Pozor na vitaminy – vše o zdraví

PROČ VLASTNĚ BRÁT MULTIVITAMÍN?Na úvod bychom si asi měli říct, proč je vlastně důležité nějaký multivitamín brát. Mnoho lidí tvrdí, že když máte dostatečně pestrou stravu, žádný multivitamín nepotřebujete.

To je samozřejmě otázka k dlouhé debatě.

Ať už proto, že některé mikronutrienty jsou obsaženy v kalorických potravinách a pro zajištění jejich adekvátního příjmu bychom se dostali na velmi vysoký příjem, nebo protože kvalita některých potravin, zejména dovážených, není zkrátka taková, aby obsahovaly tolik nutrientů, které naše tělo potřebuje.

Navíc některé složky stravy brání vstřebávání mikronutrientů. Třeba rafinované cukry, stejně jako produkty z bílé mouky, jako je bílý chléb, mohou snížit hladinu minerálů v krvi, například zinku a hořčíku. Potraviny bohaté na vápník, ku příkladu mléčné výrobky, zase brání absorpci jak zinku, tak hořčíku. Dalším důvodem, proč si pořídit kvalitní vitamín,  je určitě sport.

Pokud sportujete, potřeba mikroživin výrazně roste, jelikož je vaše tělo při tréninku ztrácí. To je způsobeno řadou faktorů – ztráta minerálů v potu a moči, stejně jako potřeba jejich většího množství při výrobě energie během cvičení, a rovněž využití pro zotavení a syntézu bílkovin po tréninku. Potřeba se zvyšuje obzvláště pak pokud jste v kalorickém deficitu.

Pozor na vitaminy – vše o zdraví

Informaci o tom, že multivitamín je vlastně naprosto zbytečný suplement, se bohužel můžete dočíst i z úst „odborníků“ na různých webech zabývajících se zdravým životním stylem.

Takový odborník je buď nedostatečně vzdělaný, co se problematiky vitamínů týče, nebo imaginární a takový článek slouží pouze jako marketingový tah farmaceutického průmyslu, čímž se snaží své zákazníky přesvědčit o tom, že není důležitá prevence nemocí, ale jejich léčba.

Někteří lékaři a odborníci na výživu dokonce zašli tak daleko, že tvrdí, že užívání vitaminů a minerálních doplňků může být až životu nebezpečné. Toto tvrzení je však založeno na špatně provedených a tím tedy i zkreslených studiích.

Nedávno byla provedena velká studie (k přečtení zde), která zkoumala 38 000 starších žen, kdy byla údajně při suplementaci multivitaminu, vitamínu B6, kyseliny listové, zinku a mědi, pozorována vyšší pravděpodobnost úmrtnosti.

Ano, ale teď pojďme si ke studii pojďme říct to podstatné.

Za prvé – jednalo se o výzkum mezi STARŠÍMI ženami, což je samo o sobě zavádějící a navíc – subjektům nikdo doplňky neposkytoval, pouze se spoléhalo na to, že je užívají. To je sice velice hezký postup, ale rozhodně ne vědecký a právě proto nelze výsledek považovat za důvěryhodný.

Druhým „detailem“ této studie, který je pochybný je fakt, že mnoho lidí, kterým je diagnostikována nějaká nemoc, začíná užívat doplňky stravy s nadějí, že je zachrání.

Není přece možné tvrdit, že pokud nemocný člověk začal užívat vitamín v rámci víry ve zlepšení svého zdravotního stavu a zemře, že příčinou úmrtí je právě doplněk stravy.

Naštěstí studií, které jsou pro užívání vitamínů, je mnohem více než těch, které označují suplementaci multivitaminem za škodlivou. Tyto studie ukazují, že zařazení vitamínu je prospěšné pro zdraví, ať už jde o kosti, kůži, zdravý vzhled či funkci orgánů.

Neméně důležitou roli hraje kvalitní multivitamín i pro podporu sportovního výkonu. Dokonce se ukazuje, že multivitamín je důležitý pro podporu mozkové činnosti.

A co víc – můžete jej využít jako prostředek pro podporu spalování tuků! Investice do kvalitního multivitamínu by měla být jednou z prvních investic v oblasti suplementů vůbec.

NA CO SE TEDY ZAMĚŘIT PŘI VÝBĚRU SKUTEČNĚ FUNKČNÍHO PRODUKTU?

Multivitamin by měl být základním prvkem suplementace, nejen pro všechny těžce trénující sportovce, ale i pro běžnou populaci. Vitamíny a minerály jsou nezbytné pro mnoho funkcí těla, včetně správné regenerace a růstu svalů. Jenže není „mulťák“ jako „mulťák“. Na trhu najdeme výrobky, které jsou skutečně funkční, a pak bohužel také spoustu takových, které se sice tváří užitečně, ale mají „své mouchy“.

Říkáte si, že výběr multivitamínu je vlastně jen o tom, kolik do něj chcete investovat? Možná děláte chybu. Existují totiž aspekty, které byste neměli při výběru vitaminu brát na lehkou váhu, protože ne vždy jsou výrobky správně koncipovány, a ne vždy v nich najdete to, co by měly obsahovat. Na co se tedy při výběru vitamínu zaměřit a na co si dát pozor?

OPOZITNÍ A VZÁJEMNĚ SE VYLUČUJÍCÍ PRVKY

Možná Vás to překvapí, ale existují kombinace vitamínů a minerálů, které se vzájemně „odpuzují“ nebo jinak řečeno, blokují vstřebávání jeden druhého, případně jejich příslušná koncentrace v krvi ovlivňuje vstřebávání dalších důležitých živin.

Vzhledem k tomu, že multivitamín většinou užíváme společně s jídlem, ideálně se snídaní, ve které jsou obsaženy bílkoviny, potažmo aminokyseliny, je potřeba dát si pozor na zinek. Zinek totiž může narušit vstřebání aminokyselin z jídla. Dále inhibuje s absorpcí mědi a železa, jakožto prvků, které by naopak měly být součástí multivitamínu, a proto je lepší užívat jej samostatně.  

Pozor na vitaminy – vše o zdraví

Druhou složkou, kterou by váš multivitamín neměl obsahovat, je hořčík.

Hořčík je nepochybně důležitým minerálem, zejména pro sportovce, ale může interferovat s absorpcí vápníku, což je důvodem, proč by neměl být v multivitamínu obsažen.

Ideální doba pro užití hořčíku je, jak jistě víte, večer, ideálně kolem doby ulehnutí do postele. Zinek s hořčíkem tvoří velice účinnou kombinaci pro podporu vašeho spánku a regenerace.

Výčtem prvků, které by ve vitamínu mohly dělat neplechu ještě nekončíme. Dalším takovým významným je vápník. Velice podstatný minerál, který ale ovlivňuje absorpci zinku, železa a manganu.

Logicky by tedy obsahem komplexního multivitamínového suplementu neměl být, přesto jej 95% multivitamínů obsahuje! Jeho nedostatek je poměrně vzácný, takže v multivitamímu vlastně „není potřeba“, ale při jeho absenci je také lepší jej užívat separovaně.

Posledním prvkem, který ve svém multivitamínu nechcete, je fosfor. Běžná strava ho totiž obsahuje dostatek a jeho nadbytek může bránit přeměně vitaminu D na aktivní formu 1,25-dihydroxyvitaminu D v ledvinách.

Vzhledem k tomu, že tato forma je nejúčinnější formou vitaminu D, která přináší většinu jeho zdravotních benefitů pro organismus, může to mít negativní důsledky na zdraví kostí, stejně tak vás to může připravit o další výhody, které vitamín D poskytuje, jako je větší svalová síla a vyšší hladiny testosteronu.

NEVHODNÁ FORMA POUŽITÝCH SUROVIN

Nezáleží pouze na tom, jaké prvky váš multivitamín obsahuje, ale také na tom, v jaké formě jsou v suplementu obsaženy. Bohužel častým problémem, který se dnes vyskytuje, je, že společnosti používají levné, neúčinné nebo dokonce potenciálně nebezpečné formy určitých vitamínů a minerálů. 

Například většina multivitaminů ani neobsahuje chróm, a pokud ano, je to často chlorid chrómu, což je velice špatně vstřebatelná forma.

Zejména sportovci ale potřebují takovou formu, která se bude snadno a rychle vstřebávat. Daleko lépe je na tom pikolinát chrómu.

Zkoumejte pečlivě nejen to, co váš vitamín obsahuje, ale podstatné jsou i formy použitých surovin, jelikož právě ty ovlivňují vstřebatelnost jednotlivých nutrientů.

Další složkou, na jejíchž použité formě záleží, je vitamín A.

Ujistěte se, že je ve vámi vybraném multivitamínu přidán trans-beta-karoten, což je forma provitaminu A, která zabraňuje potenciální toxicitě a poskytuje vám pouze takové množství vitamínu A, které vaše tělo potřebuje a využije.

Vitamin A se často v multivitaminech vyskytuje zejména jako předem připravený vitamin A (retinol) ve formě retinylpalmitátu nebo retinylacetátu. Tyto formy se rychle vstřebávají, ale pomalu se vylučují z těla, což může vést k toxicitě a problémům s játry, pokud je dávka příliš vysoká.

Třetí vitamín, na jehož formu je potřeba při výběru multivitamínu přihlédnout, je vitamín K, pokud je tedy vůbec ve výrobku obsažen.

Ohledně vitamínu K jsou stále prováděny studie, zda je účinnější forma K1 (Phylloquinone) nebo K2 (Menaquinone). Při použití obou forem se jako ideální uvádí poměr 1:8 tedy například 5mg K1 a 45mg K2.

Nejvyšší biologickou aktivitu a bio dostupnost ze všech forem vitaminu K však podle studií nabízí forma vitaminu K2-MK7.

Pozor na vitaminy – vše o zdraví

ABSENCE PODSTATNÝCH PRVKŮ ČI JEJICH NEDOSTATEČNÉ MNOŽSTVÍDalší věcí, kterou byste si před investicí měli ověřit, je to, zda vybraný produkt obsahuje všechny důležité prvky a také v jakém množství jednotlivé nutrienty obsahuje. 

Jedním z velice důležitých vitamínů, který výrobci „zapomínají“ přidávat do svých produktů, je již zmíněný vitamín K. Přitom vitamín K je pro tělo skutečně podstatný – slouží jako opora pro mnoho jeho funkcí jako je například regulace srážení krve, budování zdravých a silných kostí, ovlivnění citlivosti na inzulín a regulace hladiny glukózy v krvi.

Dále podporuje mozkové funkce a je užíván jako prevence proti rakovině a onemocněním srdce. Za zmínku stojí i to, že podporuje zdraví kůže a zvyšuje produkci testosteronu. Slušný výčet benefitů, že? Přitom právě vitamín K v multivitaminech chybí vůbec nejčastěji a výzkumy naznačují, že jeho nedostatkem trpí mnohem více lidí, než se dosud předpokládalo.

 Což je alarmující.

Další kritickou položkou ve výčtu prvků, které často chybí ve složení, je jód. Hlavní funkce jódu je podpora funkce štítné žlázy. Vzhledem k tomu, že většina zemského jódu se nachází v oceánech, nedostatek jódu je podstatným zdravotním problémem na celém světě.

S nesprávnou démonizací soli/sodíku, klesá jeho příjem pomocí kuchyňské soli, do které je přidáván. Stolní sůl je jodovaná – což znamená, že má jod přidaný, a je tak nejjednodušším způsobem, jak jód přijímat.

Pokud tedy nesolíte a nejíte mořské ryby, musíte najít takový multivitamín, který jód obsahuje a dokáže svou dávkou pokrýt denní potřebu tohoto prvku.

Třetím prvkem, na který se často nedostává nebo je obsažena v nedostatečném množství, je měď, která je také důležitá pro řadu funkcí v těle, konkrétně pro produkci červených krvinek a metabolismus tuků. Pro zajištění její adekvátní absorpce je důležité, abyste ji nepřijímali společně se zinkem, který je tedy, jak už jsme zmínili, lepší užívat odděleně.

Pozor na vitaminy – vše o zdraví

TIP: vitamín, který splňuje všechna kritéria, která jsou jmenována – VITA SOLUTION 

O chromu už řeč byla, ale i ten je často v nedostatečném množství, přestože jej ve stravě obvykle přijímáme velice málo. Vstřebání chromu podporuje vitamín C, takže je ideální užívat tyto prvky společně, pokud se rozhodnete užívat je samostatně mimo svůj multivitamín.

Poslední skupinou, na kterou bychom se měli při výběru účinného suplementu zaměřit jako sportovci, jsou vitamíny řady B. Byť většinou obsaženy jsou, často v nedostatečném množství, přitom právě pro sportovce jsou B vitamíny velice důležitými mikro složkami, mimo jiné totiž posilují nervy a udržují zdravé krevní buňky.

Běžný spotřebitel samozřejmě nezkoumá složení podrobně, na což většina výrobců spoléhá, a tak se nabízí možnost obsah trochu ošidit.

Koneckonců, kolik lidí skutečně ví, kolik mědi, jódu nebo dokonce vitamínů B potřebuje? Velmi málo.

A mnohé společnosti, zabývající se výrobou vitamínových doplňků, tuto výhodu využívají k tomu, aby vydělaly více peněz pomocí nepatrných dávek, které do složení dávají.

ŠPATNÁ ABSORPCE

Ovšem koupí multivitaminového suplementu se všemi složkami a v odpovídajících poměrech, ještě není dobojováno. Mnoho vitamínů a minerálů ve formě suplementu totiž nemusí být tělem řádně zpracováno. Proto je potřeba nespoléhat pouze na preparáty, ale dbát i na kvalitní, vyváženou a pestrou stravu, jakožto přirozený zdroj vitamínů a minerálů.

Pokud jde o vitamíny, máme dobrou zprávu. Lze totiž využít několik triků z běžného života, abyste dokázali zvýšit jejich biologickou dostupnost, a tedy zajistit jejich lepší vstřebatelnost. Například je ideální, pokud samotný vitamín obsahuje složky koření jako je piperin, kapsaicin nebo gingeroly*.

Piperin je například extrakt z černého pepře, o kterém se prokázalo, že zvyšuje vstřebávání velkého množství vitamínů a minerálních látek, zejména vitamínů B, beta-karotenu a selenu. Pomoci může tak konzumace multivitamínu s jídlem, které některou z výše zmíněných složek obsahuje.

Aneb okořeňte si život! a zajistěte tak tělu co nejlepší absorpci vitamínů a minerálních látek. 

*gingerol je aktivní složkou čerstvého zázvoru, je příbuzný kapsaicinu.

CO ŘÍCT ZÁVĚŘEM?

Kvalitní multivitamínový doplněk je jednou z nejlepších služeb, kterou můžete svému tělu poskytnout. Při výběru dbejte na to, aby neobsahoval vzájemně se vylučující složky, či špatně vstřebatelné formy jednotlivých vitamínů. Naopak kvalitní multivitamín musí obsahovat všechny důležité prvky, které tělo potřebuje a to ve správných poměrech a formách. Na trhu je bohužel k dispozici mnoho výrobků, které tyto podmínky nesplňují. Pečlivě studujte etikety a složení jednotlivých produktů, aby vaše investice nebyla zbytečnou.Zdroje:Gibson, J. C., et al. Nutrition status of junior elite Canadian female soccer athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2011 Dec;21(6):507-14.Louis, J, et al. Vitamin and mineral supplementation effect on muscular activity and cycling efficiency in master athletes. Appl Physiol Nutr Metab. 2010 Jun;35(3):251-60.Clarkson, P. M. Effects of exercise on chromium levels. Is supplementation required? Sports Med. 1997 Jun;23(6):341-9.Dam, B. V. Vitamins and sport. Br J Sports Med. 1978 Jun;12(2):74-9.Rautiainen, S., et al. Multivitamin use and the risk of myocardial infarction: a population-based cohort of Swedish women. American Journal of Clinical Nutrition 2010.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2424093/Major, G.C., et al. Multivitamin and dietary supplements, body weight and appetite: results from a cross-sectional and a randomised double-blind placebo-controlled study. Br J Nutr. 2008 May;99(5):1157-67.Lukaski, H. C. Magnesium, zinc, and chromium nutriture and physical activity. Am J Clin Nutr. 2000;72(2 Suppl):585S-593S.Badmaev, V., et al. Piperine, An Alkaloid Derived From Black Pepper, Increases Serum Response Of Beta-Carotene During 14-Days Of Oral Beta-Carotene Supplementation Nutrition Research 19(3):381-388, 1999

Li, K., et al. Vitamin/mineral supplementation and cancer, cardiovascular, and all-cause mortality in a German prospective cohort (EPIC-Heidelberg). Eur J Nutr. 2012 Jun;51(4):407-13.

Stravovací návyk č. 5

PacientiVaše výživaPět správných stravovacích návykůVitaminy

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Vitaminy potřebujeme všichni. Jsou životně důležité pro naše zdraví a nemůžeme bez nich žít. Jsou nezbytné pro různé životní funkce, jako je štěpení energie, zajištění růstu či hojení. Většinu z nich si však tělo nedokáže samo v dostatečném množství vyrobit, proto je musíme přijímat z jídla nebo potravinových doplňků.

Existuje celkem 13 vitaminů důležitých pro lidské tělo: vitaminy A, C, D, E, K a osm vitaminů skupiny B. Podobně jako u fosforu a draslíku je také u těchto životně důležitých prvků potřeba dávat pozor na to, v jakém množství jsou přijímány.

Pozor na vitaminy – vše o zdraví Hrst ostružin je chutným pohoštěním a výborným zdrojem vitaminů

Dialýza je filtrační proces, během něhož je odfiltrována také část vitaminů. To znamená, že určité množství vitaminů potřebujete znovu doplnit. Příjem vitaminů při běžném stravování však často nestačí. Proto jsou vitaminové doplňky obvykle nutností. Jaké jsou vaše individuální potřeby vitaminů a které vitaminové doplňky potřebujete vám doporučí váš lékař.

V obchodě nebo drogerii také prodávají vitaminové doplňky. Mohu si je zde nakoupit?

Neměli byste. A to ze dvou hlavních důvodů. Za prvé, pouze odborník vám může říci, jaké množství kterých vitaminů potřebujete právě vy. Za druhé, ne všechny vitaminy potřebujete doplňovat a s některými je třeba zacházet opravdu opatrně – jako například s vitaminem A, který se může v těle hromadit až na toxickou (jedovatou) úroveň, je-li užíván každodenně.

Pozor na vitaminy – vše o zdraví Vitaminy jsou pro vás dobré – musíte však vědět, v jakém množství

Rozlišujeme vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy rozpustné ve vodě. Obecně by měly být doplňovány vitaminy ve vodě rozpustné jako vitaminy skupiny B – B1, B2, B6, B12, dále kyselina listová, niacin, kyselina pantothenová, biotin a v menším množství také vitamin C.

Zatímco lidé mají většinou představu, že megadávky vitaminu C jsou zdraví prospěšné, dialyzovaní pacienti by se měli nadměrnému přísunu vitaminu C za každou cenu vyhnout. Jejich tělo ho totiž štěpí na tzv.

oxalát (šťavelan vápenatý), který se hromadí a ukládá v kostech a kloubech a způsobuje jejich bolestivost.

Na které vitaminy je třeba dát si pozor?

Jsou to vitaminy rozpustné v tucích, které mají tendenci se v těle ukládat. Tyto vitaminy – A, D, E a K by měly být doplňovány pouze, pokud lékař určí, že je to potřeba. To je další důvod, proč byste se měli vyvarovat vitaminových doplňků bez předpisu.

  • ne všechny vitaminy je potřeba doplňovat
  • oproti všeobecnému mínění – příliš mnoho vitaminu C může být pro zdraví škodlivé
  • vyvarujte se volně prodejným vitaminovým doplňkům
  • požádejte vašeho lékaře, aby vám stanovil individuální potřebu vitaminů a doporučil správné vitaminové doplňky

Pozor na vitaminy – vše o zdraví

Copyright © Fresenius Medical Care – DS, s.r.o. 2020. Všechna práva vyhrazena.

Vitamin D je bezpodmínečně nutný k dobrému zdraví

Pozor na vitaminy – vše o zdraví

Pevné kosti, zdravé zuby, dobrou náladu i hladkou pokožku. To vše můžeme mít, pokud máme v těle dostatek vitaminu D.

Vitamin D ovlivňuje na dvě stě různých chemických reakcí v organismu. Byl nalezen téměř ve všech typech lidských buněk a ve všech lidských tkáních. Vitamin D je souhrnný název pro látky, ze kterých organismus vytváří hormon kalcitriol.

Funkcí tohoto hormonu je vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva, čímž přispívá k regulaci a optimalizaci jejich hladiny v krvi. Oba tyto prvky jsou nepostradatelné pro stavbu kostí.

Vitamin D se skládá z ergokalciferolu (vitaminu D2) a cholekalciferolu (vitamin D3).

• Vitamin D2 se tvoří v rostlinné říši, například v houbách: obsahují ergosterol, který má stejnou funkci jako cholesterol u živočichů. Jeho prostřednictvím se tvoří tento vitamin.

• Vitamin D3 se u živočichů tvoří právě z cholesterolu. Z něho vzniká vlivem slunečního záření v kůži provitamin 7-dehydrocholesterol, který se přeměňuje na vitamin D3.

Podle odborníků by měl takto vytvořený vitamin D3 pokrýt 80 % naší denní potřeby. „Zbytek je žádoucí dodat z vnějších zdrojů, mimo jiné prostřednictvím stravy,“ říká prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.

, z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci.

Nedávná studie Státního zdravotního ústavu ukázala, že české děti mají nedostatek vitaminu D. Platí to však i pro dospělé: zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem „déčka“ téměř 50 % naší populace.

Chrání a pomáhá

Vitamin D je pro náš život velmi důležitý. Má klíčovou roli při vývoji kostí a udržení jejich hustoty v pozdějším věku. Je nezbytný pro zdraví zubů. Reguluje činnost mnoha genů a je významný v prevenci oběhových onemocnění, vysokého krevního tlaku a infarktu myokardu. Také o něm víme, že působí jako antidepresivum

a má výrazný vliv na zdraví pokožky. Je rovněž součástí některých doplňků stravy na podporu erekce. „Vitamin D umožňuje správně fungovat, množit se a rychle reagovat na infekci těm bílým krvinkám a složkám imunity, které tuto obranu zajišťují. Působí stimulačně na imunitu vrozenou i získanou.

Nové poznatky potvrzují klíčovou roli vitaminu D pro obranu proti infekčním onemocněním, například respiračním nemocem (chřipce).

Mnoho studií ukazuje i na vyšší výskyt nádorových onemocnění prsu a střeva u lidí s nízkou hladinou tohoto vitaminu, stejně tak na zřetelně vyšší výskyt autoimunitních onemocnění, kdy se imunita obrací proti vlastním tkáním – příkladem je roztroušená skleróza,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Zlomeniny i deprese

Při nedostatku vitaminu D dochází ke špatnému vstřebávání vápníku a fosforu do krve, a v důsledku toho k takzvanému měknutí kostí, jež křehnou, ohýbají se a snadněji se lámou. U dětí se tato porucha nazývá křivice (rachitis). Zuby rostou nepravidelně a zubní sklovina je narušena.

U dospělých dochází k deformitám a výrazné svalové slabosti, k rozmazanému vidění, po psychické stránce dochází často ke změnám nálady a vzniku depresí. Studie ukázaly, že nedostatek vitaminu D je spojován s téměř dvojnásobným rizikem infarktu u osob trpících diabetem.

V neposlední řadě vede nedostatek vitaminu D k oslabení imunity a zvýšení náchylnosti k akutním respiračním infekcím, virózám a chřipce.

U starších osob vede řídnutí kostí ke vzniku zlomenin, ztrátě rovnováhy a pádům, ztrátě svalové síly a svalové hmoty, u těhotných pak k nižší porodní hmotnosti novorozence, k riziku vzniku osteoporózy, těhotenské cukrovky či preeklampsie (nemoci placenty).

Proč trpíme nedostatkem

„Co může být příčinou nedostatku vitaminu D u dospělých? Například poruchy jeho vstřebávání při celiakii, onemocnění jater a žlučníku, ledvin, vrozená porucha vstřebávání vitaminu D3, narušení metabolismu fosforu, ale rovněž užívání některých léků, například antiepileptik. Nedostatkem vitaminu D mohou trpět pacienti s cystickou fibrózou, chronickým onemocněním jater a ledvin, nefrotickým syndromem, pacienti po mrtvici, kardiaci, hypertonici a diabetici,“ vysvětluje Vilím Šimánek.

Množství vytvořeného vitaminu D v kůži závisí hlavně na geografické poloze co nejblíže rovníku a také na možnosti využívání UV záření v dostatečné míře. Vitamin D se tvoří v kůži vlivem UVB záření, které prochází sklem jen v 1–8 %, zato proniká vodou, zvláště mořskou, do hloubky několika metrů. Tak je umožněn vznik previtaminu D v těle ryb.

Příznaky předávkování

Při předávkování vitaminem D3 u dospělých dochází k poruše metabolismu vápníku a fosforu: projevuje se nevolností, zvracením, zácpou, žízní a ztrátami tekutin z těla nadměrným močením. Může dojít k akutnímu zánětu slinivky, vzniku ledvinových kamenů, v horším případě ke smrti.

Top zdroje vitaminu D:

• Sluneční záření. Sluneční světlo je pro tvorbu vitaminu D v těle klíčové.

• Olej z tresčích jater. Tento bohatý zdroj vitaminu D je k dostání rovněž ve formě doplňku stravy v kapslích.

• Tučné mořské ryby. Losos, pstruh, makrela, tuňák, slaneček či úhoř, čerstvé či konzervované (šproty,

sardinky, tuňák), jsou výborným zdrojem vitaminu D.

• Hovězí játra. Jsou vynikající zásobárnou vitaminu D i jiných živin, jako jsou vitamin A, železo nebo bílkoviny.

• Vaječné žloutky. Vejce jsou skvělý způsob, jak získat vitamin D, a to ve všech formách úpravy.

• Plnotučné kravské mléko a tvrdé sýry. Některá mléka jsou vitaminem D obohacována uměle. Totéž platí o některých druzích sójového či rýžového mléka.

• Některé houby. Divoce rostoucí houby mají, jak bylo řečeno výše, schopnost vytvářet vitamin D2. Nejvyšší hladina byla zjištěna v divoce rostoucích liškách a hřibech. Méně tohoto vitaminu obsahují houby pěstované ve tmě (žampiony, hlíva ústřičná). (Zdroj: SZÚ)

• Vepřové sádlo. Vepřové sádlo je skvělým zdrojem vitaminu D. Podle některých studií jej obsahuje až 1000 IU (mezinárodních jednotek). Pozor však na kalorickou hodnotu. (Zdroj: The Miracle of Vitamin D, www.westonaprice.org)

• Některé typy obohacených pomerančových džusů či snídaňových cereálií. Určité potraviny se dodávají na trh obohacené vitaminem D.

• Potravinové doplňky. Při nedostatku slunečního záření je vhodné sáhnout po doplňku stravy s obsahem vitaminu D, vždy v kombinaci s vápníkem. Pozor na kombinování s jinými multivitaminy, aby nedošlo k předávkování! Lékaři již tento vitamin předepisují mnohem častěji, než tomu bylo dříve.

• Ultrafialové lampy a žárovky. Lidé s nedostatkem vitaminu D se mohou uchýlit k UV lampám a žárovkám. Při jejich používání je třeba zachovávat ochranná doporučení a poradit se o vhodnosti použití s lékařem.

Věděli jste, že…

Dostatek vitaminu D v organismu se zjišťuje laboratorním vyšetřením, které měří hladinu tzv. 25-hydroxyvitaminu D v plazmě. Toto vyšetření může v odůvodněných případech doporučit lékař nebo si ho v případě zájmu můžete za úhradu sjednat sami. Více se dozvíte například na: www.euc.cz

Markéta Ostřížkováodborná spolupráce:prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.,Ústav lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci,MUDr. Petr Podroužek, CSc.,www.euc.cz

Zdroj: měsíčník Moje zdraví, Únor/2019

Vitamíny jsou dobří sluhové, ale pozor na množství

Bez nich to nejde. „Vitamíny jsou nedílnou součástí stravy. I když nejsou zdrojem energie, jsou nezbytné pro fungování organismu. Jde vlastně o takové koordinátory různých reakcí v těle.

Jsou nepostradatelné stejně jako minerální látky. Nedostatek se projeví onemocněním, které se jmenuje hypovitaminóza.

Musíme si však uvědomit, že onemocnění způsobuje i jejich nadbytečný příjem, jde o hypervitaminózy,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Náš organismus je potřebuje jen v malých množstvích a přijímat je musíme potravou, až na malé výjimky, například vitamín D, jehož zdrojem je sluneční záření, si je tělo neumí „vyrobit“ samo.

Častější je jejich nedostatek

Velký byznys rozjíždí farmaceutické společnosti na pravdivém tvrzení, že průměrný Čech přijímá vitamínů a minerálních látek méně, než by měl. „Častější je v naší populaci nižší příjem vitamínů.

Může se jednat například o vitamín B12, který je důležitý pro krvetvorbu, nervovou činnost.

Vitamín C, kyselinu listovou, častý je také nedostatek  minerálních látek, jako je vápník, jód, železo,“ vyjmenovává dietoložka Karolína Hlavatá.

Šup do lékárny? Ne!

Ani v nejmenším to však neznamená, že bychom měli brát lékárny útokem. Pokud je člověk zdravý, může získat všechny potřebné látky ze správně sestaveného, zdravého jídelníčku. „Měli bychom jíst pestře, nevyhýbat se pečivu, rýži, masu, vnitřnostem.

Pak do organismu doplníme dostatečně všechny vitamíny  minerální látky,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Naopak okamžik, kdy bychom měli přemýšlet, zda našemu tělu něco nechybí a nezajít si koupit tabletku, nastává ve chvíli, kdy z nejrůznějších důvodů nemůžu jíst vše co ostatní.

Například mléčné výrobky, nebo mám zdravotní problém, který mě limituje v příjmu dalších přirozených zdrojů. „Či mám zvýšenou potřebu vitamínů a minerálních látek. Typicky v těhotenství, kdy je zvýšená potřeba kyseliny listové.

Dále, lidé kteří mají osteoporózu by měli brát vápník a vitamín D, staří lidé opět vápník a zejména vitamín D. U dětí se doporučuje také vitamín D v průběhu celého časného dětství, protože jde o jeden z vitamínů, který je velmi málo zastoupen v naší stravě,“ říká Karolína Hlavatá.

Zároveň však doporučuje konzultovat každé doplňování vitamínů s lékařem. Především u dětí, těhotných, chronicky nemocných a starších osob.

Pokud je člověk zdravý, nemá v žádném případě cenu kupovat si vitamínové preparáty z lékárny. Naopak to může být kontraproduktivní. Za prvé, běžné multivitamíny mají vysoký obsah vitamínu A, který například těhotné ženy nemají mít.

A když budeme mluvit o vitamínu C, tělo si vezme jen to co potřebuje a zbytek vyloučí bez užitku močí. Opět jeho příjem dostatečně zajistí pestrá strava,“ konstatuje Karolína Hlavatá. Těžce vydělané peníze utracené za vitamíny pak vlastně „vyčůráme“.

Tabletka není náhrada zeleniny

Existují i další důvody, proč raději vsadit na kvalitní potraviny. „Nejhorší je, pokud člověk nahradí ovoce a zeleninu tabletami. Tableta vždycky obsahuje jednu látku, případně jejich komplex, ale vždy jde o jednu látku – jednotlivé vitamíny, minerální látky.

Kdežto v ovoci, zelenině, ale i mase, mléčných výrobcích máte miliardu dalších – je tam vláknina rozpustná, nerozpustná, enzymy, bioaktivní látky. Právě celý tento komplex má pozitivní účinek.

Nikdy neupřednostňujte tabletu před pestrou stravou, pokud to není dáno zdravotními či jinými důvody,“ radí Karolína Hlavatá.

Vitamin D. Brát, či nebrat? To je, oč tu běží

Vitamin D je skupinou látek (kalciferolů), které hrají důležitou roli v metabolismu vápníku a fosforu, a proto jsou významné pro vývoj a kvalitu kostní tkáně. Důležité jsou i pro svaly, srdečně-cévní a imunitní systém.

Podle některých studií by vitamin D mohl hrát také roli při ochraně před onkologickými onemocněními. Některé studie ukázaly, že lidé s těžkým průběhem nemoci covid-19 vykazují častěji nižší hladinu vitaminu D v krvi.

Objevila se proto doporučení k preventivnímu užívání vitaminu D jako možné prevence infekce nebo alespoň ke zmírnění průběhu onemocnění.

Britská vláda si proto vyžádala rychlé vyhodnocení dostupných vědeckých informací k tomuto tématu. Pověření experti došli k závěru, že přinejmenším zatím neexistují žádné důkazy, které by podporovaly užívání doplňků s obsahem vitaminu D ke specifické prevenci nebo léčbě covid-19.

Také Světová zdravotnická organizace (WHO) a americký Národní institut pro zdraví (NIH) jsou v této otázce opatrné a shodně uvádějí, že nejsou k dispozici dostatečná data k tomu, aby bylo odůvodněné doporučit užívání vitaminu D k prevenci nebo k léčbě nemoci.

Proslulá americká klinika Mayo uvádí, že je nutný další výzkum k tomu, aby stanovil, zda vůbec a případně jakou roli může hrát vitamin D nebo jeho nedostatek v prevenci a léčbě infekce koronavirem.

Klinika doporučuje se poradit se svým ošetřujícím lékařem, který může také vyšetřit hladinu vitaminu v těle.

Seriózní lékařské studie účinku kontrolovaného užívání vitaminu D jako možného nástroje v boji proti koronaviru v současné době skutečně probíhají. Například v Británii byl zahájen výzkum zahrnující 5 tisíc účastníků.

Nejen covid-19. Ve hře je i léčba rakoviny nebo infarktu

Lékařské studie ukázaly, že pacienti trpící rakovinou nebo některými nemocemi srdce a cév mívají v těle nižší hladinu vitaminu D v porovnání s průměrem u zdravých lidí.

To vedlo k hypotéze, že by dodatečný příjem vitaminu D formou potravinových doplňků mohl snižovat riziko těchto onemocnění. Proběhla proto celá řada studií, které měly pravdivost této teorie ověřit, ale bohužel se ji potvrdit nepodařilo.

A to ani v případě, když rozsáhlá špičková americká studie VITAL sledovala více než 25.000 účastníků po dobu delší než 5 let.

Následná analýza nemocnosti a úmrtnosti zveřejněná v roce 2019 v prestižním lékařském časopise New England Journal of Medicine ukázala, že nebyl statisticky významný rozdíl mezi těmi, kteří užívali potravinový doplněk s vitaminem D, a těmi, kteří užívali placebo.

Kde tělo vitamin D získává?

Zdrojem vitaminu D2 (ergokalciferol) jsou například houby. Vitamin ve formě označované jako D3 (cholekalciferol) můžeme získat z potravin živočišného původu jako vaječný žloutek. Ale nejvydatnějším zdrojem jsou tučné mořské i sladkovodní ryby nebo olej z rybích jater.

Kromě toho si můžeme zvýšit obsah vitaminu D v těle také pobytem na sluníčku. V kůži totiž vzniká působením ultrafialového záření UV B na tzv. provitamin, který si tělo vyrábí z cholesterolu.

Ovšem množství takto získaného vitaminu D zaleží například na ročním období, na zeměpisné šířce, ale i na fototypu kůže konkrétního člověka.

Čím tmavší máme kůži a čím blíže k pólům se pohybujeme, tím méně v kůži vitaminu při pobytu na slunci vzniká.

Ale k tomu, aby se vitaminy D2 a D3 staly v organismu aktivními, musejí projít dvěma chemickými změnami (hydroxylacemi). K jedné dochází v játrech a druhá nastává převážně v ledvinách, ale v malé míře i v mnoha dalších typech buněk, například v mozku, slinivce, tlustém střevě, prostatě, placentě atd.

Jak se projevuje nadbytek vitaminu D? A kdy hrozí předávkování?

Vysoké dávky vitaminu D mohou vést k hypervitaminóze, která se může projevit zvýšením hladiny vápníku v krvi, nevolnostmi, zvracením, poklesem chuti k jídlu zácpou, slabostí či dezorientací. Dlouhodobě vysoká hladina vitaminu D může vést k poškození srdce, srdeční arytmii, kalcifikaci cév, ledvinovým kamenům a poškození ledvin.

Podle současného stavu poznání ale předávkování vitaminem D nehrozí ani v případě slunění, ani v případě běžné konzumace potravin. Riziko představuje zejména dlouhodobé užívání vitaminu D nebo potravinových doplňků s jeho obsahem.

Co nám hrozí v případě nedostatku?

Extrémní nedostatek vitaminu D u dětí se může projevovat tzv. rachitidou spočívající v poruše mineralizace kostí. Následkem toho dochází k deformacím dlouhých kostí horních i dolních končetin a dalším problémům. Menší deficit vitaminu D se může projevit například osteoporózou, která může být problémem zejména u starších osob.

Pozor na kombinaci s některými léky

Velmi opatrní s užíváním vitaminu D ve formě potravinových doplňků by měli být hlavně lidé, kteří užívají některé typu léků, protože může dojít k nežádoucí interakci mezi účinky léků a zvýšeným příjmem vitaminu D. Jedná se například o steroidy, některé léky k regulaci krevního tlaku, o léky ovlivňující hladinu cholesterolu, léky proti křečím, proti epilepsii nebo pro léčbu psoriázy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector