Nežádoucí účinky – Vše o zdraví

 

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví Melatonin přispívá k zkrácení doby nutné pro usnutí a k zmírnění subjektivního pocitu únavy v důsledku časového… -27 %   S dárkem Clinical Nutricosmetics Melatonin Forte 100 tablet — pozítří u vás 339 Kč 249 Kč

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví Doplněk stravy Melatonin Mučenka Meduňka přispívá ke zlepšení kvality spánku a usínání. Hlavní funkcí melatoninu je… -31 %   Clinical Nutricosmetics Melatonin Mučenka Meduňka B6 30 tablet — pozítří u vás 99 Kč 68 Kč

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví Přípravek Melatonin přispívá ke zlepšení kvality spánku a napomáhá usínání. Jeho hlavní funkcí je kontrola biorytmu… S dárkem Clinical Nutricosmetics Melatonin 100 tablet —

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví Přípravek Melatonin Rapid je výjimečný využitím ODT formy tablet, které se rozpouští již na sliznici v ústech a tím… -5 %   SALUTEM Pharma Melatonin Rapid komplex 5 mg 30 tablet — pozítří u vás 235 Kč 223 Kč

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví Melatonin Mučenka Meduňka B6 přispívá k zlepšení kvality spánku, napomáha usínání. Jeho hlavní funkcí je kontrola… S dárkem Clinical Nutricosmetics Melatonin Mučenka Meduňka B6 100 tablet —

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví Melatonin přispívá k zlepšení kvality spánku a napomáhá usínání. Jeho hlavní funkcí je kontrola biorytmu spánku a… Clinical Nutricosmetics Melatonin 30 tablet —

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví Melatonin přispívá k zkrácení doby nutné pro usnutí a k zmírnění subjektivního pocitu únavy v důsledku časového… S dárkem Clinical Nutricosmetics Melatonin Forte 30 tablet —

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví Melatonin Sníček FORTE 5 mg s vlákninou 100 tablet přispívá k zlepšení kvality spánku a napomáhá usínání. Jeho hlavní… -15 %   S dárkem Clinical Nutricosmetics Melatonin Sníček FORTE 5mg s vlákninou 100 tablet — pozítří u vás 339 Kč 288 Kč

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví Melatonin je spánkový hormon, látka našemu organismu naprosto přirozená. Přispívá ke zkrácení doby nutné pro usnutí,… Abfarmis Melatonin 2 mg – 60 tablet —

    Nežádoucí účinky - Vše o zdraví MELATONIN allegra 3 mg obsahuje melatonin, což je endogenní látka, kterou si lidé vytvářejí v epifýze. Melatonin… Woykoff Melatonin allegra 3 mg NEW 30 pastilek —

    Melatonin je spánkový hormon, látka našemu organismu naprosto přirozená. Přispívá ke zkrácení doby nutné pro usnutí,… -31 %   Allnature Melatonin 2 mg 60 tablet — pozítří u vás 215 Kč 148 Kč

    Melatonin přispívá ke zkrácení doby nutné pro usnutí a ke zmírnění subjektivního pocitu únavy v důsledku časového… Clinical Nutricosmetics Melatonin B6 120 ml —

    Prémiový produkt řady HypnoX® s pečlivě vybranou směsí bylinných extraktů, vitaminů skupiny B, extraktu ze zeleného… Barny´s HypnoX® MELATONIN 30 kapslí —

Nahoru

Melatonin, nebo také hormon tmy a spánku, hraje důležitou roli ve střídání rytmů den a noc. Jeho hladina kolísá v závislosti na tom, zda je tma či světlo. Nejvíce tohoto hormonu tělo vytváří v průběhu noci – maxima dosahuje mezi 2. a 4. hodinou ráno.

Poruchy spánku a melatonin

S přibývajícím věkem se hladina melatoninu snižuje. Sníženou hladinou melatoninu trpí také lidé, kteří pracují na směny nebo málo spí.

Řešením jsou melatonin tablety, které jsou již dostupné na českém trhu.

Melatonin přispívá ke zkrácení doby nutné k usnutí a také přispívá ke zmírnění pocitu únavy v důsledku časového posunu. Melatonin bez předpisu seženete i u nás.

Melatonin – nežádoucí účinky

Pokud melatonin užíváte, je důležité si uvědomit, že způsobuje velkou ospalost. Proto jej užívejte pouze před spaním. Neměli byste po jeho užití řídit vozidla.

Anabolické steroidy – nežádoucí účinky a vedlejší efekt na zdraví

Vědecké studie prokázaly, že anabolické steroidy mají negativní dopad na lidské zdraví. ✔️ Poznejte nejčastější vedlejší účinky anabolických steroidů. Vsaďte na klasickou suplementaci, nevěřte mýtům kolem

Poznejte vedlejší účinky steroidů

Řeknu to asi takto – je faktem, že pokud chce sportovce dosáhnout opravdu „extrémů“, z běžné suplementace nemá moc šancí. Nicméně, vykoupeno je to možným poškozením zdraví fyzického, tak psychického. I proto si mohu dovolit tvrdit, že v 99 % případů, není nutné či dokonce žádoucí anabolické steroidy užívat.

V amatérském sportu byste o užívání steroidů měli velmi dlouze přemýšlet. Zvážit veškeré krátkodobé i dlouhodobé negativní aspekty. A z této rovnice poté při rozhodování vycházet.

Steroidy jsou často diskutovaným tématem mezi sportovci.

Anabolické steroidy mají sice schopnost zvýšit nárůst svalové hmoty, ale vzhledem k tomu, že zasahují do spousty metabolických funkcí v těle, mají také mnoho negativních vedlejších účinků.

Asi jste se doslechli o zvětšení prsních žláz u mužů, nebo nadměrném ochlupení u žen beroucích anabolické steroidy. Nejde však o jediné nežádoucí účinky steroidů, jaké to jsou?

Účinky, které můžeme zpozorovat v zrcadle

Je velmi fér zde uvést, že steroidy nejsou zneužívány jen v kulturistice. Lidé je neberou jen pro nárůst svalové hmoty, ale i pro vyšší sílu, vytrvalost, regeneraci, výkon. A s tím je i spojená snaha využít steroidy pro růst. Ovšem, i zde najdeme účinky, které nejsou žádoucí.

1. Přibývání na váze

Samotné přibývání na váze lze sice vysvětlovat přírůstkem svalové hmoty, ale při měření zjistíte, že nárůst váhy nárůstu svalové hmoty neodpovídá. To proto, že vyšší váhu způsobuje zadržování vody.

2. Akné a vypadávání vlasů

Další z okem viditelných příznaků je rozvoj akné především na obličeji a v horní části zad. Zásah do metabolismu ovlivňujícího pokožku poznáte i podle toho, že vám vypadávají vlasy. U žen naroste ochlupení ve vyšší míře, než je obvyklé.

3. Gynekomastie – nežádoucí růst prsních žláz u mužů

Gynekomastie je jednostranné nebo oboustranné zvětšení prsní žlázy u mužů. K tomuto nepříjemnému onemocnění dochází z nepřirozeně vysoké hladiny estrogenu, ženského hormonu.

Estrogen se v mužském těle syntetizuje přirozeně, a to z testosteronu a jeho derivátů. Užíváním anabolických steroidů se však koncentrace testosteronu mnohonásobně zvyšuje, a proto dochází k větší tvorbě estrogenu.

K růstu prsních žláz dochází také u mužů s nadváhou nebo obezitou, protože tuk je místem, kde se testosteron na estrogen přeměňuje.

Gynekomastie se můžete zbavit vysazením anabolik (steroidů), může se stát, že už bude pozdě, a bude třeba operativní odstranění. Zkušení sportovci, kteří užívají anabolika, užívají doplňky, které blokují účinky estrogenu na prsní tkáň.

Nežádoucí účinky - Vše o zdraví

Psychické problémy spojené se steroidy

Až 80 % sportovců užívajících steroidy uvádí, že se u nich objevují návaly zlosti a agresivní nálady (může k nim docházet náhle) a nervosvalové napětí. Další psychickou obtíží jsou sklony k depresivním stavům, psychotickým onemocněním (zahrnující halucinace, anorexii a hyperaktivitu).

Hrozí také vznik závislosti na anabolických steroidech, psychické i fyzické. Ta postihuje velkou většinu osob, které tato anabolika berou. Psychická onemocnění do jisté míry ovlivňuje genetická predispozice, proto jsou tyto nežádoucí účinky u některých sportovců závažnější a u jiných se sotva projeví.

Další zdravotní problémy a rizika

Výše zmíněné obtíže jsou pouze obecné, špičkou ledovce. Mezi další rizika tak můžeme zařadit další poruchy.

Neméně závažné je pak zjištění pro ty, jež chtějí užívání steroidů omezit či zcela vynechat. Nikde se totiž již neříká, že po jejich vysazení dojde k výraznému poklesu svalové hmoty i síly. Právě po vysazení již tělo nezvládá zpracovávat přijaté živiny na svaly a vznik nové svalové hmoty.

1. Poruchy pohybového aparátu

Jelikož lidské tělo není stavěno na tak objemné svalstvo a jeho rychlý růst, ve chvíli, kdy byste začal s užíváním steroidů, zvýšíte si riziko poranění svalů, šlach a kloubů. U teenagerů dokonce hrozí uzavření růstových štěrbin kostí, což znemožňuje další růst.

2. Metabolické poruchy

V metabolismu se steroidy „dopouští“ snížení hladiny „hodného choresterolu“, neboli HDL cholesterolu, a to až o 50 %.

Čím více má člověk v těle anabolických steroidů, tím je procento snížení HDL cholesterolu vyšší. Ten chrání před rozvojem kornatění tepen.

Snížením hladiny „hodného cholesterolu“, dochází ke zvýšení hladiny „špatného cholesterolu, neboli LDL cholesterolu. Z toho důvodu stoupá nebezpečí vzniku chorob srdce a cév.

V případě poškození srdce a cév zásobujících srdce  se jedná o kardiovaskulární poškození, při poškození mozku a cév zásobujících mozek o cerebrovaskulární poškození a poruchy krevní srážlivosti znamenají nebezpečí vzniku trombóz. Dále může zvýšeným zadržováním tekutin či zhoršenou elasticitou tepen dojít ke zvyšování krevního tlaku. Vysazením anabolik obvykle vymizí, nicméně může být nebezpečný obzvlášť v kombinaci s genetickou predispozicí k vysokému krevnímu tlaku.

3. Endokrinní poruchy

Užíváním anabolických steroidů muži potlačí přirozenou vlastní tvorbu testosteronu v těle. To může znamenat nejdříve zmenšení varlat, poté nevratnou atrofii varlat, tzv. chemickou kastraci.

Před tím, než se dostaví poruchy tvorby spermií a reprodukce, objevují se nepříjemné pocity při erekci, nebo problémy s erekcí (například priapismus – bolestivá erekce neodeznívající ani po pohlavním styku). Tyto obtíže trvají i dlouho po vysazení tohoto typu steroidů. I přesto, co si mnozí myslí, anabolické steroidy nejsou schopny zvětšit mužské přirození.

U žen dochází k poruchám menstruace a reprodukce a k nevratným změnám, tzv. maskulinizaci, jako je zhrubění hlasu anebo zvětšení klitorisu.

4. Potíže s játry

Játra jsou detoxikačním orgánem, problém je, když při zpracovávání látek obsažených v anabolických steroidech vznikají látky vysoce toxické pro samotná játra a jejich DNA.  Následkem je buď zánět jaterních buněk, nebo po delší době rakovina jater.

Dalším „strašákem“ je jaterní pelióza, tj. rozšíření krevních cév v játrech, když se rozšíří, hrozí riziko, že praskne a dojde ke krvácení. Častá je i cholestáze, porucha tvorby a odtoku žluči z jater do střeva.

Játra zatěžují více tablety přijímané formou perorální (ústy) než injekčně.

Zajímavé:  Rakovina děložního čípku – vše o zdraví

5. Riziko vzniku nádorů

Poslední, ale neméně závažná skupina onemocnění způsobené anabolickými steroidy jsou nádorová onemocnění. Jak jsme zmínili výše, hrozí zejména rakovina jater, největší riziko rakoviny je nejspíše u prostaty.

Riziko rozvoje onkologických chorob je u opravdu vysoké. Vychází totiž z podstaty fungování anabolických látek, mj. steroidů. Stručně řečeno, anabolické látky dávají signál buňkám, aby se dělily a rostly.

Pod dlouhodobým přívalem takovýchto signálů se může buňka začít dělit nekontrolovaně – tak se chovají nádorové buňky.

A proto, zvažte, zda se užívání anabolických steroidů opravdu vyplatí. Já říkám – NE!

Ono to totiž jde i bez nich, třeba podle cviků od profíků.

Anabolické steroidy a jejich účinky

Jaké účinky má grapefruit na zdraví? Na co si dát pozor?

Nežádoucí účinky - Vše o zdraví

Grapefruit (nespisovně též grep) je druh tropického citrusového ovoce, které je známé pro svou hořkosladkou chuť. Existují čtyři hlavní druhy grapefruitů, a to bílý, žlutý, růžový a červený. Všechny obsahují velké množství živin, antioxidantů a vlákniny a patří mezi nejzdravější citrusové plody vůbec.

Výzkum naznačuje, že grapefruity mají řadu blahodárných účinků na zdraví, posilují imunitní systém, pomáhají při hubnutí a mohou snižovat hladinu cholesterolu a uplatnit se v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Tady je 10 vědecky prověřených léčivých účinků grepů na zdraví.

Hodně živin a málo kalorií

Grapefruity jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku, protože obsahují hodně živin a naopak velmi málo kalorií. Dokonce patří mezi ovoce s nejmenším množstvím kalorií.

Je také skvělým zdrojem vlákniny a obsahuje více než 15 zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.

V jedné polovině středně velkého grapefruitu najdeme následující živiny (1):

  • Kalorie: 52
  • Sacharidy: 13 gramů
  • Bílkoviny: 1 gram
  • Vláknina: 2 gramy
  • Vitamin C: 64% denní doporučené dávky
  • Vitamin A: 28% denní doporučené dávky
  • Draslík: 5% denní doporučené dávky
  • Vitamin B1 (thiamin): 4% denní doporučené dávky
  • Kyselina listová: 4% denní doporučené dávky
  • Hořčík: 3% denní doporučené dávky
  • Navíc je grep bohatým zdrojem rostlinných antioxidantů, které mají řadu blahodárných zdravotních účinků.
  • Shrnutí: Grapefruit obsahuje málo kalorií a přitom je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů.
  • Pravidelná konzumace grapefruitů pomáhá posílit imunitní systém.
  • Grep je ceněný zejména pro svůj vysoký obsah vitaminu C, který má silné antioxidační účinky a chrání naše buňky před škodlivými baktériemi a viry (2).
  • Několik studií navíc naznačuje, že vitamin C může urychlit léčbu nachlazení a dalších respiračních infekcí (3, 4, 5, 6, 7).
  • Také řada dalších živin a minerálů, které grepy obsahují, pomáhají posilovat imunitu, včetně vitamínu A, který chrání před zánětem a řadou infekčních onemocnění (8, 9).
  • Grapefruity také obsahují malé množství vitaminů skupin B, zinku, mědi a železa, což jsou rovněž živiny, které v kombinaci s dalšími látkami podporují správnou funkci imunitního systému a pomáhají udržet integritu kůže, která funguje jako ochranná bariéra proti infekci (10).
  • Shrnutí: Grapefruit posiluje imunitní systém, protože obsahuje řadu vitaminů a minerálů, které se podílí na ochraně před infekcí.
  • Grapefruity obsahují poměrně hodně vlákniny, a to zhruba v množství 2 gramy na půlku středně velkého grapefruitu (1).

Studie naznačují, že strava s vysokým obsahem svysokým obsahem vlákniny navozuje pocit plnosti a sytosti. Je to proto, že vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku a prodlužuje dobu trávení přijaté potravy (11, 12, 13).

  1. Proto nám konzumace dostatečného množství vlákniny může pomoci „automaticky“ snížit denní příjem kalorií, protože prodlužuje pocit sytosti a máme tak menší potřebu jíst (14).
  2. Shrnutí: Grapefruit obsahuje vlákninu, která pomáhá regulovat chuť k jídlu a navozuje a prodlužuje pocit sytosti.
  3. Grapefruit patří mezi ovoce, které pomáhá při hubnutí.
  4. Má několik vlastností, které pomáhají shodit přebytečná kila, zejména obsahuje velké množství vlákniny, což prodlužuje pocit sytosti a snižuje příjem kalorií (14, 15, 16, 17).
  5. Navíc grapefruity obsahují jen málo kalorií, ale hodně vody, což je další věc, která pomáhá při hubnutí (18).
  6. V jedné studii, které se zúčastnilo 91 obézních pacientů, zhubli ti, kteří konzumovali každý den mezi jídly polovinu čerstvého grapefruitu více než ti, kteří grepy nejedli (19).
  7. Účastníci, kteří jedli čerstvé grapefruity zhubli v průměru o 1,6 kg za 12 týdnů, zatímco ti, kdo grapefruity nejedli, zhubli za stejnou dobu v průměru jen o 0,3 kg (19).
  8. A účinky grapefruitu potvrzují i další studie.
  9. Například jedna studie zjistila, že lidé, kteří konzumovali jeden grep denně, měli nižší obvod pasu, než ti, kdo grapefruity nejedli (20, 21).
  10. To samozřejmě neznamená, že stačí jíst grapefruity a zhubnete, budete se muset také začít hýbat a dbát na dodržování zdravého životního stylu, nicméně pokud zařadíte grapefruity do svého jídelníčku, může to při hubnutí pomoci.

Shrnutí: Konzumace grapefruitů mezi hlavními jídly může pomáhat při hubnutí. Díky vysokému obsahu vlákniny a vody grapefruity navozují a prodlužují pocit sytosti a snižují tak příjem kalorií.

  • Pravidelná konzumace grapefruitů pomáhá snížit inzulinovou rezistenci, která je jednou z hlavních příčin diabetu druhého typu.
  • Inzulinová rezistence je stav, kdy naše buňky přestanou reagovat na inzulin.
  • Inzulin je hormon, který v lidském těle reguluje řadu různých procesů, ale ze všeho nejvíce se podílí na metabolizmu sacharidů a regulaci hladiny glukózy v krvi (22).
  • Inzulinová rezistence nakonec způsobí zvýšenou koncentraci inzulinu a glukózy v krvi, což jsou dva hlavní rizikové faktory diabetu druhého typu (22, 23, 24).
  • Konzumace grapefruitů tak pomáhá regulovat hladinu inzulinu v krvi a tím snižuje pravděpodobnost vzniku inzulinové rezistence a diabetu (19).
  • V jedné studii konzumovali účastníci půlku čerstvého grapefruitu mezi jídly a ve srovnání s kontrolní skupinou, která grapefruit nekonzumovala, u nich došlo k podstatnému snížení hladiny inzulinu v krvi i inzulinové rezistence (19).
  • Obecně konzumace ovoce zlepšuje regulaci hladiny glukózy v krvi a pomáhá tak snižovat riziko diabetu druhého typu (25, 26).
  • A některé druhy ovoce jsou vhodné i pro diabetiky.
  • Shrnutí: Grapefruity pomáhají snížit inzulinovou rezistenci a tím i riziko diabetu druhého typu.

Pravidelná konzumace grapefruitu pomáhá snižovat rizikové faktory pro onemocnění srdce a oběhové soustavy. Grapefruity například pomáhají ke snížení krevního tlaku a také snižují hladinu cholesterolu v krvi.

  1. V jedné studii došlo u lidí, kteří konzumovali grapefruity 3x denně po dobu šesti týdnů ke statisticky významnému snížení krevního tlaku a navíc také ke snížení celkového a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi (21).
  2. Za těmito účinky pravděpodobně stojí živiny, které grapefruit obsahuje a které pomáhají zajistit správné fungování srdce a cév.
  3. Grapefruit jednak obsahuje velké množství draslíku, což je minerál odpovědný za správnou činnost srdce.
  4. Jedna polovina středně velkého grepu obsahuje zhruba 5 % denní doporučené dávky draslíku (1, 27, 28, 29).
  5. Dostatečný přísun draslíku je spojován se snížením rizika vysokého krevního tlaku.
  6. Navíc draslík snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění (29, 30).
  7. Kromě toho grapefruit obsahuje vlákninu, jejíž dostatečný přísun je spojován se snížením krevního tlaku i cholesterolu (17).
  8. Výzkum naznačuje, že strava bohatá ovoce s vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů (jako je například grapefruit), pomáhá v prevenci infarktu myokardu a cévní mozkové příhody (11, 31, 32).
  9. Shrnutí: Grapefruity obsahují živiny a antioxidanty, které regulují krevní tlak a hladinu cholesterolu a pomáhají nás tak chránit před kardiovaskulárními chorobami.
  10. Grapefruit obsahuje řadu antioxidantů, které kladně působí na naše zdraví a snižují riziko některých onemocnění (33).
  11. Antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou v těle vyvolat škodlivé chemické reakce (34).
  12. Tady je přehled nejdůležitějších antioxidantů, které najdeme v grapefruitech:
  • Vitamin C: tento ve vodě rozpustný vitamín má silné antioxidační účinky a je v grapefruitu bohatě zastoupen. Chrání buňky před poškozením a uplatňuje se tak v prevenci kardiovaskulárních chorob a rakoviny (35).
  • Beta karoten: jedná se o provitamín, ze kterého v těle vzniká vitamin A a pomáhá snižovat riziko řady chronických onemocnění srdce a cév, rakoviny či očních chorob, jako jsou například věkem podmíněná makulární degenerace (36).
  • Lykopen: tato rostlinná látka se uplatňuje v prevenci některých druhů rakoviny, zejména pak rakoviny prostaty. Může také zpomalovat růst nádorů a zmírňovat nežádoucí účinky spojené s léčbou rakoviny (37, 38).
  • Flavanoly: tyto rostlinné flavonoidy mají protizánětlivé účinky a pomáhají snižovat krevní tlak, cholesterol a riziko kardiovaskulárních onemocnění (39, 40).
  • Shrnutí: Grapefruit obsahuje některé látky s antioxidačními účinky, které pomáhají v prevenci některých chronických chorob, včetně onemocnění srdce a cév nebo rakoviny.
  • Konzumace grapefruitů vám může pomoci snížit riziko ledvinových kamenů, které vznikají při hromadění odpadních látek v ledvinách.
  • Tyto odpadní látky jsou produkty metabolizmu a za normálních okolností je ledviny přefiltrují a vyloučí z těla ven prostřednictvím moči.

Někdy ale mohou zkrystalizovat a vzniknou z nich kameny. Velké ledvinové kameny mohou způsobit zablokování močového ústrojí, což je spojeno se silnou bolestí (takzvaná ledvinová neboli renální kolika).

Většina ledvinových kamenů patří mezi takzvané oxalátové kameny (ty obsahují deriváty kyseliny šťavelové zvané šťavelany). Grapefruity obsahují přírodní kyselinu citronovou, která brání tvorbě oxalátových ledvinových kamenů, protože se naváže na přebytečný vápník v ledvinách a pomáhá ho vyloučit z těla močí (41, 42).

  1. Kyselina citronová také zvyšuje objem a pH moči a vytváří tak prostředí, které je pro tvorbu ledvinových kamenů méně příznivé (43).
  2. Shrnutí: Grapefruity obsahují kyselinu citronovou, která snižuje riziko tvorby oxalátových ledvinových kamenů.
  3. Grapefruity obsahují hodně vody, a tak pomáhají zajistit dostatečnou hydrataci organizmu.
  4. Voda tvoří většinu z celkové hmotnosti tohoto ovoce.
  5. Jedna polovina středně velkého grepu obsahuje až 118 ml vody, což je téměř 88 % jeho celkové hmotnosti (1).
  6. I když je nejlepším způsobem jak předejít dehydrataci pití dostatku tekutin, tekutiny lze doplnit i konzumací potravin, které obsahují vodu.
  7. Shrnutí: Grapefruit obsahuje hodně vody a pomáhá tak zajistit hydrataci organizmu.
  8. Grapefruit je skvělou potravinou, kterou lze snadno zařadit do jídelníčku, bez nutnosti složitých úprav.
  9. I když nemáte čas na vaření, grepy si můžete dopřát kdekoli a kdykoli.
  10. Můžete je jíst samotné, nebo si z nich připravit salát (zkuste třeba salát z grapefruitů, avokáda a kapusty).
  11. Nebo si z grapefruitu připravte lahodné smoothie.
  12. Shrnutí: Grapefruit je zdravé ovoce, které lze snadno a rychle zařadit do jídelníčku
  13. I když jsou grapefruity obecně velmi zdravé, přesto je potřeba být při jejich konzumaci opatrný.
  14. Mohou totiž mít nežádoucí účinky, zejména negativně působí na zubní sklovinu a ovlivňují také účinnost některých léků.
Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Lékové interakce

  • Grapefruity či grapefruitová šťáva mohou interagovat s některými léky a ovlivňovat tak jejich účinky (44).
  • Grapefruit totiž obsahuje látky, které inhibují (potlačují) činnost cytochromu P450, což je enzymatický komplex, který lidské tělo využívá při vylučování některých léků z těla ven.
  • Pokud užíváte léky, které se z těla vylučují přes cytochrom P450 a jíte grapefruity, mohou se v těle hromadit, což způsobuje předávkování a další nežádoucí účinky (44).
  • Mezi léky, jejichž účinky může konzumace grapefruitů negativně ovlivnit, mimo jiné, patří (44):
  • Imunosupresiva
  • Benzodiazepiny
  • Většina blokátorů kalciových kanálů (užívají se například v léčbě vysokého krevního tlaku)
  • Indinavir
  • Karbamazepin
  • Některé statiny (léky užívané v léčbě vysokého cholesterolu)

Pokud některé z těchto léků užíváte, vždy se před zařazením grapefruitů do jídelníčku poraďte se svým lékařem.

Porušení zubní skloviny

  1. Grapefruity, stejně jako ostatní citrusové plody, obsahují kyselinu citronovou, která při nadměrné konzumaci může způsobit narušení zubní skloviny (45).
  2. Pokud máte citlivé zuby, možná nebudete moci ovoce s obsahem kyseliny citronové (včetně grapefruitů) jíst vůbec.
  3. Nicméně ve většině případů stačí dodržovat následující opatření:
  • Nepijte džusy ani šťávy z citrusových plodů, ale raději jezte čerstvé ovoce
  • Po konzumaci citrusových plodů si ústa vypláchněte čistou vodou a vyčkejte alespoň 30 minut, než si začnete čistit zuby
  • Jezte spolu s citrusovými plody sýr, který pomáhá neutralizovat kyseliny v ústech a současně zvyšuje tvorbu slin, které chrání sklovinu před poškozením.
  • Shrnutí: Pokud užíváte některé léky nebo máte citlivé zuby, omezte konzumaci grapefruitů nebo se tomuto ovoci úplně vyhněte.
  • Grapefruit je jedním z nejzdravějších druhů ovoce a je bohatým zdrojem důležitých živin, vitamínů a antioxidantů.
  • Podle některých studií pomáhají grepy při hubnutí a uplatňují se v prevenci diabetu, kardiovaskulárních chorob i očních onemocnění.
  • Na druhou stranu grapefruit obsahuje látky, které narušují zubní sklovinu a ovlivňují činnost některých léků.
  • Pokud pravidelně berete jakékoli léky, vždy se o vhodnosti konzumace grapefruitů poraďte se svým lékařem.

10 důvodů proč užívat vitamin D

Jisté americké web stránky věnují ohromné úsilí tomu, aby šířily informace o významu užívání vitaminu D. A zcela právem.

Mnohé klinické studie prokázaly úzkou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D v krvi a mnoha nemocemi, mezi které lze vyčíst diabetes, sklerózu multiplex, onemocnění srdce a cév, psychické potíže a deprese a mnoho dalších. Jeho užívání dokonce pomáhá při hubnutí a podporuje zdravý vývoj kostí.

Farmaceutické firmy však význam tohoto vitaminu podstatně zlehčují a prezentují raději drahé léky. Přestože vitamin D nelze považovat za všelék, už teď je jasné, že může pomoci při řešení mnoha potíží. Podívejme se nyní na to, jak ho můžeme využít ve prospěch našeho zdraví.

Fakta o vitaminu D

Tělo si produkuje vlastní vitamin D vlivem působení slunečného záření, které dopadá na pokožku. Ačkoli je slunce hlavním zdrojem vitaminu D, pro mnoho lidí je zcela nedostačující. Lidem se světlou pletí stačí pobývat na slunci zhruba 10 – 20 minut denně a mají o potřebnou zásobu postaráno.

Problém nastává hlavně v zimních měsících a chmurných dnech, kdy je slunečního svitu jen omezeně. Podobně ochranné prostředky, nezbytné jako ochrana před rakovinou kůže, zasahují do vlastní produkce tohoto vitaminu. Starší lidé a lidé s tmavší barvou pleti však potřebují více vitaminu D, slunce jako zdroj nestačí.

Podle expertů je vhodnou alternativou složení stravy a doplňky stravy o nichž se zmíníme níže.

Vitamin D posiluje zdraví kostí

Vitamin D je naprosto nezbytný pro zdraví kostí od kojeneckého věku až po stáří. Podílí se na tvorbě kostní hmoty a při mineralizaci kostí.

Pomáhá tělu absorbovat vápník ze stravy, proto hlavně ve vyšším věku je denní příjem tohoto vitaminu nezbytný. Předejdeme tak zlomeninám a křehkým kostem.

Děti potřebují vitamin D pro prevenci vůči křivici, příčiny křivých nohou slabých kostí. Přidávání vitaminu D do mléka v roce 1930 pomohlo téměř eliminovat různé nemoci.

Vitamin D a skleróza multiplex

Skleróza multiplex se vyskytuje mnohem častěji u národů žijících vzdáleně od rovníku. Již roky experti sázeli na souvislost mezi slunečním svitem, úrovní vitaminu D a touto autoimunní chorobou, která postihuje nervový systém.

Nové vodítko se objevilo se studií vzácného genového defektu, které současně vedlo k nízké hladině vitaminu D a vyššího rizika sklerózy multiplex.

Přesto zatím nejsou žádná konkrétní data potvrzující skutečnost, že užívání vitaminu D, může být považováno za prevenci vůči tomuto onemocnění.

Vitamin D a diabetes

Některé studie poukazují na souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a diabetem typu 2. Můžeme tedy pravidelným užíváním předejít tomuto onemocnění? Lékaři argumentují, že pro obecné doporučení k užívání vitaminu D jako prevenci proti diabetu, není dostatek důkazů, avšak už nyní se ví, že přemíra tělesného tuku a současně nízká hladina vitaminu D hrají podstatnou roli.

Vitamin D a hubnutí

Studie poukazují na fakt, že obézní lidé mají nízkou krevní hladinu vitaminu D. Tělesný tuk bohužel navazuje vitamin D a ten se pak dál v organizmu nevstřebává.

Prozatím není jasné, jestli přímo obezita stojí za nízkou hladinou vitaminu D v krvi, anebo se na tomto stavu podílí jiné související faktory.

Jedna ze studií však uvádí, že suplementace vitaminem D u obézních lidí společně s omezením příjmu kalorií, může vést ke snazšímu hubnutí. Faktem ale je, že sluneční svit hubnutí podporuje.

Nízká hladina vitaminu „D“ a deprese

Vitamin D hraje důležitou roli na vývoj mozku a jeho funkce. Jedna se slibných studií uvádí, že doplnění vitaminu D může velmi významně pomoci lidem se středně závažnou depresí. Jiná studie však dospěla k různým výsledkům. Za těchto okolností je proto lepší konzultovat užívání vitaminu D s Vaším ošetřujícím lékařem.

Vitamin D a rakovina tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva patří mezi nejčastější typy rakoviny v ČR. Na všeobecné závěry je příliš brzo a rozhodně nelze ustanovit vitamin D za univerzální zbraň proti tomuto onemocnění. Novější typy studií však potvrzují, že lidé s vyšším obsahem vitaminu D v krvi, mají podstatně nižší riziko rakoviny tlustého střeva.

Vitamin D a rakovina

Mnoho závěrů odborných prací dospělo k tomu, že vitamin D hraje podstatnou roli v prevenci rakoviny prsu a rakoviny prostaty. Přesto tady balancujeme mezi dvěma tábory.

Někteří odborníci říkají, že pro podporu tohoto odvážného tvrzení nejsou k dispozici dostatečné údaje.

Druhé pole vědců však tvrdí, že pravda o vitaminu D je záměrně zamlčována farmaceutickými společnostmi a stojí si za tím, že užívání vitaminu D snižuje riziko onemocnění rakovinou.

Vitamin D a kardiovaskulární systém

Nízká hladina vitaminu D je často spojována s vyšším rizikem onemocnění srdce a infarktem. Zatím ale stále není jasné, kolik vitaminu D by bylo potřeba pro snížení rizika chorob srdce a cév. Příliš vysoké množství vitaminu D v krvi totiž může poškodit cévy a srdce tím, že se zvýší množství vápníku v krevním oběhu.

A faktor demence?

Starší lidé mají obecně nižší úroveň vitaminu D v krvi. Výzkumníci zjistili, že starší lidé s deficitem vitaminu D, dopadli hůř v testech na paměť a pozornost. Výsledky se srovnávali s jedinci, kteří měli hladinu vitaminu D v normě. Aby se však tato hypotéza potvrdila, je potřeba uskutečnit další výzkumy.

Vitamin D a imunita

Nedávné výzkumy provedené na univerzitě v Kodani potvrdily, že vitamin D hraje zásadní roli při aktivaci našeho imunitního systému (tzv. T buněk) vůči virům a bakteriím. Lidé, kteří zemřeli na virus H1N1, měli chronický nedostatek vitamínu D.

Vzhledem k tomu, že neměli žádnou odpověď vlastního imunitního systému, byly snadným cílem pro tento typ viru. Většina nemocných tráví mnoho času v kancelářích bez přístupu slunce.

U těchto osob se doporučuje užívání vitaminu D preventivně a poslouží zajisté lépe, než některé bylinné či „multivitaminové“ preparáty.

Načerpejte vitamin D

Hned na začátku jsme se zmínili o tom, že vitamin D získáváme především ze slunečního svitu. V zimě a brzo na jaře ho však máme nedostatek, alternativou je proto strava a doplňky stravy.

Vybírejte moudře: potraviny s obsahem vitaminu D

Kdysi se vitamin D přidával do mléka a některých potravin, v současné době je však potřeba tyto potraviny aktivně hledat. Bohaté na vitamin D jsou losos, makrela nebo mečoun.

Jiné druhy mastných ryb – tuňák, sardiny – obsahují vitamin D, ale v o mnoho menším množství. Malé množství je obsaženo i ve vaječném žloutku, hovězích játrech, cereáliích a v mléce.

Zajímavé:  Test těhotenský tyčinka GALMED Comfort plus 10 – vše o zdraví

Sýry obvykle vitamin D neobsahují.

Etikety potravin uvádějí, jestli jsou v nich přidané vitaminy a pokud ano, výrobci se tím rádi pochlubí. Obvykle se vitamin D přidává do mléka (i do sojového), cereálií, jogurtů, pomerančového džusu nebo chleba. Začněte den tím, že zvážíte výběr vhodných potravin s obsahem tohoto zdravého přídavku.

Vitamin D – doplňky stravy

Vitamin D můžeme hlavně v zimě doplňovat užíváním doplňků stravy. Existují 2 formy: D2 (ergocalciferol) forma, která se nachází v jídle a D3 (cholecalciferol), forma, kterou si vyrábí tělo ze slunečního svitu. Oba druhy se produkují rozdílně, podstatné je, že hladinu vitaminu D v krvi zvednou oba. Většina multivitaminových preparátů obsahuje cca 400 IU vitaminu D.

Zjistěte, jestli máte nedostatek vitaminu D

Doktor Richard Kremer z Centra zdraví univerzity v McGill publikoval studii v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (březen 2012), která informuje, že až 59 % populace má nedostatek vitaminu D a z toho celých 25 % má extrémně nízkou hladinu. Ví se, že nízké úrovně vitaminu D souvisí s mnoha závažnými chorobami, včetně cukrovky, rakoviny, osteoporózy, kardiovaskulárními chorobami a oslabeným imunitním systémem.  Patříte mezi rizikové skupiny?

Věk nad 50 let
Tmavá kůže
Bydlení na severní straně
Nadváha, obezita, potíže s trávicím systémem
Onemocnění kardiovaskulárního systému
Alergie na mléko a laktózová intolerance
Onemocnění jater

Onemocnění trávicího systému např. Crohnova nemoc, celiakie

Symptomy nedostatku vitamínu D

Většina lidí nepocítí žádné konkrétní symptomy nízké hladiny vitaminu D, pouze ojediněle se u dospělých zjistí křehké kosti či nespecifické bolesti kostí anebo svalová slabost. U dětí nedostatek vitaminu D může vést ke křivici, která se však v dnešní době téměř nevyskytuje.

Jak zjistíme hladinu vitaminu D?

Hladina vitaminu D se zjišťuje jednoduchým krevním testem. Existují dvě formy vitaminu – D2 a D3, v krvi mohou být vyšetřeny obě formy:

Vitamin D2 je forma vyskytující se v potravinách rostlinného původu a ve většině doplňků stravy, najdeme ho často pod názvem ergokalciferol.

Vitamin D3 je forma vytvářená v těle, využívána například k léčbě závažných stavů nedostatku vitaminu D. Vitamin D3 je živočišného původu a je označován jako cholekalciferol. V letních měsících většina vitaminu D3 vzniká v kůži z cholesterolu působením ultrafialových paprsků.

Obě formy – tedy vitamin D2 a D3 – jsou konvertovány na 25-hydroxyvitamin D a poté na 1,25-dihydroxyvitamin D. Mnohé testy na vitamin D nerozlišují mezi formou D2 a D3 a uvádějí výsledek jako celkový vitamin D. Novější metody stanovení však umí tyto formy rozlišit. Hladina vitaminu D by se měla pohybovat od 20 – 30 nanogramů na mililitr (ng /mL).

Kolik vitaminu D potřebujeme?

Mezinárodně stanovená hranice pro vitamin D se nachází na úrovni 600 IU na den pro dospělé do 70 let. Lidé ve věku 71 let a výše by měli přijmout 800 IU. Některé studie doporučují ještě vyšší množství, ale nadmíra vitaminu D je škodlivá. Maximální horní hranice je stanovena na 4000 IU denně pro dospělé osoby, u dětí na 400 IU denně.

Předávkování vitaminem D

Někteří odborníci doporučují mnohem vyšší množství vitaminu D než 600 IU, ale předávkování může být nebezpečné. Vysoké množství vitaminu D může zvýšit obsah vápníku v cévách, srdci a játrech.

Institute of Medicine stanovil hranici na maximální toleranci 4000 IU denně. Tělo si produkuje vlastní vitamin D ze slunce a pokud ho má dost, pozastaví jeho produkci. Sluncem se předávkovat nelze.

Vitamin D pro kojence a děti

Mateřské mléko je nejlepším zdrojem vitaminu D, ale bohužel ho příliš neobsahuje. Kojené děti by měli přijmout asi 400 IU denně až do doby, než přejdou na jinou stravu. Zhruba 1 litr mléka pokryje denní potřebnou dávku vitaminu D. Od věku jednoho roku pak děti už nepotřebují žádnou suplementaci.

Buďte však opatrní, předávkování vitaminem D způsobuje nechutenství, žaludeční nevolnost, zvracení, velkou žízeň, bolesti svalů a další symptomy. Mnoho dětí však nepřijímá dostatek vitaminu D, protože odmítají mléko. Denní dávka pro děti představuje zhruba 400 IU – 600 IU.

Alternativou jsou proto dětské multivitaminy a nebo doplněk stravy s obsahem čistého vitaminu D.  Děti s chronickými nemocemi jako např. cystická fibróza, mají sklony k nedostatku vitaminu D, jejich rodiče by proto měli konzultovat případnou suplementaci s lékařem.

Obvykle se pro kojence a starší děti používá lék Vigantol (olej s obsahem vitaminu D3), případně doplněk stravy Avita Vitamin D (kapsle s obsahem vitaminu D3 a některých minerálních látek).

Léky v interakci s vitaminem D

Některé léky mohou způsobit, že se vitamin D nevstřebává v dostatečném množství. Patří sem: laxativa, steroidy, statiny a jiné léky na snížení cholesterolu, dále léky proti křečím, záchvatům a epilepsii. Rovněž pokud užíváte dioxin, léky na srdce, konzultuje užívání vitaminu D s lékařem.

Autor: JK, zdroj informací:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18290718

http://www.naturalnews.com/…_breast.html

http://www.naturalnews.com/…vention.html

http://www.vitamindcouncil.org/

56 Comments on 10 důvodů proč užívat vitamin D

Zdraví – fit, s.r.o. – Vitaminu C

Vitamín C (kyselina askorbová) se podílí na řadě biochemických dějů v lidském organizmu. Je pro organismus nezbytný a lidské tělo si jej nedokáže vytvořit. Obsažen je zejména v zelenině a ovoci.

Vstřebávání ze střeva je omezené, ale naprosto dostatečné pro běžnou potřebu těla a koncetrace vitaminu C v krvi a ve tkání se adekvátně nezvýší ani při polykání velkého množství vitaminu C.

Při pestré stravě s dostatkem zeleniny a ovoce u běžného člověka není třeba dodávat vitamin C žádným způsobem, ani potravinovými doplňky.

Doporučená běžná denní dávka je 100mg na den pro člověka o hmotnosti 70kg, tzn. 1.4 mg/kg/den.

Proč nelze podávat vysoké dávky perorálně (ústy, polykáním tablet)?

Podávání vitaminu C ve vysokých dávkách podaných perorálně může působit různé nežádoucí účinky, může ovlivnit vylučování celé řady léků, může způsobit vznik ledvinných kamenů ve vtěší míře než nitrožilní podání (oxaláty se vstřebávají ze střeva, vznikají z nevstřebaného vitaminu C). Již dávky nad 500mg/den mohou způsobit poruchy zažívacího traktu (nadýmání, pálení žáhy, průjmy), obtíže s močením. Vitamin C reaguje s mnoha léky, neměl by se podávat společně s vitaminem B12, zvyšuje vylučování některých, přesněji tricyklických, antidepresiv. Vitamin C může u některých osob vést ke kumulaci nevázaného železa ve tkáních a kůži, dráždění sliznic. Za určitých okolností (zejména při současném užívání solí mědi a železa) může působit prooxidativně a stimulovat reakce volných radikálů, které mohou působit mutagenně a neurotoxicky.

Indikace schváleny v České republice jsou pouze léčba a prevence nedostatku vitamínu C (hypovitaminóza)

Vitamin C není indikován k jiným než výše uvedeným léčebným účelům, ani k preventivním účelům.

V žádném případě není indikován pro léčbu nádorového onemocnění, a to ani ve formě podpůrné léčby. Neproběhla žádná studie, která by potvrdila účinnost vitaminu C u onkologických pacientů a nepodporují to ani žádná klinická data.

Ačkoli může tedy zvýšit kvalitu života pacientů (zejména onkologických), nelze vitamin C považovat za lék na rakovinu.

Některé práce hovoří o preventivním nitrožilním podávání vitaminu C pro zlepšení imunity. Toto není potvrzeno, ale bylo používáno i v minulosti od 60.let 20.století v různých dávkovacích schématech.

Nejčastěji to byli zdravotníci, kteří po vyzkoušení obvykle hájili pozitivní efekt. V současnosti je obvykle prezentováno dávkovací schéma 0.1 – 0.2 g/kg tělesné hmotnosti (cca 7.

5 g) na podzim a na jaře 1xtýdně po dobu 1 měsíce.

„Zastánci“ nitrožilního podávání vitaminu C podporují i „léčebné“ podávání při chorobách, jejichž příčinou může být oxidativní stres (chronické záněty, oslabení imunitního systému, porucha hojení, únava) v dávkách 7.5-15 g týdně do odeznění příznaků onemocnění. Ani tato indikace nebyla nikdy potvrzena a nelze ji považovat za léčbu.

Pro zvýšení kvality života a snížení nežádoucích účinků po léčbě chemoterapií se podává 100mg na jeden kg tělesné váhy pacienta.

Několik studií potvrdilo lepší snášení chemoterapie, prodloužení doby postupu nádorového onemocnění, zvýšení celkové doby přežití a méně nežádoucích účinků (Vollbracht, 2011; Welsh, 2013) na dávkách 15g 2xtýdně, dávka se z týdne na týden navyšuje vždy o 15 g až na celkovou dávku 1 g/kg tělesné hmotnosti. Např.

: dle Welshe 1 – 3 měsíce v rámci chemo/radioterapie, poté se postupně vysazuje a pokračuje se v době remise dávkou 0.1-1.0 g/kg 1xtýdně. K dosažení údajného cytotoxického efektu je potřeba dávkování 1g/kg nejčastěji dvakrát týdně.

Vyšší dávky vitaminu C by neměly užívat osoby s poruchou funkce ledvin

Česká onkologická společnost vydala své stanovisko k podávání vysokých dávek vitaminu C.

Dle posouzení České onkologické společnosti nejsou v současné době dostupná žádná data, která by prokazovala účinnost vysokých dávek vitaminu C u nemocných s nádory.

Léky s antioxidační nebo prooxidační aktivitou mohou teoreticky působit proti růstu nádorových buněk, mohou však naopak růst nádorových buněk stimulovat. Navíc mohou interagovat s protinádorovými léky.

Zdravotnické zařízení Zdraví-fit, s.r.o. souhlasí s názorem České onkologické společnosti a souhlasí, že intravenózní aplikace vitaminu C není možné považovat za lék na rakovinu.

Pacientovi je v naší ordinaci podáván vitamin C ve vysokých dávkách nitrožilně jen na jeho vyžádání a po podepsání žádosti, informovaného souhlasu a prohlášení.

Toto podávání není hrazeno z prostředků zdravotního pojištění a kompletní aplikace stojí od 19.500,-Kč do 81.900,-Kč (záleží na hmotnosti pacienta a dávkovacím schématu). U jednorázového podání dávky 7.5g v nitrožilní infúzi je to 800,-Kč

! NEJEDNÁ SE O LÉČEBNOU METODU ! Dle současného stavu poznání.

Vitamin C – intravenózní léčba vysokými dávkami, Státní ústav pro kontrolu léčiv

MUDr. Jan Kolář

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *