centru zdraví, výživy a potravin (CZVP) Státního zdravotního ústavu pak hlášení analyzují. Dosud bylo zaznamenáno více než čtyřicet hlášených případů.

„Při bližším zkoumání se ukázalo, že za některé obtíže, které po vyřazení potraviny vymizely, si spotřebitelé mohou sami,“ uvádějí odborníci ve zprávě zpracované na základě analýzy hlášení.

Protože doplňky stravy spadají dle legislativy mezi potraviny, týkají se závěry i těchto produktů.

Kvalitu a bezpečnost potravin sleduje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, na nevhodné potraviny upozorňuje na serveru Potraviny na pranýři. Podívejte se na problematické potraviny loňského roku:

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2016

V čem dělají spotřebitelé nejčastější chyby?

Konzumace prošlých potravin, špatné skladování 

Do této skupiny lze na základě hlášení v systému Nutrivigilance a na základě zkušeností pracovníků hygienických stanic, zapojených v činnosti systému, zařadit hned několik případů. Např.

konzumaci doma připravené pomazánky, do které spotřebitelka přidala mj. i žluklý olej.

Primárně však byla hlášena jako viník zdravotních obtíží (nevolnost, průjem a závrať) sezamová pasta, která vzhledem k negativním mikrobiologickým a dalším testům potíže vyvolat nemohla.

Jako další příklady lze uvést konzumaci potravin, které nebyly skladovány dle doporučení výrobců a byly konzumovány po vypršení doby minimální trvanlivosti (výskyt průjmu po vypití zelné šťávy; přítomnost křečí v žaludku, průjmu, brnění a zčernání jazyka po konzumaci tatarské omáčky). Ve všech případech lze konstatovat, že příčinná souvislost mezi vzniklými obtížemi a udávanými potravinami je nepravděpodobná.

Špatné dávkování, konzumace potravin z neoriginálního balení

I v této skupině se vyskytlo několik případů, kdy by zdravotní potíže šly připsat na vrub spíše spotřebiteli než samotné potravině. Jako příklad lze uvést konzumaci 1000 ml energetického nápoje, přestože výrobce doporučuje nepřekročit hranici 500 ml, a výskytu bolesti hlavy, bolesti za hrudní kostí a bušení srdce.

Za doplňky stravy pak lze jako příklad uvést užívání tablet obsahujících výtažek houby reishi (Ganoderma lucidum), které u spotřebitelky vyvolaly kolikovité bolesti v oblasti jater, sleziny, bolest žaludku, svalů, štítné žlázy. Šetření hygienické stanice laboratorními analýzami neprokázalo žádné nedostatky. Z anamnézy ovšem vyplynulo, že spotřebitelka konzumovala tři tablety denně namísto doporučené jedné tablety.

Konzumace doplňku stravy s obsahem mletého kořene vilcacory (Uncaria tomentosa, kočičí dráp, česky řemdihák plstnatý) vyvolala pálení v žaludku u spotřebitelky, která si koupila rozvažovanou formu produktu.

Chemické a mikrobiologické šetření pracovníků hygienické stanice neprokázaly žádné nedostatky.

Při užívání tohoto produktu postupovala spotřebitelka dle zkušeností a doporučeného dávkování od jiného výrobce, od kterého doplněk stravy odebírala v minulosti v originálním balení a žádné obtíže po něm nevykazovala.

Přestože zahraniční zdroje uvádějí, že se při užívání této rostliny mohou ojediněle mj. gastrointestinální obtíže, jako je žaludeční diskomfort, případně nevolnost a zvracení objevit, mělo by být dodrženo doporučené dávkování a doporučený postup přípravy, který se může u jednotlivých výrobců např. vlivem kvality vstupní suroviny, přítomností dalších složek apod. lišit.

Konzumace doplňků stravy bez konzultace s odborníkem

Ve specifických případech je vhodné konzultovat užívání doplňku stravy i se svým ošetřujícím lékařem či lékárníkem, který může v případě kontraindikací (těhotné ženy, děti, lidé chronicky nemocní, užívající léky na snížení srážlivosti krve či jiné léky…) poučit spotřebitele o nevhodnosti jejich užívání.

Tato situace mohla nastat i u spotřebitele, který užíval doplněk stravy na klouby, šlachy a vazy, jež u něj vyvolával krvácení z nosu.

Při analýze jednotlivých složek doplňku se zaměřením na nežádoucí účinek „krvácení“ se ukázalo, že u některých z nich je popisováno, že může existovat zvýšené riziko krvácení, a to u osob s poruchami srážení krve či u osob užívajících léky či doplňky stravy, které riziko krvácení samy o sobě mohou zvyšovat (kyselina acetylsalicylová, heparin, warfarin, ginkgo biloba, třezalka…). Vzhledem ke skutečnosti, že hlášení o tomto případu se do systému Nutrivigilance dostalo přes krajskou hygienickou stanici a spotřebitel zůstal v anonymitě, nebylo možné doplnit chybějící údaje (zda např. neužívá nějaké léky, jiné doplňky stravy apod.). Příčinná souvislost byla v tomto případě vyhodnocena jako sporná.

Potraviny a doplňky stravy pro sportovce

V systému Nutrivigilance byl zaznamenán i případ v souvislosti s konzumací nápoje určeného osobám na podporu fyzického výkonu. Jednalo se o nápoj s obsahem kofeinu, taurinu a L-karnitinu.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Spotřebitelka udávala jako hlavní nežádoucí účinek po konzumaci nápoje pocit pálení, poleptání v hrdle. Šetření krajské hygienické stanice neprokázala při analýzách žádný nedostatek.

Na základě dalšího šetření pracovníků CZVP a lékařské zprávy byla příčinná souvislost u této kauzy vyhodnocena jako sporná.

S problematikou zdravotních potíží po užívání doplňků stravy určených sportovcům mají více zkušeností odborníci z Francouzského úřadu pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost (ANSES).

V rámci francouzského systému nutrivigilance, kde jsou informace sbírány od odborné veřejnosti na základě legislativní povinnosti (u nás tato povinnost není), bylo zaznamenáno čtyřicet devět hlášení nežádoucích účinků (tachykardie, arytmie, mrtvice, úzkost, poruchy nálad), které pravděpodobně souvisely právě s konzumací doplňků stravy určených k budování svalové hmoty či k redukci tukových zásob. ANSES na základě vědeckého posouzení vydal doporučení, v němž varuje před konzumací doplňků stravy podporující rozvoj svalové hmoty či snižování množství tělesného tuku, a to především u osob se srdečními onemocněními, poruchou funkce jater nebo ledvin nebo s neuropsychiatrickými poruchami, u dětí a mladistvých, u těhotných a kojících žen. Spotřebitelům dále doporučuje, aby se před a během sportovní činnosti vyhýbali konzumaci doplňků stravy s obsahem kofeinu (u nás se stále tato doporučení opakují, např. pro turistickou cyklistiku), nekonzumovali více doplňků stravy najednou nebo je užívali v kombinaci s léčivými přípravky. Důvod konzumace by měli spotřebitelé ideálně konzultovat s odborníkem. Spotřebitelé by si měli dávat pozor na složení produktu a měli by užívat pouze výrobky, které splňují zákonné předpisy, jejichž výroba a distribuce je dohledatelná a výrobce je jasně identifikován. U profesionálních sportovců, ale nejen u nich, by nutnost užívání doplňků měla být záležitostí multidisciplinárního posouzení (lékaři, trenéři…).

Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
Autor: Depositphotos.com

Nedostatečná znalost principů výživy

V několika případech nežádoucích účinků po konzumaci potravin byla viníkem potíží nedostatečná znalost spotřebitelů v oblasti výživy.

Na základě zkušeností a šetření pracovníků hygienických stanic, které byly konzultovány v rámci skupiny nutrivigilance na semináři v listopadu 2016 na CZVP v Brně, lze v rámci této kategorie jako příklady uvést zdravotní reakce po konzumaci fazolové polévky u dětí na letním táboře.

Šetřením byly vyloučeny všechny infekční, hygienické a jiné příčiny. Reakci (nevolnost, zvracení, prudké bolesti břicha, průjem) patrně vyvolaly přítomné lektiny v nedostatečně tepelně upravených fazolích, které byly součástí polévky.

Obdobný efekt se vyskytl v minulosti u osob konzumujících nedostatečně tepelně upravené „zdravé těstoviny“ obsahující fazolovou mouku.

Lektiny jsou látky bílkovinné povahy, které jsou přirozenou součástí mnoha plodin, které běžně konzumujeme (luštěniny, zelenina, ovoce, obiloviny, rýže). Konzumace většího množství lektinů a jejich nedostatečná kulinární úprava může vést k toxickému efektu. Nejbohatším zdrojem lektinů v běžné dietě jsou fazole.

Akutní obtíže se obvykle dostaví hodinu až tři hodiny po konzumaci syrových, nedostatečně tepelně upravených semen či výrobků z nich (např. fazolí v polévce, těstovin vyrobených z nekvalitní fazolové mouky…), a to v podobě gastroenteritidy (zánětu žaludku a střeva), bolesti břicha, zvracení, průjmu. Zotavení je obvykle rychlé a bez následků.

Ke snížení možného nežádoucího účinku lektinů přispívá namočení fazolí ve vodě po dobu alespoň pět hodin, přičemž vodu je nutné poté slít a při následném vaření použít vodu čerstvou. Takto předem namočené fazole se musí vařit při teplotě blízké 100 °C 10–15 minut, aby byly lektiny znehodnoceny.

Teplota nižší (probublávání, vaření na malém plameni) nemusí být k inaktivaci dostatečná. Vaříme-li fazole v tlakovém hrnci, doba inaktivace lektinů je ještě o něco kratší (7,5 min.). Vůči suchému teplu jsou lektiny odolnější, proto např.

sójový olej či potraviny se sójovou mouku mohou lektiny obsahovat a u konzumentů se tak při dostatečně velké dávce těchto lektinů mohou zdravotní potíže také projevit. Ke vzniku příznaků postačuje dávka lektinu ze dvou až tří velkých fazolí, často např. jen ze zeleninového předkrmu.

Více v článku: Luštěniny: dobrý důvod k namáčení 

Dalším příkladem v této kategorii byly gastrointestinální potíže (průjem, žlutooranžová stolice) po konzumaci máslové ryby (butterfish) v restauraci. Ta je známá obsahem některých toxických látek, které vyvolávají uvedenou reakci při vyšší konzumaci.

Pod pojmem „máslová ryba“ se mohou skrývat tři druhy ryb – modrohlav, pamakrela temná a pamakrela olejnatá. V mase těchto ryb se nachází látky tukové povahy (konkrétně tzv. gempylotoxin), které jsou nevstřebatelné a vyvolávají zrychlenou pasáž střevním traktem.

Zdravotní obtíže v podobě průjmu (žlutooranžová olejovitá stolice), který může být doprovázený i žaludečními křečemi, nevolností, bolestmi hlavy, břicha a zvracením, se mohou objevit od 30 do 36 hodin po konzumaci a mohou trvat i několik dní (obvykle 24–48 hodin). Potíže se většinou vyskytují jen u citlivých jedinců se zvýšenou vnímavostí.

U běžné populace se při dodržení maximální denní dávky (130–170 g masa u dospělých a 100 g u dětí) a vhodném způsobu úpravy (kulinární příprava bez přídavku tuku, např. na grilu, aby nebyly zvyšovány projímavé účinky) zdravotní komplikace obvykle nevyskytují.

Přesto by měl být každý zákazník – ať už v prodejně (povinná informace od výrobce na obalu), či restauraci (informace od personálu) – předem informován, že produkty rybolovu čeledi Gempylidae, zejména Ruvettus pretiosus a Lepidocybium flavobrunneum, mohou obsahovat látky s nežádoucími gastrointestinálními účinky.

Více v článku: Zrádná máslová ryba vyvolává olejový průjem

Co z toho plyne? Sledujte data na obalech potravin…

Odborníci ze CZVP připojili také doporučení pro spotřebitele vyplývající z uvedených příkladů.

Potraviny s prošlou dobou použitelnosti (na etiketě definováno jako „Spotřebujte do…“) nejsou považovány za bezpečné a neměly by být do oběhu uváděny.

Patří sem ty, které podléhají rychlé zkáze a musí být rychle spotřebovány (ryby, chlazená drůbež, lahůdkové výrobky).

Potíže mohou nastat, když takovýto výrobek „projde“ v době, kdy ho spotřebitel má již doma, a je pak věcí volby, zda ho zkonzumuje. Za riziko vzniku případných potíží nese odpovědnost samotný spotřebitel.

Nevolnost po jídle - Vše o zdraví
Autor: Depositphotos.com

Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti (na etiketě definováno jako „minimální trvanlivost do…“) se sice do oběhu uvádět mohou, ale za předpokladu, že jsou zdravotně nezávadné (odpovědnost je v době prodeje na prodejci), musí být označeny jako prošlé a v obchodech umístěny odděleně. Patří sem potraviny, které nepodléhají zkáze tak rychle (konzervy, čokoláda, těstoviny…). Po ukončení data minimální trvanlivosti nelze však zaručit stejnou chuť ani nutriční aj. kvalitu výrobku. Proto volba konzumace a případných následků zůstává opět na spotřebiteli.

Je důležité si uvědomit, že roli hraje také dodržování doporučených skladovacích podmínek a například i to, zda načatou potravinu konzument dojí hned, nebo až za nějakou dobu. Měli bychom proto uchovávat a skladovat potraviny v domácím prostředí dle doporučení výrobců a otevřený výrobek spotřebovat v rozumném časovém intervalu.

Tip: 5 chyb, které děláme při skladování potravin

…a doplňky stravy užívejte s rozmyslem

V případě užívání doplňků stravy by spotřebitelé měli produkty kupovat od výrobce, který je schopen zřetelně deklarovat kvalitu výrobku na štítku či v příbalovém letáku (úplné složení, původ suroviny, výsledky analýzy svědčící o bezpečnosti), a měli by dodržovat doporučené dávkování a způsob přípravy. Ve specifických případech (těhotné ženy, děti, mladiství, starší osoby, lidé užívající léky, lidé chronicky nemocní) je vhodné konzultovat užívání doplňku stravy i se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem, který může v případě kontraindikací poučit spotřebitele o nevhodnosti užívání.

Před a během sportovního výkonu není dle odborníků z ANSES doporučeno užívat doplňky stravy s obsahem kofeinu, dále není doporučeno konzumovat více doplňků stravy najednou nebo je užívat v kombinaci s léčivými přípravky.

Doplňkům podporujícím rozvoj svalové hmoty či snižování množství tělesného tuku by se měly vyhnout osoby se srdečním onemocněním, poruchou funkce jater nebo ledvin, osoby s neuropsychiatrickými poruchami, děti a mladiství, těhotné a kojící ženy.

Objeví-li se během konzumace jakýchkoliv doplňků stravy nezvyklé obtíže, CZVP doporučuje obrátit se neprodleně na ošetřujícího lékaře, který by měl doporučit vhodný způsob řešení zdravotních obtíží.

Základní znalosti týkající se výživy by si měl osvojit každý člověk při povinném vzdělávání ve škole. Hlubší znalosti již vyžadují trvalé samostudium v podobě aktivního vyhledávání informací o potravinách, čtení etiket a doporučených návodů, v případě nejasností pak konzultace s odborníky vzdělanými ve zdravotnickém, nutričním, potravinářském, hygienickém směru.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Zdroj: Centrum zdraví, výživy a potravin – SZÚ: Nutrivigilance – za řadu obtíží po konzumaci potravin si spotřebitelé mohou sami, Bischofová, S. – Hortová, K. – Ruprich, J. 

Únava po jídle – proč vzniká a jak jí předcházet

Pamatujete na školku, kdy jsme si poo chodili dáchnout? Máte i teď po některých jídlech pocit útlumu až ospalost, a sto chutí si na chvilku lehnout? Nejste v tom sami. Únavou po jídle trpí překvapivě mnoho lidí a často na ní není vlastně nic moc zvláštního.

Únavu po jídle může způsobit celá řada faktorů – špatná kombinace jídel, absence makroživin, nevyváženost, velikost porcí, rychlost jedení.. a mnoho dalšího.

Lehký útlum po jídle je vlastně úplně normální, ale pojďme se podívat na to, proč nejčastěji vzniká a mrkneme se i na to, jak se mu dá, alespoň částečně, předcházet.

Důvod číslo jedna – samotné trávení

Asi vás tu nemusím dlouho zdržovat teorií o tom, že jídlo je pro nás největší zdroj energie a že ho potřebujeme nejen proto, abychom měli energii na všechny aktivity včetně zvedání činek, ale tělo zkrátka potřebuje energii svoje úplně obyčejné fungování – tedy na zajištění základních životních funkcí, jako je třeba dýchání.

Náš trávicí systém rozkládá jídlo na palivo (glukózu). Makroživiny pak dodávají našim tělům kalorie (energii). Prvním důvodem, proč vzniká často po jídle ospalost, je samotný proces trávení. Během něj se totiž krev z ostatních orgánů přesouvá do žaludku a trávicího traktu, což způsobí odliv krve z ostatních orgánů, včetně mozku.

Žaludek se začne pravidelně smršťovat, a jídlo se v něm začíná zpracovávat. Začnou se produkovat žaludeční šťávy, které pomáhají natrávit jídlo tak, aby z něj naše tělo mohlo využili maximum dostupných živin.

Přesun krve do orgánů souvisejících s trávením je prvním a nejčastějším důvodem, proč jsme zhruba hodinu – dvě (v závislosti na faktorech jako je velikost porce a stravitelnost obsažených živin) po jídle unavenější.

Nevolnost po jídle - Vše o zdraví

Důvod číslo dva – sacharidy, cukry, hormony a regulace hladiny krevního cukruS každým jídlem dodáme tělu nějaké cukry – pokud jich jednorázově přijmeme moc, koncentrujeme se na zdroje jednoduchých cukrů nebo sice přijímáme komplexní zdroje, ale samotné bez „brzdících“ komponentů, jako jsou bílkoviny, vláknina, či tuky, dojde k rychlému nárůstu energie, který ale nemá dlouhé trvání a velmi brzo se dostaví ospalost. Sacharidy se totiž tráví ze všech živin nejrychleji a ve chvíli, kdy se dostávají do krve, dojde ke zvýšení hladiny krevního cukru – tedy glukózy. Po konzumaci zdrojů sacharidů mozek vysílá signál k produkci hormonu inzulínu, který pomáhá buňkám přijmout glukózu a pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Pokud je výkyv hladin krevního cukru příliš rychlý, což může způsobit třeba vysoký příjem jednoduchých cukrů, dojde k rychlé únavě.

Inzulín navíc neovlivňuje jen krevní cukr. Zároveň totiž dokáže stimulovat produkci tryptofanu. Pokud se tryptofan v mozku vyskytuje ve větší míře, dochází k vyšší produkci serotoninu a melatoninu.

Melatonin a serotonin jsou dva hlavní spánkové hormony, jejichž vyšší koncentrace způsobuje ospalost. Je však zásadně důležité rozlišovat mezi jednoduchými a komplexními sacharidy.

Jednoduché sacharidy a rafinované cukry se v těle velmi rychle rozloží na glukózu, kterou tělo využije jako zdroj energie okamžitě, jde tedy o krátkodobý zdroj energie.

Na druhou stranu komplexní sacharidy jsou skvělým zdrojem energie, která se uvolňuje postupně a nedochází tak k rychlému nástupu pocitu únavy a útlumu. I tak si ale dávejte pozor na to, aby sacharidové přílohy u vašich hlavních jídel nebyly příliš velké.

Důvod číslo tři – příliš tuku nebo nevhodné druhy

Pokud si po přečtení předchozího bodu říkáte, že tedy omezíte sacharidy a raději přidáte tuky, pak vás musíme varovat, protože i příliš velké množství tuku může způsobit únavu. Důvod, proč se to děje, je v podstatě jednoduchý. Žaludek, jakožto první orgán trávicího traktu, totiž zpracovává různé druhy makroživin různou rychlostí.

Jako první z něj odchází sacharidy, následně bílkoviny a až naposledy tuky. Pokud přijímáme příliš tuku, trávení ostatních živin bude pomalejší a celý proces trávení se potáhne delší dobu. Jak už víme z důvodu číslo jedna, trávení samo o sobě stojí organismus značnou dávku energie.

Proto se po těžkých tučných jídlech cítíme tolik plní a unavení.

Chce se vám po jídle zvracet? Pozor na bulímii! | Žena.cz

Máte problémy a trpíte, když se musíte najíst? Chce se vám po každém jídle zvracet? Ujistěte se, že u vás nejde o bulimii. Porucha příjmu potravy je dnes častým problémem.

Bulimie, anorexie a jiné problémy s jídlem vás mohou ohrožovat na životě. Některé ženy trpí bulimií a neví si rady. Podívejte se, jak bulimii předejít a vypořádat se s ní.

Co je bulimie?

Jedná se o poruchu příjmu potravy, stejně jako je tomu u anorexie. Hlavním příznakem je záchvatové přejídání a následné vyvrhování potravy zvracením nebo vyvoláváním průjmů.

Ženy trpící bulimií používají velmi často látky k hubnutí, aby netloustly. Nejčastěji se problém objevuje u dívek ve věku 13 – 18 let. Není výjimkou, když s bulimií mají problém i starší ženy či muži.

Bulimie se nejvhodněji léčí pomocí psychoterapie.

Příčiny vzniku bulimie

Není známá příčina vzniku nemoci. Většinou se kombinuje více faktorů. Velkou roli sehraje i genetika. Také existuje několik tvrzení o vlivu serotoninu a jiných aminoneurotransmiterů na vznik bulimie. Jde o přirozeně se vyskytující látku v mozku, která přenáší informace mezi buňkami a má na starosti mimo jiné také regulaci příjmu potravy.

Lidé s bulimií mají nízké sebevědomí a sebeúctu. Většinou jsou perfekcionisti. Často mají problém s impulzivním chováním, zvládáním nálad a kontrolou vzteku. Některé pochází z konfliktních rodin nebo mají z minulosti špatné zkušenosti. Dalším faktorem vzniku nemoci jsou moderní trendy. Tlak ze společnosti, kdy je důležité být dokonalá je neskutečně velký a ovlivňuje celkové myšlení.

Příznaky a prevence

Rodiče by si neměly utahovat nebo dělat legraci z postavy dětí. Měly by posilovat a pěstovat zdravý nadhled dětí. Kontrolujte u dětí, zda nedrží přísné diety. Povzbuzujte a chvalte je za drobnosti.

Jak poznat bulimii? Hlavním příznakem je záchvat přejídání se, který se střídá s očistou. Nemocní jsou schopni spořádat kvanta stravy. Po záchvatu přijde silná bolest břicha a následuje úleva v podobě zvracení. Někdy zneužívají laxativa nebo diuretika. Očista je také provozovaná nadměrným cvičením.

Lidé trpící bulimií trpí depresemi, mají špatnou náladu a úzkost. Jsou se sebou nespokojeni a vše vidí negativně. Ze zvracení bolí v krku a poškozují se zuby a dásně. Problém může vést až ke ztrátě chrupu a na tvářích se objevují slinné žlázy. Přichází celková dehydratace a únava. Na suché kůži se objevují odřeniny, mozoly a jizvy.

Nemoc doprovází nepravidelný srdeční rytmus a poruchy menstruačního cyklu.

Bulimie se léčí antidepresivy, antiepileptiky a léky potlačující zvracení. Pacienti začínají získávat sebedůvěru. Musí se snažit nekontrolovat is svou hmotnost a vyhýbat se pohledům do zrcadla. Je třeba vyhmátnout nemoc včas, protože nejhorším důsledkem bulimie může být i smrt.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Skrytý poklad naproti Národnímu divadlu. Interiér Akademie věd je impozantní | Video: TV Architect

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *