V ideálním případě by podle lékaře Miloše Kravciva z lékařského domu Praha 7 měla být moč čirá, bez zakalení, které může znamenat přítomnost bakterií a světle žlutá.
„Pokud je bez barvy, značí nadměrné zavodnění organismu, nebo také cukrovku či selhání ledvin. Naopak tmavě žlutá může signalizovat nedostatečnou hydrataci či například onemocnění žlučových cest,“ uvedl doktor Kravciv, který dále podotknul, že nelze jednoznačně říci, kolikrát by měl člověk za den močit, protože frekvence močení je závislá na mnoha faktorech.
„Časté nebo bolestivé močení ale zpravidla bývá signálem onemocnění, proto v tomto případě doporučuji navštívit lékaře.“
Jaká další varovná znamení byste měli hlídat?
Nasládlá vůně
Sladký odér vaší moči bohužel nemá co dělat s tím dortíkem, který jste si dopřáli po obědě.
„Sladce páchnoucí moč je často důležitým klíčem k diagnóze cukrovky,“ upozornila doktorka Holly Phillipsová, odbornice na ženské zdraví z New Yorku. A pro lidi, kteří už diabetem trpí, je sladký pach moči znamením toho, že hladiny jejich krevního cukru nemají tak úplně pod kontrolou.
Zakalená moč
Podle doktora Kravciva příčin zakalení moči může být více. „Důvodem bývá přítomnost krystalků fosforečnanu vápenatého, bakterií nebo u žen znečištění výtokem z pochvy. Objeví-li se v moči krev, je nutné se k lékaři objednat okamžitě,“ upozornil doktor Kravciv.
Doktorka Phillipsová pro server prevention.com uvedla, že je třeba dávat si na zakalení moči pozor, i když se jinak cítíte dobře a nemáte žádné jiné příznaky infekce močových cest. Zakalení moči totiž může někdy být jediným příznakem infekce.
Narůžovělá nebo načervenalá barva moči
Za normálních okolností je moč průhledný vodný roztok světle žluté až jantarové barvy. Barvu moči může pozměnit i červeně zabarvená zelenina či ovoce jako je červená řepa nebo ostružiny, ale narůžovělá barva moči může také ukazovat na přítomnost krve v moči.
A to podle Phillipsové rozhodně není dobré znamení, jelikož to může znamenat buď infekci močových cest nebo ledvinové kameny, ve vzácnějším případě pak rakovinu močového měchýře či ledvin.
Nepříjemně zapáchající moč
Moč sice obvykle nevoní po růžích, ale pokud je zápach nezvyklý a nepříjemný, může to podle doktorky Phillipsové rovněž ukazovat na infekci. A stejně jako zakalená moč, tak i zapáchající moč může být někdy jediným ukazatelem tohoto problému.
Doktor Kravciv dodal, že zápach moči ovlivňují i léky a zkonzumované potraviny (například cibule, česnek, ale též alkohol).
Teplá moč nebo málo vody. Co všechno ovlivňuje výsledky testů u lékaře |
„Pokud moč silně nebo jinak zapáchá více dní po sobě a neberete žádné tyto ovlivňující léky, určitě by se měl člověk objednat k lékaři. Infekci močových cest nejlépe vyřeší spolupráce s praktickým lékařem či urologem, který předepíše vhodné léky a doporučí léčbu,“ řekl doktor Kravcic.
Neustálé nutkání na močení
Pocit, že musíte zase na záchod, i když jste z něj právě přišli, patří mezi klasické příznaky infekce močových cest. Jak vysvětlila doktorka Phillipsová neustálé nutkání na močení je způsobeno podrážděným a zaníceným močovým měchýřem a močovou trubicí.
Někdy však může tento problém poukazovat na intersticiální cystitidu, což je chronické nebakteriální onemocnění močového měchýře, které se projevuje přítomností bolestivých příznaků nebo dyskomfortu v oblasti močového měchýře, doprovázené zvýšenou frekvencí močení ve dne nebo v noci. Toto onemocnění postihuje převážně ženy středního věku.
Močíte více než obvykle
Nadměrné močení může být znamením gravidity a podle doktorky Phillipsové se jedná o jeden z prvních příznaků těhotenství. Častější močení je v tomto případě způsobené hormonálními změnami, které urychlují krevní tok z ledvin.
Pokud jste si jistá, že těhotná nejste, ani nemůžete nadměrné močení svést na konzumaci alkoholu nebo kofeinových nápojů, raději si zajděte na vyšetření k lékaři. Časté močení by také mohlo být příznakem cukrovky nebo nádoru.
Výše zmíněné problémy zjistíte pouhým pohledem, co dalšího se však dá zjistit o zdravotním stavu při laboratorním vyšetření moči?
„Vyšetřením lze zjistit přítomnost infekce močových cest či ledvin, ale také cukrovky. Laboratorní vyšetření hodnotí například přítomnost glukózy (cukrovka), dusitanů, leukocytů a bakterií (zánět močových cest), plovoucích částic (onemocnění ledvin),“ vysvětlil doktor Kravciv.
A dodal, že pacienti nemocní diabetem mají v moči glukózu, zatímco u zdravých jedinců se nevyskytuje. Glukóza se do moči vylučuje až při hyperglykémii (zvýšená hodnota cukru v krvi) vyšší než 10 mmol/l, proto nepatří mezi základní parametry k určení diagnózy diabetu.
„Když se objeví nález glukózy v moči, doplňují se krevní testy na glukózu, které mohou vyloučit či potvrdit diagnózu diabetes mellitus,“ uzavřel doktor Kravciv.
Kovová chuť v ústech: příčiny a jak se jí zbavit?
Kovová chuť v ústech či na jazyku patří mezi poruchy chuti odborně označované jako dysgeuzie (v některé literatuře též jako parageuzie). Tato nepříjemná pachuť se buď objeví náhle, z plného zdraví, nebo se postupně delší dobu rozvíjí.
- Abychom porozuměli příčinám kovové pachuti v ústech, musíme se nejprve seznámit s tím, jak funguje vnímání chuti.
- Vnímání chuti zajišťují chuťové pohárky na jazyku a také čichové neurony (vlákna nervus olfactorius).
- Nervová zakončení přenáší informaci o chuti z chuťových pohárků a čichových neuronů do mozku, kde dochází k zařazení a určení konkrétních chutí.
- Jedná se o velice složitý systém a vnímání chuti může být ovlivněno řadou různých věcí a onemocnění.
- Proto i kovová chuť v ústech či na jazyku může mít mnoho příčin a není možné je všechny jednoduše vyjmenovat.
Příčiny
Příčin kovové chuti v ústech či na jazyku je celá řada, od nežádoucích účinků léků, přes chemoterapii a radioterapii až po alergické reakce, těhotenství nebo jiná onemocnění.
Léky
Poruchy chuti jsou poměrně častým nežádoucím účinkem některých léků, mezi které, mimo jiné, patří:
- antibiotika (například klaritromycin nebo metronidazol)
- některé léky na vysoký krevní tlak (například kaptopril, který patří do skupiny ACE inhibitorů)
- léky užívané v léčbě glaukomu, jako je například metazolamid
- léky užívané v léčbě osteoporózy
Chemoterapie a radioterapie
Podle Americké společnosti pro rakovinu (ACS – American Cancer Society) mohou kovovou chuť v ústech a na jazyku, včetně dalších poruch vnímání chuti (jako je například hořkost v ústech, apod.), způsobit také některé druhy chemoterapie či radioterapie (1).
Některé studie naproti tomu naznačují, že doplňky stravy s vitamínem D a zinkem, mohou tento nežádoucí účinek radioterapie a chemoterapie naopak zmírnit (2).
To může znamenat, že nedostatek některých živin a vitamínů může rovněž být jednou z příčin kovové chuti v ústech a dalších poruch vnímání chuti.
Respirační onemocnění a záněty dutin
Vnímání chuti je velice úzce spjato s čichem a vnímáním vůní. Pokud dojde k narušení vnímání čichu, může to negativně ovlivnit i vnímání chuti.
Onemocnění vedlejších dutin nosních (paranazálních dutin) jsou poměrně častou příčinou kovové chuti v ústech (3).
Mezi choroby, které mohou negativně ovlivnit vnímání chuti a čich, mimo jiné, patří:
- alergie
- nachlazení
- záněty vedlejších dutin nosních
- chřipka
- další infekce horních cest dýchacích
Onemocnění centrálního nervového systému (CNS)
Centrální nervový systém vysílá signály do celého těla, včetně signálů týkajících se chuti. Při poranění centrálního nervového systému nebo jeho onemocněních, jako jsou například cévní mozková příhoda nebo Bellova obrna, může dojít k narušení vnímání chutí, což se, mimo jiné, projeví například kovovou pachutí v ústech.
Těhotenství
- Kovová chuť v ústech je poměrně častým příznakem v těhotenství,zejména v jeho prvním trimestru.
- Příčina tohoto problému není známá, nicméně lékaři se domnívají, že za tím jsou hormonální změny v těhotenství, které mohou narušit vnímání chutí.
- Někteří lékaři se domnívají, že příčinou kovové pachuti v ústech v těhotenství mohou být i změny čichu (zejména intenzivnější vnímání různých vůní), které jsou v těhotenství velmi časté.
Potravinové alergie
Kovová chuť v ústech je také příznakem některých potravinových alergií. Pokud po konzumaci některých potravin, jako jsou například mušle nebo ořechy máte pocit změněného vnímání chuti, může se jednat o potravinovou alergii.
V takovém případě je nutné neprodleně vyhledat lékařskou pomoc, aby se případná alergie potvrdila nebo vyloučila a mohli jste se napříště těmto potravinám vyhnout.
Komplikace některých ušních operací
- Pacienti, kteří mají chronické záněty středouší, musí někdy na operaci, při které hrozí poranění nervových vláken zvaných chorda tympani.
- Tato nervová vlákna se nachází v blízkosti vnitřního ucha a vedou chuťové vjemy ze dvou zadních třetin jazyka do mozku.
- Při jejich poranění při operaci pak může dojít ke zhoršení vnímání chuti, což se, mimo jiné, projevuje jako hořkost nebo kovová pachuť v ústech (4).
- Jedna případová studie naznačuje, že s pomocí některých léků, lze tyto potíže podstatně zmírnit (5).
Špatná ústní hygiena
Nedostatečná péče o zuby, může vést ke vzniku zubního plaku, což se, mimo jiných potíží, jako jsou například krvácení z dásní nebo zápach z úst, projevuje také zhoršením vnímání chuti.
Proto je vhodné dbát na prevenci a alespoň 2x ročně navštěvovat zubního lékaře a dentální hygienu, kde se můžete naučit správné péči o chrup a vhodné techniky čištění zubů.
Kdy vyhledat lékařskou pomoc?
- Kovová chuť v ústech často zmizí sama od sebe poté, co pomine příčina, která tento problém vyvolala.
- Pokud ale problém přetrvává, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.
- Vhodné je navštívit otorhinolaryngologa, tedy lékaře, který se specializuje na onemocnění uší, nosu a krku (ORL).
- Lékař s pomocí speciálního vyšetření zjistí stav vaší chuti a rozsah poškození.
- Při tomto vyšetření se měří odpověď (reakce) pacienta na různé druhy chemických látek a způsob, jak pacient vnímá kyselé, sladké, slané, hořké a další chuti.
- Součástí vyšetření bývá také vyšetření vedlejších dutin nosních (obvykle zobrazovacími metodami, jako jsou rentgen, CT nebo magnetická rezonance).
Ztráta vnímání chuti může být závažný problém. Chuť je důležitá, protože pomáhá nejen navodit pocit sytosti, ale umožňuje nám také rozpoznat zkažené jídlo.
- Zhoršené vnímání chuti může vést k podvýživě, hubnutí (nebo naopak přibývání na váze) a/nebo depresi.
- U lidí, kteří musí dodržovat přísnou dietu, jako jsou například diabetici, může zhoršení vnímání chuti způsobit velké problémy při konzumaci vhodných potravin.
- Kovová pachuť v ústech či jiné formy dysgeuzie jsou také varovnou známkou některých onemocnění, jako je například Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba.
Prevence kovové chuti v ústech
- V některých případech není možné kovové chuti v ústech zabránit.
- V případě, že za tímto problémem stojí zánět dutin nebo jiné infekce horních cest dýchacích, tyto potíže většinou odezní, jakmile se pacient uzdraví.
- Pokud se kovová pachuť v ústech objeví po užívání některých léků, informujte o tom svého lékaře, který vám může předepsat jiné léky, bez tohoto nežádoucího účinku.
- V některých případech není možné se kovové chuti v ústech rychle zbavit.
- Platí to zejména v případě, kdy je tento problém způsoben těhotenstvím, radioterapií nebo chemoterapií.
- V takovém případě vám nezbývá nic jiného než přijmout vhodná opatření na zmírnění tohoto problému.
- Na zmírnění příznaků kovové chuti v ústech můžete vyzkoušet následující tipy:
- Žvýkejte žvýkačky bez cukru s příchutí máty nebo jinou osvěžující chutí
- Čistěte si zuby po každém jídle
- Vyzkoušejte různé druhy jídla a koření, které tento problém nezpůsobují
- Nepoužívejte kovové nádobí a příbory
- Dbejte na dostatečný přísun tekutin
- Nekuřte
- V případě, že problém s kovovou pachutí v ústech dlouhodobě přetrvává, vyhledejte lékařskou pomoc.
- Existují léky, které pomáhají zlepšit vnímání chutí, zejména po ušních operacích, kdy došlo k poranění chorda tympani nebo v případě, kdy za zhoršeným vnímáním chutí stojí chorobná porucha čichu (parosmie neboli zkreslení čichu).
- Poraďte se s lékařem o vhodném způsobu léčby pro váš konkrétní případ.
Z kapky krve pozná, zda jste zdraví. Časem by mohli Češi vynález použít i doma
Foto: Unsplash (ilustrační)
Momentálně je zařízení směřováno pro diagnostiku sepse, kardiovaskulární nemoci či rakoviny.
Z kapky krve pozná, zda máte rakovinu nebo kardiovaskulární nemoc. Řeč je o vynálezu brněnského vědce Jana Zítky, který by měli nejprve začít používat praktičtí lékaři a časem by se mohl stát i součástí domácností.
Necítíte se dobře, ale nechce se vám hned běhat po doktorech. Odeberete kapku krve, vložíte ji spolu s takzvanou „cartridgí“ do přístroje Jana Zítky.
A za dvacet minut dostanete buď potvrzení, že je vše v pořádku, nebo upozornění, že byste se měli k lékaři přeci jen vydat. Bioanalyzátor brněnského vědce by mohli už za dva roky používat praktičtí lékaři.
A v jihomoravském výzkumném centru CEITEC s opatrností připouštějí, že by se časem mohl stát součástí i českých domácností.
„Momentálně je zařízení směřováno pro diagnostiku sepse, kardiovaskulární nemoci či vybraných markerů rakoviny.
Stěžejní myšlenka je ale taková, že přístroj zůstane stejný, pouze se budou měnit takzvané cartridge, tedy zásobníky, které budou testovat různé markery,“ konstatuje doktorský student Zítka.
„Pacient pak dostane v řádu málo desítek minut informaci, že je vše v pořádku, nebo se ukáže, že některá hodnota v pořádku není a měl by jít na podrobnější testování.“
Profesor Vojtěch Adam, Zítkův školitel, připouští, že dát přístroj do rukou pacientů je samozřejmě vysněný cíl. Zatím je ale podle něj realističtější poskytnout jej praktickým lékařům. „Je nutné podoktnout, že my jsme nevynalezli nový přístroj a nevyvinuli dosud neznámou technologii.
Obé je známé a v nemocnicích takové přístroje běžně používají. Honzovou snahou ale bylo zařízení miniaturizovat při zachování přesnosti. Díky tomu je bioanalyzátor dostupnější. A i když je samozřejmě ve finále snahou nás všech dát větší možnosti samotným pacientům, myslím si, že nás čeká ještě důležitý mezikrok.
To jsou ordinace praktických lékařů,“ říká Adam.
Jan Zítka vyvinul zařízení, které dokáže analyzovat vzorky tělních tekutin přímo v ordinaci, v ideálním případě časem třeba i v obýváku.
Přímo během vyšetření by tak lékař otestoval krev. „Odpadlo by čekání na výsledky, volání do ordinace. Základní analýza krve by byla jednoduchá, přesná a cenově dostupná. Ačkoliv věřím tomu, že Honza to se svým přístrojem jednou dotáhne až k pacientovi, je tam ještě řada otazníků. Zatím se totiž nepodařilo mnoho testů prosadit na domácí použití.
Napadá mě těhotenský test nebo test na glukózu pro diabetiky. Kromě technických tedy budeme muset vyřešit hlavně otázky legislativní,“ upozorňuje Adam. Hlavní výsada podle něj spočívá právě v přístupnosti zařízení. Bioanalyzátor, který nese název Point-of-Care, má velikost dvou krabic od bot. „Přístroje, které se používají v nemocnicích, váží s přehledem okolo sta kilogramů.
Náš bioanalyzátor má okolo pěti kilogramů,“ podotýká.
Přístroj nyní čeká na testování a úpravy. „Říká se tomu alfa zařízení. Takže je to první verze finálního přístroje. Teď budeme testovat a upravovat. Výhledově mluvíme o tom, že přístroj pro trh by mohl být do dvou let. Samotné zařízení bude snad dřív, ale musíme ještě splnit řadu certifikačních a dalších postupů,“ uzavírá Jan Zítka.
Nový zemský škůdce?
„A od českých pánů bychom si nechávali také platit za to, že bychom se zdržovali mimo království. A oni by platili. Přisámbůh, že by platili, Wolframe – a rádi. Za to, že by se mě zbavili a mohli by si tu hrát na králíčky, když už ne na krále.
A mohli by nekontrolovatelně pod sebe hrabat jako slepice. Všichni by byli šťastní.“ „Až na obyčejný lid. Už takhle je hladomor a obecný řád kulhá na obě chromé nohy. Je mi líto, Milosti. Hodili ti na záda velký balvan.
“ „A to se mám strhat? Proč zrovna já?“
„Protože jsi král.“
Již se nejspíš budu opakovat, snad mi to odpustíte, ale toto je již šestý díl ze série Rytířů z Vřesova, který recenzuji, a musím opět potvrdit, že tato série neztrácí na čtivosti, napětí a překvapivých zvratech, a to, co si pro nás autor nachystal v závěrečné části, bylo naprosto strhující. Zkrátka František Niedl je skvělý vypravěč, který nás nejdříve ukolébá, a my máme pocit, že se nic neděje, a přitom v další kapitole na nás číhá zvrat, který nás donutí vstát ze židle.
Na pomoc Janu Lucemburskému se vydává početné vojsko, které má uklidnit poměry v Čechách, nakonec s ním vyráží Jan na pomoc Ludvíku Bavorskému a je rozhodnut nějaký čas se do království nevracet a nechat šlechtické rody, ať si vše vyřídí samy mezi sebou.
V Praze zanechává Elišku Přemyslovnu a svého rádce Petra z Aspeltu, ale také Wolframa Katzingera z Olšové, jemuž věnuje za věrné služby hrad Ojvín, kde má Wolfram nastolit nové pořádky. Beneš se začíná zotavovat a pustí se do výcviku nových zbrojných.
České království čekají zlé časy, povodeň, neúroda a hladomor. A ke všemu v něm není bezpečno. Dochází k drobným půtkám a přepadením.
Kdo se ujme nastolení pořádku, když je král pryč? Koho dalšího dostane autor do chomoutu? Jaké neštěstí potká Wolframa? A kdo se stane novým zemským škůdcem? Tato kniha je ideálním čtením na dlouhé letní večery, ale třeba i pro deštivé dny.
„Ne, ne. S tebou se, bratře, aspoň člověk nenudí. Jak jsi chtěl onehdá v Bavorsku vykulčit toho minesengra, to jsem se velice bavil. A bude to něco tady, v Praze?“ „V Lužici.“ „Ach, Bože! To si snad budu muset zase otloukat zadek o sedlo?“ „To nebude třeba. Můžeš za námi běžet.“
„Pravda, bratře Wolframe. Tvůj smysl pro jemně vycizelovaný vtip je všeobecně známý.“
I tentokrát autor zvolil osvědčený styl vyprávění, kdy se pravidelně po kapitole střídá dějová linka s Benešem, s dějovou linkou s Wolframem. Tentokrát spisovatel jen sem tam připomene události z předchozích dílů a je to velmi nenásilné.
V knize najdeme zmínky o historických událostech, které se opravdu staly, např. povodeň v roce 1316 a následný hladomor. Ale tentokrát se autor hodně zaměřuje na osudy našich dvou hrdinů, Beneše a Wolframa. A dokonce přichází s novým prvkem, téměř detektivním, a to vyšetřováním nejedné smrti.
„Oba muži do půlhodiny viseli na dubu. Wolfram jim ještě dopřál vyzpovídat se a polknout několik hltů pálenky. A osazenstvo hradu si uvědomilo, že pro nikoho z nich nebude zdravé tahat nového pána za nohu.“
Pokud máte pocit, že naše oblíbené hrdiny již dobře znáte, možná vás překvapí chování Wolframa. Autor nám ukáže jeho další tvář, stačí k tomu vyvolat situaci, kdy Wolfram přijde o to nejcennější, co v životě dostal.
To se teprve začnou dít věci a všichni, co se do hanebného činu zapletli, nemůžou zůstat v klidu, jelikož obávaný rytíř podniká výbojnou cestu od hradu k hradu a hledá, co mu bylo ukradeno.
V závěru knihy si pro nás autor připravil nervy drásající vyvrcholení vojenského tažení.
František Niedl dokáže své čtenáře zaujmout. Kniha je velmi čtivá a plná zvratů. Najdeme v ní napětí, lásku, nenávist, odhodlání a pravé rytířství.
„Počátek l. P. 1317 se vyznačoval zoufalým čekáním na jaro. Lidem docházely zásoby, pokud vůbec nějaké měli. Na cestách zůstávali ležet zmrzlí, ale i v chudých příbytcích a v děrách v zemi, kde někteří přebývali, umíraly celé rodiny, protože hladový podlehne mrazu nejdřív. Lidé loupali kůru ze stromů a vařili si z ní nechutnou a páchnoucí polévku.“
Knihu doporučuji všem, kteří již této sérii propadli, ale i těm, co teprve váhají, zda začít číst. Rozhodně nebudete litovat. I když knihy nejsou, co do počet stran, rozsáhlé, obsahově jsou přímo našlapané mnoha událostmi ze života našich oblíbených hrdinů.
- Moje hodnocení je 99 %.
- Děkuji nakladatelství MOBA, že jsem se mohla prostřednictvím knihy přenést do doby, kdy naše království bylo „rozervané“ a nikdo si nemohl být jist životem.
- Abyste se neztratili v tom, jak jdou díly za sebou, tady je máte seřazené: Rytíři z Vřesova, Růže a lev, Ve službách mocných Království meče, Rozervané království a Pach krve.
Věřím, že toto ještě není poslední díl série, ještě je toho tolik, co na naše oblíbené hrdiny čeká.
Na co si dát pozor při vyšetření krve a moči. Škodit může vitamin C i málo vody
Každý dospělý člověk má jednou za dva roky nárok na preventivní prohlídku u praktického lékaře. Při ní se vyšetřuje hladina glukózy a cholesterolu, aby se včas diagnostikovala častá a závažná onemocnění, cukrovka a sklon k ateroskleróze. Vyšetření krevního obrazu se obvykle provádí při podezření na různé choroby, například zánětlivá onemocnění nebo nedostatek železa.
„Při vyšetření krevního obrazu se hodnotí stav červených krvinek (množství, kvalita), bílých krvinek (množství, zastoupení jednotlivých druhů) a počet krevních destiček. Dále se vyšetřují biochemické parametry v krevním séru, které zahrnují hladinu cukru v krvi a základní vyšetření krevních tuků.
Někdy se přidává vyšetření štítné žlázy, vyšetření stavu ledvin, jater či obsah minerálů v krvi a další parametry podle věku, současných problémů či příznaků vyšetřovaného,“ vysvětlil profesor Jaroslav Racek z Ústavu klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni.
Zdůraznil, že poučení pacienta a jeho správné chování před odběry hraje klíčovou roli pro správnost vyšetření. „Divili byste se, jak málo lidé ví a kolik předsudků v této oblasti funguje,“ poznamenal profesor Racek.
Nalačno neznamená jen bez snídaně
Pro většinu lidí například odběr nalačno znamená, že nesmí snídat. Ve skutečnosti se tím rozumí, že by pacient neměl jíst zhruba 10 až 12 hodin před odběrem. Dalším předsudkem je obava z pití. Ale podle doktora Racka se naopak doporučuje vypít dva až tři decilitry vody nebo neslazeného čaje.
„Jestliže pacient nepije, stoupá v krvi počet červených krvinek, hladina bílkovin i tuků, které jsou na bílkoviny vázány, může stoupnout i koncentrace močoviny v krvi, která stoupá například při onemocnění ledvin, obvykle však i s hladinou kreatininu,“ vysvětluje lékař. Rozhodně varuje před pitím alkoholu minimálně 24 hodin před odběrem.
„V opačném případě se v krvi mění koncentrace tuků, klesá hladina glukózy, stoupá kyselina močová, do krve se uvolňují jaterní enzymy,“ řekl profesor Racek, podle něhož by se měl pacient dostavit do laboratoře v ranních hodinách a při odběru by měl být v relativním klidu.
Pozor na léky i vitaminy
Výsledky testů může významně ovlivnit i kouření nebo užívání léků. Pokud je pacient nemůže vysadit, měla by laboratoř dostat informaci o tom, jaké léky užívá. Patří mezi ně rovněž doplňky stravy včetně běžného vitaminu C.
„Velké dávky vitaminu C mohou způsobit falešně negativní nález při chemickém vyšetření krve v moči. Odběrová nádobka by měla být dokonale čistá, nejlépe na jedno použití. Nesmí obsahovat zbytky dezinfekčních činidel, která mohou dělat falešně pozitivní nález krve v moči,“ sdělil doktor, podle něhož je důležité i správné uchovávání a transport moči.
„V teple se v moči množí bakterie a moč se stává zásaditou. V chladu pak z moči mohou vypadávat rozpuštěné látky ve formě drtě či krystalů, což je rovněž nevhodné,“ upozornil.
Ideální není ani přílišná fyzická aktivita, která vede k uvolnění svalových bílkovin do krevního oběhu. A pracují-li svaly na „kyslíkový dluh“, stoupá v krvi hladina kyseliny mléčné. „Během fyzického výkonu se mění hladiny krevních tuků, krev se z vnitřních orgánů přesouvá do pracujících svalů, což může ovlivnit řadu laboratorních výsledků,“ dodal Racek.
Co znamenají zkratky
Výsledky základního rutinního vyšetření bývají k dispozici obvykle ještě týž den. Na laboratorním listu najdeme spoustu zkratek, které jsou sice odborníkovi jasné, ale pro laika jsou zcela nesrozumitelné.
Například zkratky ALT a AST označují enzymy uvolňované do krve hlavně při poškození jaterních buněk. GGT je jiný jaterní enzym, který ukazuje toxické poškození jater, často alkoholem. A CK je kreatinkináza, enzym uvolňující se do krve při poškození svalů (i srdce).
Běžné jsou zkratky při označení hormonů, třeba T3 a T4 jsou hormony štítné žlázy, přičemž číslo znamená počet atomů jódu v jejich molekule, TSH je hormon řídící funkci štítné žlázy.
HDL a LDL cholesterol znamená obsah cholesterolu v tzv. lipoproteinech, přičemž zvýšení LDL cholesterolu představuje vyšší riziko aterosklerózy a jejích komplikací – infarktu myokardu a cévní příhody mozkové. Zvýšení HDL cholesterolu má naopak ochranný účinek. Časté je rovněž vyšetření CRP, C-reaktivního proteinu, citlivého ukazatele zánětu, hlavně bakteriálního původu.
Autor: Petra Barochová
Železo je jako pach krve na jazyku, kdežto vůně dřeva vás naplňuje. Dřevo má v sobě úžasný příběh
Našimi hosty jsou organizátor celé akce Richard Poláček a jeden z nejlepších řezbářů motorovou pilou nejenom u nás, ale možná v celé Evropě Jan Paďour. Je to chlap jak hora, kterého bych tipoval spíš na kováře, než na řezbáře.Není to tak daleko od pravdy. Já jsem vlastně vyučený kovář. Takže s kovadlinou mám také své zkušenosti.
Slyšel jsem, že snad ta kovařina je tradicí ve vaší rodině.Ano, dědeček, pradědeček a otec byli kováři.
A co, že jste zběhnul od železa k dřevu?
Přiznám se, že mě to rozžhavené železo příliš nevoní. Je to taková specifická vůně a okuje a všechen ten železný prach mají takový nádech, jestli znáte chuť krve na jazyku, takovou kovovou chuť to má. A to je celodenní chleba kováře a já to nemám moc rád. Kdežto vůně dřeva vás naplňuje a to je malinko něco jiného.
Dřevo je možná takové poddajnější, tvárnější, ne?
Teplejší. Má v sobě úžasný příběh, kterej nese od stromu až do toho samotného výrobku. Je to nádherný materiál, bez kterého by lidé nebyli lidmi.
Vy vlastně tomu dřevu, tomu stromu, který vyroste, pak vdechnete tou řezbařinou další život.My řezbáři se snažíme prodlužovat svou tvorbou život stromu. Já říkám, poslední jeho cesta je do kamen, ale tím, že z něj uděláte cokoliv ze dřeva, tak ten strom žije dál a vy jej tak uctíte. To mám na řezbařině rád.
Jak pracujete? Ne dlátem a palicí, ale rovnou motorovou pilou?
Ano, motorová řezbařina už je dnes samotné odvětví řezbářství. Nejdříve si klasický řezbář trošku ulevil ručičkám a pomohl si těmi největšími řezy a usnadnil si práci. Po tom, co se technika neustále zlepšuje, pily se zmenšují a jsou specielní nástavce, tak se z toho vyvinulo samostatné odvětví. Dnes dokážeme i poměrně malé věci vyrobit nebo obrobit motorovou pilou. Dokážeme simulovat a napodobovat srst, nechá se vyřezat 1:1 lidský obličej motorovou pilou. Je to vývoj mílovými kroky a umožňuje to výtvarníkům s tou motorovou pilou pracovat a nevzít do ruky třeba dláto.
Určitě to nešlo hned, když jste vzal poprvé motorovou pilu do rukou?Ano, když jsem před 10 lety sebral tatínkovi motorovou pilu a říkal jsem, že budu vyřezávat sochu, tak je pravda, že se trošku mračil a pilu mi nejdřív půjčit nechtěl.
Ale řekl bych, že jsem velmi brzo pronikl do práce s motorovou pilou. Předtím jsem neměl zkušenosti, šel jsem na kurz ovládání motorové pily a poměrně svižně jsem vyspěl a nakoupil si pily vlastní, abych ji tatínkovi nezničil. Tak jsem mu ji vrátil a dnes mám 20 motorových pil.
A ty různě střídám, podle toho, která se hodí.
Dřevo je nádherný materiál, bez něhož by lidé nebyli lidmi. Snažíme se prodloužit stromu život. Aby jeho poslední cesta nebyla do kamen. Řezbáři Jan Paďour a Richard Poláček
Pane Poláčku, vy také řežete motorovou pilou?Pokouším se. Tady Honza mne učí.
Musím říct, že Jan Paďour má své sochy i ve Dvoře Králové nad Labem. Na kruhových objezdech jsou tam zvířata, která propagují zoologickou zahradu. Tak o co se pokoušíte vy?
Takové ty základní věci, sovička, nějaký dravec. Také zvířata. Já jsem povoláním lesník, tak mám k přírodě a ke dřevu vztah. Proto také celá ta akce.
Kolik těch pil vlastně uslyšíme ve Skuhrově nad Bělou? Máte to spočítané?Tak každý řezbář má v průměru asi 10-15 pil. Krát pět.
Tedy pět řezbářů je letos zapojeno do vašeho sympozia. Kromě Jana Paďoura, na koho se můžeme těšit?
Přijede ještě Radek Smejkal, Petr Krejcar, Robert Musil a Martin Bořuta. Všichni účastníci Husky CUPu v Německu.
Husky CUP v Německu, to je možná jedna z největších přehlídek v dřevosochání a dřevořezání.
Je to obrovská řezbářská událost, obrovské sympozium, jedno z největších v Evropě, nebo možná na světě. Kde se schází řezbářská špička, bavíme se stále o řezbařině motorovou pilou. Kde jsou kamarádi ze zámoří, opravdu z celého světa. Z Austrálie, z Afriky. Je to jedna z nejprestižnějších akcí. Takže dostat na ni pozvání, abychom mohli reprezentovat Českou republiku, je vždy pro nás obrovskou ctí. Je to úžasná zkušenost.A Radek Smejkal zvítězil. On obdržel cenu diváků, je to tak?Je to tak. Jednodenní návštěvnost je tam 10 tisíc lidí. A je to akce na týden.
To by bylo také pěkné mít 10 tisíc lidí ve Skuhrově. Ne, pane Poláčku?
To bysme měli i trošku zamotanou hlavu, protože bychom museli vymýšlet jiné prostory, kde bychom to uskutečnili. Ale máme je.
Co nás tedy na hradě Skuhrov čeká, když se přijedeme třeba už ve čtvrtek podívat? To bude asi jen takový lehký rozjezd.
To je přesně tak. Je to rozjezd, chlapi si rozeberou dřevo, které tam už je připraveno, každý začne pracovat na tom letošním tématu, kterým je rybník. Myslím si, že nic nezkazím, když prozradím, že budou dělat na toto téma lavičky, který nám pak zpříjemnějí prostředí v místním rybníku Nadevřecích.
Já jsem vás podezříval, že si tam nemáte kam sednout, tak potřebujete, aby vám řezbáři udělali lavičky. Je to tak?Trošku to tak je.
Už máte nějakou vymyšlenou, Honzo?
To se mi nejvíc líbí na té spolupráci se Skuhrovem, že vždy vybíráme prostor a snažíme se uzpůsobit do něj ty řezby dopředu. Že si nevytváří každý co ho napadne, ale dopředu o tom dlouze diskutujeme, co by se tam hodilo a vytváříme koncept toho prostoru. To je úžasné, že nazdobíme rybník. Moc se na to těším.
My se také těšíme, jak to vše dopadne všechno. Pátek a sobota, to budou asi hlavní řezbářské dny.Na pátek je nejvíc nahuštěný program. Tam mimo řezání hlavního tématu bude odpoledne od 14 do 15 hodin probíhat takzvaný speed carving. Za hodinu chlapi vytvoří něco podle své fantazie. A za tu hodinu se dají vytvořit opravdu věci poměrně složité. A tyto věci si pak budou moci návštěvníci v následující dražbě i koupit.
Za hodinu se dá zvládnout taková obrovská socha?
Ano, jedním z odvětví motorové řezbařiny je právě speed carving, kdy vytvoříte třeba i velkou dvoumetrovou sochu, prostě nějaký reliéf do kmene.
Kromě toho bude určitě také doprovodný program.Doprovodný program bude bohatý. Bude tam pro děti malování na obličej, dětský koutek, lesní pedagogika, dále bude na místní faře, kde tvoří řezbář Štěpán Gottwald a pronajímá nám prostory pro výstavy, výstava fotografií, obrázků, maleb. Potom tam ještě bude i takový malý jarmark asi 6-7 různých kumštýřů, kteří pracují se dřevem. Ti budou předvádět svoji práci a něco i prodávat. Připravili jsme to pro všechny v duchu našeho motta: Dřevo – užitek i krása.
Krása. Co dodat? Bude to určitě i voňavé, protože dřevo nádherně voní. Tak si to hlavně všichni užijte, od čtvrtka do soboty s nejlepšími řezbáři ve Skuhrově nad Bělou. Pozvali vás Richard Poláček a Jan Paďour. Moc děkujeme.
Na shledanou ve Skuhrově.